Documenttranscriptie
Vanaf de kolenkachel uit het verleden tot aan het digitaal koken van onze tijd heeft Scholtès gedurende
80 jaren geschiedenis het idee van "met de hand gemaakt"weten te behouden dat nog steeds zijn
kenmerk en sterke punt is gebleven.
Ieder product van Scholtès is het resultaat van de geslaagde combinatie van elegante vormgeving
met onbetwistbare technologie, die bestaat uit prestatie en vernieuwing.
Deze handleiding is tot stand gekomen met de hoogst gewaardeerde medewerking van onze eigen
eersteklas culinaire expert, Philippe Rogé, die deel uitmaakt van het team voor Research en
Ontwikkeling van ons bedrijf.
U kunt in deze handleiding vele raadgevingen vinden, die wij u aanraden op te volgen, en die het
mogelijk maken van de ervaring van onze chef te profiteren en zodoende met de bereiding altijd een
perfect resultaat te bereiken.
De twee documenten, de Gebruiksaanwijzing en deTechnische Handleiding, vullen elkaar aan:
• de Gebruiksaanwijzing beschrijft op eenvoudige maar gedetailleerde wijze de functies waarvan
het apparaat is voorzien. U vindt er bovendien nuttige tips voor het koken, die u helpen op de
beste wijze van de mogelijkheden van de oven te genieten.
• de Technische handleiding bevat alle noodzakelijke informatie voor het installeren, de aansluiting,
het onderhoud van het apparaat… en de aanbevelingen.
Eet smakelijk met SCHOLTES
- 22 -
Activeren van het apparaat ................................................................................................. 24
Het bedieningspaneel .......................................................................................................... 24
Persoonlijk instellen ....................................................................................................... 25-26
Taal, klok, contrast .......................................................................................................................... 25
Pyrolyse aanbevolen (voor de ovens die zijn voorzien van deze functie) ....................................... 25
Demo-modus ................................................................................................................................... 26
Timer ..................................................................................................................................... 26
Beveiliging van kleine kinderen ......................................................................................... 26
De accessoires ................................................................................................................ 27-28
Herstellen na een black-out ................................................................................................ 29
De Création bereidingen ................................................................................................ 30-33
De Création functies........................................................................................................................ 30
Presentatie ...................................................................................................................................... 30
Het beginnen van een Création bereiding ....................................................................................... 32
Veranderen van de temperatuur ...................................................................................................... 32
Uitschakelen van de oven ............................................................................................................... 32
Programmering van de Création bereidingen .................................................................................. 33
De Succès bereidingen .................................................................................................. 34-37
Presentatie ...................................................................................................................................... 34
De Succès functies ......................................................................................................................... 34
Het starten van een Succès bereiding ............................................................................................ 36
Uitschakelen van de oven ............................................................................................................... 36
Programmering van de Succès bereidingen ................................................................................... 37
Tabellen combinatie gerechten/bereidingsfuncties .....................................................38-39
Pyrolyse ................................................................................................................................ 40
Nuttige tips voordat u pyrolyse gaat uitvoeren ................................................................................ 40
Het starten van een pyrolyse .......................................................................................................... 40
Uitschakelen van de oven ............................................................................................................... 40
Belangrijke aanwijzingen: ................................................................................................................ 40
WAT TE DOEN ALS … ....................................................................................................... 41
Technische gegevens ......................................................................................................... 41
- 23 -
Het bedieningspaneel
Création modus
Succès modus
Tijdsaanduiding.
Indicatie gedurende het instellen:
- temperatuur,
- tijd (duur, begin, einde),
- timer.
Instellingen
Timer
Pyrolyse
Functie Création
(handmatig)
Functie Succès
(automatisch)
C
F
12:00
A
Temperatuur
Timer
Vlees bruinen
B
Display
Uitschakelen
Programmering
- bereidingstijd
- begin bereidingstijd
- einde bereidingstijd
De oven is voorzien van een moderne display die gemakkelijk leesbaar is (zie schema) en het gebruik eenvoudig
maakt. Dit afleesvenstertje is in constant contact met de gebruiker teneinde deze bij te staan gedurende het bereiden
van alle gerechten, van het meest eenvoudige tot het meest ingewikkelde, door het aanwijzen van de aanbevolen
niveaus, de gebruikte functie, de bereidingstijd, maar ook de voorverwarming, de blokkering van de deur enz.
De knop A zorgt voor toegang tot de menu's links: het kiezen van de bereidingswijze (Création of Succès), het
instellen van de timer, persoonlijke instellingen, pyrolyse (voor ovens die zijn voorzien van deze functie), het instellen
van de temperatuur, het programmeren van de tijdsduur, het uitschakelen van de oven enz...
Door 2 keer op de knop A te drukken doet u het licht in de oven aan. Om het weer uit te doen drukt u
nogmaals op de knop A.
De knop B maakt het mogelijk te "surfen" tussen deze menu's en uw keuze te bevestigen.
De symbolen
,
en
leiden de gebruiker gedurende de verschillende handelingen.
voor het annuleren van een functie die bezig is of het uitschakelen van de oven,
voor het kiezen van de bereidingsfunctie, de tijdsduur enz.
voor het bevestigen van de functie die bezig is.
Activeren van het apparaat
Voordat u de oven gaat gebruiken , laat u hem een uur leeg verwarmen met een temperatuur van 270°C, met het
vertrek goed geventileerd.
Wij raden aan de functie "Multiniveau"
te gebruiken.
Als, nadat u de oven heeft ingeschakeld, op de display niet knipperend het uur 8:45 verschijnt, of als, nadat u
een kooktijd heeft gestart, de boodschap "DEMO-MODUS" verschijnt, moet u de hiervolgende aanwijzingen
volgen om uit deze modus te geraken:
A
Het uitschakelen
van de demomodus
B
B
B
B
N.B.
Sluit de stroomvan het apparaat af en sluit hemopnieuw aan nadat u ongeveer 1 minuut heeft gewacht.
Draai tot het verschijnen van het
Demonstratie
Draai tot het
Druk voor
Draai tot het
menu INSTELLINGEN (binnen 2
Druk voor het
uitgeschakeld. De oven
verschijnen van
toegang tot verschijnen van
bevestigen
minuten na het inschakelen van het
DEMO
het instellen. DEMO
functioneert
normaal.
apparaat.)
De hiervolgende bladzijde bevat verdere gegevens betreffende de demo-modus.
- 24 -
Persoonlijk instellen
Bij het inschakelen van de oven wordt het menu INSTELLINGEN
vertoont voor het uitvoeren van de volgende
instellingen:
• taal,
• klok,
• contrast,
• pyrolyse aanbevolen (actief bij vastgestelde instelling).
Voor toegang tot de verschillende instellingen draait u aan knop B.
taal, klok, contrast
1. Instellingen:
De oven is ingesteld op de franse taal.
Maar u kunt de taal voor de displaytekst kiezen uit: frans, italiaans, nederlands, duits en engels.
B
B
B
B
B
Taal
Draai tot het
verschijnen van
TAAL
Druk voor het
bevestigen
Zoek de
gewenste taal
Klok
Draai tot het
verschijnen van
KLOK
Druk voor het
bevestigen
Draai voor het
Druk voor het
instellen van het bevestigen van
uur
de uren
Contrast
Draai tot het
verschijnen van
CONTRAST
Druk voor het
veranderen
Draai voor het
regelen van het
contrast
B
N.B.
Druk voor het
bevestigen
Instelling gememoriseerd
Draai voor het
instellen van de
minuten
Druk voor het
bevestigen van de
minuten
Druk voor het
bevestigen van
de instelling.
Dezelfde handelswijze voor
het instellen van
winter/zomer of na een
stroomuitval
Instelling gememoriseerd
aanbevolen (voor de ovens die zijn voorzien van deze functie)
2. Pyrolyse
Deze functie is actief bij een vastgestelde instelling en suggereert automatisch een pyrolyse-cyclus die past bij de
vuilheidsgraad. Deze aanbeveling wordt aan het einde van de bereidingstijd enige seconden op de display vertoond.
B
1° gevalGebruiker besluit
de raad op te volgen
2° gevalgebruiker besluit
zelf de pyrolyse-cyclus te
kiezen
3° gevalgebruiker besluit
de raad te negeren
Draai tot het
verschijnen van
het menu
PYROLYSE
Draai tot het
verschijnen van
het menu
PYROLYSE
B
B
B
Druk voor het
bevestigen van
AANBEVOLEN
B
N.B.
De pyrolyse-cyclus
start
Draai voor het
kiezen van een
andere cyclus
Druk voor het
bevestigen van de
keuze
De gekozen
pyrolyse-cyclus
start
De boodschap verschijnt opnieuw aan het einde van de volgende bereidingstijd
4° gevalu kunt de
Draai tot het
automatische aanbeveling
verschijnen van
annuleren en zelf de oven
INSTELLINGEN
met de hand reinigen
Draai tot het
Draai voor
Druk voor toegang verschijnen van
toegang tot PYRO
tot het instellen.
PYRO
AANBEVOLEN
AANBEVOLEN
- 25 -
Deze functie kan
ieder moment weer
Druk voor het
geactiveerd
bevestigen van de
worden door op
keuze
dezelfde wijze te
werk te gaan
Persoonlijk instellen
3. Demo-modus
De demonstratie-modus maakt het mogelijk voor de verkopers de oven aan te zetten zonder dat deze warm wordt.
De functie >DEMONSTRATIE< is per vastgestelde instelling gedeactiveerd.
Voor toegang tot de demonstratie-modus moet u uit het menu "Instellingen" gaan en binnen 120 seconden na het
inschakelen van het apparaat er weer in gaan.
B
Voor het activeren
van de demomodus
B
B
B
N.B.
Draai tot het
Druk voor
Draai tot het
Demonstratie geactiveerd.
Druk voor het
verschijnen van
toegang tot
verschijnen van
bevestigen
De oven wordt niet warm.
DEMONSTRATIE
het instellen. DEMONSTRATIE
Sluit de stroom van het apparaat af en sluit hem opnieuw aan nadat u ongeveer 1 minuut heeft gewacht
Voor het
Draai tot het verschijnen van het
Demonstratie
Draai voor toegang Druk voor
Draai tot het
uitschakelen van de menu INSTELLINGEN (binnen 60
Druk voor het
uitgeschakeld. De oven
tot
toegang tot
verschijnen van
demo-modus
seconden na het inschakelen van het
bevestigen
DEMONSTRATIE
het instellen. DEMONSTRATIE
functioneert normaal.
apparaat.)
Draai tot het verschijnen van het
menu INSTELLINGEN
N.B.
Mocht de stroom uitvallen dan wordt de instelling gememoriseerd.
Voor het veranderen van de instelling (activeren of uitschakelen) moet het apparaat absoluut van stroom worden
afgesloten.
Timer
Het activeren van de timer
is onafhankelijk van het functioneren van de oven.
B
Draai voor toegang tot de timer ziet
0.00 knipperen in het venstertje van
de uren
B
B
Draai voor het
instellen van de uren
(van 0 tot 9 uur)
Druk voor het
bevestigen
Draai voor het
instellen van de
minuten (van 0 tot 9
minuten)
B
Druk voor het
bevestigen
N.B.
De juiste tijd verschijnt weer
en de display vertoont de
gekozen tijdsduur.
Voor het snel op nul zetten van de tijd draait u aan A totdat de timer verschijnt en vervolgens drukt u 2 seconden op B .
Een opeenvolging van geluidssignalen geeft aan dat de bereidingstijd is verlopen. Tik op knop A of knop B om het
signaal te doen ophouden.
Beveiliging van kleine kinderen
Teneinde te vermijden dat kleine kinderen per ongeluk de ovendeur openen of aan de bedieningsknoppen zitten,
kunnen de deur en het bedieningspaneel geblokkeerd worden door enkele seconden de knoppen A en B tegelijkertijd
in te drukken en dit te bevestigen door op knop B te drukken.
U kunt de functie Beveiliging van Kleine Kinderen inschakelen wanneer u maar wilt, zelfs als de oven uit is.
N.B.
Het blokkeren van de deur is alleen aanwezig bij modellen die zijn voorzien van de pyrolyse-functie
A
B
A
B
A
B
Voor het uitschakelen van het veiligheidssysteem drukt u opnieuw enkele seconden tegelijkertijd op de knoppen A en B.
- 26 -
De accessoires
De oven is voorzien van 5 inzethoogten (niveaus van 1 tot 5 van beneden naar boven genummerd) die afhangen
van het soort gerecht dat u gaat bereiden.
Teneinde de beste resultaten te bereiken geeft de display voor iedere bereidingswijze aan welk accessoire u moet
gebruiken en op welke hoogte het geplaatst moet worden.
Lek/bakplaat
rooster
De lek/bakplaat
Wordt gebruikt:
• als opzetvlak voor ovenschotels op een enkel niveau en voor "au bain marie" op het 2° niveau.
• als bakplaat (gebak, brioches, beignets enz.) op het 2° niveau,
• als lekplaat voor druipend vet en jus, in combinatie met een rooster (vlees, vis enz.); in dit geval wordt hij
altijd op het eerste niveau geplaatst
• als opzetvlak voor ovenschotels of als bakplaat voor bereiden op meer niveaus; in dit geval wordt hij op
het 1° niveau geplaatst.
Wij raden af de bakplaat op het 4° of 5° niveau te gebruiken.
De roosters
Worden gebruikt:
• als opzetvlak voor ovenschotels voor bereiden op meer niveaus (3° hoogte voor bereiden op 2 niveau's en 3°
en 5° hoogte voor bereiden op 3 niveaus),
• om vlees of vis op te leggen, in combinatie met de lekplaat voor het opvangen van jus; de rooster wordt op de
2° hoogte geplaatst,
• om diepvrieswaren op te leggen die ontdooid moeten worden, in combinatie met de lekplaat voor het opvangen
van het water; in dit geval wordt hij op de 2" hoogte geplaatst.
N.B.
voor etenswaren van grote afmetingen (meer dan 8 kg.) wordt gebruik van de bakplaat aangeraden. Mocht gebruik
van de rooster onmisbaar zijn, plaats hem dan als volgt:(
).
De vuurvaste steen voor pizza
Deze wordt gebruikt met de functie Succès "Pizzeria"; de steen moet op de rooster worden geplaatst, op het 4°
niveau. Zie hoofdstuk "Succès bereidingen".
Het braadspit
Het braadspit bestaat uit een steun, een vleespen en een handvat.
Ga als volgt te werk:
• Plaats de steun van het braadspit (A) op de 3° hoogte;
• steek de vleespen door het midden van het stuk vlees dat
u gaat braden en het stuk vlees op gelijke afstand van de
uiteinden van de vleespen (B);
• bevestig het vlees met de vorken (C);
• bevestig de vorken in het vlees met de schroeven (D);
• plaats de vleespen op de steun, met de punt van de
vleespen in het gat dat zich in de achterwand van de oven
bevindt.
Achterwand
Schroef
(D)
Vleespen
(B)
Vork
(C)
Schroef
(D)
Steun braadspit
(A)
Handvat vleespen (D)
Het handvat, dat van isolerend materiaal is gemaakt, zorgt ervoor dat u zich niet brandt als u het braadstuk uit de
oven haalt. Gedurende de bereidingstijd moet het handvat eraf worden geschroefd.
Plaats een lekplaat op de 1ste verdieping van de oven voor het opvangen van jus en vet, en breng de steun van het
braadspit aan op de 3° hoogte .
- 27 -
De accessoires
De schuifbare rooster (alleen bij model FG 66/64)
Dit wordt altijd gebruikt in combinatie met de lekplaat eraan vastgehaakt.
• Op de 2° verdieping fungeert hij als vleesrek, met de lekplaat op de 1° verdieping voor het opvangen van vet
en sappen.
• Op de hoogste verdieping geplaatst (naar gelang de dikte van het vlees) voor grilleren, met de lekplaat op de
1° verdieping voor het opvangen van vet en jus.
• Op de hoogste verdieping voor multiniveau-bereiding.
Barrière
Breng de roosters van achteren erin op de volgorde:
• Plaats rooster 2 op rooster 1,
• plaats rooster 3 op rooster 2,
• til de blokkeerelementen van het accessoire op,
• zet het geheel in de oven,
• sluit de blokkeerelementen weer voor het blokkeren van het
accessoire op de rail.
De rooster wordt geblokkeerd en u kunt de ovenschotel uit de oven
halen (door rooster 2 naar buiten te trekken) zonder dat u het hele
accessoire naar buiten trekt.
ROOSTER 3
ROOSTER 2
Stop aan
het einde
ROOSTER 1
Blokkeringmechanisme
Blokkeer-elementen
van het accessoire
Montage van de Glijders-kit (slechts op enkele modellen aanwezig)
Zo monteert u de glijders:
1. Verwijder de twee draagrekken door ze uit de afstandleiders A te trekken (zie
afbeelding).
A
Linker
glijder
2. Kies het niveau waarop u de glijders wilt plaatsen. Plaats eerst de drukknop B op het
draagrek en vervolgens de drukknop C, lettend op de uittrekrichting van de glijder.
Rechter
glijder
B
C Uitt
r
ek
ric
ht
in
g
3. Bevestig de twee draagrekken, met de glijders gemonteerd, in de betreffende gaten
op de wanden van de oven (zie afbeelding). De gaten voor het linker draagrek bevinden
zich aan de bovenkant, terwijl de gaten voor het rechter draagrek zich aan de onderkant
bevinden.
D
4. Zet tenslotte de draagrekken vast op de afstandleiders A.
5. Plaats de geleiders nooit in stand 5.
- 28 -
Herstellen na een black-out
In het geval dat de temperatuur in de oven niet al te veel is gezakt, is het apparaat voorzien van een systeem dat in
staat is een kooktijd/pyrolyse (waar aanwezig) weer te hervatten op het punt waar het was onderbroken op het
moment van de black-out. De display geeft dit geval aan met het symbool
dat knippert en dat verdwijnt bij het
uitgaan van de oven. Vergeet niet het klokje weer op de juiste tijd te zetten wanneer het u uitkomt.
N.B.
Denk eraan dat, voor veiligheidsredenen, de programmeringen betreffende kooktijden die nog wachten op hun start
niet worden hersteld bij het terugkeren van de stroom.
- 29 -
De Création bereidingen
1. Presentatie
Het Création
programma omvat alle handmatige bereidingen.
Voor ieder hiervan bestuurt de oven eigenhandig de essentiële gegevens voor het slagen van alle recepten, van de
eenvoudigste tot de meest ingewikkelde,: temperatuur, warmtebron, vochtigheidsgraad en heteluchtcirculatie zijn
waarden die automatisch onder controle worden gehouden.
Dit hoofdstuk is verzorgd met de zeer gewaardeerde medewerking van onze culinaire expert. Wij raden u
aan zijn raadgevingen op te volgen teneinde volledig van zijn ervaring te profiteren en altijd een perfect
resultaat te bereiken. De keuze van de bereidingsfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de
gerechten in de oven is precies zoals hij ze zelf gebruikt voor de beste resultaten.
Voor iedere Création functie vindt u in de hiervolgende tabel informatie of het gerecht in de koude of warme oven
moet worden geplaatst. Als u zich aan deze aanwijzingen houdt is een uitstekend resultaat altijd gegarandeerd.
Als u in een warme oven wilt inladen moet u wachten tot het einde van de voorverwarming, aangegeven met een
opeenvolging van geluidssignalen.
De temperatuur wordt automatisch bepaald op basis van het gekozen soort bereiding; toch kunt u dit veranderen ter
aanpassing aan het speciale recept dat u gaat bereiden (zie volgende bladzijde).
Het is ook mogelijk een bereidingstijd met onmiddelijke of uitgestelde start in te stellen (zie volgende bladzijde).
2. De Création functies
Niveau
bakplaat
Niveau
Niveau
rooster 1 rooster 2
Functie
Aanbevolen bereiding voor …
Traditie
Langzame bereiding (backenhof, boeuf
bourguignon, goulash, enz.) of au-bainmarie (terrine, crème caramel enz.)
Multiniveau
Gelijktijdig bereiden van meerdere
gerechten op 2 of 3 niveaus zonder
overdragen van geuren of smaak
1
3
Braden
Braadstukken (wit of rood vlees)
1
2
Au gratin
aardappelschotel au gratin, uiensoep,
lasagna, enz.
2
Koud
Krokant
Zoet of zout gebak (bladerdeeg of
zandtaartdeeg)
2
Warm
Bodem perfect gaar en voldoende afwerking van de
bovenkant.
2
Warm
Als u slechts een niveau gebruikt plaatst u het gerecht
(soezen, panzerotti, enz.) of de vorm (pan di spagna, enz.) op
de bakplaat.
2
Koud
Temperatuur (40 °C) niet veranderbaar.
Voor het bereiden van pizza raden wij aan de temperatuur op
220 °C te zetten.
Patisserie
Rijzen
Ander gebak dan Gistdeeg en Krokant
(soesjes, pound cake, pan di spagna,
panzerotti, clafoutis, enz.)
Rijzen van deeg met bakkersgist
(brioches, brood, suikertaart, croissants,
enz.)
2
5
(bij
bereidin
g op 3
niveaus)
Inladen
Warm
Voor au-bain-marie bereiding kunt u het water rechtstreeks in
de bakplaat gieten.
Warm
Als u deze functie gebruikt voor een enkele bereiding zet u de
bakplaat op het 2° niveau.
Koud
Gistdeeg
Gebak (op basis van bakkersgist)
2
Warm
Witte meringue
Uitdrogen van de meringue
2
Warm
Gouden
meringue
Bereiding van de meringue
2
Warm
Braadspit*
Het braden van wit of rood vlees
1
3
(braadspit)
Koud
1
Het niveau hangt af
van de dikte van het
stuk vlees
Warm
Grill
Biefstuk, vis, grilleren, gratineren enz.
Ontdooien*
1
N.B.
De aanbevolen temperatuur garandeert een perfecte
bereiding en vermijd het ontstaan van rook. Als het vlees op
een schaal ligt plaatst u de bakplaat op het 2° niveau.
Se Als u het korstje van een gerecht au gratin wilt afmaken
kiest u de grill functie.
Temperatuur (210 °C) niet veranderbaar.
Temperatuur (70 °C) niet veranderbaar – Krokante witte
meringue - Uitdroogfase nogal lang
Temperatuur (110 °C) niet veranderbaar - Meringue goudkrokant van buiten en zacht van binnen.
Langzaam ontdooien in de koelkast blijft de beste methode.
Met gebruik van de oven bespaart u 50% van de tijdFunctie
geschikt voor alle rauwe of gekookte etenswaren.
2
Lage
temperatuur*
Vlees, groenten, vis, enz.
2
Koud
Opwarmen van
ovenschotels*
Reeds bereidde schotels
2
Koud
Temperatuur (140 °C) niet veranderbaar.
Pasteuriseren*
Fruit, groenten, enz.
2
Koud
Kleine bakjes kunnen op 2 niveaus worden geplaatst
(bakplaat 1° niveau en rooster 3° niveau).
Laat de bakjes in de oven afkoelen.
N.B.
* Voor informatie over de functies, zie volgende bladzijde en bereidingstabellen.
- 30 -
De Création bereidingen
Timer van het braadspit
De Scholtès ovens zijn voorzien van een timer voor het braadspit.
Als de tijdsduur van de bereiding is geprogrammeerd en aan het einde is het vlees nog niet uit de oven gehaald, dan
blijft de vleespen draaien om ieder risico van verbranden van het vlees te vermijden. Het spit houdt stil zodra de
temperatuur in de oven voldoende is afgekoeld.
Tips voor het ontdooien
• Een ontdooid product moet in korte tijd worden opgegeten .
• Ontdooide etenswaren mogen nooit weer worden ingevroren.
• Als het ontdooien klaar is haalt u het product uit de oven en zet u het in de koelkast totdat u het gaat bereiden
of opeten binnen een korte tijd.
Lage temperatuur
Dit soort bereiden, reeds lang door vakmensen gebruikt, maakt het mogelijk de gerechten te bereiden (vlees, vis,
vruchten, groenten) met zeer lage temperaturen (van 85°C tot 120 °C); hiermee wordt een perfecte bereiding
gegarandeerd die de kwaliteit van de smaak op zijn best doet uitkomen.
De voordelen moeten niet worden onderschat:
• aangezien de temperaturen van de bereiding laag zijn (meestal lager dan de verdampingstemperatuur),
wordt het verlies van kooksappen, te wijten aan het verdampen, aanmerkelijk gereduceerd en het gerecht blijft
mals en zacht;
• bij het bereiden van vlees krimpen de spiervezels minder in dan bij een traditionele bereidingswijze. U krijgt
dus mals vlees dat niet hoeft te 'rusten' nadat het uit de oven komt. Het bruin bakken van het vlees moet worden
gedaan voordat u het in de oven zet.
Het luchtdicht bereiden met lage temperatuu, dat reeds sinds 30 jaar door de beroemdste koks wordt gebruikt,
biedt vele voordelen:
• gastronomische: de geuren worden geconcentreerd voor het behouden van de kenmerkende smaken terwijl
het gerecht zacht en mals blijft.
• hygienische: omdat de hygienische normen in acht worden genomen; deze wijze van koken beschermt de
etenswaren tegen de schadelijk effecten van de zuurstof en garandeert een lange conservatieperiode in de
koelkast .
• organizatorische: dankzij de lange conservatieperiode kunt u de gerechten dus lang van tevoren reeds
klaarmaken.
• dietetische: met deze bereidingswijze kan het gebruik van vetten worden gelimiteerd en kunt u dus licht te
verteren gerechten klaar maken.
• economische: het gewichtverlies van de producten wordt dus belangrijk gereduceerd.
Voor gebruik van deze techniek moet u dus beschikken over een machine die luchtdicht kan maken met de bijgeleverde
zakjes. Volg de instructies voor het luchtdicht verpakken van etenswaren aandachtig door.
De luchtdichte techniek maakt ook het conserveren van rauwe producten mogelijk (fruit, groenten, enz.) en van
reeds gekookte producten (traditionele bereiding).
Het opwarmen van de gerechten
Wat de luchtdicht gekookte etenswaren betreft kunt u, als op de verpakking wordt aangeraden in kokend water op
te warmen, kunt u dit doen, maar u moet er op rekenen dat het opwarmen ongeveer het dubbele van de tijd die is
aangegeven duurt. In dit geval compenseert het begin in koude oven de opwarmingstijd van het water.
Pasteurisatie
Het pasteuriseren is een thermische behandeling die in staat is de meeste bacteriën die in het voedsel aanwezig
zijn te doden. Het pasteuriseren schaadt noch de smaak noch de voedingswaarde van het voedsel..
Het pasteuriseren in de oven is een praktischer systeem dan de "ouderweste" sterilisatie die wordt uitgevoerd met
een kookketel waarin potten worden gezet en en die dus een grote hoeveelheid water nodig heeftDe oven garandeert
dezelfde kwaliteit van sterilisatie.
N.B.
In het algemeen hebben gesteriliseerde producten een gelimiteerde conservatietijd; het is dus nodig ze op speciale
manieren op te slaan (op droge, koele plaatsen, uit de zon) en brengen een uiterste datum voor consumeren met
zich mee.
- 31 -
De Création bereidingen
beginnen van een Création bereiding
3. Het
Voor inladen in koude oven gaat u als volgt te werk:
• Draai knop A naar rechts voor het verlichten van symbool ,
• draai knop B voor het verlichten van het symbool dat correspondeert met de gekozen bereiding;
• druk op knop B voor het bevestigen van de functie.
Voor het inladen in een warme oven wacht u tot het einde van de voorverwarming (aangegeven door een opeenvolging
van geluidssignalen) en dan zet u het gerecht in de oven.
B.v.:
C
F
A
B
C
F
A
B
C
F
A
B
van de temperatuur
4. Veranderen
LBij iedere bereiding hoort een vastgestelde temperatuur die u echter kunt veranderen wanneer u maar wilt gedurende
de bereiding:
•
•
•
Draai knop A naar rechts totdat het symbool
verlicht wordt;,
Draai knop B tot aan de gewenste temperatuur;
duk op knop B voor het bevestigen van de verandering.
N.B.
Gedurende de voorverwarming verschijnt op de display de boodschap VOORVERWARMING BEZIG, terwijl gedurende
de bereiding wordt getoond BEREIDING BEZIG.
van de oven
5. Uitschakelen
Aan het einde van de bereiding draait u knop A naar links tot aan UITSCHAKELEN, en vervolgens drukt u op knop A of
B. Het is bovendien mogelijk knop A naar rechts te draaien tot het verschijnen van de icoon
knop B te drukken.
en op knop A of
N.B.
Als u de functies "Rijzen", "Meringue" "Ontdooien", "Lage temperatuur" , "Opwarmen", "Pasteuriseren" wilt gebruiken
als de oven warm is, dan geven een opeenvolging van geluidssignalen en het verschijnen van de boodschap OVEN
TE HEET aan dat u niet moet inladen.
Zet de oven uit en probeer later.
- 32 -
De Création bereidingen
van de Création bereidingen
6. Programmering
U kunt vastleggen:
•
•
B
een bereidingstijd met onmiddelijke start (1° geval) of uitgestelde start (3° geval),
het begin van een uitgestelde start (2° geval).
B
B
B
B
B
N.B.
Kies een functie. Draai A tot het verschijnen van het menu TIJDSDUUR, de display vertoont:
<TIJDSDUUR>
<BEGIN>
1° geval: als u de tijdsduur van het bereiden wilt vaststellen (b.v.: 1h15)
Draai voor het
kiezen van de
TIJDSDUUR
Druk voor
toegang tot het
instellen.
De uren
knipperen:
Druk voor het
Draai voor het
bevestigen van
instellen van de de uren
uren 1.00
De minuten
knipperen.
Druk voor het
Draai voor het
bevestigen
instellen van de
minuten 1.15
De display vertoont EINDE: Als u wilt dat de bereiding
onmiddelijk begint drukt u op A. Een opeenvolging van
geluidssignalen geeft aan als de tijd is verlopen, en de
bereiding wordt onderbroken. De display vertoont de
boodschap BEREIDING BEËINDIGD.
Schakel de oven uit.Als u wilt dat de bereiding klaar is om
12.30, bij voorbeeld, dan maakt u gebruik van het 3° geval.
2° geval: als u het begin van de bereiding wilt uitstellen zonder de tijdsduur ervan vast te stellen (b.v. het is 9.00 en u wilt de bereiding starten om 11.15),
Draai voor het
kiezen van
BEGIN
Druk voor
toegang tot het
instellen.
De uren
knipperen:
Druk voor het
Draai tot het
bevestigen
verschijnen van
11.00
De minuten
knipperen.
Druk voor het
Draai voor het
bevestigen
instellen van de
minuten 11.15
De display vertoont EINDE: als u geen einde van de
bereiding wilt vaststellen drukt u op A.De display vertoont de
boodschap BEREIDING IN WACHTTIJD tot aan de start om
11.15.Schakel de oven aan het einde van de bereiding uit.
3° geval: als u de oven wilt programmeren zodat de bereidingstijd automatisch wordt gestart en op een vastgesteld moment wordt onderbroken (b.v. het is 9.00 en u wilt
dat het gerecht klaar zal zijn om 12.30, wetend dat de bereidingstijd 1h15 is). Programmeer een bereidingstijd (1° geval), vervolgens
Draai voor het
kiezen van
EINDE
Druk voor
toegang tot het
instellen.
De uren
knipperen:
Druk voor het
Draai tot het
bevestigen
verschijnen van
12.00
De minuten
knipperen.
Draai voor het
instellen van de
minuten 12.30
Druk voor het
bevestigen van
de
programmering
De display vertoont de boodschap BEREIDING IN
WACHTTIJD tot aan de start om 11.15. Aan het einde van de
bereidingstijd vertoont de display de boodschap BEREIDING
BEËINDIGD.Schakel de oven uit.
9h00
10h00
11h00
12h00
9h00
10h00
11h00
12h00
9h00
10h00
11h00
11h15
12h00
10h15
10h15
10h15
11h15
- 33 -
12h30
De Succès bereidingen
1. Presentatie
Het Succès programma
bevat alle automatische bereidingen, verzorgd en ingesteld door onze chef.
Alle Succès functies zijn volautomatisch: de temperatuur en de bereidingstijd zijn vastgesteld en kunnen niet
worden veranderd vanwege het systeem C.O.P.® (Optimale bereiding geprogrammeerd) dat automatisch een
perfect resultaat garandeert. De bereiding wordt automatisch onderbroken en de oven laat weten wanneer het
gerecht klaar is (alleen de functie "Pizzeria" vereist de mening van de gebruiker aan het einde).
Dit hoofdstuk is verzorgd met de zeer gewaardeerde medewerking van onze culinaire expert. Wij raden u
aan zijn raadgevingen op te volgen teneinde volledig van zijn ervaring te profiteren en altijd een perfect
resultaat te bereiken. De keuze van de bereidingsfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de
gerechten in de oven is precies zoals hij ze zelf gebruikt voor de beste resultaten.
U kunt het gerecht in de koude of in de warme oven inladen (pizza's zijn een speciaal geval: zie volgende bladzijde).
Onze culinaire expert raadt aan, indien mogelijk, het gerecht in een koude oven te plaatsen.
In het algemeen geeft de oven het moment van in de oven plaatsen aan met een opeenvolging van geluidssignalen
en het verschijnen van de boodschap BEVESTIGING GERECHT IN OVEN.
• In koude oven plaatsen plaats het gerecht in de oven en voer de instellingen voor de bereiding uit. Bevestig
het in de oven plaatsen door een druk op de knop B.
• In warme oven plaatsen voer de instellingen voor de bereiding uit en wacht op het einde van de
voorverwarming, dat wordt aangegeven met een opeenvolging van geluidssignalen; plaats dan het gerecht in
de oven. Druk op knop B voor het bevestigen van het inladen (zie blz.13 voor de pizzeria functie).
Het is mogelijk een uitgestelde start te programmeren (zie volgende bladzijde).
2. De Succès functies
Niveau
bakplaat
Functie
Aanbevolen bereiding voor …
Roastbeef*
Kalfsgebraad
Varkensgebraad
Gebraden kip
Lamsbout*
Roastbeef
Kalfsgebraad
Varkensgebraad
Gebraden kip
Lamsbout
Zout of zoet gebak (zandtaartdeeg of
bladerdeeg)
Gebak op basis van bakkersgist
(brioches, amandeltaart enz.)
Gebak op basis van bakpoeder (
pound cake, gemarmerde koekjes,
enz.)
Gebak zonder gist (clafoutis,
amandeltaart , boerentaart, enz.)
1
1
1
1
1
Hoge pizza van brooddeeg
2
Krokant
Gistdeeg
Cake
Patisserie
Pizza*
Pizzeria*
Dunne pizza’s (brooddeeg)
Niveau
rooster
1
2
2
2
2
2
Niveau
rooster 2
Inladen
N.B.
Koud
Als het vlees op een schotel ligt zet u deze op de bakplaat
op het 2° niveau.
Als de oven al warm is kunt u het vlees toch inladen.
Koud
Voor bereiding op meerdere niveaus plaatst u de bakplaat
op het 1° niveau en de roosters op het 3° en 5° niveau.
Als de oven al warm is kunt u toch inladen.
2
2
2
2
Stendere l’impasto direttamente sulla leccarda. Voor
bereiding op meerdere niveaus plaatst u de bakplaat op
het 1° niveau en de roosters op het 3° en 5° niveau.
4
(vuurvas
te steen
op
rooster)
Warm
Plaats de steen voor de pizza om voor te verwarmen.
Wacht tot het verschijnen van de boodschap
BEVESTIGING GERECHT IN OVEN voordat u de pizza
inlaadt met de schoep
N.B.
* Voor informatie over de functies, zie volgende bladzijde en bereidingstabellen.
- 34 -
De Succès bereidingen
Vlees
• Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
• In het geval van diepvries moet het eerst helemaal ontdooid worden voordat u het in de oven zet.
• De rustfase, die gewoonlijk na het braden van het vlees in acht wordt genomen, is in dit geval inbegrepen in
de bereidingstijd. Het vlees is dus klaar om gegeten te worden zodra het uit de oven komt.
N.B.
Bij gebraden varkensvlees en lamsbout kunt u de bereiding naar keuze afmaken (vlees minder of meer gaar) door
middel van de functie . U krijgt op deze manier een eindproduct zoals u dat zelf wenst.
Regel dit aan het begin van de bereiding.
Draai knop A tot het symbool , verlicht wordt; draai knop B voor het vermeerderen of verminderen van de graad
van gaarheid. Druk op knop B voor het bevestigen.
De keuze die u heeft gemaakt wordt gememoriseerd voor alle bereidingen van dit zelfde soort.
De Pizzeria functie
• Verwarm de vuurvaste steen voor pizza op de rooster door hem op het 4° niveau te plaatsen;
• aan het einde van de voorverwarming (geluidssignaal), laad u de pizza in met gebruik van de schoep;
• bevestig het inladen door op knop B te drukken (de boodschap BEVESTIGING GERECHT IN OVEN verschijnt);
• aan het einde van de bereidingstijd, die zeer snel is (3-4 minuteni), geeft een geluidssignaal het begin aan
van de fase van bruinen.
• Als u vindt dat de pizza goed genoeg is gebakken haalt u hem met de schoep uit de oven.
Als u nog een pizza wilt gaan bakken moet u wachten tot de oven aangeeft dat de steen weer warm genoeg is.
Het is ook mogelijk meerdere pizza's achter elkaaar te bakken met een hele korte baktijd (b.v. om iedere 7-8
minuten een pizza klaar te hebben).
Einde
Inladen van de
steen
Inladen van de
pizza
bruinen
Tijdsduur
baktijd
Voorverwarmen
van de steen
Start
pizza uit oven
halen
- 35 -
De Succès bereidingen
starten van een Succès bereiding
3. Het
De gegevens Tijdsduur en Temperatuur zijn vastgestelde (niet veranderbaar).
•
•
•
•
Draai knop A naar rechts totdat het symbool
verlicht wordt;
draai knop B totdat de functie wordt vertoond die u wilt kiezen;
Druk op knop B voor het bevestigen van de functie.
bevestig het inladen door op knop B te drukken als de oven aangeeft: BEVESTIGING GERECHT IN OVEN.
Voor alle Succès bereidingen van vlees en gebak wordt onmiddelijk om bevestiging gevraagd.
Voor "Pizza" en "Pizzeria" (zie blz.13) wordt het bevestigen gevraagd aan het einde van het voorverwarmen.
B.v.:
C
F
A
B
C
F
A
B
C
F
A
B
C
F
A
B
van de oven
4. Uitschakelen
Een opeenvolging van geluidssignalen geeft het einde van de bereiding aan en de display vertoont de boodschap
BEREIDING BEËINDIGD. Schakel de oven uit: draai knop A naar links tot het verschijnen van UITSCHAKELEN, druk
vervolgens op knop A of B.
Het is bovendien mogelijk knop A naar rechts te draaien tot het verlichten van het symbool
knop B te drukken.
N.B.
Als u de oven niet zelf uitschakelt dan gaat hij uit als de temperatuur voldoende is gezakt.
- 36 -
en op knop A of
De Succès bereidingen
van de Succès bereidingen
5. Programmering
De gegevens Tijdsduur en Temperatuur zijn vastgesteld en kunnen niet veranderd worden.
Het is mogelijk een einde van de kooktijd te programmeren binnen 5 minuten vanaf het starten ervan.
B
B
B
B
B
N.B.
B
Kies een functie. Draai A tot het verschijnen van het menu TIJDSDUUR, de display vertoont:
<EINDE>
U wilt de oven zodanig programmeren dat hij automatisch aangaat en op een vastgesteld moment uitgaat (b.v. het is 9:00 en u wilt dat het gerecht om 12:30 klaar is).
Draai voor het
kiezen van
EINDE
Druk voor
toegang tot het
instellen.
De uren
knipperen:Draai
Druk voor het
tot het
verschijnen van bevestigen
12.00
De minuten
knipperen.Draai Druk voor het
voor het
bevestigen van
instellen van de de instelling
minuten 12.30
De display vertoont even de boodschap BEREIDING IN
WACHTTIJD; daarna gaat hij uit om weer aan te gaan aan
het begin van de bereiding (automatisch gekozen op basis
van de gekozen functie). Om 12.30 vertoont de display de
boodschap BEREIDING BEËINDIGD.Schakel de oven uit.
Voorbeeld van de Succès bereiding "Roastbeef"
vastgestelde duur 55 minuten
Geprogrammeerd 9h00
einde
om 12.30
10h00
11h00
11h35
12h00
Automatische
start
- 37 -
12h30
Tabellen combinatie gerechten/
bereidingsfuncties
De hiervolgende tabellen bieden nuttige informatie voor het kiezen van de functie (Création) die geschikt is voor het
gerecht dat u gaat bereiden. De bereidingsduur wordt vastgesteld op basis van het recept dat u volgt, en naar
gelang de hoeveelheid en de afmetingen van het gerecht.
HOOFDGERECHTEN
GERECHTEN
Quiches en
ovenschotels(zandtaartdeeg of
bladerdeeg)
Hoge pizza van brooddeeg
(of diepvries pizza)
Pizza (ander deeg)
GROENTEN
TEMPERATUUR
HET PLAATSEN.
quiche lorraine, prei-quiche enz.
Krokant
220 °C
vorm op bakplaat
pizza, plat brood
Gistdeeg
220 °C
op bakplaat
Krokant
Patisserie
(of multiniveau)
Patisserie
(of multiniveau)
220 °C
taartvorm op bakplaat
160 °C
taartvorm op bakplaat
’cake’ met olijven, tonijn enz.
Rustieke taarten
kaastaart , salmon pie…
Terrine
Ovenschotel
200 °C
terrine van vis, vlees, groenten, foie gras, enz.
Traditie
leverpastei van wild, zalmpurée, gepocheerde eieren
enz.
kaassoufflé, vissoufflé enz.
160 °C
Traditie
160 °C
Multiniveau
200 °C
Gegratineerde gerechten
oesters in de oven, toast met kaas, enz.
Grill
300 °C
Gerechten au gratin
aardappelschotel au gratin, uiensoep, lasagna, enz.
au gratin(of braden)
210 °C
Gevulde groenten
aardappels, tomaten, courgets, kool, enz.
Multiniveau
200 °C
Gestoofde groenteschotel
sla, wortels, kool, enz.
Traditie
200 °C
Vlaai
champignon-vlaai, groentevlaai, enz.
Traditie
160 °C
op lekplaat
vorm van terrine op bakplaat
(bain-marie met reeds warm
water)
schotel op bakplaat (bain-marie
met water reeds warm)
taartvorm op bakplaat
op rooster of schotel op
rooster
schotel op bakplaat
op bakplaatof vorm op
bakplaat.
cocotte op bakplaat
schotel of vorm op bakplaat
(bain-marie met water reeds
warm)
vorm op bakplaat (bain-marie
met water reeds warm)
vorm op bakplaat
op bakplaat
aluminium verpakking op
bakplaat
schotel op bakplaat
Terrine
groenteterrine
Traditie
160 °C
Soufflé
Gerechten met een deegkorst
soufflé van asperges, tomaten, enz.
groenteschotel, enz.
Multiniveau
Multiniveau
200 °C
200 °C
In aluminiumfolie
truffels, enz.
Multiniveau
200 °C
Rijst
Pilaf
Traditie
180 °C
GERECHT
VOORBEELDEN
FUNCTIE
TEMPERATUUR
HET PLAATSEN
Gebraden gevogelte
Gevogelte aan het spit
kip, eend, haantje, kapoen,.
kip, haantje
varkensgebraad, kalfsgebraad, kalkoen, roastbeef,
lamsbout, reebout, gefarceerde kalfsborst, enz.
Braden
Braadspit
210 °C
270 °C
gevogelte op rooster
vleespen van braadspit
Braden
210 °C
vlees op rooster
ltiniveau
180 °C
(op een derde van
de braadtijd
verlagen tot 160
°C)
carne su leccardaregelmatig
bedruipen met de jus
Traditie
190 °C
cocotte op bakplaat
Grill
300 °C
Braadstukken
braadstukken van grote
afmetingen
VLEES
FUNCTIE
pittig gebak
Soufflé
Gesauteerd vlees in
ovenschotelen traditionele
gerechten
hele lamsbout, grote kapoen of kalkoen enz.
boeuf bourguignon, konijn alla cacciatora,
gesauteeerd kalfsvlees Marengo, gestoofd
lamsvlees, kip alla basca, enz.backenhof, terrine,
enz.
biefstuk, karbonaden, worstjes, vleesstokjes,
kippenborst, enz.
Vlees in deegkorst
filet van rundvlees à la Wellington, lamsbout in
deegkorst, enz.
Multiniveau
200 °C
Gerechten met deegkorst
gevogelte met deegkorst, enz.
Multiniveau
240 °C
baars, makreel, sardine, zeebarbeel, tonijn enz.
Grill
300 °C
zeebrasem, karper enz.
Multiniveau
200 °C
op rooster (inzethoogte hangt
af van de dikte)
op bakplaat (voor grote
stukken, verlagen tot 160 °C als
het deeg gaar is)
vlees op bakplaat of schotel op
bakplaat
op rooster (inzethoogte naar
gelang de dikte
op bakplaat
zalm, schorpioenvis, kabeljouw, baars enz.
Traditie
200 °C
op bakplaat
tong, schelpen saint jacques, enz.
Multiniveau
200 °C
op bakplaat
zalm, vis aan satéstokjes enz.
Multiniveau
200 °C
op bakplaat
210 °C300 °C
schotel op bakplaat
(of rooster voor bruin korstje
onder de grill)
Grilleren
VIS
VOORBEELDEN
Gegrillde vis en aan
satéstokjes
Hele vissen (gefarceerd)
Visfilets (met wijn of andere
vloeistof)
In aluminiumfolie
Vis in deegkorst (bladerdeeg of
pasteideeg)
Vis au gratin
kabeljouw gegratineerd a là provençale enz.
Soufflé
schelpen Saint Jacques enz.
Gratin
(of braden)
(grill voor bruin
korstje)
Multiniveau
Vis in zoute deegkorst
baars, karper enz.
Multiniveau
- 38 -
200 °C
240 °C
taartvorm op bakplaat
vis op bakplaat of schotel op
bakplaat
PATISSERIE
Tabellen combinatie gerechten/
bereidingsfuncties
BRIOCHES
VOORBEELDEN
FUNCTIE
Koekjes (zonder gist)
pan di spagna, lange vingers, opgerolde koekjes,
Brownies,
Cake (met bakpoeder)
vruchtencake, gemarmerde cake, vier vierden, enz.
patisserie
(of multiniveau)
patisserie
(of multiniveau)
TEMPERATUUR
HET PLAATSEN
200 °C
taartvorm op bakplaat
160 °C
taartvorm op bakplaat
Krokant
220 °C
taartvorm op bakplaat
Krokant
Gistdeeg
200 °C
180 °C
Krokant
180 °C
taartvorm op bakplaat
taartvorm op bakplaat
taartvorm op bakplaat(fagiolo
secchi in pasta)
gebakjes met peer, enz.
Krokant
220 °C
taartvorm op bakplaat
profiterol, kleine soesjes, appelbeignets, paris brest,
saint honoré, enz.
Patisserie
(of multiniveau)
patisserie
(of multiniveau)
190 °C
op bakplaat
200 °C
op bakplaat
Vruchtentaart (zandtaartdeeg of
bladerdeeg, met of zonder
custard)
Cheesecake
Taarten van gistdeeg
Bereiding bodem voor
vruchtentaarten (zandtaartdeeg)
Gebakjes (bladerdeeg of
zandtaartdeeg)
soesjes
appeltaart, pruimentaart, perentaart enz.
suikertaart, vlaaien
taart met verse vruchten (aardbeien, frambozen,
enz.)
Bladerdeeg
KOEKJES
Kleine gebakjes (bakkersgist)
Groot gebak (bakkersgist)
Koekjesdeeg
Zandtaartdeeg
Bladerdeeg
Bitterkoekjes, kokosballetjes
Gistdeeg
appelstrudel, rustieke taart, pasteitjes enz.
croissants, suikertaarten, brioches, kleine savarin
gebakjes enz.
kougloff, brioches, panettone, zoet brood,...
gebakjes in papieren cups, lepelkoekjes, enz.
zandkoekjes, sprits, biscuits, enz.
verschillende soorten feuilleté-gebak, enz.
kokoskoekjes, amandelkoekjes
mini-brioches, mini-croissants, enz.
Witte meringue
Gouden meringue
FRUIT
DESSERT
Pudding
broodpudding, rijstpudding
Crème en flanGriesmeeldessert
crème caramel, crème brûlée, chocolade flan, enz.
Rijstdesserts
rijst à la condé, rijst impératrice, enz.
Soufflé
soufflé met likeur, soufflé met fruit, enz.
Gevulde vruchten of in
aluminiumfolie
Vruchten au gratin
(met zabaione)
BRIOCHES
VAN ALLES
op bakplaat
160 °C
180 °C
200 °C
200 °C
180 °C
180 °C
op bakplaat of vormop bakplaat
op bakplaat
op bakplaat
op bakplaat
op bakplaat
op bakplaat
70 °C
op bakplaat
110 °C
op bakplaat
patisserie
(of multiniveau)
Patisserie
(of multiniveau)
patisserie
(of multiniveau)
190 °C
vorm op bakplaat
160 °C
Vorm of ovenschotel op
bakplaat (bain-marie op
bakplaat)
180 °C
vorm op bakplaat
200 °C
vorm op bakplaat
gestoofde appels enz.
Multiniveau
200 °C
verse vruchten au gratin
Grill
300 °C
schotel op rooster
VOORBEELDEN
champignons, kruiden, fruit of groenten in schijven,
enz.
Pasteuriseren
potjes met vruchten op sap, enz.
Opwarmen van gerechten
vooraf gekookte schotels (thuis gekookt of
industriele productie)
Zelf gebakken brood
LAGETEMPERATUUR
(kamertemp.)
180 °C
Gistdeeg
patisserie (of multiniveau)
patisserie (of multiniveau)
patisserie (of multiniveau)
Patisserie (of multiniveau)
Gistdeeg
witte meringue
(of multiniveau)
gouden meringue
(of multiniveau)
patisserie
(of multiniveau)
vorm of aluminium bak op
bakplaat
Yoghurt
Droge etenswaren
Gistdeeg
FUNCTIE
TEMPERATUUR
HET PLAATSEN
Traditie
50 °C
schotel op bakplaat
Multiniveau
60 °C
op rooster
130 °C
potjes op bakplaat
140 °C
schotel op bakplaat
260 °C per 10 minuten
210 °C tot einde baktijd
op bakplaat
pasteurisatie
(of multiniveau)
Opwarmen van de
gerechten
(of multiniveau)
Multiniveau
GERECHTEN
FUNCTIE
Roastbeef,
varkensgebraad,
kalfsgebraad,
lamsbout, enz.
Gebraden kip,
gebraden gevogelte,
enz.
Lage temperatuur
TEMPERATUUR
HET PLAATSEN
N.B.
Vlees (of schotel) op rooster
Bak het vlees in een braadpan voordat u
het in de oven zet
85 °C
120 °C
- 39 -
Pyrolyse
VOOR ALLE OVENS MOET U IN HET HOOFDSTUK "ONDERHOUD VAN DE OVEN" IN DE TECHNISCHE HANDLEIDING.
tips voordat u pyrolyse gaat uitvoeren
1. Nuttige
• Verwijder opgehoopt vuil en vooral wat erg is aangekoekt, om te vermijden dat er vlammen of rook ontstaan.
• Verwijder alle accessoires, de draagrekken en glijders (indien aanwezig) uit de oven voordat u een
pyrolyse gaat uitvoeren. Zij zouden kunnen vervormen en/of verkleuren door de uiterst hoge temperatuur.
• Laat geen keukendoek op het handvat van de oven hangen.
2. Het starten van een pyrolyse
B
Draai tot het
verschijnen van het
menu PYROLYSE
Draai tot het
verschijnen van
>ECONOMISCH<,
>NORMAAL<,
>INTENSIEF<
B
B
Draai voor het kiezen Druk voor het
van de cyclus
bevestigen van de
keuze
Als een temperatuur van hoger dan 250°C in de oven is bereikt wordt de
deur geblokkeerd en ziet u op de display het symbool van een sleutel.De
deur wordt automatisch gedeblokkeerd zodra de temperatuur in de oven
voldoende is afgekoeld. het controlelampje met het symbool van de sleutel
gaat uit.Als de pyrolyse is afgelopen schakelt u de oven uit.
3. Uitschakelen van de oven
Een opeenvolging van geluidssignalen geven het einde van de pyrolyse aan.
Schakel de oven uit: draai knop A naar links tot het verschijnen van UITSCHAKELEN, druk vervolgens op knop A of
knop B.
Het is bovendien mogelijk knop A naar rechts te draaien tot het verlichten van het symbool
en op knop A of
knop B te drukken.
De display vertoont
zolang de temperatuur in de oven nog hoog is
Gedurende deze pauze kunt u de bereidingsfuncties niet gebruiken (de display vertoont de boodschap WACHTEND
OP DEBLOKKERING).
N.B.
Als u niet zelf de oven uitschakelt, gaat hij na een poosje vanzelf uit.
4. Belangrijke aanwijzingen:
•
•
•
•
De bereikbare onderdelen kunnen heet worden: houd kleine kinderen op een afstand
Vermijd het email te krassen met harde voorwerpen (b.v. een mes)
Gebruik geen schoonmaak- of schuurmiddelen.
Vermijd dat er tijdens het reinigen water in de gaten van de deur terecht komt.
Na de pyrolysebeurt moet u wachten tot de oven helemaal is afgekoeld voordat u het overgebleven stof, veroorzaakt
door het verpulveren van de spetters, gaat verwijderen.
Maak de pakking van de ovendeur met de hand schoon aangezien automatische reiniging niet die zone bereikt.
Voor het versnellen van de voorverwarming en het besparen van energie raden wij aan:
• een pyrolysebeurt te starten onmiddelijk nadat u de oven heeft gebruikt;
• de oven te gebruiken onmiddelijk na een pyrolysebeurt (het stof dat is veroorzaakt door het verpulveren van
de spetters is niet schadelijk).
Het is mogelijk dat u door het glas van de ovendeur enkele deeltjes ziet opvonken gedurende het carboniseren door
middel van de pyrolyse, doordat ze in contact komen met de weerstanden: dit is een plotselinge verbranding,
hetgeen een absoluut normaal verschijnsel is dat geen enkel gevaar met zich mee brengt.
N.B.
Voor uitstel van de start van een pyrolysebeurt gaat u op dezelfde wijze te werk als voor de Succès bereiding.
- 40 -
WAT TE DOEN ALS …
... er veel rook uit de oven komt:
• controleer of de juiste functie is gekozen voor de soort bereiding die u wenst;
• controleer of de temperatuur die vertoond wordt (indien door de gebruiker veranderd) niet te hoog is;
• Kijk hoe vuil de oven is en maak hem eventueel schoon. achtergebleven etensrestjes die verkoold zijn kunnen
rook en brandlucht veroorzaken.
... de ventilator van de oven blijft werken als de bereiding is afgelopen:
•
De ventilator staat automatisch stil zodra de temperatuur in de oven voldoende is afgekoeld.
... de oven wordt niet warm:
•
•
•
•
controleer of de oven niet in de demo-modus staat: lees het betreffende hoofdstuk;
controleer de deur: als hij open is vertoont de display DEUR OPEN;
controleer of de zekeringen niet zijn doorgeslagen,
controleer of de stroom van het net niet is uitgevallen.
Autotest
De oven is voorzien van een autotest-systeem: als er een storing optreedt vertoont de display een codenummer
met twee cijfers als volgt: ER00).
Bel uw handelaar of een erkende installateur (zieTechnische Handleiding) met vermelding van:
• het codenummer en het registratienummer van het apparaat (deze zijn aangegeven op het garantiebewijs);
• het codenummer van de storing en de functie die u gebruikte.
Technischegegevens
N.B. : De inhoud van de oven en het verbruik houden geen
rekening met de glijders.
Afmetingen van de oven:
breedte : 43,5 cm
diepte: 40 cm
hoogte: 32 cm
Inhoud van de oven:
56 liters
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie:
Traditie
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie :
%
Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG
Richtlijnen:
- 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- 89/336/EEG van 03/05/89 (elektromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke
modificaties;
- 2002/96/EC
Braden
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
220-240V~ 50Hz 2560-3050W
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat
oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten
moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve
invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis
erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten mogen hun apparaat naar publieke afvalstortplaatsen brengen of, als de nationale wetgeving dit toestaat,
naar de handelaar brengen als er een soortgelijk nieuw product wordt gekocht.
Alle fabrikanten van grote huishoudelijke apparaten zijn aktief bezig met het creëren van systemen om het inzamelen en
de verwijdering van oude producten te regelen.
- 41 -