12
Nederlands
Door het aandrukken wordt de koffie een platte schijf die een
gelijkmatige weerstand biedt aan het water onder hoge druk.
Juist afgestreken en aangedrukte koffie zal een gelijkmatige
extractie van de smaakstoffen opleveren en in een goede
espresso resulteren. Koffie die te zacht is aangedrukt, zal
vervormd worden door het water, met een ongelijkmatige
extractie, een korte bereidingstijd en een middelmatige
espresso als gevolg. Te stevig aangedrukte koffie zal de
bereidingstijd verlengen, en een bittere drank met teveel
extractie opleveren.
De juiste aandruktechniek
1. Houd het handvat van de stamper vast zoals een
deurknop, met het uiteinde van het handvat stevig tegen
de handpalm. Probeer tijdens het aandrukken de stamper,
pols en elleboog in één rechte lijn te houden.
2. Laat de onderzijde van de filterhouder rusten op een
stevig oppervlak, en druk de stamper zachtjes in de
koffie met de bedoeling om een plat oppervlak te maken.
Verwijder de stamper van het filterbakje met een licht
draaiende beweging; zo voorkomt u dat er brokjes
gemalen koffie aan de stamper blijven hangen.
Juist afgestreken koffie
TECHNIEK VAN HET BEREIDEN VAN ESPRESSO TECHNIEK VAN HET BEREIDEN VAN ESPRESSO
Watertemperatuur
De watertemperatuur en temperatuurconstantheid hebben
een rechtstreekse impact op de smaak van espresso.
Goede espresso wordt gemaakt met water dat de optimale
temperatuur heeft, bij voorkeur tussen 90°–96° C.
Zorgen voor de juiste bereidingstemperatuur:
Bevestig steeds de filterhouder (met het filterbakje) op de
espressozetgroep, terwijl de espressomachine opwarmt.
Hierdoor wordt de filterhouder en het filterbakje opgewarmd.
• Wacht steeds tot de boilers volledig opgewarmd zijn,
alvorens met de bereiding te beginnen: ongeveer 6 minuten.
• Doseer en druk uw koffie snel aan, en bereid hem onmiddellijk.
Zo voorkomt u dat de filterhouder beduidend afkoelt.
• Spoel de filterhouder nooit met koud water wanneer u
meer dan één kop maakt. Nadat u de drap (koffiedik) uit de
filter hebt geklopt, veegt u achtergebleven korrels best met
een schone doek uit de zeef. Zorg dat het filterbakje droog
is, voordat u het met koffie vult.
• Laat de lege filterhouder aan de espressokop zitten terwijl u
met andere zaken bezig bent zoals malen of opschuimen.
• Verwarm een kop of espressokop voor door ze vóór de
bereiding bovenop de espressomachine te plaatsen. Koppen
kunnen ook snel worden opgewarmd met stoom uit het
heetwaterpijpje.
Malen
Goede espresso vraagt zo vers mogelijke koffie. De meest
verse koffie wordt daarom vlak vóór de bereiding gemalen.
De meest delicate aromatische stoffen in koffie verschalen
binnen enkele minuten na het malen; maal dus maar net
zoveel als u voor de onmiddellijke bereiding nodig hebt.
Doseren
Doseren is het plaatsen van een afgemeten hoeveelheid gemalen
koffie in het filterbakje. Voor één kop (30 ml) espresso is 7 gram
koffie nodig, voor twee koppen dubbel zoveel. Als hij afgestreken
gevuld wordt met fijn gemalen koffie is de koffieschep die
meegeleverd werd bij uw Artisan Espressomachine nagenoeg
de perfecte maat voor één kop espresso.
Als u doseert zonder de maatlepel, is het belangrijk dat u niet
te veel koffie in het filterbakje doet. De koffie moet kunnen
uitzetten terwijl het water erdoor loopt. Als de koffie tegen
het doucheplaatje gekneld zit, zal een gelijkmatige spreiding
van het water over de filter niet mogelijk zijn, wat een
ongelijkmatige extractie en niet zo’n goede espresso oplevert.
Zo weet u of u teveel koffie in het filterbakje hebt gedaan:
1. Vul het filterbakje, “strijk” de gemalen koffie “af”
(maak een vlak oppervlak) en druk goed aan
(zie het hoofdstuk “Aandrukken”).
2. Draai de filterhouder op de espressokop en draai
hem er onmiddellijk weer af.
3. Als het doucheplaatje of de doucheplaatjeschroef een
afdruk heeft achtergelaten op de koffie, dan zit er te
veel koffie in het filterbakje!
Afstrijken
Het afstrijken van de koffie, nadat hij gedoseerd is in het
filterbakje, is essentieel voor een goede espresso. Als de koffie
niet gelijkmatig verdeeld is in de filter, zal het “aandrukken”
zones van lage en hoge dichtheid creëren. Het water
onder hoge druk zal onvermijdelijk de weg met de kleinste
weerstand volgen en in grote hoeveelheid door de zones met
lage dichtheid stromen waardoor te veel bittere smaakstoffen
aan de koffie zullen worden onttrokken, en in kleine
hoeveelheid door de zones met een hoge dichtheid waardoor
Aandrukken
te weinig smaakvolle essences aan de koffie zullen worden
onttrokken. Dergelijke ongelijkmatige extractie levert lichte,
slappe en bittere espresso op.
De koffie in het filterbakje afstrijken:
• Zorg dat het filterbakje droog is voordat u het met koffie
vult; vocht in het filterbakje zal voor het water een weg met
de kleinste weerstand creëren.
• Strijk de koffie na het doseren af door een vinger heen en
weer te bewegen over de filter. Niet in slechts één enkele
richting vegen, want daardoor zal de koffie zich aan één zijde
van het filterbakje ophopen en zal de extractie ongelijkmatig
gebeuren. Probeer een licht uitgehold koffie oppervlak te
maken waarvan het middelpunt lager ligt dan de zijkanten.
• Zorg dat er geen holten zijn tussen de koffie en de zijkanten
van de filter.