Electrolux EOB63002X Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

gebruiksaanwijzing
EOB63002
Electrolux. Thinking of you.
Ga voor meer van onze ideeën naar www.electrolux.com
INHOUD
Veiligheidsinformatie 2
Beschrijving van het product 5
Dagelijks gebruik 5
Nuttige aanwijzingen en tips 8
Onderhoud en reiniging 18
Problemen oplossen 20
Milieubescherming 21
Wijzigingen voorbehouden
VEILIGHEIDSINFORMATIE
Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens
het apparaat te installeren of te gebruiken:
Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid
van uw eigendommen
Uit respect voor het milieu
Voor de correcte werking van het appa-
raat.
Bewaar deze instructies altijd bij het appa-
raat, ook wanneer u het verplaatst of ver-
koopt.
De fabrikant is niet verantwoordelijk voor
schade veroorzaakt door een foutieve in-
stallatie of foutief gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare
mensen
Dit apparaat kan worden gebruikt door
kinderen van 8 jaar en ouder en door
mensen met beperkte lichamelijke, zin-
tuiglijke of verstandelijke vermogens of
een gebrek aan ervaring en kennis, indien
zij onder toezicht staan of instructies heb-
ben gekregen over het veilig gebruiken
van het apparaat en indien zij de eventu-
ele gevaren begrijpen. Kinderen mogen
niet met het apparaat spelen.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de
buurt van kinderen. Gevaar voor verstik-
king of lichamelijk letsel.
Houd kinderen en dieren uit de buurt van
het apparaat als de deur openstaat of als
het apparaat in gebruik is, omdat deze
heet wordt. Gevaar voor verwonding of
ander permanent lichamelijk letsel.
Gebruik het kinderslot of de toetsblokke-
ring als het apparaat hiermee uitgerust is.
Dit voorkomt dat kinderen en dieren het
apparaat per ongeluk aanzetten.
Algemene veiligheid
Verander de specificaties van dit product
niet. Risico op letsel en beschadiging van
het apparaat.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Schakel het apparaat na elk gebruik uit.
Montage
Alleen een bevoegd elektriciën mag het
apparaat installeren en aansluiten. Neem
contact op met de service-afdeling. Dit
om lichamelijk letsel of structurele schade
te voorkomen.
Controleer of het apparaat niet bescha-
digd is tijdens het transport Sluit een be-
schadigd apparaat niet aan. Neem indien
nodig contact op met de leverancier.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal,
stickers en folie van het apparaat voordat
u het voor het eerst in gebruik neemt.
Verwijder niet het typeplaatje. Dit kan de
garantie ongeldig maken.
De wetten, voorschriften, richtlijnen en
normen die van kracht zijn in het land
waar het apparaat wordt gebruikt dienen
in acht genomen te worden (veiligheids-
voorschriften, recyclingvoorschriften, vei-
ligheidsvoorschriften met betrekking tot
elektra en/of gas, etc.)!
Zorg ervoor dat de stekker van het appa-
raat uit het stopcontact is getrokken tij-
dens de installatie.
Dit apparaat is zwaar. Let op bij het ver-
plaatsen. Gebruik altijd veiligheidshand-
schoenen. Trek het apparaat nooit aan
de handgreep.
Er moet een voorziening in de elektrische
installatie aanwezig zijn die het mogelijk
maakt om het apparaat los te koppelen
2 electrolux
van alle polen van de netvoeding, met
een contactopening van minstens 3 mm.
U dient te beschikken over de juiste
scheidingsvoorzieningen: stroomonder-
brekers, zekeringen (schroefzekeringen
moeten uit de houder worden verwij-
derd), aardlekstrips en contacten.
Zorg dat het apparaat onder en naast
een veilig bouwwerk wordt geïnstalleerd.
Houd de minimumafstanden naar andere
apparaten en units in acht.
Het apparaat kan niet op een voetstuk
worden geplaatst.
Ingebouwde ovens en ingebouwde for-
nuizen zijn uitgerust met een speciaal
aansluitsysteem. Om veiligheidsredenen
mag u alleen apparaten van dezelfde fa-
brikant combineren.
Elektrische aansluiting
Dit apparaat moet geaard worden.
Zorg er voor dat het voltage en de fre-
quentie op het typeplaatje overeenkomen
met de stroomtoevoer in uw huis.
Informatie over het voltage vindt u op het
typeplaatje.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd
schokvrij stopcontact.
Houd kabels bij het aansluiten van elektri-
sche apparaten op stopcontacten uit de
buurt van de hete deur van het apparaat.
Gebruik geen meerwegsstekkers, -aan-
sluitingen en verlengkabels. Er kan brand
ontstaan.
Vervang of verander de hoofdkabels niet
zelf. Neem contact op met de service-af-
deling.
Zorg ervoor dat de stroomsnoeren (indien
van toepassing) en kabel niet knakken of
beschadigd raken achter het apparaat.
Zorg ervoor dat de aansluiting op het net
toegankelijk is na de installatie.
Trek niet aan het snoer om het apparaat
los te koppelen van de netvoeding. Trek
altijd aan de stekker - indien van toepas-
sing.
Gebruik
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor
huishoudelijk gebruik. Gebruik het appa-
raat niet voor commerciële of industriële
doeleinden.
Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor
huishoudelijk gebruik. Zo voorkomt u li-
chamelijk letsel of schade aan eigendom-
men.
Het apparaat mag niet worden gebruikt
als werkblad of aanrecht.
Plaats geen ontvlambare producten of
items die vochtig zijn door ontvlambare
producten, en/of onstekingsproducten
(gemaakt van plastic of aluminium) in, bij
of op het apparaat. Er kan brand of een
explosie ontstaan.
De binnenkant van het apparaat wordt
heet tijdens gebruik. Er kunnen brand-
wonden ontstaan. Gebruik handschoe-
nen wanneer u toebehoren of potten
plaatst of verwijdert.
Sta niet te dicht bij het apparaat als u de
deur van het apparaat opent als deze
aan staat. Er kan hete stoom ontsnap-
pen. Er kunnen brandwonden ontstaan.
Om schade of verkleuring van het email
te voorkomen:
plaats geen voorwerpen direct op de
bodem van het apparaat en bedek het
niet met aluminiumfolie;
plaats heet water niet direct in het ap-
paraat;
haal vochtige schotels en eten uit het
apparaat als u klaar bent met koken.
Verkleuring van het email heeft geen on-
gewenst effect op de werking van het ap-
paraat
Gebruik dit apparaat niet als het in con-
tact staat met water. Raak het apparaat
niet met natte handen aan.
Oefen geen kracht uit op een geopende
deur.
De deur dient altijd gesloten te worden,
ook tijdens het grillen.
Onderhoud en reiniging
Schakel het apparaat uit en trek de stek-
ker uit het stopcontact voordat u onder-
houdshandelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld
voordat u onderhoud verricht. Er kunnen
brandwonden ontstaan. Er bestaat een
risico dat de glasplaten kunnen breken.
Houd het apparaat altijd schoon Opeen-
hopingen van vetten of andere voedsel-
resten kunnen brand veroorzaken.
electrolux 3
Regelmatig reinigen voorkomt dat het op-
pervlaktemateriaal van de oven achteruit-
gaat.
Voor uw persoonlijke veiligheid en de vei-
ligheid van uw eigendommen dient u het
apparaat alleen met water en zeep te rei-
nigen. Gebruik geen ontvlambare pro-
ducten of producten die corrosie kunnen
veroorzaken.
Reinig het apparaat niet met stoomreini-
gers, hogedrukreinigers, scherpe voor-
werpen, schuurmiddelen, schuursponzen
en vlekverwijderaars
Volg de aanwijzingen van de ovenfabri-
kant op als u een ovenspray gebruikt.
Sproei nooit iets op het vetfilter (indien
aanwezig), de verwarmingselementen en
de thermostaatsensor.
Reinig de glazen ovendeur niet met
schuurmiddelen of metalen schrapers.
Het hittebestendige oppervlak van de
binnenruit kan hierdoor breken en ver-
splinteren.
Als de glasplaten beschadigd raken, wor-
den deze zwak en kunnen breken. U
dient deze te vervangen. Neem contact
op met de service-afdeling.
Wees voorzichtig bij het verwijderen van
de deur uit het apparaat. De deur is
zwaar!
Reinig catalytisch email niet (indien van
toepassing).
Ovenlampje
De gloeilampen in dit apparaat zijn speci-
aal geselecteerd en uitsluitend bedoeld
voor gebruik in huishoudelijke apparaten.
Ze kunnen niet worden gebruikt om een
ruimte in het huis volledig of gedeeltelijk
te verlichten.
Als de lamp moet worden vervangen,
moet u een lamp gebruiken die hetzelfde
vermogen heeft en uitsluitend is bedoeld
voor gebruik in huishoudelijke apparaten.
Haal de stekker van het apparaat uit het
stopcontact voordat u de ovenlamp ver-
vangt. Er bestaat risico op een elektri-
sche schok.
Service-afdeling
Alleen een bevoegd servicemonteur mag
dit apparaat repareren. Neem contact op
met de service-afdeling.
Gebruik alleen originele reserveonderde-
len.
Afvalverwerking van het apparaat
Om lichamelijk letsel of schade te voorko-
men
Trek de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer door en gooi het
weg.
Verwijder de deurvergrendeling. Dit
voorkomt dat kinderen of kleine huis-
dieren in het apparaat opgesloten ra-
ken. Er bestaat een gevaar voor ver-
stikking.
4 electrolux
BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
Algemeen overzicht
11
12
7
8
9
10
1
2 63 4 5
1 Bedieningspaneel
2 Stroomindicatie
3 Bedieningsknop voor de ovenfuncties
4 Display
5 Temperatuurknop
6 Temperatuurlampje
7 Verwarmingselement
8 Ovenlampje
9 Ventilator
10 Onderwarmte
11 Ovenuittrekrails, verwijderbaar
12 Bakplaatposities
Ovenaccessoires
Ovenrek
Voor servies, bak- en braadvormen.
Vlakke bakplaat
Voor gebak en koekjes
DAGELIJKS GEBRUIK
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het appa-
raat.
Reinig het apparaat voor het eerste ge-
bruik
Belangrijk! Zie het hoofdstuk "Onderhoud
en reiniging".
De tijd instellen
De oven functioneert alleen als u de tijd
hebt ingesteld.
electrolux 5
Wanneer u het apparaat op de netvoeding
aansluit of na een stroomstoring gaat het
symbool van de tijdfunctie automatisch
knipperen.
Gebruik de toets " + " of " - " om de huidige
tijd in te stellen.
Na ongeveer 5 seconden stopt het knippe-
ren en geeft de klok de ingestelde tijd van
de dag weer.
Om een ingestelde dagtijd te verande-
ren moet u niet tegelijk een automati-
sche functie (Bereidingsduur
of Ein-
de
) instellen.
Druk op de intrekbare knop om de
oven in werking te stellen. De knop be-
weegt dan naar buiten.
Oven in- en uitschakelen
1. Zet de functieknop van de oven op een
ovenfunctie.
2. Zet de temperatuurregelknop op de ge-
wenste temperatuur.
Het stroomindicatielampje gaat bran-
den zolang de oven in gebruik is.
Het temperatuurlampje brandt zolang
de oventemperatuur stijgt.
3. Voor het uitschakelen van de oven,
moet u de ovenfunctieknop en de tem-
peratuurregelknop op Uit zetten.
Koelventilator
Als het apparaat aanstaat, wordt de koel-
ventilator automatisch ingeschakeld Na het
uitschakelen van het apparaat blijft de venti-
latie doorgaan om het apparaat af te koelen
en schakelt daarna vanzelf uit.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Toepassing
Lampje Gebruik deze functie om de binnenkant van de oven te ver-
lichten.
Hete-lucht met ringverwar-
mingselement
Voor het maximaal bakken op drie ovenniveaus tegelijker-
tijd. Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in
dan bij Conventioneel (boven-/onderwarmte). En om voed-
sel te drogen.
Pizzastand Voor het bakken op één niveau van gerechten met een
meer intensieve bruinering en een krokante korst. Stel de
temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij Con-
ventioneel (boven-/onderwarmte).
Conventioneel Voor het bakken en braden op één inschuifniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige bodem en
het goedhouden van de vulling.
Ontdooien Voor het ontdooien van diepvriesvoedsel.
Grill Voor het roosteren van plat voedsel in het midden van het
rooster en voor het maken van toast.
Grill Groot Voor het roosteren van plat voedsel in grote hoeveelheden
en voor het maken van toast.
Hete-lucht grillen Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op
één niveau. Ook om te gratineren en te bruineren.
Ovenaccessoires plaatsen
Plaats de schuifaccessoires zo dat de dub-
bele zijranden zich achter in de oven bevin-
den en naar beneden wijzen. Druk de
schuifaccessoires tussen de geleidestangen
van een van de ovenniveaus.
6 electrolux
De diepe braadpan en het ovenrooster
hebben dubbele randen aan de zijkant.
Deze randen en de vorm van de gelei-
destangen bieden kantelbeveiliging
voor de ovenaccessoires.
Rooster en braadslede samen plaatsen
Leg het ovenrooster op de diepe braadpan.
Duw de diepe braadpan in de geleidestan-
gen van een van de ovenniveaus.
Elektronische tijdschakelklok
1 32 4
567
1 Indicator voor de tijdsduur en de eind-
tijd
2 Tijdindicatie
3 Timer actief lampje
4 Kookwekker lampje
5 Toets " +"
6 Keuzetoets
7 Toets " -"
electrolux 7
De klokfuncties instellen
1. Druk meerdere malen op de keuzetoets
tot het gewenste functielampje knip-
pert.
2. Om de tijd in te stellen voor de kook-
wekker
, bereidingsduur of einde
bereiding
gebruikt u de " +" of " -"
toets.
Het controlelampje voor de betreffende
functie gaat branden.
Wanneer de tijd is verstreken, knippert
het functielampje en klinkt er geduren-
de 2 minuten een geluidssignaal.
Bij de functies Bereidingsduur en
Einde
schakelt de oven zichzelf au-
tomatisch uit.
3. Druk op een willekeurige toets om het
signaal te stoppen.
Klokfunctie Toepassing
Tijdstip van de dag Toont de tijd. Met deze functie kunt u de tijd instellen, veranderen of
opvragen.
Kookwekker Voor het instellen van een afteltijd.
Als de ingestelde tijd verstreken is, klinkt er een geluidssignaal.
Deze functie is niet van invloed op de werking van de oven.
Duur Om in te stellen hoelang de oven gebruikt moet worden.
Einde Hier stelt u de tijd in waarna u wilt dat de oven uitschakelt.
Bereidingsduur en Einde kunnen
gelijktijdig worden gebruikt, wanneer de
oven op een later tijdstip automatisch
wordt in- en uitgeschakeld. Stel in dit
geval eerst de Bereidingsduur
in en
daarna Einde
.
De klokfuncties uitschakelen
1. Druk meerdere malen op de keuzetoets
tot het gewenste functielampje knip-
pert.
2. Houd de " - " toets ingedrukt.
Na enkele seconden gaat de klokfunc-
tie uit.
NUTTIGE AANWIJZINGEN EN TIPS
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het appa-
raat dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas
uw normale instellingen (temperatuur,
gaartijden) en de ovenniveaus aan de ta-
belwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca.
10 minuten voor het einde van de baktijd
uitschakelen, om te profiteren van de
restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmidde-
len gebruikt, kunnen de platen in de
oven tijdens het bakken vervormen.
Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt
de vervorming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lage-
re temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt
vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan
bij een soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten
langer zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het
bakproces niet overal even bruin. Veran-
der in dit geval de temperatuurinstelling
8 electrolux
niet. De verschillen verminderen tijdens
het bakproces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is te licht van
kleur.
Onjuist ovenniveau. Plaats de cake op een lager ovenniveau.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te hoge oventemperatuur Stel de temperatuur lager in
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te korte baktijd. Baktijd verlengen.
Stel geen hogere temperaturen in voor
kortere baktijden
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te veel vocht in het deeg. Minder vocht gebruiken. Houd de mixtij-
den aan, met name als u mixers gebruikt
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur Stel een hogere oventemperatuur in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Te hoge oventemperatuur en
te korte baktijd
De oventemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Geen gelijkmatig mengsel. Het deeg gelijkmatig over de bakplaat ver-
delen.
De cake wordt niet
gaar binnen de aange-
geven baktijd.
Te lage temperatuur. Stel de oventemperatuur iets hoger in
Bakken op één ovenniveau - bakken in bakblikken
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband of brioche Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Moskovisch gebak/
vruchtencake
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Cake, zacht Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 140 0:25 - 0:40
Cake, zacht Conventioneel 1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roer-
deeg
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart Conventioneel 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160 1:10 - 1:30
electrolux 9
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Conventioneel 1 180 1:10 - 1:30
Hartige taart (bijv. qui-
che lorraine)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Kwarktaart Conventioneel 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één ovenniveau - taarten/gebak/brood op bakplaten
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Vlechtbrood/brood-
krans
Conventioneel 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
Conventioneel 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood) Conventioneel 1
- Eerst
1)
230 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tom-
poezen
1)
Conventioneel 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Koninginnenbrood
(opgerolde cake met
jam)
1)
Conventioneel 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimeltaart (droog) Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Amandelcake/suiker-
taart
1)
Conventioneel 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
Conventioneel 3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake met
kruimeldeeg
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Gistcake met delicate
garnering (bijvoor-
beeld kwark, room,
puddingvulling)
1)
Conventioneel 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garne-
ring)
1)2)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (dunne korst)
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 200 - 220 0:10 - 0:25
10 electrolux
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Ongedesemd brood Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Vlaaien Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik de diepe braadpan
Bakken op één ovenniveau - koekjes
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
Conventioneel 3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Eiwitgebak, schuim-
gebak
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Bladerdeeg
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
Conventioneel 3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakes (20
stuks/bakplaat)
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakes (20
stuks/bakplaat)
1)
Conventioneel 3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
electrolux 11
Bakken op meer dan één niveau - cakes/taarten/brood op bakplaten
Soort gebak
Hete-lucht
met ringver-
warmingsele-
ment
2 niveaus
Hete-lucht met
ringverwar-
mingselement
3 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Roomsoezen/tompoe-
zen
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimeltaart 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - koekjes/kleine cakes/taartjes, pasteitjes/
broodjes
Soort gebak
Hete-lucht
met ringver-
warmingsele-
ment
2 niveaus
Hete-lucht met
ringverwar-
mingselement
3 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Eiwitgebak, schuimge-
bak
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Klein gerezen gebak 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Bladerdeeg
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakes (20
stuks/bakplaat)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Tabel voor pizza-instellingen
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Soort gebak Inzetniveau Temperatuur °C Tijd (min.)
Pizza (dun)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (met veel garne-
ring)
1 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op plaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
1 250 - 270 10 - 20
12 electrolux
Soort gebak Inzetniveau Temperatuur °C Tijd (min.)
Bladerdeegtaart
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Ovenfunctie Inzet-
ni-
veau
Temperatuur
°C
Tijd in uren : Mi-
nimaal
Pastaschotel Conventioneel 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Conventioneel 1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160-170 0:15-0:30
Stokbrood bedekt met
smeltkaas
1)
Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels Conventioneel 1 180-200 0:40-0:60
Visschotels Conventioneel 1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente Hete-lucht met
ringverwarmings-
element
1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfunctie Inzetniveau Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza Conventioneel 3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Patates frites
1)
Hete-lucht met
ringverwar-
mingselement
3 200-220 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Baguettes Conventioneel 3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Vruchtentaart Conventioneel 3 Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
Zie de instruc-
ties van de fabri-
kant
1) Opmerking: Patates frites tussen door 2 tot 3 keer keren
Braden
Braadservies
Gebruik hittebestendig servies om te bra-
den (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de
diepe braadpan braden of op een rooster
met boven een braadpan. (Indien aanwe-
zig)
electrolux 13
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees sap-
piger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
De gegevens in de volgende tabel die-
nen slechts als richtlijn.
Aanwijzingen met betrekking tot de
braadtabel.
Braden van vlees en vis met een gewicht
van meer dan 1 kg.
Giet een beetje water op de roosterplaat
om het inbranden van vrijkomende vlees-
sappen of vet te voorkomen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3
van de bereidingstijd) omkeren.
Voor een optimaal resultaat grote braad-
stukken en gevogelte tijdens de bereiding
meermaals met braadvocht begieten.
Zet de oven ca. 10 minuten voor het ein-
de van de baktijd uit, om te profiteren van
de restwarmte.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Suddervlees 1 - 1,5 kg Conventioneel 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dik-
te
- van binnen rood
1)
per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- helemaal gaar per cm dikte Hete-lucht
grillen
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casseler-
rib
1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehakt 750 g - 1 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensribstuk (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg Hete-lucht
grillen
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalf
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 2:00 - 2:30
14 electrolux
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg Conventio-
neel
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1,5 - 2 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1,5 - 2 kg Conventio-
neel
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Stukken gevogelte 200 - 250 g
p.p
Hete-lucht
grillen
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 - 500 g
p.p
Hete-lucht
grillen
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, braadkip 1 - 1,5 kg Hete-lucht
grillen
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 - 2 kg Hete-lucht
grillen
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 - 5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 - 3,5 kg Hete-lucht
grillen
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 - 6 kg Hete-lucht
grillen
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (gestoomd)
Soort vlees Hoeveel-
heid
Ovenfunctie In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd
(u:min)
Hele vissen 1 - 1,5 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillen
Gebruik de grilfunctie altijd met maxi-
male temperatuurinstelling
Belangrijk! Tijdens het grillen moet de
ovendeur altijd gesloten zijn
electrolux 15
Lege oven met grilfuncties altijd 5 mi-
nuten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen,
zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te
vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis gril-
len.
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Voedsel om te grillen Rekstand Tijd
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Rundsfilet, rosbief (ca.
1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
Inmaken
Gebruik uitsluitend normale wekglazen
van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai-
of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de
bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1
liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en
sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op
het rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen
begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten
bij 1 liter glazen) de oven uitschakelen of
de temperatuur verlagen tot 100°C (zie
tabel).
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in
°C
Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in
°C
Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij
100 °C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in
°C
Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij
100 °C in min.
Wortelen
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
16 electrolux
In te maken eetwaar Temperatuur in
°C
Tijd in min. tot
aan sudderen
Doorkoken bij
100 °C in min.
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Roosteren
Dek de roosters met bakpapier af.
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Groenten
Gerecht Temperatuur
in °C
Rekstand Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (reepjes) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Paddenstoelen 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zuurkool 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fruit
Gerecht Temperatuur
in °C
Rekstand Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Abrikozen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Schijfjes appel 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Peren 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Ontdooien
Haal de etenswaren uit de verpakking en
leg deze op een plaat op het rooster.
Gebruik voor het afdekken geen borden
of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd
aanzienlijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau
vanaf de bodem.
Lees voor de juiste ovenfunctie de
ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dage-
lijks gebruik".
Schotel Ontdooitijd in min. Verdere ontdooitijd
in min.
Opmerkingen
Kip 1000 g 100-140 20-30 Kip op een omge-
draaid schoteltje in een
groot bord leggen, hal-
verwege de tijd om-
draaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Forel, 150 g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300 g 30-40 10-20 -------
Boter, 250 g 30-40 10-15 -------
electrolux 17
Schotel Ontdooitijd in min. Verdere ontdooitijd
in min.
Opmerkingen
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15 Room kan ook met
nog licht bevroren
deeltjes goed worden
geklopt
Taart, 1400 g 60 60 -------
Informatie over acrylamides
Belangrijk! Volgens recente
wetenschappelijke informatie kan het
intensief bruinen van levensmiddelen (met
name in producten die zetmeel bevatten),
een gezondheidsrisico vormen tengevolge
van acrylamides. Om die reden adviseren
wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de
gerechten niet te veel te bruinen.
ONDERHOUD EN REINIGING
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Maak de voorkant van het apparaat
schoon met een zachte doek en een
warm sopje.
Gebruik voor de metalen oppervlakken
een universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van de oven na elk
gebruik. Verontreinigingen laten zich dan
het makkelijkst verwijderen en kunnen
niet aanbranden.
Maak alle oventoebehoren na elk gebruik
schoon (met een zachte doek en een
warm sopje en een reinigingsmiddel) en
laat ze drogen.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen
niet worden schoongemaakt met een
agressief reinigingsmiddel, voorwerpen
met scherpe randen of een afwasauto-
maat. Dit kan de anti-aanbaklaag be-
schadigen!
Katalytische wanden en bovenzijde
De wanden en de bovenzijde met een kata-
lytische coating zijn zelf-reinigend. Ze ab-
sorberen op de wand opgehoopt vet tijdens
de werking van de oven.
Ter ondersteuning van dit zelf-
reinigende proces moet u de oven
regelmatig zonder gerechten
verwarmen:
Ovenverlichting inschakelen.
Haal de accessoires uit de oven.
Selecteer een ovenfunctie.
Stel de oventemperatuur in op 250°C en
laat de oven een uur werken.
Reinig de ovenruimte met een zachte,
vochtige doek.
Waarschuwing! Probeer niet om het
katalytische oppervlak te reinigen met
ovenspray, schuurmiddel, zeep of
andere schoonmaakmiddelen.
Hierdoor raakt het katalytische
oppervlak beschadigd.
Verkleuring van het katalytische opper-
vlak heeft geen invloed op de katalyti-
sche eigenschappen.
Inschuifrails
Verwijderen van de inschuifrails
1. Trek de rails aan de voorkant uit de zij-
wand.
18 electrolux
2. Trek de rails aan de achterkant uit de
zijwand en verwijder deze.
2
1
Installeren van de inschuifrails
Installeer de inschuifrails in omgekeerde
volgorde.
De afgeronde uiteinden van de in-
schuifrails moeten naar voren wijzen!
Ovenlampje
Waarschuwing! Gevaar voor
elektrische schokken!
Voordat u het ovenlampje vervangt:
Schakel de oven uit.
Verwijder de zekeringen in de zekerin-
genkast of schakel de stroomonderbre-
ker uit.
Leg een doek op de bodem van de
oven om het ovenlampje en het afdek-
glaasje te beschermen.
Het ovenlampje vervangen/afdekglas
schoonmaken
1. Draai het afdekglas naar links en verwij-
der het.
2. Reinig het afdekglas.
3. Vervang het ovenlampje door een ge-
schikt 300°C hittebestendig ovenlamp-
je.
4. Plaats het afdekglas terug.
Ovendeur en glasplaten
Verwijder de ovendeur om deze te verwijde-
ren.
Let op! Wees voorzichtig bij het
verwijderen van de deur uit het
apparaat. De deur is zwaar!
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2. Til de hendels (A) op de twee scharnie-
ren volledig omhoog.
A
A
3. Sluit de ovendeur in de eerste ope-
ningsstand (ongeveer 45°).
45°
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder
een opwaartse hoek van de oven weg.
Plaats de ovendeur met de buitenkant
omlaag op een zachte en egale onder-
grond om krassen te voorkomen.
5. U kunt de binnenste ruiten nu verwijde-
ren om schoon te maken.
Om de deur te installeren volgt u de
procedure in omgekeerde volgorde.
De ovendeur beschikt over 2, 3 of 4
glasplaten (afhankelijk van het model)
electrolux 19
Verwijderen en reinigen van de deurglazen
1. Deurafdekking (B) aan de bovenkant
van de deur aan beide kanten vastpak-
ken en naar binnen drukken om de
klemsluiting te ontgrendelen.
2
B
1
2. Trek de deur naar voor om deze te ver-
wijderen.
3. Houd de glasplaten aan de bovenkant
vast en trek deze een voor een omh-
oog uit de geleiding
4. Reinigen van de glasplaten.
Om de platen te installeren volgt u de
procedure in omgekeerde volgorde.
Plaats de kleinste glasplaat eerst, daar-
na de grotere glasplaten.
PROBLEMEN OPLOSSEN
Waarschuwing! Zie het hoofdstuk
'Veiligheidsinformatie'.
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Schakel de oven in
De oven wordt niet warm De tijd is niet ingesteld Klok instellen
De oven wordt niet warm De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld
Controleer de kookstand
De oven wordt niet warm De zekering in de zekeringen-
kast is uitgeschakeld
Controleer de zekering. Als de
zekering meer dan een keer is
uitgeschakeld, raadpleeg dan
een gekwalificeerd elektricien.
Het ovenlampje brandt niet Het ovenlampje is stuk Vervang het ovenlampje
Stoom en condens slaan neer
op de gerechten en in de oven-
ruimte
U heeft het gerecht te lang in
de oven laten staan
Laat gerechten na afloop van
de bereiding niet langer dan
15-20 minuten in de oven
staan
Op het display verschijnt
"12.00"
Een stroomonderbreking Stel de klok opnieuw in
20 electrolux
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen,
neem dan contact op met uw verkoper of
de klantenservice.
De benodigde gegevens voor de service-af-
deling staan op het typeplaatje. Het type-
plaatje bevindt zich aan de voorkant van de
binnenkant van de oven.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
MILIEUBESCHERMING
Het symbool op het product of op de
verpakking wijst erop dat dit product niet
als huishoudafval mag worden behandeld,
maar moet worden afgegeven bij een
verzamelpunt waar elektrische en
elektronische apparatuur wordt gerecycled.
Als u ervoor zorgt dat dit product op de
juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u
mogelijke negatieve gevolgen voor mens en
milieu die zich zouden kunnen voordoen in
geval van verkeerde afvalverwerking. Voor
gedetailleerdere informatie over het
recyclen van dit product, kunt u contact
opnemen met de gemeente, de
gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvrien-
delijk en geschikt voor hergebruik
Kunststofonderdelen worden aange-
duid met internationale afkortingen,
zoals PE, PS, etc. Gooi het verpak-
kingsmateriaal weg in de daarvoor be-
stemde containers van uw vuilnisop-
haaldienst.
electrolux 21
22 electrolux
electrolux 23
892946696-A-072011
www.electrolux.com/shop
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB63002X Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor