N C
M Y
Bedenk echter dat de thermostaat gevoelig is voor variaties die
betrekking hebben op de kamertemperatuur,
het vaak of niet
vaak openen van de deur van de koelkast en de plaats waar
deze staat opgesteld. U kunt de functie van de koelkast onder-
breken, zonder hiermee de vriezer uit te schakelen, door de
knop
op het symbool
x
in te stellen.
HET REGELEN VAN DE TEMPERATUUR
IN DE VRIESRUIMTE
De temperatuur in de vriesruimte wordt door middel van de
thermostaatknop (Fig. 1-
) geregeld. Bij een normale kamer-
temperatuur tussen +20
o
Cen+25
o
C raden wij aan de knop op
stand 3 in te stellen. Hiermee bereikt U de ideale temperatuur
van -18
o
C, teneinde de ingevroren levensmiddelen en diep-
vriesprodukten goed en lange tijd te behouden en minder
energie te verbruiken.
Mocht de temperatuur hoger of lager zijn,
de thermostaatknop ten opzichte hiervan in de richting van
stand of in de richting van stand 5 draaien. Wij wijzen U er nog-
maals op dat de thermostaat gevoelig is voor variaties die be-
trekking hebben op de kamertemperatuur, het vaak of niet vaak
openen van de deur van de vriesruimte en de plaats waar het
apparaat staat opgesteld. U kunt de functie van de vriesruimte
onderbreken door het indrukken van de schakelaar
(Het
groene lampje gaat dan uit).
GEBRUIK VAN DE KOELKASTRUIMTE
(Fig. 8)
Teneinde aroma en kwaliteit van de levensmiddelen zo goed
mogelijk te behouden, adviseren wij deze te verpakken in alu-
minium- of plasticfolie, of in speciaal hiervoor bestemde bakjes
(dit voorkomt dat de geurtjes zich met elkaar vermengen). Het
meest koude gedeelte van de koelkastruimte bevindt zich pre-
cies boven de groente- en fruitlade.
Er wordt aangeraden de produkten als volgt op te bergen:
Reeds bereide gerechten, harde kaassoorten: hiervoor de
bovenste rekken gebruiken.
Vlees, vis, worst enz.: op de plaat van de groente- en fruit-
lade.
Groenten en fruit: in de hiervoor bestemde lade.
Dranken: in de rekken aan de binnenkant van de deur.
Eieren, kaas, melkprodukten: in de hiervoor bestemde afde-
ling aan de binnenkant van de deur.
Boter: in de hiervoor bestemde afdeling aan de binnenkant
van de deur, of, indien meegeleverd, in het speciale boterbakje
voorzien van gleufjes teneinde de temperatuur te regelen: op
deze manier heeft U altijd smeerbare boter.
Levensmiddelen in blik: restanten van aangebroken blikken
verwijderen en in schaaltjes of bakjes bewaren die niet van
metaal zijn.
Belangrijk: Levensmiddelen of bakjes niet tegen de achter-
wand plaatsen. De lucht vrij tussen de diverse verpakte levens-
middelen laten circuleren. De rekken niet met papier of derge-
lijke afdekken. Warme gerechten laten afkoelen alvorens deze
in de koelkast te plaatsen.
ONTDOOIEN
De koelkast heeft een automatisch ontdooiingssysteem: het
dooiwater wordt naar een bakje op de zich aan de achterzijde
bevindende compressor geleid, waar het verdampt door de
opgewekte warmte van het apparaat.
GEBRUIK VAN DE VRIESRUIMTE
(Fig. 8)
In de vriesruimte, gekenmerkt met het symbool
, kunt U
zowel bereid als vers voedsel invriezen, ijsblokjes maken en
diepvriesprodukten bewaren. Om een zo groot mogelijke
ruimte te kunnen benutten neemt U alle mandjes, behalve het
onderste, weg en plaatst U de etenswaren rechtstreeks op de
rekken.
Het kan voorkomen dat, dankzij de uitstekende afsluiting, de
deur van de vriesruimte, na deze gesloten te hebben, niet on-
middellijk kan worden geopend: U moet dan enkele minuten
wachten alvorens U de deur weer kunt openen.
INVRIEZEN
De maximale hoeveelheid voedsel, aangegeven in kg, die bin-
nen 24 uur ingevroren kan worden bij een kamertemperatuur
van 25
o
C, staat aangegeven op het typeplaatje (Fig. 6).Dein-
vriesruimte bevindt zich in het bovenste gedeelte (Fig. 1
).
Wilt U een grote hoeveelheid levensmiddelen invriezen advis-
eren wij om het snelinvriessysteem in te schakelen. Druk hier-
voor toets
van Fig. 1, zonder de stand van de thermos-
taatknop te veranderen 24 uur voor U met het invriezen begint,
in en wacht nogmaals 24 uur alvorens dit systeem weer uit te
schakelen (het gele controlelampje
is aan). Verwijder de
mand en plaats het voedsel direkt op de invriesrekken. Is de tijd
van het invriezen verstreken moet U niet vergeten de functie
van toets
uit te schakelen. Plaats in geen geval warm voed-
selindevriezer.
Vries ontdooid of gedeeltelijk ontdooid voedsel niet meer in.
Verpak het voedsel in aluminiumfolie en polyetheen of in spe-
ciaal hiervoor bestemde bakjes. Bevestig tenslotte op elke ver-
pakking een etiket waarop U de inhoud en de datum noteert.
Meer nauwkeurige beschrijvingen kunt U in de speciale bijge-
leverde vriezergids vinden.
In het geval dat de elektriciteit zou wegvallen kan de vries-
ruimte de temperatuur, die nodig is om het voedsel te behou-
den, nog ongeveer 14/18 uur bewaren.
Bij sommige modellen hebben de vriezer eutektische accu-
mulatoren die het bij storing mogelijk maken de aanwezige le-
vensmiddelen ongeveer 32-35 uur te behouden.
Deze worden in de vriesruimte vlak tegen de ingevroren pro-
dukten geplaatst.
Wij adviseren in ieder geval om gedurende de storing de deur
van de vriesruimte niet te openen.
NL
13
HET MAKEN VAN IJSBLOKJES
De hiervoor bestemde bakjes tot drie kwart met water vullen en
in de vriesruimte plaatsen. Pas op: Neem ijsblokjes of ijslollies
niet dadelijk in de mond na deze uit de vriesruimte genomen te
hebben; dit kan verbrandingsverschijnselen veroorzaken.
Plaats ook geen glazen flessen met drank in de vriesruimte.
HET BEWAREN VAN
DIEPVRIESPRODUKTEN
Bij aankoop van diepvriesprodukten zich ervan overtuigen dat
de verpakking heel is, d.w.z. dat deze niet bolstaat of vochtvlek-
ken vertoont. Het beste kunt U de produkten zo snel mogelijk in
de diepvriesruimte leggen om te voorkomen dat een overma-
tige temperatuursverhoging gedurende het transport de houd-
baarheid vermindert. De diepvriesprodukten moeten in ieder
geval binnen de bewaartijd, aangegeven op de verpakking,
geconsumeerd worden.
ONTDOOIEN
Hieronder volgen enkele wenken:
Groenten om te koken: niet ontdooien, deze kunnen direkt in
kokend water zoals gewoonlijk bereid worden.
Vlees in het algemeen: grote stukken kunnen in de koelkast,
zonder de originele verpakking te verwijderen, ontdooid wor-
den. Neem het vlees enkele uren voor de bereiding uit de koel-
kast. Kleine stukken kunnen bij kamertemperatuur worden ont-
dooid en direkt toebereid.
Vis: In de verpakking in de koelkast laten ontdooien, ofwel op
de helft van het ontdooiproces meteen bereiden.
Voorgekookt voedsel: kan rechtstreeks in de oven worden
toebereid zonder het eerst uit de verpakking te nemen.
Fruit: in de koelkast ontdooien.