Electrolux EOB63100X Handleiding

Type
Handleiding
gebruiksaanwijzing
Oven
EOB63100
Electrolux. Thinking of you.
Ga voor meer van onze ideeën naar www.electrolux.com
INHOUD
Veiligheidsinformatie 2
Beschrijving van het product 5
Dagelijks gebruik 5
Nuttige aanwijzingen en tips 8
Onderhoud en reiniging 18
Problemen oplossen 20
Milieubescherming 21
Wijzigingen voorbehouden
VEILIGHEIDSINFORMATIE
Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens
het apparaat te installeren of te gebruiken:
Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid
van uw eigendommen
Uit respect voor het milieu
Voor de correcte werking van het appa-
raat.
Bewaar deze instructies altijd bij het appa-
raat, ook wanneer u het verplaatst of ver-
koopt.
De fabrikant is niet verantwoordelijk voor
schade veroorzaakt door een foutieve in-
stallatie of foutief gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare
mensen
Dit apparaat kan worden gebruikt door
kinderen van 8 jaar en ouder en door
mensen met beperkte lichamelijke, zin-
tuiglijke of verstandelijke vermogens of
een gebrek aan ervaring en kennis, indien
zij onder toezicht staan of instructies heb-
ben gekregen over het veilig gebruiken
van het apparaat en indien zij de eventu-
ele gevaren begrijpen. Kinderen mogen
niet met het apparaat spelen.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de
buurt van kinderen. Gevaar voor verstik-
king of lichamelijk letsel.
Houd kinderen en dieren uit de buurt van
het apparaat als de deur openstaat of als
het apparaat in gebruik is. Gevaar voor
letsel of ander permanent lichamelijk let-
sel.
Gebruik het kinderslot of de toetsblokke-
ring als het apparaat hiermee uitgerust is.
Dit voorkomt dat kinderen en dieren het
apparaat per ongeluk aanzetten.
Algemene veiligheid
Verander de specificaties van dit product
niet. Risico op letsel en beschadiging van
het apparaat.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Schakel het apparaat na elk gebruik uit.
Montage
Alleen een bevoegd elektriciën mag het
apparaat installeren en aansluiten. Neem
contact op met een erkend servicecen-
trum. Dit om lichamelijk letsel of structu-
rele schade te voorkomen.
Controleer of het apparaat niet is bescha-
digd tijdens het transport Sluit geen be-
schadigd apparaat aan. Neem indien no-
dig contact op met de leverancier.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal,
stickers en folie van het apparaat voordat
u het voor het eerst in gebruik neemt.
Verwijder niet het typeplaatje. Dit kan de
garantie ongeldig maken.
Zorg ervoor dat de stekker van het appa-
raat uit het stopcontact is getrokken tij-
dens de installatie.
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van
het apparaat. Het apparaat is zwaar. Ge-
bruik altijd veiligheidshandschoenen. Trek
het apparaat nooit omhoog aan de hand-
greep.
De elektrische installatie moet een isola-
tieapparaat bevatten waardoor het appa-
raat volledig van het lichtnet afgesloten
kan worden. Het isolatieapparaat moet
een contactopening hebben met een mi-
nimale breedte van 3mm.
U dient te beschikken over de juiste isola-
tievoorzieningen: stroomonderbrekers,
zekeringen (schroefzekeringen moeten uit
2 electrolux
de houder worden verwijderd), aardlek-
schakelaars en contactgevers.
Zorg dat de keukenkast de benodigde af-
metingen heeft voordat u met de installa-
tie begint.
Zorg ervoor dat het apparaat onder en
naast veilige installaties wordt geïnstal-
leerd.
Houd de minimumafstanden naar andere
apparaten en units in acht.
Het apparaat kan niet op een voetstuk
worden geplaatst.
Ingebouwde ovens en ingebouwde for-
nuizen worden bevestigd met een speci-
aal aansluitsysteem. Om schade aan het
apparaat te voorkomen dient u alleen een
apparaat te gebruiken met apparaten van
dezelfde fabrikant.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Dit apparaat moet worden geaard.
Controleer of de elektrische gegevens op
het typeplaatje overeenkomen met de
stroomvoorziening in uw woning.
Informatie over het voltage vindt u op het
typeplaatje.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd,
schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen meerwegstekkers, -aan-
sluitingen en verlengkabels. Er kan brand
ontstaan.
Vervang of verander het netsnoer niet
zelf. Neem contact op met het service-
centrum.
Zorg ervoor dat de stroomsnoeren (indien
van toepassing) en kabel niet knakken of
beschadigd raken achter het apparaat.
Trek niet aan het netsnoer om het appa-
raat los te koppelen. Trek altijd aan de
stekker - indien van toepassing.
Gebruik
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor
huishoudelijk gebruik. Gebruik het appa-
raat niet voor commerciële of industriële
doeleinden.
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor
huishoudelijk gebruik. Zo voorkomt u li-
chamelijk letsel of schade aan eigendom-
men.
Het apparaat mag niet worden gebruikt
als werkblad of aanrecht.
De binnenkant van het apparaat en de
accessoires worden heet tijdens gebruik.
Er kunnen brandwonden ontstaan. Ge-
bruik ovenhandschoenen wanneer u toe-
behoren of pannen plaatst of verwijdert.
Wees voorzichtig bij het verwijderen of in-
stalleren van toebehoren om schade aan
de emaille van de oven te voorkomen.
Sta niet te dicht bij het apparaat als u de
deur van het apparaat opent als deze
aan staat. Er kan hete stoom ontsnap-
pen. Hierdoor kunnen brandwonden ont-
staan.
Om schade of verkleuring van het emaille
te voorkomen:
plaats geen voorwerpen direct op de
bodem van het apparaat en bedek het
niet met aluminiumfolie;
plaats heet water niet direct in het ap-
paraat;
haal vochtige schotels en eten uit het
apparaat als u klaar bent met koken.
Verkleuring van het emaille heeft geen ef-
fect op de werking van het apparaat, het
is dus geen defect in de zin van het recht
op garantie.
Oefen geen kracht uit op een geopende
deur.
De deur dient altijd gesloten te worden bij
het koken, ook tijdens het grillen.
Onderhoud en reiniging
Schakel het apparaat uit en trek de stek-
ker uit het stopcontact voordat u onder-
houdshandelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld
voordat u onderhoud verricht. Er kunnen
brandwonden ontstaan. Er bestaat een
risico dat de glasplaten kunnen breken.
Houd het apparaat altijd schoon. Opeen-
hopingen van vetten of andere voedsel-
resten kunnen brand veroorzaken.
Regelmatig reinigen voorkomt dat het op-
pervlaktemateriaal van de oven achteruit-
gaat.
Gebruik een diep bakblik voor vochtige
taarten om te voorkomen dat het fruitsap
permanente vlekken maakt.
Voor uw persoonlijke veiligheid en de vei-
ligheid van uw eigendommen dient u het
apparaat alleen met water en zeep te rei-
nigen. Gebruik geen ontvlambare pro-
ducten of bijtende producten.
electrolux 3
Reinig het apparaat niet met stoomreini-
gers, hogedrukreinigers, scherpe voor-
werpen, schuurmiddelen, schuursponzen
en vlekverwijderaars
Volg de aanwijzingen van de ovenfabri-
kant op als u een ovenspray gebruikt.
Reinig de glazen ovendeur niet met schu-
rende reinigingsmiddelen of een metalen
schraper. Het hittebestendige oppervlak
van de binnenruit kan hierdoor breken en
versplinteren.
Als de glasplaten beschadigd raken, wor-
den ze zwak en kunnen ze breken. U
dient ze te vervangen. Neem contact op
met het servicecentrum.
Wees voorzichtig bij het verwijderen van
de deur uit het apparaat. De deur is
zwaar!
Reinig het katalytisch emaille niet (indien
van toepassing).
Brandgevaar
Open de deur voorzichtig. Als u alcoholi-
sche toevoegingen gebruikt, kan er een
licht ontvlambaar alcohol-luchtmengsel
ontstaan. Er kan brand ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de
buurt van het apparaat bij het openen
van de deur.
Plaats geen ontvlambare producten of
items die vochtig zijn door ontvlambare
producten, en/of onstekingsproducten
(gemaakt van plastic of aluminium) in, bij
of op het apparaat.
Ovenlampje
De gloeilampen in dit apparaat zijn speci-
aal geselecteerd en uitsluitend bedoeld
voor gebruik in huishoudelijke apparaten.
Ze kunnen niet worden gebruikt om een
ruimte in het huis volledig of gedeeltelijk
te verlichten.
Als de lamp moet worden vervangen,
moet u een lamp gebruiken die hetzelfde
vermogen heeft en uitsluitend is bedoeld
voor gebruik in huishoudelijke apparaten.
Haal de stekker van het apparaat uit het
stopcontact voordat u de ovenlamp ver-
vangt. Er bestaat risico op een elektri-
sche schok.
Service-afdeling
Alleen een bevoegd servicemonteur mag
dit apparaat repareren. Neem contact op
met de service-afdeling.
Gebruik alleen originele reserveonderde-
len.
Afvalverwerking van het apparaat
Om lichamelijk letsel of schade te voorko-
men
Trek de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer door en gooi het
weg.
Verwijder de deurvergrendeling. Dit
voorkomt dat kinderen of kleine huis-
dieren in het apparaat opgesloten ra-
ken. Er bestaat een gevaar voor ver-
stikking.
4 electrolux
BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
Algemeen overzicht
11
7
10
1
2 63 5
8
9
12
4
1 Bedieningspaneel
2 Stroomindicatielampje
3 Bedieningsknop voor ovenfuncties
4 Display
5 Temperatuurknop
6 Weergave temperatuur
7 Verwarmingselement
8 Ovenlampje
9 Ventilator en verwarmingselement ach-
terwand
10 Onderwarmte
11 Telescoopgeleiders van het ovenrek,
uitneembaar
12 Rekstanden
Ovenaccessoires
Ovenrek
Voor servies, bak- en braadvormen.
Vlakke bakplaat
Voor gebak en koekjes
Braadpan
Om te bakken en te braden of om vet op
te vangen.
DAGELIJKS GEBRUIK
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het appa-
raat.
Reinig het apparaat voor het eerste ge-
bruik.
Belangrijk! Zie het hoofdstuk "Onderhoud
en reiniging".
De tijd instellen
De oven functioneert alleen als u de tijd
hebt ingesteld.
electrolux 5
Wanneer u het apparaat op de netvoeding
aansluit of na een stroomstoring gaat het
symbool van de tijdfunctie automatisch
knipperen.
Gebruik de toets " + " of " - " om de huidige
tijd in te stellen.
Na ongeveer 5 seconden stopt het knippe-
ren en geeft de klok de ingestelde tijd van
de dag weer.
Om een ingestelde dagtijd te verande-
ren moet u niet tegelijk een automati-
sche functie (Bereidingsduur
of Ein-
de
) instellen.
Om het apparaat te bedienen, moet u de
bedieningsknop indrukken. De bedienings-
knop komt naar voren.
Oven in- en uitschakelen
1. Zet de functieknop van de oven op een
ovenfunctie.
2. Zet de temperatuurregelknop op de ge-
wenste temperatuur.
Het stroomindicatielampje gaat branden
zolang de oven in gebruik is.
Het temperatuurlampje brandt zolang
de oventemperatuur stijgt.
3. Voor het uitschakelen van de oven,
moet u de ovenfunctieknop en de tem-
peratuurregelknop op Uit zetten.
