Handleiding
6
Nederlands
PIZZARECEPTEN
• 500g gepelde tomaten (2 blikken)
• 200g mozzarella (pizzakwaliteit)
• 50g ham
• artisjokharten en champignons uit de olie naar
smaak
• snufje oregano.
Laat de gepelde tomaten zeer goed uitlekken en
maak ze fijn met een vork. Snijd de mozzarella.
Snijd het vetrandje van de ham af en snijd de ham
in reepjes. Snijd de champignons en artisjokharten
doormidden. Spreid het deeg gelijkmatig uit. Breng
de gepelde tomaten en stukjes mozzarella aan.
Voeg zout toe. Verdeel de pizza in gedachten in
vieren en breng op 1 kwart oregano aan, op 1 kwart
reepjes ham, op 1 kwart champignons en op het
laatste kwart artisjokharten. Voeg een beetje olijfolie
toe en plaats de pizza in de oven met de speciale
houten spatels. Laat 4 - 5 minuten bakken.
Lahmacun – Turkse pizza
Ingrediënten voor 4 personen:
Deeg:
• 230g meel
• 1 snufje zout
• ¼ blokje verse gist
• 150ml lauw water
Beleg:
• 1 ui
• 1 kleine peperoni, rood
• 3 knoflooktenen
• 1 blik tomaten (pizzatomaten)
• 2 EL Tomatenpuree
• 1 zakje kruiden,
• 50g 8-kruidenmix (diepvries)
• 120g Tartaar
• knoflookpoeder, (zonder smaakversterker)
• paprikapoeder
• komijn
• 250g yoghurt, 1,5%
• 1 EL citroensap
• ½ krop ijsbergsla
• 4 kleine Tomaten
• 1 komkommer
• ½ krop witte kool
• 2 TL olie (distelolie)
• 100ml groentenat
• 3 EL azijn (appelazijn)
• zout
• peper
Het beste is de koolsalade als eerste te bereiden
zodat die goed kan intrekken. Snij de witte kool in
kleine stukjes. Roer de olie met de appelazijn en
100ml groentenat (met kokend water en 2-3 TL
groentenat poeder vers gemaakt). Voeg de witte
kool snippers toe en breng het geheel met zout en
peper op smaak. Mix voor het deeg 220g meel (Let
op: 10g voor het uirollen bewaren!) en een snufje
Pizzadeeg (basis)
Gebruik het volgende recept om thuis een goed
pizzadeeg te maken:
Ingrediënten voor 500g deeg:
• 300g bloem
• 25g gist
• snufje zout
• 1 glas lauw water.
Strooi de bloem in een hoop op de tafel. Maak een
holte in het midden, de zogenaamde “bron”, en voeg
een afgestreken theelepel zout toe. Verkruimel de
gist in een klein glas lauw water. Giet het beetje
bij beetje in de holte en begin een en, ander te
vermengen. In het begin zal het deeg zacht en
kleverig zijn, maar het wordt stijver en elastischer als
het wordt gekneed. Sla het deeg hard tegen de tafel
en duw uw polsen erin om het glad en gelijkmatig
te maken. Als u dit vaak herhaalt, zal het deeg op
een gegeven moment gemakkelijk loslaten van
uw handen en de tafel. Vorm dan een bal. Snijd
een kruis in de bovenkant en laat 2 uur rijzen in
een warme hoek van de tafel, afgedekt met een
schone theedoek. Het deeg zal in deze tijd 2 x groter
worden (als het heet, vochtig weer is, gebeurt dit
veel sneller).Kneed nu het deeg opnieuw een paar
minuten, waarna het gelijk gebruikt of ingevroren
kan worden. Als het gelijk wordt gebruikt, voeg dan
voor het kneden wat olie naar keuze toe. Doorgaans
is dit extra virgin olijfolie, maar bij sommige speciale
recepten kan het reuzel of boter zijn. Deeg om in
te vriezen pakt u met huishoudfolie of -plastic in
alvorens het in het vriesvak te plaatsen. Voor gebruik
kunt u het deeg ontdooien bij kamertemperatuur en
5 minuten kneden met een beetje olie.
Pizza Margherita (Mozzarella en tomaten)
Ingrediënten voor 4 personen:
• 400g pizzadeeg
• 500g gepelde tomaten (2 blikken)
• 200g mozzarella (pizzakwaliteit)
• olie naar smaak
• zout.
Laat de gepelde tomaten uitlekken en maak ze fijn
met een vork. Snijd de mozzarella. Spreid het deeg
gelijkmatig uit. Breng de gepelde tomaten aan en
laat daarbij 2 cm vrij aan de rand van de pizza. Voeg
zout en een beetje olie toe en plaats de pizza in de
oven met de speciale houten spatels. Voeg na 2 - 3
minuten bakken de mozzarella en een beetje olie toe
en laat 2 minuten verder bakken.
Pizza quattro stagione (4 seizoenen)
Ingrediënten voor 4 personen:
• 500g pizzadeeg