LAGRANGE FROMAGERE 439 601 de handleiding

Categorie
Blenders
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

cheese maker
Gebruiksaanwijzing
Betriebsanleitung
Istruzioni per l'uso
Modo de empleo
Instruction book
Mode d'emploi
En cuisineEn cuisine
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 1
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Corps en thermoplastique - Lichaam in thermoplastic
Gehäuse aus Thermoplast
Bandeau en aluminium - Aluminium schotel
Blende aus Aluminium
Ecran électronique avec rétro-éclairage
Elektronisch scherm met bijkomendeverlichting
Elektronische Anzeige mit Hintergrundbeleuchtung
Pots pour fromage blanc en polypropylène
Potten voor plattekaas
Quarkübertöpfe
Faisselles pour fromage blanc en polypropylène
Uitdrupvorm voor plattekaas
Quarksiebe
Couvercles des pots - Deksels van de potjes
Deckel der Gefäße
Couvercle de la fromagère - Deksel van de kaasmachine
Deckel des Frischkäsebereiters
1
Fromagère - Kaasmachine - Frischkäsebereiter
Ref: 449 001
F
- DESCRIPTION DE L’APPAREIL -
Beschrijving van het apparaat - Gerätebeschreibung
-
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 2
15
KENMERKEN
______________________________________
- Lichaam in thermoplastic
- Aluminium schotel
- 1 grote pot, uitdrupvorm en deksel voor plattekaas – inhoud
1,5 liter
- 4 kleine potjes, uitdrupvorm en deksels voor plattekaas – inhoud
0,25 liter elk
- elektronisch scherm met achtergrondverlichting
- geluidssignaal einde bereiding
- 230Volts-50Hz-7Watt
Toebehoren te koop bij
LAGRANGE
:
- 4 kleine uitdrupvormen van 0,25 liter elk
- 1 grote uitdrupvorm van 1,5 liter
SNOER
___________________________________________
De voedingskabel moet goed worden gecontroleerd voor elk
gebruik. Indien deze beschadigd is, mag het apparaat niet
worden gebruikt. Het snoer mag enkel worden vervangen door
LAGRANGE
, zijn servicedienst of door een door
LAGRANGE
geautoriseerde persoon, en dit om gevaar voor de gebruiker te
voorkomen. Deze apparaten zijn conform met de richtlijnen
2006/95/CE, 2004/108/CE, DEEE 2002/96/CE, RoHs 2002/95/CE en
het EG-reglement contact voedingsmiddelen 1935/2004.
LEEFMILIEU _______________________________________
Bescherming van het leefmilieu – RICHTLIJN 2002/96/CE
Om ons leefmilieu en onze gezondheid te beschermen, moet bij
het einde van de levensduur van het apparaat dit
worden verwijderd volgens precieze regels. Hierbij is
de betrokkenheid van zowel de leverancier als de
gebruiker vereist.
Om deze reden mag uw apparaat, zoals op het ken-
plaatje is aangegeven niet via het huisvuil worden
afgevoerd.
Bij het afvoeren van het apparaat is het uw verantwoordelijkheid
dit apparaat af te leveren in een recyclagecentrum voor elektrische
en elektronische toestellen. Voor het verkrijgen van informatie over
deze recyclagecentra moet u contact opnemen met uw lokale
autoriteiten, de organisatie die de recyclage in uw regio verzorgt
of met de winkel waar u het apparaat heeft gekocht.
ALVORENS HET APPARAAT TE GEBRUIKEN
_
Deze handleiding aandachtig lezen en ze bewaren om ze
later te kunnen raadplegen.
• Steeds het snoer volledig ontrollen
• Plaats uw apparaat op een plat vlak.
• Nooit uw apparaat plaatsen op een warm oppervlak noch in de
nabijheid van een vlam.
• Verbind de stekker van het snoer met een stopcontact 10/16 A
• Er moet worden opgelet dat kinderen niet met het apparaat
spelen.
NED
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 17
16
• De personen (met inbegrip van de kinderen) die niet bekwaam
zijn om het apparaat in alle veiligheid te gebruiken, zij het ten
gevolge van hun fysische, zintuiglijke of mentale capaciteiten, zij
het wegens gebrek aan voldoende ervaring of kennis, mogen in
geen geval het apparaat bedienen zonder toezicht of instructies
van een verantwoordelijk persoon
• Nooit uw apparaat onderdompelen in water.
• Voor alle behandeling, het apparaat loskoppelen en volledig
laten afkoelen.
• Voor uw veiligheid is het aangeraden uw apparaat nooit te
gebruiken of achter te laten op een plaats die is blootgesteld
aan weersomstandigheden of vochtigheid.
•
Nooit uw apparaat aangeschakeld laten zonder het te gebruiken.
• Het apparaat niet verplaatsen wanneer het in werking is.
• Het apparaat niet inbouwen.
• Deze apparaten zijn niet bestemd om in werking te laten treden
met behulp van een externe tijdschakelaar of een gescheiden
systeem voor bediening op afstand.
• Nooit het apparaat bedekken met linnen als het in werking is.
• Steeds de delen die hebben gediend voor de bereiding goed
reinigen, en dit na elk gebruik.
•
Indien uw apparaat beschadigd is, gebruik het niet en contacteer,
gebruik het niet en contacteer de servicedienst
LAGRANGE
.
• Voor uw veiligheid, gebruik slechts de toebehoren en wissel-
stukken
LAGRANGE
geschikt voor uw apparaat.
• De kaasmachine nooit in de koelkast plaatsen.
PRAKTISCHE RAADGEVINGEN
_________________
De melk
• U kunt koeienmelk of geitenmelk gebruiken. Geitenmelk levert
een veel grotere reductie dan koeienmelk op, zodat u meer
melkwei verliest.
• Kies bij voorkeur verse volle melk voor de uitdrupvorm en volle
UHT-melk voor opgeklopte plattekaas. De volle melk geeft een
smeuïger resultaat en verhoogt de smaak van de plattekaas.
Gebruik de onderstaande schaal voor het kiezen van uw melk
voor de gewenste consistentie.
Melk Melk Melk Melk
½ volle UHT ½ volle vers Volle UHT Volle melk vers
Vloeibare Dikke
consistentie consistentie
• Bij gebruik van boerderijmelk moet u deze voorafgaand laten
koken om alle besmetting van de melk te voorkomen (het aan-
groeien van een populatie bacteriën kan gevaar opleveren). Laat
hiervoor de temperatuur stijgen tot het kookpunt, en dit maxi-
maal gedurende één minuut, laat vervolgens afkoelen tot omge-
vingstemperatuur en giet de melk over een zeef om het vel te
verwijderen.
• Volgens de gebruikte melk krijgt u witte kazen die in min of
meerdere mate rijk zijn aan vetstoffen en van diverse
consistentie.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 18
17
Het ferment
• Bij een eerste gebruik kunt u als ferment plattekaas "petits
suisses" gebruiken die u in de handel vindt.
• Vervolgens kunt u 2 goed gevulde soeplepels van uw verkregen
plattekaas of een glas melkwei gebruiken voor de volgende
beurt.
Bewaar voor een optimale efficiëntie het ferment koel, en niet
langer dan 8 dagen. Deze« regeneratie » mag niet meer dan
5 keer plaatsvinden, daarna zal het ferment niet meer zo effi-
ciënt werken, en de kwaliteit van de plattekaas zal verminderen.
• Het is ook mogelijk een ferment « speciale plattekaas » in zijn
gelyofiliseerde vorm te kopen bij de apotheek. Dit ferment ver-
vangt de plattekaas of de petits suisses evenals het stremsel
vanaf de 1
de
beurt. Een zakje van 2 g moet per beurt worden
gebruikt.
Opmerking: De smaak en de consistentie van de 1
s
te
beurt kunnen
verschillend zijn van de volgende met « regeneratie ».
Het stremsel
U kunt stremsel bij de apotheek vinden in de vorm van een drup-
penteller.
Filterdoek
U kunt filterdoek vinden in de drogisterij. U kunt deze ook vervan-
gen door steriele kompressen of een vochtige vaatdoek (bij voor-
keur gemaakt uit een synthetisch materiaal om te vermijden dat het
stremsel aan het weefsel blijft kleven).
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 19
18
DOSERING EN PROGRAMMERING VAN DE TIJD
Onafhankelijk van het melktype (koe of geit), zijn de dosis de
volgende :
Opmerking: Indien u een zakje ferment « speciale plattekaas » in
zijn gelyofiliseerde vorm gebruikt (verkrijgbaar bij de apotheek)
zijn de tijden identiek.
