NEDERLANDS
Handleiding ELEKTRONIKA PROFI DUE
45
Probleem Mogelijke oorzaak Mogelijke oplossing
Het controle paneel knippert. Er zit
niet genoeg water in de watertank.
Water bijvullen
Water is bijgevuld, het controle
paneel knippert nog steeds.
Apparaat in- en uitschakelen
Zorg ervoor dat de vlotter in het
waterreservoir in de juiste positie is
geplaatst.(De kant van de
magneetpunt dient naar de
binnenzijde van de machine
geplaatst zijn). De vlotter zelf dient
met het magneetpunt naar beneden
geplaatst zijn.
Machine is aangesloten op de
waterleiding; Schakelaar staat op de
stand βwatertankβ
Zet de schakelaar op de stand
βdirecte watertoevoerβ
Machine is ingeschakeld maar werkt
niet
Het reservoir is niet goed geplaatst Het reservoir op juiste wijze plaatsen
Indien de machine gedurende langere tijd niet wordt gebruikt, adviseren wij u
.. de broeikop te reinigen (zie instructies pagina 41; reinigen filterdrager en broeikop). De filterdrager niet in de
machine geplaatst laten.
.. de ketel leeg te maken. De machine eerst uitschakelen. Plaats een grote opvangbak onder de heet wateruitloop en
en zet deze open. De ketel wordt geleegd. Draai de de hendel dicht. Om de machine weer in gebruik te nemen, zie
hoofdstuk βhet eerste gebruikβ.
Hoe melk te schuimen als een echte βBaristaβ
Adviezen voor het maken van een cappuccino:
β’ Gebruik verse koude melk met een vetgehalte van 1,5 % of 3%. Langhoudbare melk is ook zeer geschikt.
β’ Gebruik een goede RVS melkkan waarvan de grootte is afgestemd op de hoeveelheid op te schuimen melk
(bijvoorbeeld: 0,6 / 0,75 of 1 liter voor respectievelijk 1 tot 3 cappuccinoβs). Het model is breed van onder, loopt
smal naar boven en heeft een goede schenktuit.
β’ Vul de melkkan voor iets meer dan een 1/3e met koude melk.
β’ Zet een espresso in een voorverwarmde cappuccinokop (1/3e).
β’ Open nu even de stoomkraan om het condenswater weg te laten lopen tot u droge stoom krijgt en draai weer
dicht.
β’ Houdt het stoomuiteinde in de melk.
β’ Nu langzaam de stoomkraan goed opendraaien (2 slagen), zodat u een krachtige stoom krijgt.
β’ De kan niet bewegen.
β’ De melkkan langzaam naar beneden bewegen en heel licht lucht laten happen (sissend geluid) rond het
oppervlak van de melk. Teveel lucht happen zal grote bellen in de melk veroorzaken. De stoom dient de melk
rond te draaien.
β’ Na korte tijd ziet u dat de melk in volume toeneemt.Wanneer u voldoende volume heeft de stoompijp dieper in
de melk houden. Wachten tot de onderzijde van de kan goed warm is. Bij maximaal 75Β° C heeft u de juiste
temperatuur bereikt. Indien de melk heter wordt zal de melk inzakken.
β’ Stoomkraan dichtdraaien.
β’ De kan met een lichte tik op het aanrecht zetten en rustig ronddraaien tot een lobbig glanzend melkschuim
ontstaat. Nu direct op de espresso schenken. De kan met een licht tikje tijdens het schenken op de rand van de
cappuccinokop laten zakken. Door op het laatst de kan licht te bewegen kunt u door veel oefening figuren
schenken (Latte Art). Vul de cappuccinokop tot aan de rand met warme melk en melkschuim.
β’ Na het opschuimen, de stoompijp richting de lekbak zetten en de stoomkraan opendraaien. Even wat stoom
doorblazen en met een schone vochtige doek het uiteinde reinigen om verstoppingen te voorkomen. Let op:
heet!
De overgebleven melk kan korte tijd (maximaal een dag) bewaard blijven en opnieuw gebruikt worden mits goed
gekoeld bewaard.