Philips HD9020/40 Handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
Handleiding
66
Standaardprogramma’s en -recepten
Standaardbroodrecepten
Gewoon witbrood (programma 1 en 2)
Programma: Basic White 500 g 750 g 1000 g
Water (27°C) of melk 220 ml 280 ml 350 ml
Melkpoeder (als u water in plaats
van melk gebruikt)
1 el 1½ el 2 el
Olie 1 el 1½ el 2 el
Zout 2/3 tl 1 tl 1½ tl
Suiker 1 el 1½ el 2 el
Witte bloem 350 g (2½ kopje) 455 g (3¼ kopje) 560 g (4 kopjes)
Droge gist 1 tl 1 tl 1 tl
Volkorenbrood (programma 3 en 4)
Programma: Whole Wheat 500 g 750 g 1000 g
Water (27°C) 230 ml 280 ml 350 ml
Olie 1 el 1 el 2 el
Zout 1 tl 1 tl 2 tl
Honing OF suiker 2 el 2 el 2 el
Volkorenmeel 350 g 450 g 560 g
Droge gist 1 tl 1 tl 1 tl
Frans brood (programma 5)
Programma: French 500 g 750 g 1000 g
Water (27°C) 200 ml 260 ml 330 ml
Olie 1 el 1½ el 2 el
Zout 1 tl 1½ tl 2 tl
Witte bloem 350 g (2½ kopje) 450 g (3¼ kopje) 560 g (4 kopjes)
Droge gist 1 tl 1 tl 1 tl
Zoet brood (programma 6)
Programma: Sweet 500 g 750 g 1000 g
Water (27°C) of melk 180 ml 240 ml 300 ml
Melkpoeder (als u water in plaats
van melk gebruikt)
1 el 1½ el 2 el
Olie 1½ el 2 el 3 el
Zout 2/3 tl 1 tl 1 tl
Suiker 3 el 4 el 5 el
Witte bloem 300 g (2 kopjes) 400 g (2 2/3 kopje) 500 g (3 1/3 kopje)
Droge gist 1 tl 1 tl 1 tl
NEDERLANDS
Supersnel brood (programma 7)
Programma: Super Rapid 500 g 750 g 1000 g
Water (27°C) of melk - - 350 ml
Melkpoeder (als u water in plaats
van melk gebruikt)
- - 2 el
Olie - - 2 el
Zout - - 1 tl
Suiker - - 2 el
Witte bloem - - 560 g (4 kopjes)
Droge gist - - 4 tl
Glutenvrij brood (programma 8)
Programma: Gluten Free 500 g 750 g 1000 g
Melk - 235 ml 310 ml
Azijn 1 tl 1 tl
Olie - 4½ tl 6 el
Eieren 2 eieren 2 eieren
Zout - 1 tl 1 tl
Suiker - 1½ el 2 el
Glutenvrije bloem - 340 g 450 g
Droge gist - 1½ tl 2 tl
(Pizza)deeg (programma 9, vervolgens desgewenst programma 12)
Programma: Dough 500 g 750 g 1000 g
Water (27°C) of melk - - 330 ml
Melkpoeder (als u water in plaats
van melk gebruikt)
- - 2 el
Olie - - ¼ kopje
Zout - - 2 tl
Suiker - - 4 el
Witte bloem - - 560 g (4 kopjes)
Droge gist - - 2 tl
Pastadeeg (programma 10)
Programma: Pasta Dough
Griesmeel 2 kopjes
Grote eieren 3
Olijfolie 2 el
Zout ½ tl
Aardbeien- of bramenjam (programma 11)
Programma: Jam
Vers of bevroren (ontdooid) fruit 2 kopjes
Suiker 1½ kopje
NEDERLANDS 67
Bosbessen-, abrikozen-, perziken- of perenjam (programma 11)
Programma: Jam
Vers of bevroren (ontdooid) fruit 2 kopjes
Suiker 1½ kopje
Citroensap 2 el
Conversietabel
tl/el/kopje ml
¼ tl 1 ml
½ tl 2 ml
1 tl 5 ml
1 el 15 ml
¼ kopje 50 ml
1/3 kopje 75 ml
½ kopje 125 ml
2/3 kopje 150 ml
3/4 kopje 175 ml
1 kopje 250 ml
Baktijden en -temperaturen
De standaardwarmhoudtemperatuur voor de broodsoorten en Bake Only in de volgende tabellen
is 60°C.
De warmhoudtemperatuur voor jam is 20°C.
U kunt voor alle broden behalve Super Rapid en Gluten Free een maximale vertragingstijd van 13
uur instellen.
De maximale vertragingstijd voor Bake Only is 1 uur en 30 minuten.
Optioneel: extra ingrediënten toevoegen in de deegfase
Programmeren Extra ingrediënten toevoegen (als het apparaat piept)
Basic White Na 45 min.
White Rapid Na 20 min.
Whole Wheat Na 46 min.
Whole Wheat Rapid Na 19 min.
Zoet Na 20 min.
Gluten Free Na 17 min.
Deeg Na 16 min.
NEDERLANDS68
Type Korst Baktemp. Gewicht Baktijd Procestijd
Zoet Licht 105°C 500 g 53 min. 3 uur 19 min.
750 g 57 min. 3 uur 22 min.
1000 g 58 min. 3 uur 23 min.
Gemiddeld 115°C 500 g 54 min. 3 uur 19 min.
750 g 57 min. 3 uur 22 min.
1000 g 60 min. 3 uur 25 min.
Donker 135°C 500 g 58 min. 3 uur 23 min.
750 g 61 min. 3 uur 26 min.
1000 g 64 min. 3 uur 29 min.
Super Rapid Gemiddeld 140°C N.V.T. 25 min. 58 min.
Gluten Free Gemiddeld 115°C 750 g 95 min. 2 uur 54 min.
1000 g 100 min. 2 uur 59 min.
Deeg N.V.T. N.V.T. N.V.T. 0 min. 1 uur 30 min.
Pasta Dough N.V.T. N.V.T. N.V.T. 0 min. 14 min.
Jam N.V.T. 115°C N.V.T. 45 min. 1 uur
Bake Only N.V.T. 120°C N.V.T. 10 min. 10 min.
Ingrediënten en keukengerei
In dit hoofdstuk wordt een aantal ingrediënten en hulpmiddelen voor het bakken van brood
beschreven. Elk ingrediënt heeft een speciaal doel. Het is belangrijk kwaliteitsingrediënten te kopen
en deze te gebruiken in de precieze hoeveelheden die in de recepten zijn aangegeven. Bepaalde
ingrediënten kunnen uitstekend door andere worden vervangen, terwijl andere teleurstellende
bakresultaten zullen opleveren.
Ingrediënten
Witte bloem
Witte bloem bevat genoeg eiwit (gluten) om brood een behoorlijke hoeveelheid volume en
textuur te geven. Gluten vormt de celwandstructuur, houdt de luchtbelletjes vast en zorgt ervoor
dat het brood kan rijzen. De meeste bloem is gebleekt. Dit heeft geen invloed op de bakprestaties
of de houdbaarheid.
Volkorenmeel
Volkorenmeel is een grof soort meel dat wordt gemalen van de hele tarwekorrel: zemel, kiem en
kiemwit. De zemel en kiem zorgen voor de bruine kleur en nootachtige smaak en verhogen het
vezelgehalte. Met volkorenmeel bakt u kortere, compactere broden.
Roggemeel
Roggemeel bestaat uit jngemalen roggekorrels. Alleen meelsoorten die van tarwe en rogge zijn
gemaakt, bevatten glutenvormende eiwitten. De gluten in roggemeel is niet erg elastisch, zodat
roggemeel in combinatie met tarwebloem moet worden gebruikt.
Granen, graanproducten en zaden
Graanproducten, graankorrels en zaden zorgen voor verscheidenheid in textuur, smaak en uiterlijk van
broden. Ze verhogen het vezelgehalte. In recepten met drie, vijf, zeven of twaalf granen kunt u deze
vervangen door elk ander meergranenproduct. Gebroken tarwe bestaat uit hele tarwekorrels die in
deeltjes van verschillende grootte zijn gebroken. Bulgur bestaat uit gestoomde, gedroogde en gemalen
tarwekorrels waarvan de zemel is verwijderd. Natuurlijke zemelen (tarwe- zowel als haverzemelen)
verbreken de glutenketens. Gebruik dus niet meer zemelen dan in het recept is vermeld.
Glutenvrije bloem
Gluten zit in veel granen zoals tarwe, rogge, gerst, haver, enz. Glutenvrij brood kan alleen worden
gemaakt van glutenvrije bloem of glutenvrije broodmixen.
Griesmeel
Griesmeel, een roomgeel, grofgemalen meel van harde tarwe, is rijk aan eiwitten. Het wordt
gebruikt om verse pasta te maken. Pastadeeg van griesmeel is gemakkelijker te kneden en behoudt
tijdens het koken beter zijn vorm dan pastadeeg van standaardbloem. U kunt standaardbloem of
volkorenmeel gedeeltelijk vervangen door griesmeel.
Vetten
Vetten maken het brood smeuïg, smakelijker en langer houdbaar door het vochtgehalte vast te
houden. In recepten kunt u bakvet, margarine, boter of olie gebruiken. Broden die met deze vetten
zijn gebakken, zullen enigszins variëren. U kunt beter geen caloriearme zachte margarine gebruiken,
omdat het hogere watergehalte de grootte en textuur van broden aanzienlijk kan beïnvloeden.
Zout
Zout regelt de werking van het gist en draagt bij aan de smaak. Voeg altijd zout aan het deeg toe.
De gebruikte hoeveelheden zijn klein maar onontbeerlijk. Zonder zout kan het brood te hoog
rijzen of inzakken.
NEDERLANDS70
Suikers
Suikers zorgen dat het gist beter werkt, maken het brood zoeter en geven de korst meer kleur.
Gebruik witte kristalsuiker tenzij anders vermeld in het recept. Honing, bruine suiker en stroop
geven brood een unieke smaak en kleur. Als u een van deze producten gebruikt, zal het brood
waarschijnlijk anders uitvallen.
U kunt suikersubstituten met aspartaam (niet met sacharine) in korrelvorm gebruiken. Vervang de
suiker in het recept door dezelfde hoeveelheid zoetstof.
Vloeistoffen
Door de bloem met vloeistof te vermengen, krijgt u een elastisch deeg. Melk geeft een smeuïgere
textuur, terwijl water de korst knapperiger maakt. Magere-melkpoeder en karnemelkpoeder
verhogen de voedingswaarde en geven een zachtere textuur. U hoeft magere-melkpoeder of
karnemelkpoeder niet eerst op te lossen. Gebruik van deze poeders vergroot het aantal recepten
dat in combinatie met de timerfunctie gebruikt kan worden. Gebruik de timerfunctie niet voor
recepten met verse melk. Karnemelkpoeder laat zich doorgaans gemakkelijker mengen wanneer u
het na de bloem toevoegt.
Als u water en melkpoeder vervangt door melk, gebruik dan dezelfde hoeveelheid melk als
water. In recepten met melk kunt u gehomogeniseerde melk met een vetgehalte van 2% of 1% of
magere melk gebruiken. U kunt ongezoete fruit- en groentesappen gebruiken in de hoeveelheden
die in de recepten worden vermeld. Lees de etiketten van deze sappen om te controleren of ze
geen toegevoegd zout of suiker of toegevoegde zoetstoffen bevatten.
Eieren
Voor extra kleur en smaak kunt u recepten verrijken met eieren. Gebruik altijd grote eieren
rechtstreeks uit de koelkast. Gebruik de timerfunctie niet voor recepten met eieren.
Kaas
Druk kaas niet aan wanneer u deze in het maatschepje afmeet. Bij gebruik van magere kaassoorten
kunnen de hoogte en vorm van het brood afwijken. Gebruik de timerfunctie niet voor recepten met kaas.
Gist
Gist is een eencellig, levend micro-organisme dat zich voedt met de koolhydraten in bloem en
suiker om koolzuurgas te produceren, waardoor brood rijst. Bij vermenging met water en suiker
wordt de gist tijdens het kneedproces geactiveerd, waardoor zich luchtbelletjes in het deeg
vormen die zorgen dat het rijst. Tijdens het bakken rijst het deeg in eerste instantie hoger tot de
gist inactief wordt. Bij blootstelling aan lucht, hoge temperaturen en vocht neemt de gistactiviteit
af. Gebruik gist altijd vóór de uiterste gebruiksdatum. Als u na het bakken gist over hebt, kunt u
deze 6-8 weken in de koelkast bewaren (in de oorspronkelijke verpakking). Er zijn 3 soorten gist
verkrijgbaar: actieve droge gist, instantgist en gist voor de broodbakmachine. De laatste soort gist
is bijzonder actief, met een hoog gehalte aan ascorbinezuur (vitamine C). Deze soort is speciaal
voor gebruik in broodbakmachines ontwikkeld. Als u gist voor de broodbakmachine wilt vervangen
door actieve droge gist of instantgist, moet u ¼ theelepel meer gebruiken dan in het recept is
aangegeven. Gebruik voor optimale resultaten de soort gist die in het recept wordt vermeld.
Gist gaat dood bij hoge temperaturen. Wanneer u vullingen maakt, is het dus belangrijk dat u
ingrediënten zoals gesmolten boter laat afkoelen voordat u ze verwerkt. Houd gist uit de buurt
van vloeistoffen, vetten en zout, omdat de activiteit hierdoor wordt vertraagd. Gebruik niet meer
gist dan in het recept is aangegeven.
Kaneel en knoook hinderen het rijsproces. Als u deze ingrediënten gebruikt, voeg ze dan in de
hoek van de broodpan toe om te voorkomen dat ze in contact komen met de gist.
De activiteit van gist testen
Los 1 theelepel suiker in een maatbeker op in ½ kopje lauw water. Strooi er 2 theelepels gist bij.
Roer voorzichtig. Laat het mengsel 10 minuten staan. Het mengsel is nu bedekt met schuim en
ruikt sterk naar gist. Als dit niet het geval is, koop dan nieuwe gist.
Broodmix
In tal van winkels kunt u broodmix kopen. Broodmix bevat bloem, zout, suiker en gist in de
juiste verhoudingen, en is dus gemakkelijk te gebruiken. Er is een aantal verschillende smaken en
varianten. In de meeste gevallen hoeft u alleen water of melk, en boter of olie in de broodpan te
doen, zoals aangegeven in de instructies op het pak, waarna u de broodmix toevoegt.
Ingrediënten afmeten
Voor perfecte broden moet u de juiste hoeveelheden ingrediënten gebruiken. Daarom is het
belangrijk dat u ingrediënten correct afmeet. 1 of 2 slordig afgemeten eetlepels (te vol of niet vol
genoeg) maken al een groot verschil voor het eindresultaat. Meet ingrediënten nooit af boven de
broodpan, om te voorkomen dat u ingrediënten in de pan morst.
Tip: Als een recept bijvoorbeeld 280 ml water voorschrijft, voegt u eerst 1 kop (250 ml) toe met de
maatbeker, gevolgd door 2 eetlepels (30 ml) met het maatschepje.
Opbergen
Bewaar bloem in een luchtdicht afsluitbare voorraaddoos op een koele, droge plek. Bij blootstelling
aan hoge temperaturen of vocht gaan de kwaliteit en het rijsvermogen van de bloem achteruit.
Geuren worden snel door bloem geabsorbeerd; houd uien en knoook dus uit de buurt. U
kunt brood 1 à 2 dagen bewaren in een goed afgesloten plastic zak of luchtdicht afsluitbare
voorraaddoos (op kamertemperatuur). Bewaar Frans brood in een papieren zak of op een plaats
waar er lucht bij kan komen, om te zorgen dat de korst knapperig blijft. Dit soort brood smaakt
het best op de dag waarop het is gebakken.
NEDERLANDS 71
Onderdelen
Maatschepje
- U kunt het bijgeleverde maatschepje gebruiken om gist, suiker, zout, melkpoeder en kruiden af
te meten.
- Gebruik maatschepjes niet om droge ingrediënten ergens uit te scheppen. Schep droge
ingrediënten met een lepel lichtjes in het maatschepje.
- Vul het maatschepje en strijk het af met de rand van een metalen spatel of de rechte kant van
een mes. Druk de ingrediënten niet aan in het maatschepje en schud het maatschepje niet om
de ingrediënten die boven de rand uitsteken te verwijderen.
- Het enige ingrediënt dat in het maatschepje moet worden aangedrukt, is bruine suiker. Druk
de suiker in tot deze de vorm van de maatbeker heeft.
Maatbeker
- Gebruik een doorzichtige maatbeker met schaalverdeling voor alle vloeistoffen. Plaats de
maatbeker op een vlakke ondergrond en controleer het niveau van de ingrediënten op
oogniveau. Voeg zo nodig vloeistof toe of giet vloeistof weg.
NEDERLANDS72
Problemen oplossen
Dit hoofdstuk behandelt in het kort de problemen die u kunt tegenkomen tijdens het gebruik van
het apparaat. Als u er niet in slaagt het probleem op te lossen met behulp van de onderstaande
informatie, neem dan contact op met het Consumer Care Centre in uw land.
Problemen en mogelijke oplossingen
Water of melk Zout Suiker of
honing
Bloem Gist Overige
Brood rijst en zakt
daarna in
Verminder met
1-2 eetlepels,
gebruik
koudere
vloeistof
Vermeerder
met ¼
theelepel
Vermeerder
met 1-2
eetlepels,
gebruik versere
bloem, gebruik
de juiste soort
bloem
Verminder met 1/8-¼
theelepel, gebruik verse
gist, gebruik de juiste
soort gist op de juiste
stand
Controleer
stroomvoorziening
Brood rijst te hoog Verminder met
1-2 eetlepels,
gebruik
koudere
vloeistof
Vermeerder
met 1/4
theelepel
Verminder
met ½
theelepel
Verminder met
1-2 eetlepels
Verminder met 1/8-¼
theelepel, gebruik de
juiste soort gist op de
juiste stand
Brood rijst niet genoeg Vermeerder
met 1-2
eetlepels
Verminder
met 1/4
theelepel
Vermeerder
met ½
theelepel
Gebruik
versere bloem,
gebruik de
juiste soort
bloem
Vermeerder met 1/8-¼
theelepel, gebruik verse
gist, gebruik de juiste
soort gist op de juiste
stand
Brood is kort en zwaar Gebruik
versere bloem,
gebruik de
juiste soort
bloem
Voeg gist toe, gebruik
verse gist, gebruik de
juiste soort gist op de
juiste stand
Controleer
stroomvoorziening
Korst te licht Vermeerder
met ½
theelepel
Kies de juiste
standen
Brood is niet
doorbakken
Controleer
stroomvoorziening,
kies de juiste
standen
Brood is te ver
doorbakken
Verminder
met ½
theelepel
Kies de juiste
standen
Broodingrediënten zijn
niet gemengd
Plaats de broodpan
op de juiste wijze
in het apparaat,
duw het kneedblad
goed op de as in de
broodpan
Er komt rook uit de
ventilatieopeningen
Maak het
verwarmingselement
schoon
Aanpassing bij gebruik
op grote hoogte
Verminder met
1-2 eetlepels
Verminder
met ½
theelepel
Verminder met 1/8-¼
theelepel
Opmerking: Wanneer u de hoeveelheden ingrediënten bijstelt, verander dan eerst de hoeveelheid
gist. Is het resultaat nog steeds niet naar wens, pas dan de vloeistoffen aan en vervolgens de droge
ingrediënten.
NEDERLANDS 73
Veelgestelde vragen
Vraag Antwoord
Waarom hebben broden niet
altijd dezelfde hoogte en vorm?
Brood is zeer gevoelig voor omgevingsfactoren zoals kamertemperatuur, weer, luchtvochtigheid, hoogte,
luchtstroomvariaties en gebruik van de timer. De vorm van het brood kan ook worden beïnvloed door
het gebruik van ingrediënten die niet vers zijn of niet juist zijn afgemeten.
Welke invloed hebben
jaargetijden op de vorm van
broden?
‘s Zomers kan het gebeuren dat broden inzakken (en een deuk in het midden krijgen) of te hoog
rijzen. In de winter bestaat de kans dat brood niet goed rijst. U kunt dit verhelpen door water met een
temperatuur van 20°C te gebruiken.
Waarom zit er soms bloem aan
de zijkant van het brood?
Tijdens het mengproces vóór het bakken kunnen kleine hoeveelheden bloem aan de zijden van de
broodpan blijven plakken. Deze bloem bakt vervolgens vast aan de zijkanten van het brood. Als dit
gebeurt, schraapt u de bloem met een scherp mes van de korst.
Waarom is het deeg soms
plakkerig en lastig te verwerken?
Afhankelijk van de kamer- en watertemperatuur kan het deeg soms plakkerig (te nat) zijn. Gebruik kouder
water wanneer u het deeg maakt.
Waarom is de bovenkant van het
brood soms gebarsten?
Soms rijst het deeg te hoog, waardoor het oppervlak van het gebakken brood kan barsten.
Kan ik in het apparaat brood
maken met eieren?
Ja, verminder de hoeveelheid water en gebruik in plaats hiervan eieren. Breek eerst de eieren in de
maatbeker en vul dit met water aan tot de hoeveelheid die in het recept is aangegeven. Maak in dit geval
geen gebruik van de timerfunctie, omdat eieren kunnen bederven.
Kan ik met deze
broodbakmachine recepten uit
andere kookboeken maken?
Ja. De recepten in dit boekje zijn echter speciaal voor dit apparaat geschreven, en bij gebruik van andere
recepten kunnen de resultaten variëren. Raadpleeg hoofdstuk ‘Problemen oplossen’ als u problemen
ondervindt met andere recepten.
Waarom ruikt het brood soms
vreemd?
Misschien hebt u te veel actieve droge gist gebruikt, of ingrediënten die niet vers zijn (met name bloem en
water). Meet ingrediënten altijd zorgvuldig af en gebruik verse ingrediënten voor de beste resultaten.
Kan ik zelfgemalen meel
gebruiken?
Afhankelijk van de grofheid van de maling kunnen de bakresultaten tegenvallen. Voor de beste resultaten
kunt u het beste zelfgemalen meel met gewone bloem mengen.
NEDERLANDS74

Documenttranscriptie

66 Nederlands Standaardprogramma’s en -recepten Standaardbroodrecepten Gewoon witbrood (programma 1 en 2) Programma: Basic White 500 g 750 g 1000 g Water (27°C) of melk 220 ml 280 ml 350 ml Melkpoeder (als u water in plaats van melk gebruikt) 1 el 1½ el 2 el Olie 1 el 1½ el 2 el Zout 2/3 tl 1 tl 1½ tl Suiker 1 el 1½ el 2 el Witte bloem 350 g (2½ kopje) 455 g (3¼ kopje) 560 g (4 kopjes) Droge gist 1 tl 1 tl 1 tl Volkorenbrood (programma 3 en 4) Programma: Whole Wheat 500 g 750 g 1000 g Water (27°C) 230 ml 280 ml 350 ml Olie 1 el 1 el 2 el Zout 1 tl 1 tl 2 tl Honing OF suiker 2 el 2 el 2 el Volkorenmeel 350 g 450 g 560 g Droge gist 1 tl 1 tl 1 tl Frans brood (programma 5) Programma: French 500 g 750 g 1000 g Water (27°C) 200 ml 260 ml 330 ml Olie 1 el 1½ el 2 el Zout 1 tl 1½ tl 2 tl Witte bloem 350 g (2½ kopje) 450 g (3¼ kopje) 560 g (4 kopjes) Droge gist 1 tl 1 tl 1 tl Zoet brood (programma 6) Programma: Sweet 500 g 750 g 1000 g Water (27°C) of melk 180 ml 240 ml 300 ml Melkpoeder (als u water in plaats van melk gebruikt) 1 el 1½ el 2 el Olie 1½ el 2 el 3 el Zout 2/3 tl 1 tl 1 tl Suiker 3 el 4 el 5 el Witte bloem 300 g (2 kopjes) 400 g (2 2/3 kopje) 500 g (3 1/3 kopje) Droge gist 1 tl 1 tl 1 tl Nederlands Supersnel brood (programma 7) Programma: Super Rapid 500 g 750 g 1000 g Water (27°C) of melk - - 350 ml Melkpoeder (als u water in plaats van melk gebruikt) - - 2 el Olie - - 2 el Zout - - 1 tl Suiker - - 2 el Witte bloem - - 560 g (4 kopjes) Droge gist - - 4 tl Glutenvrij brood (programma 8) Programma: Gluten Free 500 g 750 g 1000 g Melk - 235 ml 310 ml 1 tl 1 tl Azijn Olie - Eieren 4½ tl 6 el 2 eieren 2 eieren Zout - 1 tl 1 tl Suiker - 1½ el 2 el Glutenvrije bloem - 340 g 450 g Droge gist - 1½ tl 2 tl (Pizza)deeg (programma 9, vervolgens desgewenst programma 12) Programma: Dough 500 g 750 g 1000 g Water (27°C) of melk - - 330 ml Melkpoeder (als u water in plaats van melk gebruikt) - - 2 el Olie - - ¼ kopje Zout - - 2 tl Suiker - - 4 el Witte bloem - - 560 g (4 kopjes) Droge gist - - 2 tl Pastadeeg (programma 10) Programma: Pasta Dough Griesmeel 2 kopjes Grote eieren 3 Olijfolie 2 el Zout ½ tl Aardbeien- of bramenjam (programma 11) Programma: Jam Vers of bevroren (ontdooid) fruit 2 kopjes Suiker 1½ kopje 67 68 Nederlands Bosbessen-, abrikozen-, perziken- of perenjam (programma 11) Programma: Jam Vers of bevroren (ontdooid) fruit 2 kopjes Suiker 1½ kopje Citroensap 2 el Conversietabel tl/el/kopje ml ¼ tl 1 ml ½ tl 2 ml 1 tl 5 ml 1 el 15 ml ¼ kopje 50 ml 1/3 kopje 75 ml ½ kopje 125 ml 2/3 kopje 150 ml 3/4 kopje 175 ml 1 kopje 250 ml Baktijden en -temperaturen De standaardwarmhoudtemperatuur voor de broodsoorten en Bake Only in de volgende tabellen is 60°C. De warmhoudtemperatuur voor jam is 20°C. U kunt voor alle broden behalve Super Rapid en Gluten Free een maximale vertragingstijd van 13 uur instellen. De maximale vertragingstijd voor Bake Only is 1 uur en 30 minuten. Optioneel: extra ingrediënten toevoegen in de deegfase Programmeren Extra ingrediënten toevoegen (als het apparaat piept) Basic White Na 45 min. White Rapid Na 20 min. Whole Wheat Na 46 min. Whole Wheat Rapid Na 19 min. Zoet Na 20 min. Gluten Free Na 17 min. Deeg Na 16 min. 70 Nederlands Type Korst Baktemp. Zoet Licht 105°C Gemiddeld Donker 115°C 135°C Gewicht Baktijd Procestijd 500 g 53 min. 3 uur 19 min. 750 g 57 min. 3 uur 22 min. 1000 g 58 min. 3 uur 23 min. 500 g 54 min. 3 uur 19 min. 750 g 57 min. 3 uur 22 min. 1000 g 60 min. 3 uur 25 min. 500 g 58 min. 3 uur 23 min. 750 g 61 min. 3 uur 26 min. 1000 g 64 min. 3 uur 29 min. Super Rapid Gemiddeld 140°C N.V.T. 25 min. 58 min. Gluten Free Gemiddeld 115°C 750 g 95 min. 2 uur 54 min. 1000 g 100 min. 2 uur 59 min. Deeg N.V.T. N.V.T. N.V.T. 0 min. 1 uur 30 min. Pasta Dough N.V.T. N.V.T. N.V.T. 0 min. 14 min. Jam N.V.T. 115°C N.V.T. 45 min. 1 uur Bake Only N.V.T. 120°C N.V.T. 10 min. 10 min. Ingrediënten en keukengerei In dit hoofdstuk wordt een aantal ingrediënten en hulpmiddelen voor het bakken van brood beschreven. Elk ingrediënt heeft een speciaal doel. Het is belangrijk kwaliteitsingrediënten te kopen en deze te gebruiken in de precieze hoeveelheden die in de recepten zijn aangegeven. Bepaalde ingrediënten kunnen uitstekend door andere worden vervangen, terwijl andere teleurstellende bakresultaten zullen opleveren. Ingrediënten Witte bloem Witte bloem bevat genoeg eiwit (gluten) om brood een behoorlijke hoeveelheid volume en textuur te geven. Gluten vormt de celwandstructuur, houdt de luchtbelletjes vast en zorgt ervoor dat het brood kan rijzen. De meeste bloem is gebleekt. Dit heeft geen invloed op de bakprestaties of de houdbaarheid. Volkorenmeel Volkorenmeel is een grof soort meel dat wordt gemalen van de hele tarwekorrel: zemel, kiem en kiemwit. De zemel en kiem zorgen voor de bruine kleur en nootachtige smaak en verhogen het vezelgehalte. Met volkorenmeel bakt u kortere, compactere broden. Roggemeel Roggemeel bestaat uit fijngemalen roggekorrels. Alleen meelsoorten die van tarwe en rogge zijn gemaakt, bevatten glutenvormende eiwitten. De gluten in roggemeel is niet erg elastisch, zodat roggemeel in combinatie met tarwebloem moet worden gebruikt. Granen, graanproducten en zaden Graanproducten, graankorrels en zaden zorgen voor verscheidenheid in textuur, smaak en uiterlijk van broden. Ze verhogen het vezelgehalte. In recepten met drie, vijf, zeven of twaalf granen kunt u deze vervangen door elk ander meergranenproduct. Gebroken tarwe bestaat uit hele tarwekorrels die in deeltjes van verschillende grootte zijn gebroken. Bulgur bestaat uit gestoomde, gedroogde en gemalen tarwekorrels waarvan de zemel is verwijderd. Natuurlijke zemelen (tarwe- zowel als haverzemelen) verbreken de glutenketens. Gebruik dus niet meer zemelen dan in het recept is vermeld. Glutenvrije bloem Gluten zit in veel granen zoals tarwe, rogge, gerst, haver, enz. Glutenvrij brood kan alleen worden gemaakt van glutenvrije bloem of glutenvrije broodmixen. Griesmeel Griesmeel, een roomgeel, grofgemalen meel van harde tarwe, is rijk aan eiwitten. Het wordt gebruikt om verse pasta te maken. Pastadeeg van griesmeel is gemakkelijker te kneden en behoudt tijdens het koken beter zijn vorm dan pastadeeg van standaardbloem. U kunt standaardbloem of volkorenmeel gedeeltelijk vervangen door griesmeel. Vetten Vetten maken het brood smeuïg, smakelijker en langer houdbaar door het vochtgehalte vast te houden. In recepten kunt u bakvet, margarine, boter of olie gebruiken. Broden die met deze vetten zijn gebakken, zullen enigszins variëren. U kunt beter geen caloriearme zachte margarine gebruiken, omdat het hogere watergehalte de grootte en textuur van broden aanzienlijk kan beïnvloeden. Zout Zout regelt de werking van het gist en draagt bij aan de smaak. Voeg altijd zout aan het deeg toe. De gebruikte hoeveelheden zijn klein maar onontbeerlijk. Zonder zout kan het brood te hoog rijzen of inzakken. Nederlands 71 Suikers Suikers zorgen dat het gist beter werkt, maken het brood zoeter en geven de korst meer kleur. Gebruik witte kristalsuiker tenzij anders vermeld in het recept. Honing, bruine suiker en stroop geven brood een unieke smaak en kleur. Als u een van deze producten gebruikt, zal het brood waarschijnlijk anders uitvallen. U kunt suikersubstituten met aspartaam (niet met sacharine) in korrelvorm gebruiken. Vervang de suiker in het recept door dezelfde hoeveelheid zoetstof. Vloeistoffen Door de bloem met vloeistof te vermengen, krijgt u een elastisch deeg. Melk geeft een smeuïgere textuur, terwijl water de korst knapperiger maakt. Magere-melkpoeder en karnemelkpoeder verhogen de voedingswaarde en geven een zachtere textuur. U hoeft magere-melkpoeder of karnemelkpoeder niet eerst op te lossen. Gebruik van deze poeders vergroot het aantal recepten dat in combinatie met de timerfunctie gebruikt kan worden. Gebruik de timerfunctie niet voor recepten met verse melk. Karnemelkpoeder laat zich doorgaans gemakkelijker mengen wanneer u het na de bloem toevoegt. Als u water en melkpoeder vervangt door melk, gebruik dan dezelfde hoeveelheid melk als water. In recepten met melk kunt u gehomogeniseerde melk met een vetgehalte van 2% of 1% of magere melk gebruiken. U kunt ongezoete fruit- en groentesappen gebruiken in de hoeveelheden die in de recepten worden vermeld. Lees de etiketten van deze sappen om te controleren of ze geen toegevoegd zout of suiker of toegevoegde zoetstoffen bevatten. Eieren Voor extra kleur en smaak kunt u recepten verrijken met eieren. Gebruik altijd grote eieren rechtstreeks uit de koelkast. Gebruik de timerfunctie niet voor recepten met eieren. Kaas Druk kaas niet aan wanneer u deze in het maatschepje afmeet. Bij gebruik van magere kaassoorten kunnen de hoogte en vorm van het brood afwijken. Gebruik de timerfunctie niet voor recepten met kaas. Gist Gist is een eencellig, levend micro-organisme dat zich voedt met de koolhydraten in bloem en suiker om koolzuurgas te produceren, waardoor brood rijst. Bij vermenging met water en suiker wordt de gist tijdens het kneedproces geactiveerd, waardoor zich luchtbelletjes in het deeg vormen die zorgen dat het rijst. Tijdens het bakken rijst het deeg in eerste instantie hoger tot de gist inactief wordt. Bij blootstelling aan lucht, hoge temperaturen en vocht neemt de gistactiviteit af. Gebruik gist altijd vóór de uiterste gebruiksdatum. Als u na het bakken gist over hebt, kunt u deze 6-8 weken in de koelkast bewaren (in de oorspronkelijke verpakking). Er zijn 3 soorten gist verkrijgbaar: actieve droge gist, instantgist en gist voor de broodbakmachine. De laatste soort gist is bijzonder actief, met een hoog gehalte aan ascorbinezuur (vitamine C). Deze soort is speciaal voor gebruik in broodbakmachines ontwikkeld. Als u gist voor de broodbakmachine wilt vervangen door actieve droge gist of instantgist, moet u ¼ theelepel meer gebruiken dan in het recept is aangegeven. Gebruik voor optimale resultaten de soort gist die in het recept wordt vermeld. Gist gaat dood bij hoge temperaturen. Wanneer u vullingen maakt, is het dus belangrijk dat u ingrediënten zoals gesmolten boter laat afkoelen voordat u ze verwerkt. Houd gist uit de buurt van vloeistoffen, vetten en zout, omdat de activiteit hierdoor wordt vertraagd. Gebruik niet meer gist dan in het recept is aangegeven. Kaneel en knoflook hinderen het rijsproces. Als u deze ingrediënten gebruikt, voeg ze dan in de hoek van de broodpan toe om te voorkomen dat ze in contact komen met de gist. De activiteit van gist testen Los 1 theelepel suiker in een maatbeker op in ½ kopje lauw water. Strooi er 2 theelepels gist bij. Roer voorzichtig. Laat het mengsel 10 minuten staan. Het mengsel is nu bedekt met schuim en ruikt sterk naar gist. Als dit niet het geval is, koop dan nieuwe gist. Broodmix In tal van winkels kunt u broodmix kopen. Broodmix bevat bloem, zout, suiker en gist in de juiste verhoudingen, en is dus gemakkelijk te gebruiken. Er is een aantal verschillende smaken en varianten. In de meeste gevallen hoeft u alleen water of melk, en boter of olie in de broodpan te doen, zoals aangegeven in de instructies op het pak, waarna u de broodmix toevoegt. Ingrediënten afmeten Voor perfecte broden moet u de juiste hoeveelheden ingrediënten gebruiken. Daarom is het belangrijk dat u ingrediënten correct afmeet. 1 of 2 slordig afgemeten eetlepels (te vol of niet vol genoeg) maken al een groot verschil voor het eindresultaat. Meet ingrediënten nooit af boven de broodpan, om te voorkomen dat u ingrediënten in de pan morst. Tip: Als een recept bijvoorbeeld 280 ml water voorschrijft, voegt u eerst 1 kop (250 ml) toe met de maatbeker, gevolgd door 2 eetlepels (30 ml) met het maatschepje. Opbergen Bewaar bloem in een luchtdicht afsluitbare voorraaddoos op een koele, droge plek. Bij blootstelling aan hoge temperaturen of vocht gaan de kwaliteit en het rijsvermogen van de bloem achteruit. Geuren worden snel door bloem geabsorbeerd; houd uien en knoflook dus uit de buurt. U kunt brood 1 à 2 dagen bewaren in een goed afgesloten plastic zak of luchtdicht afsluitbare voorraaddoos (op kamertemperatuur). Bewaar Frans brood in een papieren zak of op een plaats waar er lucht bij kan komen, om te zorgen dat de korst knapperig blijft. Dit soort brood smaakt het best op de dag waarop het is gebakken. 72 Nederlands Onderdelen Maatschepje -- U kunt het bijgeleverde maatschepje gebruiken om gist, suiker, zout, melkpoeder en kruiden af te meten. -- Gebruik maatschepjes niet om droge ingrediënten ergens uit te scheppen. Schep droge ingrediënten met een lepel lichtjes in het maatschepje. -- Vul het maatschepje en strijk het af met de rand van een metalen spatel of de rechte kant van een mes. Druk de ingrediënten niet aan in het maatschepje en schud het maatschepje niet om de ingrediënten die boven de rand uitsteken te verwijderen. -- Het enige ingrediënt dat in het maatschepje moet worden aangedrukt, is bruine suiker. Druk de suiker in tot deze de vorm van de maatbeker heeft. Maatbeker -- Gebruik een doorzichtige maatbeker met schaalverdeling voor alle vloeistoffen. Plaats de maatbeker op een vlakke ondergrond en controleer het niveau van de ingrediënten op oogniveau. Voeg zo nodig vloeistof toe of giet vloeistof weg. Nederlands 73 Problemen oplossen Dit hoofdstuk behandelt in het kort de problemen die u kunt tegenkomen tijdens het gebruik van het apparaat. Als u er niet in slaagt het probleem op te lossen met behulp van de onderstaande informatie, neem dan contact op met het Consumer Care Centre in uw land. Problemen en mogelijke oplossingen Water of melk Zout Suiker of honing Bloem Gist Overige Vermeerder met 1-2 eetlepels, gebruik versere bloem, gebruik de juiste soort bloem Verminder met 1/8-¼ theelepel, gebruik verse gist, gebruik de juiste soort gist op de juiste stand Controleer stroomvoorziening Brood rijst en zakt daarna in Verminder met Vermeerder met ¼ 1-2 eetlepels, theelepel gebruik koudere vloeistof Brood rijst te hoog Verminder met Vermeerder met 1/4 1-2 eetlepels, theelepel gebruik koudere vloeistof Verminder met ½ theelepel Verminder met 1-2 eetlepels Verminder met 1/8-¼ theelepel, gebruik de juiste soort gist op de juiste stand Brood rijst niet genoeg Vermeerder met 1-2 eetlepels Vermeerder met ½ theelepel Gebruik versere bloem, gebruik de juiste soort bloem Vermeerder met 1/8-¼ theelepel, gebruik verse gist, gebruik de juiste soort gist op de juiste stand Gebruik versere bloem, gebruik de juiste soort bloem Voeg gist toe, gebruik verse gist, gebruik de juiste soort gist op de juiste stand Verminder met 1/4 theelepel Brood is kort en zwaar Korst te licht Vermeerder met ½ theelepel Controleer stroomvoorziening Kies de juiste standen Brood is niet doorbakken Controleer stroomvoorziening, kies de juiste standen Brood is te ver doorbakken Kies de juiste standen Verminder met ½ theelepel Broodingrediënten zijn niet gemengd Plaats de broodpan op de juiste wijze in het apparaat, duw het kneedblad goed op de as in de broodpan Er komt rook uit de ventilatieopeningen Maak het verwarmingselement schoon Aanpassing bij gebruik op grote hoogte Verminder met 1-2 eetlepels Verminder met ½ theelepel Verminder met 1/8-¼ theelepel Opmerking:Wanneer u de hoeveelheden ingrediënten bijstelt, verander dan eerst de hoeveelheid gist. Is het resultaat nog steeds niet naar wens, pas dan de vloeistoffen aan en vervolgens de droge ingrediënten. 74 Nederlands Veelgestelde vragen Vraag Antwoord Waarom hebben broden niet altijd dezelfde hoogte en vorm? Brood is zeer gevoelig voor omgevingsfactoren zoals kamertemperatuur, weer, luchtvochtigheid, hoogte, luchtstroomvariaties en gebruik van de timer. De vorm van het brood kan ook worden beïnvloed door het gebruik van ingrediënten die niet vers zijn of niet juist zijn afgemeten. Welke invloed hebben jaargetijden op de vorm van broden? ‘s Zomers kan het gebeuren dat broden inzakken (en een deuk in het midden krijgen) of te hoog rijzen. In de winter bestaat de kans dat brood niet goed rijst. U kunt dit verhelpen door water met een temperatuur van 20°C te gebruiken. Waarom zit er soms bloem aan de zijkant van het brood? Tijdens het mengproces vóór het bakken kunnen kleine hoeveelheden bloem aan de zijden van de broodpan blijven plakken. Deze bloem bakt vervolgens vast aan de zijkanten van het brood. Als dit gebeurt, schraapt u de bloem met een scherp mes van de korst. Waarom is het deeg soms plakkerig en lastig te verwerken? Afhankelijk van de kamer- en watertemperatuur kan het deeg soms plakkerig (te nat) zijn. Gebruik kouder water wanneer u het deeg maakt. Waarom is de bovenkant van het brood soms gebarsten? Soms rijst het deeg te hoog, waardoor het oppervlak van het gebakken brood kan barsten. Kan ik in het apparaat brood maken met eieren? Ja, verminder de hoeveelheid water en gebruik in plaats hiervan eieren. Breek eerst de eieren in de maatbeker en vul dit met water aan tot de hoeveelheid die in het recept is aangegeven. Maak in dit geval geen gebruik van de timerfunctie, omdat eieren kunnen bederven. Kan ik met deze broodbakmachine recepten uit andere kookboeken maken? Ja. De recepten in dit boekje zijn echter speciaal voor dit apparaat geschreven, en bij gebruik van andere recepten kunnen de resultaten variëren. Raadpleeg hoofdstuk ‘Problemen oplossen’ als u problemen ondervindt met andere recepten. Waarom ruikt het brood soms vreemd? Misschien hebt u te veel actieve droge gist gebruikt, of ingrediënten die niet vers zijn (met name bloem en water). Meet ingrediënten altijd zorgvuldig af en gebruik verse ingrediënten voor de beste resultaten. Kan ik zelfgemalen meel gebruiken? Afhankelijk van de grofheid van de maling kunnen de bakresultaten tegenvallen. Voor de beste resultaten kunt u het beste zelfgemalen meel met gewone bloem mengen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120

Philips HD9020/40 Handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
Handleiding