Tefal IG500140 de handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

14
U heeft net een SEB sorbetmachine aangekocht. Proficiat!
Met dit toestel kunt u zonder problemen verschillende smakelijke en zachte
ijsbereidingen maken. Laat uw verbeelding de vrije loop....
Veiligheidsadviezen
• Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het apparaat in
gebruik neemt: wanneer het apparaat niet op de juiste wijze gebruikt
wordt, kan de fabrikant geen aansprakelijkheid aanvaarden.
• Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en
regelgevingen (Richtlijnen Laagspanning, Elektromagnetische Compati-
biliteit, Materialen in contact met voedingswaren, Milieu…).
• Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt te worden
door kinderen of andere personen, indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale
vermogen hen niet in staat stelt dit apparaat op een veilige wijze te
gebruiken. Indien zij geen ervaring hebben met het gebruik van of kennis
hebben van het apparaat, dienen zij onder toezicht te staan van een ver-
antwoordelijk persoon die bekend is met het gebruik van het apparaat. Er
moet toezicht op jonge kinderen zijn, zodat zij niet met het apparaat
kunnen spelen.
• Controleer, voordat de stekker van het apparaat in het stopcontact wordt
gestoken, of de netspanning van uw installatie overeenkomt met die van
het apparaat en of het stopcontact geaard is.
• Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig.
• Het apparaat niet plaatsen of gebruiken op een warme plaat of in de
nabijheid van een warmtebron of vlam.
• De temperatuur van de ijskom niet opvoeren boven 40°C. Niet in de vaatwas-
machine, oven of magnetron zetten. Vul de ijskom niet met een hete vloeistof.
• Trek de stekker uit het stopcontact bij abnormale werking van het apparaat
en steeds wanneer u het deksel opent.
• Stop nooit uw vingers of enig voorwerp in de vulopening.
• Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik binnenshuis.
• Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat schoonmaakt, de
stekker uit het stopcontact.
• Het apparaat niet gebruiken wanneer dit niet goed werkt of beschadigd is.
Neem in dat geval contact op met een erkende servicedienst.
• Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone onderhoud dient
door een erkende servicedienst te gebeuren.
• Het apparaat niet gebruiken indien het snoer of de stekker beschadigd zijn.
Om gevaarlijke situaties te voorkomen, dient u het snoer door een erkende
servicedienst te laten vervangen.
NL
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page14
NL
15
• Dompel het apparaat, het snoer of de stekker niet in water of enige andere
vloeistof.
• Laat het snoer niet binnen handbereik van kinderen los hangen.
• Laat het snoer nooit in aanraking komen met of in de buurt hangen van
warme onderdelen van het apparaat of van andere warmtebronnen en laat
het niet over scherpe hoeken en randen hangen.
• Voor uw eigen veiligheid dient u uitsluitend de voor uw apparaat geschikte
accessoires en onderdelen van de fabrikant te gebruiken.
• Haal de stekker niet uit het stopcontact door aan het snoer te trekken.
• Alle apparaten worden onderworpen aan een strenge controle. Met sommige,
willekeurig uitgekozen apparaten zijn praktische gebruikstests uitgevoerd,
waardoor het kan lijken of het apparaat reeds gebruikt is.
• Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik. De garantie
is niet van toepassing in geval van gebruik van uw apparaat:
- in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en andere ar-
beidsomgevingen,
- op boerderijen,
- door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen,
- in bed & breakfast locaties.
BEWAAR DEZE INSTRUCTIES
Beschrijving
A. Motorblok met aan/uit-schakelaar
B. Deksel
C. Schroefblad
D. Bovenste ring
E. IJskom
F. Onderste ring
G. Handvat de onderste ring
Voor het eerste gebruik
DEMONTAGE
• Draai het deksel tegen de wijzers van de klok in los en licht
het dan op (Fig. 1). Verwijder het motorblok uit de ijskom
en zet het aan de kant.
• Demonteer de bovenste ring door één van hendels van de
handgreep in beweging te brengen (Fig. 2). Gebruik de an-
dere hand om de bovenste ring te demonteren.
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page15
16
• Demonteer de onderste ring door BEIDE hendels van de
handgreep in beweging te zetten en naar beneden te
drukken (Fig. 3).
REINIGING
• Voordat u het apparaat gaat gebruiken, is het raadzaam
het te reinigen om eventuele bij de fabricage ontstane
reststoffen te verwijderen.
• Het motorblok nooit in water onderdompelen. Neem het
alleen maar af met een vochtige doek.
• Maak de ijskom, deksel, ringen en schroefblad met lauw
water schoon.
• Maak de onderdelen nooit schoon met schuurmiddelen of
andere harde materialen. hierdoor kunnen ze beschadigd
worden.
• Droog alle onderdelen zorgvuldig af voor gebruik.
Bereiding van (yoghurt)ijs en sorbets
• Verwijder de ringen van de ijskom. Laat de lege kom
minstens 24 uur koelen in een vriezer met een temperatuur
van –18°C, en zorg ervoor dat de kom zowel van binnen als
van buiten volledig droog is. De kom moet rechtop gezet
worden (met de juiste kant boven) om een goede verdeling
te krijgen van de vloeistof die tussen de wanden wordt
vastgehouden op het moment dat deze stolt.
• Dankzij de vierkante sticker op de kom kunt u controleren
of uw vriezer op de juiste temperatuur staat: Wanneer de
kom ongeveer 6 uur in de vriezer staat, verschijnt er een
vlok met groene pijlen op de kom. Dit geeft aan dat de
kom de kou aan het accumuleren is. Zet de temperatuur
van de vriezer lager als er na 10 uur nog steeds niets ver-
schijnt.
• Bereid het ijsmengsel (zie recepten). Hoe kouder de vriezer,
hoe sneller en efficiënter de sorbetmachine werkt. Als u
voedingswaren bereidt die eerst gekookt moeten worden,
denk er dan aan deze eerst goed af te laten koelen! Als u
echter verse voedingswaren gebruikt, laat u uw verbeelding
de vrije loop...
• Omdat het mengsel bij de bereiding in volume toeneemt
mag de hoeveelheid van het mengsel niet 1 kilo overschrijden
voor sorbets of 1 liter voor roomijs (fig. 8).
U mag de
ijskom
permanent in
de vriezer
zetten. Zo staat
deze klaar voor
gebruik
wanneer u er
zin in heeft.
NL
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page16
NL
17
• Begin met de montage van de verschillende onderdelen
terwijl het apparaat niet onder spanning staat.
a) - Plaats de kom in de onderste ring.
- Draai de ring met de handgrepen naar boven tot
aan de groeven: klik, de ring zit vast.
- Neem de bovenste ring en zet deze vast terwijl u de
onderste nog steeds met de handgrepen vasthoudt
(volg de aanduidingen). (Fig. 4).
b) Zet het motorblok vast op het deksel en plaats het
schroefblad in het motorblok (Fig. 5). Zorg ervoor
dat het motorblok goed vastzit.
c) Zet het deksel (met het motorblok en het schroefblad)
bovenop de kom en draai het vast in de richting van
de klok (Fig. 6). Let goed op dat de vier grendels
goed vast zitten.
• Zet de ijsmachine aan en zet deze meteen in werking om
te vermijden dat het schroefblad bevriest in de koude kom.
• Giet de bereiding in de vulopening wanneer u het toestel
heeft aangezet. (Fig. 7).
• U kunt uw bereiding op elk moment een persoonlijke touch
geven door via de vulopening voorzichtig andere ingrediënten
toe te voegen (vlokken, fruit, pralines,...).
• Afhankelijk van het recept, de hoeveelheid ijs en de begin-
temperatuur ligt de bereidingstijd tussen 20 en 40 minuten.
Als de gewenste consistentie is verkregen, zet u het
apparaat uit en trekt u de stekker uit het stopcontact.
• Klaar, u kunt proeven!
• Om de motor niet te belasten verandert het apparaat van
draairichting als de massa te compact wordt. Als dit zich
ononderbroken herhaalt is de ijsbereiding gereed. Zet het
apparaat uit door op de aan/uit-knop te drukken. Het con-
trolelampje gaat uit. Trek de stekker uit het stopcontact.
• Verwijder het deksel door het motorblok lichtjes op te
tillen en door tegen de wijzers van de klok in te draaien.
Haal het schroefblad weg. Demonteer het motorblok door
op de 2 gleuven aan de zijkanten te drukken (Fig. 9).
• Het gebruik van metalen keukengerei kan de ijskom be-
schadigen. Gebruik een houten of kunststof spatel om het
ijs uit de kom te halen.
• U kunt het ijs in de ijskom bewaren totdat u het serveert of
Het roerblad
mengt uw
bereiding
regelmatig.
Met deze
bewegingen
wordt de kou
van de muren
van de ijskom
gelijkmatig tot
het centrum
verdeeld. Op
deze manier
wordt er lucht
door de
bereiding
gemengd en
kristalvorming
tegengegaan
zodat u een
zacht en
homogeen
resultaat krijgt.
WAARSCHUWING!
De ijskom is niet
geschikt om ijs
gedurende
langere tijd in de
diepvries te
bewaren (het ijs
wordt te hard).
Gebruik een
andere kom
voorzien van een
deksel om het ijs
in te bewaren.
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page17
18
u kunt het ijs enkele minuten in de diepvries plaatsen om
zo het ijs harder te maken.
Een tweede keer ijs of sorbet maken
• Was de ijskom met warm water en maak hem goed droog.
Gebruik geen heet of kokend water aangezien het plotselinge
temperatuurverschil de ijskom kan beschadigen. Terugzetten
in de vriezer. De ijskom wordt nu gedeeltelijk gekoeld, dus
hoeft het minder lang in de vriezer te staan, ongeveer 4-6
uur.
Veiligheid
• Het apparaat is voorzien van een veiligheidselement die
het apparaat automatisch stopzet zodra de motor oververhit
raakt. Oververhitting kan plaatsvinden als het dessert erg
dik is of als het apparaat buitensporig lang in werking is
geweest of wanneer de toegevoegde ingrediënten (noten
e.d.) te grote stukken zijn. Aanzetten van het apparaat:
druk op de aan/uit-knop ; laat het apparaat afkoelen. Na
een paar minuten kunt u het weer aanzetten.
• Laat het apparaat niet langer dan nodig aanstaan.
Instructies voor schoonmaken
• Demonteer het apparaat.
• Alleen het deksel (zonder motorblok) en het schroefblad
kunnen in het bovenste vak van de vaatwasmachine ge-
plaatst worden.
• De kom en de ringen moeten met lauw water schoonge-
maakt worden (geen heet water).
• Het motorblok mag niet in de vaatwasmachine gezet
worden. Maak het alleen maar schoon met een vochtige
doek.
• De onderdelen nooit met schuurpoeders reinigen : u kunt
ze hiermee beschadigen.
• Droog de kom zorgvuldig af voordat u deze in de vriezer
zet (zonder de ringen).
OPGELET :
de ijsmachine
niet aanzetten
als u deze in de
vriezer of
koelkast hebt
staan.
NL
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page18
NL
19
Raad en trucs
VOORBEREIDING
• IJsbereidingen die een hoog gehalte aan suiker, vetstof of
alcohol bevatten vergen meer tijd om hard te worden of
worden helemaal niet hard.
• Voeg alleen alcohol toe als het apparaat in werking is en
wanneer de bereiding al half hard is geworden.
• Wij adviseren u de ingrediënten te bereiden voordat u de
kom uit de vriezer haalt (zodat de kom zo koud mogelijk is
aan het begin).
• Voor het starten moet elke bereiding die u in de ijskom
hebt gedaan vloeibaar zijn. Gebruik voor de bereiding van
ijs geen ingrediënten in vaste toestand zoals opgeklopte
slagroom of vloeistoffen die al ijs zijn geworden.
• Maak de bereiding de dag tevoren en bewaar de bereidingen
die vooraf gegaard moeten worden in de koelkast (minimaal
12 uur).
BEWAARADVIEZEN
• IJs en sorbet smaken het beste wanneer ze net gemaakt
zijn, de textuur en verse smaak raken verloren als ze te
lang bewaard worden.
• Het is normaal dat zelfgemaakt ijs hard wordt als het in de
vriezer wordt gezet, de textuur is anders dan de originele,
zachte lepelbare consistentie. Om het opdienen van bevroren
ijs te vergemakkelijken, kunt u het ijs het beste 5-10
minuten van te voren uit de vriezer halen en in de koelkast
bewaren zodat het langzaamaan kan ontdooien. Let op:
sorbet ontdooit sneller dan ijs.
• Ontdooid of deels ontdooid ijs mag nooit opnieuw ingevroren
worden.
• IJs of sorbet dat rauwe of deels gekookte eieren bevat,
mag niet gegeten worden door kinderen, zwangere vrouwen,
ouderen of zieke mensen.
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page19
20
Recepten
VANILLE-IJS
250 ml volle melk (35% vetstof),100 g suiker, 2 eieren, 450 g room (30%
vetstof), 1 theelepel vanille-extract.
• Verwarm de melk in een klein pannetje terwijl u de eieren en de suiker in
een aparte kom klopt.
• Schenk de warme melk langzaam over het ei-/suikermengsel, al roerende.
• Schenk het geheel in de pan en verwarm het mengsel zonder dat het kookt.
Blijven roeren totdat het dikker begint te worden en de consistentie van een
lichte ‘crème anglaise’ krijgt.
• Laten afkoelen bij kamertemperatuur. Voeg al roerende de room en het
vanille-extract toe.
• In de koelkast plaatsen (minimaal 12 uur).
Varianten :
• 2 theelepels oploskoffie oplossen in het warme mengsel.
• De vanille vervangen door 2 theelepels mintsiroop.
CHOCOLADE-IJS
250 ml volle melk (35% vetstof),100 g suiker 80 g cacao, 1 ei ,450 g room
(30% vetstof), 1 theelepel vanille-extract.
• Meng de melk, het ei en de suiker in een pannetje.
• Schenk het geheel in de pan en verwarm het mengsel zonder dat het kookt.
Blijven roeren totdat het dikker begint te worden en de consistentie een
lichte ‘crème anglaise’ krijgt.
• Voeg er al roerende de cacao bij tot deze gelijkmatig over het mengsel
verdeeld is.
• Laten afkoelen bij kamertemperatuur.
• Voeg al roerende de room en de vanille toe.
• In de koelkast plaatsen (minimaal 12 uur).
KOKOSIJS
250 ml volle melk (35% vetstof), 150 g suiker, 2 eieren, 450 g room (30%
vetstof), 40 g kokos,½ theelepel vanille-extract.
• Meng de melk, het ei en de suiker in een pannetje.
• Schenk het geheel in de pan en verwarm het mengsel zonder dat het kookt.
Blijven roeren totdat het dikker begint te worden en de consistentie een
lichte ‘crème anglaise’ krijgt.
NL
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page20
NL
21
• Laten afkoelen bij kamertemperatuur en voeg al roerende de kokos, room
en vanille toe.
• In de koelkast plaatsen (minimaal 12 uur).
IJS MET RUM/ROZIJNEN
120 g rozijnen, 100 ml rum. Schenk de rum over de rozijnen, bedek het en laat
dit een hele nacht intrekken. 250 ml volle melk (35% vetstof),100 g suiker ,
2 eieren ,450 g room (30% vetstof).
• Verwarm de melk in een pannetje terwijl u de eieren en de suiker in een
aparte kom klopt.
• Schenk de warme melk langzaam over het ei-/suikermengsel, al roerende.
• Schenk het geheel in de pan en verwarm het mengsel zonder dat het kookt.
Blijven roeren totdat het dikker begint te worden en de consistentie een
lichte ‘crème anglaise’ krijgt.
• Laten afkoelen bij kamertemperatuur.
• Voeg al roerende de room toe en plaats de bereiding in de koelkast
(minimaal 12uur).
• Voeg de in rum gedrenkte rozijnen toe terwijl het apparaat in werking is en
zodra de bereiding dikker begint te worden.
YOGHURT-CITROENIJS
300 g yoghurt, 3 eetlepels (50g) crème fraîche (42% vetstof), 170 g suiker,
250 ml citroensap.
• Meng de yoghurt, crème fraîche en de suiker goed, totdat alle suiker
helemaal is opgelost.
• Voeg al roerende het citroensap toe.
YOGHURTIJS MET RODE VRUCHTEN
100 g aardbeien, 100 g frambozen, 100 g bosbessen, 250 g yoghurt, 110 g
suiker.
• Was de vruchten en pureer deze met de mixer.
• Meng de suiker en de yoghurt in een kom tot de suiker is opgelost.
• Meng de vruchtenpuree al roerende.
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page21
22
AARDBEIEN-IJSSOUFFLÉ
400 g aardbeien, 3 eierdooiers, 60 g suiker, 200 g karnemelk.
• Was de aardbeien en pureer deze met de mixer.
• Verwarm op een laag pitje de eierdooiers en twee eetlepels aardbeienpuree
in een pannetje tot het mengsel kruimelig wordt.
• Klop het mengsel van eieren en de rest van de puree in een koude kom tot
het een gelijkmatig verdeeld mengsel wordt.
• Voeg er vervolgens al roerende de suiker en de karnemelk aan toe.
• Plaats de bereiding in de koelkast om het koud te laten worden (minimaal
12 uur).
SINAASAPPELSORBET
200 g suiker, 300 ml water, 400 ml sinaasappelsap.
• Meng het water en de suiker in een pan en breng dit aan de kook.
• Laat de ontstane siroop bij kamertemperatuur afkoelen.
• Schenk er al roerende de sinaasappelsap bij en plaats de bereiding in de
koelkast om het koud te laten worden (minimaal 12 uur).
Varianten :
• Er kan ook citroen- of grapefruitsap of kiwipuree gebruikt worden (voeg in
dit laatste geval een eetlepel citroensap toe).
SORBET MET GRAPEFRUIT EN HONING
175 g honing, 450 ml grapefruitsap.
• Laat in een pannetje op laag vuur de honing zacht worden en schenk er al
roerende 4 lepels sap aan toe.
• Meng deze bereiding vervolgens met het resterende sap in een aparte kom.
• Plaats de bereiding in de koelkast om het koud te laten worden (minimaal
12 uur).
BEREIDING ‘À LA CARTE’
A. Basisbereiding
500 ml melk, 4 eierdooiers, 1 theelepel (8 g) maïzena, 100 g suiker.
• Breng de melk in een pan aan de kook.
• Klop de eierdooiers, suiker en bloem in een kom totdat het mengsel vrijwel
wit wordt.
• Schenk de warme melk hierover zonder op te houden met roeren.
NL
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page22
NL
23
• Breng het mengsel over in de pan en verhit het tot het wat dikker wordt
zonder het aan de kook te brengen.
• Laten afkoelen en de koelkast plaatsen (minimaal 12 uur).
