54
Bewaren van wijn
Zoals bekend kan wijn lang bewaard worden: als
zij op een geschikte plaats bewaard worden
kunnen witte wijnen ongeveer twee jaar vanaf de
datum van de oogst bewaard worden, maar het
verdient de voorkeur om ze uiterlijk binnen een
jaar te consumeren. Lichte rode wijnen kunnen
daarentegen tot twee jaar bewaard worden,
terwijl sommige rode wijnen met corps tien jaar
bewaard kunnen worden en likeurwijnen zelfs
twintig jaar. Als u een fles wijn koopt leg de fles
dan meteen in de kelder of op een andere
geschikte plaats. Bij het proces van de teelt van
de druiven tot het rijpen en het moment waarop
de druiven geoogst worden en de wijnbereiding
zijn drie factoren van groot belang: het licht, de
luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur.
Om ervoor te zorgen dat de wijn tot volle rijping
komt en om het goede aroma van de wijn te
behouden moet de wijn optimaal bewaard
worden waarbij rekening gehouden moet
worden met deze drie factoren.
Bewaarplaats
Niet iedereen beschikt over een ondergrondse
ruimte die dienst kan doen als kelder. Slechts
onlangs is de technologie erin geslaagd om een
waardevolle vervanging voor de traditionele
kelder te bieden. De wijnbewaarkast (Wine
Cellar) die u gekocht heeft is een speciaal
apparaat dat ontwikkeld is om wijnen op te slaan
en op de juiste manier te bewaren. In deze
apparaten wordt namelijk geen fruit, groente en
blikjes bewaard maar alleen flessen met uw
favoriete wijn. Zo is het ook als u geen
kelderruimte heeft mogelijk om elke wijnsoort te
laten rijpen, goed te bewaren en ervan te
genieten.
Bewaarwijze
Een cruciale regel om uw favoriete flessen te
bewaren is om de flessen op één kant te leggen
of ze zodanig schuin te leggen dat de wijn de
kurk vochtig houdt. Velen denken dat hierdoor
de klassieke "kurkgeur" ontstaat. In werkelijkheid
bevordert het contact van de wijn met de kurk
de soepelheid van de kurk en wordt de
doelmatigheid van de kurk gegarandeerd.
Doordat de flessen makkelijk gepakt kunnen
worden voor gebruik wordt per ongeluk
schudden namelijk voorkomen, want door
trillingen kunnen fijne bestanddelen opwervelen
en het uiterlijk van de wijn min of meer langdurig
aantasten. Beweeg de flessen dus zo min
mogelijk en laat de wijn rusten. Vermijd ook dat
de flessen tegen de achterwand aankomen
omdat dit niet alleen een doelmatige ontdooiing
in de weg kan staan maar de etiketten van de
flessen hierdoor ook beschadigd kunnen worden
door de druppels water die tijdens het
ontdooien opgevangen worden. De plateaus
waar de flessen op gelegd worden moeten van
hout zijn, een materiaal dat eventuele trillingen
goed opvangt en dat de flessen uit de buurt
houdt van de wand die kou afgeeft. Verder is het
van groot belang dat de flessen wijn uit de buurt
van stoffen of plaatsen gehouden worden die
gekenmerkt worden door sterke geuren omdat
deze makkelijk op de wijn overgebracht kunnen
worden.
De temperatuur
De temperatuur is een cruciale en belangrijke
factor voor de hele levenscyclus van de wijn en is
bepalend voor de goede ontwikkeling ervan als
het in de fles blijft om goed tot zijn recht te
komen. Voor een optimale bewaring moet de
temperatuur constant gehouden worden tussen
8 en 12°C. Het is van essentieel belang dat snelle
en grote temperatuurschommelingen vermeden
worden: door een te hoge temperatuur zetten
vloeistoffen uit en wordt de rijping van de wijn
versneld; een te lage temperatuur (onder 4 -
5°C) kan het depot van wijnsteen
teweegbrengen, een defect dat het fraaie uiterlijk
van de wijn aantast. In extreme gevallen waarin
de temperatuur onder 0°C daalt kan als de wijn
bevriest de kurk er plotseling uit schieten.
De kurk
De kurk is een essentieel onderdeel van de fles:
de kwaliteit ervan, die geselecteerd wordt door
de wijnfabrikant, is erg belangrijk voor de juiste
rijping van de wijn. De perfecte staat van de
kurk, ook op de fles die u in de winkel koopt,
hangt uitsluitend af van de gebruiks- en
opslagstandaard die door de fabrikant of de
bottelaar toegepast worden.
INLEIDING OVER WIJN