KitchenAid KRWS 9010/1 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Gebruiksaanwijzing
Inleiding over wijn 4
Algemene voorzorgsmaatregelen en adviezen 5
Alvorens de wijnlade te gebruiken 6
Milieutips 7
Beschrijving van de wijnlade 8
Instrukties voor het schoonmaken van de wijnlade en
de accessoires 9
Het opsporen van storingen 10
Consumentenservice 10
Het bewaren van wijnen
Één van de kenmerken van wijn is dat men deze voor langere tijd kan
bewaren: witte wijnen kan men tot ongeveer twee jaar na het oogstjaar
bewaren, mits dit op een geschikte plek plaatsvindt; alhoewel het te verkiezen
valt de witte wijnen binnen een jaar te consumeren. Lichte rode wijnen kan
men ongeveer twee jaar bewaren, terwijl zwaardere rode wijnen ongeveer
tien jaar en dessert wijnen zelf zo’n twintig jaar bewaard kunnen worden.
Wanneer u een fles wijn aanschaft, dient u deze onmiddellijk in de kelder of op
een andere geschikte plaats op te bergen.
Gedurende het groeiproces van de druif tot de oogst en het vinificatieproces
spelen drie zeer belangrijke factoren een doorslaggevende rol: licht,
luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur. Om er zeker van te zijn dat de
smaak van de wijn volledig tot rijping komt en om het bouquet te behouden, is
het noodzakelijk deze perfect te conserveren, middels de interactie tussen deze drie factoren.
Plaats van conservering
Niet iedereen heeft de beschikking over een ondergrondse ruimte
die als wijnkelder dienst kan doen. Slechts zeer recent is de
technologie er in geslaagd een goed alternatief voor de klassieke
wijnkelder te bieden. De wijnlade die u heeft aangeschaft is een
speciaal apparaat dat is ontworpen voor een correcte bewaring en
opslag van wijnen. In dit apparaat worden dan ook geen fruit,
groenten of blikjes bewaard, maar uitsluitend uw favoriete flessen
wijn. Op deze manier kunt u ook zonder wijnkelder alle soorten
wijn op de juiste wijze laten rijpen, bewaren en proeven.
Wijze van bewaring
Een belangrijke regel voor het correct bewaren van wijnflessen is dat de flessen horizontaal of in schuine stand
moeten worden gehouden zodat de wijn de kurk nat blijft houden. Veel mensen denken dat hierdoor de
karakteristieke “kurksmaak” ontstaat. In werkelijkheid echter bevordert het contact van de wijn met de kurk de
elasticiteit van de kurk, zodat diens doeltreffendheid wordt gegarandeerd. Een ander belangrijk element voor
een juiste bewaring van wijnen is de wijze waarop de flessen zijn gerangschikt: u kunt de flessen naar gelieve,
maar geordend op grond van de plaats van herkomst, het soort wijn, de productiezone, de wijnproducent en
oogstjaar rangschikken. Het zodanig rangschikken van de flessen zodat deze gemakkelijk verwijderd en dus
geconsumeerd kunnen worden, voorkomt onnodig stoten waardoor, zoals in het geval van trillingen, de
bezinksels van de bodem los kunnen komen waardoor het esthetische aanzien van de wijn voor een bepaalde
tijd wordt aangetast. Verplaats de flessen dus zo min mogelijk en laat de wijn rusten. Het is bovendien van groot
belang de flessen wijn ver uit de buurt van plaatsen of producten die gekenmerkt worden door sterke geuren
aangezien deze gemakkelijk door de wijn kunnen worden geabsorbeerd.
De temperatuur en de vochtigheid
De temperatuur is gedurende de hele levenscyclus van de wijn een zeer kritieke en essentiële factor en is
bepalend voor een goede ontwikkeling van wijn die zich in de fles verder moet verfijnen. Voor een juiste opslag
moet de temperatuur constant worden gehouden met een interval tussen de 8 en de 12°C. Zeer snelle en
grote temperatuurschommelingen moeten worden voorkomen: als de temperatuur te hoog is dan zet de
vloeistof uit waardoor het rijpingsproces versneld wordt, terwijl te lage temperaturen (onder 4 - 5°C) een
neerslag van tartraat kan veroorzaken, een defect dat ten nadele werkt van het esthetische aanzien van de wijn.
In het extreme geval dat de temperatuur onder de 0°C zakt kan de wijn bevriezen met als gevolg dat de kurk
explodeert. Ook de luchtvochtigheid is van doorslaggevend belang voor de juiste bewaring: een te droge
omgeving bevordert het inkrimpen van de kurk, terwijl een te natte omgeving de vorming van schimmel en
schadelijke micro-organismen kan bevorderen. Het juiste luchtvochtigheidsniveau moet tussen de 50% - 70%
worden gehouden.
De kurk
De kurk vormt een essentieel onderdeel van de fles: de kwaliteit ervan, gekozen door de wijnproducent, is heel
belangrijk voor een juiste rijping van de wijn. De perfecte condities van de kurk, ook op de door ons
aangeschafte fles, hangen uitsluitend af van de gebruiks- en opslagnormen die worden toegepast door de
producent of bottelaar.
Inleiding over wijn
4
Speel niet met de bedieningsknoppen.
Voorkom onjuist gebruik van de wijnlade: ga er
niet op zitten, gebruik hem niet als een trapje of
ondersteuning en rust er niet op.
Gebruik de wijnlade alleen voor het bewaren
van afgesloten flessen en niet voor de bewaring
van voedsel.
Controleer, na de montage, dat de lade de
voedingskabel niet afknelt.
Koppel het apparaat los of trek de stekker
hiervan uit het stopcontact alvorens men een
reinigings- of onderhoudsoperatie wil uitvoeren.
Installeer de wijnlade niet in de buurt van een
warmtebron.
Bewaar of gebruik geen benzine of andere
gassen en licht ontvlambare stoffen in de buurt
van het apparaat of van andere elektrische
huishoudelijke apparatuur. De dampen die
hieruit voortkomen kunnen brand of explosies
veroorzaken.
Houd de ventilatie-openingen van het apparaat
vrij van obstakels.
Installeer het product waterpas op een vloer die
het gewicht kan dragen en in een ruimte die
geschikt is voor de afmetingen en het gebruik
van het product.
De houten rekken maken een ordelijke opslag
van de flessen mogelijk. Plaats elke fles
afzonderlijk in de speciale houder. Er is ruimte
voor zestien Bordeaux-type flessen. Controleer
dat de flessen het glas niet raken alvorens de
deur te sluiten. Sla nooit explosieve stoffen in de
wijnlade op. Bewaar de flessen wijn door van de
special ontworpen houten houder gebruik te
maken. Verwijder de houder nooit voor het
opslaan van kisten of dozen met flessen wijn.
Installeer het apparaat in een droge en goed
geventileerde ruimte. De wijnlade is afgesteld
om te functioneren in een ruimte met een
temperatuur tussen de + 16°C en + 32°C. Het
is mogelijk dat de wijnlade niet goed
functioneert als het voor een lange tijd in een
ruimte wordt gelaten met een hogere of lagere
temperatuur dan het genoemde bereik.
Zorg ervoor dat de vloer niet wordt beschadigd
(bijv. houten vloer) wanneer men de kast met
de lade verplaatst.
Beschadig het koelcircuit niet.
Deze wijnlade mag niet door kleine kinderen of
zieke personen zonder lichamelijke controle
gebuikt worden.
Om het risico te vermijden dat kinderen in de
wijnlade opgesloten raken en stikken, mag hen
niet worden toegestaan in het product te spelen
of zich erin te verstoppen.
De voedingskabel mag alleen door
geautoriseerd personeel worden vervangen.
Gebruik geen enkele of meervoudige adapters
of verlengsnoeren.
Het moet mogelijk zijn het apparaat van het
elektriciteitsnet af te koppelen door de stekker
uit het stopcontact te halen of via een
tweepolige netschakelaar die bovenstrooms van
het stopcontact is geplaatst.
Controleer of de spanning op het
serienummerplaatje overeenkomt met de
spanning in uw woning.
BELANGRIJK: Flessen met gedistilleerde
dranken of likeuren moeten goed worden
afgesloten en rechtop worden bewaard.
Plaats de wijnen, voor een juiste opslag, nooit in
de wijnlade bij een temperatuur onder de
+6°C.
Algemene voorzorgsmaatregelen en adviezen
5
Dit nieuwe apparaat is een wijnlade die speciaal voor het bewaren van wijn is ontworpen.
Lees aandachtig de instructies, waarin tevens een beschrijving van het product en nuttige
aanwijzingen voor het bewaren van wijn worden geleverd, om het beste gebruik van uw
wijnlade te kunnen garanderen.
Bewaar dit boekje zodat u het naderhand nog eens kunt raadplegen.
1. De montage en de elektrische aansluiting moet door een gekwalificeerde technicus worden uitgevoerd
volgens de door de fabrikant geleverde instructies en de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
2. Controleer, na de montage door een geautoriseerde technicus, dat de wijnlade niet beschadigd is en dat
deze goed afsluit. Uw leverancier dient binnen 24 uur vanaf de levering van het product van eventuele
schade op de hoogte te worden gesteld.
3. Het is raadzaam minstens twee uur te wachten alvorens het apparaat in werking te stellen, om het
koelcircuit perfect te kunnen laten functioneren.
4. Maak voor het gebruik de binnenkant van de wijnlade goed schoon.
Alvorens de wijnlade te gebruiken
6
1. Verpakking
Het verpakkingsmateriaal is voor 100% recyclebaar en draagt het recyclingsymbool. Voor de verwerking
moeten de plaatselijke voorschriften worden nageleefd. Het verpakkingsmateriaal (plastiek zakken, stuk-
ken polystyreen enz.) moet buiten het bereik van kinderen worden gehouden, omdat het een bron van
gevaar kan vormen.
2. Afdanken van het apparaat
Het product is vervaardigd van materiaal dat kan worden gerecycled.
Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese richtlijn 2002/96/EG inzake afgedankte
elektrische en elektronische apparaten (AEEA). Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier
als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijk negatieve gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid
te voorkomen.
Het symbool op het product of op de bijbehorende documentatie geeft aan dat dit product niet als hui-
shoudelijk afval mag worden behandeld. In plaats daarvan moet het worden afgegeven bij een verzamelpunt
voor recycling van elektrische en elektronische apparaten.
Maak de wijnlade op het moment dat het wordt afgedankt onbruikbaar door de voedingskabel door te snijden
en de deuren en schappen te verwijderen, zodat kinderen niet gemakkelijk in het apparaat kunnen kruipen.
Volg bij het afdanken van het apparaat de plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking en breng het naar een
speciaal afvalverwerkingscentrum, en laat het niet onbewaakt achter, ook niet voor slechts een paar dagen,
aangezien het voor kinderen een bron van gevaar kan opleveren. Voor nadere informatie over de behandeling,
terugwinning en recycling van dit product wordt u verzocht contact op te nemen met het stadskantoor in uw
woonplaats, uw afvalophaaldienst of de winkel waar u het product heeft aangeschaft.
Informatie:
Dit apparaat bevat geen CFk’s. Het koelcircuit bevat R134a (HFC) of R600a (HC) (zie de
serienummerplaatje aan de binnenkant van het apparaat).
Conformiteitsverklaring
Dit product is ontworpen voor het bewaren van wijn en is in overeenstemming met de Europese
Richtlijnen 90/128/EEC, 02/72/EEC en EC No. 1935/2004 gebouwd.
Dit product is ontworpen, gebouwd en op de markt gebracht in overeenstemming met:
- de veiligheidsvereisten van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/CE (welke de 73/23/CEE en latere
aanwijzingen daarop vervangt);
- de veiligingsvereisten van de “EMC” Richtlijn 89/336/EEC gewijzigd door de Richtlijn 2004/108/EEC.
De elektrische veiligheid van de wijnlade is alleen gewaarborgd wanneer het op de juiste wijze op een
efficiënt werkende installatie is aangesloten, die volgens de wettelijke voorschriften is geaard.
Milieutips
7
1. Aan/Uit schakelaar
2. Functioneringslampje
3. Thermostaat
Note: Let extra goed op dat het bedieningspaneelpaneel niet wordt beschadigd tijdens het openen/sluiten
van de vol met flessen wijn geladen wijnlade.
Deze wijnlade maakt gebruikt van een “antivriessysteem” waardoor handmatig ontdooien niet
nodig is. Het apparaat beschikt tevens over een intern systeem voor luchtcirculatie dat voor
een bijna homogene temperatuur in de lade zorgt. De flessen moeten op de speciaal hiertoe
voorziene plaatsen in de lade worden gerangschikt.
De optimale werking bereikt men op een temperatuur tussen de + 16°C en + 32°C.
1 Aanzetten
Verbindt de wijnlade met de stroomvoorziening.
Open de lade en druk op de knop wijnlade aan (1).
Regel de temperatuur door de knop (3) van de positie 1 (minst koud) tot 4, 5 (koudst) te draaien.
2 Gebruik
Temperatuursregeling.
Regel de temperatuur met behulp van de thermostaatknop (3) om een correcte functionering en een
optimale bewaring van wijn te kunnen garanderen.
De wijnlade heeft na het opstarten een paar uur nodig om de voor het conserveren van wijn vereiste
temperatuur te bereiken.
Opmerkingen:
Om een vrije luchtcirculatie te garanderen moet de ruimte tussen de achterkant van de lade en de
bodem van de wijnlade geheel vrij van obstakels zijn.
Bewaar de wijn in afgesloten houders.
De mogelijke condensvorming heeft geen nadelige gevolgen voor de functionering van de wijnlade.
Het ontdooien is geheel automatisch.
Beschrijving van de wijnlade
8
De vorm en het aantal accessoires kan per model verschillen.
De accessoires mogen niet in de vaatwasser worden geplaatst.
Houdt de ruimte om en onder de wijnlade vrij van brandbare stoffen, bijv. pluis, papier, lompen en
chemische middelen.
Schakel de wijnlade met behulp van de speciale schakelaar (1) uit alvorens deze schoon te maken.
Draag beschermende handschoenen en ga als volgt te werk:
1. Open de wijnlade helemaal.
2. Leeg de wijnlade: verwijder alle flessen en de houten houder.
3. Maak de binnenkant van de lade schoon: maak geen gebruik van schuurmiddelen of corrosieve of
chloor bevattende middelen of van schuursponsjes. Maak geen gebruik van licht ontvlambare
producten. Laat nooit zure of alkalische producten, zoals azijn, mosterd, zout, suiker of citroensap met
de lade in aanraking komen.
4. Reinig met handwarm water en een neutraal reinigingsmiddel, spoel goed na en droog goed met een
zachte doek af. Maak de binnenkant van de glazen oppervlakte en de houten flessenhouder met een
vochtige doek schoon. Maak de buitenkant van het glas met een vochtige doek en een neutraal
reinigingsmiddel schoon.
Volg, na de reiniging, de aanwijzingen in omgekeerde volgorde op en schakel de wijnlade aan met
behulp van de speciale schakelaar (1).
Instrukties voor het schoonmaken van de wijnlade en de
accessoires
9
1. Het apparaat werkt niet.
Is er spake van een stroomstoring?
Zit de stekker goed in het stopcontact?
Is de tweepolige netschakelaar ingeschakeld?
Functioneren de beveiligingen van het
elektriciteitsnet in uw woning goed?
Is de voedingskabel beschadigd?
2. De temperatuur in de wijnlade is niet koud
genoeg.
Is de deur op de juiste manier afgesloten?
Verhinderen de flessen dat de deur goed sluit?
Staat het apparaat dicht bij een warmtebron?
Staat de thermostaat op de juiste stand?
Wordt de luchtcirculatie door de
ventilatieopeningen gehinderd?
3. De temperatuur in de wijnlade is te laag.
Staat de thermostaat op de juiste stand?
4. Het apparaat maakt teveel lawaai.
Is het apparaat op correcte wijze geïnstalleerd?
Opmerkingen:
Borrelende en sissende geluiden als gevolg van het
uitzetten van het koelcircuit zijn normaal.
Het opsporen van storingen
10
Alvorens u met de Consumenten contact
opneemt:
1. Kijk of u zelf het probleem op kunt lossen
(raadpleeg de “Het opsporen van storingen”).
2. Schakel opnieuw het apparaat aan om te kijken of
het probleem zich heeft opgelost. Zo niet, sluit
dan de stroomtoevoer af en herhaal na één uur
deze operatie.
3. Als het probleem zich nog niet heeft opgelost,
neem dan contact op met de
Consumentenservice.
Communiceer volgende elementen:
de aard van de storing,
het model,
het servicenummer (nummer achter het woord
SERVICE op de serienummerplaatje aan de
binnenkant van het apparaat),
uw volledige adres,
uw telefoonnummer en de code van de zone.
Consumentenservice
5019 711 02052
Printed in Italy
n
05/10
NL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

KitchenAid KRWS 9010/1 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding