- 30 -
Ongewenste bijsmaken verwijderen
Sommige levensmiddelen, in het bijzonder
vis, verliezen bij het frituren vocht. Dit
vocht blijft achter in de frituurolie of het
frituurvet en kan dan van invloed zijn op
de geur en de smaak van later in dezelfde
olie of hetzelfde vet bereid voedsel.
Ga als volgt te werk om de olie of het
vet weer smaakloos en neutraal te maken:
• Verhit het vet of de olie tot 160°C en
doe dan twee dunne boterhammen
of een paar kleine takjes peterselie
in de friteuse. Wacht tot het vet of
de olie niet meer bruist en neem dan
het brood of de peterselie met een
schuimspaan uit de friteuse. De olie
of het vet heeft nu weer een neutrale
smaak.
Let op: Sluit altijd de deksel, voordat
u de frituurmand met de peterselie
of het brood in de hete olie of het
hete vet laat zakken. Wegspattend
vet kan brandwonden veroorzaken.
Gezond eten
Voedingsdeskundigen raden het gebruik
van plantaardige oliën en vetten aan,
die onverzadigde vetzuren (bijv. linol-
zuren) bevatten. Deze oliën en vetten
verliezen hun positieve eigenschappen
echter sneller dan andere soorten en
moeten daarom vaker worden ververst.
Houd u zich aan de volgende vuistregels:
• Ververs olie of vet regelmatig. Als u
met de friteuse hoofdzakelijk patates
frites bereidt en de olie of het vet iede-
re keer na gebruik zeeft, kunt u de
olie of het vet 10 tot 12 keer
gebruiken.
• Gebruik de olie of het vet echter niet
langer dan zes maanden. Neem ook
steeds de aanwijzingen op de
verpakking in acht.
• Over het algemeen kunt u olie of vet
minder lang gebruiken als u voorna-
melijk proteïnehoudende levensmidde-
len zoals vlees en vis frituurt.
• Meng geen verse olie met gebruikte
olie.
• Ververs de olie of het vet als het bij
het verhitten begint te schuimen, een
scherpe smaak of geur ontwikkelt of
als de olie of het vet donker en/of
stroopachtig wordt.
Oververhittingsbeveiliging
Bij oververhitting schakelt de oververhit-
tingsbeveiliging de friteuse uit. Het indi-
catielampje brandt dan alleen nog
aan de linkerkant.
Dit kan gebeuren als er geen of niet
genoeg olie of vet in de friteuse is, of
als vast frituurvet in de friteuse wordt
gesmolten.
Bij vast frituurvet kan het verwarmings-
element de opgewekte hitte niet snel
genoeg afgeven.
Ga als volgt te werk als de oververhit-
tingsbeveiliging de friteuse heeft uit-
geschakeld:
KH2000