3M Allergen Protein Rapid Kit Handleiding

Type
Handleiding
(Nederlands)
NL
1
Datum van uitgifte: 2019-03
Productinstructies
Gluten Proteïne Sneltest
Lateral Flow Devices (LFD) voor kwalitatieve analyse van glutenproteïne.
Productbeschrijving en beoogd gebruik
De 3M™ Gluten Proteïne Sneltest is bedoeld voor de detectie van glutenproteïne in CIP-water (clean-in-place) van de
laatste spoeling, omgevingsmonsters, voedingsingrediënten en verwerkte voedingsmiddelen.
De 3M Gluten Proteïne Sneltest maakt gebruik van een 'lateral ow device' (LFD), een immunochromatograsche
testmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een polyklonaal antilichaam dat speciek is voor de detectie van
gliadine in Graan-, Rogge- (secalinen) en Gerstproteïnen (hordeïnen) en dat geen kruisreactiviteit met andere cultivars
heeft, waaronder haver (avenines). Bij een positief testresultaat zijn er twee lijnen zichtbaar: de testlijn en de controlelijn.
Dit is het geval wanneer het gehalte glutenproteïne gelijk is aan of hoger is dan 5ppm voor voedingsingrediënten,
verwerkte voedingsmiddelen en CIP- of spoelwateroplossing, en gelijk aan of hoger dan 5 g/ml per 100cm
2
voor
oppervlakken. Deze grenzen kunnen verschillend zijn, afhankelijk van de geteste matrix. Het dynamische bereik van de
3M Gluten Proteïne Sneltest blijkt tussen de 2,5 ppm en > 100.000 ppm te liggen. De bovenste detectiegrens is niet
bereikt, zelfs niet bij het testen van zuiver toxische granen.
De 3M Gluten Proteïne Sneltest is bedoeld voor gebruik door hiervoor opgeleid personeel in de voedings- en
dranksector. 3M heeft het gebruik van dit product niet gedocumenteerd in andere sectoren dan de voedings- of
dranksector. 3M heeft dit product bijvoorbeeld niet gedocumenteerd voor farmaceutische, cosmetische, klinische
of veterinaire monsters. De 3M Gluten Proteïne Sneltest is niet getest met alle voorkomende voedingsproducten,
voedingsprocessen en testprotocollen.
De 3M Gluten Proteïne Sneltest bevat 25 testen, die beschreven staan in Tabel 1.
Tabel 1. Setonderdelen
Artikel Identicatie Hoeveelheid Opslag
3M™ Gluten Proteïne
Lateral Flow Device (LFD)
Lateral ow device in een
plastic cassette
25 individueel verpakte
LFD's.
Bewaren bij 2-8 °C.
Niet invriezen.
3M™ Extractiebuer Flesje met extractiebuer 1 esje met 50 ml Bewaren bij 2-8 °C.
Niet invriezen.
Verdunningsbuisjes Microcentrifugeerbuisje
(volumecapaciteit 2,2 ml)
26 buisjes Op een schone, droge
plaats bewaren.
Materialen die niet in de set worden geleverd:
a. Swabs en pipetten.
b. Het gebruik van een vortexmenger, timer en weegschaal wordt aanbevolen, maar is niet vereist voor alle monsters.
c. Het gebruik van een centrifuge is vereist voor alle monsters van chocolade en gom, en wordt aanbevolen maar
is niet vereist voor alle solide monsters.
Veiligheid
De gebruiker dient alle veiligheidsinformatie in de instructies voor de 3M Gluten Proteïne Sneltest te lezen, te begrijpen
en op te volgen. Bewaar de veiligheidsinstructies om deze later te kunnen raadplegen.
WAARSCHUWING: Geeft een gevaarlijke situatie aan die, indien deze niet wordt vermeden, de dood, ernstig letsel
en/of materiële schade tot gevolg kan hebben.
OPMERKING: Geeft een mogelijk gevaarlijke situatie aan die, als ze niet vermeden wordt, kan resulteren in
materiële schade.
3
(Nederlands)
NL
2
W WAARSCHUWING
Om de risico's van onjuiste resultaten te beperken:
3M heeft het gebruik van de 3M Gluten Proteïne Sneltest niet gedocumenteerd in andere sectoren dan de
voedings- of dranksector. 3M heeft dit product bijvoorbeeld niet gedocumenteerd voor farmaceutische,
cosmetische, klinische of veterinaire monsters.
De 3M Gluten Proteïne LFD dient 11 ± 1 minuten nadat het monster op de Lateral Flow Device is geladen, te
worden afgelezen.
De 3M Extractiebuer is ontworpen voor gebruik met een specieke batch 3M Gluten Proteïne LFD. Gebruik de
onderdelen van de 3M Gluten Proteïne Sneltest NIET in combinatie met andere batches of sets.
De 3M Extractiebuer is ontworpen voor gebruik met een specieke batch 3M Gluten Proteïne LFD. Voer de
restanten af van de 3M Extractiebuer nadat u alle 3M Gluten Proteïne Lateral Flow Devices hebt gebruikt.
Bewaar de 3M Gluten Proteïne Sneltest zoals aangegeven wordt op de verpakking en in de productinstructies.
Gebruik de 3M Gluten Proteïne Sneltest altijd vóór de vervaldatum.
Gebruik de 3M Gluten Proteïne Sneltest altijd bij een temperatuur van 20-25 °C.
3M™ Allergeen eiwit testkits zijn niet bedoeld voor de detectie van gehydrolyseerde eiwitten.
Om het risico op fout-negatieve resultaten te beperken:
Gebruik de 3M Gluten Proteïne Sneltest voor voedings- en omgevingsmonsters die intern of door een derde partij
zijn gevalideerd.
Om de risico's van blootstelling aan chemicaliën te verminderen:
De 3M Gluten Proteïne Sneltest is bedoeld voor gebruik door hiervoor opgeleid personeel in de voedings- of
dranksector.
OPMERKING
Om het risico op onjuiste resultaten te beperken:
Raadpleeg het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten' in de productinstructies om een juiste interpretatie van de
3M Gluten Proteïne LFD te garanderen.
Raadpleeg het veiligheidsinformatieblad voor aanvullende informatie.
Voor informatie over documentatie van productprestaties kunt u onze website op www.3M.com/foodsafety bezoeken
of contact opnemen met uw plaatselijke 3M-vertegenwoordiger of -distributeur.
Verantwoordelijkheid van de gebruiker
Gebruikers worden geacht zich vertrouwd te maken met de productinstructies en -informatie. Bezoek onze website
www.3M.com/foodsafety of neem contact op met uw plaatselijke 3M-vertegenwoordiger of -distributeur voor meer
informatie.
Zoals met alle testmethodes die worden gebruikt voor voedselanalyse, kan de testmatrix invloed hebben op
de resultaten. Bij het kiezen van een testmethode is het belangrijk om te erkennen dat externe factoren zoals
proefmethoden, testprotocollen, proefvoorbereiding en -behandeling en laboratoriumtechniek invloed kunnen hebben
op de resultaten. Het voedselmonster kan de resultaten beïnvloeden.
Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker dat hij/zij voldoende monsters beoordeelt om zich er van te verzekeren
dat de gekozen testmethode voldoet aan de criteria van de gebruiker.
Het is ook de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te bepalen of testmethoden en resultaten aan de vereisten van
klanten en leveranciers voldoen.
Zoals bij elke testmethode, garanderen de verkregen resultaten van het gebruik van een 3M Voedselveiligheidsproduct
de kwaliteit van de geteste matrices of processen niet.
Garantiebeperkingen/Beperkte Oplossing
BEHALVE WAAR UITDRUKKELIJK VERMELD IN EEN BEPERKTE GARANTIEBEPALING VAN EEN INDIVIDUELE
PRODUCTVERPAKKING, WIJST 3M ALLE UITDRUKKELIJKE EN IMPLICIETE GARANTIES AF, MET INBEGRIP VAN,
MAAR NIET BEPERKT TOT, ELKE GARANTIE MET BETREKKING TOT DE GOEDE WERKING EN DE GESCHIKTHEID
VOOR EEN BEPAALD DOEL. Als een 3M Voedselveiligheidsproduct gebrekkig is, zal 3M of zijn gevolmachtigde
distributeur naar eigen keuze het product vervangen of de aankoopprijs van het product terugbetalen. Dit is het enige
rechtsmiddel waarover u beschikt. Indien u vermoedt dat een product gebrekkig is, dan moet u 3M daarvan binnen
zestig dagen na het vaststellen op de hoogte brengen. Bel onze klantenservice (+31-71-5450386) of uw erkende
vertegenwoordiger voor 3M Voedselveiligheid, die u autorisatie voor het retourneren van de goederen zal geven.
(Nederlands)
NL
3
Beperking van 3M-aansprakelijkheid
3M IS NIET AANSPRAKELIJK VOOR ENIG VERLIES OF SCHADE, ONGEACHT OF HET GAAT OM DIRECTE,
INDIRECTE, SPECIALE, INCIDENTELE OF GEVOLGSCHADE, MET INBEGRIP VAN, MAAR NIET BEPERKT TOT
WINSTDERVING. In geen geval zal de wettelijke aansprakelijkheid van 3M onder om het even welke juridische theorie
de aankoopprijs van het zogenaamd gebrekkige product overschrijden.
Opslag en afvalverwerking
Bewaar alle onderdelen van de 3M Gluten Proteïne Sneltest bij 2-8 °C.
De 3M Gluten Proteïne Sneltest mag niet worden bevroren, blootgesteld aan uv-licht of langdurig worden blootgesteld aan
hoge temperaturen (> 30°C).
De onderdelen van de 3M Gluten Proteïne Sneltest mogen niet worden gebruikt na de vervaldatum. De vervaldatum en
het partijnummer zijn terug te vinden op het etiket aan de buitenzijde van de doos.
NB Elke partij 3M Extractiebuer is speciek voor elke partij LFD gevalideerd en kan niet worden gebruikt met
andere partijen of sets.
Afvoeren volgens de huidige plaatselijke/regionale/industriële standaarden en -regelgevingen.
Specieke instructies voor gevalideerde methoden
AOAC® INTERNATIONAL Performance Tested Method
SM
#011601
In studies van het AOAC Onderzoeksinstituut PTM
SM
is de 3M Gluten Proteïne Sneltest een betrouwbare, robuuste
methode gebleken, geschikt voor de detectie van een alfa-gliadinefractie van de gluten-globulinesamenstelling in graan,
rogge, gerst en hun cultivars, lager dan 5 ppm in grondstoen, eindproducten en CIP of 5 g gluten per ml per 100 cm
2
op oppervlakken.
Deze methode is gevalideerd voor detectie van gluten in: boekweit, chocoladesiroop, droge granen,
gepasteuriseerde sojamelk, rijstmeel, vervuild brooddeeg en CIP-oplossing, roestvrij staal.
Het dynamische bereik van de analyse werd vastgesteld tussen 3 ppm en > 100.000 ppm voor glutenproteïne uit
graan, gerst en/of roggebloem of hun cultivars.
Gebruiksaanwijzingen
Volg alle instructies zorgvuldig op. Het niet opvolgen van de instructies kan onnauwkeurige resultaten tot gevolg
hebben. Controleer of alle onderdelen van de 3M Gluten Proteïne Sneltest zich op omgevingstemperatuur (20-25 °C)
bevinden voorafgaand aan het gebruik.
Monsteranalyse
1. Monsters van CIP-water van de laatste spoeling
1.1 Plaats voor elk CIP-monster een etiket op een microcentrifugeerbuisje.
1.2 Voeg 800 l 3M Extractiebuer toe aan een microcentrifugeerbuisje met etiket.
1.3 Voeg 200 l monster van CIP-water van de laatste spoeling toe. Krachtig schudden of gedurende 15 seconden
in de vortexmenger plaatsen om een monster te extraheren.
Opmerking: De pH van het geëxtraheerde monster moet tussen de 5 en 10 zijn. Ga naar het onderdeel
Problemen oplossen voor aanvullende informatie.
1.4 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak
oppervlak.
1.5 Draag 100 l over van het monster dat is geëxtraheerd in stap 1.3 naar de monsteropening op de 3M Gluten
Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar
het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'.
(Nederlands)
NL
4
of
00:00:15
2. Omgevingsmonsters
2.1 Label een microcentrifugeerbuisje voor ieder omgevingsmonster.
2.2 Voeg 500 l 3M Extractiebuer toe aan een gelabeld microcentrifugeerbuisje.
2.3 Pak een schone swab en dompel de gehele tip onder in het microcentrifugeerbuisje om de tip te bevochtigen
met 3M Extractiebuer. Druk overmatig vloeistof voorzichtig uit de tip door de tip van de swab zachtjes tegen
de binnenkant van het buisje te drukken.
2.4 Wrijf de natte swab langzaam en grondig in een hoek van 30° over een oppervlaktegebied van 10 x 10 cm.
Wrijf de swab langzaam en zorgvuldig over het oppervlaktegebied. Wrijf de swab driemaal over dit gebied en
verander na elke beweging van richting.
2.5 Plaats de swab terug in het vooraf gelabelde buisje en draai een paar keer met de swab om eventuele residuen
op het oppervlak van de swab in de 3M Extractiebuer vrij te laten. Breek de tip van de swab af in het buisje,
sluit het buisje goed af en meng het geheel om een monster te extraheren.
2.6 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak.
2.7 Draag 100 l van het monster dat is geëxtraheerd in stap 2.5 over naar de monsteropening op de 3M Gluten
Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar
het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'.
of
00:00:15
(Nederlands)
NL
5
3. Vloeibare monsters, met uitzondering van vloeibare chocolademonsters
3.1 Plaats voor elk vloeibaar monster een etiket op een microcentrifugeerbuisje.
3.2 Voeg 900 l 3M Extractiebuer toe aan een microcentrifugeerbuisje met etiket.
3.3 Voeg 100 l van een goed gemengd monster toe. Krachtig schudden of gedurende 15 seconden in de
vortexmenger plaatsen om een monster te extraheren.
Opmerking: De pH van het geëxtraheerde monster moet tussen de 5 en 10 zijn. Ga naar het onderdeel
Problemen oplossen voor aanvullende informatie.
3.4 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak.
3.5 Draag 100 l van het monster dat is geëxtraheerd in stap 3.3 over vanaf de middelste (waterige) laag naar de
monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze
in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'.
of
00:00:15
4. Vaste monsters
4.1 Plaats voor elk niet-vloeibaar monster een etiket op een microcentrifugeerbuisje.
4.2 Vermaal een representatief monster tot een jn homogeen poeder.
4.3 Plaats 0,2 g monster in een microcentrifugeerbuisje met etiket.
4.4 Voeg 1,8 ml 3M Extractiebuer toe aan het monster in het microcentrifugeerbuisje. Krachtig schudden of
gedurende drie minuten in de vortexmenger plaatsen om een monster te extraheren (langer mengen helpt bij
het oplossen van complexe suikers en laat gluten in de oplossing vrijkomen).
4.5 Laat het geëxtraheerde monster zitten tot de meeste deeltjes bezonken zijn of centrifugeer 20-30 seconden
bij 5000-7000 tpm (3000 x g). Het supernatant is het geëxtraheerde monster.
4.6 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak
oppervlak.
4.7 Draag 100 l van het monster dat is geëxtraheerd in stap 4.5 over vanaf de middelste (waterige) laag naar de
monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze
in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'.
1,8 ml
(Nederlands)
NL
6
00:03:00
of
5. Vloeibare chocolademonsters
5.1 Plaats voor elk vloeibaar chocolademonster een etiket op twee microcentrifugeerbuisjes.
5.2 Voeg 500 µl van een goed gemengd vloeibaar chocolademonster en 500 µl voorverwarmd (60 °C) 3M
Extractiebuer toe aan een gelabeld microcentrifugeerbuisje om een monster te prepareren. Krachtig
schudden of ongeveer 15 seconden mengen in de vortexmenger.
5.3 Voeg 900 l 3M Extractiebuer toe aan het tweede gelabelde microcentrifugeerbuisje en voeg 100 l van
het geprepareerde monster uit stap 5.2 toe. Krachtig schudden of ongeveer 15 seconden mengen in de
vortexmenger.
5.4 15 seconden centrifugeren bij 5000-7000 tpm (3000 x g). Het supernatant is het geëxtraheerde monster.
5.5 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak.
5.6 Draag 100 l van het monster dat is geëxtraheerd in stap 5.4 over vanaf de middelste (waterige) laag naar de
monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze
in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'.
of
00:00:15
(Nederlands)
NL
7
6. Vaste chocolademonsters
6.1 Plaats voor elk niet-vloeibaar monster een etiket op een microcentrifugeerbuisje.
6.2 Vermaal een representatief vast chocolademonster tot een jn homogeen poeder.
6.3 Plaats 1 g monster in een microcentrifugeerbuisje met etiket.
6.4 Voeg 1 ml voorverwarmd (60 °C) 3M Extractiebuer toe aan het monster in het microcentrifugeerbuisje.
Krachtig schudden of ongeveer 15 seconden mengen in de vortexmenger.
6.5 Voeg 900 l 3M Extractiebuer toe aan het tweede gelabelde microcentrifugeerbuisje en voeg 100 l van
het geprepareerde monster uit stap 6.4 toe. Krachtig schudden of ongeveer 15 seconden mengen in de
vortexmenger.
6.6 15 seconden centrifugeren bij 5000-7000 tpm (3000 x g). Het supernatant is het geëxtraheerde monster.
6.7 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak.
6.8 Draag 100 l van het monster dat is geëxtraheerd in stap 6.6 over vanaf de middelste (waterige) laag naar de
monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze
in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'.
1,8 ml
00:00:15
of
Interpretatie van de resultaten
De controlelijn bevindt zich naast de letter C op de 3M Gluten Proteïne LFD. De testlijn bevindt zich naast de letter T op
de 3M Gluten Proteïne LFD.
Lees de LFD 5 minuten na plaatsing van het monster af. Een monster wordt beschouwd als:
a. Positief voor glutenproteïne als de twee lijnen; test- en controlelijn zichtbaar zijn op de 3M Gluten Proteïne
LFD.
Opmerking: Dit kan wijzen op een relatief hoge concentratie glutenproteïne, > 10 ppm. (Doorgaan tot 11 ± 1
minuten, ongeacht of beide lijnen nu wel of niet aanwezig zijn.)
(Nederlands)
NL
8
Lees de LFD af na 11 ± 1 minuten na plaatsing van het monster. Een monster wordt beschouwd als:
a. Positief voor glutenproteïne als de twee lijnen; test- en controlelijn zichtbaar zijn op de 3M Gluten Proteïne LFD.
Opmerking: Twee lijnen die na 11 minuten aezen zichtbaar zijn en niet bij aezen na de aanvankelijke 5
minuten, kan wijzen op een concentratie glutenproteïne tussen 5 en 10 ppm.
b. Negatief voor glutenproteïne wanneer alleen de verste lijn, de controlelijn, zichtbaar is op de 3M Gluten Proteïne
LFD.
c. Ongeldig als er geen controlelijn zichtbaar is op de 3M Gluten Proteïne LFD.
C = Controlelijn
T = Testlijn
Elke aezing na meer dan 12 minuten na toediening van het monster in de 3M Gluten Proteïne LFD moet als ongeldig
worden beschouwd. Een dergelijke aezing kan niet worden geïnterpreteerd en kan leiden tot foutieve resultaten.
Storingen oplossen
1. Monster migreert niet over de strip in de eerste 5 minuten na toediening van het monster in de 3M Gluten Proteïne LFD.
Mogelijk is het monster te viskeus en moet het worden gecentrifugeerd, als dit niet al was gedaan tijdens de
preparatie van het monster. Als het monster al is gecentrifugeerd, moet er mogelijk een verdunning van 1:1 met de
3M Extractiebuer worden gemaakt. (Opmerking: Voor sommige matrices kan hierdoor de gevoeligheid met ~10
ppm worden verminderd.)
2. Er verschijnt een rode stip op de testlijn, maar de rest van de testlijn verandert niet van kleur.
Mogelijk is er een deeltje langs het lter in de cassette gegaan. Haal een nieuwe 3M Gluten Proteïne LFD uit de set,
voer het monster opnieuw in en herhaal de test.
3. De pH van het geëxtraheerde monster moet tussen de 5 en 10 zijn. Als de pH buiten dit bereikt ligt, kan verdere
verdunning nodig zijn (d.w.z. een verdunning van 1:1 met 100 µl van het geëxtraheerde monster en 100 µl 3M
Extractiebuer. Voor sommige matrices kan hierdoor de gevoeligheid met ~10 ppm worden verminderd.)
4. Bloem of ingrediënten die hoge concentraties gom bevatten (xanthan, etc.) kunnen mogelijk niet soepel langs de
LFD stromen. Als dit het geval is, neem dan 0,3 g van het monster en verdun dit met 600 l 60%-ethanol (Sigma-
Adrich #277649 of LabChem #LC22204 correct verdund of een equivalent ethanol reagens) meng gedurende
30 seconden en centrifugeer dan gedurende 20 seconden bij 5000-7000 tpm (3000 x g). Haal 100 l uit de
vloeibare laag en ga door met de instructies zoals beschreven voor een Vloeibaar Monster (Sectie 3 van de
Productinstructies).
Als u vragen hebt over specieke toepassingen of procedures, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke
vertegenwoordiger of distributeur voor 3M Voedselveiligheid.
Minimale prestatiekenmerken
Onderste detectiegrens
(a)
5 ppm
Bovenste detectiegrens De bovenste detectiegrens is niet bereikt, zelfs bij het
testen van zuiver toxische granen.
(a)
De onderste detectiegrens wordt gedenieerd als de laagste concentratie van het allergeen in een testmonster dat
kan worden onderscheiden van een blanco monster op een speciek waarschijnlijkheidsniveau
1
.

Documenttranscriptie

NL (Nederlands) 3 Datum van uitgifte: 2019-03 Productinstructies Gluten Proteïne Sneltest Lateral Flow Devices (LFD) voor kwalitatieve analyse van glutenproteïne. Productbeschrijving en beoogd gebruik De 3M™ Gluten Proteïne Sneltest is bedoeld voor de detectie van glutenproteïne in CIP-water (clean-in-place) van de laatste spoeling, omgevingsmonsters, voedingsingrediënten en verwerkte voedingsmiddelen. De 3M Gluten Proteïne Sneltest maakt gebruik van een 'lateral flow device' (LFD), een immunochromatografische testmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een polyklonaal antilichaam dat specifiek is voor de detectie van gliadine in Graan-, Rogge- (secalinen) en Gerstproteïnen (hordeïnen) en dat geen kruisreactiviteit met andere cultivars heeft, waaronder haver (avenines). Bij een positief testresultaat zijn er twee lijnen zichtbaar: de testlijn en de controlelijn. Dit is het geval wanneer het gehalte glutenproteïne gelijk is aan of hoger is dan 5 ppm voor voedingsingrediënten, verwerkte voedingsmiddelen en CIP- of spoelwateroplossing, en gelijk aan of hoger dan 5 μg/ml per 100 cm2 voor oppervlakken. Deze grenzen kunnen verschillend zijn, afhankelijk van de geteste matrix. Het dynamische bereik van de 3M Gluten Proteïne Sneltest blijkt tussen de 2,5 ppm en > 100.000 ppm te liggen. De bovenste detectiegrens is niet bereikt, zelfs niet bij het testen van zuiver toxische granen. De 3M Gluten Proteïne Sneltest is bedoeld voor gebruik door hiervoor opgeleid personeel in de voedings- en dranksector. 3M heeft het gebruik van dit product niet gedocumenteerd in andere sectoren dan de voedings- of dranksector. 3M heeft dit product bijvoorbeeld niet gedocumenteerd voor farmaceutische, cosmetische, klinische of veterinaire monsters. De 3M Gluten Proteïne Sneltest is niet getest met alle voorkomende voedingsproducten, voedingsprocessen en testprotocollen. De 3M Gluten Proteïne Sneltest bevat 25 testen, die beschreven staan in Tabel 1. Tabel 1. Setonderdelen Artikel Identificatie Hoeveelheid Opslag 3M™ Gluten Proteïne Lateral Flow Device (LFD) Lateral flow device in een plastic cassette 25 individueel verpakte LFD's. Bewaren bij 2-8 °C. 3M™ Extractiebuffer Flesje met extractiebuffer 1 flesje met 50 ml Bewaren bij 2-8 °C. Niet invriezen. Niet invriezen. Verdunningsbuisjes Microcentrifugeerbuisje (volumecapaciteit 2,2 ml) 26 buisjes Op een schone, droge plaats bewaren. Materialen die niet in de set worden geleverd: a. Swabs en pipetten. b. Het gebruik van een vortexmenger, timer en weegschaal wordt aanbevolen, maar is niet vereist voor alle monsters. c. Het gebruik van een centrifuge is vereist voor alle monsters van chocolade en gom, en wordt aanbevolen maar is niet vereist voor alle solide monsters. Veiligheid De gebruiker dient alle veiligheidsinformatie in de instructies voor de 3M Gluten Proteïne Sneltest te lezen, te begrijpen en op te volgen. Bewaar de veiligheidsinstructies om deze later te kunnen raadplegen. WAARSCHUWING: Geeft een gevaarlijke situatie aan die, indien deze niet wordt vermeden, de dood, ernstig letsel en/of materiële schade tot gevolg kan hebben. OPMERKING: Geeft een mogelijk gevaarlijke situatie aan die, als ze niet vermeden wordt, kan resulteren in materiële schade. 1 NL (Nederlands) W WAARSCHUWING Om de risico's van onjuiste resultaten te beperken: • 3M heeft het gebruik van de 3M Gluten Proteïne Sneltest niet gedocumenteerd in andere sectoren dan de voedings- of dranksector. 3M heeft dit product bijvoorbeeld niet gedocumenteerd voor farmaceutische, cosmetische, klinische of veterinaire monsters. • De 3M Gluten Proteïne LFD dient 11 ± 1 minuten nadat het monster op de Lateral Flow Device is geladen, te worden afgelezen. • De 3M Extractiebuffer is ontworpen voor gebruik met een specifieke batch 3M Gluten Proteïne LFD. Gebruik de onderdelen van de 3M Gluten Proteïne Sneltest NIET in combinatie met andere batches of sets. • De 3M Extractiebuffer is ontworpen voor gebruik met een specifieke batch 3M Gluten Proteïne LFD. Voer de restanten af van de 3M Extractiebuffer nadat u alle 3M Gluten Proteïne Lateral Flow Devices hebt gebruikt. • Bewaar de 3M Gluten Proteïne Sneltest zoals aangegeven wordt op de verpakking en in de productinstructies. • Gebruik de 3M Gluten Proteïne Sneltest altijd vóór de vervaldatum. • Gebruik de 3M Gluten Proteïne Sneltest altijd bij een temperatuur van 20-25 °C. • 3M™ Allergeen eiwit testkits zijn niet bedoeld voor de detectie van gehydrolyseerde eiwitten. Om het risico op fout-negatieve resultaten te beperken: • Gebruik de 3M Gluten Proteïne Sneltest voor voedings- en omgevingsmonsters die intern of door een derde partij zijn gevalideerd. Om de risico's van blootstelling aan chemicaliën te verminderen: • De 3M Gluten Proteïne Sneltest is bedoeld voor gebruik door hiervoor opgeleid personeel in de voedings- of dranksector. OPMERKING Om het risico op onjuiste resultaten te beperken: • Raadpleeg het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten' in de productinstructies om een juiste interpretatie van de 3M Gluten Proteïne LFD te garanderen. Raadpleeg het veiligheidsinformatieblad voor aanvullende informatie. Voor informatie over documentatie van productprestaties kunt u onze website op www.3M.com/foodsafety bezoeken of contact opnemen met uw plaatselijke 3M-vertegenwoordiger of -distributeur. Verantwoordelijkheid van de gebruiker Gebruikers worden geacht zich vertrouwd te maken met de productinstructies en -informatie. Bezoek onze website www.3M.com/foodsafety of neem contact op met uw plaatselijke 3M-vertegenwoordiger of -distributeur voor meer informatie. Zoals met alle testmethodes die worden gebruikt voor voedselanalyse, kan de testmatrix invloed hebben op de resultaten. Bij het kiezen van een testmethode is het belangrijk om te erkennen dat externe factoren zoals proefmethoden, testprotocollen, proefvoorbereiding en -behandeling en laboratoriumtechniek invloed kunnen hebben op de resultaten. Het voedselmonster kan de resultaten beïnvloeden. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker dat hij/zij voldoende monsters beoordeelt om zich er van te verzekeren dat de gekozen testmethode voldoet aan de criteria van de gebruiker. Het is ook de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te bepalen of testmethoden en resultaten aan de vereisten van klanten en leveranciers voldoen. Zoals bij elke testmethode, garanderen de verkregen resultaten van het gebruik van een 3M Voedselveiligheidsproduct de kwaliteit van de geteste matrices of processen niet. Garantiebeperkingen/Beperkte Oplossing BEHALVE WAAR UITDRUKKELIJK VERMELD IN EEN BEPERKTE GARANTIEBEPALING VAN EEN INDIVIDUELE PRODUCTVERPAKKING, WIJST 3M ALLE UITDRUKKELIJKE EN IMPLICIETE GARANTIES AF, MET INBEGRIP VAN, MAAR NIET BEPERKT TOT, ELKE GARANTIE MET BETREKKING TOT DE GOEDE WERKING EN DE GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL. Als een 3M Voedselveiligheidsproduct gebrekkig is, zal 3M of zijn gevolmachtigde distributeur naar eigen keuze het product vervangen of de aankoopprijs van het product terugbetalen. Dit is het enige rechtsmiddel waarover u beschikt. Indien u vermoedt dat een product gebrekkig is, dan moet u 3M daarvan binnen zestig dagen na het vaststellen op de hoogte brengen. Bel onze klantenservice (+31-71-5450386) of uw erkende vertegenwoordiger voor 3M Voedselveiligheid, die u autorisatie voor het retourneren van de goederen zal geven. 2 NL (Nederlands) Beperking van 3M-aansprakelijkheid 3M IS NIET AANSPRAKELIJK VOOR ENIG VERLIES OF SCHADE, ONGEACHT OF HET GAAT OM DIRECTE, INDIRECTE, SPECIALE, INCIDENTELE OF GEVOLGSCHADE, MET INBEGRIP VAN, MAAR NIET BEPERKT TOT WINSTDERVING. In geen geval zal de wettelijke aansprakelijkheid van 3M onder om het even welke juridische theorie de aankoopprijs van het zogenaamd gebrekkige product overschrijden. Opslag en afvalverwerking Bewaar alle onderdelen van de 3M Gluten Proteïne Sneltest bij 2-8 °C. De 3M Gluten Proteïne Sneltest mag niet worden bevroren, blootgesteld aan uv-licht of langdurig worden blootgesteld aan hoge temperaturen (> 30°C). De onderdelen van de 3M Gluten Proteïne Sneltest mogen niet worden gebruikt na de vervaldatum. De vervaldatum en het partijnummer zijn terug te vinden op het etiket aan de buitenzijde van de doos. NB Elke partij 3M Extractiebuffer is specifiek voor elke partij LFD gevalideerd en kan niet worden gebruikt met andere partijen of sets. Afvoeren volgens de huidige plaatselijke/regionale/industriële standaarden en -regelgevingen. Specifieke instructies voor gevalideerde methoden AOAC® INTERNATIONAL Performance Tested MethodSM #011601 In studies van het AOAC Onderzoeksinstituut PTMSM is de 3M Gluten Proteïne Sneltest een betrouwbare, robuuste methode gebleken, geschikt voor de detectie van een alfa-gliadinefractie van de gluten-globulinesamenstelling in graan, rogge, gerst en hun cultivars, lager dan 5 ppm in grondstoffen, eindproducten en CIP of 5 μg gluten per ml per 100 cm2 op oppervlakken. • • Deze methode is gevalideerd voor detectie van gluten in: boekweit, chocoladesiroop, droge granen, gepasteuriseerde sojamelk, rijstmeel, vervuild brooddeeg en CIP-oplossing, roestvrij staal. Het dynamische bereik van de analyse werd vastgesteld tussen 3 ppm en > 100.000 ppm voor glutenproteïne uit graan, gerst en/of roggebloem of hun cultivars. Gebruiksaanwijzingen Volg alle instructies zorgvuldig op. Het niet opvolgen van de instructies kan onnauwkeurige resultaten tot gevolg hebben. Controleer of alle onderdelen van de 3M Gluten Proteïne Sneltest zich op omgevingstemperatuur (20-25 °C) bevinden voorafgaand aan het gebruik. Monsteranalyse 1. Monsters van CIP-water van de laatste spoeling 1.1 Plaats voor elk CIP-monster een etiket op een microcentrifugeerbuisje. 1.2 Voeg 800 μl 3M Extractiebuffer toe aan een microcentrifugeerbuisje met etiket. 1.3 Voeg 200 μl monster van CIP-water van de laatste spoeling toe. Krachtig schudden of gedurende 15 seconden in de vortexmenger plaatsen om een monster te extraheren. Opmerking: De pH van het geëxtraheerde monster moet tussen de 5 en 10 zijn. Ga naar het onderdeel Problemen oplossen voor aanvullende informatie. 1.4 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak. 1.5 Draag 100 μl over van het monster dat is geëxtraheerd in stap 1.3 naar de monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'. 3 NL (Nederlands) of 00:00:15 2. Omgevingsmonsters 2.1 Label een microcentrifugeerbuisje voor ieder omgevingsmonster. 2.2 Voeg 500 μl 3M Extractiebuffer toe aan een gelabeld microcentrifugeerbuisje. 2.3 Pak een schone swab en dompel de gehele tip onder in het microcentrifugeerbuisje om de tip te bevochtigen met 3M Extractiebuffer. Druk overmatig vloeistof voorzichtig uit de tip door de tip van de swab zachtjes tegen de binnenkant van het buisje te drukken. 2.4 Wrijf de natte swab langzaam en grondig in een hoek van 30° over een oppervlaktegebied van 10 x 10 cm. Wrijf de swab langzaam en zorgvuldig over het oppervlaktegebied. Wrijf de swab driemaal over dit gebied en verander na elke beweging van richting. 2.5 Plaats de swab terug in het vooraf gelabelde buisje en draai een paar keer met de swab om eventuele residuen op het oppervlak van de swab in de 3M Extractiebuffer vrij te laten. Breek de tip van de swab af in het buisje, sluit het buisje goed af en meng het geheel om een monster te extraheren. 2.6 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak. 2.7 Draag 100 μl van het monster dat is geëxtraheerd in stap 2.5 over naar de monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'. of 00:00:15 4 NL (Nederlands) 3. Vloeibare monsters, met uitzondering van vloeibare chocolademonsters 3.1 Plaats voor elk vloeibaar monster een etiket op een microcentrifugeerbuisje. 3.2 Voeg 900 μl 3M Extractiebuffer toe aan een microcentrifugeerbuisje met etiket. 3.3 Voeg 100 μl van een goed gemengd monster toe. Krachtig schudden of gedurende 15 seconden in de vortexmenger plaatsen om een monster te extraheren. Opmerking: De pH van het geëxtraheerde monster moet tussen de 5 en 10 zijn. Ga naar het onderdeel Problemen oplossen voor aanvullende informatie. 3.4 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak. 3.5 Draag 100 μl van het monster dat is geëxtraheerd in stap 3.3 over vanaf de middelste (waterige) laag naar de monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'. of 00:00:15 4. Vaste monsters 4.1 Plaats voor elk niet-vloeibaar monster een etiket op een microcentrifugeerbuisje. 4.2 Vermaal een representatief monster tot een fijn homogeen poeder. 4.3 Plaats 0,2 g monster in een microcentrifugeerbuisje met etiket. 4.4 Voeg 1,8 ml 3M Extractiebuffer toe aan het monster in het microcentrifugeerbuisje. Krachtig schudden of gedurende drie minuten in de vortexmenger plaatsen om een monster te extraheren (langer mengen helpt bij het oplossen van complexe suikers en laat gluten in de oplossing vrijkomen). 4.5 Laat het geëxtraheerde monster zitten tot de meeste deeltjes bezonken zijn of centrifugeer 20-30 seconden bij 5000-7000 tpm (3000 x g). Het supernatant is het geëxtraheerde monster. 4.6 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak. 4.7 Draag 100 μl van het monster dat is geëxtraheerd in stap 4.5 over vanaf de middelste (waterige) laag naar de monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'. 1,8 ml 5 NL (Nederlands) of 00:03:00 5. Vloeibare chocolademonsters 5.1 Plaats voor elk vloeibaar chocolademonster een etiket op twee microcentrifugeerbuisjes. 5.2 Voeg 500 µl van een goed gemengd vloeibaar chocolademonster en 500 µl voorverwarmd (60 °C) 3M Extractiebuffer toe aan een gelabeld microcentrifugeerbuisje om een monster te prepareren. Krachtig schudden of ongeveer 15 seconden mengen in de vortexmenger. 5.3 Voeg 900 μl 3M Extractiebuffer toe aan het tweede gelabelde microcentrifugeerbuisje en voeg 100 μl van het geprepareerde monster uit stap 5.2 toe. Krachtig schudden of ongeveer 15 seconden mengen in de vortexmenger. 5.4 15 seconden centrifugeren bij 5000-7000 tpm (3000 x g). Het supernatant is het geëxtraheerde monster. 5.5 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak. 5.6 Draag 100 μl van het monster dat is geëxtraheerd in stap 5.4 over vanaf de middelste (waterige) laag naar de monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'. of 00:00:15 6 NL (Nederlands) 6. Vaste chocolademonsters 6.1 Plaats voor elk niet-vloeibaar monster een etiket op een microcentrifugeerbuisje. 6.2 Vermaal een representatief vast chocolademonster tot een fijn homogeen poeder. 6.3 Plaats 1 g monster in een microcentrifugeerbuisje met etiket. 6.4 Voeg 1 ml voorverwarmd (60 °C) 3M Extractiebuffer toe aan het monster in het microcentrifugeerbuisje. Krachtig schudden of ongeveer 15 seconden mengen in de vortexmenger. 6.5 Voeg 900 μl 3M Extractiebuffer toe aan het tweede gelabelde microcentrifugeerbuisje en voeg 100 μl van het geprepareerde monster uit stap 6.4 toe. Krachtig schudden of ongeveer 15 seconden mengen in de vortexmenger. 6.6 15 seconden centrifugeren bij 5000-7000 tpm (3000 x g). Het supernatant is het geëxtraheerde monster. 6.7 Verwijder een 3M Gluten Proteïne LFD uit de verpakking en plaats deze op een schoon, droog en vlak oppervlak. 6.8 Draag 100 μl van het monster dat is geëxtraheerd in stap 6.6 over vanaf de middelste (waterige) laag naar de monsteropening op de 3M Gluten Proteïne LFD met een schone pipet of pipettip. Start de timer en stel deze in op 11 ± 1 minuten. Ga verder naar het onderdeel 'Interpretatie van de resultaten'. 1,8 ml of 00:00:15 Interpretatie van de resultaten De controlelijn bevindt zich naast de letter C op de 3M Gluten Proteïne LFD. De testlijn bevindt zich naast de letter T op de 3M Gluten Proteïne LFD. Lees de LFD 5 minuten na plaatsing van het monster af. Een monster wordt beschouwd als: a. Positief voor glutenproteïne als de twee lijnen; test- en controlelijn zichtbaar zijn op de 3M Gluten Proteïne LFD. Opmerking: Dit kan wijzen op een relatief hoge concentratie glutenproteïne, > 10 ppm. (Doorgaan tot 11 ± 1 minuten, ongeacht of beide lijnen nu wel of niet aanwezig zijn.) 7 NL (Nederlands) Lees de LFD af na 11 ± 1 minuten na plaatsing van het monster. Een monster wordt beschouwd als: a. Positief voor glutenproteïne als de twee lijnen; test- en controlelijn zichtbaar zijn op de 3M Gluten Proteïne LFD. Opmerking: Twee lijnen die na 11 minuten aflezen zichtbaar zijn en niet bij aflezen na de aanvankelijke 5 minuten, kan wijzen op een concentratie glutenproteïne tussen 5 en 10 ppm. b. Negatief voor glutenproteïne wanneer alleen de verste lijn, de controlelijn, zichtbaar is op de 3M Gluten Proteïne LFD. c. Ongeldig als er geen controlelijn zichtbaar is op de 3M Gluten Proteïne LFD. C = Controlelijn T = Testlijn Elke aflezing na meer dan 12 minuten na toediening van het monster in de 3M Gluten Proteïne LFD moet als ongeldig worden beschouwd. Een dergelijke aflezing kan niet worden geïnterpreteerd en kan leiden tot foutieve resultaten. Storingen oplossen 1. Monster migreert niet over de strip in de eerste 5 minuten na toediening van het monster in de 3M Gluten Proteïne LFD. Mogelijk is het monster te viskeus en moet het worden gecentrifugeerd, als dit niet al was gedaan tijdens de preparatie van het monster. Als het monster al is gecentrifugeerd, moet er mogelijk een verdunning van 1:1 met de 3M Extractiebuffer worden gemaakt. (Opmerking: Voor sommige matrices kan hierdoor de gevoeligheid met ~10 ppm worden verminderd.) 2. Er verschijnt een rode stip op de testlijn, maar de rest van de testlijn verandert niet van kleur. Mogelijk is er een deeltje langs het filter in de cassette gegaan. Haal een nieuwe 3M Gluten Proteïne LFD uit de set, voer het monster opnieuw in en herhaal de test. 3. De pH van het geëxtraheerde monster moet tussen de 5 en 10 zijn. Als de pH buiten dit bereikt ligt, kan verdere verdunning nodig zijn (d.w.z. een verdunning van 1:1 met 100 µl van het geëxtraheerde monster en 100 µl 3M Extractiebuffer. Voor sommige matrices kan hierdoor de gevoeligheid met ~10 ppm worden verminderd.) 4. Bloem of ingrediënten die hoge concentraties gom bevatten (xanthan, etc.) kunnen mogelijk niet soepel langs de LFD stromen. Als dit het geval is, neem dan 0,3 g van het monster en verdun dit met 600 μl 60%-ethanol (SigmaAdrich #277649 of LabChem #LC22204 correct verdund of een equivalent ethanol reagens) meng gedurende 30 seconden en centrifugeer dan gedurende 20 seconden bij 5000-7000 tpm (3000 x g). Haal 100 μl uit de vloeibare laag en ga door met de instructies zoals beschreven voor een Vloeibaar Monster (Sectie 3 van de Productinstructies). Als u vragen hebt over specifieke toepassingen of procedures, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke vertegenwoordiger of distributeur voor 3M Voedselveiligheid. Minimale prestatiekenmerken Onderste detectiegrens(a) 5 ppm Bovenste detectiegrens De bovenste detectiegrens is niet bereikt, zelfs bij het testen van zuiver toxische granen. (a) De onderste detectiegrens wordt gedefinieerd als de laagste concentratie van het allergeen in een testmonster dat kan worden onderscheiden van een blanco monster op een specifiek waarschijnlijkheidsniveau1. 8
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191

3M Allergen Protein Rapid Kit Handleiding

Type
Handleiding