Aeg-Electrolux KB9800E-A Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

COMPETENCE KB9800E
Elektrische inbouwoven
Gebruiks- en installatiehandleiding
2
Geachte klant,
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en bewaar de gebruiks-
aanwijzing zodat deze later kan worden geraadpleegd.
Geef deze gebruiksaanwijzing door aan een eventuele volgende eige-
naar van het apparaat.
De volgende symbolen worden in de tekst gebruikt:
1 Veiligheidsvoorschriften
Waarschuwing! Aanwijzingen ten behoeve van uw persoonlijke veilig-
heid.
Let op! Aanwijzingen om beschadiging van het apparaat te voorkomen.
3 Aanwijzingen en praktische tips
2 Milieu-informatie
3
Inhoud
Gebruiksaanwijzing
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Afvalverwerking . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Beschrijving van het apparaat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Totaalaanzicht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Bedieningspaneel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Uitrusting oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Accessoires oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Voor het in gebruik nemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Dagtijd instellen en wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Eerste reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Zo leert u het apparaat kennen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Bedienen van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
De elektronische ovenbesturing. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Snelverwarmen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Ovenfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Rooster en plaat plaatsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Vetfilter plaatsen/verwijderen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Extra functies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Programma's voor bakken en braden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Geheugenfunctie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Klokfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Overige functies. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Indicatie-uitschakeling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Kinderbeveiliging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Toets-zoemer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Veiligheidsuitschakeling van de oven. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
4
Toepassingen, tabellen en tips . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 28
Bakken..... . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 28
Backtabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten . . . . . . . . . . . . . . . 33
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Braden..... . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 34
Braadtabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 34
Op lage temperatuur garen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 36
Tabel op lage temperatuur garen ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 36
Grill. . ...... . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 37
Grilltabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
I nfratherm . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 38
Ontdooien. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Ontdooitabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Roosteren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .... 40
Inmaken/wecken . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 41
Geprogrammeerde recepten . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 42
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 53
Buitenzijde van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Binnenkant oven . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 53
Bovenwand van de oven met katalytische reinigingshulp . . . . . . ........ 54
Accessoires . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 54
Vetfilter.... . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 54
Niveaurails . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 55
Ovenverlichting . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..... . . . . . . ..... 57
Ovendeur . . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 58
Wat is er aan de hand als … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Montageaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
Veiligheidsinstructies voor de installateur . . . . . . . . . . . ..... . . . . . . ..... 60
Service .. . . . . . . . ...... . . . . . . . ....... . . . . . . . ....... . . . . . . ..... 67
5
Gebruiksaanwijzing
1 Veiligheidsvoorschriften
5
Dit apparaat is in overeenstemming met de volgende EG-richtlijnen:
73/23/EEG van 19.02.1973 Laagspanningsrichtlijn
89/336/EEG van 03.05.1989 EMC-richtlijn inclusief aangepaste richt-
lijn 92/31/EEG
93/68/EEG van 22.07.93 CE-markeringsrichtlijn
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een erkend installateur worden
aangesloten.
In geval van storingen of beschadiging van het apparaat: zekeringen
in de huisinstallatie uitschakelen.
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen
worden uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen
grote gevaren ontstaan. Wend u bij reparaties altijd tot onze service-
afdeling of uw vakhandel.
Veiligheid voor kinderen
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl het apparaat in gebruik is.
Veiligheid tijdens het gebruik
Dit apparaat mag alleen in het huishouden voor koken, braden, bak-
ken van levensmiddelen worden gebruikt.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op
stopcontacten in de buurt van het apparaat. Snoeren mogen niet in
aanraking komen of onder de hete ovendeur ingeklemd raken.
Waarschuwing: Verbrandingsgevaar! Bij gebruik wordt de oven-
ruimte heet.
Als u alcoholische ingrediënten in de oven gebruikt, kan evt. een licht
ontvlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Open de deur in dat ge-
val voorzichtig. Kom niet met vuur of vonken in de buurt van de
oven.
6
3 Aanwijzing met betrekking tot acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve brui-
ning van levensmiddelen, met name bij zetmeelhoudende producten,
een gevaar voor de gezondheid door acrylamide veroorzaken. Om die
reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage temperatu-
ren te bereiden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Op deze manier voorkomt u beschadiging van het
apparaat
Bekleed de oven niet met aluminiumfolie en plaats geen bakplaten,
pannen, enzovoort op de bodem omdat daarmee het email van de
oven door de ontstane hitteconcentratie wordt beschadigd.
Fruitsappen die van de bakplaat druppelen, veroorzaken vlekken die
niet kunnen worden verwijderd. Gebruik een diepe bakplaat voor ge-
bak dat erg vochtig is.
Plaats geen gewicht op de geopende ovendeur.
Giet water nooit rechtstreeks in de hete oven. Hierdoor kan het email
worden beschadigd en kunnen verkleuringen ontstaan.
Als gevolg van heftige stoten, vooral op de randen van de buitenste
glasplaat, kan het glas breken.
Bewaar geen brandbaar materiaal in de oven. Bij het inschakelen van
de oven kan dit ontbranden.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven. Het email kan hier-
door beschadigd raken.
3 Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het
gebruik zijn niet van invloed op de deugdelijkheid van het apparaat
voor regulier of contractueel gebruik. Dit zijn derhalve geen gebreken
in de zin van het recht op garantie.
7
Afvalverwerking
2
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk voor het milieu en her-
bruikbaar. De kunststoffen hebben de volgende aanduidingen, bijv.
>PE<, >PS<, enz. Verwijder de verpakkingsmaterialen in overeenstem-
ming met de aanduiding bij de gemeentelijke inzamelplaatsen in de
daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Het symbool
W op het product of op de verpakking wijst erop dat dit
product niet als huishoudafval mag worden behandeld. Het moet ech-
ter naar een plaats worden gebracht waar elektrische en elektronische
apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de
correcte manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijk voor mens en
milieu negatieve gevolgen die zich zouden kunnen voordoen in geval
van verkeerde afvalbehandeling. Voor meer details in verband met het
recyclen van dit product, neemt u het best contact op met de gemeen-
telijke instanties, het bedrijf of de dienst belast met de verwijdering van
huishoudafval of de winkel waar u het product hebt gekocht.
1 Waarschuwing: Opdat er geen gevaar meer kan ontstaan, moeten af-
gedankt apparaten voor het weggooien onbruikbaar worden gemaakt.
Stekker uit het stopcontact trekken en aansluitsnoer van het ap-
paraat verwijderen.
8
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
Bedieningspaneel
Glazen deur
Bedieningspaneel
Deurgreep
Oven - indicaties
Functietoetsen
Oven
9
Uitrusting oven
Accessoires oven
Rooster
Voor servies, bak- en braadvormen,
braden en grillen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Grillverwarmingselementen
Vetfilter
Ovenverlichting
Verwarmingselement in
de achterwand
Ventilator
Inzetniveaus
Uitneembaar inschuifrooster
10
Voor het in gebruik nemen
Dagtijd instellen en wijzigen
3 De oven functioneert alleen als u de tijd hebt ingesteld.
Na het aansluiten van de elektrici-
teit of na een stroomstoring knip-
pert het symbool voor Dagtijd
automatisch.
1. Om een reeds ingestelde tijd te ver-
anderen drukt u de tijdtoets
Klokfuncties zo vaak in, tot het
symbool voor Dagtijd knippert.
2. Met de toets of de juiste tijd
instellen.
Na ca. 5 seconden stopt het knippe-
ren en geeft de klok de ingestelde
tijd aan.
Het apparaat is klaar voor gebruik.
3 U kunt de dagtijd alleen veranderen,
wanneer de kinderbeveiliging is uit-
geschakeld, de klokfuncties
Kookwekker , Duur of
Einde niet zijn ingesteld en er
geen ovenfunctie is ingesteld.
11
Eerste reiniging
Alvorens de oven in gebruik te nemen, moet u hem reinigen.
1 Let op: Gebruik geen scherpe schuurmiddelen! U zou de oppervlakken
kunnen beschadigen.
3 Gebruik bij ovens met een metalen voorzijde de hiervoor in de handel
verkrijgbare onderhoudsmiddelen.
1. Open de ovendeur.
De verlichting in de oven is nu ingeschakeld.
2. Neem alle accessoires en geleiderails uit de oven en reinig deze met een
warm sopje.
3. Maak de oven ook schoon met een warm sopje en droog hem daarna.
4. Veeg de voorzijde van de oven af met een vochtige doek.
Zo leert u het apparaat kennen
Om het apparaat uit te proberen of alle bedieningsstappen uit te voe-
ren, kan de testfunctie worden gebruikt. De oven wordt niet warm.
Testfunctie inschakelen
1. Schakel het apparaat met de
toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen Programma's voor
bakken en braden en tegelijk
ingedrukt totdat een signaal klinkt
en in de indicatie ”d“ brandt.
1. Schakel het apparaat met de
toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen Programma's voor
bakken en braden en tegelijk
ingedrukt totdat een signaal klinkt
en in de indicatie ”d“ dooft.
Testfunctie uitschakelen
12
Bedienen van de oven
De elektronische ovenbesturing
3 Algemene aanwijzingen
Schakel het apparaat altijd eerst in met de toets Aan/Uit .
Wanneer de gekozen functie brandt, gaat de oven opwarmen of be-
gint de ingestelde tijd te lopen.
Wanneer de gekozen temperatuur is bereikt, klinkt er een zoemer.
Apparaat met de toets Aan/Uit uitschakelen.
Programma's voor bakken en braden
Temperatuur/Dagtijd
Keuze ovenfunctie
Symbool thermometer
Ovenfuncties
Klokfuncties
Toets Aan/Uit
Snelverwarmen
Klokfuncties/bedrijfstijd
Insteltoetsen
Programma's voor bakken en braden
Geheugen: P / Test: d
De ovenverlichting wordt ingeschakeld zodra een functie wordt
gestart of de ovendeur wordt geopend. Bij geopende deur en
uitgeschakelde oven gaat de verlichting na 10 minuten uit.
13
Een ovenfunctie kiezen
1. Het apparaat met de toets Aan/Uit inschakelen.
2. De toets of net zo vaak in-
drukken totdat de gewenste
ovenfunctie verschijnt.
In de temperatuurindicatie ver-
schijnt een voorstel voor de tem-
peratuur.
Als de voorgestelde temperatuur
niet binnen ca. 5 seconden wordt
veranderd, gaat de oven opwar-
men.
Oventemperatuur wijzigen
Met de toets of de tempera-
tuur naar beneden of naar boven
wijzigen.
De instelling verloopt in stappen
van 5 °C.
Symbool thermometer
Het langzaam oplopende symbool thermometer geeft aan in hoe-
verre de oven al is opgewarmd.
De drie na elkaar knipperende delen van het symbool thermometer
geven aan dat de functie snel opwarmen is geactiveerd.
Ovenfunctie veranderen
Om de ovenfunctie te veranderen,
drukt u net zo vaak op de toets
of totdat er geen ovenfunctie
meer wordt aangegeven.
14
Oven uitschakelen
De oven met de toets Aan/Uit
uitschakelen.
3 Koelventilator
Zodra de oven in gebruik wordt genomen wordt de ventilator automa-
tisch ingeschakeld om de oppervlakken van het apparaat koel te hou-
den. Nadat de oven is uitgeschakeld blijft de ventilator nog verder
lopen om het apparaat af te koelen en wordt dan automatisch uitge-
schakeld.
Snelverwarmen
Na het selecteren van een ovenfunctie kan met behulp van de extra-
functie Snelverwarmen de lege oven in relatief korte tijd worden
voorverwarmd.
1 Let op: Te garen producten a.u.b. eerst in de ovenplaatsen, als Snelver-
warmen beëindigd is en de oven in de gewenste functie werkt.
1. Ovenfunctie en temperatuur selecteren (bijv. MULTI HETELUCHT). Evt.
temperatuurvoorstel wijzigen.
2. Toets Snelverwarmen indrukken. Het symbool brandt.
De achtereenvolgend knipperende balken geven aan dat Snelverwar-
men inwerking is.
Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur branden de balken van
de temperatuurindicatie. Er klinkt een zoemer. Het symbool gaat uit.
De oven verwarmt nu in de vooringestelde ovenfunctie en temperatuur
verder. U kunt de te garen producten nu in de oven plaatsen.
15
Ovenfuncties
Voor de oven zijn de volgende functies beschikbaar:
Ovenfunctie Toepassing
Verwarmingsele-
ment/ventilator
MULTI HETE-
LUCHT
Voor het bakken op maximaal
drie niveaus tegelijk.
Verwarmingsele-
ment achterwand,
ventilator
INFRATHERM Voor het braden van grotere stuk-
ken vlees of gevogelte op één ni-
veau. Deze functie is ook geschikt
voor gratineren en kort bakken.
Grill, ventilator
GRILL Voor het grillen van vlakke le-
vensmiddelen en om te roosteren.
Grill
ONTDOOIEN/
DROGEN
Voor het onrdooien en drogen
van kruiden fruit of groenten
.
Verwarmingselemen
t-achterwand, ven-
tilator
OP LAGE TEMPE-
RATUUR BEREI-
DEN
Voor het bereiden van bijzonder
mals en sappig braadvlees.
Verwarmingsele-
ment in de achter-
wand, ventilator
Rooster en baakplaat plaatsen
3 Uittrek- en kantelbeveiliging
Ter beveiliging tegen het uittrekken, hebben alle inschuifdelen aan de
linker kant een kleine bolling naar onderen.
Schuif de inschuifdelen er zo in dat de bolling in het bakgedeelte zich
achterin bevindt. Deze bolling is ook belangrijk voor de kantelbeveili-
ging van de inschuifdelen.
Plaats de bakplaat:
Schuif de bakplaat tussen de gelei-
destangen van het gekozen niveau.
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig, dat de
beide voetjes naar onder wijzen.
Schuif het rooster tussen de gelei-
destangen van het gekozen niveau.
3 Door de verhoogde lijst die om het
rooster loopt, is het vaatwerk bo-
vendien beschermd tegen afglijden.
16
Vetfilter plaatsen/verwijderen
Het vetfilter alleen gebruiken bij
het braden, om het verwarmingse-
lement in de achterwand te be-
schermen tegen vetspatten.
Vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken
en de beide steuntjes van boven
naar beneden in de opening te-
gen de achterwand van de oven
(ventilatoropening) plaatsen.
Vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vast-
pakken en naar boven uit de
oven nemen.
17
Extra functies
Programma's voor bakken en braden
3 Gebruik deze functie voor de geprogrammeerde recepten.
Programma kiezen
1. Met de toets Aan/Uit de oven-
inschakelen. Toets programma’s
voor bakken en braden indruk-
ken, dan de toets of zo vaak
indrukken tot in de indicatie het ge-
wenste programma verschijnt (P 1 t/
m P 12).
In de functie-indicatie ver-
schijnt het symbool voor de be-
treffende ovenfunctie.
In de tijdindicatie verschijnt de
gaartijd, het symbool voor Duur brandt.
Toets Klokfuncties indrukken, dan de toets of indrukken
om de duur of tijd te wijzigen.
Na ca. 5 seconden wordt de oven ingeschakeld.
2. Na het verstrijken van de tijd klinkt er gedurende 2 minuten een zoe-
mer. Het symbool voor Duur knippert.
De oven wordt uitgeschakeld.
3. Door op een willekeurige toets te drukken kan de zoemer worden
uitgeschakeld.
Start uitstellen
U kunt de start van de gaartijd uitstellen (zie Klokfuncties Einde ).
Gaartijd voortijdig beëindigen
Met de toets Aan/Uit de oven uitschakelen.
18
Geheugenfunctie
Met de geheugenfunctie kan een instelling, die vaak wordt gebruikt,
worden opgeslagen.
1. Ovenfunctie, temperatuur en eventueel de klok-functies Duur en/of
Einde instellen.
2. Houd de toetsen programma’s voor
bakken en braden gedurende
ca. 2 seconden ingedrukt totdat er
een zoemer klinkt. De instelling is
opgeslagen.
3 Om een andere instelling op te
slaan, nogmaals de toets program-
ma’s bakken en braden gedu-
rende ca. 2 seconden indrukken.eDe
eerder opgeslagen instelling wordt
door deze instelling vervangen.
Het starten van de geheugenfunctie
1. Met de toets Aan/Uit de oven
inschakelen.
2. Met de toets programma’s bakken
en braden de opgeslagen
instelling oproepen.
19
Klokfuncties
Kookwekker
Om een korte tijd in te stellen. Na afloop klinkt een signaal.
Deze functie heeft geen invloed op de werking van de oven.
Duur
Om in te stellen hoe lang de oven ingeschakeld moet zijn.
Einde
Om in te stellen wanneer de oven weer moet worden uitgeschakeld.
Dagtijd
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen, veranderen of opvragen
(zie ook het hoofdstuk „Voor het in gebruik nemen“).
3 Algemene aanwijzingen
Na het kiezen van een klokfunctie knippert het bijbehorende symbool
ca. 5 seconden. Gedurende deze tijd kan met de toets of
de
gewenste tijd worden ingesteld of veranderd.
Na het instellen van de gewenste tijd knippert het symbool nogmaals
gedurende ca. 5 seconden. Daarna gaat het symbool branden. De in-
gestelde Kookwekker begint te lopen.
De ingestelde tijd voor Duur en Einde begint na het starten
van de gekozen functie te lopen.
Insteltoetsen
Dagtijd
Klokfuncties
Klokfuncties
Tijdindicaties
Duur/Einde/Bedrijfstijd
20
Kookwekker
1. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool
Kookwekker knippert.
2. Stel met de toets of de ge-
wenste kookwekker in
(max. 99,00 minuten).
Na ca. 5 seconden geeft de indica-
tie de resterende tijd aan.
Het symbool Kookwekker
brandt.
Na het verstrijken van de ingestelde
tijd klinkt er gedurende 2 minuten
een zoemer.
“0.00“ brandt en het symbool voor
Kookwekker knippert.
Zoemer uitschakelen:
Door op een willekeurige toets te
drukken.
21
Duur
1. Ovenfunctie en met de toets of
temperatuur kiezen.
2. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool Duur
knippert.
3. Met de toets of de gewenste
gaartijd instellen.
De oven wordt ingeschakeld. Het
symbool voor Duur brandt.
3 Door het herhaald indrukken van de
toets Klokfuncties kan de actue-
le dagtijd worden ingesteld.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er gedurende 2 minuten een zoe-
mer. De oven wordt uitgeschakeld.
“0.00“ wordt aangegeven en het
symbool voor Duur knippert.
Zoemer uitschakelen:
Door op een willekeurige toets te
drukken.
22
Einde
1. Ovenfunctie en met de toets of
temperatuur kiezen.
2. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool voor
Einde knippert.
3. Met de toets of de gewenste
uitschakeltijd instellen.
De symbolen voor Einde en
Duur branden.
De oven wordt automatisch inge-
schakeld.
3 Door het herhaald indrukken van de
toets Klokfuncties kan de actue-
le dagtijd worden opgevraagd.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er gedurende 2 minuten een zoe-
mer. De oven wordt uitgeschakeld.
“0.00“ wordt aangegeven en de
symbolen voor Einde en
Duur knipperen.
Zoemer uitschakelen:
Door op een willekeurige toets te
drukken.
23
Duur en Einde gecombineerd
3 Duur en Einde kunnen gelijktijdig worden gebruikt wanneer de
oven op een later tijdstip automatisch moet worden in- en uitgescha-
keld.
1. Ovenfunctie en temperatuur kiezen.
2. Met de functie Duur kunt u de
benodigde gaartijd voor het gerecht
instellen, bijvoorbeeld 1 uur.
3. Met de functie Einde het tijdstip
instellen, waarop het gerecht klaar
moet zijn,
bijvoorbeeld: 14.05 uur.
De symbolen voor Duur en
Einde branden.
De oven wordt automatisch op het
berekende tijdstip ingeschakeld,
bijvoorbeeld: 13.05 uur.
Na het verstrijken van de ingestelde
duur klinkt er gedurende 2 minuten
een zoemer en wordt de oven auto-
matisch uitgeschakeld,
bijvoorbeeld: 14.05 uur.
24
Overige functies
Indicatie-uitschakeling
2 U kunt energie besparen door de indicatie uit te schakelen.
Indicatie uitschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de
toets Aan/Uit uit. Er mag geen
restwarmte worden aangegeven.
2. Druk net zo lang tegelijk op de toet-
sen Klokfuncties en totdat
de indicatie donker wordt
3 De indicatie wordt automatisch in-
geschakeld wanneer het apparaat
weer in gebruik wordt genomen.
Wanneer u het apparaat weer uit-
schakelt, gaat de indicatie weer uit.
Wanneer u wilt dat de dagtijd weer
blijvend wordt aangegeven, moet u
de indicatie weer inschakelen.
Indicatie inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen Klokfuncties en tegelijk ingedrukt, totdat de
indicatie weer verschijnt.
25
Kinderbeveiliging
Zodra de kinderbeveiliging is ingeschakeld, kan het apparaat niet meer
worden gebruikt.
Kinderbeveiliging inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig uit
met de Aan/Uit toets.
Er mag geen ovenfunctie zijn ge-
kozen.
2. Houd de toetsen en tegelijk
ingedrukt, totdat in de indicatie
SAFE verschijnt.
De kinderbeveiliging is nu ingescha-
keld.
Kinderbeveiliging uitschakelen
1. Het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit uitschakelen.
2. Houd de toetsen programma’s bakken en braden en tegelijk in-
gedrukt totdat in de indicatie SAFE dooft.
De kinderbeveiliging is nu uitgeschakeld en de oven weer klaar voor ge-
bruik.
Toets-zoemer
Toets-zoemer uitschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met
de toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen en tegelijk
ingedrukt, totdat een zoemer klinkt
(ca. 2 seconden).
De toets-zoemer is nu
uitgeschakeld.
Toets-zoemer inschakelen
Houd de toetsen en tegelijk ingedrukt, totdat een zoemer klinkt
(ca. 2 seconden).
De toets-zoemer is nu weer ingeschakeld.
26
Veiligheidsuitschakeling van de oven
3 Wanneer de oven na een bepaalde tijd niet wordt uitgeschakeld of
wanneer de temperatuur niet wordt veranderd, dan wordt de oven au-
tomatisch uitgeschakeld.
In de temperatuurindicatie knippert de temperatuur die als laatste is
ingesteld en er klinkt een zoemer.
De oven wordt uitgeschakeld bij een oventemperatuur van:
Ingebruikname na veiligheidsuitschakeling
Schakel de oven helemaal uit.
Daarna kunt u de oven weer in gebruik nemen.
30 - 120°C na 12,5 uur
120 - 200°C na 8,5 uur
200 - 250°C na 5,5 uur
27
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken
Ovenfunctie: MULTI HETELUCHT
Bakvormen
Voor MULTI HETELUCHT zijn ook vormen van licht metaal ge-
schikt.
Inbrengsleuven
Met MULTI HETELUCHT kunt u op maximaal 2 bakplaten tegelijk
bakken:
1 bakplaat:
bijvoorbeeld inzetniveau 2
1 bakvorm:
bijvoorbeeld inzetniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inzetniveau 2 en 4
28
Algemene aanwijzingen
U kunt met MULTI HETELUCHT ook twee vormen tegelijk naast el-
kaar op het rooster bakken. De baktijd duurt nauwelijks langer.
3 Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens het
gaarproces kromtrekken. Dit wordt veroorzaakt door het grote tempe-
ratuurverschil tussen het diepgevroren gerecht en de oventemperatuur.
Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken ze weer recht.
Aanwijzigen bij de baktabellen
In de tabellen vindt u een keuze aan gerechten met de bijbehorende
temperatuurvoorschriften, gaartijden en gebruiksniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richtwaarden. De waarden zijn na-
melijk afhankelijk van de samenstelling van het deeg, de hoeveelheid
en de bakvorm.
Als u voor de eerste keer gaat bakken, raden wij aan de laagste tem-
peratuurwaarde in te stellen en pas als het nodig is een hogere tem-
peratuur te kiezen (bijvoorbeeld wanneer het gebak niet bruin
genoeg is of wanneer de baktijd te lang is).
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept,
kijkt u dan bij een soortgelijk gebak.
Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op platen of in vormen
kan de baktijd 10-15 minuten langer zijn.
Bereid vochtig gebak, zoals bijvoorbeeld pizza's en vruchtengebak, op
één niveau.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin
van het bakproces niet overal even bruin. Verander in dit geval de
temperatuurinstelling niet. In de loop van het bakproces wordt het
gebak overal even bruin.
2 Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van
de baktijd uitschakelen en gebruik maken van de restwarmte.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waarden in de tabellen voor het
plaatsen van een gerecht in de koude oven.
29
Backtabel
Bakken op één inzetniveau
Soort
gebak
MULTI HETELUCHT
Inzet-niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Gebak in vormen
Tulband 1 160-170 0:50-1:10
Zandgebak/koningstaart 1 150-170 1:10-1:30
Biscuittaart 1 160-180 0:25-0:40
Taartbodem van zandtaartdeeg 2 170-190 0:10-0:25
Taartbodem van roerdeeg 2 150-170 0:20-0:25
Dichte appeltaart 1 160-180 0:50-1:00
Appeltaart (2vormen Ø20cm,
diagonaal geplaatst)
1 180-190 1:05-1:20
Hartige taart (bijv. quiche lorraine) 2 170-190 0:30-1:10
Kwarktaart 1 160-180 1:00-1:30
Gebak op het bakblik
Gistbroodje/-krans 1 160-180 0:30-0:40
Kerststol 1 160-180 0:40-1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
1 180-200 0:45-0:60
Roomsoezen/tompoezen 2 170-190 0:30-0:40
Biscuitrol 2 200-220
1)
0:08-0:15
Kruimelgebak droog 2 160-180 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek 2 170-190
1)
0:15-0:30
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
1)
2 160-180 0:25-0:50
Vruchtentaart op zandtaartdeeg 2 170-190 0:40-1:20
Plaatkoek met kwetsbaar beleg
(bijv. kwark, room, honing)
2 150-170 0:40-1:20
Pizza (met veel beleg) 2 190-210
1)
0:20-0:40
Pizza (dun) 2 230
1)
0:12-0:20
Turks brood 2 230
1)
0:10-0:20
Zwitsers fruitpuddinkje 2 190-210 0:35-0:50
30
Bakken op meerdere niveaus
1) Oven voorverwarmen
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg 2 160-180 0:06-0:20
Sprits 2 180 0:10-0:40
Koekjes van roerdeeg 2 160-180 0:15-0:20
Schuimgebak, baiser 2 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes 2 100-120 0:30-0:60
Koekjes van gistdeeg 2 160-180 0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg 2 180-200
1)
0:20-0:30
Broodjes 2 210-230 0:20-0:35
Kleine cakejes (20stuks/blik) 2 170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
Soort gebak
MULTI HETELUCHT
Tempera-
tuur ºC
Tijd
uur: min.
Niveau van onderen
2 niveaus
Koekjes
Koekjes van zandtaart-
deeg
2/4 160-180 0:15-0:35
Sprits 2/4 180 0:20-0:60
Koekjes van roerdeeg 2/4 160-180 0:25-0:40
Schuimgebak, baiser 2/4 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 2/4 100-120 0:40-1:20
Met gist gebakken koekjes 2/4 160-180 0:30-0:60
Koekjes van bladerdeeg 2/4 180-200
1)
0:30-0:50
Soort
gebak
MULTI HETELUCHT
Inzet-niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
31
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager
instellen
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet
worden verkort door een
hogere baktemperatuur
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof
Let op de kneedtijden, in het
bijzonder bij het gebruik van
keukenmachines
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Baktemperatuur hoger in-
stellen
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijk-
matig bruin
Te hoge baktemperatuur en te
korte baktijd
Baktemperatuur lager instel-
len en baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig ver-
deeld
Het deeg gelijkmatig over de
bakplaat verdelen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangege-
ven baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger
instellen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
32
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten
Gerecht
MULTI HETELUCHT
Inzetniveau Temperatuur °C
Tijd
uur: min.
Pastaschotel 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne 1 180-200 0:25-0:40
Gegratineerde groente
1)
1) Oven voorverwarmen
1 160-170 0:15-0:30
Gegratineerd stokbrood
1)
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels 1 180-200 0:40-0:60
Visschotels 1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente 1 160-170 0:30-1:00
Gerecht Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza
MULTI HETE-
LUCHT
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2 tot 3 keer keren
INFRATHERM 3 200-220 15-25 min.
Stokbrood
MULTI HETE-
LUCHT
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Vruchtentaart
MULTI HETE-
LUCHT
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
33
Braden
Ovenfunctie: MULTI HETELUCHT
Plaats voor het braden het vetfilter!
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt (zie opgave fa-
brikant!).
Wij adviseren alle magere vleessoorten in een braadpan met deksel
te braden. Op deze manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korstje moeten krijgen, kunt u in een
braadpan zonder deksel braden.
3 Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Wij raden u aan vlees en vis slechts vanaf 1 kg in de oven te braden.
Om het aanbranden van vleessap of vet te vermijden, raden wij aan
een beetje vocht in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de gaartijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte gedurende de gaartijd meerdere ke-
ren met braadvocht begieten. Daarmee bereikt u een beter braadre-
sultaat.
Schakel de oven ca. 10 minuten voor het einde van de braadtijd uit,
om te profiteren van de restwarmte.