Koelventilator
Als het apparaat aanstaat, wordt de koel-
ventilator automatisch ingeschakeld Na het
uitschakelen van het apparaat blijft de venti-
latie doorgaan om het apparaat af te koelen
en schakelt daarna vanzelf uit.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Toepassing
Lampje Gebruik deze functie om de binnenkant van de oven te ver-
lichten.
Hete-lucht met ringverwar-
mingselement
Voor het maximaal bakken op drie ovenniveaus tegelijker-
tijd. Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in
dan bij Conventioneel (boven-/onderwarmte). En om voed-
sel te drogen.
Pizzastand Voor het bakken op één niveau van gerechten met een
meer intensieve bruinering en een krokante korst. Stel de
temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij Con-
ventioneel (boven-/onderwarmte).
Conventioneel Voor het bakken en braden op één inschuifniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige bodem en
het goedhouden van de vulling.
Ontdooien Voor het ontdooien van diepvriesvoedsel.
Grill Voor het roosteren van plat voedsel in het midden van het
rooster en voor het maken van toast.
Grill Groot Voor het roosteren van plat voedsel in grote hoeveelheden
en voor het maken van toast.
Hete-lucht grillen Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op
één niveau. Ook om te gratineren en te bruineren.
Ovenaccessoires plaatsen
Plaats de schuifaccessoires zo dat de dub-
bele zijranden zich achter in de oven bevin-
den en naar beneden wijzen. Druk de
schuifaccessoires tussen de geleidestangen
van een van de ovenniveaus.
6 electrolux
De diepe braadpan en het ovenrooster
hebben dubbele randen aan de zijkant.
Deze randen en de vorm van de gelei-
destangen bieden kantelbeveiliging
voor de ovenaccessoires.
Rooster en braadslede samen plaatsen
Leg het ovenrooster op de diepe braadpan.
Duw de diepe braadpan in de geleidestan-
gen van een van de ovenniveaus.
Display
1 2 3
456
1 Functie-indicatielampjes
2 Tijdindicatie
3 Functie-indicatielampjes
4 Toets " + "
5 Keuzetoets
6 Toets " - "
De klokfuncties instellen
1. Stel een ovenfunctie en temperatuur in
(niet nodig voor de kookwekker).
2. Druk meerdere malen op de keuzetoets
tot het functielampje voor de benodigde
klokfunctie knippert.
electrolux 7
3. Om de tijd in te stellen voor de kook-
wekker
, bereidingsduur of einde
, druk op de " + " of " - " toets.
Het controlelampje voor de betreffende
klokfunctie gaat branden.
Wanneer de tijd is verstreken, knippert
de klokfunctie en klinkt er gedurende 2
minuten een geluidsignaal.
Bij de functies Bereidingsduur en
Einde
schakelt het apparaat auto-
matisch uit.
4. Druk op een willekeurige toets om het
signaal uit te zetten.
5. Draai de knop voor de ovenfunctie en
de temperatuurknop naar de uitstand.
Klokfunctie Toepassing
Tijdstip van de dag Toont de tijd. Met deze functie kunt u de tijd instellen, veranderen of
opvragen.
Kookwekker Voor het instellen van een afteltijd.
Als de ingestelde tijd verstreken is, klinkt er een geluidssignaal.
Deze functie is niet van invloed op de werking van de oven.
Duur Om in te stellen hoelang de oven gebruikt moet worden.
Einde Hier stelt u de tijd in waarna u wilt dat de oven uitschakelt.
Bereidingsduur en Einde kunnen
gelijktijdig worden gebruikt, wanneer de
oven op een later tijdstip automatisch
wordt in- en uitgeschakeld. Stel in dit
geval eerst de Bereidingsduur
in en
daarna Einde
.
De klokfunctie annuleren
1. Druk meerdere malen op de keuzetoets
tot het gewenste functielampje knippert.
2. Druk op de toets " - " en houdt de toets
ingedrukt.
De klokfunctie gaat na een paar secon-
den uit.
