Whirlpool HD 870 C.2/E (SL) Gebruikershandleiding

Categorie
Ovens
Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

43
Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te
leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig
te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de
veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging.
Dank u.
Van dichtbij gezien
A. Bedieningspaneel
B. Lekplaat of bakplaat
C. Ovenrek
D. Elektrische kookplaat
E. Keuzeknop kookfuncties
F. Knoppen elektrische kookplaten
G. Controlelampje elektrische kookplaten
H. Geleider lekplaat en ovenrek
I. Controlelampje oven (slechts op enkele modellen
aanwezig) - als dit aan is geeft het de verwarmingsfase
aan tot aan de ingestelde temperatuur.
L. Temperatuurknop
M. Elektronische programmeerknop - Hiermee kunt u
iedere functie voor het koken programmeren met het
instellen van kooktijd en einde kooktijd. Hij is ook
voorzien van een timer.
E
F
M
L
I
G
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
A
C
A
B
H
D
D
1
8
2 3 4 5 6
7
9
A
1. Ovenverlichting
2. Instellen juiste tijd
3. Regelen timer
4. Einde kooktijd
5. Kooktijd
6. Bevestiging instelling
7. Indicator timer
8. Indicator voorverwarming (m knippert) of kooktijd
(m stil) begonnen
9. Indicator programmering uitgevoerd
10.Indicator blokkering deur
44
Het Gebruik
De “
7 Cuochi
oven verenigt in één enkel apparaat de voor-
delen van de traditionele oven (“statisch”) met die van de
moderne heteluchtoven (“geventileerd”).
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en
veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende manieren
van koken. U kiest de verschillende functies met behulp van
de keuzeknop “E op het bedieningspaneel.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
minstens een uur leeg te laten functioneren op maximum
temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlopen is
opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men
soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan
het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de
oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de
productie en het installeren van het product.
Het gelijk zetten van de digitale klok
Het gelijk zetten van de klok is alleen mogelijk met de knop
E” in de positie 0.
Na het aansluiten aan het net of na uitvallen van de stroom
knippert op de display 0.00.
Draai aan knop “L voor het gelijk zetten van de klok en
druk vervolgens op OK voor het bevestigen. Draai op-
nieuw aan knop “L voor het gelijk zetten van de minuten
en druk op OK voor de definitieve bevestiging Eventuele
latere gelijkstellingen kunnen worden uitgevoerd door op
toets 2 te drukken en vervolgens de hierboven aangege-
ven handelingen uit te voeren.
Timer
Vergeet niet dat de timer niet het aan en uitgaan van de
oven controleert, maar alleen een geluidssignaal geeft als
de tijd op is, en dit kan worden afgezet door op een wille-
keurige knop te drukken.
Voor het instellen van de timer druk op toets 3, regel met knop
“L en druk vervolgens op de toets OK voor het bevestigen.
Het symbool n laat u weten dat de timer aan is.
Aan het einde van het aftellen hoort u een geluidssignaal dat
na 1 min. ophoudt of na het indrukken van een willekeurige
knop.
Ovenlicht
Ook als de oven uit is kan het ovenlicht op ieder willekeu-
rig moment aan worden gedaan door op toets 1 te druk-
ken of de ovendeur te openen.
Ventilator
Om de oven van buiten niet te heet te laten worden zijn
enkele modellen voorzien van een verkoelingsventilator
die een luchtstroom teweeg brengt die tussen het voor-
paneel en de ovendeur naar buiten komt.
N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator
aan totdat de oven voldoende is afgekoeld.
N.B.: In “Fast cooking” gaat de ventilator automatisch aan
als de oven warm is.
Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch
systeem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker
wordt hierover ingelicht door middel van boodschappen van
het soort “F
n
m
” (
n
en
m
=nummers van 1 cijfer). In dit geval
moet de technische dienst erbij worden gehaald aangezien
de oven niet functioneert.
Gebruik oven
Draaiend aan knop “E” kunt u het gewenste kook-
programma kiezen. De oven gaat meteen in de voor-
verwarmingsfase en het symbool m op de display gaat
knipperen; de kooktemperatuur die bij het gekozen pro-
gramma hoort verschijnt: mocht dit niet de temperatuur
zijn die u wilt hebben, dan kunt u hem eenvoudigweg ver-
anderen door aan knop L te draaien.
Als het voorverwarmen klaar is ziet u dat het symbool m
aan is zonder knipperen: nu kunt u het gerecht in de warme
oven zetten.
N.B.: bij de functies FAST COOKING en GRILL hoort geen
voorverwarmingsfase. Vergeet niet dat gedurende het ko-
ken nog altijd de mogelijkheid bestaat:
het programma te veranderen met behulp van knop E”;
de temperatuur te veranderen met behulp van knop L”;
de duur en het einde van de kooktijd te programmeren
(zie paragraaf “Kooktijd programmeren”).
te onderbreken wanneer u maar wilt door de knop “E” op
de positie 0 terug te zetten.
N.B.: Voor iedere kookfunctie is voor de veiligheid een
tijdsduur ingesteld van 2 uren. Als deze niet wordt veran-
derd gaat de oven automatisch uit als deze tijd is afgelo-
pen.
Belangrijk: Gebruik de eerste ovenstand van beneden af
om de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van sappen
en/of druipend vet op te zetten, maar alleen als u de grill of
het braadspit (slechts bij enkele modellen aanwezig) gebruikt.
Voor ander soort koken nooit de onderste ovenstand ge-
bruiken en geen voorwerpen onderin de oven plaatsen ter-
wijl u aan het koken bent, aangezien dit schade aan het
email kan veroorzaken. Plaats altijd uw ovenschotels, alumi-
niumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de
gleuven van de oven steekt.
Traditionele oven a
Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C.
In deze positie gaan de twee onderste en bovenste
verwarmingselementen aan. Dit is de klassieke ouderwetse
oven, die verheven is tot een uitzonderlijk niveau van
temperatuurverspreiding en energiebesparing. De traditionele
oven blijft onovertroffen voor het koken van ovenschotels,
waarvan de verschillende ingrediënten een geheel vormen
zoals b.v.: kool met varkensvlees, stokvisschotel, rijst met
kalfsvlees enz... Uitstekende resultaten verkrijgt u bij het
koken van gerechten die gebaseerd zijn op varkensvlees of
kalfsvlees zoals: stoofschotels, goulash, wild, varkenshaas
enz... die langzaam gekookt en bedropen moeten worden.
Het is ook het beste systeem voor het bakken van taarten
en koekjes, gestoofde vruchten en voor het koken in speciaal
voor de oven geschikte bakken. U gebruikt bij het koken in
de traditionele oven slechts één rek aangezien op meerdere
rekken koken de juiste verspreiding van de warmte enigszins
verhindert. Bij gebruik van meerdere rekken kunt u de
hoeveelheid warmte tussen de bovenste stand en de
onderste stand tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of
onderwarmte vereist is zet u de schotel hoger of lager in de
oven.
45
Multiniveaus heteluchtoven b
Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken. De warmte is constant en gelijkmatig
in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op
gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende
gerechten tegelijkertijd koken mits de kooktijden gelijk zijn.
Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te gebruiken volgens de
aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op meerdere ni-
veaus koken”.
Deze functie is vooral aangewezen voor gerechten die
gegratineerd moeten worden of die vrij lang koken nodig
hebben, zoals: lasagna, macaronischotel, kip met
geroosterde aanrdappelen enz…. Goede resultaten krijgt u
ook met braadstukken aangezien de verspreiding van de
temperatuur het mogelijk maakt lagere temperaturen te
gebruiken, hetgeen maakt dat minder vleessappen verloren
gaan zodat het braadstuk mals blijft en minder aan gewicht
verliest.. De oven is vooral bijzonder goed voor het stoven
van vis, waarbij slechts weinig kruiden en andere
toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak van de vis
bewaard blijven. Van de groenten zijn zeer geschikt voor
stoven: savoyekool, wortels, zucchini, aubergine, paprika,
tomaten enz...
Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die moeten rijzen.
De “Multiniveaus heteluchtoven” kan ook worden gebruikt
voor het ontdooien van vlees, vis, brood, met een tempera-
tuur van 80°C. Voor het ontdooien van meer kwetsbare ge-
rechten zet u de temperatuur op 60°C of u gebruikt alleen
het circuleren van de koude lucht, thermostaat op 0°C.
Grill d
Positie thermostaatknop L”: Tussen 50% en 100%.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat en
de binnenkant mals blijft. De grill wordt aangeraden voor b.v.
biefstuk, varkensvlees, entrecote, filet, hamburgers enz...
Kook met de ovendeur half open.
U vindt enkele voorbeelden in de tabel “Praktische raadge-
vingen voor het koken”.
Als u aan knop L draait geeft de display niveaus van
stroomsterkte aan die gaan van een minimum van 50%
tot een maximum van 100%.
Gratineren e
Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan en de ventila-
tor gaat werken.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill ge-
combineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Even-
tueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden en
de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. U
verkrijgt uitstekende resultaten met de hetelucht grill bij het
bereiden van kebab-stokjes, worstjes, varkenskarbonade,
lamscotelet, kip, patrijs, varkenshaas enz.
Houd bij het koken “au gratin” de ovendeur dicht.
De “au gratin” manier is onovertroffen voor het koken van
schijven tandbaars, zwaardvis, gevulde inktvia enz…
Pizza-oven w
Positie thermostaatknop L”: Tussen 40°C en 250°C.
De verwarmingselementen boven en onder gaan aan en de
ventilator gaat werken. Met deze combinatie wordt de oven
snel warm dankzij het aanzienlijke vermogen (2800 W) dat
vooral van onderaf komt.
De pizza oven is vooral geschikt voor gerechten die een
hoge temperatuur nodig hebben, b.v. pizza en grote braad-
stukken. Gebruik één niveau per keer; indien u op meer ni-
veaus kookt moeten de gerechten op de helft van de kook-
tijd onderling van plaats verwisseld worden.
Patisserie-oven u
Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C.
Het achterste verwarmingselement gaat aan en de ventila-
tor gaat werken zodat een uniforme en delicate warmte ge-
garandeerd is.
Deze funtie wordt aangeraden voor het bakken van fijne
desserts en vooral voor gebak dat moet rijzen en sommige
“mignon” taartjes gelijktijdig op 3 ovenstanden. Enkele voor-
beelden: beignets, zoete koekjes en kaaskoekjes, blader-
deeg, opgerolde koekjes, gegratineerde groentenschijfjes,
enz... ...
“Fast cooking” oven v
Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat
werken zodat een gelijkmatige en constante warmte is ge-
garandeerd.
Deze functie is vooral aangewezen voor het vlug koken (zon-
der voorverwarming) van b.v. diepvriesproducten, voor-
gekookte gerechten en eventuele “eigen gerechten” .
De “Fast cooking” resultaten zijn het beste als slechts één
rek wordt gebruikt (het 2° van beneden af), zie tabel “Prakti-
sche raadgevingen voor het koken”.
“Ontdooi” oven
Positie thermostaatknop L”: waar u wilt
De ventilator achter in de oven doet de lucht op kamer-
temperatuur circuleren. Dit wordt aangeraden voor het
ontdooien van vrijwel alle etenswaren, maar in het bijzon-
der van gerechten die geen hitte kunnen verdragen, zo-
als ijstaart, taarten met slagroom, dessert met vruchten.
De ontdooitijd wordt met deze methode gehalveerd. Bij
vlees, vis of brood kunt u de tijd versnellen door de hete-
lucht-functie op een temperatuur in te stellen van 80° -
100°C.
Beschrijving
Het fornuis kan worden aangepast aan kookvlakken met 4 elek-
trische kookplaten (afb.A), aan traditionele keramielplaten(afb.B)
of aan keramiekplaten met dubbele kookzones (afb.C) .
Afb. A Afb. B
AA
A
A
D
B
B
B
B
46
Afb. C
A Gietijzeren elektrische kookplaten
B Stralingskookzones
C stralingskookzones met dubbele diameter.
D Warmtecontrolelampjes, één voor iedere kookzone: deze
duiden aan dat de betreffende kookzone warmer is dan 60°C
ook nadat het verwarmingselement is uitgeschakeld (slechts
op enkele modellen aanwezig)
E Speciale bedieningsknoppen
F Traditionele bedieningsknoppen
Beschrijving van de verwarmingselementen
De traditionele straalelementen bestaan uit ronde weerstan-
den . Zij worden pas enkele tientallen seconden na het inscha-
kelen rood.
De straalelementen met dubbele diameter.
Deze functioneren op dezelfde wijze als de traditionele straal-
elementen en zijn herkenbaar door de aanwezigheid van een
warmtezone (zie afb.C). U kunt zowel alleen het binnenste ge-
deelte inschakelen of beide gedeelten.
l De bedieningsknoppen van de traditionele kookzones.
Iedere kookzone heeft zijn bedieningsknop waarmee u 12
verschillende temperaturen kunt kiezen van een minimum
van 1 tot een maximum van 12 .
l De bedieningsknoppen van de speciale kookzones . Met
de bedieningsknop kunt u kiezen tussen twee niveaus van
stroomsterkte, beide regelbaar van een minimum van 1 tot
een maximum van 12. Door de knop met de klok mee te
draaien van 1 tot 12 stelt u het lagere stroomsterkte-niveau
in. Draait u de knop tot aan het einde (A), te herkennen aan
een lichte klik, dan wordt de maximum stroomsterkte inge-
steld, die geregeld kan worden tussen 12 en 1 door de knop
tegen de klok in te draaien.
Voor het herstellen van de minimum stroomsterkte moet u
de knop weer op nul terug brengen. . Bij keramiekplaten met
kookzones met dubbele stroomsterkte (zie afb.C) is het eer-
ste gedeelte van de draai voor het inschakelen van de klei-
nere (binnenste) kookzone; voor het activeren van beide
kookzones, en dus de beschikking hebben over de grootste
kookzone, moet de knop op de positie (A) worden gebracht
waarna u de gewenste stroomsterkte-niveau kunt kiezen,
van 12 tot 1.
Controlelampje elektrische kookplaten (G)
Dit blijft aan zolang er een elektrisch verwarmingselement aan is.
Aanwijzingen voor het gebruik van de keramiekplaat
Voor de beste resultaten van uw kookplaat volgen hier enkele
fundamentele regels waaraan u zich moet houden bij het koken
en bij het voorbereiden van de gerechten.
l Gebruik pannen met een platte bodem die zich goed aan-
sluiten aan de kookzone.
l Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat ge-
heel te bedekken teneinde alle beschikbare hitte te benut-
ten.
l Zorg ervoor dat de bodem van de pan altijd schoon en droog
is, zo garandeert u een goed contact en een lange
duurzaamheid van de kookplaten en van de pannen zelf.
l Gebruik niet dezelfde pannen die u op een gasfornuis zou
gebruiken. De warmteconcentratie van een gasbrander kan
de bodem van de pan vervormen, en u krijgt dus nooit het
gewenste resultaat als u hem op de keramiekplaat gebruikt.
l Laat een kookzone nooit onnodig aan staan zonder een pan
erop, aangezien het verwarmingselement in korte tijd op
maximum zal zijn hetgeen schade kan veroorzaken.
l Vergeet niet dat de kookzone na het uitschakelen nog min-
stens een half uur warm blijft; plaats er dus geen voorwer-
D
B
B
C
C
F
E
F
E
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Pos Stralingsplaat
0
Uit
1
Boter, chocolade smelten
2
Opwarmen vloeistoffen
3
4
Vla en sausen
5
6
Aan de kook brengen
7
8
Braadstukken
9
10
Groot stoofvlees
11
12
Bakken
A
Inschakeling van beide kookzones
47
pen op.
l Schakel de kookzone niet in als er aluminium folie of plastic
voorwerpen op liggen.
l Raak de warme kookzones niet aan.
l Aanwijzing voor het eerste gebruik:
De lijm die is gebruikt voor de afwerking laat, gedurende de
periode van opgeslagen zijn, eventuele vetvlekjes achter
op de glasplaat. Wij raden aan voor het in gebruik nemen
van het apparaat de glasplaat schoon te maken met een
normaal in de handel verkrijgbaar product (glansproduct,
niet schurend). . Gedurende de eerste uren van gebruik kunt
u een lichte rubbergeur ruiken; dit verdwijnt spoedig.
l De kookplaat is bestand tegen temperatuurschommelingen
en stoten. Maar als hij door een scherp voorwerp wordt ge-
troffen kan hij breken. . In dat geval sluit u meteen de stroom
af en wend u zich tot een bevoegde installateur.
Geprogrammeerd koken
Het programmeren van de duur en/of het einde van de
kooktijd moet worden uitgevoerd nadat de gewenste
functie is gekozen.
Programmeren van de kooktijd
Druk op knop 5 en regel vervolgens de tijdsduur door aan
knop C te draaien. Door op de knop OK te drukken wordt
de instelling gememoriseerd en op de display ziet u
afwisselend de gekozen temperatuur, die met de knop C
veranderd kan worden, en de tijd die nog over is tot aan
het einde van de kooktijd.
Als deze tijd is afgelopen ziet u op de display het woord
“end” en hoort u een aantal geluidssignalen die
aankondigen dat de kooktijd over is.
Druk op een willekeurige knop om het geluidssignaal
te onderbreken.
Zet knop B op 0 voor het verwijderen van het woord
“end”.
B.v.:
Het is 9:00 uur en een kooktijd van 1 uur en 15 minuten
wordt geprogrammeerd. De kooktijd wordt automatisch
onderbroken om 10:15 uur.
Programmeren van het einde van de kooktijd
Druk op knop 4 en regel vervolgens het einde van de
kooktijd door aan knop C te draaien. Door op de knop OK
te drukken wordt de instelling gememoriseerd en op de
display ziet u afwisselend de gekozen temperatuur en de
tijd die nog over is tot het einde van de kooktijd.
Als deze tijd is afgelopen ziet u op de display het woord
“end” en hoort u een aantal geluidssignalen die
aankondigen dat de kooktijd over is.
Druk op een willekeurige knop om het geluidssignaal
te onderbreken.
Zet knop B op 0 voor het verwijderen van het woord
“end”.
B.v.:
Het is 9 uur en het einde van de kooktijd wordt op 10:15
ingesteld. De kooktijd zal 1 uur en 15 minuten duren.
Programmeren van een uitgestelde kooktijd
Druk op knop 5 en regel vervolgens de tijdsduur door aan
knop C te draaien. Door op de knop OK te drukken wordt
de instelling gememoriseerd en op de display ziet u
afwisselend de temperatuur en de gekozen tijdsduur.
Druk op knop 4 en regel vervolgens het uur van het einde
van de kooktijd door knop C te draaien. Door op de knop
OK te drukken wordt de instelling gememoriseerd en op
de display ziet u afwisselend het uur van het einde van de
kooktijd en de ingestelde temperatuur.
B.v.:
Het is 9:00 uur, een kooktijd van 1 uur en 15 minuten
wordt geprogrammeerd en het einde om 12:30. De kooktijd
zal automatisch om 11:15 beginnen.
Het symbool A laat zien dat u de duur en/of het einde van
de kooktijd heeft geprogrammeerd.
Het annulleren van een programma
Voor het annuleren van een reeds ingesteld programma
draait u de knop B” tot aan de positie 0”.
48
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling over-
gaat.
Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het ap-
paraat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als
volgt:
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met
een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen
of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorza-
ken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Ge-
bruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die
normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het
reinigen goed af en droog ze af.
de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven
nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje,
dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte
doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of
de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker
enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als
het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een spe-
ciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg
de aanwijzingen op de verpakking hiervan.
als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich
condenswater vormen. Droog af met een zachte doek.
de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed
functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin
deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien
nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schu-
ren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet
u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas
weer als dit gerepareerd is.
bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium fo-
lie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht
als het email kan beschadigen.
reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende
producten en sponzen, en droog hem met een zachte
doek.
De elektrische kookplaten worden schoon gemaakt met
een vochtige doek en met een beetje olie ingesmeerd
als ze nog lauw zijn.
Het verwijderen van de ovendeur
Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga
als volgt te werk:
open de deur helemaal;
trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren;
pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar
niet helemaal dicht;
trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing.
Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze.
Het vervangen van de ovenlamp
Sluit de stroom van de oven af door middel van de schake-
laar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker
uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is.
Schroef het glazen lampekapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje
dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken:
- Spanning 230/240 V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan.
Reinigen kookplaat
Voordat u gaat koken moet de kookplaat met een vochtige
doek worden schoongemaakt om stof en eventuele
geknoeide etensresten te verwijderen..
De kookplaat moet regelmatig worden schoongemaakt
met een sopje. Af en toe moeten ook
schoonmaakproducten worden gebruikt die speciaal voor
keramiekplaten zijn bedoeld..
Eerst moeten eventuele etensresten en vetspetters
worden verwijderd met b.v. een schrapertje B (niet
bijgeleverd) (afb.A).
Maak de kookplaat schoon als hij nog lauw is met
keukenpapier en een product dat hiervoor bedoeld is. (zie
afb. B). Afwrijven met een vochtige doek en afdrogen.
Onderhoud
132
WEES NIET ONGERUST ALS
1 aan het einde van de bereidingstijd nog even
geventileerde lucht uit de oven komt: dit is de normale
fase voor het afkoelen van de oven;
2 bij de grill-functie de bovenste weerstand niet aldoor
aan blijft (rood): het functioneren wordt door een
thermostaat geregeld;
3 stoom ontsnapt wanneer de deur gedurende het koken
wordt geopend;
4 zich waterdruppels of stoom vormen binnen in de oven
als u na de bereidingstijd het gerecht nog in de oven
laat staan;
49
Afb. A Afb. B
Aluminium folie, plastic voorwerpen of synthetische stoffen
die per ongeluk gesmolten zijn, of suiker of etenswaren
met een hoog suikergehalte, moeten onmiddelijk worden
verwijderd met een raspje als de kookzone nog warm is..
Er bestaan speciale reinigingsproducten die een
doorzichtig laagje achterlaten, dat vuil afweert.. Dit ook
beschermt tegen eventuele schade die veroorzaakt kan
worden door etenswaren met een hoog suikergehalte.
Gebruik in geen geval schuursponzen of schuurmiddelen,
noch chemisch aggressieve middelen zoals spray voor
de oven of ontvlekkingsmiddelen.
Speciale producten voor het
reinigen van keramisch glas
Waar het te
krijgen is
Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en
Ijzerhandel
Stahl-Fix
SWISSCLEANER
WK TOP
Andere producten voor
keramisch glas
Huishoudwinkel
Doe-het-zelf winkel
Ijzerhandel
Supermarkt
Kooktips
De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijk-
heden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de
beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het
fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende
aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoon-
lijke ervaringen worden uitgebreid.
Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken
Als u op meer rekken wilt koken kunt u de functie gebak
ovenu gebruiken of de functie bMultikoken”, dit
zijn de enigen waarbij deze mogelijkheid bestaat.
Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek
kunt u het beste de functie gebak ovenu gebruiken,
die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijkertijd te
koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeelden in de
tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de func-
tie bMultikoken en houdt u rekening met de volgende
raadgevingen:
De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee
van de drie middelste posities, de laagste van bene-
den af en de hoogste positie van de oven worden recht-
streeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer
kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroor-
zaken.
Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van
beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het ge-
recht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v.
een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander
gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping
en het andere gerecht op de 4°.i;
Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven
heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en tem-
peraturen nodig, stel dan een gemiddelde tempera-
tuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare ge-
recht op de 4de positie en haal het gerecht dat de min-
ste tijd nodig heeft het eerste uit de oven.
Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill
op de bovenste positie.
Gebruik van de functie “Fast cooking”
Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte”
producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare ge-
rechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen
in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
De grill
De “7 Koks oven” biedt verschillende mogelijkheden voor
het bakken onder de grill.
Gebruik de functie dgrill”, met de ovendeur half open,
plaats het gerecht in het midden van het rek op de 3° of 4°
stand van beneden af.
Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van
druipend vet op de 1° verdieping.
Als u deze functie gebruikt is het raadzaam de stroom-
sterkte op maximum in te stellen, ook al kunt u lagere
instellen door de thermostaatknop op de door u gewenste
stand te zetten.
De functie eau gratin” altijd met de ovendeur dicht,
is handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt ver-
spreid zodat zowel de bovenkant bruin wordt en de on-
derkant gaar wordt.
U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op
het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden,
zoals b.v. een macaronischotel.
Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de 2°
of 3° verdieping van beneden af (zie tabel) en plaats de
50
lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1°
verdieping van beneden af.
Belangrijk: houd bij het koken “au gratin” de oven-
deur dicht, u krijgt zo betere resultaten en een belang-
rijke energiebesparing (ongeveer 10%).
Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op
200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft,
gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen.
Natuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door
de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zet-
ten.
De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u
met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en de
bijgeleverde lekplaat op de laagste stand.
Desserts
Bij het bakken van taarten en cakes moet de oven altijd
warm zijn voordat u ze erin zet. Open de ovendeur niet
gedurende het bakken om inzakken te vermijden . In het
algemeen:
Pizza
Gebruik voor het bakken van een goede pizza de functie
wpizza-oven”:
Verwarm de oven minstens 10 minuten voor.
Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het
ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt
het langer en krijgt u geen crocante pizza.
Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het
bakken.
Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro sta-
gioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege de
kooktijd erbij de doen.
Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan
2) kunt u het beste de ovenfunctie Multikoken b ge-
bruiken aangezien de functie pizza-oven w de 1° stand
van benedenaf meer zou verwarmen.
Vis en vlees
Voor blank vlees, gevogelte en vis gebruikt u temperatu-
ren van 180 °C tot 200 °C.
Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere
temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de tempera-
tuur te verlagen.
Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk
vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van
braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en
zet er de lekplaat onder.
Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de
oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat
lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of
spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaat-
sen dat het zich boven in de oven bevindt.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem
overheen, of gebruik ovenpapier.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de
temperatuur met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
"Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht"
versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar
worden"
Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende
gerechten op verschillende tijden uit de oven halen.
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
51
Gekozen
instelling
Gerecht Gewi-
cht
(kg)
Positie
ovenrek ten
opzichte
van de
bodem van
de oven
Voorverwarming-
stijd (min.)
Instelling
thermostaat
Kooktijd
(min.)
1 Traditionele
a
Eend
Braadstuk
Varkensvlees
Koekjes (kruimeldeeg)
Jamtaart
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Multiniveaus
b
Pizza (op 2 rekken)
Lasagne
Lamsvlees
Kip + aardappels
Makreel
Plum-cake
Beignets (op 2 rekken)
Biscuits (op 2 rekken)
Pan di spagna (op 1 rek)
Pan di spagna (op 2
rekken)
Quiche
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
00
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
3 Grill
d
Tong en inktvis
Calamari- en
garnalenspiesjes
Inktvis
Kabeljauwfilet
Groenten onder de grill
Kalfsbiefstuk
Worstjes
Hamburgers
Makreel
Toast (of brood roosteren)
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n.° 4-6
4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
4 Gratineren
e
Gegrilde kip
Inktvis
1.5
1.5
2
2
10
10
200
200
55-60
30-35
5 Pizza
w
Pizza
Braadstuk
Kip
0.5
1
1
3
2
2/3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Patisserie
u
Jamtaart
Vruchtentaart
Plum-cake
Pan di spagna
Gevulde flensjes (op 2
rekken)
Kleine gebakjes (op 2
rekken)
Kaaskoekjes (op 2 rekken)
Beignets (op 3 rekken)
Biscuits (op 3 rekken)
Schuimgebak (op 3 rekken)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
7 Fast cooking
v
Diepvries
Pizza
Courgettes en garnalen in
deeg
Spinazie- quiche
Saucijzebroodjes
Lasagna
Broodjes bakken
Kip-snacks
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
2
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Voorgekookte gerechten
Ali di pollo dorate 0.4 2 - 200 20-25
Verse etenswaren
Koekjes (kruimeldeeg)
Plum-cake
Kaaskoekjes
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
8 Ontdooien
U
Alle diepvriesproducten
N.B.: de kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak worden aangepast. Bij koken
onder de Grill of 'Au gratin' moet de lekplaat altijd op de 1ste stand vanaf beneden worden geplaatst.
52
Veiligheid is een goede gewoonte
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten
van de oven als u het apparaat moet verplaatsen,
zo vermijd u schade aan personen en aan de oven
zelf.
Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik
thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden.
De instructies gelden alleen voor de landen van
destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaan-
wijzing voorkomen en op het registratieplaatje.
De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegaran-
deerd als het van een volgens de geldende veiligheid-
snormen aangelegde aarding is voorzien.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinde-
ren op een afstand.
Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen
niet in contact komen met:
- het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen;
- de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers
enz.);
- het apparaat gedurende en direct n gebruik van de
oven of grill, vanwege de hitte;
- het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderde-
len onschadelijk gemaakt worden).
De volgende handelingen moeten vermeden
worden:
- het apparaat met natte handen aanraken;
- het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent;
- aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om
de stekker uit te trekken;
- verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren;
- ventilatie-openingen verstoppen;
- de elektrische draden van kleine keukenapparaten op
warme delen van het apparaat laten liggen;
- blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon);
- de oven gebruiken als opbergplaats;
- het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven;
- het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbel-
stekkers;
- zelf installeren of repareren zonder de hulp van een
erkende installateur.
Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur
te wenden in de volgende gevallen:
- het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabri-
kant);
- als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functio-
neert;
- voor het vervangen van het stopcontact, als de stek-
ker niet past.
Het is noodzakelijk zich tot de technische service
van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen:
- als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt;
- als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet
worden;
- eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel.
Houdt u zich aan het volgende:
- alleen koken, en geen ander gebruik van het appa-
raat;
- na uitpakken controleren op schade;
- de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en
voordat u tot onderhoud overgaat;
- als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uit-
schakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwe-
zig);
- gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van ge-
rechten;
- pak het handvat van de deur altijd in het midden aan,
aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een
eventuele luchtstroom;
- controleer altijd dat de knoppen in de positie “”/”o” staan
als het fornuis niet gebruikt wordt.
- als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan
de stroom af en snijd de voedingskabel door.
de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele
schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist,
verkeerd of onredelijk gebruik.
Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat:
Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center
Vereis altijd originele onderdelen
53
INSTALLATIE
Het installeren moet uitgevoerd worden door een be-
voegde installateur en volgens de instrukties van de
fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroor-
zaken aan personen, dieren of dingen en voor deze ge-
vallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden ge-
steld.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot regelen, onderhoud enz.
Installeren inbouwovens
Voor een goede werking van het apparaat moet het meu-
bel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u
de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen
onder de aanrecht of stapelbouw.
De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd
worden voor het luchten Het is het beste als de oven op
twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende
steunplaat aanwezig is moet deze van een opening wor-
den voorzien van minstens 45 x 560 mm.
De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hitte-
bestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes
met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een tempera-
tuur van 100 °C.
Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische pa-
nelen na het installeren niet aanraakbaar zijn.
Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn be-
vestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder ge-
reedschap te gebruiken.
Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de
oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de
dikte van de wand van het kastje:
20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot ver-
wijderd worden (afb. A);
18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fa-
briek is voorbereid (afb. B);
16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C).
Afb. A Afb. B
Afb. C
Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u
de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven
in de 4 gaten in de zijrand.
Elektrische aansluiting
De elektrische aansluiting aan het net moet worden
uitgevoerd op het fornuis . De kookplaat wordt aan het
fornuis aangesloten door middel van een speciale
aansluiting. De fornuizen zijn ingesteld op wisselstroom
met voltage en frequentie zoals aangegeven op het
typeplaatje.
560 mm.
45 mm.
595
558
min
45
min
575-585
min
560
+4 -0
480
+4 -0
555
580
500
39
15
595
23
572
543545
N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik
54
Monteren voedingskabel
Opening klemmenbord:
Licht de lipjes aan de zijkanten van de deksel van het
klemmenbord op met behulp van een
schroevendraaier;
trek de deksel van het klemmenbord open
Het aansluiten van de kabel:
schroef de schroef van de kabelklem en de schroeven
van de contacten los
N.B: de overbruggingsklemmen zijn door de fabriek
voorbestemd voor aansluiting aan 400V trifase (afb.D).
voor het uitvoeren van de elektrische aansluitingen van
de afbeeldingen F en G worden de twee
overbruggingsklemmen die zich in de doos bevinden
gebruikt (afb. E - kenteken P”)
zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel.
Afb. D
Afb. E
Afb. F
Afb. G
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt
is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje.
In het geval er een directe aansluiting aan het net plaats-
vindt, moet men tussen het apparaat en het net een
veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum af-
stand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan
de lading aangepast zijn en aan de geldende normen vol-
doen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar on-
derbroken worden).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij ner-
gens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de
kamertemperatuur.
Voor het aansluiten moet men kontroleren dat:
De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zo-
als voorgeschreven door de geldende normen voor
electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te
verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te la-
ten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabri-
kant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade
die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aar-
den van de installatie.
Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich
ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje
(op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen
INBOUWPLAAT
INBOUWFORNUIS
WIT ROOD GEELBLAUW GROEN
Slechts op
enkele modellen
aanwezig
NL2L1
400V 2N~
H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363
1
3
2
4
5
NL3L1L2
400V 3N~
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
1
3
2
4
5
NL
230V 1N~
H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364
1
3
2
4
5
N
L2
L3
L1
P
55
Technische gegevens
Afmetingen van de oven:
breedte : 43,5 cm
diepte: 40 cm
hoogte: 32 cm
Inhoud van de oven:
56 liters
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: a Traditionaal
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: u Gebak
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
230/400V ~ 3N 50Hz 9200W
7
Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG
Richtlijnen:
- 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- 89/336/
EEG
van 03/05/89 (elektromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke
modificaties;
met de kenmerken van het electrische net en de gas-
leiding.
Controleer dat het electrische vermogen van het net
en van de stopcontacten voldoende is voor het maxi-
mum vermogen van het apparaat zoals aangegeven
op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot
een bevoegde electricien wenden.
Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet
de stekker vervangen worden met een passende
stekker door een bevoegde electricien. Deze moet
vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels
van het stopcontact voldoende is voor het vermogen
van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden
adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te
gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan
moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en
verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende
veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens
van de stroom niet te overschrijden zoals deze is
aangegeven op de enkele adapter en op de
verlengsnoeren, en het maximum vermogen
aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en
stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn.

Documenttranscriptie

Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. Dank u. Van dichtbij gezien G I D D A 12 A 1 12 12 1 12 11 2 11 2 11 2 11 2 10 3 10 3 10 3 10 3 9 4 9 4 9 4 9 4 8 7 5 8 7 5 6 8 7 5 6 6 8 7 6 5 F H L E M C 8 B 7 1 A. B. C. D. E. F. G. H. I. Bedieningspaneel Lekplaat of bakplaat Ovenrek Elektrische kookplaat Keuzeknop kookfuncties Knoppen elektrische kookplaten Controlelampje elektrische kookplaten Geleider lekplaat en ovenrek Controlelampje oven (slechts op enkele modellen aanwezig) - als dit aan is geeft het de verwarmingsfase aan tot aan de ingestelde temperatuur. L. Temperatuurknop M. Elektronische programmeerknop - Hiermee kunt u iedere functie voor het koken programmeren met het instellen van kooktijd en einde kooktijd. Hij is ook voorzien van een timer. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9 A 2 3 4 5 6 Ovenverlichting Instellen juiste tijd Regelen timer Einde kooktijd Kooktijd Bevestiging instelling Indicator timer Indicator voorverwarming (m knippert) of kooktijd (m stil) begonnen 9. Indicator programmering uitgevoerd 10.Indicator blokkering deur 43 Het Gebruik De “7 Cuochi” oven verenigt in één enkel apparaat de voordelen van de traditionele oven (“statisch”) met die van de moderne heteluchtoven (“geventileerd”). Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende manieren van koken. U kiest de verschillende functies met behulp van de keuzeknop “E” op het bedieningspaneel. Gebruik oven Draaiend aan knop “E” kunt u het gewenste kookprogramma kiezen. De oven gaat meteen in de voor- m op de display gaat verwarmingsfase en het symbool knipperen; de kooktemperatuur die bij het gekozen programma hoort verschijnt: mocht dit niet de temperatuur zijn die u wilt hebben, dan kunt u hem eenvoudigweg veranderen door aan knop “L” te draaien. Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven minstens een uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. m Als het voorverwarmen klaar is ziet u dat het symbool aan is zonder knipperen: nu kunt u het gerecht in de warme oven zetten. N.B.: bij de functies FAST COOKING en GRILL hoort geen voorverwarmingsfase. Vergeet niet dat gedurende het koken nog altijd de mogelijkheid bestaat: • het programma te veranderen met behulp van knop “E”; • de temperatuur te veranderen met behulp van knop “L”; • de duur en het einde van de kooktijd te programmeren (zie paragraaf “Kooktijd programmeren”). • te onderbreken wanneer u maar wilt door de knop “E” op de positie 0 terug te zetten. N.B.: Voor iedere kookfunctie is voor de veiligheid een tijdsduur ingesteld van 2 uren. Als deze niet wordt veranderd gaat de oven automatisch uit als deze tijd is afgelopen. Het gelijk zetten van de digitale klok Het gelijk zetten van de klok is alleen mogelijk met de knop “E” in de positie 0. Na het aansluiten aan het net of na uitvallen van de stroom knippert op de display 0.00. Draai aan knop “L” voor het gelijk zetten van de klok en druk vervolgens op OK voor het bevestigen. Draai opnieuw aan knop “L” voor het gelijk zetten van de minuten en druk op OK voor de definitieve bevestiging Eventuele latere gelijkstellingen kunnen worden uitgevoerd door op toets 2 te drukken en vervolgens de hierboven aangegeven handelingen uit te voeren. Belangrijk: Gebruik de eerste ovenstand van beneden af om de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van sappen en/of druipend vet op te zetten, maar alleen als u de grill of het braadspit (slechts bij enkele modellen aanwezig) gebruikt. Voor ander soort koken nooit de onderste ovenstand gebruiken en geen voorwerpen onderin de oven plaatsen terwijl u aan het koken bent, aangezien dit schade aan het email kan veroorzaken. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt. Timer Vergeet niet dat de timer niet het aan en uitgaan van de oven controleert, maar alleen een geluidssignaal geeft als de tijd op is, en dit kan worden afgezet door op een willekeurige knop te drukken. Voor het instellen van de timer druk op toets 3, regel met knop “L” en druk vervolgens op de toets OK voor het bevestigen. n Het symbool laat u weten dat de timer aan is. Aan het einde van het aftellen hoort u een geluidssignaal dat na 1 min. ophoudt of na het indrukken van een willekeurige knop. Traditionele oven a Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C. In deze positie gaan de twee onderste en bovenste verwarmingselementen aan. Dit is de klassieke ouderwetse oven, die verheven is tot een uitzonderlijk niveau van temperatuurverspreiding en energiebesparing. De traditionele oven blijft onovertroffen voor het koken van ovenschotels, waarvan de verschillende ingrediënten een geheel vormen zoals b.v.: kool met varkensvlees, stokvisschotel, rijst met kalfsvlees enz... Uitstekende resultaten verkrijgt u bij het koken van gerechten die gebaseerd zijn op varkensvlees of kalfsvlees zoals: stoofschotels, goulash, wild, varkenshaas enz... die langzaam gekookt en bedropen moeten worden. Het is ook het beste systeem voor het bakken van taarten en koekjes, gestoofde vruchten en voor het koken in speciaal voor de oven geschikte bakken. U gebruikt bij het koken in de traditionele oven slechts één rek aangezien op meerdere rekken koken de juiste verspreiding van de warmte enigszins verhindert. Bij gebruik van meerdere rekken kunt u de hoeveelheid warmte tussen de bovenste stand en de onderste stand tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of onderwarmte vereist is zet u de schotel hoger of lager in de oven. Ovenlicht Ook als de oven uit is kan het ovenlicht op ieder willekeurig moment aan worden gedaan door op toets 1 te drukken of de ovendeur te openen. Ventilator Om de oven van buiten niet te heet te laten worden zijn enkele modellen voorzien van een verkoelingsventilator die een luchtstroom teweeg brengt die tussen het voorpaneel en de ovendeur naar buiten komt. N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator aan totdat de oven voldoende is afgekoeld. N.B.: In “Fast cooking” gaat de ventilator automatisch aan als de oven warm is. Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker wordt hierover ingelicht door middel van boodschappen van het soort “Fn m” (n en m=nummers van 1 cijfer). In dit geval moet de technische dienst erbij worden gehaald aangezien de oven niet functioneert. 44 Multiniveaus heteluchtoven b Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C. Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de ventilator gaat werken. De warmte is constant en gelijkmatig in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende gerechten tegelijkertijd koken mits de kooktijden gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te gebruiken volgens de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op meerdere niveaus koken”. Deze functie is vooral aangewezen voor gerechten die gegratineerd moeten worden of die vrij lang koken nodig hebben, zoals: lasagna, macaronischotel, kip met geroosterde aanrdappelen enz…. Goede resultaten krijgt u ook met braadstukken aangezien de verspreiding van de temperatuur het mogelijk maakt lagere temperaturen te gebruiken, hetgeen maakt dat minder vleessappen verloren gaan zodat het braadstuk mals blijft en minder aan gewicht verliest.. De oven is vooral bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijven. Van de groenten zijn zeer geschikt voor stoven: savoyekool, wortels, zucchini, aubergine, paprika, tomaten enz... Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die moeten rijzen. De “Multiniveaus heteluchtoven” kan ook worden gebruikt voor het ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur van 80°C. Voor het ontdooien van meer kwetsbare gerechten zet u de temperatuur op 60°C of u gebruikt alleen het circuleren van de koude lucht, thermostaat op 0°C. Pizza-oven w Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C. De verwarmingselementen boven en onder gaan aan en de ventilator gaat werken. Met deze combinatie wordt de oven snel warm dankzij het aanzienlijke vermogen (2800 W) dat vooral van onderaf komt. De pizza oven is vooral geschikt voor gerechten die een hoge temperatuur nodig hebben, b.v. pizza en grote braadstukken. Gebruik één niveau per keer; indien u op meer niveaus kookt moeten de gerechten op de helft van de kooktijd onderling van plaats verwisseld worden. Patisserie-oven u Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C. Het achterste verwarmingselement gaat aan en de ventilator gaat werken zodat een uniforme en delicate warmte gegarandeerd is. Deze funtie wordt aangeraden voor het bakken van fijne desserts en vooral voor gebak dat moet rijzen en sommige “mignon” taartjes gelijktijdig op 3 ovenstanden. Enkele voorbeelden: beignets, zoete koekjes en kaaskoekjes, bladerdeeg, opgerolde koekjes, gegratineerde groentenschijfjes, enz... ... “Fast cooking” oven v Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C. De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat werken zodat een gelijkmatige en constante warmte is gegarandeerd. Deze functie is vooral aangewezen voor het vlug koken (zonder voorverwarming) van b.v. diepvriesproducten, voorgekookte gerechten en eventuele “eigen gerechten” . De “Fast cooking” resultaten zijn het beste als slechts één rek wordt gebruikt (het 2° van beneden af), zie tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Grill d Positie thermostaatknop “L”: Tussen 50% en 100%. Het bovenste verwarmingselement gaat aan. De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat en de binnenkant mals blijft. De grill wordt aangeraden voor b.v. biefstuk, varkensvlees, entrecote, filet, hamburgers enz... Kook met de ovendeur half open. U vindt enkele voorbeelden in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Als u aan knop “L” draait geeft de display niveaus van stroomsterkte aan die gaan van een minimum van 50% tot een maximum van 100%. “Ontdooi” oven Positie thermostaatknop “L”: waar u wilt De ventilator achter in de oven doet de lucht op kamertemperatuur circuleren. Dit wordt aangeraden voor het ontdooien van vrijwel alle etenswaren, maar in het bijzonder van gerechten die geen hitte kunnen verdragen, zoals ijstaart, taarten met slagroom, dessert met vruchten. De ontdooitijd wordt met deze methode gehalveerd. Bij vlees, vis of brood kunt u de tijd versnellen door de hetelucht-functie op een temperatuur in te stellen van 80° 100°C. Gratineren e Positie thermostaatknop “L”: Tussen 40°C en 250°C. Het bovenste verwarmingselement gaat aan en de ventilator gaat werken. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden en de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. U verkrijgt uitstekende resultaten met de hetelucht grill bij het bereiden van kebab-stokjes, worstjes, varkenskarbonade, lamscotelet, kip, patrijs, varkenshaas enz. Houd bij het koken “au gratin” de ovendeur dicht. De “au gratin” manier is onovertroffen voor het koken van schijven tandbaars, zwaardvis, gevulde inktvia enz… Beschrijving Het fornuis kan worden aangepast aan kookvlakken met 4 elektrische kookplaten (afb.A), aan traditionele keramielplaten(afb.B) of aan keramiekplaten met dubbele kookzones (afb.C) . A A B B A A B B D Afb. A 45 Afb. B waarna u de gewenste stroomsterkte-niveau kunt kiezen, van 12 tot 1. B C Pos Stralingsplaat C B 0 Uit 1 Boter, chocolade smelten D 2 Opwarmen vloeistoffen A B C D E F 3 Afb. C Gietijzeren elektrische kookplaten Stralingskookzones stralingskookzones met dubbele diameter. Warmtecontrolelampjes, één voor iedere kookzone: deze duiden aan dat de betreffende kookzone warmer is dan 60°C ook nadat het verwarmingselement is uitgeschakeld (slechts op enkele modellen aanwezig) Speciale bedieningsknoppen Traditionele bedieningsknoppen 4 Vla en sausen 5 6 Aan de kook brengen 7 8 Braadstukken 9 10 Groot stoofvlees 11 12 1 12 12 12 Bakken 1 12 11 2 11 2 11 2 11 2 10 3 10 3 10 3 10 3 9 4 9 4 9 4 9 4 8 7 5 8 7 5 6 8 7 5 6 6 8 7 6 A Inschakeling van beide kookzones 5 Controlelampje elektrische kookplaten (G) Dit blijft aan zolang er een elektrisch verwarmingselement aan is. E F E F Aanwijzingen voor het gebruik van de keramiekplaat Voor de beste resultaten van uw kookplaat volgen hier enkele fundamentele regels waaraan u zich moet houden bij het koken en bij het voorbereiden van de gerechten. Beschrijving van de verwarmingselementen De traditionele straalelementen bestaan uit ronde weerstanden . Zij worden pas enkele tientallen seconden na het inschakelen rood. De straalelementen met dubbele diameter. Deze functioneren op dezelfde wijze als de traditionele straalelementen en zijn herkenbaar door de aanwezigheid van een warmtezone (zie afb.C). U kunt zowel alleen het binnenste gedeelte inschakelen of beide gedeelten. l De bedieningsknoppen van de traditionele kookzones. Iedere kookzone heeft zijn bedieningsknop waarmee u 12 verschillende temperaturen kunt kiezen van een minimum van 1 tot een maximum van 12 . l De bedieningsknoppen van de speciale kookzones . Met de bedieningsknop kunt u kiezen tussen twee niveaus van stroomsterkte, beide regelbaar van een minimum van 1 tot een maximum van 12. Door de knop met de klok mee te draaien van 1 tot 12 stelt u het lagere stroomsterkte-niveau in. Draait u de knop tot aan het einde (A), te herkennen aan een lichte klik, dan wordt de maximum stroomsterkte ingesteld, die geregeld kan worden tussen 12 en 1 door de knop tegen de klok in te draaien. Voor het herstellen van de minimum stroomsterkte moet u de knop weer op nul terug brengen. . Bij keramiekplaten met kookzones met dubbele stroomsterkte (zie afb.C) is het eerste gedeelte van de draai voor het inschakelen van de kleinere (binnenste) kookzone; voor het activeren van beide kookzones, en dus de beschikking hebben over de grootste kookzone, moet de knop op de positie (A) worden gebracht l Gebruik pannen met een platte bodem die zich goed aansluiten aan de kookzone. l Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat geheel te bedekken teneinde alle beschikbare hitte te benutten. l Zorg ervoor dat de bodem van de pan altijd schoon en droog is, zo garandeert u een goed contact en een lange duurzaamheid van de kookplaten en van de pannen zelf. Gebruik niet dezelfde pannen die u op een gasfornuis zou gebruiken. De warmteconcentratie van een gasbrander kan de bodem van de pan vervormen, en u krijgt dus nooit het gewenste resultaat als u hem op de keramiekplaat gebruikt. Laat een kookzone nooit onnodig aan staan zonder een pan erop, aangezien het verwarmingselement in korte tijd op maximum zal zijn hetgeen schade kan veroorzaken. Vergeet niet dat de kookzone na het uitschakelen nog minstens een half uur warm blijft; plaats er dus geen voorwer- l l l 46 l l l pen op. Schakel de kookzone niet in als er aluminium folie of plastic voorwerpen op liggen. Raak de warme kookzones niet aan. Aanwijzing voor het eerste gebruik: De lijm die is gebruikt voor de afwerking laat, gedurende de periode van opgeslagen zijn, eventuele vetvlekjes achter op de glasplaat. Wij raden aan voor het in gebruik nemen van het apparaat de glasplaat schoon te maken met een l normaal in de handel verkrijgbaar product (glansproduct, niet schurend). . Gedurende de eerste uren van gebruik kunt u een lichte rubbergeur ruiken; dit verdwijnt spoedig. De kookplaat is bestand tegen temperatuurschommelingen en stoten. Maar als hij door een scherp voorwerp wordt getroffen kan hij breken. . In dat geval sluit u meteen de stroom af en wend u zich tot een bevoegde installateur. Geprogrammeerd koken Het programmeren van de duur en/of het einde van de kooktijd moet worden uitgevoerd nadat de gewenste functie is gekozen. B.v.: Het is 9 uur en het einde van de kooktijd wordt op 10:15 ingesteld. De kooktijd zal 1 uur en 15 minuten duren. Programmeren van de kooktijd Druk op knop 5 en regel vervolgens de tijdsduur door aan knop C te draaien. Door op de knop OK te drukken wordt de instelling gememoriseerd en op de display ziet u afwisselend de gekozen temperatuur, die met de knop C veranderd kan worden, en de tijd die nog over is tot aan het einde van de kooktijd. Als deze tijd is afgelopen ziet u op de display het woord “end” en hoor t u een aantal geluidssignalen die aankondigen dat de kooktijd over is. • Druk op een willekeurige knop om het geluidssignaal te onderbreken. • Zet knop B op 0 voor het verwijderen van het woord “end”. B.v.: Programmeren van een uitgestelde kooktijd Druk op knop 5 en regel vervolgens de tijdsduur door aan knop C te draaien. Door op de knop OK te drukken wordt de instelling gememoriseerd en op de display ziet u afwisselend de temperatuur en de gekozen tijdsduur. Druk op knop 4 en regel vervolgens het uur van het einde van de kooktijd door knop C te draaien. Door op de knop OK te drukken wordt de instelling gememoriseerd en op de display ziet u afwisselend het uur van het einde van de kooktijd en de ingestelde temperatuur. B.v.: Het is 9:00 uur, een kooktijd van 1 uur en 15 minuten wordt geprogrammeerd en het einde om 12:30. De kooktijd zal automatisch om 11:15 beginnen. Het is 9:00 uur en een kooktijd van 1 uur en 15 minuten wordt geprogrammeerd. De kooktijd wordt automatisch onderbroken om 10:15 uur. Programmeren van het einde van de kooktijd Druk op knop 4 en regel vervolgens het einde van de kooktijd door aan knop C te draaien. Door op de knop OK te drukken wordt de instelling gememoriseerd en op de display ziet u afwisselend de gekozen temperatuur en de tijd die nog over is tot het einde van de kooktijd. Als deze tijd is afgelopen ziet u op de display het woord “end” en hoor t u een aantal geluidssignalen die aankondigen dat de kooktijd over is. • Druk op een willekeurige knop om het geluidssignaal te onderbreken. • Zet knop B op 0 voor het verwijderen van het woord “end”. Het symbool A laat zien dat u de duur en/of het einde van de kooktijd heeft geprogrammeerd. Het annulleren van een programma Voor het annuleren van een reeds ingesteld programma draait u de knop “B” tot aan de positie “0”. 47 WEES NIET ONGERUST ALS 1 aan het einde van de bereidingstijd nog even geventileerde lucht uit de oven komt: dit is de normale fase voor het afkoelen van de oven; 2 bij de grill-functie de bovenste weerstand niet aldoor aan blijft (rood): het functioneren wordt door een thermostaat geregeld; 3 stoom ontsnapt wanneer de deur gedurende het koken wordt geopend; 4 zich waterdruppels of stoom vormen binnen in de oven als u na de bereidingstijd het gerecht nog in de oven laat staan; Onderhoud Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het apparaat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als volgt: • Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. • de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorzaken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Gebruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het reinigen goed af en droog ze af. • de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje, dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een speciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg de aanwijzingen op de verpakking hiervan. • als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich condenswater vormen. Droog af met een zachte doek. • de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schuren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas weer als dit gerepareerd is. • bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium folie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht als het email kan beschadigen. • reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende producten en sponzen, en droog hem met een zachte doek. • De elektrische kookplaten worden schoon gemaakt met een vochtige doek en met een beetje olie ingesmeerd als ze nog lauw zijn. 1 2 3 Het vervangen van de ovenlamp • Sluit de stroom van de oven af door middel van de schakelaar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is. • Schroef het glazen lampekapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken: - Spanning 230/240 V - Vermogen 25W - Fitting E14 • Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan. Reinigen kookplaat Voordat u gaat koken moet de kookplaat met een vochtige doek worden schoongemaakt om stof en eventuele geknoeide etensresten te verwijderen.. De kookplaat moet regelmatig worden schoongemaakt met een sopje. Af en toe moeten ook schoonmaakproducten worden gebruikt die speciaal voor keramiekplaten zijn bedoeld.. Eerst moeten eventuele etensresten en vetspetters worden verwijderd met b.v. een schrapertje B (niet bijgeleverd) (afb.A). Maak de kookplaat schoon als hij nog lauw is met keukenpapier en een product dat hiervoor bedoeld is. (zie afb. B). Afwrijven met een vochtige doek en afdrogen. Het verwijderen van de ovendeur Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga als volgt te werk: • open de deur helemaal; • trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren; • pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar niet helemaal dicht; • trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing. Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze. 48 Speciale producten voor het Waar het te reinigen van keramisch glas krijgen is Afb. A Afb. B Aluminium folie, plastic voorwerpen of synthetische stoffen die per ongeluk gesmolten zijn, of suiker of etenswaren met een hoog suikergehalte, moeten onmiddelijk worden verwijderd met een raspje als de kookzone nog warm is.. Er bestaan speciale reinigingsproducten die een doorzichtig laagje achterlaten, dat vuil afweert.. Dit ook beschermt tegen eventuele schade die veroorzaakt kan worden door etenswaren met een hoog suikergehalte. Gebruik in geen geval schuursponzen of schuurmiddelen, noch chemisch aggressieve middelen zoals spray voor de oven of ontvlekkingsmiddelen. Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en Ijzerhandel Stahl-Fix SWISSCLEANER WK TOP Andere producten voor keramisch glas Huishoudwinkel Doe-het-zelf winkel Ijzerhandel Supermarkt Kooktips De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijkheden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoonlijke ervaringen worden uitgebreid. • Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken Als u op meer rekken wilt koken kunt u de functie “gebak heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en temperaturen nodig, stel dan een gemiddelde temperatuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare gerecht op de 4de positie en haal het gerecht dat de minste tijd nodig heeft het eerste uit de oven. Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill op de bovenste positie. Gebruik van de functie “Fast cooking” Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte” producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare gerechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. oven” u gebruiken of de functie b “Multikoken”, dit zijn de enigen waarbij deze mogelijkheid bestaat. Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek kunt u het beste de functie “gebak oven” u gebruiken, die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijkertijd te koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeelden in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. De grill De “7 Koks oven” biedt verschillende mogelijkheden voor het bakken onder de grill. Gebruik de functie d “grill”, met de ovendeur half open, plaats het gerecht in het midden van het rek op de 3° of 4° stand van beneden af. Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1° verdieping. Als u deze functie gebruikt is het raadzaam de stroomsterkte op maximum in te stellen, ook al kunt u lagere instellen door de thermostaatknop op de door u gewenste stand te zetten. Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de func- tie b “Multikoken” en houdt u rekening met de volgende raadgevingen: • De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee van de drie middelste posities, de laagste van beneden af en de hoogste positie van de oven worden rechtstreeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroorzaken. • Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het gerecht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v. een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping en het andere gerecht op de 4°.i; • Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven De functie e “au gratin” altijd met de ovendeur dicht, is handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt verspreid zodat zowel de bovenkant bruin wordt en de onderkant gaar wordt. U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zoals b.v. een macaronischotel. Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de 2° of 3° verdieping van beneden af (zie tabel) en plaats de 49 Pizza Gebruik voor het bakken van een goede pizza de functie lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1° verdieping van beneden af. Belangrijk: houd bij het koken “au gratin” de ovendeur dicht, u krijgt zo betere resultaten en een belangrijke energiebesparing (ongeveer 10%). Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op 200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft, gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen. Natuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zetten. De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en de bijgeleverde lekplaat op de laagste stand. w “pizza-oven”: • • • • • Desserts Bij het bakken van taarten en cakes moet de oven altijd warm zijn voordat u ze erin zet. Open de ovendeur niet gedurende het bakken om inzakken te vermijden . In het algemeen: Verwarm de oven minstens 10 minuten voor. Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt het langer en krijgt u geen crocante pizza. Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het bakken. Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro stagioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege de kooktijd erbij de doen. Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan 2) kunt u het beste de ovenfunctie Multikoken b ge- bruiken aangezien de functie pizza-oven w de 1° stand van benedenaf meer zou verwarmen. Vis en vlees Voor blank vlees, gevogelte en vis gebruikt u temperaturen van 180 °C tot 200 °C. Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de temperatuur te verlagen. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en zet er de lekplaat onder. Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaatsen dat het zich boven in de oven bevindt. Taart te droog Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. Taart te donker bovenop Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem overheen, of gebruik ovenpapier. "Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht" versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar worden" Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende gerechten op verschillende tijden uit de oven halen. 50 G ekozen in s te llin g G e re c h t 1 Tra d itio n e le P o s itie o v e n re k te n o p z ic h te van de bodem van de oven Vo o rv e rw a rm in g s tijd (m in .) In s te llin g th e rm o s ta a t K o o k tijd (m in .) 1 1 1 1 3 3 3 3 3 15 15 15 15 15 200 200 200 180 180 6 5 -7 5 7 0 -7 5 7 0 -8 0 1 5 -2 0 3 0 -3 5 P izz a (o p 2 re kk e n ) Lasagne L a m s vle e s K ip + a a rd a p p e ls M a kre e l P lu m -c a ke B e ig n e ts (o p 2 re k ke n ) B isc u its (o p 2 re k ke n ) P a n d i sp a g n a (o p 1 re k ) P a n d i sp a g n a (o p 2 re k ke n ) Q u ic h e 1 1 1 1+1 1 1 0 .5 0 .5 0 .5 1 .0 2 -4 3 2 2 -4 2 2 2 -4 2 -4 2 2 -4 15 10 10 15 10 10 10 10 10 10 230 180 180 200 180 170 190 180 170 170 1 5 -2 0 3 0 -3 5 4 0 -4 5 6 0 -7 0 3 0 -3 5 4 0 -5 0 2 0 -2 5 1 0 -1 5 1 5 -2 0 2 0 -2 5 1 .5 3 15 00 2 5 -3 0 T o n g e n in ktvis C a la m a ri- e n g a rn a le n s p ie s je s In ktv is K a b e lja u w file t G ro e n te n o n d e r d e g rill K a lfsb ie fs tu k W o rs tje s H a m b u rg e rs M a kre e l T o a st (o f b ro o d ro o ste re n ) 0 .7 4 - 100% 1 0 -1 2 0 .6 0 .6 0 .8 0 .4 0 .8 0 .6 0 .6 1 n .° 4 -6 4 4 4 3 /4 4 4 4 4 4 - 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 8 -1 0 1 0 -1 5 1 0 -1 5 1 5 -2 0 1 5 -2 0 1 5 -2 0 1 0 -1 2 1 5 -2 0 3 -5 G e g rild e kip In ktv is 1 .5 1 .5 2 2 10 10 200 200 5 5 -6 0 3 0 -3 5 P izz a B ra a d s tu k K ip 0 .5 1 1 3 2 2 /3 15 10 10 220 220 180 1 5 -2 0 2 5 -3 0 6 0 -7 0 J a m ta a rt V ru c h te n ta a rt P lu m -c a ke P a n d i sp a g n a G e v u ld e fle n s je s (o p 2 re k ke n ) K le in e g e b a kje s (o p 2 re k ke n ) K a a s ko e k je s (o p 2 re k k e n ) B e ig n e ts (o p 3 re k ke n ) B isc u its (o p 3 re k ke n ) S c h u im g e b a k (o p 3 re k ke n ) 0 .5 1 0 .7 0 .5 3 2 /3 3 3 15 15 15 15 180 180 180 160 2 0 -3 0 4 0 -4 5 4 0 -5 0 2 5 -3 0 1 .2 2 -4 15 200 3 0 -3 5 0 .6 0 .4 0 .7 0 .7 0 .5 2 -4 2 -4 1 -3 -5 1 -3 -5 1 -3 -5 15 15 15 15 15 190 210 180 180 90 2 0 -2 5 1 5 -2 0 2 0 -2 5 2 0 -2 5 180 0 .3 2 - 250 12 0 .4 0 .5 0 .3 0 .5 0 .4 0 .4 2 2 2 2 2 2 - 200 220 200 200 180 220 20 3 0 -3 5 25 35 2 5 -3 0 1 5 -2 0 Vo o rg e k o o k te g e re c h te n A li d i p o llo d o ra te 0 .4 2 - 200 2 0 -2 5 Ve rs e e te n s w a re n K o e k je s (kru im e ld e e g ) P lu m -c a ke K a a s ko e k je s 0 .3 0 .6 0 .2 2 2 2 - 200 180 210 1 5 -1 8 45 1 0 -1 2 Eend B ra a d s tu k V a rk e n s vle e s K o e k je s (kru im e ld e e g ) J a m ta a rt a 2 M u ltin iv e a u s b 3 G rill d 4 G ra tin e re n e 5 P iz za w 6 P a tis s e rie u 7 F a s t c o o k in g v 8 O n td o o ie n G e w icht (k g ) U D ie p v rie s P izz a C o u rg e tte s e n g a rn a le n in deeg S p in a z ie - q u ic h e S a u c ijz e b ro o d je s Lasagna B ro o d je s b a k k e n K ip -s n a ck s A lle d ie p v rie s p ro d u c te n N .B .: d e k o o k tijd e n d ie n e n s le c h ts a ls in d ic a tie e n k u n n e n n a a r e ig e n s m a a k w o rd e n a a n g e p a s t. B ij k o k e n o n d e r d e G rill o f 'A u g ra tin ' m o e t d e le k p la a t a ltijd o p d e 1 s te s ta n d v a n a f b e n e d e n w o rd e n g e p la a ts t. 51 Veiligheid is een goede gewoonte Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat: • Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center • Vereis altijd originele onderdelen • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten van de oven als u het apparaat moet verplaatsen, zo vermijd u schade aan personen en aan de oven zelf. • Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden. • De instructies gelden alleen voor de landen van destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaanwijzing voorkomen en op het registratieplaatje. • De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegarandeerd als het van een volgens de geldende veiligheidsnormen aangelegde aarding is voorzien. • Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen niet in contact komen met: - het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen; - de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers enz.); - het apparaat gedurende en direct n gebruik van de oven of grill, vanwege de hitte; - het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderdelen onschadelijk gemaakt worden). - het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbelstekkers; zelf installeren of repareren zonder de hulp van een erkende installateur. Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur te wenden in de volgende gevallen: - het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabrikant); - als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functioneert; - voor het vervangen van het stopcontact, als de stekker niet past. Het is noodzakelijk zich tot de technische service van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen: - als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt; - als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet worden; - eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel. Houdt u zich aan het volgende: - alleen koken, en geen ander gebruik van het apparaat; - na uitpakken controleren op schade; - de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en voordat u tot onderhoud overgaat; - als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uitschakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwezig); - gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van gerechten; - pak het handvat van de deur altijd in het midden aan, aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een eventuele luchtstroom; - controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”o” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. - als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan de stroom af en snijd de voedingskabel door. • de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist, verkeerd of onredelijk gebruik. De volgende handelingen moeten vermeden worden: - het apparaat met natte handen aanraken; - het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent; - aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om de stekker uit te trekken; - verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren; - ventilatie-openingen verstoppen; - de elektrische draden van kleine keukenapparaten op warme delen van het apparaat laten liggen; - blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon); - de oven gebruiken als opbergplaats; - het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven; 52 INSTALLATIE Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot regelen, onderhoud enz. Voor het centreren laat u de 4 poten aan de zijkant van de oven samenvallen met de 4 gaten in de lijst. Vooral als de dikte van de wand van het kastje: • 20 mm is: moet het bewegelijke deel van de poot verwijderd worden (afb. A); • 18 mm is: gebruik de eerste groef die reeds in de fabriek is voorbereid (afb. B); • 16 mm is: gebruik de tweede groef (afb. C). Installeren inbouwovens Voor een goede werking van het apparaat moet het meubel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen onder de aanrecht of stapelbouw. 580 39 500 0 +4 -0 560 +4 -0 48 555 15 m in 45 595 572 23 Afb. B 575-585 min Afb. A 54 53 558 min 595 N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd worden voor het luchten Het is het beste als de oven op twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende steunplaat aanwezig is moet deze van een opening worden voorzien van minstens 45 x 560 mm. . 560 mm Afb. C Voor het bevestigen van de oven aan het meubel opent u de ovendeur en schroeft u hem vast met 4 houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand. 45 m m. De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een temperatuur van 100 °C. Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische panelen na het installeren niet aanraakbaar zijn. Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken. Elektrische aansluiting De elektrische aansluiting aan het net moet worden uitgevoerd op het fornuis . De kookplaat wordt aan het fornuis aangesloten door middel van een speciale aansluiting. De fornuizen zijn ingesteld op wisselstroom met voltage en frequentie zoals aangegeven op het typeplaatje. 53 INBOUWPLAAT P Slechts op enkele modellen aanwezig N L3 L2 L1 Afb. E BLAUW WIT ROOD GEEL 230V 1N~ H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364 N L GROEN 2 4 Monteren voedingskabel Opening klemmenbord: • Licht de lipjes aan de zijkanten van de deksel van het klemmenbord op met behulp van een schroevendraaier; • trek de deksel van het klemmenbord open 1 3 5 INBOUWFORNUIS Afb. F 400V 2N~ H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363 N L2 L1 1 3 5 2 4 Afb. G Het aansluiten van de voedingskabel aan het net Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje. In het geval er een directe aansluiting aan het net plaatsvindt, moet men tussen het apparaat en het net een veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum afstand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan de lading aangepast zijn en aan de geldende normen voldoen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men kontroleren dat: • De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de geldende normen voor electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te laten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aarden van de installatie. • Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen Het aansluiten van de kabel: • schroef de schroef van de kabelklem en de schroeven van de contacten los N.B: de overbruggingsklemmen zijn door de fabriek voorbestemd voor aansluiting aan 400V trifase (afb.D). • voor het uitvoeren van de elektrische aansluitingen van de afbeeldingen F en G worden de twee overbruggingsklemmen die zich in de doos bevinden gebruikt (afb. E - kenteken “P”) • zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel. 400V 3N~ H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363 N L3 L2 L1 1 3 5 2 4 Afb. D 54 • • met de kenmerken van het electrische net en de gasleiding. Controleer dat het electrische vermogen van het net en van de stopcontacten voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een bevoegde electricien wenden. Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet de stekker vervangen worden met een passende stekker door een bevoegde electricien. Deze moet vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels van het stopcontact voldoende is voor het vermogen van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens van de stroom niet te overschrijden zoals deze is aangegeven op de enkele adapter en op de verlengsnoeren, en het maximum ver mogen aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn. Technische gegevens Afmetingen van de oven: Voltage en frekwentie van de stroomverzorging: 230/400V ~ 3N 50Hz 9200W breedte : 43,5 cm diepte: 40 cm hoogte: 32 cm 7 Inhoud van de oven: 56 liters Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG Richtlijnen: - 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en successievelijke modificaties; - 89/336/EEG van 03/05/89 (elektromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke modificaties; ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: a Traditionaal Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht verwarmingsfunctie: u Gebak 55
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70

Whirlpool HD 870 C.2/E (SL) Gebruikershandleiding

Categorie
Ovens
Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor