HR 2303

Philips HR 2303, HR2303, HR2303/10 Handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Philips HR 2303 Handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
HR 2303
Instructions for use & recipes
Mode d’emploi & recettes
Gebrauchsanweisung & Rezepte
Gebruiksaanwijzing & recepten
Istruzioni per l’uso & ricette
Instrucciones de manejo & recetas
Modo de emprêgo & receitas
25
Algemene beschrijving (fig. 1)
A Motorgedeelte
B Aan/uit schakelaar
C Ontgrendelknop voor het losnemen van het
motorgedeelte van het deksel
D Ontgrendelknop voor het losnemen van het
deksel met motorgedeelte van de kom
E Netsnoer
F Deksel (4822 441 80844)*
G Vulopening
H Roerder (4822 690 40257)*
I Koelbak (HR 2996)*
J Kom (4822 418 40897)*
* Voor vervanging: wend u tot uw leverancier
onder vermelding van deze nummers.
Tip: als u een extra koelbak (HR 2996)
aanschaft, kunt u grotere hoeveelheden ijs
bereiden of twee verschillende smaken.
Nederlands
Belangrijk
Lees de gebruiksaanwijzing en bekijk
alle illustraties (zie pag. 3) voordat u het
apparaat in gebruik neemt.
Bij het bereiden van consumptie-ijs is
hygiëne van groot belang. Zorg er dus
voor dat alle onderdelen van de
ijsmachine - en vooral de delen die met
het ijs in contact komen - goed schoon
zijn.
Voorkom dat de ingrediënten aan de
koelbak vastvriezen, zodat de roerder
niet meer kan draaien.
- Doe alleen ingrediënten in de kom als
de roerder ronddraait.
- Schakel het apparaat pas uit wanneer
het ijs klaar is.
Overschrijd niet de in de recepten
aangegeven hoeveelheden.
Indien het snoer van dit apparaat is
beschadigd, dient het uitsluitend door
het originele type te worden vervangen.
Wend u daartoe tot uw Philips
leverancier of tot de Philips organisatie
in uw land.
Hoe werkt de ijsmachine?
In de kom ligt de diepgevroren koelbak. Deze
koelt het mengsel van ingrediënten sterk af, terwijl
de roerder ronddraait.
De roerder wordt aangedreven door de motor in
het motorgedeelte. Het bevriezende mengsel
wordt geroerd totdat er consumptie-ijs is gevormd.
Het hangt vooral van het type ijsmengsel af, hoe
lang dat duurt (25 à 45 minuten).
N.B. De koelbak bevat een niet-giftige
zoutoplossing.
Uit elkaar nemen
- Schuif de ontgrendelknop in de richting van de
pijl en draai het bovenste stuk van de
ijsmachine in de richting van de pijl (fig. 2).
- Trek de roerder uit het motorgedeelte (fig. 3).
- Druk op de ontgrendelknop en neem het
motorgedeelte van het deksel (fig. 4).
- Til de koelbak uit de kom (fig. 5).
Schoonmaken
Let erop dat de stekker uit het stopcontact is
genomen voordat u met het schoonmaken
begint.
Neem de ijsmachine na gebruik geheel uit
elkaar.
Was het deksel (niet het motorgedeelte!), de
roerder en de kom af in warm sop. Was de
koelbak af in lauwwarm sop (max. 40° C). (Het
wordt niet aanbevolen deze delen in een
afwasmachine te doen.)
Neem het motorgedeelte af met een vochtige
doek. Dompel het motorgedeelte nooit in water.
Spoel het ook niet af onder de kraan.
Koelbak invriezen
U kunt de koelbak op werktemperatuur brengen
in de diepvriezer of in het vriesvak van de
yyy of yyyy koelkast. (N.B. De koelbak
moet —18° C of kouder zijn.)
Gemiddeld duurt het ongeveer 18 uur voordat
een volledig ontdooide koelbak op
werktemperatuur is gebracht.
Let erop dat de koelbak schoon en droog is als
hij wordt ingevroren. Bewaar de koelbak met de
bodem omlaag in een goed afgesloten plastic
zak in de diepvriezer: dan is de koelbak steeds
klaar voor gebruik.
26
Leg geen andere in te vriezen voorwerpen op of
tegen de koelbak.
Haal de koelbak pas uit de diepvriezer nadat u
de ingrediënten voor het ijs gereed hebt.
In elkaar zetten
- Doe de ingevroren koelbak in de kom (fig. 6).
- Schuif het lipje aan de voorzijde van het
motorgedeelte in de uitsparing (fig. 7).
- Druk dan het motorgedeelte omlaag tot het
vastklikt (fig. 8).
- Steek de roerder in de opening van het
motorgedeelte. (U hoort dan een lichte “Klik”.)
(Fig. 9.)
- Zet het bovenste stuk van de ijsmachine op de
kom. Let op de juiste stand.
- Draai het bovenste stuk in de richting van de pijl
tot u “Klik” hoort (fig. 10). De ijsmachine is nu
klaar voor gebruik.
IJs maken
Maak het mengsel van ingrediënten voor het ijs
klaar.
- Overschrijd niet de in de recepten aangegeven
hoeveelheden. De kans bestaat dat het ijs dan
minder compact wordt.
- Gebruik bij voorkeur ingrediënten op
koelkasttemperatuur.
Haal de koelbak uit de diepvriezer.
- Verwijder de plastic diepvrieszak.
- Controleer of er geen ijslaag op is gekomen en
of er geen ijsklonters of -druppels zijn
vastgevroren. U kunt de ingevroren koelbak niet
afspoelen: dan zou er meteen een dikke ijslaag
op komen! Eventuele rijpaanslag kunt u met
een spatel verwijderen. Gebruik hiervoor geen
metalen keukengerei, om beschadiging te
voorkomen.
- Als de koelbak goed is ingevroren, is de inhoud
ervan geheel hard. (De inhoud klotst niet
wanneer u de koelbak schudt.)
Leg de ingevroren koelbak in de kom van de
ijsmachine.
Zet de ijsmachine in elkaar.
Schakel éérst de motor in met aan/uit
schakelaar (B) ...
. . . en doe dan pas het mengsel van
ingrediënten via de vulopening in de koelbak.
De roerder moet ronddraaien als u de kom vult:
anders vriezen de ingrediënten onmiddellijk
vast aan de koelbak!
Laat de ijsmachine werken (25 à 45 minuten).
- Eerst kan het ijs er wat korrelig uitzien. Later
wordt het smeuïg.
Schakel de ijsmachine niet uit vóórdat het ijs
klaar is! Wanneer u de motor te vroeg
uitschakelt, kunnen de ingrediënten aan de
koelbak vastvriezen en kan de roerder niet meer
ronddraaien.
Als dit toch is gebeurd:
-Schakel de ijsmachine uit.
-Schuif de ontgrendelknop in de richting van de
pijl en draai het bovenste gedeelte van de
ijsmachine in de richting van de pijl (fig. 2).
-Draai meteen daarna het bovenste gedeelte
terug (in de richting van de pijl) tot u “Klik”
hoort (fig. 10).
- Schakel direkt daarna de ijsmachine weer in.
Schakel de ijsmachine uit zodra het ijs klaar is.
Neem de stekker uit het stopcontact en neem
het deksel met het motorgedeelte van het
apparaat.
- Laat de ijsmachine niet te lang werken. Als u
ziet dat het ijs aan de bovenkant en/of aan de
randen begint te smelten, zet u het apparaat
dan stop.
- In sommige gevallen wordt het ijs zo stevig, dat
de roerder tenslotte vanzelf stil komt te staan.
Schakel dan de motor uit: het ijs is klaar.
Schep het ijs uit de kom. Verwijder het laatste
ijs met behulp van een plastic lepel of spatel,
om beschadiging van de koelbak te voorkomen.
De ijsmachine is voorzien van een
veiligheidsschakeling. Bij overbelasting wordt de
motor automatisch uitgeschakeld.
Schakel in dat geval de machine uit. Nadat de
motor voldoende is afgekoeld, kunt u de
ijsmachine weer inschakelen.
Bereidingstijd
De bereidingstijden die in de recepten worden
aangegeven zijn gemiddelden. U kunt er naar
eigen inzicht van afwijken.
De bereidingstijd is afhankelijk van:
- de begintemperatuur van het ijsmengsel;
- de omgevingstemperatuur;
- de hoeveelheden en de samenstelling van het
ijsmengsel.
Hoe hoger de begin- en de omgevingstem-
peratuur, hoe langer het bereiden duurt. Het
beste resultaat krijgt u indien het ijsmengsel is
voorgekoeld.
IJssoorten met een hoge volumetoename -
zoals aardbeien- en kersenijsmousse en ijs met
veel slagroom - hebben een langere
bereidingstijd dan bijvoorbeeld vruchten- en
sorbetijs.
27
IJs bewaren
In de ijsmachine
Als het ijs klaar is, kunt u het afgedekt nog +
10
minuten in het apparaat bewaren.
In de diepvriezer
IJs is beperkt houdbaar. Een langdurig verblijf
in de diepvriezer komt de smaak en de kwaliteit
van het ijs niet ten goede. Na 1 à 2 weken
begint de structuur van het ijs te verminderen,
en gaat de verse smaak verloren.
Vers ijs smaakt het beste. Maak het ijs dus niet te
lang van tevoren.
Mocht u toch ijs in de diepvriezer willen bewaren,
neemt u dan de volgende regels in acht:
- Bewaar het ijs in een schone, goed sluitende
diepvriesdoos. (Niet in de koelbak zelf
bewaren.)
- De bewaartemperatuur moet tenminste -18° C
zijn.
- Vermeld op de diepvriesdoos de datum van be-
reiding en het soort ijs.
- Ontdooid of half-ontdooid ijs nooit opnieuw in-
vriezen.
Haal het ijs ongeveer een half uur voor het
gebruik uit de diepvriezer en zet het in de
koelkast. U kunt het ook bij kamertemperatuur in
10 à 15 minuten op consumptietemperatuur laten
komen.
Let op: sorbetijs ontdooit sneller dan roomijs.
Bewaartijd
IJs van niet-gekookte ingrediënten:
+ 1 week
Sorbet-ijs:
1 à 2 weken
IJs van halfgekookte ingrediënten:
+ 2 weken
Ingrediënten
Eieren
De recepten zijn gebaseerd op eieren van 55-
60 g (klasse 4).
Toevoeging van eierdooiers aan het ijsmengsel
geeft het ijs een betere structuur en maakt het
smeuïger.
Zeer koud eiwit kunt u niet goed stijf slaan.
Neem de eieren daarom enkele uren vóór
gebruik uit de koelkast.
In diverse recepten worden alleen de dooiers
verwerkt. Het overblijvende eiwit kunt u
gebruiken voor bijvoorbeeld Omelette
Sibérienne en Meringues (schuimbakjes). In de
meeste kookboeken vindt u wel een recept.
Melk
U kunt zowel gepasteuriseerde als
gesteriliseerde melk gebruiken. De keuze
tussen volle of halfvolle melk is een kwestie van
smaak. Het ijs wordt romiger naarmate u melk
met een hoger vetgehalte gebruikt.
In verschillende recepten worden de
ingrediënten aan (bijna) kokende melk
toegevoegd. IJs, gemaakt van gekookte
ingrediënten is langer houdbaar.
Bij de bereiding van het mengsel kan het
voorkomen dat de ingrediënten gaan schiften.
U kunt het mengsel weer glad en geschikt voor
verwerking krijgen door het in een elektrische
mengbeker of foodprocessor gedurende 1 mi-
nuut te mengen. U kunt ook 1 dl zeer koude
slagroom toevoegen en het mengsel, onder
voortdurend kloppen, snel af laten koelen.
Slagroom
Gebruik altijd gekoelde slagroom.
Als in het recept “geklopte slagroom” staat, klop
dan de slagroom niet geheel stijf: de slagroom
kan dan gemakkelijker met andere ingrediënten
vermengd worden.
In de zomer is het aan te bevelen de kom
waarin de slagroom wordt stijfgeslagen en de
kloppers in de koelkast te plaatsen.
Het vetpercentage van de slagroom heeft
invloed op het ijs: meer vet maakt het ijs
smeuïger.
Suiker
Gebruik fijne kristalsuiker, omdat deze
gemakkelijker oplost. Ook kunt u poedersuiker,
basterdsuiker of honing gebruiken. Grove
kristalsuiker kunt u fijnmalen in een mengbeker
of foodprocessor.
Gebruik van te weinig suiker heeft een nadelige
invloed op de structuur en stevigheid van het
ijs.
Vruchten
Vers fruit geeft het lekkerste ijs en is bovendien
gezond. Fruit uit pot of blik is echter ook goed
te gebruiken. Laat dit voor het pureren goed
uitlekken.
Zomerfruit (bijv. aardbeien, frambozen,
abrikozen, perziken en bessen) laat zich
uitstekend invriezen, zodat u ook buiten het
seizoen vruchtenijs van vers fruit kunt bereiden.
In een diepvriezer of in een yyy of yyyy
koelkast kunt u diepvriesvruchten 8 à 9 maan-
den bewaren.
Vruchten die ongekookt worden gepureerd,
kunnen verkleuren. Om dit te voorkomen
besprenkelt u de stukken fruit (appel, banaan,
peer, pruim) vóór het pureren met wat
citroensap.
28
Als u stukjes fruit aan het ijs wil toevoegen,
bestrooi ze dan met wat suiker voordat u ze laat
bevriezen. Op deze manier voorkomt u dat er in
de stukjes fruit harde ijskristallen ontstaan.
Alcohol
Laat de ijsmachine langer werken als het
ijsmengsel alcohol bevat. Het ijs wordt niet zo
stevig als ijs zonder alcohol.
Suikerstroop
Als u vaak sorbetijs maakt, kunt u de
suikerstroop van tevoren klaarmaken en in een
afgesloten fles in de koelkast bewaren.
Voor het maken van suikerstroop heeft u nodig:
- een (roestvrijstalen) pan;
- een roerlepel;
- voor 300 cc suikerstroop:
200 cc water en 200 g fijne kristalsuiker;
- voor 450 cc suikerstroop:
275 cc water en 275 g fijne kristalsuiker;
- Doe de suiker en het water in de pan en roer
goed.
- Op een laag vuur de suiker al roerende
oplossen. Eventueel schuim met schuimspaan
verwijderen.
- Laat het mengsel ca. 1 minuut doorkoken .
- Neem de pan van het vuur en laat de
suikerstroop afkoelen.
Versieren en serveren
De aangegeven hoeveelheden zijn voldoende
voor 4 à 5 personen, afhankelijk van de
toepassing en het soort ijs.
U kunt het ijs in metalen of glazen coupes
opdienen, op metalen of glazen schaaltjes, of
op dessertbordjes. Maar u kunt ook, al naar ge-
lang het soort ijs, gebruik maken van
uitgeholde, gehalveerde vruchten, zoals
meloen, ananas, sinaasappel, citroen of
grapefruit.
Het beste kunt u de coupes, schaaltjes of uitge-
holde vruchten voor het opdienen in het
vriesvak of diepvriezer afkoelen. Het ijs zal dan
bij het opdienen minder snel smelten.
Sommige soorten ijs, zoals roomijs, koffie-ijs en
chocolade-ijs, zijn wat minder compact dan
andere. Deze ijssoorten kunt u het beste uit de
ijsmachine halen en een half uur voor het
opdienen in de vriezer koelen.
IJsbolletjes kunt u vormen met behulp van een
ijsschep. Deze moet goed schoon zijn. U kunt
de ijsschep vóór het scheppen van een
ijsbolletje in water dompelen: dan worden de
bolletjes mooi glad. Wilt u het ijs tot coupes
verwerken, zet de bolletjes dan een half uur in
de vriezer om smelten tijdens het garneren te
voorkomen.
IJs laat zich goed combineren met gebak
(soezen, cake, schuim) of met flensjes.
Garneer het ijs met bijvoorbeeld geklopte slag-
room, eiwit, creme fraîche of vla.
Vermeng de geklopte slagroom of creme fraî-
che voor het garneren eens met fijngehakte
noten.
Neem wat meer vruchten dan aangegeven in
het recept en garneer het ijs met de extra
vruchten. Of neem bijvoorbeeld gekonfijte
vruchten of andere geconserveerde vruchten,
cocktailkersen of gewelde rozijnen. De smaak
van deze ingrediënten komt nog beter tot z’n
recht als u ze in likeur drenkt.
Combineer ook het ijs eens met een
bijpassende likeur.
IJs kan ook feestelijk versierd worden met bij-
voorbeeld chocoladehagelslag,
chocoladeblaadjes of -vlokken, geraspte
chocolade, noga, praline, bonbons, gemalen
kokos of gehakte noten (walnoten, hazelnoten,
geschaafde amandelen, pistachenoten).
Het ijs krijgt een heel verzorgd tintje als u het
voorziet van één of meer ijswafels, lange
vingers, bitterkoekjes of oublies.
Sauzen
Sauzen en siroop doen het ook goed op het ijs.
Er zijn veel mogelijkheden: zoete sauzen,
vruchtensauzen, vruchtensiroop.
U kunt diverse kant-en-klare sauzen kopen.
Maar, net als met ijs het geval is: zelfgemaakte
sauzen smaken beter.
Sauzen kunt u gerust enkele dagen van tevoren
bereiden. Bewaart u ze dan in de koelkast of
vriezer.
Warme sauzen
Als u de sauzen warm wilt serveren, verwarm
deze dan langzaam. Het ijs kunt u het best
eerst flink afkoelen in de vriezer, voordat u er
de warme saus over doet. De hier beschreven
sauzen kunt u ook koud serveren.
Serveer warme saus apart bij het ijs of giet de
saus er vlak voor het opdienen overheen.
Kersensaus
- Doe het sap van één blik kersen zonder pit
samen met de geraspte schillen van één
sinaasappel en één citroen in een pan.
- Laat het geheel 10 minuten zachtjes trekken.
29
- Zeef het mengsel.
- Giet een halve eetlepel citroensap en één
theelepel sinaasappelsap door een zeef in een
kom en vermeng één à twee theelepels
maizena of aardappelmeel met dit sap.
- Giet het mengsel van maizena of
aardappelmeel en vruchtensap al roerende bij
het hete kersensap.
- Laat het mengsel 1 minuut doorkoken.
- Breng de saus op smaak met suiker en
eventueel een eetlepel kirsch.
- Voeg vóór het opdienen de kersen toe.
Chocoladesaus
- Breek 100 gram pure chocolade in stukjes.
- Breng 125 cc water met de chocolade aan de
kook. Roer voortdurend tot alle chocolade is
gesmolten.
- Voeg daarna anderhalve theelepel vanillesuiker
toe.
- Laat de saus nog een minuut sudderen.
- Als de saus is afgekoeld, voegt u 50 cc
geklopte slagroom toe. Goed doorroeren.
Koude (vruchten)sauzen
Voor deze sauzen kunt u verse vruchten
gebruiken, maar desgewenst ook ingevroren of
geconserveerde vruchten.
- Als u verse vruchten pureert, voeg dan suiker
toe in een verhouding van 50-75 gram suiker op
200 gram fruit (afhankelijk van het soort fruit).
- Wrijf de vruchten door een nylon zeef om pitjes
te verwijderen. Koel de vruchtensaus voor het
opdienen.
Vries vruchtensauzen, gemaakt van vruchten
uit de diepvries, niet opnieuw in.
Vruchtensauzen, gemaakt van vers fruit, kunt u
wel invriezen.
Kinderfeest
Gebruik vrolijke, frisse kleuren voor het versieren
van kinderijs, en kies smaken die bij kinderen
favoriet zijn.
Kies als garnering slagroom of kant-en-klare
vanillevla, chocoladevla of vruchtenyoghurt.
Versier het ijs met hagelslag, gekleurde muisjes,
suikerbloemetjes, ijswafels of kleine chocolaatjes.
De kinderen kunnen zelf van tevoren vlaggetjes,
tekeningen en parapluutjes maken.
Laat kinderen het ijs zelf versieren met hagelslag,
wafels e.d.
Smakelijke combinaties zijn bijvoorbeeld:
Banaan/vanille-ijs/chocoladevla
Chocolademelk/chocolade-ijs/gehakte nootjes
Marshmellows/aardbeienijs/yoghurt
Plakjes cake/roomijs/vruchtensaus
Flensjes/poedersuiker/yoghurt/vruchtenijs
Recepten
[[[[ Citroensorbet-ijs
sap van
1
2 sinaasappel
175 cc vers citroensap
300 cc suikerstroop (zie pagina 28)
1
2
eiwit
Roer het citroen- en sinaasappelsap goed door de
suikerstroop. Klop het eiwit bijna stijf en roer het
mengsel er doorheen. Zorg ervoor dat het geheel
goed gemengd is.
Bereidingstijd: 25 - 35 minuten.
[[[[ Kiwisorbet-ijs
250 g verse geschilde kiwi’s
2 eetlepels citroensap
150 cc suikerstroop (zie pagina 28)
Pureer de kiwi’s samen met het citroensap en de
suikerstroop. Zorg ervoor dat alles goed gemengd
is.
Bereidingstijd: 25 - 35 minuten.
[[[[ Bananenijs
200 g rijpe bananen
sap van
1
2
citroen
75 g fijne kristalsuiker
150 cc melk
50 cc slagroom
Pureer de bananen samen met de suiker en het
citroensap. Roer de bananenpuree goed door de
slagroom en de melk.
Bereidingstijd: ca. 30 - 35 minuten.
30
[[[[ Roomijs
2 eierdooiers
250 cc volle melk
150 cc slagroom
75 g fijne kristalsuiker
5 g vanillesuiker
Klop de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker
licht en schuimig. Voeg al roerende de melk toe.
Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng de geklopte
slagroom met de rest van de ingrediënten. Zorg
ervoor dat het geheel goed gemengd is.
Bereidingstijd: 40 - 50 minuten.
Tip: U kunt het roomijs vermengen met
bijvoorbeeld:
• 30 g gehakte walnoten, hazelnoten of pinda’s
• 40 g gehakte geconfijte vruchtjes
• 30 g grof gehakte pure chocolade of 5 g kaneel.
Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de
bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom. De
kaneel kan met de eierdooiers gemengd worden.
[[[[ Vanille-ijs
4 eierdooiers
65 g fijne kristalsuiker
5 g vanillesuiker
200 cc volle melk
125 cc slagroom
Doe de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker
in een kom. Klop het geheel met de mixer tot de
eierdooiers bijna wit van kleur zijn. Verwarm de
melk. Klop de slagroom door het
eierdooiermengsel en daarna beetje bij beetje de
hete melk. Schenk, wanneer de ingrediënten goed
met elkaar zijn gemengd, het mengsel in een pan.
Verwarm het bij een matige hitte en onder
voortdurend roeren ca. 2 minuten. Het mengsel
mag beslist niet koken. Laat het tot
koelkasttemperatuur afkoelen.
Bereidingstijd: 40 - 45 minuten.
[[[[ Chocolade-ijs
1 eierdooier
70 g fijne kristalsuiker
15 g cacao
200 cc halfvolle melk
125 cc slagroom
Klop de eierdooiers met de suiker, de cacao en 50
cc melk totdat de cacao is opgelost. Voeg de rest
van de melk toe en roer het geheel goed door.
Klop de slagroom bijna stijf. Giet het
cacaomengsel bij de geklopte slagroom. Zorg
ervoor dat het geheel goed gemengd is.
Bereidingstijd: 40 - 45 minuten.
Tip: U kunt het chocolade-ijs vermengen met
bijvoorbeeld 30 g grof gehakte geroosterde
hazelnoten of amandelen.
Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de
bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom.
[[[[ Koffie-ijs
1 eierdooier
6 g oploskoffie
70 g fijne kristalsuiker
200 cc volle melk
150 cc slagroom
5 g vanillesuiker
Los de koffie op in 1 eetlepel warm water en laat
het mengsel afkoelen. Klop de eierdooiers met de
suiker, de vanillesuiker, de opgeloste koffie en de
melk. Klop de slagroom bijna stijf. Giet het
koffiemengsel bij de geklopte slagroom. Zorg
ervoor dat het geheel goed gemengd is.
Bereidingstijd: 40 - 50 minuten.
Tip: U kunt het koffie-ijs vermengen met
bijvoorbeeld 40 g gehakte witte, pure of
Butterscotch chocolade.
Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de
bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom.
[[[[ Yoghurt-vruchtenijs
175 g vruchten, bijvoorbeeld: bosvruchten,
frambozen of aardbeien
80 g fijne kristalsuiker
50 cc slagroom
250 cc yoghurt
2 eetlepels citroensap
Was het fruit. Pureer het fruit met de suiker en het
citroensap. Voeg het fruitmengsel aan de yoghurt
en de slagroom toe. Zorg ervoor dat het geheel
goed gemengd is.
Bereidingstijd: 30 - 40 minuten.
[[[[ Aardbeienmousse
300 g aardbeien
180 cc suikerstroop (zie pagina 28)
sap van
1
2 citroen
2 eiwitten van kleine eieren
30 cc slagroom
Was de aardbeien. Pureer ze samen met het
citroensap en de suikerstroop. Klop de eiwitten
bijna stijf. Roer het aardbeienmengsel door de
geklopte eiwitten en giet er tenslotte de slagroom
bij. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
Bereidingstijd: 40 - 50 minuten.
31
[[[[ Aardbeienijs
200 g verse aardbeien
70 g fijne kristalsuiker
1 eetlepel citroensap
1 eierdooier
175 cc volle melk
50 cc slagroom
Was de aardbeien. Pureer ze samen met het
citroensap en de melk. Klop de eierdooiers met
suiker. Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng het
aardbeienmengsel met de geklopte slagroom en
de eierdooiers. Zorg ervoor dat het geheel goed
gemengd is.
Bereidingstijd: 35 - 40 minuten.
Tip: In plaats van aardbeien kunt u ook
gepureerde bosbessen, bosvruchten, frambozen
of bramen gebruiken.
[[[[ Ananas-ijspudding
175 g verse ananas
100 g poedersuiker of fijne kristalsuiker
250 cc slagroom
1
2 eetlepel citroensap
Schil de ananas en verwijder de harde kern en de
ogen. Pureer de ananas samen met de suiker en
het citroensap. Klop de slagroom half stijf. Roer
het ananasmengsel door de geklopte slagroom.
Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is.
Bereidingstijd: 45 - 55 minuten.
[[[[ Tip: IJstaart Caprice
(ca. 6 personen)
ananas ijspudding
1 springvorm 20-22 cm
vetvrij bakpapier
1 biscuittaart
4 ananas schijven
1
1
2
blik mandarijntjes
eventueel likeur mintblaadjes
Bekleed de vorm vóór het vullen met vetvrij
bakpapier. Leg een rond stuk papier op de bodem
van de vorm en bekleed de rand met een lange
strook papier. Zet de beklede vorm ca. een half
uur in de vriezer, voordat u hem vult, om te
voorkomen dat het ijs smelt wanneer het in
aanraking komt met de vorm.
Het vullen van de vorm: Snijd de biscuittaart
doormidden en leg een plak op de bodem van de
vorm. Besprenkel de taartbodem eventueel met
likeur. Bedek de taart met een laag ijs en
vervolgens met een tweede laag taartbodem. Dek
de vorm af met papier. Zet de taart ca. 1 uur in de
vriezer (afhankelijk van de hardheid van het ijs).
Zet de schaal waarop u de ijstaart wilt serveren
enige tijd in de koelkast.
Maak de ijstaart op met vruchtjes en/of geklopte
slagroom.
[[[[ Suikervrij roomijs 4 porties (± 400 ml)
150 cc volle melk
30 cc slagroom
30 g zoetstof Sionon (poeder)
1 ei
10 druppels vanille-essence
Klop het ei met de melk, de zoetstof en de vanille-
essence schuimig. Klop de slagroom bijna stijf.
Vermeng de geklopte slagroom met de rest van
de ingredinten. Zorg er voor dat het geheel goed
gemengd is.
Bereidingstijd: 30 - 40 minuten.
Dit recept zonder suiker levert per portie zo weinig
koolhydraten (= suiker en zetmeel), dat één portie
nauwelijks invloed op het bloedsuikergehalte
heeft.
Eén portie is te gebruiken zonder dat daarvoor
iets van het diabetes-dieet weggelaten hoeft te
worden.
Is Sionon bij u niet verkrijgbaar , vervang het dan
door een vergelijkbare poedervormige zoetstof.
Om de ijsmassa stevig te krijgen is een
poedervormige zoetstof nodig met een volume dat
vergelijkbaar is met gewone suiker. Compacte
zoetstoffen (zoals Aspartaam) zijn daarom niet
geschikt.
Vraag uw apotheker, drogist of diëtist om advies.
Mensen met diabetes kunnen tegenwoordig ook
gerechten gebruiken die met gewone suiker
gezoet zijn. Er moeten dan wel enkele richtlijnen
in acht genomen worden.
Voor meer informatie hierover dient men zijn of
haar arts of diëtist te raadplegen.
1/56