LAGRANGE Déshydrateur Nutris® de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Deksel
5 stapelbare droogplateaus (diameter 32 cm)
Stekker
Onderstuk
Temperatuurregelaar
5.
4.
3.
2.
1.
- BESCHRIJVING APPARAAT -- BESCHRIJVING APPARAAT -
5
2
1
3
4
30°C
bloemen
40°C
kruiden
50°C
paddestoelen
60°C
groenten
in blokjes
70°C
fruit en groenten
Ref : 499 001
NED
15
16
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN _________________
Lees deze handleiding aandachtig door en bewaar hem
zodat u hem later nog kunt raadplegen.
Controleer de stroomkabel zorgvuldig voor elk gebruik. Gebruik
het apparaat niet met een beschadigde stroomkabel. Om elk
risico voor de gebruiker te vermijden mag de kabel uitsluitend
vervangen worden door , of zijn klantenservice of
een door gekwalificeerd en goedgekeurd persoon.
De gebruikte kabel is een HO3VVH2-F 2 x 0,75 mm².
Rol de kabel altijd volledig uit.
Plaats het apparaat op een vlakke ondergrond in een voldoende
geventileerde ruimte.
Plaats het apparaat niet op een kwetsbaar oppervlak, op hout,
mozaïek of een stoffen tafelkleed.
Gebruik het apparaat nooit langer dan 40 uur aaneengesloten
achter elkaar. Haal na 40 uur de stekker uit het stopcontact en
laat het apparaat 2 uur afkoelen voordat u het opnieuw gebruikt.
Niet gebruiken in de buurt van spuitbussen onder druk of
brandstof.
Dek het apparaat tijdens gebruik niet af met een doek
(brandgevaar). Dek de luchtafvoer nooit af.
Gebruik het apparaat niet buitenshuis.
Plaats uw apparaat nooit op een warme ondergrond of in de
buurt van open vuur.
Sluit de stekker aan op een 10/16 A 230V stopcontact.
Wij adviseren u het apparaat aan te sluiten op een aardlekschakelaar
met nominale afschakelstroom van maximaal 30mA.
Als u een verlengsnoer moet gebruiken, gebruik dan een model
met een draaddiameter van minimaal 0,75 mm² of groter.
Zie erop toe dat kinderen niet met het apparaat spelen.
Personen (inclusief kinderen) die niet in staat zijn het apparaat in
alle veiligheid te gebruiken, ofwel door hun fysieke, zintuiglijke
of mentale capaciteiten ofwel door hun gebrek aan ervaring of
kennis, mogen het apparaat onder geen enkele omstandigheid
gebruiken zonder toezicht of instructie van een verantwoordelijk
persoon.
Haal de stekker uit het stopcontact vóór hantering van het
apparaat.
Dompel het apparaat nooit onder in water.
Voor uw veiligheid wordt aanbevolen het apparaat nooit te
gebruiken of achter te laten in een omgeving blootgesteld aan
slechte weersomstandigheden of vocht.
Gebruik het apparaat niet met vochtige handen.
Laat geen vloeistoffen over het apparaat stromen.
Laat het apparaat niet aangesloten op de stroom zonder
regelmatig toezicht.
Verplaats het apparaat niet terwijl het in werking is.
Bouw het apparaat niet in.
Deze apparaten zijn niet bedoeld om gebruikt te worden met
een externe tijdschakelaar of een afstandsbediening.
Als uw apparaat beschadigd is, gebruik het dan niet en neem
contact op met de klantenservice van .
Gebruik, voor uw eigen veiligheid, uitsluitend
accessoires en onderdelen die voor het apparaat bestemd zijn.
Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan waarvoor
het bestemd is.
KENMERKEN ________________________________
Thermoplast onderstuk.
Deksel met luchtgaten.
5 stapelbare droogplateaus (diameter 32 cm, dat wil zeggen
circa 0,4 m² totaal droogoppervlak).
Plateaus en deksel van polystyreen.
Temperatuurregelaar.
230 Volt - 50 Hz - 250 Watt.
17
Dit apparaat voldoet aan de richtlijnen 2006/95/EU, 2004/108/CE,
DEEE 2002/96/EU, RoHs 2002/95/EU en aan de EU richtlijn inzake
aanraking met levensmiddelen 1935/2004.
MILIEU _____________________________________
Milieubescherming - RICHTLIJN 2002/96/EU
Om ons milieu en onze gezondheid te beschermen
moeten elektrische apparaten aan het einde van hun
levensduur verwijderd worden volgens nauwkeurig
vastgestelde regels en is medewerking en
betrokkenheid van zowel leverancier als gebruiker
noodzakelijk.
Daarom mag uw apparaat, zoals aangegeven met het symbool op
het etiket, in geen geval in een afvalbak voor huishoudelijk afval
weggegooid worden.
Het is uw verantwoordelijkheid om dit apparaat aan het einde van
zijn levensduur in te leveren bij een afvalinzamelingspunt bestemd
voor elektrische en elektronische huishoudelijke apparaten. Neem
voor informatie met betrekking tot de inzameling en de recycling
van afgedankte apparaten contact op met uw lokale autoriteiten,
de vuilophaaldienst of de winkel waar u het apparaat hebt gekocht.
PRAKTISCH ADVIES __________________________
Drogen is een eeuwenoude methode die het mogelijk maakt
levensmiddelen op een eenvoudige en natuurlijke wijze te
conserveren. Met het droogapparaat kunt u daarbij de
temperatuur afstellen op het type product dat u wilt drogen.
U kunt zo bloemen, kruiden, fruit en groenten drogen met behoud
van hun voedingswaarde. De geconserveerde voeding behoudt
zijn vitaminen en mineralen en ook de geur- en smaakstoffen
blijven behouden of worden zelfs versterkt doordat ze meer
geconcentreerd zijn.
De gedroogde voeding kan gedurende enkele maanden (tot
maximaal een jaar) droog bewaard worden in glazen of plastic
potten met een luchtdichte sluiting.
U kunt ze ook vacuüm verpakt bewaren in daarvoor bestemde
plastic zakjes.
INGEBRUIKNAME EN GEBRUIK _________________
1
e
GEBRUIK
1/ Let er bij het uitpakken van het apparaat op dat alle
verpakkingsonderdelen verwijderd worden.
2/ Controleer of alle onderdelen en accessoires aanwezig en in
goede staat zijn.
3/ Maak voor gebruik van het apparaat alle onderdelen zorgvuldig
schoon, zie paragraaf ONDERHOUD.
GEBRUIK
1/ Lees de handleiding voor gebruik
2/ Bereid de ingrediënten voor naar gelang hun categorie, zie
paragraaf KEUZE EN VOORBEREIDING VOEDING
3/ Plaats de ingrediënten op de verschillende plateaus.
De voedingsmiddelen worden gedroogd door warme lucht. De
lucht moet daarom vrij kunnen circuleren. Zorg er daarom voor
de plateaus niet te overladen en zorg dat de voeding elkaar niet
overlapt. Aanbevolen wordt om eerst het hoogste plateau te vullen
en daarna van boven naar beneden te werken. De ingrediënten die
het langzaamst drogen moeten bij voorkeur onderaan geplaatst
worden.
Kleine stukjes voeding (die door het drogen nog kleiner worden),
kunt up op bakpapier leggen. Prik met een vork gaatjes in het
bakpapier zodat de luchtcirculatie niet belemmerd wordt.
18
Let op, wij adviseren de 5 plateaus op te stapelen, ook als ze
niet allemaal gevuld worden. Plaats de lege plateaus onderaan
voor eenvoudiger controle van de gedroogde voeding.
4/ Stel de hoogte van de plateaus in , zie Fig 1. De laagste stand
voldoet voor de meeste ingrediënten, maar de hoge stand is
handig voor ingrediënten van 1,25 tot 2,5 cm hoog.
5/ Plaats het droogapparaat op een vlakke, hittebestendige
ondergrond. Sluit het apparaat aan en selecteer de temperatuur
op basis van het type voeding. Zie p. 1 en paragraaf TABELLEN
VOOR DROGEN VAN VOEDING.
6/ Noteer voor elk ingrediënt de richttijd waarop het gedroogd
zal zijn, maak hierbij gebruik van de tabel voor het drogen van
voeding. Let op, de tijden zullen verschillen naar gelang het
type ingrediënt, de grootte waarin het gesneden is, de
hoeveelheid voeding op de plateaus, de vochtigheid van
de ruimte en de gewenste textuur. De tijden in de tabel zijn
daarom een benadering.
7/ Wij adviseren de plateaus te wisselen voor een uniforme droging
op de verschillende etages. De voeding op het laagste plateau zal
sneller drogen dan die op het hoogste plateau.
8/ Controleer de voedingsmiddelen enige tijd voor de verwachte
droogtijd. Het kan voorkomen dat niet alle stukjes even droog zijn,
dat kan te maken hebben met een verschil in afmeting en/of de
plaats in het droogapparaat. U kunt zonder problemen de voeding
die al voldoende droog is al uit het apparaat halen en de overige
stukjes verder laten drogen. Om te controleren of de voeding al
voldoende gedroogd is snijdt u een stukje door. Er mag zich geen
vocht op het snijvlak vormen.
9/ Als het droogproces voltooid is bewaart u de voeding in
luchtdichte potten of dozen. Wij adviseren om de voeding te
voorzien van een etiket met de datum, de inhoud en de droogtijd
zodat u het proces later op dezelfde manier kunt herhalen.
10/ Haal de stekker uit het stopcontact om het apparaat uit te zetten.
11/ Maak het apparaat schoon. Zie paragraaf ONDERHOUD.
Position hautePosition basse
Fig.1
Laagste stand Hoge stand
19
KEUZE EN VOORBEREIDING VAN DE VOEDING ___
KEUZE VAN DE VOEDING:
Gebruik ingrediënten in goede staat en was ze van te voren als ze
bedoeld zijn voor consumptie.
De meeste fruit- en groentesoorten kunnen gedroogd worden,
maar sommige vragen meer tijd dan andere. Zie paragraaf
TABELLEN VOOR DROGEN VAN VOEDING.
Door voor rijp fruit te kiezen verhoogt u het vitaminegehalte en de
smaak van de gedroogde voeding. Kies voor verse, onbeschadigde
groenten.
VOORBEREIDING EN BEHANDELING VOEDING:
Wrijf het fruit of de groenten na het wassen droog en verwijder
beschadigingen.
Ontpit kersen, perziken, abrikozen…
Snijd het fruit of de groenten in plakken van 5mm tot ongeveer
12 mm. Hoe dunner de ingrediënten gesneden zijn, hoe sneller
ze zullen drogen.
Wij adviseren ingrediënten altijd door te snijden, want hoe groter
het snijdoppervlak, hoe korter de droogtijd, de schil vertraagt
het proces. Bijv. snijd aardbeien doormidden, boontjes en
asperges in de lengterichting...
Klein fruit zoals druiven, kersen... kunnen heel gedroogd
worden, maar u kunt ze beter inprikken of blancheren door ze
enkele seconden in kokend water onder te dompelen. De schil
barst dan tijdens het drogen open zodat het vocht uit het fruit
makkelijker vrij komt. Droog het fruit na blancheren zorgvuldig af
voordat u het op de plateaus van de droger legt.
U kunt fruit en groenten geschild of ongeschild drogen, afhankelijk
van het gebruik waarvoor het bestemd is. Voor maximaal behoud
van vitamines raden wij aan fruit en groenten niet te schillen. Voor
drogen met schil moet u een wat langere droogtijd rekenen.
Vergeet niet het fruit en de groenten droog te wrijven zodat ze
niet vochtig zijn wanneer u ze in het droogapparaat plaatst.
Enkele lichter gekleurde fruitsoorten hebben de neiging
bruin te kleuren tijdens en na het droogproces (appels, peren,
perziken, abrikozen en bananen).
U kunt dit fruit, om de lichte kleur te behouden, gedurende 2
minuten onderdompelen in citroen-, sinaasappel- of ananassap.
U kunt het ook onderdompelen in een ascorbinezuuroplossing
(te koop bij drogist of apotheek), die bestaat uit een eetlepel
ascorbinezuur op vier eetlepels water. Dep de plakjes na het
bad goed droog met keukenpapier en plaats ze daarna op de
plateaus. Let op, de smaak van het fruit kan veranderen door
deze behandeling.
Dompel paddenstoelen onder in een mengsel van een eetlepel
citroensap op een kopje water om te voorkomen dat ze bruin
worden tijdens het droogproces.
20
TABELLEN VOOR HET DROGEN VAN VOEDING _________________________________________________________
De in de onderstaande tabellen aangegeven droogtijden geven slechts een indicatie. Er zijn verschillende elementen die de exacte droogtijd
beïnvloeden: de categorie, de grootte en de kwaliteit van de ingrediënten, de plaats op de plateaus, de atmosferische omstandigheden en de
persoonlijke voorkeur. In de tabel achterin de handleiding kunt u uw eigen voorkeuren noteren.
FRUIT - 70°C
Ingrediënt Voorbereiding Textuur na drogen Tijd (u)
Abrikozen
Snijd doormidden of in vieren Met de schilkant naar onderen leggen Soepel 10 tot 18
Citrusfruit
Niet schillen. In plakken van 6 mm snijden. Voor citroenen, raspen na het drogen. Soepel 4 tot 15
Ananas
Verwijder de schil en het hart. In plakken van 6 mm snijden. Soepel 8 tot 12
Bananen
Verwijder de schil en snijd in plakken van 3 mm. Taai 8 tot 12
Kersen
Ontstelen en ontpitten. Halveren en met de schilkant op het plateau leggen. Taai en kleverig 8 tot 18
Vijgen
Beschadigingen verwijderen en uitspreiden in één laag, met snijkant naar beneden Soepel 6 tot 26
Aardbeien
Steeltjes verwijderen en halveren of in plakken van 6 mm snijden. Taai en knapperig 6 tot 15
Kaki’s
Steelaanzet verwijderen en schillen. In plakken van 6 mm snijden. Taai 8 tot 15
Kiwi
Verwijder de schil, hart en pitjes en snijd in plakken van 6 mm. Taai en knapperig 7 tot 15
Mango
Verwijder de schil en pit en snijd in plakken van 6 mm. Soepel 7 tot 15
Meloen
Schillen en pitten verwijderen. In plakken van 6 mm snijden. Soepel en kleverig 8 tot 12
Bramen
Laten zoals ze zijn. Voor bramen met een wasachtige schil, 1 à 2 minuten
blancheren in kokend water.
Taai 10 tot 15
Blauwe
bosbes
Heel op de plateaus plaatsen. Taai en knapperig 4 tot 6
Nectarines
Verwijder de schil (optioneel) en pit en snijd in plakken van 9 mm. Soepel 8 tot 16
Watermeloen
Schillen en pitten verwijderen. In plakken van 6 mm snijden. Soepel en kleverig 8 tot 20
Perziken
Verwijder de schil en pit en snijd in plakken van 6 mm. Soepel 8 tot 24
Peren
Schillen, klokhuis verwijderen en in plakken van 6 mm snijden. Onderdompelen in
citroensap (optioneel) en droogdeppen. U kunt ze ook in partjes snijden, maar de
droogtijd is dan langer.
Soepel 8 tot 30
Appels
Schillen (optioneel), klokhuis verwijderen en in plakken snijden. Onderdompelen in
citroensap (optioneel) en droogdeppen. U kunt ze ook met kaneel bestrooien.
Soepel 6 tot 10
Pruimen
1 tot 2 minuten blancheren in kokend water. Halveren en ontpitten. Soepel 10 tot 36
Druiven
Ontstelen. 1 tot 2 minuten blancheren in kokend water. U kunt de druiven ook
halveren.
Soepel 8 tot 15
Rabarber
In stukken van 25 mm snijden. Taai 3 tot 12
21
U kunt ook fruitrolletjes maken, in stukjes gesneden is dit heerlijk snoepgoed.
Hiervoor maalt u het fruit tot puree met de staafmixer of blender. U kunt ook wat suiker of honing toevoegen, maar pas op voor te veel zoetstoffen,
want de smaak en suiker worden geconcentreerder door het droogproces. Sommige fruitsoorten met een hoog zetmeelgehalte, zoals appels,
moeten eerst gegaard worden.
N.B. U kunt ook verschillende soorten fruit mengen: bijv. aardbei-banaan / appel-peer / ananas-sinaasappel…
Spreid de puree uit op vershoudfolie of bakpapier dat u op de plateaus hebt gelegd.
Zorg ervoor dat in het midden een gat overblijft dat groot genoeg is voor een goede luchtcirculatie.
De laag moet ongeveer 5-6 mm dik zijn.
Drogen op 70°C, zoals bij fruit, gedurende 6 tot 8 uur.
Oprollen voordat het afgekoeld is.
U kunt ook kleine rondjes uitsteken, voor heerlijke snoepjes.
Bewaar ze in vershoudfolie en in een luchtdichte afgesloten doos.
GROENTEN - 70°C (60°C in blokjes gesneden / 50°C voor paddenstoelen)
Ingrediënt Voorbereiding Textuur na drogen Tijd (u)
Knoflook
Haal de teentjes los. Schil verwijderen, in plakjes snijden en op plateau plaatsen.
U kunt de plakjes na het drogen fijnhakken.
Bros 4 tot 12
Artisjokken
Snijd de harten in repen van 3 mm. Laat 5 tot 8 minuten koken in een mengsel
van 15 ml citroensap en 250 ml water.
Bros 4 tot 12
Asperges
Snijd in stukken van 25 mm of halveer in de lengterichting. Bros 4 tot 8
Aubergines
Schillen en in plakken van 6 mm tot 12 mm dik snijden. Taai 4 tot 15
Biet
Verwijder het blad, de schil en de wortels. Blancheren tot ze beetgaar zijn.
In plakken van 6 mm of in blokjes snijden.
Bros 4 tot 12
Brocoli
Haal de roosjes los en blancheer ze. Bros 4 tot 15
Wortel
In plakken van 6 mm snijden en blancheren. Taai 6 tot 12
Bleekselderij
Haal het blad en de stengels los en snijd de stengels in plakken van 6 mm.
Haal het blad eerder uit het droogapparaat dan de stengels.
Bros 6 tot 12
Paddenstoelen
Kies bij voorkeur jonge paddestoelen. Borstel ze af om ze schoon te maken.
In 10 mm dikke plakken snijden. Onderdompelen in citroensap/water om ze
blank te houden.
Taai 2 tot 8
Kool
In fijne repen van ongeveer 3 mm dik snijden. Taai 4 tot 10
Spruiten
Steelaanzet verwijderen en halveren. Blancheren tot ze beetgaar zijn. Bros 10 tot 16
Bloemkool
Haal de roosjes los. Blancheren tot ze beetgaar zijn. Taai 6 tot 15
22
Ingrediënt Voorbereiding Textuur na drogen Tijd (u)
Komkommer
Schillen en in 6 mm dikke plakken snijden. Taai 6 tot 10
Courgette
In plakken van 3 mm snijden. Taai 7 tot 15
Spinazie
Goed wassen en steeltjes verwijderen. Blancheren tot de bladjes slap zijn. Zeer bros 4 tot 10
Spercieboontjes
(groen of geel)
In stukken van 25 mm snijden. Blancheren tot ze wat doorschijnend zijn.
Eenmaal keren tijdens het drogen.
Bros 6 tot 15
Blokjes
gemengde
groenten
(macedoine)
Snijd de groenten (wortel, knolselderij, prei) in blokjes en leg ze op geperforeerd
bakpapier.
Taai 5 tot 8
Maïs
Blancheer de kolven tot ze beetgaar zijn. Haal de korrels los en plaats ze op het
plateau. Gebruik een zeefdoek of geperforeerd bakpapier om te zorgen dat de korrels
op het plateau blijven liggen. Omkeren tijdens het drogen voor uniforme droging.
Bros 4 tot 12
Knollen/rapen
In stukken van 6 mm snijden. Blancheren tot ze zacht zijn. Taai 20 tot 30
Uien
Schillen. In plakken of stukjes van 12 mm snijden. Gebruik een zeefdoek
of geperforeerd bakpapier om te zorgen dat de stukjes op het plateau blijven liggen.
Af en toe keren.
Bros 5 tot 12
Pastinaak
In stukken van 6 mm snijden. Blancheren tot ze beetgaar zijn. Taai 6 tot 12
Doperwten
Doppen, blancheren en af en toe keren. Bros 8 tot 12
Pepers
Afhankelijk van grote heel of gehalveerd op het plateau leggen.
Gebruik hierbij handschoenen.
Taai 4 tot 12
Prei
Schoonmaken. In plakken of stukjes van 12 mm snijden. Gebruik een zeefdoek of
geperforeerd bakpapier om te zorgen dat de stukjes op het plateau blijven liggen.
Af en toe keren.
Bros 5 tot 12
Paprika
Halveren, zaadlijsten verwijderen en in repen van 6 mm snijden. Taai 4 tot 12
Aardappel
Het is niet beslist noodzakelijk de aardappels te schillen. In stukken van 6 mm snijden.
Blancheren tot ze beetgaar zijn. U kunt ze ook raspen.
Bros 6 tot 15
Pompoen
Schillen en de pitten verwijderen. In repen of plakken van 8 mm snijden. Taai 4 tot 15
Tomaten
Ontvel de tomaten door ze in kokend water onder te dompelen. Snijd ze in plakken
van 6 mm. U kunt ze na het ontvellen ook halveren, maar hierdoor wordt de droogtijd
langer.
Taai 6 tot 20
23
BEWAREN EN GEBRUIK VAN DE VOEDING _______
BEWAREN VAN GEDROOGDE VOEDINGSMIDDELEN:
Doe de gedroogde voeding pas in luchtdicht afgesloten potten
als deze volledig is afgekoeld. De voeding is alleen goed te
conserveren als er tijdens het bewaren geen vocht opgenomen
kan worden. Door te vacumeren kan de houdbaarheid met
meerdere maanden verlengd worden.
U kunt de voeding ook bewaren in plastic zakken met zip-sluiting
als u de lucht hieruit verwijdert.
Bewaar gedroogde voeding niet direct in een blik of een doos
van metaal.
Bewaar de gedroogde voeding in een donkere, koele ruimte van
ongeveer 15 °C.
Verkruimel kruiden niet om de geur en smaak zo lang mogelijk
te behouden.
Let op, u kunt gedroogde groeten en fruit niet langer dan
één jaar bewaren.
N.B.: Als uw gedroogde voedingsmiddelen gedurende de eerste
dagen na droging nog vocht afgeven moet u ze nogmaals drogen,
de droogtijd is dan niet lang genoeg geweest.
REHYDRATEREN VAN GEDROOGDE VOEDINGSMIDDELEN:
Over het algemeen wordt gedroogd fruit als zodanig gegeten en
hoeft het niet gerehydrateerd te worden.
Om taarten en sauzen te maken kunnen ze wel gerehydrateerd
worden. De meeste gedroogde groenten moeten wel
gerehydrateerd worden behalve wanneer ze in soep of een saus
gebruikt worden…
Er zijn verschillende oplossingen voor het rehydrateren van
groente en fruit: laten weken, koken, stomen of direct toevoegen
aan andere ingrediënten van een recept.
Let op dat u geen suiker of zout aan het kookwater toevoegt, dat
vertraagt de vocht opname.
OVERIGE
Ingrediënten Voorbereiding Temperatuur Tijd (u)
Basilicum
Gebruik de kleine blaadjes heel en snijd grotere in stukjes. 40°C 4 tot 6
Bieslook
Gebruik de hele sprieten. 40°C 6 tot 8
Gember
In plakken snijden. 40°C 6 tot 8
Munt
Leg de hele takken op de plateaus. 40°C 6 tot 8
Oregano
Leg de hele takken op de plateaus. 40°C 6 tot 8
Brood
Snijd het brood in kleine stukjes. Verwijder de korst. 40°C 1 tot 2
Pasta
Leg de pasta in één laag op de plateaus. 60°C 2 tot 4
Planten voor kruidenthee
Leg de hele takken op de plateaus. 40°C 6 tot 8
Bloemblaadjes
Gebruik de hele blaadjes. 30°C 4 tot 6
Peterselie
Maak kleine bosjes. Fijnhakken na het drogen. 40°C 4 tot 6
Tijm
Gebruik de hele takken. 40°C 4 tot 6
N.B. Als de kruiden gedroogd zijn kunt u de takjes verwijderen.
24
Weken:
Let op, het wordt aanbevolen gedroogd fruit en groenten te laten
weken in de koelkast om bacterievorming te vermijden.
Het water moet het fruit net bedekken. De tijd voor rehydratatie is
ongeveer 4 uur. U kunt bij twijfel beter wat korter rekenen, want te
lang weken maakt de producten week.
Voor groenten is de weektijd 2 tot 10 uur.
Groenten kunnen ook in bouillon geweekt worden.
Ter informatie, een kop gedroogde groenten of fruit geeft ongeveer
2 koppen gerehydrateerde groenten of fruit.
Koken:
Doe een kop gedroogd fruit met een kop water in een pan en laat
zachtjes koken tot het fruit een goede consistentie heeft.
Voeg een kop gedroogde groenten toe aan een kop kokend water.
Haal van het vuur en laat 15 tot 20 minuten staan tot de groenten
een goede consistentie hebben.
Stomen:
Stoom fruit 3 tot 5 minuten.
Stoom groenten tot ze helemaal gaar zijn (afhankelijk van het type
voeding en de grootte).
Meekoken:
Voeg de groenten direct toe aan het recept. Voeg wel wat water
toe om de rehydratatie te bevorderen.
GEBRUIK VAN GEDROOGDE VOEDINGSMIDDELEN
Fruit kan als zodanig gebruikt worden of gerehydrateerd worden
voor gebruik in yoghurt, taarten, ijs…
Groenten kunnen of gerehydrateerd worden of direct toegevoegd
worden aan soepen, sauzen of stoofgerechten als ze in kleine
stukjes geneden zijn.
U kunt ze ook malen vóór rehydratatie om smaak te geven aan uw
gerechten, bijvoorbeeld voor paprika, pepers, knoflook, uien, prei
Met tot poeder vermalen tomaat maakt u eenvoudig tomatensaus
door wat heet water toe te voegen.
NB. U wordt geadviseerd om groenten met een lange gaartijd voor
het drogen te blancheren.
25
Probleem Oorzaak Oplossing
Het apparaat gaat plotseling
vanzelf uit.
De storing wordt veroorzaakt doordat de
onderkant van het apparaat te warm is
geworden. De veiligheidsschakelaar sluit
het apparaat automatisch af. 2 mogelijke
oorzaken:
- de plateaus zijn te vol.
- De ventilatiemotor is defect.
Laat het apparaat afkoelen. Verwijder het teveel aan
ingrediënten. Sluit het apparaat weer aan en start opnieuw.
Als het apparaat weer afslaat is het defect. Wend u dan tot uw
verkoper. Alle aansprakelijkheid wordt geweigerd wanneer u
het apparaat zelf repareert.
Het apparaat blaast geen lucht
en warmt niet op.
Er is geen stroomtoevoer.
Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit.
Controleer of de temperatuurregelknop goed op één
temperatuur is afgesteld.
Controleer of het stopcontact goed werkt.
Het apparaat blaast wel lucht,
maar warmt niet op.
Er zit een draadje los in het apparaat.
Breng het terug naar de klantenservice van de winkel.
De thermostaat werkt niet goed.
Het apparaat warmt wel op
maar blaast geen lucht.
De motor of ventilator is geblokkeerd.
Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact en
controleer of er niets is (stukjes gedroogde voeding) dat de
ventilator blokkeert. Zet de onderkant van het apparaat op zijn
kant en schud om de deeltjes te verwijderen. Sluit het apparaat
weer aan en breng het terug naar de klantenservice van de
winkel als het nog steeds niet werkt.
Als er vloeistof in de ventilatieopeningen of op de ventilatiekast
is gekomen, haal dan onmiddellijk de stekker uit het
stopcontact en breng het apparaat naar de kantenservice van
de winkel.
EERSTE HULP BIJ PROBLEMEN _______________________________________________________________________
Volg altijd zorgvuldig het voorbereidingsproces zoals beschreven in deze handleiding. Hierdoor voorkomt u de meeste problemen. Als u toch
problemen tegenkomt, raadpleeg dan onderstaande tabel om te begrijpen waar het probleem vandaan komt en hoe u het kunt oplossen.
26
Probleem Oorzaak Oplossing
Het apparaat doet er lang over
om te drogen.
De plateaus zijn te vol.
De lucht moet vrij kunnen circuleren voor optimale droging.
Plaats een kleinere hoeveelheid op de plateaus of verdeel de
ingrediënten anders.
De ventilator gaat langzamer of blaast te
zwak.
Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact en
controleer of er niets is (stukjes gedroogde voeding) dat de
ventilator blokkeert. Zet de onderkant van het apparaat op zijn
kant en schud om de deeltjes te verwijderen. Sluit het apparaat
weer aan en breng het terug naar de klantenservice van de
winkel als het nog steeds niet werkt.
Er ontsnapt lucht door een vervorming
of omdat de plateaus niet goed zijn
opgestapeld.
Plaats de plateaus op een correcte manier in het apparaat.
N.B. De hete lucht tijdens het droogproces van de meeste
vaatwassers kan de plateaus vervormen.
De droging is onregelmatig.
Er is verschil in dikte of rijpheid van de
ingrediënten.
Controleer of de voeding in gelijkte diktes is gesneden.
De plateaus zijn niet gewisseld.
Wissel de plateaus één of twee keer van plaats tijdens het
droogproces. verplaats de onderste plateaus naar boven en de
plateaus die bovenaan staan naar onder.
De plateaus zijn te vol. Controleer of de ingrediënten de luchtcirculatie niet blokkeren.
De motor of de blazer maakt
teveel geluid.
De motor of ventilator is geblokkeerd.
Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact en
controleer of er niets is (stukjes gedroogde voeding) dat de
ventilator blokkeert. Zet de onderkant van het apparaat op zijn
kant en schud om de deeltjes te verwijderen. Sluit het apparaat
weer aan en breng het terug naar de klantenservice van de
winkel als het nog steeds niet werkt.
27
ONDERHOUD _______________________________
LET OP:
Haal de stekker uit het stopcontact voordat u het apparaat
schoonmaakt. Laat het apparaat voldoende afkoelen
(ongeveer 30 minuten).
Onderstuk van het apparaat: Schoonmaken met een vochtig
doekje. Gebruik geen schuurspons of schurende of bijtende
schoonmaakmiddelen om het plastic te beschermen en de glans
de behouden.
Let op: dompel het onderstuk van het apparaat en het snoer
nooit onder in water. Niet geschikt voor de vaatwasmachine.
Plateaus: Maak ze schoon met een vochtig doekje en
vaatwasmiddel. Gebruik geen schuurspons of schurende of
bijtende schoonmaakmiddelen om het plastic te beschermen
en de glans de behouden. De plateaus mogen in de vaatwasser,
maar op lage temperatuur.
Opmerking: Droog alle onderdelen altijd goed af voordat u
ze terugzet en opbergt.
GARANTIEVOORWAARDEN ___________________
De garantie van dit apparaat is 2 jaar.
Wilt u de garantie gratis met één jaar verlengen, schijf u dan in op
de website van (www.lagrange.fr). De garantie geldt
voor onderdelen en manuren en dekt fabrieksfouten. Uitgesloten
van garantie zijn : beschadiging die voortkomen uit verkeerd
gebruik of het niet naleven van de handleiding en schade door
vallen.
DEZE GARANTIE BEPERKT ZICH TOT HUISHOUDELIJK GEBRUIK EN
IN GELDT IN GEEN GEVAL BIJ BEROEPSMATIG GEBRUIK.
De wettelijk verplichte garantie van de verkoper sluit in niets
de wettelijke garantie van de producent uit voor wat betreft
fabricagefouten, volgens artikel 1641 en verder van het Franse
Burgerlijk Wetboek. Neem bij storingen of slecht functioneren
contact op met uw verkoper. In geval van een technisch defect
binnen 8 dagen volgend op de aankoopdatum wordt het apparaat
vervangen. Na verstrijken van deze periode wordt het apparaat
gerepareerd door de klantenservice van .
28
NOTITIES________________________________________________________________________________________
Ingrediënt Grootte van de stukjes Hoeveelheid Droogtijd

Documenttranscriptie

2 1. Deksel 2. 5 stapelbare droogplateaus (diameter 32 cm) 3. Stekker 4. Onderstuk 5. Temperatuurregelaar 50°C paddestoelen 40°C kruiden 60°C groenten in blokjes 30°C bloemen 3 70°C fruit en groenten 4 Ref : 499 001 5 15 NED - BESCHRIJVING APPARAAT - 1 Veiligheidsvoorschriften__________________ kennis, mogen het apparaat onder geen enkele omstandigheid gebruiken zonder toezicht of instructie van een verantwoordelijk persoon. Haal de stekker uit het stopcontact vóór hantering van het apparaat. Dompel het apparaat nooit onder in water. Voor uw veiligheid wordt aanbevolen het apparaat nooit te gebruiken of achter te laten in een omgeving blootgesteld aan slechte weersomstandigheden of vocht. Gebruik het apparaat niet met vochtige handen. Laat geen vloeistoffen over het apparaat stromen. Laat het apparaat niet aangesloten op de stroom zonder regelmatig toezicht. Verplaats het apparaat niet terwijl het in werking is. Bouw het apparaat niet in. Deze apparaten zijn niet bedoeld om gebruikt te worden met een externe tijdschakelaar of een afstandsbediening. Als uw apparaat beschadigd is, gebruik het dan niet en neem . contact op met de klantenservice van Gebruik, voor uw eigen veiligheid, uitsluitend accessoires en onderdelen die voor het apparaat bestemd zijn. Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan waarvoor het bestemd is. Lees deze handleiding aandachtig door en bewaar hem zodat u hem later nog kunt raadplegen.  ontroleer de stroomkabel zorgvuldig voor elk gebruik. Gebruik C het apparaat niet met een beschadigde stroomkabel. Om elk risico voor de gebruiker te vermijden mag de kabel uitsluitend vervangen worden door , of zijn klantenservice of gekwalificeerd en goedgekeurd persoon. een door De gebruikte kabel is een HO3VVH2-F 2 x 0,75 mm². Rol de kabel altijd volledig uit. Plaats het apparaat op een vlakke ondergrond in een voldoende geventileerde ruimte. Plaats het apparaat niet op een kwetsbaar oppervlak, op hout, mozaïek of een stoffen tafelkleed. Gebruik het apparaat nooit langer dan 40 uur aaneengesloten achter elkaar. Haal na 40 uur de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat 2 uur afkoelen voordat u het opnieuw gebruikt. Niet gebruiken in de buurt van spuitbussen onder druk of brandstof. Dek het apparaat tijdens gebruik niet af met een doek (brandgevaar). Dek de luchtafvoer nooit af. Gebruik het apparaat niet buitenshuis. Plaats uw apparaat nooit op een warme ondergrond of in de buurt van open vuur. Sluit de stekker aan op een 10/16 A 230V stopcontact. Wij adviseren u het apparaat aan te sluiten op een aardlekschakelaar met nominale afschakelstroom van maximaal 30mA. Als u een verlengsnoer moet gebruiken, gebruik dan een model met een draaddiameter van minimaal 0,75 mm² of groter. Zie erop toe dat kinderen niet met het apparaat spelen. Personen (inclusief kinderen) die niet in staat zijn het apparaat in alle veiligheid te gebruiken, ofwel door hun fysieke, zintuiglijke of mentale capaciteiten ofwel door hun gebrek aan ervaring of kenmerken_________________________________ T hermoplast onderstuk. Deksel met luchtgaten. 5 stapelbare droogplateaus (diameter 32 cm, dat wil zeggen circa 0,4 m² totaal droogoppervlak). Plateaus en deksel van polystyreen. Temperatuurregelaar. 230 Volt - 50 Hz - 250 Watt. 16 Dit apparaat voldoet aan de richtlijnen 2006/95/EU, 2004/108/CE, DEEE 2002/96/EU, RoHs 2002/95/EU en aan de EU richtlijn inzake aanraking met levensmiddelen 1935/2004. De gedroogde voeding kan gedurende enkele maanden (tot maximaal een jaar) droog bewaard worden in glazen of plastic potten met een luchtdichte sluiting. U kunt ze ook vacuüm verpakt bewaren in daarvoor bestemde plastic zakjes. milieu______________________________________ Milieubescherming - RICHTLIJN 2002/96/EU Om ons milieu en onze gezondheid te beschermen moeten elektrische apparaten aan het einde van hun levensduur verwijderd worden volgens nauwkeurig vastgestelde regels en is medewerking en betrokkenheid van zowel leverancier als gebruiker noodzakelijk. Daarom mag uw apparaat, zoals aangegeven met het symbool op het etiket, in geen geval in een afvalbak voor huishoudelijk afval weggegooid worden. Het is uw verantwoordelijkheid om dit apparaat aan het einde van zijn levensduur in te leveren bij een afvalinzamelingspunt bestemd voor elektrische en elektronische huishoudelijke apparaten. Neem voor informatie met betrekking tot de inzameling en de recycling van afgedankte apparaten contact op met uw lokale autoriteiten, de vuilophaaldienst of de winkel waar u het apparaat hebt gekocht. ingebruiknamE en gebruik__________________ 1e GEBRUIK 1/ Let er bij het uitpakken van het apparaat op dat alle verpakkingsonderdelen verwijderd worden. 2/ Controleer of alle onderdelen en accessoires aanwezig en in goede staat zijn. 3/ Maak voor gebruik van het apparaat alle onderdelen zorgvuldig schoon, zie paragraaf ONDERHOUD. Gebruik 1/ Lees de handleiding voor gebruik 2/ Bereid de ingrediënten voor naar gelang hun categorie, zie paragraaf KEUZE EN VOORBEREIDING VOEDING 3/ Plaats de ingrediënten op de verschillende plateaus. De voedingsmiddelen worden gedroogd door warme lucht. De lucht moet daarom vrij kunnen circuleren. Zorg er daarom voor de plateaus niet te overladen en zorg dat de voeding elkaar niet overlapt. Aanbevolen wordt om eerst het hoogste plateau te vullen en daarna van boven naar beneden te werken. De ingrediënten die het langzaamst drogen moeten bij voorkeur onderaan geplaatst worden. Kleine stukjes voeding (die door het drogen nog kleiner worden), kunt up op bakpapier leggen. Prik met een vork gaatjes in het bakpapier zodat de luchtcirculatie niet belemmerd wordt. Praktisch advies___________________________ Drogen is een eeuwenoude methode die het mogelijk maakt levensmiddelen op een eenvoudige en natuurlijke wijze te conserveren. Met het droogapparaat kunt u daarbij de temperatuur afstellen op het type product dat u wilt drogen. U kunt zo bloemen, kruiden, fruit en groenten drogen met behoud van hun voedingswaarde. De geconserveerde voeding behoudt zijn vitaminen en mineralen en ook de geur- en smaakstoffen blijven behouden of worden zelfs versterkt doordat ze meer geconcentreerd zijn. 17 Let op, wij adviseren de 5 plateaus op te stapelen, ook als ze niet allemaal gevuld worden. Plaats de lege plateaus onderaan voor eenvoudiger controle van de gedroogde voeding. 10/ Haal de stekker uit het stopcontact om het apparaat uit te zetten. 11/ Maak het apparaat schoon. Zie paragraaf ONDERHOUD. 4/ Stel de hoogte van de plateaus in , zie Fig 1. De laagste stand voldoet voor de meeste ingrediënten, maar de hoge stand is handig voor ingrediënten van 1,25 tot 2,5 cm hoog. 5/ Plaats het droogapparaat op een vlakke, hittebestendige ondergrond. Sluit het apparaat aan en selecteer de temperatuur op basis van het type voeding. Zie p. 1 en paragraaf TABELLEN VOOR DROGEN VAN VOEDING. 6/ Noteer voor elk ingrediënt de richttijd waarop het gedroogd zal zijn, maak hierbij gebruik van de tabel voor het drogen van voeding. Let op, de tijden zullen verschillen naar gelang het type ingrediënt, de grootte waarin het gesneden is, de hoeveelheid voeding op de plateaus, de vochtigheid van de ruimte en de gewenste textuur. De tijden in de tabel zijn daarom een benadering. 7/ Wij adviseren de plateaus te wisselen voor een uniforme droging op de verschillende etages. De voeding op het laagste plateau zal sneller drogen dan die op het hoogste plateau. Position Laagstebasse stand 8/ Controleer de voedingsmiddelen enige tijd voor de verwachte droogtijd. Het kan voorkomen dat niet alle stukjes even droog zijn, dat kan te maken hebben met een verschil in afmeting en/of de plaats in het droogapparaat. U kunt zonder problemen de voeding die al voldoende droog is al uit het apparaat halen en de overige stukjes verder laten drogen. Om te controleren of de voeding al voldoende gedroogd is snijdt u een stukje door. Er mag zich geen vocht op het snijvlak vormen. Position haute Hoge stand Fig.1 9/ Als het droogproces voltooid is bewaart u de voeding in luchtdichte potten of dozen. Wij adviseren om de voeding te voorzien van een etiket met de datum, de inhoud en de droogtijd zodat u het proces later op dezelfde manier kunt herhalen. 18 keuze en voorbereiding van de voeding____  kunt fruit en groenten geschild of ongeschild drogen, afhankelijk U van het gebruik waarvoor het bestemd is. Voor maximaal behoud van vitamines raden wij aan fruit en groenten niet te schillen. Voor drogen met schil moet u een wat langere droogtijd rekenen. Keuze van de voeding: Gebruik ingrediënten in goede staat en was ze van te voren als ze bedoeld zijn voor consumptie. De meeste fruit- en groentesoorten kunnen gedroogd worden, maar sommige vragen meer tijd dan andere. Zie paragraaf TABELLEN VOOR DROGEN VAN VOEDING. Door voor rijp fruit te kiezen verhoogt u het vitaminegehalte en de smaak van de gedroogde voeding. Kies voor verse, onbeschadigde groenten.  ergeet niet het fruit en de groenten droog te wrijven zodat ze V niet vochtig zijn wanneer u ze in het droogapparaat plaatst. Ontpit kersen, perziken, abrikozen… E nkele lichter gekleurde fruitsoorten hebben de neiging bruin te kleuren tijdens en na het droogproces (appels, peren, perziken, abrikozen en bananen). U kunt dit fruit, om de lichte kleur te behouden, gedurende 2 minuten onderdompelen in citroen-, sinaasappel- of ananassap. U kunt het ook onderdompelen in een ascorbinezuuroplossing (te koop bij drogist of apotheek), die bestaat uit een eetlepel ascorbinezuur op vier eetlepels water. Dep de plakjes na het bad goed droog met keukenpapier en plaats ze daarna op de plateaus. Let op, de smaak van het fruit kan veranderen door deze behandeling. S nijd het fruit of de groenten in plakken van 5mm tot ongeveer 12 mm. Hoe dunner de ingrediënten gesneden zijn, hoe sneller ze zullen drogen.  ompel paddenstoelen onder in een mengsel van een eetlepel D citroensap op een kopje water om te voorkomen dat ze bruin worden tijdens het droogproces. Voorbereiding en behandeling voeding:  rijf het fruit of de groenten na het wassen droog en verwijder W beschadigingen.  ij adviseren ingrediënten altijd door te snijden, want hoe groter W het snijdoppervlak, hoe korter de droogtijd, de schil vertraagt het proces. Bijv. snijd aardbeien doormidden, boontjes en asperges in de lengterichting... K lein fruit zoals druiven, kersen... kunnen heel gedroogd worden, maar u kunt ze beter inprikken of blancheren door ze enkele seconden in kokend water onder te dompelen. De schil barst dan tijdens het drogen open zodat het vocht uit het fruit makkelijker vrij komt. Droog het fruit na blancheren zorgvuldig af voordat u het op de plateaus van de droger legt. 19 TABellen voor het drogen van voeding__________________________________________________________ De in de onderstaande tabellen aangegeven droogtijden geven slechts een indicatie. Er zijn verschillende elementen die de exacte droogtijd beïnvloeden: de categorie, de grootte en de kwaliteit van de ingrediënten, de plaats op de plateaus, de atmosferische omstandigheden en de persoonlijke voorkeur. In de tabel achterin de handleiding kunt u uw eigen voorkeuren noteren. FRUIT - 70°C Ingrediënt Abrikozen Citrusfruit Ananas Bananen Kersen Vijgen Aardbeien Kaki’s Kiwi Mango Meloen Bramen Blauwe bosbes Nectarines Watermeloen Perziken Peren Appels Pruimen Druiven Rabarber Voorbereiding Snijd doormidden of in vieren Met de schilkant naar onderen leggen Niet schillen. In plakken van 6 mm snijden. Voor citroenen, raspen na het drogen. Verwijder de schil en het hart. In plakken van 6 mm snijden. Verwijder de schil en snijd in plakken van 3 mm. Ontstelen en ontpitten. Halveren en met de schilkant op het plateau leggen. Beschadigingen verwijderen en uitspreiden in één laag, met snijkant naar beneden Steeltjes verwijderen en halveren of in plakken van 6 mm snijden. Steelaanzet verwijderen en schillen. In plakken van 6 mm snijden. Verwijder de schil, hart en pitjes en snijd in plakken van 6 mm. Verwijder de schil en pit en snijd in plakken van 6 mm. Schillen en pitten verwijderen. In plakken van 6 mm snijden. Laten zoals ze zijn. Voor bramen met een wasachtige schil, 1 à 2 minuten blancheren in kokend water. Heel op de plateaus plaatsen. Textuur na drogen Soepel Soepel Soepel Taai Taai en kleverig Soepel Taai en knapperig Taai Taai en knapperig Soepel Soepel en kleverig Taai Tijd (u) 10 tot 18 4 tot 15 8 tot 12 8 tot 12 8 tot 18 6 tot 26 6 tot 15 8 tot 15 7 tot 15 7 tot 15 8 tot 12 10 tot 15 Taai en knapperig 4 tot 6 Verwijder de schil (optioneel) en pit en snijd in plakken van 9 mm. Schillen en pitten verwijderen. In plakken van 6 mm snijden. Verwijder de schil en pit en snijd in plakken van 6 mm. Schillen, klokhuis verwijderen en in plakken van 6 mm snijden. Onderdompelen in citroensap (optioneel) en droogdeppen. U kunt ze ook in partjes snijden, maar de droogtijd is dan langer. Schillen (optioneel), klokhuis verwijderen en in plakken snijden. Onderdompelen in citroensap (optioneel) en droogdeppen. U kunt ze ook met kaneel bestrooien. 1 tot 2 minuten blancheren in kokend water. Halveren en ontpitten. Ontstelen. 1 tot 2 minuten blancheren in kokend water. U kunt de druiven ook halveren. In stukken van 25 mm snijden. Soepel Soepel en kleverig Soepel Soepel 8 tot 16 8 tot 20 8 tot 24 8 tot 30 Soepel 6 tot 10 Soepel Soepel 10 tot 36 8 tot 15 Taai 3 tot 12 20 U kunt ook fruitrolletjes maken, in stukjes gesneden is dit heerlijk snoepgoed. Hiervoor maalt u het fruit tot puree met de staafmixer of blender. U kunt ook wat suiker of honing toevoegen, maar pas op voor te veel zoetstoffen, want de smaak en suiker worden geconcentreerder door het droogproces. Sommige fruitsoorten met een hoog zetmeelgehalte, zoals appels, moeten eerst gegaard worden. N.B. U kunt ook verschillende soorten fruit mengen: bijv. aardbei-banaan / appel-peer / ananas-sinaasappel… Spreid de puree uit op vershoudfolie of bakpapier dat u op de plateaus hebt gelegd. Zorg ervoor dat in het midden een gat overblijft dat groot genoeg is voor een goede luchtcirculatie. De laag moet ongeveer 5-6 mm dik zijn. Drogen op 70°C, zoals bij fruit, gedurende 6 tot 8 uur. Oprollen voordat het afgekoeld is. U kunt ook kleine rondjes uitsteken, voor heerlijke snoepjes. Bewaar ze in vershoudfolie en in een luchtdichte afgesloten doos. GROENTEN - 70°C (60°C in blokjes gesneden / 50°C voor paddenstoelen) Ingrediënt Voorbereiding Knoflook Haal de teentjes los. Schil verwijderen, in plakjes snijden en op plateau plaatsen. U kunt de plakjes na het drogen fijnhakken. Artisjokken Snijd de harten in repen van 3 mm. Laat 5 tot 8 minuten koken in een mengsel van 15 ml citroensap en 250 ml water. Asperges Snijd in stukken van 25 mm of halveer in de lengterichting. Aubergines Schillen en in plakken van 6 mm tot 12 mm dik snijden. Biet Verwijder het blad, de schil en de wortels. Blancheren tot ze beetgaar zijn. In plakken van 6 mm of in blokjes snijden. Brocoli Haal de roosjes los en blancheer ze. Wortel In plakken van 6 mm snijden en blancheren. Bleekselderij Haal het blad en de stengels los en snijd de stengels in plakken van 6 mm. Haal het blad eerder uit het droogapparaat dan de stengels. Paddenstoelen Kies bij voorkeur jonge paddestoelen. Borstel ze af om ze schoon te maken. In 10 mm dikke plakken snijden. Onderdompelen in citroensap/water om ze blank te houden. Kool In fijne repen van ongeveer 3 mm dik snijden. Spruiten Steelaanzet verwijderen en halveren. Blancheren tot ze beetgaar zijn. Bloemkool Haal de roosjes los. Blancheren tot ze beetgaar zijn. 21 Textuur na drogen Bros Tijd (u) 4 tot 12 Bros 4 tot 12 Bros Taai Bros 4 tot 8 4 tot 15 4 tot 12 Bros Taai Bros 4 tot 15 6 tot 12 6 tot 12 Taai 2 tot 8 Taai Bros Taai 4 tot 10 10 tot 16 6 tot 15 Ingrediënt Komkommer Courgette Spinazie Spercieboontjes (groen of geel) Blokjes gemengde groenten (macedoine) Maïs Knollen/rapen Uien Pastinaak Doperwten Pepers Prei Paprika Aardappel Pompoen Tomaten Voorbereiding Schillen en in 6 mm dikke plakken snijden. In plakken van 3 mm snijden. Goed wassen en steeltjes verwijderen. Blancheren tot de bladjes slap zijn. In stukken van 25 mm snijden. Blancheren tot ze wat doorschijnend zijn. Eenmaal keren tijdens het drogen. Snijd de groenten (wortel, knolselderij, prei) in blokjes en leg ze op geperforeerd bakpapier. Textuur na drogen Taai Taai Zeer bros Bros Tijd (u) 6 tot 10 7 tot 15 4 tot 10 6 tot 15 Taai 5 tot 8 Blancheer de kolven tot ze beetgaar zijn. Haal de korrels los en plaats ze op het plateau. Gebruik een zeefdoek of geperforeerd bakpapier om te zorgen dat de korrels op het plateau blijven liggen. Omkeren tijdens het drogen voor uniforme droging. In stukken van 6 mm snijden. Blancheren tot ze zacht zijn. Schillen. In plakken of stukjes van 12 mm snijden. Gebruik een zeefdoek of geperforeerd bakpapier om te zorgen dat de stukjes op het plateau blijven liggen. Af en toe keren. In stukken van 6 mm snijden. Blancheren tot ze beetgaar zijn. Doppen, blancheren en af en toe keren. Afhankelijk van grote heel of gehalveerd op het plateau leggen. Gebruik hierbij handschoenen. Schoonmaken. In plakken of stukjes van 12 mm snijden. Gebruik een zeefdoek of geperforeerd bakpapier om te zorgen dat de stukjes op het plateau blijven liggen. Af en toe keren. Halveren, zaadlijsten verwijderen en in repen van 6 mm snijden. Het is niet beslist noodzakelijk de aardappels te schillen. In stukken van 6 mm snijden. Blancheren tot ze beetgaar zijn. U kunt ze ook raspen. Schillen en de pitten verwijderen. In repen of plakken van 8 mm snijden. Ontvel de tomaten door ze in kokend water onder te dompelen. Snijd ze in plakken van 6 mm. U kunt ze na het ontvellen ook halveren, maar hierdoor wordt de droogtijd langer. Bros 4 tot 12 Taai Bros 20 tot 30 5 tot 12 Taai Bros Taai 6 tot 12 8 tot 12 4 tot 12 Bros 5 tot 12 Taai Bros 4 tot 12 6 tot 15 Taai Taai 4 tot 15 6 tot 20 22 OVERIGE Ingrediënten Basilicum Bieslook Gember Munt Oregano Brood Pasta Planten voor kruidenthee Bloemblaadjes Peterselie Tijm Voorbereiding Gebruik de kleine blaadjes heel en snijd grotere in stukjes. Gebruik de hele sprieten. In plakken snijden. Leg de hele takken op de plateaus. Leg de hele takken op de plateaus. Snijd het brood in kleine stukjes. Verwijder de korst. Leg de pasta in één laag op de plateaus. Leg de hele takken op de plateaus. Gebruik de hele blaadjes. Maak kleine bosjes. Fijnhakken na het drogen. Gebruik de hele takken. Temperatuur 40°C 40°C 40°C 40°C 40°C 40°C 60°C 40°C 30°C 40°C 40°C Tijd (u) 4 tot 6 6 tot 8 6 tot 8 6 tot 8 6 tot 8 1 tot 2 2 tot 4 6 tot 8 4 tot 6 4 tot 6 4 tot 6 N.B. Als de kruiden gedroogd zijn kunt u de takjes verwijderen. BEWAREN en gebruik van de voeding_ _______ N.B.: Als uw gedroogde voedingsmiddelen gedurende de eerste dagen na droging nog vocht afgeven moet u ze nogmaals drogen, de droogtijd is dan niet lang genoeg geweest. Bewaren van gedroogde voedingsmiddelen: Doe de gedroogde voeding pas in luchtdicht afgesloten potten als deze volledig is afgekoeld. De voeding is alleen goed te conserveren als er tijdens het bewaren geen vocht opgenomen kan worden. Door te vacumeren kan de houdbaarheid met meerdere maanden verlengd worden. U kunt de voeding ook bewaren in plastic zakken met zip-sluiting als u de lucht hieruit verwijdert. Bewaar gedroogde voeding niet direct in een blik of een doos van metaal. Bewaar de gedroogde voeding in een donkere, koele ruimte van ongeveer 15 °C. Verkruimel kruiden niet om de geur en smaak zo lang mogelijk te behouden. Let op, u kunt gedroogde groeten en fruit niet langer dan één jaar bewaren. Rehydrateren van gedroogde voedingsmiddelen: Over het algemeen wordt gedroogd fruit als zodanig gegeten en hoeft het niet gerehydrateerd te worden. Om taarten en sauzen te maken kunnen ze wel gerehydrateerd worden. De meeste gedroogde groenten moeten wel gerehydrateerd worden behalve wanneer ze in soep of een saus gebruikt worden… Er zijn verschillende oplossingen voor het rehydrateren van groente en fruit: laten weken, koken, stomen of direct toevoegen aan andere ingrediënten van een recept. Let op dat u geen suiker of zout aan het kookwater toevoegt, dat vertraagt de vocht opname. 23 Weken: Let op, het wordt aanbevolen gedroogd fruit en groenten te laten weken in de koelkast om bacterievorming te vermijden. Het water moet het fruit net bedekken. De tijd voor rehydratatie is ongeveer 4 uur. U kunt bij twijfel beter wat korter rekenen, want te lang weken maakt de producten week. Voor groenten is de weektijd 2 tot 10 uur. Groenten kunnen ook in bouillon geweekt worden. Ter informatie, een kop gedroogde groenten of fruit geeft ongeveer 2 koppen gerehydrateerde groenten of fruit. Gebruik van gedroogde voedingsmiddelen Fruit kan als zodanig gebruikt worden of gerehydrateerd worden voor gebruik in yoghurt, taarten, ijs… Groenten kunnen of gerehydrateerd worden of direct toegevoegd worden aan soepen, sauzen of stoofgerechten als ze in kleine stukjes geneden zijn. U kunt ze ook malen vóór rehydratatie om smaak te geven aan uw gerechten, bijvoorbeeld voor paprika, pepers, knoflook, uien, prei… Met tot poeder vermalen tomaat maakt u eenvoudig tomatensaus door wat heet water toe te voegen. NB. U wordt geadviseerd om groenten met een lange gaartijd voor het drogen te blancheren. Koken: Doe een kop gedroogd fruit met een kop water in een pan en laat zachtjes koken tot het fruit een goede consistentie heeft. Voeg een kop gedroogde groenten toe aan een kop kokend water. Haal van het vuur en laat 15 tot 20 minuten staan tot de groenten een goede consistentie hebben. Stomen: Stoom fruit 3 tot 5 minuten. Stoom groenten tot ze helemaal gaar zijn (afhankelijk van het type voeding en de grootte). Meekoken: Voeg de groenten direct toe aan het recept. Voeg wel wat water toe om de rehydratatie te bevorderen. 24 eerste hulp bij problemen_ _______________________________________________________________________ Volg altijd zorgvuldig het voorbereidingsproces zoals beschreven in deze handleiding. Hierdoor voorkomt u de meeste problemen. Als u toch problemen tegenkomt, raadpleeg dan onderstaande tabel om te begrijpen waar het probleem vandaan komt en hoe u het kunt oplossen. Probleem Oorzaak Oplossing Het apparaat gaat plotseling vanzelf uit. De storing wordt veroorzaakt doordat de onderkant van het apparaat te warm is geworden. De veiligheidsschakelaar sluit het apparaat automatisch af. 2 mogelijke oorzaken: - de plateaus zijn te vol. - De ventilatiemotor is defect. Laat het apparaat afkoelen. Verwijder het teveel aan ingrediënten. Sluit het apparaat weer aan en start opnieuw. Als het apparaat weer afslaat is het defect. Wend u dan tot uw verkoper. Alle aansprakelijkheid wordt geweigerd wanneer u het apparaat zelf repareert. Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit. Het apparaat blaast geen lucht en warmt niet op. Controleer of de temperatuurregelknop goed op één temperatuur is afgesteld. Er is geen stroomtoevoer. Controleer of het stopcontact goed werkt. Het apparaat blaast wel lucht, maar warmt niet op. Het apparaat warmt wel op maar blaast geen lucht. Er zit een draadje los in het apparaat. De thermostaat werkt niet goed. De motor of ventilator is geblokkeerd. Breng het terug naar de klantenservice van de winkel. Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact en controleer of er niets is (stukjes gedroogde voeding) dat de ventilator blokkeert. Zet de onderkant van het apparaat op zijn kant en schud om de deeltjes te verwijderen. Sluit het apparaat weer aan en breng het terug naar de klantenservice van de winkel als het nog steeds niet werkt. Als er vloeistof in de ventilatieopeningen of op de ventilatiekast is gekomen, haal dan onmiddellijk de stekker uit het stopcontact en breng het apparaat naar de kantenservice van de winkel. 25 Probleem Het apparaat doet er lang over om te drogen. De droging is onregelmatig. De motor of de blazer maakt teveel geluid. Oorzaak Oplossing De plateaus zijn te vol. De lucht moet vrij kunnen circuleren voor optimale droging. Plaats een kleinere hoeveelheid op de plateaus of verdeel de ingrediënten anders. De ventilator gaat langzamer of blaast te zwak. Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact en controleer of er niets is (stukjes gedroogde voeding) dat de ventilator blokkeert. Zet de onderkant van het apparaat op zijn kant en schud om de deeltjes te verwijderen. Sluit het apparaat weer aan en breng het terug naar de klantenservice van de winkel als het nog steeds niet werkt. Er ontsnapt lucht door een vervorming of omdat de plateaus niet goed zijn opgestapeld. Plaats de plateaus op een correcte manier in het apparaat. N.B. De hete lucht tijdens het droogproces van de meeste vaatwassers kan de plateaus vervormen. Er is verschil in dikte of rijpheid van de ingrediënten. Controleer of de voeding in gelijkte diktes is gesneden. De plateaus zijn niet gewisseld. Wissel de plateaus één of twee keer van plaats tijdens het droogproces. verplaats de onderste plateaus naar boven en de plateaus die bovenaan staan naar onder. De plateaus zijn te vol. Controleer of de ingrediënten de luchtcirculatie niet blokkeren. De motor of ventilator is geblokkeerd. Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact en controleer of er niets is (stukjes gedroogde voeding) dat de ventilator blokkeert. Zet de onderkant van het apparaat op zijn kant en schud om de deeltjes te verwijderen. Sluit het apparaat weer aan en breng het terug naar de klantenservice van de winkel als het nog steeds niet werkt. 26 onderhoud________________________________ garantievoorwaarden____________________ LET OP: Haal de stekker uit het stopcontact voordat u het apparaat schoonmaakt. Laat het apparaat voldoende afkoelen (ongeveer 30 minuten). De garantie van dit apparaat is 2 jaar. Wilt u de garantie gratis met één jaar verlengen, schijf u dan in op (www.lagrange.fr). De garantie geldt de website van voor onderdelen en manuren en dekt fabrieksfouten. Uitgesloten van garantie zijn  : beschadiging die voortkomen uit verkeerd gebruik of het niet naleven van de handleiding en schade door vallen.  nderstuk van het apparaat: Schoonmaken met een vochtig O doekje. Gebruik geen schuurspons of schurende of bijtende schoonmaakmiddelen om het plastic te beschermen en de glans de behouden. Let op: dompel het onderstuk van het apparaat en het snoer nooit onder in water. Niet geschikt voor de vaatwasmachine. DEZE GARANTIE BEPERKT ZICH TOT HUISHOUDELIJK GEBRUIK EN IN GELDT IN GEEN GEVAL BIJ BEROEPSMATIG GEBRUIK. De wettelijk verplichte garantie van de verkoper sluit in niets de wettelijke garantie van de producent uit voor wat betreft fabricagefouten, volgens artikel 1641 en verder van het Franse Burgerlijk Wetboek. Neem bij storingen of slecht functioneren contact op met uw verkoper. In geval van een technisch defect binnen 8 dagen volgend op de aankoopdatum wordt het apparaat vervangen. Na verstrijken van deze periode wordt het apparaat gerepareerd door de klantenservice van . P lateaus: Maak ze schoon met een vochtig doekje en vaatwasmiddel. Gebruik geen schuurspons of schurende of bijtende schoonmaakmiddelen om het plastic te beschermen en de glans de behouden. De plateaus mogen in de vaatwasser, maar op lage temperatuur. Opmerking: Droog alle onderdelen altijd goed af voordat u ze terugzet en opbergt. 27 NOTities________________________________________________________________________________________ Ingrediënt Grootte van de stukjes Hoeveelheid 28 Droogtijd
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

LAGRANGE Déshydrateur Nutris® de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor