51
Tabellen en Tips
Kookgerei
Hoe beter de pan, des te beter het kookresultaat.
• Goede pannen herkent u aan de bodem. Deze moet zo dik en vlak mogelijk
zijn.
• Let bij de aankoop van nieuwe potten en pannen op de diameter van de
bodem. Fabrikanten geven vaak de diameter van de rand van de pan aan.
• Pannen met een aluminium of koperen bodem kunnen metaalkleurige ver−
kleuringen op de keramische plaat achterlaten die moeilijk of helemaal niet
te verwijderen zijn.
• Gebruik geen pannen van gietijzer of met een beschadigde bodem die ruw
is of bramen heeft. Bij het verschuiven kunnen blijvende krassen ontstaan.
• In koude toestand zijn de bodems van pannen licht
naar binnen gewelfd (concaaf). Ze mogen in geen ge−
val naar buiten gewelfd zijn (convex).
• Potten en pannen mogen niet kleiner zijn dan de
kookzone en liever niet meer dan 2 − 4 cm over de
kookplaatdiameter uitsteken.
Tips voor het besparen van energie
U spaart waardevolle energie, als u op de volgende punten let:
• Potten en pannen altijd voor het inscha−
kelen op de kookzone zetten.
• Vuile kookzones en pannenbodems ver−
hogen het stroomgebruik.
• Potten en pannen, indien mogelijk, altijd
met het deksel afsluiten.
• Kookzones voor het einde van de kooktijd
uitschakelen om de restwarmte te gebrui−
ken, bijv. voor het warmhouden van ge−
rechten of voor het smelten.
• De bodem van de pan moet dezelfde
grootte hebben als de kookzone. Let bij
het kopen van potten en pannen op de
doorsnede van de bodem. Fabrikanten ge−
ven vaak de bovendoorsnede aan
• Bij gebruik van een snelkookpan wordt
de kooktijd met 50% verkort.