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
Binnenkant van de deur
Aan de binnenkant van de ovendeur
vindt u het volgende:
de nummers van de ovenniveaus
informatie over de ovenfuncties, aanbe-
volen niveaus en temperaturen voor ka-
rakteristieke gerechten.
De temperaturen en baktijden in de ta-
bellen zijn slechts als richtlijn bedoeld.
Deze zijn afhankelijk van de recepten
en de kwaliteit en de hoeveelheid van
de gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het appa-
raat dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas
uw normale instellingen (temperatuur,
gaartijden) en de ovenniveaus aan de ta-
belwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca.
10 minuten voor het einde van de baktijd
uitschakelen, om te profiteren van de
restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmidde-
len gebruikt, kunnen de platen in de
oven tijdens het bakken vervormen.
Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt
de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lage-
re temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt
vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan
bij een soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten
langer zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het
bakproces niet overal even bruin. Veran-
der in dit geval de temperatuurinstelling
8 electrolux
niet. De verschillen verminderen tijdens
het bakproces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is te licht van
kleur.
Onjuist ovenniveau. Plaats de cake op een lager ovenniveau.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te hoge oventemperatuur Stel de temperatuur lager in
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te korte baktijd. Baktijd verlengen.
Stel geen hogere temperaturen in voor
kortere baktijden
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te veel vocht in het deeg. Minder vocht gebruiken. Houd de mixtij-
den aan, met name als u mixers gebruikt
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur Stel een hogere oventemperatuur in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Te hoge oventemperatuur en
te korte baktijd
De oventemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Geen gelijkmatig mengsel. Het deeg gelijkmatig over de bakplaat ver-
delen.
De cake wordt niet
gaar binnen de aange-
geven baktijd.
Te lage temperatuur. Stel de oventemperatuur iets hoger in
Bakken op één ovenniveau - bakken in bakblikken
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband of brioche Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Moskovisch gebak/
vruchtencake
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Cake, zacht Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 140 0:25 - 0:40
Cake, zacht Conventioneel 1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roer-
deeg
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart Conventioneel 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160 1:10 - 1:30
electrolux 9
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Conventioneel 1 180 1:10 - 1:30
Hartige taart (bijv. qui-
che lorraine)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Kwarktaart Conventioneel 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één ovenniveau - taarten/gebak/brood op bakplaten
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Vlechtbrood/brood-
krans
Conventioneel 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
Conventioneel 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood) Conventioneel 1
- Eerst
1)
230 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tom-
poezen
1)
Conventioneel 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Koninginnenbrood
(opgerolde cake met
jam)
1)
Conventioneel 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimeltaart (droog) Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Amandelcake/suiker-
taart
1)
Conventioneel 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
Conventioneel 3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake met
kruimeldeeg
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Gistcake met delicate
garnering (bijvoor-
beeld kwark, room,
puddingvulling)
1)
Conventioneel 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garne-
ring)
1)2)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (dunne korst)
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 200 - 220 0:10 - 0:25
10 electrolux
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Ongedesemd brood Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Vlaaien Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik de diepe braadpan
Bakken op één ovenniveau - koekjes
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
Conventioneel 3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Eiwitgebak, schuim-
gebak
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Bladerdeeg
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
Conventioneel 3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakes (20
stuks/bakplaat)
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakes (20
stuks/bakplaat)
1)
Conventioneel 3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
electrolux 11
Bakken op meer dan één niveau - cakes/taarten/brood op bakplaten
Soort gebak
Hete-lucht
met ringver-
warmingsele-
ment
2 niveaus
Hete-lucht met
ringverwar-
mingselement
3 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Roomsoezen/tompoe-
zen
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimeltaart 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - koekjes/kleine cakes/taartjes, pasteitjes/
broodjes
Soort gebak
Hete-lucht
met ringver-
warmingsele-
ment
2 niveaus
Hete-lucht met
ringverwar-
mingselement
3 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Eiwitgebak, schuimge-
bak
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Klein gerezen gebak 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Bladerdeeg
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakes (20
stuks/bakplaat)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Tabel voor pizza-instellingen
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Soort gebak Inzetniveau Temperatuur °C Tijd (min.)
Pizza (dun)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (met veel garne-
ring)
1 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op plaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
1 250 - 270 10 - 20
12 electrolux
Soort gebak Inzetniveau Temperatuur °C Tijd (min.)
Bladerdeegtaart
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Inzet-
ni-
veau
Temperatuur
°C
Tijd in uren : Mi-
nimaal
Pastaschotel Conventioneel 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Conventioneel 1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160-170 0:15-0:30
Stokbrood bedekt met
smeltkaas
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels Conventioneel 1 180-200 0:40-0:60
Visschotels Conventioneel 1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfunctie Inzetniveau Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza Conventioneel 3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Patates frites
1)
Hete-lucht met
ringverwar-
mingselement
3 200-220 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Baguettes Conventioneel 3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Vruchtentaart Conventioneel 3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
1) Opmerking: Patates frites tussen door 2 tot 3 keer keren
Braden
Braadservies
Gebruik hittebestendig servies om te bra-
den (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de
diepe braadpan braden of op een rooster
met boven een braadpan. (Indien aanwe-
zig)
electrolux 13
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees sap-
piger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
De gegevens in de volgende tabel die-
nen slechts als richtlijn.
Aanwijzingen met betrekking tot de
braadtabel.
Braden van vlees en vis met een gewicht
van meer dan 1 kg.
Giet een beetje water op de roosterplaat
om het inbranden van vrijkomende vlees-
sappen of vet te voorkomen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3
van de bereidingstijd) omkeren.
Voor een optimaal resultaat grote braad-
stukken en gevogelte tijdens de bereiding
meermaals met braadvocht begieten.
Zet de oven ca. 10 minuten voor het ein-
de van de baktijd uit, om te profiteren van
de restwarmte.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Suddervlees 1 - 1,5 kg Conventioneel 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dik-
te
- van binnen rood
1)
per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- helemaal gaar per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casseler-
rib
1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehakt 750 g - 1 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensribstuk (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg Hete-lucht
grillen
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalf
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 2:00 - 2:30
14 electrolux
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg Conventio-
neel
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1,5 - 2 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1,5 - 2 kg Conventio-
neel
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Stukken gevogelte 200 - 250 g
p.p
Hete-lucht
grillen
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 - 500 g
p.p
Hete-lucht
grillen
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, braadkip 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 - 2 kg Hete-lucht
grillen
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 - 5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 - 3,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 - 6 kg Hete-lucht
grillen
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (gestoomd)
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Hele vissen 1 - 1,5 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillen
Gebruik de grilfunctie altijd met maxi-
male temperatuurinstelling
Belangrijk! Tijdens het grillen moet de
ovendeur altijd gesloten zijn
electrolux 15
Lege oven met grilfuncties altijd 5 mi-
nuten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen,
zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te
vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis gril-
len.
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Voedsel om te grillen Rekstand Tijd
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Rundsfilet, rosbief (ca. 1 kg) 3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
Inmaken
Gebruik uitsluitend normale wekglazen
van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai-
of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de
bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1
liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en
sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op
het rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen
begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten
bij 1 liter glazen) de oven uitschakelen of
de temperatuur verlagen tot 100°C (zie
tabel).
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in
°C
Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in
°C
Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij
100 °C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in
°C
Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij
100 °C in min.
Wortelen
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
16 electrolux
In te maken eetwaar Temperatuur in
°C
Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij
100 °C in min.
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Roosteren
Dek de roosters met bakpapier af.
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Groenten
Gerecht Temperatuur
in °C
Rekstand Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (reepjes) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Paddenstoelen 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zuurkool 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fruit
Gerecht Temperatuur
in °C
Rekstand Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Abrikozen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Schijfjes appel 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Peren 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Ontdooien
Haal de etenswaren uit de verpakking en
leg deze op een plaat op het rooster.
Gebruik voor het afdekken geen borden
of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd
aanzienlijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau
vanaf de bodem.
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Schotel Ontdooitijd in
min.
Verdere ont-
dooitijd in
min.
Opmerkingen
Kip 1000 g 100-140 20-30 Kip op een omgedraaid schoteltje in een
groot bord leggen, halverwege de tijd om-
draaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de bereidingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de bereidingstijd omdraaien
Forel, 150 g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300 g 30-40 10-20 -------
Boter, 250 g 30-40 10-15 -------
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15 Room kan ook met nog licht bevroren deel-
tjes goed worden geklopt
Taart, 1400 g 60 60 -------
electrolux 17
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente
wetenschappelijke informatie kan het
intensief bruinen van levensmiddelen (met
name in producten die zetmeel bevatten),
een gezondheidsrisico vormen tengevolge
van acrylamides. Om die reden adviseren
wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de
gerechten niet te veel te bruinen.
ONDERHOUD EN REINIGING
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Maak de voorkant van het apparaat
schoon met een zachte doek en een
warm sopje.
Gebruik voor de metalen oppervlakken
een universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van de oven na elk
gebruik. Verontreinigingen laten zich dan
het makkelijkst verwijderen en kunnen
dan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een specia-
le ovenreiniger.
Maak alle oventoebehoren na elk gebruik
schoon met een zachte doek en een
warm sopje en een reinigingsmiddel en
laat ze drogen.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen
niet worden schoon gemaakt met een
agressieve reinigingsmiddel, voorwerpen
met scherpe randen of afwasautomaat.
Hierdoor kan de antiaanbaklaag onher-
stelbaar worden beschadigd!
Plafond van de oven
Het verwarmingselement kan worden neer-
geklapt om het plafond van de oven ge-
makkelijker te reinigen.
Waarschuwing! Schakel de oven uit
voor het neerklappen van het
verwarmingselement. Zorg ervoor dat
het apparaat is afgekoeld.
Gevaar voor brandwonden!
Neerklappen van het verwarmingselement
1. Inschuifrails verwijderen.
2. Houd het verwarmingselement aan de
voorzijde met beide handen vast.
3. Trek het naar voren tegen de drukveer
aan langs de steun aan beide zijden.
4. Het verwarmingselement klapt omlaag.
Het plafond in de oven kan nu worden
schoongemaakt.
Verwarmingselement installeren
1. Installeer het verwarmingselement in
omgekeerde volgorde.
Belangrijk! Installeer het
verwarmingselement naar behoren aan
beide zijden, boven de steun aan de
binnenwand van de oven.
2. Plaats de inschuifrails terug.
Inschuifrails
Verwijderen van de inschuifrails
1. Trek de rails aan de voorkant uit de zij-
wand.
2. Trek de rails aan de achterkant uit de
zijwand en verwijder deze.
18 electrolux
2
1
Installeren van de inschuifrails
Installeer de inschuifrails in omgekeerde
volgorde.
De afgeronde uiteinden van de in-
schuifrails moeten naar voren wijzen!
Ovenlampje
Waarschuwing! Gevaar voor
elektrische schokken!
Voordat u het ovenlampje vervangt:
Schakel de oven uit.
Verwijder de zekeringen in de zekerin-
genkast of schakel de stroomonderbre-
ker uit.
Leg een doek op de bodem van de
oven om het ovenlampje en het afdek-
glaasje te beschermen.
Het ovenlampje vervangen/afdekglas
schoonmaken
1. Draai het afdekglas naar links en verwij-
der het.
2. Reinig het afdekglas.
3. Vervang het ovenlampje door een ge-
schikt 300°C hittebestendig ovenlampje.
4. Plaats het afdekglas terug.
Ovenlampje vervangen (linkerzijde van het
apparaat) Afdekglas reinigen
1. Verwijder de inschuifrails aan de linker-
kant.
2. Gebruik een kruiskopschroevendraaier
om het afdekglas te verwijderen.
3. Haal het afdekglas met een smal, stomp
voorwerp (b.v. een theelepel) los en rei-
nig het.
4. Indien nodig: het ovenlampje vervangen.
Technische gegevens 300°C, hittebe-
stendig.
5. Plaats het afdekglas terug.
6. Plaats de inschuifrails aan de linkerkant.
Ovendeur en glasplaten
Verwijder de ovendeur om deze te verwijde-
ren.
Let op! Wees voorzichtig bij het
verwijderen van de deur uit het
apparaat. De deur is zwaar!
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2. Til de hendels (A) op de twee scharnie-
ren volledig omhoog.
A
A
3. Sluit de ovendeur in de eerste openings-
stand (ongeveer 45°).
electrolux 19
45°
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder
een opwaartse hoek van de oven weg.
Plaats de ovendeur met de buitenkant
omlaag op een zachte en egale onder-
grond om krassen te voorkomen.
5. U kunt de binnenste ruiten nu verwijde-
ren om schoon te maken.
Om de deur te installeren volgt u de
procedure in omgekeerde volgorde.
De ovendeur beschikt over 2, 3 of 4
glasplaten (afhankelijk van het model)
Verwijderen en reinigen van de deurglazen
1. Deurafdekking (B) aan de bovenkant
van de deur aan beide kanten vastpak-
ken en naar binnen drukken om de
klemsluiting te ontgrendelen.
2
B
1
2. Trek de deur naar voor om deze te ver-
wijderen.
3. Houd de glasplaten aan de bovenkant
vast en trek deze een voor een omhoog
uit de geleiding
4. Reinigen van de glasplaten.
Om de platen te installeren volgt u de
procedure in omgekeerde volgorde.
Plaats de kleinste glasplaat eerst, daar-
na de grotere glasplaten.
PROBLEMEN OPLOSSEN
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Schakel de oven in
De oven wordt niet warm De tijd is niet ingesteld Klok instellen
De oven wordt niet warm De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld
Controleer de kookstand
De oven wordt niet warm De zekering in de zekeringenkast
is uitgeschakeld
Controleer de zekering. Als de ze-
kering meer dan een keer is uitge-
schakeld, raadpleeg dan een ge-
kwalificeerd elektricien.
Het ovenlampje brandt
niet
Het ovenlampje is stuk Vervang het ovenlampje
Stoom en condens slaan
neer op de gerechten en
in de ovenruimte
U heeft het gerecht te lang in de
oven laten staan
Laat gerechten na afloop van de
bereiding niet langer dan 15-20 mi-
nuten in de oven staan
20 electrolux
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
Op het display verschijnt
"12.00"
Een stroomonderbreking Stel de klok opnieuw in
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen,
neem dan contact op met uw verkoper of
de klantenservice.
De benodigde gegevens voor de service-af-
deling staan op het typeplaatje. Het type-
plaatje bevindt zich aan de voorkant van de
binnenkant van de oven.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
MILIEUBESCHERMING
Het symbool op het product of op de
verpakking wijst erop dat dit product niet
als huishoudafval mag worden behandeld,
maar moet worden afgegeven bij een
verzamelpunt waar elektrische en
elektronische apparatuur wordt gerecycled.
Als u ervoor zorgt dat dit product op de
juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u
mogelijke negatieve gevolgen voor mens en
milieu die zich zouden kunnen voordoen in
geval van verkeerde afvalverwerking. Voor
gedetailleerdere informatie over het
recyclen van dit product, kunt u contact
opnemen met de gemeente, de
gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvrien-
delijk en geschikt voor hergebruik
Kunststofonderdelen worden aange-
duid met internationale afkortingen,
zoals PE, PS, etc. Gooi het verpak-
kingsmateriaal weg in de daarvoor be-
stemde containers van uw vuilnisop-
haaldienst.
electrolux 21
22 electrolux
electrolux 23
892941629-B-332010
www.electrolux.com/shop
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB63100X Handleiding

Type
Handleiding