Aarzel niet om uw lepels goed te vullen met ferment. Het is beter
om teveel ferment toe te voegen dan te weinig
Melk Ferment Stremsel Tijd
Eerste gebruik (plattekaas of petit-suisse uit de handel)
Verse melk 1 liter 1 soeplepel of 1 petit-suisse 3 druppels 10 uren
1,5 liter 2 soeplepels of 2 petits-suisses 5 druppels
Volle UHT-melk 1 liter 1 soeplepel of 1 petit-suisse 6 druppels 12 uren
1,5 liter 2 soeplepels of 2 petits-suisses 8 druppels
Half-afgeroomde UHT-melk
1 liter 1 soeplepel of 1 petit-suisse 6 druppels 14 uren
1,5 liter 2 soeplepels of 2 petits-suisses 8 druppels
Rauwe melk 1 liter 1 soeplepel of 1 petit-suisse 6 druppels 12 uren
1,5 liter 2 soeplepels of 2 petits-suisses 8 druppels
Regeneratie (plattekaas of melkwei van een vorige beurt) maximaal 5 keer
Verse melk 1 liter 2 soeplepel of 1 glas melkwei 3 druppels
1,5 liter 3 soeplepel of 1 glas melkwei 5 druppels
Volle UHT-melk 1 liter 2 soeplepel of 1 glas melkwei 6 druppels
8 uren
1,5 liter 3 soeplepel of 1 glas melkwei 8 druppels
Half-afgeroomde UHT-melk 1 liter 2 soeplepel of 1 glas melkwei 6 druppels
1,5 liter 3 soeplepel of 1 glas melkwei 8 druppels
Rauwe melk 1 liter 2 soeplepel of 1 glas melkwei 6 druppels
10 uren
1,5 liter 3 soeplepel of 1 glas melkwei 8 druppels
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 20
19
Inbedrijfstelling en gebruik ___________________
1
S
TE
GEBRUIK
• Let er bij het uitpakken zorgvuldig op alle stouwonderdelen te
verwijderen.
• Controleer of alle onderdelen en toebehoren aanwezig zijn
zonder defecten.
• Maak voor uw apparaat gebruikt alle onderdelen schoon (zie
paragraaf onderhoud).
INBEDRIJFSTELLING
• Controleer vóór het uitvoeren van werkzaamheden of het appa-
raat losgekoppeld is.
• Droog de basis goed vooraleer deze te vervangen of droog de
potjes voor plattekaas in het apparaat.
OPGELET: Plaats uw kaasmachine nooit op een trillend
oppervlak (zoals op een koelkast) of blootgesteld aan tocht.
Laat deze altijd met rust tijdens het proces : verplaats deze
niet en verwijder de potten en uitdrupvormen niet geduren-
de een werkingscyclus anders brengt u het succes van uw
plattekaasbereiding in gevaar plattekaas.
BEREIDING VAN PLATTEKAAS
• Gebruik de ingrediënten bij omgevingstemperatuur. Hoe lager
de temperatuur is hoe langer de bereiding duurt.
• Indien u plattekaas of petit suisse heeft gekozen, klop deze
eerst alleen op vooraleer deze te mengen met de andere
ingrediënten.
• Opgelet, in tegenstelling tot de yoghurtbereiding mag tijdens
de bereiding van de plattekaas geen suiker worden toege-
voegd, anders zal deze niet stremmen.
• Meng in een recipiënt het gekozen ferment met een beetje
melk (zie paragraaf « Praktische tips » voor de keuze van de
ingrediënten)
• Klop het mengsel tot een homogeen en glad mengsel wordt
verkregen. Voeg de rest van de melk al kloppend toe. Ter herin-
nering, de 4 kleine potjes hebben een inhoud voor 1 liter melk
(0,25 liter per pot) en de grote pot 1,5 liter.
• Voeg het stremsel toe en meng voorzichtig. Opgelet, niet
kloppen na het toevoegen van het stremsel zodat een
optimaal stremmen plaatsvindt.
• Breng de uitdrupvorm(en) voor plattekaas in de overeenkomsti-
ge pot(ten). De aanslagen van de uitdrupvorm moeten zich
benedenbevinden in de holte van de golf (Zie afbeeldig 1).
Plaats de grote pot of de 4 kleine potjes in de kaasmachine.
• Breng het mengsel in de grote pot of in de 4 kleine potjes voor
plattekaas. Let erop het maximumniveau op de uitdrupvorm
niet te overschrijden.
• Opgelet, de potten en de uitdrupvorm niet bedekken met
hun deksels tijdens de kaasbereiding.
• Plaats het deksel van de kaasmachine op zijn plaats. Sluit het
apparaat aan op het elektrisch net. Het scherm geeft dan knip-
perend « 00 » aan.
• Druk op de toets « tijdsregeling » tot de gewenste tijd verschi-
jnt (zie paragraaf « Dosering en programmering van de tijd »).
De maximaal instelbare tijd is 15 h. Druk gedurende 2 seconden
op de knop voor het versnellen van de tijdsregeling.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 21
20
• Druk op de knop « start/stop». Wanneer het geluidsignaal klinkt
en het blauwe licht van het scherm oplicht, betekent dit dat het
programma gestart is. Het scherm geeft vervolgens het aantal
overblijvende uren aan vóór het einde van het programma.
• Wanneer de cyclus beëindigd is, geeft het scherm « 00 » weer
zonder knipperen. Een geluidsignaal klinkt dan 5 maal. U kunt
het alarm eerder uitschakelen met de knop « start/stop».
• Zodra het apparaat de stand stop bereikt, geeft het scherm
« 00 » knipperend weer.
• Trek de stekker van het apparaat uit na elk gebruik.
• Laat het apparaat enkele minuten afkoelen en verwijder vervol-
gens de potjes plattekaas.
OPGELET : er kan zich condensatie in het deksel van het appa-
raat vormen. Let er bij het verwijderen van het deksel op dat dit
opgehoopte water niet op de plattekaas valt.
UITLEKKEN VAN DE PLATTEKAAS
• Verwijder voorzichtig de pot of potten uit de kaasmachine.
U kunt nu de plattekaas laten uitlekken door elke uitdrupvorm in
zijn pot te draaien tot de kleine nokken vastklikken. De golfvorm
vergemakkelijkt dit.
• Plaats de potjes en de uitdrupvormen in de stand « hoog» voor
uitlekken in de koelkast.
Bepaal in de onderstaande tabel de benaderende uitdruptijd
volgens het gewenste resultaat : geklopte plattekaas, uitgedrupt
zonder meer (« vochtig ») en uitgedrupt voor een latere rijping
(« droog »).
Geklopte plattekaas..........uitdruptijd van 2 à 4 uren
Uitgedrupt « vochtig »......5 uitdruptijd van 12 à 10 uren
Uitgedrupt « droog »........12 uitdruptijd van 12 à 24 uren
• Indien u een « vochtige» kaas wenst, gooi dan de melkwei niet
weg. Laat de basis van de uitgedrupte kaas in de wei zodat de
plattekaas niet verder uitdroogt.
• Als u een drogere kaas wenst dan moet u de melkwei regelma-
tig verwijderen. U kunt ook enkele insnijdingen maken in de uit-
gedrupte kaas om het uitdruppen te versnellen.
• U kunt de kaas consumeren of gebruiken in uitdrupvorm door
deze uit de vorm te halen, of u kunt deze kloppen met een
garde of mixen om een smeuïge geklopte plattekaas te verkrij-
gen. De kaas niet kloppen in de uitdrupvorm. Hierbij kan een
deel via de gaatjes ontsnappen.
• U kunt een weinig zout aan uw kaas toevoegen. Merk op dat de
kaas meer melkwei produceert door het toevoegen van zout.
• U kunt ook het uitdruppen langer laten doorgaan voor het
verkrijgen van een « droge » kaas.
- 1 -
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 22
21
RIJPING VAN EEN « DROGE» KAAS
Plattekaas is de basis voor de meeste kazen. Voor het verkrijgen
van een drogere kaas moet deze vervolgens verder worden ver-
werkt. Hierna volgen enkele regels. De smaak wordt bepaald door
het seizoen, de melk, het zout, de temperatuur en de positie.
Stappen:
• Haal uw kaas uit de vorm en zout deze (1 snuifje) lichtjes aan
de bovenzijde. U kunt ook aroma toevoegen (peper, kruiden,
komijn…).
• Draai deze de volgende dag om en zout de andere zijde
• Herhaal deze bewerking elke dag gedurende 3 à 4 dagen voor
een kaas van 1,5 L à 1 L en gedurende 2 à 3 dagen voor een kaas
van 0,25 L.
•
Uw kaas is nu klaar en de rijping kan beginnen. Hiervoor beschikt u
het best over een goede verluchte kelder bij ongeveer 15°.
Wanneer u niet over een kelder beschikt, plaats de kaas dan op
de koelste plaats van het huis en bescherm de kaas met een
kaasstolp met net tegen insecten. Vergeet niet deze elke dag
om te draaien.
• Laat voor een droge kaas deze gedurende enkele dagen rusten
in de juiste omstandigheden tot de gewenste consistentie
wordt verkregen. Voor een lopende kaas is het principe het-
zelfde, maar wordt deze blootgesteld aan een temperatuur van
20 à 22°, beschut tegen tocht.
Opmerking :
Het rijpen is een kunst die moeilijk is te beheersen.
Met geduld en oefenen zult u snel vooruitgang boeken.
U kunt verschillende testen doen om te komen tot het gewenste
kaastype.
Ter informatie: voor het verkrijgen van een klein kaasje type
« geitenkaasje » is ongeveer 0,5 liter melk nodig.
Voor grotere kazen moeten dus grotere volumes melk worden
gebruikt. Wij bevelen aan voor de eerste kaasjes niet meer dan
1 liter melk te gebruiken.
BEWARING
_______________________________________
• Bewaar uw plattekaas koel in de koelkast.
• Om toe te laten dat de uitgedrupte kaas vochtig blijft, kunt u
deze in zijn pot doen waarbij deze met de basis in melkwei zit.
• Voor een uitgedrupte kaas die een beetje droger is kun u deze
in de pot doen in de lage positie, na eerst de melkwei te heb-
ben verwijderd of u kunt de kaas in de hoge positie laten om
het uitdruppen verder te laten gaan.
• Dek af met de deksels zoals voorzien zodat de kaas de geur van
andere voedingswaren in de koelkast niet overneemt.
• Laat niet meer dan 10 dagen bewaren in de koelkast.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 23
22
STORINGENGIDS
________________________________
Volg altijd strikt de bereidingsprocedure die beschreven is in
deze handleiding. Zo voorkomt u in de meeste gevallen een
teleurstellend resultaat. Mocht u problemen ondervinden dan
kunt u in deze tabel begrijpen wat er is mis gegaan, en hoe het
probleem kan worden opgelost.
U moet zich voor de geest houden dat het resultaat in belangrijke
mate afhangt van de melk en stremselkwaliteit.
Nr. Probleem Oorzaak Oplossing
1 De kaas komt niet uit de vorm Het stremsel is te oud Respecteer de aangewezen uiterste gebruiksdatum.
Het ferment is niet langer werkzaam Gebruik een plattekaas of een « petit suisse »
van een ander merk.
De regeneratie is niet langer efficiënt (maximaal 5 keer).
De melk is van slechte « kwaliteit» Gebruik een melk van een ander merk.
Gebruik bij voorkeur verse volle melk voor de beste
resultaten.
2 De kaas heeft een te vloeibare consistentie Het ferment is niet langer werkzaam Gebruik een nieuw ferment of verhoog de dosis een
beetje.
De melk is van slechte « kwaliteit»
U kunt de verkregen kaas gebruiken voor een volgende
de beurt, met melk van een betere kwaliteit.
Het uitlekken is onvoldoende Laat de melkwei een beetje langer uitlekken.
Verwijder de melkwei zodat de kaas er niet in weekt.
3 De kaas heeft een granulaire consistentie Ferment is te oud Klop de plattekaas met de garde en vervang
(de regeneratie werkt niet meer) uw ferment voor de volgende beurt.
Fabricagetijd te lang Klop de kaas met een garde.
Het mengsel was niet homogeen Klop het ferment goed vooraleer de melk toe
te voegen.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 24
23
ONDERHOUD
____________________________________
OPGELET : Nooit het toestel of het stopcontact in water
onderdompelen. Steeds ontkoppelen en volledig laten
afkoelen vooraleer te reinigen.
Basis en deksel van het apparaat : Maak deze schoon met een
vochtige spons. Goed drogen. Gebruik geen agressieve weefsels,
producten of schuurmiddelen om het plastic niet aan te tasten.
Opgelet : Doe de basis of het deksel nooit in de vaatwas.
Potten en uitdrupvormen voor plattekaas : na elk gebruik en na
het uit de vorm halen van de plattekaas of het consumeren, moet
men de uitdrupvormen en de potten gedurende enkele minuten
laten weken in heet water met detergent en deze vervolgens zorg-
vuldig schoonmaken
Opmerking: Droog alle elementen goed alvorens deze terug te plaat-
sen en op te bergen. Berg het apparaat met gesloten deksel op.
ALGEMENE WAARBORGVOORWAARDEN
____
Uw toestel heeft een waarborg van 2 jaar.
Om gratis te genieten van een bijkomende waarborg van 1 jaar,
schrijf u in op de website
LAGRANGE
(www.lagrange.fr).
De waarborg omvat wisselstukken en werk en dekt de fabricatie-
fouten. Zijn van de waarborg uitgesloten : de beschadigingen
voortkomend uit een verkeerd gebruik of gebruik niet volgens de
handleiding, en de breuken als gevolg van vallen.
DEZE WAARBORG IS VAN TOEPASSING OP HUISHOUDELIJK
GEBRUIK, EN IN GEEN GEVAL OP PROFESSIONEEL GEBRUIK.
De wettelijke waarborg, door de verkoper te eerbiedigen, sluit in
geen geval de wettelijke waarborg uit, voor fabricatiegebreken of
defecten ingevolge de artikelen 1641 en volgende van het
Burgerlijke Wetboek, waartoe de Fabrikant gehouden is. In geval
van defect of slechte werking, wend u tot uw verkoper. In geval
van technisch defect binnen de 8 dagen volgend op de aankoop,
worden de apparaten omgeruild. Na deze termijn worden zij
hersteld door de servicedienst
LAGRANGE
.
RECEPTEN
________________________________________
Voor alle recepten is het belangrijk het kaasmaken vooraf te plannen.
Raadpleeg de handleiding voor de bereidings- en uitlektijd.
NIET-ZOET
Assortiment met kleine verse kaasjes met diverse smaken
4 kleine uitdrupvormen op basis van verse melk van de koe of geit
(elk 0.25 L).
Opmerking: Het gebruik van UHT-melk verhoogt de uitlektijd.
Indien u halfvolle melk gebruikt moet u de kaas uitdrukken in een
filterdoek om zoveel mogelijk de melkwei te verwijderen en vorm
te geven aan de kaas.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 25
24
1 soeplepel Provençaalse kruiden of verse kruiden – 1 soeplepel
fijngehakte noten of hazelnoten – 1 soeplepel komijne- of sesam-
zaadjes – 1 soeplepel peper of paprika in poeder - zout
Bereid uw uitgedrupte kaas 48h vooraf (ongeveer 10 h in de
kaasmachine en een dag uitdruppen).
Zout de kazen aan beide zijden in.
Bedek één kaas met Provençaalse kruiden of fijn gesneden verse krui-
den (bieslook), één met fijngehakte noten of hazelnoten, één met
komijne- of sesamzaadjes en de laatste met peper of paprika in poe-
dervorm. Draai de kaas om en ga op dezelfde wijze te werk.
Presenteer deze op een bord en serveer de kaas samen met boerenbrood.
Cervelle de Canuts (6 pers.)
Deze specialiteit uit Lyon is zeer eenvoudig te bereiden.
1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle UHT-koeienmelk.
1 pot van 20cl slagroom – 200 g sjalotten - 1/2 bundel bieslook -
1 bundel platte peterselie - 1/2 bundel kervel - 1 dl olie – 1 dl
witte droge wijn - zout / peper
Bereid de uitdrupvorm 48 h vooraf voor zoals aangegeven in de
handleiding (reken op één dag of nacht uitlekken). Uw kaas moet
zo consistent mogelijk zijn (verwijder zoveel mogelijk melkwei).
Was de sjalotten en kruiden en snij deze fijn.
Klop samen de slagroom, de witte wijn, de olie en de kaas, breng
op smaak met zout en peper, voeg vervolgens de kruiden en de
sjalotten toe.
U kunt de "cervelle de Canuts" serveren met gepofte of gebakken
aardappelen, of op brood gesmeerd.
Tsatziki (6 pers.)
1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle of halfvolle UHT-koeienmelk.
1 soeplepel dikke room - 2 komkommers - 1 boeket verse munt –
2 teentjes look – 1 soeplepel mosterd – 1 soeplepel olijfolie –
Zout en peper.
Bereid de kaas 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handlei-
ding (reken op één dag of nacht uitlekken).
Schil de komkommers en verwijder de pitjes. Laat deze uitdrup-
pen gedurende enkele uren in een zeef met grof zout.
Klop de uitgedrupte kaas voor het verkrijgen van een gladde en
niet te consistente plattekaas (voeg zo nodig een beetje melkwei
toe). Voeg slagroom toe.
Voeg vervolgens de geperste look, de fijn gehakte munt, de
mosterd en de olie toe. Voeg ook zout en peper toe.
Druk de geperste komkommer uit in een handdoek voor het ver-
wijderen van het overblijvende water. Voeg tenslotte de geraspte
komkommer toe aan de bereiding.
Wafels met zalm en plattekaassaus met dille (4 pers.)
1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle of halfvolle UHT-koeienmelk.
1 soeplepel mosterd – sap van 1/2 citroen – 1 bosje dille – zout
en peper
4 mooie sneden gerookte zalm
Wafeldeeg : 500 g bloem - 1 zakje gist - ¾ L vloeistof (water, bier,
melk) - 125 g boter- 3 of 4 eieren
Bereid de uitdrupvorm 48h vooraf voor zoals aangegeven in de
handleiding (reken op één dag of nacht uitlekken).
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 26
25
Doe de bloem in een terrine, voeg zout, gist en eieren toe. Klop
met een garde om hieraan de vloeistof toe te voegen. Voeg hie-
raan de gesmolten boter toe die u hebt laten lauw worden. Ga
verder met kloppen tot uw deeg goed homogeen wordt. Laat ½
tot 1 uur afkoelen.
Bereid ondertussen het mengsel van de plattekaas.
Klop de uitgedrupte kaas voor het verkrijgen van een gladde en niet
te consistente plattekaas (voeg zo nodig een beetje melkwei toe).
Voeg de mostaard, het citroensap, zout en peper toe, evenals de
blaadjes fijn gehakte dille.
Bak de wafels pas op het laatste moment opdat deze niet slap
zouden worden.
Bedek deze met de plattekaassaus en een snede zalm en dien op
met een salade Mesclun.
U kunt deze ook snijden in 2 of in 4 als u deze wilt opdienen als
borrelhapje.
Wij bevelen u het gebruik aan van een wafelijzer
LAGRANGE
voor
wafels die smeuïge zijn aan de binnenzijde en knapperig aan de
buitenzijde!
Quiche met verse geitenkaas en courgette (6 pers.)
1 grote uitgedrupte kaas van 1 L geitenmelk (bij voorkeur volle melk).
Kruimeldeeg : 225 g bloem - 125 g zachte boter - 1 snuifje zout
70 ml water - 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
3 eieren – 1 glas melk
Bereid de uitdrupvorm 24h vooraf voor zoals aangegeven in de
handleiding (reken op enkele uren uitlekken voor het verwijderen
van zoveel mogelijk melkwei).
Pers uit in een filterdoek om zoveel mogelijk melkwei af te voeren.
Maak het kruimeldeeg en leg deze uit in een bakvorm van 30 à 40
cm diameter.
Perforeer het deeg met enkele vorksteken.
Snij de courgette in 2 in de lengterichting, ontpit deze en snij
deze in fijne plakjes.
Klop de eieren, voeg de melk, zout en peper toe.
Breng de sneetjes courgettes aan.
Doe de kaas op de courgettes.
Voeg de bereiding met de eieren er bovenop toe en breng in een
oven van 180°C gedurende 30-40 min. volgens uw ovencapaciteit.
MET SUIKER
Geklopte plattekaas met aardbeien (4 pers.)
1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle of halfvolle UHT-koeienmelk.
500 g aardbeien (400 g mixen / 100 g in stukjes snijden) – 100 g
poedersuiker
Bereid de kaas 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handlei-
ding (reken op één dag of nacht uitlekken). Klop de plattekaas met
een mixer.
Mix de 400 g aardbeien met de 100 g poedersuiker. Doe het
mengsel in een pan en zet deze op een zacht vuurtje met de
overblijvende 100 g aardbeien die in stukken zijn gesneden. Laat
dit bijna koken zonder dat het tot het kookpunt komt. Als de
puree een lepel bedekt laat dan afkoelen.
Voeg plattekaas toe en meng goed.
Goed koel serveren in glazen.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 27
26
Diverse garnituren voor uitgedrupte kaas (4 pers.)
4 kleine uitgedrupte kaasjes op basis van verse koeienmelk
(elk 0.25 L).
Bereid uw uitgedrupte kaas 48h vooraf (ongeveer 10 h in de
kaasmachine en een dag uitdruppen).
• Uitgedrupte kaasjes met chocolade
300 g pure chocolade – 0,25 L melk - 50 g suiker – Chocolade- of
kokosvlokken voor de decoratie
Breng de melk tot koken in een pan. Voeg de in kleine stukjes ges-
neden chocoladevlokken toe, evenals de suiker. Meng.
Maak los uit de uitdrupvorm en doe de kaas op kleine dessert-
bordjes. Bedek met chocoladesaus.
Decoreer met enkele chocolade- of kokosvlokken.
• Kaasjes uit de Ardeche
1 doos van 500 g kastanjepuree – 40 cl crème fleurette – Enkele
stukjes geglaceerde kastanje als decoratie
Klop de slagroom op. Opgelet de room moet goed koud zijn om
deze op te kloppen.
Voegde kastanjepuree toe.
Maak los uit de uitdrupvorm en doe de kaas op kleine dessert-
bordjes. Bedek met de smeuïge kastanjepuree .
Breng enkele stukjes geglaceerde kastanje aan als decoratie.
• Kaasjes met chantilly met bosvruchten
100g aardbeien – 100g frambozen – 100g bos- of braambessen
2 soeplepels vanillesuiker – 25 cl crème fleurette – 6 muntblaadjes
als decoratie
Klop de slagroom op en voeg de vanillesuiker toe.
Doe de kaasjes in dessertglazen die voldoende groot zijn. Bedek
deze met slagroom en breng de bosvruchten er rondom aan.
Decoreer met een muntblaadje.
• Kaasjes met kruidkoek en perencompote
5 goede stevige peren - 4 sneden kruidkoek - 3 soeplepels de
bruinesuiker - 20 cl droge witte wijn - 1 noot boter
Schil de peren en snijd deze in stukjes (niet te klein). Doe de
boter in een brede pan en laat deze kleuren.
Wanneer de peren gekleurd zijn voeg dan de bruine suiker toe en
laat deze karameliseren.
Voeg na het laten kleuren de witte wijn toe en3 sneden verkrui-
melde kruidkoek.
Laat gedurende een ½ uur koken met deksel terwijl u regelmatig
omroert opdat het niet zou aanbakken.
Bij het einde van het koken krijgt u gekarameliseerde peren in een
dikke stroop.
Breng de nog lauwe peren rond de kaasjes die uit de uitdrupvorm
zijn gehaald en op een dessertbord zijn geplaatst. Doe de stroop
op de kaasjes en verkruimel de overblijvende kruidkoek.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 28
27
Mousse van plattekaas met frambozen (4 pers.)
1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle of halfvolle UHT-koeienmelk
voor het verkrijgen van 400 g plattekaas
1 witvan ei - 1 sap van citroen - frambozenpuree - framboise -
1 gelatineblaadje - 3 soeplepels de griesmeelsuiker - 1 snuifje
zout - witte chocoladevlokken
Bereid de kaas 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handlei-
ding (reken op één dag of nacht uitlekken). Klop de plattekaas op
met een mixer.
Laat de gelatine weken in koud water gedurende de tijd die op
de verpakking is aangegeven, en meng ondertussen de plattekaas
en de suiker in een kom.
Warm het citroensap op.
Laat de gelatine uitlekken en los deze op in warm citroensap. Laat
afkoelen
Klop het wit van ei energiek op tot sneeuw met een snuifje zout.
Voeg het citroensap en de gelatine toe aan het mengsel van de
plattekaas, en vervolgens heel voorzichtig het opgeklopte eiwit
zonder het te breken.
Doe in een doorschijnende glazen bol enkele doorschijnende
frambozen, een laag mousse, en laat vast worden in de
diepvriezer. Giet hierover een soeplepel puree, en vervolgens een
tweede laag mousse.
Doe in de diepvriezer tot de tweede laag aanslaat.
Decoreer met chocoladevlokken net voor het serveren.
Kaastaart sinaasappel/chocolade (6 pers.)
1 grote uitgedrupte kaas van 1 L verse volle koeienmelk voor het
verkrijgen van 500 g plattekaas
4 eieren – 75 g suiker – 150 g zwarte chocolade – 20 g boter –
75 g bloem – ½ zakje chemisch gist – 50 g gekonfijte sinaasappel
- 1 snuifje zout.
Bereid de kaas 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handlei-
ding (reken op één dag of nacht uitlekken). Klop de plattekaas op
met een mixer.
Meng het eigeel met de suiker.
Snij de chocolade in stukjes en laat de stukjes smelten op het vuur
met boter.
Voeg de chocolade aan het mengsel op basis van ei toe, en voeg
vervolgens de plattekaas, de bloem en de gist toe.
Voeg de gekonfijte sinaasappels in teerlingen gesneden toe.
Klop het eiwit met het zout op. Voeg de bereiding toe.
Voeg dit aan een ingeboterde bakvorm toe en bak 20 minuten
bij 180°C.
Haal uit de bakvorm en dien koel op. Serveer hierbij crème anglai-
se of vanille-ijs.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 29
28
Cheesecake met citroen (6 pers.)
1 grote uitgedrupte kaas van 1,5 L verse volle koeienmelk voor het
verkrijgen van 1 kg plattekaas
4 gemiddelde eieren – 2 niet behandelde citroenen – 200g suiker
– ½ pot citroenconfituur of -gelei – 1 snuifje zout – 400 g droge
koekjes – 130 g boter – 1 cc kaneel in poedervorm.
Bereid de kaas 24 h vooraf voor zoals aangegeven in de handlei-
ding (reken op enkele uren uitlekken). Klop de plattekaas op met
een mixer.
Verwarm de oven voor met de thermostaat op 5/6 (160°C).
Boter een bakvorm met verwijderbare bodem in en bedek de
bodem met bakpapier.
Meng de koekjes die verkruimeld zijn in grote stukken met 130 g
gesmolten boter en kaneel.
Doe dit mengsel in op de bakvorm (rand inbegrepen) met een
dikte van 5 mm. Zet koel.
Rasp de citroenschillen fijn. Voeg beetje bij beetje de suiker, de
eieren en het zout toe aan de opgeklopte plattekaas tot een romig
mengsel wordt verkregen.
Doe het mengsel in de bakvorm en maak het oppervlak effen met
een spatel.
Laat gedurende 1 h 10 bakken in het centrum van de oven.
Doof het vuur, laat de biscuit afkoelen met de deur op een kier.
Laat op een zacht vuurtje in een kommetje de citroengelei smel-
ten. Giet een halve centimeter lauwe gel op het oppervlak van de
taart.
Laat gedurende minstens 5 uur in de koelkast.
Doe de cheesecake uit de bakvorm en plaats deze op een bord
en plaats deze met de basis van de bakvorm op het bord. Dien
goed fris op.
LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 30

Documenttranscriptie

LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 1 En cuisine cheese maker Mode d'emploi Gebruiksaanwijzing Betriebsanleitung Istruzioni per l'uso Modo de empleo Instruction book LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 2 - DESCRIPTION DE L’APPAREIL Beschrijving van het apparaat - Gerätebeschreibung 1. Corps en thermoplastique - Lichaam in thermoplastic Gehäuse aus Thermoplast 2. Bandeau en aluminium - Aluminium schotel Blende aus Aluminium 3. Ecran électronique avec rétro-éclairage Elektronisch scherm met bijkomendeverlichting Elektronische Anzeige mit Hintergrundbeleuchtung 4. Pots pour fromage blanc en polypropylène Potten voor plattekaas Quarkübertöpfe 5. Faisselles pour fromage blanc en polypropylène Uitdrupvorm voor plattekaas Quarksiebe 6. Couvercles des pots - Deksels van de potjes Deckel der Gefäße 7. Couvercle de la fromagère - Deksel van de kaasmachine Deckel des Frischkäsebereiters Fromagère - Kaasmachine - Frischkäsebereiter Ref: 449 001 22/07/09 15:40 Page 17 KENMERKEN ______________________________________ LEEFMILIEU _______________________________________ - Lichaam in thermoplastic - Aluminium schotel - 1 grote pot, uitdrupvorm en deksel voor plattekaas – inhoud 1,5 liter - 4 kleine potjes, uitdrupvorm en deksels voor plattekaas – inhoud 0,25 liter elk - elektronisch scherm met achtergrondverlichting - geluidssignaal einde bereiding - 230Volts-50Hz-7Watt Bescherming van het leefmilieu – RICHTLIJN 2002/96/CE Om ons leefmilieu en onze gezondheid te beschermen, moet bij het einde van de levensduur van het apparaat dit worden verwijderd volgens precieze regels. Hierbij is de betrokkenheid van zowel de leverancier als de gebruiker vereist. Om deze reden mag uw apparaat, zoals op het kenplaatje is aangegeven niet via het huisvuil worden afgevoerd. Bij het afvoeren van het apparaat is het uw verantwoordelijkheid dit apparaat af te leveren in een recyclagecentrum voor elektrische en elektronische toestellen. Voor het verkrijgen van informatie over deze recyclagecentra moet u contact opnemen met uw lokale autoriteiten, de organisatie die de recyclage in uw regio verzorgt of met de winkel waar u het apparaat heeft gekocht. Toebehoren te koop bij LAGRANGE: - 4 kleine uitdrupvormen van 0,25 liter elk - 1 grote uitdrupvorm van 1,5 liter SNOER ___________________________________________ ALVORENS HET APPARAAT TE GEBRUIKEN_ De voedingskabel moet goed worden gecontroleerd voor elk gebruik. Indien deze beschadigd is, mag het apparaat niet worden gebruikt. Het snoer mag enkel worden vervangen door LAGRANGE, zijn servicedienst of door een door LAGRANGE geautoriseerde persoon, en dit om gevaar voor de gebruiker te voorkomen. Deze apparaten zijn conform met de richtlijnen 2006/95/CE, 2004/108/CE, DEEE 2002/96/CE, RoHs 2002/95/CE en het EG-reglement contact voedingsmiddelen 1935/2004. Deze handleiding aandachtig lezen en ze bewaren om ze later te kunnen raadplegen. • Steeds het snoer volledig ontrollen • Plaats uw apparaat op een plat vlak. • Nooit uw apparaat plaatsen op een warm oppervlak noch in de nabijheid van een vlam. • Verbind de stekker van het snoer met een stopcontact 10/16 A • Er moet worden opgelet dat kinderen niet met het apparaat spelen. 15 NED LA FROMAGERE:LAGRANGE LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 18 • De personen (met inbegrip van de kinderen) die niet bekwaam zijn om het apparaat in alle veiligheid te gebruiken, zij het ten gevolge van hun fysische, zintuiglijke of mentale capaciteiten, zij het wegens gebrek aan voldoende ervaring of kennis, mogen in geen geval het apparaat bedienen zonder toezicht of instructies van een verantwoordelijk persoon • Nooit uw apparaat onderdompelen in water. • Voor alle behandeling, het apparaat loskoppelen en volledig laten afkoelen. • Voor uw veiligheid is het aangeraden uw apparaat nooit te gebruiken of achter te laten op een plaats die is blootgesteld aan weersomstandigheden of vochtigheid. • Nooit uw apparaat aangeschakeld laten zonder het te gebruiken. • Het apparaat niet verplaatsen wanneer het in werking is. • Het apparaat niet inbouwen. • Deze apparaten zijn niet bestemd om in werking te laten treden met behulp van een externe tijdschakelaar of een gescheiden systeem voor bediening op afstand. • Nooit het apparaat bedekken met linnen als het in werking is. • Steeds de delen die hebben gediend voor de bereiding goed reinigen, en dit na elk gebruik. • Indien uw apparaat beschadigd is, gebruik het niet en contacteer, gebruik het niet en contacteer de servicedienst LAGRANGE. • Voor uw veiligheid, gebruik slechts de toebehoren en wisselstukken LAGRANGE geschikt voor uw apparaat. • De kaasmachine nooit in de koelkast plaatsen. PRAKTISCHE RAADGEVINGEN _________________ De melk • U kunt koeienmelk of geitenmelk gebruiken. Geitenmelk levert een veel grotere reductie dan koeienmelk op, zodat u meer melkwei verliest. • Kies bij voorkeur verse volle melk voor de uitdrupvorm en volle UHT-melk voor opgeklopte plattekaas. De volle melk geeft een smeuïger resultaat en verhoogt de smaak van de plattekaas. Gebruik de onderstaande schaal voor het kiezen van uw melk voor de gewenste consistentie. Melk ½ volle UHT Vloeibare consistentie Melk Melk ½ volle vers Volle UHT Melk Volle melk vers Dikke consistentie • Bij gebruik van boerderijmelk moet u deze voorafgaand laten koken om alle besmetting van de melk te voorkomen (het aangroeien van een populatie bacteriën kan gevaar opleveren). Laat hiervoor de temperatuur stijgen tot het kookpunt, en dit maximaal gedurende één minuut, laat vervolgens afkoelen tot omgevingstemperatuur en giet de melk over een zeef om het vel te verwijderen. • Volgens de gebruikte melk krijgt u witte kazen die in min of meerdere mate rijk zijn aan vetstoffen en van diverse consistentie. 16 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 19 Opmerking: De smaak en de consistentie van de 1ste beurt kunnen verschillend zijn van de volgende met « regeneratie ». Het ferment • Bij een eerste gebruik kunt u als ferment plattekaas "petits suisses" gebruiken die u in de handel vindt. • Vervolgens kunt u 2 goed gevulde soeplepels van uw verkregen plattekaas of een glas melkwei gebruiken voor de volgende beurt. Bewaar voor een optimale efficiëntie het ferment koel, en niet langer dan 8 dagen. Deze« regeneratie » mag niet meer dan 5 keer plaatsvinden, daarna zal het ferment niet meer zo efficiënt werken, en de kwaliteit van de plattekaas zal verminderen. • Het is ook mogelijk een ferment « speciale plattekaas » in zijn gelyofiliseerde vorm te kopen bij de apotheek. Dit ferment vervangt de plattekaas of de petits suisses evenals het stremsel vanaf de 1de beurt. Een zakje van 2 g moet per beurt worden gebruikt. Het stremsel U kunt stremsel bij de apotheek vinden in de vorm van een druppenteller. Filterdoek U kunt filterdoek vinden in de drogisterij. U kunt deze ook vervangen door steriele kompressen of een vochtige vaatdoek (bij voorkeur gemaakt uit een synthetisch materiaal om te vermijden dat het stremsel aan het weefsel blijft kleven). 17 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 20 DOSERING EN PROGRAMMERING VAN DE TIJD Opmerking: Indien u een zakje ferment « speciale plattekaas » in zijn gelyofiliseerde vorm gebruikt (verkrijgbaar bij de apotheek) zijn de tijden identiek. Aarzel niet om uw lepels goed te vullen met ferment. Het is beter om teveel ferment toe te voegen dan te weinig Onafhankelijk van het melktype (koe of geit), zijn de dosis de volgende : Melk Ferment Eerste gebruik (plattekaas of petit-suisse uit de handel) Verse melk 1 liter 1 soeplepel of 1 petit-suisse 1,5 liter 2 soeplepels of 2 petits-suisses Volle UHT-melk 1 liter 1 soeplepel of 1 petit-suisse 1,5 liter 2 soeplepels of 2 petits-suisses Half-afgeroomde UHT-melk 1 liter 1 soeplepel of 1 petit-suisse 1,5 liter 2 soeplepels of 2 petits-suisses Rauwe melk 1 liter 1 soeplepel of 1 petit-suisse 1,5 liter 2 soeplepels of 2 petits-suisses Regeneratie (plattekaas of melkwei van een vorige beurt) maximaal 5 keer Verse melk 1 liter 2 soeplepel of 1 glas melkwei 1,5 liter 3 soeplepel of 1 glas melkwei Volle UHT-melk 1 liter 2 soeplepel of 1 glas melkwei 1,5 liter 3 soeplepel of 1 glas melkwei Half-afgeroomde UHT-melk 1 liter 2 soeplepel of 1 glas melkwei 1,5 liter 3 soeplepel of 1 glas melkwei Rauwe melk 1 liter 2 soeplepel of 1 glas melkwei 1,5 liter 3 soeplepel of 1 glas melkwei 18 Stremsel Tijd 3 druppels 5 druppels 6 druppels 8 druppels 6 druppels 8 druppels 6 druppels 8 druppels 10 uren 3 druppels 5 druppels 6 druppels 8 druppels 6 druppels 8 druppels 6 druppels 8 druppels 12 uren 14 uren 12 uren 8 uren 10 uren LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 21 • Opgelet, in tegenstelling tot de yoghurtbereiding mag tijdens de bereiding van de plattekaas geen suiker worden toegevoegd, anders zal deze niet stremmen. • Meng in een recipiënt het gekozen ferment met een beetje melk (zie paragraaf « Praktische tips » voor de keuze van de ingrediënten) • Klop het mengsel tot een homogeen en glad mengsel wordt verkregen. Voeg de rest van de melk al kloppend toe. Ter herinnering, de 4 kleine potjes hebben een inhoud voor 1 liter melk (0,25 liter per pot) en de grote pot 1,5 liter. • Voeg het stremsel toe en meng voorzichtig. Opgelet, niet kloppen na het toevoegen van het stremsel zodat een optimaal stremmen plaatsvindt. • Breng de uitdrupvorm(en) voor plattekaas in de overeenkomstige pot(ten). De aanslagen van de uitdrupvorm moeten zich benedenbevinden in de holte van de golf (Zie afbeeldig 1). Plaats de grote pot of de 4 kleine potjes in de kaasmachine. • Breng het mengsel in de grote pot of in de 4 kleine potjes voor plattekaas. Let erop het maximumniveau op de uitdrupvorm niet te overschrijden. • Opgelet, de potten en de uitdrupvorm niet bedekken met hun deksels tijdens de kaasbereiding. • Plaats het deksel van de kaasmachine op zijn plaats. Sluit het apparaat aan op het elektrisch net. Het scherm geeft dan knipperend « 00 » aan. • Druk op de toets « tijdsregeling » tot de gewenste tijd verschijnt (zie paragraaf « Dosering en programmering van de tijd »). De maximaal instelbare tijd is 15 h. Druk gedurende 2 seconden op de knop voor het versnellen van de tijdsregeling. Inbedrijfstelling en gebruik ___________________ 1STE GEBRUIK • Let er bij het uitpakken zorgvuldig op alle stouwonderdelen te verwijderen. • Controleer of alle onderdelen en toebehoren aanwezig zijn zonder defecten. • Maak voor uw apparaat gebruikt alle onderdelen schoon (zie paragraaf onderhoud). INBEDRIJFSTELLING • Controleer vóór het uitvoeren van werkzaamheden of het apparaat losgekoppeld is. • Droog de basis goed vooraleer deze te vervangen of droog de potjes voor plattekaas in het apparaat. OPGELET: Plaats uw kaasmachine nooit op een trillend oppervlak (zoals op een koelkast) of blootgesteld aan tocht. Laat deze altijd met rust tijdens het proces : verplaats deze niet en verwijder de potten en uitdrupvormen niet gedurende een werkingscyclus anders brengt u het succes van uw plattekaasbereiding in gevaar plattekaas. BEREIDING VAN PLATTEKAAS • Gebruik de ingrediënten bij omgevingstemperatuur. Hoe lager de temperatuur is hoe langer de bereiding duurt. • Indien u plattekaas of petit suisse heeft gekozen, klop deze eerst alleen op vooraleer deze te mengen met de andere ingrediënten. 19 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 22 -1- • Druk op de knop « start/stop». Wanneer het geluidsignaal klinkt en het blauwe licht van het scherm oplicht, betekent dit dat het programma gestart is. Het scherm geeft vervolgens het aantal overblijvende uren aan vóór het einde van het programma. • Wanneer de cyclus beëindigd is, geeft het scherm « 00 » weer zonder knipperen. Een geluidsignaal klinkt dan 5 maal. U kunt het alarm eerder uitschakelen met de knop « start/stop». • Zodra het apparaat de stand stop bereikt, geeft het scherm « 00 » knipperend weer. • Trek de stekker van het apparaat uit na elk gebruik. • Laat het apparaat enkele minuten afkoelen en verwijder vervolgens de potjes plattekaas. OPGELET : er kan zich condensatie in het deksel van het apparaat vormen. Let er bij het verwijderen van het deksel op dat dit opgehoopte water niet op de plattekaas valt. Geklopte plattekaas..........uitdruptijd van 2 à 4 uren Uitgedrupt « vochtig »......5 uitdruptijd van 12 à 10 uren Uitgedrupt « droog »........12 uitdruptijd van 12 à 24 uren • Indien u een « vochtige» kaas wenst, gooi dan de melkwei niet weg. Laat de basis van de uitgedrupte kaas in de wei zodat de plattekaas niet verder uitdroogt. • Als u een drogere kaas wenst dan moet u de melkwei regelmatig verwijderen. U kunt ook enkele insnijdingen maken in de uitgedrupte kaas om het uitdruppen te versnellen. UITLEKKEN VAN DE PLATTEKAAS • Verwijder voorzichtig de pot of potten uit de kaasmachine. U kunt nu de plattekaas laten uitlekken door elke uitdrupvorm in zijn pot te draaien tot de kleine nokken vastklikken. De golfvorm vergemakkelijkt dit. • U kunt de kaas consumeren of gebruiken in uitdrupvorm door deze uit de vorm te halen, of u kunt deze kloppen met een garde of mixen om een smeuïge geklopte plattekaas te verkrijgen. De kaas niet kloppen in de uitdrupvorm. Hierbij kan een deel via de gaatjes ontsnappen. • Plaats de potjes en de uitdrupvormen in de stand « hoog» voor uitlekken in de koelkast. Bepaal in de onderstaande tabel de benaderende uitdruptijd volgens het gewenste resultaat : geklopte plattekaas, uitgedrupt zonder meer (« vochtig ») en uitgedrupt voor een latere rijping (« droog »). • U kunt een weinig zout aan uw kaas toevoegen. Merk op dat de kaas meer melkwei produceert door het toevoegen van zout. • U kunt ook het uitdruppen langer laten doorgaan voor het verkrijgen van een « droge » kaas. 20 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 23 Opmerking : Het rijpen is een kunst die moeilijk is te beheersen. Met geduld en oefenen zult u snel vooruitgang boeken. U kunt verschillende testen doen om te komen tot het gewenste kaastype. Ter informatie: voor het verkrijgen van een klein kaasje type « geitenkaasje » is ongeveer 0,5 liter melk nodig. Voor grotere kazen moeten dus grotere volumes melk worden gebruikt. Wij bevelen aan voor de eerste kaasjes niet meer dan 1 liter melk te gebruiken. RIJPING VAN EEN « DROGE» KAAS Plattekaas is de basis voor de meeste kazen. Voor het verkrijgen van een drogere kaas moet deze vervolgens verder worden verwerkt. Hierna volgen enkele regels. De smaak wordt bepaald door het seizoen, de melk, het zout, de temperatuur en de positie. Stappen: • Haal uw kaas uit de vorm en zout deze (1 snuifje) lichtjes aan de bovenzijde. U kunt ook aroma toevoegen (peper, kruiden, komijn…). • Draai deze de volgende dag om en zout de andere zijde • Herhaal deze bewerking elke dag gedurende 3 à 4 dagen voor een kaas van 1,5 L à 1 L en gedurende 2 à 3 dagen voor een kaas van 0,25 L. • Uw kaas is nu klaar en de rijping kan beginnen. Hiervoor beschikt u het best over een goede verluchte kelder bij ongeveer 15°. Wanneer u niet over een kelder beschikt, plaats de kaas dan op de koelste plaats van het huis en bescherm de kaas met een kaasstolp met net tegen insecten. Vergeet niet deze elke dag om te draaien. • Laat voor een droge kaas deze gedurende enkele dagen rusten in de juiste omstandigheden tot de gewenste consistentie wordt verkregen. Voor een lopende kaas is het principe hetzelfde, maar wordt deze blootgesteld aan een temperatuur van 20 à 22°, beschut tegen tocht. BEWARING _______________________________________ • Bewaar uw plattekaas koel in de koelkast. • Om toe te laten dat de uitgedrupte kaas vochtig blijft, kunt u deze in zijn pot doen waarbij deze met de basis in melkwei zit. • Voor een uitgedrupte kaas die een beetje droger is kun u deze in de pot doen in de lage positie, na eerst de melkwei te hebben verwijderd of u kunt de kaas in de hoge positie laten om het uitdruppen verder te laten gaan. • Dek af met de deksels zoals voorzien zodat de kaas de geur van andere voedingswaren in de koelkast niet overneemt. • Laat niet meer dan 10 dagen bewaren in de koelkast. 21 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 24 STORINGENGIDS ________________________________ Volg altijd strikt de bereidingsprocedure die beschreven is in deze handleiding. Zo voorkomt u in de meeste gevallen een teleurstellend resultaat. Mocht u problemen ondervinden dan kunt u in deze tabel begrijpen wat er is mis gegaan, en hoe het probleem kan worden opgelost. U moet zich voor de geest houden dat het resultaat in belangrijke mate afhangt van de melk en stremselkwaliteit. Nr. Probleem Oorzaak Oplossing 1 De kaas komt niet uit de vorm Het stremsel is te oud Respecteer de aangewezen uiterste gebruiksdatum. Het ferment is niet langer werkzaam Gebruik een plattekaas of een « petit suisse » van een ander merk. De regeneratie is niet langer efficiënt (maximaal 5 keer). De melk is van slechte « kwaliteit» 2 3 De kaas heeft een te vloeibare consistentie De kaas heeft een granulaire consistentie Gebruik een melk van een ander merk. Gebruik bij voorkeur verse volle melk voor de beste resultaten. Het ferment is niet langer werkzaam Gebruik een nieuw ferment of verhoog de dosis een beetje. De melk is van slechte « kwaliteit» U kunt de verkregen kaas gebruiken voor een volgende de beurt, met melk van een betere kwaliteit. Het uitlekken is onvoldoende Laat de melkwei een beetje langer uitlekken. Ferment is te oud (de regeneratie werkt niet meer) Verwijder de melkwei zodat de kaas er niet in weekt. Klop de plattekaas met de garde en vervang uw ferment voor de volgende beurt. Fabricagetijd te lang Klop de kaas met een garde. Het mengsel was niet homogeen Klop het ferment goed vooraleer de melk toe te voegen. 22 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 25 DEZE WAARBORG IS VAN TOEPASSING OP HUISHOUDELIJK GEBRUIK, EN IN GEEN GEVAL OP PROFESSIONEEL GEBRUIK. De wettelijke waarborg, door de verkoper te eerbiedigen, sluit in geen geval de wettelijke waarborg uit, voor fabricatiegebreken of defecten ingevolge de artikelen 1641 en volgende van het Burgerlijke Wetboek, waartoe de Fabrikant gehouden is. In geval van defect of slechte werking, wend u tot uw verkoper. In geval van technisch defect binnen de 8 dagen volgend op de aankoop, worden de apparaten omgeruild. Na deze termijn worden zij hersteld door de servicedienst LAGRANGE. ONDERHOUD ____________________________________ OPGELET : Nooit het toestel of het stopcontact in water onderdompelen. Steeds ontkoppelen en volledig laten afkoelen vooraleer te reinigen. Basis en deksel van het apparaat : Maak deze schoon met een vochtige spons. Goed drogen. Gebruik geen agressieve weefsels, producten of schuurmiddelen om het plastic niet aan te tasten. Opgelet : Doe de basis of het deksel nooit in de vaatwas. Potten en uitdrupvormen voor plattekaas : na elk gebruik en na het uit de vorm halen van de plattekaas of het consumeren, moet men de uitdrupvormen en de potten gedurende enkele minuten laten weken in heet water met detergent en deze vervolgens zorgvuldig schoonmaken Opmerking: Droog alle elementen goed alvorens deze terug te plaatsen en op te bergen. Berg het apparaat met gesloten deksel op. RECEPTEN ________________________________________ Voor alle recepten is het belangrijk het kaasmaken vooraf te plannen. Raadpleeg de handleiding voor de bereidings- en uitlektijd. NIET-ZOET ALGEMENE WAARBORGVOORWAARDEN____ Assortiment met kleine verse kaasjes met diverse smaken Uw toestel heeft een waarborg van 2 jaar. Om gratis te genieten van een bijkomende waarborg van 1 jaar, schrijf u in op de website LAGRANGE (www.lagrange.fr). De waarborg omvat wisselstukken en werk en dekt de fabricatiefouten. Zijn van de waarborg uitgesloten : de beschadigingen voortkomend uit een verkeerd gebruik of gebruik niet volgens de handleiding, en de breuken als gevolg van vallen. 4 kleine uitdrupvormen op basis van verse melk van de koe of geit (elk 0.25 L). Opmerking: Het gebruik van UHT-melk verhoogt de uitlektijd. Indien u halfvolle melk gebruikt moet u de kaas uitdrukken in een filterdoek om zoveel mogelijk de melkwei te verwijderen en vorm te geven aan de kaas. 23 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 26 1 soeplepel Provençaalse kruiden of verse kruiden – 1 soeplepel fijngehakte noten of hazelnoten – 1 soeplepel komijne- of sesamzaadjes – 1 soeplepel peper of paprika in poeder - zout Tsatziki (6 pers.) 1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle of halfvolle UHT-koeienmelk. 1 soeplepel dikke room - 2 komkommers - 1 boeket verse munt – 2 teentjes look – 1 soeplepel mosterd – 1 soeplepel olijfolie – Zout en peper. Bereid uw uitgedrupte kaas 48h vooraf (ongeveer 10 h in de kaasmachine en een dag uitdruppen). Zout de kazen aan beide zijden in. Bedek één kaas met Provençaalse kruiden of fijn gesneden verse kruiden (bieslook), één met fijngehakte noten of hazelnoten, één met komijne- of sesamzaadjes en de laatste met peper of paprika in poedervorm. Draai de kaas om en ga op dezelfde wijze te werk. Presenteer deze op een bord en serveer de kaas samen met boerenbrood. Bereid de kaas 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handleiding (reken op één dag of nacht uitlekken). Schil de komkommers en verwijder de pitjes. Laat deze uitdruppen gedurende enkele uren in een zeef met grof zout. Klop de uitgedrupte kaas voor het verkrijgen van een gladde en niet te consistente plattekaas (voeg zo nodig een beetje melkwei toe). Voeg slagroom toe. Voeg vervolgens de geperste look, de fijn gehakte munt, de mosterd en de olie toe. Voeg ook zout en peper toe. Druk de geperste komkommer uit in een handdoek voor het verwijderen van het overblijvende water. Voeg tenslotte de geraspte komkommer toe aan de bereiding. Cervelle de Canuts (6 pers.) Deze specialiteit uit Lyon is zeer eenvoudig te bereiden. 1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle UHT-koeienmelk. 1 pot van 20cl slagroom – 200 g sjalotten - 1/2 bundel bieslook 1 bundel platte peterselie - 1/2 bundel kervel - 1 dl olie – 1 dl witte droge wijn - zout / peper Wafels met zalm en plattekaassaus met dille (4 pers.) Bereid de uitdrupvorm 48 h vooraf voor zoals aangegeven in de handleiding (reken op één dag of nacht uitlekken). Uw kaas moet zo consistent mogelijk zijn (verwijder zoveel mogelijk melkwei). 1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle of halfvolle UHT-koeienmelk. 1 soeplepel mosterd – sap van 1/2 citroen – 1 bosje dille – zout en peper 4 mooie sneden gerookte zalm Wafeldeeg : 500 g bloem - 1 zakje gist - ¾ L vloeistof (water, bier, melk) - 125 g boter- 3 of 4 eieren Was de sjalotten en kruiden en snij deze fijn. Klop samen de slagroom, de witte wijn, de olie en de kaas, breng op smaak met zout en peper, voeg vervolgens de kruiden en de sjalotten toe. U kunt de "cervelle de Canuts" serveren met gepofte of gebakken aardappelen, of op brood gesmeerd. Bereid de uitdrupvorm 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handleiding (reken op één dag of nacht uitlekken). 24 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 27 Doe de bloem in een terrine, voeg zout, gist en eieren toe. Klop met een garde om hieraan de vloeistof toe te voegen. Voeg hieraan de gesmolten boter toe die u hebt laten lauw worden. Ga verder met kloppen tot uw deeg goed homogeen wordt. Laat ½ tot 1 uur afkoelen. Bereid ondertussen het mengsel van de plattekaas. Klop de uitgedrupte kaas voor het verkrijgen van een gladde en niet te consistente plattekaas (voeg zo nodig een beetje melkwei toe). Voeg de mostaard, het citroensap, zout en peper toe, evenals de blaadjes fijn gehakte dille. Bak de wafels pas op het laatste moment opdat deze niet slap zouden worden. Bedek deze met de plattekaassaus en een snede zalm en dien op met een salade Mesclun. U kunt deze ook snijden in 2 of in 4 als u deze wilt opdienen als borrelhapje. Wij bevelen u het gebruik aan van een wafelijzer LAGRANGE voor wafels die smeuïge zijn aan de binnenzijde en knapperig aan de buitenzijde! Maak het kruimeldeeg en leg deze uit in een bakvorm van 30 à 40 cm diameter. Perforeer het deeg met enkele vorksteken. Snij de courgette in 2 in de lengterichting, ontpit deze en snij deze in fijne plakjes. Klop de eieren, voeg de melk, zout en peper toe. Breng de sneetjes courgettes aan. Doe de kaas op de courgettes. Voeg de bereiding met de eieren er bovenop toe en breng in een oven van 180°C gedurende 30-40 min. volgens uw ovencapaciteit. MET SUIKER Geklopte plattekaas met aardbeien (4 pers.) 1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle of halfvolle UHT-koeienmelk. 500 g aardbeien (400 g mixen / 100 g in stukjes snijden) – 100 g poedersuiker Bereid de kaas 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handleiding (reken op één dag of nacht uitlekken). Klop de plattekaas met een mixer. Quiche met verse geitenkaas en courgette (6 pers.) 1 grote uitgedrupte kaas van 1 L geitenmelk (bij voorkeur volle melk). Kruimeldeeg : 225 g bloem - 125 g zachte boter - 1 snuifje zout 70 ml water - 1 grote courgette of 2 kleine courgettes 3 eieren – 1 glas melk Mix de 400 g aardbeien met de 100 g poedersuiker. Doe het mengsel in een pan en zet deze op een zacht vuurtje met de overblijvende 100 g aardbeien die in stukken zijn gesneden. Laat dit bijna koken zonder dat het tot het kookpunt komt. Als de puree een lepel bedekt laat dan afkoelen. Voeg plattekaas toe en meng goed. Goed koel serveren in glazen. Bereid de uitdrupvorm 24h vooraf voor zoals aangegeven in de handleiding (reken op enkele uren uitlekken voor het verwijderen van zoveel mogelijk melkwei). Pers uit in een filterdoek om zoveel mogelijk melkwei af te voeren. 25 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 28 Diverse garnituren voor uitgedrupte kaas (4 pers.) • Kaasjes met chantilly met bosvruchten 100g aardbeien – 100g frambozen – 100g bos- of braambessen 2 soeplepels vanillesuiker – 25 cl crème fleurette – 6 muntblaadjes als decoratie 4 kleine uitgedrupte kaasjes op basis van verse koeienmelk (elk 0.25 L). Bereid uw uitgedrupte kaas 48h vooraf (ongeveer 10 h in de kaasmachine en een dag uitdruppen). Klop de slagroom op en voeg de vanillesuiker toe. Doe de kaasjes in dessertglazen die voldoende groot zijn. Bedek deze met slagroom en breng de bosvruchten er rondom aan. Decoreer met een muntblaadje. • Uitgedrupte kaasjes met chocolade 300 g pure chocolade – 0,25 L melk - 50 g suiker – Chocolade- of kokosvlokken voor de decoratie • Kaasjes met kruidkoek en perencompote 5 goede stevige peren - 4 sneden kruidkoek - 3 soeplepels de bruinesuiker - 20 cl droge witte wijn - 1 noot boter Breng de melk tot koken in een pan. Voeg de in kleine stukjes gesneden chocoladevlokken toe, evenals de suiker. Meng. Maak los uit de uitdrupvorm en doe de kaas op kleine dessertbordjes. Bedek met chocoladesaus. Decoreer met enkele chocolade- of kokosvlokken. Schil de peren en snijd deze in stukjes (niet te klein). Doe de boter in een brede pan en laat deze kleuren. Wanneer de peren gekleurd zijn voeg dan de bruine suiker toe en laat deze karameliseren. Voeg na het laten kleuren de witte wijn toe en3 sneden verkruimelde kruidkoek. Laat gedurende een ½ uur koken met deksel terwijl u regelmatig omroert opdat het niet zou aanbakken. Bij het einde van het koken krijgt u gekarameliseerde peren in een dikke stroop. Breng de nog lauwe peren rond de kaasjes die uit de uitdrupvorm zijn gehaald en op een dessertbord zijn geplaatst. Doe de stroop op de kaasjes en verkruimel de overblijvende kruidkoek. • Kaasjes uit de Ardeche 1 doos van 500 g kastanjepuree – 40 cl crème fleurette – Enkele stukjes geglaceerde kastanje als decoratie Klop de slagroom op. Opgelet de room moet goed koud zijn om deze op te kloppen. Voegde kastanjepuree toe. Maak los uit de uitdrupvorm en doe de kaas op kleine dessertbordjes. Bedek met de smeuïge kastanjepuree . Breng enkele stukjes geglaceerde kastanje aan als decoratie. 26 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 29 Mousse van plattekaas met frambozen (4 pers.) Kaastaart sinaasappel/chocolade (6 pers.) 1 grote uitgedrupte kaas van 1 L volle of halfvolle UHT-koeienmelk voor het verkrijgen van 400 g plattekaas 1 witvan ei - 1 sap van citroen - frambozenpuree - framboise 1 gelatineblaadje - 3 soeplepels de griesmeelsuiker - 1 snuifje zout - witte chocoladevlokken 1 grote uitgedrupte kaas van 1 L verse volle koeienmelk voor het verkrijgen van 500 g plattekaas 4 eieren – 75 g suiker – 150 g zwarte chocolade – 20 g boter – 75 g bloem – ½ zakje chemisch gist – 50 g gekonfijte sinaasappel - 1 snuifje zout. Bereid de kaas 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handleiding (reken op één dag of nacht uitlekken). Klop de plattekaas op met een mixer. Bereid de kaas 48h vooraf voor zoals aangegeven in de handleiding (reken op één dag of nacht uitlekken). Klop de plattekaas op met een mixer. Laat de gelatine weken in koud water gedurende de tijd die op de verpakking is aangegeven, en meng ondertussen de plattekaas en de suiker in een kom. Warm het citroensap op. Laat de gelatine uitlekken en los deze op in warm citroensap. Laat afkoelen Klop het wit van ei energiek op tot sneeuw met een snuifje zout. Voeg het citroensap en de gelatine toe aan het mengsel van de plattekaas, en vervolgens heel voorzichtig het opgeklopte eiwit zonder het te breken. Doe in een doorschijnende glazen bol enkele doorschijnende frambozen, een laag mousse, en laat vast worden in de diepvriezer. Giet hierover een soeplepel puree, en vervolgens een tweede laag mousse. Doe in de diepvriezer tot de tweede laag aanslaat. Decoreer met chocoladevlokken net voor het serveren. Meng het eigeel met de suiker. Snij de chocolade in stukjes en laat de stukjes smelten op het vuur met boter. Voeg de chocolade aan het mengsel op basis van ei toe, en voeg vervolgens de plattekaas, de bloem en de gist toe. Voeg de gekonfijte sinaasappels in teerlingen gesneden toe. Klop het eiwit met het zout op. Voeg de bereiding toe. Voeg dit aan een ingeboterde bakvorm toe en bak 20 minuten bij 180°C. Haal uit de bakvorm en dien koel op. Serveer hierbij crème anglaise of vanille-ijs. 27 LA FROMAGERE:LAGRANGE 22/07/09 15:40 Page 30 Rasp de citroenschillen fijn. Voeg beetje bij beetje de suiker, de eieren en het zout toe aan de opgeklopte plattekaas tot een romig mengsel wordt verkregen. Doe het mengsel in de bakvorm en maak het oppervlak effen met een spatel. Laat gedurende 1 h 10 bakken in het centrum van de oven. Doof het vuur, laat de biscuit afkoelen met de deur op een kier. Laat op een zacht vuurtje in een kommetje de citroengelei smelten. Giet een halve centimeter lauwe gel op het oppervlak van de taart. Laat gedurende minstens 5 uur in de koelkast. Doe de cheesecake uit de bakvorm en plaats deze op een bord en plaats deze met de basis van de bakvorm op het bord. Dien goed fris op. Cheesecake met citroen (6 pers.) 1 grote uitgedrupte kaas van 1,5 L verse volle koeienmelk voor het verkrijgen van 1 kg plattekaas 4 gemiddelde eieren – 2 niet behandelde citroenen – 200g suiker – ½ pot citroenconfituur of -gelei – 1 snuifje zout – 400 g droge koekjes – 130 g boter – 1 cc kaneel in poedervorm. Bereid de kaas 24 h vooraf voor zoals aangegeven in de handleiding (reken op enkele uren uitlekken). Klop de plattekaas op met een mixer. Verwarm de oven voor met de thermostaat op 5/6 (160°C). Boter een bakvorm met verwijderbare bodem in en bedek de bodem met bakpapier. Meng de koekjes die verkruimeld zijn in grote stukken met 130 g gesmolten boter en kaneel. Doe dit mengsel in op de bakvorm (rand inbegrepen) met een dikte van 5 mm. Zet koel. 28
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

LAGRANGE FROMAGERE 439 601 de handleiding

Categorie
Blenders
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor