Documenttranscriptie
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
English
2 - 27
Nederlands
28 - 54
French
55 - 81
Deutsch
82 - 107
Italiano
108 - 134
Danish
135 - 160
Svenska
161 - 186
Norsk
187 - 211
Suomi
212 - 236
19/4/10
11:04
Page 3
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
19/4/10
11:04
Page 28
Nederlands
Vouw voor het lezen a.u.b. de voorpagina met illustraties uit
●
●
voordat u uw Kenwood-apparaat gebruikt:
Lees deze instructies zorgvuldig door en bewaar ze
voor toekomstig gebruik.
Verwijder alle verpakkingsmaterialen en eventuele
etiketten
●
●
veiligheid
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
De hete oppervlakken nooit aanraken. De toegankelijke
oppervlakken kunnen tijdens het gebruik erg warm
worden. Gebruik altijd ovenhandschoenen om de hete
broodpan te verwijderen.
Om te voorkomen dat er gemorst wordt in de oven,
dient u het brood altijd uit het broodblik te verwijderen
voor u ingrediënten toevoegt. Ingrediënten die op het
verhittingselement komen, kunnen verbranden en rook
veroorzaken.
Gebruik dit apparaat niet, als het snoer zichtbaar
beschadigd is of als hij per ongeluk op de grond is
gevallen.
Dompel dit apparaat, het snoer of de stekker nooit in
water of in een andere vloeistof.
Haal de stekker van het apparaat na gebruik uit het
stopcontact,en ook voor u onderdelen monteert of
verwijdert of voordat u het apparaat reinigt.
Laat het snoer nooit over de rand van een
werkoppervlak hangen en zorg dat het niet in aanraking
komt met hete oppervlakken zoals een gasfornuis of
elektrische kookplaat.
Dit apparaat dient uitsluitend op een vlak hittebestendig
oppervlak gebruikt te worden.
Steek geen hand in de ovenkamer, nadat de broodpan
is verwijderd.
Raak geen bewegende delen in de broodbakmachine
aan.
U dient de aangegeven maximumhoeveelheid bloem en
rijsmiddel die in de recepten wordt aangegeven, niet te
overschrijden.
Plaats de broodbakmachine niet in direct zonlicht, in de
buurt van hete apparaten of op een tochtige plaats. Al
deze dingen kunnen invloed hebben op de
oventemperatuur en daardoor slechte resultaten
opleveren.
Zet de broodbakmachine nooit aan als hij leeg is,
omdat dit tot ernstige schade zou kunnen leiden.
Gebruik de ovenkamer nooit om er iets in te bewaren.
Bedek nooit de ventilatiegaten voor stoom in het deksel
en zorg voor voldoende ventilatie rond de
broodbakmachine, als deze in bedrijf is.
●
●
●
●
●
28
Dek de ventilatiegaten aan de boven- en zijkanten van
de machine niet af en zorg dat er tijdens het gebruik
voldoende ventilatie rondom de broodmachine is.
Dit apparaat is niet bedoeld voor bediening door een
externe timer of een afzonderlijk
afstandsbedieningssysteem.
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door
personen (inclusief kinderen) met verminderde
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of
gebrek aan ervaring en kennis, tenzij ze toezicht of
instructies over het gebruik van het apparaat hebben
gekregen van de persoon die verantwoordelijk is voor
hun veiligheid.
Op kinderen moet toezicht gehouden worden om er
zeker van te zijn dat ze niet met het apparaat spelen.
Gebruik het apparaat alleen voor het huishoudelijke
gebruik waarvoor het is bedoeld. Kenwood kan niet
aansprakelijk worden gesteld in het geval dat het
apparaat niet correct is gebruikt, of waar deze
instructies niet worden opgevolgd.
voordat de stekker in het stopcontact wordt
gestoken
Controleer of de netspanning overeenkomt met de
waarde vermeld op de onderzijde van de
broodbakmachine.
Dit apparaat voldoet aan de EC-richtlijn 2004/108/EC
betreffende de elektromagnetische compatibiliteit en
EC-bepaling 1935/2004 van 27/10/2004 betreffende
materialen die bestemd zijn voor contact met voedsel.
voordat u de broodbakmachine voor het eerst
gebruikt
Was alle onderdelen (zie onderhoud en reiniging).
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
legenda
1
2
3
4
5
6
7
8
9
bk
handvat van het deksel
kijkvenster
verhittingselement
handvat broodblik
kneder
aandrijfas
aandrijfkoppel
aan/uitschakelaar
maatbeker
dubbele maatlepel 1 theelepel & 1 eetlepel
bl
bm
bn
bo
bp
bq
br
bs
bt
ck
cl
cm
bedieningspaneel
menutoets
korstkleurtoets
eco-baktoets
weergavevenster
kijklampje
toets voor broodafmeting
start/stoptoets
programmeerbare timertoetsen
indicator broodafmeting
indicator programmastatus
indicatoren voor korstkleur (licht, medium, donker)
●
●
●
19/4/10
11:04
Page 29
8 aan/uitschakelaar
Uw Kenwood-broodmachine is uitgerust met een
AAN/UIT-schakelaar en werkt pas wanneer de
schakelaar op Aan staat.
●
●
Steek de stekker in het stopcontact en druk op de
AAN/UIT-schakelaar 8 die zich aan de achterkant van
de broodmachine bevindt – het apparaat piept en er
wordt 1 (3:30) in het venster weergegeven
Schakel de broodmachine na gebruik altijd uit en haal
de stekker uit het stopcontact.
cl programmastatus
De indicator voor de programmastatus bevindt zich in
het weergavevenster en het pijltje wijst als volgt naar de
fase van de cyclus die de broodmachine bereikt heeft: - De voorverwarmfunctie werkt
Voorverwarmen
alleen aan het begin van de instellingen voor premium
(4-6 minuten), stokbrood en volkoren (25 minuten), en
glutenvrij (10 minuten) om de ingrediënten te
verwarmen voordat de eerste kneedfase begint. Er
vindt gedurende deze periode geen kneden
plaats.
Kneden
- Het deeg bevindt zich in the eerste of
tweede kneedfase of wordt tussen de rijscycli
teruggeslagen. Tijdens de laatste 20 minuten van de
tweede kneedcyclus op stand (1), (2), (3), (4), (5) en (7)
gaat een alarm af om u te waarschuwen dat eventuele
overige ingrediënten met de hand toegevoegd kunnen
worden.
ingrediënten afwegen (zie illustratie 3 tot en
met 7)
Voor de beste resultaten is het erg belangrijk dat u de
exacte hoeveelheid ingrediënten afweegt.
Meet vloeibare ingrediënten altijd af in de meegeleverde
doorzichtige maatbeker met maatstrepen. Het niveau
van vloeistoffen moet op ooghoogte van een
maatstreep zijn, niet erboven of eronder (zie 3).
Gebruik altijd vloeistoffen die op kamertemperatuur zijn,
20 ºC, tenzij u brood maakt met het eco-programma.
Volg de aanwijzingen op die in het receptgedeelte
staan.
Gebruik altijd de bijgeleverde maatlepel om kleinere
hoeveelheden droge en vloeibare ingrediënten af te
meten. Gebruik de schuif om een van de volgende
maten te selecteren: 1⁄2 tl, 1 tl, 1⁄2 el of 1 el. De lepel
helemaal vullen en afstrijken (zie 6).
Rijzen
het deeg bevindt zich in de eerste, tweede of
derde rijscyclus.
Bakken
Het brood bevindt zich in de laatste
bakcyclus.
Warm houden
De broodmachine gaat automatisch
aan het einde van de bakcyclus in de
warmhoudmodus. De machine blijft maximaal 1 uur in
de warmhoudmodus of tot de machine wordt
uitgeschakeld. Let op: het verhittingselement
schakelt aan en uit en gloeit met
tussenpozen tijdens de warmhoudcyclus.
29
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
gebruik van uw broodmachine
19/4/10
11:04
Page 30
Het handvat van het blik is heet: gebruik
dus altijd ovenhandschoenen.
17 Keer het blik om en leg het brood op een rooster om
af te koelen.
18 Laat het brood ten minste 30 minuten afkoelen voor u
het snijdt, zodat de stoom kan ontsnappen. Het
brood is moeilijk te snijden wanneer het warm is.
19 Het broodblik en de kneder onmiddellijk na gebruik
reinigen (zie Onderhoud en verzorging)
●
(zie de illustraties)
1
Verwijder het broodblik door het handvat vast te
pakken en het blik in de richting van de achterkant
van de bakruimte te draaien.
2 Zet de kneder in de machine.
● Om te voorkomen dat er gemorst wordt in de
oven, dient u het broodblik altijd te
verwijderen vóór u ingrediënten toevoegt.
Ingrediënten die op het verhittingselement
komen, kunnen verbranden en rook
veroorzaken.
3 Giet het water in het broodblik
4 Voeg de rest van de ingrediënten aan het blik toe in
de volgorde die in het recept wordt aangegeven. Zorg
dat alle ingrediënten nauwkeurig zijn afgewogen;
onnauwkeurige hoeveelheden leiden tot slechte
7 resultaten.
8 Zet het broodblik in de oven en plaats het achterover
gekanteld in het apparaat. Vergrendel het blik
vervolgens door het naar voren te draaien.
9 Duw het handvat naar beneden en sluit het deksel.
10 Steek de stekker in het stopcontact; het apparaat
geeft een pieptoon en wordt standaard op stand 1
gezet (3:30).
11 Druk op de MENU-toets bm tot het gewenste
programma is geselecteerd. De broodmachine wordt
standaard ingesteld op 1 kg en een medium
korstkleur. NB: Als u de functie eco-BAKKEN
gebruikt, drukt u op de eco-toets bo en het
programma start automatisch.
12 Selecteer de broodafmeting door op de toets
BROODAFMETING br te drukken tot het
indicatielampje ck op de gewenste broodafmeting
staat.
13 Selecteer de korstkleur door op de toets
KORSTKLEUR bn te drukken tot de indicator cm op
de gewenste korstkleur staat (licht, medium, donker).
14 Druk op de START/STOP-toets bs. Om het
programma te stoppen of te annuleren, drukt u
gedurende 2 à 3 seconden op de START/STOP-toets
bs.
15 Na afloop van de bakcyclus dient u de stekker van de
broodmachine uit het stopcontact te halen.
16 Verwijder het broodblik door het handvat vast te
pakken en het blik in de richting van de achterkant
van de bakruimte te draaien.
bq kijklampje
●
●
●
30
De LICHT-toets kan op ieder gewenst moment worden
ingedrukt om de programmastatus in het
weergavevenster te controleren of te zien hoe het met
het deeg in de bakruimte gaat.
Het kijklampje in de bakruimte schakelt automatisch na
60 seconden uit.
Als het lampje ophoudt te werken, moet het door
KENWOOD of een gemachtigde reparateur van
KENWOOD worden vervangen (zie onderhoud en
klantenservice).
programma
Totale programmatijd
Medium korstkleur
Recepten voor wit- of bruinbrood.
Voor een knapperiger korst en voor
broden met een laag vet- en
suikergehalte.
3 tarwe
Recepten voor tarwe- of volkorenmeel:
30 minuten voorverwarmen.
4 brioche (zoet) Recepten voor broden met een
hoog suikergehalte.
5 glutenvrij
Voor gebruik met glutenvrij meel en
glutenvrije broodmix.
Max 500 g bloem.
6 cake
Cakemix - 500 g.
1 premium
2 stokbrood
7 deeg
31
8 pizzadeeg
9 jam
10 alleen
bakken
eco
500 g
3:00
3:30
750 g
3:10
3:40
1 Kg
3:30
3:50
3:05
3:15
3:25
2:19
2:29
2:39
60
3:15
3:20
3:25
2:55
3:00
2:55
60
2:35
60
60
2:14
-
1:32
-
-
1:30
1:14
-
1:10
1:25
0:10 - 1:30
-
-
1:25
-
-
Page 31
Voor het eind van de tweede kneedcyclus klinkt een alarm dat aangeeft dat ingrediënten toegevoegd moeten worden, als het
recept dit aangeeft.
De broodmachine schakelt aan het eind van de bakcyclus automatisch naar de warmhoudmodus. De machine blijft maximaal 1 uur
in de warmhoudmodus of tot de machine wordt uitgeschakeld.
11:04
✬✬
Warm houden
✬✬
19/4/10
✬
Deeg voor handvormen en bakken
in uw eigen oven.
Recepten met pizzadeeg.
Voor het maken van jam.
Bakfunctie. Kan ook gebruikt worden
om reeds gebakken brood
op te warmen of een knapperige
korst te geven. Gebruik de
timertoetsen om de gewenste tijd
in te stellen.
Produceert wittebroden in 85 minuten.
Hiervoor gebruikt u warm water,
extra gist en minder zout.
Geschikt voor gebruik met
kant-en-klaar-mixen.
Waarschuwing voor
het toevoegen van
ingrediënten ✬
500 g
750 g
1 Kg
2:34
2:44
3:02
2:44
2:54
3:04
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
brood/deeg-programmakaart
6
7
8
9
10
Programma
Glutenvrij
Cake
Deeg
Pizzadeeg
Jam
Bakken
eco
Korstkleur
-
-
-
-
-
-
-
Gewicht
-
-
-
-
-
-
1Kg
Voorverwarmen
10 min
-
-
-
-
-
-
Kneden 1
6 min
6 min
6 min
6 min
-
-
5 min
-
-
-
-
-
-
-
19 min
1 min
24 min
24 min
85 min
-
9 min
Rijzen 1
-
-
60 min
40 min
-
-
5 min
Kneden 3
-
-
-
-
-
-
-
Rijzen 2
-
-
-
-
-
-
8 min
Kneden 4
-
-
-
-
-
-
-
60 min
-
-
-
-
-
15 min
85 min
-
-
70 min
0:10 – 1:30
43 min
1:32
1:30
1:10
1:25
1:30
1:25
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
-
1:14
-
-
-
-
19/4/10
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Rusten
Kneden 2
36
Rijzen 3
Bakken
Totaal
Extra's
Warm houden
50 min
60 min
Donker
70 min
Licht
2:25
Medium
2:35
Donker
2:45
Licht
2:04
Medium
2:14
Donker
2:24
-
Page 36
Uitstel
Licht
Medium
11:04
5
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
bt vertragingstimer
●
Met de programmeerbare timer kunt u het broodproces
maximaal 15 uur uitstellen. De uitgestelde start kan niet
worden gebruikt met programma's (5), (6), (7)
(10)
of de eco-programmatoets.
BELANGRIJK: Wanneer u deze functie voor een
uitgestelde start gebruikt, dient u geen ingrediënten te
gebruiken die op kamertemperatuur of hoger gemakkelijk
bederven, zoals melk, eieren, kaas, yoghurt, enz.
●
Als u de VERTRAGINGSTIMER wilt gebruiken, doet u
alle de ingrediënten in de broodpan. Zet de broodpan
in de machine vast. Dan:
●
●
●
●
Druk op de MENU-toets
om het gewenste
programma te kiezen – de programmaduur wordt
weergegeven.
Kies de gewenste korstkleur en het gewenste gewicht.
Stel de vertragingstimer in.
Druk op de
TIMER-toets en blijf drukken tot de
totaal benodigde tijd wordt weergegeven. Als u te ver
gaat, kunt u op de
TIMER-toets drukken om terug
te gaan. De timertoets verzet de tijd bij indrukken in
stappen van 10 minuten. U hoeft niet het verschil te
berekenen tussen de geselecteerde programmatijd en
de totaal benodigde tijd; de broodmachine neemt de
cyclustijd automatisch in aanmerking.
●
Voorbeeld: U wilt dat er om 7 uur ’s morgens een vers
gebakken brood voor u klaar ligt. Als de broodmachine
om 10 uur de avond ervoor wordt voorbereid met alle
benodigde ingrediënten, moet vertragingstimer
ingesteld worden op 9 uren.
37
19/4/10
Druk op de MENU-toets om
uw programma te selecteren,
bijv. 1 en gebruik de
TIMER-toets om de tijd in
stappen van 10 minuten in te
stellen op 9:00. Als u 9:00
voorbijgaat, kunt u op de
TIMER-toets drukken tot u
weer bij 9:00 bent.
Druk op de START/STOPtoets en de weergegeven
dubbele punt (:) gaat
knipperen. De timer telt nu
naar beneden af.
Als u een fout maakt of de
ingestelde tijd wilt
veranderen, drukt u op de
START/STOP-toets tot het
scherm leeg is. U kunt nu de
tijd opnieuw instellen.
11:04
Page 37
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
bescherming tegen stroomuitval
●
Uw broodmachine beschikt over een
stroomonderbrekingsbescherming van 8 minuten voor
het geval de stekker van het apparaat per ongeluk uit
het stopcontact gehaald wordt, terwijl het apparaat in
bedrijf is. Het apparaat werkt het programma normaal
af, wanneer het onmiddellijk weer op het stopcontact
wordt aangesloten.
●
verzorging en reiniging
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
Haal de stekker van de broodmachine uit het
stopcontact en laat hem volledig afkoelen
voordat u hem reinigt.
Dompel het hoofddeel van de broodbakmachine of de
voet van de broodpan NOOIT onder in water.
Gebruik NOOIT schuursponsjes of metalen
gereedschappen.
Gebruik een zachte, vochtige doek om de
broodmachine zo nodig aan te buitenkant af te vegen.
oven/verwarmingselement
Om het risico van rook en brandlucht tijdens de
bakcyclus te voorkomen, dient u eventueel gemorste
ingrediënten uit de oven en van het
verwarmingselement te verwijderen.
Veeg de binnenkant van de oven met een zachte,
vochtige doek af en droog hem af.
Veeg het verwarmingselement met een zachte,
vochtige doek af. Om beschadiging te
voorkomen, dient u het verwarmingselement
voorzichtig te reinigen; duw er niet tegen en
til het niet op.
broodblik
Het broodblik niet in de afwasmachine wassen.
Reinig de broodpan en deeghaak na elk gebruik door
de pan gedeeltelijk met warm zeepwater te vullen. Laat
het 5-10 minuten weken. Om de deeghaak te
verwijderen moet deze met de klok mee worden
gedraaid en vervolgens van de as worden getrokken.
Reinig de pan ten slotte met een zachte doek, spoel de
pan en droog hem dan.
deksel
Verwijder het deksel en reinig het met warm zeepsop.
Het deksel niet in de afwasmachine wassen.
Zorg dat het deksel volledig droog is voordat u het
weer op de broodmachine zet.
38
19/4/10
11:04
Page 38
pootjes van de broodmachine
Gebruik de broodmachine altijd op een schone, droge
ondergrond.
Om te voorkomen dat de broodmachine zich tijdens
het gebruik verplaatst, houdt u de pootjes schoon door
ze regelmatig met een vochtige doek af te vegen.
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Recepten
19/4/10
11:04
Page 39
(voeg de ingrediënten aan het blik toe in de volgorde die in het recept wordt aangegeven)
theel = theelepel van 5 ml
el = eetheelepel van 15 ml
Premium witbrood
Programma 1
Ingrediënten
500 g
750 g
1 kg
Water
245 ml
300 ml
380 ml
1 el
1 el
11⁄2 el
Plantaardige olie
Magere melkpoeder
1 el
4 theel
5 theel
Zout
1 theel
1 theel
11⁄2 theel
Suiker
2 theel
1 el
4 theel
Ongebleekte witte bloem
350 g
450 g
600 g
11⁄2 theel
11⁄2 theel
11⁄2 theel
Gedroogde gist
brood van 1 kg – als het brood te veel rijst, kunt u de hoeveelheid zout verminderen tot
1 tl of 1 tl gist gebruiken.
●
Stokbrood
Programma 2
Ingrediënten
500 g
750 g
1 kg
Water
245 ml
310 ml
380 ml
Zout
½ theel
1 theel
1 theel
Suiker
1 theel
2 theel
2 theel
T55 Franse bloem *
350 g
450 g
600 g
Gedroogde gist
1 theel
1 theel
1½ theel
* In plaats van T55 Franse bloem kan gebleekte witte bloem worden gebruikt.
Volkoren brood
Programma 3
Ingrediënten
500 g
750 g
1 kg
Water
245 ml
330 ml
400 ml
1½ el
Plantaardige olie
1 el
1 el
Magere melkpoeder
1 el
5 theel
2 el
⁄2 theel
1 theel
1 theel
4 theel
Zout
1
Suiker
2 theel
1 el
Volkoren broodmeel
350 g
450 g
600 g
Gedroogde gist
1 theel
1½ theel
1½ theel
39
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Brioche Bread (gebruik lichte korstkleur)
Ingrediënten
Melk
Eieren
Boter, gesmolten
Zout
19/4/10
Programma 4
500 g
750 g
1 kg
Zie punt 1
Zie punt 1
Zie punt 1
1
2
2
80 g
110 g
135 g
1 theel
11⁄2 theel
11⁄2 theel
Suiker
30 g
50 g
70 g
Ongebleekte witte bloem
350 g
450 g
550 g
11⁄2 theel
11⁄2 theel
11⁄2 theel
Gedroogde gist
1 Doe het ei / de eieren in de maatbeker en voeg voldoende melk toe voor:
Ingrediënten
500 g
750 g
1 kg
Vloeistof tot
190 ml
280 ml
350 ml
Glutenvrije mixen
Ingrediënten
Water
Programma 5
Glutafin® gluten Juvela® glutenvrije Schär-mix B®
Free Select
mix
glutenvrije mix
broodmix
350 ml
400 ml
500 ml
1 el
2 el
2 theel
Glutenvrije broodmix
500 g
500 g
500 g
Zout
N.v.t.
N.v.t.
1 theel
Plantaardige olie
Gedroogde gist
2 theel
2 theel
2 theel
Korstkleur
LICHT
MEDIUM
DONKER
1. Schraap de kom na 5 minuten mixen met een plastic spatel om alle ingrediënten in het deeg
te verwerken.
Ga naar de website van Kenwood voor meer informatie over het gebruik van glutenvrije mixen
in uw broodmachine.
40
11:04
Page 40
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Glutenvrij brood
Ingrediënten
Programma 5
1 brood
Ei (medium)
1 (50 g)
Water
400 ml
Plantaardige olie
2 el
Citroensap
1 theel
Zout
1 theel
Suiker
4 theel
Xanthangom
1 el
Rijstebloem
260 g
Tapiocabloem
70 g
Aardappelmeel
70g
Gedroogde gist
3 theel
Korstkleur
19/4/10
DONKER
1. Schraap de kom na 5 minuten mixen met een plastic spatel om alle ingrediënten in het deeg te
verwerken.
Marmeladecake
Programma 6
Ingrediënten
1 kg
Boter
115 g
Glucosestroop
150g
Kristalsuiker
75g
Sinaasappelmarmelade
75g
Zout
175 ml
Ei
1
Patentbloem
280 g
Bakpoeder
2 theel
Dubbelkoolzure soda
1 theel
1 Schraap de kom na 3 minuten mixen met een plastic spatel om alle ingrediënten in het deeg
te verwerken.
41
11:04
Page 41
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Rolvormige baksels
Ingrediënten
Ei
Water
Ongebleekte witte bloem
Programma 7
1 kg
750 g
1
1
Zie punt 1
Zie punt 1
600 g
450 g
11⁄2 theel
1 theel
Suiker
1 el
2 theel
Boter
25 g
25 g
2 theel
11⁄2 theel
1
1
Zout
Gedroogde gist
19/4/10
Voor het glazuur:
1 eidooier geklutst met
15 ml (3 theel.) water
facultatief: sesamzaad en
papaverzaad om de baksels
mee te bestrooien
1 Doe het ei / de eieren in de maatbeker en voeg voldoende water toe voor:
Deeg
Vloeistof tot
1 kg
750 g
400 ml
260 ml
2 Breng aan het einde van de cyclus het deeg over op een licht met bloem bestrooid oppervlak.
Tik het deeg voorzichtig terug en verdeel het in 12 gelijke stukken.
3 Nadat u het brood hebt gevormd, laat u het ongeveer 45 minuten rijzen of tot het in volume is
verdubbeld; bak het vervolgens in uw conventionele oven.
4 Bak het brood in een voorverwarmde oven bij 200 °C / 400 °F / gasstand 6 gedurende 15-20
minuten of tot het goudbruin is.
5 Laat het op een rooster afkoelen.
42
11:04
Page 42
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Pizzadeeg
Ingrediënten
Voor 1 x
30 cm
Water
250 ml
140 ml
Olijfolie
1 el
1 el
450 g
225 g
Zout
1½ theel
1 theel
Suiker
1 theel
½ theel
Gedroogde gist
1 theel
½ theel
8 el
4 el
Gedroogde oregano
2 theel
1 theel
Mozzarella, gesneden
280 g
140 g
Verse pruimtomaten,
grof gehakt
8
4
Gele paprika, van zaden
ontdaan en in dunne
repen gesneden
1
½
Groene paprika, van zaden
ontdaan en in dunne
repen gesneden
1
½
Champignons, in plakjes
gesneden
100 g
50 g
Dolcellate-kaas, in kleine
stukjes gesneden
100 g
50 g
Parmaham, in stukken
gescheurd
100 g
50 g
Vers geraspte
Parmezaanse kaas
50 g
25 g
12
6
2 el
1 el
Verse basilicum- blaadjes
Zout en versgemalen
zwarte peper
Olijfolie
Page 43
1 Keer het deeg aan het eind van de cyclus om op een
licht bebloemd oppervlak. Sla het deeg voorzichtig
terug. Rol het uit in een cirkel van 30 cm en plaats die
op het voorbereide bakblik.
2 Verwarm de oven voor op 220 °C / 425 °F / gasstand
7. Smeer de zongedroogde tomatenpasta over de
pizzabodem. Strooi de oregano erover en leg daar
tweederde van de mozzarella op.
3 Garneer met de tomaten, paprika's, champignons,
dolcellate-kaas, Parmaham, de rest van de mozzarella,
Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes. Strooi peper
en zout over de pizza en giet de olijfolie erover.
4 Bak 18-20 minuten of tot de pizza goudbruin is en dien
hem onmiddellijk op.
Voor het beleg:
Zongedroogde
tomatenpasta
11:04
Programma 8
Voor 2 x
30 cm
Ongebleekte witte bloem
19/4/10
43
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Jam van zomervruchten
19/4/10
Programma 9
Ingrediënten
450 g jam
Aardbeien
115 g
Frambozen
115 g
Rode aalbessen
75 g
Citroensap
1 theel
Geleisuiker met pectine
300 g
Boter
15 g
1 Halveer grote aardbeien en doe ze samen met de frambozen en aalbessen in het broodblik.
Voeg de rest van de ingrediënten toe.
2 Giet de jam aan het eind van de cyclus voorzichtig in een gesteriliseerde pot; sluit deze luchtdicht
af en plak er een etiket op.
NB: Gedurende de jamcyclus worden de ingrediënten geroerd door de kneder.
eco-brood
eco-toets
Ingrediënten
1 kg
Water, lauw (32-35 °C)
370 ml
Plantaardige olie
1 el
Ongebleekte witte bloem
600g
Magere melkpoeder
2 el
Zout
1 theel
Suiker
4 theel
Gedroogde gist
4 theel
Voor het beste resultaat meet u de temperatuur van het water met een thermometer of mengt
u 90 ml kokend water met 280 ml koud water.
1 Druk op de eco-toets en het programma start automatisch.
●
Het recept voor eco –brood kan worden aangepast om broden te bakken met weinig of geen
zout. Ga als volgt te werk:
Ingrediënten
Water, lauw (32-35 °C)
Plantaardige olie
Ongebleekte witte bloem
Magere melkpoeder
Minder zout
Geen zout
Zoutsubstituut
(met kalium)
370 ml
370 ml
370 ml
1 el
1 el
1 el
600 g
600 g
600 g
2 el
2 el
2 el
½ theel
-
1 theel
Suiker
1 el
1 el
1 el
Gedroogde gist
1 el
1 el
1 el
Zout
NB: Vergeleken met het normale recept produceert het recept zonder zout een brood met een
flauwe smaak.
44
11:04
Page 44
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Kant-en-klaar-mixen
19/4/10
eco-toets
De eco–instelling kan worden gebruikt en wordt aanbevolen voor de meeste kant-en-klarebroodmixen. (Grof volkoren en volkoren broodmixen werken over het geheel genomen het best
met programma 3 Volkoren).
Controleer of het totale gewicht van de mix niet groter is dan de maximale hoeveelheid die uw
broodmachine kan verwerken.
● Voeg eerst de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid water aan het broodblik toe en daarna
de broodmix.
● Voor het beste resultaat meet u de temperatuur van het water (30-35 °C) met een thermometer
of mengt u 25% kokend water met 75% koud water.
● Als het brood onvoldoende rijst, kunt u de volgende keer 1-2 theel gedroogde gist toevoegen.
● De programmeerbare timer wordt niet aanbevolen voor kant-en-klaar mixen, omdat de gist niet
van de vloeistof kan worden gescheiden.
Ga naar de website van Kenwood voor meer informatie over het gebruik van broodmixen in uw
broodmachine.
●
Alleen bakken
Programma 10
Het programma Alleen bakken kan op zichzelf worden geselecteerd en op de volgende manieren
worden gebruikt:
1 Gebruik dit programma in combinatie met de deegcyclus of om de baktijd te verlengen nadat
een van de andere broodprogramma's is voltooid.
●
●
●
●
Wacht tot de deegcyclus of het broodprogramma is afgerond – de broodmachine geeft een
piepsignaal en het scherm geeft 0:00 weer.
Druk op de menutoets en selecteer programma 10.
Gebruik de timertoetsen
en
om de vereiste baktijd in te stellen van 10 minuten tot 90
minuten.
Druk op de START/STOP-toets bs.
2 Kan ook worden gebruikt om reeds gebakken en afgekoeld brood op te warmen of een
knapperige korst te geven.
● Selecteer in het MENU programma 10.
● Gebruik de timertoetsen
en
om de vereiste baktijd in te stellen van 10 minuten tot 90
minuten.
● Druk op de START/STOP-toets bs.
Laat de broodmachine bij het gebruik van het programma Alleen bakken niet
onbeheerd achter. Stop het programma met de hand als de gewenste korstkleur
is bereikt.
45
11:04
Page 45
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Ingrediënten
19/4/10
11:04
Page 46
Broodmeel met volle korrel
Een combinatie van wit meel, volkorenmeel en roggemeel
gemengd met gemoute volle tarwekorrels. Dit levert zowel
een betere textuur als een betere smaak op. Gebruik dit
op zichzelf of samen met zwaar wit meel.
Het hoofdingrediënt bij broodbakken is meel. Daarom is
het voor het maken van een goed brood van essentieel
belang de juiste soort meel te kiezen.
Tarwemeel
Tarwemeel levert de beste broden op. Tarwe bestaat uit
een huls, zemel genoemd, en een korrel die de tarwekiem
en het endosperm bevat. Uit de eiwitten in het endosperm
ontstaat door menging met water een kleefstof, gluten
genaamd. Gluten is elastisch en de gassen die tijdens
gisting uit de gist vrijkomen worden erin opgesloten, zodat
het deeg rijst.
Meelsoorten van andere granen dan tarwe
Andere meelsoorten, zoals roggemeel, kunnen worden
gebruikt samen met wit meel en volkorenmeel om
traditionele broden zoals pompernikkel (zwart roggebrood)
of roggebrood te maken. Zelfs de toevoeging van een
kleine hoeveelheid geeft het brood al een duidelijke
scherpe smaak. Gebruik het niet op zichzelf, omdat
anders kleverig deeg ontstaat, waardoor u een compact,
zwaar brood krijgt.
Bloem (wit meel)
Hierbij is de zemel en tarwekiem uit de tarwe verwijderd,
zodat alleen het endosperm is overgebleven. Dit wordt
vermalen tot bloem. Het is zeer belangrijk zware bloem te
gebruiken, omdat dit een hoger eiwitgehalte heeft, wat
nodig is voor de vorming van gluten. Gebruik in uw
broodbakmachine voor het maken van met gist gerezen
broden geen gewone bloem of zelfrijzend bakmeel, omdat
u daarmee broden van minder goede kwaliteit krijgt.
Er bestaan verschillende merken bloem. Om optimale
resultaten te behalen kunt u het best bloem van goede
kwaliteit gebruiken, bij voorkeur ongebleekt.
Andere graansoorten, zoals gierst, gerst, boekweit, maïs
en haver, hebben een laag eiwitgehalte en vormen
daarom onvoldoende gluten voor het maken van een
gewoon brood. Meel van deze graansoorten kan met
succes in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Probeer
10-20% van het witte meel te vervangen door een van
deze alternatieven.
Zout
Een kleine hoeveelheid zout is bij broodbakken van
essentieel belang voor het maken van goed deeg en het
verkrijgen van een goede smaak. Gebruik fijn tafelzout of
zeezout, niet grof gemalen zout. Het laatste kan het best
worden bewaard om op handgemaakte, rolvormige
baksels te strooien teneinde ze een knapperige textuur te
geven. Zoutvervangers kunnen maar beter niet gebruikt
worden, omdat de meeste geen natrium bevatten.
Volkorenmeel
Volkorenmeel bevat zemelen en tarwekiemen, waardoor
het een nootachtige smaak krijgt en een brood van
grovere textuur oplevert. Ook hierbij moet zwaar
volkorenmeel worden gebruikt. Uit puur volkorenmeel
gemaakte broden zijn compacter dan wittebrood. De
zemelen in het meel gaan het vrijkomen van gluten tegen,
zodat deeg van volkorenmeel langzamer rijst. Gebruik de
speciale volkorenprogramma’s, zodat er voldoende tijd is
om het brood te laten rijzen.
Als u een minder compact brood wilt, moet u een deel
van het volkorenmeel vervangen door bloem.
●
●
●
Zware bruine bloem
Dit kan samen met wit meel (oftewel gewone bloem) maar
ook op zichzelf worden gebruikt. Omdat het ongeveer 8090% van de tarwekorrel bevat, levert het een lichter brood
op, dat toch veel smaak heeft. Probeer deze bloem eens
bij de cyclus voor gewoon wittebrood, waarbij u 50% van
het zware witte meel vervangt door zware bruine bloem.
Mogelijk moet u wat extra vloeistof toevoegen.
46
Zout versterkt de glutenstructuur en maakt het deeg
elastischer.
Zout remt de groei van gist om te sterk rijzen te
voorkomen en zorgt dat het deeg niet in elkaar zakt.
Als te veel zout wordt toegevoegd, kan het deeg niet
voldoende rijzen.
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Zoetmiddelen
Gebruik witte of bruine suiker, honing, moutextract,
stroop, gewone suikerstroop, blonde suikerstroop of
esdoornstroop.
● Suiker en vloeibare zoetmiddelen dragen bij aan de
broodkleur; ze bevorderen dat de korst goudbruin
wordt.
● Suiker trekt vocht aan, waardoor brood langer
houdbaar blijft.
● Suiker vormt voedsel voor de gist. Hoewel dit niet van
essentieel belang is omdat moderne soorten
gedroogde gist zich kunnen voeden met de natuurlijke
suikers en zetmeelsoorten in het meel, wordt het deeg
er actiever door.
● Zoete broden hebben een middelmatig suikergehalte
en worden extra zoet door het fruit of glazuur dat ze
bevatten. Gebruik voor dergelijke broden de cyclus
voor zoete broden.
● Als in plaats van suiker een vloeibaar zoetmiddel wordt
gebruikt, zal de in het recept vermelde totale
hoeveelheid vloeistof enigszins moeten worden
verlaagd.
●
11:04
Page 47
Vloeistof
U moet altijd vloeistof gebruiken, meestal water of melk.
Water produceert een knapperiger korst dan melk. Water
wordt vaak gecombineerd met magere melkpoeder. Dit is
belangrijk als u de programmeerbare timer gebruikt,
omdat verse melk bederft. Voor de meeste programma's
kunt u water gebruiken dat rechtstreeks uit de kraan
komt. Voor het eco-programma moet het echter lauw
zijn.
● Laat op zeer koude dagen het water, nadat het is
afgemeten, vóór gebruik 30 minuten bij
kamertemperatuur staan. Als melk uit de koelkast
wordt gebruikt, doe dan hetzelfde.
● Karnemelk, yoghurt, zure room en zachte kaassoorten,
zoals ricotta, cottage cheese en fromage frais, kunnen
worden gebruikt als deel van de gebruikte vloeistoffen
om een zachtere korst te krijgen. Karnemelk zorgt voor
een aangename, licht zure smaak, ongeveer zoals je
die proeft bij boerenbrood en zure deegsoorten.
● Eieren kunnen worden toegevoegd om het deeg te
verrijken, het brood een mooiere kleur te geven en te
zorgen dat het gluten tijdens het rijzen een betere
structuur heeft en stabieler is. Als u eieren gebruikt,
verlaag dan het totale volume van de vloeistoffen
dienovereenkomstig. Doe het ei in een maatbeker en
vul het met een vloeistof aan tot het voor het recept
vereiste niveau.
Vetten en oliën
Vaak wordt aan brood een kleine hoeveelheid vet of olie
toegevoegd om een zachtere korst te krijgen. Hierdoor
blijft het brood ook langer vers. Gebruik boter of
margarine in kleine hoeveelheden van maximaal 25 g;
zelfs reuzel kan worden gebruikt (ook maximaal 15 g). Als
een recept grotere hoeveelheden bevat, valt de smaak
ervan meer op. Boter geeft het beste resultaat.
●
19/4/10
Gist
Gist is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Alle
recepten in dit boek zijn getest met makkelijk te
mengen, snelwerkende, gedroogde gist die niet eerst in
water opgelost dient te worden. Hij wordt in een kuiltje
in het meel gelegd, waar hij droog en gescheiden van
de vloeistof blijft tot het mengen is begonnen.
● Voor het beste resultaat gebruikt u gedroogde gist.
Verse gist wordt niet aanbevolen, aangezien de
resultaten dan minder voorspelbaar zijn. Gebruik geen
verse gist als u de vertragingstimer instelt.
Als u verse gist gebruikt, dan is: 6 gr verse gist = 1
theelepel gedroogde gist
Meng de verse gist met 1 theel suiker en 2 eetl (warm)
water. Laat dit mengsel 5 minuten lang rusten, totdat
het begint te schuimen.
Voeg het aan de rest van de ingrediënten in de pan toe.
Voor het beste resultaat dient u soms de hoeveelheid
gist aan te passen.
In plaats van boter kan olijfolie of zonnebloemolie
worden gebruikt, waarbij het volume van de vloeistoffen
bij hoeveelheden van meer dan 15 ml (3 theel.)
dienovereenkomstig moet worden aangepast.
Zonnebloemolie vormt een goed alternatief, als u zich
zorgen maakt over het cholesterolgehalte.
Gebruik geen halvarine, omdat dit voor 40% uit water
kan bestaan en daarom niet dezelfde eigenschappen
heeft als boter.
47
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
●
●
●
●
Gebruik de in de recepten vermelde hoeveelheden;
door teveel gist zou het brood te sterk kunnen rijzen en
over de rand van de broodpan heen kunnen komen.
Zodra een zakje gist is geopend, moet de gist binnen
48 uur worden gebruikt, tenzij de producent iets anders
vermeldt. Sluit het zakje na elk gebruik weer af.
Gebruik gedroogde gist vóór de vermelde uiterste
gebruiksdatum, omdat deze geleidelijk minder actief
wordt.
Mogelijk vindt u gedroogde gist die speciaal voor
gebruik in broodbakmachines is gemaakt. Hiermee
zullen ook goede resultaten worden bereikt, hoewel u
de aanbevolen hoeveelheden misschien moet
aanpassen.
●
●
●
Nadat u enkele van onze recepten hebt gemaakt, wilt u
misschien enkele van uw eigen favorieten aanpassen die
eerder met de hand zijn gemengd en gekneed. Selecteer
in dit boekje een van de recepten dat op dat van u lijkt en
gebruik het als richtlijn.
Lees de volgende richtlijnen door en wees erop
voorbereid dat u tijdens de uitvoering wat aanpassingen
moet maken.
●
●
●
●
●
11:04
Page 48
Controleer tijdens de eerste paar minuten van het
mengen de consistentie van het deeg. Omdat
broodbakmachines een wat zachter deeg vereisen,
moet u misschien wat extra vloeistof toevoegen. Het
deeg moet voldoende vochtig zijn om geleidelijk te
verslappen.
Het verwijderen, in sneetjes snijden
en bewaren von brood
Aanpassing van uw eigen recepten
●
19/4/10
●
Zorg dat u de juiste hoeveelheden voor de
broodbakmachine gebruikt. Overschrijd de aangegeven
maximale capaciteit niet. Verlaag zo nodig de
hoeveelheden van uw recept om deze te laten
overeenkomen met de hoeveelheden meel en vloeistof
in de recepten voor de broodmachine.
Doe altijd eerst de vloeistof in de broodpan. Scheid de
gist van de vloeistof door deze pas na het meel toe te
voegen.
Gebruik in plaats van verse gist gemakkelijk te mengen,
gedroogde gist.
Gebruik in plaats van verse melk magere melkpoeder
en water, als u de instelling voor uitstel met de tijdklok
kiest.
Als u in uw gebruikelijke recept ei heeft gebruikt, voeg
dan ei toe als deel van de totale afgemeten hoeveelheid
vloeistof.
Houd het zout, de suiker, de boter en de gist van
elkaar gescheiden tot het mengen is begonnen.
●
Zodra het brood is gebakken, kan het best uit de
machine worden verwijderd en door omkering uit het
broodblik worden gehaald, hoewel de
broodbakmachine het brood maximaal 1 uur warm zal
houden, als u niet in de buurt bent.
Haal het broodblik uit de machine. Doe dat met
ovenhandschoenen, zelfs als u dat tijdens de cyclus
voor warm houden doet. Draai de pan ondersteboven
en schud een paar keer om het gebakken brood los te
maken. Als het brood moeilijk te verwijderen is, tik dan
voorzichtig met een hoek van het broodblik tegen een
houten plank of draai de voet van de as onder het
broodblik.
De deeghaak moet in het broodblik achterblijven, terwijl
het brood eruit wordt gehaald. Soms kan deze echter
in het brood vast blijven zitten. Verwijder hem dan met
een hittebestendig plastic stuk gereedschap, voordat u
het brood in sneetjes snijdt. Gebruik voor het
verwijderen geen gereedschap van metaal, omdat de
niet-klevende laag op de deeghaak hierdoor krassen
zou kunnen oplopen.
Laat het brood minimaal 30 minuten afkoelen om de
stoom te laten ontsnappen. Het zal moeilijk zijn het
brood direct na verwijdering uit het broodblik in
sneetjes te snijden.
Bewaring
Omdat zelfgemaakt brood geen conserveringsmiddelen
bevat, moet het binnen 2-3 dagen na het bakken worden
gegeten. Als het niet direct wordt gegeten, wikkel het dan
in folie of doe het in een plastic zak en sluit die af.
●
●
48
Laat stokbrood onbedekt totdat u het aansnijdt, zodat
het knapperig blijft.
Als u het brood een paar dagen wilt bewaren, doe het
dan in de vriezer. Snijd het brood vóór het invriezen in
sneetjes, zodat u de vereiste hoeveelheid er nadien
gemakkelijk afneemt.
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
Algemene tips
●
De resultaten van het broodbakken hangen af van een
aantal verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de
ingrediënten, of deze nauwkeurig zijn afgewogen, de
temperatuur en de luchtvochtigheid. Hier volgen enkele
nuttige tips.
●
Omdat de broodbakmachine geen afgesloten geheel is,
staat hij onder invloed van de omgevingstemperatuur. Op
een zeer warme dag of als de machine in een warme
keuken wordt gebruikt, zal het brood waarschijnlijk meer
rijzen dan als het koud is. De optimale kamertemperatuur
ligt tussen 20 °C en 24 °C.
●
●
●
●
●
●
●
●
●
Laat op zeer koude dagen uit de kraan getapt water
vóór gebruik 30 minuten bij kamertemperatuur staan.
Hetzelfde geldt voor ingrediënten uit de koelkast.
Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur, tenzij
het recept anders aangeeft, zoals voor de eco-cyclus
wanneer de vloeistof verwarmd moet worden.
Doe ingrediënten in het broodblik in de in het recept
aangegeven volgorde. Houd de gist droog en
gescheiden van andere vloeistoffen in het blik, totdat
het mengen is begonnen.
Nauwkeurig afmeten is de belangrijkste factor om een
goed brood te bakken. De meeste problemen ontstaan
door onnauwkeurig afmeten of weglating van één van
de ingrediënten. Gebruik ofwel metrische ofwel Engelse
maten; ze zijn niet uitwisselbaar. Gebruik de
meegeleverde maatbeker en lepel.
Gebruik altijd verse ingrediënten en gebruik
ingrediënten vóór de uiterste gebruiksdatum.
Bederfelijke ingrediënten zoals melk, kaas, groenten en
vers fruit kunnen achteruitgaan, vooral onder warme
omstandigheden. Deze mogen alleen worden gebruikt
in broden die onmiddellijk worden gemaakt.
Voeg niet te veel vet toe, omdat dit een barrière vormt
tussen de gist en het meel, waardoor de gist trager
werkt, wat tot een zwaar, compact brood zou kunnen
leiden.
Snijd boter en andere vetsoorten in kleine stukjes,
voordat u deze in het broodblik doet.
Vervang bij het maken van broden met fruitsmaak een
deel van het water door vruchtensappen, zoals
sinaasappelsap, appelsap of ananassap.
●
●
●
49
19/4/10
11:04
Page 49
Als deel van de vloeistof kunnen aftreksels van
gekookte groenten worden toegevoegd. Aftreksel van
gekookte aardappels bevat zetmeel, dat een extra
voedselbron voor de gist en ervoor zorgt dat u een
goed gerezen, zachter brood krijgt dat langer goed
blijft.
Groenten zoals geraspte wortel, courgette en gekookte
aardappelpuree kunnen voor de smaak worden
toegevoegd. U moet dan de hoeveelheid vloeistof in
het recept verlagen, omdat deze voedingsmiddelen
water bevatten. Begin met minder water, controleer het
deeg terwijl het gemengd wordt, en voeg zo nodig wat
water toe.
Gebruik geen grotere hoeveelheden dan in de recepten
staan aangegeven, omdat de broodbakmachine anders
beschadigd kan raken.
Als het brood niet goed rijst, kijk dan of vervanging van
het leidingwater door mineraalwater of gekookt,
afgekoeld water helpt. Als uw leidingwater sterk
gechloreerd is en veel fluor bevat, kan dit invloed
hebben op het rijzen van het brood. Hard water kan
hetzelfde effect hebben.
Het is nuttig het deeg te controleren, nadat het 5
minuten continu is gekneed. Houd een flexibele
rubberen spatel naast de machine bij de hand, zodat u
ingrediënten van de zijkanten van de pan omlaag kunt
schrapen, als ze aan de hoeken blijven kleven. Houd
de spatel niet in de buurt van de deeghaak en
belemmer deze niet in zijn beweging. Kijk ook of het
deeg de juiste consistentie heeft. Als het deeg kruimelig
is of de machine moeizaam lijkt te draaien, voeg dan
wat extra water toe. Als het deeg aan de zijkanten van
de pan kleeft of geen bal vormt, voeg dan wat extra
meel toe.
Open het deksel niet tijdens het rijzen of bakken;
hierdoor kan het brood inzakken.
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
19/4/10
11:04
Page 50
Het opsporen en oplossen van problemen
Hier volgen enige gebruikelijke problemen die bij broodbakken in de broodbakmachine kunnen optreden. Bestudeer de
problemen, hun mogelijke oorzaak en de maatregel die moet worden genomen om met succes brood te bakken.
PROBLEEM
MOGELIJKE OORZAAK
OPLOSSING
GROOTTE EN VORM VAN BRODEN
1. Brood rijst niet
voldoende
• Volkorenbrood rijst minder dan
wittebrood, omdat volkorenmeel een
lager gehalte aan glutenvormende
eiwitten heeft
• Onvoldoende vloeistof
• Normale situatie, geen oplossing
• Geen of te weinig suiker toegevoegd
• Verzamel de in het recept genoemde
ingrediënten
• Mogelijk sterk broodmeel u patenbloem gebruikt
in plaats van sterk broodmeel, dat een
hoger glutengehalte heeft.
• Gebruik geen universeel toepasbaar meel
• Voor het beste resultaat wordt gemakkelijk
mengbare zeer actieve gist aanbevolen
• Verkeerde soort meel gebruikt
• Verkeerde soort gist gebruikt
• Verhoog de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl
• Onvoldoende gist toegevoegd of gist is • Meet de aanbevolen hoeveelheid af en
te oud
controleer de uiterste gebruiksdatum op
de verpakking
• Bij deze cyclus ontstaan kortere broden. Dit
• eco-cyclus geselecteerd
is normaal
• Zorg dat de ingrediënten tijdens het toevoegn aan
• Gist en suiker zijn vóór het kneden al
het broodblik gescheiden blijven
met elkaar in contact gekomen
2. Platte broden; rijzen
niet
• Geen gist toegevoegd
• Gist is te oud
• Vloeistof is te warm
• Te veel zout toegevoegd
• Als de timer is gebruikt, is de gist vóór
het bakken nat geworden
3. Bovenkant
opgezwollen - brood
ziet eruit als een
paddestoel
•
•
•
•
• Verzamel de in het recept genoemde
ingrediënten
• Controleer de uiterste gebruiksdatum
• Gebruik vloeistof op de juiste temperatuur voor
de gebruikte instelling
• Gebruik de aanbevolen hoeveelheid
• Plaats droge ingrediënten in de hoeken van het
blik en maak een kuiltje in het midden van de
droge ingrediënten voor de gist om deze
gescheiden van de vloeistoffen te houden
•
•
•
•
Verlaag de hoeveelheid gist met 1⁄4 tl
Verlaag de hoeveelheid suiker met 1 tl
Verlaag de hoeveelheid meel met 6-9 tl
Gebruik de in het recept aanbevolen
hoeveelheid zout
• Verlaag de hoeveelheid vloeistof met
15ml/3 tl. en de hoeveelheid gist met 1⁄4 tl
Te veel gist
Te veel suiker
Te veel meel
Onvoldoende zout
• Warm, vochtig weer
50
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
19/4/10
11:04
Page 51
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
PROBLEEM
4. Bovenkant en
zijkanten zakken in
MOGELIJKE OORZAAK
OPLOSSING
• Te veel vloeistof
• Verlaag de volgende keer de hoeveelheid
vloeistof met 15 ml/3 tl of voeg wat extra meel
toe
• Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid
of probeer de volgende keer een snellere cyclus
• Te veel gist
5. Misvormde, knoestige
bovenkant - niet glad
• Het deeg is mogelijk te snel gerezen
als gevolg van een hoge
luchtvochtigheid en warm weer
• Koel het water af of voeg melk toe rechtstreeks
uit de koelkast
• Onvoldoende vloeistof
• Verhoog de hoeveelheid vloeistof met
15 ml/3 tl
• Meet het meel nauwkeurig af
• Zorg dat het deeg onder optimale
omstandigheden wordt gemaakt
• Te veel meel
• De bovenkant van de broden ziet er
misschien niet perfect uit, maar de
heerlijke smaak van het brood wordt
hierdoor niet beïnvloed
6. In elkaar gezakt
tijdens het bakken
• De machine is op een tochtige plaats
gezet of er is tijdens het rijzen
tegen gestoten
• De capaciteit van het broodblik is
overschreden
• Zet de broodmachine op een andere plaats
• Er is onvoldoende of geen zout
gebruikt (zout helpt te voorkomen dat
het deeg te sterk rijst)
• Te veel gist
• Warm, vochtig weer
• Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid
zout
• Gebruik niet meer ingrediënten dan aanbevolen
wordt voor een groot brood (max. 1 kg).
• Meet de gist nauwkeurig af
• Verlaag de hoeveelheid vloeistof met
15 ml/3 tl en verlaag de hoeveelheid gist
met 1⁄4 tl
7. Broden zijn oneffen en • Het deeg is te droog en kon in het blik
korter aan één kant
niet gelijkmatig rijzen
• Verhoog de hoeveelheid vloeistof met
15 ml/3 tl
8. Gat in onderkant brood • Gat veroorzaakt door kneder wanneer
het brood uit het blik wordt gehaald.
• Normale situatie
51
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
19/4/10
11:04
Page 52
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
PROBLEEM
MOGELIJKE OORZAAK
OPLOSSING
BROODTEXTUUR
9. Dichte textuur
10. Open, grove,
sponsachtige
structuur
11. Het midden van het
brood is onvoldoende
gebakken.
12. Het brood is niet
gemakkelijk in
sneetjes te snijden en
is erg kleverig
• Te veel deeg
• Meet de ingrediënten nauwkeurig af
• Onvoldoende gist
• Onvoldoende suiker
• Meet de juiste hoeveelheid aanbevolen gist
afmeten
• Meet de ingrediënten nauwkeurig af
• Geen zout toegevoegd
• Verzamel de in het recept genoemde ingrediënten
• Te veel gist
• Meet de juiste hoeveelheid aanbevolen gist af
• Te veel vloeistof
• Verlaag de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl
• Te veel vloeistof
• Verlaag de hoeveelheid vloeistof med 15 ml/3 tl
• Stroomstoring tijdens het bakken
• Als de stroom langer dan 8 minuten uitgeschakeld
is terwijl het apparaat in bedrijf is, moet u het
ongebakken brood uit het blik halen en opnieuw
beginnen met verse ingrediënten
• Te grote hoeveelheden; de machine
kon het niet aan
• Verlaag de hoeveelheden tot de maximaal
toegestane hoeveelheden
• Brood is gesneden terwijl het
te warm was
• Laat brood minimaal 30 minuten op een rooster
afkoelen om stoom te laten ontsnappen,
voordat u het snijdt
• Er is geen goed mes gebruikt
• Gebruik een goed broodmes.
KORSTKLEUR- EN DIKTE
13. Donkere korst/korst te • De instelling voor een donkere korst is
dik
gebruikt
• Gebruik de volgende keer een medium of lage
stand
14. Het brood is
aangebrand
• De broodmachine is defect
• Zie paragraaf Onderhoud en klantenservice
15. De korst is te licht.
• Het brood is niet lang genoeg
gebakken
• Het recept bevat geen melkpoeder of
verse melk
• Verleng de baktijd
• Voeg 15 ml/3 tl. magere melkpoeder toe of
vervang 50% van het water door melk ter
bevordering van het bruin worden
16. De deeghaak kan
niet worden
verwijderd
• U moet water in de broodpan gieten en
de deeghaak vóór verwijdering laten
weken
PROBLEMEN MET PAN
17. Het brood kleeft aan
• Kan gebeuren bij langdurig gebruik
de pan/is moeilijk door
schudden eruit te krijgen
52
• Volg na gebruik de reinigingsinstructies. Mogelijk
moet u de deeghaak na het inweken iets draaien
om hem los te krijgen
• Smeer de binnenkant van de broodpan licht in
met plantaardige olie
• Zie paragraaf Onderhoud en klantenservice
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
19/4/10
11:04
Page 53
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
PROBLEEM
MOGELIJKE OORZAAK
OPLOSSING
MECHANISCHE ASPECTEN VAN DE MACHINE
18. De broodmachine
functioneert niet/De
kneder beweegt niet
19. De ingrediënten zijn
niet gemengd
• Broodmachine staat niet aan
• Controleer of de aan/uitschakelaar 8 in de
AAN-stand staat
• De broodpan is niet goed in de
machine geplaatst
• De vertragingstimer werd ingesteld
• Controleer of de pan goed vergrendeld is
• De broodbakmachine is niet aangezet
• Druk na het programmeren van het
bedieningspaneel op de starttoets om de
broodbakmachine aan te zetten
• Controleer vóór het toevoegen van ingrediënten
altijd of de deeghaak zich op de as onder in de
pan bevindt
• Er is vergeten de deeghaak in de
pan aan te brengen
20. Tijdens bedrijf wordt
een brandlucht
opgemerkt
• In de oven is met ingrediënten
gemorst
• De pan lekt
• De capaciteit van de broodpan is
overschreden
21. Broodmachine
• Als de onderkant van de pootjes vuil
verplaatst zich over de
of droge ingrediënten bevatten,
ondergrond
hebben ze geen grip op de
ondergrond
• De broodmachine begint pas te werken wanneer
de timer klaar is met aftellen en de begintijd van
het programma is bereikt
• Pas ervoor op tijdens het toevoegen van
ingrediënten niet te morsen, want ingrediënten
kunnen op het verwarmingselement verbranden
en rook veroorzaken
• Zie het hoofdstuk Onderhoud en klantenservice
• Gebruik van de ingrediënten niet meer dan in het
recept is aanbevolen en meet ingrediënten altijd
nauwkeurig af
• Gebruik de broodmachine altijd op een schone,
droge ondergrond
• Gebruik een vochtige doek om eventueel vuil of
stof van de te verwijderen
22. De stekker van het
• Als de machine in de kneedfase uit gaat, gooit u alle ingrediënten weg, en begint u opnieuw
apparaat is per
• Als de machine in de rijsfase uit gaat, haalt u het deeg uit de broodpan, vormt u het opnieuw
ongeluk uit het
en legt u het in een ingevet broodblik van 23 x 12,5 cm. Bedek het blik en laat het deeg
stopcontact getrokken
rijzen, totdat het twee keer zo hoog is
of de stroom is langer
Gebruik de alleen bakken-stand 10 of bak het brood in een voorverwarmde conventionele
dan 8 minuten
oven 30-35 minuten lang op 200°C of tot goudbruin van kleur
uitgevallen.
• Als de machine in de bakfase uit gaat, gebruikt u de alleen bakken-stand 10 of bakt u het
Hoe kan ik het brood
brood in een voorverwarmde conventionele oven op 200°C en verwijdert u het bovenste
redden?
rooster. Verwijder de pan voorzichtig uit de broodmachine en plaats hem op het onderste
rooster in de oven. Bak het brood totdat het goudbruin van kleur is
23. E:01 wordt
weergegeven en de
machine kan niet
ingeschakeld worden
• De ovenkamer is te heet
• Trek de stekker uit het stopcontact en
laat de machine 30 minuten afkoelen
24.H:HH & E:EE wordt
weergegeven en de
machine werkt niet
• Broodmachine vertoont een storing.
Fout temperatuursensor
• Zie het hoofdstuk Onderhoud en klantenservice
53
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual
onderhoud en klantenservice
●
●
●
●
●
Als het snoer beschadigd is, moet het om
veiligheidsredenen door KENWOOD of een door
KENWOOD geautoriseerd reparatiebedrijf vervangen
worden.
Als u hulp nodig hebt met:
het gebruik van uw apparaat of
onderhoud en reparatie
kunt u contact opnemen met de winkel waar u het
apparaat gekocht hebt.
Ontworpen en ontwikkeld door Kenwood in het VK.
Vervaardigd in China.
BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR DE
CORRECTE VERWERKING VAN HET PRODUCT
IN OVEREENSTEMMING MET DE EUROPESE
RICHTLIJN 2002/96/EC
Aan het einde van de levensduur van het product mag het
niet samen met het gewone huishoudelijke afval worden
verwerkt. Het moet naar een speciaal centrum voor
gescheiden afvalinzameling van de gemeente worden
gebracht, of naar een verkooppunt dat deze service
verschaft. Het apart verwerken van een huishoudelijk
apparaat voorkomt mogelijke gevolgen voor het milieu en de
gezondheid die door een ongeschikte verwerking ontstaan
en zorgt ervoor dat de materialen waaruit het apparaat
bestaat, teruggewonnen kunnen worden om een
aanmerkelijke besparing van energie en grondstoffen te
verkrijgen. Om op de verplichting tot gescheiden verwerking
van elektrische huishoudelijke apparatuur te wijzen, is op het
product het symbool van een doorgekruiste vuilnisbak
aangebracht.
54
19/4/10
11:04
Page 54