Indesit K 6 T 72 S de handleiding

Categorie
Ovens
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

14
1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik
binnenshuis.
2 Deze instrukties zijn alleen geldig voor de landen waarvan de
symbolen voorkomen in de handleiding en op het typeplaatje van
het apparaat.
3 Dit apparaat betreft een apparaat van klasse 1 (losstaand) of
klasse 2 - subklasse 1 (ingebouwd tussen 2 meubels).
4 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de
gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te lezen
aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de veiligheid
van de installatie, het gebruik en het onderhoud. Bewaar dit boekje
zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging.
5 Na het verwijderen van de verpakking moet men goed kijken of het
fornuis geheel gaaf is. In geval van twijfel moet men het fornuis niet
gebruiken en zich tot een bevoegde installateur wenden. Het
verpakkingsmateriaal (plastic zakken, polystyrene, spijkers enz.)
moet buiten het bereik van kinderen worden gelegd, aangezien het
potentieel gevaarlijk kan zijn.
6 Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde
installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde
aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen
en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden
gesteld.
7 De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd
als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de
geldende normen voor electrische veiligheid. Het is belangrijk zich
hiervan te verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te laten
uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabrikant kan niet
aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door
nalatigheid betreffende het aarden van de installatie.
8 Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich ervan
verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje (op het apparaat
en/of de verpakking) overeenkomen met de kenmerken van het
electrische net en de gasleiding.
9 Controleer dat het electrische vermogen van het net en van de
stopcontacten voldoende is voor het maximum vermogen van het
apparaat zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel
moet u zich tot een bevoegde electricien wenden.
10 Een veelpolige schakelaar moet worden aangebracht met een
afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm.
11 Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet de stekker
vervangen worden met een passende stekker door een bevoegde
electricien. Deze moet vooral ook controleren dat de doorsnede van
de kabels van het stopcontact voldoende is voor het vermogen van
het apparaat. Het is in het algemeen af te raden adapters,
dubbelstekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken. Als het gebruik
hiervan onvermijdelijk is dan moet men enkelvoudige of meervoudige
adapters en verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende
veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens van de stroom
niet te overschrijden zoals deze is aangegeven op de enkele adapter
en op de verlengsnoeren, en het maximum vermogen aangegeven
op de meervoudige adapter.
12 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Sluit de stroom van het
apparaat af wanneer dit niet gebruikt wordt en sluit de gaskraan af.
13 Laat de ventilatie-openingen of warmte-afvoer vrij.
14 De voedingskabel van het apparaat mag niet door de gebruiker zelf
vervangen worden. In geval van schade of vervanging van de kabel
moet men zich uitsluitend tot een door de fabrikant bevoegde
installateur wenden.
15 Dit apparaat mag uitsluitend gebruikt worden voor het doel waarvoor
het vervaardigd is. Ieder ander gebruik (b.v. het verwarmen van het
vertrek) moet als onjuist worden beschouwd en is dus gevaarlijk.
De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele
schade die te wijten is aan onjuist, verkeerd en onredelijk gebruik.
16 Het gebruik van ieder electrisch apparaat brengt met zich mee het
in acht nemen van zekere fundamentele regels. In het bijzonder:
raak het apparaat niet aan met natte of vochtige handen of voeten
gebruik het apparaat niet als u blootsvoets bent
gebruik geen verlengsnoeren ofwel slechts met de grootste
voorzichtigheid
trek niet aan het snoer of aan het apparaat zelf om de stekker uit
het stopcontact te trekken
stel het apparaat niet bloot aan de elementen (regen, zon enz.)
door kinderen of onbekwame personen
17 Sluit altijd voordat u overgaat tot het reinigen of onderhoud eerst de
stroom af door de stekker uit het stopcontact te halen of met de
schakelaar.
18 Als u het apparaat niet meer gebruikt moet u het onklaar maken
door de kabel door te snijden nadat de stekker uit het stopcontact is
getrokken. Het is aan te raden ook die onderdelen onklaar te maken
die een gevaar zouden kunnen opleveren, vooral voor kinderen die
ermee zouden willen spelen.
19 Plaats geen wankele of vervormde pannen op de branders en
kookplaten om omvallen te vermijden. Zorg dat de handvaten naar
het midden van het fornuis zijn gericht zodat men er niet tegen kan
stoten.
20 Enkele delen van het fornuis, vooral de electrische kookplaten, blijven
na gebruik nog lang warm. Raak ze niet aan.
21 Gebruik geen ontvlambare vloeistoffen (alcohol, benzine enz.) in
de buurt van het fornuis als dit in gebruik is.
22 Als u kleine electrische apparatuur gebruikt in de buurt van het
kookvlak, let dan op dat de snoer ervan niet op de hete delen terecht
komt.
23 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”
¡ staan als het
fornuis niet gebruikt wordt.
24 Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet.
Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand.
25 Gasfornuizen hebben, voor een goede werking, behoefte aan
regelmatige luchtverversing. Controleer dat bij het installeren
aan de vereisten, beschreven in de paragraaf betreffen het
“Plaatsen”, is voldaan.
26 De glazen dekplaat (aanwezig op enkele modellen) kan barsten bij
oververhitting. Het is daarom belangrijk dat alle branders en
kookplaten uit zijn voordat de dekplaat wordt gesloten.
27 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zor-
gen dat het er niet af kan schuiven.
Belangrijk
Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan:
voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn.
altijd gebruik te maken van originele onderdelen.
15
Instrukties voor het installeren
Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat
deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste
wijze uitvoert en volgens de geldende normen.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat U tot
onderhoud of regelen overgaat.
De inbouwgasfornhuizen voor Nederland, zijn in de fabriek
afgesteld voor Natuurlijk gas categorie I2L, het is niet nodig
om dit nogmaals af te stellen.
Het plaatsen
Belangrijk: dit apparaat mag alleen geïnstalleerd worden
en funktioneren in goed geventileerde vertrekken volgens
de voorschriften van de van kracht zijnde volgens de
geldende normen. De volgende eisen moeten in acht
genomen worden:
a) Het vertrek moet een afvoersysteem naar buiten toe
hebben voor de uitlaatgassen, door middel van een
afzuigkap of een automatische elektrische afzuiging
die in werking treedt wanneer men het fornuis aanzet.
In open haard of vertakte rookpijp Meteen
(aanwezig bij de kook apparaten) naar buiten
b) Het vertrek moet luchttoevoersystemen hebben, vereist
voor de normale verbranding van het gas. De
luchttoevoer die vereist wordt voor de normale
verbranding moet minstens 2m
3
/h zijn per kW
geinstallerd vermogen.
Het systeem kan gerealiseerd worden door lucht direct
van buiten het gebouw te onttrekken door middel van
een buis van tenminste 100 cm
2
doorsnede die niet
kan verstoppen (Afb.A).
Of, door lucht op indirecte wijze toe te voeren vanuit
aangrenzende vertrekken die, zoals hierboven
beschreven wordt, met buiten verbonden zijn door
middel van een ventilatiebuis. Deze vertrekken mogen
geen onderdeel uitmaken van het gemeenschappelijk
onroerend goed, noch van brandgevaarlijke ruimtes,
of van slaapkamers (Afb.B).
Bijzonderheid A Aansluitende Ventilatie
kamer kamer
A
Voorbeed van een ventilatie opening Vergroting van de gleuf tussen
voor verbrandings lucht de deur en de vloer
Afb. A Afb. B
c) Als U het apparaat intensief en lang achter elkaar
gebruikt kan het nodig zijn het vertrek te luchten, b.v.
door het raam te openen of de afzuigkap, indien
aanwezig, op hoog te zetten.
Het nivelleren (alleen bij enkele modellen aanwezig)
Om de keuken te kunnen nivelleren, moet u de
regelingsvoetjes gebruiken. Indien dit nodig is, kan men
deze voetjes in de daarvoor geschikte gaten
vastschroeven. Deze bevinden zich in de hoeken van het
onderstuk van het fornuis.
Het monteren van de poten (alleen bij enkele
modellen aanwezig)
Bij het fornuis zijn poten inbegrepen, die men aan het
onderstuk van het fornuis moet verbinden.
Het installeren van de ingebouwde fornuizen
Het is mogelijk het fornuis te installeren naast keukenkastjes
als het niet hoger is dan de aanrecht. De muur die in kontakt
staat met de achterkant van het fornuis mag niet van
brandbaar materiaal zijn gemaakt. Tijdens werking kan de
achterwand van het fornuis een warmte bereiken van 50°C
hoger dan de kamertemperatuur. Voor een juiste installering
van de fornuis moeten de volgende voorzorgsmaatregelen
in acht genomen worden:
a) De meubels die direkt naast de kookplaat geplaatst
zijn en hier boven uitsteken, moeten op minstens
200 mm van de rand van de plaat staan.
b) De afzuigkappen moeten geinstalleerd worden volgens
de vereisten die te vinden zijn in het instructie-boekje
dat bij de afzuigkap hoort.
c) Als het kookvlak onder een keukenkastje wordt
geinstalleerd dan moet de afstand tussen de twee
minstens 700 mm (milimeter) zijn, zoals in Afb.
16
HOTTE
420
Min.
min.
650
mm. avec hotte
min.
700
mm. sans hotte
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Aansluiten gas
Voor het aansluiten aan de buis van het natuurlijk gas
categorie I2L, is het fornuis voorzien van een aansluiting
van 1/2". Deze aansluiting vraagt om een harde buis (NBN
D. 51-003) of een buigzame slang die voldoet aan de
voorschriften ARGB 03-80, met twee metalen
aansluitingen voor de toevoer van brandbaar gas. De
metalen aansluiting moet goed worden bevestigd aan de
ingang “A of C”. Al naar gelang het geval verandert men
de positie van de aansluiting.
A
C
Het wordt aangeraden de aansluiting zo dicht mogelijk bij
de gaskraan te bewerkstelligen. Boven het fornuis moet
een gaskraan worden aangebracht volgens de
geldendeplaatselijke normen; deze moet zodanig worden
aangebracht dat hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Als
het fornuis niet in gebruik is wordt aangeraden de
hoofdkraan dicht te draaien.
Aansluiting met harde buis
De aansluiting aan het gas moet zodanig worden
uitgevoerd dat het geen enkele druk uitoefent op het
apparaat.
Aansluiting met een roestvrije stalen buigzame buis
aan een onafgebroken wand met gedrade
aanhechtingen
Gebruik uitsluitend buizen en pakkingen, die voldoen aan
de voorgeschreven nationale normen. Het in werking
stellen van deze buizen moet zodanig worden uitgevoerd
dat de lengte van de buizen, geheel uitgestrekt, niet meer
dan 2000 mm is. Nadat de aansluiting heeft plaats
gevonden moet U kontroleren dat de slang niet in kontakt
is met beweegbare delen of dat hij knel zit.
Controle van de dichting
Als het fornuis geinstalleerd is moet men de perfekte
luchtdichtheid van de aansluitingen kontroleren met
zeepsop, nooit met een vlam.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Elektrische aansluiting dient te geschieden volgens de
norm NEN 1010, plus plaatselijk geldende voorschriften.
De fornuizen zijn voorzien van een drie-aderig snoer en
geschikt om aangesloten te worden op wisselstroom met
een spanning en frekwentie die aangegeven worden op
het typeplaatje. De klueren van het netsnoer komen
overeen met:
Groen-geel: aarde
Blauw: nul
Bruin: fase
Wanner het fornuis niet door middel van buigzame
leidingen aangesloten is, moet in de installatie een
meerpolige schakelaar aangebracht worden.
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij
nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan
de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men
kontroleren dat:
· de zekeringen en de leidingen geschikt zijn om het
vermogen te leveren dat door het fornuis zal worden
afgenomen (zie plaatje met technische gegevens);
· de aardleiding in overeenstemming is met de
bepalingen van de geldende normen en met de
wetgeving terzake;
· het stopkontakt of de tweepolige schakelaar
gemakkelijk bereikkbaar zijn nadat de oven geplaatst
is.
N.B: gebruik geen adaptors, dubbelstekkers of dergelijke,
aangezien deze oververhitting en branden kunnen
veroorzaken.
17
Technische gegevens
Afmetingen van de oven:
breedte 43,5 cm.
diepte 40 cm.
hoogte 32 cm.
Inhoud van de oven:
56 liters
Afmetingen van de lade:
breedte 46 cm.
diepte 42 cm.
hoogte 8,5 cm.
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie:
Statische
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: Zachte
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
zie typeplaatje
Branders:
geschikt voor de soorten gas aangegeven op het
typeplaatje
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke
modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
18
Kenmerken van de gaspitten en straalpijpen
Tabel 1 Natuurlijk gas
Branders Doorsenee
(mm)
Thermisch vermogen
kW (p.c.s. *)
Straal. 1/100 Bereik*
(l/h)
Nom. Gered. (mm) G25
Snel
(Groot) (R)
100 3,00 0,70 116 332
Half Snel (Medium) (S) 75 1,90 0,40 106 210
Hulp
(Klein) (A)
55 1,00 0,40 79 111
Drievoudige ring (TC) 130 3,25 1,5 133 360
Spanning van voeding
Nominale (mbar)
Minimum (mbar)
Maximum (mbar)
25
15
30
* * A 15°C en 1013 mbar-droog gas
P.C.S. Natuurlijk gas G25 = 32,49 MJ/m³
TC
A
S
R
K6T72S/NL
19
A Lekplaat
B Gasbranders
C Electronische onsteking
D Rooster kookvlak
E Bedieningspaneel
F Stelschroeven
G Lekplaat of bakplaat
H Veiligheidssysteem voor branders
Beschrijving van de nieuwe “7 koks oven”
C
H
K Ovenrek
L Keuzeknop
M Thermostaatknop
N Knop van de gasbranders
P Knop van kookwekker
Q De knop van de timer voor het einde kooktijd
S Controlelampje thermostaat
F
A
E
K
G
D
B
PS
L M Q N
20
Instructies voor het gebruik
De verschillende functies van de oven worden gekozen door
middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
De knoppen van de gasbranders op het kookvlak (N)
Voor elke knop is met een ingevuld cirkeltje de positie van
de brander aangegeven die door deze knop wordt bediend.
Voor het aansteken van één van de branders houdt men
een vlam of een gasaansteker bij de brander, drukt en draait
de knop tegen de klok in tot aan maximum . Iedere
brander kan functioneren op maximum, minimum of er
tussenin. Op de knop zijn, behalve de “uit” positie die men
herkent aan het symbool • als dit overeenkomt met het
referentiekerfje, de posities maximum
en minimum
aangegeven. Deze worden bereikt door de knop tegen de
klok in te draaien vanaf de “uit” positie. Voor het uitdoven van
de brander moet de knop met de klok mee gedraaid worden
totdat hij stilstaat (bij het symbool •).
Elektronische ontsteking van de gasbranders van het
fornuis
Voor het aansteken van de gewenste gasbrander drukt u de
bijhorende knop geheel in en draait u hem tegen de klok in
tot aan de maximum
stand; houd hem ingedrukt totdat
de brander aan is.
Belangrijk: mocht een gasbrander per ongeluk uitgaan,
draai dan de knop op 'uit' en wacht minstens 1 minuut
voordat u het weer probeert.
Modellen met veiligheidssysteem tegen het
ontsnappen van gas van de branders op het kookvlak
Deze modellen zijn te herkennen door de aanwezigheid van
het systeem (H).
Belangrijk: aangezien de branders voorzien zijn van het
veiligheidssysteem wordt de knop na ontsteking van de
brander voor ongeveer 3 seconden ingedrukt gehouden
teneinde gas door te laten totdat het thermo-element van
het veiligheidssysteem warm is geworden.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlo-
pen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur
die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te
wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt
worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsver-
loop tussen de productie en het installeren van het product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvan-
gen van vet en vleessappen op de laagste stand in de oven,
alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts op
enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere soorten
van koken nooit de laagste stand gebruiken of voorwerpen
op de bodem van de oven plaatsen terwijl de oven aan is,
aangezien dit het email kan beschadigen. Plaats altijd uw
ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bij-
geleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt.
Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven,
dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het program-
ma einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel
samenvallen met het symbool
.
De 7 koks oven verenigt in een enkel apparaat de voordelen
van de traditionele oven met natuurlijke convectie: “statische
oven”, met de moderne oven met geforceerde convectie:
“hetelucht”.
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en
veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende manieren
van koken. Met de keuzeknop L en de thermostaatknop
M op het bedieningspaneel kiest u de verschillende functies.
Verkoelingsventilatie
Teneinde de hitte aan de buitenkant van de oven te beper-
ken, zijn enkele modellen voorzien van een verkoelende
ventilator die automatisch aan gaat als de oven warm wordt..
Als de ventilator aan is kunt u een luchtstroom waarnemen
tussen het voorpaneel en de ovendeur.
N.B.: Na het koken blijft de ventilator nog werken totdat
de oven voldoende is afgekoeld.
Ovenlicht
Dit gaat aan door de knop L op het symbool
. te zetten.
Dit verlicht de oven en blijft aan als een elektrisch
verwarmingselement van de oven aan is.
Traditionele oven
Positie thermostaatknop M”: tussen 60°C en Max.
In deze positie gaan de twee verwarmingselementen onder
en boven werken. Dit is de klassieke oven die echter is op-
gevoerd tot een optimale temperatuurverdeling met zuinig
energieverbruik. De Traditionele oven is altijd nog onover-
troffen voor het koken van gerechten die uit twee of meer
ingrediënten bestaan zoals b.v. kool met varkensvlees, stok-
vis, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende resultaten bij het
prepareren van schotels op basis van rundvlees of kalfs-
vlees zoals: gestoofd vlees, goulash, wild, lamsbout, varkens-
haas enz… die langzaam gekookt en bedropen moeten
worden. Ook voor gebak is dit het beste systeem, zowel als
voor stoofvruchten. Gebruik bij het koken in de Traditionele
versie altijd alleen één ovenrek, anders is het mogelijk dat
de temperatuur niet goed verdeeld wordt. Gebruik de ver-
schillende standen naar gelang de behoefte. Als meer bo-
ven- of onderwarmte vereist is zet u de schotel hoger of
lager in de oven.
Gebak-oven
Positie thermostaatknop M”: tussen 60°C en Max.
Het verwarmingselement achterin de oven wordt geactiveerd
en de ventilator gaat werken voor het gelijkmatig verdelen
van de temperatuur. Het energieverbruik van deze functie is
slechts 1600W.
Deze functie is geschikt voor het koken van fijnere gerechten,
vooral voor cakes die moeten rijzen en voor koekjes op drie
rekken tegelijk. B.V. soesjes, zoete en zoute hapjes,
kaaskoekjes, opgerolde koekjes enz…
“Fast cooking” oven
Positie thermostaatknop M”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen gaan werken en ook de ventilator
die zorgt voor een constante en gelijkmatige warmte in de
oven.
Deze functie is vooral aangewezen voor het snel koken
(voorverwarmen niet nodig) van reeds bereide gerechten
21
Au Gratin
Positie thermostaatknop M”: tussen 60°C en 200°C.
Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de ventila-
tor.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill ge-
combineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Even-
tueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden en
de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant.
Uitstekende resultaten worden bereikt voor vleespennen met
stukken vlees en groenten, worstjes, varkenscoteletten,
lamskarbonade, kip, gevogelte, varkensfilet enz…
Ook voor vis is de Au Gratin onovertroffen:tandbaars, tonijn,
zwaardvis, gevulde inktvis enz…
Het controlelampje van de oven (P)
Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven. Als
de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar zonder
kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het rode
controlelampje dat de thermostaat aan het werk is om de
temperatuur in de oven constant te houden.
Het groene controlelampje (S)
Dit lampje gaat aan als een electrisch verwarmingselement
van de oven aan is.
De knop van de timer voor het einde kooktijd
Enkele modellen zijn voorzien van een programma einde
kooktijd.
U moet het klokje opwinden door de knop “Q” bijna geheel
met de klok mee te draaien
; dan, terugdraaiend ,
stelt u de gewenst tijd in door het wijzertje op het
voorpaneel te laten samenvallen met het aantal minuten
die u wilt instellen. Als de ingestelde tijd op is hoort u een
geluidssignaal en gaat de oven automatisch uit.
Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven,
dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het program-
ma einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel
samenvallen met het symbool
.
Als de oven niet gebruikt wordt kan de programmeerknop
“einde kooktijd” als een normale kookwekker worden
gebruikt.
Practische raadgevingen voor het gebruik van de
branders
Voor het beste rendement moet u het volgende onthouden:
gebruik voor iedere brander de pan die erop past (zie
tabel) om te vermijden dat de vlammen er onderuit komen;
gebruik alleen pannen met een platte bodem;
draai de knop op minimum zodra het kookpunt is bereikt;
gebruik altijd pannen met deksels.
Brander ø Diameter pan (cm)
Snel (R) 24 - 26
Half-snel (S) 16 - 20
Spaarbrander (A) 10 - 14
Drievoudige Ring (TC) 24 - 26
N.B. Bij de modellen met een reduktie-roostertje moet dit
alleen gebruikt worden op de hulppit als de doorsnede van
de gebruikte pan minder is dan 12 cm.
(b.v. diepvriesproducten of voorgekookte gerechten). De
beste resultaten bij de functie “Fast cooking” verkrijgt u door
slechts één rek te gebruiken (de tweede stand van beneden
af), zie “Practische aanwijzingen voor het koken”.
Multikoken
Positie thermostaatknop M”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen treden in werking zowel als de
ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de hele
oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijkmatige
wijze op alle punten. U kunt ook verschillende gerechten
tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde temperatuur nodig
hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk gebruiken, met
in acht neming van de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelij-
kertijd op meer ovenrekken koken”.
Deze functie is vooral geschikt voor schotels die gegratineerd
moeten worden of voor gerechten die nogal lang gekookt
moeten worden, zoals b.v. lasagna, macaronischotel,
gebraden kip met aardappelen enz… Bijzonder geschikt ook
voor braadstukken aangezien de uitstekende verdeling van
de temperatuur het mogelijk maakt de temperatuur lager te
houden, hetgeen verlies van vleessappen tegengaat en het
vlees dus mals houdt met weinig gewichtsverlies. De
Multikoken is vooral bijzonder goed voor het stoven van vis,
waarbij slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig
zijn zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijft.
Desserts: Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken.
De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het snel
ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van 80 °C.
Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt u 60°C of
koude lucht met de thermostaatknop op 0°C.
Pizza oven
Positie thermostaatknop M”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen boven en onder gaan aan en de
ventilator gaat werken. Met deze combinatie wordt de oven
snel warm dankzij het aanzienlijke vermogen (2800 W) dat
vooral van onderaf komt.
De functie pizza-oven is vooral aangewezen voor etenswaren
die veel hitte nodig hebben zoals inderdaad pizza en grote
braadstukken. Gebruik één niveau per keer; indien u op
meer niveaus kookt moeten de gerechten op de helft van de
kooktijd onderling van plaats verwisseld worden.
Grill
Positie thermostaatknop “M”: Max.
Het middelste bovenelement gaat aan.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat en
de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is vooral
geschikt voor etenswaren die een hoge temperatuur aan de
buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet, hamburgers
etc...
U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische
kooktips”.
22
Practische raadgevingen voor het koken
De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijk-
heden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de
beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het
fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende
aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoon-
lijke ervaringen worden uitgebreid.
Voorverwarmen
Voor het voorverwarmen, vooral te gebruiken voor
gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie
piz-
za-oven gebruiken, die de oven snel op de gewenste
temperatuur brengt met gereduceerd energieverbruik. Als
het gerecht eenmaal in de oven is gezet kunt u de meest
aangewezen functie voor het koken instellen.
Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken
Als u op meer rekken wilt koken kunt u de functie “gebak
oven”
gebruiken of de functie Multikoken ; dit
zijn de enigen waarbij deze mogelijkheid bestaat.
Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek
kunt u het beste de functie “gebak oven”
gebrui-
ken, die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelij-
kertijd te koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeel-
den in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de func-
tie
“Multikoken” en houdt u rekening met de volgende
raadgevingen:
De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee
van de drie middelste posities, de laagste van bene-
den af en de hoogste positie van de oven worden recht-
streeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer
kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroor-
zaken.
Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van
beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het ge-
recht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v.
een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander
gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping
en het andere gerecht op de 4°.i;
Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven
heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en tem-
peraturen nodig, stel dan een gemiddelde tempera-
tuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare ge-
recht op de 4de positie en haal het gerecht dat de min-
ste tijd nodig heeft het eerste uit de oven.
Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill
op de bovenste positie.
Gebruik van de functie “Fast cooking”
Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte”
producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare ge-
rechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen
in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
De grill
De “7 koks” oven biedt 2 verschillende mogelijkheden
voor het grilleren, maar uitsluitend met de ovendeur
dicht.
Gebruik functie
grill” met het gerecht in het midden
onder de grill (op de 3° of 4° stand vanaf beneden), aan-
gezien alleen het middenstuk van de bovenste weerstand
aan gaat.
Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van
sappen en/of vet op de eerste stand vanaf beneden.
Zet de thermostaat op maximum. Dit betekent niet dat u
geen lagere temperaturen kunt gebruiken, door eenvou-
digweg de thermostaatknop op de gewenste temperatuur
te zetten.
De positie
“au gratin” s uitstekend voor snel grilleren;
de hitte wordt verdeeld zodat de buitenkant bruin wordt
en de binnenkant gaar.
U kunt hem ook gebruiken voor het afmaken van een ge-
recht dat bovenop bruin moet worden, b.v. het afmaken
van een ovenschotel.
In dit geval zet u het rek op de 2° of 3° stand van beneden
af (zie kooktabel) waarna u voor het opvangen van het
vet en voor het vermijden van rook een lekplaat op de
onderste stand plaatst.
Belangrijk: gebruik de grill met de ovendeur dicht, dit
biedt de beste resultaten en een energiebesparing van
ongeveer 10%.
Bij het gebruik van deze functie zet u de thermostaat op
200 °C aangezien dat optimaal rendement biedt, geba-
seerd op het uitstralen van infrarode stralen. Dit betekent
niet dat u geen lagere temperaturen kunt gebruiken, door
eenvoudigweg de thermostaatknop op de gewenste tem-
peratuur te zetten.
De beste resultaten worden bereikt door het ovenrek
op de hoogste positie te plaatsen (zie kooktabel),
waarna u voor het opvangen van het vet en voor het
vermijden van rook een lekplaat op de onderste stand
plaatst.
Desserts
Plaats gebak altijd in een voorverwarmde oven, wacht
op het einde van de voorverwarming dat wordt
aangegeven doordat het rode controlelampje P uitgaat.
Open gedurende het bakken de deur van de oven niet
omdat het gebak kan inzakken. In het algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de
temperatuur met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
23
De taart komt niet uit de vorm
Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem
overheen, of gebruik ovenpapier.
"Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht"
versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar
worden"
Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende
gerechten op verschillende tijden uit de oven halen.
Pizza
Gebruik voor het bakken van pizza’s de functie
piz-
za-oven”:
verwarm de oven minstens 10 minuten voor.
Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het
ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt
het langer en krijgt u geen crocante pizza.
Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het
bakken.
Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro sta-
gioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege de
kooktijd erbij de doen.
Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan
2) kunt u het beste de Multikoken
gebruiken
aangezien de functie pizza-oven
de 1° stand van
benedenaf het meeste zou verwarmen.
Vis en vlees
Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van
180 °C tot 200 °C.
Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere
temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de tempera-
tuur te verlagen.
Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk
vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van
braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en
zet er de lekplaat onder.
Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de
oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat
lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of
spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaat-
sen dat het zich boven in de oven bevindt.
24
Gekozen
instelling
Gerecht Gewicht
(Kg)
Positie
ovenrek van
benedenaf
gerekend
Voorverwarming-
stijd (min.)
Instelling
thermostaat
Kooktijd
(min.)
1
Traditionele
Eend
Braadstuk
Varkensvlees
Koekjes (kruimeldeeg)
Jamtaart
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Gebak
Jamtaart
Vruchtentaart
Plum-cake
Pan di spagna
Gevulde flensjes (op 2 rek)
Kleine gebakjes (op 2
rekken)
Kaaskoekjes (op 2 rekken)
Beignets (op 3 rekken)
Biscuits (op 3 rekken)
Merengue (op 3 rekken)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
3 Fast
cooking
Diepvries
Pizza
Courgettes en garnalen in
deeg
Spinazie-quiche
Panzerotti
Lasagna
Kip-snacks
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
Max
200
220
200
200
220
12
20
30-35
25
35
15-20
Voorgekookte gerechten
Kippenvleugels
0.4 2 - 200 20-25
Verse etenswaren
Koekjes (kruimeldeeg)
Plum-cake
Kaaskoekjes
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
4 Multikoken
Pizza (op 2 rekken)
Lasagna
Lamsvlees
Kip + aardappels
Makreel
Plum-cake
Beignets (op 2 rekken)
Koekjes (op 2 rekken)
Pan di spagna (op 1 rek)
Pan di spagna (op 2
rekken)
Quiche
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
5 Pizza
Pizza
Braadstuk
Kip
0.5
1
1
3
2
2/3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Grill
Tong en inktvis
Garnalen en calamari aan
het spit
Kabeljauw-filet
Groenten onder de grill
Biefstuk
Koteletten
Hamburgers
Makreel
Toast
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
7 Au gratin
Gegrilleerde kip
Inktvis
1.5
1.5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
NB:
de kooktijden zijn indicatief en kunnen verschillen naar gelang uw persoonlijke smaak. Bij het bakken onder
de grill of au gratin moet de lekplaat altijd op de 1° stand van benedenaf worden geplaatst.
25
Normaal onderhoud en reinigen van het fornuis
Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert.
Voor een lange levensduur van het fornuis is het belangrijk
dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud het
volgende:
· Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de geëmailleerde delen en de zelfreinigende panelen,
indien aanwezig, worden met lauw water gewassen.
Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende middelen die
schade kunnen aanrichten;
de binnenkant van de oven wordt regelmatig met een
warm sop gereinigd als hij nog lauw is, gespoeld en
goed afgedroogd;
de vlamverspreiders worden regelmatig in een warm
sop gewassen zodat eventuele aankorstingen
verwijderd worden.
Bij de fornuizen die voorzien zijn van automatische
ontsteking moet het uiteinde van de electronische
ontstekingselementen regelmatig gereinigd worden en
moeten de gaatjes van de vlamverspreiders
gecontroleerd worden om te zien dat ze niet verstopt
zijn;
de delen van roestvrij staal kunnen vlekken vertonen
na lang contact met kalkhoudend water of agressieve
wasmiddelen (fosforhoudend). Spoel ze dus na het
reinigen goed af en droog ze af. Droog altijd eventueel
geknoeid water af;
bij de modellen met een glazen dekplaat wordt deze
schoon gehouden met warm water. Gebruik nooit grove
doeken of schuurmiddelen.
N.B.: sluit de dekplaat niet zolang de gasbranders of
de electrische kookplaten nog warm zijn. Verwijder
eventuele vloeistoffen die zich op de dekplaat
bevinden voordat u hem open doet.
Belangrijk: controleer regelmatig de conditie van de
gasslang en vervang hem zodra hij niet meer geheel in
orde is; het is aan te bevelen de gasslang ieder jaar te
vervangen.
Het vervangen van de ovenlamp
Sluit de stroom van de oven af door middel van de
schakelaar die de installatie aan het net verbindt, of
door de stekker uit het stopcontact te trekken, indien
deze bereikbaar is.
Schroef het glazen lampekapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw
lampje dat hittebestendig is (300°C) met de volgende
kenmerken:
- Voltage 230V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan.
Het smeren van de kranen
Met verloop van tijd kan een kraan stroef worden of vast
blijven zitten; in dat geval is het noodzakelijk de kraan te
vervangen.
N.B.: Dit moet worden uitgevoerd door een door de
fabrikant bevoegde installateur.

Documenttranscriptie

Belangrijk Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan: • voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn. • altijd gebruik te maken van originele onderdelen. 1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. 2 Deze instrukties zijn alleen geldig voor de landen waarvan de symbolen voorkomen in de handleiding en op het typeplaatje van het apparaat. 3 Dit apparaat betreft een apparaat van klasse 1 (losstaand) of klasse 2 - subklasse 1 (ingebouwd tussen 2 meubels). 4 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik en het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. 5 Na het verwijderen van de verpakking moet men goed kijken of het fornuis geheel gaaf is. In geval van twijfel moet men het fornuis niet gebruiken en zich tot een bevoegde installateur wenden. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, polystyrene, spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen worden gelegd, aangezien het potentieel gevaarlijk kan zijn. 6 Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. 7 De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de geldende normen voor electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te laten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aarden van de installatie. 8 Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen met de kenmerken van het electrische net en de gasleiding. 9 Controleer dat het electrische vermogen van het net en van de stopcontacten voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een bevoegde electricien wenden. 10 Een veelpolige schakelaar moet worden aangebracht met een afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm. 11 Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet de stekker vervangen worden met een passende stekker door een bevoegde electricien. Deze moet vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels van het stopcontact voldoende is voor het vermogen van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden adapters, dubbelstekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens van de stroom niet te overschrijden zoals deze is aangegeven op de enkele adapter en op de verlengsnoeren, en het maximum vermogen aangegeven op de meervoudige adapter. 12 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Sluit de stroom van het apparaat af wanneer dit niet gebruikt wordt en sluit de gaskraan af. 13 Laat de ventilatie-openingen of warmte-afvoer vrij. 14 De voedingskabel van het apparaat mag niet door de gebruiker zelf vervangen worden. In geval van schade of vervanging van de kabel moet men zich uitsluitend tot een door de fabrikant bevoegde installateur wenden. 15 Dit apparaat mag uitsluitend gebruikt worden voor het doel waarvoor het vervaardigd is. Ieder ander gebruik (b.v. het verwarmen van het vertrek) moet als onjuist worden beschouwd en is dus gevaarlijk. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die te wijten is aan onjuist, verkeerd en onredelijk gebruik. 16 Het gebruik van ieder electrisch apparaat brengt met zich mee het in acht nemen van zekere fundamentele regels. In het bijzonder: • raak het apparaat niet aan met natte of vochtige handen of voeten • gebruik het apparaat niet als u blootsvoets bent • gebruik geen verlengsnoeren ofwel slechts met de grootste voorzichtigheid • trek niet aan het snoer of aan het apparaat zelf om de stekker uit het stopcontact te trekken • stel het apparaat niet bloot aan de elementen (regen, zon enz.) • door kinderen of onbekwame personen 17 Sluit altijd voordat u overgaat tot het reinigen of onderhoud eerst de stroom af door de stekker uit het stopcontact te halen of met de schakelaar. 18 Als u het apparaat niet meer gebruikt moet u het onklaar maken door de kabel door te snijden nadat de stekker uit het stopcontact is getrokken. Het is aan te raden ook die onderdelen onklaar te maken die een gevaar zouden kunnen opleveren, vooral voor kinderen die ermee zouden willen spelen. 19 Plaats geen wankele of vervormde pannen op de branders en kookplaten om omvallen te vermijden. Zorg dat de handvaten naar het midden van het fornuis zijn gericht zodat men er niet tegen kan stoten. 20 Enkele delen van het fornuis, vooral de electrische kookplaten, blijven na gebruik nog lang warm. Raak ze niet aan. 21 Gebruik geen ontvlambare vloeistoffen (alcohol, benzine enz.) in de buurt van het fornuis als dit in gebruik is. 22 Als u kleine electrische apparatuur gebruikt in de buurt van het kookvlak, let dan op dat de snoer ervan niet op de hete delen terecht komt. 23 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”¡” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. 24 Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. 25 Gasfornuizen hebben, voor een goede werking, behoefte aan regelmatige luchtverversing. Controleer dat bij het installeren aan de vereisten, beschreven in de paragraaf betreffen het “Plaatsen”, is voldaan. 26 De glazen dekplaat (aanwezig op enkele modellen) kan barsten bij oververhitting. Het is daarom belangrijk dat alle branders en kookplaten uit zijn voordat de dekplaat wordt gesloten. 27 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zorgen dat het er niet af kan schuiven. 14 Instrukties voor het installeren Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste wijze uitvoert en volgens de geldende normen. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat U tot onderhoud of regelen overgaat. De inbouwgasfornhuizen voor Nederland, zijn in de fabriek afgesteld voor Natuurlijk gas categorie I2L, het is niet nodig om dit nogmaals af te stellen. c) Als U het apparaat intensief en lang achter elkaar gebruikt kan het nodig zijn het vertrek te luchten, b.v. door het raam te openen of de afzuigkap, indien aanwezig, op hoog te zetten. Het nivelleren (alleen bij enkele modellen aanwezig) Om de keuken te kunnen nivelleren, moet u de regelingsvoetjes gebruiken. Indien dit nodig is, kan men deze voetjes in de daarvoor geschikte gaten vastschroeven. Deze bevinden zich in de hoeken van het onderstuk van het fornuis. Het plaatsen Belangrijk: dit apparaat mag alleen geïnstalleerd worden en funktioneren in goed geventileerde vertrekken volgens de voorschriften van de van kracht zijnde volgens de geldende normen. De volgende eisen moeten in acht genomen worden: a) Het vertrek moet een afvoersysteem naar buiten toe hebben voor de uitlaatgassen, door middel van een afzuigkap of een automatische elektrische afzuiging die in werking treedt wanneer men het fornuis aanzet. Het monteren van de poten (alleen bij enkele modellen aanwezig) Bij het fornuis zijn poten inbegrepen, die men aan het onderstuk van het fornuis moet verbinden. In open haard of vertakte rookpijp (aanwezig bij de kook apparaten) Meteen naar buiten b) Het vertrek moet luchttoevoersystemen hebben, vereist voor de normale verbranding van het gas. De luchttoevoer die vereist wordt voor de normale verbranding moet minstens 2m 3 /h zijn per kW geinstallerd vermogen. Het systeem kan gerealiseerd worden door lucht direct van buiten het gebouw te onttrekken door middel van een buis van tenminste 100 cm2 doorsnede die niet kan verstoppen (Afb.A). Of, door lucht op indirecte wijze toe te voeren vanuit aangrenzende ver trekken die, zoals hierboven beschreven wordt, met buiten verbonden zijn door middel van een ventilatiebuis. Deze vertrekken mogen geen onderdeel uitmaken van het gemeenschappelijk onroerend goed, noch van brandgevaarlijke ruimtes, of van slaapkamers (Afb.B). Bijzonderheid A Aansluitende kamer Het installeren van de ingebouwde fornuizen Het is mogelijk het fornuis te installeren naast keukenkastjes als het niet hoger is dan de aanrecht. De muur die in kontakt staat met de achterkant van het fornuis mag niet van brandbaar materiaal zijn gemaakt. Tijdens werking kan de achterwand van het fornuis een warmte bereiken van 50°C hoger dan de kamertemperatuur. Voor een juiste installering van de fornuis moeten de volgende voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden: a) De meubels die direkt naast de kookplaat geplaatst zijn en hier boven uitsteken, moeten op minstens 200 mm van de rand van de plaat staan. b) De afzuigkappen moeten geinstalleerd worden volgens de vereisten die te vinden zijn in het instructie-boekje dat bij de afzuigkap hoort. c) Als het kookvlak onder een keukenkastje wordt geinstalleerd dan moet de afstand tussen de twee minstens 700 mm (milimeter) zijn, zoals in Afb. Ventilatie kamer A Voorbeed van een ventilatie opening voor verbrandings lucht Afb. A Vergroting van de gleuf tussen de deur en de vloer Afb. B 15 Aansluiting met een roestvrije stalen buigzame buis aan een onafgebroken wand met gedrade aanhechtingen Gebruik uitsluitend buizen en pakkingen, die voldoen aan de voorgeschreven nationale normen. Het in werking stellen van deze buizen moet zodanig worden uitgevoerd dat de lengte van de buizen, geheel uitgestrekt, niet meer dan 2000 mm is. Nadat de aansluiting heeft plaats gevonden moet U kontroleren dat de slang niet in kontakt is met beweegbare delen of dat hij knel zit. 420 mm. 420 mm. Min. 600 mm. Min. Min. min. 650 mm. avec hotte min. 700 mm. sans hotte HOTTE Controle van de dichting Als het fornuis geinstalleerd is moet men de perfekte luchtdichtheid van de aansluitingen kontroleren met zeepsop, nooit met een vlam. Aansluiten gas Voor het aansluiten aan de buis van het natuurlijk gas categorie I2L, is het fornuis voorzien van een aansluiting van 1/2". Deze aansluiting vraagt om een harde buis (NBN D. 51-003) of een buigzame slang die voldoet aan de voorschriften ARGB 03-80, met twee metalen aansluitingen voor de toevoer van brandbaar gas. De metalen aansluiting moet goed worden bevestigd aan de ingang “A” of “C”. Al naar gelang het geval verandert men de positie van de aansluiting. Het aansluiten van de voedingskabel aan het net Elektrische aansluiting dient te geschieden volgens de norm NEN 1010, plus plaatselijk geldende voorschriften. De fornuizen zijn voorzien van een drie-aderig snoer en geschikt om aangesloten te worden op wisselstroom met een spanning en frekwentie die aangegeven worden op het typeplaatje. De klueren van het netsnoer komen overeen met: Groen-geel: aarde Blauw: nul Bruin: fase Wanner het fornuis niet door middel van buigzame leidingen aangesloten is, moet in de installatie een meerpolige schakelaar aangebracht worden. De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men kontroleren dat: · de zekeringen en de leidingen geschikt zijn om het vermogen te leveren dat door het fornuis zal worden afgenomen (zie plaatje met technische gegevens); · de aardleiding in overeenstemming is met de bepalingen van de geldende normen en met de wetgeving terzake; · het stopkontakt of de tweepolige schakelaar gemakkelijk bereikkbaar zijn nadat de oven geplaatst is. N.B: gebruik geen adaptors, dubbelstekkers of dergelijke, aangezien deze oververhitting en branden kunnen veroorzaken. A C Het wordt aangeraden de aansluiting zo dicht mogelijk bij de gaskraan te bewerkstelligen. Boven het fornuis moet een gaskraan worden aangebracht volgens de geldendeplaatselijke normen; deze moet zodanig worden aangebracht dat hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Als het fornuis niet in gebruik is wordt aangeraden de hoofdkraan dicht te draaien. Aansluiting met harde buis De aansluiting aan het gas moet zodanig worden uitgevoerd dat het geen enkele druk uitoefent op het apparaat. 16 Technische gegevens Afmetingen van de oven: Voltage en frekwentie van de stroomverzorging: zie typeplaatje breedte 43,5 cm. diepte 40 cm. hoogte 32 cm. Branders: geschikt voor de soorten gas aangegeven op het typeplaatje Inhoud van de oven: 56 liters Afmetingen van de lade: breedte 46 cm. diepte 42 cm. hoogte 8,5 cm. Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen van de gemeeschap: ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk - Statische verwarmingsfunctie: Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht verwarmingsfunctie: - Zachte - 17 EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke modificaties; EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. Kenmerken van de gaspitten en straalpijpen Tabel 1 Natuurlijk gas Branders Doorsenee (mm) Thermisch vermogen kW (p.c.s. *) Straal. 1/100 Bereik* (l/h) Nom. Gered. (mm) G25 Snel (Groot) (R) 100 3,00 0,70 116 332 Half Snel (Medium) (S) 75 1,90 0,40 106 210 Hulp (Klein) (A) 55 1,00 0,40 79 111 Drievoudige ring (TC) 130 3,25 1,5 133 360 Spanning van voeding * Nominale (mbar) Minimum (mbar) Maximum (mbar) * A 15°C en 1013 mbar-droog gas P.C.S. Natuurlijk gas G25 = 32,49 MJ/m³ S R TC A K6T72S/NL 18 25 15 30 Beschrijving van de nieuwe “7 koks oven” H A B C E D K S P G L M Q N F A B C D E F G H Lekplaat Gasbranders Electronische onsteking Rooster kookvlak Bedieningspaneel Stelschroeven Lekplaat of bakplaat Veiligheidssysteem voor branders K L M N P Q S 19 Ovenrek Keuzeknop Thermostaatknop Knop van de gasbranders Knop van kookwekker De knop van de timer voor het einde kooktijd Controlelampje thermostaat Instructies voor het gebruik De 7 koks oven verenigt in een enkel apparaat de voordelen van de traditionele oven met natuurlijke convectie: “statische oven”, met de moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht”. Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende manieren van koken. Met de keuzeknop “L” en de thermostaatknop “M” op het bedieningspaneel kiest u de verschillende functies. De verschillende functies van de oven worden gekozen door middel van de knoppen op het bedieningspaneel. De knoppen van de gasbranders op het kookvlak (N) Voor elke knop is met een ingevuld cirkeltje de positie van de brander aangegeven die door deze knop wordt bediend. Voor het aansteken van één van de branders houdt men een vlam of een gasaansteker bij de brander, drukt en draait de knop tegen de klok in tot aan maximum . Iedere brander kan functioneren op maximum, minimum of er tussenin. Op de knop zijn, behalve de “uit” positie die men herkent aan het symbool • als dit overeenkomt met het Verkoelingsventilatie Teneinde de hitte aan de buitenkant van de oven te beperken, zijn enkele modellen voorzien van een verkoelende ventilator die automatisch aan gaat als de oven warm wordt.. Als de ventilator aan is kunt u een luchtstroom waarnemen tussen het voorpaneel en de ovendeur. N.B.: Na het koken blijft de ventilator nog werken totdat de oven voldoende is afgekoeld. referentiekerfje, de posities maximum en minimum aangegeven. Deze worden bereikt door de knop tegen de klok in te draaien vanaf de “uit” positie. Voor het uitdoven van de brander moet de knop met de klok mee gedraaid worden totdat hij stilstaat (bij het symbool •). Ovenlicht Elektronische ontsteking van de gasbranders van het fornuis Voor het aansteken van de gewenste gasbrander drukt u de bijhorende knop geheel in en draait u hem tegen de klok in Dit gaat aan door de knop “L” op het symbool . te zetten. Dit verlicht de oven en blijft aan als een elektrisch verwarmingselement van de oven aan is. Traditionele oven Positie thermostaatknop “M”: tussen 60°C en Max. In deze positie gaan de twee verwarmingselementen onder en boven werken. Dit is de klassieke oven die echter is opgevoerd tot een optimale temperatuurverdeling met zuinig energieverbruik. De Traditionele oven is altijd nog onovertroffen voor het koken van gerechten die uit twee of meer ingrediënten bestaan zoals b.v. kool met varkensvlees, stokvis, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende resultaten bij het prepareren van schotels op basis van rundvlees of kalfsvlees zoals: gestoofd vlees, goulash, wild, lamsbout, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en bedropen moeten worden. Ook voor gebak is dit het beste systeem, zowel als voor stoofvruchten. Gebruik bij het koken in de Traditionele versie altijd alleen één ovenrek, anders is het mogelijk dat de temperatuur niet goed verdeeld wordt. Gebruik de verschillende standen naar gelang de behoefte. Als meer boven- of onderwarmte vereist is zet u de schotel hoger of lager in de oven. stand; houd hem ingedrukt totdat tot aan de maximum de brander aan is. Belangrijk: mocht een gasbrander per ongeluk uitgaan, draai dan de knop op 'uit' en wacht minstens 1 minuut voordat u het weer probeert. Modellen met veiligheidssysteem tegen het ontsnappen van gas van de branders op het kookvlak Deze modellen zijn te herkennen door de aanwezigheid van het systeem (H). Belangrijk: aangezien de branders voorzien zijn van het veiligheidssysteem wordt de knop na ontsteking van de brander voor ongeveer 3 seconden ingedrukt gehouden teneinde gas door te laten totdat het thermo-element van het veiligheidssysteem warm is geworden. Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. Gebak-oven Positie thermostaatknop “M”: tussen 60°C en Max. Het verwarmingselement achterin de oven wordt geactiveerd en de ventilator gaat werken voor het gelijkmatig verdelen van de temperatuur. Het energieverbruik van deze functie is slechts 1600W. Deze functie is geschikt voor het koken van fijnere gerechten, vooral voor cakes die moeten rijzen en voor koekjes op drie rekken tegelijk. B.V. soesjes, zoete en zoute hapjes, kaaskoekjes, opgerolde koekjes enz… Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere soorten van koken nooit de laagste stand gebruiken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan beschadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt. “Fast cooking” oven Positie thermostaatknop “M”: tussen 60°C en Max. De verwarmingselementen gaan werken en ook de ventilator die zorgt voor een constante en gelijkmatige warmte in de oven. Deze functie is vooral aangewezen voor het snel koken (voorverwarmen niet nodig) van reeds bereide gerechten Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven, dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het programma einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel samenvallen met het symbool . 20 (b.v. diepvriesproducten of voorgekookte gerechten). De beste resultaten bij de functie “Fast cooking” verkrijgt u door slechts één rek te gebruiken (de tweede stand van beneden af), zie “Practische aanwijzingen voor het koken”. Au Gratin Positie thermostaatknop “M”: tussen 60°C en 200°C. Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de ventilator. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden en de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor vleespennen met stukken vlees en groenten, worstjes, varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte, varkensfilet enz… Ook voor vis is de Au Gratin onovertroffen:tandbaars, tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz… Multikoken Positie thermostaatknop “M”: tussen 60°C en Max. De verwarmingselementen treden in werking zowel als de ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende gerechten tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde temperatuur nodig hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk gebruiken, met in acht neming van de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken”. Deze functie is vooral geschikt voor schotels die gegratineerd moeten worden of voor gerechten die nogal lang gekookt moeten worden, zoals b.v. lasagna, macaronischotel, gebraden kip met aardappelen enz… Bijzonder geschikt ook voor braadstukken aangezien de uitstekende verdeling van de temperatuur het mogelijk maakt de temperatuur lager te houden, hetgeen verlies van vleessappen tegengaat en het vlees dus mals houdt met weinig gewichtsverlies. De Multikoken is vooral bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Desserts: Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken. De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het snel ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van 80 °C. Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt u 60°C of koude lucht met de thermostaatknop op 0°C. Het controlelampje van de oven (P) Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven. Als de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar zonder kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het rode controlelampje dat de thermostaat aan het werk is om de temperatuur in de oven constant te houden. Het groene controlelampje (S) Dit lampje gaat aan als een electrisch verwarmingselement van de oven aan is. De knop van de timer voor het einde kooktijd Enkele modellen zijn voorzien van een programma einde kooktijd. U moet het klokje opwinden door de knop “Q” bijna geheel ; dan, terugdraaiend , met de klok mee te draaien stelt u de gewenst tijd in door het wijzertje op het voorpaneel te laten samenvallen met het aantal minuten die u wilt instellen. Als de ingestelde tijd op is hoort u een geluidssignaal en gaat de oven automatisch uit. Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven, dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het programma einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel Pizza oven Positie thermostaatknop “M”: tussen 60°C en Max. De verwarmingselementen boven en onder gaan aan en de ventilator gaat werken. Met deze combinatie wordt de oven snel warm dankzij het aanzienlijke vermogen (2800 W) dat vooral van onderaf komt. De functie pizza-oven is vooral aangewezen voor etenswaren die veel hitte nodig hebben zoals inderdaad pizza en grote braadstukken. Gebruik één niveau per keer; indien u op meer niveaus kookt moeten de gerechten op de helft van de kooktijd onderling van plaats verwisseld worden. . samenvallen met het symbool Als de oven niet gebruikt wordt kan de programmeerknop “einde kooktijd” als een normale kookwekker worden gebruikt. Practische raadgevingen voor het gebruik van de branders Voor het beste rendement moet u het volgende onthouden: • gebruik voor iedere brander de pan die erop past (zie tabel) om te vermijden dat de vlammen er onderuit komen; • gebruik alleen pannen met een platte bodem; • draai de knop op minimum zodra het kookpunt is bereikt; • gebruik altijd pannen met deksels. Grill Positie thermostaatknop “M”: Max. Het middelste bovenelement gaat aan. De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is vooral geschikt voor etenswaren die een hoge temperatuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet, hamburgers etc... U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische kooktips”. Brander ø Diameter pan (cm) Snel (R) 24 - 26 Half-snel (S) 16 - 20 Spaarbrander (A) 10 - 14 Drievoudige Ring (TC) 24 - 26 N.B. Bij de modellen met een reduktie-roostertje moet dit alleen gebruikt worden op de hulppit als de doorsnede van de gebruikte pan minder is dan 12 cm. 21 Practische raadgevingen voor het koken De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijkheden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoonlijke ervaringen worden uitgebreid. Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van sappen en/of vet op de eerste stand vanaf beneden. Zet de thermostaat op maximum. Dit betekent niet dat u geen lagere temperaturen kunt gebruiken, door eenvoudigweg de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zetten. Voorverwarmen Voor het voorverwarmen, vooral te gebruiken voor “pizgerechten die moeten rijzen, kunt u de functie za-oven” gebruiken, die de oven snel op de gewenste temperatuur brengt met gereduceerd energieverbruik. Als het gerecht eenmaal in de oven is gezet kunt u de meest aangewezen functie voor het koken instellen. “au gratin” s uitstekend voor snel grilleren; De positie de hitte wordt verdeeld zodat de buitenkant bruin wordt en de binnenkant gaar. U kunt hem ook gebruiken voor het afmaken van een gerecht dat bovenop bruin moet worden, b.v. het afmaken van een ovenschotel. In dit geval zet u het rek op de 2° of 3° stand van beneden af (zie kooktabel) waarna u voor het opvangen van het vet en voor het vermijden van rook een lekplaat op de onderste stand plaatst. Belangrijk: gebruik de grill met de ovendeur dicht, dit biedt de beste resultaten en een energiebesparing van ongeveer 10%. Bij het gebruik van deze functie zet u de thermostaat op 200 °C aangezien dat optimaal rendement biedt, gebaseerd op het uitstralen van infrarode stralen. Dit betekent niet dat u geen lagere temperaturen kunt gebruiken, door eenvoudigweg de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zetten. De beste resultaten worden bereikt door het ovenrek op de hoogste positie te plaatsen (zie kooktabel), waarna u voor het opvangen van het vet en voor het vermijden van rook een lekplaat op de onderste stand plaatst. Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken Als u op meer rekken wilt koken kunt u de functie “gebak gebruiken of de functie “Multikoken” ; dit oven” zijn de enigen waarbij deze mogelijkheid bestaat. Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek gebruikunt u het beste de functie “gebak oven” ken, die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijkertijd te koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeelden in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de functie “Multikoken” en houdt u rekening met de volgende raadgevingen: • De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee van de drie middelste posities, de laagste van beneden af en de hoogste positie van de oven worden rechtstreeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroorzaken. • Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het gerecht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v. een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping en het andere gerecht op de 4°.i; • Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en temperaturen nodig, stel dan een gemiddelde temperatuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare gerecht op de 4de positie en haal het gerecht dat de minste tijd nodig heeft het eerste uit de oven. • Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill op de bovenste positie. Desserts Plaats gebak altijd in een voorverwarmde oven, wacht op het einde van de voorverwarming dat wordt aangegeven doordat het rode controlelampje “P” uitgaat. Open gedurende het bakken de deur van de oven niet omdat het gebak kan inzakken. In het algemeen: Taart te droog Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. Gebruik van de functie “Fast cooking” Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte” producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare gerechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Taart te donker bovenop Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. De grill De “7 koks” oven biedt 2 verschillende mogelijkheden voor het grilleren, maar uitsluitend met de ovendeur dicht. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. “grill” met het gerecht in het midden Gebruik functie onder de grill (op de 3° of 4° stand vanaf beneden), aangezien alleen het middenstuk van de bovenste weerstand aan gaat. 22 Vis en vlees Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van 180 °C tot 200 °C. Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de temperatuur te verlagen. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en zet er de lekplaat onder. Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaatsen dat het zich boven in de oven bevindt. De taart komt niet uit de vorm Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem overheen, of gebruik ovenpapier. "Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht" versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar worden" Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende gerechten op verschillende tijden uit de oven halen. Pizza Gebruik voor het bakken van pizza’s de functie “pizza-oven”: • verwarm de oven minstens 10 minuten voor. • Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt het langer en krijgt u geen crocante pizza. • Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het bakken. • Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro stagioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege de kooktijd erbij de doen. • Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan 2) kunt u het beste de Multikoken gebruiken de 1° stand van aangezien de functie pizza-oven benedenaf het meeste zou verwarmen. 23 Gekozen instelling Gerecht Gewicht (Kg) Positie ovenrek van benedenaf gerekend Voorverwarmingstijd (min.) Instelling thermostaat Kooktijd (min.) 1 1 1 1 3 3 3 3 3 15 15 15 15 15 200 200 200 180 180 65-75 70-75 70-80 15-20 30-35 0.5 1 0.7 0.5 1.2 0.6 3 2/3 3 3 2-4 2-4 15 15 15 15 15 15 180 180 180 160 200 190 20-30 40-45 40-50 25-30 30-35 20-25 0.4 0.7 0.7 0.5 2-4 1-3-5 1-3-5 1-3-5 15 15 15 15 210 180 180 90 15-20 20-25 20-25 180 0.3 2 - Max 12 0.4 0.5 0.3 0.5 0.4 2 2 2 2 2 - 200 220 200 200 220 20 30-35 25 35 15-20 Voorgekookte gerechten Kippenvleugels 0.4 2 - 200 20-25 Verse etenswaren Koekjes (kruimeldeeg) Plum-cake Kaaskoekjes 0.3 0.6 0.2 2 2 2 - 200 180 210 15-18 45 10-12 1 1 1 1+1 1 1 0.5 0.5 0.5 2-4 3 2 2-4 2 2 2-4 2-4 2 15 10 10 15 10 10 10 10 10 230 180 180 200 180 170 190 180 170 15-20 30-35 40-45 60-70 30-35 40-50 20-25 10-15 15-20 1.0 1.5 2-4 3 10 15 170 200 20-25 25-30 0.5 1 1 3 2 2/3 15 10 10 220 220 180 15-20 25-30 60-70 1 4 5 Max 8-10 1 1 1 1 1 1 1 n.° 4 4 4 3/4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 Max Max Max Max Max Max Max Max 6-8 10 10-15 15-20 15-20 7-10 15-20 2-3 1.5 1.5 3 3 5 5 200 200 55-60 30-35 1 Traditionele Eend Braadstuk Varkensvlees Koekjes (kruimeldeeg) Jamtaart 2 Gebak Jamtaart Vruchtentaart Plum-cake Pan di spagna Gevulde flensjes (op 2 rek) Kleine gebakjes (op 2 rekken) Kaaskoekjes (op 2 rekken) Beignets (op 3 rekken) Biscuits (op 3 rekken) Merengue (op 3 rekken) 3 Fast cooking Diepvries Pizza Courgettes en garnalen in deeg Spinazie-quiche Panzerotti Lasagna Kip-snacks 4 Multikoken Pizza (op 2 rekken) Lasagna Lamsvlees Kip + aardappels Makreel Plum-cake Beignets (op 2 rekken) Koekjes (op 2 rekken) Pan di spagna (op 1 rek) Pan di spagna (op 2 rekken) Quiche 5 Pizza Pizza Braadstuk Kip 6 Grill Tong en inktvis Garnalen en calamari aan het spit Kabeljauw-filet Groenten onder de grill Biefstuk Koteletten Hamburgers Makreel Toast 7 Au gratin Gegrilleerde kip Inktvis NB: de kooktijden zijn indicatief en kunnen verschillen naar gelang uw persoonlijke smaak. Bij het bakken onder de grill of au gratin moet de lekplaat altijd op de 1° stand van benedenaf worden geplaatst. 24 Normaal onderhoud en reinigen van het fornuis Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert. Voor een lange levensduur van het fornuis is het belangrijk dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud het volgende: · Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. • de geëmailleerde delen en de zelfreinigende panelen, indien aanwezig, worden met lauw water gewassen. Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende middelen die schade kunnen aanrichten; • de binnenkant van de oven wordt regelmatig met een warm sop gereinigd als hij nog lauw is, gespoeld en goed afgedroogd; • de vlamverspreiders worden regelmatig in een warm sop gewassen zodat eventuele aankorstingen verwijderd worden. • Bij de fornuizen die voorzien zijn van automatische ontsteking moet het uiteinde van de electronische ontstekingselementen regelmatig gereinigd worden en moeten de gaatjes van de vlamverspreiders gecontroleerd worden om te zien dat ze niet verstopt zijn; • de delen van roestvrij staal kunnen vlekken vertonen na lang contact met kalkhoudend water of agressieve wasmiddelen (fosforhoudend). Spoel ze dus na het reinigen goed af en droog ze af. Droog altijd eventueel geknoeid water af; • bij de modellen met een glazen dekplaat wordt deze schoon gehouden met warm water. Gebruik nooit grove doeken of schuurmiddelen. N.B.: sluit de dekplaat niet zolang de gasbranders of de electrische kookplaten nog warm zijn. Verwijder eventuele vloeistoffen die zich op de dekplaat bevinden voordat u hem open doet. Belangrijk: controleer regelmatig de conditie van de gasslang en vervang hem zodra hij niet meer geheel in orde is; het is aan te bevelen de gasslang ieder jaar te vervangen. Het vervangen van de ovenlamp • Sluit de stroom van de oven af door middel van de schakelaar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is. • Schroef het glazen lampekapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken: - Voltage 230V - Vermogen 25W - Fitting E14 • Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan. Het smeren van de kranen Met verloop van tijd kan een kraan stroef worden of vast blijven zitten; in dat geval is het noodzakelijk de kraan te vervangen. N.B.: Dit moet worden uitgevoerd door een door de fabrikant bevoegde installateur. 25
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Indesit K 6 T 72 S de handleiding

Categorie
Ovens
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor