Bosch MUZ5EB2 Handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
Handleiding
27
nl
Bestemming van het apparaat
Bestemming van het apparaat
De gebruiksaanwijzing zorgvuldig doorlezen, opvolgen en goed
bewaren! Als u dit apparaat aan iemand anders geeft, lever dan
ook deze gebruiksaanwijzing mee.
Dit toebehoren is bedoeld voor de keukenmachine MUM5... .
De gebruiksaanwijzing van de keukenmachine MUM5... opvolgen.
Dit toebehoren is geschikt voor het bereiden van consumptie-ijs.
Het mag niet worden gebruikt om andere substanties/voorwerpen te
verwerken. De ijsbereider uitsluitend gebruiken in de aangegeven
positie en in compleet gemonteerde toestand.
Uitsluitend de bijbehorende onderdelen voor de ijsbereider
gebruiken. De ijsbereider nooit voor andere apparaten gebruiken.
De ijsbereider nooit in elkaar zetten terwijl deze op het
basisapparaat is aangebracht.
Alle onderdelen die met ijs in aanraking komen voor gebruik
zorgvuldig reinigen. Alle ingrediënten moeten hygiënisch schoon
zijn. Bij de verwerking de regels voor keukenhygiëne naleven.
Het koelreservoir niet verwarmen. Niet met hete vloeistoffen vullen.
Het koelreservoir is niet geschikt voor gebruik in de magnetron, in
de bakoven of in de afwasmachine. Koelreservoir niet gebruiken
voor andere dan de hier beschreven doeleinden.
Krassen op de binnenkant van het koelreservoir voorkomen. Geen
metalen spatel gebruiken. Alleen de bijgevoegde kunststofspatel
gebruiken.
Veiligheidsaanwijzingen
W Verwondingsgevaar!
Niet met de handen in het draaiende apparaat grijpen of harde,
scherpe voorwerpen gebruiken in de ijsbereider. IJsbereider alleen
aanbrengen of verwijderen wanneer de aandrijving stilstaat en de
stekker uit het stopcontact is getrokken.
28
nl In één oogopslag
In één oogopslag
De pagina's met afbeeldingen uitklappen
a.u.b.
X Afb. A
1 Apparaatdeksel
a Markeringen
2 Roerarm met koppeling
a Meeneempennen
3 Koelreservoir
4 Houder voor koelreservoir
5 Kunststofspatel
Overbelastingsbeveiliging
Om bij overbelasting van de ijsbereider
schade aan uw apparaat te voorkomen, is
de roerarm voorzien van een koppeling.
Indien tijdens bedrijf de roerarm blijft
steken, hoort u een knappend geluid.
Het apparaat onmiddellijk uitschakelen!
Controleren of de in de recepten vermelde
hoeveelheden niet zijn overschreden.
Eventueel een deel van de onbewerkte
massa verwijderen en het apparaat
opnieuw inschakelen.
N.B.: Een knappend geluid van de
roerarm vóór afloop van de aangegeven
verwerkingstijd geeft aan dat het ijs klaar is.
Voor het eerste gebruik
Voordat het toebehoren kan worden
gebruikt, moet het volledig worden
uitgepakt, gereinigd en gecontroleerd.
Let op!
Beschadigd toebehoren nooit in gebruik
nemen!
Alle toebehoren uit de verpakking halen.
Het aanwezige verpakkingsmateriaal
verwijderen.
Gemonteerde onderdelen uit elkaar
halen. Hierbij de instructies onder
“Voorbereiding” in omgekeerde volgorde
uitvoeren.
Alle onderdelen op volledigheid
controleren. X Afb. A
Alle onderdelen op zichtbare schade
controleren.
Voor het eerste gebruik alle onderdelen
grondig reinigen en afdrogen.
X “Onderhoud en dagelijkse reiniging”
zie pagina 29
Voorbereiding
IJsbereider koelen
Let op!
Voor de bereiding van consumptie-ijs moet
het koelreservoir perfect schoon zijn.
X Afbeeldingenreeks B
1. Het koelreservoir uit de houder nemen,
grondig reinigen en afdrogen.
2. Het koelreservoir minstens 18 uur
verticaal in een diepvriezer (minstens
-18°C of kouder) zetten.
N.B.: Het koelreservoir kan permanent in
de diepvriezer worden bewaard, zodat het
altijd klaar is voor gebruik.
