Documenttranscriptie
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 33
NL
NL
GEBRUIKSAANWIJZING
BA123 PROFESSIONELE BROODBAKMACHINE
Beste Klant,
Om schade te voorkomen door verkeerd gebruik lees eerst de gebruiksaanwijzing goed door. Volg
altijd de veiligheidsinstructies. Wanneer dit apparaat doorgegeven wordt aan een ander persoon
zorg dan dat de gebruiksaanwijzing aanwezig is.
OPBOUW
3
2
4
5
12
6
7
13
14
15
8
17
9
1
18
10
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
Stekker met stroomsnoer
Bakvorm
Kneedhaken
Aandrijfassen
Handvat
Deksel
Kijkvenster
Bedieningspaneel
Ontluchtingsgaten
Maatlepel
Maatbeker
16
11
Bedieningspaneel:
12. Toets START/STOP
13. Toets FARBE (KLEUR)
14. Toets GRÖßE (GROOTTE)
15. Toets AUSWAHL (KEUZE)
16. Toets ZEIT (TIJD)
17. Toets ZEIT (TIJD)
18. LCD display
• Het apparaat niet in gebruik nemen als de netkabel of de netstekker schade vertonen, of als op
het apparaat op de grond gevallen is, of op een andere manier beschadigd werd. In dergelijke
gevallen moet het apparaat ter controle en eventuele herstelling naar een bevoegde technische
dienst gebracht worden.
• Porbeer nooit om het apparaat zelf te herstellen. U zou het gevaar lopen een elektrische schok
te krijgen!
• De netkabel niet over scherpe kanten latenB hangen en uit de buurt houden van verhitte
voorwerpen en open vlammen. Trek de kabel enkel aan de stekker uit het stopcontact.
• De inbouw van een verliesstroomschakelaar met een nominale afvalstroom van niet meer dan 30
mA in de huisinstallatie biedt een bijkomende bescherming. Vraag raad aan uw elektro-installateur.
• Leg de kabel en de eventueel benodigde verlengkabel zodanig dat men er niet ongewild aan kan
trekken of erover kan vallen.
• Als een verlengkabel gebruikt wordt, moet deze voor het overeenkomstig vermogen geschikt zijn.
Anders kan het tot een oververhitting van de kabel en/of stekker komen.
• Dit apparaat is noch voor commercieel gebruik, noch voor gebruik in openlucht geschikt.
• Laat het apparaat tijdens het gebruik nooit onbewaakt achter.
• Kinderen kunnen de gevaren die in de verkeerde omgang met elektro-toestellen schuilen niet
herkennen.
Laat elektrische huishoudelijke apparatuur daarom nooit zonder toezicht door kinderen gebruiken.
• Trek de netstekker uit het stopcontact als het apparaat niet in gebruik is en voor elke reiniging.
• Opgelet! Het apparaat staat onder stroom zolang het op het stroomnet aangesloten is.
• Schakel het apparaat uit voordat u de stekker uit het stopcontact trekt.
• Het apparaat mag enkel gebruikt worden voor de doeleinden waarvoor het voorzien is.
• Er mogen enkel onderdelen van de fabrikant of van zijn plaatselijke verdeler gebruikt worden.
• Het apparaat nooit aan het netsnoer dragen.
BIJZONDERE VEILIGHEIDS INSTRUCTIES
VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
• Een verkeerd gebruik of een onjuiste behandeling kan tot storingen van het apparaat en
verwondingen bij de gebruiker leiden.
• Het apparaat mag enkel voor de voorziene doeleinden gebruikt worden. Bij een onjuist gebruik, of
bij een verkeerde hantering wordt geen aansprakelijkheid voor eventueel optredende schade
aanvaard.
• Gelieve voor de aansluiting op het net te controleren of het stroomtype en de netspanning
overeenkomen met de desbetreffende gegevens op het typeplaatje van het apparaat.
• Het apparaat en de netstekker niet in water of andere vloeistoffen onderdompelen. Als het
apparaat toch ooit in het water terechtkomt, onmiddellijk de stekker uittrekken en het apparaat bij
een vakman laten controleren alvorens het opnieuw te gebruiken. Anders bestaat levensgevaar
wegens het risico van een elektrische schok.
• Probeer nooit zelf om de behuizing te openen!
• Steek niet met voorwerpen in de binnenkant van de behuizing.
• Gebruik het apparaat niet als u natte handen heeft, op een vochtige vloer of als het apparaat nat
is.
• De netstekker nooit met natte of vochtige handen aanraken.
• De netkabel en de netstekker regelmatig op eventuele beschadigingen controleren. Bij
beschadigingen moeten de netkabel en de netstekker door een hersteller, resp. een bevoegde
technische dienst vervangen worden om gevaar te vermijden.
257
• De broodbakautomaat mag slechts worden gebruikt indien de bakvorm met ingrediënten in de
oven is geplaatst. Het apparaat gebruiken zonder iets in de oven te plaatsen kan tot
oververhitting van het apparaat leiden.
• De stekker uit het stopcontact trekken voordat de bakvorm uit het apparaat wordt gehaald.
• Verbrandingsgevaar! De bakvorm wordt zeer heet! Altijd ovenhandschoenen of pannenlappen
gebruiken om de bakvorm uit de oven te halen. Alle metalen gedeelten laten afkoelen alvorens
ze aan te raken.
• Geen bewegende delen aanraken!
• Het apparaat niet bewegen als ze met vloeistoffen is gevuld.
• Altijd een zekerheidsafstand van 5 cm rondom de oven vrijhouden indien de oven in gebruik is
en vlak daarna. Indien het apparaat in gebruik is, wordt de buitenkant heet. De lucht komende
uit de ontluchtingsgaten wordt sterk verhit.
• De onderdelen van de broodbakautomaat zijn niet vaatwasmachine bestendig en moeten dus
met de hand afgewassen worden (zie REINIGING EN ONDERHOUD).
• Laat het apparaat tijdens de werking niet zonder toezicht achter - ook niet tijdens de Timerwerking.
• Tijdens het gebruik het apparaat niet bedekken.
• Nooit in de buurt van ontvlambare materialen gebruiken: Brandgevaar!
• Haal het eten nooit uit de broodbakautomaat, wanneer het nog in gebruik is of wanneer de
stekker nog in het stopcontact zit.
• Moeilijk hanteerbare voedingsmiddelen, aluminiumfolie, verpakkingen en dergelijke mogen niet
in het apparaat geplaatst worden.
258
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 34
NL
NL
GESCHIKTHEID VAN HET APPARAAT
• Met deze broodbakautomaat
⇒ Kunnen kant en klare broodmengsels verwerkt worden. De recepten staan gewoonlijk op
of in de verpakking gedrukt.
⇒ Kan brood volgens de bijgevoegde recepten gebakken worden. De boekhandel biedt
vakboeken over dit thema aan. Deze broodbakautomaat beschikt daarbij over de
werkfasen kneden, rijzen en bakken.
⇒ Kan deeg gekneed worden (bv. pizza, pasta, gebak of broodjes)
⇒ Kan marmelade ingekookt worden.
⇒ Deze broodbakautomaat is geschikt voor het maken van brood met een totaal gewicht van
1.250 g. Nooit meer dan deze hoeveelheid aan ingrediënten, incl. vloeistof in de bakvorm
(2) doen.
OVER BROODAUTOMATEN
• Het voornaamste voordeel van deze broodautomaat is dat het kneden, het rijzen en het bakken
uitgevoerd wordt binnen een ruimtebesparende, onafhankelijke eenheid. Deze broodautomaat zal
steeds opnieuw heerlijk brood bakken, op voorwaarde dat de gebruiker de instructies volgt en
enkele basisprincipes begrijpt.
•
•
•
•
•
•
•
textuur te geven die kenmerkend is voor Frans brood.
OPMERKING: In deze mode kan het broodformaat niet gekozen worden.
SCHNELL (SNEL): Deze mode is vergelijkbaar met het KURZ-programma (KORT) doordat de
stappen korter zijn met het oog op een snellere bereidingstijd.
OPMERKING: In deze mode kan het broodformaat niet veranderd worden. De SCHNELL-Mode
(SNEL) is voor glutenvrije recepten.
VOLLKORN (VOLKOREN): Deze mode spreidt de kneed- en de rijsfase om betere resultaten te
verkrijgen met het lage glutengehalte van de volkorenbloem.
KUCHEN (CAKE): Programma voor het maken van cakedeeg. Opmerking: In deze mode kan de
kleur van de korst geregeld worden.
TEIG (DEEG): Voert alle stappen van het kneden en het rijzen uit, maar zonder de bakcyclus.
OPMERKING: De korstkleur en het formaat van het brood kunnen hier niet geregeld worden.
BAKKEN (BACKEN): Afzonderlijke bakcyclus. Goed voor het bakken van kant-en-klaar deeg enz.
MARMELADE: Meng- en verwarmingsprogramma, ideaal voor het maken van jam.
BROTMISCHUNG (BROODMENGSEL): Speciaal programma voor voorverpakte broodmengsels.
INGREDIENTEN
• STANDARD (STANDAARD): Dit is het programma dat getoond wordt als de machine voor het
eerst ingeschakeld wordt. Dit is een goed, algemeen programma voor wit of bruin brood. Voor de
meeste recepten wordt dit programma gebruikt.
• KURZ (KORT): Dit programma is korter en bakt het brood daarom sneller.
OPMERKING: In deze mode kan het broodformaat niet gekozen worden.
• FRANZÖSISCH (FRANS): Deze instelling is iets langer dan het STANDARD-programma
(STANDAARD) wegens de extra kneedbeurt en de rijstijd die vereist is om het brood een 'luchtige"
• De juiste selectie van de ingrediënten vormt het belangrijkste deel van het proces om brood te
maken. Pas gewoon deze eenvoudige regel toe. Beste ingrediënten - beste resultaten, slechte
ingrediënten - slechte resultaten. Bijvoorbeeld: Als goede gist, goed meel en koud water
samengevoegd en gemengd worden in een oude emmer zou het mengsel nog steeds rijzen! Niets
dat de broodautomaat doet, zal het deeg beletten om te rijzen. Als het brood dus niet rijst, is het
weinig waarschijnlijk dat het de schuld van de broodautomaat is. Het komt waarschijnlijk door de
ingrediënten. Om u tijd te besparen hebben we informatie opgenomen over elk belangrijk element
dat bij het broodbakken gebruikt wordt.
• MEEL: Bij het broodbakken is het belangrijkste element in de bloem de proteïne, gluten genaamd.
Dit is de natuurlijke agens die het deeg de capaciteit geeft zijn vorm te behouden en om het
kooldioxide die door de gist geproduceerd wordt, vast te houden. De term ‘sterk meel’ betekent dat
de bloem een hoog glutengehalte heeft. Het is vermoedelijk gemalen van harde tarwe en is
bijzonder geschikt voor het bakken van brood.
• BRUINE BLOEM (of HOEVEBLOEM): Bruine bloem bevat 85% van de tarwekorrel. Veel van het
zemelgedeelte van de tarwekorrel is verwijderd. Broden gemaakt van bruine bloem hebben de
neiging kleiner te zijn dan witte broden, vanwege het lager glutengehalte. Ze hebben gewoonlijk
meer smaak en textuur. Als u dit soort bloem koopt, zal het sterke, fijn gemalen type betere
resultaten geven in de broodautomaat.
• ZEMELVOLKOREN of VOLKORENBLOEM: Dit type bloem bevat alles van de oorspronkelijke
tarwekorrel, inclusief de zemelen; de harde buitenkant van de tarwe is een uitstekende bron van
vezels. Net zoals bij de bruine bloem, kunt u voor de broodautomaat beter een sterke, fijn
gemalen variëteit kiezen. De zemelen in de volkorenbloem remmen het vrijkomen van gluten af,
zodat het volkorenbrood de neiging heeft kleiner en vaster te zijn dan wit brood.
• GIST is het levend organisme dat zich in het deeg vermenigvuldigt. Het produceert
kooldioxidebellen die ervoor zorgen dat het deeg rijst. Voor broodbakautomaten is het het beste
om droge gist te gebruiken die men in zakjes kan kopen. Deze gist is niet afhankelijk van suiker
om te gisten, zodat het gemakkelijker is om het suikergehalte van uw brood zonder enige nadelige
effecten te verminderen. Vermijd gist in vlootjes of blikken, aangezien deze gist meestal minder
goede prestatie levert als de verpakking eenmaal geopend is. Zakjesgist is erg gevoelig voor
vocht. Houd gedeeltelijk gebruikte zachtjes dus niet langer bij dan een dag.
• ZOUT draagt natuurlijk bij tot de smaak van het brood, maar het kan ook gebruikt worden om een
bijzonder levendige gist te vertragen.
• BOTER (of vet) bevordert de smaak en maakt het brood zachter. Alternatieven voor boter zijn
margarine of olijfolie. Vermijd smeersels met een laag vetgehalte, aangezien die meestal slechts
40% vet bevatten en niet hetzelfde effect zullen hebben.
• SUIKER is een smaakversterker van het brood en helpt om de korst bruin te maken.
259
260
ACCESSOIRES
•
•
•
•
2 Kneedhaken (3)
1 Maatbeker (11)
1 Maatlepel (10)
De hoeveelheden voor de suiker, de olie en sommige andere ingrediënten in deze recepten zijn op
de volgende maatlepels gebaseerd:
Breed uiteinde
15 ml = eetlepel
Smal uiteinde
5 ml = theelepel
• De pan (2) moet behoorlijk in de machine gezet worden, zodat de aandrijfpennen behoorlijk
contact kunnen maken met de kneedschachten. Breng daarna de kneedhaken (3) aan. Het speelt
geen rol in welke richting ze draaien. Als u ze over de kneedschacht plaatst, draai ze dan tot ze op
hun plaats vergrendelen.
DE CONTROLES
• START/ STOP (12): Start het programma. Om het programma voortijdig te stoppen, moet u deze
toets gedurende 3 seconden ingedrukt houden. Daarna zal de machine gereset worden op
programma 1.
• FARBE (KLEUR) (13): Indrukken om een keuze te maken voor de korstkleur tussen licht, medium
& donker. De pijl op het LCD-scherm (16) zal de gekozen kleur aangeven.
OPMERKING: In het BREADMIX-Programma (BROODMENGSEL – voor kant en klare
broodmengsels) kan dit programma niet worden gekozen.
• GRÖßE (GROOTTE) (14): Kies tussen 2lb (ongeveer 1000 g) en 2.5lb (ongeveer 1250 g). De
kleine pijl zal bewegen en zal de door u gemaakte keuze aangeven.
• AUSWAHL (KEUZE) (15): Keuzetoets. Deze toets indrukken om elk programma te doorlopen.
• ZEIT (TIJD) (16): Instellen van de tijd (toenemend)
• ZEIT (TIJD) (17): Instellen van de tijd (afnemend)
DE PROGRAMMA’ S
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 35
NL
NL
Opmerking: De meeste zakjes gist hebben geen suiker nodig om actief te worden.
• WATER: Gebruik indien mogelijk zacht water, maar de broodbakautomaat zal ook goed brood
produceren met hard water. Er wordt veel over gedisputeerd welke temperatuur het water nu moet
hebben. Het antwoord is eenvoudig. Als u uw hand in het water steekt en het voelt koel aan, dan
is het goed. Het is niet nodig om het water eerst op te warmen. Als u bang bent dat het water te
koud zou zijn als het uit de kraan komt, laat het dan gewoon een uurtje in de keuken op
temperatuur komen voordat u het gebruikt. Als u het water opwarmt, zou het kunnen dat de gist
voortijdig rijst.
• ANDERE INGREDIËNTEN kunnen bijvoorbeeld zijn: gedroogd fruit, kaas, eieren, noten of
yoghurt, of andere graansoorten zoals roggebloem, maïsmeel, kruiden of specerijen. Er zijn een
aantal zaken waar u rekening mee moet houden om de beste resultaten te bereiken. Houd steeds
rekening met het vochtgehalte en pas de rest aan. Ingrediënten zoals kaas, melk en vers fruit
bevatten tamelijk veel water, wat het aspect van het afgewerkt brood zal beïnvloeden.
• In het begin kunt u best bij droge substituten blijven, zoals Parmezaanse kaas, gedroogd
melkpoeder of gedroogd fruit. Naarmate u beter vertrouwd raakt met de automaat, zult u instinctief
weten of het deeg te nat of te droog is en kunt u bloem of water tijdens het proces toevoegen.
Vergeet niet om rekening tehouden met het zoutgehalte van de ingrediënten die u toevoegt. Zout
kan de werking van de gist verminderen. Als de toegevoegde ingrediënten tot slot vochtig zijn,
zoals yoghurt of poederachtig, zoals gedroogde kruiden, kunnen ze aan het begin van het proces
bij het mengsel gevoegd worden. Voor ingrediënten zoals noten of gedroogd fruit is er een tijdstip
tijdens het bakproces waarop de automaat een bieptoon zal geven om u te waarschuwen dat het
tijd is om deze ingrediënten aan het deegmengsel toe te voegen. De verschillende bakfasen kunt
u in de tabel BAKFASENTIJD nalezen.
• OMGEVING: Naast de ingrediënten is ook de omgeving waarin het brood gebakken wordt van
belang. De broodautomaat zal goed werken binnen een breed bereik van temperaturen, maar er
zou een verschil van 15% in het broodformaat kunnen zijn tussen een zeer warme en een zeer
koude kamer. Zet uw broodautomaat niet op een tochtige plaats in huis. De automaat biedt het
deeg weliswaar enige bescherming tegen tocht, maar toch zijn er grenzen. Als de vochtigheid in
de kamer te hoog is, kan dit invloed hebben op het brood. Als algemene regel kan men stellen: Als
de kamer aangenaam aanvoelt voor u, zal ze ook aangenaam aanvoelen voor de broodautomaat..
HET BEWAREN VAN UW BROOD
• Thuis gebakken brood bevat geen kunstmatige bewaarmiddelen. Maar als u het brood in een
proper, luchtdicht recipiënt in de koelkast bewaart, kan het 5-7 dagen bewaard worden. Het brood
kan ook goed ingevroren worden, maar laat het brood dan eerst afkoelen voordat u het in een
polytheenzak verpakt en in de diepvriezer legt.
UW EERSTE BROOD
• Het volgende recept is bestemd voor een gewoon wit brood dat met de standaardinstelling wordt
gebakken. Zelfs als u gewoonlijk geen wit brood eet, raden wij ten zeerste aan om dit als eerste
brood te maken, omdat dit het gemakkelijkst is.
• Volg de stappen in de juiste volgorde zoals op de volgende pagina getoond wordt. Voor een brood
van 1000g/2lb heeft u de volgende ingrediënten nodig:
Water
310 ml
Sterke witte broodbloem
560 g
Suiker
2 TL
Boter of margarine
2 TL
Zout
2 TL
Gist (droge gist in zakjes) 2 1/2 TL (normaal gesproken 1 1/2 7g-zakje)
• Gebruik een goede keukenweegschaal om de bloem te wegen. Gebruik de meegeleverde
maatbeker (10) voor het afmeten van de vloeistof, of gebruik gelijk welke maatbeker met
aanduiding in ml.
261
VOOR DE EERSTE INGEBRUIKNAME
• Alle verpakkingsmaterialen verwijderen.
• Het apparaat moet voor het eerste gebruik gereinigd worden (zie REINIGING EN
ONDERHOUD).
• Bij het eerste gebruik kan een lichte rook- en geurontwikkeling ontstaan. Het gaat daarbij om
eventuele kleine restanten uit de fabriek die op het oppervlak van het toestel verbrand worden.
BEDIENING
• De bakvorm (2) door lichtjes tegen de klok in te draaien uit het apparaat halen. De twee
kneedhaken (3) op de aandrijfassen (4) op de bodem van de bakvorm (2) zetten. Gelieve u
ervan te vergewissen dat de kneedhaken (3) goed vastklikken.
• De ingrediënten in de bakvorm (2) vullen (zie hiervoor hoofdstuk INGREDIËNTEN en
RECEPTEN). Het is absoluut noodzakelijk dat de ingrediënten in de bakvorm (2) gevuld
worden voor de bakvorm (2) in de broodbakautomaat gezet wordt. Anders zou het apparaat
verontreinigd kunnen worden of zouden de verwarmingsstaven beschadigd kunnen worden.
• De ingrediënten in de bakvorm (2) overbrengen in de volgorde zoals in het recept is
aangegeven. Eerst de vloeistof erin gieten, daarna het meel, suiker en zout. Het zout het beste
aan de rand van het meel verdelen. Maak een kleine kuil in het meel voor de gist. Gelieve erop
te letten dat de gist niet met het zout of met de vloeistof in aanraking komt.
• De bakvorm (2) in het apparaat zetten. Gelieve erop te letten dat hij duidelijk hoorbaar
vastklikt. Deksel (6) sluiten.
• De netstekker (1) in een geschikt stopcontact steken.
• Het programma STANDARD (STANDARD) wordt aangegeven:
Baktijd: 3:30u
FARBE (KLEUR): middel
Grootte: 2 lb (1000g)
• Ander programma kiezen: Toets AUSWAHL (KEUZE) (15) indrukken tot het
programmanummer van het gewenst programma in het LCD-scherm (18) verschijnt.
• Gelieve eventueel ook met de toetsen GRÖßE (GROOTTE) (14) en FARBE (KLEUR) (13) de
gewenste instellingen te kiezen (zie hiervoor het hoofdstuk TABELLEN) .
• De ZEIT-functie (TIJD) kan nu ingesteld worden (zie Gebruik van deTimer).
• Toets START/STOP (12) indrukken. De toets begint nu het deeg op kamertemperatuur op te
warmen. Daarna beginnen de kneedhaken (3) het deeg te kneden.
• Nu begint de programmatijd te lopen. In het LCD-scherm (18) begint de aangegeven tijd af te
tellen. De broodbakautomaat voert nu de diverse werkfasen uit: kneden, rijzen en bakken volgens het gekozen programma.
• Bij de kneedprocedure zal het apparaat de ingrediënten enkele minuten door elkaar mengen.
Het is volledig normaal dat het apparaat tijdens de kneedprocedure tamelijk luidruchtig trilt.
• Daarna laat het apparaat het deeg rijzen. Tijdens deze tijd begint de gist te werken en kan het
gebeuren dat het kijkvenster (7) tijdens deze tijd wat beslaat.
• Als er eventueel rook uit het apparaat zou komen, het deksel (6) absoluut gesloten houden.
Stekker (1) uit het stopcontact trekken. In geen geval smeulend deeg in het apparaat met
water blussen! Er kan o.a. rook ontstaan als het deeg over de rand van de bakvorm (2) komt
en de verwarmingsspiraal raakt.
• Tijdens de werking het apparaat liefst gesloten laten om een optimaal bakresultaat te
verkrijgen. De bakprocedure kan door het kijkvenster (7) geobserveerd worden.
• Bij de programma's STANDARD (STANDAARD), KURZ (KORT), FRANZÖSISCH (FRANS),
VOLLKORN (VOLKOREN), TEIG (DEEG) en BROTMISCHUNG (BROODMENGSEL) klinkt na
1/3 van de tijd een signaaltoon (zie hoofdstuk TABELLEN). Dit is het juiste tijdstip om
ingrediënten zoals noten aan het brood toe te voegen. Het deksel (6) voorzichtig openen,
ingrediënten toevoegen en het deksel (6) sluiten. Let op voor opstijgende dampen!
262
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 36
NL
NL
• Na afloop van het ingesteld programma wordt in het LCD-scherm (18) 0:00 weergegeven. Het
brood is nu gebakken.
• De stekker (1) uit het stopcontact trekken.
• Deksel (6) openen. Bakvorm (2) met ovenhandschoenen uit het apparaat nemen.
Opgelet: De bakvorm (2) is erg heet! Gelieve weer op te letten voor opstijgende dampen.
• De bakvorm (2) op een hittebestendig oppervlak neerzetten, nooit op een tafelblad of op een
oppervlak in kunststof.
• Bakvorm (2) ongeveer 5 minuten in het apparaat laten afkoelen voor het brood uit de vorm (2)
gehaald wordt. Daarna de bakvorm (2) uit het apparaat halen. Lichtjes schudden tot het brood
loskomt.
• Het toestel houdt het gebakken brood een uur lang warm, als het niet vroeger uit het apparaat
gehaald wordt.
• Als de kneedhaken (3) nog in het brood zouden steken, kunnen deze met een stomp voorwerp
verwijderd worden. Gelieve een houten voorwerp te gebruiken om de antikleeflaag van de
kneedhaken (3) niet te beschadigen.
• Na een afkoeling van ongeveer 30 minuten kan het brood gegeten worden.
HET GEBRUIK VAN DE TIMER
• Het meest gangbaar gebruik van de timer is om 's nachts brood te bakken, zodat het 's morgens
klaar is. Als u het gewenst programma eenmaal geselecteerd heeft, druk dan op de toets ZEIT
(TIJD)
(16) op het bedieningspaneel en het cijfer op het scherm zal met 10 minuten toenemen.
Op deze manier kunt u het einde van het programma aanpassen volgens uw eigen behoeften. Het
is belangrijk te onthouden dat de tijd die op het scherm weergegeven wordt, de tijd is vanaf het
moment dat START/STOP (12) ingedrukt wordt tot het tijdstip waarop het brood klaar zal zijn.
Bijvoorbeeld: Als u na het kiezen van het gewenst programma de ZEIT (TIJD) (16) toets of de
ZEIT (TIJD) toets
(17) blijven indrukken tot op het scherm 5:00 staat.
Als u dan op START/STOP (13) drukt, zal het 5 uur zijn voor het brood klaar is. Als u nog een
keer op de toets ZEIT (TIJD)
(16) rechts - drukt en 8:10 op het scherm verschijnt, zal het brood
klaar zijn over 8 uur en 10 minuten. U kunt op de toetsen ZEIT (TIJD) (links/rechts) drukken om
snel tot de gewenste instelling te komen. Er kunnen maximaal 13 uur ingesteld worden.
• OPMERKINGEN: Als u eenmaal op START/STOP (12) gedrukt heeft, kunt u de timer niet meer
veranderen. Als u de timer moet resetten, druk de toets START/STOP (12) dan gedurende 3
seconden in. De machine zal gereset worden en daarna kunt u uw programma opnieuw selecteren
en de vertragingstijd overeenkomstig instellen. Opmerking: Doe dit niet als de eerste kneding al
gebeurd. Gebruik geen snel bedervende ingrediënten zoals melk of eieren als u de vertragingtimer gebruikt, aangezien deze kunnen bederven terwijl ze in de broodautomaat zitten (2). Het is
mogelijk om de vertragingstijd op minder dan de bereidingstijd in te stellen.
REINIGING EN ONDERHOUD
• Let hierbij ook zeker op de veiligheidsinstructies.
• Het toestel volledig laten afkoelen voordat u met de reiniging ervan begint.
• Eventueel de bakvorm (2) uit het apparaat halen en de kneedhaken (3) van de aandrijfassen
(4) nemen. De bakvorm (2) en de kneedhaken (3) zijn van een antikleeflaag voorzien.
Daardoor zijn ze gemakkelijker te reinigen. De bakvorm (2) en de kneedhaken (3) met een
zacht spoelmiddel en warm water reinigen.
• In geen geval bijtende reinigingsmiddelen, schuurmiddelen of krassende sponzen gebruiken!
Als de kneedhaken (3) verkorst zijn, of moeilijk van de aandrijfassen (4) losgemaakt kunnen
worden, de bakvorm (2) met warm water vullen. Na ongeveer 30 minuten nogmaals proberen.
Deze delen zorgvuldig drogen voordat ze terug in het apparaat gezet worden.
• De bakvorm (2) en de kneedhaken (3) zijn niet voor de vaatwasmachine geschikt!
• De bakvorm nooit in water dompelen. Dit kan de aan de onderkant van het apparaat
bevindende afsluitingen beschadigen.
• De bak en de behuizing met een vochtige doek afnemen en grondig afdrogen.
263
FREQUENT GESTELDE VRAGEN
• VR: De motor begon niet te werken toen ik op START/STOP (12) duwde.
A: Hij wordt verondersteld dat niet te doen. Alle programma's starten met een
voorverwarmingsfase die ervoor zorgt dat alle ingrediënten op de juiste temperatuur zijn voor
het proces begint.
• VR: De machine liet een bieptoon horen tijdens het proces.
A: Dit is het signaal dat aangeeft dat u andere ingrediënten zoals fruit of noten kunt toevoegen.
Sommige recepten vragen om extra ingrediënten. Raadpleeg het overeenkomstige recept
voor meer informatie.
• VR: Ik heb geprobeerd om meteen na het eerste brood nog een brood te maken, maar het
process wou niet beginnen.
A: De machine moet eerst grondig afkoelen voordat een ander brood gemaakt kan worden.
PROBLEEM
• Ingezakt brood: Het kan gebeuren dat het deeg eerst heel goed rijst en dan terug inzakt als het
bakproces begint. Meestal komt dit omdat het deeg niet sterk genoeg was. Omdat de gist gas
produceert, zal een zwak deeg een goede vorm behouden, maar zodra de gist tijdens het
bakproces gedood is, kan het brood inzakken onder zijn eigen gewicht. Het mengsel is te nat
waardoor het deeg te zwak is..
⇒ Teveel water/niet genoeg bloem. Dit zal het deeg dun maken. Het deeg moet zacht, maar
stevig zijn.
⇒ Sommige merken vereisen enige aanpassing aan de ingrediënten. Sommige types bloem
absorberen minder water dan andere soorten. Voeg in dit geval 50 g extra bloem toe om het
deeg dikker te maken.
• De gasbellen die door de gist geproduceerd worden, ontsnappen! Deeg zonder gluten is
zoals water zonder zeep; je kan er geen bellen mee maken. Het merk van witte bloem die u
gebruikt, bevat waarschijnlijk niet voldoende gluten om een goed deeg te maken.
• De gist is dood of uitgewerkt.
⇒ Bij gebruik van warm water kan het zijn dat de gist uitgewerkt is voor het rijsproces voltooid is.
Leidingwater is gewoonlijk goed. Wees bijzonder voorzichtig dat de gist niet in contact komt
met het water voordat het mengproces start. Dit is vooral belangrijk bij gebruik van de timer.
⇒ Controleer de vervaldatum op de gistpakjes. Als de vervaldatum dichtbij is, kunt u beter alvast
nieuwe kopen.
⇒ Vermijd om gist te gebruiken uit reeds geopende pakjes.
Gebruik telkens een nieuw zakje.
• Het brood is niet gerezen! Veel van de redenen waarom brood niet rijst, zijn hierboven
beschreven. Maar laat ons eerst de duidelijke redenen elimineren:
⇒ Volkorenbrood en bruin brood rijzen zelden even goed als wit brood.
⇒ Zorg ervoor dat u gist toegevoegt.
⇒ Een veel voorkomende fout is dat men theelepels zout verwart met eetlepels. De gist zal niet
goed werken als u teveel zout gebruikt heeft.
⇒ Zowel de bloem als de gist moeten in goede toestand verkeren.
⇒ Het is mogelijk dat het mengsel te droog was. Voeg indien nodig 1 eetlepel water toe aan het
mengsel. Als u voelt dat er meer gist nodig is, voeg dan een extra theelepel toe.
• Het brood is te hard gerezen en kleeft aan het deksel!
⇒ Dit wordt meestal veroorzaakt door een teveel aan gist, teveel water of bloem, of doordat men
vergeten is zout toe te voegen. Zout houdt de gist onder controle - zonder zout kan de gist het
brood te hard doen rijzen.
264
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 37
NL
NL
BIJLAGE - TABEL BAKFASETIJD
TECHNISCHE GEGEVENS
Bedrijfsspanning
Vermogensopname
:
:
AC 230V~ 50Hz
1000 Watt
Programmanummer
GARANTIE EN KLANTENDIENST
Alvorens onze apparaten de fabriek verlaten, worden ze aan een strenge kwaliteitscontrole
onderworpen. Indien niettegenstaande alle zorg tijdens de productie of tijdens het transport schade
ontstaan zou zijn, verzoeken wij u het apparaat terug te brengen naar uw verdeler. Naast de
wettelijke waarborg heeft de koper naar keuze recht op de volgende waarborgprestaties:
Wij bieden op het gekocht apparaat2 jaar waarborg die op de dag van de verkoop begint te lopen.
Binnen deze periode verhelpen we kostenloos alle defecten die toe te schrijven zijn aan materiaalof fabricagefouten, hetzij door herstelling, hetzij door omruiling.
Defecten die ontstaan zijn door een onjuist gebruik en door fouten die door ingrepen en
herstellingen van derden, of door de montage van vreemde onderdelen ontstaan zijn, vallen niet
onder deze garantie.
Programmanaam
1
2
3
4
STANDARD
KURZ
FRANZÖSISCH
SCHNELL
1:58
3:50
1:52
2.0 lb / 2.5 lb /
1,000 g 1,250g
3:30
Voorverwarming
3:40
20 min 17 min
-5 min
22 min
3 min
Roeren
3 min
3 min
3 min
3 min
Kneden1
2 min
2 min
2 min
2 min
21 min
Signaal bij
3:12
5 min
Kneden 2:
Verwarming bij 25ºC
13 min
Signaal bij
2:57
3:04
20 min
Signaal
bij 1:33
Rijzen 1
Verwarming aan/uit
bij 25ºC
45 min
-
45 min
-
Rijzen 2
19 min
7 min
26 min
7 min
Rijzen 3
46 min
26 min
51 min
27 min
Bakken
62 min 55 min
55 min
65 min
65 min
Warmhouden
60 min
60 min
60 min
Timerprogrammering
13 h
-
13 h
Conform
265
266
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 38
NL
NL
RECEPTEN
5
6
7
8
9
10
VOLLKORN
KUCHEN
TEIG
BACKEN
MARMELADE
BROTMISCHUNG
2.0 lb / 2.5 lb /
1,000 g 1,250g
3:40
3:30
40 min 37 min
3 min
2.0 lb / 2.5 lb /
1,000 g 1,250 g
2.0 lb /
1,000 g
2:00
3.5 min
Wit brood
Broodgewicht
Water
Zout
Suiker
Harde-tarwegriesmeel
Broodmeel
Gist
1:50
1:00
1:20
3:20
Frans Wit brood
Broodgewicht
Water
Zout
Broodmeel
Harde-tarwegriesmeel
Suiker
Droge gist
22 min 11 min
Verwarming:
15 min
3 min
-
45 min met
warmte
3 min
2 min
-
Rusttijd: 20
min
2 min
1250 g (2,5 lb)
500 ml
1,5 theelepel
1,5 theelepel
200 g
500 g
1 pakje
Programma: STANDARD (STANDAARD)
3:09
22 min -
1000 g (2 lb)
350 ml
1 theelepel
1 theelepel
150 g
350 g
3/4 pakje
1000 g (2 lb)
375 ml
1 theelepel
525 g
75 g
1 theelepel
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
550 ml
1,5 theelepel
700 g
100 g
1,5 theelepel
1 pakje
Programma: FRANZÖSISCH (FRANS)
2 min
20 min
Vruchtsignaal 1:49
13 min
16 min Vruchtsignaal
1:12
Beëindigd
13 min
Vruchtsignaal
2:45
45 min
45 min
19 min
45 min -
36 min
19 min
22 min -
40 min
62 min 55 min
80 min plus
60 min rusttijd
-
-60 min
56 min
60 min
60 min
-
60 min
60 min
13 h
13 h
13 h
13 h
Noten en rozijnenbrood
Tip: De rozijnen en de noten na het akoestisch signaal toevoegen (Tijdens de tweede kneedfase).
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Water of Melk
275 ml
350 ml
Margarine of boter
30 g
40 g
Zout
1/2 theelepel
3/4 theelepel
Suiker
1 eetlepel
2 eetlepels
Broodmeel
500 g
650 g
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Rozijnen
50 g
50 g
Gemalen walnoten
40 g
60 g
Programma: STANDARD
Italiaans Wit brood
Broodgewicht
Water
Zout
Plantaardige olie
Suiker
Broodmeel
Tarwegriesmeel
Droge gist
1000 g (2 lb)
375 ml
1 theelepel
1 eetlepel
1 theelepel
475 g
100 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
570 ml
1,5 theelepel
1,5 eetlepel
1,5 theelepel
650 g
150 g
1 pakje
Programma: STANDARD
267
268
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 39
NL
NL
Maanzaadbrood
Tip: Voor het laatste rijzen, het deksel kort openen, het deeg met water instrijken en daarna het maandzaad
verdelen. Het maanzacht zachtjes met de handen aanduwen.
Volkorenbrood
Broodgewicht
Water
Margarine of boter
Zout
Suiker
Broodmeel
Volkorenmeel
Droge gist
Broodgewicht
Water
Broodmeel
Tarwegriesmeel
Suiker
Zout
Gemalen maanzaad
Gemalen muskaatnoot
Boter
Gemalen Parmezaanse
kaas
Droge gist
1000 g (2 lb)
375 ml
500 g
75 g
1 theelepel
1 theelepel
50 g
1 snuifje
15 g
1250 g (2,5 lb)
570 ml
670 g
130 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
75 g
2 snuifjes
20 g
1 eetlepel
3/4 pakje
1,5 eetlepel
1 pakje
1000 g (2 lb)
350 ml
25 g
1 theelepel
1 theelepel
150 g
375 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
500 ml
30 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
200 g
550 g
1 pakje
Rozijnenbrood
Tip: De rozijnen of andere droge vruchten na het akoestisch signaal tijdens de 2de kneedfase toevoegen.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Water
275 ml
350 ml
Margarine of boter
30 g
40 g
Zout
1/2 theelepels
3/4 theelepel
Honing
1 theelepel
2 theelepels
Broodmeel
500 g
650 g
Kaneel
3/4 theelepel
1 theelepel
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Rozijnen/Gedroogde
vruchten
75 g
100 g
Programma: SCHNELL
Grofkorrelig brood
Broodgewicht
Water
Zout
Droog tarwezuurdeeg
Broodmeel
Suiker
Droge gist
Programma: KURZ
Karnemelkbrood
Broodgewicht
Karnemelk
Zout
Suiker
Broodmeel
Droge gist
1000 g (2 lb)
375 ml
1 theelepel
1 theelepel
500 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
500 ml
35 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
380 g
380 g
1 pakje
Programma: STANDARD
Programma: KURZ
Haverbrood
Broodgewicht
Water
Margarine of boter
Zout
Bruine suiker
Havervlokken
Broodmeel
Droge gist
1000 g (2 lb)
350 ml
25 g
1 theelepel
1 theelepel
270 g
270 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
550 ml
1,5 theelepel
1,5 theelepel
760 g
1 pakje
1000 g (2 lb)
300 ml
1 theelepel
25 g
500 g
1 theelepel
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
450 ml
1,5 theelepel
40 g
670 g
1,5 theelepel
1 pakje
Programma: FRANZÖSISCH
Aanwijzing: Het zuurdeeg verbetert de gesteldheid, de versheid en de smaak van het deeg. Het is zachter dan
roggezuurdesem.
Programma: FRANZÖSISCH
Grof wit brood
Broodgewicht
Melk
Margarine of boter
Zout
Suiker
Broodmeel
Droge gist
1000 g (2 lb)
275 ml
25 g
1 theelepel
1 theelepel
500 g
3/4 pakje
Uienbrood
Broodgewicht
Water
Zout
Suiker
Gebakken uien
Broodmeel
Droge gist
1250 g (2,5 lb)
350 ml
30 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
650 g
1 pakje
1000 g (2 lb)
350 ml
1 theelepel
1 theelepel
50 g
540 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
500 ml
1,5 theelepel
1 theelepel
75 g
760 g
1 pakje
Programma: SCHNELL
Programma: STANDARD
269
270
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 40
NL
Zoet brood
Broodgewicht
Verse melk
Margarine of boter
Eieren
Zout
Honing
Broodmeel
Droge gist
NL
Grofkorrelig bruin brood
Tip: De kruiden kunnen ofwel in hun geheel of geplet toegevoegd worden. Voor de laatste rijsbeurt, het deksel
kort openen. Het deeg met water bevochtigen den haver of gierst toevoegen, lichtjes met de hand indrukken.
1000 g (2 lb)
275 ml
25 g
2
1 theelepel
2 eetlepels
500 g
3/4 pakje
250 g (2,5 lb)
400 ml
35 g
4
1,5 theelepel
3 eetlepels
700 g
1 pakje
1000 g (2 lb)
25 g
1
1250 g (2,5 lb)
35 g
1
150 g
1 theelepel
1 theelepel
630 g
s1 pakje
200 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
780 g
1,5 pakje
Roggebrood
Broodgewicht
Water
Gedroogd zuurdesem
Zout
Roggemout
Roggemeel
Broodmeel
Gist
1000 g (2 lb)
1/2 pakje
350 ml
1/2 theelepel
1 theelepel
250 g
250 g
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
3/4 pakje
450 ml
1 theelepel
1,5 theelepel
340 g
340 g
1,5 pakje
Programma: VOLLKORN
Broodgewicht
Water
Roggemeel
Tarwevolkorenmeel
Speltmeel
Bietensiroop
Pimentkorrels
Koriander
Gemalen nootmuskaat
Gedroogd zuurdesem
Droge gist
Programma: SCHNELL
Aardappelbrood
Broodgewicht
Margarine of boter
Eieren
Geplette gekookte
aardappelen
Zout
Suiker
Broodmeel
Droge gist
1000 g (2 lb)
350 ml
1 theelepel
25 g
1 theelepel
3/4 theelepel
500 g
1 pakje
1000 g (2 lb)
350 ml
1/2 pakje
1 theelepel
10 g
300 g
200 g
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
450 ml
3/4 pakje
1,5 theelepel
15 g
400 g
260 g
1,5 pakje
Brood met appel en walnoten
Eieren
Melk
Olie
Suiker
Gemalen en geraspte Granny Smith appelen
Gehakte walnoten
Meel
Natriumbicarbonaat
Bakpoeder
Zout
Nootmuskaat
Kaneel
Programma: Basisprogramma
Gedroogd zuurdesem is geconcentreerd en is in pakjes van 15 g verkrijgbaar.
Tarwe-Grahambrood
Broodgewicht
Water
Zout
Boter of margarine
Honing
Azijn
Tarwevolkorenmeel
Droge gist
1250 g (2,5 lb)
450 ml
220 g
220 g
220 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
1,5 theelepel
2 snuifjes
3/4 pakje
1 pakje
Programma: STANDARD
Programma: SCHNELL
Zuurdesembrood
Broodgewicht
Gedroogd zuurdesem
Water
Broodkruiden
Zout
Roggemeel
Broodmeel
Droge gist
1000 g (2 lb)
350 ml
170 g
170 g
170 g
1 theelepel
1/4 theelepel
1/4 theelepel
1 snuifje
1/2 pakje
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
550 ml
1 theelepel
30 g
1,5 theelepel
1 theelepel
700 g
1,5 pakje
2
40 ml
4 eetlepels
1 kop
2 koppen
1 kop
380 g
1 theelepel
1 theelepel
1/2 theelepel
1/2 theelepel
1/2 theelepel
Programma: SCHNELL
Iers sodabrood
Karnemelk
Eieren
Kummel
Meel
Suiker
Natriumbicarbonaat
Zout
Rozijnen
Programma: VOLLKORN
370 ml
2
1 theelepel
500 g
1/2 kop
1 eetlepel
1/2 theelepel
1 kop
Programma: KURZ
271
272
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 41
NL
NL
Brood met bananen en noten
Melk
Olie
Geschilde en geplette bananen
Eieren
Suiker
Donkerbruine suiker
Gehakte walnoten
Meel
Natriumbicarbonaat
Zout
Ahorn volkorenbrood
Broodgewicht
Margarine of boter
Ahornsiroop
Broodmeel
Droge gist
250 ml
4 theelepels
2 koppen
4
1/2 kop
1/2 kop
1 kop
380 g
1 theelepel
1 theelepel
Yoghurt volkorenbrood
Broodgewicht
Water of melk
Yoghurt
Zout
Suiker
Azijn
Tarwevolkorenmeel
Droge gist
250 ml
4
1/3 theelepel
1/4 kop
1 theelepel
300 g
120 g
5 theelepels
Pollenbrood
Broodgewicht
Water
Margarine of boter
Zout
Suiker
Tarwepollen
Tarwekiemen
Tarwekiemen
Tarwevolkorenmeel
Droge gist
VOLKORENBRODEN
1000 g (2 lb)
500 ml
30 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
1,5 theelepel
550 g
200 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
700 ml
50 g
2 theelepels
2 theelepels
2 theelepels
750 g
300 g
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
300 ml
200 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
1 eetlepel
700 g
1 pakje
Granenbrood
Broodgewicht
Water
Tarwevolkorenmeel
Roggevolkorenmeel
Grof gemalen rogge
onrijpe gemalen spelt
Gemalen Boekweit
Zonnebloempitten
Pompoenpitten
Lijnzaad
Sesam
Zout
Honing
Gedroogd zuurdesem
Droge gist
Beiers volkorenbrood
Tip: In plaats van kummel kan ook 1/2 theelepel (5 g) koriander, venkel of anijs gebruikt worden.
1000 g (2 lb)
300 ml
400 g
125 g
1 theelepel
1 theelepel
1250 g (2,5 lb)
360 ml
570 g
150 g
1,5 theelepel
2 theelepels
100 g
1/2 pakje
3/4 pakje
150 g
3/4 pakje
1 pakje
1000 g (2 lb)
350 ml
30 g
1 theelepel
1 theelepel
75 g
50 g
1 eetlepel
400 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
500 ml
40 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
100 g
70 g
1,5 eetlepel
650 g
1 pakje
1000 g (2 lb)
450 ml
175 g
175 g
50 g
50 g
50 g
35 g
35 g
1 eetlepel
1 eetlepel
1 theelepel
1 theelepel
1/2 pakje
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
650 ml
250 g
250 g
70 g
70 g
70 g
50 g
50 g
1,5 eetlepel
1,5 eetlepel
1,5 theelepel
1,5 theelepel
3/4 pakje
1,5 pakje
Programma: VOLLKORN
Programma: VOLLKORN
Broodgewicht
Water
Tarwevolkorenmeel
Roggenvolkorenmeel
Zout
Suiker
Middelgrote gekookte en
geplette aardappelen
Gedroogd zuurdesem
Droge gist
1000 g (2 lb)
250 ml
150 g
1 theelepel
1 theelepel
3/4 eetlepel
500 g
3/4 pakje
Programma: STANDARD
Programma: KURZ
Zeven granenbrood
Broodgewicht
Water
Margarine of boter
Zout
Suiker
Azijn
Volkorenmeel
7-granenvlokken
Droge gist
1250 g (2,5 lb)
1,5 theelepel
2 theelepels
260 g
1 pakje
Programma: STANDARD
Programma: KURZ
Korenbrood
Melk
Eieren
Olie
Suiker
Zout
Meel
Maïsmeel
Bakpoeder
1000 g (2 lb)
1 theelepel
1,5 theelepel
540 g
3/4 pakje
Programma: VOLLKORN
Programma: VOLLKORN
273
274
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 42
NL
NL
Speltbrood
Tip: Het deksel van het apparaat voor de laatste rijsbeurt kort openen. Het zoutbrood met warm water
bevochtigen, de spelt of de havervlokken verdelen en dan de zaadjes lichtjes met de hand induwen.
Bierbrood
Broodgewicht
Water
Bier
Tarwevolkorenmeel
Boekweitmeel
Speltvolkorenmeel
Zout
Sesam
Zwarte mout
(Barley mout)
Droge gist
Gedroogd zuurdesem
Broodgewicht
Karnemelk
Speltvolkorenmeel
Roggevolkorenmeel
Grof gemalen spelt
Zonnebloempitten
Zout
Suiker
Gedroogd zuurdesem
Droge gist
1000 g (2 lb)
400 ml
230 g
180 g
180 g
75 g
1 theelepel
1 theelepel
3/4 pakje
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
500 ml
280 g
230 g
180 g
100 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
1 pakje
1 pakje
1000 g (2 lb)
200 ml
200 ml
230 g
180 g
180 g
1 theelepel
50 g
5g
1250 g (2,5 lb)
225 ml
225 ml
280 g
180 g
180 g
1,5 theelepel
75 g
10 g
3/4 pakje
3/4 pakje
1 pakje
1 pakje
Programma: STANDARD
Programma: STANDARD
100% tarwebrood
Broodgewicht
Water
Zout
Honing
Tarwevolkorenmeel
Droge gist
VERSCHILLENDE BAK-LEKKERNIJEN
1000 g (2 lb)
350 ml
1 theelepel
1 theelepel
540 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
500 ml
1,5 theelepel
2 theelepels
760 g
1 pakje
1000 g (2 lb)
400 ml
180 g
230 g
1250 g (2,5 lb)
450 ml
180 g
280 g
10 g
1 theelepel
75 g
3/4 pakje
3/4 pakje
15 g
1,5 theelepel
100 g
1 pakje
1 pakje
Gekleurd ontbijtbrood
Tip: De knapperige Müsli kan door Chocolademüsli of door een andere müslisoort vervangen worden.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Melk
250 ml
330 ml
Broodmeel
425 g
570 g
Suiker
1,5 eetlepel
2 eetlepels
Zout
1 theelepel
1,5 theelepel
Gedroogde en grof
gesneden pruimen
15 g
20 g
Knapperige müsli
50 g
75 g
Kokosvlokken
< 3/4 eetlepel
<1 eetlepel
Boter
25 g
35 g
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Programma: VOLLKORN
Bruin brood
Broodgewicht
Water
Roggevolkorenmeel
Tarwevolkorenmeel
Zwarte mout
(Barley mout)*
Zout
Zonnebloempitten
Donkere bietensiroop
Droge gist
Programma: SCHNELL
Rum-Rozijnen- en notenbrood
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
Melk of Water
280 ml
Rum 40%
1 eetlepel
Boter
30 g
Tarwevolkorenmeel
500 g
Sparrenhoning
2 eetlepels
Zout
1 theelepel
Volle walnootkernen*
40 g
Schwartau rumrozijnen* 50 g
Droge gist
3/4 pakje
Programma: VOLLKORN
* geeft het binnenste van het brood een donkere kleur.
Zuiver tarwevolkorenbrood
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
Water
350 ml
Zout
1 theelepel
Plantaardige olie
1 eetlepel
Honing
3/4 theelepel
Bietensiroop
3/4 theelepel
Tarwevolkorenmeel
500 g
Echte tarwegluten
3/4 eetlepel
Droge gist
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
550 ml
1,5 theelepel
1 eetlepel
1 theelepel
1 theelepel
760 g
1 eetlepel
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
350 ml
1 eetlepel
40 g
650 g
3 eetlepel
1,5 theelepel
60 g
75 g
1 pakje
Programma: SCHNELL
* Deze ingrediënten na het eerste akoestische signaal toevoegen.
Programma: VOLLKORN
275
276
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 43
NL
Yoghurtbrood
Broodgewicht
Water of Melk
Yoghurt
Zout
Suiker
Broodmeel
Droge gist
NL
1000 g (2 lb)
250 ml
150 g
1 theelepel
1 theelepel
500 g
3/4 pakje
Kruidenbrood
Broodgewicht
Karnemelk
Zout
Boter
Suiker
Broodmeel
Verse, fijn gehakte
peterselie of andere
gemengde kruiden
Droge gist
1250 g (2,5 lb)
300 ml
200 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
700 g
1 pakje
Programma: STANDARD
Frans honingbrood
Broodgewicht
Water
Zout
Olijfolie
Honing
Broodmeel
Harde-tarwemeel
Droge gist
1000 g (2 lb)
325 ml
1 theelepel
2 eetlepels
1,5 eetlepel
450 g
75 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
450 ml
1,5 theelepel
1,5 eetlepel
3/4 eetlepel
600 g
100 g
1 pakje
1000 g (2 lb)
200 ml
30 g
1
1 theelepel
1 theelepel
125 g
500 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
300 ml
40 g
1
1,5 theelepel
1,5 theelepel
200 g
700 g
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
550 ml
1,5 theelepel
20 g
1,5 theelepel
760 g
1,5 eetlepel
3/4 pakje
2 eetlepels
1 pakje
Programma: STANDARD (onmiddellijk bakken)
Rijstbrood
De rijst in sterk gezouten water koken en in water laten afkoelen. Het kookwater bewaren en zoals hieronder
beschreven gebruiken.
Tip : In de plaats van rijstwater kan ook melk gebruikt worden.
Er kunnen 2 – 3 eetlepels rozijnen en 1 theelepel kaneel aan toegevoegd worden.
Er kan geen groot brood gebakken worden, aangezien het brood dan te kleverig wordt.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Rijstwater
300 ml
350 ml
Broodmeel
540 g
650 g
Ronde rijstkorrels ruw gewicht
50 g
75 g
Suiker
1 theelepels
3 theelepels
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Program: SCHNELL
Kwarkbrood
Broodgewicht
Water of melk
Margarine of boter
Volle eieren
Zout
Suiker
Korrelige kwark
Broodmeel
Droge gist
1000 g (2 lb)
375 ml
1 theelepel
10 g
1 theelepel
500 g
Programma: SCHNELL
Programma: STANDARD
Amarettobrood
Tip: In de plaats van amandelblaadjes kunt u ook gemalen amandelen gebruiken. De Amaretto kan door melk of
water vervangen worden.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Melk of water
200 ml
250 ml
Amaretto
75 ml
100 ml
Broodmeel
500 g
650 g
Suiker
1 eetlepel
2 eetlepels
Zout
1/1 theelepels
3/4 theelepel
Boter
30 g
40 g
Amandelblaadjes
75 g
100 g
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Programma SCHNELL
Wortelbrood
Broodgewicht
Water
Boter
Broodmeel
Dun gesneden wortelen*
Zout
Suiker
Droge gist
1000 g (2 lb)
275 ml
25 g
500 g
60 g
1 theelepel
1 theelepel
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
350 ml
30 g
650 g
90 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
1 pakje
* Het is ook mogelijk om wortelsap te maken en aan de hierboven aangegeven hoeveelheid toe te voegen.
Programma: STANDARD
Eierenbrood
Tip: De eieren in een maatbeker kloppen tot de nodige hoeveelheid bereikt is. Het brood onmiddellijk bakken en
vers eten.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Water
375 ml
550 ml
Broodmeel
525 g
700 g
Zout
1 theelepel
1,5 theelepel
Suiker
1 theelepel
1,5 theelepel
Zonnebloempitten
35 g
50 g
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Programma: STANDARD
277
278
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 44
NL
NL
Zonnebloempittenbrood
Tip: De zonnebloempitten na het eerste akoestisch signaal toevoegen. Er kunnen ook pompoenpitten gebruikt
worden. Als de pitten kort aangebraden worden, is de smaak intensiever.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Water
375 ml
550 ml
Boter
30 g
40 g
Broodmeel
525 g
700 g
Zout
1 theelepel
1,5 theelepel
Suiker
1 theelepel
1,5 theelepel
Zonnebloempitten
235 g
50 g
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Kruidenbrood
Broodgewicht
Water
Gedroogd zuurdesem
Broodmeel
Zout
Suiker
Koriander
Venkel
Anijs
Droge gist
Programma: STANDARD
Programma: STANDARD
1000 g (2 lb)
350 ml
260 g
400 g
1 theelepel
1250 g (2,5 lb)
550 ml
320 g
450 g
1,5 theelepel
50 g
50 g
1,5 theelepel
3/4 pakje
60 g
60 g
21 theelepels
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
450 ml
3/4 pakje
660 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
3/4 theelepel
3/4 theelepel
3/4 theelepel
1,5 pakje
Frans kruidenbrood
Tip: De hoeveelheid knoflookteentjes kan verviervoudigd worden als ze in reen gesneden worden en daarna
lichtbruin gebakken worden in boter. Als ze afgekoeld zijn, bij de andere ingrediënten voegen. De smaak is dan
beter. Het zout kan ook door kruidenzout vervangen worden.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Water
350 ml
480 ml
Broodmeel
525 g
700 g
Harde-tarwemeel
75 g
100 g
Suiker
1 theelepel
1,5 theelepel
Zout
1 theelepel
1,5 theelepel
Gehakte peterselie,
dille en waterkers
1,5 eetlepel
2 eetlepels
Geperste knoflookteentjes 2 stuks
3 stuks
Boter
1215 g
20 g
Droge gist
1 pakje
1,5 pakje
Brood met vijgen en walnoten
Tip: Als verse walnoten gebruikt worden, waarbij de huid van de noten nog zacht is, smaakt het brood lichtjes
bitter, maar zeer lekker en past uitstekend bij nieuwe wijn.
Broodgewicht
Water
Broodmeel
Roggemeel
Zout
Fijn gesneden gedroogde
vijgen
Gehakte walnoten
Honing
Droge gist
1000 g (2 lb)
350 ml
1/2 pakje
500 g
1 theelepel
1 theelepel
1/2 theelepel
1/2 theelepel
1/2 theelepel
1 pakje
Programma: STANDARD
Programma: SCHNELL
Huwelijksbrood
Tip: Als de weergavetimer1:30 aangeeft, een kleine aarden pot nemen met 5 cm doormeter en daarmee een klein
gat in het midden van het brood drukken. Daarna het brood bakken. Het kleine gat kan na het bakken met zout
gevuld worden. Dit is een origineel geschenk voor een huwelijk, bij een verhuis of voor andere gelegenheden.
Peper-amandelbrood
Tip: Dit partybrood smaakt beter met kwarkkaas. Het is veel lichter. Als het vaster moet zijn, slechts de helft van
de hoeveelheid gist gebruiken.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Water
325 ml
450 ml
Broodmeel
500 g
700 g
Zout
1 theelepel
1,5 theelepel
Suiker
1 theelepel
1,5 theelepel
Boter
15 g
20 g
Geroosterde
amandelblaadjes
75 g
100 g
Groene peperkorrels
1 eetlepel
1 eetlepel
Droge gist
1 pakje
1,5 pakje
Broodgewicht
Karnemelk
Water
Roggemeel
Roggenvolkorenmeel
Broodmeel
Suiker
Gedroogd zuurdesem
Droge gist
1000 g (2 lb)
250 ml
150 ml
175 g
175 g
225 g
1 theelepel
3/4 pakje
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
330 ml
200 ml
240 g
240 g
300 g
1,5 theelepel
1 pakje
1,5 pakje
Programma: STANDARD
Programma: STANDARD
Korenbrood
Tip: Dit deeg is uitstekend geschikt voor broodjes. Het SNEL of DEEG-programma gebruiken om de broodjes te
maken. In de oven bakken.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Water
300 ml
400 ml
Boter
25 g
30 g
Broodmeel
540 g
700 g
Korengriesmeel
60 g
80 g
Gesneden zure appelen
met schil
1
1
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Programma: STANDARD
279
280
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 45
NL
Pompoenbrood
Broodgewicht
Pompoenpuree*
Broodmeel
Zout
Suiker
Boter
Pompoenpitten
Droge gist
NL
1000 g (2 lb)
300 ml
500 g
1 theelepel
1 theelepel
25 g
50 g
3/4 pakje
Courgettebrood
Tip: Dit brood is bijzonder smakelijk als het warm met wat olijfolie gegeten wordt.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Water
50 g
75 g
Broodmeel
500 g
750 g
Fijn gesneden rauwe
courgettes
300 g
450 g
Zout
1 theelepel
1,5 theelepel
Suiker
1 theelepel
1,5 theelepel
Droge gist
3/4 pakje
1 pakje
Programma: STANDARD
1250 g (2,5 lb)
400 ml
650 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
30 g
100 g
1 pakje
Programma: STANDARD
* De pompoenpuree uit zuurzoet gemarineerde pompoenen maken. De aangegeven hoeveelheid gebruiken.
Ansjovisbrood
Tip: In de plaats van appel kan ook dezelfde hoeveelheid fijn gesneden augurken gebruikt worden. Het brood is
bijzonder smakelijk als het met kruidenboter opgediend wordt. Het is een bijzondere verrassing voor elk
broodbuffet.
Broodgewicht
Water
Tarwevolkorenmeel
Tarwevolkoren
Fijn gehakte ansjovisfilets
Rode appel met schil, ontpit
en in plakjes gesneden
Olijfolie
Droge gist
1000 g (2 lb)
325 ml
500 g
75 g
8
1250 g (2,5 lb)
440 ml
700 g
100 g
11
1
1,5 eetlepel
1 pakje
1,5
2 eetlepels
1,5 pakje
Programma: STANDARD
Programma: SCHNELL
Wijnbouwersbrood
Broodgewicht
Water
Droge witte wijn
Tarwevolkorenmeel
Roggenvolkorenmeel
Zout
Bruine suiker
Varkensreuzel
Zachte en klein gesneden
wijnblaadjes
Fijn gesneden look
Grof gehakte walnoten
Gedroogd zuurdesem
Droge gist
BROODRECEPTEN MET BAKMENGELINGEN
1000 g (2 lb)
150 ml
150 ml
400 g
125 g
1 theelepel
1 theelepel
20 g
1250 g (2,5 lb)
150 ml
180 ml
570 g
150 g
1,5 theelepel
1,5 theelepel
30 g
1 eetlepel
1 eetlepel
2 eetlepels
1/2 pakje
3/4 pakje
2 eetlepels
2 eetlepels
3 eetlepels
3/4 pakje
1 pakje
Als de fabrikant van de bakmengeling niets anders aangeeft, het EXPRESS programma gebruiken als
bakmengelingen gebruikt worden.
Ciabatta
Tip: Het deeg kan met het programma TEIG bereid worden. Broodjes vormen en aansluitend bakken.
Broodgewicht
Lauwwarm water
Ciabatta bakmengeling
Droge gist
1000 g (2 lb)
375 ml
1 eetlepel
1 theelepel
1 theelepel
3/4 theelepel
2,5 eetlepels
100 g
475 g
3/4 pakje
1000 g (2 lb)
310 ml
625 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
375 ml
750 g
1 pakje
Programma: BROTMISCHUNG
Zuurbrood
Broodgewicht
Lauwwarm water
Gedroogde bakmenging
Droge gist
Programma: VOLLKORN
Pizzabrood
Broodgewicht
Water
Olijfolie
Zout
Suiker
Oregano
Parmezaanse kaas
Korengriesmeel
Broodmeel
Droge gist
Frankisch hespenbrood
Tip: Bij het programma DEEG kan gekozen worden of een brooddeeg of een broodje gemaakt moet worden. Met
meel inwrijven en in de bakoven bakken op 200°C.
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
1250 g (2,5 lb)
Karnemelk
350 ml
450 ml
Roggemeel
300 g
400 g
Broodmeel
200 g
260 g
Zout
1 theelepel
1,5 theelepel
Fijn gesneden doorregen
ham
75 g
100 g
Gedroogd zuurdesem
1/2 pakje
3/4 pakje
Droge gist
1 pakje
1,5 pakje
1000 g (2 lb)
375 ml
600 g
1 pakje
1250 g (2,5 lb)
450 ml
750 g
1,5 pakje
Programma: BROTMISCHUNG
1250 g (2,5 lb)
570 ml
1 eetlepel
1,5 theelepel
1,5 theelepel
1 theelepel
3,5 eetlepels
150 g
650 g
1 pakje
Roggevolkorenbrood
Broodgewicht
Lauwwarm water
Roggevolkoren
bakmengeling
Droge gist
1000 g (2 lb)
425 ml
1250 g (2,5 lb)
550 ml
600 g
1 pakje
750 g
1,5 pakje
Programma: BROTMISCHUNG
Programma: SCHNELL
281
282
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 46
NL
Grof bruin brood
Broodgewicht
Lauwwarm water
Grof bruin brood
bakmengeling
Droge gist
NL
1000 g (2 lb)
375 ml
1250 g (2,5 lb)
450 ml
600 g
1 pakje
750 g
1,5 pakje
Vakantiebrood
Broodgewicht
Water
Melk
Olie
Zout
Suiker
Broodmeel
Gehakte walnoten
Gekonfijte vruchten
Droge gist
Programma: BROTMISCHUNG
Fijn gevlochten vlecht
Broodgewicht
Lauwwarm water of Melk
Ciabatta bakmengeling
Droge gist
1000 g (2 lb)
310 ml
625 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
375 ml
750 g
1 pakje
Sandwichbrood
Broodgewicht
Water
Margarine of boter
Zout
Melkpoeder
Suiker
Broodmeel
Droge gist
1250 g (2,5 lb)
220 ml
4
6 eetlepels
6 eetlepels
2,5 theelepel
1,5 theelepel
620 g
3/4 pakje
1000 g (2 lb)
210 ml
3
3 eetlepels
3 eetlepels
2 theelepels
460 g
75 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
460 ml
2,5 eetlepels
2,5 theelepels
2,5 theelepels
5 eetlepels
620 g
3/4 pakje
Volkoren sandwichbrood
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
Water
450 ml
Tarwevolkorenbrood
500 g
Melkpoeder
2 eetlepels
Zout
2 theelepels
Margarine of boter
2 eetlepels
Honing
3 eetlepels
Droge gist
3/4 pakje
75 g
75 g
1250 g (2,5 lb)
450 ml
4 eetlepels
1,5 theelepel
1,5 eetlepel
110 g
110 g
2,5 theelepel
580 g
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
570 ml
620 g
2,5 eetlepels
2,5 theelepels
2,5 eetlepels
4 eetlepels
3/4 pakje
Programma: BROTMISCHUNG
DEEGVOORBEREIDING
Deeg kan met het programma TEIG (DEEG) van de broodbakmachine bereid worden. Daarna kan verder met het
deeg gewerkt worden en kan het in de oven gebakken worden.
Tijdens de 2de kneedfase de ingrediënten toevoegen als het akoestisch signaal weerklinkt. In het programma
TEIG (DEEG) is er geen verschil in de bakfasen. We geven de hoeveelheden aan die bereid kunnen worden.
Programma: KURZ
Zeer zoet brood
Broodgewicht
Water
Eieren
Olie
Suiker
Zout
Broodmeel
Rozijnen
Droge gist
1000 g (2 lb)
340 ml
2 eetlepels
2theelepels
2 theelepels
4 eetlepels
500 g
3/4 pakje
Programma: BROTMISCHUNG
Programma: KURZ
Brood met kaneel, rozijnen en noten
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
Water
330 ml
Olie
3 eetlepels
Kaneel
1 theelepel
Donkere bruine suiker
11/3 eetlepel
Rozijnen
80 g
Noten
80 g
Zout
2 theelepels
Broodmeel
460 g
Droge gist
3/4 pakje
1250 g (2,5 lb)
180 ml
300 ml
4 eetlepels
3 theelepels
6 eetlepels
580 g
110 g
110 g
3/4 pakje
Programma: KURZ
Programma: SCHNELL
Brood met bessen en walnoten
Broodgewicht
1000 g (2 lb)
Melk
190ml
Eieren
3
Boterolie
5 eetlepels
Suiker
5 eetlepels
Zout
2 theelepels
Citroenschil
1 theelepel
Broodmeel
500 g
Droge gist
3/4 pakje
Gedroogde bessen of
kersen
60 g
Gehakte walnoten
60 g
1000 g (2 lb)
150 ml
230 ml
3 eetlepels
2,5 theelepel
5 eetlepels
460 g
80 g
80 g
3/4 pakje
Frans stokbrood
Deegformaat
Water
Gedroogd zuurdesem
Zout
Suiker
Broodmeel
Harde-tarwemeel
Droge gist
1250 g (2,5 lb)
270 ml
4
4 eetlepels
4 eetlepels
2,5 theelepel
580 g
100 g
3/4 pakje
NORMAAL
375 ml
25 g
1 theelepel
1 theelepel
552 g
75 g
3/4 pakje
GROOT
550 ml
50 g
1/2 theelepel
1/2theelepel
700 g
100 g
1 pakje
Programma: TEIG
Als het deeg klaar is in 2-4 delen verdelen en lange repen vormen. 30-40 minuten laten rusten. Een reeks van
schuine snitten op het oppervlak aanbrengen en het brood in de oven bakken.
Programma: KURZ
283
284
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 47
NL
Volkorenpizza
Deegformaat
Water
Zout
Olijfolie
Tarwevolkorenmeel
Tarwekorrels
Droge gist
NL
NORMAAL
150 ml
1/2 theelepel
2 eetlepels
300 g
1 eetlepel
1/2 pakje
Kerststol
Ingrediënten voor een kerststol
Gewicht
Melk
Botercrème
Eieren
Rum
Broodmeel
Suiker
Gekonfijte citroenschil
Gekonfijte sinaasappelschil
Rozijnen
Zout
Kaneel
Droge gist
GROOT
225 ml
1 theelepel
3 eetlepels
450 g
1,5 eetlepel
3/4 pakje
Programma: TEIG
Het deeg uitrollen en in ronde vorm brengen. Gedurende 10 minuten laten rusten
Pizzasaus en de ingrediënten over het deeg verdelen.
Gedurende 20 minuten bakken.
Koffiekoeken
Deegformaat
Melk
Zout
Eigeel
Boter of margarine
Broodmeel
Suiker
Droge gist
NORMAAL
170 ml
1/4 theelepel
1
10
350 g
35 g
1/2 pakje
GROOT
225 ml
1/21 theelepel
1
20 g
450 g
50 g
3/4 pakje
Programma: TEIG
Het deeg uit het reservoir nemen en in stolvorm brengen. Op 180°C (160°C in een convectieoven) gedurende 1
uur – 1 uur en 15 min bakken.
Brioche
Ingrediënten voor
Eieren
Met water of melk
vullen tot
Boter of margarine
Zout
Suiker
Broodmeel
Droge gist
Programma: TEIG
Het deeg uit het reservoir nemen en kneden.
Een ronde of hoekige vorm vormen en de volgende vullingen toevoegen.
Gesmolten boter
2 eetlepels
Suiker
75 g
Gemalen kaneel
1 theelepel
Gemalen noten
60 g
Glazuur zoveel als nodig is
100g
125 ml
125 g
1
3 eetlepels
500 g
100 g
50 g
25 g
100 g
1 snuifje
2 snuifjes
2 pakje
3 eetlepels
100 g
1,5 theelepel
90 g
9 stuks
1
12 stuks
2
225 ml
55 g
1/2theelepels
40 g
400 g
3/4 pakje
300 ml
75 g
3/4 theelepel
50 g
540 g
1 pakje
Het deeg uit het reservoir nemen, kneden en verdelen.
Uit elk deel een kleine en een grote kogel vormen.
De grote kogel in de ingevette briochevorm leggen. De kleine kogel er bovenop plaatsen. Laten rijzen tot het
volume verdubbeld is.
Een ei met wat suiker mengen en de brioches bestrijken en aansluitend bakken.
De boter op het deeg verdelen.
Suiker, kaneel en noten in een schaal mengen en op de boter verdelen.
Het deeg gedurende 30 minuten op een warme plaats laten rusten en daarna bakken.
Croissants
Deegformaat
Eieren
Met melk of water vullen tot
Boter
Zout
Suiker
Broodmeel
Droge gist
Krakelingen
Deegformaat
NORMAAL
GROOT
Water
200 ml
300 ml
Zout
1/4 theelepel
1/2 theelepel
Broodmeel
360 g
540 g
Suiker
1/2 theelepel
3/4 theelepel
Droge gist
1/2 pakje
3/4 pakje
1 licht geklopt ei
Grofkorrelig zout om te verdelen.
Alle ingrediënten behalve het ei en het grofkorrelig zout in het reservoir doen.
14 stuks
1
225 ml
60 g
1 theelepel
2 eetlepels
400 g
3/4 pakje
Programma: TEIG
Programma: TEIG
Als het akoestisch signaal weerklinkt en de weergave 0:00 verschijnt op de START/STOP-toets drukken.
De oven op 230°C voorverwarmen.
Het deeg in delen verdelen en een lange, dunne rol met elk deel vormen.
De krakelingen vormen en op een ingevette bakplaat leggen. Daarna met het geklopt ei instrijken en dan het zout
verdelen.
De krakelingen op 200°C gedurende 12 – 15 minuten in een voorverwarmde oven bakken.
285
Het deeg uit het reservoir halen, kneden, daarna laten rusten en nogmaals kneden.
Het deeg afdekken en gedurende 30 minuten in de koelkast leggen.
Het deeg tot een rechthoek vormen en gesmolten boter erover verdelen (niet op de kanten). Het deeg drie keer
vouwen (zoals een brief). Deze procedure drie keer herhalen.
Het deeg in een kunststofzak doen en minstens 1 uur of een nacht in de koelkast leggen.
Het deeg in een rechthoek uitrollen en in 9 (18) vierkanten snijden. Elk vierkant diagonaal doorsnijden.
286
BA123-04-PT/PL/NL
1/9/04
2:02 PM
Page 48
NL
Gistrollen
Rollen
Melk
Zout
Water
Boter
Volledig ei
Broodmeel
Suiker
Droge gist
NL
MARMELADE
9 stuks
100 ml
3/4 theelepel
30 ml
30 g
1
350 g
1,5 eetlepel
1/2 pakje
12 stuks
200 ml
1 theelepel
45 ml
45 g
1+1 eierdooier
450 g
2 eetlepels
3/4 pakje
Het is gemakkelijk om met de broodbakmachine marmelade te maken.
Verse, rijpe vruchten wassen. Appels, peren, perziken en andere vruchten met een harde pel schillen. Steeds
precies de aangegeven hoeveelheden gebruiken, aangezien deze speciaal op het marmeladeprogramma
afgestemd zijn. Anders kan de marmelade te vroeg koken of overkoken.
De vruchten wegen en in kleine stukjes snijden max. 1cm).
2:1 gelerende suiker in de opgegeven hoeveelheid toevoegen. In geen geval normale suiker of 1:1 gelerende
suiker toevoegen, aangezien de marmelade anders niet dik genoeg is.
De vruchten met de suiker vermengen en het programma starten. Het programma verloopt volledig automatisch.
Na 1 uur en 20 minuten weerklinkt het akoestisch signaal en kan de marmelade in bokalen gevuld worden. De
bokalen goed sluiten.
Programma : TEIG
Aardbeienmarmelade
Gewassen en gereinigde verse
aardbeien, ofwel in kleine stukjes
gesneden of gepureerd
900 g
2:1 gelerende suiker
500 g
Citroensap
1 eetlepel
Het deeg in willekeurige vormen of als volgt voor kaneelrollen bewerken:
Vulling
Gesmolten boter/
Margarine
Suiker
Gemalen kaneel
Glazuur naar believen
50 g
50 g
1/1 theelepels
100 g
100 g
3/4 theelepel
Het deeg uit het reservoir halen en goed doorkneden.
Op een met meel bestrooid werkvlak tot een rechthoek uitrollen en de botercrème op het deeg verdelen Suiker
en kaneel mengen en op de boter verdelen.
Van de brede kant beginnend uitrollen. De kanten goed invouwen.
De rollen in stukken snijden en op een bakblik leggen zodat ze elkaar niet raken.
Gedurende 40 minuten laten rusten.
Gedurende 20(25 minuten op 190°C in een voorverwarmde bakoven bakken.
Met glazuur bestrijken terwijl ze nog warm zijn.
Vlokkenrollen
Ingrediënten voor
Water
Zout
Boter of margarine
Zuiver lecithinepoeder*
Broodmeel
Havervlokken
Suiker
Droge gist
9 stuks
325 ml
1 theelepel
30 g
5g
400 g
75 g
1 theelepel
3/4 pakje
Alle ingrediënten in het reservoir met een kunststofspatel vermengen.
Het programma MARMELADE kiezen en starten.
De suikerresten op het reservoir met een schraper verwijderen.
Als het akoestisch signaal weerklinkt, het reservoir met handschoenen uit het apparaat halen.
Marmelade in de bokalen vullen en goed sluiten.
Bessenmarmelade
Ontdooide diepvriesbessen
2:1 gelerende suiker
Citroensap
950 g
500 g
Alle ingrediënten in het reservoir met een kunststofspatel vermengen.
Het programma MARMELADE kiezen en starten.
De suikerresten op het reservoir met een schraper verwijderen.
Als het akoestisch signaal weerklinkt, het reservoir met handschoenen uit het apparaat halen.
Marmelade in de bokalen vullen en goed sluiten.
12 stuks
430 ml
1,5 theelepel
40 g
8g
600 g
100 g
1,5 theelepel
1 pakje
Sinaasappelmarmelade
Geschilde en dun gesneden sinaasappels
Geschilde en dun gesneden citroenen
2:1 gelerende suiker
Programma: TEIG
Het deeg uit het reservoir nemen als het programma beëindigd is.
Het deeg kneden en rollen vormen die opnieuw gekneed moeten worden.
Op 200 °C in een voorverwarmde oven bakken.
* Zuivere lecithine is een natuurlijke emulgator die het volume van het brood vergroot, het zachte deel zachter en
lichter maakt en het langer vers houdt.
287
900 g
100 g
500 g
De sinaasappels en de citroenen schillen en in stukken snijden.
De suiker toevoegen en alle ingrediënten in het reservoir met een kunststofspatel vermengen.
Het programma MARMELADE kiezen en starten.
De suikerresten op het reservoir met een schraper verwijderen.
Als het akoestisch signaal weerklinkt, het reservoir met handschoenen uit het apparaat halen.
Marmelade in de bokalen vullen en goed sluiten.
288