24
Heteluchtoven b
Positie thermostaatknop “L”: Tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen treden in werking zowel als
de ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de
hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijk-
matige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende ge-
rechten tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde tempera-
tuur nodig hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk
gebruiken, met in acht neming van de aanwijzingen in de
paragraaf “Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken”.
Deze functie is vooral geschikt voor schotels die
gegratineerd moeten worden of voor gerechten die nogal
lang gekookt moeten worden, zoals b.v. lasagna,
macaronischotel, gebraden kip met aardappelen enz…
Bijzonder geschikt ook voor braadstukken aangezien de
uitstekende verdeling van de temperatuur het mogelijk
maakt de temperatuur lager te houden, hetgeen verlies
van vleessappen tegengaat en het vlees dus mals houdt
met weinig gewichtsverlies. De heteluchtoven is vooral
bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts
weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat
de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Desserts:
Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken.
De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het
snel ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van
80 °C. Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt
u 60°C of koude lucht met de thermostaatknop op 0°C.
Oven “boven” c
Positie thermostaatknop “L”: Tussen 60°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan.
Deze functie kunt u ook gebruiken voor het afmaken van
een schotel.
Grill d
Positie thermostaatknop “L”: Max.
Het middelste bovenelement gaat aan.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat
en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is
vooral geschikt voor etenswaren die een hoge tempera-
tuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburgers etc...
U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische
kooktips”.
Hetelucht grill e
Zet de thermostaatknop op “L”: tussen 60°C en 200°C.
Het middelste bovenelement gaat aan zowel als de venti-
lator. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de
grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de
oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo
vermeden en de warmte dringt gemakkelijker door naar
de binnenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor
vleespennen met stukken vlees en groenten, worstjes,
varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte,
varkensfilet enz…
Ook voor vis is de hetelucht grill onovertroffen:tandbaars,
tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz…
Het ovenlicht
Dit gaat aan met de knop “E” op symbool 3. De oven
wordt verlicht en blijft verlicht zolang er een elektrisch ele-
ment in de oven aan is.
Bedieningsknoppen van de elektrische kookplaten (F)
De fornuizen kunnen zijn voorzien van normale, snelle en
automatische elektrische kookplaten in verschillende
combinaties (de snelle platen onderscheiden zich van de
anderen door de aanwezigheid van een rode stip in het
midden, de automatische door de aanwezigheid van een
rond aluminium plaatje in het midden).
Gebruik pannen met een platte bodem die niet kleiner is dan
de diameter van de plaat, zo vermijdt u warmteverlies en
eventuele schade aan de platen.
De verhoudingen tussen de positie aangegeven op de
knoppen en het gebruik van de kookplaten dat wordt
aangeraden, zijn aangegeven in de tabel.
Vóór het eerste gebruik moeten de kookplaten voor ongeveer
4 minuten op maximum worden verwarmd, zonder pannen.
Gedurende deze beginfase wordt de beschermlaag hard en
maximaal resistent.
Controlelampje elektrische kookplaten (G)
Dit blijft aan zolang er een elektrisch verwarmingselement
van de kookplaat aan is.
Gebruik kookplaat
Voor de beste resultaten van uw kookplaat volgen hier enkele
fundamentale raadgevingen waaraan u zich moet houden
bij het koken en voorbereiden van de gerechten.
· Gebruik pannen met een platte bodem zodat u zeker kunt
zijn van het aansluiten van de pan aan de kookplaat.
· Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat
geheel te bedekken zodat alle beschikbare hitte wordt
benut.
· Zorg ervoor dat de bodem van de pan altijd schoon en
droog is voor een goede aansluiting aan de kookplaat en
lange duurzaamheid van de kookplaten en van de pannen
zelf.
Positie Normale of snelle plaat
0
Uit
1 Groenten en vis
2
Aardappelen (gestoomd), soep,
capucijners, bonen
3
Doorkoken van grote hoevelheeden,
minestroni enz.
4
Braden (medium)
5
Braden (hard)
6
Bruin bakken of snel aan de kook brengen