4.5 AANBEVELINGEN
VLOER GECOMBINEERD MET HETELUCHTCIRCULATIE
De onderste weerstand werkt samen met de turbine die de lucht in de
ovenruimte stuwt. Deze functie is ideaal voor taarten met sappig fruit,
gebakken, quiches en pasteien. Zo voorkomt men het uitdrogen van de
eetwaren en bevordert men het rijzen van cakes, brooddeeg, enz. Het
bakken gebeurt langs de onderzijde. Het rooster op het onderste schap
zetten.
Ideaal voor bereidingen als caramel crème, vla, pot, trage bakmethodes,
“en cocotte” (kip, rundvlees …)
NATUURLIJKE CONVECTIE
Tegelijkertijd gebruiken van de boven- en onderweerstanden. Wij raden
aan de oven een tiental minuten voor te verwarmen. Uitermate geschikt
voor alle traditionele bakmethodes en voor het bakken van rood vlees,
rosbief, schapenbout, wild, brood, papilloten en bladerdeeg. Het te
bereiden gerecht en de schotel op een rooster plaatsen en op het
middenschap zetten.
HETELUCHTCIRCULATIE
Tegelijkertijd gebruik maken van de boven- en onderweerstanden en de
turbine die de lucht in de ovenruimte stuwt. Deze functie is ideaal voor
het bakken van gevogelte, gebak, vis, groenten, … De warmte dringt
beter in het gerecht door en vermindert de baktijd evenals de tijd die
nodig is om voor te verwarmen. U kan gecombineerd bakken met al dan
niet identieke bereidingen op één
of twee schappen. Deze bakwijze garandeert een gelijkmatige verdeling
van de warmte in de oven en vermengt de geuren niet. Een tiental
minuten extra voorzien voor het gecombineerd bakken.
ROND VERWARMELEMENT + VENTILATOR
Verwarmde lucht wordt door de ventilator over de verschillende niveaus
geblazen. Het is ideaal voor het tegelijkertijd bereiden van verschillende
types voedsel (bijv. vlees en vis) zonder dat de smaken en geuren
mengen. Het bereid zeer langzaam en is ideaal voor luchtige cakes,
gebak, enz.
GRILL: U moet de grill met een gesloten deur gebruiken.
Enkel de bovenweerstand wordt gebruikt en u heeft de mogelijkheid om
de temperatuur te regelen. U moet 5 minuten voorverwarmen om de
weerstand te laten gloeien. Succes verzekerd bij het grillen, bereiden
van brochettes en bij het gratineren. Wit vlees moet van de grill
verwijderd blijven, hierdoor wordt de baktijd langer, maar blijft het vlees
sappiger. Rood vlees en visfilets moeten op het rooster gelegd worden
en met daaronder de lekbak.
TURBOGRILL: U moet de turbogrill met een gesloten deur
gebruiken
Gebruiken van de bovenweerstand en de turbine die de lucht in de
ovenruimte stuwt. Voor rood vlees is voorverwarmen noodzakelijk, voor
wit vlees is dit nutteloos. Ideaal voor het grillen van dikkere stukken, het
braden van grote stukken, zoals varkensgebraad, gevogelte, Het te
bakken gerecht rechtstreeks op het rooster in het midden van de oven op
middenhoogte plaatsen. De lekbak onder het rooster schuiven om zo de
vetten op te vangen. Zeker zijn dat het gerecht niet te dicht bij de grill
staat. Halfweg het te bakken stuk omdraaien.
GEVENTILEERD DRAAISPIT
Gebruik van de onderweerstand, van de turbine, en van het draaispit
waarmee te bakken gerechten gedraaid kunnen worden.Het draaispit is
in de programmeermodus voorzien van een vertragingssysteem, wat
betekent dat het spit nog vijf minuten blijf draaien na het einde van de
baktijd om de laatste warmtestraling toch nog gelijk te kunnen
verdelen.Ideaal om opnieuw kennis te maken met de heerlijke smaak
van klassiek gebraad.Voor bakmethodes met draaispit hoeft de oven
niet voorverwarmd te worden.
ONTDOOIEN
Werking van de bakturbine die de hete lucht in de ovenruimte stuwt.
Ideaal voor het ontdooien van voedingswaren vóór het bakken. De
temperatuur is constant vooraf ingesteld op 40°C. Geen andere
temperatuurinstellingen zijn mogelijk.
DE WARMHOUDFUNCTIE
Gelijktijdig gebruik van de onderweerstand en de bovenweerstand, met
de turbine die lucht blaast in de ovenruimte.Ideaal om een gerecht warm
te houden zonder dat u het risico loopt dat het te lang blijft bakken,
eveneens een handige functie om lege borden op te warmen.De
temperatuur is vooraf ingesteld op een constante 60 °C, deze
temperatuur kan niet worden gewijzigd.
BODEMWEERSTAND
Bereidingstechnieken
Alle bereidingen worden met gesloten deur uitgevoerd
De PIZZA-functie produceert een zeer hoge temperatuur die
gelijkaardig is aan deze van een houtvuur in een traditionele oven.
PIZZA
SOFT COOK
Wij raden aan het vlees pas te zouten op het einde van het bakken omdat
zout het vet activeert en dus zorgt voor een snellere vervuiling van de oven
en aanzienlijke rookontwikkeling.
De gebraden van wit vlees, varken, kalf, lam en vis kunnen in een koude
oven geplaatst worden. Het bakken gaat hier iets trager dan bij een reeds
voorverwarmde oven, maar gebeurt beter in het midden van het te bakken
stuk aangezien de warmte meer tijd heeft om tot het midden van de
eetwaren door te dringen.
Goed voorverwarmen ligt steeds aan de basis van een goed
gebraden stuk rood vlees.
Om te grillen
Voordat u het grillstuk in de oven stopt:
Het vlees enkele uren voor het grillen uit de koelkast nemen. Wij raden u
aan dit op laagjes absorberend papier te leggen : het bruint makkelijker,
blijft sappiger en blijft niet koud aan de binnenzijde.
Het vlees kruiden voor u het op de grill legt, maar het zout slechts
gebruiken na het bakken, want anders zal het vlees slecht bruinen en
minder sappig zijn. Alle te bakken stukken met een beetje olie insmeren.
Het best gebruikt u een lang en vlak penseel. Vervolgens met peper en
enkele kruiden (tijm, …) besprenkelen. Het grillstuk in de oven stoppen.
Tijdens het bakken:
Nooit in de eetwaren prikken tijdens het bakken , ook niet wanneer u ze
omdraait: het sap loopt eruit en het vlees wordt droog.
Halfweg het te bakken stuk omdraaien, behalve bij het draaispit omdat de
rotatie zelf voor het bakken van de schotel zorgt.
Opgelet:wanneer uw oven zich met rook begint te vullen, dan is de
weergegeven temperatuur te hoog.Om dat op te lossen, moet u de
temperatuur verlagen.Gebruik nooit de opvangschaal als bakschaal.
Gebak
U moet steeds vermijden om glanzende vormen te gebruiken, aangezien
deze de warmte weerkaatsen en het bakken van de taart nadelig kunnen
beïnvloeden. Wanneer uw taarten te vlug goudbruin bakken, moet u ze
met een vel perkament- of aluminiumpapier bedekken.
Opgepast: u moet het aluminiumpapier wel langs de juiste zijde
gebruiken: de glanzende zijde moet naar de taart gericht zijn. Is dit niet het
geval, dan zal de warmte op het glanzende oppervlak weerkaatsen en niet
tot de kern van het gerecht doordringen.
U moet ook vermijden de ovendeur tijdens de eerste 20 tot 25 minuten te
openen: de soufflés, taarten, koekjes, gebakjes kunnen invallen.
Om het bakken van uw gebak te controleren, moet u in de kern met een
mes of een breinaald prikken. Wanneer deze er droog uitkomt, is uw taart
klaar. U kan de oven dan stoppen. Wanneer het mes er vochtig of met
enkele taartdeeltjes uitkomt, moet u blijven bakken maar met een lichtjes
lagere temperatuur zodat de taart blijft bakken zonder aan te branden.
4.6 RAADGEVINGEN BIJ HET BAKKEN
5. DIENSTEN SERVICE
Indien de oven niet werkt, raden wij u aan om na te gaan of het
apparaat goed is aangesloten. Indien u de oorzaak niet kunt ontdekken,
bel dan de Service Dienst.
Noteert u, voordat u de Service Dienst belt, het typenummer van uw
oven (zie binnenzijde van de ovendeur).
Dit apparaat is gemarkeerd volgens de Europese norm
2012/19/EU inzake Afval van elektrisch en elektronisch
apparatuur (WEEE). WEEE bevat zowel
verontreinigende substanties (die negatieve gevolgen op
het milieu kunnen hebben) en basiscomponenten (die
hergebruikt kunnen worden). Het is belangrijk om WEEE
aan bepaalde behandelingen te onderwerpen om alle
vervuilende onderdelen te verwijderen en op juist wijze
afstand van te doen, en alle materialen te herstellen en te
recyclen.
Particulieren kunnen hier een belangrijke rol in spelen door te zorgen dat
een WEEE geen milieukwestie wordt; het is essentieel de volgende
basisregels te volgen:
• WEEE mag niet als huishoudelijk afval worden beschouwd.
• WEEE moet worden overhandigd aan relevante inzamelpunten die
worden beheerd door de gemeente of door geregistreerde bedrijven. In
veel landen bestaat er voor grote WEEE een ophaaldienst.
• Als u een nieuw apparaat koopt, kan het oude bij de leverancier worden
ingeleverd, welke het gratis bij u moet afhalen op een één-op-één basis,
zolang het apparaat van soortgelijk type is en dezelfde functies heeft als
de geleverde apparatuur.
89 NL