B. Aan deze basisbereiding kan het volgende worden toegevoegd:
- 3 tot puree gemalen bananen (ongeveer 350 g)
- 100 g geroosterde amandelen
- 100 g fijngestampte hazelnoot
- 120 g chocolade hagelslag of vlokken
Bewaar deze instructies zorgvuldig
HELP HET MILIEU TE BESCHERMEN!
Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of
gerecycled kunnen worden.
Breng het naar een daarvoor bestemd verzamelpunt zodat het
apparaat verwerkt kan worden.
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page23
SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page44

Documenttranscriptie

SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page14 U heeft net een SEB sorbetmachine aangekocht. Proficiat! Met dit toestel kunt u zonder problemen verschillende smakelijke en zachte ijsbereidingen maken. Laat uw verbeelding de vrije loop.... NL Veiligheidsadviezen • Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het apparaat in gebruik neemt: wanneer het apparaat niet op de juiste wijze gebruikt wordt, kan de fabrikant geen aansprakelijkheid aanvaarden. • Voor uw veiligheid voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en regelgevingen (Richtlijnen Laagspanning, Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met voedingswaren, Milieu…). • Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere personen, indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat stelt dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken. Indien zij geen ervaring hebben met het gebruik van of kennis hebben van het apparaat, dienen zij onder toezicht te staan van een verantwoordelijk persoon die bekend is met het gebruik van het apparaat. Er moet toezicht op jonge kinderen zijn, zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen. • Controleer, voordat de stekker van het apparaat in het stopcontact wordt gestoken, of de netspanning van uw installatie overeenkomt met die van het apparaat en of het stopcontact geaard is. • Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig. • Het apparaat niet plaatsen of gebruiken op een warme plaat of in de nabijheid van een warmtebron of vlam. • De temperatuur van de ijskom niet opvoeren boven 40°C. Niet in de vaatwasmachine, oven of magnetron zetten. Vul de ijskom niet met een hete vloeistof. • Trek de stekker uit het stopcontact bij abnormale werking van het apparaat en steeds wanneer u het deksel opent. • Stop nooit uw vingers of enig voorwerp in de vulopening. • Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik binnenshuis. • Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat schoonmaakt, de stekker uit het stopcontact. • Het apparaat niet gebruiken wanneer dit niet goed werkt of beschadigd is. Neem in dat geval contact op met een erkende servicedienst. • Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone onderhoud dient door een erkende servicedienst te gebeuren. • Het apparaat niet gebruiken indien het snoer of de stekker beschadigd zijn. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, dient u het snoer door een erkende servicedienst te laten vervangen. 14 SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page15 • Dompel het apparaat, het snoer of de stekker niet in water of enige andere vloeistof. • Laat het snoer niet binnen handbereik van kinderen los hangen. • Laat het snoer nooit in aanraking komen met of in de buurt hangen van warme onderdelen van het apparaat of van andere warmtebronnen en laat het niet over scherpe hoeken en randen hangen. • Voor uw eigen veiligheid dient u uitsluitend de voor uw apparaat geschikte accessoires en onderdelen van de fabrikant te gebruiken. • Haal de stekker niet uit het stopcontact door aan het snoer te trekken. • Alle apparaten worden onderworpen aan een strenge controle. Met sommige, willekeurig uitgekozen apparaten zijn praktische gebruikstests uitgevoerd, waardoor het kan lijken of het apparaat reeds gebruikt is. • Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik. De garantie is niet van toepassing in geval van gebruik van uw apparaat: - in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en andere arbeidsomgevingen, - op boerderijen, - door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen, - in bed & breakfast locaties. BEWAAR DEZE INSTRUCTIES Beschrijving A. B. C. D. E. F. G. Motorblok met aan/uit-schakelaar Deksel Schroefblad Bovenste ring IJskom Onderste ring Handvat de onderste ring Voor het eerste gebruik DEMONTAGE • Draai het deksel tegen de wijzers van de klok in los en licht het dan op (Fig. 1). Verwijder het motorblok uit de ijskom en zet het aan de kant. • Demonteer de bovenste ring door één van hendels van de handgreep in beweging te brengen (Fig. 2). Gebruik de andere hand om de bovenste ring te demonteren. 15 NL SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page16 • Demonteer de onderste ring door BEIDE hendels van de handgreep in beweging te zetten en naar beneden te drukken (Fig. 3). NL REINIGING • Voordat u het apparaat gaat gebruiken, is het raadzaam het te reinigen om eventuele bij de fabricage ontstane reststoffen te verwijderen. • Het motorblok nooit in water onderdompelen. Neem het alleen maar af met een vochtige doek. • Maak de ijskom, deksel, ringen en schroefblad met lauw water schoon. • Maak de onderdelen nooit schoon met schuurmiddelen of andere harde materialen. hierdoor kunnen ze beschadigd worden. • Droog alle onderdelen zorgvuldig af voor gebruik. Bereiding van (yoghurt)ijs en sorbets • Verwijder de ringen van de ijskom. Laat de lege kom minstens 24 uur koelen in een vriezer met een temperatuur van –18°C, en zorg ervoor dat de kom zowel van binnen als van buiten volledig droog is. De kom moet rechtop gezet worden (met de juiste kant boven) om een goede verdeling te krijgen van de vloeistof die tussen de wanden wordt vastgehouden op het moment dat deze stolt. • Dankzij de vierkante sticker op de kom kunt u controleren of uw vriezer op de juiste temperatuur staat: Wanneer de kom ongeveer 6 uur in de vriezer staat, verschijnt er een vlok met groene pijlen op de kom. Dit geeft aan dat de kom de kou aan het accumuleren is. Zet de temperatuur van de vriezer lager als er na 10 uur nog steeds niets verschijnt. • Bereid het ijsmengsel (zie recepten). Hoe kouder de vriezer, hoe sneller en efficiënter de sorbetmachine werkt. Als u voedingswaren bereidt die eerst gekookt moeten worden, denk er dan aan deze eerst goed af te laten koelen! Als u echter verse voedingswaren gebruikt, laat u uw verbeelding de vrije loop... • Omdat het mengsel bij de bereiding in volume toeneemt mag de hoeveelheid van het mengsel niet 1 kilo overschrijden voor sorbets of 1 liter voor roomijs (fig. 8). 16 U mag de ijskom permanent in de vriezer zetten. Zo staat deze klaar voor gebruik wanneer u er zin in heeft. SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page17 • Begin met de montage van de verschillende onderdelen terwijl het apparaat niet onder spanning staat. a) - Plaats de kom in de onderste ring. - Draai de ring met de handgrepen naar boven tot aan de groeven: klik, de ring zit vast. - Neem de bovenste ring en zet deze vast terwijl u de onderste nog steeds met de handgrepen vasthoudt (volg de aanduidingen). (Fig. 4). b) Zet het motorblok vast op het deksel en plaats het schroefblad in het motorblok (Fig. 5). Zorg ervoor dat het motorblok goed vastzit. c) Zet het deksel (met het motorblok en het schroefblad) bovenop de kom en draai het vast in de richting van de klok (Fig. 6). Let goed op dat de vier grendels goed vast zitten. • Zet de ijsmachine aan en zet deze meteen in werking om te vermijden dat het schroefblad bevriest in de koude kom. • Giet de bereiding in de vulopening wanneer u het toestel heeft aangezet. (Fig. 7). • U kunt uw bereiding op elk moment een persoonlijke touch geven door via de vulopening voorzichtig andere ingrediënten toe te voegen (vlokken, fruit, pralines,...). • Afhankelijk van het recept, de hoeveelheid ijs en de begintemperatuur ligt de bereidingstijd tussen 20 en 40 minuten. Als de gewenste consistentie is verkregen, zet u het apparaat uit en trekt u de stekker uit het stopcontact. • Klaar, u kunt proeven! Het roerblad mengt uw bereiding regelmatig. Met deze bewegingen wordt de kou van de muren van de ijskom gelijkmatig tot het centrum verdeeld. Op deze manier wordt er lucht door de bereiding gemengd en kristalvorming tegengegaan zodat u een zacht en homogeen resultaat krijgt. • Om de motor niet te belasten verandert het apparaat van draairichting als de massa te compact wordt. Als dit zich ononderbroken herhaalt is de ijsbereiding gereed. Zet het apparaat uit door op de aan/uit-knop te drukken. Het controlelampje gaat uit. Trek de stekker uit het stopcontact. • Verwijder het deksel door het motorblok lichtjes op te tillen en door tegen de wijzers van de klok in te draaien. Haal het schroefblad weg. Demonteer het motorblok door op de 2 gleuven aan de zijkanten te drukken (Fig. 9). • Het gebruik van metalen keukengerei kan de ijskom beschadigen. Gebruik een houten of kunststof spatel om het ijs uit de kom te halen. • U kunt het ijs in de ijskom bewaren totdat u het serveert of WAARSCHUWING! De ijskom is niet geschikt om ijs gedurende langere tijd in de diepvries te bewaren (het ijs wordt te hard). Gebruik een andere kom voorzien van een deksel om het ijs in te bewaren. 17 NL SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page18 u kunt het ijs enkele minuten in de diepvries plaatsen om zo het ijs harder te maken. NL Een tweede keer ijs of sorbet maken • Was de ijskom met warm water en maak hem goed droog. Gebruik geen heet of kokend water aangezien het plotselinge temperatuurverschil de ijskom kan beschadigen. Terugzetten in de vriezer. De ijskom wordt nu gedeeltelijk gekoeld, dus hoeft het minder lang in de vriezer te staan, ongeveer 4-6 uur. Veiligheid • Het apparaat is voorzien van een veiligheidselement die het apparaat automatisch stopzet zodra de motor oververhit raakt. Oververhitting kan plaatsvinden als het dessert erg dik is of als het apparaat buitensporig lang in werking is geweest of wanneer de toegevoegde ingrediënten (noten e.d.) te grote stukken zijn. Aanzetten van het apparaat: druk op de aan/uit-knop ; laat het apparaat afkoelen. Na een paar minuten kunt u het weer aanzetten. • Laat het apparaat niet langer dan nodig aanstaan. OPGELET : de ijsmachine niet aanzetten als u deze in de vriezer of koelkast hebt staan. Instructies voor schoonmaken • Demonteer het apparaat. • Alleen het deksel (zonder motorblok) en het schroefblad kunnen in het bovenste vak van de vaatwasmachine geplaatst worden. • De kom en de ringen moeten met lauw water schoongemaakt worden (geen heet water). • Het motorblok mag niet in de vaatwasmachine gezet worden. Maak het alleen maar schoon met een vochtige doek. • De onderdelen nooit met schuurpoeders reinigen : u kunt ze hiermee beschadigen. • Droog de kom zorgvuldig af voordat u deze in de vriezer zet (zonder de ringen). 18 SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page19 VOORBEREIDING Raad en trucs • IJsbereidingen die een hoog gehalte aan suiker, vetstof of alcohol bevatten vergen meer tijd om hard te worden of worden helemaal niet hard. • Voeg alleen alcohol toe als het apparaat in werking is en wanneer de bereiding al half hard is geworden. • Wij adviseren u de ingrediënten te bereiden voordat u de kom uit de vriezer haalt (zodat de kom zo koud mogelijk is aan het begin). • Voor het starten moet elke bereiding die u in de ijskom hebt gedaan vloeibaar zijn. Gebruik voor de bereiding van ijs geen ingrediënten in vaste toestand zoals opgeklopte slagroom of vloeistoffen die al ijs zijn geworden. • Maak de bereiding de dag tevoren en bewaar de bereidingen die vooraf gegaard moeten worden in de koelkast (minimaal 12 uur). BEWAARADVIEZEN • IJs en sorbet smaken het beste wanneer ze net gemaakt zijn, de textuur en verse smaak raken verloren als ze te lang bewaard worden. • Het is normaal dat zelfgemaakt ijs hard wordt als het in de vriezer wordt gezet, de textuur is anders dan de originele, zachte lepelbare consistentie. Om het opdienen van bevroren ijs te vergemakkelijken, kunt u het ijs het beste 5-10 minuten van te voren uit de vriezer halen en in de koelkast bewaren zodat het langzaamaan kan ontdooien. Let op: sorbet ontdooit sneller dan ijs. • Ontdooid of deels ontdooid ijs mag nooit opnieuw ingevroren worden. • IJs of sorbet dat rauwe of deels gekookte eieren bevat, mag niet gegeten worden door kinderen, zwangere vrouwen, ouderen of zieke mensen. 19 NL SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page20 Recepten VANILLE-IJS NL 250 ml volle melk (35% vetstof),100 g suiker, 2 eieren, 450 g room (30% vetstof), 1 theelepel vanille-extract. • Verwarm de melk in een klein pannetje terwijl u de eieren en de suiker in een aparte kom klopt. • Schenk de warme melk langzaam over het ei-/suikermengsel, al roerende. • Schenk het geheel in de pan en verwarm het mengsel zonder dat het kookt. Blijven roeren totdat het dikker begint te worden en de consistentie van een lichte ‘crème anglaise’ krijgt. • Laten afkoelen bij kamertemperatuur. Voeg al roerende de room en het vanille-extract toe. • In de koelkast plaatsen (minimaal 12 uur). Varianten : • 2 theelepels oploskoffie oplossen in het warme mengsel. • De vanille vervangen door 2 theelepels mintsiroop. CHOCOLADE-IJS 250 ml volle melk (35% vetstof),100 g suiker 80 g cacao, 1 ei ,450 g room (30% vetstof), 1 theelepel vanille-extract. • Meng de melk, het ei en de suiker in een pannetje. • Schenk het geheel in de pan en verwarm het mengsel zonder dat het kookt. Blijven roeren totdat het dikker begint te worden en de consistentie een lichte ‘crème anglaise’ krijgt. • Voeg er al roerende de cacao bij tot deze gelijkmatig over het mengsel verdeeld is. • Laten afkoelen bij kamertemperatuur. • Voeg al roerende de room en de vanille toe. • In de koelkast plaatsen (minimaal 12 uur). KOKOSIJS 250 ml volle melk (35% vetstof), 150 g suiker, 2 eieren, 450 g room (30% vetstof), 40 g kokos,½ theelepel vanille-extract. • Meng de melk, het ei en de suiker in een pannetje. • Schenk het geheel in de pan en verwarm het mengsel zonder dat het kookt. Blijven roeren totdat het dikker begint te worden en de consistentie een lichte ‘crème anglaise’ krijgt. 20 SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page21 • Laten afkoelen bij kamertemperatuur en voeg al roerende de kokos, room en vanille toe. • In de koelkast plaatsen (minimaal 12 uur). NL IJS MET RUM/ROZIJNEN 120 g rozijnen, 100 ml rum. Schenk de rum over de rozijnen, bedek het en laat dit een hele nacht intrekken. 250 ml volle melk (35% vetstof),100 g suiker , 2 eieren ,450 g room (30% vetstof). • Verwarm de melk in een pannetje terwijl u de eieren en de suiker in een aparte kom klopt. • Schenk de warme melk langzaam over het ei-/suikermengsel, al roerende. • Schenk het geheel in de pan en verwarm het mengsel zonder dat het kookt. Blijven roeren totdat het dikker begint te worden en de consistentie een lichte ‘crème anglaise’ krijgt. • Laten afkoelen bij kamertemperatuur. • Voeg al roerende de room toe en plaats de bereiding in de koelkast (minimaal 12uur). • Voeg de in rum gedrenkte rozijnen toe terwijl het apparaat in werking is en zodra de bereiding dikker begint te worden. YOGHURT-CITROENIJS 300 g yoghurt, 3 eetlepels (50g) crème fraîche (42% vetstof), 170 g suiker, 250 ml citroensap. • Meng de yoghurt, crème fraîche en de suiker goed, totdat alle suiker helemaal is opgelost. • Voeg al roerende het citroensap toe. YOGHURTIJS MET RODE VRUCHTEN 100 g aardbeien, 100 g frambozen, 100 g bosbessen, 250 g yoghurt, 110 g suiker. • Was de vruchten en pureer deze met de mixer. • Meng de suiker en de yoghurt in een kom tot de suiker is opgelost. • Meng de vruchtenpuree al roerende. 21 SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page22 AARDBEIEN-IJSSOUFFLÉ 400 g aardbeien, 3 eierdooiers, 60 g suiker, 200 g karnemelk. • Was de aardbeien en pureer deze met de mixer. NL • Verwarm op een laag pitje de eierdooiers en twee eetlepels aardbeienpuree in een pannetje tot het mengsel kruimelig wordt. • Klop het mengsel van eieren en de rest van de puree in een koude kom tot het een gelijkmatig verdeeld mengsel wordt. • Voeg er vervolgens al roerende de suiker en de karnemelk aan toe. • Plaats de bereiding in de koelkast om het koud te laten worden (minimaal 12 uur). SINAASAPPELSORBET 200 g suiker, 300 ml water, 400 ml sinaasappelsap. • Meng het water en de suiker in een pan en breng dit aan de kook. • Laat de ontstane siroop bij kamertemperatuur afkoelen. • Schenk er al roerende de sinaasappelsap bij en plaats de bereiding in de koelkast om het koud te laten worden (minimaal 12 uur). Varianten : • Er kan ook citroen- of grapefruitsap of kiwipuree gebruikt worden (voeg in dit laatste geval een eetlepel citroensap toe). SORBET MET GRAPEFRUIT EN HONING 175 g honing, 450 ml grapefruitsap. • Laat in een pannetje op laag vuur de honing zacht worden en schenk er al roerende 4 lepels sap aan toe. • Meng deze bereiding vervolgens met het resterende sap in een aparte kom. • Plaats de bereiding in de koelkast om het koud te laten worden (minimaal 12 uur). BEREIDING ‘À LA CARTE’ A. Basisbereiding 500 ml melk, 4 eierdooiers, 1 theelepel (8 g) maïzena, 100 g suiker. • Breng de melk in een pan aan de kook. • Klop de eierdooiers, suiker en bloem in een kom totdat het mengsel vrijwel wit wordt. • Schenk de warme melk hierover zonder op te houden met roeren. 22 SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page23 • Breng het mengsel over in de pan en verhit het tot het wat dikker wordt zonder het aan de kook te brengen. • Laten afkoelen en de koelkast plaatsen (minimaal 12 uur). NL B. Aan deze basisbereiding kan het volgende worden toegevoegd: - 3 tot puree gemalen bananen (ongeveer 350 g) - 100 g geroosterde amandelen - 100 g fijngestampte hazelnoot - 120 g chocolade hagelslag of vlokken Bewaar deze instructies zorgvuldig HELP HET MILIEU TE BESCHERMEN! Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Breng het naar een daarvoor bestemd verzamelpunt zodat het apparaat verwerkt kan worden. 23 SE_SORBETIERE_2551055_Mise en page 1 10/11/11 09:02 Page44
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42

Tefal IG500140 de handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor