31
nl
Gebruik
Sous-vide koken
Sous-vide koken betekent klaarmaken
van gerechten ‘onder vacuüm’ bij lage
temperaturen.
W Gezondheidsrisico!
Bij het bereiden van levensmiddelen voor
het sous-vide koken moeten altijd de
volgende gebruiks- en hygiëne-instructies in
acht worden genomen:
Alleen levensmiddelen gebruiken
die vers en van hoge, onberispelijke
kwaliteit zijn.
Handen wassen en ontsmetten.
grilltang gebruiken.
Kritische levensmiddelen zoals
gevogelte, eieren en vis dienen zeer
zorgvuldig te worden klaargemaakt.
Groente en fruit altijd grondig wassen
en/ of schillen.
Bereidingsoppervlakken en snijplanken
altijd schoon houden. Voor verschillende
soorten levensmiddelen aparte
snijplanken gebruiken.
Koelketen in acht nemen. Deze slechts
kort onderbreken voor het voorbereiden
van de levensmiddelen. Gevacumeerde
levensmiddelen vervolgens weer in
de koelkast bewaren alvorens met het
bereidingsproces te beginnen.
De gerechten zijn alleen geschikt
voor directe consumptie. Na het
bereidingsproces de gerechten direct
consumeren en niet langer bewaren,
ook niet in de koelkast. Ze kunnen niet
opnieuw worden verwarmd.
Maak de gerechten niet klaar in de
zakken waarin ze zaten bij verkoop
(bijv. vis in porties). Deze zakken zijn
niet geschikt voor het sous-vide koken.
U kunt de levensmiddelen in de zak het
beste naast en niet op elkaar plaatsen.
Voor professionele resultaten tijdens het
sous-vide koken adviseren wij gebruik te
maken van de Bosch vacumeerlade.
Gebruik
W Let op!
– De vacuümpomp alleen aanbrengen
of verwijderen wanneer het apparaat
stilstaat en de stekker uit het
stopcontact is getrokken.
– De staafmixer niet langer dan
10 minuten met de vacuümpomp
gebruiken. Hierna het basisapparaat en
de pomp laten afkoelen.
– Opslag onder een vacuüm is geen
vervanging voor het bewaren van
levensmiddelen in de koelkast of vriezer.
– Levensmiddelen vóór het vacumeren
altijd laten afkoelen.
Vacuümpomp aanbrengen
X Afb. B
Vacuümpomp op het basisapparaat
plaatsen en vastklikken.
Vacuümpomp verwijderen
X Afb. C
Beide ontgrendelingstoetsen ingedrukt
houden en de vacuümpomp van het
basisapparaat nemen.
Bewaardoos vacumeren
X Afbeeldingenreeks D
1. De voorbereide of bereide
levensmiddelen in de gewenste
bewaardoos doen. Hierbij op de
markering max letten.
2. Zorg ervoor dat de dekselafdichting
correct is aangebracht. Het deksel
aanbrengen en goed afsluiten met de
sluitclips. Met de beide ringen op het
deksel de datum instellen.
3. Het basisapparaat met de vacuümpomp
op de vacuümsluiting van de
bewaardoos drukken en vasthouden.
4. De turbotoets  indrukken. Het
apparaat blijft ingeschakeld zolang de
toets wordt ingedrukt.
5. De vacuümpomp zuigt de lucht uit
de doos. Als de vacuümindicatie zich
zichtbaar naar binnen welft, is het
vacuüm bereikt.