Electrolux EON31000X Handleiding

Type
Handleiding
gebruiksaanwijzing
Oven
EON31000
Electrolux. Thinking of you.
Ga voor meer van onze ideeën naar www.electrolux.com
INHOUD
Veiligheidsinformatie 2
Beschrijving van het product 5
Dagelijks gebruik 5
Nuttige aanwijzingen en tips 7
Onderhoud en reiniging 16
Problemen oplossen 18
Montage 19
Milieubescherming 22
Wijzigingen voorbehouden
VEILIGHEIDSINFORMATIE
Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens
het apparaat te installeren of te gebruiken:
Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid
van uw eigendommen
Uit respect voor het milieu
Voor de correcte werking van het appa-
raat.
Bewaar deze instructies altijd bij het appa-
raat, ook wanneer u het verplaatst of ver-
koopt.
De fabrikant is niet verantwoordelijk voor
schade veroorzaakt door een foutieve instal-
latie of foutief gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare
mensen
Dit apparaat kan worden gebruikt door
kinderen van 8 jaar en ouder en door men-
sen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke
of verstandelijke vermogens of een ge-
brek aan ervaring en kennis, indien zij on-
der toezicht staan of instructies hebben
gekregen over het veilig gebruiken van
het apparaat en indien zij de eventuele ge-
varen begrijpen. Kinderen mogen niet
met het apparaat spelen.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de
buurt van kinderen. Gevaar voor verstik-
king of lichamelijk letsel.
Houd kinderen en dieren uit de buurt van
het apparaat als de deur openstaat of als
het apparaat in gebruik is. Gevaar voor let-
sel of ander permanent lichamelijk letsel.
Gebruik het kinderslot of de toetsblokke-
ring als het apparaat hiermee uitgerust is.
Dit voorkomt dat kinderen en dieren het
apparaat per ongeluk aanzetten.
Algemene veiligheid
Verander de specificaties van dit product
niet. Risico op letsel en beschadiging van
het apparaat.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Schakel het apparaat na elk gebruik uit.
Montage
Alleen een bevoegd elektriciën mag het
apparaat installeren en aansluiten. Neem
contact op met een erkend servicecen-
trum. Dit om lichamelijk letsel of structure-
le schade te voorkomen.
Controleer of het apparaat niet is bescha-
digd tijdens het transport Sluit geen be-
schadigd apparaat aan. Neem indien no-
dig contact op met de leverancier.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal, stic-
kers en folie van het apparaat voordat u
het voor het eerst in gebruik neemt. Ver-
wijder niet het typeplaatje. Dit kan de ga-
rantie ongeldig maken.
Zorg ervoor dat de stekker van het appa-
raat uit het stopcontact is getrokken tij-
dens de installatie.
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van
het apparaat. Het apparaat is zwaar. Ge-
bruik altijd veiligheidshandschoenen. Trek
het apparaat nooit omhoog aan de hand-
greep.
De elektrische installatie moet een isolatie-
apparaat bevatten waardoor het appa-
raat volledig van het lichtnet afgesloten
kan worden. Het isolatieapparaat moet
een contactopening hebben met een mi-
nimale breedte van 3mm.
U dient te beschikken over de juiste isola-
tievoorzieningen: stroomonderbrekers,
zekeringen (schroefzekeringen moeten uit
2 electrolux
de houder worden verwijderd), aardlek-
schakelaars en contactgevers.
Zorg dat de keukenkast de benodigde af-
metingen heeft voordat u met de installa-
tie begint.
Zorg ervoor dat het apparaat onder en
naast veilige installaties wordt geïnstal-
leerd.
Houd de minimumafstanden naar andere
apparaten en units in acht.
Het apparaat kan niet op een voetstuk
worden geplaatst.
Ingebouwde ovens en ingebouwde fornui-
zen worden bevestigd met een speciaal
aansluitsysteem. Om schade aan het ap-
paraat te voorkomen dient u alleen een
apparaat te gebruiken met apparaten van
dezelfde fabrikant.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Dit apparaat moet worden geaard.
Controleer of de elektrische gegevens op
het typeplaatje overeenkomen met de
stroomvoorziening in uw woning.
Informatie over het voltage vindt u op het
typeplaatje.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd,
schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen meerwegstekkers, -aanslui-
tingen en verlengkabels. Er kan brand ont-
staan.
Vervang of verander het netsnoer niet
zelf. Neem contact op met het servicecen-
trum.
Zorg ervoor dat de stroomsnoeren (indien
van toepassing) en kabel niet knakken of
beschadigd raken achter het apparaat.
Trek niet aan het netsnoer om het appa-
raat los te koppelen. Trek altijd aan de
stekker - indien van toepassing.
Gebruik
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor
huishoudelijk gebruik. Gebruik het appa-
raat niet voor commerciële of industriële
doeleinden.
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor
huishoudelijk gebruik. Zo voorkomt u li-
chamelijk letsel of schade aan eigendom-
men.
Het apparaat mag niet worden gebruikt
als werkblad of aanrecht.
De binnenkant van het apparaat en de ac-
cessoires worden heet tijdens gebruik. Er
kunnen brandwonden ontstaan. Gebruik
ovenhandschoenen wanneer u toebeho-
ren of pannen plaatst of verwijdert.
Wees voorzichtig bij het verwijderen of in-
stalleren van toebehoren om schade aan
de emaille van de oven te voorkomen.
Sta niet te dicht bij het apparaat als u de
deur van het apparaat opent als deze
aan staat. Er kan hete stoom ontsnap-
pen. Hierdoor kunnen brandwonden ont-
staan.
Om schade of verkleuring van het emaille
te voorkomen:
plaats geen voorwerpen direct op de
bodem van het apparaat en bedek het
niet met aluminiumfolie;
plaats heet water niet direct in het ap-
paraat;
haal vochtige schotels en eten uit het
apparaat als u klaar bent met koken.
Verkleuring van het emaille heeft geen ef-
fect op de werking van het apparaat, het
is dus geen defect in de zin van het recht
op garantie.
Oefen geen kracht uit op een geopende
deur.
De deur dient altijd gesloten te worden bij
het koken, ook tijdens het grillen.
Onderhoud en reiniging
Schakel het apparaat uit en trek de stek-
ker uit het stopcontact voordat u onder-
houdshandelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld
voordat u onderhoud verricht. Er kunnen
brandwonden ontstaan. Er bestaat een ri-
sico dat de glasplaten kunnen breken.
Houd het apparaat altijd schoon. Opeen-
hopingen van vetten of andere voedsel-
resten kunnen brand veroorzaken.
Regelmatig reinigen voorkomt dat het op-
pervlaktemateriaal van de oven achteruit-
gaat.
Gebruik een diep bakblik voor vochtige
taarten om te voorkomen dat het fruitsap
permanente vlekken maakt.
Voor uw persoonlijke veiligheid en de vei-
ligheid van uw eigendommen dient u het
apparaat alleen met water en zeep te rei-
nigen. Gebruik geen ontvlambare produc-
ten of bijtende producten.
electrolux 3
Reinig het apparaat niet met stoomreini-
gers, hogedrukreinigers, scherpe voor-
werpen, schuurmiddelen, schuursponzen
en vlekverwijderaars
Volg de aanwijzingen van de ovenfabri-
kant op als u een ovenspray gebruikt.
Reinig de glazen ovendeur niet met schu-
rende reinigingsmiddelen of een metalen
schraper. Het hittebestendige oppervlak
van de binnenruit kan hierdoor breken en
versplinteren.
Als de glasplaten beschadigd raken, wor-
den ze zwak en kunnen ze breken. U
dient ze te vervangen. Neem contact op
met het servicecentrum.
Wees voorzichtig bij het verwijderen van
de deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Reinig het katalytisch emaille niet (indien
van toepassing).
Brandgevaar
Open de deur voorzichtig. Als u alcoholi-
sche toevoegingen gebruikt, kan er een
licht ontvlambaar alcohol-luchtmengsel
ontstaan. Er kan brand ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de
buurt van het apparaat bij het openen
van de deur.
Plaats geen ontvlambare producten of
items die vochtig zijn door ontvlambare
producten, en/of onstekingsproducten
(gemaakt van plastic of aluminium) in, bij
of op het apparaat.
Ovenlampje
De gloeilampen in dit apparaat zijn speci-
aal geselecteerd en uitsluitend bedoeld
voor gebruik in huishoudelijke apparaten.
Ze kunnen niet worden gebruikt om een
ruimte in het huis volledig of gedeeltelijk
te verlichten.
Als de lamp moet worden vervangen,
moet u een lamp gebruiken die hetzelfde
vermogen heeft en uitsluitend is bedoeld
voor gebruik in huishoudelijke apparaten.
Haal de stekker van het apparaat uit het
stopcontact voordat u de ovenlamp ver-
vangt. Er bestaat risico op een elektri-
sche schok.
Service-afdeling
Alleen een bevoegd servicemonteur mag
dit apparaat repareren. Neem contact op
met de service-afdeling.
Gebruik alleen originele reserveonderde-
len.
Afvalverwerking van het apparaat
Om lichamelijk letsel of schade te voorko-
men
Trek de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer door en gooi het weg.
Verwijder de deurvergrendeling. Dit
voorkomt dat kinderen of kleine huisdie-
ren in het apparaat opgesloten raken.
Er bestaat een gevaar voor verstikking.
4 electrolux
BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
Algemeen overzicht
12
13
8
9
10
11
21 23 5 64 7
1 Bedieningspaneel
2 Bedieningsknoppen voor de kookzones
3 Bedieningsknop voor ovenfuncties
4 Stroomindicatielampje
5 Kookwekker
6 Weergave temperatuur
7 Temperatuurregelknop
8 Verwarmingselement
9 Ovenlampje
10 Ventilator
11 Onderwarmte
12 Geleiders van ovenrek, uitneembaar
13 Roosterstanden
Ovenaccessoires
Ovenrek
Voor servies, bak- en braadvormen.
Vlakke bakplaat
Voor gebak en koekjes
Braadpan
Om te bakken en te braden of om vet op
te vangen.
DAGELIJKS GEBRUIK
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het appa-
raat.
Reinig het apparaat voor het eerste ge-
bruik
Belangrijk! Zie het hoofdstuk "Onderhoud
en reiniging".
Oven in- en uitschakelen
1. Draai de functieknop van de oven op
een ovenfunctie.
2. Zet de thermostaatknop op de gewen-
ste temperatuur.
Het bedrijfscontrolelampje is aan zolang
de oven in gebruik is.
Het temperatuurdisplay is aan zolang de
oventemperatuur toeneemt.
3. Voor het uitschakelen van de oven de
schakelaar Ovenfuncties en de tempera-
tuurknop in de stand Uit draaien.
electrolux 5
Koelventilator
Als het apparaat aanstaat, wordt de koel-
ventilator automatisch ingeschakeld Na het
uitschakelen van het apparaat blijft de venti-
latie doorgaan om het apparaat af te koelen
en schakelt daarna vanzelf uit.
Kookzones
U bedient de kookplaat die u met de
oven hebt geïnstalleerd met behulp van
de knoppen voor de kookzones. Lees
voor meer informatie over de kookplaat
de gebruiksaanwijzing bij de kookplaat.
Gebruik van de dubbele zone
Waarschuwing! Draai de
bedieningsknop met de dubbele zone
naar rechts om de dubbele zone aan te
zetten (draai de knop niet door naar de
stoppositie).
1. Draai de bedieningsknop naar rechts
naar stand 9 en naar het symbool met
de dubbele zone. U kunt een beetje weer-
stand voelen.
2. Draai terug naar de benodigde instelling.
3. Draai na het koken terug naar de uit-
stand.
Zet de grotere ring aan om de dubbele
zone hierna weer te gebruiken.
Kookstanden
Indicatielampjes kookzone (ga naar "Al-
gemeen overzicht") tonen de zone die
u hebt ingesteld.
Bedieningsknop Functie
Schakelaar dubbele zone
0 Uit-stand
1-9 Kookstanden
(1 = laagste kookstand; 9 = hoogste kookstand)
Tussenstanden zijn mogelijk in de bereiken 2 - 7.
1. Draai de bedieningsknop in de gewen-
ste kookstand.
2. Zet de bedieningsknop op stand 0 om
het kookproces uit te schakelen.
Gebruik de restwarmte om het energie-
verbruik te verlagen. Zet de kookzone
ongeveer 5-10 minuten voordat het
kookproces is voltooid uit.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Toepassing
Lampje Gebruik deze functie om de binnenkant van de oven te verlich-
ten.
Convectie Voor het maximaal bakken op twee ovenniveaus tegelijkertijd.
Stel de oventemperatuur (20-40°C) lager in dan voor Boven-
en onderwarmte. Om eten te drogen.
Boven- en onderwarmte Bakken en braden op één ovenniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige bodem en
het goedhouden van de vulling.
Grill Groot Voor het grillen van plat voedsel in grotere hoeveelheden en
voor het maken van toast.
Hete-lucht grillen Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op
één niveau. Ook om te gratineren.
Ovenaccessoires plaatsen
Plaats de schuifaccessoires zo dat de dub-
bele zijranden zich achter in de oven bevin-
den en naar beneden wijzen. Druk de schuif-
accessoires tussen de geleidestangen van
een van de ovenniveaus.
De diepe braadpan en het ovenrooster
hebben dubbele randen aan de zijkant.
Deze randen en de vorm van de gelei-
destangen bieden kantelbeveiliging
voor de ovenaccessoires.
6 electrolux
Rooster en braadslede samen plaatsen
Leg het ovenrooster op de diepe braadpan.
Duw de diepe braadpan in de geleidestan-
gen van een van de ovenniveaus.
Timer
Gebruik de kookwekker voor het instellen
van een afteltijd.
Draai de functieknop voor de kookwekker
(zie "Productbeschrijving") zover als moge-
lijk naar rechts. Draai de knop vervolgens te-
rug en stel hem in op de gewenste tijds-
duur. Er klinkt een geluid nadat de tijd is ver-
streken.
Deze functie is niet van invloed op de
werking van de oven.
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
Voorbeelden van kooktoepassingen
De gegevens in de volgende tabel dienen
slechts als richtlijn.
Tem-
pera-
tuurin-
stel-
ling
Gebruik om: Tijd Tips
0 Uit-stand
1 Bereide gerechten warmhouden naar be-
hoefte
Afdekken
1-2 Hollandaise saus, smelten: boter, choco-
lade, gelatine
5-25 min Tussendoor mengen
1-2 Stollen: luchtige omeletten, gebakken ei-
eren
10-40
min
Met deksel bereiden
electrolux 7
Tem-
pera-
tuurin-
stel-
ling
Gebruik om: Tijd Tips
2-3 Zachtjes aan de kook brengen van rijst
en gerechten op melkbasis, reeds berei-
de gerechten opwarmen
25-50
min
Voeg minstens tweemaal zoveel
vloeistof toe als rijst, melkgerechten
tijdens het bereiden tussendoor roe-
ren
3-4 Stomen van groenten, vis en vlees 20-45
min
Voeg een paar eetlepels vocht toe
4-5 Aardappelen stomen 20-60
min
Gebruik max. ¼ l water voor 750 g
aardappelen
4-5 Bereiden van grotere hoeveelheden
voedsel, stoofschotels en soepen
60-150
min
Tot 3 l vloeistof plus ingrediënten
6-7 Licht gebraden: kalfsoester, kalfs cor-
donbleu, koteletten, rissoles, worstjes, le-
ver, roux, eieren, pannenkoeken, donuts
naar be-
hoefte
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
7-8 Door-en-door gebraden, opgebakken
aardappelen, lendenbiefstukken, steaks
5-15 min Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
9 Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden van vlees
(goulash, stoofvlees), frituren van patates frites
De temperaturen en baktijden in de ta-
bellen zijn slechts als richtlijn bedoeld.
Deze zijn afhankelijk van de recepten
en de kwaliteit en de hoeveelheid van
de gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het appa-
raat dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas
uw normale instellingen (temperatuur,
gaartijden) en de ovenniveaus aan de ta-
belwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca.
10 minuten voor het einde van de baktijd
uitschakelen, om te profiteren van de rest-
warmte.
Wanneer u diepgevroren levensmidde-
len gebruikt, kunnen de platen in de
oven tijdens het bakken vervormen.
Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt
de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lage-
re temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vin-
den voor uw eigen recept, kijkt u dan bij
een soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere ni-
veaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten
langer zijn.
•Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het bak-
proces niet overal even bruin. Verander in
dit geval de temperatuurinstelling niet. De
verschillen verminderen tijdens het bak-
proces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is te licht van kleur.
Onjuist ovenniveau. Plaats de cake op een lager ovenniveau.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te hoge oventemperatuur Stel de temperatuur lager in
8 electrolux
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te korte baktijd. Baktijd verlengen.
Stel geen hogere temperaturen in voor
kortere baktijden
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te veel vocht in het deeg. Minder vocht gebruiken. Houd de mixtij-
den aan, met name als u mixers gebruikt
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur Stel een hogere oventemperatuur in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Te hoge oventemperatuur en
te korte baktijd
De oventemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Geen gelijkmatig mengsel. Het deeg gelijkmatig over de bakplaat ver-
delen.
De cake wordt niet
gaar binnen de aange-
geven baktijd.
Te lage temperatuur. Stel de oventemperatuur iets hoger in
Bakken op één ovenniveau - bakken in bakblikken
Type van bakken Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband of brioche Convectie 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Moskovisch gebak/
vruchtencake
Convectie 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Cake, zacht Convectie 1 140 0:25 - 0:40
Cake, zacht Conventioneel 1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
Convectie 3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem - roerdeeg Convectie 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart Conventioneel 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal ge-
plaatst)
Convectie 1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal ge-
plaatst)
Conventioneel 1 180 1:10 - 1:30
Hartige taart (bijv. qui-
che lorraine)
Conventioneel 1 180 - 200 0:30 - 1:10
Kwarktaart Conventioneel 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één ovenniveau - taarten/gebak/brood op bakplaten
Type van bakken Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Vlechtbrood/brood-
krans
Conventioneel 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
Conventioneel 3 160 - 180 0:40 - 1:00
electrolux 9
Type van bakken Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Brood (roggebrood) Conventioneel 1
- Eerst
1)
250 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tom-
poezen
1)
Conventioneel 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Opgerolde cake met
jam
1)
Conventioneel 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimeltaart (droog) Convectie 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Boter-/Suikerkoek
1)
Conventioneel 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (bereid
met gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Convectie 3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (bereid
met gistdeeg/roer-
deeg)
2)
Conventioneel 3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake met
kruimeldeeg
Conventioneel 3 170 - 190 0:40 - 1:20
Plaatkoek met kwets-
bare garnering (bij-
voorbeeld kwark,
room, puddingvul-
ling)
1)
Conventioneel 3 190 - 210 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garne-
ring)
1)2)
Conventioneel 1 190 - 210 0:30 - 1:00
Pizza (dunne bodem)
1)
Conventioneel 1 230 - 250 0:10 - 0:25
Ongedesemd brood Conventioneel 1 250 - 270 0:08 - 0:15
Vlaaien Conventioneel 1 200- 220 0:35 - 0:50
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik de diepe braadpan
Koekjes
Type van bakken Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes Convectie 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Zandkoekjes Convectie 1/3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak Convectie 3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak Convectie 1/3 140 0:25 - 0:40
Spritsgebak
1)
Conventioneel 3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes Convectie 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Roerdeegkoekjes Convectie 1/3 150 - 160 0:15 - 0:20
Eiwitgebak, schuimge-
bak
Convectie 3 80 - 100 2:00 - 2:30
10 electrolux
Type van bakken Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Bitterkoekjes Convectie 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak Convectie 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Klein bladerdeegge-
bak
1)
Convectie 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
Convectie 3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
Conventioneel 3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakejes (20
stuks/plaat)
1)
Convectie 3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakejes (20
stuks/plaat)
1)
Convectie 1/4 140 0:25 - 0:40
Kleine cakejes (20
stuks/plaat)
1)
Conventioneel 3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Rek-
stand
Temperatuur
°C
Tijd in uren : Mi-
nimaal
Pastaschotel Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Hete-lucht grillen 1 160-170 0:15-0:30
Stokbrood bedekt met
smeltkaas
1)
Hete-lucht grillen 1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:40-0:60
Visschotels Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente Hete-lucht grillen 1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijdsinstelling
Diepvriespizza Boven- en on-
derwarmte
3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Patates frites
1)
Hete-lucht grillen 3 200-220 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Baguettes Boven- en on-
derwarmte
3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
electrolux 11
Gerecht Ovenfunctie Rekstand Temperatuur
°C
Tijdsinstelling
Vruchtentaar-
ten
Boven- en on-
derwarmte
3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
1) Opmerking: Patat frites tijdens bakken 2 tot 3 keer omkeren
Braden
Braadservies
Gebruik hittebestendig servies om te bra-
den (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de
diepe braadpan braden of op een rooster
met boven een braadpan. (Indien aanwe-
zig)
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees sap-
piger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
De gegevens in de volgende tabel die-
nen slechts als richtlijn.
Aanwijzingen met betrekking tot de
braadtabel.
Braden van vlees en vis met een gewicht
van meer dan 1 kg.
Giet een beetje water op de roosterplaat
om het inbranden van vrijkomende vlees-
sappen of vet te voorkomen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3
van de bereidingstijd) omkeren.
Voor een optimaal resultaat grote braad-
stukken en gevogelte tijdens de bereiding
meermaals met braadvocht begieten.
Zet de oven ca. 10 minuten voor het ein-
de van de baktijd uit, om te profiteren van
de restwarmte.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Suddervlees 1 - 1,5 kg Conventioneel 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dik-
te
- van binnen rood
1)
per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- helemaal gaar per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casseler-
rib
1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehakt 750 g - 1 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensribstuk (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg Hete-lucht
grillen
1 150 - 170 1:30 - 2:00
12 electrolux
Kalf
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg Conventio-
neel
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1,5 - 2 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1,5 - 2 kg Conventio-
neel
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Stukken gevogelte 200 - 250 g
p.p
Hete-lucht
grillen
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 - 500 g
p.p
Hete-lucht
grillen
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, braadkip 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 - 2 kg Hete-lucht
grillen
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 - 5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 - 3,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 - 6 kg Hete-lucht
grillen
1 140 - 160 2:30 - 4:00
electrolux 13
Vis (gestoomd)
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hele vissen 1 - 1,5 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillen
Gebruik de grilfunctie altijd met maxi-
male temperatuurinstelling
Belangrijk! Tijdens het grillen moet de
ovendeur altijd gesloten zijn
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minu-
ten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen,
zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te
vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis gril-
len.
Lees voor de juiste ovenfunctie de oven-
functielijst in het hoofdstuk "Dagelijks
gebruik".
Voedsel om te grillen Rekstand Tijd
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Rundsfilet, rosbief (ca.
1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
Inmaken
Gebruik uitsluitend normale wekglazen
van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai-
of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de
bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1
liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en
sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op
het rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen
begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten
bij 1 liter glazen) de oven uitschakelen of
de temperatuur verlagen tot 100°C (zie ta-
bel).
Lees voor de juiste ovenfunctie de oven-
functielijst in het hoofdstuk "Dagelijks
gebruik".
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
14 electrolux
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij
100 °C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij
100 °C in min.
Wortelen
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Roosteren
Dek de roosters met bakpapier af.
Lees voor de juiste ovenfunctie de oven-
functielijst in het hoofdstuk "Dagelijks
gebruik".
Groenten
Gerecht Temperatuur
in °C
Rekstand Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (reepjes) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Paddenstoelen 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zuurkool 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fruit
Gerecht Temperatuur
in °C
Rekstand Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Abrikozen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Schijfjes appel 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Peren 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Ontdooien
Haal de etenswaren uit de verpakking en
leg deze op een plaat op het rooster.
Gebruik voor het afdekken geen borden
of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd
aanzienlijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau
vanaf de bodem.
Lees voor de juiste ovenfunctie de oven-
functielijst in het hoofdstuk "Dagelijks
gebruik".
electrolux 15
Schotel Ontdooitijd in min. Verdere ontdooitijd
in min.
Opmerkingen
Kip 1000 g 100-140 20-30 Kip op een omge-
draaid schoteltje in een
groot bord leggen, hal-
verwege de tijd om-
draaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Forel, 150 g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300 g 30-40 10-20 -------
Boter, 250 g 30-40 10-15 -------
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15 Room kan ook met
nog licht bevroren deel-
tjes goed worden ge-
klopt
Taart, 1400 g 60 60 -------
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente
wetenschappelijke informatie kan het
intensief bruinen van levensmiddelen (met
name in producten die zetmeel bevatten),
een gezondheidsrisico vormen tengevolge
van acrylamides. Om die reden adviseren
wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de
gerechten niet te veel te bruinen.
ONDERHOUD EN REINIGING
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Maak de voorkant van het apparaat
schoon met een zachte doek en een
warm sopje.
Gebruik voor de metalen oppervlakken
een universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van de oven na elk
gebruik. Verontreinigingen laten zich dan
het makkelijkst verwijderen en kunnen
dan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een specia-
le ovenreiniger.
Maak alle oventoebehoren na elk gebruik
schoon met een zachte doek en een
warm sopje en een reinigingsmiddel en
laat ze drogen.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen
niet worden schoon gemaakt met een
agressieve reinigingsmiddel, voorwerpen
met scherpe randen of afwasautomaat.
Hierdoor kan de antiaanbaklaag onherstel-
baar worden beschadigd!
Inschuifrails
Verwijderen van de inschuifrails
1. Trek de rails aan de voorkant uit de zij-
wand.
2. Trek de rails aan de achterkant uit de zij-
wand en verwijder deze.
16 electrolux
2
1
Installeren van de inschuifrails
Installeer de inschuifrails in omgekeerde
volgorde.
De afgeronde uiteinden van de inschuif-
rails moeten naar voren wijzen!
Ovenlampje
Waarschuwing! Gevaar voor
elektrische schokken!
Voordat u het ovenlampje vervangt:
Schakel de oven uit.
Verwijder de zekeringen in de zekeringen-
kast of schakel de stroomonderbreker uit.
Leg een doek op de bodem van de
oven om het ovenlampje en het afdek-
glaasje te beschermen.
Het ovenlampje vervangen
1. Het afdekglas van het lampje bevindt
zich in de achterkant van de ovenruimte.
Draai het afdekglas van de lamp naar
rechts en verwijder het.
2. Reinig het afdekglas.
3. Vervang de ovenlamp met de relevante
tegen 300°C warmte bestendige oven-
lamp.
Belangrijk! Gebruik hetzelfde
ovenlamptype.
4. Plaats het afdekglas terug.
Plafond van de oven
Het verwarmingselement kan worden neer-
geklapt om het plafond van de oven gemak-
kelijker te reinigen.
Waarschuwing! Schakel de oven uit
voor het neerklappen van het
verwarmingselement. Zorg ervoor dat
het apparaat is afgekoeld.
Gevaar voor brandwonden!
Neerklappen van het verwarmingselement
1. Inschuifrails verwijderen.
2. Houd het verwarmingselement aan de
voorzijde met beide handen vast.
3. Trek het naar voren tegen de drukveer
aan langs de steun aan beide zijden.
4. Het verwarmingselement klapt omlaag.
Het plafond in de oven kan nu worden
schoongemaakt.
Verwarmingselement installeren
1. Installeer het verwarmingselement in om-
gekeerde volgorde.
Belangrijk! Installeer het
verwarmingselement naar behoren aan
beide zijden, boven de steun aan de
binnenwand van de oven.
2. Plaats de inschuifrails terug.
Ovendeur en glasplaten
Verwijder de ovendeur om deze te verwijde-
ren.
Let op! Wees voorzichtig bij het
verwijderen van de deur uit het
apparaat. De deur is zwaar!
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2. Til de hendels (A) op de twee scharnie-
ren volledig omhoog.
electrolux 17
A
A
3. Sluit de ovendeur in de eerste openings-
stand (ongeveer 45°).
45°
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder
een opwaartse hoek van de oven weg.
Plaats de ovendeur met de buitenkant
omlaag op een zachte en egale onder-
grond om krassen te voorkomen.
5. U kunt de binnenste ruiten nu verwijde-
ren om schoon te maken.
Om de deur te installeren volgt u de pro-
cedure in omgekeerde volgorde.
De ovendeur beschikt over 2, 3 of 4
glasplaten (afhankelijk van het model)
Verwijderen en reinigen van de deurglazen
1. Deurafdekking (B) aan de bovenkant
van de deur aan beide kanten vastpak-
ken en naar binnen drukken om de klem-
sluiting te ontgrendelen.
2
B
1
2. Trek de deur naar voor om deze te ver-
wijderen.
3. Houd de glasplaten aan de bovenkant
vast en trek deze een voor een omhoog
uit de geleiding
4. Reinigen van de glasplaten.
Om de platen te installeren volgt u de
procedure in omgekeerde volgorde.
Plaats de kleinste glasplaat eerst, daar-
na de grotere glasplaten.
PROBLEMEN OPLOSSEN
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De kookzones werken niet Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor de ingebouwde kookplaat
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Schakel de oven in
De oven wordt niet warm De noodzakelijke instellingen
ontbreken
Controleer de instellingen
De oven wordt niet warm De zekering in de zekeringen-
kast is doorgebrand
Controleer de zekering. Als de
zekering meer dan eens door-
brandt, raadpleeg dan een er-
kend elektricien.
18 electrolux
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
Het ovenlampje brandt niet Het ovenlampje is stuk Vervang het ovenlampje
Als u het probleem niet zelf kunt verhelpen,
neem dan contact op met uw dealer of de
service-afdeling
Waarschuwing! Laat een erkend
elektricien of een competent persoon
reparaties aan het apparaat verrichten.
Belangrijk! Als u het apparaat verkeerd
heeft gebruikt, dan is het bezoek van de
Klantenservicemonteur of van uw dealer
mogelijk niet gratis, zelfs niet in de
garantieperiode.
Tips voor apparaten met metalen
voorkant:
Als u de deur tijdens of onmiddellijk na
afloop van de bak- of braadprocedure
opent, kan er stoom op het glas neer-
slaan.
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen,
neem dan contact op met uw verkoper of
de klantenservice.
De benodigde gegevens voor de service-af-
deling staan op het typeplaatje. Het typepla-
tje bevindt zich aan de voorkant van de bin-
nenkant van de oven.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
MONTAGE
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Belangrijk! De stevigheid van de
inbouwkast moet voldoen aan de DIN
68930-norm.
min.
50mm
==
electrolux 19
min.
530
min. 20
30
10
10
21
541
546
584
567
594
594
114
600
560
100-200
100
20 electrolux
H05W-F
H05RR-F
min.1,60 m
90°
electrolux 21
2x3,5x25
MILIEUBESCHERMING
Het symbool op het product of op de
verpakking wijst erop dat dit product niet
als huishoudafval mag worden behandeld,
maar moet worden afgegeven bij een
verzamelpunt waar elektrische en
elektronische apparatuur wordt gerecycled.
Als u ervoor zorgt dat dit product op de
juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u
mogelijke negatieve gevolgen voor mens en
milieu die zich zouden kunnen voordoen in
geval van verkeerde afvalverwerking. Voor
gedetailleerdere informatie over het
recyclen van dit product, kunt u contact
opnemen met de gemeente, de
gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvrien-
delijk en geschikt voor hergebruik Kunst-
stofonderdelen worden aangeduid met
internationale afkortingen, zoals PE,
PS, etc. Gooi het verpakkingsmateriaal
weg in de daarvoor bestemde contai-
ners van uw vuilnisophaaldienst.
22 electrolux
electrolux 23
892946348-A-322010
www.electrolux.com/shop
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EON31000X Handleiding

Type
Handleiding