Braadtabel
Soort vlees
MULTI HETELUCHT
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Varkensvlees
Schouderstuk, nekstuk, ham
(1000-1500 g)
1 170-190 1:30-2:00
Kotelet, casselerrib
(1000-1500 g)
1 180-200 1:00-1:30
Gehakt (750-1000 g) 1 180-200 0:45-1:00
Rundvlees
Stoofvlees (1000-1500 g) 1 180-200 2:00-2:30
Rosbief of ossenhaas,
per cm dikte
1 210-230*
0:06-0:09
per cm dikte
34
* Oven voorverwarmen
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk (1000 g) 1 170-190 1:30-2:00
Kalfsbout (1500-2000 g) 1 170-190 2:00-2:30
Lamsvlees
Lamsbout (1000-1500 g) 1 170-190 1:15-2:00
Lamsrug (1000-1500 g) 1 180-200 1:00-1:30
Kort gebraden vlees op de bakplaat
Cordon bleu 1 220-230* 0:05-0:08
Braadworst 1 220-230* 0:12-0:15
Schnitzel of cotelet, gepaneerd 1 220-230* 0:15-0:20
Frikadellen 1 210-220* 0:15-0:20
Vis (stoven)
Hele vissen (1000-1500 g) 1 210-220 0:45-1:15
Gevogelte
Kip, poularde (1-1,5 kg) 1 190-210 0:45-1:15
Halve kip (per 400-500 g) 1 200-220 0:35-0:50
Stukken gevogelte (per 200-
250 g)
1 200-220 0:35-0:50
Eend (1500-2000 g) 1 180-200 1:15-1:45
Wild
Hazenrug, hazenbout (tot 1000 g 1 220-230* 0:25-0:40
Ree-/hertenrug (1500-2000 g) 1 210-220 1:15-1:45
Ree-/hertenbout (1500-2000 g) 1 200-210 1:30-2:15
Soort vlees
MULTI HETELUCHT
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
35
Op lage temperatuur garen
Ovenfunctie: OP LAGE TEMPERATUUR BEREIDEN .
Met de ovenfunctie blijft het braadstuk lekker mals en bijzonder sappig.
OP LAGE TEMPERATUUR BEREIDEN adviseren wij zachte, magere
stukken vlees en vis.
OP LAGE TEMPERATUUR BEREIDEN is niet geschikt voor suddervlees of
varkensbraadstuk.
De oven verwarmt tot de gewenste of ingestelde temperatuur. Er klinkt
een zoemer zodra deze temperatuur is bereikt. Daarna schakelt de oven
automatisch naar een lagere temperatuur om.
1 Let op: Plaats bij het braden het vetfilter in de oven!
3 Met de ovenfunctie OP LAGE TEMPERATUUR BEREIDEN altijd
open, zonder deksel braden.
3. Het braadvlees in de pan zeer heet aanbraden.
4. In een braadslede of direct op het rooster met een daaronder geplaatst
opvangblik plaatsen.
5. In de ovenplaatsen. Ovenfunctie OP LAGE TEMPERATUUR
BEREIDEN kiezen, event. de teperatuur wijzigen en
verder braden (zie tabel).
Tabel op lage temperatuur garen
Soort gerecht
Gewicht
g
Temperatuur
instelling
Inzetniveau
Totale tijd
min.
Rosbief 1000-1500 120 2 90-110
Runderbiefstuk 1000-1500 120 2 90-110
Kalfsbraadstuk 1000-1500 120 2 100-120
Steaks 200 - 300 120 2 20-30
(Voor het garen in de pan aanbraden)
36
GRILL
Ovenfunctie: GRILL met maximale temperatuur-instelling
1 Let op: bij het grilleren moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Voor het grilleren moeten zowel het rooster als de braadslede worden
gebruikt.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grilleren is bijzonder geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht Inzetniveau Tijd
1e zijde 2e zijde
Frikadellen 3 8-10 Min. 6-8 Min.
Varkenshaas 2 10-12 Min. 6-10 Min.
Braadworst 3 8-10 Min. 6-8 Min.
Runderhaas, kalfsfilet 3 6-7 Min. 5-6 Min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
2 10-12 Min. 10-12 Min.
Geroosterd brood
1)
1) Grillrooster zonder braadslede gebruiken
3 4-6 Min. 3-5 Min.
Snacks op toast 2 8-10 Min. ---
37
INFRATHERM
Ovenfunctie: INFRATHERM
Gerecht
Temper-
atuur
in °C
Plaat Grillrooster Grilltijd
in
minuten
na …
minuten
draaien
Gebruiksniveau
Kip
(900-1000 g)
160 1 2 50-60 25-30
Gevulde varkensroll-
ade (2000 g)
160 1 2 90-95 45
Pastaschotel 180 --- 2 30 ---
Gegratineerde
aardappelschotel
200 --- 2 20-23 ---
Gnocchi, gegrati-
neerd
180 --- 2 20-23 ---
Bloemkool met
hollandaise saus
200 --- 2 15 ---
38
Ontdooien
Ovenfunktie: ONTDOOIEN/DROGEN
(Temperatuurinstelliing 30°C)
Uitgepackte etenswarenop een bord op et rooster plaatsen.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels, omdat deze de
ontdooitijd aanzienlijk verlengen.
Om te omtdooien plaatst u het rooster op het eerste niveau van on-
deren.
Ontdooitabel
Gerecht
Ontdooitijd
min.
Nadooi-
tijd min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgedraaid schoteltje in
een groot bord leggen
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 1000g 100-140 20-30 Na de helft van de tijd keren
Vlees, 500g 90-120 20-30 Na de helft van de tijd keren
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Room, 2 x 200g 80-100 10-15
Room kam ook met nog licht bevro-
ren deeltjes goed worden geklopt
Gebak, 1400g 60 60 ---
39
Roosteren
Ovenfunctie: ONTDOOIEN/DROGEN
Gebruik hiervoor een met boterhampapier of bakpapier belegde
plaat.
U bereikt een beter resultaat als u na verloop van de helft van de
roostertijd de ovenuitschakelt, opent en gedurende de nacht laat af-
koelen.
Daarna het roostergerecht klaar laten roosteren.
Roostergerecht
Temperatuur
in °C
Gebruiksniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Groenten
Bonen 75 2 2 / 4 6-9
Paprika (reepjes) 75 2 2 / 4 5-8
Soepgroenten 75 2 2 / 4 5-6
Paddestoelen 50 2 2 / 4 6-9
Kruiden 40-50 2 2 / 4 2-4
Fruit
Pruimen 75 2 2 / 4 8-12
Abrikozen 75 2 2 / 4 8-12
Appelschijven 75 2 2 / 4 6-9
Peren 75 2 2 / 4 9-13
40
Inmaken/wecken
Ovenfunctie: MULTI HETELUCHT
Gebruik voor het inmaken/wecken alleen in de handel gebruikelijke
glazen van hetzelfde formaat.
Glazen met een wring- of bajonetsluiting en metalen vormen zijn
ongeschikt.
Voor het inmaken/wecken het eerste gebruiksniveau van onderen
gebruiken.
Gebruik voor het inmaken/wecken de plaat. Hierop kunt u maximaal
zes glazen met elk een inhoud van één liter plaatsen.
De glazen moeten allemaal tot dezelfde hoogte zijn gevuld en zijn
dichtgeklemd.
Plaats de glazen zodanig op de plaat, dat ze elkaar niet aanraken.
Giet ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de
oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste glazen begint te parelen (bij 1-liter-
glazen na ca. 35-60 minuten), schakelt u de oven uit of verlaagt u de
temperatuur tot 100°C (zie de tabel).
Wecktabel
De opgegeven wecktijden en temperaturen zijn richtwaarden.
Product
Temperatuur
in°C
Wecken tot het
parelen begint
in min.
Doorkoken bij
100 °C
in min.
Bessen
Aardbeien, bosbessen, fram-
bozen, rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
Groente
Wortels
1)
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
160-170 50-60 5-10
Paddestoelen
1)
160-170 40-60 10-15
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengd tafelzuur 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
Bonen 160-170 50-60 ---
41
Geprogrammeerde recepten
Het apparaat beschikt over 12 geprogrammeerde functies/recepten, die
via de toets bak-/braadprogramma’s na elkaar kunnen worden ge-
kozen.
P 1 CITROENTAART
P 2 MANDARIJNENKWARK-GEBAK
P 3 WIT BROOD
P 4 LUXE BROODJES
P 5 PIZZA
P 6 QUICHE
P 7 AARDAPPEL GRATIN
P 8 VIS FILET
P 9 ROSBIEF/BEENHAM
P10 LASAGNE
P11 BEENHAM
P12 KIP 1000 G
42
CITROENTAART 1000G
Voor het deeg:
250 g boter
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
4 eieren
150 g meel
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geschaafde citroenschil van 2 citroenen
Glazuur:
1/8 ltr citroensap
100 g poedersuiker
Zwarte langwerpige bakvorm, lengte: 30 cm
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van de bakvorm
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in een mengkom sa-
menvoegen en roeren tot een schuimige massa ontstaat. Vervolgens de
eieren een voor een toevoegen en nogmaals roeren tot het een schui-
mige massa is geworden.
Het met de meel en zetmeel gemengde bakpoeder aan de schuimmassa
toevoegen en het geheel mengen.
Het deeg in de ingevette en van paneermeel voorziene bakvorm gieten
en in de oven plaatsen.
Na het bakken de citroensap en poedersuiker mengen. De gebakken
taart op een stuk aluminium folie storten.
Het aluminium folie rond de taart omhoog plaatsen, zodat het glazuur
niet weg kan vloeien. Met een houten prikker in de taart steken en het
glazuur met een penseel aanbrengen.
Daarna de taart even laten staan.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 1 CITROENTAART 2 60 min.
43
MANDARIJNENKWARK-GEBAK
Ingrediënten van het deeg:
200 g meel
1 theelepel bakpoeder
100 g suiker
75 g boter
2eieren
1 snufje zout
Margarine voor het invetten
Bereidingswijze van het deeg:
Boter en suiker met elkaar mengen. Eieren toevoegen en ook goed
mengen.
Gezeefde meel en bakpoeder aan het vet-/suikermengsel toevoegen en
kort kneden zodat er een soepel deeg ontstaat. Deeg ca. 1 uur in de
koelkast plaatsen. Daarna met een deegrol uitrolen en in de ingevette
bakvorm plaatsen.
Ingrediënten garnering:
500 g kwark
80 ml zonnebloemolie
100 g crème fraîche
125 ml melk
2eieren
140 g suiker
1/2 zakje/pakje puddingpoeder
1 blik mandarijntjes (1000 g)
1 zakje/pakje taartglazuur
Bereidingswijze van de garnering:
De ingrediënten in een mengkom plaatsen en gelijkmatig met elkaar
mengen. Daarna op de uitgerolde zandtaartdeegbodem plaatsen. De
mandarijnen over de kwark verdelen.
Na het bakken, de taartglazuur over de afgekoelde taart verspreiden.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 2 MANDARIJNENKWARK-
GEBAK
355 min.
44
WIT BROOD 600-800 G
Ingrediënten:
500 g meel
1/2 klontje verse gist of 1 pakje drogegist
330 ml melk
10 g zout
Bereidingswijze:
Giet de melk en het zout in een grote schaal. Los de gist op in lauwwar-
me melk en voeg het geheel toe aan de meel. Kneed alle ingrediënten
tot een soepel deeg.
Afhankelijk van de meeleigenschappen kan meer melk noodzakelijk
zijn.
Laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is.
Vorm uit het deeg twee broden en leg deze op een met bakpapier be-
dekte bakplaat of patisserie-bakplaat (accessoire). Laat de broden nog-
maals rijzen totdat ze de helft groter zijn.
Strooi voor het bakken wat meel over de broden en maak met een
scherp mes drie keer een diagonale snede van minstens 1 cm diep.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 3 WIT BROOD 2 55 min.
45
LUXE BROODJES (12-16 stuks)
Ingrediënten:
500 g meel, type 405,
20 g verse gist of 1 pakje droge gist
300 ml water
10 g zout
Bereidingswijze:
Giet de melk en het zout in een grote schaal. Los de gist op in water en
voeg het geheel toe aan de meel. Kneed alle ingrediënten tot een soe-
pel deeg.
Laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is.
Snijd het deeg in stukken, vorm er broodjes van en leg deze op de inge-
vette bakplaat of patisserie-bakplaat (accessoire). Laat de broodjes nog-
maals ca. 25 minuten rijzen.
Snijd voor het bakken kruizen in de broodjes. Naar keuze bestrooien
met maanzaad, komijn of sesamzaad.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 4 LUXE BROODJES 3 25 min.
46
PIZZA
Voor 1 bakplaat of 2 ronde vormen
Ingrediënten van het deeg:
300 g meel, type 405,
200 ml water
14 g gist
2 eetlepel olie
3g zout
Bereidingswijze van het deeg:
Gist in een schaal verkruimelen en in lauwwarm water oplossen. De
meel en het daarin gemengde zout en de olie over de gistoplossing gie-
ten. De ingrediënten zolang kneden tot een soepel deeg is ontstaan, dat
van de schaal loskomt.
Het deeg vervolgens afgedekt laten rijzen, tot het deeg tweemaal zo
hoog is.
Ingrediënten garnering:
1 Blik gepelde tomaten (800 g netto), gehakt
100 g salami, in vier delen gesneden plakjes
350-400 g fetta of mozzarella, gesneden in blokjes van 1 cm
Oregano of pizzakruiden
Als variatie op de garnering kunnen champignons of plakjes /schijfjes
ham worden gekozen.
Voorbereiden:
Het tomatensap afgieten (kan voor saus worden gebruikt).
Het deeg uitrollen, op een ingevette bakplaat plaatsen. Aansluitend met
een vork het deeg “inprikken”.
De ingrediënten voor de garnering op volgorde op het deeg rangschik-
ken.
Feta of mozzarella gelijkmatig over de garnering verdelen. Als laatste
de oregano over de garnering strooien.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 5 PIZZA 3 25 min.
47
QUICHE
Ingrediënten van het deeg:
250 g meel, type 405
125 g boter
60 ml water
1 theelepel zout
een beetje peper en nootmuskaat
Bereidingswijze van het deeg:
Meng de meel, boter en het zout door elkaar. Voeg het water toe en
kneed het geheel snel tot een deeg.
Laat het deeg 1 uur afkoelen in de koelkast.
Ingrediënten garnering:
100 ml melk
150 ml zure room
2eieren
150 g greyerzer of emmentaler kaas, geraspt
150 g magere spekblokjes
150 g uien, in blokjes gesneden
peper, nootmuskaat
Bereidingswijze van de garnering:
Bak de magere spekjes en de uien licht aan.
Roer de melk, room, eieren en kruiden goed door elkaar met een garde
en meng vervolgens de kaas door het mengsel.
Voorbereiden:
Rol het deeg uit en leg het in een ingevette, gladde springvorm
(ø 28 cm)., Verdeel de magere spekjes en de uien gelijkmatig over het
deeg en giet het mengsel eroverheen.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 6 QUICHE 3 40 min.
48
AARDAPPEL GRATIN
Ingrediënten:
1000 g aardappelen
naar keuze 1 theelepel zout en peper
1 teentje knoflook, geschild
300 g greyerzer of emmentaler kaas, geraspt
3eieren
250 ml melk
4 eetlepel room
1 eetlepel tijm
3 eetlepel boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd deze in dunne plakken en droog deze plakjes
as. Bestrooi vervolgens met peper en zout.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes in een ingevette, vuurvaste
vorm en strooi er een beetje geraspte kaas over. Leg de overige aardap-
pelschijfjes hier bovenop en strooi de rest van de geraspte kaas erover-
heen.
Pers het teentje knoflook en meng dit met de eieren, melk, room en
tijm. Doe er een beetje zout bij en giet het geheel over de aardappelen.
Schaaf de boter in kleine stukjes en verdeel deze over het gerecht.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 7 AARDAPPEL GRATIN 2 55 min.
49
VIS FILET
Ingrediënten:
700 g forelfilet of gerookte forelfilet, in blokjes
100 g emmentaler kaas, geraspt
200 ml room
50 g paneermeel
zout, peper, citroensap
peterselie, gehakt
40 g boter voor het invetten van de vorm
Bereidingswijze:
Druppel het citroensap over de visfilet en laat het iets intrekken. Dep
het overtollig sap met keukenpapier.
Bestrooi vervolgens de visfilets aan beide kanten met zout en peper. Leg
de visfilets daarna in een vuurvaste vorm.
Maak een mengsel van room, geraspte kaas, paneermeel en gehakte pe-
terselie en verdeel dit over de visfilet.
ROSBIEF/BEENHAM
Ingrediënten:
1000 g kalfsrug
2 eetlepel olie
zout, peper, paprika
Bereidingswijze:
Was de kalfsrug en droog deze af met keukenpapier.
Meng de kruiden met de olie en bestrijk het vlees gelijkmatig met het
mengsel.
Leg de kalfsrug in een vuurvaste vorm of een ovenvaste glazen schaal
met een insteekpan (accessoire) en plaats het geheel in de oven.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 8 VIS FILET 2 25 min.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P 9 ROSBIEF/BEENHAM 2 80 min.
50
LASAGNE
Vleesjus:
100 g doorregen spek
naar keuze 1 ui en wortelen
100 g selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt
1 blikje tomaten, in stukjes (ca. 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
3 eetlepels boter
250 g groene lasagnebladeren
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g emmentaler kaas, geraspt
Bechamelsaus:
75 g boter
50 g meel
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Het spek met een scherp mes van zwoerd en kraakbeen ontdoen en in
kleine blokjes snijden. De ui en wortelen schillen, de selderij wassen, alle
groenten in kleine blokjes snijden. De olie in een stoofpan verwarmen,
de spek en de groenteblokjes daarin mengen en al roerend aanbraden.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen, tijdens het roeren in kleine
stukjes aanbraden en met de vleesbouillon blussen. De vleesragout met
de tomatenpuree, kruiden, zout en peper kruiden en afgedekt op een
laag verwarmstand gedurende ca. 30 minuten laten koken.
Intussen de bechamelsaus bereiden. Daarvoor de boter in een pan laten
smelten, de meel in de pan strooien en onder een voortdurend roeren
goudgeel laten worden. Onder het voortdurend roeren de melk beetje
bij beetje toevoegen. De saus met het zout, de peper en nootmuskaat
kruiden en ca. 10 minuten zonder deksel laten koken. Een grote recht-
hoekige schaal met 1 eetlepel boter invetten.
Afwisselend een laag pastabladen, vleesragout, bechamelsaus en ge-
mengde kaas in de vorm doen. De laatste laag moet een laag bechamel-
saus bestrooid met kaas zijn. De resterende boter in kleine geschaafde
stukjes op het gerecht leggen.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P10 LASAGNE 2 50 min.
51
BEENHAM
Ingrediënten:
Gebraden varkensvlees (hals/schouder)
2 eetlepels olie
zout, peper, paprika
Bereidingswijze:
Was het vlees en droog het met keukenpapier af.
Meng de kruiden met de olie en bestrijk het vlees rondomen gelijkmatig
met het mengsel. Daarna het varkensvlees in een vuurvaste vorm met
inzetpan (accessoire) leggen.
Keer het vlees na ca. 40 minuten om.
Controleer na de eerste signaaltoon (ca. 50min.) of het vlees gaar is. In-
dien noodzakelijk de resterende braadtijd tot de tweede signaaltoon
( 10 min.) verlengen.
KIP 1200 G
Ingrediënten:
1 Kip (1000 - 1200 g)
2 eetlepel olie
zout, peper, paprika, kerriepoeder
Bereidingswijze:
Was de kip en droog deze met keukenpapier af.
Meng de kruiden met de olie en bestrijk de binnen- en buitenkant van
de kip gelijkmatig met het mengsel.
Leg de kip vervolgens met de borstzijde naar beneden in een vuurvast
vorm of in een ovenvaste glazen schaal met inzetpan (accessoire).
Keer de kip na ca. 25 minuten om.
Controleer na de eerste signaaltoon (ca. 50 min.) of de kip gaar is. In-
dien noodzakelijk laat u de resterende braadtijd tot de tweede signaal-
toon (ca. 60 min.) verlopen.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P11 BEENHAM 2 90 min.
Instelling Gebruiksniveau Duur
P12 KIP 1200 G 2 55 min.
52
Reiniging en onderhoud
1
Waarschuwing: voor het schoonmaken moet het apparaat zijn uitge-
schakeld en afgekoeld.
Waarschuwing: uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan
het apparaat met een stoom- of een hogedrukreiniger schoon te ma-
ken.
Let op: gebruik geen schuurmiddelen, agressieve schoonmaakmid-
delen of schurende voorwerpen.
Buitenzijde van het apparaat
Neem de voorzijde van het apparaat af met een zachte doek en een
warm sopje.
Gebruik bij metalen oppervlakken de hiervoor in de handel verkrijg-
bare onderhoudsmiddelen.
Binnenkant oven
Reinig het apparaat na elk gebruik. Op deze manier brandt het vuil na-
melijk niet aan en kunt u vuil het makkelijkst verwijderen.
1. Bij het openen van de ovendeur schakelt automatisch de
ovenverlichting in.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met een sopje en droog de oven
na.
3 Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met een speciale ovenreiniger.
1 Let op: neem bij gebruik van ovenspray altijd de aanwijzingen van de
fabrikant in acht!
53
Bovenwand van de oven met katalytische reinigingshulp
(ruw, poreus oppervlak)
De bovenwand van de oven is van een katalytische reinigingshulp voor-
zien, die binnen een bereik van ca. 200°C kleinere verontreinigingen
verbrand.
Volg de onderstaande instructies voor een optimale functie van de rei-
nigingshulp.
1 Let op: Geen krassende of schurende schoonmaakmiddelen, bakoven-
sprays of staalwol, geen zeep of andere reinigingsmiddelen gebruiken.
Deze verstoren de katalytische reinigingshulp in de bovenwand van de
oven.
Eventueel achtergebleven restanten met een vochtige, zachte spons af-
nemen.
3 De oven altijd slechts kort openen, dit ter ondersteuning van de kataly-
tische reinigingshulp.
1 Let op: Gebruik geen textiel. De draden blijven aan het ruwe oppervlak
hangen.
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, bakplaat, inschuifroosters enz.) elke keer na
het gebruik afwassen en goed afdrogen. Kort laten inweken zorgt voor
makkelijker schoonmaken.
Vetfilter
1. Het vetfilter in een heet sopje of in de afwasautomaat reinigen.
2. Als het vuil sterk is ingebrand in wat water en 2-3 eetlepels afwasmiddel
voor afwasautomaten uitkoken.
54
Niveaurails
Voor het schoonmaken van de zijwanden kunnen de niveaurails links en
rechts in de oven worden verwijderd.
Niveaurails uitnemen
1. Schroef losmaken.
2. Rails zijdelings wegtrekken.
3. Rails uit de achterophanging lichten.
55
Niveaurails inzetten.
1. Rails in de achterophanging plaat-
sen en dan zijdelings tegen de
schroefdraad drukken.
2. Schroef plaatsen en vastdraaien.
56
Ovenverlichting
1 Waarschuwing: Kans op kortsluiting! Voor het vervangen van de oven-
lamp:
oven uitschakelen!
zekeringen in de huisinstallatie uitdraaien resp. uitschakelen.
3 Om de ovenlamp en het afdekglas te beschermen een doekje op de bo-
dem van de oven leggen.
Ovenlamp aan de zijkant vervan-
gen/glas reinigen.
1. Linker inschuifrooster losnemen.
2. Afdekglas met behulp van een smal,
stomp voorwerp (bijv. theelepeltje)
losnemen en reinigen.
3. Indien nodig:
ovenverlichting 25 watt, 230 V,
300 °C hittebestendig,
vervangen.
4. Afdekglas weer aanbrengen.
5. Inschuifrooster inzetten.
57
Ovendeur
Voor het reinigen kan de ovendeur van uw apparaat open blijven staan.
Ovendeur uitnemen
1. Ovendeur volledig openen.
2. Klemhendels aan beide deurschar-
nieren helemaal openklappen.
3. De ovendeur met beide handen aan
de zijkant vastnemen en over de
blokkering heen ca. 3/4 deel slui-
ten.
4. De ovendeur wegtrekken (Voorzich-
tig: zwaar!).
5. De deur met de buitenzijde naar on-
deren op een zachte, vlakke onder-
grond plaatsen, bijv. op een doek
om krassen te voorkomen.
Ovendeur inhangen
1. De deur, gezien vanaf de greepzijde,
met beide handen aan de zijkant
vastnemen.
2. De deur in een hoek van ca. 60°
vasthouden.
3. De deurscharnieren gelijktijdig in
de beide uitsparingen rechts en links
aan de onderkant van de oven zover
mogelijk inschuiven.
4. De deur naar boven schuiven en
vervolgens helemaal openen.
5. Klemhendels aan beide deurschar-
nieren in de oorspronkelijke stand
terugklappen.
6. Ovendeur sluiten.
58
Wat is er aan de hand als
Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de hierboven gege-
ven aanwijzingen, neem dan contact op met uw vakhandel of met
onze service-afdeling.
1 Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat mogen alleen door vak-
mensen worden uitgevoerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot aan-
zienlijke risico's voor de gebruiker leiden.
3 Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek van de servicetechnicus
ook tijdens de garantieperiode in rekening gebracht.
3 Aanwijzingen voor apparaten met een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van uw apparaat kan er zich, na het ope-
nen van de ovendeur tijdens of kort na het bakken of braden, geduren-
de korte tijd condens vormen op de binnenkant van het deurvenster.
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet
warm
De oven is niet ingeschakeld Oven inschakelen
De dagtijd is niet ingesteld Dagtijd instellen
De noodzakelijke instellingen
zijn niet uitgevoerd
Instellingen controleren
De veiligheidsuitschakeling
heeft de oven uitgeschakeld
Zie veiligheidsuitschakeling
De kinderbeveiliging is nu in-
geschakeld
Kinderbeveiliging uit-
schakelen
De zekering in de huisinstalla-
tie (stoppenkast) is doorge-
brand
Zekering controleren Als de
zekeringen meerdere malen
worden uitgeschakeld, neem
dan contact op met een er-
kend elektro-installateur
De ovenverlichting valt
uit
De ovenlamp is kapot Ovenlampje vervangen
In de indicatie brandt
d“ en de oven ver-
warmd niet
Geen functionerende
ventilator
De demomodus is geactiveerd Apparaat uitschakelen
Houd de toetsen en
tegelijk ingedrukt totdat een
signaal klinkt en de indicatie
d“ uit gaat.
59
Montageaanwijzing
1
Let op: De montage en aansluiting van het nieuwe apparaat mogen al-
leen door een geautoriseerd vakman worden uitgevoerd.
Volg deze aanwijzing a.u.b. op omdat anders, bij eventuele schade, de
garantie niet van toepassing zal zijn.
1 Veiligheidsinstructies voor de installateur
In het elektrische deel van de installatie is een inrichting voorzien, die
het mogelijk maakt om het apparaat met een contactopeningsaf-
stand van ten minste 3 mm meerpolig van het net te scheiden.
Daarvoor geschikt scheidingsmechanismen zijn bijv. beveiligingsscha-
kelaar, zekeringen (schroefzekeringen kunnen uit de houder worden
gedraaid), aardlekschakelaar en beveiligingen.
De aansluiting door middel van een wandcontactdoos dient door de
klant zo te worden voorzien dat de wandcontactdoos buiten de coör-
dinatieruimte wordt aangebracht en goed toegankelijk is.
De standveiligheid van de inbouwkast moet aan de norm DIN 68930
voldoen.
Inbouwovens en inbouwkookplaten dienen van speciale plaatsings-
systemen voorzien te worden. Om veiligheidsredenen mogen deze al-
leen met ander apparatuur van dezelfde fabrikant worden
gecombineerd.
60
592
5
6
7
388
52
0
m
in.560
380-383
m
in
.5
5
0
20
252
375
13
592
20
388 388
m
in.560
380-383
m
in
.5
5
0
59
2
56
7
380
252
375
13
61
388
min.560
380
m
in
.
5
5
0
5
9
2
567
380
388
592
20
388
380-383
252
375
13
alternativ
62
63
64
65
66
67
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u met behulp van de ge-
bruiksaanwijzing (hoofdstuk „Wat te moet doen als…“) het probleem
zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u contact op met
onze service-afdeling.
Om u snel te kunnen helpen, hebben
wij de volgende gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het
typeplaatje)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het ap-
paraat aangeeft
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde nummers van uw apparaat bij
de hand heeft, raden wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: .....................................
PNC: .....................................
S-No: .....................................
From the Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
De Electrolux Groep is de grootste producent ter wereld van aangedreven apparaten voor gebruik in de keuken,
reinigingswerkzaamheden en voor gebruik buitenshuis. In meer dan 150 landen over de hele wereld worden
ieder jaar meer dan 55 miljoen Electrolux producten (zoals koelkasten, fornuizen, wasautomaten, stofzuigers,
kettingzagen en grasmaaiers) verkocht ter waarde van circa USD 14 miljard.
AEG Hausgeräte GmbH
Postfach 1036
D-90327 Nürnberg
http://www.aeg.hausgeraete.de
© Copyright by AEG
315 7850 04-A-251005-01
Wijzigingen voorbehouden
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Aeg-Electrolux KB9800E-A Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor