10
Gebruik, Tips
Kookgerei
Hoe beter de pan, des te beter het kookresultaat.
• Goede pannen herkent u aan de bodem. Deze moet zo dik en vlak mogelijk
zijn.
• Let bij de aankoop van nieuwe potten en pannen op de diameter van de
bodem. Fabrikanten geven vaak de diameter van de rand van de pan aan.
• Pannen met een aluminium of koperen bodem kunnen metaalkleurige ver
kleuringen op de keramische plaat achterlaten die moeilijk of helemaal niet
te verwijderen zijn.
• Gebruik geen pannen van gietijzer of met een beschadigde bodem die ruw
is of bramen heeft. Bij het verschuiven kunnen blijvende krassen ontstaan.
• In koude toestand zijn de bodems van pannen licht
naar binnen gewelfd (concaaf). Ze mogen in geen ge
val naar buiten gewelfd zijn (convex).
• Potten en pannen mogen niet kleiner zijn dan de
kookzone en liever niet meer dan 2 - 4 cm over de
kookplaatdiameter uitsteken.
Tips voor het besparen van energie
U spaart waardevolle energie, als u op de volgende punten let:
• Potten en pannen altijd voor het inscha
kelen op de kookzone zetten.
• Vuile kookzones en pannenbodems ver
hogen het stroomgebruik.
• Potten en pannen, indien mogelijk, altijd
met het deksel afsluiten.
• Kookzones voor het einde van de kooktijd
uitschakelen om de restwarmte te gebrui
ken, bijv. voor het warmhouden van ge
rechten of voor het smelten.
• De bodem van de pan moet dezelfde
grootte hebben als de kookzone. Let bij
het kopen van potten en pannen op de
doorsnede van de bodem. Fabrikanten ge
ven vaak de bovendoorsnede aan
• Bij gebruik van een snelkookpan wordt
de kooktijd met 50% verkort.
Gebruiksaanwijzing (NL)