SEB 5287 Cleantech de handleiding

Type
de handleiding
Bon appétit !
Ce four a été conçu
pour vous simplifier la vie tout
en vous apportant une qualité de
cuisson optimale adaptée à
chacun de vos besoins.
Un four puissant,
solide, esthétique.
Des cuissons saines,
rôties ou moelleuses.
Une utilisation facile,
quotidienne, rapide.
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:15 Page c2
Les temps indiqués peuvent varier en fonction du poids, de la taille ou de l’épaisseur
ainsi que de la température initiale des aliments. Ils pourront être augmentés ou
diminués en fonction du goût de chacun.
Les températures indiquées sur votre four sont données à titre indicatif.
Pour les rôtis de viandes et de volailles
Utilisez des plats à bords hauts (5 cm minimum) afin de réduire les projections
grasses sur les parois du four.
Pour les pâtisseries
Utilisez de préférence des plats avec revêtement anti-adhésif qui facilite le démoulage.
Votre four n’a pas été conçu pour être encastré.
5 minutes suffisent pour atteindre 250°C : le préchauffage n’est pas nécessaire.
!
!
Total 0,70
2
4
Montée à 200°C 0,14
Modèles 5287
Volume utilisable 18 L
Consommation d’énergie (kWh)
Maintien à 200°C pendant 1 heure 0,56
Conseils et
Caractéristiques
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:15 Page 4
Beschrijving van het apparaat
Nuttige wenken en kenmerken
Leer uw oven kennen
Vóór het eerste gebruik
De diverse mogelijkheden van
uw oven
Onderhoud en schoonmaken
Recepten
1
2
3
4
5
6
7
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 15
1
16
Beschrijving van het
apparaat
Neerklapbaar
bovenelement
Zelfreinigende wanden
Controlelampje netspanning
Gladde « Cleantech » bodem
met afgedekt onderelement
(Afhankelijk van het model)
Deur met
isolerende handgreep
Tijdschakelaar
Thermostaatknop
Omkeerbaar rooster
Afneembaar snoer
Ovenschotel met anti-
aanbaklaag*
Draaspit met vorkjes
Standenknop :
- Functie oven
- Functie grill
- Functie draaispit
Opening aandrijfas van het
draaispit
Steunpunt voor het
draaispit
*Afhankelijk van de uitvoering
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 16
17
2
Keuze van ovenschotels en bakvormen
Houd rekening met de binnenafmetingen van uw
oven.
Vierkante ovenschotel.
(afmetingen van de ovenschotel, die bij sommige
modellen wordt meegeleverd)
Ovale ovenschotel.
Plaats deze schotel diagonaal (schuin) in de oven.
Taartvorm.
Ronde bakvorm of ovenschotel.
Cakevorm.
Nuttige wenken
en kenmerken
19,5 cm
28,5 cm
31,5 cm
21 cm
21 cm
4 cm
33 cm
6 cm
21 cm
Ø 28 cm
6 cm
Ø 28 cm
6 cm
28,5 cm
12 cm
7,5 cm
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 17
2
18
Nuttige wenken
en kenmerken
De opgegeven tijden kunnen variëren al naar gelang het gewicht, de omvang, de dikte
of de temperatuur van de voedingswaren. Afhankelijk van uw voorkeur kunnen kortere
of langere tijden ingesteld worden.
De temperaturen die op uw oven vermeld staan zijn richtwaarden.
Voor vlees en gevogelte
Gebruik schotels met een hoge, opstaande rand (minimum 5 cm) om vetspatten op de
wanden van de oven zoveel mogelijk te voorkomen.
Voor taart en gebak
Gebruik bij voorkeur bakvormen met anti-aanbaklaag om het gebak gemakkelijk uit
de vorm te halen.
Deze oven is niet bestemd voor inbouw.
Slechts 5 minuten nodig om 250°C te bereiken : voorverwarmen is overbodig.
!
!
Totaal 0,70
Verwarmen van 0°C tot 200°C 0,14
Modellen 5287
Nuttige inhoud 18 L
Energieverbruik (kWh)
Gedurende 1 uur op 200°C constant houden
0,56
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 18
19
3
Leer uw oven kennen
Standenknop
Afhankelijk van de bereiding kunt u de
standenknop op de gewenste stand zetten (zie
hiervoor ook de recepten)
Oven Grill Draaispit
Controlelampje netspanning
Dit lampje gaat branden zodra u de tijdschakelaar
gebruikt.
Thermostaat
Met de thermostaatknop is de temperatuur bij
benadering te regelen tussen 100°C en 280°C.
De temperatuurinstelling kan tijdens het koken
gewijzigd worden.
Tijdschakelaar
De oven treedt in werking zodra de tijdschakelaar
en de thermostaat ingeschakeld zijn.
Met de tijdschakelaar is de bereidingstijd van 10
tot 120 minuten in te stellen.
Na afloop van de ingestelde tijd, gaat er een bel
en stopt de oven automatisch.
De oven kan op elk moment afgezet worden door
de schakelaar op nul te zetten.
Voor tijden beneden de 25 min. zet u de knop
eerst op 30 min. en draait u hem dan terug tot op de
gewenste tijd.
Omkeerbaar rooster
Het rooster is op 4 verschillende hoogten te
plaatsen, door hem om te draaien krijgt u nog
4 extra standen.
De recepten vermelden de aanbevolen standen.
Tabel van de temperatuur per stand
Temperatuur
in °C
100 125 150 175 200 225 240 260 280
Thermostaat-
stand
2345678910
1
2
3
4
1
2
3
4
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 19
4
20
Verwijder eventuele stickers.
De verpakking is recyclebaar, maar kan
altijd van pas komen om de oven te vervoeren of
terug te zenden naar een erkende servicedienst.
Neem de oven en de accessoires af met een
vochtige doek. Afdrogen.
Neem alle accessoires uit de oven (rooster,
ovenschaal*, braadspit, e.d.).
Rol het snoer volledig uit en druk de contra-
stekker stevig in de aansluiting op het apparaat.
De stekker in het stopcontact stecken.
De leur sluiten.
Zet de standenknop op de stand Oven .
Stel de thermostaat van de oven op 280°C in.
Laat de oven nu 15 min. leeg aan staan.
Er kan zich een lichte geur- en
rookontwikkeling voordoen. Dit is normaal en zal
bij het in gebruik nemen snel verdwijnen.
!
!
Vóór het eerste
gebruik
*niet bij alle modellen aanwezig
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 20
21
5
Voor gebak, vlees, vis, ovenschotels, soufflés, enz.
Plaats het rooster op de gewenste hoogte.
Zet de standenknop op de Oven stand .
Zet uw gerecht in de oven en sluit de deur.
Stel de thermostaat in op de gewenste temperatuur.
Zet de tijdschakelaar op het gewenst aantal
minuten.
De oven verwarmt.
Uitzetten
Na afloop van de ingestelde tijd stopt de oven
automatisch. Zoniet, de tijdschakelaar op nul zetten.
Ovenschotels en bakvormen in de stand
Oven nooit op het onderelement zetten.
Grillen en gratineren
Zet de functieknop op de GRILL stand .
Plaats de schotel op het rooster zo dicht
mogelijk onder het bovenelement van de oven.
Zet de ovenschotel met anti-aanbaklaag of andere
ovenschotel gevuld met een laagje water op de gladde
bodem van de oven om hierin het vet of braadvocht op
te vangen (het onderelement wordt in de stand Grill
niet warm).
De deur altijd op een kier laten staan.
Zet de tijdschakelaar op het gewenst aantal minuten.
De grill gaat aan.
Uitzetten
Na afloop van de ingestelde tijd stopt de oven
automatisch. Zoniet, de tijdschakelaar op nul zetten.
!
!
Functie oven
Functie grill
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 21
5
22
Functie draaispit
Voordat u het draaispit kunt plaatsen, dient u eerst
de steun van het draaispit in de linkerwand van de
oven te bevestigen.
Schuif een vork op het braadspit (de punten naar
binnen) en schroef deze vast.
Bind het vlees of gevogelte eerst met garen op en
zet het dan op het draaispit. Schuif het tweede vorkje
op het spit (ook met de punten naar binnen wijzend)
en druk dit stevig aan tot het niet verder kan. Het
vlees wordt nu goed op z’n plaats gehouden .
Schroef het eerste vorkje zo nodig los en verzet
het om te zorgen dat het vlees zich in het midden
van het spit bevindt. Schroef de beide vorkjes vast.
Neem het rooster uit de oven en plaats de
ovenschotel op de bodem van de oven. Het
onderelement wordt in deze stand niet warm.
Steek de puntige kant van het spit in de daartoe
bestemde opening in de rechter zijwand van de oven.
Laat het andere einde van het spit op de steun aan de
linker zijkant van de oven rusten.
Zet de functieknop op de draaispit stand .
Stel de tijdschakelaar in.
Laat de deur altijd op een kier staan.
Uitzetten
Na afloop van de ingestelde tijd stopt de oven
automatisch.
Zoniet, de tijdschakelaar op nul zetten.
Open de deur volledig.
Licht het spit aan de linkerzijde met een vork op
en neem het draaispit uit de aandrijfopening rechts.
!
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 22
23
6
Onderhoud en
schoonmaken
Laat geen vet ophopen in de oven.
Haal de stekker uit het stopcontact en laat de
oven afkoelen.
Reinig de deur, de metalen binnenwanden en de
gelakte of geëmailleerde oppervlakken met water
en wat afwasmiddel. Afdrogen.
Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen
(afbijtmiddelen op basis van soda), noch
afkrabber of schuursponsje.
Het schoonmaken vergemakkelijken
Om de zelfreinigende wanden na een vette
bereiding gemakkelijk schoon te maken, zet u de
oven, gesloten en leeg, 10 minuten op de hoogste
temperatuurstand.
Het bovenelement is naar beneden te klappen.
Het element zonder te forceren neerklappen.
n Voor extra schoonmaakgemak is deze oven
voorzien van een gladde, geëmailleerde
“Cleantech” bodemplaat, die u gemakkelijk met een
sponsje, wat water en een schoonmaakmiddel kunt
reinigen (afhankelijk van het model).
Neem de wanden af met een vochtige spons.
Alle accessoires (rooster, ovenschaal, braadspit)
schoonmaken met water en een scheutje
schoonmaakmiddel.
!
!
!
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 23
7
24
800 g visfilets,
50 g boter of
margarine, 30 g
sjalotten, 1/2
bosje peterselie,
1 dl witte wijn,
2 dl crème
fraîche, peper,
zout.
Sjalotten en peterselie fijnhakken. De ovenschotel
licht beboteren en de bodem met de fijngehakte
sjalotten en peterselie bedekken.
De visfilets bestrooien met peper en zout naar smaak
en ze in de schotel schikken. De witte wijn toevoegen.
De schotel in de oven plaatsen en zonder
voorverwarmen 20 minuten laten bakken. De filets uit
de schotel nemen en de crème fraîche in de
ovenschotel scheppen en roeren met een houten lepel.
De inhoud van de schotel in een steelpan schenken en
op getemperde warmte tot de helft laten indikken.
De filets in de ovenschotel schikken en de saus
erover gieten. Gedurende 5 minuten in de oven op
laten warmen.
3 4 pers.
2
240 260 °C
ongeveer 25 min.
Vierkante schotel
Vis in witte wijn
Deeg : 200 g
bloem, 100 g
boter of marga-
rine, mespuntje
zout, 1 dl water.
Garnituur :
150 g dobbel-
steentjes of
reepjes mager
spek, 5 dl crème
fraîche, 3 eieren,
100 g geraspte
kaas, zout, peper.
Snij de boter in stukjes en kneed deze met koele
handen snel door de bloem, waaraan het zout is
toegevoegd. Voeg geleidelijk het water toe. Vorm er
een bal van. Laat het deeg 1 uur afgedekt rusten.
Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed hiermee
de vorm. Prik gaatjes in het deeg.
Meng intussen in een kom de losgeklopte eieren
met de crème fraîche, de kaas, het zout en de peper.
Verdeel de dobbelsteentjes spek over de bodem en
schenk het roommengsel over het spek. Zet de vorm
in de oven.
4 pers.
3
260 °C
35 min.
Taartvorm
Quiche lorraine
100 g boter,
100 g bloem,
4 eieren, 120 g
geraspte kaas,
1/2 liter melk,
nootmuskaat,
zout, peper.
Bereid een dikke bechamelsaus : laat de boter
smelten, meng de bloem met een houten lepel erdoor
en roer alles glad.
Voeg de melk in één keer toe en breng het geheel
op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Breng al
roerend aan de kook.
Voeg de geraspte kaas toe en laat de massa
afkoelen. Eierdooiers en stijfgeklopte eiwitten
erdoor mengen. In een beboterde soufflévorm
gieten. 40 min. in de oven zetten.
(De bereiding mag hoogstens 3/4 van de vorm
innemen).
4 pers.
1
225 °C
35 à 40 min.
Taartvorm
Kaassoufflé
Deze recepten zijn te bereiden in de stand Oven
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 24
25
7
900 g kalfs- of
varkensrollade,
zout, peper.
Plaats de rollade in de ovenschaal met of zonder
boter of olie.
Met zout en peper bestrooien.
70 à 80 min. in de oven zetten.
5 6 pers.
2
225 240 °C
70 à 80 min.
Ovenschaal
Kalfs- of varkensrollade
1 kg aardappelen,
60 g boter,
1/2 liter melk,
3 eieren, 100 g
geraspte kaas,
zout, peper, uien,
spek.
De aardappelen in fijne schijfjes snijden. De
ovenschaal beboteren. Een laag aardappelen
uitleggen, met zout en peper bestrooien.
Verspreid de blokjes spek, de fijngesnipperde ui en
een beetje kaas. Bedek met een tweede laag
aardappelen. Op smaak brengen met zout en peper.
Meng eieren, melk en zout. Schenk het mengsel
over de aardappelen en voeg enkele klontjes boter
toe.
Halverwege de bereidingstijd met de rest van de
kaas bestrooien.
5 6 pers.
3
225 °C 240 °C
ongeveer 70 min.
Ovenschaal
Aardappelschotel met kaas
4 middelgrote
forellen
(schoongemaakt),
30 g boter of
margarine, 2 dl
crème fraîche,
125 g amandel-
snippers, zout,
peper, een paar
blaadjes zuring
(naar keuze).
De ovenschotel invetten met wat boter. De forellen
eventueel vullen met wat blaadjes zuring en in de
ovenschotel schikken. De boter in klontjes over de
forellen verdelen. De ovenschotel in de oven plaatsen.
Na 15 minuten de forellen keren en crème fraîche
over de schotel verdelen. Bestrooien met peper, zout
en de amandelsnippers.
Laat alles nog 10 minuten bakken en serveer het
gerecht direct.
4 pers.
3
260 °C
25 min.
Ovale schaal
(glazen)
Forel met room en amandelen
1 kip, 2 eetlepels
paprikapoeder,
1 citroen, zout,
peper.
De kip in stukken snijden. De huid doorprikken
met een vork. Zouten. De stukken met de
paprikapoeder bestrooien.
In een schaal leggen zonder vet.
45 min. in de oven plaatsen. Af en toe met de jus
besprenkelen. 15 min. voor het einde de kip met
citroensap bedruipen.
3 4 pers.
2
225 240 °C
ongeveer 45 min.
Ovenschaal
Kip met paprika
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 25
7
26
150 g bloem,
75 g boter, 40 ml
water (1/4 glas),
1 snufje zout,
500 g appels,
1 ei, 1 dl crème
fraîche, 70 g
suiker, 1 zakje
vanillesuiker.
Opmerking : als het taartdeeg in een
keukenmachine bereid wordt, is het aan te raden dit
ongeveer 1 uur te laten rusten.
Maak een kruimeldeeg. Uitrollen en de taartvorm
ermee bedekken. Doorprik de deegbodem.
De appels schillen en in plakjes snijden. Op het
deeg leggen. Met suiker bestrooien. Bereid een
crème met een geklopt ei, crème fraîche, suiker en
vanillesuiker. Schenk deze over de appels.
25 à 30 min. in de oven zetten.
6 pers.
3
260 °C
25 30 min.
Taartvorm
Ø 28 cm
Franse appeltaart
200 g boter,
1 snufje zout,
200 g suiker,
3 eieren, 200 g
zelfrijzend
bakmeel,
geraspte schil
van 1/2 citroen.
Meng de boter, het zout en de suiker tot een licht en
schuimig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe.
Meng het gezeefde bakmeel door het beslag en roer
het beslag glad. Voeg de geraspte citroenschil toe.
Een cakevorm beboteren, het beslag erin spatelen.
(de vorm hoogstens voor 3/4 vullen).
50 à 60 min in de oven zetten.
5 6 pers.
1
150 175 °C
50 60 min.
Cakevorm
Cake
4 eieren, 200 g
suiker, 100 g
zetmeel.
Eiwit van de dooiers scheiden. De eierdooiers met
de suiker vermengen tot een smeuïg schuimend
mengsel. Geleidelijk het zetmeel toevoegen om een
homogeen deeg te verkrijgen.
Het eiwit stijfkloppen en voorzichtig door het
deeg scheppen zonder te kloppen.
Het deeg in een hoge beboterde bakvorm gieten
en 35 à 40 min. in de oven zetten.
5 6 pers.
1
150 175 °C
35 40 min.
Hoge bakvorm
Mousselinetaart
1/2 liter melk,
3 eieren, 100 g
suiker,
1 vanillestokje
of een zakje
vanillesuiker,
1 snufje zout.
De melk met de suiker, het zout en de vanille aan
de kook brengen.
Buiten het vuur de melk al kloppend en geleidelijk
aan de geklopte eieren toevoegen.
Giet in een soufflévorm die u van tevoren met
vloeibare caramel heeft “bekleed”.
35 min. au bain-marie in de oven zetten.
4 pers.
1
240 260 °C
35 min.
Soufflévorm
Pudding
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 26
27
Veiligheidsmaatregelen
Lees aandachtig alle voorschriften en raadpleeg de «gebruiksaanwij-
zing».
Dit apparaat voldoet aan de geldende veiligheidsvoorwaarden en
richtlijnen :
- 89/336/EEG-richtlijn Elektromagnetische Compatibiteit gewijzigd
door richtlijnen 92/31/EEG en 93/68/EEG.
- 73/23/EEG-richtlijn Laagspanning gewijzigd door 93/68/EEG-richt-
lijn.
Zoals voor elk keukenapparaat is een grote oplettendheid vereist als
dit apparaat in de nabijheid van kinderen gebruikt wordt.
Houd rekening met de diversiteit van de geldende normen bij gebruik
van het apparaat in een ander land dan daar waar het aangekocht
werd. Laat het controleren door een officieel erkende servicedienst.
Het apparaat niet vlakbij een warmtebron plaatsen.
Controleer of de netspanning overeenkomt met de aangegeven span-
ning op het apparaat (enkel wisselstroom).
Laat het snoer niet hangen tegen de warme delen van de oven. Niet
aan het snoer trekken om het apparaat uit te schakelen.
Het apparaat aansluiten op een geaard stopcontact.
Gebruik alleen goedgekeurde verlengsnoeren met geaarde stekker.
Het snoer moet minstens dezelfde doorsnede hebben als die van de
meegeleverde draad van het product.
Controleer of het vermogen van de elektrische installatie voldoet voor
het apparaat.
De ovendeur en het bovenoppervlak kunnen zeer warm worden.
Gebruik de handgrepen en de drukknoppen, en indien nodig keuken-
handschoenen.
Om elektrische schokken te vermijden, het snoer, het stopcontact of
het apparaat buiten contact van water of een andere vloeistof houden.
Indien onderdelen van het product vuur vatten, probeer dan niet te
blussen met water maar doof de vlammen met een vochtige doek.
Plaats geen ontvlambare producten vlakbij of onder het meubel waar-
op de oven geplaatst wordt.
Het apparaat niet in gebruik nemen als :
- het snoer beschadigd is.
- het apparaat gevallen is en merkbare schade of werkingsstoornissen
heeft opgelopen.
In dit geval dient het apparaat naar de dichtstbijzijnde erkende servi-
cedienst gebracht te worden om ieder gevaar te voorkomen.
Het apparaat niet in werking stellen onder een muurkast of wandrek, of
vlakbij ontvlambare materialen zoals gordijnen, wandbekleding, e.d.
Gebruik het apparaat niet als warmtebron.
Plaats nooit papier, karton of plastic in het apparaat. Leg geen voor-
werpen er bovenop.
De ventilatieopeningen mogen niet belemmerd worden.
Voor uw veiligheid het apparaat nooit zelf uit elkaar nemen : doe
beroep op een erkende servicedienst.
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor gewoon huishoudelijk
gebruik. Verkeerd gebruik of niet-naleven van de gebruiksaanwijzing
valt niet onder de verantwoordelijkheid noch de garantie van de fabri-
kant.
Bewaar deze voorschriften
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 27
28
Notes
Notities
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 28
29
Notes
Notities
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 29
Juin 2000
Réf. : 3302076
Conception et réalisation : [email protected]
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 30
Guide de l’utilisateur
Recettes
Gebruiksaanwijzing
Recepten
Document sujet à modification
Oven
Four
18 L
Tournebroche
Draaispit
Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 31

Documenttranscriptie

Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:15 Page c2 Bon appétit ! Ce four a été conçu pour vous simplifier la vie tout en vous apportant une qualité de cuisson optimale adaptée à chacun de vos besoins. Un four puissant, solide, esthétique. Des cuissons saines, rôties ou moelleuses. Une utilisation facile, quotidienne, rapide. Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:15 Page 4 Conseils et Caractéristiques 2 Les temps indiqués peuvent varier en fonction du poids, de la taille ou de l’épaisseur ainsi que de la température initiale des aliments. Ils pourront être augmentés ou diminués en fonction du goût de chacun. ■ ■ Les températures indiquées sur votre four sont données à titre indicatif. Pour les rôtis de viandes et de volailles ■ Utilisez des plats à bords hauts (5 cm minimum) afin de réduire les projections grasses sur les parois du four. Pour les pâtisseries ■ Utilisez de préférence des plats avec revêtement anti-adhésif qui facilite le démoulage. ! Votre four n’a pas été conçu pour être encastré. Modèles Volume utilisable Consommation d’énergie (kWh) 5287 18 L Montée à 200°C Maintien à 200°C pendant 1 heure Total 0,14 0,56 0,70 ! 5 minutes suffisent pour atteindre 250°C : le préchauffage n’est pas nécessaire. 4 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 15 Beschrijving van het apparaat 1 Nuttige wenken en kenmerken 2 Leer uw oven kennen 3 Vóór het eerste gebruik 4 De diverse mogelijkheden van uw oven 5 Onderhoud en schoonmaken 6 Recepten 7 Four 18lTournebroche F-H 1 8/06/00 9:16 Page 16 Beschrijving van het apparaat Standenknop : - Functie oven - Functie grill - Functie draaispit Controlelampje netspanning Tijdschakelaar Thermostaatknop Neerklapbaar bovenelement Opening aandrijfas van het draaispit Steunpunt voor het draaispit Zelfreinigende wanden Gladde « Cleantech » bodem met afgedekt onderelement (Afhankelijk van het model) Deur met isolerende handgreep Omkeerbaar rooster Afneembaar snoer Draaspit met vorkjes Ovenschotel met antiaanbaklaag* 16 *Afhankelijk van de uitvoering Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 17 Nuttige wenken en kenmerken 2 Keuze van ovenschotels en bakvormen ■ Houd rekening met de binnenafmetingen van uw oven. 31, 5c m 28,5 cm 19,5 cm m 21 c Vierkante ovenschotel. (afmetingen van de ovenschotel, die bij sommige modellen wordt meegeleverd) ■ 4 cm 21 cm cm 21 6 cm ■ ■ Ovale ovenschotel. Plaats deze schotel diagonaal (schuin) in de oven. 33 cm 6 cm ■ Taartvorm. Ø 28 cm 6 cm ■ Ronde bakvorm of ovenschotel. ■ Cakevorm. Ø 28 cm cm 12 7,5 cm 28,5 cm 17 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 18 Nuttige wenken en kenmerken 2 De opgegeven tijden kunnen variëren al naar gelang het gewicht, de omvang, de dikte of de temperatuur van de voedingswaren. Afhankelijk van uw voorkeur kunnen kortere of langere tijden ingesteld worden. ■ ■ De temperaturen die op uw oven vermeld staan zijn richtwaarden. Voor vlees en gevogelte ■ Gebruik schotels met een hoge, opstaande rand (minimum 5 cm) om vetspatten op de wanden van de oven zoveel mogelijk te voorkomen. Voor taart en gebak ■ Gebruik bij voorkeur bakvormen met anti-aanbaklaag om het gebak gemakkelijk uit de vorm te halen. ! Deze oven is niet bestemd voor inbouw. Modellen Nuttige inhoud Energieverbruik (kWh) Verwarmen van 0°C tot 200°C Gedurende 1 uur op 200°C constant houden Totaal 5287 18 L 0,14 0,56 0,70 ! Slechts 5 minuten nodig om 250°C te bereiken : voorverwarmen is overbodig. 18 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 19 Leer uw oven kennen Standenknop ■ Afhankelijk van de bereiding kunt u de standenknop op de gewenste stand zetten (zie hiervoor ook de recepten) Oven Grill Draaispit 3 Controlelampje netspanning ■ Dit lampje gaat branden zodra u de tijdschakelaar gebruikt. Thermostaat ■ Met de thermostaatknop is de temperatuur bij benadering te regelen tussen 100°C en 280°C. ■ De temperatuurinstelling kan tijdens het koken gewijzigd worden. Tabel van de temperatuur per stand Thermostaat- 2 3 4 5 6 7 8 9 10 stand Temperatuur 100 125 150 175 200 225 240 260 280 in °C Tijdschakelaar ■ De oven treedt in werking zodra de tijdschakelaar en de thermostaat ingeschakeld zijn. ■ Met de tijdschakelaar is de bereidingstijd van 10 tot 120 minuten in te stellen. ■ Na afloop van de ingestelde tijd, gaat er een bel en stopt de oven automatisch. ■ De oven kan op elk moment afgezet worden door de schakelaar op nul te zetten. ■ Voor tijden beneden de 25 min. zet u de knop eerst op 30 min. en draait u hem dan terug tot op de gewenste tijd. 4 3 2 1 4 3 2 1 Omkeerbaar rooster ■ Het rooster is op 4 verschillende hoogten te plaatsen, door hem om te draaien krijgt u nog 4 extra standen. ■ De recepten vermelden de aanbevolen standen. 19 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 20 Vóór het eerste gebruik ■ Verwijder eventuele stickers. ! De verpakking is recyclebaar, maar kan altijd van pas komen om de oven te vervoeren of terug te zenden naar een erkende servicedienst. Neem de oven en de accessoires af met een vochtige doek. Afdrogen. ■ 4 Neem alle accessoires uit de oven (rooster, ovenschaal*, braadspit, e.d.). ■ Rol het snoer volledig uit en druk de contrastekker stevig in de aansluiting op het apparaat. ■ De stekker in het stopcontact stecken. ■ ■ De leur sluiten. ■ ■ Zet de standenknop op de stand Oven . Stel de thermostaat van de oven op 280°C in. ■ Laat de oven nu 15 min. leeg aan staan. ! Er kan zich een lichte geur- en rookontwikkeling voordoen. Dit is normaal en zal bij het in gebruik nemen snel verdwijnen. 20 *niet bij alle modellen aanwezig Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 21 Functie oven Voor gebak, vlees, vis, ovenschotels, soufflés, enz. ■ ■ Plaats het rooster op de gewenste hoogte. Zet de standenknop op de Oven stand . Zet uw gerecht in de oven en sluit de deur. Stel de thermostaat in op de gewenste temperatuur. ■ Zet de tijdschakelaar op het gewenst aantal minuten. ■ De oven verwarmt. ■ ■ Uitzetten ■ Na afloop van de ingestelde tijd stopt de oven automatisch. Zoniet, de tijdschakelaar op nul zetten. ! Functie grill Ovenschotels en bakvormen in de stand Oven nooit op het onderelement zetten. Grillen en gratineren Zet de functieknop op de GRILL stand . Plaats de schotel op het rooster zo dicht mogelijk onder het bovenelement van de oven. ■ Zet de ovenschotel met anti-aanbaklaag of andere ovenschotel gevuld met een laagje water op de gladde bodem van de oven om hierin het vet of braadvocht op te vangen (het onderelement wordt in de stand Grill niet warm). ■ ■ ! ■ ■ De deur altijd op een kier laten staan. Zet de tijdschakelaar op het gewenst aantal minuten. De grill gaat aan. Uitzetten ■ Na afloop van de ingestelde tijd stopt de oven automatisch. Zoniet, de tijdschakelaar op nul zetten. 21 5 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 22 Functie draaispit Voordat u het draaispit kunt plaatsen, dient u eerst de steun van het draaispit in de linkerwand van de oven te bevestigen. ■ Schuif een vork op het braadspit (de punten naar binnen) en schroef deze vast. ■ Bind het vlees of gevogelte eerst met garen op en zet het dan op het draaispit. Schuif het tweede vorkje op het spit (ook met de punten naar binnen wijzend) en druk dit stevig aan tot het niet verder kan. Het vlees wordt nu goed op z’n plaats gehouden . ■ Schroef het eerste vorkje zo nodig los en verzet het om te zorgen dat het vlees zich in het midden van het spit bevindt. Schroef de beide vorkjes vast. ■ 5 Neem het rooster uit de oven en plaats de ovenschotel op de bodem van de oven. Het onderelement wordt in deze stand niet warm. ■ Steek de puntige kant van het spit in de daartoe bestemde opening in de rechter zijwand van de oven. Laat het andere einde van het spit op de steun aan de linker zijkant van de oven rusten. ■ ■ Zet de functieknop op de draaispit stand ■ Stel de tijdschakelaar in. ! . Laat de deur altijd op een kier staan. Uitzetten Na afloop van de ingestelde tijd stopt de oven automatisch. ■ ■ Zoniet, de tijdschakelaar op nul zetten. ■ Open de deur volledig. Licht het spit aan de linkerzijde met een vork op en neem het draaispit uit de aandrijfopening rechts. ■ 22 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 23 Onderhoud en schoonmaken ! Laat geen vet ophopen in de oven. Haal de stekker uit het stopcontact en laat de oven afkoelen. ■ Reinig de deur, de metalen binnenwanden en de gelakte of geëmailleerde oppervlakken met water en wat afwasmiddel. Afdrogen. ■ ! Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen (afbijtmiddelen op basis van soda), noch afkrabber of schuursponsje. Het schoonmaken vergemakkelijken ■ Om de zelfreinigende wanden na een vette bereiding gemakkelijk schoon te maken, zet u de oven, gesloten en leeg, 10 minuten op de hoogste temperatuurstand. ■ Het bovenelement is naar beneden te klappen. ! Het element zonder te forceren neerklappen. n Voor extra schoonmaakgemak is deze oven voorzien van een gladde, geëmailleerde “Cleantech” bodemplaat, die u gemakkelijk met een sponsje, wat water en een schoonmaakmiddel kunt reinigen (afhankelijk van het model). ■ Neem de wanden af met een vochtige spons. Alle accessoires (rooster, ovenschaal, braadspit) schoonmaken met water en een scheutje schoonmaakmiddel. ■ 23 6 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 24 Deze recepten zijn te bereiden in de stand Oven Quiche lorraine 4 pers. Deeg : 200 g bloem, 100 g boter of margarine, mespuntje zout, 1 dl water. Garnituur : 150 g dobbelsteentjes of reepjes mager spek, 5 dl crème fraîche, 3 eieren, 100 g geraspte kaas, zout, peper. 3 260 °C 35 min. Taartvorm Snij de boter in stukjes en kneed deze met koele handen snel door de bloem, waaraan het zout is toegevoegd. Voeg geleidelijk het water toe. Vorm er een bal van. Laat het deeg 1 uur afgedekt rusten. ■ Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed hiermee de vorm. Prik gaatjes in het deeg. ■ Meng intussen in een kom de losgeklopte eieren met de crème fraîche, de kaas, het zout en de peper. ■ Verdeel de dobbelsteentjes spek over de bodem en schenk het roommengsel over het spek. Zet de vorm in de oven. ■ Kaassoufflé 7 4 pers. 100 g boter, 100 g bloem, 4 eieren, 120 g geraspte kaas, 1/2 liter melk, nootmuskaat, zout, peper. 1 225 °C 35 à 40 min. Taartvorm Bereid een dikke bechamelsaus : laat de boter smelten, meng de bloem met een houten lepel erdoor en roer alles glad. ■ Voeg de melk in één keer toe en breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Breng al roerend aan de kook. ■ Voeg de geraspte kaas toe en laat de massa afkoelen. Eierdooiers en stijfgeklopte eiwitten erdoor mengen. In een beboterde soufflévorm gieten. 40 min. in de oven zetten. ■ (De bereiding mag hoogstens 3/4 van de vorm innemen). ■ Vis in witte wijn 800 g visfilets, 50 g boter of margarine, 30 g sjalotten, 1/2 bosje peterselie, 1 dl witte wijn, 2 dl crème fraîche, peper, zout. 3 – 4 pers. 2 240 – 260 °C ongeveer 25 min. Vierkante schotel 24 Sjalotten en peterselie fijnhakken. De ovenschotel licht beboteren en de bodem met de fijngehakte sjalotten en peterselie bedekken. ■ De visfilets bestrooien met peper en zout naar smaak en ze in de schotel schikken. De witte wijn toevoegen. ■ De schotel in de oven plaatsen en zonder voorverwarmen 20 minuten laten bakken. De filets uit de schotel nemen en de crème fraîche in de ovenschotel scheppen en roeren met een houten lepel. De inhoud van de schotel in een steelpan schenken en op getemperde warmte tot de helft laten indikken. ■ De filets in de ovenschotel schikken en de saus erover gieten. Gedurende 5 minuten in de oven op laten warmen. ■ Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 25 Forel met room en amandelen 4 middelgrote forellen (schoongemaakt), 30 g boter of margarine, 2 dl crème fraîche, 125 g amandelsnippers, zout, peper, een paar blaadjes zuring (naar keuze). 4 pers. 3 260 °C 25 min. Ovale schaal (glazen) De ovenschotel invetten met wat boter. De forellen eventueel vullen met wat blaadjes zuring en in de ovenschotel schikken. De boter in klontjes over de forellen verdelen. De ovenschotel in de oven plaatsen. ■ Na 15 minuten de forellen keren en crème fraîche over de schotel verdelen. Bestrooien met peper, zout en de amandelsnippers. ■ Laat alles nog 10 minuten bakken en serveer het gerecht direct. ■ Aardappelschotel met kaas 1 kg aardappelen, 60 g boter, 1/2 liter melk, 3 eieren, 100 g geraspte kaas, zout, peper, uien, spek. 5 – 6 pers. 3 225 °C – 240 °C ongeveer 70 min. Ovenschaal De aardappelen in fijne schijfjes snijden. De ovenschaal beboteren. Een laag aardappelen uitleggen, met zout en peper bestrooien. ■ Verspreid de blokjes spek, de fijngesnipperde ui en een beetje kaas. Bedek met een tweede laag aardappelen. Op smaak brengen met zout en peper. ■ Meng eieren, melk en zout. Schenk het mengsel over de aardappelen en voeg enkele klontjes boter toe. ■ Halverwege de bereidingstijd met de rest van de kaas bestrooien. ■ Kalfs- of varkensrollade 900 g kalfs- of varkensrollade, zout, peper. 5 – 6 pers. 2 225 – 240 °C 70 à 80 min. Ovenschaal Plaats de rollade in de ovenschaal met of zonder boter of olie. ■ Met zout en peper bestrooien. ■ 70 à 80 min. in de oven zetten. ■ Kip met paprika 1 kip, 2 eetlepels paprikapoeder, 1 citroen, zout, peper. 3 – 4 pers. 2 225 – 240 °C ongeveer 45 min. Ovenschaal De kip in stukken snijden. De huid doorprikken met een vork. Zouten. De stukken met de paprikapoeder bestrooien. ■ In een schaal leggen zonder vet. ■ 45 min. in de oven plaatsen. Af en toe met de jus besprenkelen. 15 min. voor het einde de kip met citroensap bedruipen. ■ 25 7 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 26 Franse appeltaart 6 pers. 150 g bloem, 75 g boter, 40 ml water (1/4 glas), 1 snufje zout, 500 g appels, 1 ei, 1 dl crème fraîche, 70 g suiker, 1 zakje vanillesuiker. 3 260 °C 25 – 30 min. Taartvorm Ø 28 cm Opmerking : als het taartdeeg in een keukenmachine bereid wordt, is het aan te raden dit ongeveer 1 uur te laten rusten. ■ Maak een kruimeldeeg. Uitrollen en de taartvorm ermee bedekken. Doorprik de deegbodem. ■ De appels schillen en in plakjes snijden. Op het deeg leggen. Met suiker bestrooien. Bereid een crème met een geklopt ei, crème fraîche, suiker en vanillesuiker. Schenk deze over de appels. ■ 25 à 30 min. in de oven zetten. ■ Cake 200 g boter, 1 snufje zout, 200 g suiker, 3 eieren, 200 g zelfrijzend bakmeel, geraspte schil van 1/2 citroen. 5 – 6 pers. 1 150 – 175 °C 50 – 60 min. Cakevorm ■ 4 pers. 1 240 – 260 °C 35 min. Soufflévorm ■ Meng de boter, het zout en de suiker tot een licht en schuimig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe. Meng het gezeefde bakmeel door het beslag en roer het beslag glad. Voeg de geraspte citroenschil toe. ■ Een cakevorm beboteren, het beslag erin spatelen. (de vorm hoogstens voor 3/4 vullen). ■ 50 à 60 min in de oven zetten. 7 Pudding 1/2 liter melk, 3 eieren, 100 g suiker, 1 vanillestokje of een zakje vanillesuiker, 1 snufje zout. De melk met de suiker, het zout en de vanille aan de kook brengen. ■ Buiten het vuur de melk al kloppend en geleidelijk aan de geklopte eieren toevoegen. ■ Giet in een soufflévorm die u van tevoren met vloeibare caramel heeft “bekleed”. ■ 35 min. au bain-marie in de oven zetten. Mousselinetaart 5 – 6 pers. 1 150 – 175 °C 35 – 40 min. Hoge bakvorm 4 eieren, 200 g suiker, 100 g zetmeel. 26 Eiwit van de dooiers scheiden. De eierdooiers met de suiker vermengen tot een smeuïg schuimend mengsel. Geleidelijk het zetmeel toevoegen om een homogeen deeg te verkrijgen. ■ Het eiwit stijfkloppen en voorzichtig door het deeg scheppen zonder te kloppen. ■ Het deeg in een hoge beboterde bakvorm gieten en 35 à 40 min. in de oven zetten. ■ Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 27 Veiligheidsmaatregelen • Lees aandachtig alle voorschriften en raadpleeg de «gebruiksaanwij- zing». • Dit apparaat voldoet aan de geldende veiligheidsvoorwaarden en • • • • • • • • • • • • • • • • • • • richtlijnen : - 89/336/EEG-richtlijn Elektromagnetische Compatibiteit gewijzigd door richtlijnen 92/31/EEG en 93/68/EEG. - 73/23/EEG-richtlijn Laagspanning gewijzigd door 93/68/EEG-richtlijn. Zoals voor elk keukenapparaat is een grote oplettendheid vereist als dit apparaat in de nabijheid van kinderen gebruikt wordt. Houd rekening met de diversiteit van de geldende normen bij gebruik van het apparaat in een ander land dan daar waar het aangekocht werd. Laat het controleren door een officieel erkende servicedienst. Het apparaat niet vlakbij een warmtebron plaatsen. Controleer of de netspanning overeenkomt met de aangegeven spanning op het apparaat (enkel wisselstroom). Laat het snoer niet hangen tegen de warme delen van de oven. Niet aan het snoer trekken om het apparaat uit te schakelen. Het apparaat aansluiten op een geaard stopcontact. Gebruik alleen goedgekeurde verlengsnoeren met geaarde stekker. Het snoer moet minstens dezelfde doorsnede hebben als die van de meegeleverde draad van het product. Controleer of het vermogen van de elektrische installatie voldoet voor het apparaat. De ovendeur en het bovenoppervlak kunnen zeer warm worden. Gebruik de handgrepen en de drukknoppen, en indien nodig keukenhandschoenen. Om elektrische schokken te vermijden, het snoer, het stopcontact of het apparaat buiten contact van water of een andere vloeistof houden. Indien onderdelen van het product vuur vatten, probeer dan niet te blussen met water maar doof de vlammen met een vochtige doek. Plaats geen ontvlambare producten vlakbij of onder het meubel waarop de oven geplaatst wordt. Het apparaat niet in gebruik nemen als : - het snoer beschadigd is. - het apparaat gevallen is en merkbare schade of werkingsstoornissen heeft opgelopen. In dit geval dient het apparaat naar de dichtstbijzijnde erkende servicedienst gebracht te worden om ieder gevaar te voorkomen. Het apparaat niet in werking stellen onder een muurkast of wandrek, of vlakbij ontvlambare materialen zoals gordijnen, wandbekleding, e.d. Gebruik het apparaat niet als warmtebron. Plaats nooit papier, karton of plastic in het apparaat. Leg geen voorwerpen er bovenop. De ventilatieopeningen mogen niet belemmerd worden. Voor uw veiligheid het apparaat nooit zelf uit elkaar nemen : doe beroep op een erkende servicedienst. Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor gewoon huishoudelijk gebruik. Verkeerd gebruik of niet-naleven van de gebruiksaanwijzing valt niet onder de verantwoordelijkheid noch de garantie van de fabrikant. Bewaar deze voorschriften 27 Four 18lTournebroche F-H Notes Notities 28 8/06/00 9:16 Page 28 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 29 Notes Notities 29 Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 30 Juin 2000 Réf. : 3302076 Conception et réalisation : [email protected] Four 18lTournebroche F-H 8/06/00 9:16 Page 31 Four Oven 18 L Tournebroche Draaispit Guide de l’utilisateur Recettes Gebruiksaanwijzing Recepten Document sujet à modification
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

SEB 5287 Cleantech de handleiding

Type
de handleiding

Gerelateerde papieren