Zanussi ZOB 691 Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

MANUAL DE INSTRUCCIONES
INSTRUÇÕES DE UTILIZAÇÃO
NOTICE D’UTILISATION
GEBRAUCHSANLEITUNG
GEBRUIKSAANWIJZING
INSTRUCTION MANUAL
HORNO ELÉCTRICO
FORNO ELÉTRICO
FOUR ÉLECTRIQUE
ELEKTRO-BACKOFEN
ELEKTRISCHE OVEN
ELECTRIC OVEN
ZOB 691
ES PT BE
44
Waarschuwingen en Adviezen
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht ze gelezen
te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
NEDERLANDS
Installatie
Installatie en aansluiting dienen door een daartoe erkend
installateur uitgevoerd te worden, volgens hem, uit hoofde
van zijn erkenning, bekende voorschriften.
Het inbouwen en aansluiten dient door de vakman te
gebeuren, rekening houdende met de geldende normen
en de plaatselijke voorschriften. Onder het hoofdstuk
«Speciaal voor de installateur» vindt u de betreffende
aanwijzingen.
Om beschadigingen tijdens het transport en het
inbouwen te voorkomen zijn een aantal delen bedekt
met een kunststof folie. Vóór de ingebruikname moet
de folie verwijderd worden.
Een eventueel noodzakelijke wijziging van de
elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de installatie
van dit appaarat, dient eveneens door een erkend
installateur uitgevoerd te worden.
Tijdens het gebruik
Tijdens het gebruik wordt het toestel heet. Wees
voorzichtig om aanraking van de verwarmingselementen
binnenin de oven te voorkomen.
Op het moment van het openen van de ovendeur,
gedurende de bereidingsfase of aan het einde
hiervan, oppassen met de hete lucht die uit de
oven komt.
De oven is bedoeld voor het bereiden van voedsel;
gebruik hem nergens anders voor.
Indien u, om welke reden dan ook, aluminiumfolie in
de oven gebruikt, leg dat dan nooit op de ovenbodem.
Wees voorzichtig met ovenreinigers; spuit nooit op
het vetfilter (indien aanwezig), de elementen en de
thermostaatleiding.
Laat geen snoer van een ander elektrisch
keukenapparaat langs de hete ovendeur hangen.
Regelmatig schoonmaken, in feite na elk gebruik,
voorkomt lelijk worden van de materiaaloppervlakken.
Ook eventueel aanwezige kathalitische wanden in de
oven behoeven af en toe reiniging.
Kontroleer zodra u klaar bent met koken altijd of alle
bedieningsknoppen in de UIT-stand staan.
Om beschadigingen tijdens het transport en het
inbouwen te voorkomen, zijn sommige delen van een
beschermfolie voorzien. Deze folie moet vóór de
ingebruikname verwijderd worden.
Na de installatie moet de oven, zonder gerechten erin,
cirka 45 minuten op de hoogste temperatuur
verwarmd worden. Tijdens de eerste minuten zal rook
met een onaangename geur ontstaan. Dit wordt
veroorzaakt door het isolatiemateriaal en vettige
restanten uit het produktieproces.
Gebruik altijd ovenwanten voor het uit de oven nemen
van hete schalen of pannen.
Veiligheid van kinderen
Dit apparaat is bedoeld voor het gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om kinderen het
apparaat te laten bedienen of als speelgoed te laten
gebruiken.
Houd tijdens het in gebruik zijn van de oven kinderen
uit de buurt. Ook na het uitschakelen van de
stroomtoevoer blijft de ovendeur nog lange tijd heet.
Service
Laat inspektie-en/of herstelwerkzaamheden uitvoeren
door de servicedienst van de fabrikant of door een
door de fabrikant bevoegd verklaarde servicedienst en
laat geen andere dan originele onderdelen plaatsen.
Tracht, in geval van storing of defekt, dit apparaat niet
zelf te repareren.
Reparaties welke door niet-deskundige personen
uitgevoerd worden, kunnen tot schade of letsel leiden.
Informatie m.b.t. het milieu
Houd bij het weggooien van de verpakking rekening
met de veiligheid en het milieu.
Als u een oud apparaat afdankt, maak het dan
onbruikbaar door het aansluitsnoer af te snijden.
Het is uiterst belangrijk dat het bij het
apparaat behorende instruktieboekje
bewaard blijft. Zou het apparaat door u aan
iemand anders gegeven of verkocht worden,
of zou het apparaat in het huis van waaruit
u verhuist achterblijven, dan dient de
nieuwe gebruik(st)er over het
instuktieboekje en de daarin opgenomen
waarschuwingen te kunnen beschikken.
Over deze gebruiksanwijzing
Oderstaande symbolen vindt u in de tekst en
hebben de voldende betekenis:
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Aanwijzingen m.b.t. het gebruik
Adviezen en tips
Informatie m.b.t. het milieu
45
Opbouw van het apparaat
Tijdklok FuktieschakelaarOventhermostaat
Kontrolelampje
"oventhermostaat"
Opening van de
draaispit
FABRIKANT:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italie)
Dit Toestel voldoet aan de EEG-richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336 (elektromagnetische vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
Verlichtingslampje
Grill-element
Ventilator
Type plaatje
Bedieningspaneel
Inhoud
Waarschuwingen en adviezen 44
Opbouw van het apparaat 45
Bediening 46
Het instellen van einde kooktijd 47
Het gebruik van de oven de eerste keer 48
Het gebruik van de oven 48
Grbuik van het draaispit 49
Adviestabellen 50
Onderhoud 52
Enkele tips mocht er iets niet werken 54
Service en onderdelen 54
Garantiebepalingen en service 55
Installatie 56
Technische gegevens 56
Elektrische aansluiting 56
Inbouwaanwijzingen 57
46
Bediening
Functieschakelaar
Met deze knop (afb. 1) kiest u de volgende ovenfuncties:
0 UIT
Alleen de ovenverlichting AAN
Boven- en onderelement AAN
Alleen bovenelement AAN
Alleen onderelement AAN
Grill-element 1650 W AAN
Asador
Grill-element 2450 W AAN
Hetelucht-systeem AAN
Alleen circulatieventilator AAN, om te ontdooien
Thermostaat (afb. 2)
Met deze knop stelt u de gewenste oventemperatuur in
tussen 50°C en MAX.
Wij adviseren u er een gewoonte van te maken om de
knop na gebruik van de oven op de 0-stand terug te
draaien.
Controlelampje “oventhermostaat”
Dit lampje brandt als één of meerdere elementen van de
oven in bedrijf zijn. Het lampje gaat uit zodra de
ingestelde temperatuur bereikt is en gaat weer aan zodra
bijgewarmd wordt om de ingestelde temperatuur te
handhaven.
De beveiligingsthermostaat
Voor de veiligheid van de gebruiker is de oven voorzien
van een beveiligingsthermostaat. Bij een eventueel
optredend defect van de hoofdthermostaat met als gevolg
oververhitting schakelt deze beveiligingsthermostaat de
oven uit.
Als dit onverhoopt een keer gebeurt, probeer dan onder
geen voorwaarde de oven zelf te repareren, maar
waarschuw direct onze service-afdeling .
De koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator die de
elektrische schakeldelen, de bedieningsknoppen en de
deurgreep tijdens de werking koelt.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na het
uitschakelen van de oven, de ventilator draaien tot de
temperatuur voldoende is gedaald.
Afb. 1
Afb. 2
0
FO 2811
50
MAX
100
150
200
FO 2071
47
Het instellen van einde kooktijd
12
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
VENSTERTJE
KNOP
12
9
10
11
4
5
6
7
75
12
1
0
11
Het instellen van de dagelijkse
tijd
Druk de knop van de tijdklok geheel in, draai de knop
tegelijkertijd tegen de klok in op de juiste tijd van de dag.
Trek de knop weer uit tot de begin stand.
Handbediening
Trek de knop van de tijdklok uit, draai vervolgens de knop
met de klok mee tot het symbool verschijnt in het
venstertje. De oven kan nu gerbuikt worden naar eigen
inzicht.
Automatisch koken op tijd
Trek de knop van de tijdklok uit en draai de knop
tegelijkkertijd met de klok mee tot de de gewenste
kooktijd verschijnt in het venstertje. Deze instelling
maakt het mogelijk te koken met de ingestelde tijdsduur.
Het voorbeld geeft een kooktijd aan van 75 minuten.
Zodra de ingestelde tijdsduur voorbij is schakelt de oven
automatisch uit en waarschuwt door middel van een
akoestisch alarm. Het eventueel uitschakelen van dit
alarm gaat als volgt: trek de knop uit, draai de knop met
de klok mee tot het symbool in het venstertje
verschijnt.
48
4
3
2
1
Afb. 4
Na het plaatsen van de oven gaat u als volgt te werk:
1. zet de thermostaatknop op MAX;
2. zet de ovenfunctieknop op boven- en onder-
warmte ( );
3. laat de oven (leeg) 45 minuten lang werken;
4. zet een raam open voor frisse lucht.
Tijdens de eerste paar minuten zal er rook met een
onaangename geur ontstaan, dit wordt veroorzaakt door
het isolatiemateriaal en vettige restanten op het materiaal,
erop gekomen tijdens de productie.
Voordat u de oven gaat gebruiken reinigt u eerst de
accessoires grondig met een afwasmiddel.
Opgelet: de kans bestaat, dat bij onzorgvuldig gebruik
van de ovendeur vingers beklemd raken.
FO 2161
Afb. 3
Het gebruik van de oven voor de
eerste keer
Bij het openen van de deur altijd de handgreep
in het midden beetpakken (afb. 3).
Het gebruik van de oven
Het plaatsen van de ovenrekken (Afb. 4)
Om betere kookresultaten te behalen is het mogelijk de
legrekken op diverse hoogten te plaatsen. Let op dat de
rekken op de juiste manier in de oven geplaatst worden.
Gebruik altijd ovenhandschoenen voor het uit de oven
nemen van hete schalen of pannen.
De in de oven bereikte temperatuur kan 250°C zijn.
Gebruik daarom altijd materialen die bestand zijn
tegen hoge temperaturen.
Deze oven is voorzien van een exclusief
bereidingssysteem dat een natuurlijke luchtcirculatie
genereert met voortdurend hergebruik van de
bereidingsstoom.
Dit maakt het mogelijk om etenswaren te bereiden in
een omgeving met een constante vochtigheidsgraad,
terwijl de levensmiddelen van binnen zacht en van
buiten krokant blijven. Bovendien worden de
bereidingstijden en het energieverbruik tot een mini-
mum beperkt. Gedurende de bereiding kan er stoom
ontstaan, die bij het openen van de deur naar buiten
komt. Dit verschijnsel is helemaal natuurlijk.
Op het moment van het openen van de ovendeur,
gedurende de bereidingsfase of aan het einde
hiervan, oppassen met de hete lucht die uit de
oven komt.
Plaats nooit kookgerei op de bodem van de oven.
Bedek nooit de bodem van de oven met folie. Door het
bedekken van de oven kan er schade aan de bodem
optreden, terwijl het bak/braadresultaat nadelig wordt
beÏnvloed.
Wees voorzichtig met oliën en vetten, deze kunnen bij
oververhitting brand veroorzaken. Om dezelfde reden
wees voorzichtig met het inzetten of uitnemen van
voedsel en voorkom dat er vet of olie op de bodem van
de oven komt. Moch dit gebeuren verwijder dit dan
zeer zorgvuldig om rook en luchtjes te voorkomen.
Gebruik de oven met de deur gesloten
49
Afb. 5
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige tempe-ratuur (150-
200°C); zodoende moet de oven cirka 10 minuten
voorverwarmd worden. Open tijdens het bakken de
ovendeur niet voordat 3/4 van de baktijd verstreken is.
Gebak wat gegarneerd wordt eerst 2/3 van de baktijd
laten bakken en dan garneren en afbakken. De
resterende baktijd hangt sterk af van de soort en
hoeveelheid garnituur. Roerdeeg moet moeilijk van de
lepel gaan; de baktijd wordt anders onnodig lang door
teveel vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een richel
vrijgelaten worden.
Vlees dat gebraden wordt moet niet minder dan 1 kg
wegen; kleinere stukken kunnen uitdrogen. Donker vlees
dat van buiten gaar maar van binnen rose of rood moet
blijven vergt een hoge temperatuur (200-250°C). Licht
vlees, gevogelte en vis, vergt daarentegen een lage
temperatuur (150-175°C). Sausen alleen bij een korte
braadtijd direkt toevoegen, in andere gevallen in het
laatste half uur.
Of het vlees gaar is probeert u met een lepel: laat het
zich niet indrukken, dan is het gaar. Rosbief en biefstuk,
dat van binnen rose moet blijven, snel bij hoge
temperatuur braden. Bij braden zonder schaal, direkt op
het rooster, een lekschaal in de onderste richels
plaatsen. Let op dat de rekken op de juiste manier in de
oven geplaatst worden. Laat vlees na het braden
minstens 15 minuten staan alvorens het aan te snijden:
hiermee voorkomt u het verloren gaan van vleesnat.
Doe wat water in de lekschaal om het ontstaan van rook,
door verbranden van vet, te vermijden herhaal dat af en
toe om kondensvorming tegen te gaan.
Borden kunt u in de oven, op de laangste temperatuur-
instelling, verwarmen.
Zodra voedsel wordt verwarmd onstaat er stoom
die in contact komt met het glas van de ovendeur
en vervolgens waterdruppels op het glas vormt. Dit
is normaal en wordt niet door een fout in de oven
veroorzaakt.
Om condensatie te verminderen, de lege
oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
We adviseren deze druppels na ieder gebruik te
verwijderen.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd worden,
behalve rollades gehakt vlees en bepaalde magere
stukken wild. Vlees en vis aan beide kanten met olie
invetten en op het grillrooster leggen. De richelhoogte
hangt van de vleessoort af. Het rooster kan in de oven
gedaan worden met zijn randen omhoog of omlaag
waardoor aldus een verandering in de afstand van de
grill-element gebracht wordt. De lekschaal moet in de
eerste richel van onderaf geschoven worden.
Bij het grilleren verdient het aanbeveling om voortijds een
weinig water in de lekschaal te doen.
Dat voorkomt vastbakken van het afdruipende vet en
vereenvoudigt zodoende het schoonmaken.
Kooktijden
De tijd welke nodig is voor het betreffende gerecht hangt
af van de samenstelling, de massa en de hoeveelheid
water dat zicht in dat gerecht bevindt.
Raadpleeg de in dit boekje afgedrukte tabel indien u voor
de eerste keer een gerecht in uw nieuwe oven gaat
bereiden. Bedenk daarbij dat de tabel niet meer dan een
richtlijn is.
Gebruik van het draaispit
Gebruik dit als volgt:
1. steek het vlees op de spies;
2. plaats het draaispit op de steun en schuif het geheel
in de oven op richel 2 (afb. 5);
3. duw het uiteinde van het draaispit in de opening van
de aandrijfmotor (opening in de achterwand van de
oven - afb. 5);
4. verwijder de handgreep;
5. draai de ovenknop op , zet de motor aan via de
schakelaar op het bedieningspaneel.
Kies een temperatuur van maximaal 200°C.
50
Adviestabellen
Traditionele bereiding
Gewicht in
(gr.)
GERECHT
Geventileerde bereiding
OPMERKINGEN
Bereidingsduur
minuten
temp.
°C
temp.
°C
Traditionele en geventileerde bereiding
De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
(*) Bij een geventileerde bereiding op meer niveaus, is het aangewezen de niveaus aangegeven tussen haakjes te
respecteren.
Niveau
4
3
2
1
Niveau
4
3
2
1
ZOETE NAGERECHTEN
Met opgeklopt deeg 2 170 2 (1en3)* 160 45 ~ 60 In bakvorm
Kruimeldeeg, taartbodem
2 170 2 (1en3)* 160 20 ~ 30 In bakvorm
Ricottataart 1 160 2 150 60 ~ 80 In bakvorm
Appeltaart 1 180 2 (1en3)* 170 40 ~ 60 In bakvorm
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Vruchtenvlaai 2 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40
Fruit cake 1 175 1 160 45 ~ 60 In bakblik
Biscuit 1 175 2 (1en3)* 160 30 ~ 40 In bakvorm
Panettone 1 170 1 160 40 ~ 60 In bakvorm
Casinogebak 1 170 1 160 50 ~ 60 In bakblik
Kleine gebakjes
(met opgeklopt deeg) 2 175 2 (1en3)* 160 25 ~ 35 op bakplaat
Koekjes (kruimeldeeg) 2 160 2 (1en3)* 150 20 ~ 30 op bakplaat
Schuimpjes 2 100 2 (1en3)* 100 90 ~ 120 op bakplaat
Focaccia 2 190 2 (1en3)* 180 12 ~ 20 op bakplaat
Soesjes, roomsoezen
2 200 2 (1en3)* 190 15 ~ 25 op bakplaat
BROOD en PIZZA
1000 Wit brood 1 190 2 180 40 ~ 60 1 of 2 stokbroden
500 Roggebrood 1 190 1 180 30 ~ 45 In bakblik
500 Broodjes 2 200 2 (1en3)* 175 20 ~ 35 6 of 8 broodjes
250 Pizza 1 210 2 (1en3)* 190 15 ~ 30 op lekbak
OVENSCHOTELS
Met droge pasta 2 200 2 (1en3)* 175 40 ~ 50 In bakvorm
Met groenten 2 200 2 (1en3)* 175 45 ~ 60 In bakvorm
Quiches 1 200 2 (1en3)* 180 35 ~ 45 In bakvorm
Lasagna 2 180 2 160 45 ~ 60 In bakvorm
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 In bakvorm
VLEES
1000 Braadstuk van rundvlees 2 1 90 2 1 75 5 0 ~ 7 0 Gebakken op rooster
1200
Braadstuk van varkensvlees
2 180 2 175 100 ~ 130 Gebakken op rooster
1000
Braadstuk van kalfsvlees
2 190 2 175 90 ~ 120 Gebakken op rooster
1500 Rosbief (saignant) 2 210 2 200 50 ~ 60 Gebakken op rooster
“ “ (matig gebakken) 2 210 2 200 60 ~ 70 Gebakken op rooster
“ “ (goed gebakken) 2 210 2 200 70 ~ 80 Gebakken op rooster
2000 Schouderham 2 180 2 170 120 ~150 Met zwoerd
1200 Lamsvlees 2 190 2 175 110 ~ 130 Bil
1000 Kip 2 190 2 175 60 ~ 80 Heel
4000 Kalkoen 2 180 2 160 210 ~ 240 Heel
1500 Eend 2 175 2 160 120 ~ 150 Heel
3000 Gans 2 175 2 160 150 ~ 200 Heel
1200 Konijn 2 190 2 175 60 ~ 80 In stukken
1200 Varkenspoot 2 180 2 160 100 ~ 120 2 poten
1500 Haas 2 190 2 175 150 ~ 200 In stukken
800 Fazant 2 190 2 175 90 ~ 120 Heel
- Gehaktbrood 2 180 2 160 40 ~ 60 In bakblik
VIS
1200 Forel - Zeebrasem 2 190 2 (1en3)* 175 30 ~ 40 3-4 hele vissen
1500 Tonijn - Zalm 2 190 2 (1en3)* 175 25 ~ 35 4-6 moten in vorm
51
GERECHT Gewicht Temperatuur
(gr.) °C Bereidingsduur (min.)
Kip 1000 2 200 50 ~ 60
Geroosterde 800 2 200 50 ~ 60
Rundshaas
4 800 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Biefstukken 4 600 3 250 10 ~ 12 6 ~ 8
Worst 8 3 250 12 ~ 15 10 ~ 12
Varkenskarbonade 4 600 3 250 12 ~ 16 12 ~ 14
Have kip 2 1000 3 250 30 ~ 35 25 ~ 30
Spiesjes 4 3 250 10 ~ 15 10 ~ 12
Kippenborst 4 400 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 250 10 ~ 15 8 ~ 10
Vis, filet (tong) 4 400 3 250 12 ~ 14 10 ~ 12
Gevulde tosti 4-6 3 250 5 ~ 7
Wit tostibrood 4-6 3 250 2 ~ 4 2 ~ 3
Bereiding op grill -
Bovenkant
°C
Temperatuur
Nummer
stukken
Gewicht
in gr.
Hoeveelheid
Bereidingsduur
(minuten)
Onderkant
GERECHT
Bereiding op grill met draaispit
De bereidingstijden en -temperaturen zijn slechts indicatief en worden aangepast aan de persoonlijke smaak. De
aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting.
Niveau
4
3
2
1
Attentie! Kies een temperatuur van maximaal 200°C.
De aangegeven bereidingstijden houden geen rekening met de voorverhitting.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Niveau
4
3
2
1
52
Afb. 6
Afb. 7
FO 0288
Onderhoud
Voordat u de oven gaat schoonmaken moet u de
ventilator tijd geven om de oven te laten afkoelen
en dan pas de elektriciteit vit te schakelen.
Dit apparaat mag niet worden schoongemaakt met
stoom of met een stoomreiniger.
De oven moet altijd schoon worden gehouden. Een
opeenhoping van vet of andere voedselresten kan
brand ten gevolge hebben, in het bijzonder in de
grillpan.
Schoonmaakmiddelen
Voordat u enig schoonmaakmiddel voor uw oven
gebruikt, controleer of het daarvoor geschikt is en of de
fabrikant dit middel aanbeveelt.
Schoonmaakmiddelen met bleekmiddel moeten NIET
worden gebruikt omdat zij de toplaag van de
oppervlakken dof kunnen maken. Ook het gebruik van
ruwe schuurmiddelen moet worden vermeden.
Schoonmaken van de buitenkant
Wrijf regelmatig over het bedieningspaneel, de ovendeur
en de afdichting met een zachte doek die goed is
uitgewrongen met warm water waaraan een beetje
vloeibaar wasmiddel is toegevoegd.
Om het beschadigen of verzwakken van de
glazen ruiten te voorkomen, moet u het gebruik
van de volgende middelen vermijden:
Was- en bleekmiddelen voor de huishouding
Sponsjes met schoonmaakmiddelen die niet geschikt
zijn voor gebruik bij sauspannen met antikleeflaag
Brillo/Ajax sponsjes of schuursponsjes van
staalwol
Chemische ovensponsjes of aerosols
Roestverwijderaars
Vlekkenverwijderaars voor bad en gootsteen
Maak het binnen- en buitenvenster van de deur schoon met
een warm zeepsopje. Mocht het binnenvenster van de deur
erg verontreinigd zijn, dan is het gebruik van een
schoonmaakmiddel zoals Hob Brite aan te bevelen.
Gebruik geen verfkrabbers om aangekoekt vuil te
verwijderen.
Maak de ovendeur NIET schoon terwijl de
glasplaten warm zijn. Als deze voorzorgsmaatregel
niet wordt nagekomen, dan kan het glasvenster
versplinteren.
Als het glasvenster in de deur gebutst is of diepe
krassen heeft, dan wordt het glas minder sterk
en moet worden vervangen om te voorkomen dat
het versplintert. Neem contact op met
Klantenservice die u graag van advies zal dienen.
Verwijderen van de ovendeur
Als tijdens het schoonmaken van de ovenbinnenkant de
deur in de weg zit, of bij het schoonmaken tussen de
glasdeuren, kan de deur tijdelijk verwijderd worden of
uiteen worden genomen. Ga als volgt te werk:
1. Open de deur geheel;
2. Klap de beugeltjes op de scharnieren om (afb. 6);
3. Sluit de deur tot hij stuit (staat dan schuin open);
4. Til de deur met beide handen iets op en trek hem naar
u toe uit het ovenfront (afb. 6).
Maak de binnenkant van het glas alleen schoon met warm
water en een zachte doek. Om de deur weer in elkaar te
zetten en in de oven te plaatsen volgt u de omgekeerde
procedure.
Vervangen van binnenverlichting
Als de ovenlamp moet worden vervangen, dan moet
deze voldoen aan de volgende eise: Vermogen, 15 W;
Voltage, 230 V (50 Hz); Hittebestendig tot 300°C;
Soort verbinding, E14.
Deze lampen zijn verkrijgbaar bij Klantenservice.
Om de kapotte lamp te vervangen (afb. 7):
1. Zorg ervoor dat de oven is afgesloten van het lichtnet.
2. Draai de glazen beschermkap tegen de klok in los.
3. Verwijder de kapotte lamp en vervang deze door een
nieuwe.
4. Doe de glazen beschermkap terug op zijn plaats.
5. Sluit de oven weer aan op het lichtnet.
Ovenrekken
Om de ovenrekken schoon te maken moet u weken in
warm zeepsop en hardnekkig vuil met een goed
natgemaakt schuursponsje met zeep verwijderen. Goed
afspoelen en met een zachte doek afdrogen.
53
Afb. 8
Afb. 9
Tips voor de reiniging
Om de reiniging binnen in de oven te vergemakkelijken
kan men het bovenste verwarmingselement
(bovenelement en grill) omlaag draaien (niet bij alle
modellen).
Laat de oven eerst afkoelen en controleer of
hij is uitgeschakeld.
Draai de schroeven die het element vasthouden los
(zie afb.8). De eerste keer kunt u het beste een
schroevendraaier gebruiken.
Trek nu het verwarmingselement voorzichtig omlaag.
Vanaf dit ogenblik kan men de oppervlakte van de
oven reinigen (zie de algemene tips voor de reiniging).
Het verwarmingselement weer op zijn plaats zetten
en de schroeven weer stevig vastdraaien.
Controleer of het element stevig vastzit om
te voorkomen dat de grill tijdens het gebruik
naar beneden komt.
Vetfilter
Gedurende het braden of grilleren van vlees ontstaat een
vettige damp, welke op de ventilatorbladen neerslaat. Om
dat te voorkomen plaatst u vóór u gaat braden of grilleren,
het vetfilter (afb. 9).
Wij adviseren u het filter steeds na gebruik te reinigen in
heet water met een afwasmiddel. Om het filter te verwijderen
drukt u het lipje naar boven.
54
WAT TE DOEN
De oven is niet goed ingesteld, dus controleer of de oven op
handbediening staat
of
Controleer de
zekering in de huisinstallatie.
Zet de thermostaatknop op een temperatuur
of
Zet de ovenfunctieknop op een functie
Zet de ovenfunctieknop op een functie
of
Het ovenlampje is stuk. Vervang het en volg de reeds eerder
gegeven instructies. Koop de lamp bij Distriparts.
Raadpleeg
uw kookboek
en stel de juiste kooktijd in.
Laat voedsel niet langer dan 15 minuten na de kooktijd in de
oven staan.
HET PROBLEEM
De oven doet niets
Het thermostaatlampje brandt niet
De binnenverlichting gaat niet aan
De kooktijd duurt te lang of te kort
Condensatie in de oven
Voordat u contact opneemt met de service-afdeling
is het verstandig eerst bovenstaande tips te volgen.
Kunt u de storing niet zelf lokaliseren en
verhelpen, raadpleeg dan onze service-afdeling.
Geef daarbij altijd het model (Mod.) en het
productnummer (Ser. no.) van het apparaat op.
Deze gegevens vindt u op het typeplaatje (Afb. 10).
Service en onderdelen
Afb. 10
Enkele tips mocht er iets niet werken
55
WAARBORGVOORWAARDEN
Onze toestellen worden met de grootst mogelijke
zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan het
voorkomen dat er een defect optreedt. Onze
klantendienst zal dit op verzoek herstellen, zowel
binnen als buiten de waarborgtermijn. De levensduur
van het toestel wordt daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande waarborgvoorwaarden zijn gestoeld op
de EU Richtlijn 99/44/EG en het Burgerlijk Wetboek.
De daaruit voortvloeiende rechten blijven onverlet.
Ook de waarborgverplichtingen van de verkoper naar
de eindgebruiker blijven onaangetast.
Voor dit toestel verlenen wij waarborg volgens
onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van
de voorwaarden 2 tot en met 15 gebreken aan het
toestel die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf
de datum van levering aan de eindgebruiker. Deze
waarborgvoorwaarden zijn niet van toepassing in geval
van professioneel of daarmee gelijk te stellen gebruik.
2. De waarborgprestatie houdt in dat het toestel
kosteloos wordt teruggebracht in de toestand die het
had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen
worden hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen
onderdelen worden ons eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden,
om mogelijke verdere schade te
voorkomen.
4. Voor een beroep op waarborg dient het
aankoopbewijs met aankoop- en/of
leveringsdatum te worden overlegd.
5. De waarborg heeft geen betrekking op
schade aan kwetsbare onderdelen, zoals
(vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber, die
ontstaan is door onzorgvuldig gebruik
6. De waarborg heeft geen betrekking op kleine
afwijkingen van de gestelde kwaliteit die voor
de waarde en deugdelijkheid van het toestel
onbeduidend zijn.
7. De waarborg geldt evenmin voor schade
veroorzaakt door:
chemische en elektrochemische inwerking
van water,
abnormale milieuomstandigheden in het
algemeen
voor het toestel oneigenlijke
bedrijfsomstandigheden
contact met agressieve stoffen.
8. De waarborg heeft geen betrekking op
gebreken door transportschade die buiten
onze verantwoordelijkheid is ontstaan, niet
vakkundige installatie of montage, verkeerd
gebruik, gebrekkig onderhoud, of het niet in
acht nemen van de gebruiks- of
montageaanwijzingen.
9. Het recht op waarborg vervalt wanneer het defect
werd veroorzaakt door herstelling of ingrepen door
derden die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of
wanneer het toestel voorzien werd van toebehoren
of onderdelen die niet origineel zijn en daardoor
een defect veroorzaken.
10. Toestellen die gemakkelijk kunnen worden vervoerd
dienen te worden overhandigd of gezonden naar
onze klantendienst. Herstelling ter plaatse kan
slechts worden gevraagd voor grote of ingebouwde
toestellen.
11. Indien het toestel zodanig is ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst dat de
benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen
meer dan 30 minuten bedraagt, dan worden de
hierdoor ontstane extra kosten aan de gebruiker
in rekening gebracht. Schade die ontstaat door
abnormale in- of uitbouw komt ten laste van de
gebruiker.
12. Indien binnen de waarborgperiode de herstelling
van hetzelfde gebrek meermaals mislukt of de
herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in
overleg met de gebruiker een gelijkwaardige
vervanging geleverd. In geval van vervanging
behouden we ons het recht voor om een
vergoeding te rekenen naar rato van de verstreken
gebruiksperiode.
13. Herstelling onder waarborg heeft geen verlenging
van de waarborgtermijn noch aanvang van een
nieuwe waarborgtermijn tot gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een waarborg van 12
maanden, uitsluitend op hetzelfde gebrek.
15. Verdere of andere rechten, in het bijzonder
vergoeding van schade ontstaan buiten het
toestel, zijn uitgesloten voor zover een
aansprakelijkheid niet wettelijk is vastgelegd. In
geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding
de aankoopwaarde van het toestel niet overtreffen.
Deze waarborgvoorwaarden gelden voor in België
gekochte en/of in gebruik zijnde toestellen. Indien een
toestel naar het buitenland wordt gebracht dient de
gebruiker na te gaan of het toestel voldoet aan de
technische voorwaarden ( o.a. spanning, frequentie,
installatievoorschriften, gassoort,
klimaatomstandigheden) in het betreffende land. Voor
in het buitenland aangeschafte toestellen dient de
gebruiker zich zelf te vergewissen van de bepalingen
in België. Noodzakelijke of gewenste aanpassingen
vallen niet onder de waarborg, en kunnen niet altijd
worden aangebracht.
Ook na afloop van de waarborgtermijn staat onze
klantendienst u ter beschikking.
Adres Klantendienst:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS BELGIUM
Bergensesteeweg, 719
1502 LEMBEEK
Tél. 02.363.0444
56
Het inbouwen en installeren dient volgens de
landelijke normen en plaatselijke
voorschriften te geschieden. Iedere tussenkomst na
de aansluiting dient gedaan te worden met
afgekoppelde of uitgeschakelde stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische aansluiting van het
apparaat moeten door een erkend vakman
gebeuren.
Installatie
Vermogens
Onderelement 1000 W
Bovenelement 800 W
Onder- en boven-element 1800 W
Grill-element 1650 W
Dubbele Grill-element 2450 W
Hetelucht-element 2000 W
Ovenverlichting 15 W
Koelventilator 20 W
Circulatieventilator 30 W
Draaispit 4 W
Aansluitwaarde oven 2500 W
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
De oven wordt met aansluitkabel; men moet deze dus
voorzien van een standaard stekker en aanpassen,
geschikt voor de totale elektrische lading, aangewezen
op het identificatieplaatje.
Voordat men hiertoe overgaat controleren dat:
de verbinding moet worden uitgevoerd met in acht
neming van de huidige normen;
de zekeringen en de elektrische installatie van het
huis de lading van het apparaat kunnen dragen (zie het
typeplaatje van de functionering);
het stopcontact is voorzien van een deugdelijke
aardleiding, volgens de huidige normen en wetten;
men gemakkelijk bij stopcontact of de meerpolige
schakelaar kan komen die men heeft gebruikt voor de
verbinding.
de meerpolige schakelaar moet tussen de
schakelcontacten een minimale ruimte hebben van 3
mm. De aardleiding mag nooit worden onderbroken
(geel/groene draad);
de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat de kabel
niet heter kan worden dan 50°c boven de
kamertemperatuur;
om de oven aan te sluiten moet de plaat op de
achterzijde verwijderd worden om bij het klemmenbord
te komen (Afb. 11)
Indien u de voedingskabel vervangt, gebruik dan draad
van het type H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-
F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F, met een sectie
aangepast aan de lading.
Elektrische aansluiting
Aaansluiting van de stroomtoevoer
Het apparaat wordt afgeleverd voor aansluiting 50 Hz 230 V.
Waarschuwing: Het aansluiten mag alléén door een
erkend vakman geschieden.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten aanzien
van schade of letsel of, indien bovenstaande
veiligheidsmaatregelen niet werden getroffen.
Afb. 11
Technische gegevens
Buitenafmetingen
Hoogte inbouw: 593 mm; tussen frame 580 mm
Breedte 560 ÷ 570 mm
Diepte 550 mm
Ovenruimte
Hoogte 335 mm
Breedte 405 mm
Diepte 400 mm
Inhoud 53 liter
57
Inbouwaanwijzingen
Het inbouwen van de oven en de kookplaat dient op
zodanige wijze te geschieden dat tijdens en na
ingebruikname geen spanningvoerende delen kunnen
worden bereikt of aangeraakt. Bovendien moeten alle be-
schermingselementen van het toestel - en tevens een
eventueel beschermingspaneel, b.v. wanneer dit aan het
eind of het begin van de keukenelementen aangebracht
is - dusdanig bevestid zijn dat zij slechts met behulp van
een stuk gereedschap verwijderd kunnen worden.
De rugzijde en één zijkant van het toestel tegen een
ander toestel dat hoger is of tegen een wand mag worden
geplaatst, terwijl de andere zijkant tegen meubels of
toestellen van dezelfde hoogte moet worden gezet.
De afmetingen van de oven, de ovenkast en de nis vindt
u in de afbeeldingen 12, 13 en 14.
Bevestiging aan de
ombouwkast
Open vervolgens de ovendeur en schroef hem met de vier
houtschroeven aan het meubel vast (Afb. 15).
Afb. 15
Afb. 13
Afb. 12
550 M
IN
593
560 - 570
80÷100
Afb. 14
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Zanussi ZOB 691 Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor