Zanussi ZOB985QPX Handleiding

Type
Handleiding
45
Waarschuwingen en Adviezen
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht ze gelezen
te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
NEDERLANDS
Installatie
! Installatie en aansluiting dienen door een daartoe erkend
installateur uitgevoerd te worden, volgens hem, uit hoofde
van zijn erkenning, bekende voorschriften.
! Het inbouwen en aansluiten dient door de vakman te
gebeuren, rekening houdende met de geldende normen
en de plaatselijke voorschriften. Onder het hoofdstuk
«Speciaal voor de installateur» vindt u de betreffende
aanwijzingen.
! Om beschadigingen tijdens het transport en het
inbouwen te voorkomen zijn een aantal delen bedekt
met een kunststof folie. Vóór de ingebruikname moet
de folie verwijderd worden.
! Een eventueel noodzakelijke wijziging van de
elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de installatie
van dit appaarat, dient eveneens door een erkend
installateur uitgevoerd te worden.
Tijdens het gebruik
! Tijdens het gebruik wordt het toestel heet. Wees
voorzichtig om aanraking van de verwarmingselementen
binnenin de oven te voorkomen.
! Op het moment van het openen van de ovendeur,
gedurende de bereidingsfase of aan het einde
hiervan, oppassen met de hete lucht die uit de
oven komt.
! De oven is bedoeld voor het bereiden van voedsel;
gebruik hem nergens anders voor.
! Indien u, om welke reden dan ook, aluminiumfolie in
de oven gebruikt, leg dat dan nooit op de ovenbodem.
! Wees voorzichtig met ovenreinigers; spuit nooit op
het vetfilter (indien aanwezig), de elementen en de
thermostaatleiding.
! Laat geen snoer van een ander elektrisch
keukenapparaat langs de hete ovendeur hangen.
! Regelmatig schoonmaken, in feite na elk gebruik,
voorkomt lelijk worden van de materiaaloppervlakken.
Ook eventueel aanwezige kathalitische wanden in de
oven behoeven af en toe reiniging.
! Dit apparaat mag niet worden schoongemaakt met
stoom of met een stoomreiniger.
! Gebruik nooit ruwe schuurmiddelen of een scherpe
metalen krabber om het glas van de ovendeur schoon
te maken omdat deze krassen in het oppervlak en
daarmee barsten in het glas kunnen veroorzaken.
! Kontroleer zodra u klaar bent met koken altijd of alle
bedieningsknoppen in de UIT-stand staan.
! Om beschadigingen tijdens het transport en het
inbouwen te voorkomen, zijn sommige delen van een
beschermfolie voorzien. Deze folie moet vóór de
ingebruikname verwijderd worden.
! Na de installatie moet de oven, zonder gerechten erin,
cirka 45 minuten op de hoogste temperatuur
verwarmd worden. Tijdens de eerste minuten zal rook
met een onaangename geur ontstaan. Dit wordt
veroorzaakt door het isolatiemateriaal en vettige
restanten uit het produktieproces.
! Gebruik altijd ovenwanten voor het uit de oven nemen
van hete schalen of pannen.
Veiligheid van kinderen
! Dit apparaat is bedoeld voor het gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om kinderen het
apparaat te laten bedienen of als speelgoed te laten
gebruiken.
! Houd tijdens het in gebruik zijn van de oven kinderen
uit de buurt. Ook na het uitschakelen van de
stroomtoevoer blijft de ovendeur nog lange tijd heet.
Service
! Laat inspektie-en/of herstelwerkzaamheden uitvoeren
door de servicedienst van de fabrikant of door een
door de fabrikant bevoegd verklaarde servicedienst en
laat geen andere dan originele onderdelen plaatsen.
! Tracht, in geval van storing of defekt, dit apparaat niet
zelf te repareren.
! Reparaties welke door niet-deskundige personen
uitgevoerd worden, kunnen tot schade of letsel leiden.
Informatie m.b.t. het milieu
! Houd bij het weggooien van de verpakking rekening
met de veiligheid en het milieu.
! Als u een oud apparaat afdankt, maak het dan
onbruikbaar door het aansluitsnoer af te snijden.
Het symbool op het product of op de verpakking
wijst erop dat dit product niet als huishoudafval mag
worden behandeld. Het moet echter naar een plaats
worden gebracht waar elektrische en elektronische
apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de correcte manier wordt verwijderd, voorkomt
u mogelijk voor mens en milieu negatieve gevolgen die
zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalbehandeling. Voor meer details in verband met het
recyclen van dit product, neemt u het best contact op
met de gemeentelijke instanties, het bedrijf of de dienst
belast met de verwijdering van huishoudafval of de winkel
waar u het product hebt gekocht.
Het is uiterst belangrijk dat het bij het
apparaat behorende instruktieboekje
bewaard blijft. Zou het apparaat door u aan
iemand anders gegeven of verkocht worden,
of zou het apparaat in het huis van waaruit
u verhuist achterblijven, dan dient de
nieuwe gebruik(st)er over het
instuktieboekje en de daarin opgenomen
waarschuwingen te kunnen beschikken.
46
Inhoud
Opbouw van het apparaat
Verlichtingslampje
Grill-element
Ventilator
Type plaatje
Bedieningspaneel
FABRIKANT:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italie)
Dit Toestel voldoet aan de EEG-richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336 (elektromagnetische vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
Waarschuwingen en adviezen 45
Opbouw van het apparaat 46
Bedieningspaneel 47
Voor het in gebruik nemen 48
Het gebruik van de oven de eerste keer 48
Het gebruik van de oven 49
De oven programmeren 51
Speciale functies 52
Praktische tips 54
Adviestabellen 55
Onderhoud 57
Pyrolytisch schoonmaken 57
Enkele tips mocht er iets niet werken 62
Service en onderdelen 63
Installatie 63
Technische gegevens 64
Elektrische aansluiting 64
Inbouwaanwijzingen 65
Over deze gebruiksanwijzing
Oderstaande symbolen vindt u in de tekst en hebben
de voldende betekenis:
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Aanwijzingen m.b.t. het gebruik
Adviezen en tips
Informatie m.b.t. het milieu
""
""
"
47
Bedieningspaneel
Keuzetoetsen
1. - Schakelaar AAN / UIT
2. - Keuzetoets voor de selectie van de bereidingsfunctie
3. - Keuzetoets voor de selectie van de snelle verwarming
4. - Pyrolytisch schoonmaken
5. - Keuzetoets (achteruit)
6. - Keuzetoets (vooruit)
7. - Instelling Timer
De oven aan- en uitzetten
Alvorens een bereidingsfunctie/programma te
selecteren, moet de oven aanstaan. Telkens wanneer op
de keuzetoets wordt gedrukt (Afb. 1), verschijnt op de
display het symbool van de oven en gaat de ovenverlichting
aan.
De oven kan op elk moment worden uitgezet.
— Om de oven uit te zetten, druk op de keuzetoets :
alle bereidingsfuncties/programma’s worden onderbroken,
de ovenverlichting gaat uit en op de display wordt de huidige
tijd weergegeven.
De bereidingsfuncties worden gestuurd door een elek-
tronische programmeur.
Het is mogelijk om het even welke bereidingsfunctie,
temperatuur en bereidingsduur in te stellen.
LET OP
Bij een stroomonderbreking, worden alle
ingestelde gegevens gedurende ongeveer 3
minuten in het geheugen bewaard. Na het
verstrijken van de 3 minuten, worden de gegevens
gewist en dienen deze bij het herstellen van de
stroomtoevoer opnieuw te worden ingesteld.
Speciale functies
Het is mogelijk de volgende functies te selecteren, door
twee toetsen tegelijkertijd in te drukken:
Kinderbeveiliging: druk op de toetsen en “ “;
Piepsignaal: druk op de toetsen en "+";
Functie ‚Demo‘: druk op de toetsen
B
en “ “.
Display
Bereidinsfuncties
Tijdsweergave
Display
Temperatuur
12 34 5 67
Afb. 1
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker is de oven voorzien
van een beveiligingsthermostaat. Bij een eventueel
optredend defect van de hoofdthermostaat met als gevolg
oververhitting schakelt deze beveiligingsthermostaat de
oven uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt, probeer dan onder
geen voorwaarde de oven zelf te repareren, maar
waarschuw direct onze service-afdeling.
De koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator die de
elektrische schakeldelen, de bedieningsknoppen en de
deurgreep tijdens de werking koelt.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na het
uitschakelen van de oven, de ventilator draaien tot de
temperatuur voldoende is gedaald.
48
Wanneer de oven voor het eerst wordt aangesloten op
het elektriciteitsnet, verschijnen op de display de cijfers
“12.00” en knippert het symbool .
Om de oven in gebruik te nemen, dient de huidige tijd te
worden ingesteld.
Om de juiste tijd in te stellen:
1. druk op de toets en terwijl het symbool knippert
(Afb. 3), wordt de tijd ingesteld met behulp van de toetsen
“ of (Afb. 4). Het symbool verdwijnt ongeveer
5 seconden na de laatste tijdinstelling (Afb. 5).
2. wanneer het symbool niet langer knippert, druk
tweemaal op de toets . Ga te werk zoals
beschreven in punt „a“.
De dagtijd kan alleen worden gewijzigd als
de oven uitgeschakeld is.
Het gebruik van de oven voor de eerste keer
Verwijder alle verpakkinggen (kartonnen,
plastic folie...) uit de oven alvorens de
apparaat te gebruiken.
De oven functioneert alleen als de tijd is
ingesteld.
Laat alvorens uw toestel voor de eerste maal te
gebruiken de oven leeg opwarmen. Zorg voor een
voldoende geventileerde ruimte: mechanische
ventilator in werking of open venster.
1. Zet de oven aan door te drukken op de toets .
2. druk tweemaal op de toets en kies de functie
Traditionele Bereiding“ (Afb. 3).
3. gebruik de toets “ “ om de temperatuur in te stellen op
250°C.
4. laat de oven LEEG werken gedurende ongeveer 45
minuten. U kunt de oven ook programmeren voor een
periode van 45 minuten.
5. verlucht de ruimte tijdens deze handeling.
Het is raadzaam de hierboven beschreven procedure te
herhalen, door de bereidingsfuncties Dubbele Grill“
en “Geventileerde Bereiding“ te kiezen gedurende
ongeveer 5-10 minuten.
Tijdens de eerste minuten van de werking, Is het
VOLKOMEN NORMAAL dat rook en vieze
geurtjes worden vastgesteld. Dit wordt veroorzaakt
door de verwarming van de thermische isolatie en
bewerkingsresidu’s.
Na het verstrijken van de 45 minuten, laat u de
oven afkoelen, waarna u de binnenkant kunt
schoonmaken met warm water en een niet bijtend
afwasmiddel.
Afb. 2
Afb. 3
Afb. 4
Voor het in gebruik nemen
Voor de eerste bereiding, worden het
ROOSTER en de LEKPLAAT zorgvuldig
afgewassen (de lade in geemailleerd metaal en
verhoogde rand die zich in de oven bevindt).
Om de ovendeur te openen, wordt de
handgreep altijd in het midden vastgenomen
(Afb. 4).
49
De selectie van een bereidingsfunctie
1. Zet de oven aan door te drukken op de
keuzetoets .
2. Druk op de keuzetoets om de gewenste functie te
selecteren. Telkens wanneer op de toets wordt
gedrukt, licht een symbool van de bereidingsfuncties
op, om aan te duiden welke functie op dat gegeven
moment actief is. Naast het symbool van de
geselecteerde bereidingsfunctie, verschijnt het
overeenkomstig nummer (Afb. 6).
3. Voor elke bereidingsfunctie, geeft de display van de
temperaturen de vooraf ingestelde temperatuur weer.
Wanneer de vooraf ingestelde temperatuur niet geschikt
is, druk dan op de knop “ of “ “ om de temperatuur
in stappen van 5 graden bij te stellen. Het symbool van
de thermometer geeft de temperatuur in de oven weer;
Wanneer de oventemperatuur het ingesteld niveau bereikt,
geeft de programmeur een kort geluidssignaal af en houdt
het symbool van de thermometer op met knipperen.
Wijzigen van de temperatuur en
de vooraf ingestelde bereidingstijd
Het is mogelijk de temperatuur en bereidingstijd in te
stellen terwijl de oven werkt.
1. Druk eerst de knop in en daarna de knop " “ of
“ om de standaard ingestelde temperatuur te
verhogen of te verlagen, terwijl het "°" symbool knippert
(Fig. 7).
2. Druk eerst op de functieknop in en daarna de
knop “ of “ “om de standaard ingestelde
temperatuur te verhogen of te verlagen, terwijl het
symbool knippert.
Afb. 7
Afb. 6
Het plaatsen van de ovenrekken (Afb. 5)
Om betere kookresultaten te behalen is het mogelijk de
legrekken op diverse hoogten te plaatsen. Let op dat de
rekken op de juiste manier in de oven geplaatst worden..
Het gebruik van de oven
4
3
2
1
Gebruik altijd ovenhandschoenen voor het uit de oven
nemen van hete schalen of pannen.
De in de oven bereikte temperatuur kan 250°C zijn.
Gebruik daarom altijd materialen die bestand zijn
tegen hoge temperaturen.
Plaats nooit kookgerei op de bodem van de oven.
Bedek nooit de bodem van de oven met folie. Door het
bedekken van de oven kan er schade aan de bodem
optreden, terwijl het bak/braadresultaat nadelig wordt
beÏnvloed.
Wees voorzichtig met oliën en vetten, deze kunnen bij
oververhitting brand veroorzaken. Om dezelfde reden
wees voorzichtig met het inzetten of uitnemen van
voedsel en voorkom dat er vet of olie op de bodem van
de oven komt. Moch dit gebeuren verwijder dit dan
zeer zorgvuldig om rook en luchtjes te voorkomen.
Gebruik de oven met de deur
gesloten
Afb. 5
50
Geventileerde Bereiding - De warmte wordt
gelijkmatig verspreid dankzij de werking van
een ventilator. De ingestelde temperatuur is
175°C.
Traditionele Bereiding - De warmte komt
van de boven- en onderkant. De ingestelde
temperatuur is 200°C. Kies een maximum
temperatuur van 250°C.
Dubbele Grill - De oven geeft alleen van boven
een intense warmte af. De ingestelde
temperatuur is 250°C. Temperatuurkeuze:
200°C - 250°C
Gewone Grill - De warmte komt alleen van
boven. De ingestelde temperatuur is 250°C.
Temperatuurkeuze: 200°C - 250°C
Geventileerde Grill - De warmte komt alleen
van boven en wordt verspreid door de ventilator.
De ingestelde temperatuur is 180°C. Kies een
temperatuur van max. 200°C.
Bereiding Pizza - De gecombineerde werking
van de warmte afkomstig van boven en de war-
me lucht verspreid door de ventilator, maakt
het gelijkmatig bakken van pizza of zoute
taarten mogelijk. De ingestelde temperatuur is
175°C.
Bereiding onderaan - De oven geeft alleen
van onder een matige warmte af. De ingestelde
temperatuur is 250°C.
Bereiding bovenaan - De oven geeft alleen
van boven een matige warmte af. De ingestelde
temperatuur is 250°C.
Ontdooien - De ventilator laat in de oven koude
lucht stromen, zodat het diepgevroren voedsel
sneller ontdooit.
Pyrolytisch schoonmaken - Hierbij wordt
achtergebleven vuil in de oven verbrand. Na het
afkoelen kunnen de resten vervolgens uit de
oven worden geveegd. De oven wordt verhit tot
circa 500°C.
De oven programmeren
Het gebruik van de teller
1. Druk op de toets om de timer te starten (Afb. 8). Het
symbool begint te knipperen en op de display
verschijnen de cijfers “0.00”
2. Gebruik de toetsen
om de gewenste tijd in te stel-
len. De maximaal instelbare tijd is 23 uur en 59 minuten.
3. Wanneer de tijd ingesteld is, wacht de timer 3 minuten
en begint vervolgens af te tellen. Tijdens de ingestelde tijd
knippert het symbool .
4. Na het verstrijken van de periode, is een geluidssignaal
hoorbaar. Om het geluidssignaal te onderbreken, wordt
op een willekeurige toets gedrukt.
Het akoestisch signaal gaat na ca. 1 minuut
automatisch uit en het controlepaneel geeft de
tijd aan.
LET OP: de tellerfunctie schakelt de oven NIET
automatisch uit, wanneer deze in werking is.
De kookwekkerfunctie kan ook worden
gebruikt als de oven uit is.
Om de instelling van de klok te gebruiken of te wijzigen:
Druk op de knop totdat het symbool en het symbool
op de display verschijnen.
Nu is het mogelijk de instelling van de klok te wijzigen met
behulp van de knoppen
of
.
Om de klok uit te schakelen:
Druk op de knop totdat het symbool en het symbool
op de display verschijnen.
Druk op de knop
om de tijd te verlagen totdat u „0.00“ op
de display ziet (Afb. 9).
De volgende symbolen duiden opeenvolgend op de
beschikbare bereidingsfuncties.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kookfuncties
Afb. 8
Afb. 9
51
Het programmeren van de in- en
uitschakeling van de oven
1. Stel de “Bereidingstijd” in op de manier beschreven
op de vorige pagina.
2. Druk op de toets en selecteer de functie
“Bereidingsduur“ aangegeven met het symbool
dat begint te knipperen. Op de display verschijnt het
einde van de bereidingstijd (de huidige tijd plus de
ingestelde bereidingstijd - Afb. 13).
3. Gebruik de toets “ “ om het einde van de bereidingstijd
in te stellen.
4. Wanneer de tijd ingesteld is, wacht de programmeur
3 seconden, waarna hij begint af te tellen.
5. De oven gaat automatisch aan en uit, waarbij het einde
van de bereidingstijd wordt aangegeven met een
geluiddsignaal. Om het geluidssignaal te onderbreken,
wordt op de toets .
Om de bereidingstijd te wissen, volg de
aanwijzingen op de vorige pagina.
Het programmeren van de
uitschakeling van de oven
1.
Schakel de oven in en,
schuif het gerecht in de oven,
selecteer de bereidingsfunctie en de gewenste
temperatuur.
2. Druk op de toets
om de functie
Bereidingstijd“ in te
schakelen (Afb. 10). Het symbool
Bereidingstijd“
knippert en op de display verschijnen de cijfers
0.00“.
3. Terwijl het symbool knippert, wordt op de toets
gedrukt om de gewenste tijd in te stellen. De
maximaal instelbare tijd is 23 uur en 59 minuten.
Wanneer de tijd ingesteld is, wacht de programmeur
3 seconden, waarna hij begint af te tellen.
4. Na het verstrijken van de periode, gaat de oven auto-
matisch uit en is een geluidssignaal hoorbaar. Op de
display verschijnen de cijfers “0.00“.
5. Om het geluidssignaal te onderbreken, wordt op de
toets .
Wanneer u een andere knop indrukt, gaat het signaal
uit en geeft het controlepaneel de symbolen van Fig.
11 weer. Daarna moet u het instellingsdisplay resetten
door de knop in te drukken.
Het akoestisch signaal gaat na ca. 2 minuten
automatisch uit.
Om de bereidingstijd te wissen:
1. Druk op de toets tot op de display het symbool
knippert.
2. Druk op de toets “
EPS_FILTER_BUG
“ tot op de display de cijfers “0.00“
verschijnen (Afb. 12).
Afb. 10
Afb. 12
Afb. 11
Afb. 13
52
Snel verwarmen
Na selectie van de gewenste bereidingsfunctie en het
instellen van de bereidingstemperatuur, begint de oven
te verhitten tot de ingestelde temperatuur wordt bereikt.
De fase waarin de oven wordt verhit duurt 10-15 minuten,
naargelang de gekozen bereidingsfunctie en de
ingestelde temperatuur.
Indien u de ingestelde temperatuur sneller wenst te
bereiken, kan de functie ‚Snel verwarmen‘ worden
gebruikt.
1. Zet de oven aan door te drukken op de toets ;
2. Selecteer de bereidingsfunctie, op de manier
beschreven op de vorige pagina’s;
3. Stel de temperatuur in met behulp van de toetsen
“ en “ “. De temperatuurweergave op de display
knippert;
4. Druk op de toets . Het opschrift «FHU» verschijnt
op de display (Afb. 18).
5. Wanneer wordt gedrukt op de toets , knippert het
symbool van de ingestelde temperatuur “°” gedurende
omgeveer 10 seconden, om aan te geven dat de
temperatuur nog kan worden aangepast met behulp
van de toetsen “ “ en “ “.
6. Wanneer de temperatuur in de oven het ingesteld
niveau heeft bereikt, geeft de programmeur een kort
geluidssignaal af en verschijnt de ingestelde
temperatuur op de display.
Deze functie kan worden gebruikt bij om het even welke
bereidingsfunctie en -temperatuur.
Speciale functies
Automatische uitschakeling
De oven is voorzien van een automatische
uitschakelfunctie. Indien geen bereidingstijd is ingesteld
en de instelling niet is veranderd, schakelt de oven
automatisch uit volgens de onderstaande tabel (Fig. 14).
Als de temperatuur schakelt de oven
is ingesteld op: automatisch uit:
250°C na 3 uur
tussen 200 en 245°C na 5,5 uur
tussen 120 en 195°C na 8,5 uur
beneden 120°C na 12 uur
Afb. 14
Afb. 15
Afb. 16
Kinderbeveiliging
Het is mogelijk de bedieningen van de oven te
vergrendelen, om te voorkomen dat kinderen al spelend
de oven kunnen aanzetten.
1. Wanneer de oven aanstaat, wordt hij uitgezet met de
toets .
2. Druk tegelijkertijd op de toetsen en "" en houd
ze minstens 3 seconden ingedrukt. Er klinkt een kort
geluidssignaal en op de display verschijnt het opschrift
"SAFE" (Afb. 15).
3. De oven is nu vergrendeld. Het is onmogelijk een
bereidingsfunctie te selecteren.
Om de vergrendeling weg te nemen:
Druk tegelijkertijd op te toetsen en "" en houd ze
gedurende minstens 3 seconden ingedrukt. Er klinkt een
kort geluidssignaal en op de display verschijnt het
opschrift ‚SAFE‘ en kan de oven opnieuw worden gebruikt.
Benutten van de restwarmte
Indien u de automatische uitschakeling van de oven hebt
geprogrammeerd, gaat deze enkele minuten op voorhand
uit. Op deze manier voltooit de restwarmte in de oven de
bereiding en wordt energie bespaard. De aanwijzingen
op de display blijven in ieder geval zichtbaar tot op het
eind van de ingestelde bereidingstijd.
Als de kooktijd korter dan 15 minuten is, treedt deze
functie niet in werking.
53
Functie ‘demo’
Deze stand is bedoeld om in de winkels te worden gebruikt
om de functionaliteit van de over te demonstreren zonder
stroomverbruik, behalve voor de verlichting en de ventilator
in de oven. Om deze functie te activeren moet het
apparaat in de standby-stand staan.
Houd de knop en ca. 2 seconden ingedrukt. Er
klinkt een kort akoestisch signaal en de "id" verschijnt
knipperend op het display (Fig. 17).
Druk de knop in om de oven in de demostand te
gebruiken.
Alle ovenfuncties kunnen worden geselecteerd.
Het thermometersymbool knippert, maar de oven werkt
niet aangezien de verwarmingselementen uit staan.
De "id" wordt met verschillende cijfers weergegeven, al
naar gelang de bereidingsfunctie.
Zet de oven uit en volg de hierboven beschreven
procedure om de demostand uit te schakelen.
Foutcode
De elektronische programmeur verricht voortdurend een
diagnostische test van het systeem. Indien een aantal
parameters niet correct zijn, vb. omwille van een
oneigenlijk gebruik van de oven, onderbreekt de
besturingseenheid de in gebruik zijnde functies en
verschijnt op de display de overeenkomstige foutcode
(“F” gevolgde door cijfers).
Voor meer informatie, zie het hoofdstuk “Enkele tips
mocht er iets niet werken”.
Afb. 17
54
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige tempe-ratuur (150-
200°C); zodoende moet de oven cirka 10 minuten
voorverwarmd worden. Open tijdens het bakken de
ovendeur niet voordat 3/4 van de baktijd verstreken is.
Gebak wat gegarneerd wordt eerst 2/3 van de baktijd
laten bakken en dan garneren en afbakken. De resterende
baktijd hangt sterk af van de soort en hoeveelheid
garnituur. Roerdeeg moet moeilijk van de lepel gaan; de
baktijd wordt anders onnodig lang door teveel vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een richel vrijgelaten
worden (Afb. 21).
Vlees dat gebraden wordt moet niet minder dan 1 kg
wegen; kleinere stukken kunnen uitdrogen. Donker vlees
dat van buiten gaar maar van binnen rose of rood moet
blijven vergt een hoge temperatuur (200-250°C). Licht
vlees, gevogelte en vis, vergt daarentegen een lage
temperatuur (150-175°C). Sausen alleen bij een korte
braadtijd direkt toevoegen, in andere gevallen in het
laatste half uur.
Of het vlees gaar is probeert u met een lepel: laat het
zich niet indrukken, dan is het gaar. Rosbief en biefstuk,
dat van binnen rose moet blijven, snel bij hoge temperatuur
braden. Bij braden zonder schaal, direkt op het rooster,
Zodra voedsel wordt verwarmd onstaat er stoom
die in contact komt met het glas van de ovendeur
en vervolgens waterdruppels op het glas vormt. Dit
is normaal en wordt niet door een fout in de oven
veroorzaakt.
Om condensatie te verminderen, de lege
oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
We adviseren deze druppels na ieder gebruik te
verwijderen.
Praktische tips
Deze oven is voorzien van een exclusief
bereidingssysteem dat een natuurlijke luchtcirculatie
genereert met voortdurend hergebruik van de
bereidingsstoom.
Dit maakt het mogelijk om etenswaren te bereiden in
een omgeving met een constante vochtigheidsgraad,
terwijl de levensmiddelen van binnen zacht en van buiten
krokant blijven. Bovendien worden de bereidingstijden en
het energieverbruik tot een minimum beperkt. Gedurende
de bereiding kan er stoom ontstaan, die bij het openen
van de deur naar buiten komt.
Dit verschijnsel is helemaal natuurlijk.
Op het moment van het openen van de
ovendeur, gedurende de bereidingsfase of
aan het einde hiervan, oppassen met de hete
lucht die uit de oven komt.
een lekschaal in de onderste richels plaatsen. Let op
dat de rekken op de juiste manier in de oven geplaatst
worden. Laat vlees na het braden minstens 15 minuten
staan alvorens het aan te snijden: hiermee voorkomt u
het verloren gaan van vleesnat.
Doe wat water in de lekschaal om het ontstaan van rook,
door verbranden van vet, te vermijden herhaal dat af en
toe om kondensvorming tegen te gaan.
Borden kunt u in de oven, op de laangste temperatuur-
instelling, verwarmen.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd worden, behalve
rollades gehakt vlees en bepaalde magere stukken wild.
Vlees en vis aan beide kanten met olie invetten en op
het grillrooster leggen. De richelhoogte hangt van de
vleessoort af. Het rooster kan in de oven gedaan worden
met zijn randen omhoog of omlaag waardoor aldus een
verandering in de afstand van de grill-element gebracht
wordt. De lekschaal moet in de eerste richel van onderaf
geschoven worden.
Bij het grilleren verdient het aanbeveling om voortijds een
weinig water in de lekschaal te doen.
Dat voorkomt vastbakken van het afdruipende vet en
vereenvoudigt zodoende het schoonmaken.
Geventileerde Grill: kies een temperatuur van
maximaal 200°C.
Attentie!
Plaats geen voorwerpen op de bodem van de oven
en bedek deze tijdens het gebruik niet met
aluminiumfolie. Hierdoor kan oververhitting ontstaan
die van invloed is op het bakresultaat en het email
van de oven beïnvloedt. Plaats pannen,
hittebestendige schalen en aluminiumfolie alleen
op het rooster dat in de daartoe bestemde gleuven
is geschoven.
Attentie!
Wees voorzichtig met het inbrengen en uitnemen
van het rooster en de druiplade in/uit de oven om
de geëmailleerde oppervlakken van het binnenste
van de oven niet te beschadigen.
Kooktijden
De tijd welke nodig is voor het betreffende gerecht hangt
af van de samenstelling, de massa en de hoeveelheid
water dat zicht in dat gerecht bevindt.
Raadpleeg de in dit boekje afgedrukte tabel indien u voor
de eerste keer een gerecht in uw nieuwe oven gaat
bereiden.
Bedenk daarbij dat de tabel niet meer dan een richtlijn
is.
Gebruik de oven met de deur gesloten. De
verwarmingselementen werken niet als de
ovendeur niet volledig gesloten is.
55
Adviestabellen
Traditionele bereiding
Gewicht in
(gr.)
GERECHT
Geventileerde bereiding
OPMERKINGEN
Bereidingsduur
minuten
temp.
°C
temp.
°C
Traditionele en geventileerde bereiding
De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
(*) Bij een geventileerde bereiding op meer niveaus, is het aangewezen de niveaus aangegeven tussen haakjes te
respecteren.
Niveau
4
3
2
1
Niveau
4
3
2
1
ZOETE NAGERECHTEN
Met opgeklopt deeg 2 170 2 (1en3)* 160 45 ~ 60 In bakvorm
Kruimeldeeg, taartbodem
2 170 2 (1en3)* 160 20 ~ 30 In bakvorm
Ricottataart 1 160 2 150 60 ~ 80 In bakvorm
Appeltaart 1 180 2 (1en3)* 170 40 ~ 60 In bakvorm
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Vruchtenvlaai 2 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40
Fruit cake 1 175 1 160 45 ~ 60 In bakblik
Biscuit 1 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40 In bakvorm
Panettone 1 170 1 160 40 ~ 60 In bakvorm
Casinogebak 1 170 1 160 50 ~ 60 In bakblik
Kleine gebakjes
(met opgeklopt deeg) 2 175 2 (1en3)* 160 25 ~ 35 op bakplaat
Koekjes (kruimeldeeg) 2 160 2 (1en3)* 150 20 ~ 30 op bakplaat
Schuimpjes 2 100 2 (1en3)* 100 90 ~ 120 op bakplaat
Focaccia 2 190 2 (1en3)* 180 12 ~ 20 op bakplaat
Soesjes, roomsoezen
2 200 2 (1en3)* 190 15 ~ 25 op bakplaat
BROOD en PIZZA
1000 Wit brood 1 190 2 180 40 ~ 60 1 of 2 stokbroden
500 Roggebrood 1 190 1 180 30 ~ 45 In bakblik
500 Broodjes 2 200 2 (1en3)* 175 20 ~ 35 6 of 8 broodjes
250 Pizza 1 210 2 (1en3)* 190 15 ~ 30 op lekbak
OVENSCHOTELS
Met droge pasta 2 200 2 (1en3)* 175 40 ~ 50 In bakvorm
Met groenten 2 200 2 (1en3)* 175 45 ~ 60 In bakvorm
Quiches 1 200 2 (1en3)* 180 35 ~ 45 In bakvorm
Lasagna 2 180 2 160 45 ~ 60 In bakvorm
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 In bakvorm
VLEES
1000 Braadstuk van rundvlees 2 190 2 175 50 ~ 70 Gebakken op rooster
1200
Braadstuk van varkensvlees
2 180 2 175 100 ~ 130 Gebakken op rooster
1000
Braadstuk van kalfsvlees
2 190 2 175 90 ~ 120 Gebakken op rooster
1500 Rosbief (saignant) 2 210 2 200 50 ~ 60 Gebakken op rooster
“ “ (matig gebakken) 2 210 2 200 60 ~ 70 Gebakken op rooster
“ “ (goed gebakken) 2 210 2 200 70 ~ 80 Gebakken op rooster
2000 Schouderham 2 180 2 170 120 ~150 Met zwoerd
1200 Lamsvlees 2 190 2 175 110 ~ 130 Bil
1000 Kip 2 190 2 175 60 ~ 80 Heel
4000 Kalkoen 2 180 2 160 210 ~ 240 Heel
1500 Eend 2 175 2 160 120 ~ 150 Heel
3000 Gans 2 175 2 160 150 ~ 200 Heel
1200 Konijn 2 190 2 175 60 ~ 80 In stukken
1200 Varkenspoot 2 180 2 160 100 ~ 120 2 poten
1500 Haas 2 190 2 175 150 ~ 200 In stukken
800 Fazant 2 190 2 175 90 ~ 120 Heel
- Gehaktbrood 2 180 2 160 40 ~ 60 In bakblik
VIS
1200 Forel - Zeebrasem 2 190 2 (1en3)* 175 30 ~ 40 3-4 hele vissen
1500 Tonijn - Zalm 2 190 2 (1en3)* 175 25 ~ 35 4-6 moten in vorm
56
700 Pizza 1 200 15 ~ 25 op lekplaat
500 Kleine pizza's 1 200 10 ~ 20
in backvorm of op rooster
500 Focaccia 1 200 15 ~ 25 in backvorm
GERECHT Gewicht Temperatuur Bereidingsduur (min.)
(gr.) °C Bovenkant Onderkant
Kalkoenrol 1000 3 200 30 ~ 40 20 ~ 30
Halve kip 1000 3 200 25 ~ 30 20 ~ 30
Kippenbil 3 200 15 ~ 20 15 ~ 18
Kwarteltjes
500 3 200 25 ~ 30 20 ~ 25
Geegratineerde groenten 3 200 20 ~ 25
Jacobsschelpen 3 200 15 ~ 20
Makreel 3 200 15 ~ 20 10 ~ 15
Vis in moten 800 3 200 12 ~ 15 8 ~ 10
Rundshaas
4 800 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Biefstukken 4 600 3 250 10 ~ 12 6 ~ 8
Worst 8 3 250 12 ~ 15 10 ~ 12
Varkenskarbonade 4 600 3 250 12 ~ 16 12 ~ 14
Have kip 2 1000 3 250 30 ~ 35 25 ~ 30
Spiesjes 4 3 250 10 ~ 15 10 ~ 12
Kippenborst 4 400 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 250 10 ~ 15 8 ~ 10
Vis, filet (tong) 4 400 3 250 12 ~ 14 10 ~ 12
Gevulde tosti 4-6 3 250 5 ~ 7
Wit tostibrood 4-6 3 250 2 ~ 4 2 ~ 3
Bereiding op grill -
Bovenkant
°C
Temperatuur
Nummer
stukken
Gewicht
in gr.
Hoeveelheid
Bereidingsduur
(minuten)
Onderkant
GERECHT
Geventileerde bereiding op grill
De bereidingstijden en -temperaturen zijn slechts indicatief en worden aangepast aan de persoonlijke smaak. De
aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting.
Gewicht
in (gr.)
GERECHT
Bereidingsduur
minuten
OPMERKINGEN
Bereiding met functie "Pizza"
Niveau
4
3
2
1
Attentie! Kies een temperatuur van maximaal 200°C.
De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Niveau
4
3
2
1
°C
Temperatuur
Niveau
4
3
2
1
57
Onderhoud
Voordat u de oven gaat schoonmaken moet u de
ventilator tijd geven om de oven te laten afkoelen
en dan pas de elektriciteit vit te schakelen.
Dit apparaat mag niet worden schoongemaakt met
stoom of met een stoomreiniger.
De oven moet altijd schoon worden gehouden. Een
opeenhoping van vet of andere voedselresten kan
brand ten gevolge hebben, in het bijzonder in de
grillpan.
Schoonmaakmiddelen
Voordat u enig schoonmaakmiddel voor uw oven gebruikt,
controleer of het daarvoor geschikt is en of de fabrikant
dit middel aanbeveelt.
Schoonmaakmiddelen met bleekmiddel moeten NIET
worden gebruikt omdat zij de toplaag van de oppervlakken
dof kunnen maken. Ook het gebruik van ruwe
schuurmiddelen moet worden vermeden.
Schoonmaken van de
buitenkant
Wrijf regelmatig over het bedieningspaneel, de ovendeur
en de afdichting met een zachte doek die goed is
uitgewrongen met warm water waaraan een beetje
vloeibaar wasmiddel is toegevoegd.
Om het beschadigen of verzwakken van de
glazen ruiten te voorkomen, moet u het gebruik
van de volgende middelen vermijden:
Was- en bleekmiddelen voor de huishouding
Sponsjes met schoonmaakmiddelen die niet geschikt
zijn voor gebruik bij sauspannen met antikleeflaag
Brillo/Ajax sponsjes of schuursponsjes van
staalwol
Chemische ovensponsjes of aerosols
Roestverwijderaars
Vlekkenverwijderaars voor bad en gootsteen
Maak het binnen- en buitenvenster van de deur schoon
met een warm zeepsopje. Mocht het binnenvenster van de
deur erg verontreinigd zijn, dan is het gebruik van een
schoonmaakmiddel zoals Hob Brite aan te bevelen. Gebruik
geen verfkrabbers om aangekoekt vuil te verwijderen.
Maak de ovendeur NIET schoon terwijl de
glasplaten warm zijn. Als deze voorzorgsmaatregel
niet wordt nagekomen, dan kan het glasvenster
versplinteren.
Als het glasvenster in de deur gebutst is of diepe
krassen heeft, dan wordt het glas minder sterk
en moet worden vervangen om te voorkomen dat
het versplintert. Neem contact op met
Klantenservice die u graag van advies zal dienen.
Ovenrekken
Om de ovenrekken schoon te maken moet u weken in
warm zeepsop en hardnekkig vuil met een goed
natgemaakt schuursponsje met zeep verwijderen. Goed
afspoelen en met een zachte doek afdrogen.
Pyrolytisch schoonmaken
De binnenkant van de oven is bekleed met speciaal
glazuur, bestendig tegen hoge temperaturen.
Tijdens de pyrolytische schoonmaak, kan de temperatuur
in de oven oplopen tot ongeveer 500 °C en dan de
voedselresten verbranden.
Voor uw veiligheid wordt de ovendeur automatisch
vergrendeld als de temperatuur in de oven in de buurt van
de 300 °C komt.
Nadat de schoonmaak is voltooid blijft de deur van
de oven vergrendeld totdat de binnenkant van de
oven is afgekoeld.
De ventilator werkt tijdens de bereiding totdat de oven is
afgekoeld. Na iedere bereiding is het aan te bevelen alle
voedselresten met een natte spons te verwijderen.
Af en toe is het echter nodig met de pyrolytische
schoonmaakfunctie een meer complete en grondigere
schoonmaakbeurt te geven. Er kan tussen twee
verschillende niveaus van pyrolytische schoonmaak
worden gekozen, afhankelijk van de vervuilingsgraad van
uw oven.
Als de oven niet erg is vervuild, dan raden wij aan de
pyrolytische 1 functie (P I) op het programmeerdisplay te
kiezen.
Het is aan te bevelen de oven na iedere pyrolytische
schoonmaakcyclus af te nemen met een zachte spons,
geweekt in warm water.
Als de binnenkant van de oven erg is vervuild, dan raden
wij aan de pyrolytische 2 functie (P 2) op het
programmeerdisplay te kiezen.
Tijdens de pyrolytische schoonmaakfunctie kan de oven
gedurende 2 uur niet worden gebruikt als de Pyr 1 functie
is gekozen en 2,5 uur als de Pyr 2 functie aktief is.
58
Afb. 18
Afb. 20
Afb. 21
Hoe gebruikt u de pyrolytische
schoonmaakfunctie
Voordat u de pyrolytische schoonmaakfunctie
inschakelt, moet alle vuil worden verwijderd en er
voor gezorgd dat de oven leeg is. Laat niets in de
oven achter (bijv. pannen, roosters, bakplaat,
frituurpan, enz.) omdat deze zwaar zouden kunnen
worden beschadigd.
Zorg ervoor dat de ovendeur dicht is voordat u de
pyrolytische schoonmaakfunctie inschakelt.
Als de pyrolytische schoonmaakfunctie is
ingeschakeld, dan is het beter de kookplaat niet
te gebruiken omdat dit tot oververhitting kan
leiden en het apparaat beschadigen.
Tijdens de pyrolytische schoonmaakcyclus wordt
de ovendeur heet. Kinderen moeten UIT DE BUURT
WORDEN
GEHOUDEN totdat deze is afgekoeld.
Kies deze functie om de oven met pyrolyse schoon te
maken.
De twee volgende pyroniveaus zijn beschikbaar:
Pyrolytische 1 (P I) tijdsduur: 2 uur = 30 min opwarmen
+1 uur bij 480 °C + 30 min afkoelen.
Pyrolytische 2 (P 2) tijdsduur: 2 uur 30 min. = 30 min
opwarmen +1 uur 30 min bij 480 °C + 30 min afkoelen.
De pyro tijdsduur kan niet worden veranderd.
Ga als volgt te werk om de pyrolytische
schoonmaakfunctie in te schakelen:
1. Druk op toets om de oven aan te doen. Druk op de
toets zo vaak als nodig is totdat het “Pyro“ functie
symbool (niveau 1 - P I) op het display verschijnt
(Afb. 18).
Gelijktijdig zal, het symbool en woord “Pyro“
in het display oplichten en een akoustisch signaal
klinken (Afb. 19).
Dit betekent dat u, voordat u de pyrolitische
schoonmaakfunctie activeert, de ovenaccessoires
moet verwijderen.
2. Symbool van de Bereidingsduur zal 5 seconden
knipperen; druk in deze tijd op de ' ' of ' ' toetsen
om de pyrolytische 1 (P I) te kiezen of pyrolytische 2
(P 2) functie (Afb. 20).
3. Wanneer u de gewenste pyrolytische functie heeft
gekozen, dan zal de mededeling “Pyro” op het dis-
play knipperen en wachten op de bevestiging om met
de pyro schoonmaakfunctie te beginnen.
4. Om de pyrolytische functie te activeren, druk op toets
. Na enige seconden zal het Woord “Pyro” en het
symbool uitdoven, het akoustische signaal
stopt terwijl, de ovenlamp gaat uit en de pyrolytische
schoonmaakcyclus begint (Afb. 21).
- zodra de oven warm wordt, gaat het
thermometersymbool langzaam omhoog , en geeft
aan dat de temperatuur in de oven oploopt.
Afb. 19
59
Afb. 23
Om de pyrolytische schoonmaak-
cyclus te programmeren (latere
start, automatische stop)
Indien gewenst kunt u de begin- en eindtijd van de
pyrolytische schoonmaakcyclus programmeren.
1. Druk op toets om de oven in te schakelen. Druk op
de toets zo vaak als nodig is, totdat het “Pyro“ functie
symbool (niveau 1 - P I) op het display verschijnt.
Gelijktijdig zal, het symbool en woord “Pyro“
in het display oplichten en een akoustisch signaal
klinken.
Dit betekent dat u, voordat u de pyrolitische
schoonmaakfunctie activeert, de ovenaccessoires
moet verwijderen.
2. Het symbool voor de Bereiding Tijdsduur gaat
een paar seconden knipperen; druk gedurende deze
tijd op de ' ' of ' ' toetsen om de pyrolytische 1 (P I)
of pyrolytische 2 (P 2) functie te kiezen.
3. Nadat u de gewenste pyrolytische functie heeft
gekozen, knippert de mededeling “Pyro” op het dis-
play en wacht op de bevestiging om met de pyro
schoonmaakfunctie te beginnen.
Druk op dit moment op de tijdfunctietoets
(Afb. 23). Het “Eind Bereiding” symbool en
het pijl symbool gaan knipperen. Het
bedieningspaneel zal het einde van de
schoonmaakcyclus aangeven (dat wil zeggen, de
juiste tijd + de tijdsduur voor de bereiding).
Druk op de ' ' of ' ' toetsen om de gewenste eindtijd
voor de cyclus te kiezen (Afb. 23).
Na enige seconden zal het woord “Pyro” en het
symbool uitdoven, het akoustische signaal
stopt terwijl symbool Bereiding Tijdsduur oplicht
todat de pyrolitische schoonmaakcyclus start.
Als u een bereidingsfunctie kiest terwijl de
pyrolytische functie actief is, dan wordt de
schoonmaakcyclus onderbroken.
Als de ovendeurvergrendeling actief is, dan is het
onmogelijk een bereidingsfunctie te kiezen totdat
de deurvergrendeling is uitgeschakeld.
Wacht tot de deurvergrendeling is opgeheven
alvorens de oven te gebruiken.
5. Na verloop van tijd gaat de deurvergrendeling werken
en het symbool daarvoor wordt getoond (Afb.
22). Op dit moment is toets niet meer actief.
Aan het eind van het pyrolitische schoonmaakproces, geeft
het display de gewone tijd aan. De ovendeur is nog
vergrendeld.
Als de oven is afgekoeld, dan wordt er een geluidssignaal
gegeven, het symbool
verdwijnt en de deur wordt
ontgrendeld.
Om de pyrolytische schoonmaakcyclus op een
willekeurig moment te onderbreken, druk op toets
.
OPMERKING: De aangegeven tijd geeft de afkoeltijd weer.
Afb. 22
60
3. pak de deur aan beide kanten vast, draai hem
vervolgens langzaam naar de oven toe totdat hij half
dicht is; trek dan de deur voorzichtig uit de omlijsting;
4. plaats de ovendeur op een stabiele ondergrond en
zorg ervoor dat het glas niet beschadigd wordt.
Draai dan de twee schroeven los die zich aan de
zijkanten van de ovendeur bevinden;
Maak het glas van de ovendeur uitsluitend schoon met
warm water en een zachte doek. Gebruik nooit ruwe
schuurmiddelen omdat deze het speciale hittebestendige
oppervlak van de binnenste glasplaten kunnen
beschadigen.
Bevestig na het schoonmaken de ovendeur weer, ga
daarbij in omgekeerde volgorde te werk.
"
Afb. 24
Vervangen van binnenverlichting
Als de ovenlamp moet worden vervangen, dan moet deze
voldoen aan de volgende eisen:
- Vermogen: 40 W,
- Voltage: 230 V (50 Hz),
- Hittebestendig tot 300°C,
- Soort verbinding: E14.
Deze lampen zijn verkrijgbaar bij Klantenservice.
Om de kapotte lamp te vervangen (Afb. 24):
1. Zorg ervoor dat de oven is afgesloten van het lichtnet.
2. Draai de glazen beschermkap tegen de klok in los.
3. Verwijder de kapotte lamp en vervang deze door een
nieuwe.
4. Doe de glazen beschermkap terug op zijn plaats.
5. Sluit de oven weer aan op het lichtnet.
Schoonmaken van de ovendeur
De ovendeur bestaat uit vier glasplaten.
Deze kunnen worden losgenomen om eenvoudig te
worden schoongemaakt.
Waarschuwing - De ovendeur kan dichtslaan als
u de binnenste glasplaten probeert te verwijderen
terwijl de ovendeur nog aan de oven vastzit.
Voordat u de ovendeur gaat schoonmaken, raden wij u
aan deze los te maken van de oven.
Ga als volgt te werk:
1. doe de ovendeur helemaal open en zoek de twee
scharnieren waarmee de deur aan de oven vastzit;
2. maak de kleine hendels op de twee scharnieren los
en draai deze;
4. Na een tijdje wordt de deur vergrendeld en het
betreffende symbool wordt getoond.
Aan het eind van het pyrolytische schoonmaakproces,
geeft het display de juiste tijd aan. De ovendeur is
vergrendeld.
Nadat de oven is afgekoeld, wordt een geluidssignaal
gegeven en de deur wordt ontgrendeld.
Om de pyrolytische schoonmaakcyclus op een
willekeurig moment te onderbreken, druk op toets .
61
5. verwijder de steun voor het binnenglas;
6. verwijder de rubber afstandhouder zoals aangegeven
in de afbeelding;
7. verwijder voorzichtig de drie binnenste glasplaten,
te beginnen met de allerbovenste;
8. zet na het schoonmaken de binnenste glasplaten
weer in de ovendeur;
Maak de ovendeur NIET schoon als de
glasplaten warm zijn. Als u deze
voorzorgsmaatregel niet opvolgt kunnen de
glasplaten versplinteren.
Als de glasplaten splinteren zijn of diepe
krassen hebben, dan wordt het glas minder
sterk en moet het worden vervangen om te
voorkomen dat het barst. Neem in dat geval
contact op met onze service-afdeling.
De drie glasplaten in het midden zijn van speciaal
hittebestendig glas. Twee ervan zijn gemerkt met een
kleine stip in een hoek, de derde heeft een zwarte rand.
Het is belangrijk dat bij het terugplaatsen van de ovendeur,
de binnenste glasplaten in de juiste volgorde worden
bevestigd.
Zorg er daarom bij het plaatsen van het glas voor dat het
oppervlak van het glas gemerkt met de zwarte rand naar
boven is gericht en dat de stippen zich in de linker
bovenhoek van het glas bevinden (afb. 9).
9.
62
Enkele tips mocht er iets niet werken
HET PROBLEEM
#
De oven doet niets.
#
De binnenverlichting gaat niet aan.
#
De kooktijd duurt te lang of te kort.
#
Condensatie in de oven.
#
Foutcode (“F” gevolgde door cijfers) verschijnt in het
display.
#
Het display geeft "12.00" aan.
WAT TE DOEN
$De oven is niet goed ingesteld, dus controleer of de
oven op handbediening staat
of
$Controleer de
zekering in de huisinstallatie.
$Zet de ovenfunctieknop op een functie
of
$Het ovenlampje is stuk. Vervang het en volg de reeds
eerder gegeven instructies. Koop de lamp bij
Electrolux Distriparts.
$Raadpleeg
uw kookboek
en stel de juiste kooktijd in.
$Laat voedsel niet langer dan 15 minuten na de kooktijd
in de oven staan.
$
Onthoud deze foutcode en neem contact op met onze
service-afdeling.
$Klok gelijk zetten (zie hoofdstuk "Om de juiste tijd in te
stellen").
Voordat u contact opneemt met de service-afdeling is het verstandig eerst bovenstaande tips te volgen.
10.zodra de binnenste glasplaten weer in de ovendeur gezet
zijn, de rubber afstandhouder terugplaatsen zoals
aangegeven in de afbeelding;
11. de steun voor het binnenglas weer aanbrengen;
12.dan de twee schroeven die zich aan de zijkanten
van de ovendeur bevinden weer vastdraaien.
63
Service en onderdelen
Als de storing na deze verificatie blijft, wendt u zich dan
tot de ELECTROLUX SERVICE. Geef daarbij op om
welke storing het gaat, het modelnummer (Mod. No.) en
het productnummer (Ser. No.) die u op het typeplaatje
vindt (Afb. 25)
Afb. 25
WAARBORGVOORWAARDEN
Onze toestellen worden met de grootst mogelijke
zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan het
voorkomen dat er een defect optreedt. Onze klantendienst
zal dit op verzoek herstellen, zowel binnen als buiten de
waarborgtermijn. De levensduur van het toestel wordt
daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande waarborgvoorwaarden zijn gestoeld op de
EU Richtlijn 99/44/EG en het Burgerlijk Wetboek. De daaruit
voortvloeiende rechten blijven onverlet.
Ook de waarborgverplichtingen van de verkoper naar de
eindgebruiker blijven onaangetast.
Voor dit toestel verlenen wij waarborg volgens
onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de
voorwaarden 2 tot en met 15 gebreken aan het toestel die
zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de datum van
levering aan de eindgebruiker. Deze waarborgvoorwaarden
zijn niet van toepassing in geval van professioneel of
daarmee gelijk te stellen gebruik.
2. De waarborgprestatie houdt in dat het toestel
kosteloos wordt teruggebracht in de toestand die het had
voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen worden
hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen onderdelen
worden ons eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden, om
mogelijke verdere schade te voorkomen.
4. Voor een beroep op waarborg dient het aankoopbewijs
met aankoop- en/of leveringsdatum te worden
overlegd.
5. De waarborg heeft geen betrekking op schade aan
kwetsbare onderdelen, zoals (vitrokeramisch) glas,
kunststof, rubber, die ontstaan is door onzorgvuldig
gebruik
6. De waarborg heeft geen betrekking op kleine
afwijkingen van de gestelde kwaliteit die voor de
waarde en deugdelijkheid van het toestel
onbeduidend zijn.
7. De waarborg geldt evenmin voor schade veroorzaakt
door:
chemische en elektrochemische inwerking van water,
abnormale milieuomstandigheden in het algemeen
voor het toestel oneigenlijke bedrijfsomstandigheden
contact met agressieve stoffen.
8. De waarborg heeft geen betrekking op gebreken door
transportschade die buiten onze verantwoordelijkheid
is ontstaan, niet vakkundige installatie of montage,
verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud, of het niet in
acht nemen van de gebruiks- of montageaanwijzingen.
9. Het recht op waarborg vervalt wanneer het defect werd
veroorzaakt door herstelling of ingrepen door derden
die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of wanneer het
toestel voorzien werd van toebehoren of onderdelen
die niet origineel zijn en daardoor een defect
veroorzaken.
10. Toestellen die gemakkelijk kunnen worden vervoerd
dienen te worden overhandigd of gezonden naar onze
klantendienst. Herstelling ter plaatse kan slechts
worden gevraagd voor grote of ingebouwde toestellen.
11. Indien het toestel zodanig is ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst dat de
benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer
dan 30 minuten bedraagt, dan worden de hierdoor
ontstane extra kosten aan de gebruiker in rekening
gebracht. Schade die ontstaat door abnormale in- of
uitbouw komt ten laste van de gebruiker.
12. Indien binnen de waarborgperiode de herstelling van
hetzelfde gebrek meermaals mislukt of de
herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg
met de gebruiker een gelijkwaardige vervanging
geleverd. In geval van vervanging behouden we ons
het recht voor om een vergoeding te rekenen naar
rato van de verstreken gebruiksperiode.
13. Herstelling onder waarborg heeft geen verlenging van
de waarborgtermijn noch aanvang van een nieuwe
waarborgtermijn tot gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een waarborg van 12
maanden, uitsluitend op hetzelfde gebrek.
15. Verdere of andere rechten, in het bijzonder vergoeding
van schade ontstaan buiten het toestel, zijn uitgesloten
voor zover een aansprakelijkheid niet wettelijk is
vastgelegd. In geval van aansprakelijkheid zal een
vergoeding de aankoopwaarde van het toestel niet
overtreffen.
Deze waarborgvoorwaarden gelden voor in België gekochte
en/of in gebruik zijnde toestellen. Indien een toestel naar
het buitenland wordt gebracht dient de gebruiker na te gaan
of het toestel voldoet aan de technische voorwaarden (
o.a. spanning, frequentie, installatievoorschriften, gassoort,
klimaatomstandigheden) in het betreffende land. Voor in
het buitenland aangeschafte toestellen dient de gebruiker
zich zelf te vergewissen van de bepalingen in België.
Noodzakelijke of gewenste aanpassingen vallen niet onder
de waarborg, en kunnen niet altijd worden aangebracht.
Ook na afloop van de waarborgtermijn staat onze
klantendienst u ter beschikking.
Adres Klantendienst:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS BELGIUM
Bergensesteeweg, 719
1502 LEMBEEK
Tél. 02.363.0444
64
Het inbouwen en installeren dient volgens de
landelijke normen en plaatselijke
voorschriften te geschieden. Iedere tussenkomst na
de aansluiting dient gedaan te worden met
afgekoppelde of uitgeschakelde stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische aansluiting van het
apparaat moeten door een erkend vakman
gebeuren.
Installatie
Vermogens
Onderelement 1000 W
Bovenelement 800 W
Onder- en boven-element 1800 W
Grill-element 1650 W
Dubbele Grill-element 2450 W
Hetelucht-element 2000 W
Geventileerde Grill-element 1680 W
Pizzafunctie 3000 W
Pyrolytische schoonmaakfunctie 2450 W
Ovenverlichting 40 W
Koelventilator 25 W
Circulatieventilator 30 W
Aansluitwaarde oven 3080 W
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
De oven wordt met aansluitkabel; men moet deze dus
voorzien van een standaard stekker en aanpassen,
geschikt voor de totale elektrische lading, aangewezen
op het identificatieplaatje.
Voordat men hiertoe overgaat controleren dat:
! de verbinding moet worden uitgevoerd met in acht
neming van de huidige normen;
! de zekeringen en de elektrische installatie van het
huis de lading van het apparaat kunnen dragen (zie het
typeplaatje van de functionering);
! het stopcontact is voorzien van een deugdelijke
aardleiding, volgens de huidige normen en wetten;
! men gemakkelijk bij stopcontact of de meerpolige
schakelaar kan komen die men heeft gebruikt voor de
verbinding.
! de meerpolige schakelaar moet tussen de
schakelcontacten een minimale ruimte hebben van 3
mm. De aardleiding mag nooit worden onderbroken
(geel/groene draad);
! de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat de kabel
niet heter kan worden dan 50°c boven de
kamertemperatuur;
! om de oven aan te sluiten moet de plaat op de
achterzijde verwijderd worden om bij het klemmenbord
te komen (Afb. 26)
Indien u de voedingskabel vervangt, gebruik dan draad
van het type H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-
F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F, met een sectie
aangepast aan de lading.
Elektrische aansluiting
Aaansluiting van de stroomtoevoer
Het apparaat wordt afgeleverd voor aansluiting 50 Hz 230 V.
Waarschuwing: Het aansluiten mag alléén door een
erkend vakman geschieden.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten aanzien
van schade of letsel of, indien bovenstaande
veiligheidsmaatregelen niet werden getroffen.
Afb. 26
Technische gegevens
Buitenafmetingen
Hoogte inbouw: 593 mm; tussen frame 580 mm
Breedte 560 ÷ 570 mm
Diepte 550 mm
Ovenruimte
Hoogte 335 mm
Breedte 405 mm
Diepte 400 mm
Inhoud 56 liter
65
Inbouwaanwijzingen
Het inbouwen van de oven en de kookplaat dient op
zodanige wijze te geschieden dat tijdens en na
ingebruikname geen spanningvoerende delen kunnen
worden bereikt of aangeraakt. Bovendien moeten alle be-
schermingselementen van het toestel - en tevens een
eventueel beschermingspaneel, b.v. wanneer dit aan het
eind of het begin van de keukenelementen aangebracht
is - dusdanig bevestid zijn dat zij slechts met behulp van
een stuk gereedschap verwijderd kunnen worden.
De rugzijde en één zijkant van het toestel tegen een ander
toestel dat hoger is of tegen een wand mag worden
geplaatst, terwijl de andere zijkant tegen meubels of
toestellen van dezelfde hoogte moet worden gezet.
De afmetingen van de oven, de ovenkast en de nis vindt
u in de afbeeldingen 27, 28 en 29.
Bevestiging aan de ombouwkast
Open vervolgens de ovendeur en schroef hem met de
vier houtschroeven aan het meubel vast (Afb. 30).
Afb. 30
Afb. 28
Afb. 27
550 M
IN
593
560 - 570
80÷100
Afb. 29
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Zanussi ZOB985QPX Handleiding

Type
Handleiding