Whirlpool WW1640 X de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

24
ALVORENS UW WINE CELLAR TE GEBRUIKEN
Het door u aangeschafte product is een wine
cellar, een professioneel apparaat dat uitsluitend is
bestemd voor het conserveren van wijnen.
Voor een optimaal gebruik van uw apparaat is
het raadzaam de gebruiksaanwijzingen,
waarin u een beschrijving van het apparaat en
nuttige tips voor het conserveren van wijnen
aantreft, aandachtig door te lezen.
Bewaar dit boekje voor toekomstige
raadpleging.
1. Controleer na het uitpakken van het apparaat of
de deur goed sluit.
Uw leverancier dient in geval van schade binnen
24 uur op de hoogte te worden gesteld.
2. Wacht minstens twee uur alvorens het apparaat
in werking te stellen, om het koelcircuit perfect
te kunnen laten functioneren.
3. Zorg ervoor dat de installatie en de elektrische
aansluiting door een gekwalificeerd technicus
worden verricht overeenkomstig de
aanwijzingen van de fabrikant en de plaatselijke
voorschriften.
1. Verpakking
Het verpakkingsmateriaal is voor 100% recyclebaar
en draagt het recyclingsymbool. Voor de verwerking
moeten de plaatselijke voorschriften worden
nageleefd. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken,
stukken polystyreen enz.) moet buiten het bereik van
kinderen worden gehouden, omdat het een bron van
gevaar kan vormen.
2. Afdanken van het apparaat
Het product is vervaardigd van materiaal dat kan
worden gerecycled. Dit apparaat is voorzien van het
merkteken volgens de Europese richtlijn 2002/96/EG
inzake Afgedankte elektrische en elektronische
apparaten (AEEA). Door ervoor te zorgen dat dit
product op de juiste manier als afval wordt verwerkt,
helpt u mogelijk negatieve consequenties voor het
milieu en de menselijke gezondheid te voorkomen.
Het symbool op het product of op de
bijbehorende documentatie geeft aan dat dit product
niet als huishoudelijk afval mag worden behandeld. In
plaats daarvan moet het worden afgegeven bij een
verzamelpunt voor recycling van elektrische en
elektronische apparaten.
Maak het apparaat op het moment dat het wordt
afgedankt onbruikbaar door de voedingskabel door
te snijden en de deuren en schappen te verwijderen,
zodat kinderen niet gemakkelijk in het apparaat
kunnen kruipen.
Volg bij het afdanken van het apparaat de plaatselijke
voorschriften voor afvalverwerking en breng het naar
een speciaal afvalverwerkingscentrum, en laat het
niet onbewaakt achter, ook niet voor slechts een
paar dagen, aangezien het voor kinderen een bron
van gevaar kan opleveren. Voor nadere informatie
over de behandeling, terugwinning en recycling van
dit product wordt u verzocht contact op te nemen
met het stadskantoor in uw woonplaats, uw
afvalophaaldienst of de winkel waar u het product
heeft aangeschaft.
Informatie:
Dit apparaat bevat geen CFK. Het koelcircuit bevat
R134a (HFC) of R600a (HC), zie serienummerplaatje
in het apparaat.
Voor apparaten met isobutaan (R600a): isobutaan is
een natuurlijk gas dat geen schadelijke invloed heeft
op het milieu, maar wel ontvlambaar is. Het is
daarom noodzakelijk om te controleren of de
leidingen van het koelcircuit niet beschadigd zijn.
Dit product kan een gefluorideerd broeikasgas
bevatten dat onder het Protocol van Kyoto valt; het
koelgas zit in een hermetisch verzegeld systeem.
Koelgas: R134a heeft een globaal
verwarmingsvermogen (GWP) van 1300.
Conformiteitsverklaring
Dit apparaat is bestemd voor het conserveren van
voedingsmiddelen en is vervaardigd in
overeenstemming met de Verordening (EG) nr.
1935/2004
Dit apparaat is ontwikkeld, gefabriceerd en op de
markt gebracht in overeenstemming met:
- veiligheidsvoorschriften van de
"Laagspanningsrichtlijn" 2006/95/EG (die de
richtlijn 73/23/EEG en latere verordeningen
vervangt);
- de veiligheidsvereisten van de "EMC"-richtlijn
2004/108/EG.
De elektrische veiligheid is
alleen gewaarborgd wanneer
het op de juiste wijze op een
efficiënt werkende installatie
is aangesloten, die volgens de
wettelijke voorschriften is
geaard.
MILIEUTIPS
501931102010NL:Layout 1 16-04-2009 14:09 Pagina 24
25
Gebruik de wijnbewaarkast uitsluitend voor het
bewaren van wijn en leg er geen
voedingsmiddelen in.
Let erop dat de ventilatieopeningen van het
apparaat niet afgedekt worden of verstopt
raken.
Om het risico van verstikking of opgesloten
raken te voorkomen mag u kinderen niet met
het apparaat laten spelen of zich in het apparaat
laten verstoppen.
Alvorens enige onderhouds- of
reinigingswerkzaamheden uit te voeren moet u
de stekker uit het stopcontact halen of de
netstroom uitschakelen.
Het netsnoer mag uitsluitend door een erkende
vakman vervangen worden.
In het apparaat mogen geen explosieve stoffen
bewaard worden.
Tijdens het verplaatsen van het apparaat moet u
goed opletten om de vloer (bijv. parket) niet te
beschadigen.
Gebruik geen verlengsnoeren of
verloopstekkers.
Het apparaat is niet bedoeld voor gebruik door
jonge kinderen of personen met een handicap
zonder toezicht.
Beschadig het circuit van de koelvloeistof niet.
Gebruik geen elektrische apparaten in de
wijnbewaarkast, als zij niet van het type zijn dat
door de fabrikant geadviseerd wordt.
Plaats het apparaat in een droge en goed
geventileerde ruimte. Het apparaat is bestemd
om in een omgeving te werken waar de
temperatuur binnen het hieronder aangegeven
bereik is, wat weer afhangt van de klimaatklasse
die op het typeplaatje vermeld is: het kan
gebeuren dat het apparaat niet goed
functioneert als u het apparaat lange tijd op een
hogere of lagere temperatuur dan het voorziene
temperatuurbereik laat staan.
Belangrijk:
Als u grote hoeveelheden wijn in het apparaat
legt kunnen er diverse dagen voorbijgaan
voordat er een constante temperatuur bereikt
wordt.
Let op! De bewaartemperatuur mag nooit onder
+6°C dalen.
Durante il funzionamento del prodotto, sulla
parete della cella si formano gocce di rugiada o
di Tijdens de werking van het apparaat vormen
er zich dauw- of rijpdruppels op de wand van de
kast. Dit hangt samen met de werking. Het is
niet nodig om de rijp eraf te schrapen of de
dauw af te drogen. De achterwand van het
apparaat ontdooit automatisch. Het dooiwater
wordt automatisch in een afvoeropening geleid
en daarna opgevangen in een bakje waar het
verdampt.
De houten draagplateaus maken het mogelijk
om de flessen ordelijk te bewaren. Het
maximum gewicht dat elk draagplateau kan
dragen is 40 kg.
Tijdens de opslag moet rekening gehouden
worden met het volgende:
Leg de flessen in het midden op het draagplateau.
Als u de deur dichtdoet moet u erop letten dat
de flessen niet tegen de glazen deur aankomen.
Let op: flessen met een hoog alcoholpercentage
mogen uitsluitend hermetisch gesloten en
rechtop bewaard worden.
Door de luchtcirculatie in de koeler worden er
zones met een verschillende temperatuur
gevormd: De koudste zones bevinden zich
dichtbij de achterwand en de warmste zones
dichtbij het glas van de deur.
Bewaar wijnen in fled buiten de verpakking en
niet in kisten of dozen.
De volgende hoeveelheid aan Bordeauxflessen
wordt aanbevolen:
- h 1400: totaal aantal flessen 88;
- h 1600: totaal aantal flessen 101;
- h 1800: totaal aantal flessen 119.
De structuur van het product is hoe dan ook in
staat om de volgende lading toe te staan:
- h 1400: het MAX aantal flessen is 101;
- h 1600: het MAX aantal flessen is 121;
- h 1800: het MAX aantal flessen is 137.
ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN
EN ADVIEZEN
Klimaatklasse
Omg. temp.
(°C)
Omg. temp.
(°C)
SN van 10 tot 32 van 50 tot 90
N van 16 tot 32 van 61 tot 90
ST van 16 tot 38 van 61 tot 100
T van 16 tot 43 van 61 tot 110
501931102010NL:Layout 1 16-04-2009 14:10 Pagina 25
26
Het bewaren van wijnen
Zoals u zult weten, kan wijn voor langere tijd bewaard worden: mits op
een geschikte plek bewaard, kan witte wijn tot ongeveer twee jaar na de
oogst worden bewaard, alhoewel het te verkiezen valt de wijn binnen een
jaar te consumeren. Lichte rode wijn kan daarentegen twee jaar bewaard
worden, en enkele zwaardere rode wijnen kunnen tien jaar bewaard
worden, dessertwijnen zelfs twintig jaar.
Wanneer u een fles wijn aanschaft, dient u deze onmiddellijk in de kelder
of op een andere geschikte plaats op te bergen.
In het proces dat gaat van de wijnbouw tot de rijping en het moment van
de oogst en het maken van de wijn zijn drie factoren van doorslaggevend
belang: het licht, de vochtigheid en de omgevingstemperatuur. Om ervoor
te zorgen dat de smaak van de wijn volledig tot rijping komt en
om het goede aroma van de wijn te behouden, is het
noodzakelijk deze perfect te conserveren, middels de interactie
tussen deze drie factoren.
Plaats van conservering
Niet iedereen heeft de beschikking over een ondergrondse
ruimte die als wijnkelder dienst kan doen.
Nog niet zo lang geleden is de technologie erin geslaagd een
valide vervanging voor de klassieke kelder te bieden.
De wine cellar die u heeft aangeschaft is een speciaal apparaat
dat is ontwikkeld voor een correcte conservering van wijnen. In
dit apparaat worden dan ook geen fruit, groente of blikjes bewaard, maar uitsluitend uw favoriete flessen
wijn. Op deze manier kunt u ook zonder wijnkelder alle soorten wijn op de juiste wijze laten rijpen,
conserveren en proeven.
Wijze van conservering
De basisregel om uw favoriete flessen correct te conserveren is deze op hun kant te laten liggen of ze in
schuine stand te houden, zodat de wijn de kurk nat houdt.
Veel mensen denken dat hierdoor de zogeheten 'kurk' lucht ontstaat. In werkelijkheid echter bevordert
het contact van de wijn met de kurk de elasticiteit van de kurk, zodat diens doeltreffendheid wordt
gegarandeerd.
Een ander element dat heel belangrijk is voor een goede conservering van wijnen is de ordening van de
flessen: de wijnen worden naar believen geplaatst, maar geordend op grond van de plaats van herkomst,
het wijntype, de productiezone, de wijnproducent, het jaar; maak hiervoor ook gebruik van de
bijgeleverde etiketten. Het feit dat de flessen gemakkelijk uit het apparaat kunnen worden gehaald
voorkomt stoten die, net als trillingen, de bezinksels in beweging kunnen brengen, waardoor het
esthetische aanzien van de wijn voor meer of minder lange tijd wordt aangetast. Beweeg uw flessen zo
min mogelijk en laat de wijn rusten. Vermijd bovendien dat de flessen in aanraking komen met de
achterwand, aangezien hierdoor niet alleen een doeltreffende ontdooiing in gevaar wordt gebracht, maar
ook de etiketten van de flessen geruïneerd kunnen worden door de waterdruppels die ontstaan
gedurende het ontdooien.
De rekken waarop de flessen rusten moeten van hout zijn, een materiaal dat eventuele trillingen
doeltreffend absorbeert en de fles ver uit de buurt van de warmte of koude uitzendende wand houdt.
Het is bovendien van groot belang de flessen wijn ver uit de buurt te houden van stoffen of plaatsen die
gekenmerkt worden door sterke geuren, aangezien deze gemakkelijk op de wijn kunnen worden
overgebracht.
Om dit te voorkomen bevat het door u aangeschafte apparaat een absorberend filter met actieve koolstof,
dat eventuele in de lucht aanwezige onzuiverheden verwijdert.
INLEIDING OVER WIJN
501931102010NL:Layout 1 16-04-2009 14:10 Pagina 26
27
De temperatuur en de vochtigheid
De temperatuur vormt een kritieke en belangrijke factor voor de gehele levenscyclus van de wijn en is
bepalend voor een goede ontwikkeling van wijn die zich in de fles verder moet verfijnen. Voor een
optimale conservering moet de temperatuur constant worden gehouden in een interval tussen 8 en 12 °C.
Het is van essentieel belang snelle en grote temperatuurschommelingen te voorkomen: een te hoge
temperatuur laat de vloeistoffen uitzetten en veroorzaakt een versnelling in het rijpingsproces van de wijn,
terwijl een extreem lage temperatuur (lager dan 4 - 5 °C) neerslag van tartraat kan veroorzaken, een
defect dat ten nadele werkt van het esthetische aanzien van de wijn. In het extreme geval dat de
temperatuur onder de 0 °C zakt, kan de bevriezende wijn explosie van de kurk veroorzaken.
Ook de vochtigheid is van doorslaggevend belang voor een goede conservering: een te droge omgeving
bevordert het krimpen van de kurk, terwijl een te natte omgeving bevorderlijk is voor de ontwikkeling van
schimmels en schadelijke micro-organismen. Het juiste vochtigheidsniveau ligt tussen de 50% - 70%.
De kurk
De kurk vormt een fundamenteel onderdeel van de fles: de kwaliteit ervan, gekozen door de
wijnproducent, is heel belangrijk voor een juiste rijping van de wijn. De perfecte condities van de kurk,
ook op de door ons aangeschafte fles, hangen uitsluitend af van de gebruiksen opslagstandaards die
worden toegepast door de producent of bottelaar.
Het product in werking stellen
Raadpleeg voor het inschakelen en het afstellen van de temperatuur het bijgesloten productblad.
Voor de goede werking van het apparaat adviseren wij om de temperatuur volgens de aanwijzingen in
de paragraaf "Inleiding over wijn" te regelen.
Opmerking:
De omgevingstemperatuur, de frequentie waarmee de deur wordt geopend en de plaats van het apparaat
kunnen van invloed zijn op de binnentemperatuur van de koelkast. De ingestelde temperatuur dient aan
de hand van deze factoren in te worden gesteld.
Automatic Winter function
De SN klimaatklasse garandeert de functionering van uw Wine Cellar bij een omgevingstemperatuur
tussen10° en 32°C.
De nieuwe functie Automatic winter function verzekert de correcte conservering van uw wijn in een
ruimte met een omgevingstemperatuur hoger of gelijk aan 6°C.
Deze functie wordt automatisch geactiveert door een externe sensor voor temperaturen lager dan 10°C.
Tussen 6 en 10°C is een gemiddelde interne temperatuur voorzien die 4°C hoger dan de externe
temperatuur is.
HOE U HET APPARAAT MOET
LATEN FUNCTIONEREN
501931102010NL:Layout 1 16-04-2009 14:10 Pagina 27
28
Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact of koppel
hoe dan ook het apparaat af van de stroomtoevoer,
alvorens onderhouds- en reinigingswerkzaamheden te
gaan verrichten.
De wine cellar wordt geheel automatisch ontdooid.
De aanwezigheid van waterdruppels op de achterwand aan de
binnenkant van het apparaat duidt erop dat het apparaat bezig
is automatisch te ontdooien.
Het dooiwater wordt automatisch via een afvoeropening in een
opvangbak geleid, waar het verdampt.
Reinig regelmatig de afvoeropening van het dooiwater, met
behulp van het bijgeleverde gereedschap, om een constante
afvoer van het dooiwater zeker te stellen.
Reinig regelmatig de afvoeropening van het dooiwater, met
behulp van het bijgeleverde gereedschap, om een constante
afvoer van het dooiwater zeker te stellen.
* Reinig geregeld de condensator op de achterkant van het
apparaat met een stofzuiger of een borstel.
Indien nodig ...
1. Maak de wine cellar helemaal leeg.
2. Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
3. Om te voorkomen dat er schimmel, onaangename geuren en
oxidaties ontstaan, dient u de deur van het apparaat op een
kier te laten (circa 3-4 mm).
4. Het apparaat reinigen.
Reinig regelmatig de binnenkant met een in lauw water en/
of neutraal reinigingsmiddel gedrenkte spons. Spoel en droog
met een zachte doek. Gebruik geen schuurmiddelen.
Reinig de buitenkant met een met water bevochtigde zachte
doek. Gebruik geen schuurpasta's of schuursponsjes, noch
vlekkenmiddelen (b.v. aceton en trichloorethyleen) of azijn.
Maak het glas aan de buitenkant schoon met een specifiek
reinigingsmiddel voor glas en aan de binnenkant uitsluitend
met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van
reinigingsmiddelen om de correcte conservering van de
wijnen te verzekeren.
Actieve koolstof
Naast de temperatuur is ook de kwaliteit van de lucht bepalend
voor de houdbaarheid van de wijn. Een fundamenteel element
om de filtering van de buitenlucht te verzekeren is het filter met
actieve koolstof, dat een correcte luchtverversing garandeert
door stof en geurtjes aan de lucht te onttrekken (afbeelding C1).
Het filter kan worden vervangen, het vervangingselement is
verkrijgbaar bij de Klantenservice.
Reiniging rooster
Voor een correcte reiniging van de roosters van eikenhout
gebruikt u een vochtige doek.
Let erop dat de afdichting niet wordt beschadigd wanneer het
rooster uit het apparaat wordt gehaald. Het is raadzaam de deur
zo ver mogelijk open te zetten.
REINIGING EN ONDERHOUD
501931102010NL:Layout 1 16-04-2009 14:10 Pagina 28
29
1.Het apparaat werkt niet.
Is de stroom uitgevallen?
Zit de stekker goed in het stopcontact?
Is de tweepolige netschakelaar ingeschakeld?
Is de zekering doorgebrand?
Is de voedingskabel beschadigd?
Staat het bedieningspaneel op stand-by?
2.De temperatuur in de wine cellar is niet koud genoeg.
Zit de deur goed dicht?
Verhinderen de flessen dat de deur goed sluit?
Staat het apparaat dicht bij een warmtebron?
Is het bedieningspaneel op correcte wijze ingesteld?
Wordt de luchtcirculatie door de ventilatieopeningen gehinderd?
3.De temperatuur in de wine cellar is te laag.
Staat het bedieningspaneel op stand-by?
4.Het apparaat maakt te veel lawaai.
Is het apparaat correct geïnstalleerd?
Raken de buizen aan de achterkant elkaar of trillen ze?
5.Er staat water op de bodem van het apparaat.
Is de afvoer van het dooiwater misschien verstopt?
Opmerkingen:
Het koelcircuit kan borrelen of expansiegeluiden maken; dat is normaal.
STORINGEN OPSPOREN
Voordat u contact opneemt met de
Klantenservice:
1. ga na of u de storingen niet zelf kunt verhelpen
(zie “Storingen opsporen").
2. Zet het apparaat opnieuw aan om te zien of het
ongemak is verholpen. Als dit niet het geval is,
schakel het apparaat dan opnieuw uit en herhaal
de handeling na een uur.
3. Als ook dat niet helpt, wend u dan tot onze
Klantenservice.
Vermeld de volgende gegevens:
de aard van de storing,
het model,
het servicenummer (nummer achter het woord
SERVICE op het typeplaatje binnenin het
apparaat),
uw volledige adres,
uw telefoonnummer en netnummer.
Opmerking:
Het omkeren van de deur van het apparaat
door onze Klantenservice wordt niet
beschouwd als een ingreep die onder de
garantie valt.
KLANTENSERVICE
501931102010NL:Layout 1 16-04-2009 14:10 Pagina 29
30
Installeer het apparaat niet in de buurt van warmtebronnen.
Installatie in een warme omgeving, rechtstreekse blootstelling
aan de zon of opstelling van het apparaat in de buurt van een
warmtebron (kachel, fornuis) verhogen het stroomverbruik en
dienen te worden vermeden.
Indien dit niet mogelijk is, moeten de volgende
minimumafstanden worden aangehouden:
• 30 cm vanaf fornuizen die werken op kolen of petroleum;
• 3 cm vanaf elektrische fornuizen en/of gasfornuizen.
Monteer de bijgeleverde afstandstukken op de achterkant van
de condensator die op de achterkant van het apparaat zit (zie
afbeelding).
Laat voor een optimale werking tenminste 5 cm vrije ruimte
boven het apparaat en plaats andere meubels of apparaten op
een voldoende afstand om een minimum aan luchtcirculatie te
garanderen.
Installeer het apparaat op een droge en goed geventileerde
plaats, zorg dat het op een vlakke ondergrond staat en stel
indien nodig de poten aan de voorkant bij.
De binnenkant schoonmaken.
Breng de bijgeleverde accessoires aan.
Elektrische aansluiting
Houd u aan de plaatselijke voorschriften voor de elektrische aansluiting.
De gegevens met betrekking tot de spanning en het opgenomen vermogen staan op het typeplaatje in
het apparaat.
De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
De fabrikant aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventueel letsel aan personen,
dieren of voor schade aan voorwerpen die veroorzaakt is door het niet in acht nemen van
deze voorschriften.
Als de stekker en het stopcontact niet van hetzelfde type zijn, laat het stopcontact dan vervangen door
een gekwalificeerd technicus.
Gebruik geen verlengingen of meervoudige adapters.
Afkoppeling van het elektriciteitsnet
Het moet mogelijk zijn het apparaat van het elektriciteitsnet af te koppelen door de stekker uit het
stopcontact te halen of via een tweepolige netschakelaar die bovenstrooms van het stopcontact is
geplaatst.
INSTALLATIE
501931102010NL:Layout 1 16-04-2009 14:10 Pagina 30
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool WW1640 X de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor