KitchenAid 5KMC4241BAC Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
1
Nederlands
INSTRUCTIES MULTICOOKER
VEILIGHEID VAN DE MULTICOOKER ���������������������������������������������������������������� 6
Belangrijke voorzorgen ���������������������������������������������������������������������������������������7
Elektrische vereisten �������������������������������������������������������������������������������������������8
Afgedankte elektrische apparatuur ����������������������������������������������������������������������8
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
Onderdelen en accessoires/toebehoren �������������������������������������������������������������9
Bedieningsknoppen �������������������������������������������������������������������������������������������10
Verkrijgbare accessoires/toebehoren ���������������������������������������������������������������� 10
RICHTLIJNEN KOOKMODI ���������������������������������������������������������������������������������11
KOOKMETHODES ������������������������������������������������������������������������������������������������12
STAP-VOOR-STAP KOOKMODI �������������������������������������������������������������������������13
MANUEEL KOKEN ������������������������������������������������������������������������������������������������ 17
BIJKOMENDE FUNCTIES EN INSTELLINGEN
De temperatuureenheid wijzigen (Fahrenheit/Celsius) �������������������������������������18
Taal display ���������������������������������������������������������������������������������������������������������18
Laatst gebruikte selecties ����������������������������������������������������������������������������������18
Gebruik van de timer ����������������������������������������������������������������������������������������19
AAN DE SLAG
Vóór het eerste gebruik ������������������������������������������������������������������������������������20
De multicooker instellen �����������������������������������������������������������������������������������20
DE MULTICOOKER BEDIENEN
Een kookmodus instellen�����������������������������������������������������������������������������������21
Na het koken �����������������������������������������������������������������������������������������������������22
Braden met het braadrooster ����������������������������������������������������������������������������23
Stomen met het stoommandje �������������������������������������������������������������������������� 23
NUTTIGE TIPS
Kooktips ������������������������������������������������������������������������������������������������������������24
ONDERHOUD EN REINIGING
Uw multicooker schoonmaken �������������������������������������������������������������������������26
PROBLEEMOPLOSSING �������������������������������������������������������������������������������������� 26
GARANTIE EN SERVICE �������������������������������������������������������������������������������������� 27
Inhoudstafel
2
BELANGRIJKE VOORZORGEN
Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten steeds basisvoorzorgen
worden getroffen om het risico op brand, elektrische schokken en/of
persoonlijk letsel te voorkomen, waaronder:
1. Alle instructies lezen.
2. Hete oppervlakken niet aanraken. Gebruik pannenlappen of ovenwanten
bij het hanteren van de kookpot of het deksel.
3. Voorkom elektrische schokken: dompel het snoer, de stekkers of de basis
van de multicooker niet onder in water of andere vloeistoffen.
4. Er moet toezicht worden gehouden op kinderen wanneer het apparaat
door hen of in hun buurt wordt gebruikt.
5. Trek de netstekker uit de contactdoos, wanneer het apparaat niet wordt
gebruikt en voor het reinigen. Laathetapparaat afkoelen alvorens
onderdelen teplaatsenof te verwijderen.
6. Gebruik nooit een elektrisch apparaat met een beschadigd netsnoer
of een beschadigde netstekker, na een defect of nadat het apparaat is
gevallen of op een andere manier beschadigd werd. Stuur het apparaat
naar de dichtstbijzijnde geautoriseerde dienst-na-verkoop/after sales
service. Daarkanhet worden onderzocht, gerepareerd en afgesteld.
7. De apparaten mogen worden gebruikt door personen met fysisch, mentaal
of zintuiglijk verminderde capaciteiten of met een gebrek aan kennis en
ervaring, indien ze onder toezicht staan of instructies werden gegeven over
het veilige gebruik van het apparaat en indien ze de risico's begrijpen.
VEILIGHEID VAN DE MULTICOOKER
Uw veiligheid en die van anderen is erg belangrijk.
We hebben in deze handleiding en op uw toestel tal van belangrijke veiligheids-
waarschuwingen aangebracht. Lees deze veiligheidswaarschuwingen en leef ze na.
Dit is het veiligheidsalarmsymbool.
Dit symbool waarschuwt u voor mogelijke gevaren waarbij u of anderen
gedood of verwond kunnen worden.
Alle veiligheidswaarschuwingen volgen op het alarmsymbool en de woorden
“GEVAAR” of “WAARSCHUWING”. Deze woorden betekenen het volgende:
U kunt gedood worden of ernstig
gewond raken als u de instructies niet
onmiddellijk naleeft.
U kunt gedood worden of ernstig gewond
raken als u de instructies niet naleeft.
Alle veiligheidswaarschuwingen informeren u over het potentiële gevaar, over hoe u het
risico op verwondingen kunt verminderen en wat er kan gebeuren als u de instructies
niet opvolgt.
GEVAAR
WAARSCHUWING
3
Nederlands
VEILIGHEID VAN DE MULTICOOKER
8. Het gebruik van niet door KitchenAid aanbevolen accessoires kan tot letsel leiden.
9. Het apparaat niet buiten gebruiken.
10. Laat het netsnoer niet over de rand van de tafel of hetwerkblad of tegen hete
oppervlakken hangen, met inbegrip van de bovenkant van de multicooker.
11. Niet op hete elektrische kookplaten of gasbranders of in een hete oven plaatsen.
12. Wees uiterst voorzichtig bij het verplaatsen van een apparaat dat hete olie
ofandere hete vloeistoffen bevat.
13. Gebruik het apparaat niet voor andere zaken dan het bedoeldegebruik.
14. Dit product is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik.
15. Schakel het apparaat uit door de knoppen op O (uit) te zetten, en de stekker
uit het stopcontact te trekken.
16. Kook alleen in de verwijderbare kookpot.
17. Vul de kookpot niet boven het aangegeven maximum.
18. Gebruik niet meer dan 475 ml olie bij het koken met de multicooker.
19. Indien er op het bedieningspaneel niets af te lezen staat tijdens of na een
kookcyclus, is de kans groot dat de multicooker tijdens de bereiding zonder
stroom viel. Controleer het voedsel om zeker te zijn dat het voldoende werd
bereid en de inwendige temperatuur minstens 74 °C bedraagt.
20. Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact voordat u
accessoires/toebehoren verwisselt en voordat u bewegende delen benadert.
21. Dit apparaat is bedoeld voor huishoudelijk of gelijkaardig gebruik, zoals:
in personeelsruimtes in winkels, kantoren en andere werkomgevingen;
opboerderijen; door gasten in hotels, motels en andere verblijfplaatsen;
enin “bed en breakfast” gelegenheden.
22. Indien de kookpot te veel wordt gevuld, kan er door het overkoken kokend
water uitspuiten.
23. Gebruik de kookpot alleen met de meegeleverde basis.
24. OPGELET: Zorg ervoor dat het apparaat uitgeschakeld is voordat u de
kookpot van de basis verwijdert.
BEWAAR DEZE INSTRUCTIES
4
VEILIGHEID VAN DE MULTICOOKER
Elektrische vereisten
Voedingsspanning: 220-240 volt AC
(wisselstroom)
Frequentie: 50/60 hertz
Vermogen: 700 watt
OPMERKING: Deze multicooker heeft een
geaarde stekker� Om het risico op elektrische
schokken te verminderen, past deze stekker
slechts in één richting in de contactdoos�
Als de stekker niet in de contactdoos past,
neem dan contact op met een gekwalificeerde
elektricien� Wijzig de stekker in geen geval�
Gebruik geen verlengsnoer� Als het netsnoer
te kort is, laat dan een contactdoos in de
nabijheid van het apparaat installeren door een
gekwalificeerde elektricien of een monteur
Er moet een kort netsnoer gebruikt worden
om het risico om verstrikt te geraken
of te struikelen over een lang netsnoer
te verminderen�
Afgedankte elektrische apparatuur
Afgedankte materiaalverpakking
Het verpakkingsmateriaal kan voor 100%
gerecycleerd worden en is voorzien van het
recyclagesymbool
� De verschillende
onderdelen van de verpakking moeten
daarom op verantwoordelijke wijze en in
overeenstemming met de desbetreffende
lokale voorschriften worden weggewerkt�
Dumping van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken
volgens de Europese richtlijn 2012/19/EU
inzake Afgedankte Elektrische en
Elektronische Apparaten (AEEA)�
- Door ervoor te zorgen dat dit product op
de juiste manier als afval wordt verwerkt,
helpt u mogelijk negatieve consequenties
voor het milieu en de menselijke gezondheid
te voorkomen die anders zouden kunnen
worden veroorzaakt door onjuiste
verwerking van dit product als afval�
- Het symbool op het product of op de
bijbehorende documentatie geeft aan dat dit
product niet als huishoudelijk afval mag worden
behandeld, maar moet worden afgegeven
bij een verzamelpunt voor de recyclage van
elektrische en elektronische apparaten�
Voor meer gedetailleerde informatie over
de behandeling, terugwinning en recyclage
van dit product wordt u verzocht om contact
op te nemen met uw lokaal gemeentehuis,
uw afvalophaaldienst of de winkel waar u het
product hebt aangeschaft�
5
Nederlands
F
Sear
VEILIGHEID VAN DE MULTICOOKER
Onderdelen en accessoires/toebehoren
Bedieningspaneel
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
Ingebouwde
handvatten
Deksel van gehard glas
met ingebouwde zeef-/
gietopeningen
CERAMASHIELD
antikleefkookpot
met schenktuit
2-in-1 omkeerbaar
stoommandje/braadrooster
Draai om voor een
handig braadrooster
6
Bedieningsknoppen
ONDERDELEN EN EIGENSCHAPPEN
Sear
F C
h
Display
temperatuur/
tijd
Display
kookmodus
Timerknop
Temperatuurknop
Knop
kookmodus/
optie < en >
Stroom-/
statuslampje
Verkrijgbare accessoires/toebehoren
De roertoren is als uw persoonlijke keukenhulp die alles in beweging houdt, ongeacht wat u
aan het koken bent� Speciaal ontwikkelde roerstaaf en schraapmes om het voedsel in beweging
te houden voor een gelijkmatig opwarmen en een consistent mengen, allemaal met één druk
op de knop�
Roertoren 5KST4054 (afzonderlijk verkocht)
Aan-/uitknop
7
Nederlands
RICHTLIJNEN KOOKMODI
KOOKMETHODES
Kookmethode
Vooraf
ingestelde
temp* in °C
Min. ingestelde
temp in °C
Max.
ingestelde
temp in °C
Warm houden
Max.
bereidingstijd
(uur)
Schroeien 230°C 220°C 230°C Manueel 2
Sauteren 175°C 160°C 190°C Manueel 2
Bakken 175°C 165°C 190°C Manueel 2
Koken/Stomen 100°C 90°C 110°C Manueel 5
Sudderen 95°C 85°C 100°C Manueel 5
Langzaam
garen, hoog
HOOG n.v.t. n.v.t. Auto 12
Langzaam
garen, laag
LAAG n.v.t. n.v.t. Auto 12
Warm houden 75°C n.v.t. n.v.t. n.v.t. 24
STAP-VOOR-STAP KOOKMODI
Kookmodus
Methode
stap 1
Methode
stap 2
Methode
stap 3
Warm houden
Rijst n.v.t. n.v.t. n.v.t. Auto
Soep Sauteren Koken Sudderen Manueel
Risotto Sauteren Sudderen n.v.t. Manueel
Pilaf Sauteren Sudderen Koken Manueel
Pap Koken Sudderen n.v.t. Manueel
Yoghurt Sudderen Fermenteren n.v.t. n.v.t.
* Het voorverwarmen verschijnt op het scherm tot de geselecteerde temperatuur bereikt is�
Sear
F C
h
Sear
F C
h
Uw multicooker biedt meer dan 10 kook-
modi, met onder meer een manuele modus
en 4 stap-per-stap kookmodi, speciaal
ontwikkeld voor diverse bereidingswijzen�
Zie de snelgids hieronder voor meer
uitleg over de kookmethodes en de stap-
voor-stap modi of bekijk de gedetailleerde
uitleg en de tips voor elke modus op de
volgende bladzijden�
Warm
houden
Langzaam
garen,
laag
Langzaam
garen,
hoog
Sudderen Koken/
Stomen
Bakken Sauteren Schroeien Manueel Soep Risotto Pilaf Pap Yoghurt Rijst
8
KOOKMETHODES
Raadpleeg het hoofdstuk "Nuttige tips" voor tips bij het koken en het bereiden van voedsel�
Daarin wordt u verteld hoe u het meeste haalt uit elke kookmethode�
Langzaam garen (laag of hoog)
Met Langzaam garen wordt de multicooker
gebruikt als een slow cooker, ideaal voor
bijvoorbeeld chili en gehaktballen�
Warm houden (74 °C)
“Warm houden” is bedoeld om het voedsel
na het bereiden tot 24 uur lang op serveer-
temperatuur te houden� Bepaalde kook-
methodes en -modi hebben een automatische
Warmhoud modus� Voor andere kook-
methodes en -modi kan “Warm houden
manueel geselecteerd worden�
BELANGRIJK: Gebruik “Warm houden” alleen
voor volledig gegaard voedsel� De methode
Warm houden” is bedoeld om bereid voedsel
op serveer temperatuur warm te houden�
Schroeien (221–232 °C)
Met Schroeien kunt u vlees bereiden voor
stoofpotjes, soepen en andere gerechten�
De buitenkant van het vlees wordt daarbij
op hoge temperatuur snel gegaard, waardoor
alle sappen en smaak bewaard blijven�
Sauteren (166–188 °C)
Sauteren is ideaal om vlees en groenten een
verse, frisse smaak en textuur te geven�
Gebruik Sauteren voor oosterse gerechten,
roerbakgerechten en ontbijtgerechten zoals
worstjes met roerei�
Koken/Stomen (89–111 °C)
Gebruik Koken/Stomen om diverse gerechten
te bereiden, bv� warme ontbijtgranen,
om garnalen te stomen of om delicate
levensmiddelen zoals vis indirect te verhitten�
Bakken (165–190 °C)
Selecteer Bakken om cakes, ovenschotels
en andere gerechten te maken�
Sudderen (85–99 °C)
Sudderen is bijzonder geschikt voor soepen
en stoofpotjes� Het garen op lage temperatuur
zorgt voor rijke, volle smaken�
9
Nederlands
STAP-VOOR-STAP KOOKMODIKOOKMETHODES
De stap-voor-stap kookmodi maken gebruik van verschillende kookmethoden om verschillende
soorten voedsel te bereiden� Gebruik de toets
om naar de volgende stap te gaan� Indien
nodig kunt u een stap terugkeren met de toets
Met Rijst kunt u diverse soorten rijst bereiden,
van witte en bruine rijst tot wilde rijst en
sushirijst� Deze modus heeft een programma
voor witte en voor bruine rijst om zo een
optimaal resultaat te bekomen (zie tabel)�
1� Voeg de afgemeten hoeveelheden rijst
en water toe aan de kookpot�
OPMERKING: Om overkoken te
vermijden, moet u de droge rijst spoelen
voor u deze aan de kookpot toevoegt�
2� Druk op
om naar de modus Rijst te
bladeren� Druk op
om te selecteren�
3� De multicooker toont Voor Wit,
druk < en Voor Bruin, druk >
Gebruik
of om het gewenste type
rijst te selecteren, druk daarna op
4� Na het bereiden, wordt Rijstmodus
klaar, warmhouden getoond, de
multicooker gaat over op “warmhoud-
modus”� Indien er geen timer wordt
ingesteld in Warmhoudmodus, zal de
multicooker automatisch na 24 uur
worden uitgeschakeld�
OPMERKING: De standaard bereidingsduur
geldt voor 190 g droge rijst� U kunt de tijd
aanpassen op basis van de hoeveelheid rijst�
Type rijst Droge rijst (g) Water (ml) Tijd (min.)
Wit (lange korrel) 190 415-475 35*
Wit (middellange korrel) 190 415-475 35*
Bruin 190 415-475 55*
Sushi/Wit (kort/korrel) 190 415-475 35*
* Standaardtijd
Rijst (wit/bruin)
10
STAP-VOOR-STAP KOOKMODI
De Soepmodus gebruikt verschillende
vooraf geprogrammeerde stappen om
soepen en stoofpotjes te bereiden,
zonder nattevingerwerk�
1� Druk op
om naar de modus Soep te
bladeren� Druk op
om te selecteren�
2� De multicooker zal voorverwarmd worden
om te Sauteren� Als u een bereidings duur
wil instellen, stel dan de timer in en druk
op
om het aftellen te starten�
3� Voeg de eerste ingrediënten toe�
4� Druk na het sauteren op
om verder
te gaan met Koken�
5� De multicooker zal dan afkoelen naar
Kookmodus� Als u een kookduur wil
instellen, stel dan de timer in en druk op
om het aftellen te starten�
6� Voeg de andere ingrediënten toe�
7� Druk na het koken op
om verder
te gaan met Sudderen�
8� Als u een sudderduur wil instellen, stel
dan de timer in en druk op
om het
aftellen te starten�
9� Druk na het sudderen op de toets
voor de Warmhoudmodus� Indien er geen
timer wordt ingesteld in Warmhoud-
modus, zal de multicooker automatisch
na 24 uur worden uitgeschakeld�
De Risottomodus doorloopt verschillende,
vooraf geprogrammeerde stappen om in een
oogwenk risotto te maken, van het sauteren
van vlees of groente tot het perfect sudderen
van de rijst�
1� Druk op
om naar de modus Risotto
te bladeren� Druk op
om te selecteren�
2� De multicooker zal voorverwarmd worden
om te Sauteren� Als u een bereidingsduur
wil instellen, stel dan de timer in en druk
op
om het aftellen te starten�
3� Voeg de eerste ingrediënten toe�
4� Druk na het sauteren op
om verder
te gaan met Sudderen�
5� De multicooker zal dan afkoelen naar
Sudder modus� Als u een sudderduur
wil instellen, stel dan de timer in en
druk op
om het aftellen te starten�
6� Voeg de andere ingrediënten toe�
7� Druk na het sudderen op de toets
voor de Warmhoudmodus� Indien er geen
timer wordt ingesteld in Warmhoud-
modus, zal de multicooker automatisch
na 24 uur worden uitgeschakeld�
Soep
Risotto
Sauteren > Koken > Sudderen >
Warm
houden
Sauteren > Sudderen >
Warm
houden
11
Nederlands
STAP-VOOR-STAP KOOKMODI STAP-VOOR-STAP KOOKMODI
De Pilafmodus gebruikt verschillende,
op voorhand ingestelde stappen voor het
bereiden van een heerlijke pilaf zonder de
omslachtige traditionele bereidingswijzen�
De multicooker maakt alles eenvoudig, van
de initiële bereidingen van vlees en groenten
tot de laatste finale bereidingsfasen�
1� Druk op
om naar de modus Pilaf te
bladeren� Druk op
om te selecteren�
2� De multicooker zal voorverwarmd worden
om te Sauteren� Als u een bereidingsduur
wil instellen, stel dan de timer in en druk
op
om het aftellen te starten�
3� Voeg de eerste ingrediënten toe�
4� Druk na het sauteren op
om verder
te gaan met Koken�
5� De multicooker zal dan afkoelen naar
Kookmodus� Als u een kookduur wil
instellen, stel dan de timer in en druk op
om het aftellen te starten�
6� Voeg de andere ingrediënten toe�
7� Druk na het koken op
om verder
te gaan met Sudderen�
8� Als u een sudderduur wil instellen, stel
dan de timer in en druk op
om het
aftellen te starten�
9� Druk na het sudderen op de toets
voor de Warmhoudmodus� Indien er geen
timer wordt ingesteld in Warmhoud-
modus, zal de multicooker automatisch
na 24 uur worden uitgeschakeld�
Pilaf
Gebruik deze modus om op elk moment van de
dag snel en vlot een heerlijke pap te bereiden�
1� Druk op om naar de modus Pap te
bladeren� Druk op
om te selecteren�
2� De multicooker zal voorverwarmd worden
om te Koken� Als u een bereidingsduur wil
instellen, stel dan de timer in en druk op
om het aftellen te starten�
3� Voeg de eerste ingrediënten toe�
4� Druk na het koken op
om verder te
gaan met Sudderen�
5� De multicooker zal dan afkoelen naar
Suddermodus� Als u een sudderduur
wil instellen, stel dan de timer in en
druk op om het aftellen te starten�
6� Voeg de andere ingrediënten toe�
7� Druk na het sudderen op de toets
voor de Warmhoudmodus� Indien er geen
timer wordt ingesteld in Warmhoud-
modus, zal de multicooker automatisch
na 24 uur worden uitgeschakeld�
Pap
Sauteren > Koken > Sudderen >
Warm
houden
Koken > Sudderen >
Warm
houden
12
STAP-VOOR-STAP KOOKMODI
Gevaar voor voedselvergiftiging
Bereid geen andere levensmiddelen
dan yoghurt met de yoghurtmodus.
Dat kan voedselvergiftiging of
misselijkheid tot gevolg hebben.
WAARSCHUWING
De Yoghurtmodus werkt aan lagere
temperaturen dan de overige modi en is
enkel bestemd voor het maken van yoghurt�
Gebruik deze modus niet voor het bereiden
van andere types voedsel om het risico op
voedselvergiftiging of ziekte te vermijden�
Gebruik de Yoghurtmodus om thuis heerlijke
yoghurt te bereiden�
1� Voeg de ingrediënten toe�
2� Druk op
om naar de modus Yoghurt
te bladeren� Druk op
om te selecteren�
3� De multicooker zal voorverwarmd worden
om te Sudderen� Als u een bereidings duur
wil instellen, stel dan de timer in en druk
op
om het aftellen te starten�
4� Druk na het koken op
om verder te
gaan met Fermenteren�
5� De multicooker zal dan afkoelen naar
Fermenteren� Als u een fermentatieduur
wil instellen, stel dan de timer in en druk
op
om het aftellen te starten�
OPMERKING: De standaard sudder-
temperatuur voor Yoghurt (stap 1) is bedoeld
voor 0,95 L melk� Houd rekening met een
duur van 10 tot 12 minuten alvorens u de
yoghurt of in de handel verkrijgbare yoghurt-
starter toevoegt om yoghurt te maken�
Voor kleinere of grotere hoeveelheden
moet u de tijdsduur aanpassen� Gebruik
een keuken thermometer om er zeker van te
zijn dat de melk een temperatuur van 85 °C
heeft alvorens naar het Fermenteren (stap 2)
over te gaan�
Yoghurt
Sudderen > Fermenteren
13
Nederlands
MANUEEL KOKEN
Manuele kookmodi
De Manuele kookmodus heeft 6 vooraf
geprogrammeerde instellingen waarmee u
kunt koken als op een gewoon fornuis: Warm,
Laag, Med-Laag, Medium, Med-Hoog, en
Hoog� Deze instellingen kunnen op basis van
de onderstaande grafiek aangepast worden�
Om een manuele modus te kiezen en aan
te passen:
1� Druk op
om naar de Manuele modus
te bladeren� Druk op
om te selecteren�
2� Medium verschijnt op het display, met
een temperatuur van 163 °C�
3� Druk op
of om de temperatuur in
stappen van 5 °C aan te passen, of houd
of ingedrukt om tussen de diverse
manuele modi te verspringen�
Manuele
kookmodi
Vooraf ingestelde
temp* in °C
Max. temp in °C
Hoog 213 °C 230 °C
Medium-hoog 191 °C 210 °C
Medium 163 °C 190 °C
Medium-laag 121 °C 160 °C
Laag 93 °C 120 °C
Warm 74 °C 90 °C
* Het voorverwarmen verschijnt op het scherm tot de geselecteerde temperatuur bereikt is�
Medium
F C
h
Manual
F C
h
Warm
F C
h
Low
F C
h
Med-Lo
F C
h
Manual
F C
h
Medium
F C
h
Med-Hi
F C
h
High
F C
h
(165–195) (200–245) (250–320) (325–370)
Top Screen
(375–410) (415–450)
Bottom Screen
Manuele kookmodi
14
De temperatuureenheid wijzigen (Fahrenheit/Celsius)
Om te wijzigen van Fahrenheit naar Celsius en
omgekeerd, houdt u de toets
gedurende
3 seconden ingedrukt�
F
Sear
F
h
C
Saute
F
Sear
F
h
C
Saute
BIJKOMENDE FUNCTIES EN INSTELLINGEN
Taal display
Om de taal van het display te wijzigen:
1� Ga naar Instellingen en druk op
2� Het scherm toont Taalkeuze
Druk op
3� Druk op
of om te schakelen tussen:
Engels (standaard)
Russisch
Frans
Duits
Italiaans
Nederlands
4� Druk op
om te selecteren en de
instelling te bewaren�
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Engels
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Spaans
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Russisch
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Nederlands
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Frans
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Duits
Langua
F C
h
Settin
F C
h
Italiaans
15
Nederlands
BIJKOMENDE FUNCTIES EN INSTELLINGEN BIJKOMENDE FUNCTIES EN INSTELLINGEN
Gebruik van de timer
De timer van de multicooker kan gebruikt worden als keukentimer wanneer deze niet in gebruik
is voor een kookmodus�
F
Sear
F
h
C
Set Tim
1
Houd ingedrukt�
F
Sear
F
h
C
Set Tim
2
Druk op of om de tijd te verlengen
of te verkorten� Als u
of ingedrukt
houdt, verandert de tijd sneller
F
Sear
F
h
C
Set Tim
3
Druk op om de timer te starten�
Er weerklinkt een signaal wanneer de
tijd 1 minuut bereikt en daarna wordt
er afgeteld in seconden�
F
Sear
F
h
C
4
Wanneer de timer 00:00 bereikt,
weerklinken er drie signalen�
Laatst gebruikte selecties
Indien de multicooker ingeplugd blijft, onthoudt
deze de laatse kookmodus of bereidingswijze
en de temperatuurinstellingen voor wanneer
hij de volgende keer wordt ingeschakeld�
F
Sear
Simmer
F
h
C
F
Sear
Set Tim
F
h
C
16
Vóór het eerste gebruik
1. Zet de multicooker op een droog, vlak
oppervlak, zoals een aanrecht of tafel�
2. Zorg ervoor dat de zijkanten en de
achterzijde van de multicooker minstens
10 cm verwijderd zijn van muren, kasten
of voorwerpen op het aanrecht of de tafel�
Voorzie ruimte boven de multicooker
om het deksel te verwijderen en om te
vermijden dat er zich stoom afzet op
de kastjes�
3. Verwijder het eventueel aanwezige
verpakkingsmateriaal�
4. Was het deksel en de kookpot in een heet
sopje� Droog goed af
De multicooker instellen
AAN DE SLAG
2
Steek de stekker in een geaard
stopcontact� De multicooker is
nu klaar voor gebruik�
F
Sear
F
Sear
10 cm
10
cm10 cm
10 cm
1
Plaats de kookpot in de multicooker
Gevaar voor elektrische schokken
In een geaard stopcontact steken.
Gebruik geen adapter
of verdeelstekker.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze
instructies kan de dood, brand
of elektrische schokken tot
gevolg hebben.
WAARSCHUWING
17
Nederlands
AAN DE SLAG DE MULTICOOKER BEDIENEN
6
Doe de ingrediënten in de kookpot�
Een kookmodus instellen
F
Sear
Sauté
F
h
C
F
Sear
Sear
F
h
C
F
Sear
Set Tim
F
h
C
2
Gebruik of om naar de gewenste
kookmodus of bereidingswijze te gaan�
De standaard bereidingstemperatuur
wordt getoond�
1
Druk op
F
Sear
Sauté
F
h
C
F
Sear
Sauté
F
h
C
3
Druk op om de bereidingswijze
of kookmodus te selecteren�
De weergegeven temperatuur
zal veranderen naarmate de multi-
cooker wordt voorverwarmd�
F
Sear
Sauté
F
h
C
4
Om desgewenst de temperatuur aan
te passen, druk op de knop
en
daarna op
of om de temperatuur
te verlagen of te verhogen� Druk
op
om te bevestigen� Zie de tabel
"Kookmodi" voor de opties�
F
Sear
Sauté
F
h
C
5
Om desgewenst de timer in te stellen,
drukt u op
en daarna op of
om de bereidingsduur te verlengen of
te verkorten� Druk op
om de timer
te starten�
18
DE MULTICOOKER BEDIENEN
F
Sear
Keep W
F
h
C
8
Als u een stap-voor-stapmodus gebruikt,
weerklinkt er een signaal wanneer de
timer (indien ingesteld) 00:00 bereikt�
Druk op
en de timer begint af te
tellen naar de volgende stap�
De multicooker zal na de ingestelde periode
automatisch uitgeschakeld worden� Voor
Langzaam garen hoog, Langzaam garen laag
en Rijst, en indien Auto Warm houden op ON
staat, zal de multicooker gedurende 24 uur
automatisch de Warmhoudmodus aanhouden�
7
Dek af met het deksel� Draai het deksel
zodat de schenkopening is afgedekt om
het voedsel mals te houden�
F
Sear
Set Tim
F
h
C
2
Houd de toets gedurende
drie seconden ingedrukt om de
multicooker uit te schakelen�
F
Sear
F
Sear
1
Gebruik pannenlappen of ovenwanten
wanneer u de kookpot uit de basis
haalt en de inhoud uitgiet�
Na het koken
19
Nederlands
DE MULTICOOKER BEDIENEN
Braden met het braadrooster
1
Als u met het braadrooster werkt,
moet u alle ingrediënten voor de
bereiding in de kookpot doen�
F
Sear
2
Zet het rooster-/stoomrek in de kookpot
zoals getoond en plaats de ingrediënten
op het rooster� Dek af met het deksel�
De multicooker wordt geleverd met een accessoire/toebehoren dat als stoommandje of braad-
rooster kan worden gebruikt voor koken op verschillende niveaus� OPMERKING: Het stoom-
mandje en het braadrooster kunnen niet met de optionele Roertoren gecombineerd worden�
Stomen met het stoommandje
1
Doe een bodempje water in de kookpot�
Vul de kookpot voor de beste resultaten
niet hoger dan de STEAM-lijn (Stomen)
(ong� 0,5 L)�
F
Sear
2
Zet het rooster-/stoomrek in de kookpot
zoals getoond en plaats de te stomen
ingrediënten op het rooster� Dek af met
het deksel� Verwijder na het bereiden
het eten met een lepel of tang�
20
NUTTIGE TIPS
Kooktips
Zie de volgende tips om optimaal de
kookmodi te benutten:
Schroeien en sauteren:
• Omhetvleesgoedtelatenbruinen,dept
u de buitenkant droog met keukenpapier
vóór het sauteren of schroeien�
•Legnietteveelindekookpotwanneer
u vlees wil aanbraden voor een recept�
Neem 0,25 kg of minder per keer voor een
optimaal resultaat en zodat het vlees niet
gestoomd wordt�
• Alsuolieofbotergebruiktvoorhet
sauteren, voeg dit dan toe nadat de
multicooker werd voorverwarmd�
• Omgemakkelijkhetvetteverwijderenna
het schroeien of sauteren, kunt u het deksel
op de kookpot zetten in afgietpositie en
stevig vasthouden met ovenwanten terwijl
u het vet in een hittebestendige pot giet�
• Bijhetsauterenvangroentenzoalswortels,
selderij, uien en look moet u eerst de grotere
stukken toevoegen en deze gedurende
enkele minuten garen alvorens kleiner
gesnedenvoedselzoalsjngehaktelooktoe
te voegen� Zo worden alle groenten egaal
gaar en brandt de look niet aan�
Stomen:
• Voorverwarmenisnietnodigbijhetstomen
van voedsel, voeg gewoon water toe, leg het
voedsel op het stoomrooster en zet de multi-
cooker op Stomen� Na het voorverwarmen
drukt u dan op de toets Start�
• Voedselzalsnellergestoomdwordenals
u maar één laag in de kookpot legt� Het
kan gebeuren dat u grotere hoeveelheden
voedsel halverwege moet verplaatsen om
een gelijkmatig gaar resultaat te bekomen�
• Voedseldatinstukkenvanongeveer
dezelfde grootte werd gesneden, zal
gelijkmatiger gaar worden�
• Zorgervoordathetdekseldeschenktuit
van de kookpot afdekt om de stoom vast
te houden voor een optimaal resultaat�
• Verwijderhetdeksellangzaambijhet
stomen�
Rijst:
• Hetisbelangrijkomrijstenwateraccuraat
af te meten voor het koken om goede
resultaten te verkrijgen�
• Bepaaldesoortenrijstmoetenafgespoeld/
gewassen worden vooraleer u ze bereidt�
Andere soorten, die verrijkt werden met
vitamines en mineralen, vereisen dat niet�
Als u deze types rijst spoelt, verwijdert u
deze toegevoegde voedingsstoffen� Als u
de rijst voor het koken spoelt, moet u
deze voor en niet na het spoelen afwegen�
Probeer ook zoveel mogelijk water af
te gieten voordat u de hoeveelheid te
bereiden rijst toevoegt�
• Nadaturijstenwaterindekookpotvande
multicooker hebt gedaan, moet u de rijst in
een egale laag verspreiden over de bodem
om een optimaal resultaat te bereiken�
Verwijder het deksel niet tijdens het koken�
• Demeestetypesrijstzijnnogietsongaar
op het einde van de kookcyclus� Laat de rijst
dan 5 tot 10 minuten rusten in de kookpot
met het deksel erop, zodat het laatste restje
vocht ook geabsorbeerd wordt�
• Ukuntolie,boter,zoutenanderesmaak
makers naar wens toevoegen� Roer deze
door de rijst voordat u de kookcyclus voor
Rijst start� U kunt ook andere vloeistoffen
dan water gebruiken om smaak toe te
voegen� Probeer ook eens vis-, gevogelte-,
groente- of vleesbouillon�
• Fijngehakteversekruidenkunnendoorde
gekookte rijst worden geroerd op het einde
van de kookcyclus vooraleer de rijst rust�
• Zorgervoordathetdekseldeschenktuit
van de kookpot afdekt om de stoom vast te
houden voor een optimaal resultaat�
Soep:
• VolgdekooktipsvoorSauteren/Schroeien
wanneer u dit deel van de kookcyclus voor
Soep gebruikt�
• Derestjesaangebakkenvoedselopde
bodem van de kookpot na het schroeien
zitten vol smaak� Voeg wat van de vloeistof
voor uw recept toe en roer ze los met een
houten lepel om uw soep een diepere en
vollere smaak te geven�
21
Nederlands
NUTTIGE TIPS NUTTIGE TIPS
• Alsuhetvoedselinstukjesvanongeveer
dezelfde grootte snijdt, krijgt u een
gelijkmatig bakresultaat�
• Hetisnietnodigomdiepgevrorengroenten
te ontdooien alvorens u ze aan een soep
toevoegt om te koken, maar de kookduur
moet mogelijk verlengd worden� Bevroren
vlees moet ontdooid worden alvorens met
de Soepcyclus te beginnen om ervoor te
zorgen dat het gaargekookt wordt�
• Hetisbestomzuivelzoalsroom,melk
of kaas op het einde van het koken toe
te voegen om schiften te vermijden�
Risotto:
• Derijstvoorrisottomoetineenvetstof
gesauteerd worden vooraleer u de
vloeistoffen uit het recept toevoegt� Laat
de multicooker voorverwarmen tijdens
het Sauteren en voeg dan boter of olie toe
zoals in het recept staat aangegeven� Voeg
de hoeveelheid rijst toe zoals aangegeven
in het recept en roer af en toe gedurende
enkele minuten of tot de buitenste randjes
van de rijstkorrels glazig worden maar de
binnenkant nog steeds wit is� U kunt in deze
stap ook andere ingrediënten toevoegen
die gesauteerd moeten worden, zoals uien,
look of andere groenten�
• Alserinuwreceptwijnwordtgebruikt,
voeg die dan eerst toe voor de andere
vloeistoffen� Zo kan de rijst de smaak van
de wijn absorberen�
• Verwarmdevloeistoffenvooruwrisottoop
het fornuis of in de microgolfoven tot ze erg
heet zijn, meestal net onder het kookpunt�
• Voegdehetevloeistofper240mltoeaan
de rijst en blijf roeren tot nagenoeg alle
vloeistof geabsorbeerd werd, alvorens
meer vloeistof toe te voegen�
• Voegkaas,kruidenofanderedelicate
ingrediënten toe tijdens de laatste minuten
van het koken�
• Omoverkokentevermijdenendetextuur
van de risotto romig te houden, moet u
de kookpot uit de basis halen nadat u uw
recept hebt afgerond als u de risotto niet
meteen serveert�
Langzaam garen:
• Alsuuwfavorietereceptenindemulticooker
wil bereiden, moet u de hoeveelheden
kruiden en smaakmakers vergroten ter
compensatie voor de langere kooktijden�
• Gebruikgeendiepgevroren,rauwvlees
in de multicooker� Laat het vlees altijd
ontdooien alvorens u het langzaam gaart�
De grootte van de blokjes waarin u het
voedsel snijdt, kan een invloed hebben op
smaak en textuur� Om te zorgen voor een
uniform en egaal resultaat, moet u groenten
met een gelijkaardige densiteit, zoals
aardappelen, wortels en rapen in even grote
stukken snijden� Harde groenten moeten
meestal iets kleiner gesneden worden dan
eerder zachte�
• Alsuhetvleesingrotestukkensnijdt,zijn
langere kooktijden nodig en vermijdt u een
overgaar gerecht�
• Bepaaldeingrediëntenzijnnietgeschiktvoor
langdurige bereidingen� Pasta, zeevruchten,
melk, room of zure room moeten 2 uur voor
het serveren worden toegevoegd�
• Voeggarnituur,versekruidenensnelgarende
groenten toe tegen het einde van de kook-
cyclus� Zo kunt u erwtjes, maïs en vers
versneden pompoen tijdens de laatste
10 tot 20 minuten toevoegen�
Yoghurt:
• Yoghurtkangemaaktwordenvanvolle,
halfvolle of magere melk� Als u volle melk
gebruikt, krijgt u een dikkere yoghurt�
• Vooreenoptimaalresultaatmoetude
yoghurt in de koelkast zetten alvorens hem
af te gieten door een kaasdoek voor een
dikkere textuur
• Eensuyoghurtgemaakthebt,kuntudie
gebruiken om nieuwe yoghurt te maken�
Doe dat slechts 2-3 keer en begin dan
opnieuw
Manueel:
• Wanneerueengrotehoeveelheidwater
verwarmt om pasta of ander voedsel
te koken, moet u de Manuele modus
gebruiken op de hoogste temperatuur,
nl� 230 °C� Het scherm zal waarschijnlijk
"voorverwarmen" weergeven, ook nadat
het water volop kookt� Het toestel meet
immers de watertemperatuur
22
• Is de multicooker aangesloten
op een geaard stopcontact?
Sluit de multicooker aan op een
geaard stopcontact�
• Is de zekering in de voeding van
de multicooker in orde?
Hebt u een zekeringenkast, controleer
dan of er voeding is� Trek de stekker van
de multicooker uit het stopcontact en steek
hem er dan weer in�
• De multicooker is vanzelf uitgeschakeld.
De multicooker is uitgerust met
een automatische uitschakelfunctie�
Afhankelijk van de bereidingswijze zal
de multicooker automatisch worden
uitgeschakeld na maximum 12 uur
(24 uur in Warmhoudmodus)�
• Als het probleem niet kan
worden opgelost:
Raadpleeg het hoofdstuk “Garantie
en service”� Retourneer de multicooker
niet naar de winkel - de verkoper biedt
geen onderhoudsservice�
Als de multicooker een defect vertoont of niet werkt
Gevaar voor elektrische schokken
In een geaard stopcontact steken.
Gebruik geen adapter
of verdeelstekker.
Gebruik geen verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze
instructies kan de dood, brand
of elektrische schokken tot
gevolg hebben.
WAARSCHUWING
ONDERHOUD EN REINIGING
PROBLEEMOPLOSSING
Uw multicooker schoonmaken
Trek de stekker van de multicooker uit
het stop contact voordat u het apparaat
schoonmaakt�
• Laatdemulticookerendeaccessoires/
toebehoren afkoelen voordat u ze reinigt�
• Gebruikgeenschuurmiddelenofmetalen
schuursponsjes� Die kunnen krassen in het
oppervlak veroorzaken�
• Veegdebuitenkantvandemulticookeraf
met een schone, vochtige doek en droog
grondig af� Voor hardnekkige vlekken
kunt u een niet-schurende, vloeibare
detergent gebruiken�
• Dekeramischeantikleeaagvandekookpot
van de multicooker is krasbestendig� Een val
of stoot kan echter de keramische laag doen
schilferen of barsten�
• Dekookpotvandemulticookerheefteen
antikleeaagenisdusgemakkelijkschoon
te maken� Als u de kookpot herhaaldelijk
in de vaatwasmachine schoonmaakt, kan
dat de doeltreffendheid van de antikleef-
laag verminderen�
OPMERKING: Het deksel en de kookpot
zijn vaatwasbestendig maar het wordt toch
aanbevolen ze in een heet sopje te wassen
omdelevensduurvandeantikleeaag
te behouden�
23
Nederlands
GARANTIE EN SERVICE
Garantie op de KitchenAid multicooker
Duur van de garantie:
Wat KitchenAid
wel vergoedt:
Wat KitchenAid
niet vergoedt:
Europa, het Midden-Oosten
en Afrika:
Voor modellen 5KMC4241
en 5KMC4244:
Twee jaar volledige garantie
vanaf de datum van aankoop�
Het vervangen van
onderdelen en arbeidsloon
voor het repareren van
defecten ten gevolge
van materiaal- of
constructiefouten�
Deze herstellingen moeten
uitgevoerd worden door een
erkende dienst-na-verkoop/
after sales service van
KitchenAid�
A� Reparaties wanneer de
multicooker gebruikt is
voor iets anders dan de
huishoudelijke bereiding
van voedingswaren�
B� Schade als gevolg van
een ongeval, wijzigingen,
ruwe behandeling,
verkeerd gebruik of
installatie/werking die niet
in overeenstemming is
met de lokale elektrische
voorschriften�
KITCHENAID AANVAARDT GEEN ENKELE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR
INDIRECTE SCHADE.
Bezoek onze website voor meer informatie:
www.KitchenAid.eu
Klantencontact
© 2014� Alle rechten voorbehouden�
Specicatieskunnenzondervoorafgaandekennisgevingwordengewijzigd.
Indien u nog vragen hebt of de dichtsbijzijnde KitchenAid geautoriseerde dienst-na-verkoop/after
sales service zoekt, kunt u onderstaande contactpersonen raadplegen�
OPMERKING : Alle reparaties moeten in het land van aankoop worden uitgevoerd door
een geautoriseerde dienst-na-verkoop/after sales service van KitchenAid�
Gratis oproepnummer:
In Nederland: 0800 0200151
In België: 0800 93285
E-mail contact:
In Nederland: Ga naar www�KitchenAid�nl, en klik onderaan op de pagina op de link
“Contact met ons opnemen
In België: Ga naar www�KitchenAid�be, en klik onderaan op de pagina op de link
“Contact met ons opnemen
Adres België & Nederland:
KitchenAid Europa, Inc�
Postbus 19
B-2018 ANTWERPEN 11
24
GARANTIE EN SERVICE
Garantie op de KitchenAid multicooker
Duur van de garantie:
Wat KitchenAid
wel vergoedt:
Wat KitchenAid
niet vergoedt:
Europa, het Midden-Oosten
en Afrika:
Voor model 5KMC4253:
Eén jaar volledige garantie
vanaf de datum van aankoop�
Het vervangen van
onderdelen en arbeidsloon
voor het repareren van
defecten ten gevolge
van materiaal- of
constructiefouten�
Deze herstellingen moeten
uitgevoerd worden door een
erkende dienst-na-verkoop/
after sales service van
KitchenAid�
A� Reparaties wanneer de
multicooker gebruikt is
voor iets anders dan de
huishoudelijke bereiding
van voedingswaren�
B� Schade als gevolg van
een ongeval, wijzigingen,
ruwe behandeling,
verkeerd gebruik of
installatie/werking die niet
in overeenstemming is
met de lokale elektrische
voorschriften�
KITCHENAID AANVAARDT GEEN ENKELE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR
INDIRECTE SCHADE.
Bezoek onze website voor meer informatie:
www.KitchenAid.eu
Klantencontact
© 2014� Alle rechten voorbehouden�
Specicatieskunnenzondervoorafgaandekennisgevingwordengewijzigd.
Indien u nog vragen hebt of de dichtsbijzijnde KitchenAid geautoriseerde dienst-na-verkoop/after
sales service zoekt, kunt u onderstaande contactpersonen raadplegen�
OPMERKING : Alle reparaties moeten in het land van aankoop worden uitgevoerd door
een geautoriseerde dienst-na-verkoop/after sales service van KitchenAid�
Gratis oproepnummer:
In Nederland: 0800 0200151
In België: 0800 93285
E-mail contact:
In Nederland: Ga naar www�KitchenAid�nl, en klik onderaan op de pagina op de link
“Contact met ons opnemen
In België: Ga naar www�KitchenAid�be, en klik onderaan op de pagina op de link
“Contact met ons opnemen
Adres België & Nederland:
KitchenAid Europa, Inc�
Postbus 19
B-2018 ANTWERPEN 11
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

KitchenAid 5KMC4241BAC Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding