Indesit K 34 G(W)/O de handleiding

Categorie
Kookplaten
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Cuisinière
Installation et emploi
Fornuis
Plaatsing en gebruik
K 34 G/O
Cuisinière avec four à gaz
Instruction pour l'installation et l'emploi 3
Fornuis met gasoven
Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik 12
12
1 Deze instrukties zijn alleen geldig voor de landen waarvan
de symbolen voorkomen in de handleiding en op het
typeplaatje van het apparaat.
2 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik
binnenshuis.
3 Dit apparaat betreft een apparaat klasse 1 (losstaand) of
klasse 2 - subklasse 1 (ingebouwd tussen twee meubels).
4 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de
gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te
lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten
betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik en
het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele
verdere raadpleging.
5 Na het verwijderen van de verpakking moet men goed kijken of
het apparaat geheel gaaf is. In geval van twijfel moet men het
fornuis niet gebruiken en zich tot een bevoegde installateur
wenden. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, polystyrene,
spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen blijven
aangezien het potentieel gevaarlijk kan zijn.
6 Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde
installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een
verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen,
dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet
verantwoordelijk worden gesteld.
7 De elektrische veiligheid van dit fornuis is slechts dan
gegarandeerd als het op de juiste wijze geaard is volgens de
geldende normen voor elektrische veiligheid. Men moet zich
hiervan verzekeren en in geval van twijfel een nauwkeurige
kontrole van de installatie laten uitvoeren door een bevoegde
installateur. De fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden
voor eventuele schade die veroorzaakt is doordat het apparaat
niet geaard is.
8 Voordat men het fornuis aansluit, moet men zich ervan verzekeren
dat de gegevens op het typeplaatje overeenkomen met uw
elektriciteitsnet en stadsgas.
9 Let er op dat het elektrische vermogen van uw net en van de
stopkontakten voldoende is voor het maximum vermogen van
het apparaat, zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van
twijfel moet men zich tot een bevoegde installateur wenden.
10 Bij het installeren moet men een veelpolige schakelaar
aanbrengen met een gelijke onderlinge afstand tussen de
kontaktpunten van minstens 3 mm.
11 Als de stekker niet juist is voor het stopkontakt moet men hem
door een bevoegde electricien laten vervangen met een ander
type stekker dat wel geschikt is. Deze moet er ook op letten dat
de doorsnede van de draden van het stopkontakt geschikt is voor
het vermogen van de apparatuur. In het algemeen wordt het
gebruik van adaptors., dubbelstekkers en/of verlengsnoeren
afgeraden. Indien het gebruik hiervan onvermijdelijk is moet men
enkelvoudige of meervoudige adaptors gebruiken en
verlengsnoeren die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen,
maar let er op dat het vermogen van de stroom zoals aangegeven
op de enkelvoudige adaptor en op de verlengsnoeren niet wordt
overschreden, noch het maximum vermogen aangegeven op de
meervoudige adaptor.
12 Laat de apparatuur niet onnodig aanstaan. Doe de
hoofdschakelaar uit wanneer de apparatuur niet gebruikt wordt
en draai de gaskraan dicht.
13 Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen en verwarmingsafvoeren
niet verstoppen.
14 De voedingskabel van deze apparatuur mag niet door de gebruiker
vervangen worden. In het geval dat hij vervangen moet worden
moet men zich uitsluitend tot een door de fabrikant geautoriseerde,
bevoegde installateur wenden.
15 Deze apparatuur mag alleen voor het ervoor bestemde doel
gebruikt worden. Ieder ander gebruik (b.v. verwarming van het
vertrek) is ongeschikt en daardoor gevaarlijk. De fabrikant kan
niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade die
voortkomt uit onjuist, ongeschikt of onredelijk gebruik.
16 Het gebruik van elektrische apparatuur brengt het in acht nemen
van enkele fundamentele regels met zich mee. In het bijzonder:
· raak de apparatuur niet aan met natte of vochtige handen of
voeten
· gebruik de apparatuur niet als u blootvoets bent
· gebruik verlengsnoeren slechts met de uiterste voorzichtigheid
· niet aan de hoofdkabel of de apparatuur zelf trekken om de
stekkker uit het stopkontakt te trekkken.
· laat de apparatuur niet aan weersomstandigheden (regen,
zon enz.) blootstaan
· laat de apparatuur niet door kinderen of gehandicapte
personen gebruiken zonder toezicht
17 Als men apparatuur van dit soort niet meer gebruikt, wordt
aangeraden hem onschadelijk te maken door de kabel door te
snijden, nadat men de stekker uit het stopkontakt heeft getrokken.
Verder wordt aangeraden de delen die gevaar voor kinderen
zouden kunnen opleveren, speciaal als ze ermee willen spelen,
onschadelijk te maken.
18 Plaats geen wankele of vervormde pannen op de branders en
kookplaten om omvallen te vermijden. Zorg dat de handvaten
naar het midden van het fornuis gericht zijn zodat men er niet
tegen kan stoten.
19 Kontroleer altijd dat de knoppen op de positie “·”/“o” staan als het
fornuis niet gebruikt wordt.
20 Enkele onderdelen van het apparaat blijven lang na het gebruik
warm. Let erop dat U ze niet aanraakt.
21 Laat de kookplaten niet aan staan zonder pannen erop aangezien
de verhitting in korte tijd schade zou kunnen aanrichten aan het
apparaat of de meubels eromheen.
22 Gebruik geen ontvlambare vloeistoffen (alcohol, benzine enz.) in
de buurt van het fornuis als dit in gebruik is.
23 Als u kleine electrische apparatuur gebruikt in de buurt van het
kookvlak, let dan op dat de snoer ervan niet op de hete delen
terecht komt. Controleer altijd dat de knoppen in de positie
24
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen
op een afstand.
25 Gasfornuizen hebben, voor een goede werking, behoefte aan
regelmatige luchtverversing. Controleer dat bij het installeren
aan de vereisten, beschreven in de paragraaf betreffende
het “Plaatsen”, is voldaan.
26 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er
voor zorgen dat het er niet af kan schuiven.
Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan:
voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn.
altijd gebruik te maken van originele onderdelen.
Aanwijzingen
13
Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat
deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste
wijze uitvoert en volgens de geldende normen.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat U tot
onderhoud of regelen overgaat.
De inbouwgasfornhuizen voor Nederland, zijn in de fabriek
afgesteld voor Natuurlijk gas categorie I2L, het is niet nodig
om dit nogmaals af te stellen.
Het plaatsen
Belangrijk: dit apparaat mag alleen geïnstalleerd worden
en funktioneren in goed geventileerde vertrekken volgens
de voorschriften van de van kracht zijnde volgens de
geldende normen. De volgende eisen moeten in acht
genomen worden:
a) Het vertrek moet een afvoersysteem naar buiten toe
hebben voor de uitlaatgassen, door middel van een
afzuigkap of een automatische elektrische afzuiging
die in werking treedt wanneer men het fornuis aanzet.
In open haard of vertakte rookpijp Meteen
(aanwezig bij de kook apparaten) naar buiten
b) Het vertrek moet luchttoevoersystemen hebben, vereist
voor de normale verbranding van het gas. De
luchttoevoer die vereist wordt voor de normale
verbranding moet minstens 2m
3
/h zijn per kW
geinstallerd vermogen.
Het systeem kan gerealiseerd worden door lucht direct
van buiten het gebouw te onttrekken door middel van
een buis van tenminste 100 cm
2
doorsnede die niet
kan verstoppen (Afb.A).
Of, door lucht op indirecte wijze toe te voeren vanuit
aangrenzende vertrekken die, zoals hierboven
beschreven wordt, met buiten verbonden zijn door
middel van een ventilatiebuis. Deze vertrekken mogen
geen onderdeel uitmaken van het gemeenschappelijk
onroerend goed, noch van brandgevaarlijke ruimtes,
of van slaapkamers (Afb.B).
Bijzonderheid A Aansluitende Ventilatie
kamer kamer
A
Voorbeed van een ventilatie opening Vergroting van de gleuf tussen
voor verbrandings lucht de deur en de vloer
Afb. A Afb. B
c) Als U het apparaat intensief en lang achter elkaar
gebruikt kan het nodig zijn het vertrek te luchten, b.v.
door het raam te openen of de afzuigkap, indien
aanwezig, op hoog te zetten.
Het nivelleren (alleen bij enkele modellen aanwezig)
Om de keuken te kunnen nivelleren, moet u de
regelingsvoetjes gebruiken. Indien dit nodig is, kan men
deze voetjes in de daarvoor geschikte gaten
vastschroeven. Deze bevinden zich in de hoeken van het
onderstuk van het fornuis.
Het monteren van de poten (alleen bij enkele modellen
aanwezig)
Bij het fornuis zijn poten inbegrepen, die men aan het
onderstuk van het fornuis moet verbinden.
Het installeren van de ingebouwde fornuizen
Het is mogelijk het fornuis te installeren naast keukenkastjes
als het niet hoger is dan de aanrecht. De muur die in kontakt
staat met de achterkant van het fornuis mag niet van
brandbaar materiaal zijn gemaakt. Tijdens werking kan de
achterwand van het fornuis een warmte bereiken van 50°C
hoger dan de kamertemperatuur. Voor een juiste installering
van de fornuis moeten de volgende voorzorgsmaatregelen
in acht genomen worden:
a) Het apparaat kan in de keuken, eetkamer of andere kamer
staan, maar niet in de badkamer.
b) De meubels naast het apparaat moeten minstens 200mm
van de aanrecht verwijderd zijn in het geval dat de
oppervlakte van het apparaat zich hoger dan de aanrecht
bevindt. Er mogen zich geen gordijnen achter het fornuis
bevinden tenzij minstens 200mm verwijderd van de
kanten van het apparaat.
c) Eventuele afzuigkappen moeten worden geïnstalleerd
volgens de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van
de kap.
d) Als het fornuis onder een keukenkastje wordt geïnstalleerd
moet er een minimum afstand van 420mm bestaan tot
de aanrecht. Als zich keukenkastjes van brandbaar
Instrukties voor het installeren
14
materiaal boven het fornuis bevinden moet de afstand
700mm zijn.
e) De muur die in kontakt staat met de achterkant van het
fornhuis mag niet van brandbaar materiaal zijn gemaakt.
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Aansluiten gas
Voor het aansluiten aan de buis van het natuurlijk gas
categorie I2L, is het fornuis voorzien van een aansluiting
van 1/2". Deze aansluiting vraagt om een harde buis (NBN
D. 51-003) of een buigzame slang die voldoet aan de
voorschriften ARGB 03-80, met twee metalen
aansluitingen voor de toevoer van brandbaar gas. De
metalen aansluiting moet goed worden bevestigd aan de
ingang “A of “C”. Al naar gelang het geval verandert men
de positie van de aansluiting.
A
C
Het wordt aangeraden de aansluiting zo dicht mogelijk bij
de gaskraan te bewerkstelligen. Boven het fornuis moet
een gaskraan worden aangebracht volgens de
geldendeplaatselijke normen; deze moet zodanig worden
aangebracht dat hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Als
het fornuis niet in gebruik is wordt aangeraden de
hoofdkraan dicht te draaien.
Aansluiting met harde buis
De aansluiting aan het gas moet zodanig worden
uitgevoerd dat het geen enkele druk uitoefent op het
apparaat.
Aansluiting met een roestvrije stalen buigzame buis
aan een onafgebroken wand met gedrade
aanhechtingen
Gebruik uitsluitend buizen en pakkingen, die voldoen aan
de voorgeschreven nationale normen. Het in werking
stellen van deze buizen moet zodanig worden uitgevoerd
dat de lengte van de buizen, geheel uitgestrekt, niet meer
dan 2000 mm is. Nadat de aansluiting heeft plaats
gevonden moet U kontroleren dat de slang niet in kontakt
is met beweegbare delen of dat hij knel zit.
Controle van de dichting
Als het fornuis geinstalleerd is moet men de perfekte
luchtdichtheid van de aansluitingen kontroleren met
zeepsop, nooit met een vlam.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Elektrische aansluiting dient te geschieden volgens de
norm NEN 1010, plus plaatselijk geldende voorschriften.
De fornuizen zijn voorzien van een drie-aderig snoer en
geschikt om aangesloten te worden op wisselstroom met
een spanning en frekwentie die aangegeven worden op
het typeplaatje. De klueren van het netsnoer komen
overeen met:
Groen-geel: aarde
Blauw: nul
Bruin: fase
Wanner het fornuis niet door middel van buigzame
leidingen aangesloten is, moet in de installatie een
meerpolige schakelaar aangebracht worden.
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij
nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan
de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men
kontroleren dat:
· de zekeringen en de leidingen geschikt zijn om het
vermogen te leveren dat door het fornuis zal worden
afgenomen (zie plaatje met technische gegevens);
· de aardleiding in overeenstemming is met de
bepalingen van de geldende normen en met de
wetgeving terzake;
· het stopkontakt of de tweepolige schakelaar
gemakkelijk bereikkbaar zijn nadat de oven geplaatst
is.
N.B: gebruik geen adaptors, dubbelstekkers of dergelijke,
aangezien deze oververhitting en branden kunnen
veroorzaken.
15
Kenmerken van de branders en straalpijpen
Tabel 1 (Voor Hollande) Natuurlijk gas
Branders Doorsnee
(mm)
Thermisch vermogen
kW (p.c.s. *)
Straal. 1/100 Bereik*
(l/h)
Nomin. Réd. (mm) G25
Snel
(Groot) (R)
100 3,00 0,7 116 332
Half Snel
(Medium) (S)
75 1,90 0,4 106 210
Hulp
(Klein) (A)
55 1,00 0,4 79 111
Oven - 3,10 1,0 132 343
Spanning
Nominale (mbar)
Minimum (mbar)
Maximum (mbar)
25
20
30
A 15°C en 1013 mbar-droog gas
P.C.S. Natuurlijk gas G25 = 32,49 MJ/m
3
Technische gegevens
Afmetingen van de oven:
- breedte cm 39
- diepte cm 44
- hoogte cm 34
Inhoud van de oven
liters 58
Afmetingen van de lade:
- breedte cm 42
- diepte cm 44
- hoogte cm 23
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
zie typeplaatje
Branders:
aanpasbaar aan ieder type gas dat is aangegeven in de
tabel aan de binnenkant van de deur of, de la voor
opwarmen openend, aan de linker binnenkant.
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke
modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
104
60
50
85/90
S
S
R
A
K 34 G/O
16
HET FORNUIS MET GASOVEN
A Lekplaat
B Gasbrander
D Rooster van de kookplaat
E Bedieningspaneel
F Regelbare pootjes
G Lekplaat of bakplaat
K Ovenrek
M Ovenknop
N Knoppen van de gasbranders
Gebruiksaanwijzing
De verschillende functies van het fornuis worden gekozen
door middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
De knoppen van de gasbranders op het kookvlak
(N)
Voor elke knop is met een ingevuld cirkeltje de positie van
de brander aangegeven die door deze knop wordt bediend.
Voor het aansteken van één van de branders houdt men
een vlam of een gasaansteker bij de brander. Druk en
draai de knop tegen de klok in tot aan maximum . Le-
dere brander kan functioneren op maximum, minimum of
er tussenin. Op de knop zijn, behalve de “uit” positie die
men herkent aan het symbool • als dit overeenkomt met
het referentiekerfje, de posities maximum . en minimum
aangegeven. Deze worden bereikt door de knop tegen
de klok in te draaien vanaf de “uit” positie. Voor het uitdoven
van de brander moet de knop met de klok mee gedraaid
worden totdat hij stilstaat (bij het symbool •).
Belangrijk: voordat u de oven en grill voor de eerste keer
gebruikt moet u de oven voor ongeveer een half uur leeg
laten werken met de thermostaat op maximum en de deur
van de oven open, een raam open in het vertrek. De geur
die zich kan ontwikkelen gedurende deze tijd is te wijten
aan het verdampen van de stoffen die gebruikt zijn voor
de bescherming van de oven en grill gedurende de periode
vanaf de produktie tot aan het installeren van het product.
Aanwijzing
Plaats geen schotels op de bodem van de oven, aangezien
de verwarmingselementen onder de bodem het gerecht
van onderen zouden verbranden en omdat de schotel de
luchtcirculatie in heteluchtovens zou verstoren. Bovendien
is de bodem enigszins bol voor het garanderen van de
stevigheid van de deformaties en garandeert dus niet een
stabiel steunvlak.
Ovenknop (M)
Hiermee kiest u de verschillende functies van de oven
en de beste temperatuur voor het gerecht dat u gaat
koken (tussen Min en Max)
Voor het aansteken van de brander van de oven houdt u
een vlam of gasaansteker bij het gat "F", terwijl u
tegelijkertijd de ovenknop indrukt en tegen de klok in
draait tot Max.
F
Aangezien het fornuis is voorzien van een
veiligheidssysteem moet u de knop voor ongeveer 6
seconden ingedrukt houden voor het doorlaten van
het gas.
F
A
E
K
G
D
B
MN
17
Practische raadgevingen voor het gebruik van de
branders
Voor het beste rendement moet u het volgende onthouden:
gebruik voor iedere brander de pan die erop past (zie
tabel) om te vermijden dat de vlammen er onderuit
komen;
gebruik alleen pannen met een platte bodem;
draai de knop op minimum zodra het kookpunt is
bereikt;
gebruik altijd pannen met deksels.
Branders ø Diameter pan (cm)
Snel (R) 24 – 26
Half-snel (S) 16 – 20
Spaarbrander (A) 10 – 14
Kit Ovendeur
Teneinde de deur van de oven koeler te houden en energie
te besparen is een extra protektie-kit verkrijgbaar. Deze
kit wordt vooral aangeraden waar kleine kinderen in huis
zijn. Het codenummer van deze kit is 076650 en hij is te
koop bij iedere erkende kleinhandelaar of bij de installateur
die U op de bijgeleverde lijst vindt.
De gewenste temperatuur wordt gekozen door de indicatie
van de waarde te laten samenvallen met het aanwijspunt
op het bedieningspaneel: hieronder vindt u de complete
reeks van de mogelijke temperaturen.
Min 150 180 220 Max
140 145 160 200 250
De ingestelde temperatuur wordt automatisch bereikt en
constant gehouden door de thermostaat.
Belangrijk: mochten per ongeluk de vlammen van de
gasbranders van de oven uitgaan, zet de knop dan op uit
en wacht een minuut voordat u hem weer aansteekt.
Belangrijk
De ovendeur wordt warm gedurende het gebruik. Houd
kleine kinderen op een afstand.
Ruimte onderin (alleen aanwezig bij enkele modellen)
Onderin de oven bevindt zich een ruimte die gebruikt kan
worden als opbergruimte voor potten en pannen. Voor
het openen van deur hiervan moet deze naar beneden
toe worden gekanteld.
Belangrijk: gebruik deze ruimte nooit voor het opbergen
van brandbaar materiaal.
Practische raadgevingen voor het koken
De oven biedt een reeks mogelijkheden voor de beste
manier om een gerecht te koken, met onderwarmte, met
bovenwarmte of uniform en met de gewenste intensiteit.
Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste
wijze te gebruiken; de hiervolgende aanwijzingen zijn dus
relatief en zullen door uw persoonlijke ervaringen worden
uitgebreid.
Desserts
Bij het bakken van taarten moet de oven altijd voor-
verwarmd zijn; wacht geduldig op het einde van de
voorverwarming (ongeveer 10-15 minuten). De tempera-
turen zijn normaal gesproken rondom 160°C. Open de
ovendeur niet tijdens het bakken, anders kan de taart
inzakken. Het deeg mag niet te dun zijn, anders wordt de
baktijd te lang. In het algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur
met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met
meel of paneermeel
Vis en vlees
Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis lage temperatu-
18
ren (150°C -175°C). (150°C-175°C). Rood vlees, als u
het van buiten bruin en van binnen mals wilt hebben,
wordt eerst voor korte tijd op een hoge temperatuur
gebraden (200°C - 220°C), en vervolgens op een wat
lagere temperatuur. In het algemeen, hoe groter het
stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de
kooktijd. Plaats het vlees midden onder de grill en plaats
een lekplaat op een van de ovenrekken onder de grill
voor het opvangen van druipend vet. Plaats het rek in
het midden van de oven. Als het gerecht meer onder-
warmte nodig heef gebruikt u de onderste stand.
Sluit altijd eerst de stroom af voordat men tot enige
handeling overgaat.
Voor een lange duurzaamheid van de oven is het belangrijk
hem regelmatig goed schoon te maken, als volgt:
· de geëmailleerde stukken en de zelfreinigende panelen
(indien aanwezig) worden met lauw water gewassen
zonder schuurmiddelen of bijtende middelen te
gebruiken;
· De binnenkant van de oven wordt, liefst na ieder
gebruik als hij nog lauw is, met een warm sop
gewassen, afgespoeld en goed gedroogd;
· Roestvrij staal, als het lang in contact is met
kalkhoudend water of sterke wasmiddelen
(fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met
water en droog. Verwijder altijd geknoeid water;
· Vermijd ophoping van vuil of vet op het
bedieningspaneel door dit regelmatig schoon te maken.
Gebruik een zachte spons of doek om te vermijden
dat de geëmailleerde delen of de chroom gekrast
worden.
Belangrijk: controleer regelmatig de conditie van de
gasslang en vervang hem zodra hij niet meer geheel in
orde is; het is aan te bevelen de gasslang ieder jaar te
vervangen.
Vervangen van het lampje van de oven
· Sluit de stroom af door middel van de schakelaar of
door de stekker uit het stopkontakt te trekken;
· Schroef het glazen dekplaatje los;
· Schroef het lampje los en vervang het met een ander
dat hittebestendig is tot een temperatuur van 300°C
en met de volgende kenmerken:
- Spanning 230V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
· Breng het glazen plaatje weer aan en sluit de stroom
aan.
Het smeren van de kraantjes
Met verloop van tijd kan een kraantje geblokkeerd raken
of niet goed draaien. Het moet dan binnenin schoon
gemaakt worden en gesmeerd.
N.B. Dit moet worden uitgevoerd door een door de
fabrikant bevoegde installateur.
Verwijderen van de dekplaat
De dekplaat van het fornuis kan verwijderd worden om het
reinigen te vergemakkelijken. Open hem helemaal en trek
hem naar boven (zie afbeelding).
Normaal onderhoud en schoonmaken van de oven
19
Practische raadgevingen voor het koken in de oven
Gerecht Gewicht
Positie ovenrekken
van beneden af
Temperatuur
(°C)
Voorverwarmen
(min.)
Kooktijd
(min.)
Pasta
Lasagna
Cannelloni
Gegratineerde ovenschotels
2.5
2.5
2.5
3
3
3
210
200
200
10
10
10
60-75
40-50
40-50
Vlees
Kalfsvlees
Kip
Eend
Konijn
Varkensvlees
Lamsvlees
1.7
1.5
1.8
2.0
2.1
1.8
3
3
3
3
3
3
200
220
200
200
200
200
10
10
10
10
10
10
85-90
90-100
100-110
70-80
70-80
90-95
Vis
Makreel
Zwaardvis
Forel
1.1
1.5
1.0
3
3
3
180-200
180-200
180-200
10
10
10
35-40
40-50
40-45
Pizza
Napoletana 1.0 3 220 15 15-20
Gebak
Koekjes
Jamtaart
Quiche
Cake
0.5
1.1
1.0
1.0
3
3
3
3
180
180
180
165
15
15
15
15
30-35
30-35
45-50
35-40
NB: de kooktijden zijn indicatief en kunnen worden veranderd naar gelang uw eigen ervaring

Documenttranscriptie

Cuisinière Installation et emploi Fornuis Plaatsing en gebruik K 34 G/O Cuisinière avec four à gaz Instruction pour l'installation et l'emploi Fornuis met gasoven Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik 3 12 Aanwijzingen Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan: • voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn. • altijd gebruik te maken van originele onderdelen. 1 Deze instrukties zijn alleen geldig voor de landen waarvan de symbolen voorkomen in de handleiding en op het typeplaatje van het apparaat. 2 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. 3 Dit apparaat betreft een apparaat klasse 1 (losstaand) of klasse 2 - subklasse 1 (ingebouwd tussen twee meubels). 4 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik en het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. 5 Na het verwijderen van de verpakking moet men goed kijken of het apparaat geheel gaaf is. In geval van twijfel moet men het fornuis niet gebruiken en zich tot een bevoegde installateur wenden. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, polystyrene, spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen blijven aangezien het potentieel gevaarlijk kan zijn. 6 Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. 7 De elektrische veiligheid van dit fornuis is slechts dan gegarandeerd als het op de juiste wijze geaard is volgens de geldende normen voor elektrische veiligheid. Men moet zich hiervan verzekeren en in geval van twijfel een nauwkeurige kontrole van de installatie laten uitvoeren door een bevoegde installateur. De fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade die veroorzaakt is doordat het apparaat niet geaard is. 8 Voordat men het fornuis aansluit, moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens op het typeplaatje overeenkomen met uw elektriciteitsnet en stadsgas. 9 Let er op dat het elektrische vermogen van uw net en van de stopkontakten voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat, zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet men zich tot een bevoegde installateur wenden. 10 Bij het installeren moet men een veelpolige schakelaar aanbrengen met een gelijke onderlinge afstand tussen de kontaktpunten van minstens 3 mm. 11 Als de stekker niet juist is voor het stopkontakt moet men hem door een bevoegde electricien laten vervangen met een ander type stekker dat wel geschikt is. Deze moet er ook op letten dat de doorsnede van de draden van het stopkontakt geschikt is voor het vermogen van de apparatuur. In het algemeen wordt het gebruik van adaptors., dubbelstekkers en/of verlengsnoeren afgeraden. Indien het gebruik hiervan onvermijdelijk is moet men enkelvoudige of meervoudige adaptors gebruiken en verlengsnoeren die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen, maar let er op dat het vermogen van de stroom zoals aangegeven op de enkelvoudige adaptor en op de verlengsnoeren niet wordt overschreden, noch het maximum vermogen aangegeven op de meervoudige adaptor. 12 Laat de apparatuur niet onnodig aanstaan. Doe de hoofdschakelaar uit wanneer de apparatuur niet gebruikt wordt en draai de gaskraan dicht. 13 Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen en verwarmingsafvoeren niet verstoppen. 14 De voedingskabel van deze apparatuur mag niet door de gebruiker vervangen worden. In het geval dat hij vervangen moet worden moet men zich uitsluitend tot een door de fabrikant geautoriseerde, bevoegde installateur wenden. 15 Deze apparatuur mag alleen voor het ervoor bestemde doel gebruikt worden. Ieder ander gebruik (b.v. verwarming van het vertrek) is ongeschikt en daardoor gevaarlijk. De fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortkomt uit onjuist, ongeschikt of onredelijk gebruik. 16 Het gebruik van elektrische apparatuur brengt het in acht nemen van enkele fundamentele regels met zich mee. In het bijzonder: · raak de apparatuur niet aan met natte of vochtige handen of voeten · gebruik de apparatuur niet als u blootvoets bent · gebruik verlengsnoeren slechts met de uiterste voorzichtigheid · niet aan de hoofdkabel of de apparatuur zelf trekken om de stekkker uit het stopkontakt te trekkken. · laat de apparatuur niet aan weersomstandigheden (regen, zon enz.) blootstaan · laat de apparatuur niet door kinderen of gehandicapte personen gebruiken zonder toezicht 17 Als men apparatuur van dit soort niet meer gebruikt, wordt aangeraden hem onschadelijk te maken door de kabel door te snijden, nadat men de stekker uit het stopkontakt heeft getrokken. Verder wordt aangeraden de delen die gevaar voor kinderen zouden kunnen opleveren, speciaal als ze ermee willen spelen, onschadelijk te maken. 18 Plaats geen wankele of vervormde pannen op de branders en kookplaten om omvallen te vermijden. Zorg dat de handvaten naar het midden van het fornuis gericht zijn zodat men er niet tegen kan stoten. 19 Kontroleer altijd dat de knoppen op de positie “·”/“o” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. 20 Enkele onderdelen van het apparaat blijven lang na het gebruik warm. Let erop dat U ze niet aanraakt. 21 Laat de kookplaten niet aan staan zonder pannen erop aangezien de verhitting in korte tijd schade zou kunnen aanrichten aan het apparaat of de meubels eromheen. 22 Gebruik geen ontvlambare vloeistoffen (alcohol, benzine enz.) in de buurt van het fornuis als dit in gebruik is. 23 Als u kleine electrische apparatuur gebruikt in de buurt van het kookvlak, let dan op dat de snoer ervan niet op de hete delen terecht komt. Controleer altijd dat de knoppen in de positie 24 Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. 25 Gasfornuizen hebben, voor een goede werking, behoefte aan regelmatige luchtverversing. Controleer dat bij het installeren aan de vereisten, beschreven in de paragraaf betreffende het “Plaatsen”, is voldaan. 26 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zorgen dat het er niet af kan schuiven. 12 Instrukties voor het installeren Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste wijze uitvoert en volgens de geldende normen. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat U tot onderhoud of regelen overgaat. De inbouwgasfornhuizen voor Nederland, zijn in de fabriek afgesteld voor Natuurlijk gas categorie I2L, het is niet nodig om dit nogmaals af te stellen. c) Als U het apparaat intensief en lang achter elkaar gebruikt kan het nodig zijn het vertrek te luchten, b.v. door het raam te openen of de afzuigkap, indien aanwezig, op hoog te zetten. Het nivelleren (alleen bij enkele modellen aanwezig) Om de keuken te kunnen nivelleren, moet u de regelingsvoetjes gebruiken. Indien dit nodig is, kan men deze voetjes in de daarvoor geschikte gaten vastschroeven. Deze bevinden zich in de hoeken van het onderstuk van het fornuis. Het plaatsen Belangrijk: dit apparaat mag alleen geïnstalleerd worden en funktioneren in goed geventileerde vertrekken volgens de voorschriften van de van kracht zijnde volgens de geldende normen. De volgende eisen moeten in acht genomen worden: a) Het vertrek moet een afvoersysteem naar buiten toe hebben voor de uitlaatgassen, door middel van een afzuigkap of een automatische elektrische afzuiging die in werking treedt wanneer men het fornuis aanzet. Het monteren van de poten (alleen bij enkele modellen aanwezig) Bij het fornuis zijn poten inbegrepen, die men aan het onderstuk van het fornuis moet verbinden. In open haard of vertakte rookpijp (aanwezig bij de kook apparaten) Meteen naar buiten b) Het vertrek moet luchttoevoersystemen hebben, vereist voor de normale verbranding van het gas. De luchttoevoer die vereist wordt voor de normale verbranding moet minstens 2m 3 /h zijn per kW geinstallerd vermogen. Het systeem kan gerealiseerd worden door lucht direct van buiten het gebouw te onttrekken door middel van een buis van tenminste 100 cm2 doorsnede die niet kan verstoppen (Afb.A). Of, door lucht op indirecte wijze toe te voeren vanuit aangrenzende vertrekken die, zoals hierboven beschreven wordt, met buiten verbonden zijn door middel van een ventilatiebuis. Deze vertrekken mogen geen onderdeel uitmaken van het gemeenschappelijk onroerend goed, noch van brandgevaarlijke ruimtes, of van slaapkamers (Afb.B). Bijzonderheid A Aansluitende kamer Het installeren van de ingebouwde fornuizen Het is mogelijk het fornuis te installeren naast keukenkastjes als het niet hoger is dan de aanrecht. De muur die in kontakt staat met de achterkant van het fornuis mag niet van brandbaar materiaal zijn gemaakt. Tijdens werking kan de achterwand van het fornuis een warmte bereiken van 50°C hoger dan de kamertemperatuur. Voor een juiste installering van de fornuis moeten de volgende voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden: a) Het apparaat kan in de keuken, eetkamer of andere kamer staan, maar niet in de badkamer. b) De meubels naast het apparaat moeten minstens 200mm van de aanrecht verwijderd zijn in het geval dat de oppervlakte van het apparaat zich hoger dan de aanrecht bevindt. Er mogen zich geen gordijnen achter het fornuis bevinden tenzij minstens 200mm verwijderd van de kanten van het apparaat. c) Eventuele afzuigkappen moeten worden geïnstalleerd volgens de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van de kap. d) Als het fornuis onder een keukenkastje wordt geïnstalleerd moet er een minimum afstand van 420mm bestaan tot de aanrecht. Als zich keukenkastjes van brandbaar Ventilatie kamer A Voorbeed van een ventilatie opening voor verbrandings lucht Afb. A Vergroting van de gleuf tussen de deur en de vloer Afb. B 13 Aansluiting met een roestvrije stalen buigzame buis aan een onafgebroken wand met gedrade aanhechtingen Gebruik uitsluitend buizen en pakkingen, die voldoen aan de voorgeschreven nationale normen. Het in werking stellen van deze buizen moet zodanig worden uitgevoerd dat de lengte van de buizen, geheel uitgestrekt, niet meer dan 2000 mm is. Nadat de aansluiting heeft plaats gevonden moet U kontroleren dat de slang niet in kontakt is met beweegbare delen of dat hij knel zit. materiaal boven het fornuis bevinden moet de afstand 700mm zijn. e) De muur die in kontakt staat met de achterkant van het fornhuis mag niet van brandbaar materiaal zijn gemaakt. 420 mm. 420 mm. Min. 600 mm. Min. Min. min. 650 mm. with hood min. 700 mm. without hood HOOD Controle van de dichting Als het fornuis geinstalleerd is moet men de perfekte luchtdichtheid van de aansluitingen kontroleren met zeepsop, nooit met een vlam. Aansluiten gas Voor het aansluiten aan de buis van het natuurlijk gas categorie I2L, is het fornuis voorzien van een aansluiting van 1/2". Deze aansluiting vraagt om een harde buis (NBN D. 51-003) of een buigzame slang die voldoet aan de voorschriften ARGB 03-80, met twee metalen aansluitingen voor de toevoer van brandbaar gas. De metalen aansluiting moet goed worden bevestigd aan de ingang “A” of “C”. Al naar gelang het geval verandert men de positie van de aansluiting. Het aansluiten van de voedingskabel aan het net Elektrische aansluiting dient te geschieden volgens de norm NEN 1010, plus plaatselijk geldende voorschriften. De fornuizen zijn voorzien van een drie-aderig snoer en geschikt om aangesloten te worden op wisselstroom met een spanning en frekwentie die aangegeven worden op het typeplaatje. De klueren van het netsnoer komen overeen met: Groen-geel: aarde Blauw: nul Bruin: fase Wanner het fornuis niet door middel van buigzame leidingen aangesloten is, moet in de installatie een meerpolige schakelaar aangebracht worden. De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men kontroleren dat: · de zekeringen en de leidingen geschikt zijn om het vermogen te leveren dat door het fornuis zal worden afgenomen (zie plaatje met technische gegevens); · de aardleiding in overeenstemming is met de bepalingen van de geldende normen en met de wetgeving terzake; · het stopkontakt of de tweepolige schakelaar gemakkelijk bereikkbaar zijn nadat de oven geplaatst is. N.B: gebruik geen adaptors, dubbelstekkers of dergelijke, aangezien deze oververhitting en branden kunnen veroorzaken. A C Het wordt aangeraden de aansluiting zo dicht mogelijk bij de gaskraan te bewerkstelligen. Boven het fornuis moet een gaskraan worden aangebracht volgens de geldendeplaatselijke normen; deze moet zodanig worden aangebracht dat hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Als het fornuis niet in gebruik is wordt aangeraden de hoofdkraan dicht te draaien. Aansluiting met harde buis De aansluiting aan het gas moet zodanig worden uitgevoerd dat het geen enkele druk uitoefent op het apparaat. 14 Kenmerken van de branders en straalpijpen Tabel 1 (Voor Hollande) Branders Natuurlijk gas Doorsnee (mm) Thermisch vermogen kW (p.c.s. *) Straal. 1/100 Bereik* (l/h) Nomin. Réd. (mm) G25 Snel (Groot) (R) 100 3,00 0,7 116 332 Half Snel (Medium) (S) 75 1,90 0,4 106 210 Hulp (Klein) (A) 55 1,00 0,4 79 111 - 3,10 1,0 132 343 Oven 25 20 30 Nominale (mbar) Minimum (mbar) Maximum (mbar) Spanning A 15°C en 1013 mbar-droog gas P.C.S. Natuurlijk gas G25 = 32,49 MJ/m 3 S S A K 34 G/O R Technische gegevens Afmetingen van de oven: - breedte cm 39 - diepte cm 44 - hoogte cm 34 Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen van de gemeeschap: - EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; - EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke modificaties; - EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. Inhoud van de oven liters 58 Afmetingen van de lade: - breedte cm 42 - diepte cm 44 - hoogte cm 23 Voltage en frekwentie van de stroomverzorging: zie typeplaatje 104 Branders: aanpasbaar aan ieder type gas dat is aangegeven in de tabel aan de binnenkant van de deur of, de la voor opwarmen openend, aan de linker binnenkant. 60 50 85/90 15 HET FORNUIS MET GASOVEN A Lekplaat B Gasbrander D Rooster van de kookplaat E Bedieningspaneel F Regelbare pootjes G Lekplaat of bakplaat K Ovenrek M Ovenknop N Knoppen van de gasbranders A B E D K G M N F Gebruiksaanwijzing De verschillende functies van het fornuis worden gekozen door middel van de knoppen op het bedieningspaneel. van onderen zouden verbranden en omdat de schotel de luchtcirculatie in heteluchtovens zou verstoren. Bovendien is de bodem enigszins bol voor het garanderen van de stevigheid van de deformaties en garandeert dus niet een stabiel steunvlak. De knoppen van de gasbranders op het kookvlak (N) Voor elke knop is met een ingevuld cirkeltje de positie van de brander aangegeven die door deze knop wordt bediend. Voor het aansteken van één van de branders houdt men een vlam of een gasaansteker bij de brander. Druk en draai de knop tegen de klok in tot aan maximum . Ledere brander kan functioneren op maximum, minimum of er tussenin. Op de knop zijn, behalve de “uit” positie die men herkent aan het symbool • als dit overeenkomt met het referentiekerfje, de posities maximum . en minimum aangegeven. Deze worden bereikt door de knop tegen de klok in te draaien vanaf de “uit” positie. Voor het uitdoven van de brander moet de knop met de klok mee gedraaid worden totdat hij stilstaat (bij het symbool •). Ovenknop (M) Hiermee kiest u de verschillende functies van de oven en de beste temperatuur voor het gerecht dat u gaat koken (tussen Min en Max) Voor het aansteken van de brander van de oven houdt u een vlam of gasaansteker bij het gat "F", terwijl u tegelijkertijd de ovenknop indrukt en tegen de klok in draait tot Max. Belangrijk: voordat u de oven en grill voor de eerste keer gebruikt moet u de oven voor ongeveer een half uur leeg laten werken met de thermostaat op maximum en de deur van de oven open, een raam open in het vertrek. De geur die zich kan ontwikkelen gedurende deze tijd is te wijten aan het verdampen van de stoffen die gebruikt zijn voor de bescherming van de oven en grill gedurende de periode vanaf de produktie tot aan het installeren van het product. F Aangezien het fornuis is voorzien van een veiligheidssysteem moet u de knop voor ongeveer 6 seconden ingedrukt houden voor het doorlaten van het gas. Aanwijzing Plaats geen schotels op de bodem van de oven, aangezien de verwarmingselementen onder de bodem het gerecht 16 De gewenste temperatuur wordt gekozen door de indicatie van de waarde te laten samenvallen met het aanwijspunt op het bedieningspaneel: hieronder vindt u de complete reeks van de mogelijke temperaturen. Min • 140 145 150 • 160 180 • 220 200 Practische raadgevingen voor het gebruik van de branders Voor het beste rendement moet u het volgende onthouden: • gebruik voor iedere brander de pan die erop past (zie tabel) om te vermijden dat de vlammen er onderuit komen; • gebruik alleen pannen met een platte bodem; • draai de knop op minimum zodra het kookpunt is bereikt; • gebruik altijd pannen met deksels. Max 250 De ingestelde temperatuur wordt automatisch bereikt en constant gehouden door de thermostaat. Belangrijk: mochten per ongeluk de vlammen van de gasbranders van de oven uitgaan, zet de knop dan op uit en wacht een minuut voordat u hem weer aansteekt. Branders Belangrijk De ovendeur wordt warm gedurende het gebruik. Houd kleine kinderen op een afstand. Ruimte onderin (alleen aanwezig bij enkele modellen) Onderin de oven bevindt zich een ruimte die gebruikt kan worden als opbergruimte voor potten en pannen. Voor het openen van deur hiervan moet deze naar beneden toe worden gekanteld. Belangrijk: gebruik deze ruimte nooit voor het opbergen van brandbaar materiaal. ø Diameter pan (cm) Snel (R) 24 – 26 Half-snel (S) 16 – 20 Spaarbrander (A) 10 – 14 Kit Ovendeur Teneinde de deur van de oven koeler te houden en energie te besparen is een extra protektie-kit verkrijgbaar. Deze kit wordt vooral aangeraden waar kleine kinderen in huis zijn. Het codenummer van deze kit is 076650 en hij is te koop bij iedere erkende kleinhandelaar of bij de installateur die U op de bijgeleverde lijst vindt. Practische raadgevingen voor het koken De oven biedt een reeks mogelijkheden voor de beste manier om een gerecht te koken, met onderwarmte, met bovenwarmte of uniform en met de gewenste intensiteit. Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoonlijke ervaringen worden uitgebreid. Taart zakt in Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. Taart te donker bovenop Desserts Bij het bakken van taarten moet de oven altijd voorverwarmd zijn; wacht geduldig op het einde van de voorverwarming (ongeveer 10-15 minuten). De temperaturen zijn normaal gesproken rondom 160°C. Open de ovendeur niet tijdens het bakken, anders kan de taart inzakken. Het deeg mag niet te dun zijn, anders wordt de baktijd te lang. In het algemeen: Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Taart te droog Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met meel of paneermeel Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Vis en vlees Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis lage temperatu17 ren (150°C -175°C). (150°C-175°C). Rood vlees, als u het van buiten bruin en van binnen mals wilt hebben, wordt eerst voor korte tijd op een hoge temperatuur gebraden (200°C - 220°C), en vervolgens op een wat lagere temperatuur. In het algemeen, hoe groter het stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de kooktijd. Plaats het vlees midden onder de grill en plaats een lekplaat op een van de ovenrekken onder de grill voor het opvangen van druipend vet. Plaats het rek in het midden van de oven. Als het gerecht meer onderwarmte nodig heef gebruikt u de onderste stand. Normaal onderhoud en schoonmaken van de oven Sluit altijd eerst de stroom af voordat men tot enige handeling overgaat. Voor een lange duurzaamheid van de oven is het belangrijk hem regelmatig goed schoon te maken, als volgt: Het smeren van de kraantjes Met verloop van tijd kan een kraantje geblokkeerd raken of niet goed draaien. Het moet dan binnenin schoon gemaakt worden en gesmeerd. N.B. Dit moet worden uitgevoerd door een door de fabrikant bevoegde installateur. · de geëmailleerde stukken en de zelfreinigende panelen (indien aanwezig) worden met lauw water gewassen zonder schuurmiddelen of bijtende middelen te gebruiken; · De binnenkant van de oven wordt, liefst na ieder gebruik als hij nog lauw is, met een warm sop gewassen, afgespoeld en goed gedroogd; · Roestvrij staal, als het lang in contact is met kalkhoudend water of sterke wasmiddelen (fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met water en droog. Verwijder altijd geknoeid water; · Vermijd ophoping van vuil of vet op het bedieningspaneel door dit regelmatig schoon te maken. Gebruik een zachte spons of doek om te vermijden dat de geëmailleerde delen of de chroom gekrast worden. Belangrijk: controleer regelmatig de conditie van de gasslang en vervang hem zodra hij niet meer geheel in orde is; het is aan te bevelen de gasslang ieder jaar te vervangen. Verwijderen van de dekplaat De dekplaat van het fornuis kan verwijderd worden om het reinigen te vergemakkelijken. Open hem helemaal en trek hem naar boven (zie afbeelding). Vervangen van het lampje van de oven · Sluit de stroom af door middel van de schakelaar of door de stekker uit het stopkontakt te trekken; · Schroef het glazen dekplaatje los; · Schroef het lampje los en vervang het met een ander dat hittebestendig is tot een temperatuur van 300°C en met de volgende kenmerken: - Spanning 230V - Vermogen 25W - Fitting E14 · Breng het glazen plaatje weer aan en sluit de stroom aan. 18 Practische raadgevingen voor het koken in de oven Gerecht Gewicht Positie ovenrekken Temperatuur van beneden af (°C) Voorverwarmen (min.) Kooktijd (min.) Pasta Lasagna Cannelloni Gegratineerde ovenschotels 2.5 2.5 2.5 3 3 3 210 200 200 10 10 10 60-75 40-50 40-50 Vlees Kalfsvlees Kip Eend Konijn Varkensvlees Lamsvlees 1.7 1.5 1.8 2.0 2.1 1.8 3 3 3 3 3 3 200 220 200 200 200 200 10 10 10 10 10 10 85-90 90-100 100-110 70-80 70-80 90-95 Vis Makreel Zwaardvis Forel 1.1 1.5 1.0 3 3 3 180-200 180-200 180-200 10 10 10 35-40 40-50 40-45 Pizza Napoletana 1.0 3 220 15 15-20 Gebak Koekjes Jamtaart Quiche Cake 0.5 1.1 1.0 1.0 3 3 3 3 180 180 180 165 15 15 15 15 30-35 30-35 45-50 35-40 NB: de kooktijden zijn indicatief en kunnen worden veranderd naar gelang uw eigen ervaring 19
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Indesit K 34 G(W)/O de handleiding

Categorie
Kookplaten
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor