14
Nederlands
De slow cooking oven kan worden beschreven als een
voortzetoven omdat deze verder gaat met voedsel dat
ergens anders in het fornuis verwarmd is, met uitzondering
van schuimpjes die in plaats van 'gebakken' uitgedroogd
raken.
De platen
Topplaat
De topplaat is het emaillen oppervlak dat rond de
kookplaten zit. Het wordt warm wanneer de kookplaten
van de R7 in gebruik zijn. Hoewel het geen kookoppervlak
is, kunt u de warmte voor een aantal handige activiteiten
gebruiken, die vaak tijd en afwassen besparen! Voorbeelden
zijn het opwarmen van honing of siroop in een pot of het
smelten van boter of chocolade in een kuipje (zo vermijdt
u het overlopen van een sauspan) maar zet het kuipje wel
op een kurkmat of een opgevouwen keukendoek zodat het
email niet beschadigd kan raken. Hoewel het een duurzaam
en langzaam slijtend oppervlak betreft, is email van glas en
ziet u er wel krassen op!
De warme topplaat kan ook gebruikt worden voor een
kop koe of thee weg te zetten of blikken, schilmesjes of
keukenmachines en onderdelen met vreemde vormen te
laten drogen.
Kookplaten
De kookplaten werken afzonderlijk van de ovens en
onafhankelijk van elkaar
De kookplaat bevindt zich links en de sudderplaat rechts van
de R7. De kookplaat is de warmste terwijl de sudderplaat
de koelste van de twee is. Bij beide zitten er elektrische
onderdelen in het gietijzer die in respectievelijk ca. 11 en
8 minuten opwarmen. De kookplaten kunnen volledig
onafhankelijk van de ovens worden gebruikt.
Dit betekent dat de R7 van het traditionele AGA-fornuis met
warmteopslag verschilt in die zin dat hij voor de hele kooktijd
van geschikte gerechten gebruikt kan worden, omdat het
design de kookplaten op een constante warmte houdt,
terwijl het traditionele AGA-fornuis op een dalende warmte
blijft koken. Daarom bevelen wij aan om met de kookplaten
te beginnen en vervolgens op de ovens over te gaan. Dit is
mogelijk met de R7, maar is niet noodzakelijk. Het bereiden
van een pastagerecht met saus bijvoorbeeld kan op de R7
helemaal op de kookplaten worden gedaan.
De gehele zone van de kookplaat kan voor koken worden
gebruikt en er kunnen altijd meerdere pannen op één plaat
worden gezet. De kookplaten bevinden zich een klein beetje
boven de topplaat om te voorkomen dat er per ongeluk met
de pannen krassen worden aangebracht. NIET slepen met
het gerei van de ene plaat naar de andere, omdat het email
hieronder te lijden heeft!
De roestvrijstalen geïsoleerde deksels worden over de
kookplaten gelegd wanneer deze niet in gebruik zijn.
Wanneer de kookplaten ‘aan’ staan, dan zijn de geïsoleerde
deksels warm. We bevelen ten sterkste aan dat u geen
voorwerpen direct op de geïsoleerde deksels zet zoals
ketels, sauspannen of bakblikken omdat de kleinste krasjes
meteen zichtbaar zijn. Koop een paar pannenlappen om
het oppervlak van de deksels te beschermen als ze als
wegzetplekken worden gebruikt!
Houd de kookplaten vrij van aangebrand eten of
kruimels met de bij uw AGA geleverde draadborstel.
Schoonmaakinformatie vindt u op de pagina “Reiniging en
verzorging” pagina 17.
Kookplaatbediening
Zet de bedieningsknop in de positie
om de kookplaat
te gebruiken en vergelijkbaar in de de positie voor de
sudderplaat.
Zet de knop in de positie
om beide platen aan te
zetten.
Kookplaat
De warmste kookplaat, de kookplaat, wordt gebruikt voor
koken, grillen, roerbakken, maken van toast, inderdaad alles
waar veel warmte voor nodig is. Groene groentes behouden
hun kleur wanneer ze hier snel gekookt worden of gebruik
boven de sauspan een stomer om meer dan één groente
tegelijk te koken.
Wanneer u roerbakt of iets bereidt dat kan spetteren,
bevelen we het gebruik van een AGA-spatscherm aan
dat het geïsoleerde deksel tegen spetters beschermt. Zo
is schoonmaken een koud kunstje! Was het spatscherm
in zeepwater of doe hem in de vaatwasser tussen twee
dinerborden.
Houd er rekening mee dat de kookplaat te warm is om er
rechtstreeks voedsel op te bereiden.
Sudderplaat
De sudderplaat is de koelste van de twee kookplaten en
wordt dus gebruikt voor recepten waar minder warmte voor
nodig is zoals sauzen, roereieren, melk opwarmen, langzaam
frituren, soepen laten sudderen en wortelgewassen.
Daarnaast kan hij gebruikt worden om direct op gekookt
te worden in de vorm van een grillplaat - van onschatbare
waarde voor geroosterde sandwiches, quesadillas, soepen,
platte scones, het schroeien van coquilles en zelfs voor
vetvrije gebakken eieren. Langzaam bereide toast kan op de
sudderplaat worden bereid. Hiervoor is de AGA-broodrooster
niet nodig.
De sudderplaat heeft dezelfde grootte als de kookplaat en is
plat vervaardigd om het beste algehele contact met de AGA-
sauspannen, grillpannen, frituurpan en ketel te bieden.
Schoonmaakinformatie vindt u op de pagina “Reiniging en
verzorging” pagina 17.