Onbewerkte massa voorbereiden
Vóór gebruik van de ijsbereider de
onbewerkte massa voor de bereiding
van consumptie-ijs voorbereiden volgens
het recept. X “Recepten en tips” zie
pagina 30
Hoeveelheden en instructies in de
recepten opvolgen.
Alle ingrediënten op
koelkasttemperatuur verwerken en tot
een gelijkmatige massa mengen.
N.B.: Sommige ingrediënten, zoals
bijv. chocolade, moeten bij hogere
temperaturen worden voorbereid en
verwerkt.
Ijsbereider in elkaar zetten
Let op!
Bij het in elkaar zetten op de vorm van
het koelreservoir en de houder letten.
De uitsparingen in het deksel uitlijnen
op de bijbehorende gedeelten van het
koelreservoir.
X Afbeeldingenreeks C
1. Het koelreservoir uit de diepvriezer
halen.
29
nl
Gebruik
2. Het koelreservoir in de houder plaatsen.
Hierbij op de vorm letten.
3. De roerarm aanbrengen.
4. Het deksel aanbrengen. Hierbij de
roerarm centreren in de dekselopening.
De ijsbereider is voorbereid.
Gebruik
X Afbeeldingenreeks D
1. De ontgrendelknop op het
basisapparaat indrukken en de
multifunctionele arm naar boven
zwenken. Niet-gebruikte aandrijvingen
afdekken met beschermdeksels.
2. De voorbereide ijsbereider in de
geleidingen plaatsen.
3. De ijsbereider vervolgens tegen de klok
in draaien, tot hij vastklikt.
4. De meeneempennen op één lijn
brengen met de markeringen in het
deksel.
Let op!
De meeneempennen moeten exact
uitgelijnd zijn, anders kan de
multifunctionele arm niet geheel naar
beneden worden gezwenkt, waardoor de
meeneempennen beschadigd zouden
kunnen raken.
5. De ontgrendelknop op het
basisapparaat indrukken en de
multifunctionele arm naar
beneden zwenken, tot deze vastklikt.
6. De stekker in het stopcontact steken. De
draaiknop op 1 zetten om het apparaat
in te schakelen.
7. Na het inschakelen van het apparaat
gaat de roerarm draaien.
8. De onbewerkte massa en de
ingrediënten door de opening in het
deksel in de draaiende ijsbereider
gieten.
9. Het ijs wordt bereid. De bereidingsduur
bedraagt in de regel ca. 30 minuten.
De exacte bereidingsduur vindt u in het
desbetreffende recept. X “Recepten en
tips” zie pagina 30
Let op!
Het apparaat tijdens de bereiding niet
uitschakelen, om te voorkomen dat de
onbewerkte massa vastvriest aan de
wanden van het koelreservoir.
10. Als het ijs bereid is, de draaiknop op O
zetten en de stekker uit het stopcontact
trekken.
11. De ontgrendelknop op het
basisapparaat indrukken en de
multifunctionele arm naar boven
zwenken.
12. De ijsbereider eerst iets optillen en
vervolgens met de klok mee draaien.
13. De ijsbereider verwijderen.
14. Het deksel eraf halen.
15. De roerarm uit het ijs halen. Het ijs nog
enkele minuten in het koelreservoir laten
staan, zodat de ijsmassa nog steviger
wordt.
16. Uitsluitend de meegeleverde
kunststofspatel gebruiken om het ijs uit
het koelreservoir te halen.
N.B.: Na bereiding van een ijsrecept kan
niet direct nog meer ijs worden gemaakt,
aangezien het koelreservoir niet meer
koud genoeg is. Het koelreservoir eerst
reinigen, afdrogen en opnieuw in de
diepvriezer zetten. X “IJsbereider koelen”
zie pagina 28
Onderhoud en dagelijkse
reiniging
De ijsbereider moet na ieder gebruik
worden gereinigd.
Let op!
Geen reinigingsmiddelen gebruiken die
alcohol of spiritus bevatten.
Geen scherpe, puntige of metalen
voorwerpen gebruiken.
Geen schurende doeken of schurende
reinigingsmiddelen gebruiken.
X Afbeeldingenreeks E
1. Deksel, roerarm en houder zijn
afwasmachinebestendig. De roerarm
met de koppeling naar onderen in de
afwasmachine plaatsen.
30
nl Recepten en tips
2. Het koelreservoir reinigen met
een zachte keukendoek, vloeibaar
schoonmaakmiddel en handwarm
water. Vervolgens goed afdrogen. Geen
krassen maken op de binnenkant van
het koelreservoir. Het koelreservoir is
niet afwasmachinebestendig.
Recepten en tips
Alle aangegeven recepten zijn voor circa
4 porties.
Let op!
Deze recepten zijn niet geschikt voor
diabetici. De ijsbereiding voor diabetici
vereist gewijzigde recepturen.
Tips
Het ijs smaakt het lekkerst wanneer
het vers bereid is. Het kan worden
verfijnd met vruchten, saus, slagroom,
chocoladevlokken enz.
Alcoholhoudende dranken of andere
alcoholhoudende ingrediënten kunnen niet
worden gebruikt om de ijsmassa op smaak
te brengen, aangezien deze anders niet
stevig wordt.
Aangeraden wordt om de borden of
schaaltjes voor het serveren koud te zetten,
om te voorkomen dat het ijs te snel smelt.
Wanneer ijs op voorraad wordt gemaakt en
in de diepvriezer wordt bewaard, moet het
enige tijd voor het serveren uit de diepvries
worden gehaald.
De verwerkingstijden kunnen afwijken van
de receptgegevens.
Mogelijke oorzaken:
Temperatuur van de ijsmassa
Hoeveelheid ijsmassa
Temperatuur van uw diepvriezer
Temperatuur van de ruimte
De ijsmassa kan eenvoudig en makkelijk
worden bereid met behulp van de mixer-,
multimixer- en citruspers-toebehoren.
Vanille-ijs
2 Bourbon vanillestokjes
250 ml melk
100 g suiker
200 ml room
snufje zout
Vanillestokjes in de lengte opensnijden
en het merg eruit krabben met een mes.
Melk, suiker en vanillemerg in een pan
doen en al roerend kort aan de kook
brengen, daarna laten afkoelen.
Room en zout erdoor roeren.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 20-30 minuten roeren.
Chocolade-ijs
100 g chocolade (reep)
300 ml room
40 g suiker
150 g yoghurt
Verbrokkelde chocolade, room en suiker
in een pan doen en onder voortdurend
roeren opwarmen tot de suiker en
chocolade zijn opgelost.
De yoghurt door de nog warme
chocolademassa roeren, daarna de
massa tot kamertemperatuur laten
afkoelen.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 20-30 minuten roeren.
Stracciatella-ijs
100 g witte chocolade
300 ml room
60 g yoghurt
40 g poedersuiker
50 g chocoladevlokken
Witte chocolade en room in een pan
doen en onder voortdurend roeren
opwarmen tot de chocolade gesmolten
is, daarna laten afkoelen.
Yoghurt, poedersuiker en
chocoladevlokken erdoor roeren.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 15-25 minuten roeren.
31
nl
Recepten en tips
Bananenijs
200 g bananen (ca. 2 stuks)
80 g suiker
100 ml melk
100 ml room
1 el citroensap
Alle vermelde ingrediënten samen
pureren.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 20-30 minuten roeren.
Kersenyoghurtijs
500 g kersenyoghurt
3 pakjes vanillesuiker
3 blaadjes witte gelatine
Gelatine ca. 15 min. laten inweken in
ruim koud water.
Daarna lichtjes uitknijpen en onder
voortdurend roeren opwarmen in een
kleine pan, maar niet aan de kook
brengen.
Kersenyoghurt en vanillesuiker mixen
met een mixer.
De hete gelatine in de draaiende mixer
doen.
De ijsmassa direct in de draaiende
ijsbereider doen.
Ca. 15-25 minuten roeren.
Pistache-ijs
100 g pistachenootjes, fijngehakt
1 pakje vanillesuiker
90 g suiker
200 ml melk
200 ml room
3 blaadjes witte gelatine
Gelatine ca. 15 min. laten inweken in
ruim koud water.
Daarna lichtjes uitknijpen en onder
voortdurend roeren opwarmen in een
kleine pan, maar niet aan de kook
brengen.
Pistachenootjes, vanillesuiker, suiker,
melk en room tot een gladde, fijne
massa mixen.
De hete gelatine in de draaiende mixer
doen.
De ijsmassa direct in de draaiende
ijsbereider doen.
Ca. 15-25 minuten roeren.
Citroensorbet
150 ml vers geperst citroensap
200 ml water
170 g suiker
150 g yoghurt
4 blaadjes witte gelatine
Gelatine ca. 15 min. laten inweken in
ruim koud water.
Daarna lichtjes uitknijpen en onder
voortdurend roeren opwarmen in een
kleine pan, maar niet aan de kook
brengen.
Citroensap, water, suiker, yoghurt mixen
in een mixer.
De hete gelatine in de draaiende mixer
doen.
De ijsmassa direct in de draaiende
ijsbereider doen.
Ca. 40-50 minuten roeren.
Sinaasappelsorbet
Zie voor de bereiding citroensorbet, maar
in plaats van het citroensap 100 ml vers
geperst sinaasappelsap en 50 ml vers
geperst citroensap gebruiken.
32
nl Recepten en tips
Aardbeienijs
250 g verse aardbeien
75 g suiker
100 ml melk
100 ml room
sap van een halve citroen
Alle ingrediënten samen pureren.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 20-30 minuten roeren.
Kiwi-ijs
400 g geschilde, in vieren gesneden
kiwi's (ca. 5-6 kiwi's)
sap van een halve citroen
100 ml water
80 g suiker
Alle ingrediënten samen pureren.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 20-30 minuten roeren.
Abrikozenijs
250 g uitgelekte abrikozen uit blik
80 g suiker
50 ml melk
50 ml karnemelk
100 g room
Alle ingrediënten samen pureren.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 20-30 minuten roeren.
Malvethee-ijs
400 ml water
5 zakjes malvethee
140 g suiker
2 tl citroensap
150 g verse kaas
Water koken, theezakjes erin doen en
10 min. laten trekken.
De theezakjes eruit halen.
Citroensap en suiker toevoegen en
roeren tot de suiker geheel is opgelost.
Vervolgens laten afkoelen.
Verse kaas door de theeoplossing
roeren.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 30-40 minuten roeren.
Mokka-ijs
300 ml koude koffie
200 ml room
80 g suiker
1 snufje zout
Alle ingrediënten mixen tot de suiker
geheel is opgelost.
De ijsmassa in de draaiende ijsbereider
doen.
Ca. 20-30 minuten roeren.
Wijzigingen voorbehouden.

Documenttranscriptie

 Bestemming van het apparaat nl Bestemming van het apparaat De gebruiksaanwijzing zorgvuldig doorlezen, opvolgen en goed bewaren! Als u dit apparaat aan iemand anders geeft, lever dan ook deze gebruiksaanwijzing mee. Dit toebehoren is bedoeld voor de keukenmachine MUM5... . De gebruiksaanwijzing van de keukenmachine MUM5... opvolgen. Dit toebehoren is geschikt voor het bereiden van consumptie-ijs. Het mag niet worden gebruikt om andere substanties/voorwerpen te verwerken. De ijsbereider uitsluitend gebruiken in de aangegeven positie en in compleet gemonteerde toestand. Uitsluitend de bijbehorende onderdelen voor de ijsbereider gebruiken. De ijsbereider nooit voor andere apparaten gebruiken. De ijsbereider nooit in elkaar zetten terwijl deze op het basisapparaat is aangebracht. Alle onderdelen die met ijs in aanraking komen voor gebruik zorgvuldig reinigen. Alle ingrediënten moeten hygiënisch schoon zijn. Bij de verwerking de regels voor keukenhygiëne naleven. Het koelreservoir niet verwarmen. Niet met hete vloeistoffen vullen. Het koelreservoir is niet geschikt voor gebruik in de magnetron, in de bakoven of in de afwasmachine. Koelreservoir niet gebruiken voor andere dan de hier beschreven doeleinden. Krassen op de binnenkant van het koelreservoir voorkomen. Geen metalen spatel gebruiken. Alleen de bijgevoegde kunststofspatel gebruiken. Veiligheidsaanwijzingen WW Verwondingsgevaar! Niet met de handen in het draaiende apparaat grijpen of harde, scherpe voorwerpen gebruiken in de ijsbereider. IJsbereider alleen aanbrengen of verwijderen wanneer de aandrijving stilstaat en de stekker uit het stopcontact is getrokken. 27 nl In één oogopslag In één oogopslag De pagina's met afbeeldingen uitklappen a.u.b. X Afb. A 1 Apparaatdeksel a Markeringen 2 Roerarm met koppeling a Meeneempennen 3 Koelreservoir 4 Houder voor koelreservoir 5 Kunststofspatel Overbelastingsbeveiliging Om bij overbelasting van de ijsbereider schade aan uw apparaat te voorkomen, is de roerarm voorzien van een koppeling. Indien tijdens bedrijf de roerarm blijft steken, hoort u een knappend geluid. Het apparaat onmiddellijk uitschakelen! Controleren of de in de recepten vermelde hoeveelheden niet zijn overschreden. Eventueel een deel van de onbewerkte massa verwijderen en het apparaat opnieuw inschakelen. N.B.: Een knappend geluid van de roerarm vóór afloop van de aangegeven verwerkingstijd geeft aan dat het ijs klaar is. Voor het eerste gebruik Voordat het toebehoren kan worden gebruikt, moet het volledig worden uitgepakt, gereinigd en gecontroleerd. Let op! Beschadigd toebehoren nooit in gebruik nemen! ■■ Alle toebehoren uit de verpakking halen. ■■ Het aanwezige verpakkingsmateriaal verwijderen. ■■ Gemonteerde onderdelen uit elkaar halen. Hierbij de instructies onder “Voorbereiding” in omgekeerde volgorde uitvoeren. ■■ Alle onderdelen op volledigheid controleren. X Afb. A ■■ Alle onderdelen op zichtbare schade controleren. 28 ■■ Voor het eerste gebruik alle onderdelen grondig reinigen en afdrogen. X “Onderhoud en dagelijkse reiniging” zie pagina 29 Voorbereiding IJsbereider koelen Let op! Voor de bereiding van consumptie-ijs moet het koelreservoir perfect schoon zijn. X Afbeeldingenreeks B 1. Het koelreservoir uit de houder nemen, grondig reinigen en afdrogen. 2. Het koelreservoir minstens 18 uur verticaal in een diepvriezer (minstens -18°C of kouder) zetten. N.B.: Het koelreservoir kan permanent in de diepvriezer worden bewaard, zodat het altijd klaar is voor gebruik. Onbewerkte massa voorbereiden Vóór gebruik van de ijsbereider de onbewerkte massa voor de bereiding van consumptie-ijs voorbereiden volgens het recept. X “Recepten en tips” zie pagina 30 ■■ Hoeveelheden en instructies in de recepten opvolgen. ■■ Alle ingrediënten op koelkasttemperatuur verwerken en tot een gelijkmatige massa mengen. N.B.: Sommige ingrediënten, zoals bijv. chocolade, moeten bij hogere temperaturen worden voorbereid en verwerkt. Ijsbereider in elkaar zetten Let op! Bij het in elkaar zetten op de vorm van het koelreservoir en de houder letten. De uitsparingen in het deksel uitlijnen op de bijbehorende gedeelten van het koelreservoir. X Afbeeldingenreeks C 1. Het koelreservoir uit de diepvriezer halen. Gebruik  2. Het koelreservoir in de houder plaatsen. Hierbij op de vorm letten. 3. De roerarm aanbrengen. 4. Het deksel aanbrengen. Hierbij de roerarm centreren in de dekselopening. De ijsbereider is voorbereid. Gebruik X Afbeeldingenreeks D 1. De ontgrendelknop op het basisapparaat indrukken en de multifunctionele arm naar boven zwenken. Niet-gebruikte aandrijvingen afdekken met beschermdeksels. 2. De voorbereide ijsbereider in de geleidingen plaatsen. 3. De ijsbereider vervolgens tegen de klok in draaien, tot hij vastklikt. 4. De meeneempennen op één lijn brengen met de markeringen in het deksel. Let op! De meeneempennen moeten exact uitgelijnd zijn, anders kan de multifunctionele arm niet geheel naar beneden worden gezwenkt, waardoor de meeneempennen beschadigd zouden kunnen raken. 5. De ontgrendelknop op het basisapparaat indrukken en de multifunctionele arm naar beneden zwenken, tot deze vastklikt. 6. De stekker in het stopcontact steken. De draaiknop op 1 zetten om het apparaat in te schakelen. 7. Na het inschakelen van het apparaat gaat de roerarm draaien. 8. De onbewerkte massa en de ingrediënten door de opening in het deksel in de draaiende ijsbereider gieten. 9. Het ijs wordt bereid. De bereidingsduur bedraagt in de regel ca. 30 minuten. De exacte bereidingsduur vindt u in het desbetreffende recept. X “Recepten en tips” zie pagina 30 nl Let op! Het apparaat tijdens de bereiding niet uitschakelen, om te voorkomen dat de onbewerkte massa vastvriest aan de wanden van het koelreservoir. 10. Als het ijs bereid is, de draaiknop op O zetten en de stekker uit het stopcontact trekken. 11. De ontgrendelknop op het basisapparaat indrukken en de multifunctionele arm naar boven zwenken. 12. De ijsbereider eerst iets optillen en vervolgens met de klok mee draaien. 13. De ijsbereider verwijderen. 14. Het deksel eraf halen. 15. De roerarm uit het ijs halen. Het ijs nog enkele minuten in het koelreservoir laten staan, zodat de ijsmassa nog steviger wordt. 16. Uitsluitend de meegeleverde kunststofspatel gebruiken om het ijs uit het koelreservoir te halen. N.B.: Na bereiding van een ijsrecept kan niet direct nog meer ijs worden gemaakt, aangezien het koelreservoir niet meer koud genoeg is. Het koelreservoir eerst reinigen, afdrogen en opnieuw in de diepvriezer zetten. X “IJsbereider koelen” zie pagina 28 Onderhoud en dagelijkse reiniging De ijsbereider moet na ieder gebruik worden gereinigd. Let op! –– Geen reinigingsmiddelen gebruiken die alcohol of spiritus bevatten. –– Geen scherpe, puntige of metalen voorwerpen gebruiken. –– Geen schurende doeken of schurende reinigingsmiddelen gebruiken. X Afbeeldingenreeks E 1. Deksel, roerarm en houder zijn afwasmachinebestendig. De roerarm met de koppeling naar onderen in de afwasmachine plaatsen. 29 nl Recepten en tips 2. Het koelreservoir reinigen met een zachte keukendoek, vloeibaar schoonmaakmiddel en handwarm water. Vervolgens goed afdrogen. Geen krassen maken op de binnenkant van het koelreservoir. Het koelreservoir is niet afwasmachinebestendig. Recepten en tips Alle aangegeven recepten zijn voor circa 4 porties. Let op! Deze recepten zijn niet geschikt voor diabetici. De ijsbereiding voor diabetici vereist gewijzigde recepturen. Tips Het ijs smaakt het lekkerst wanneer het vers bereid is. Het kan worden verfijnd met vruchten, saus, slagroom, chocoladevlokken enz. Alcoholhoudende dranken of andere alcoholhoudende ingrediënten kunnen niet worden gebruikt om de ijsmassa op smaak te brengen, aangezien deze anders niet stevig wordt. Aangeraden wordt om de borden of schaaltjes voor het serveren koud te zetten, om te voorkomen dat het ijs te snel smelt. Wanneer ijs op voorraad wordt gemaakt en in de diepvriezer wordt bewaard, moet het enige tijd voor het serveren uit de diepvries worden gehaald. De verwerkingstijden kunnen afwijken van de receptgegevens. Mogelijke oorzaken: –– Temperatuur van de ijsmassa –– Hoeveelheid ijsmassa –– Temperatuur van uw diepvriezer –– Temperatuur van de ruimte De ijsmassa kan eenvoudig en makkelijk worden bereid met behulp van de mixer-, multimixer- en citruspers-toebehoren. 30 Vanille-ijs –– –– –– –– –– ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ 2 Bourbon vanillestokjes 250 ml melk 100 g suiker 200 ml room snufje zout Vanillestokjes in de lengte opensnijden en het merg eruit krabben met een mes. Melk, suiker en vanillemerg in een pan doen en al roerend kort aan de kook brengen, daarna laten afkoelen. Room en zout erdoor roeren. De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. Ca. 20-30 minuten roeren. Chocolade-ijs –– –– –– –– ■■ 100 g chocolade (reep) 300 ml room 40 g suiker 150 g yoghurt Verbrokkelde chocolade, room en suiker in een pan doen en onder voortdurend roeren opwarmen tot de suiker en chocolade zijn opgelost. ■■ De yoghurt door de nog warme chocolademassa roeren, daarna de massa tot kamertemperatuur laten afkoelen. ■■ De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. ■■ Ca. 20-30 minuten roeren. Stracciatella-ijs –– –– –– –– –– ■■ 100 g witte chocolade 300 ml room 60 g yoghurt 40 g poedersuiker 50 g chocoladevlokken Witte chocolade en room in een pan doen en onder voortdurend roeren opwarmen tot de chocolade gesmolten is, daarna laten afkoelen. ■■ Yoghurt, poedersuiker en chocoladevlokken erdoor roeren. ■■ De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. ■■ Ca. 15-25 minuten roeren.  Recepten en tips Bananenijs Pistache-ijs –– –– –– –– –– ■■ –– –– –– –– –– –– ■■ 200 g bananen (ca. 2 stuks) 80 g suiker 100 ml melk 100 ml room 1 el citroensap Alle vermelde ingrediënten samen pureren. ■■ De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. ■■ Ca. 20-30 minuten roeren. ■■ Kersenyoghurtijs –– –– –– ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ 500 g kersenyoghurt 3 pakjes vanillesuiker 3 blaadjes witte gelatine Gelatine ca. 15 min. laten inweken in ruim koud water. Daarna lichtjes uitknijpen en onder voortdurend roeren opwarmen in een kleine pan, maar niet aan de kook brengen. Kersenyoghurt en vanillesuiker mixen met een mixer. De hete gelatine in de draaiende mixer doen. De ijsmassa direct in de draaiende ijsbereider doen. Ca. 15-25 minuten roeren. ■■ ■■ ■■ ■■ nl 100 g pistachenootjes, fijngehakt 1 pakje vanillesuiker 90 g suiker 200 ml melk 200 ml room 3 blaadjes witte gelatine Gelatine ca. 15 min. laten inweken in ruim koud water. Daarna lichtjes uitknijpen en onder voortdurend roeren opwarmen in een kleine pan, maar niet aan de kook brengen. Pistachenootjes, vanillesuiker, suiker, melk en room tot een gladde, fijne massa mixen. De hete gelatine in de draaiende mixer doen. De ijsmassa direct in de draaiende ijsbereider doen. Ca. 15-25 minuten roeren. Citroensorbet –– –– –– –– –– ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ 150 ml vers geperst citroensap 200 ml water 170 g suiker 150 g yoghurt 4 blaadjes witte gelatine Gelatine ca. 15 min. laten inweken in ruim koud water. Daarna lichtjes uitknijpen en onder voortdurend roeren opwarmen in een kleine pan, maar niet aan de kook brengen. Citroensap, water, suiker, yoghurt mixen in een mixer. De hete gelatine in de draaiende mixer doen. De ijsmassa direct in de draaiende ijsbereider doen. Ca. 40-50 minuten roeren. Sinaasappelsorbet Zie voor de bereiding citroensorbet, maar in plaats van het citroensap 100 ml vers geperst sinaasappelsap en 50 ml vers geperst citroensap gebruiken. 31 nl Recepten en tips Aardbeienijs Malvethee-ijs –– –– –– –– –– ■■ ■■ –– –– –– –– –– ■■ 250 g verse aardbeien 75 g suiker 100 ml melk 100 ml room sap van een halve citroen Alle ingrediënten samen pureren. De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. ■■ Ca. 20-30 minuten roeren. Kiwi-ijs –– 400 g geschilde, in vieren gesneden kiwi's (ca. 5-6 kiwi's) –– sap van een halve citroen –– 100 ml water –– 80 g suiker ■■ Alle ingrediënten samen pureren. ■■ De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. ■■ Ca. 20-30 minuten roeren. Abrikozenijs –– –– –– –– –– ■■ ■■ 250 g uitgelekte abrikozen uit blik 80 g suiker 50 ml melk 50 ml karnemelk 100 g room Alle ingrediënten samen pureren. De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. ■■ Ca. 20-30 minuten roeren. 32 ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ 400 ml water 5 zakjes malvethee 140 g suiker 2 tl citroensap 150 g verse kaas Water koken, theezakjes erin doen en 10 min. laten trekken. De theezakjes eruit halen. Citroensap en suiker toevoegen en roeren tot de suiker geheel is opgelost. Vervolgens laten afkoelen. Verse kaas door de theeoplossing roeren. De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. Ca. 30-40 minuten roeren. Mokka-ijs –– –– –– –– ■■ 300 ml koude koffie 200 ml room 80 g suiker 1 snufje zout Alle ingrediënten mixen tot de suiker geheel is opgelost. ■■ De ijsmassa in de draaiende ijsbereider doen. ■■ Ca. 20-30 minuten roeren. Wijzigingen voorbehouden.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109

Bosch MUZ5EB2 Handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
Handleiding