Zanussi ZKC48964XU Recipe book

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
Recipe book
Recipe Book
GETTING
STARTED?
EASY.
NL Receptenboek
Combimagnetron
AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
WAARSCHUWING! Raadpleeg de
hoofdstukken Veiligheid.
AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
De automatische programma's geven optimale
instellingen voor elke soort vlees- of andere
gerechten.
Receptenautomaat (menu: Kook- En
Bakassistent) — Deze functie gebruikt
voorafbepaalde waarden voor een gerecht.
CATEGORIEËN
In het menu Kook- En Bakassistent zijn de
gerechten over verschillende categorieën verdeeld:
Ontdooien
Koken/Smelten
Varkensvlees /Kalfsvlees
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
Gevogelte
Vis
Cake
Pizza/Taart/Brood
Stoofschotels
Nagerecht
ONTDOOIEN
VIS ONTDOOIEN
Plaats de vis op een omgekeerd bord, en plaats het
bord in een bakje zodat het gesmolten water
binnenkant van de magnetron niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tijdens het
ontdooien en draai hem meermaals om. Als de vis
tot een blok bevroren is, scheid de stukjes vis dan
voorzichtig tijdens het ontdooien.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer even lang als
de ontdooiduur.
GEVOGELTE ONTDOOIEN
Plaats de voeding op een omgekeerd bord, en
plaats het bord in een bakje zodat het gesmolten
water binnenkant van het apparaat niet kan
bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tijdens het
ontdooien en draai hem meermaals om. Bedek
blootgestelde vethoudende onderdelen, zoals
poten en vleugels met aluminiumfolie.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer even lang als
de ontdooiduur.
VLEES ONTDOOIEN
Plaats het vlees op een omgekeerd bord, en plaats
het bord in een bakje zodat het gesmolten water
binnenkant van het apparaat niet kan bevuilen.
Controleer de voeding regelmatig tijdens het
ontdooien en draai hem meermaals om. Als het
vlees tot een blok bevroren is, scheid de stukjes
dan voorzichtig tijdens het ontdooien.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer even lang als
de ontdooiduur.
BROOD ONTDOOIEN
Plaats het brood op een bord.
Draai het brood tijdens het ontdooien regelmatig
om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
Laat na het ontdooien het voedsel op
kamertemperatuur rusten, ongeveer even lang als
de ontdooiduur.
2
KOKEN/SMELTEN
VERSE GROENTEN
Doe de versneden groenten in een
magnetronbestendige schotel en voeg ong. 50 ml
water toe. Dek de schotel af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien regelmatig
om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn, stel een
lager gewicht in. Als de groenten te zacht zijn, stel
een hoger gewicht in.
DIEPVRIESGROENTE
Doe de bevroren groenten in een
magnetronbestendige schotel en voeg ong. 50 ml
water toe. Dek de schotel af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien regelmatig
om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
Tip: Als de groenten zeer knapperig zijn, stel een
lager gewicht in. Als de groenten te zacht zijn, stel
een hoger gewicht in.
UIEN SMOREN
Snij de uien in slierten en doe ze in een
magnetronbestendige schotel met 1 eetlepel boter
of olie. Dek de schotel af (deksel of
magnetronfolie).
Draai de groenten tijdens het ontdooien regelmatig
om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
AARDAPPELEN IN DE SCHIL
Doe de aardappelen in een magnetronbestendige
schotel en voeg ong. 100 ml water toe. Dek de
schotel af (deksel of magnetronfolie).
Draai de aardappelen tijdens de bereiding
regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
RIJST MET GROENTEN
Doe voorgekookte rijst in een magnetronbestendige
schaal en voeg water toe met een verhouding van 1
op 2 (100 g rijst en 200 ml water). Voeg zout toe
naar smaak. Voeg enkele klontjes boter, gestoomde
uien of kruiden toe. Dek de schotel af met deksel of
magnetronfolie.
Draai de rijst tijdens de bereiding regelmatig om.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
CHOCOLADE SMELTEN
Snijd de chocolade in stukjes en doe in een
schotel.
Roer de chocolade meermaals om tijdens het
smelten.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
BOTER SMELTEN
Snijd de boter in stukjes en doe in een schotel. Dek
de schotel af (deksel of magnetronfolie).
Roer de boter meermaals om tijdens het smelten.
Bereidingstijd in het apparaat:
gewichtafhankelijk
Roosterhoogte: Bottom glass plate
VARKENSVLEES /KALFSVLEES
GEROOSTERD VARKENSVLEES
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het gewicht
tussen 1.000 en 2.000 g.
Methode:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in
een ovenschaal. Voeg water of een andere vloeistof
toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van
20-40 mm. Draai het vlees na ongeveer 30
minuten.
3
Roosterhoogte: 1
GEROOSTERD KALFSVLEES
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het gewicht
tussen 1.000 en 2.000 g.
Methode:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in
een ovenschaal. Voeg water of een andere vloeistof
toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van
10 - 20 mm. Afdekken met een deksel.
Roosterhoogte: 1
OSSOBUCO
Ingrediënten:
4 eetlepels boter als braadvet
4 plakken kalfsschenkel, ongeveer 3 - 4 cm dik
(afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in stukjes gesneden
4 stengels selderij, in stukjes gesneden
1 kg rijpe tomaten, zonder vel, gehalveerd,
zonder pitten en in stukjes gesneden
1 bosje peterselie, gewassen en grof gesneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
250 ml witte wijn / 175 ml rodedruivensap, 75
ml water en 1 eetlepel citroensap
250 ml vleesbouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn gesneden
3 teentjes knoflook, geschild en fijn gesneden
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel oregano
2 blaadjes laurier
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Methode:
Smelt 4 eetlepels boter in een braadslede en fruit
de groente erin aan. Neem de groenten uit de
braadslede.
Spoel het vlees af, dep het droog, kruid het vlees
en paneer het met de bloem. Laat het teveel aan
bloem eraf vallen. Verhit de olijfolie en braad het
vlees goudbruin aan op middelhoog vuur. Neem het
vlees uit de pan en schenk het teveel aan olijfolie uit
de braadslede.
Deglaceer de vleessappen in de braadslede met:
250 ml wijn / het mengsel van rodedruivensap,
water en citroensap, doe alles in een pan en laat
een tijdje sudderen. Voeg 250 ml vleesbouillon,
peterselie, tijm, oregano en tomaatblokjes toe.
Breng op smaak met zout en peper. Aan de kook
brengen.
Doe de groenten in de braadslede, leg het vlees er
bovenop en giet de saus er overheen. Dek de
braadslede af met een deksel en doe het in de
oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 120 minuten
Roosterhoogte: 2
KALFSSCHENKEL
Ingrediënten:
1 kalfsschenkel 1,5 - 2 kg
4 plakjes gekookte ham / luchtgedroogde
runderham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons (280 g)
soepgroenten (wortel, prei, selderij, peterselie)
water
Methode:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom de
kalfsschenkel. Snijd vier plakken van: gekookte
ham / luchtgedroogde runderham in tweeën en
plaats in de spleten. Vermeng de olie, het zout, het
paprikapoeder en de basilicum met elkaar en
verspreid het over de kalfsschenkel. Doe de
kalfsschenkel in een braadslede en verspreid de
champignons erover. Voeg soepgroente en water
toe aan de kalfsschenkel. De bodem moet bedekt
zijn met een laagje van 10 - 15 mm. Draai het vlees
na ongeveer 30 minuten om.
Bereidingstijd in het apparaat: 160 minuten
Roosterhoogte: 1
GEKRUID GEHAKTBROOD
Ingrediënten voor 4 porties:
stukjes brood zacht maken met een beetje warm
water
1 ui, fijngesnipperd en aanstoven in een beetje
boter
1 teentje knoflook, gekneusd
mengsel van 300 g gehakt rundvlees, 300 g
gehakt varkensvlees en 1 ei of
mengsel van 300 g gehakt rundvlees, 1 droog
broodje, 2 eieren
1 theelepel zout
peper
Spaanse peper
1 eetlepel gehakte peterselie
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 theelepel thijmblaadjes
4 plakjes spek, om af te dekken
Methode:
Meng alle ingrediënten goed, vorm ze tot een
gehaktbrood en plaats in een magnetronbestendige
schotel.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 2
4
ZWEEDS BRAADGERECHT
Ingrediënten:
200 g gedroogde pruimen
150 ml witte wijn / 50 ml water, 50 ml appelsap,
50 ml zoetedruivensap en 1 eetlepel limoensap
1.5 kgvarkensrug of kalfsrug / (zonder bot)
1 middelgrote ui
appel
zout, peper en paprikapoeder
Methode:
Laat de pruimen zacht worden in: witte wijn / het
mengsel van water, appelsap, zoetedruivensap en
limoensap gedurende twee uur. Het vlees even
afspoelen met water en droog deppen. Snij
inkeping in de onderkant van het vlees en doe een
pruim in elke inkeping, druk ze zover mogelijk in het
vlees. Kruid het vlees en doe het in de braadslede
met de kant zonder pruimen omhoog. Schil de uien
en de appel, snij ze in achten en leg de stukjes rond
het vlees. Vul de resten van de pruimenmarinade
aan tot een kwart liter met water en giet over het
braadstuk. Lekker met bijvoorbeeld
aardappelkroketjes, aardappelgratin en broccoli.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 2
RUNDVLEES/WILD/LAMSVLEES
GEBRADEN VLEES
Instellingen:
Automatische kernthermometer. Kerntemperatuur
voor:
Rood - 48 °C
Medium - 65 °C
Gaar - 70 °C
Methode:
Kruid het vlees naar smaak, steek de
kernthermometer in het vlees en doe het vlees in
een ovenschaal.
Roosterhoogte: 1
GEROOSTERD WILD
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het gewicht
tussen 1.000 en 2.000 g.
Methode:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in
een ovenschaal. Voeg water of een andere vloeistof
toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van
10 - 20 mm. Afdekken met een deksel.
Roosterhoogte: 1
KONIJN
Ingrediënten:
2 hazenruggen
6 jeneverbessen (gemalen)
zout en peper
30 g gesmolten boter
125 ml zure room
soepgroenten (wortel, prei, selderij, peterselie)
Methode:
Wrijf de hazenruggen in met de gemalen
jeneverbessen, zout en peper en strijk in met
gesmolten boter.
Plaats de hazenruggen in een braadslede, schenk
er zure room (sour cream) over en voeg de
soepgroente toe.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 2
KONIJN IN MOSTERDSAUS
Ingrediënten:
2 konijnen van elk 0,8 kg
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 grof gesneden uien
50 g spek in blokjes / 50 g luchtgedroogde
runderham
2 eetlepels bloem
375 ml kippenbouillon
125 ml witte wijn / 80 ml verjus en 40 ml water
1 theelepel vers tijm
125 ml room
2 eetlepels Dijon-mosterd
Methode:
Snij het konijn in 8 gelijke stukken, kruiden met zout
en peper en rondom bruin laten worden in een pan.
Verwijder konijnstukken en laat alles samen
bruinen: de uien en spek /runderham. Bestrooien
met bloem en roeren. Roer de volgende zaken
onder het mengsel: kippenbouillon, witte wijn / het
mengsel van verjus en water, en tijm en breng aan
de kook.
Voeg de room en Dijon-mosterd toe, doe het vlees
terug, dek het af en plaats het in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 90 minuten
Roosterhoogte: 2
EVERZWIJN
Marinade maken:
1,5 l rode wijn
150 g knolselderij
5
150 g worteltjes
2 uien
5 laurierblaadjes
5 kruidnagels
2 bosjes soepgroente (wortel, prei, selderij,
peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het afkoelen.
1,5 kg wildzwijn (schouder)
Schenk de marinade over het vlees tot het
wordt bedekt en laat het 3 dagen marineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
zout
peper
soepgroente van de marinade
1 klein blikje cantharellen
Methode:
Neem het vlees uit de marinade en dep het droog.
Kruiden met zout en peper en aan alle kanten bruin
laten worden in een braadslede op de ring. Voeg
vervolgens cantharellen en de soepgroente van de
marinade toe.
Schenk de marinade in de braadslede. De bodem
moet bedekt zijn met 10 - 15 mm. Dek de
braadslede af met een deksel en doe het in het
apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 140 minuten
Roosterhoogte: 1
GEROOSTERD LAMSVLEES
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het gewicht
tussen 1.000 en 2.000 g.
Methode:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het vlees in
een ovenschaal. Voeg water of een andere vloeistof
toe; de bodem moet bedekt zijn met een laagje van
10 - 30 mm. Afdekken met een deksel.
Roosterhoogte: 1
LAMSBOUT
Ingrediënten:
2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
zout
peper
3 teentjes knoflook
1 bosje vers rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
water
Methode:
Spoel de lamsbout af en dep het droog, wrijf de
olijfolie erin en maak inkepingen in het vlees.
Kruiden met peper en zout. Schil de teentjes
knoflook en snij ze in stukjes, stop ze samen met de
rozemarijn in de inkepingen in het vlees.
Leg de lamsbout in de braadslede en voeg water
toe. De bodem moet bedekt zijn met een laagje van
10 - 15 mm. Draai het vlees na ongeveer 30
minuten om.
Bereidingstijd in het apparaat: 165 minuten
Roosterhoogte: 1
GEVOGELTE
HELE KIP
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het gewicht
tussen 1000 en 2000 g.
Methode:
Doe de kip in een ovenschaal en voeg naar smaak
kruiden toe. Keer het gevogelte na ca. 30 minuten
om. Op het display verschijnt een herinnering.
Roosterhoogte: 1
KIPPENPOTEN
Ingrediënten:
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g crème fraîche
125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g maïsstijfsel
Methode:
Maak de kippenpoten schoon en leg ze in de
braadslede. Vermeng de rest van de ingrediënten
en giet het over de kippenpoten.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
COQ AU VIN
Ingrediënten:
1 kip
zout
peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
6
1/2 bosje peterselie
1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon en in
vieren gesneden
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en uitgeperst
Methode:
De kip schoonmaken, kruiden met peper en zout en
met bloem bestrooien.
Verhit de geklaarde boter in een braadslede op de
ring, laat de kip aan alle zijden bruin worden. Giet
de witte wijn, kippenbouillon en sojasaus erbij en
breng het aan de kook.
Voeg peterselie, tijm, spekblokjes, champignons,
sjalotjes en knoflook toe.
Weer aan de kook brengen, afdekken met deksel
en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 1
KIPPENVLEUGELS
Ingrediënten:
1 kg kippenvleugels
Marinade:
2 eetlepel olie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel mosterd
1 teentje knoflook, gekneusd
rozemarijn
thijm
versgemalen zwarte peper
Methode:
Meng de olie, sojasaus, mosterd, look en kruiden.
Bedek de kippenvleugels met de marinade en laat
2 - 3 uur intrekken.
Bereidingstijd in het apparaat: 25 minuten
Roosterhoogte: 2
Plaats de kippenvleugels in een
magnetronbestendige schaal, met de huid naar
boven.
KIP, 2 HELFTEN
Ingrediënten:
1 kg gehele kip, gehalveerd
Zout
peper
kruiden volgens eigen voorkeur
olie om de kip te bedruipen
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 2
Plaats de kiphelften in een magnetronbestendige
schaal, met de huid naar boven.
GEVULDE KIP
Ingrediënten:
1 kip, 1,2 kg (met eetbare organen)
1 eetlepel olie
1 theelepel zout
1/4 theelepel paprikapoeder
50 g. paneermeel
3 - 4 eetlepels melk
1 ui, gesneden
1 bosje peterselie, gesneden
20 g boter
1 ei
zout en peper
Methode:
Kip schoonmaken en droog deppen. Meng de olie,
het zout en de paprikapoeder en wrijf het in de kip.
Vulling: Meng de broodkruimels met de melk. Fruit
de stukjes ui, peterselie en boter aan in een pan.
Snij hart, lever en maag fijn en voeg een ei toe.
Meng het geheel en breng het op smaak met zout
en peper.
Doe de kip in een braadslede met de borst omlaag,
doe het in het apparaat. Draai om na 30 minuten. Er
klinkt een signaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 90 minuten
Roosterhoogte: 1
CANARD À L ORANGE
Ingrediënten:
1 eend (1,6 – 2 kg)
zout
peper
3 sinaasappels, geschild, ontpit en in stukjes
gesneden
1/2 theelepel zout
2 sinaasappels om uit te persen
150 ml sherry / 75 ml verjus, 50 ml water, 20 ml
appelsap en 5 ml appelazijn
Methode:
De eend schoonmaken, breng op smaak met peper
en zout en inwrijven met sinaasappelschil.
Vul de eend met gezouten stukjes sinaasappel en
maak de eend dicht.
Doe de eend in een braadslede, met de borst naar
beneden.
Knijp het sap uit de sinaasappels, meng met:
sherry / het mengsel van verjus, water, appelsap en
5 ml appelcider en giet over de eend.
Plaats de eend in het apparaat. Draai om na 30
minuten. Er klinkt een signaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 90 minuten
Roosterhoogte: 1
7
HELE EEND
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het gewicht
tussen 1000 en 2000 g.
Methode:
Doe de eend in een ovenschaal en voeg naar
smaak kruiden toe. Keer het gevogelte na ca. 30
minuten om. Op het display verschijnt een
herinnering.
Roosterhoogte: 1
HELE GANS
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het gewicht
tussen 1000 en 2000 g.
Methode:
Doe de gans in een ovenschaal en voeg naar
smaak kruiden toe. Keer het gevogelte na ca. 30
minuten om. Op het display verschijnt een
herinnering.
Roosterhoogte: 1
HELE KALKOEN
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het gewicht
tussen 1000 en 2000 g.
Methode:
Plaats de kalkoen in een ovenschaal en voeg naar
smaak kruiden toe. Keer het gevogelte na ca. 30
minuten om. Op het display verschijnt een
herinnering.
Roosterhoogte: 1
VIS
VISFILET IN ROOMSAUS
Ingrediënten voor 4 personen:
400 g visfilet (rivierforel of regenboogforel)
20 g bakolie
250 g uien, in ringen gesneden
200 g crème fraîche (zure room)
paprikapoeder, zoet
citroen
Zout
Methode:
Stoof de uien in een pan met de olie tot ze glazig
zijn. Doe deze dan in een ingeboterde bakschotel.
Reinig de visfilets, besprenkel met citroensap, zout
en leg ze boven op de uiringen. Voeg de paprika
naar smaak toe aan de crème fraîche en giet dit
mengsel over de visfilets. Voeg een beetje zout toe.
Bereidingstijd in het apparaat: 12 minuten
Roosterhoogte: 1
Het gerecht na de helft van de bereidingstijd een
keer omdraaien.
GESTOOMDE VIS
Ingrediënten:
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes gesneden (400
g)
4 zalmfilets
citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
1 takje vers rozemarijn
200 ml witte wijn /
125 ml appelsap, 75 ml water en 1 eetlepel
limoensap
1/2 bosje vers tijm
Methode:
Was en schil de aardappelen en snij ze in vieren.
Kook ze 25 minuten in water met zout. Uit laten
lekken en in plakjes snijden.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine stukjes. Schil
de teentjes knoflook en snij ze in stukjes. Vermeng
de uien en knoflook met de tomatenblokjes.
Besprenkel de zalmfilets met de citroensap en laat
het intrekken. Droog deppen en op smaak brengen
met peper en zout.
Meng de groente met de aardappelen en doe ze in
een ingevette ovenschaal, de zalm kruiden en erop
leggen.
Giet: groentebouillon en witte wijn /het mengsel
van appelsap, water en limoensap over, verdeel
rozemarijn en tijm over de top.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 2
TONGSTOOFPOTJE
Ingrediënten:
4 tongfilets of scholfilets
sap van een halve citroen
zout, versgemalen zwarte peper
100 g bladspinazie, ingevrozen, ontdooid
1 teentje knoflook
2 eetlepels witte wijn /
2 eetlepels appelazijn
50 ml room
1 eierdooier
Methode:
8
Besprenkel de visfilets met het citroensap en kruid
met zout en peper. Knijp de spinazie droog en kruid
deze met look. Bedek de tongfilets met de spinazie
en rol ze op. Plaats ze in een beboterde bakschotel
en zorg ervoor dat de dunste stukjes filets onderaan
liggen. Besprenkel de rollen met: witte wijn /
appelazijn.
Klop de room en de eidooier op en voeg een snuifje
zout toe. Lepel dit mengsel over de tongrolletjes.
Bereidingstijd in het apparaat: 17 minuten
Roosterhoogte: 2
VISFILET
Ingrediënten:
600 - 700 g snoekbaars, zalm of zeeforelfilet
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 g. paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
zout, peper
citroen
boter
Methode:
Besprenkel de vis met citroensap en laat het even
intrekken, dep de vis dan droog met keukenpapier.
Bestrooi de visfilets vervolgens aan beide zijden
met zout en peper. Leg de visfilets in de beboterde
ovenschaal.
Meng de geraspte kaas, de room, broodkruimels,
gehakte peterselie en dragon samen. Verspreid het
mengsel direct over de visfilets en leg kleine stukjes
boter op het mengsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 2
VISFILET, BEVROREN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
CAKE
SUIKERTAART
Ingrediënten:
2 vellen origineel Zwitsers kruimeldeeg of
bladerdeeg (vierkant uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
300 ml room
70 g suiker
Methode:
Plaats het deeg op een goed ingevette bakplaat,
prik de bodem in met een vork. Verdeel de
hazelnoten gelijkmatig over het deeg. Schil de
appels, verwijder het klokhuis en snij ze in 12
stukjes. Verspreid de stukjes gelijkmatig over het
deeg. Meng de eieren, room, suiker en vanillesuiker
en doe het over de appel.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 3
CITROENCAKE
Ingrediënten voor het beslag:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 g meel
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overige:
Rechthoekig bakblik, 30 cm lang
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van het
bakblik
Methode:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in
een mengkom doen en roeren tot een schuimige
massa ontstaat. Vervolgens de eieren een voor een
toevoegen en nogmaals roeren tot het een
schuimige massa is geworden.
Voeg het meel en zetmeel, vermengd met de
bakpoeder, toe aan de schuimmassa en meng het
geheel.
Het deeg in de ingevette en met paneermeel
bestrooide bakvorm gieten, gladstrijken en in het
apparaat plaatsen
Na het bakken het citroensap en de poedersuiker
mengen. De gebakken taart op een stuk
aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart omhoog vouwen,
zodat het glazuur niet weg kan vloeien. Met een
houten prikker gaatjes in de taart maken en het
glazuur met een penseel aanbrengen. Daarna de
taart even laten staan zodat het glazuur kan worden
opgenomen.
Bereidingstijd in het apparaat: 75 minuten
Roosterhoogte: 2
9
WORTELCAKE
Ingrediënten voor het beslag:
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
75 g siroop
175 g bloem
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
50 g boter
150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overige:
Ingevette ronde springvorm met een diameter
van 22 cm
Methode:
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker, eieren en
siroop. Voeg de overige ingrediënten bij het beslag.
Doe het beslag in de springvorm.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien nodig melk
toevoegen om het te verdunnen).
Bestrijk de taart met het koude mengsel en strooi er
gemalen hazelnoten over.
VLECHTBROOD
Ingrediënten voor het deeg:
650 g bloem
20 g gist
200 ml melk
40 g suiker
5 g zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
250 g gehakte walnoten
20 g paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 g honing
30 g gesmolten boter
20 ml rum / 10 ml rozenwater en 10 ml water
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een kuiltje in
het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats het in
het gat met de melk en een beetje suiker en de
meel en roer vanaf de rand, besprenkel met meel en
laat op een warme plek rijzen tot het besprenkelde
meel op het mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker op de rand van het
meel. Kneed alle ingrediënten tot een soepel
gistdeeg. Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Mix voor de vulling alle ingrediënten samen. Verdeel
het deeg in drie gelijke delen en rol het uit in lange
rechthoeken. Verspreid een derde van de vulling op
elke rechthoek en rol de stukken deeg op.
Maak een vlecht van de drie stukken deeg. Bedek
het oppervlak van de vlecht met een mengsel van
eigeel en melk en besprenkel met
amandelschaafsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
TULBAND
Ingrediënten voor de bodem:
500 g bloem
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist of 42 g
vers gist)
80 g poedersuiker
150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
150 ml melk
70 g rozijnen (weken in: 20 ml kersenlikeur / 20
ml rozenwater en 1 eetlepel limoensap
gedurende 1 uur van tevoren)
Ingrediënten voor de glazuur:
50 g hele blanke amandelen
Methode:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker, boter,
eieren, zout en melk in een mengkom en kneed een
glad gistdeeg. Dek de deeg in de kom af en laat het
1 uur rijzen.
Kneed de geweekte rozijnen met de hand door het
deeg.
Doe de amandelen in de holtes van een ingevette
en bebloemde ronde bakvorm voor cakes.
Maak een worst van het deeg en doe het in de
ronde bakvorm voor cakes. Dek het af en laat het
45 minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 2
BROWNIES
Ingrediënten:
10
250 g pure chocolade
250 g boter
375 g suiker
2 pakje vanillesuiker (ongeveer 16 g)
1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
375 g walnoten
250 g meel
1 theelepel bakpoeder
Methode:
Breek de chocolade in stukken en laat het au-bain-
marie smelten.
Klop de boter, suiker, vanillesuiker, zout en water,
voeg de eieren en de gesmolten chocolade toe.
Hak de walnoten grof, meng ze met de bloem en
het bakpoeder en meng het met het
chocolademengsel.
Leg bakpapier in een diepe bakplaat, giet het
mengsel erin en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 50 minuten
Roosterhoogte: 3
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het bakpapier en snijd
het in stukken.
MUFFINS
Ingrediënten:
150 g boter
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
50 ml melk
25 g zetmeel
225 g meel
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Overige:
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in doorsnee
Methode:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout en de
schil van een wasvrije citroen. Voeg de eieren toe
en klop alles.
Meng de zetmeel, bloem en bakpoeder en roer het
door het mengsel met de melk.
Laat de zure kersen uitlekken en roer het door het
mengsel met de chocoladesnippers.
Doe het mengsel in de papieren vormpjes, plaats
de vormpjes op een bakplaat en plaats in het
apparaat. Gebruik een muffinvorm indien mogelijk.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 3
KOEKJES
Ingrediënten:
4 eieren
2 eetlepels warm water
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g suiker
100 g meel
100 g zetmeel
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart, de bodem
bedekt met bakpapier
Methode:
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op met het
warme water, 50 g suiker, vanillesuiker en zout.
Klop het eiwit met 100 g suiker tot deze stijf zijn.
Meng de bloem, het zetmeel en de bakpoeder.
Meng voorzichtig het eiwit met het eigeel. Spatel
dan voorzichtig het meelmengsel erin. Het deeg in
de bakvorm gieten, gladstrijken en in het apparaat
plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 2
SAVARIN
Ingrediënten voor het deeg:
350 g bloem
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist of 42 g
vers gist)
75 g suiker
100 g boter
5 eierdooiers
1/2 theelepel zout
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
125 ml melk
Na het bakken:
375 ml water
200 g suiker
100 ml pruimenbrandewijn of 100 ml
sinaasappellikeur / 40 ml rozenwater, 20 ml
sinaasappelsap, 40 ml water en 1 eetlepel
limoensap
Methode:
Doe de bloem, droge gist, suiker, boter, eigeel,
zout, vanillesuiker en melk in een mengkom en
kneed een glad gistdeeg. Dek de deeg in de kom af
en laat het 1 uur rijzen. Doe de deeg in een
ingevette ronde cakevorm en laat het afgedekt 45
minuten rijzen.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 1
Na het bakken:
11
Breng water met suiker aan de kook en laat het
afkoelen.
Voeg: pruimenbrandewijn of sinaasappellikeur / het
mengsel van rozenwater, sinaasappelsap, water en
limoensap aan het suikerwater toe en meng samen.
Als de taart is afgekoeld, met een houten prikker
gaatjes maken en het mengsel in de taart laten
trekken.
KRUIMELTAART
Ingrediënten voor het deeg:
375 g meel
20 g. gist
150 ml lauwe melk
60 g suiker
1 snufje zout
2 eierdooiers
75 g zachte boter
Ingrediënten voor de kruimels:
200 g suiker
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g meel
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een kuiltje in
het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats het in
het gat met de melk en een beetje meel en roer
vanaf de rand, besprenkel met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het
mengsel scheuren vertoont.
Voeg de suiker, eigelen, boter en zout toe aan de
rand van het meel. Kneed alle ingrediënten tot een
soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte. Rol het deeg uit en plaats
het op een ingevette bakplaat waar u het laat rusten
om opnieuw te rijzen.
Boter, suiker en kaneel in een mengkom doen en
mixen.
Voeg de bloem en de noten toe en kneed het tot
een kruimelig mengsel.
Verspreid de boter op het gerezen deeg en
verspreid het kruimelmengsel er gelijkmatig
overheen.
Bereidingstijd in het apparaat: 35 minuten
Roosterhoogte: 3
ZWEEDSE CAKE
Ingrediënten:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g meel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
200 ml koud water
Overige:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart, de bodem
bedekt met bakpapier
Methode:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en 5 minuten mixen tot het
schuimig is. Voeg de gesmolten boter toe aan het
deeg en roer het erdoor.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan het
schuimige deeg en roer het erdoor.
Voeg tenslotte het koude water toe en mix alles
goed door elkaar. Het deeg in de bakvorm gieten,
gladstrijken en in het apparaat plaatsen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
GROOTMOEDERS APPELTAART
Ingrediënten:
250 g boter
250 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g marsepein
5 eieren
500 g bloem
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 zakje speculaaskruiden (ongeveer 20 g)
50 g cacaopoeder
150 ml rode wijn / 100 ml rodedruivensap en
50 ml water
1,2 kg appels
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een mengkom
doen en mixen. Voeg 100 g marsepein in kleine
stukjes gesneden toe en klop tot een glad mengsel
ontstaat. Voeg één voor één de eieren toe en klop
tot een luchtig mengsel ontstaat. Voeg de bloem,
bakpoeder, speculaaskruiden en cacaopoeder toe
aan het mengsel. Roer de volgende zaken onder
het mengsel: rode wijn / het mengsel van
druivensap en water. Doe het deeg in een diepe
bakplaat met bakpapier en strijk de bovenkant glad.
Schil 1,2 kg appels en snij ze in stukken van 0,5 cm
dik. Pruimenpuree: Leg de appelstukjes op het
deeg en vul de gaten op met pruimenpuree. Zet het
in de oven.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 3
Laat de taart na het bakken afkoelen en
verwijder het bakpapier.
Glazuur:
12
250 ml appelsap
1 zakje helder taartglazuur
Laat de taart na het bakken afkoelen en
verwijder het bakpapier.
Vermeng het glazuur met de appelsap en zakje
taartglazuur en strijk het over de taart.
AMANDELCAKE
Ingrediënten voor het beslag:
5 eieren
200 g suiker
100 g marsepein
200 ml olijfolie
450 g meel
1 eetlepel kaneel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
50 g gehakte pistachenootjes
125 g gemalen amandelen
300 ml melk
Ingrediënten voor de garnering:
200 g abrikozenjam
5 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels warm water
amandelsnippers
Overige:
28 cm springvorm
Methode:
Mix de eieren, suiker en marsepein gedurende 5
minuten, voeg dan langzaam de olijfolie toe aan het
eimengsel.
Zeef de bloem, kaneel en bakpoeder en vermeng
dan de gesneden pistachenootjes en gemalen
amandelen met de bloem. Spatel de melk
voorzichtig door het eimengsel.
Doe het in de springvorm waarvan de bodem
bedekt is met broodkruimels.
Bereidingstijd in het apparaat: 70 minuten
Roosterhoogte: 2
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid het over de
taart met een borsteltje. Laat het afkoelen. Meng de
poedersuiker, kaneel en het warme water met
elkaar en smeer het op de taart. Strooi de
amandelsnippers onmiddellijk op het glazuur van de
taart.
APPELSTRUDEL, BEVROREN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
KWARKTAART
Ingrediënten voor de bodem:
150 g bloem
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkroom:
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 eetlepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g verse room
1 pakje puddingpoeder (40 g of het equivalent
voor pudding van 500 ml melk)
Overige:
Ingevette zwarte springvorm met een diameter
van 26 cm
Methode:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de
ingrediënten toe en meng het geheel met een
handmixer. Plaats het mengsel 2 uur in de koelkast.
Bedek de ingevette bodem van een springvorm met
2/3 van het mengsel en prik er verschillende keren
in met een vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm hoogte met de
rest van het deeg.
Klop de eiwitten met de handmixer tot deze stijf zijn.
Was de rozijnen, laat ze goed uitlekken. Besprenkel
ze met rum en laat dit intrekken.
Doe de magere kwark, de eierdooiers, suiker,
citroensap, crème fraîche en de custardpoeder in
een mengkom en mix het goed door elkaar.
Spatel als laatste voorzichtig de geklopte eiwitten
en de rozijnen door het kwarkmengsel.
Bereidingstijd in het apparaat: 85 minuten
Roosterhoogte: 2
VRUCHTENCAKE
Ingrediënten:
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
3 eieren
300 g meel
1/2 pakje bakpoeder (ongeveer 8 g)
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of sinaasappelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde kersen
70 g geblancheerde hele amandelen
Overige:
13
Zwarte springvorm met een diameter van 24 cm.
Margarine om in te vetten
Broodkruimels voor op de bodem van het
bakblik
Methode:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een mengkom
doen en mixen. Vervolgens de eieren een voor een
toevoegen en nogmaals mixen. Het meel met het
bakpoeder toevoegen aan de schuimmassa en het
geheel mengen.
Vermeng het fruit ook met het mengsel.
Plaats het mengsel in een ingevet bakblik en breng
het mengsel aan de randen iets hoger aan dan in
het midden. Versier de rand en het midden van de
cake met de hele geblancheerde amandelen. Plaats
de cake in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 100 minuten
Roosterhoogte: 2
VRUCHTENTAART
Ingrediënten van het deeg:
200 g meel
1 snufje zout
125 g boter
1 ei
50 g suiker
50 ml koud water
Ingrediënten voor de vulling:
Seizoensfruit (400 g appels, perziken, zure
kersen, etc.)
90 g gemalen amandelen
2 eieren
100 g suiker
90 g zachte boter
Overige:
Quichevorm met een diameter van 28 cm,
ingevet
Methode:
Zeef de bloem in een mengkom, doe het zout en de
kleine stukjes boter erbij. Voeg vervolgens het ei,
de suiker en het koude water toe en kneed een
deegbal.
Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast. Rol het
koele deeg uit en doe het in de ingevette
quichevorm en prik het in met een vork. Maak het
fruit schoon, verwijder de pitten en leg het in kleine
stukjes op het deeg. Doe de amandelen, eieren,
suiker en zachte boter in een kom en meng het
samen. Verdeel het over het fruit en strijk het glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 50 minuten
Roosterhoogte: 2
PIZZA/TAART/BROOD
PIZZA
Ingrediënten voor het deeg:
14 g gist
200 ml water
300 g bloem
3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blikje tomaten, in stukjes gesneden
(200 g)
200 g geraspte kaas
100 g salami
100 g gekookte ham / kalkoenham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
oregano
Overige:
Bakplaat, ingevet
Methode:
Gist in een kom verkruimelen en in water oplossen.
Het met het zout en de olie gemengde meel
toevoegen.
De ingrediënten zolang kneden, tot het een soepel
deeg is, dat loskomt van de kom. Het deeg
vervolgens laten rijzen op een warme plaats, tot het
twee maal zo groot is geworden.
Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork.
De ingrediënten voor de bovenkant
achtereenvolgens op het deeg rangschikken.
Bereidingstijd in het apparaat: 25 minuten
Roosterhoogte: 2
AMERICAN PIZZA, BEVROREN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
PIZZA, GEKOELD
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
PIZZA, BEVROREN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
14
PIZZASNACKS, BEVROREN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
UIENTAART
Ingrediënten voor het deeg:
300 g bloem
20 g gist
125 ml melk
1 ei
50 g boter
3 g zout
Ingrediënten voor de garnering:
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g verse room
125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een kuiltje in
het midden.
Snijd de gist in stukjes, plaats het in het gat met de
melk en een beetje meel van de rand. Bestrooi met
meel en laat op een warme plek rijzen tot het
besprenkelde meel op het mengsel scheuren
vertoont.
Leg het ei en de boter op de rand van het meel.
Kneed alle ingrediënten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte.
Schil de uien in de tussentijd, verdeel in vieren en
snij in dunne plakjes.
Snijd het spek in blokjes.
Kook: het spek met de uien zonder ze te bruinen.
Laat afkoelen.
Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork en druk de
randen omhoog. Terug laten rijzen.
Roer de eieren, verse room, melk, zout en peper
samen. Smeer: het spek ende gekoelde uien op de
deegbasis uit. Doe het mengsel erover en strijk het
glad.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 3
QUICHE LORRAINE
Ingrediënten van het deeg:
200 g bloem
2 eieren
100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overige:
Ingevet zwart bakblik met een diameter van 28
cm
Methode:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een
mengkom en meng tot een soepel deeg. Laat het
deeg een paar uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevet zwart
bakblik. Prik de bodem in met een vork.
Verspreid de bacon over het deeg.
Meng de eieren, de zure room en de kruiden samen
voor de vulling. Voeg dan de kaas toe.
Giet de vulling over de bacon.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 2
KAASFLAN
Ingrediënten:
1,5 vellen origineel Zwitsers kruimeldeeg of
bladerdeeg (vierkant uitgerold)
500 g geraspte kaas
200 ml room
100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Methode:
Leg het deeg op een goed ingevette bakplaat.
Vervolgens met een vork gaatjes in het deeg
prikken.
Verspreid de kaas gelijkmatig over het deeg. Meng
de room, melk en eieren en breng op smaak met
zout, peper en nootmuskaat. Weer goed
vermengen en over de kaas schenken.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 3
KAASKOEKJES
Ingrediënten:
400 g fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Methode:
15
Meng de feta, eieren, peterselie en peper. Dek de
bladerdeeg af met een vochtige doek om uitdrogen
te voorkomen. Leg 4 blaadjes op elkaar en bestrijk
ze met een beetje olie.
Snij ze in 4 reepjes van ongeveer 7 cm lang.
Doe 2 volle eetlepels fetamengsel op één hoek van
elk reepje en vouw het diagonaal in een driehoek.
Leg ze op de kop op een bakplaat en bestrijk ze
met olie.
Bereidingstijd in het apparaat: 25 minuten
Roosterhoogte: 2
PIEROGI (30 KLEINE STUKJES)
Ingrediënten voor het deeg:
250 g speltbloem
250 g boter
250 g magere kwark
zout
Ingrediënten voor de vulling:
1 kleine witte kool (400 g)
50 g bacon
2 eetlepels geklaarde boter
zout, peper en nootmuskaat
3 eetlepels sour cream
2 eieren
Overige:
Bakplaat met bakpapier
Methode:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en een beetje
zout tot deeg en plaats het in de koelkast.
Snijd de kool in fijne reepjes. Snijd de bacon in
stukjes en bak het in de geklaarde boter. Voeg de
kool toe en roerbak het. Op smaak brengen met
zout, peper en nootmuskaat en de sour cream
toevoegen.
Laten sudderen tot alle vloeistof is verdampt.
Snij hardgekookte eieren in stukjes, mengen met de
kool en af laten koelen.
Rol het deeg uit en snijd het in ronde cirkels met
een diameter van 8 cm.
Doe een beetje vulling in het midden en vouw het
dicht. Maak de randen vast door er met een vork op
te drukken.
Plaats het op een bakplaat voorzien van bakpapier
en bestrijk het met eigeel.
Bereidingstijd in het apparaat: 20 minuten
Roosterhoogte: 3
WITBROOD
Ingrediënten:
1.000 g bloem
40 g verse gist of 20 g gedroogde gist
650 ml melk
15 g zout
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Methode:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist
oplossen in lauwwarme melk en toevoegen aan het
meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg
kneden. Afhankelijk van de kwaliteit van het meel
kan een beetje meer melk nodig zijn om een
werkbaar deeg te krijgen.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt is in grootte.
Snijd het deeg in twee stukken, maak lange broden
plaats deze op de bakplaat die is ingevet of bedekt
met bakpapier.
Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de helft
groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over de broden
en maak met een scherp mes 3 - 4 keer een
diagonale snede van minstens 1 cm diep.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
VOLKORENBROOD
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist
250 ml water
250 ml melk
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpapier
Methode:
Doe de tarwebloem, roggebloem en droge gist in
een grote kom.
Meng het water met de melk en het zout bij de
bloem. Alle ingrediënten tot een soepel deeg
kneden. Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt is in
grootte.
Maak een lang brood en plaats het op de bakplaat
die is ingevet of bedekt met bakpapier.
Laat het brood nogmaals met de helft rijzen. Voor
het bakken bestrooien met een beetje bloem.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
BOTERKOEK
Ingrediënten voor het deeg:
750 g meel
30 g gist
400 ml melk
10 g suiker
15 g zout
1 ei
100 g zachte boter
16
Ingrediënten voor de glazuur:
1 eierdooier
een beetje melk
Methode:
Zeef het meel in een mengkom, maak een kuiltje in
het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats het in
het gat met de melk en een beetje meel en roer
vanaf de rand, besprenkel met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het
mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker, zout, ei en boter op de
rand van het meel. Kneed alle ingrediënten tot een
soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte.
Maak drie gelijke stukken deeg en maak er reepjes
van. Vlecht de repen met elkaar.
Dek het af en laat het een half uur staan. Bedek het
oppervlak van de vlechtkoek met een mengsel van
eigeel en melk en doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
Roosterhoogte: 2
BROOD/BROODJES
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
BROOD/BROODJES, BEVROREN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
STOOFSCHOTELS
GEVULDE CHAMPIGNONS
Ingrediënten voor 3 personen:
6 - 8 grote champignons
Zout
peper
citroensap
1 kleine vleestomaat, in stukjes gesneden, circa
150 g
1/2 bosje peterselie, fijngehakt
meerdere blaadjes basilicum, fijngehakt
1 witte boterham, in stukjes verdeeld
75 g gorgonzola, in blokjes
3 eetlepels room
Methode:
Maak de champignons schoon. Draai de steeltjes
er af en snijd in kleine blokjes. Kruid met zout en
peper en besprenkel met het citroensap.
Meng de gekruide champignonssteeltjes met de
tomaat, peterselie en basilicum, brood, gorgonzola
en room en kruid dan af met zout en peper. Vul de
hoedjes van de champignons en plaats ze in een
beboterde ovenschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 33 minuten
Roosterhoogte: 1
GEVULDE TOMATEN
Ingrediënten voor 2 personen:
4 grote tomaten, elk circa 300 g
1 kleine courgette, circa 80 g
60 g champignons
1 sjalot
2 eetlepels olie
100 g gekookte rijst
50 ml groentenbouillon
75 g mozzarella
1 eetlepel gehakte peterselie
Zout
versgemalen zwarte peper
Methode:
Snijd de bovenkant van elke tomaat af. Schep
m.b.v. een theelepel het vruchtvlees weg en laat
een rand van circa 1 cm. Hak het vruchtvlees fijn.
Reinig de courgette en snijd ze in blokjes. Snijd de
champignons in plakjes. Schil de sjalotten en hak
ze fijn.
Verhit de olie in een pan. Bak de sjalotten aan.
Voeg de courgette en champignons toe en laat kort
meebakken. Voeg de rijst, gehakte tomaat en
bouillon toe en laat 5 minuten sudderen. Snijd de
mozarella in kleine blokjes. Voeg de mozarella en
peterselie toe aan de rijst en kruid met zout en
peper. Vul de tomaten met de rijst en plaats de
bovenkanten terug op de tomaten. Doe de tomaten
in een beboterde bakschaal.
Bereidingstijd in het apparaat: 15 minuten
Roosterhoogte: Bottom glass plate
Het gerecht na de helft van de bereidingstijd een
keer omdraaien.
AARDAPPEL-COURGETTEGRATIN
Ingrediënten voor 2 personen:
250 g aardappelen
200 g courgettes
Zout
versgemalen witte peper
130 g gemengde geraspte kaas (bijvoorbeeld
pizza mix)
1 klein blikje anchovis, 60 g
17
1 teentje knoflook, gekneusd
1 sjalot, fijngesneden
150 ml volle room
verse kruiden (bijv. basilicum, marjolein,
oregano, thijm) of een kruidenmix
een beetje olijfolie
Methode:
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Was de courgettes en droog ze met een
keukendoek. Snijd deze nu in dunne plakjes. Vet
een ovenschaal in met een scheutje olijfolie.
Meng de aardappel- en courgetteplakjes samen en
kruid ze met zout en peper. Meng er 100 g kaas, de
look en de sjalotten door en leg de anchovisfilets in
de ovenschaal.
Meng de room met de rest van de kaas. Voeg de
fijngehakte kruiden of kruidenmix toe. Voorzichtig
mengen en over het gerecht verdelen.
Bereidingstijd in het apparaat: 33 minuten
Roosterhoogte: 1
KAASGRATIN
Ingrediënten voor 3 personen:
8 witte boterhammen
100 ml witte wijn / 50 ml druivensap, 40 ml
water en 10 ml appelcider
1 ui, in dunne ringen
100 g geraspte kaas (Gruyere of alpenkaas)
400 ml melk
3 eieren
zout
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat, versgemalen
100 g spekblokjes, gerookt
40 g stukjes boter
1 bosje bieslook
Methode:
Snijd het brood diagonaal in beide richtingen om
32 driehoekjes te bekomen. Doe afwisselend
laagjes brood en uiringen in een platte ovenschaal.
Besprenkel met: witte wijn / het mengsel van
druivensap, water en appelcider.
Meng de kaas met de melk en de eieren. Kruid
volgens eigen smaak en giet over het brood.
Verdeel de spekblokjes gelijkmatig over het
gerecht.Doe dan de boterblokjes over het geheel.
Strooi de bieslook er op alvorens het gerecht te
serveren.
Bereidingstijd in het apparaat: 30 minuten
Roosterhoogte: 1
PREISTOOFPOTJE
Ingrediënten voor 2 – 3 personen:
500 g prei
250 g kwark (halfvet)
50 ml verse room
1 ei
50 g geraspte kaas, bijv. Parmezaanse kaas
1 teentje knoflook
zout
versgemalen zwarte peper
2 – 3 plakjes ham /
2 - 3 plakjes gekookte kalkoenham
1 volle eetlepel broodkruimels
blokjes boter
Methode:
Snijd de prei in stukken van 1 cm en kook ze 5
minuten in gezouten water. Giet het water weg en
laat goed uitdruipen. Snijd: de ham / kalkoenham in
reepjes.
Roer de kwark, crème fraîche, eieren en 2/3 van de
kaas samen. Knijp de knoflook uit in het mengsel en
roer om. Voeg tenslotte de prei en ham toe. Breng
op smaak met zout en peper. Doe onmiddellijk in
een beboterde bakschaal.
Meng de rest van de kaas en de broodkruimels en
strooi over het gerecht. Doe er dan flink wat blokjes
boter overheen.
Bereidingstijd in het apparaat: 40 minuten
Roosterhoogte: 1
GEVULDE CANNELLONI
Als voorgerecht voor 4 personen
Als hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten:
1 ui, fijngesneden
1 theelepel margarine
1 teentje knoflook
1 pakje diepvriesspinazie (300 g)
150 g geraspte kaas
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden (400 g)
10 cannellonibuisjes (ongekookt)
bouillonblokjes
Zout
witte peper
oregano
paprika
nootmuskaat
Methode:
Stoof de uien in de margarine in een pan. Voeg de
spinazie toe en roer regelmatig om tot de spinazie
gereduceerd is. Laat 5 minuten stoven, voeg 50 g
geraspte kaas, witte peper, bouillonblokjes, look en
nootmuskaat toe. Breng aan de kook en laat 3 - 4
minuten koken. Vul de cannelloni met het mengsel.
Voor de tomatenbasis, giet de inhoud van het blik in
een bakschaal, plet de tomaten met een vork, breng
op smaak met zout, witte peper, oregano en
paprika. Doe de helft van de tomatenbasis in een
aparte kom.
18
Schenk de helft van de tomatenbasis in een
ovenschaal en leg er de gevulde canneloni op. Dek
af met de rest van de tomatenbasis.
Bereidingstijd in het apparaat: 26 minuten
Roosterhoogte: 1
AARDAPPELGRATIN
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
200 ml room
4 eetlepels boter
Methode:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken,
droog ze af en breng ze op smaak met zout en
peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in met een
teentje knoflook en vet de schaal daarna in met
boter.
Verspreid de helft van de gezouten
aardappelplakjes in de schaal en strooi er wat
geraspte kaas over. Leg de overige
aardappelschijfjes er bovenop en strooi de rest van
de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en vermeng dit
met de melk en de room. Giet het mengsel over de
aardappels en verspreid de rest van de boter in
kleine stukjes over de gratin.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 1
GROENTENSPAETZLE
Ingrediënten voor 2 personen:
250 g verse spaetzle
2 middelgrote stokken selder, circa 100 g
1 grote wortel, circa 150 g
1 eetlepel boter
50 ml bouillon
100 g gewone roomkaas of roomkaas met
kruiden (bijvoorbeeld Cantadou)
zout
versgemalen zwarte peper
1/2 bosje bieslook
30 g geraspte kaas, bijvoorbeeld Sbrinz of
Parmezaan
100 ml room
Methode:
Doe de spaetzle in een beboterde bakschaal.
Reinig de selder en wortel en snijd ze in blokjes.
Stoof even aan in boter in de braadpan. Voeg de
bouillon toe, dek af en laat de groenten 5 minuten
koken. Haal de pan van de kookplaat. Roer er de
roomkaas door. Kruid de groenten met zout en
peper.
Giet het groentenmengsel over de spaetzle. Knip
met een schaar de bieslook over het gerecht.
Bestrooi met geraspte kaas en besprenkel met
room.
Bereidingstijd in het apparaat: 16 minuten
Roosterhoogte: 2
PASTAGRATIN
Ingrediënten:
1 liter water
zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham / kalkoenham
20 g boter
1 bosje peterselie
1 ui
100 g boter
1 ei
250 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Methode:
Breng water met een beetje zout aan de kook, doe
dan de tagliatelle erin. Kook voor ongeveer 12
minuten en giet dan de tagliatelle af.
Snij de ham in blokjes.
Verhit boter in een pan.
Snij de peterselie en schil en snij de ui. Glazig
bakken in de koekenpan.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter. Mix de
tagliatelle, ham en peterselie en uien en doe het in
de ovenschotel.
Meng de eieren met de melk en breng het op
smaak met zout, peper en nootmuskaat en schenk
het over het pastamengsel. Verdeel de
parmezaanse kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in het apparaat: 45 minuten
Roosterhoogte: 2
STOOFSCHOTEL
Ingrediënten:
600 g bieflapjes
zout en peper
bloem
10 g boter
1 ui
330 ml donker bier
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
500 ml runderbouillon
Methode:
Snij de bieflapjes in blokjes, kruiden met peper en
zout en met bloem bestrooien.
19
Verhit boter in een pan en bak het vlees aan. Doe
het vervolgens in een stoofschotel.
Schil en snij een ui, glazig bakken in een beetje
boter en over het vlees doen.
Meng het donkere bier, de bruine suiker, de
tomatenpuree en de vleesbouillon, doe het in een
pan en breng het aan de kook. Schenk het over het
vlees (vlees moet bedekt zijn).
Dek het af en doe het in het apparaat.
Bereidingstijd in het apparaat: 120 minuten
Roosterhoogte: 2
LASAGNE
Ingrediënten van de vleessaus:
100 g doorregen buikspek
1 ui
1 wortel
100 g selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gehakt (rundvlees en varkensvlees)
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden (circa
400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 g groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g jonge kaas, geraspt
Methode:
Snijd het spek in blokjes. De ui en de wortel
schillen, de selderij schoonmaken, alle groente in
blokjes snijden.
Verhit de olie in een ovenschotel, bak de in blokjes
gesneden ingrediënten en roer voortdurend.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen, los bakken
en blussen met wat bouillon. Tomatenpuree
toevoegen. De vleessaus op smaak brengen met de
kruiden, zout en peper en afgedekt op een laag
pitje ongeveer 30 minuten in laten koken.
Bereid de béchamelsaus voor: laat de boter
smelten in een pan, voeg de bloem toe en blijf
roeren. Beetje bij beetje onder voortdurend roeren
de melk erbij gieten. De saus op smaak brengen
met zout, peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Een grote ovenschaal invetten met een eetlepel
boter. Afwisselend een laag pastabladen,
vleessaus, bechamelsaus en geraspte kaas in de
schaal leggen. De bovenste laag moet een met
kaas bestrooide laag bechamelsaus zijn. De rest
van de boter in kleine stukjes op het gerecht
leggen.
Bereidingstijd in het apparaat: 55 minuten
Roosterhoogte: 2
LASAGNE / CANNELLONI, BEVROREN
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
MOUSSAKA (VOOR 10 PERSONEN)
Ingrediënten:
1 ui, gesneden
olijfolie
1,5 kg gehakt
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden (400 g)
50 g geraspte kaas
4 theelepels broodkruimels
zout en peper
kaneel
1 kg aardappelen
1,5 kg aubergines
bakboter
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
75 g boter
50 g bloem
600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
150 g geraspte kaas
4 eetlepels broodkruimels
50 g boter
Methode:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en voeg het
gehakt toe.
Voeg de tomatenblokjes, geraspte kaas en
broodkruimels toe, roer goed en breng het aan de
kook. Op smaak brengen met zout, peper en kaneel
en van het vuur halen.
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van 1 cm
dik, was de aubergines en snij ze ook in plakken
van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met keukenpapier.
Aanbakken met veel boter.
Bereid in de tussentijd de béchamelsaus voor: laat
de boter smelten in een pan, voeg de bloem toe en
blijf roeren. Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak
brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder
deksel ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Leg de aardappelschijfjes op de bodem van een
ingevette ovenschotel en strooi er een beetje
geraspte kaas over. Leg hier vervolgens een laagje
20
aubergines op. Doe hierop weer het
gehaktmengsel. Doe hierop de béchamelsaus.
Leg hier weer een laagje aardappel op, gevolgd
door aubergine en het gehaktmengsel. De laatste
laag moet béchamelsaus zijn. Verdeel over de
bovenkant de rest van de kaas en de
broodkruimels. Smelt de boter en giet het over de
moussaka.
Bereidingstijd in het apparaat: 60 minuten
Roosterhoogte: 2
FRANKISCHE KNÖDEL SCHAAL
Ingrediënten:
Ongeveer 1000 g kalkoenreepjes
1 klein blikje kleine champignons
500 g uien, in blokjes gesneden
1 kg knoedeldeeg
400 g geraspte kaas
250 ml room
Methode:
Kruid de kalkoenreepjes met zout, peper,
paprikapoeder etc. Fruit de stukjes ui. Laat de
champignons goed uitlekken. Vermeng ze met het
vlees, de ui en de champignons en doe alles in een
ovenschaal. Vermeng de knoedeldeeg met de kaas
en doe het op het kalkoenmengsel. Schenk
vervolgens de room erover.
Bereidingstijd in het apparaat: 75 minuten
Roosterhoogte: 2
PATAT
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
RÖSTIES
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
AARDAPPEL PARTJES
De instructies voor tijd en temperatuur staan op de
verpakking. Houd u aan de aanwijzingen van de
fabrikant.
NAGERECHT
ABRIKOZENROOM
Ingrediënten voor 2 personen:
250 g abrikozen
100 ml witte wijn /
50 ml sinaasappelsap, 20 ml appelsap, 30 ml
water
2 – 3 eetlepels suiker
150 g mascarpone of kwark (roomkaas)
250 ml room
2 eetlepels abrikozenlikeur of kersenbrandewijn/
rozenwater
Methode:
Meng de abrikoos met: de witte wijn
ofsinaasappelsap, appelsap, water en suiker in een
kom en selecteer het Apricot Cream-programma.
Laat afkoelen.
Klop het abrikozensap door het te mixen of maak er
puree van met een blender. Meng de mascarpone
of kwark lepel voor lepel met de puree.
Klop de room stijf en meng het voorzichtig met de
abrikozenroom. Toevoegen: abrikozenlikeur of
kersenbrandewijn ofrozenwater zodat de
abrikozenroom lekker gaat ruiken.
Zet de room op een koele plek.
Bereidingstijd in het apparaat: 6 minuten
Roosterhoogte: Bottom glass plate
PERZIKEN IN AMARETTO
Ingrediënten voor 2 personen:
4 halve perziken uit blik
50 g amaretti
1 volle eetlepel suiker (1)
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel Vin Santo (Italiaanse dessertwijn) of
Grand Marnier
blokjes boter
100 ml crème fraîche
1 eetlepel suiker (2)
Methode:
Drenk de perziken en doe ze in een ingevette
bakvorm. Breek de amaretti-koekjes en meng ze
met de suiker (1) en het cacaopoeder. Voeg Vin
Santo toe voor een dikke pasta. Maak er 4 balletjes
van en doe ze in de halve perziken.
Serveer de warme perziken met crème fraîche
gezoet met suiker (2).
Bereidingstijd in het apparaat: 5 minuten
Roosterhoogte: Bottom glass plate
21
*
22
23
WWW.ZANUSSI.COM/SHOP
867353160-A-042019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZKC48964XU Recipe book

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
Recipe book