32
INLEIDING OVER WIJN
Het bewaren van wijnen
Zoals u zult weten, kan wijn voor langere tijd bewaard
worden: mits op een geschikte plek bewaard, kan witte
wijn tot ongeveer twee jaar na de oogst worden
bewaard, alhoewel het te verkiezen valt de wijn binnen
een jaar te consumeren. Lichte rode wijn kan
daarentegen twee jaar bewaard worden, en enkele
zwaardere rode wijnen kunnen tien jaar bewaard
worden, dessertwijnen zelfs twintig jaar.
Wanneer u een fles wijn aanschaft, dient u deze
onmiddellijk in de kelder of op een andere geschikte
plaats op te bergen.
In het proces dat gaat van de wijnbouw tot de rijping en
het moment van de oogst en het maken van de wijn zijn
drie factoren van doorslaggevend belang: het licht, de
vochtigheid en de omgevingstemperatuur. Om ervoor
te zorgen dat de smaak van de wijn volledig tot rijping
komt en om het goede aroma van de wijn te behouden,
is het noodzakelijk deze perfect te conserveren, middels
de interactie tussen deze drie factoren.
Plaats van conservering
Niet iedereen heeft de beschikking over een
ondergrondse ruimte die als wijnkelder dienst kan doen.
Nog niet zo lang geleden is de technologie erin geslaagd
een valide vervanging voor de klassieke kelder te bieden.
De wine cellar die u heeft aangeschaft is een speciaal
apparaat dat is ontwikkeld voor een correcte
conservering van wijnen. In dit apparaat worden dan ook
geen fruit, groente of blikjes bewaard, maar uitsluitend
uw favoriete flessen wijn. Op deze manier kunt u ook
zonder wijnkelder alle soorten wijn op de juiste wijze
laten rijpen, conserveren en proeven.
Wijze van conservering
De basisregel om uw favoriete flessen correct te
conserveren is deze op hun kant te laten liggen of ze in
schuine stand te houden, zodat de wijn de kurk nat
houdt. Veel mensen denken dat hierdoor de zogeheten
'kurk' lucht ontstaat. In werkelijkheid echter bevordert
het contact van de wijn met de kurk de elasticiteit van de
kurk, zodat diens doeltreffendheid wordt gegarandeerd.
Een ander element dat heel belangrijk is voor een goede
conservering van wijnen is de ordening van de flessen: de
wijnen worden naar believen geplaatst, maar geordend
op grond van de plaats van herkomst, het wijntype, de
productiezone, de wijnproducent, het jaar; maak
hiervoor ook gebruik van de bijgeleverde etiketten. Het
feit dat de flessen gemakkelijk uit het apparaat kunnen
worden gehaald voorkomt stoten die, net als trillingen,
de bezinksels in beweging kunnen brengen, waardoor
het esthetische aanzien van de wijn voor meer of minder
lange tijd wordt aangetast. Beweeg uw flessen zo min
mogelijk en laat de wijn rusten. Vermijd bovendien dat
de flessen in aanraking komen met de achterwand,
aangezien hierdoor niet alleen een doeltreffende
ontdooiing in gevaar wordt gebracht, maar ook de
etiketten van de flessen geruïneerd kunnen worden door
de waterdruppels die ontstaan gedurende het
ontdooien.
De rekken waarop de flessen rusten moeten van hout
zijn, een materiaal dat eventuele trillingen doeltreffend
absorbeert en de fles ver uit de buurt van de warmte of
koude uitzendende wand houdt.
Het is bovendien van groot belang de flessen wijn ver uit
de buurt te houden van stoffen of plaatsen die
gekenmerkt worden door sterke geuren, aangezien
deze gemakkelijk op de wijn kunnen worden
overgebracht. Om dit te voorkomen bevat het door u
aangeschafte apparaat een absorberend filter met
actieve koolstof, dat eventuele in de lucht aanwezige
onzuiverheden verwijdert.
De temperatuur en de vochtigheid
De temperatuur vormt een kritieke en belangrijke factor
voor de gehele levenscyclus van de wijn en is bepalend
voor een goede ontwikkeling van wijn die zich in de fles
verder moet verfijnen. Voor een optimale conservering
moet de temperatuur constant worden gehouden in een
interval tussen 8 en 12 °C. Het is van essentieel belang
snelle en grote temperatuurschommelingen te
voorkomen: een te hoge temperatuur laat de
vloeistoffen uitzetten en veroorzaakt een versnelling in
het rijpingsproces van de wijn, terwijl een extreem lage
temperatuur (lager dan 4 - 5 °C) neerslag van tartraat kan
veroorzaken, een defect dat ten nadele werkt van het
esthetische aanzien van de wijn. In het extreme geval dat
de temperatuur onder de 0 °C zakt, kan de bevriezende
wijn explosie van de kurk veroorzaken.
Ook de vochtigheid is van doorslaggevend belang voor
een goede conservering: een te droge omgeving
bevordert het krimpen van de kurk, terwijl een te natte
omgeving bevorderlijk is voor de ontwikkeling van
schimmels en schadelijke micro-organismen. Het juiste
vochtigheidsniveau ligt tussen de 50% - 70%.
De kurk
De kurk vormt een fundamenteel onderdeel van de fles:
de kwaliteit ervan, gekozen door de wijnproducent, is
heel belangrijk voor een juiste rijping van de wijn. De
perfecte condities van de kurk, ook op de door ons
aangeschafte fles, hangen uitsluitend af van de gebruiks-
en opslagstandaards die worden toegepast door de
producent of bottelaar.
31133005NL.fm Page 32 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM