Zanussi ZFM15100 Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL
Gebruiksaanwijzing 2
IT
Istruzioni per l’uso 23
Magnetron
Forno a microonde
ZFM15100
Inhoud
Veiligheidsinformatie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Veiligheidsvoorschriften _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Beschrijving van het product _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Voor het eerste gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Dagelijks gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Gebruik van de accessoires _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Nuttige aanwijzingen en tips _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Recepten _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 17
Onderhoud en reiniging _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Probleemoplossing _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Montage _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Milieubescherming _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Wijzigingen voorbehouden.
Veiligheidsinformatie
Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie en ge-
bruik van het apparaat. De fabrikant is niet verantwoordelijk voor
letsel en schade veroorzaakt door een foutieve installatie. Bewaar
de instructies van het apparaat voor toekomstig gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Waarschuwing! Gevaar voor verstikking, letsel of permanente
invaliditeit.
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en
ouder en door mensen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of
verstandelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis,
indien zij onder toezicht staan van een volwassene of van ie-
mand die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
Laat kinderen niet met het apparaat spelen. Kinderen jonger dan
3 jaar moeten niet zonder toezicht in de buurt van het apparaat
worden gelaten.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen.
Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat als
het in werking is of afkoelt. Het apparaat is heet.
Als het apparaat is uitgerust met een kinderbeveiliging, raden wij
aan dit te activeren.
Reiniging en onderhoud mag niet worden uitgevoerd door kinde-
ren zonder toezicht.
Houd het apparaat en de snoeren buiten het bereik van kinderen
jonger dan 8 jaar.
2
www.zanussi.com
Algemene veiligheid
Dit apparaat is bedoeld voor huishoudelijk gebruik of gelijksoorti-
ge toepassingen zoals:
personeelskeukens in winkels, kantoren of andere werkomge-
vingen,
boerderijen,
door gasten in hotels, motels en andere residentiële omgevin-
gen,
bed-and-breakfast accomodaties.
Van binnen wordt het apparaat heet als het in werking is. Raak
de verwarmingselementen in het apparaat niet aan. Gebruik altijd
ovenhandschoenen om accessoires of kookgerei te plaatsen of
verwijderen.
Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te maken.
Zet de stroomtoevoer uit alvorens onderhoud te plegen.
Als de deur, scharnieren/handgrepen of deurafdichtingen zijn
beschadigd, mag het apparaat niet worden gebruikt tot hij is ge-
repareerd door een vakkundig persoon.
De apparaten zijn niet bedoeld om bediend te worden door mid-
del van een externe timer of een apart afstandsbedieningsys-
teem.
Alleen een vakkundig persoon kan onderhouds- of reparatie-
werkzaamheden uitvoeren waarvoor de afdekking moet worden
verwijderd die beschermd tegen blootstelling aan magnetrone-
nergie.
Verwarm geen vloeistoffen of andere levensmiddelen in afgeslo-
ten houders. Deze kunnen dan ontploffen.
Gebruik alleen hulpstukken die geschikt zijn voor gebruik in de
magnetron.
Let bij het opwarmen van voedsel in plastic of papieren houders
op het apparaat vanwege de mogelijkheid tot zelfontbranding.
3
www.zanussi.com
Het apparaat is bedoeld voor het opwarmen van voedsel en
dranken. Het drogen van levensmiddelen of kleding en het op-
warmen van warmhoudpads, slippers, sponzen, vochtige doek-
jes en dergelijke kan leiden tot letsel, zelfontbranding of brand.
Als rook wordt waargenomen, zet dan het apparaat uit of trek de
stekker uit het stopcontact en houd de deur gesloten om vlam-
men te doven.
Het in de magnetron opwarmen van dranken kan ertoe leiden
dat het langer duurt voordat het kookpunt wordt bereikt. Pas op
als u de houder uit de magnetron haalt.
De inhoud van melkflesjes en potjes babyvoeding moet worden
geroerd of geschud en de temperatuur moet voor consumptie
worden gecontroleerd om brandwonden te voorkomen.
Eieren in de schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet in
het apparaat worden opgewarmd omdat ze dan kunnen ontplof-
fen, zelfs nadat de magnetronverwarming is beëindigd.
Het apparaat moet regelmatig worden gereinigd en voedselres-
ten dienen te worden verwijderd.
Het niet schoonhouden van het apparaat kan leiden tot bescha-
digingen aan het oppervlak hetgeen weer een negatief effect kan
hebben op de levensduur van het apparaat wat weer kan leiden
tot een gevaarlijke situatie.
De temperatuur van de toegankelijke oppervlakken kan hoog zijn
als het apparaat in werking is
De magnetronoven mag uitsluitend in een kast worden geplaatst
als het in een kast is getest.
De achterwand van het apparaat wordt tegen een wand ge-
plaatst.
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers om de glazen deur schoon te maken, deze kunnen
krassen veroorzaken op het oppervlak, waardoor het glas zou
kunnen breken.
4
www.zanussi.com
Als de voedingskabel beschadigd is, moet de fabrikant, een er-
kende serviceverlener of een gekwalificeerd persoon deze ver-
vangen teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen.
Veiligheidsvoorschriften
Installatie
Waarschuwing! Alleen een erkende
installatietechnicus mag het apparaat
installeren.
Verwijder alle verpakkingsmaterialen.
Installeer en gebruik geen beschadigd ap-
paraat.
Volg de installatie-instructies op die zijn
meegeleverd met het apparaat.
Het apparaat kan bijna overal in de keuken
geplaatst worden. Zorg ervoor dat de oven
geplaatst wordt op een vlak oppervalk en
dat zowel de luchtopeningen als het opper-
vlak onder het apparaat niet worden geblok-
keerd (voor voldoende ventilatie).
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Waarschuwing! Gevaar voor brand en
elektrische schokken.
Alle elektrische aansluitingen moeten door
een gediplomeerd elektromonteur worden
gemaakt.
Dit apparaat moet worden aangesloten op
een geaard stopcontact.
Controleer of de elektrische informatie op
het typeplaatje overeenkomt met de stroom-
voorziening. Zo niet, neem dan contact op
met een elektromonteur.
Zorg ervoor dat een eventueel verlengsnoer
waarop het apparaat is aangesloten, geaard
is.
Zorg dat u de hoofdstekker en kabel niet
beschadigt. Neem contact op met de servi-
ce-afdeling of een elektromonteur om een
beschadigde hoofdkabel te vervangen.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat
los te koppelen. Trek altijd aan de stekker.
Gebruik
Waarschuwing! Gevaar op letsel,
brandwonden, elektrische schokken of
een explosie.
Gebruik dit apparaat in een huishoudelijke
omgeving.
De specificatie van het apparaat mag niet
worden veranderd.
Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet
geblokkeerd zijn.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Oefen geen kracht uit op een geopende
deur.
Gebruik het apparaat niet als werkoppervlak
en gebruik de ovenruimte niet als opslag-
plek.
Onderhoud en reiniging
Waarschuwing! Gevaar voor letsel,
brand en schade aan het apparaat.
Schakel het apparaat uit en trek de stekker
uit het stopcontact voordat u onderhouds-
handelingen verricht.
Reinig het apparaat regelmatig om te voor-
komen dat het materiaal van het oppervlak
achteruitgaat.
Zorg ervoor dat er geen voedselresten of
resten schoonmaakmiddel ophopen op de
afdichtoppervlakken van de deur.
Resterend vet of voedsel in het apparaat
kan brand veroorzaken.
Maak het apparaat schoon met een vochti-
ge, zachte doek. Gebruik alleen neutrale
schoonmaakmiddelen. Gebruik geen
schuurmiddelen, schuursponsjes, oplosmid-
delen of metalen voorwerpen.
5
www.zanussi.com
Raadpleeg als u een ovenspray gebruikt
eerst de aanwijzingen op de verpakking.
Verwijdering
Waarschuwing! Gevaar voor letsel of
verstikking.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Snij het netsnoer van het apparaat af en
gooi dit weg.
Beschrijving van het product
8 7 6 5
1 2 3 4
1
Lampje
2
Veiligheidvergrendelingssysteem
3
Bedieningspaneel
4
Knop vermogensinstelling
5
Timerknop
6
Deuropener
7
Afdekking voor microgolfgeleider
8
Schacht draaiplateau
Accessoires
Set draaiplateau
Glazen plateau en wieltjes.
Gebruik altijd het draaiplateau om voed-
sel in het apparaat te bereiden.
Voor het eerste gebruik
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het apparaat.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik.
Belangrijk! Zie het hoofdstuk 'Onderhoud en
reiniging'.
Dagelijks gebruik
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Het apparaat aan- en uitzetten
1. Verzet de vermogensinstellingsknop om
een vermogen te selecteren.
2. Verzet de timerknop om een tijd in te stel-
len, hiermee wordt het apparaat automa-
tisch geactiveerd.
3. Om het apparaat uit te schakelen kunt u:
6
www.zanussi.com
wachten tot het apparaat automatisch
uitschakelt als de timerknop de positie
“OFF” bereikt.
de timerknop op de stand “OFF” zetten.
op de deuropener drukken. Het appa-
raat stopt automatisch. Sluit de deur om
door te gaan met de bereiding. Gebruik
deze optie om de bereiding te controle-
ren.
Als de timerknop de positie “OFF” bereikt,
klinkt er een geluidssignaal.
Let op! Laat het apparaat niet werken als
er geen levensmiddelen in zitten.
Als u de timer wilt instellen op minder dan
2 minuten, stel de timer dan eerst in op
meer dan 2 minuten en zet de knop vervolgens
terug op de gewenste tijd.
Algemene informatie over het gebruik
van het apparaat
Algemeen:
Laat het eten een paar minuten in het appa-
raat staan nadat u het heeft uitgeschakeld.
Verwijder de verpakking van aluminiumfolie,
metalen bakjes, enz. voordat u het voedsel
bereidt.
Bakken:
Kook het eten zo mogelijk bedekt met mate-
riaal dat geschikt is voor gebruik in de mag-
netron. Bereid voedsel slechts zonder het te
bedekken als u een korst wilt behouden.
Zorg dat u de gerechten niet te lang kookt,
door het vermogen en de tijd te hoog in te
stellen. Het voedsel kan uitdrogen, verbran-
den of op sommige plekken hard worden.
Gebruik het apparaat niet om eieren in hun
schaal en slakken te beriden, omdat ze kun-
nen barsten. Bij gebakken eieren, moet u
het eigeel eerst doorprikken.
Prik eten met 'vel' of 'schil', zoals aardappe-
len, tomaten, worstjes, een paar keer met
een vork in voordat u het in de magnetron
plaatst, zodat het eten niet barst.
Voor gekoeld of bevroren eten is een lange-
re bereidingstijd nodig.
Gerechten met saus moeten van tijd tot tijd
worden geroerd.
Groenten met een stevige structuur, zoals
wortel, doperwten of bloemkool, moeten in
water worden gekookt.
Draai grotere stukken halverwege de berei-
dingstijd om.
Snij groenten zo mogelijk in stukjes van ge-
lijke grootte.
Gebruik platte, brede schalen of borden.
•Gebruik geen kookgerei gemaakt van porse-
lein, keramisch materiaal of aardewerk met
kleine gaatjes, bijv. op handgrepen of onge-
glazuurde bodems. Er kan vocht in de ope-
ningen komen, waardoor het kookgerei bij
verhitting kan barsten.
De glazen bodem is een ruimte voor het op-
warmen van voedsel of vloeistoffen. Deze is
noodzakelijk voor de werking van de magne-
tron.
Vlees, gevogelte, vis ontdooien:
Leg het bevroren, ingepakte voedsel op een
klein, omgedraaid bord met een bakje eron-
der zodat het dooiwater in het bakje valt.
Draai het voedsel halverwege de ontdooitijd
om. Verdeel de stukken zo mogelijk opnieuw
en verwijder de stukken die al zijn ontdooid.
Boter, gebakjes, kwark ontdooien:
Ontdooi nooit volledig in het apparaat, maar
bij kamertemperatuur. Dit geeft een meer
gelijkmatig resultaat. Verwijder metalen of
aluminium verpakking of onderdelen volledig
voordat u begint te ontdooien.
Fruit, groenten ontdooien:
Ontdooi fruit en groenten, die verder als
rauw bereid worden, nooit volledig in het
apparaat. Laat ze bij kamertemperatuur ont-
dooien.
U kunt een hoger magnetronvermogen ge-
bruiken om fruit en groenten te bereiden
zonder ze eerst te ontdooien.
Kant-en-klaarmaaltijden:
U kunt alleen kant-en-klaar maaltijden in het
apparaat bereiden als de verpakking ge-
schikt is voor gebruik in de magnetron.
7
www.zanussi.com
U moet de op de verpakking afgedrukte in-
structies van de fabrikant opvolgen (bijv.
metalen afdekking verwijderen en plastic fo-
lie doorprikken).
Geschikt kookgerei en materialen
Materiaal van de pannen Magnetron
Ontdooien Verwar-
men
Bereiden
Ovenbestendig glas en porselein (zonder metalen on-
derdelen, bijv. Pyrex, hittebestendig glas)
X X X
Niet-ovenbestendig glas en porselein
1)
X -- --
Glas en glaskeramiek gemaakt van ovenbestendig/
vriesbestendig materiaal (bijv. Arcoflam), grillrooster
X X X
Keramisch materiaal
2)
, aardewerk
2)
X X X
Hittebestendig plastic tot 200 °C
3)
X X X
Karton, papier X -- --
Huishoudfolie X -- --
Bakpapier met magnetronveilige afdichting
3)
X X X
Ovenschotels gemaakt van metaal, d.w.z. emaille, gietij-
zer
-- -- --
Bakvormen, zwarte lak of siliconenlaag
3)
-- -- --
Bakplaat -- -- --
Braadpannen, bijv. Crostino of Crunch-bord -- X X
Kant-en-klare maaltijden in de verpakking
3)
X X X
1) Zonder zilveren, gouden, platinum of metalen laag/versieringen
2) Zonder quartz of metalen onderdelen, of glas dat metalen bevat
3) U dient de instructies van de fabrikant over de maximum temperaturen na te leven.
X geschikt -- niet geschikt
Tabel vermogensinstelling
Symbool Vermogeninstelling Vermogen
Langzaam opwarmen 80 W
Warmte 130 W
Ontdooien 190 W
Lage stand 280 W
Medium 360 W
8
www.zanussi.com
Symbool Vermogeninstelling Vermogen
Middelhoog 430 W
Hoogte 500 W
Gebruik van de accessoires
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Let op! Bereid geen voedsel zonder het
draaiplateau en de wieltjes. Gebruik
alleen de draaiplateauset meegeleverd met het
apparaat.
Bereid nooit voedsel direct op het glazen
draaiplateau.
Het plaatsen van het draaiplateau
1. Plaats de wieltjes rond de schacht van het
draaiplateau.
2. Plaats het glazen plateau op de wieltjes
Nuttige aanwijzingen en tips
Tips voor de magnetron
Anomalie oplossing
U kunt de gegevens over de hoeveelheid
voedselbereiding niet vinden.
Zoek naar gelijksoortig eten. Verhoog of verlaag de berei-
dingstijd aan de hand van deze richtlijn: Een dubbele
hoeveelheid = bijna een dubbele bereidingstijdDe
helft van de hoeveelheid = de helft van de bereidingstijd
Het eten is te droog. Verlaag de bereidingstijd of selecteer een lager magne-
tronvermogen.
Het eten is nog steeds niet ontdooid, heet of
gekookt nadat de bereidingstijd is verstreken.
Stel een langere bereidingstijd in of selecteer een hoger
magnetronvermogen. Voor grotere gerechten is meer tijd
nodig.
Als de bereidingstijd is verstreken, is het eten
aan de rand verbrand, maar in het midden
nog steeds niet gaar.
Kies de volgende keer een lager vermogen en een langere
bereidingstijd. Roer vloeistoffen halverwege de berei-
dingstijd even door, bijv. soepen.
U vindt de rusttijd in de bereidingstabellen.
Deze informatie vertelt hoe lang het eten in
of buiten het apparaat moet blijven staan na
de bereiding. Hierdoor wordt de warmte ge-
lijkmatig door het eten verspreid.
U krijgt betere resultaten met rijst als u een
platte, brede schaal gebruikt.
9
www.zanussi.com
De vermogensinstelling en tijd in de tabel-
len zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze
zijn afhankelijk van de recepten en de kwaliteit
en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediën-
ten.
Ontdooien
Ontdooi braadstukken altijd met de vetkant
omlaaag.
Ontdooi afgedekt vlees niet want dit kan lei-
den tot bereiden in plaats van ontdooien.
Ontdooi heel gevogelte altijd met de borstkant
omlaag.
Rundvlees
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Gehakt 450 Ontdooien 11 – 14 15 – 20
Opdelen en ontdooi-
de stukken verwijde-
ren.
Stoofvlees 675 Ontdooien 14 – 18 25 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Pasteitjes
450 (110 g
elk)
Ontdooien 10 – 12 15 – 20
Halverwege de tijd
omdraaien.
Steak 200 Ontdooien 5 – 7 10 – 15
Opdelen en ontdooi-
de stukken verwijde-
ren. Halverwege de
tijd omdraaien.
Goulash 500 Ontdooien 11 – 14 15 – 20
Verdeel en wijzig de
plaats van het vlees.
Verwijder de ontdooi-
de stukken
Gesneden worst 100 Ontdooien 3 – 5 5 – 10
Halverwege de tijd
omdraaien.
Varkensrug
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Spareribs 450 Ontdooien 10 – 12 25 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Karbonade
500 (125 g
elk)
Ontdooien 11 – 14 25 – 30
Verdeel en draai het
vlees om
Varkensgehakt 450 Ontdooien 11 – 14 15 – 20
Opdelen en ontdooi-
de stukken verwijde-
ren.
Goulash 500 Ontdooien 12 – 15 15 – 20
Verdeel en wijzig de
plaats van het vlees.
Verwijder de ontdooi-
de stukken
10
www.zanussi.com
Gevogelte
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Hele kip 1125 Ontdooien 25 – 29 45 – 90
Halverwege de tijd
omdraaien. Indien
nodig afdekken met
aluminium folie.
Kippenborst 450 Ontdooien 15 – 18 15 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Kipblokjes 900 Ontdooien 22 – 25 25 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Kippenboutjes 675 Ontdooien 18 – 22 15 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Vis en schaaldieren
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Hele vis 450 Ontdooien 9 – 11 15 – 20
Halverwege de tijd
omdraaien. Indien
nodig afdekken met
aluminium folie.
Visfilets 675 Ontdooien 12 – 14 15 – 20
Verdeel en draai het
de vis om.
Garnalen 225 Ontdooien 4 – 5 15 – 20
Verdeel en wijzig de
plaats van het voed-
sel.
Zuivelproducten
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Kwark 250 Ontdooien 8 – 10 3 – 5
Aluminiumdelen ver-
wijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Boter 250 Ontdooien 2 – 3 3 – 5
Aluminiumdelen ver-
wijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Kaas 250 Ontdooien 3:30 – 4 3 – 5
Aluminiumdelen ver-
wijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
11
www.zanussi.com
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Room 200 Ontdooien 7 – 9 3 – 5
Aluminiumdelen ver-
wijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Cake / gebak
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Kwarktaart 1 stuk Ontdooien 1 –1:30 -
Halverwege de tijd
omdraaien.
Cake (gebak) 1 stuk Ontdooien 1 –1:30 -
Halverwege de tijd
omdraaien.
Droge cake 1 stuk Ontdooien 1:30 – 2 1 – 2
Halverwege de tijd
omdraaien.
Vruchtencake 1 stuk Ontdooien 1:30 – 2 1 – 2
Halverwege de tijd
omdraaien.
Gesneden brood 300 Ontdooien 3 – 4 1 – 2
Halverwege de tijd
omdraaien.
Broodjes 4 broodjes Ontdooien 1 –1:30 1 – 2
Halverwege de tijd
omdraaien.
Fruit
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Aardbeien 300 Ontdooien 5 – 6 2 – 3
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Pruimen, kersen,
frambozen, bra-
men, abrikozen
250 Ontdooien 4– 5 2 – 3
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Bereiden
Haal gekoeld vlees en gevogelte minstens 30
minuten voor bereiden uit de koelkast.
Bewaar het vlees, gevogelte en groente afge-
dekt tot de bereiding.
Doe een beetje olie of vloeibare boter op de
vis.
Voeg 30 – 45 ml koud water toe aan elke 250
g groente tenzij de tabel anders vermeldt.
Snijd de verse groente in stukken van gelijke
grootte. Alle groenten afgedekt in de container
koken.
Vlees
12
www.zanussi.com
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Rosbief:
- Rood
- Medium
- Doorbakken
450 Middelhoog
10 – 12
11 – 14
13 – 16
5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Varkensvlees 450 Hoogte 14 – 18 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Varkensrollade 450 Hoogte 10 – 12 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Gevogelte
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Hele kip 900 Hoogte 16 – 24 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Kipblokjes 450 Middelhoog 7 – 11 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Kippenborst (met
bot)
450 Middelhoog 8 – 12 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Vis
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Visfilets 450 Hoogte 6 – 10 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Hele makreel
(schoon)
450 Hoogte 6 – 10 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Hele forel
(schoon)
450 Hoogte 7 – 12 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
13
www.zanussi.com
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Zalmfilets 450 Hoogte 6 – 10 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Verse groente
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Broccoli
250
500
Hoogte
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Spruitjes 250 Hoogte 5 – 6 2 – 3
Voeg 60 – 75 ml wa-
ter toe. Afgedekt be-
reiden. Roeren voor
en na bereiden.
Wortelen 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Bloemkool
250
500
Hoogte
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Courgette 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Voeg 30 ml water of
2 eetlepels boter toe.
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Courgette 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Prei 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
In dikke plakken snij-
den. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Paddestoelen
125
250
Hoogte
3 – 5
5 – 7
2 – 3
Voeg geen water toe.
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden. Afschudden
voor opdienen.
Uien 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Voeg 15 ml water toe.
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Peper 250 Hoogte 5 – 7 2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
14
www.zanussi.com
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Geschilde aard-
appelen
250
500
Hoogte
5 – 7
10 – 12
2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Aardappelen in de
schil
800 Hoogte 15 – 18 2 – 3
Bedekt bereiden, hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
Kool 250 Hoogte 7 – 9 2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Ingevroren groenten
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Spinazie 125 Hoogte 3 – 5 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Broccoli 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Voeg 30 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Erwten 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Sperziebonen 250 Hoogte 5 – 7 2 – 3
Voeg 30 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Gemengde groen-
te (worteltjes/erw-
tjes/maïs)
250 Hoogte 5 – 7 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Gemengde groen-
te (Chinese
groente)
250 Hoogte 6 – 8 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Smelten
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Chocolade / cho-
coladelaagje
150 Medium 3 – 4 2 – 3
Halverwege de berei-
dingstijd roeren.
Boter 100 Medium 2 – 3 2 – 3
Halverwege de berei-
dingstijd roeren.
15
www.zanussi.com
Opnieuw verwarmen
Volg bij het opwarmen van verpakte kant-en-
klaar maaltijden altijd de instructies op de ver-
pakking.
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Babyvoedsel 128 Hoogte 0:50 1 – 2
Halverwege de berei-
dingstijd roeren.
Controleer de tempe-
ratuur!
Babymelk
100 ml
225 ml
Hoogte
0:30 – 1
1 – 1:30
1 – 2
Lepel in de fles ste-
ken, roeren en tem-
peratuur controleren!
Broodjes 1 broodje Hoogte 0:30 – 1 1 – 2
In keukenpapier rol-
len en glazen plateau
plaatsen.
Geen gerecycled
keukenpapier gebrui-
ken.
Kant-en-klaarge-
recht
400 - 500 Hoogte 7 – 10 2 – 3
Aluminium afdekkin-
gen verwijderen. Hal-
verwege de berei-
dingstijd omdraaien
Bevroren kant-en-
klaarmaaltijden
400 - 500 Hoogte 8 – 12 2 – 3
Aluminium afdekkin-
gen verwijderen. Hal-
verwege de berei-
dingstijd omdraaien
Lasagne 300 Hoogte 6 – 10 2 – 3
Voedsel afdekken tij-
dens het koken.
Stoofschotel
1 kopje
4 kopjes
Hoogte
3 – 5
7 –10
2 – 3
Voedsel afdekken tij-
dens het koken. Hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
Aardappelpuree
1 kopje
4 kopjes
Hoogte
2 – 5
8 – 10
2 – 3
Voedsel afdekken tij-
dens het koken. Hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
Witte bonen in to-
matensaus
1 kopje Hoogte 3 – 5 1 – 2
Voedsel afdekken tij-
dens het koken. Hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
Ravioli of pasta in
saus
1 kopje
4 kopjes
Hoogte
4 – 6
10 – 14
2 – 3
Voedsel afdekken tij-
dens het koken. Hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
Melk 200 ml Hoogte 1 – 1:30 1
Lepel in het bakje
doen.
16
www.zanussi.com
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Water 200 ml Hoogte 2 – 2:30 1
Lepel in het bakje
doen.
Saus 200 ml Hoogte 3 – 4 1
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Soep 300 ml Hoogte 4 – 5 1
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Recepten
De temperaturen en baktijden in de tabel-
len zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze
zijn afhankelijk van de recepten en de kwaliteit
en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediën-
ten.
Ontbijt
Omelet
Ingrediënten:
15 g gesmolten boter
4 eieren
6 eetlepels melk
zout en peper
Bereidingswijze:
Klop de eieren, melk en kruid met zout en pe-
per. Bedek het gerecht met de gesmolten bo-
ter. Schenk de omeletmix in een platte schaal.
Op hoge temperatuur 3 minuten bereiden, de
omelet omdraaien en nog eens 1 minuut berei-
den op hoge temperatuur.
Bereidingstijd in het apparaat: 4 minuten in
totaal
Roerei
Ingrediënten:
15 g gesmolten boter
2 eieren
2 eetlepels melk
zout en peper
Bereidingswijze:
Meng de eieren, melk en de gesmolten boter
en kruid het met zout en peper. Bereiden op
Hoog gedurende 3 minuten en om de 30 se-
conden roeren.
Bereidingstijd in het apparaat: 3 minuten in
totaal
Diner
Tomatensoep met sinaasappel
Ingrediënten:
25 g gesmolten boter
1 middelgrote ui, gesneden
•1 grote wortel
1 grote aardappel, gesneden
800 g tomaten uit blik, gesneden
Sap en geraspte schil van 1 middelgrote si-
naasappel
900 ml hete groentebouillon
•zout en peper
Bereidingswijze:
Meng de ui, wortel, aardappel en gesmolten
boter en kook ze op Hoog gedurende 6 minu-
ten. Halverwege de tijd omdraaien. Voeg ver-
volgens de tomaten, sinaasappelsap, sinaas-
appelschil en de bouillon toe. Meng het geheel
en breng het op smaak met zout en peper.
Doe de deksel op de pan en koken op Hoog
gedurende 18 minuten tot de groenten zacht
zijn. 2 – 3 keer roeren tijdens het koken. De
soep mengen en serveren.
Bereidingstijd in het apparaat: 24 minuten in
totaal
17
www.zanussi.com
Franse uiensoep
Ingrediënten:
1 grote ui, gesneden
1 eetlepel maïsolie
50 g bloem
1,2 l vlees- of groentebouillon
2 eetlepels gehakte peterselie
4 dikke sneetjes stokbrood
50 g geraspte kaas
Bereidingswijze:
Meng de ui en de maïsolie in een kom. Kook
het op Hoog gedurende 2 minuten. Voeg de
bloem toe en voeg geleidelijk de bouillon toe.
Op smaak brengen met zout en peper en pe-
terselie toevoegen. Doe de deksel op de kom
en 18 minuten bereiden op Middelhoog.
Schenk de soep in kommen, leg het brood er-
op en bestrooi het met kaas. Bereid het op
Middelhoog gedurende 2 minuten tot de kaas
is gesmolten.
Bereidingstijd in het apparaat: 22 minuten in
totaal
Roergebakken groente
Ingrediënten:
1 eetlepel zonnebloemolie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sherry
2,5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
2 middelgrote wortels, in stukjes gesneden
100 g champignons, gesneden
50 g taugé
100 g peultjes
1 rode peper, zonder pitten en dun gesne-
den
4 lente-uitjes, gesneden
100 g waterkastanje uit blik, gesneden
1 / 4 kop van Chinese kool, in dunne stukjes
gesneden
Bereidingswijze:
Meng de zonnebloemolie, sojasaus, sherry,
gember en wortel in een kom. Afdekken en be-
reiden op Hoog gedurende 5 – 6 minuten.
Roeren. Champignons, taugé, peultjes, rode
peper, lente-uitjes, waterkastanjes en Chinese
kool toevoegen. Alles mengen. Op Hoog ge-
durende 5 – 6 minuten bereiden tot de groen-
ten zacht zijn. 2 – 3 keer roeren tijdens het ko-
ken.
Bereidingstijd in het apparaat: 10 – 12 mi-
nuten in totaal
Kip in honing
Ingrediënten:
4 kippenborst zonder bot
2 eetlepels honing
1 eetlepel grove mosterd
1 / 2 eetlepel gedroogde dragon
1 eetlepel tomatenpuree
150 ml kippenbouillon
zout en peper
Bereidingswijze:
Doe de kippenborst in een ovenschaal. Meng
alle resterende ingrediënten samen. Schenk
het over de kip. Kruiden met peper en zout.
Bereiden op Hoog gedurende 12 – 14 minu-
ten. Verander de positie van de kippenborst en
schenk de saus er tweemaal over tijdens de
bereiding.
Bereidingstijd in het apparaat: 12 – 14 mi-
nuten in totaal
Gepofte aardappel met blauwe kaas en bie-
slook
Ingrediënten:
2 aardappelen, gebakken (250 g elk)
50 g boter
100 g blauwe kaas, in stukjes
1 eetlepel versie bieslook, in stukjes
50 g champignons, gesneden
zout en peper
Bereidingswijze:
Prik gaatjes in de aardappels. Bereiden op
Hoog gedurende 12 – 14 minuten. Snijd de
aardappels door midden en hol ze uit. Doe de
aardappelpulp, boter, kaas, bieslook en cham-
pignons in een kom en meng het geheel. Krui-
18
www.zanussi.com
den met peper en zout. Doe het mengsel in de
aardappelschillen en leg ze in een platte
schaal. Kook het op Middelhoog gedurende
10 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat: 22 – 24 mi-
nuten in totaal
Witte saus
Ingrediënten:
25 g gesmolten boter
•25 g bloem
300 ml melk
zout en peper
Bereidingswijze:
Meng de boter met de bloem en de melk. Be-
reiden op Hoog gedurende 4 – 5 minuten. Om
de 2 minuten doorroeren tot de saus dik en
glad is. Kruiden met peper en zout.
Bereidingstijd in het apparaat: 4 – 5 minu-
ten in totaal
Gekruid gehakt
Ingrediënten:
1 kleine ui, gesneden
1 teentje knoflook, gekneusd
1 theelepel olie
200 g tomaten uit blik, gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel kruidenmix
225 g rundergehakt
zout en peper
Bereidingswijze:
Meng de ui, knoflook en olie in een oven-
schaal. Op Hoog gedurende 2 minuten berei-
den of tot het zacht is en vervolgens de andere
ingrediënten erbij doen. De ovenschaal afdek-
ken en op Hoog 5 minuten bereiden en dan
verzetten naar Middelhoog en 8 – 12 minuten
bereiden of tot het vlees goed is.
Bereidingstijd in het apparaat: 15 – 19 mi-
nuten in totaal
Nagerecht
Aardbeienjam
Ingrediënten:
675 g aardbeien, ontkroond
3 eetlepels citroensap
675 g basterdsuiker
Bereidingswijze:
Doe de aardbeien en citroensap in een grote
kom. Verhit ze op Hoog gedurende 6 minuten,
of tot het fruit zacht is. Voeg de suiker toe en
roer goed. Bereiden op Middelhoog geduren-
de 27 – 32 minuten tot het instelpunt is be-
reikt. Om de 4 – 5 minuten roeren. Doe de jam
in potjes. Deksel erop doen, afsluiten en van
etiket voorzien.
Doe om het instelpunt te vinden 1 theelepel
jam op een koud schoteltje. Laat het 1 minuut
staan. Verplaats de jam dan met uw vinger
over de schotel. Als het oppervlak van de jam
rimpelt, is het instelpunt bereikt.
Bereidingstijd in het apparaat: 37 – 43 mi-
nuten in totaal
Gewone magnetroncake
Ingrediënten:
•100 g margarine
•100 g suiker
•1 ei
100 g zelfrijzende bloem, gezeefd
2 – 3 eetlepels melk
Bereidingswijze:
Dek de bodem van de cakevorm af met bakpa-
pier. Klop de margarine met suiker licht en
luchtig. Klop het ei en voeg de bloem en melk
geleidelijk toe. Doe de deeg in de cakevorm.
Bereiden op Hoog gedurende 5 – 7 minuten.
Prik de cake in met een satéprikker. Als de
prikker er niet schoon uitkomt, is de cake nog
niet klaar. Laat de cake na de bereiding nog 5
minuten in het apparaat staan.
Bereidingstijd in het apparaat: 5 – 7 minu-
ten in totaal
19
www.zanussi.com
Onderhoud en reiniging
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Opmerkingen over schoonmaken:
Maak de voorkant van het apparaat schoon
met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor metalen oppervlakken een uni-
verseel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van het apparaat na
elk gebruik. Vuil laat zich dan het makkelijkst
verwijderen en kan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale
reiniger.
Maak alle accessoires schoon en laat ze
drogen. Gebruik een zachte doek en een
warm sopje en een reinigingsmiddel.
Om de moelijk te verwijderen restjes te ver-
wijderen, kook een glas water gedurende 2
tot 3 minuten op de hoogste magnetron-
stand.
Om geurtjes te verwijderen, meng een glas
water met 2 theelepels citroensap en kook
gedurende 5 minuten op de hoogste mag-
netronstand.
Probleemoplossing
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Anomalie Mogelijke oorzaak oplossing
Het apparaat werkt niet. Het apparaat is uitgeschakeld. Schakel het apparaat in.
Het apparaat werkt niet. De stekker zit niet in het stopcontact Sluit het apparaat aan op het
stroomnet.
Het apparaat werkt niet. De zekering in de zekeringkast is
doorgebrand.
Controleer de zekering. Als de zeke-
ring meer dan een keer doorslaat,
raadpleegt u een bevoegde elektri-
cien.
Het apparaat werkt niet. De deur is niet goed gesloten. Zorg ervoor dat de deur niet wordt
geblokkeerd.
Het lampje brandt niet. Het lampje is stuk. De lamp moet worden vervangen.
Er ontstaan vonken in de
ovenruimte.
Er zitten metalen schalen of servies
met een metalen randje in het appa-
raat.
Haal het servies uit het apparaat.
Er ontstaan vonken in de
ovenruimte.
Er zit metalen bestek of aluminiumfo-
lie dat de binnenwanden raakt in het
apparaat.
Zorg ervoor dat het bestek en de fo-
lie de binnenwanden niet raakt.
Het draaiplateau maakt
een krassend of schurend
geluid.
Er zit vuil of iets anders onder het
glazen draaiplateau.
Controleer het gedeelte onder het
glazen draaiplateau.
Het apparaat stopt met
werken zonder duidelijke
reden.
Er is een storing. Bel de klantenservice als deze situ-
atie blijft bestaan.
20
www.zanussi.com
Als u het probleem niet zelf kunt verhelpen,
neemt u contact op met uw verkoper of de
klantenservice.
De benodigde gegevens voor de service-afde-
ling staan op het typeplaatje.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
Montage
Let op! Blokkeer de luchtopeningen niet.
Als u dat wel doet, kan het apparaat
oververhit raken.
Let op! Sluit het apparaat niet aan op
adapters of verlengsnoeren. Hierdoor kan
overbelasting en brandgevaar ontstaan.
Het apparaat is alleen bedoeld voor gebruik
op het aanrecht. Het apparaat moet op een
stabiel en vlak oppervlak worden geplaatst.
Houd het apparaat uit de buurt van stoom,
hete lucht en water.
Activeer na vervoer van het apparaat bij
koud weer het apparaat niet direct na de in-
stallatie. Laat het apparaat een tijdje op ka-
mertemperatuur komen en absorbeer de
warmte.
Elektrische installatie
Waarschuwing! De elektrische
installatie mag uitsluitend worden
uitgevoerd door een gekwalificeerd persoon.
De fabrikant is niet verantwoordelijk in-
dien u deze veiligheidsmaatregelen uit
hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie' niet opvolgt.
Dit apparaat wordt geleverd met een netsnoer
en stekker.
Let op! Minimale installatiehoogte is 85
cm.
C
A
B
Minimale afstanden
Afmetingen mm
A 100
B 76
C 76
Milieubescherming
Recycle de materialen met het symbool .
Gooi de verpakking in een geschikte
verzamelcontainer om het te recyclen.
Help om het milieu en de volksgezondheid te
beschermen en recycle het afval van
elektrische en elektronische apparaten. Gooi
apparaten gemarkeerd met het symbool
niet
weg met het huishoudelijk afval. Breng het
product naar het milieustation bij u in de buurt
of neem contact op met de gemeente.
21
www.zanussi.com
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriende-
lijk en geschikt voor hergebruik. Kunststofon-
derdelen worden aangeduid met internationale
afkortingen, zoals PE, PS, enz. Gooi het ver-
pakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestem-
de containers van uw vuilnisophaaldienst.
22
www.zanussi.com

Documenttranscriptie

NL IT Gebruiksaanwijzing Istruzioni per l’uso Magnetron Forno a microonde ZFM15100 2 23 Inhoud Veiligheidsinformatie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Veiligheidsvoorschriften _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Beschrijving van het product _ _ _ _ _ _ _ _ Voor het eerste gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Dagelijks gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Gebruik van de accessoires _ _ _ _ _ _ _ _ 2 5 6 6 6 9 Nuttige aanwijzingen en tips _ _ _ _ _ _ _ _ 9 Recepten _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 17 Onderhoud en reiniging _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20 Probleemoplossing _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20 Montage _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21 Milieubescherming _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21 Wijzigingen voorbehouden. Veiligheidsinformatie Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie en gebruik van het apparaat. De fabrikant is niet verantwoordelijk voor letsel en schade veroorzaakt door een foutieve installatie. Bewaar de instructies van het apparaat voor toekomstig gebruik. Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen Waarschuwing! Gevaar voor verstikking, letsel of permanente invaliditeit. • Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en ouder en door mensen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis, indien zij onder toezicht staan van een volwassene of van iemand die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. • Laat kinderen niet met het apparaat spelen. Kinderen jonger dan 3 jaar moeten niet zonder toezicht in de buurt van het apparaat worden gelaten. • Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen. • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat als het in werking is of afkoelt. Het apparaat is heet. • Als het apparaat is uitgerust met een kinderbeveiliging, raden wij aan dit te activeren. • Reiniging en onderhoud mag niet worden uitgevoerd door kinderen zonder toezicht. • Houd het apparaat en de snoeren buiten het bereik van kinderen jonger dan 8 jaar. 2 www.zanussi.com Algemene veiligheid • Dit apparaat is bedoeld voor huishoudelijk gebruik of gelijksoortige toepassingen zoals: – personeelskeukens in winkels, kantoren of andere werkomgevingen, – boerderijen, – door gasten in hotels, motels en andere residentiële omgevingen, – bed-and-breakfast accomodaties. • Van binnen wordt het apparaat heet als het in werking is. Raak de verwarmingselementen in het apparaat niet aan. Gebruik altijd ovenhandschoenen om accessoires of kookgerei te plaatsen of verwijderen. • Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te maken. • Zet de stroomtoevoer uit alvorens onderhoud te plegen. • Als de deur, scharnieren/handgrepen of deurafdichtingen zijn beschadigd, mag het apparaat niet worden gebruikt tot hij is gerepareerd door een vakkundig persoon. • De apparaten zijn niet bedoeld om bediend te worden door middel van een externe timer of een apart afstandsbedieningsysteem. • Alleen een vakkundig persoon kan onderhouds- of reparatiewerkzaamheden uitvoeren waarvoor de afdekking moet worden verwijderd die beschermd tegen blootstelling aan magnetronenergie. • Verwarm geen vloeistoffen of andere levensmiddelen in afgesloten houders. Deze kunnen dan ontploffen. • Gebruik alleen hulpstukken die geschikt zijn voor gebruik in de magnetron. • Let bij het opwarmen van voedsel in plastic of papieren houders op het apparaat vanwege de mogelijkheid tot zelfontbranding. www.zanussi.com 3 • Het apparaat is bedoeld voor het opwarmen van voedsel en dranken. Het drogen van levensmiddelen of kleding en het opwarmen van warmhoudpads, slippers, sponzen, vochtige doekjes en dergelijke kan leiden tot letsel, zelfontbranding of brand. • Als rook wordt waargenomen, zet dan het apparaat uit of trek de stekker uit het stopcontact en houd de deur gesloten om vlammen te doven. • Het in de magnetron opwarmen van dranken kan ertoe leiden dat het langer duurt voordat het kookpunt wordt bereikt. Pas op als u de houder uit de magnetron haalt. • De inhoud van melkflesjes en potjes babyvoeding moet worden geroerd of geschud en de temperatuur moet voor consumptie worden gecontroleerd om brandwonden te voorkomen. • Eieren in de schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet in het apparaat worden opgewarmd omdat ze dan kunnen ontploffen, zelfs nadat de magnetronverwarming is beëindigd. • Het apparaat moet regelmatig worden gereinigd en voedselresten dienen te worden verwijderd. • Het niet schoonhouden van het apparaat kan leiden tot beschadigingen aan het oppervlak hetgeen weer een negatief effect kan hebben op de levensduur van het apparaat wat weer kan leiden tot een gevaarlijke situatie. • De temperatuur van de toegankelijke oppervlakken kan hoog zijn als het apparaat in werking is • De magnetronoven mag uitsluitend in een kast worden geplaatst als het in een kast is getest. • De achterwand van het apparaat wordt tegen een wand geplaatst. • Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe metalen schrapers om de glazen deur schoon te maken, deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak, waardoor het glas zou kunnen breken. 4 www.zanussi.com • Als de voedingskabel beschadigd is, moet de fabrikant, een erkende serviceverlener of een gekwalificeerd persoon deze vervangen teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen. Veiligheidsvoorschriften Installatie Gebruik Waarschuwing! Alleen een erkende installatietechnicus mag het apparaat installeren. Waarschuwing! Gevaar op letsel, brandwonden, elektrische schokken of een explosie. • Verwijder alle verpakkingsmaterialen. • Installeer en gebruik geen beschadigd apparaat. • Volg de installatie-instructies op die zijn meegeleverd met het apparaat. • Het apparaat kan bijna overal in de keuken geplaatst worden. Zorg ervoor dat de oven geplaatst wordt op een vlak oppervalk en dat zowel de luchtopeningen als het oppervlak onder het apparaat niet worden geblokkeerd (voor voldoende ventilatie). • Gebruik dit apparaat in een huishoudelijke omgeving. • De specificatie van het apparaat mag niet worden veranderd. • Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn. • Laat het apparaat tijdens het gebruik niet onbeheerd achter. • Oefen geen kracht uit op een geopende deur. • Gebruik het apparaat niet als werkoppervlak en gebruik de ovenruimte niet als opslagplek. Aansluiting op het elektriciteitsnet Waarschuwing! Gevaar voor brand en elektrische schokken. • Alle elektrische aansluitingen moeten door een gediplomeerd elektromonteur worden gemaakt. • Dit apparaat moet worden aangesloten op een geaard stopcontact. • Controleer of de elektrische informatie op het typeplaatje overeenkomt met de stroomvoorziening. Zo niet, neem dan contact op met een elektromonteur. • Zorg ervoor dat een eventueel verlengsnoer waarop het apparaat is aangesloten, geaard is. • Zorg dat u de hoofdstekker en kabel niet beschadigt. Neem contact op met de service-afdeling of een elektromonteur om een beschadigde hoofdkabel te vervangen. • Trek niet aan het netsnoer om het apparaat los te koppelen. Trek altijd aan de stekker. www.zanussi.com Onderhoud en reiniging Waarschuwing! Gevaar voor letsel, brand en schade aan het apparaat. • Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact voordat u onderhoudshandelingen verricht. • Reinig het apparaat regelmatig om te voorkomen dat het materiaal van het oppervlak achteruitgaat. • Zorg ervoor dat er geen voedselresten of resten schoonmaakmiddel ophopen op de afdichtoppervlakken van de deur. • Resterend vet of voedsel in het apparaat kan brand veroorzaken. • Maak het apparaat schoon met een vochtige, zachte doek. Gebruik alleen neutrale schoonmaakmiddelen. Gebruik geen schuurmiddelen, schuursponsjes, oplosmiddelen of metalen voorwerpen. 5 • Raadpleeg als u een ovenspray gebruikt eerst de aanwijzingen op de verpakking. Verwijdering • Haal de stekker uit het stopcontact. • Snij het netsnoer van het apparaat af en gooi dit weg. Waarschuwing! Gevaar voor letsel of verstikking. Beschrijving van het product 1 2 3 4 1 Lampje 2 Veiligheidvergrendelingssysteem 3 Bedieningspaneel 4 Knop vermogensinstelling 5 Timerknop 6 Deuropener 8 7 6 5 7 Afdekking voor microgolfgeleider 8 Schacht draaiplateau Accessoires Set draaiplateau Glazen plateau en wieltjes. Gebruik altijd het draaiplateau om voedsel in het apparaat te bereiden. Voor het eerste gebruik Waarschuwing! Zie de veiligheidshoofdstukken . Eerste reiniging • Verwijder alle onderdelen van het apparaat. • Reinig het apparaat voor het eerste gebruik. Belangrijk! Zie het hoofdstuk 'Onderhoud en reiniging'. Dagelijks gebruik Waarschuwing! Zie de veiligheidshoofdstukken . Het apparaat aan- en uitzetten 1. Verzet de vermogensinstellingsknop om een vermogen te selecteren. 6 2. 3. Verzet de timerknop om een tijd in te stellen, hiermee wordt het apparaat automatisch geactiveerd. Om het apparaat uit te schakelen kunt u: www.zanussi.com – wachten tot het apparaat automatisch uitschakelt als de timerknop de positie “OFF” bereikt. – de timerknop op de stand “OFF” zetten. – op de deuropener drukken. Het apparaat stopt automatisch. Sluit de deur om door te gaan met de bereiding. Gebruik deze optie om de bereiding te controleren. Als de timerknop de positie “OFF” bereikt, klinkt er een geluidssignaal. Let op! Laat het apparaat niet werken als er geen levensmiddelen in zitten. Als u de timer wilt instellen op minder dan 2 minuten, stel de timer dan eerst in op meer dan 2 minuten en zet de knop vervolgens terug op de gewenste tijd. Algemene informatie over het gebruik van het apparaat Algemeen: • Laat het eten een paar minuten in het apparaat staan nadat u het heeft uitgeschakeld. • Verwijder de verpakking van aluminiumfolie, metalen bakjes, enz. voordat u het voedsel bereidt. Bakken: • Kook het eten zo mogelijk bedekt met materiaal dat geschikt is voor gebruik in de magnetron. Bereid voedsel slechts zonder het te bedekken als u een korst wilt behouden. • Zorg dat u de gerechten niet te lang kookt, door het vermogen en de tijd te hoog in te stellen. Het voedsel kan uitdrogen, verbranden of op sommige plekken hard worden. • Gebruik het apparaat niet om eieren in hun schaal en slakken te beriden, omdat ze kunnen barsten. Bij gebakken eieren, moet u het eigeel eerst doorprikken. • Prik eten met 'vel' of 'schil', zoals aardappelen, tomaten, worstjes, een paar keer met een vork in voordat u het in de magnetron plaatst, zodat het eten niet barst. • Voor gekoeld of bevroren eten is een langere bereidingstijd nodig. www.zanussi.com • Gerechten met saus moeten van tijd tot tijd worden geroerd. • Groenten met een stevige structuur, zoals wortel, doperwten of bloemkool, moeten in water worden gekookt. • Draai grotere stukken halverwege de bereidingstijd om. • Snij groenten zo mogelijk in stukjes van gelijke grootte. • Gebruik platte, brede schalen of borden. • Gebruik geen kookgerei gemaakt van porselein, keramisch materiaal of aardewerk met kleine gaatjes, bijv. op handgrepen of ongeglazuurde bodems. Er kan vocht in de openingen komen, waardoor het kookgerei bij verhitting kan barsten. • De glazen bodem is een ruimte voor het opwarmen van voedsel of vloeistoffen. Deze is noodzakelijk voor de werking van de magnetron. Vlees, gevogelte, vis ontdooien: • Leg het bevroren, ingepakte voedsel op een klein, omgedraaid bord met een bakje eronder zodat het dooiwater in het bakje valt. • Draai het voedsel halverwege de ontdooitijd om. Verdeel de stukken zo mogelijk opnieuw en verwijder de stukken die al zijn ontdooid. Boter, gebakjes, kwark ontdooien: • Ontdooi nooit volledig in het apparaat, maar bij kamertemperatuur. Dit geeft een meer gelijkmatig resultaat. Verwijder metalen of aluminium verpakking of onderdelen volledig voordat u begint te ontdooien. Fruit, groenten ontdooien: • Ontdooi fruit en groenten, die verder als rauw bereid worden, nooit volledig in het apparaat. Laat ze bij kamertemperatuur ontdooien. • U kunt een hoger magnetronvermogen gebruiken om fruit en groenten te bereiden zonder ze eerst te ontdooien. Kant-en-klaarmaaltijden: • U kunt alleen kant-en-klaar maaltijden in het apparaat bereiden als de verpakking geschikt is voor gebruik in de magnetron. 7 • U moet de op de verpakking afgedrukte instructies van de fabrikant opvolgen (bijv. metalen afdekking verwijderen en plastic folie doorprikken). Geschikt kookgerei en materialen Materiaal van de pannen Magnetron Ontdooien Verwarmen Bereiden Ovenbestendig glas en porselein (zonder metalen onderdelen, bijv. Pyrex, hittebestendig glas) X X X Niet-ovenbestendig glas en porselein 1) X -- -- Glas en glaskeramiek gemaakt van ovenbestendig/ vriesbestendig materiaal (bijv. Arcoflam), grillrooster X X X Keramisch materiaal 2), aardewerk 2) X X X Hittebestendig plastic tot 200 °C 3) X X X Karton, papier X -- -- Huishoudfolie X -- -- Bakpapier met magnetronveilige afdichting 3) X X X Ovenschotels gemaakt van metaal, d.w.z. emaille, gietijzer -- -- -- Bakvormen, zwarte lak of siliconenlaag 3) -- -- -- Bakplaat -- -- -- Braadpannen, bijv. Crostino of Crunch-bord -- X X Kant-en-klare maaltijden in de verpakking 3) X X X 1) Zonder zilveren, gouden, platinum of metalen laag/versieringen 2) Zonder quartz of metalen onderdelen, of glas dat metalen bevat 3) U dient de instructies van de fabrikant over de maximum temperaturen na te leven. X geschikt -- niet geschikt Tabel vermogensinstelling Symbool 8 Vermogeninstelling Vermogen Langzaam opwarmen 80 W Warmte 130 W Ontdooien 190 W Lage stand 280 W Medium 360 W www.zanussi.com Symbool Vermogeninstelling Vermogen Middelhoog 430 W Hoogte 500 W Gebruik van de accessoires Waarschuwing! Zie de veiligheidshoofdstukken . alleen de draaiplateauset meegeleverd met het apparaat. Let op! Bereid geen voedsel zonder het draaiplateau en de wieltjes. Gebruik Bereid nooit voedsel direct op het glazen draaiplateau. Het plaatsen van het draaiplateau 1. 2. Plaats de wieltjes rond de schacht van het draaiplateau. Plaats het glazen plateau op de wieltjes Nuttige aanwijzingen en tips Tips voor de magnetron Anomalie oplossing U kunt de gegevens over de hoeveelheid voedselbereiding niet vinden. Zoek naar gelijksoortig eten. Verhoog of verlaag de bereidingstijd aan de hand van deze richtlijn: Een dubbele hoeveelheid = bijna een dubbele bereidingstijdDe helft van de hoeveelheid = de helft van de bereidingstijd Het eten is te droog. Verlaag de bereidingstijd of selecteer een lager magnetronvermogen. Het eten is nog steeds niet ontdooid, heet of gekookt nadat de bereidingstijd is verstreken. Stel een langere bereidingstijd in of selecteer een hoger magnetronvermogen. Voor grotere gerechten is meer tijd nodig. Als de bereidingstijd is verstreken, is het eten aan de rand verbrand, maar in het midden nog steeds niet gaar. Kies de volgende keer een lager vermogen en een langere bereidingstijd. Roer vloeistoffen halverwege de bereidingstijd even door, bijv. soepen. • U vindt de rusttijd in de bereidingstabellen. Deze informatie vertelt hoe lang het eten in of buiten het apparaat moet blijven staan na www.zanussi.com de bereiding. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig door het eten verspreid. • U krijgt betere resultaten met rijst als u een platte, brede schaal gebruikt. 9 De vermogensinstelling en tijd in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn afhankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten. Ontdooi afgedekt vlees niet want dit kan leiden tot bereiden in plaats van ontdooien. Ontdooi heel gevogelte altijd met de borstkant omlaag. Ontdooien Ontdooi braadstukken altijd met de vetkant omlaaag. Rundvlees Gerecht Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Gehakt 450 Ontdooien 11 – 14 15 – 20 Opdelen en ontdooide stukken verwijderen. Stoofvlees 675 Ontdooien 14 – 18 25 – 30 Verdeel en wijzig de plaats van de voedselstukken. Pasteitjes 450 (110 g elk) Ontdooien 10 – 12 15 – 20 Halverwege de tijd omdraaien. 10 – 15 Opdelen en ontdooide stukken verwijderen. Halverwege de tijd omdraaien. Steak 200 Ontdooien 5–7 Goulash 500 Ontdooien 11 – 14 15 – 20 Verdeel en wijzig de plaats van het vlees. Verwijder de ontdooide stukken Gesneden worst 100 Ontdooien 3–5 5 – 10 Halverwege de tijd omdraaien. Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Spareribs 450 Ontdooien 10 – 12 25 – 30 Verdeel en wijzig de plaats van de voedselstukken. Karbonade 500 (125 g elk) Ontdooien 11 – 14 25 – 30 Verdeel en draai het vlees om Varkensgehakt 450 Ontdooien 11 – 14 15 – 20 Opdelen en ontdooide stukken verwijderen. Goulash 500 Ontdooien 12 – 15 15 – 20 Verdeel en wijzig de plaats van het vlees. Verwijder de ontdooide stukken Varkensrug Gerecht 10 www.zanussi.com Gevogelte Gerecht Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Hele kip 1125 Ontdooien 25 – 29 45 – 90 Halverwege de tijd omdraaien. Indien nodig afdekken met aluminium folie. Kippenborst 450 Ontdooien 15 – 18 15 – 30 Verdeel en wijzig de plaats van de voedselstukken. Kipblokjes 900 Ontdooien 22 – 25 25 – 30 Verdeel en wijzig de plaats van de voedselstukken. Kippenboutjes 675 Ontdooien 18 – 22 15 – 30 Verdeel en wijzig de plaats van de voedselstukken. Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Hele vis 450 Ontdooien 9 – 11 15 – 20 Halverwege de tijd omdraaien. Indien nodig afdekken met aluminium folie. Visfilets 675 Ontdooien 12 – 14 15 – 20 Verdeel en draai het de vis om. Garnalen 225 Ontdooien 4–5 15 – 20 Verdeel en wijzig de plaats van het voedsel. Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen 250 Ontdooien 8 – 10 3–5 Aluminiumdelen verwijderen, halverwege de bereidingstijd omdraaien Vis en schaaldieren Gerecht Zuivelproducten Gerecht Kwark Boter 250 Ontdooien 2–3 3–5 Aluminiumdelen verwijderen, halverwege de bereidingstijd omdraaien Kaas 250 Ontdooien 3:30 – 4 3–5 Aluminiumdelen verwijderen, halverwege de bereidingstijd omdraaien www.zanussi.com 11 Gerecht Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen 200 Ontdooien 7–9 3–5 Aluminiumdelen verwijderen, halverwege de bereidingstijd omdraaien Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Kwarktaart 1 stuk Ontdooien 1 –1:30 - Halverwege de tijd omdraaien. Cake (gebak) 1 stuk Ontdooien 1 –1:30 - Halverwege de tijd omdraaien. Droge cake 1 stuk Ontdooien 1:30 – 2 1–2 Halverwege de tijd omdraaien. Vruchtencake 1 stuk Ontdooien 1:30 – 2 1–2 Halverwege de tijd omdraaien. 300 Ontdooien 3–4 1–2 Halverwege de tijd omdraaien. 4 broodjes Ontdooien 1 –1:30 1–2 Halverwege de tijd omdraaien. Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Aardbeien 300 Ontdooien 5–6 2–3 Halverwege de bereidingstijd roeren Pruimen, kersen, frambozen, bramen, abrikozen 250 Ontdooien 4– 5 2–3 Halverwege de bereidingstijd roeren Room Cake / gebak Gerecht Gesneden brood Broodjes Fruit Gerecht Bereiden Haal gekoeld vlees en gevogelte minstens 30 minuten voor bereiden uit de koelkast. Bewaar het vlees, gevogelte en groente afgedekt tot de bereiding. Doe een beetje olie of vloeibare boter op de vis. Voeg 30 – 45 ml koud water toe aan elke 250 g groente tenzij de tabel anders vermeldt. Snijd de verse groente in stukken van gelijke grootte. Alle groenten afgedekt in de container koken. Vlees 12 www.zanussi.com Gerecht Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rosbief: - Rood - Medium - Doorbakken 450 Middelhoog 10 – 12 11 – 14 13 – 16 Varkensvlees 450 Hoogte 14 – 18 Varkensrollade Rusttijd (min) Opmerkingen 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. 450 Hoogte 10 – 12 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Gevogelte Gerecht Hele kip 900 Hoogte 16 – 24 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. Kipblokjes 450 Middelhoog 7 – 11 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. Kippenborst (met bot) 450 Middelhoog 8 – 12 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Vis Gerecht Visfilets 450 Hoogte 6 – 10 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. Hele makreel (schoon) 450 Hoogte 6 – 10 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. Hele forel (schoon) www.zanussi.com 450 Hoogte 7 – 12 13 Gerecht Gewicht (g) Zalmfilets 450 Vermogeninstelling Hoogte Tijd (min) 6 – 10 Rusttijd (min) Opmerkingen 5 – 10 Afgedekt bereiden. Draai het voedsel tijdens de bereiding regelmatig om. Verse groente Gerecht Broccoli Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen 250 500 Hoogte 4–6 7–9 2–3 Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Spruitjes 250 Hoogte 5–6 2–3 Voeg 60 – 75 ml water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Wortelen 250 Hoogte 4–6 2–3 Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Bloemkool 250 500 Hoogte 4–6 7–9 2–3 Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Courgette 250 Hoogte 4–6 2–3 Voeg 30 ml water of 2 eetlepels boter toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Courgette 250 Hoogte 4–6 2–3 Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. 2–3 In dikke plakken snijden. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Prei 250 Hoogte 4–6 Paddestoelen 125 250 Hoogte 3–5 5–7 2–3 Voeg geen water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Afschudden voor opdienen. Uien 250 Hoogte 4–6 2–3 Voeg 15 ml water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Peper 250 Hoogte 5–7 2–3 Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. 14 www.zanussi.com Gerecht Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Geschilde aardappelen 250 500 Hoogte 5–7 10 – 12 2–3 Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Aardappelen in de schil 800 Hoogte 15 – 18 2–3 Bedekt bereiden, halverwege de bereidingstijd roeren. Kool 250 Hoogte 7–9 2–3 Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Ingevroren groenten Gerecht Spinazie Broccoli Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen 125 Hoogte 3–5 2–3 Voeg 15 ml water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. 2–3 Voeg 30 ml water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. 250 Hoogte 4–6 Erwten 250 Hoogte 4–6 2–3 Voeg 15 ml water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Sperziebonen 250 Hoogte 5–7 2–3 Voeg 30 ml water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Gemengde groente (worteltjes/erwtjes/maïs) 250 Hoogte 5–7 2–3 Voeg 15 ml water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Gemengde groente (Chinese groente) 250 Hoogte 6–8 2–3 Voeg 15 ml water toe. Afgedekt bereiden. Roeren voor en na bereiden. Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Chocolade / chocoladelaagje 150 Medium 3–4 2–3 Halverwege de bereidingstijd roeren. Boter 100 Medium 2–3 2–3 Halverwege de bereidingstijd roeren. Smelten Gerecht www.zanussi.com 15 Opnieuw verwarmen Volg bij het opwarmen van verpakte kant-enklaar maaltijden altijd de instructies op de verpakking. Gerecht Babyvoedsel Babymelk Broodjes Kant-en-klaargerecht Bevroren kant-enklaarmaaltijden Lasagne Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen 128 Hoogte 0:50 1–2 Halverwege de bereidingstijd roeren. Controleer de temperatuur! 100 ml 225 ml Hoogte 0:30 – 1 1 – 1:30 1–2 Lepel in de fles steken, roeren en temperatuur controleren! 1–2 In keukenpapier rollen en glazen plateau plaatsen. Geen gerecycled keukenpapier gebruiken. 2–3 Aluminium afdekkingen verwijderen. Halverwege de bereidingstijd omdraaien 1 broodje 400 - 500 Hoogte Hoogte 0:30 – 1 7 – 10 400 - 500 Hoogte 8 – 12 2–3 Aluminium afdekkingen verwijderen. Halverwege de bereidingstijd omdraaien 300 Hoogte 6 – 10 2–3 Voedsel afdekken tijdens het koken. Hoogte 3–5 7 –10 2–3 Voedsel afdekken tijdens het koken. Halverwege de bereidingstijd roeren. 2–3 Voedsel afdekken tijdens het koken. Halverwege de bereidingstijd roeren. 1–2 Voedsel afdekken tijdens het koken. Halverwege de bereidingstijd roeren. Stoofschotel 1 kopje 4 kopjes Aardappelpuree 1 kopje 4 kopjes Hoogte 2–5 8 – 10 Witte bonen in tomatensaus 1 kopje Hoogte 3–5 Ravioli of pasta in saus 1 kopje 4 kopjes Hoogte 4–6 10 – 14 2–3 Voedsel afdekken tijdens het koken. Halverwege de bereidingstijd roeren. 200 ml Hoogte 1 – 1:30 1 Lepel in het bakje doen. Melk 16 www.zanussi.com Gerecht Gewicht (g) Vermogeninstelling Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen Water 200 ml Hoogte 2 – 2:30 1 Lepel in het bakje doen. Saus 200 ml Hoogte 3–4 1 Halverwege de bereidingstijd roeren Soep 300 ml Hoogte 4–5 1 Halverwege de bereidingstijd roeren Recepten De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn afhankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten. Hoog gedurende 3 minuten en om de 30 seconden roeren. – Bereidingstijd in het apparaat: 3 minuten in totaal Diner Ontbijt Tomatensoep met sinaasappel Omelet Ingrediënten: • 15 g gesmolten boter • 4 eieren • 6 eetlepels melk • zout en peper Bereidingswijze: Klop de eieren, melk en kruid met zout en peper. Bedek het gerecht met de gesmolten boter. Schenk de omeletmix in een platte schaal. Op hoge temperatuur 3 minuten bereiden, de omelet omdraaien en nog eens 1 minuut bereiden op hoge temperatuur. – Bereidingstijd in het apparaat: 4 minuten in totaal Roerei Ingrediënten: • 15 g gesmolten boter • 2 eieren • 2 eetlepels melk • zout en peper Bereidingswijze: Meng de eieren, melk en de gesmolten boter en kruid het met zout en peper. Bereiden op www.zanussi.com Ingrediënten: • 25 g gesmolten boter • 1 middelgrote ui, gesneden • 1 grote wortel • 1 grote aardappel, gesneden • 800 g tomaten uit blik, gesneden • Sap en geraspte schil van 1 middelgrote sinaasappel • 900 ml hete groentebouillon • zout en peper Bereidingswijze: Meng de ui, wortel, aardappel en gesmolten boter en kook ze op Hoog gedurende 6 minuten. Halverwege de tijd omdraaien. Voeg vervolgens de tomaten, sinaasappelsap, sinaasappelschil en de bouillon toe. Meng het geheel en breng het op smaak met zout en peper. Doe de deksel op de pan en koken op Hoog gedurende 18 minuten tot de groenten zacht zijn. 2 – 3 keer roeren tijdens het koken. De soep mengen en serveren. – Bereidingstijd in het apparaat: 24 minuten in totaal 17 Franse uiensoep Ingrediënten: • 1 grote ui, gesneden • 1 eetlepel maïsolie • 50 g bloem • 1,2 l vlees- of groentebouillon • 2 eetlepels gehakte peterselie • 4 dikke sneetjes stokbrood • 50 g geraspte kaas Bereidingswijze: Meng de ui en de maïsolie in een kom. Kook het op Hoog gedurende 2 minuten. Voeg de bloem toe en voeg geleidelijk de bouillon toe. Op smaak brengen met zout en peper en peterselie toevoegen. Doe de deksel op de kom en 18 minuten bereiden op Middelhoog. Schenk de soep in kommen, leg het brood erop en bestrooi het met kaas. Bereid het op Middelhoog gedurende 2 minuten tot de kaas is gesmolten. – Bereidingstijd in het apparaat: 22 minuten in totaal Roergebakken groente Ingrediënten: • 1 eetlepel zonnebloemolie • 2 eetlepels sojasaus • 1 eetlepel sherry • 2,5 cm gemberwortel, geschild en geraspt • 2 middelgrote wortels, in stukjes gesneden • 100 g champignons, gesneden • 50 g taugé • 100 g peultjes • 1 rode peper, zonder pitten en dun gesneden • 4 lente-uitjes, gesneden • 100 g waterkastanje uit blik, gesneden • 1 / 4 kop van Chinese kool, in dunne stukjes gesneden Bereidingswijze: Meng de zonnebloemolie, sojasaus, sherry, gember en wortel in een kom. Afdekken en bereiden op Hoog gedurende 5 – 6 minuten. 18 Roeren. Champignons, taugé, peultjes, rode peper, lente-uitjes, waterkastanjes en Chinese kool toevoegen. Alles mengen. Op Hoog gedurende 5 – 6 minuten bereiden tot de groenten zacht zijn. 2 – 3 keer roeren tijdens het koken. – Bereidingstijd in het apparaat: 10 – 12 minuten in totaal Kip in honing Ingrediënten: • 4 kippenborst zonder bot • 2 eetlepels honing • 1 eetlepel grove mosterd • 1 / 2 eetlepel gedroogde dragon • 1 eetlepel tomatenpuree • 150 ml kippenbouillon • zout en peper Bereidingswijze: Doe de kippenborst in een ovenschaal. Meng alle resterende ingrediënten samen. Schenk het over de kip. Kruiden met peper en zout. Bereiden op Hoog gedurende 12 – 14 minuten. Verander de positie van de kippenborst en schenk de saus er tweemaal over tijdens de bereiding. – Bereidingstijd in het apparaat: 12 – 14 minuten in totaal Gepofte aardappel met blauwe kaas en bieslook Ingrediënten: • 2 aardappelen, gebakken (250 g elk) • 50 g boter • 100 g blauwe kaas, in stukjes • 1 eetlepel versie bieslook, in stukjes • 50 g champignons, gesneden • zout en peper Bereidingswijze: Prik gaatjes in de aardappels. Bereiden op Hoog gedurende 12 – 14 minuten. Snijd de aardappels door midden en hol ze uit. Doe de aardappelpulp, boter, kaas, bieslook en champignons in een kom en meng het geheel. Kruiwww.zanussi.com den met peper en zout. Doe het mengsel in de aardappelschillen en leg ze in een platte schaal. Kook het op Middelhoog gedurende 10 minuten. – Bereidingstijd in het apparaat: 22 – 24 minuten in totaal Witte saus Ingrediënten: • 25 g gesmolten boter • 25 g bloem • 300 ml melk • zout en peper Bereidingswijze: Meng de boter met de bloem en de melk. Bereiden op Hoog gedurende 4 – 5 minuten. Om de 2 minuten doorroeren tot de saus dik en glad is. Kruiden met peper en zout. – Bereidingstijd in het apparaat: 4 – 5 minuten in totaal Gekruid gehakt Ingrediënten: • 1 kleine ui, gesneden • 1 teentje knoflook, gekneusd • 1 theelepel olie • 200 g tomaten uit blik, gesneden • 1 eetlepel tomatenpuree • 1 theelepel kruidenmix • 225 g rundergehakt • zout en peper Bereidingswijze: Meng de ui, knoflook en olie in een ovenschaal. Op Hoog gedurende 2 minuten bereiden of tot het zacht is en vervolgens de andere ingrediënten erbij doen. De ovenschaal afdekken en op Hoog 5 minuten bereiden en dan verzetten naar Middelhoog en 8 – 12 minuten bereiden of tot het vlees goed is. – Bereidingstijd in het apparaat: 15 – 19 minuten in totaal www.zanussi.com Nagerecht Aardbeienjam Ingrediënten: • 675 g aardbeien, ontkroond • 3 eetlepels citroensap • 675 g basterdsuiker Bereidingswijze: Doe de aardbeien en citroensap in een grote kom. Verhit ze op Hoog gedurende 6 minuten, of tot het fruit zacht is. Voeg de suiker toe en roer goed. Bereiden op Middelhoog gedurende 27 – 32 minuten tot het instelpunt is bereikt. Om de 4 – 5 minuten roeren. Doe de jam in potjes. Deksel erop doen, afsluiten en van etiket voorzien. Doe om het instelpunt te vinden 1 theelepel jam op een koud schoteltje. Laat het 1 minuut staan. Verplaats de jam dan met uw vinger over de schotel. Als het oppervlak van de jam rimpelt, is het instelpunt bereikt. – Bereidingstijd in het apparaat: 37 – 43 minuten in totaal Gewone magnetroncake Ingrediënten: • 100 g margarine • 100 g suiker • 1 ei • 100 g zelfrijzende bloem, gezeefd • 2 – 3 eetlepels melk Bereidingswijze: Dek de bodem van de cakevorm af met bakpapier. Klop de margarine met suiker licht en luchtig. Klop het ei en voeg de bloem en melk geleidelijk toe. Doe de deeg in de cakevorm. Bereiden op Hoog gedurende 5 – 7 minuten. Prik de cake in met een satéprikker. Als de prikker er niet schoon uitkomt, is de cake nog niet klaar. Laat de cake na de bereiding nog 5 minuten in het apparaat staan. – Bereidingstijd in het apparaat: 5 – 7 minuten in totaal 19 Onderhoud en reiniging Waarschuwing! Zie de veiligheidshoofdstukken . Opmerkingen over schoonmaken: • Maak de voorkant van het apparaat schoon met een zachte doek en een warm sopje. • Gebruik voor metalen oppervlakken een universeel reinigingsmiddel. • Reinig de binnenkant van het apparaat na elk gebruik. Vuil laat zich dan het makkelijkst verwijderen en kan niet aanbranden. • Verwijder hardnekkig vuil met een speciale reiniger. • Maak alle accessoires schoon en laat ze drogen. Gebruik een zachte doek en een warm sopje en een reinigingsmiddel. • Om de moelijk te verwijderen restjes te verwijderen, kook een glas water gedurende 2 tot 3 minuten op de hoogste magnetronstand. • Om geurtjes te verwijderen, meng een glas water met 2 theelepels citroensap en kook gedurende 5 minuten op de hoogste magnetronstand. Probleemoplossing Waarschuwing! Zie de veiligheidshoofdstukken . Anomalie Mogelijke oorzaak oplossing Het apparaat werkt niet. Het apparaat is uitgeschakeld. Schakel het apparaat in. Het apparaat werkt niet. De stekker zit niet in het stopcontact Sluit het apparaat aan op het stroomnet. Het apparaat werkt niet. De zekering in de zekeringkast is doorgebrand. Controleer de zekering. Als de zekering meer dan een keer doorslaat, raadpleegt u een bevoegde elektricien. Het apparaat werkt niet. De deur is niet goed gesloten. Zorg ervoor dat de deur niet wordt geblokkeerd. Het lampje brandt niet. Het lampje is stuk. De lamp moet worden vervangen. Er ontstaan vonken in de ovenruimte. Er zitten metalen schalen of servies met een metalen randje in het apparaat. Haal het servies uit het apparaat. Er ontstaan vonken in de ovenruimte. Er zit metalen bestek of aluminiumfolie dat de binnenwanden raakt in het apparaat. Zorg ervoor dat het bestek en de folie de binnenwanden niet raakt. Het draaiplateau maakt een krassend of schurend geluid. Er zit vuil of iets anders onder het glazen draaiplateau. Controleer het gedeelte onder het glazen draaiplateau. Het apparaat stopt met werken zonder duidelijke reden. Er is een storing. Bel de klantenservice als deze situatie blijft bestaan. 20 www.zanussi.com Als u het probleem niet zelf kunt verhelpen, neemt u contact op met uw verkoper of de klantenservice. De benodigde gegevens voor de service-afdeling staan op het typeplaatje. Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren: Model (MOD.) ......................................... Productnummer (PNC) ......................................... Serienummer (S.N.) ......................................... Montage Let op! Blokkeer de luchtopeningen niet. Als u dat wel doet, kan het apparaat oververhit raken. Let op! Sluit het apparaat niet aan op adapters of verlengsnoeren. Hierdoor kan overbelasting en brandgevaar ontstaan. • Het apparaat is alleen bedoeld voor gebruik op het aanrecht. Het apparaat moet op een stabiel en vlak oppervlak worden geplaatst. • Houd het apparaat uit de buurt van stoom, hete lucht en water. • Activeer na vervoer van het apparaat bij koud weer het apparaat niet direct na de installatie. Laat het apparaat een tijdje op kamertemperatuur komen en absorbeer de warmte. Dit apparaat wordt geleverd met een netsnoer en stekker. Let op! Minimale installatiehoogte is 85 cm. A C B Minimale afstanden Afmetingen mm A 100 Elektrische installatie B 76 Waarschuwing! De elektrische installatie mag uitsluitend worden uitgevoerd door een gekwalificeerd persoon. C 76 De fabrikant is niet verantwoordelijk indien u deze veiligheidsmaatregelen uit hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie' niet opvolgt. Milieubescherming Recycle de materialen met het symbool . Gooi de verpakking in een geschikte verzamelcontainer om het te recyclen. Help om het milieu en de volksgezondheid te beschermen en recycle het afval van elektrische en elektronische apparaten. Gooi apparaten gemarkeerd met het symbool niet www.zanussi.com weg met het huishoudelijk afval. Breng het product naar het milieustation bij u in de buurt of neem contact op met de gemeente. 21 Verpakkingsmateriaal Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik. Kunststofonderdelen worden aangeduid met internationale 22 afkortingen, zoals PE, PS, enz. Gooi het verpakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnisophaaldienst. www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Zanussi ZFM15100 Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

in andere talen