Advies voor voedselveiligheid:
• Gebruik van hoogwaardige
levensmiddelen.
• Gebruik altijd verse levensmiddelen.
• Bewaar de levensmiddelen onder de
juiste omstandigheden totdat u ze
gebruikt.
• Maak de levensmiddelen altijd schoon
voordat u ze gaat bereiden.
• Kijk voor goede en veilige resultaten
naar de waarden in de kooktabellen.
Controleer de kooktijd, temperatuur en
grootte van het voedsel.
• De levensmiddelen moeten niet
bewaard worden bij een temperatuur
onder 60 °C gedurende een langere
periode om veiligheidsproblemen te
voorkomen.
• Gebruik lage temperaturen alleen voor
levensmiddelen die rauw gegeten
kunnen worden en gedurende een
korte tijd.
• Sous-vide-gerechten smaken het beste
meteen nadat ze zijn bereid. Als u het
voedsel niet direct na de bereiding eet,
verlaag de temperatuur dan snel. Doe
het voedsel in een bakje met ijs en zet
het in de koelkast. U kunt het voedsel
2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
• Gebruik de functie Sous-vide koken
niet om restjes op te warmen.
• Voorkom contact tussen rauwe
levensmiddelen en gekookt voedsel als
u het eten bereidt en kookt.
• Gebruik niet dezelfde hulpmiddelen
voor verschillende dingen zonder ze
zorgvuldig af te wassen.
• Voorkom bij recepten met rauwe eieren
dat het eiwit of de eierdooier contact
maakt met het buitenste deel van de
eierschaal.
Adviezen en tips voor het vacuum
verpakken van voedsel:
• Benodigde uitrusting voor de functie
Sous-vide koken is een vacuumsealer
en vacuumzakken.
• Aanbevolen type vacuumsealer:
kamervacuumsealer. Alleen dit type
vacuumsealer kan vloeistoffen vacuum
verpakken.
• Gebruik de vacuum zakken op de
juiste manier voor de functie Sous-vide
koken.
• De vacuum zakken niet opnieuw
gebruiken.
• Doe de levensmiddelen in één laag van
de vacuum zak voor een gelijkmatig
kookresultaat.
• Zet voor een snellere en gelijkmatigere
bereiding van het eten de vacuum
graad zo hoog mogelijk in.
• Zorg er voor een veilige afsluiting van
de vacuum zak voor dat het
sluitgedeelte schoon is.
Algemene adviezen en tips voor de
functie SousVide koken:
• Houd om de stoom de behouden de
deur van het apparaat gesloten als u
de functie Sous-vide koken gebruikt.
• Open de deur voorzichtig na de
bereiding want er heeft zich stoom in
het apparaat verzameld.
• U kunt olie en kruiden toevoegen naar
smaak. Olie voorkomt dat de
levensmiddelen vastplakken aan de
vacuum zak.
• Kruid het eten een beetje aan het begin
omdat er geen smaak verloren gaat
door damp.
• Om alcohol te verdampen uit vloeistof,
moet u de vloeistof eerst koken voor
het vacuüm verpakken.
• U kunt de rauwe knoflook vervangen
door knoflookpoeder.
• U kunt de olijfolie vervangen door een
neutrale olie.
• Zet voor een snellere en gelijkmatigere
bereiding van het eten de vacuum
graad zo hoog mogelijk in (99,9%).
• De bereidingstijden zijn aanbevelingen
en kunnen verschillen al naar gelang
uw voorkeur.
• De bereidingstijden in de kooktabellen
zijn voor gerechten voor 4 personen.
Als de hoeveelheid levensmiddelen
hoger is, kan de bereidingstijd langer
zijn.
• Als de afmeting van het voedsel anders
is dan in de kooktabellen staat, dan
kan de bereidingstijd anders zijn.
• Zet de vacuum zakken op het rooster
zonder overlap als er meer zakken
worden gebruikt.
11.3 SousVide koken: Vlees
• Kijk naar de tabellen om te kort
bereiden te voorkomen. Gebruik geen
vleesporties met een grotere dikte dan
in de getoonde tabellen.
www.electrolux.com22