Suikers
Suikers zorgen dat het gist beter werkt, maken het brood zoeter en geven de korst meer kleur.
Gebruik witte kristalsuiker tenzij anders vermeld in het recept. Honing, bruine suiker en stroop
geven brood een unieke smaak en kleur. Als u een van deze producten gebruikt, zal het brood
waarschijnlijk anders uitvallen.
U kunt suikersubstituten met aspartaam (niet met sacharine) in korrelvorm gebruiken. Vervang de
suiker in het recept door dezelfde hoeveelheid zoetstof.
Vloeistoffen
Door de bloem met vloeistof te vermengen, krijgt u een elastisch deeg. Melk geeft een smeuïgere
textuur, terwijl water de korst knapperiger maakt. Magere-melkpoeder en karnemelkpoeder
verhogen de voedingswaarde en geven een zachtere textuur. U hoeft magere-melkpoeder of
karnemelkpoeder niet eerst op te lossen. Gebruik van deze poeders vergroot het aantal recepten
dat in combinatie met de timerfunctie gebruikt kan worden. Gebruik de timerfunctie niet voor
recepten met verse melk. Karnemelkpoeder laat zich doorgaans gemakkelijker mengen wanneer u
het na de bloem toevoegt.
Als u water en melkpoeder vervangt door melk, gebruik dan dezelfde hoeveelheid melk als
water. In recepten met melk kunt u gehomogeniseerde melk met een vetgehalte van 2% of 1% of
magere melk gebruiken. U kunt ongezoete fruit- en groentesappen gebruiken in de hoeveelheden
die in de recepten worden vermeld. Lees de etiketten van deze sappen om te controleren of ze
geen toegevoegd zout of suiker of toegevoegde zoetstoffen bevatten.
Eieren
Voor extra kleur en smaak kunt u recepten verrijken met eieren. Gebruik altijd grote eieren
rechtstreeks uit de koelkast. Gebruik de timerfunctie niet voor recepten met eieren.
Kaas
Druk kaas niet aan wanneer u deze in het maatschepje afmeet. Bij gebruik van magere kaassoorten
kunnen de hoogte en vorm van het brood afwijken. Gebruik de timerfunctie niet voor recepten met kaas.
Gist
Gist is een eencellig, levend micro-organisme dat zich voedt met de koolhydraten in bloem en
suiker om koolzuurgas te produceren, waardoor brood rijst. Bij vermenging met water en suiker
wordt de gist tijdens het kneedproces geactiveerd, waardoor zich luchtbelletjes in het deeg
vormen die zorgen dat het rijst. Tijdens het bakken rijst het deeg in eerste instantie hoger tot de
gist inactief wordt. Bij blootstelling aan lucht, hoge temperaturen en vocht neemt de gistactiviteit
af. Gebruik gist altijd vóór de uiterste gebruiksdatum. Als u na het bakken gist over hebt, kunt u
deze 6-8 weken in de koelkast bewaren (in de oorspronkelijke verpakking). Er zijn 3 soorten gist
verkrijgbaar: actieve droge gist, instantgist en gist voor de broodbakmachine. De laatste soort gist
is bijzonder actief, met een hoog gehalte aan ascorbinezuur (vitamine C). Deze soort is speciaal
voor gebruik in broodbakmachines ontwikkeld. Als u gist voor de broodbakmachine wilt vervangen
door actieve droge gist of instantgist, moet u ¼ theelepel meer gebruiken dan in het recept is
aangegeven. Gebruik voor optimale resultaten de soort gist die in het recept wordt vermeld.
Gist gaat dood bij hoge temperaturen. Wanneer u vullingen maakt, is het dus belangrijk dat u
ingrediënten zoals gesmolten boter laat afkoelen voordat u ze verwerkt. Houd gist uit de buurt
van vloeistoffen, vetten en zout, omdat de activiteit hierdoor wordt vertraagd. Gebruik niet meer
gist dan in het recept is aangegeven.
Kaneel en knoook hinderen het rijsproces. Als u deze ingrediënten gebruikt, voeg ze dan in de
hoek van de broodpan toe om te voorkomen dat ze in contact komen met de gist.
De activiteit van gist testen
Los 1 theelepel suiker in een maatbeker op in ½ kopje lauw water. Strooi er 2 theelepels gist bij.
Roer voorzichtig. Laat het mengsel 10 minuten staan. Het mengsel is nu bedekt met schuim en
ruikt sterk naar gist. Als dit niet het geval is, koop dan nieuwe gist.
Broodmix
In tal van winkels kunt u broodmix kopen. Broodmix bevat bloem, zout, suiker en gist in de
juiste verhoudingen, en is dus gemakkelijk te gebruiken. Er is een aantal verschillende smaken en
varianten. In de meeste gevallen hoeft u alleen water of melk, en boter of olie in de broodpan te
doen, zoals aangegeven in de instructies op het pak, waarna u de broodmix toevoegt.
Ingrediënten afmeten
Voor perfecte broden moet u de juiste hoeveelheden ingrediënten gebruiken. Daarom is het
belangrijk dat u ingrediënten correct afmeet. 1 of 2 slordig afgemeten eetlepels (te vol of niet vol
genoeg) maken al een groot verschil voor het eindresultaat. Meet ingrediënten nooit af boven de
broodpan, om te voorkomen dat u ingrediënten in de pan morst.
Tip: Als een recept bijvoorbeeld 280 ml water voorschrijft, voegt u eerst 1 kop (250 ml) toe met de
maatbeker, gevolgd door 2 eetlepels (30 ml) met het maatschepje.
Opbergen
Bewaar bloem in een luchtdicht afsluitbare voorraaddoos op een koele, droge plek. Bij blootstelling
aan hoge temperaturen of vocht gaan de kwaliteit en het rijsvermogen van de bloem achteruit.
Geuren worden snel door bloem geabsorbeerd; houd uien en knoook dus uit de buurt. U
kunt brood 1 à 2 dagen bewaren in een goed afgesloten plastic zak of luchtdicht afsluitbare
voorraaddoos (op kamertemperatuur). Bewaar Frans brood in een papieren zak of op een plaats
waar er lucht bij kan komen, om te zorgen dat de korst knapperig blijft. Dit soort brood smaakt
het best op de dag waarop het is gebakken.
NEDERLANDS 71