Bauknecht ARC 2150 WST de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

29
GEBRUIKSAANWIJZING
ALVORENS UW WINE CELLAR TE GEBRUIKEN
MILIEUTIPS
ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN
ADVIEZEN
INLEIDING OVER WIJN
GEBRUIK VAN HET APPARAAT
REINIGING EN ONDERHOUD
STORINGEN OPSPOREN
KLANTENSERVICE
INSTALLATIE
31102004NL.fm Page 29 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
30
ALVORENS UW WINE CELLAR TE GEBRUIKEN
Het door u aangeschafte product is een wine cellar,
een professioneel apparaat dat uitsluitend is
bestemd voor het conserveren van wijnen.
Voor een optimaal gebruik van uw apparaat is
het raadzaam de gebruiksaanwijzingen,
waarin u een beschrijving van het apparaat en
nuttige tips voor het conserveren van wijnen
aantreft, aandachtig door te lezen.
Bewaar dit boekje voor toekomstige
raadpleging.
1.
Controleer na het uitpakken van het apparaat
of de deur goed sluit.
Uw leverancier dient in geval van schade binnen
24 uur op de hoogte te worden gesteld.
2. Wacht minstens twee uur alvorens het
apparaat in werking te stellen, om het
koelcircuit perfect te kunnen laten
functioneren.
3.
Zorg ervoor dat de installatie en de elektrische
aansluiting door een gekwalificeerd technicus
worden verricht overeenkomstig de
aanwijzingen van de fabrikant en de plaatselijke
veiligheidsvoorschriften.
MILIEUTIPS
1. Verpakking
Het verpakkingsmateriaal is voor 100%
recyclebaar en draagt het recyclingssymbool.
Voor de verwerking moeten de plaatselijke
voorschriften worden nageleefd.
Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, stukken
polystyreen enz.) moet buiten het bereik van
kinderen worden gehouden, omdat het een bron
van gevaar kan vormen.
2. Afdanken van het apparaat
Het product is vervaardigd van materiaal dat kan
worden gerecycled.
Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens
de Europese richtlijn 2002/96/EC inzake
Afgedankte elektrische en elektronische apparaten
(AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste
manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijk
negatieve consequenties voor het milieu en de
menselijke gezondheid te voorkomen die anders
zouden kunnen worden veroorzaakt door onjuiste
verwerking van dit product als afval.
Het symbool op het product of op de
bijbehorende documentatie geeft aan dat dit
product niet als huishoudelijk afval mag worden
behandeld. In plaats daarvan moet het worden
afgegeven bij een verzamelpunt voor recycling van
elektrische en elektronische apparaten.
Maak het apparaat op het moment dat het wordt
afgedankt onbruikbaar door de voedingskabel door
te snijden en de deuren en schappen te
verwijderen, zodat kinderen niet gemakkelijk in het
apparaat kunnen kruipen.
Volg de plaatselijke voorschriften voor
afvalverwerking op wanneer u het apparaat afdankt
en breng het naar een speciaal verwerkingsbedrijf.
Laat het apparaat zelfs niet voor enkele dagen
onbewaakt achter, omdat het een bron van gevaar
voor kinderen is. Voor nadere informatie over de
behandeling, terugwinning en recycling van dit
product wordt u verzocht contact op te nemen met
het stadskantoor in uw woonplaats, uw
afvalophaaldienst of de winkel waar u het product
heeft aangeschaft.
3. Conformiteitsverklaring
Dit product is ontwikkeld, gefabriceerd en op de
markt gebracht in overeenstemming met:
- de veiligheidsvereisten van de
Laagspanningsrichtlijn 73/23/CEE;
- de veiligheidsvereisten van de “EMC”-richtlijn
89/336/CEE,
gewijzigd door de Richtlijn 93/68/CEE.
De elektrische veiligheid is alleen gewaarborgd
wanneer het op de juiste wijze op een efficiënte
werkende installatie is aangesloten, die volgens de
wettelijke voorschriften is geaard.
31102004NL.fm Page 30 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
31
ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN
ADVIEZEN
Gebruik de
wine cellar
uitsluitend voor het
conserveren van wijnen en bewaar geen
voedingsmiddelen in het apparaat.
Let erop dat de ventilatie-openingen van het
apparaat niet worden afgedekt of verstopt raken.
Om het risico op verstikking en opsluiting in de
koelkast te vermijden, mag het kinderen niet
worden toegestaan in het apparaat te spelen of
zich erin te verstoppen.
Trek de stekker uit het stopcontact of sluit de
stroomtoevoer af voordat u met reinigings- of
onderhoudswerkzaamheden begint.
De voedingskabel mag uitsluitend worden
vervangen door een bevoegd technicus.
Geen explosieve stoffen in het apparaat
bewaren.
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van het
apparaat om te voorkomen dat de vloer
beschadigd raakt (b.v. parket).
Gebruik geen verlengsnoeren of meervoudige
adapters.
Het apparaat is niet bestemd om gebruikt te
worden door jonge kinderen of zieke personen
zonder lichamelijke controle.
Beschadig het interne vloeistofcircuit van de
koelkast niet.
Gebruik geen elektrische apparaten aan de
binnenkant van de vriesvakken voor
diepvriesproducten, als die van een ander type
zijn dan aanbevolen door de fabrikant.
Plaats het apparaat in een droge en goed
geventileerde ruimte. Het apparaat is afgesteld
om te werken in ruimten waarin de temperatuur
binnen de volgende waarden ligt, die op hun
beurt weer afhankelijk zijn van de klimaatklasse
die op het typeplaatje staat aangegeven: het is
mogelijk dat het apparaat niet goed functioneert
als het voor een lange tijd in een ruimte wordt
gelaten met een hogere of lagere temperatuur
dan het genoemde bereik.
Belangrijk:
Als er grote hoeveelheden wijn in het apparaat
worden geplaatst, kunnen er meerdere dagen
verstrijken voordat er een constante
temperatuur wordt bereikt.
Let op! De bewaartemperatuur mag nooit lager
worden dan +6 °C.
Gedurende de werking van het apparaat vormen
zich op de wand van de cel waterdruppels of
ijsaanslag. Dit hangt af van de werking. Het is niet
nodig de ijsaanslag weg te schrapen of de
waterdruppels te drogen. De achterwand wordt
automatisch ontdooid. Het dooiwater wordt
automatisch via een afvoeropening in een
opvangbak geleid, waar het verdampt.
Dankzij de houten roosters kunnen de flessen
ordelijk worden bewaard. Het maximaal
houdbare gewicht van ieder schap is 40 kg.
Houd hiermee rekening bij het plaatsen
van de flessen
Leg de flessen in centrale positie op het rooster.
Let er bij het sluiten van de deur op dat de flessen
de deur of het glas niet raken.
Let op: sterk alcoholische dranken alleen
hermetisch afgesloten en in verticale positie
bewaren.
Door de circulatie van de lucht in de koelkast,
vormen zich zones met verschillende
temperaturen:
De koudste zones zijn dicht bij de achterwand,
de warmste dicht bij het glas van de deur.
Bewaar gebottelde wijnen altijd buiten de
verpakking en niet in kisten of dozen.
Het aanbevolen aantal flessen van 0,75 liter, van
het type Bordeaux, bedraagt:
- h 1400: 88 flessen;
- h 1600: 101 flessen;
- h 1800: 119 flessen.
De structuur van het product is in ieder geval
geschikt voor de volgende beladingen:
- h 1400: max. 101 flessen;
- h 1600: max. 121 flessen;
- h 1800: max. 137 flessen.
Klimaatklasse Omg. temp.
(°C)
Omg. temp.
(°F)
SN Van 10 tot 32 Van 50 tot 90
N Van 16 tot 32 Van 61 tot 90
ST Van 18 tot 38 Van 64 tot 100
T Van 18 tot 43 Van 64 tot 110
31102004NL.fm Page 31 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
32
INLEIDING OVER WIJN
Het bewaren van wijnen
Zoals u zult weten, kan wijn voor langere tijd bewaard
worden: mits op een geschikte plek bewaard, kan
witte wijn tot ongeveer twee jaar na de oogst worden
bewaard, alhoewel het te verkiezen valt de wijn
binnen een jaar te consumeren. Lichte rode wijn kan
daarentegen twee jaar bewaard worden, en enkele
zwaardere rode wijnen kunnen tien jaar bewaard
worden, dessertwijnen zelfs twintig jaar.
Wanneer u een fles wijn aanschaft, dient u deze
onmiddellijk in de kelder of op een andere
geschikte plaats op te bergen.
In het proces dat gaat van de wijnbouw tot de rijping en
het moment van de oogst en het maken van de wijn zijn
drie factoren van doorslaggevend belang: het licht, de
vochtigheid en de omgevingstemperatuur. Om ervoor
te zorgen dat de smaak van de wijn volledig tot rijping
komt en om het goede aroma van de wijn te behouden,
is het noodzakelijk deze perfect te conserveren,
middels de interactie tussen deze drie factoren.
Plaats van conservering
Niet iedereen heeft de beschikking over een
ondergrondse ruimte die als wijnkelder dienst kan
doen. Nog niet zo lang geleden is de technologie erin
geslaagd een valide vervanging voor de klassieke kelder
te bieden. De wine cellar die u heeft aangeschaft is een
speciaal apparaat dat is ontwikkeld voor een correcte
conservering van wijnen. In dit apparaat worden dan
ook geen fruit, groente of blikjes bewaard, maar
uitsluitend uw favoriete flessen wijn. Op deze manier
kunt u ook zonder wijnkelder alle soorten wijn op de
juiste wijze laten rijpen, conserveren en proeven.
Wijze van conservering
De basisregel om uw favoriete flessen correct te
conserveren is deze op hun kant te laten liggen of
ze in schuine stand te houden, zodat de wijn de
kurk nat houdt. Veel mensen denken dat hierdoor
de zogeheten “kurklucht” ontstaat. In werkelijkheid
echter bevordert het contact van de wijn met de
kurk de elasticiteit van de kurk, zodat diens
doeltreffendheid wordt gegarandeerd.
Een ander element dat heel belangrijk is voor een
goede conservering van wijnen is de ordening van de
flessen: de wijnen worden naar believen geplaatst,
maar geordend op grond van de plaats van herkomst,
het wijntype, de productiezone, de wijnproducent, het
jaar; maak hiervoor ook gebruik van de bijgeleverde
etiketten. Het feit dat de flessen gemakkelijk uit het
apparaat kunnen worden gehaald voorkomt stoten
die, net als trillingen, de bezinksels in beweging kunnen
brengen, waardoor het esthetische aanzien van de wijn
voor meer of minder lange tijd wordt aangetast.
Beweeg uw flessen zo min mogelijk en laat de wijn
rusten. Vermijd bovendien dat de flessen in aanraking
komen met de achterwand, aangezien hierdoor niet
alleen een doeltreffende ontdooiing in gevaar wordt
gebracht, maar ook de etiketten van de flessen
geruïneerd kunnen worden door de waterdruppels die
ontstaan gedurende het ontdooien.
De rekken waarop de flessen rusten moeten van
hout zijn, een materiaal dat eventuele trillingen
doeltreffend absorbeert en de fles ver uit de buurt
van de warmte of koude uitzendende wand houdt.
Het is bovendien van groot belang de flessen wijn
ver uit de buurt te houden van stoffen of plaatsen
die gekenmerkt worden door sterke geuren,
aangezien deze gemakkelijk op de wijn kunnen
worden overgebracht. Om dit te voorkomen bevat
het door u aangeschafte apparaat een absorberend
filter met actieve koolstof, dat eventuele in de lucht
aanwezige onzuiverheden verwijdert.
De temperatuur en de vochtigheid
De temperatuur vormt een kritieke en belangrijke
factor voor de gehele levenscyclus van de wijn en is
bepalend voor een goede ontwikkeling van wijn die
zich in de fles verder moet verfijnen. Voor een
optimale conservering moet de temperatuur
constant worden gehouden in een interval tussen 8
en 12°C. Het is van essentieel belang snelle en grote
temperatuurschommelingen te voorkomen: een te
hoge temperatuur laat de vloeistoffen uitzetten en
veroorzaakt een versnelling in het rijpingsproces
van de wijn, terwijl een extreem lage temperatuur
(lager dan 4 - 5°C) neerslag van tartraat kan
veroorzaken, een defect dat ten nadele werkt van
het esthetische aanzien van de wijn. In het extreme
geval dat de temperatuur onder de 0°C zakt, kan de
bevriezende wijn explosie van de kurk veroorzaken
Ook de vochtigheid is van doorslaggevend belang voor
een goede conservering: een te droge omgeving
bevordert het krimpen van de kurk, terwijl een te
natte omgeving bevorderlijk is voor de ontwikkeling
van schimmels en schadelijke micro-organismen. Het
juiste vochtigheidsniveau ligt tussen de 50% - 70%.
De kurk
De kurk vormt een essentieel onderdeel van de
fles: de kwaliteit ervan, gekozen door de
wijnproducent, is heel belangrijk voor een juiste
rijping van de wijn. De perfecte condities van de
kurk, ook op de door ons aangeschafte fles, hangen
uitsluitend af van de gebruiks- en opslagnormen die
worden toegepast door de producent of bottelaar.
31102004NL.fm Page 32 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
33
GEBRUIK VAN HET APPARAAT
Ingebruikneming van het apparaat
Inschakelen van het apparaat
Het apparaat heeft uitsluitend bedieningen aan de buitenkant.
Steek de stekker in het stopcontact om het apparaat aan te zetten en zet de thermostaat op de gewenste
stand; een groen lampje gaat branden en het apparaat is ingeschakeld.
Binnenin het product is een lamp aanwezig die automatisch aangaat bij het openen van de deur (bij modellen
met een metalen deur) of die ingeschakeld kan worden vanaf het bedieningspaneel door op de juiste knop
te drukken (bij modellen met een glazen deur).
Temperatuurinstelling
1.
Voor een goede werking van het apparaat is het raadzaam de thermostaat in te stellen aan de hand van
de aanwijzingen uit paragraaf “Inleiding over wijn” (pag. 32).
2.
Als u de temperatuur in het vak wilt wijzigen, draait u de thermostaatknop:
op de stand
MIN
als u wilt dat de temperatuur in het vak
MINDER KOUD
is;
op de stand
MED
voor een
MEDIA
temperatuur;
op de stand
MAX
voor een
KOUDERE
temperatuur.
Thermostaat op
z
: de functies van het apparaat en de verlichting worden onderbroken, maar het apparaat
krijgt wel elektrische voeding.
Opmerking:
De omgevingstemperatuur, de frequentie waarmee de deur wordt geopend en de plaats van het apparaat
kunnen van invloed zijn op de binnentemperatuur van de koelkast. De thermostaatstand dient op grond van
deze factoren te worden aangepast.
Automatic winter function (Automatische winterfunctie)
De klimaatklasse SN garandeert dat uw Wine Cellar werkt bij omgevingstemperaturen tussen 10° en 32°C.
De nieuwe functie Automatic winter function verzekert dat uw wijn goed bewaard wordt in ruimten met
een omgevingstemperatuur van 6°C of hoger.
Deze functie wordt automatisch geactiveerd door een externe sensor voor temperaturen onder 10°C.
Tussen 6 en 10°C is een binnentemperatuur voorzien die gemiddeld 4°C hoger is dan de
buitentemperatuur.
31102004NL.fm Page 33 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
34
REINIGING EN ONDERHOUD
Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact of
koppel hoe dan ook het apparaat af van de
stroomtoevoer, alvorens onderhouds- en
reinigingswerkzaamheden te gaan verrichten.
De wine cellar wordt geheel automatisch ontdooid.
De aanwezigheid van waterdruppels op de achterwand aan
de binnenkant van het apparaat duidt erop dat het apparaat
bezig is automatisch te ontdooien.
Het dooiwater wordt automatisch via een afvoeropening in
een opvangbak geleid, waar het verdampt.
Reinig regelmatig de afvoeropening van het dooiwater, met
behulp van het bijgeleverde gereedschap, om een
constante afvoer van het dooiwater zeker te stellen.
Reinig geregeld de condensator op de achterkant van het
apparaat met een stofzuiger of een borstel.
Indien nodig...
1.
Maak de wine cellar helemaal leeg.
2.
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
3.
Om te voorkomen dat er schimmel, onaangename
geuren en oxidaties ontstaan, dient u de deur van het
apparaat op een kier te laten (circa 3-4 mm).
4.
Het apparaat reinigen.
Reinig regelmatig de binnenkant met een in lauw water en/
of neutraal reinigingsmiddel gedrenkte spons. Spoel en
droog het apparaat met een zachte doek. Gebruik geen
schuurmiddelen.
Reinig de buitenkant met een met water bevochtigde
zachte doek. Gebruik geen schuurpasta's of
schuursponsjes, noch vlekkenmiddelen (b.v. aceton en
trichloorethyleen) of azijn.
Maak het glas aan de buitenkant schoon met een specifiek
reinigingsmiddel voor glas en aan de binnenkant uitsluitend
met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van
reinigingsmiddelen om de correcte conservering van de
wijnen te verzekeren.
Actieve koolstof
Naast de temperatuur is ook de kwaliteit van de lucht
bepalend voor de houdbaarheid van de wijn. Een essentieel
element om de filtering van de buitenlucht te verzekeren is
het filter met actieve koolstof, dat een correcte
luchtverversing garandeert door stof en geurtjes aan de lucht
te onttrekken (Afb. C1).
Het filter kan vervangen worden en is verkrijgbaar via de
Technische ondersteuningsdienst.
Reiniging rooster
Voor een correcte reiniging van de roosters van eikenhout
gebruikt u een vochtige doek.
Let erop dat de afdichting niet wordt beschadigd wanneer het
rooster uit het apparaat wordt gehaald. Het is raadzaam de
deur zo ver mogelijk open te zetten.
AFB.
31102004NL.fm Page 34 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
35
STORINGEN OPSPOREN
1. Het apparaat werkt niet.
Is de stroom uitgevallen?
Zit de stekker goed in het stopcontact?
Is de tweepolige netschakelaar ingeschakeld?
Is de zekering doorgebrand?
Is de voedingskabel beschadigd?
Staat de thermostaat misschien op de stand
z
(Stop)?
2. De temperatuur in de wine cellar is
niet koud genoeg.
Zit de deur goed dicht?
Verhinderen de flessen dat de deur goed sluit?
Staat het apparaat dicht bij een warmtebron?
Staat de thermostaat op de goede stand?
Wordt de luchtcirculatie door de
ventilatieopeningen gehinderd?
3. De temperatuur in de wine cellar is te
laag.
Staat de thermostaat op de goede stand?
4. Het apparaat maakt te veel lawaai.
Is het apparaat correct geïnstalleerd?
Raken de buizen aan de achterkant elkaar of
trillen ze?
5. Er staat water op de bodem van het
apparaat.
Is de afvoer van het dooiwater misschien
verstopt?
Opmerkingen:
Het koelcircuit kan borrelen of
expansiegeluiden maken; dat is normaal.
KLANTENSERVICE
Voordat u contact opneemt met de
Klantenservice:
1.
Ga na of u de storingen niet zelf kunt verhelpen
(zie “Storingen opsporen”).
2.
Zet het apparaat opnieuw aan om te zien of het
ongemak is verholpen. Als dit niet het geval is,
schakel het apparaat dan opnieuw uit en
herhaal de handeling na een uur.
3.
Als ook dat niet helpt, wend u dan tot onze
Klantenservice.
Vermeld de volgende gegevens:
de aard van de storing,
het model,
het servicenummer (nummer achter het
woord SERVICE op het typeplaatje binnenin
het apparaat),
uw volledige adres,
uw telefoonnummer.
Opmerking:
Het verwijderen van de deur van het apparaat
door onze Klantenservice wordt niet
beschouwd als een ingreep die onder de
garantie valt.
31102004NL.fm Page 35 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
36
INSTALLATIE
Installeer het apparaat niet in de buurt van warmtebronnen.
Installatie in een warme omgeving, rechtstreekse blootstelling
aan de zon of opstelling van het apparaat in de buurt van een
warmtebron (kachel, fornuis) verhogen het stroomverbruik
en dienen te worden vermeden.
Indien dit niet mogelijk is, moeten de volgende
minimumafstanden worden aangehouden:
30 cm vanaf fornuizen die werken op kolen of petroleum;
3 cm vanaf elektrische fornuizen en/of gasfornuizen.
Monteer de bijgeleverde afstandstukken op de achterkant van
de condensator die op de achterkant van het apparaat zit (zie
afbeelding).
Laat voor een optimale werking tenminste 5 cm vrije ruimte
boven het apparaat en plaats andere meubels of apparaten op
een voldoende afstand om een minimum aan luchtcirculatie te
garanderen.
Installeer het apparaat op een droge en goed geventileerde
plaats, zorg dat het op een vlakke ondergrond staat en stel
indien nodig de poten aan de voorkant bij.
De binnenkant schoonmaken.
Breng de bijgeleverde accessoires aan.
Elektrische aansluiting
Houd u aan de plaatselijke voorschriften voor de
elektrische aansluiting.
De gegevens met betrekking tot de spanning en het
opgenomen vermogen staan op het typeplaatje in het
apparaat.
De aarding van het apparaat is
wettelijk verplicht.
De fabrikant aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid
voor eventueel letsel aan personen, dieren of voor
schade aan voorwerpen die veroorzaakt is door het niet
in acht nemen van deze voorschriften.
Als de stekker en het stopcontact niet van hetzelfde type zijn,
laat het stopcontact dan vervangen door een gekwalificeerd
technicus.
Gebruik geen verlengsnoeren of meervoudige adapters.
Afkoppeling van het elektriciteitsnet
Het moet mogelijk zijn het apparaat van het elektriciteitsnet af
te koppelen door de stekker uit het stopcontact te halen of via
een tweepolige netschakelaar die bovenstrooms van het
stopcontact is geplaatst.
31102004NL.fm Page 36 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Bauknecht ARC 2150 WST de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor