CombiSteel 7466.0085 Handleiding

Type
Handleiding
03/2017
NEDERLANDS: Handleiding voor installatie, gebruik en
onderhoud
ETE523...ETE523X...ETE5...ETE5X...
ETG5...ETE7...ETE7X...ETG7...ETE10...
ETE10X...ETG10
EASYair
3
Inhoud
1. INSTALLATIE 5
1.1 Algemene waarschuwingen en veiligheidsvoorschriften ����� 5
1.2 Plaatsing ���������������������������������������������������������������������������� 9
1.3 Wateraansluiting ��������������������������������������������������������������10
1.4 Aansluiting op de afvoer ����������������������������������������������������11
1.5 Aansluiting voor wasmiddel �����������������������������������������������11
1.6 Elektrische aansluiting ������������������������������������������������������12
1.7 Gasaansluiting (alleen voor gasovens) �����������������������������14
1.8 Afvoer van de rookgassen �������������������������������������������������� 16
1.9
Bedrijfswaarden van gasovens (alleen voor de versies op gas)
17
1.10
Afstelling van de vergrendelingspen van de deur �������������18
1.11 Inbedrijfstelling en keuring van de oven ������������������������� 18
2. KOKEN 21
2.1 Legende van de pictogrammen ������������������������������������������21
2.2 Schermafbeelding Home ����������������������������������������������������23
2.3 De interactie met het touchscreen �������������������������������������23
2.4 Handmatig kookproces ������������������������������������������������������24
2.4a Kookmethodes: convectie, combi en stoom ����������������������25
2.4b Warmhoudmodus - HOLD ������������������������������������������������� 27
2.4c Modus roken �������������������������������������������������������������������27
2.4d Modus bericht �����������������������������������������������������������������28
2.4e Het kookproces starten en stoppen ����������������������������������29
2.5 Gepersonaliseerde kookprogramma’s ��������������������������������29
2.6 Een kookprogramma creëren ���������������������������������������������30
2.7 Een kookprogramma opslaan ���������������������������������������������31
2.8 Een kookprogramma wijzigen ��������������������������������������������33
2.9 Kopiëren, verplaatsen, hernoemen en wissen ��������������������33
2.10 Een programma vanaf het menu selecteren ���������������������34
2.11 De interfaces RecipeTuner �����������������������������������������������36
2.12 Servicemodus Rack Control����������������������������������������������36
2.12a Gebruik van de functie Rack Control ������������������������������� 37
2.12b Een nieuw programma RackControl creëren �������������������40
2.13
Gebruik van de functie EasyService in RackControl �������������� 41
2.14 De geprogrammeerde start ����������������������������������������������42
2.15 De kernsonde en het kookproces ΔT ��������������������������������43
2.16 Advies voor de kookprocessen: braden, grillen, bakken ���43
2.16a Advies voor het kookproces: uniforme resultaten ����������44
2.16b Advies voor het kookproces: vacuümkoken en
pasteurisatie ������������������������������������������������������������������44
4
3. Menu FUNCTIES 45
3.1 WASSEN ����������������������������������������������������������������������������45
3.2 KOELING ����������������������������������������������������������������������������47
3.3 SERVICE ����������������������������������������������������������������������������47
3.3.1 CONFIGURATIE ��������������������������������������������������������������� 48
3.3.1a Datum en Tijd ���������������������������������������������������������������48
3.3.1b Systeeminformatie ��������������������������������������������������������48
3.3.1c Taal �������������������������������������������������������������������������������48
3.3.1d Verlichting ��������������������������������������������������������������������48
3.3.1e Volume zoemer �������������������������������������������������������������48
3.3.2 WEERGAVE LOG ��������������������������������������������������������������49
3.3.3 GEAVANCEERDE DIENSTEN ���������������������������������������������49
3.3.4
IMPORTEREN / EXPORTEREN �������������������������������������������49
4. ONDERHOUD en REINIGING 50
4.1 AFVOER VOCHTIGHEID ������������������������������������������������������50
4.2 REINIGING VAN DE RUIT �����������������������������������������������������50
4.3 REINIGING VAN HET LUCHTFILTER������������������������������������51
5. CONTROLES VOORBEHOUDEN AAN EEN ERKENDE
TECHNICUS 51
5.1 HERSTEL WERKING VEILIGHEIDSTHERMOSTAAT �������������� 51
5.2 THERMISCHE BEVEILIGING VAN DE MOTOR ����������������������52
5.3 ZEKERINGEN ���������������������������������������������������������������������52
5.4 VLAMBEVEILIGING ������������������������������������������������������������52
5.5 RESERVEONDERDELEN �������������������������������������������������������52
6. BESCHRIJVING ALARMEN 53
7. ELEKTRISCHE SCHEMA’S 54
7.1 ETE523(W): ZSE2252���������������������������������������������������������54
7.2 ETE5(W) - ETE5X(W) - ETE523X(W) : ZSE2253 ������������������55
7.3 ETE7(W) - ETE7X(W) - ETE10(W) : ZSE2254 ����������������������56
7.4 ETG5(W): ZSE2255 ������������������������������������������������������������57
7.5 ETG7(W) - ETG10(W) : ZSE2256 ����������������������������������������58
8. VERWIJDERING VAN HET APPARAAT 59
Beste klant,
Hartelijk dank voor uw voorkeur en de aankoop van één van onze producten�
Deze oven maakt deel uit van een gamma van elektrische apparaten ontworpen voor de
catering� Deze ovens combineren een hoog gebruiksgemak, ergonomie en controle van het
kookproces in een aangenaam en modern design� De oven heeft een garantie tegen eventuele
fabricagefouten met een duur van 12 maanden vanaf de datum van de verkoopfactuur� De
garantie dekt de normale werking van de oven en omvat geen verbruiksmaterialen (lampen,
pakkingen, enz�) en defecten die worden veroorzaakt door installatie, slijtage, onderhoud,
reparatie, onjuiste ontkalking en reiniging, geknoei en oneigenlijk gebruik�
5
1. INSTALLATIE
1.1 Algemene waarschuwingen en veiligheidsvoorschriften
• Lees deze handleiding
aandachtig voorafgaand
aan de installatie en de
inbedrijfstelling van de
oven, omdat de tekst
belangrijke aanwijzingen
bevat met betrekking tot
de veiligheid tijdens de
installatie, het gebruik en
het onderhoud van het
apparaat�
• Bewaar deze handleiding
zorgvuldig en op een
gemakkelijk toegankelijke
plaats voor de raadpleging
door de operatoren�
• In geval de oven van
eigenaar verandert, moet
altijd ook de handleiding
worden meegeleverd;
wanneer nodig kan een
nieuwe kopie worden
aangevraagd aan de
erkende dealer of
rechtstreeks aan de
fabrikant�
• Controleer, direct na
de verwijdering van
de verpakking, of het
apparaat intact is en geen
transportschade vertoont�
Onder geen beding mag
een beschadigd apparaat
geïnstalleerd en in bedrijf
worden gesteld; neem
in geval van twijfel
onmiddellijk contact
op met de technische
servicedienst of uw
erkende dealer
• Het verpakkingsmateriaal
is potentieel gevaarlijk,
moet derhalve buiten
bereik van kinderen en
dieren gehouden worden
en correct en volgens de
plaatselijke regelgeving
verwijderd worden�
• Controleer vóór de
installatie van de
apparatuur dat de
systemen voldoen aan de
regelgeving van kracht in
het land van gebruik en
aan de aanduidingen op
het typeplaatje�
• Een installatie of een
onderhoud niet in
overeenstemming met
de aanduidingen van de
handleiding kan leiden tot
schade, letsel of dodelijke
ongevallen�
• De installatie, het
buitengewone
onderhoud en de
reparatiewerkzaamheden
6
van de apparatuur
moeten uitsluitend
worden uitgevoerd door
professioneel bekwaam
personeel, volgens
de instructies van de
fabrikant�
• Tijdens de montage
van het apparaat is de
doorgang of het verblijf in
het werkgebied van niet
bij de installatie betrokken
personen niet toegestaan�
• Het apparaat is ontworpen
voor het koken van
levensmiddelen in
gesloten omgevingen en
moet uitsluitend voor deze
functie gebruikt worden:
ieder ander gebruik is
oneigenlijk en gevaarlijk
en moet derhalve
vermeden worden�
• Het apparaat moet
uitsluitend gebruikt
worden door personeel
dat naar behoren is
opgeleid voor zijn gebruik�
Om risico’s op ongevallen
of beschadiging van het
apparaat te voorkomen,
is het van fundamenteel
belang dat het personeel
regelmatig nauwkeurige
instructies ontvangt
inzake de veiligheid�
• Het apparaat mag niet
gebruikt worden door
personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke
of geestelijke vermogens
of door personen zonder
ervaring en kennis, tenzij
ze onder toezicht staan
of instructies verkrijgen
met betrekking tot het
gebruik van het apparaat
van een persoon die
verantwoordelijk is voor
hun veiligheid�
• Het apparaat moet in een
goed geventileerde ruimte
worden geplaatst om te
voorkomen dat er in de
lucht van de ruimte van
installatie een overmatige
verzameling ontstaat van
stoffen die schadelijk zijn
voor de gezondheid�
• Kinderen moeten onder
toezicht staan om ervoor
te zorgen dat ze niet met
het apparaat spelen of het
gebruiken�
• Tijdens de werking moet
aandacht worden besteed
aan de hete gedeeltes
van het externe oppervlak
van het apparaat die,
onder onder normale
bedrijfsomstandigheden,
een temperatuur van
meer dan 60°C kunnen
7
hebben�
• Het gebruik van
gehoorbescherming
door de gebruiker is niet
noodzakelijk omdat het
geluidsdrukniveau van
de oven lager is dan 70
dB(A)�
• In geval van defecten of
een gestoorde werking
moet het apparaat
uitgeschakeld worden;
neem voor de eventuele
reparatie uitsluitend
contact op met een
technisch servicecentrum
dat erkend is door de
fabrikant en eis dat
er alleen originele
reserveonderdelen
gebruikt worden�
• Alvorens enige ingreep
voor installatie of
onderhoud uit te voeren,
moet het apparaat
worden ontkoppeld van de
elektriciteitsvoorziening�
• Ingrepen, geknoei
of niet uitdrukkelijk
goedgekeurde wijzigingen,
die niet overeenstemmen
met de inhoud van deze
handleiding, doen de
garantie vervallen�
• Plaats in de nabijheid
van de oven geen andere
warmtebronnen zoals
bijvoorbeeld friteuses of
kookplaten�
• Plaats of gebruik in de
nabijheid van het apparaat
geen ontvlambare stoffen�
• In geval het apparaat
gedurende lange tijd niet
gebruikt wordt, moeten
de voeding van water,
elektriciteit en gas worden
afgesloten�
• Controleer, voorafgaand
op de inbedrijfstelling
van het apparaat, dat alle
delen van de verpakking
verwijderd zijn; verwijder
de verpakking in
overeenstemming met
de van kracht zijnde
regelgeving�
• Elke wijziging van
de installatie van het
apparaat die noodzakelijk
mocht blijken, moet
worden goedgekeurd
en uitgevoerd worden
door bevoegd technisch
personeel�
• Het apparaat is uitsluitend
bestemd voor een
professioneel gebruik�
• Op de bedrading van de
apparatuur mag geen
enkel type wijziging
8
worden toegepast�
• De niet-naleving van
de bovenstaande
waarschuwingen kan de
veiligheid van zowel de
apparatuur als van uzelf
in gevaar brengen�
• Let op bij het openen
van de deur wanneer
de ovenkamer warm
is� GEVAAR VOOR
BRANDWONDEN !!
• Bij het uit de oven
verwijderen van de
kookplaten of roosters
moeten de handen
worden beschermd met
speciekehittebestendige
handschoenen�
• Tijdens de werkzaamheden
voor de reiniging van de
ovenkamer moeten een
beschermende bril en
geschikte handschoenen
gebruikt worden�
• OPGELET: de vloer rondom
de oven zou glad kunnen
zijn�
• Het typeplaatje verstrekt
belangrijke technische
informatie: deze
informatie is essentieel
voor het aanvragen van
ingrepen voor onderhoud
of reparatie van de
apparatuur; derhalve
wordt aanbevolen om het
plaatje niet te verwijderen,
te beschadigen of te
wijzigen�
• De versies op gas van
de oven voldoen aan de
essentiële eisen van de
Richtlijn Gas 2009/142/
EG en zijn dus voorzien
van een certicaat van
EG-typeonderzoek,
afgegeven door een
aangemelde instantie�
• De apparatuur voldoet
aan de essentiële eisen
van de Machinerichtlijn
2006/42/EG�
• De apparatuur voldoet
aan de essentiële
eisen van de Richtlijn
Elektromagnetische
Compatibiliteit 2014/30/
EG�
• De apparatuur voldoet aan
de essentiële eisen van
de Richtlijn Laagspanning
2014/35/EG�
9
1.2 Plaatsing
De apparaten zijn ontworpen om geïnstalleerd te worden in gesloten
ruimten, mogen niet gebruikt worden in de open lucht en mogen niet
worden blootgesteld aan de weersomstandigheden�
De voor de installatie van de oven bestemde plaats moet beschikken
over een stevige, vlakke en horizontale ondergrond die het gewicht
van zowel het geheel van het apparaat/steun als van de lading met de
maximale capaciteit kan ondersteunen�
Het apparaat moet verpakt op zijn houten pallet vervoerd worden naar
de plaats van installatie�
De verplaatsing moet plaatsvinden met een pallettruck, met de nodige
voorzichtigheid om het kantelen van de oven te voorkomen� Ook aan het
einde van zijn levensduur moet de oven op een pallet worden geladen en
verplaatst met maximale voorzichtigheid om kantelgevaar te voorkomen�
Het apparaat moet in een goed geventileerde ruimte worden geplaatst
om te voorkomen dat er in de lucht
van de ruimte van installatie een
overmatige verzameling ontstaat
van stoffen die schadelijk zijn voor
de gezondheid�
Alle voor de verpakking gebruikte
materialen zijn compatibel met het
milieu; deze kunnen zonder gevaar
bewaard worden of verwijderd
volgens de van kracht zijnde
regelgeving�
De oven moet vlak geplaatst
worden: voor het aanpassen van de
hoogte van de stelvoetjes te werk
gaan, met behulp van een waterpas,
zoals aangegeven in Afb. 1
Oneffenheden of hellingen van enig
belang kunnen de werking van de oven negatief beïnvloeden�
Verwijder alle beschermfolie vanaf de externe panelen van het apparaat,
langzaam en voorzichtig om te voorkomen dat er lijmresten achterblijven�
Controleer dat de openingen en gleuven voor aanzuiging of afvoer van
de warmte op geen enkele wijze belemmerd worden�
De oven moet alleen op een stabiele ondersteuning geïnstalleerd worden�
Verwijder het apparaat uit de verpakking, controleer of het intact is en
plaats het op de plek van gebruik� Let daarbij op het niet op of tegen
muren, schotten, tussenwanden, keukenmeubels of bekledingen van
ontvlambaar materiaal te plaatsen�
Afb. 1
10
Het wordt aanbevolen om de geldende regelingen voor brandbeveiliging
strikt na te leven�
Er moet aan alle kanten een minimale afstand van 50 mm bewaard
worden tussen de oven
en de wanden of andere
apparatuur� We raden aan
om een vrije ruimte van
500 mm te laten tussen de
linkerkant van de oven en
de overeenkomstige wand
van de ruimte (Afb. 2) om
de installatie van de oven
en het latere onderhoud te
vereenvoudigen�
Het is raadzaam om, met
een jaarlijkse frequentie en
in overeenstemming met
de toepasselijke normen, het periodieke onderhoud van de ovens door
een erkende technicus te laten uitvoeren; bij deze gelegenheid zullen alle
controles worden verricht met betrekking tot de werking van de elektrische
onderdelen (tellers, elektronische componenten, elektromagnetische
kleppen, verwarmingselementen, motoren, koelventilatoren, enz�) en de
mechanische controles inzake de werking van de deuren, scharnieren,
mechanische sloten en pakkingen�
1.3 Wateraansluiting
De druk van het water moet
maximaal (600 KPa) 6 bar
zijn� Indien de waterdruk van
het distributienet hoger dan
deze waarde mocht zijn, is het
noodzakelijk om stroomopwaarts
van de oven een drukverlager te
installeren�
Voor een correcte werking van de
oven moet de minimale waterdruk
hoger zijn dan 1,5 bar
De oven heeft één ingang voor de
aansluiting op het waternet (1)�
Er wordt aanbevolen om altijd een Afb.3
1
Afb.2
11
waterontharder/waterontkalker te installeren om de waterhardheid aan
de ingang van het apparaat naar waarden tussen 8° en 10° f te brengen�
Laat vóór de aansluiting een voldoende hoeveelheid water stromen om
eventuele ijzerdeeltjes uit de leiding te verwijderen�
Sluitdeleiding“Water”aanophetspeciekedistributienetvankoud
waterenzorgdaarbijvoordeplaatsingvaneenafsluitkraaneneenlter.
Zorg ervoor dat de afsluitkraan geplaatst wordt op een plaats en op een
zodanige wijze dat op ieder gewenst moment een eenvoudige bediening
door de operator mogelijk is�
Opgelet: in geval van een defect van de toevoerleiding van het water
moet deze met een nieuwe leiding vervangen worden en mag de oude
leiding niet hergebruikt worden�
1.4 Aansluiting op de afvoer
De oven is uitgerust met een
inrichting voor de waterafvoer;
deze bevindt zich onder aan de
achterzijde van het apparaat en
heeft een buis met een diameter
van 32 mm�
Sluit de uit de afvoerinrichting
stekende buis aan (Afb. 4, ref.
A)� We raden aan om de buis in
ieder geval te verbinden met een
open trechter
1.5 Aansluiting voor wasmiddel
Voor de correcte start van de wasprocessen
moet de oven worden aangesloten op de
jerrycan met wasmiddel� Voor deze aansluiting
moet de witte slang voor het wasmiddel in de
jerrycan gestoken worden� De slang bevindt zich
linksonder van de oven (afb.5)�
Afb. 4
A
Afb. 5
12
1.6 Elektrische aansluiting
Het elektrische systeem, zoals voorgeschreven door de van kracht
zijnderegelgeving,moetwordenuitgerustmeteenefciënteaarding.De
elektrische veiligheid van het apparaat kan alleen gegarandeerd worden
in aanwezigheid van een elektrisch systeem dat voldoet aan de normen�
Voordat de elektrische aansluiting tot stand wordt gebracht, moet
gecontroleerd worden of de waarden voor spanning en frequentie van
het elektriciteitsnet overeenkomen met de behoeften van het apparaat
zoals aangegeven op het typeplaatje (Afb. 6)�
Voor de directe aansluiting op
het voedingsnet moet tussen het
apparaat en het net een voorziening
geïnstalleerd worden, aangepast
op basis van de belasting, die
de ontkoppeling waarborgt e
waarvan de contacten een zodanige
openingsafstand hebben dat een
volledige ontkoppeling mogelijk
is onder de omstandigheden van de overspanningscategorie III, in
overeenstemming met de installatienormen; ook deze voorziening moet
geplaatst wordt op een plaats en op een zodanige wijze dat op ieder
gewenst moment een eenvoudige bediening door de operator mogelijk is�
Plaats de hoofdschakelaar, waarop de stekker van de voedingskabel
moet worden aangesloten, in de stand 0 (nul)� Laat door professioneel
bekwaam personeel controleren dat de sectie van de kabels van het
stopcontact geschikt is voor de door het apparaat opgenomen vermogen�
Schroef de bevestigingsschroeven
van de linkerwand van de oven
los en verwijder deze (Afb.7)� De
exibele kabel moet vervaardigd zijn
van polychloropreen of synthetische
elastomeer onder een gelijkwaardige
oliebestendige mantel� Gebruik een
kabel met een sectie die geschikt is
voor de belasting van elk apparaat,
zoals aangegeven in de tabel (tab. 1)�
Voer de voedingskabel door het gat
van de kabelwartel die zich links aan
de achterkant van de oven bevindt�
Afb. 6
Afb. 7
13
Sluit de kabel aan op het
klemmenbord volgens de
aanduidingen van tab. 2
Blokkeer de kabel met de
kabelwartel�
De voedingsspanning van de
functioneren machine moet niet
meer dan ±10% afwijken van de
nominale spanningswaarde�
De apparatuur moet worden opgenomen in een equipotentiaal
systeem waarvan de doeltreffendheid gecontroleerd moet
worden in overeenstemming met de bepalingen van de
geldende regelgeving�
Voor de aansluiting is er onder het frame een klem aanwezig,
gemarkeerd met het symbool van Afb. 8, waarop een kabel met
een minimale doorsnede van 10 mm² moet worden aangesloten�
Voor de op gas functionerende ovens moet eerst ook de
gasaansluiting van het apparaat voltooid worden voordat het zijwand
van de oven gehermonteerd wordt; bij elektrische ovens kan de wand
teruggeplaatst worden na het voltooien van de elektrische aansluiting�
Model ELEKTR. ETE523 ETE523X ETE5 ETE5X ETE7 ETE7X ETE10 ETE10X
Gewicht 53 53 75 75 105 105 110 110
Spanning 1N 230V 3N 400V 3N 400V 3N 400V 3N 400V 3N 400V 3N 400V 3N 400V
Frequentie (Hz) 50/60 50/60 50/60 50/60 50/60 50/60 50/60 50/60
Opgenomen vermogen
(kW)
3.3 4.8 6.3 7.7 9.6 12.6 12.6 17.3
Minimale doorsnede
voedingskabel (mm2)3 x 1.5 5 x 1.5 5 x 1.5 5 x 1.5 5 x 1.5 5 x 2.5 5 x 2.5 5 x 4
Model GAS ETG5 ETG7 ETG10
Gewicht 120 130 160
Spanning 1N 230V 1N 230V 1N 230V
Frequentie (Hz) 50/60 50/60 50/60
Opgenomen vermogen
(kW)
0.3 0.6 0.6
Minimale
kabeldoorsnede
(mm2)3 x 1.5 3 x 1.5 3 x 1.5
tab. 1
Afb.8
Elektrische ovens Gasovens
L1 L2 L3 N L N
Tussen fase en
moet er een
potentiaalverschil
van 230 V zijn�
tab. 2
14
1.7 Gasaansluiting (alleen voor gasovens)
Let op:
De oven wordt in de fabriek gekalibreerd voor een werking met het type
gas dat in de bestelling wordt aangegeven�
Het type gas waarvoor de oven
is ingesteld, wordt aangegeven op
het typeplaatje van het apparaat
(Afb.9, ref. A)�
Controleer tijdens de keuring of de
fabriekskalibraties van de branders
geschikt zijn voor het specieke
type installatie, door middel van een
analyse van de verbrandingsgassen
(CO2 en CO) en de controle van de
branderbelasting�
Inhetspeciekegevalmoeten,met
de op vol regime werkende oven, de
waarden van onverdunde CO bij de
afvoer onder de 1000 ppm blijven�
In geval de aanwezigheid van
onverdunde CO voorbij deze limiet wordt vastgesteld, moet de afstelling van
de branders uitsluitend gecontroleerd worden door een door de fabrikant
erkende technicus die de nodige wijzigingen zal toepassen op de voorzieningen
die de verbranding regelen en op de desbetreffende parameters�
De waargenomen waarden moeten genoteerd worden en worden een
integraal deel van de technische documentatie van dat apparaat�
Voorschriften voor de installatie
De werkzaamheden voor de installatie en de inbedrijfstelling van de
oven moeten uitsluitend door gekwaliceerd personeel en volgens de
van kracht zijnde voorschriften en regelgeving worden uitgevoerd�
De gassystemen, de elektrische aansluitingen en de ruimten van
installatie van de apparaten moeten voldoen aan de van kracht zijnde
voorschriften en regelgeving�
Denk eraan dat de lucht benodigd voor de verbranding van de branders
gelijk is aan 2 m3/h per kW geïnstalleerd vermogen�
Afb. 9
A
15
In gelegenheden die toegankelijk zijn voor publiek moeten de
normen voor ongevallenpreventie worden nageleefd, evenals de
veiligheidsvoorschriften voor brandveiligheid en paniekpreventie�
Deaansluitingopdegastoevoerkanwordenuitgevoerdmetexibele
metalen buizen en de plaatsing van een goedgekeurde afsluitkraan op
een eenvoudig bereikbaar punt�
Letopdatdeexibelemetalenbuisvoordeaansluitingopdegastoevoer
niet in contact komt met de hete delen van de oven en niet wordt
blootgesteld aan torsie- of verlengingsbelastingen�
Gebruik bevestigingsbeugels in overeenstemming met de
installatienormen�
Vóór de installatie uit te voeren controles
Controleer op het typeplaatje aan de linkerkant van de oven of het
apparaat getest is voor het bij de gebruiker beschikbare type gas (Afb.
9, ref. A)�
Controleer met de gegevens op het
typeplaatje (Afb.9) of het vermogen
van de drukverlager voldoende is
voor de voeding van het apparaat�
Vermijdt verminderingen van
doorsnede tussen de drukverlager
en het apparaat�
We raden aan om stroomopwaarts
vandedrukregelaareengaslterte
installeren om een optimale werking
van de oven te waarborgen�
Sluit de oven aan op de gastoevoer
door middel van een buis met een
diameter van 3/4” en een interne doorsnede van ten minste 20 mm
(Afb. 10)�
Installeer kranen of afsluiters met een interne diameter van ten minste
die van de bovenstaande verbindingsbuis�
Na de aansluiting op het gasnet moet gecontroleerd worden dat er geen
sprakeisvanlekkenindebuisverbindingenenttingen.Gebruikhiervoor
zeepsopofeenspeciekschuimmiddelvoorhetopsporenvanlekken.
Afb. 10
16
Het is raadzaam om, met een jaarlijkse frequentie en in overeenstemming
met de toepasselijke normen, het periodieke onderhoud van de ovens
door een erkende technicus te laten uitvoeren; bij deze gelegenheid zal
de analyse van de verbrandingsgassen en de controle van het thermisch
vermogen worden uitgevoerd�
1.8 Afvoer van de rookgassen
De ovens moeten, in overeenstemming met de normen voor hun
installatie, in bedrijf worden gesteld in ruimten die geschikt zijn voor het
afvoeren van de verbrandingsproducten�
De uitlaat van de ovens kan worden aangesloten door middel van een
systeem van gedwongen afvoer, zoals een kap met een mechanische
zuiginstallatie (Afb.11)�
In dit geval moet de gastoevoer naar het apparaat direct door dit systeem
bestuurd worden en onderbroken worden wanneer het afzuigvermogen
onder de voorgeschreven waarden daalt�
Wanneer het apparaat onder de afzuigkap geïnstalleerd wordt, moet ervoor
gezorgd worden dat de voldaan wordt aan de volgende aanwijzingen:
a) het aangezogen volume moet groter zijn dan dat van de
gegenereerde verbrandingsgassen
(zie de geldende regelgeving);
b) het materiaal waaruit de
afzuigkap bestaat moet bestand
zijn tegen de temperatuur van de
verbrandingsgassen die, aan de
uitgang van de afvoer, een waarde
van 300° C kan bereiken;
c) het uiteinde van de
afvoerleiding van het apparaat
moet zich binnen de omtrek van de
afzuigkap bevinden;
d) het herstel van de gastoevoer
na een blokkering als gevolg van
een onvoldoende afzuiging moet
handmatig worden uitgevoerd�
Afb. 11
17
1.9 Bedrijfswaarden van gasovens (alleen voor de
versies op gas)
Model ETG5 ETG7 ETG10
Spanning 1N 230V 1N 230V 1N 230V
Frequentie (Hz) 50/60 50/60 50/60
Opgenomen vermogen
(kW)
0,3 0,6 0,6
Nom� thermisch vermogen
(kW)
9,5 16 19
Doorsnede
voedingskabel (mm2)3 x 1�5 3 x 1�5 3 x 1�5
Nominaal thermisch vermogen
ETG5 ETG7 ETG10
G30 kg/h 0,29 0,50 0,59
G20 m3/h 1,01 1,69 2,01
G25 m3/h 1,17 1,97 2,34
Gasverbruik
LAND CAT G30 G31 G20 G25 G27
G2�350
G25�1
IT - ES - IE
PT - GB - CH II2H3+ P mbar 28-30 37 20 // // // //
DK - FI - EE - NO
LV - CZ - SI - SE II2H3B/P P mbar 30 30 20 // // // //
FR - BE II2E+3+ P mbar 28-30 37 20 25 // // //
GR II2H3+ P mbar 28-30 37 20 // // // //
II2H3B/P 30 30 20 // // // //
CY II2H3+ P mbar 28-30 37 20 // // // //
II2H3B/P 30 30 20 // // // //
LT
II2H3+
P mbar
28-30 37 20 // // // //
II2H3B/P 30 30 20 // // // //
AT II2H3B/P P mbar 50 50 20 // // // //
CH II2H3+ P mbar 28-30 37 20 // // // //
II2H3B/P 50 50 20 // // // //
MT - IS I3B/P P mbar 30 30 // // // //
DE II2ELL3B/P P mbar 50 50 20 20 // // //
NL II2L3B/P P mbar 30 30 // 25 // // //
RO
II2H3B/P
P mbar
30 30 20 // // // //
II2E3B/P 30 30 20 // // // //
II2L3B/P 30 30 // 20 // // //
SK
II2H3+
P mbar
28-30 37 20 // // // //
II2H3B/P 30 30 20 // // // //
II2H3B/P 50 50 20 // // // //
TR II2H3+ P mbar 28-30 37 20 // // // //
II2H3B/P 50 50 20 // // // //
PL II2ELwLs3B/P P mbar 37 37 20 // 20 13 //
LU I2E P mbar 20 // // // //
HU II2HS3B/P P mbar 30 30 25 // // // 25
Gasdruk
18
1.10
Afstelling van de vergrendelingspen van de deur
Nadat de oven correct geplaatst is
op de voor de installatie bestemde
plaats moeten de sluiting en
de afdichting van de pakking
van de deur op de ovenkamer
gecontroleerd worden�
De vergrendelingspen van de deur
kan in diepte worden aangepast
om het eventuele ontsnappen van
stoom tijdens het kookproces te
voorkomen�
De door de deur op de pakking uitgeoefende druk kan worden aangepast
door middel van de pen: schroef vast om de druk te verhogen of los om
de druk te verlagen (Afb.12)�
Na de instelling de bout opnieuw aanscherpen en controleren of de
vergrendeling van het slot omlaag is geplaatst�
1.11 Inbedrijfstelling en keuring van de oven
Alvorens de oven in bedrijf te stellen, moeten nauwkeurig alle controles
worden uitgevoerd die nodig zijn voor het vaststellen van de conformiteit
van de systemen en de installatie van het apparaat met de wettelijke
bepalingen en de technische aanwijzingen en veiligheidsvoorschriften
van deze handleiding�
Bovendien moet voldaan worden aan de volgende punten:
De omgevingstemperatuur van de ruimte van installatie van de oven
moet hoger zijn dan +4°C� De ovenkamer moet leeg zijn�
Al het verpakkingsmateriaal moet volledig verwijderd zijn, met inbegrip
van de beschermfolie op de wanden van de oven�
De ventilatieopeningen en -sleuven moeten open zijn en vrij van
belemmeringen�
De eventueel voor de installatie gedemonteerde delen van de oven
moeten opnieuw gemonteerd worden�
De hoofdschakelaar moet gedeactiveerd zijn en de afsluitkranen van
water en gas, stroomopwaarts van het apparaat, moeten geopend zijn�
Afb. 12
19
Keuring
De keuring van de oven gebeurt met het voltooien van een testkookproces
door middel waarvan de correcte werking van het apparaat en het
ontbreken van storingen of problemen gecontroleerd kan worden�
Schakel de oven in met de toets “ON / OFFRef. 1 Afb.13
Stel een kookcyclus in met een temperatuur van 150°C, een tijd van 10
min� en vochtgehalte van 5%�
Ref� 1
ON / OFF
Ref� 3
FUNCTIETOETSEN
Ref� 4
VERLICHTING
OVENKAMER
Ref� 4
KNOP
Afb. 13
Ref� 2
Schermafbeel-
ding HOME
RefA
RefBRefC
Dinsdag 29 december 2015 11:16
20
Controleer nauwkeurig de punten van de onderstaande lijst:
De verlichting van de ovenkamer wordt met het indrukken van de
betreffende toets (Afb.13 - Ref.4) geactiveerd en zal na 45 seconden,
indien niet eerder met de toets uitgeschakeld, automatisch uitgeschakeld
worden�
De oven zal stoppen wanneer de deur geopend wordt en hervat de
werking wanneer de deur gesloten wordt�
De motor van de ventilator(en) voert de automatische omkering van de
draairichting uit: de omkering vindt elke 3 minuten plaats (variabele tijd
afhankelijk van de kooktijd)�
In ovens die beschikken over twee ventilatoren in de ovenkamer hebben
de motoren dezelfde draairichting�
Controleer het stromen van water in de richting van de ventilator vanuit
de buis voor het inbrengen van vocht in de ovenkamer
Aan het einde van de kookcyclus laat de oven een geluidssignaal horen�
21
Pasta en
rijst
Vlees
Vis
Gevogelte
Brood
Groente
Gebak
Extra
Rack
Control
RECEPTENBOEK
ONE TOUCH
2. KOKEN
2.1 Legende van de pictogrammen
Startscherm
HANDMATIG
FUNCTIES VERLICHTING
OVENKAMER
22
Schermafbeelding handmatig kookproces
Kookmethode: convectie
Kookmethode: combi
Kookmethode: stoom
Modus: behoud
Automatische koeling�
Alleen aanwezig vanaf de
fase 2.
Modus: bericht
Modus: roken
Tijd / timer
Modus met kerntempera-
tuurmeter
Modus Delta-T
Afvoerklep vochtigheid:
gesloten
Afvoerklep vochtigheid:
geopend
Percentage relatieve voch-
tigheid
Ontgrendeltoets: voor het
wijzigen van een programma
Indicator van programma
gewijzigd door de gebruiker,
of nieuw programma
Maakt tijdens het kookpro-
ces de controle van de SET
van het programma mogelijk
Toets handmatige bevoch-
tiger
Toets geprogrammeerde
start
Toets Home: om terug te
keren naar het startscherm
23
2.2 Schermafbeelding Home
Schakel de oven in met de toest “ON/OFF” (ref.1 Afb.13), op het
display verschijnt het startscherm “HOME” (Ref. 2 Afb. 13)�
U kunt kiezen om een “Handmatig”
kookproces uit te voeren ” (refA), of
één van de door de gebruiker in het
programma “One touch” ingestelde
favoriete programma’s te gebruiken (ref
B) of in het “Receptenboek” (refC)�
Bij het indrukken van de toets D wordt
het menu “Functies” geopend, waar het
mogelijk is het wasproces in te stellen,
kookprogramma’s te importeren en te
exporteren en de systeeminstellingen
van de oven aan te passen� (Enkele van
deze functies zijn beschermd met een
wachtwoord en alleen toegankelijk voor
de gespecialiseerde technici)�
Door middel van de groepen “One touch”
(refB) is een rechtstreekse toegang tot
uw favoriete recepten mogelijk en kan
het kookproces snel met slechts één klik
op het pictogram gestart worden� Deze
groepen bevatten de kookprogramma’s
die de gebruiker heeft besloten om in te
stellen, met de personalisering van het menu en de pictogrammen�
Het “Receptenboek” (refC) groepeert daarentegen de kookprogramma’s
op basis van het type product, zoals: vlees, groenten, desserts, enz���
2.3 De interactie met het touchscreen
Alle handelingen kunnen geselecteerd worden door te klikken op het
gewenste item of pictogram�
Klik voor het wijzigen van een kookparameter, bijvoorbeeld de
temperatuur, op het betreffende veld en verdraai de knop�
Om de wijziging te bevestigen kan men nogmaals op de parameter
klikken of op de knop drukken�
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
A
HANDMATIG
ONE TOUCH RECEPTENBOEK
D
C
B
24
2.4 Handmatig kookproces
Door op de schermafbeelding “Home” te drukken op “Handmatig” wordt
de schermafbeelding geopend voor de instelling van de kookparameters�
In een “Handmatig” kookproces kan
de oven worden ingesteld voor één
enkel kookproces met één of meerdere
fasen en/of kan een kookprogramma
worden ingesteld en opgeslagen in de
receptenboeken�
Instelling van de automatische
voorverwarming
De functie “voorverwarming” brengt
de oven op temperatuur voordat er
te koken levensmiddelen in de oven
worden geplaatst�
Wanneer de oven een temperatuur
heeft die hoger is dan die van de
voorverwarming, wordt de oven
automatisch gekoeld en naar de
correcte temperatuur gebracht�
De “voorverwarming” is automatisch
ingesteld maar kan worden aangepast
nadat de knop “start” is ingedrukt door op
de weergegeven temperatuur te klikken�
Bovendien is het mogelijk om deze
functie te activeren of te deactiveren
door knop 1 naar rechts of links te
verplaatsen�
De voorverwarming moet worden uitgevoerd met de lege oven.
Instelling van de kookmethode
De knop 2 is standaard ingesteld
op de kookmethode convectie
(warme lucht)� Door te drukken
op deze knop is het mogelijk de
kookmethode te wijzigen naar
combi of stoom� Of er kan een
warmhoudcyclus (HOLD) of een
cyclus met berichten worden
ingesteld� Bovendien kan de
oven in de modus roken worden
ingesteld�
50°
57’
1
2
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
3
convectie combi stoom
beRicHt
HoLD RoKen
25
2.4a Kookmethodes: convectie, combi en stoom
Instelling van de kooktemperatuur
Door te drukken op de knop 3 is het mogelijk om de temperatuur van
de ovenkamer in te stellen� De instelling van de temperatuur varieert
afhankelijk van de geselecteerde kookmethode�
Instelling van de timer / sonde / Delta-T
Na de selectie van de “Kookmethode”
kan er gekookt worden “op tijd” of met
behulp van de “kerntemperatuurmeter”
Met het indrukken van de knop 5 kan
mendetimerinstellen(aopendetijd).
De tijd wordt aangegeven in minuten
(1h30’ = 90 minuten)�
Wanneer de tijd verloopt, laat de oven
een geluidssignaal horen en wordt het
kookproces gestopt�
Wanneer er geen tijd is ingesteld, wordt
het kookproces uitgevoerd in de modus
“oneindig” (INF); de oven zal blijven
koken totdat de operator het proces
handmatig stopt�
Bij bereidingen met de
“kerntemperatuurmeter” kan er gekozen
worden tussen naaldsonde (4a) of ΔT
(4 b)�
Deze methode staat een uiterst
nauwkeurige bereiding van het product toe�
Meer informatie met betrekking tot de
kookmethodeΔT wordt beschreven in
hoofdstuk 2�16�
Instelling van de uitlaatklep
vochtigheid
Alleen in de modus convectie is
het mogelijk om de opening of de
sluiting van de uitlaatklep vochtigheid
handmatig in te stellen� In de geopende
stand wordt de in de ovenkamer
aanwezige vochtigheid afgevoerd om
de ovenkamer en dus het product te
laten drogen� Druk op de knop 6 om
de klep te bedienen�
4a Kookmodus met
kerntempera-
tuurmeter
4b Kookmodus in
ΔT
6a Gesloten klep
6b Geopende klep
OND
200°
4
6
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
5
26
Instelling van het percentage relatieve vochtigheid
Alleen in de modus “Combi” is het mogelijk het percentage vocht, dat
de oven tijdens het kookproces aanhoudt, in te stellen�
Druk op de knop 7 om de gewenste
waarde voor vochtigheid in te stellen�
Instelling van de rotatiesnelheid
van de ventilator
In de modi “Convectie” en “Combi” kan
ook de parameter van de rotatiesnelheid
van de ventilator aangepast worden�
In de modus “Stoom” vindt deze
instelling automatisch plaats�
De functie van de ventilator, in verband
met de ingestelde temperatuur, is
voornamelijk het gelijkmatig verdelen
van de hitte in de ovenkamer om
de bereiding en de bruining van de
producten in de verschillende bakblikken
te homogeen te maken�
Meer informatie wordt verstrekt in
hoofdstuk 2.17c
Druk op de knop 8 voor de selectie
van het gewenste niveau van de
rotatiesnelheid�
200°
OND
7
30%
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
200°
OND
8
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
30%
27
2.4b Warmhoudmodus - HOLD
De warmhoudmodus heeft tot doel
de producten op een hygiënisch veilige
temperatuur te bewaren ( > 65°C), zonder
dat de bereidingsgraad in de kern van het
product wijzigingen ondergaat� Deze modus
wordt gebruikt aan het einde van een
nachtelijke bereiding om de gare producten
op temperatuur te houden tot aan de
terugkeer van de operator in de keuken�
De modus HOLD heeft een standaard vooraf
ingestelde waarde voor vochtigheid van
20% en een ventilatorsnelheid van 1� Voor
een effectief behoud wordt aangeraden de
snelheid van de ventilator niet te wijzigen�
De aanbevolen instelling van de vochtigheid
voor het warmhouden ligt in het geval van
gebraad tussen 20% en 35%, in het geval
van gesmoorde gerechten of stoofschotels
ligt deze waarde tussen 90% en 100%�
Druk voor de wijziging van de warmhoudfase
op de knop kookmethode (2) en selecteer
HOLD�
2.4c Modus roken
Voor het uitvoeren van een gerookte bereiding in de oven is het
accessoire “Smoker” vereist� Deze moet
vóór het starten van de rookfase op een
bakplaat in de oven worden geplaatst�
In het geval het kookprogramma na
de rookfase voorziet in een verdere
bereidingsfase, moet het accessoire
“Smoker” uit de oven verwijderd worden�
Raadpleeg de handleiding van het accessoire
voor meer informatie over de aansluiting en
het gebruik�
Na het starten van het kookproces met
de toets Start zal de oven vragen het
rookaccessoire te plaatsen vóór het begin van
de rookfase� Na de voltooiing van de rookfase
zal de oven vragen het rookaccessoire te
verwijderen� Beide bovenstaande stappen
moeten door de operator bevestigd worden�
Pas na de bevestiging zal de oven overgaan
naar de volgende fase�
70°
OND
20%
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
200°
OND
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
28
In de rookmodus kunnen de temperatuur, de tijd, de ventilatie en de
uitlaatklep vochtigheid worden aangepast� We raden echter aan de
uitlaatklep gesloten te houden om de rook niet uit de ovenkamer te
laten ontsnappen�
Het roken kan zowel koud als warm worden uitgevoerd, afhankelijk van
het type product en het gewenste resultaat�
In het eerste geval moet een temperatuur tussen 10°C en 30°C worden
ingesteld� De minimale temperatuur in de ovenkamer zal vergelijkbaar
zijn met de omgevingstemperatuur� De temperatuur kan verder verlaagd
worden door ijs in de ovenkamer te plaatsen�
In deze modus kan de temperatuur maximaal op 200°C worden
ingesteld�
2.4d Modus bericht
De modus “bericht” heeft de functie het
beheer van de kookfasen mogelijk te maken
door middel van berichten die dienen als
aantekeningen voor de gebruiker
Deze modus is geldig voor ieder
kookprogramma en wordt gebruikt om de
gebruiker in staat te stellen de beschrijving
van de gehele kookcyclus ter beschikking te
hebben, met inbegrip van de handmatige
fasen die handmatige ingrepen behoeven�
Selecteer tussen de kookmethodes in een
nieuwe fase de modus “bericht”, in het menu
dat op het scherm verschijnt het gewenste
bericht intypen (bijv� de zwoerd insnijden��)
en de gewenste tijd instellen� In geval van
de selectie van de tijd INF (oneindig), gaat
de kookcyclus niet verder tot de gebruiker de
gewenste handeling uitvoert en bevestigt�
In geval er echter een andere tijd geselecteerd wordt, zal het bericht
worden weergeven gedurende de gewenste tijd, om vervolgens over te
gaan naar de volgende fase zonder dat er een bevestiging nodig is�
Bij de selectie van de modus berichten is het mogelijk een bericht in
te voeren door het te kiezen op de lijst van bestaande berichten of door
middel van het schrijven van een nieuw bericht�
Het bericht wordt behandeld als een kookfase�
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
OND
Voer het bericht in���
29
2.4e Het kookproces starten en stoppen
Druk, na het naar wens instellen van de kookparameters, op de toets
START, toets 9, om het kookproces te starten�
De oven start, in de
voorverwarmingsmodus indien deze
eerder geselecteerd is, of anders direct
in de kookmodus� Wanneer de knop
“geavanceerde aanpassing” ingedrukt
wordt, is het mogelijk handmatig de
specieke fase voor de start van het
kookproces te selecteren of over te gaan
naar een andere fase van de cyclus door
de betreffende fase te selecteren en te
drukken op de toets GO die naast het
nummer van de fase wordt weergegeven�
Het kookproces duurt tot het verstrijken
van de ingestelde tijd of tot het bereiken
van de kerntemperatuur in de methode met
kerntemperatuurmeter� Wanneer de tijd op
oneindig is ingesteld, moet het kookproces
handmatig beëindigd worden�
Druk voor het stoppen van het kookproces op de toets STOP, toets 10
2.5 Gepersonaliseerde kookprogramma’s
Het is mogelijk om op eenvoudige wijze
gepersonaliseerde kookprogramma’s te
creëren, met elk maximaal 9 verschillende
fasen plus de voorverwarming�
Iedere kookfase wordt vertegenwoordigd
door een kookmethode (convectie, combi,
stoom, enz.) met specieke parameters
voor tijd, vochtigheid, ventilatie, enz�
Bij voorbeeld: voor een gebraad is het
mogelijk een programma te creëren
dat een fase voor aanbraden bevat, een
kookfase en een warmhoudfase�
De essentiële voorwaarde voor het creëren
van een volgende fase is dat de eerdere
faseeengedenieerdetijdmoethebben:
bijvoorbeeld, als de fase 1 ingesteld is op
oneindig zal het niet mogelijk zijn om een
fase 2 te creëren omdat de eerste geen
einde heeft� Dit met uitzondering van de
10
9
30
warmhoudfase die ingesteld kan worden op “ONEINDIG” en gevolgd
kan worden door één of meerdere fasen die echter handmatig gestart
moeten worden� Bijvoorbeeld: in een nachtelijk kookproces van enkele
gebraden geeft men er de voorkeur aan de bruining uit te voeren na de
terugkeer van de operator in de keuken en dus na de warmhoudfase�
Om over te gaan van de ene naar de andere fase moet het nummer
van de gewenste fase worden ingedrukt of moet men met de pijltjes het
nummer van de gewenste fase selecteren en drukken op de toets “GO”
naast het nummer van de fase�
Hetismogelijkeenprogrammavanafeenspeciekefasetestarten(en
niet vanaf de als eerste ingestelde fase): na de selectie van het programma
drukken op de toets “Geavanceerde aanpassing” en met het pijltje naar
de gewenste fase gaan; na het drukken op Start zal het programma
vanaf deze fase starten� Indien er in dit programma een voorverwarming
was opgenomen, zal deze niet worden uitgevoerd� Het is in ieder geval
mogelijk het programma te wijzigen met de interface Cooking Tuner
alvorens op de knop “Geavanceerde aanpassing” te drukken�
2.6 Een kookprogramma creëren
Een kookprogramma bestaat uit meerdere fasen die de oven in
oplopende volgorde zal uitvoeren (fase 1, fase 2, fase 3, ���) met een
automatische overgang van de ene
naar de andere fase�
Na het instellen van de parameters
van de eerste fase (fase 1), drukken op
de toets nieuwe fase (toets 11) voor
het aanmaken van de volgende fase�
Stel vervolgens de parameters van de
fase 2 in�
Ga verder met de stappen 1 en 2 voor het creëren van verdere fasen�
Ook is het mogelijk om nieuwe fasen tussen de eerder aangemaakte
fasen te creëren en in te voeren� De nieuwe fase wordt geplaatst na
de fase die geselecteerd is op het moment van het kiezen van de toets
“nieuwe fase”
Na het voltooien van de programmering drukken op de toets START om
het kookproces te starten� Om een fase te wissen moet deze geselecteerd
worden en vervolgens moet de toets “Fase wissen” (drukknop 12)�
Instelling van een fase koeling tussen twee fasen
Het zou noodzakelijk kunnen zijn om de temperatuur in de ovenkamer
tussen twee kookfasen te verlagen� Bijvoorbeeld: tijdens het koken van
een gebraad moet de ovenkamer tussen de fase voor aanbraden (hoge
temperatuur) en de fase voor komen (lage temperatuur) gekoeld worden�
11
12
31
Het is mogelijk om deze handeling
automatisch door de oven uit te laten
voeren door een automatische koelfase
in te stellen�
De automatische koelfase kan pas
worden ingesteld vanaf de fase 2�
Creëer, na de instelling van een
fase met een hoge temperatuur, een
nieuwe fase en selecteer in het veld
kookmethode (ref� 2) de automatische
koeling�
Na het selecteren van deze modus
zal de oven standaardwaarden
voorstellen voor temperatuur, ventilatie
en uitlaatklep vochtigheid� Stel de
gewenste temperatuur voor de koeling
in (min� 100°C)�
Om de koeling zo snel mogelijk te
maken, wordt aangeraden om de
waarden voor ventilatie en de uitlaatklep
vochtigheid niet te wijzigen, behalve in
bijzondere gevallen�
2.7 Een kookprogramma opslaan
Het is mogelijk om een gecreëerde kookprogramma op te slaan, om het
op een later moment te kunnen gebruiken, in een groep “Type product”
in het klassieke receptenboek (vlees, vis, kip, enz�)�
Druk, na het creëren van een kookprogramma, op de toets functies
(toets 13) voor toegang tot de schermafbeelding functies programma�
Selecteer de functie “Programma opslaan” (toets 14), druk op de
volgende schermafbeelding op de toets “Opslaan” (toets 15), selecteer
in welke groep het programma moet worden opgeslagen en druk op de
toets “Vooruit” (toets 16)�
Voer vervolgens de naam van het programma in en druk op de toets
enter (toets 17) om het programma op te slaan�
100°
2
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
32
13
17
Gebraad
15
Opslaan
Kopiëren
Hernoemen
Wissen
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
vrijdag 3 maart 2017 16:20
PROGRAMMA OPSLAAN
SELECTEER GROEPEN OM OP TE SLAAN
16
PASTA EN
RIJST
DESSERTS
BROOD
VIS
VLEES
VOORUIT
EXTRA
GROENTE
GEVOGELTE
ACHTERUIT
RECEPTENBOEK
14
Programma opslaan
Wassen
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
Koeling
33
2.8 Een kookprogramma wijzigen
Op het moment van levering zal de oven al verschillende kookprogramma’s
bevatten�
Zowel de vooraf geladen kookprogramma’s als de nieuw gecreëerde
programma’s kunnen aan persoonlijke behoeften worden aangepast�
Voor de wijziging van een programma
moet het eerst geselecteerd worden
in één van de receptenboeken� Na het
openen van het programma wordt een
samenvatting van de ingestelde fasen
weergegeven� In deze “leesmodus”
kunnen geen wijzigingen van de
kookparameters worden aangebracht�
Indien men één of meerdere
kookparameters wenst te wijzigen of de
automatische voorverwarming wenst
te activeren/deactiveren, klik dan op
de toets “Geavanceerde aanpassing”
(toets 18) om het programma te
ontgrendelen en pas de gewenste
wijzigingen toe� Draai de encoder
(toets 19) om de fase te selecteren die
gewijzigd moet worden en pas deze naar wens aan�
Na het voltooien van de wijziging kan het
kookproces direct gestart worden (op deze
manier gelden de aangebrachte wijzigingen alleen
voor deze kookcyclus en worden ze niet in het
geheugen opgeslagen) en/off kan een kopie van
het programma worden gemaakt met een andere
naam en met de aangebrachte wijzigingen�
Wijzigingen aangebracht aan vooraf geladen
programma’s kunnen niet worden opgeslagen.
2.9 Kopiëren, verplaatsen, hernoemen en wissen
Elk aanwezig programma kan gekopieerd, verplaatst, hernoemd of
gewist worden, geheel of gedeeltelijk�
Een programma kopiëren
Indien men vanuit een bestaand programma een nieuw programma wenst
te maken (het oude en het nieuwe programma hebben enkele aspecten
van het kookproces in gemeen) is het mogelijk een kopie te maken�
Selecteer het basis-programma, open het en wijzig het door te klikken
op “Geavanceerde aanpassing”� Breng de gewenste wijzigingen aan en
18
19
34
selecteer op het menu functies (toets
20) eerst Opslaan en vervolgens
Kopiëren�
Kies de groep voor het opslaan, voer
vervolgens de naam en en druk op
Enter om te bevestigen�
Een programma verplaatsen
Wanneer men een programma van de ene
groep naar een andere wenst te verplaatsen,
moet het gewenste programma geopend
worden en moet de toets Functies (toets
20) worden ingedrukt� Selecteer vervolgens
Opslaan en dan Verplaatsen� Selecteer de
nieuwe groep of groepen voor de verplaatsing
en bevestig met de toets Vooruit�
Een programma hernoemen
Klik, na het openen van het programma,
op de toets Functies (toets 20) en selecteer
het item Opslaan en vervolgens Hernoemen�
Voer de nieuwe naam in en druk op Enter
Een programma wissen
Druk, na het openen van het programma, op de toets Functies (toets
20) en vervolgens op Wissen�
Bevestig de keuze door te klikken op JA in het weergegeven venster
2.10 Een programma vanaf het menu selecteren
De oven is voorzien van een reeks vooraf in het geheugen geladen
kookprogramma’s�
Deze programma’s zijn onderverdeeld op type product (vlees, vis,
groenten, enz�)�
Ze kunnen via het hoofdmenu op het item “receptenboek” worden
weergegeven� Op het one touch scherm kunnen echter rechtstreeks de
pictogrammen worden weergegeven van de recepten die de gebruiker
als favoriet heeft ingesteld�
20
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
Opslaan
Kopiëren
Hernoemen
Wissen
Verplaatsen
35
One Touch
Na het starten van de oven worden de
favoriete recepten weergegeven die door
de gebruiker zijn ingesteld en geladen�
Door het pictogram van het gewenste
recept te selecteren, zal de oven het
kookproces onmiddellijk starten, zonder dat
er verdere input noodzakelijk is en worden
de tijden voor het gebruik dus beperkt�
Selecteer vervolgens het gewenste
recept op de lijst� Voor de wijziging van de
programma’s aanwezig in de modus one-
touch, moet het pictogram van het recept dat
men wenst te vervangen ingedrukt gehouden
worden en moet op de lijst het programma
gekozen worden dat men wenst in te voeren in
het hoofdmenu� Selecteer vervolgens op de lijst
van de pictogrammen het symbool dat aan het
eerder geselecteerde recept gekoppeld moet
worden�
Het receptenboek product
Door te klikken op de toets receptenboek
(Ref C1) worden de kookprogramma’s
weergegeven, onderverdeeld op type product
zoals bijvoorbeeld vlees, vis, groenten�
Na het selecteren van het gewenste
type product wordt er een lijst
weergegeven met alle kookprogramma’s
die betrekking hebben op dat type
product� Selecteer vervolgens op de lijst
het gewenste programma�
Druk, om terug te keren naar de weergave
van de favoriete kookprocessen, op de
knop One Touch (RefC2)�
C1
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
ONE TOUCH RECEPTENBOEK
HANDMATIG
C2
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
HANDMATIG
PASTA EN
RIJST
GEVOGELTE GROENTE
EXTRA
VLEES
DESSERTS
BROOD
VIS
RACK CONTROL
ONE TOUCH RECEPTENBOEK
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
36
2.11 De interfaces RecipeTuner
Na het openen van een kookprogramma
kan het op eenvoudige gewijzigd worden
met behulp van de interfaces RecipeTuner
Afhankelijk van de gekozen kookmethode
is het mogelijk om op eenvoudige wijze het
kookproces van een product, de bruining,
de mate van rijzen, enz� te wijzigen�
De functie RecipeTuner is aanwezig in
zowel de vooraf ingestelde programma’s als
in de nieuw aangemaakte programma’s� Het
systeem RecipeTuner herkent automatisch
de fase die gewijzigd moet worden om te
voldoen aan de behoeften van het kookproces�
Functies van de interfaces
Kookproces: voor het wijzigen van het
kookproces van een product� Te beginnen
met een gemiddeld kookproces met een
kerntemperatuur van 60°C worden, vanaf
links, de volgende kookprocessen verkregen:
“rood”, “medium - rood”, “medium”,
“medium - doorbakken” en “doorbakken”
Bruining: de bruining van het product kan over 5 niveaus worden
aangepast, van zeer weinig (links), naar zeer gebruind (rechts)�
Vocht: verwijst in de kookprocessen voor gesmoorde gerechten naar
de restvochtigheid op het product aan het einde van het kookproces�
Rijzen: het is mogelijk om niveaus voor rijzen toe te voegen (stappen
van 20 minuten) om vervolgens een automatisch programma voor rijzen
en komen uit te voeren�
2.12 Servicemodus Rack Control
De functie Rack Control is de functie door middel waarvan het mogelijk
is afzonderlijk tot max� 10 verschillende niveaus te controleren tijdens het
KOKEN BRUINEN
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
Kookmethode Interfaces
Stomen Koken
Grillen Koken Bruinen
Braden Koken Bruinen
Bakken Koken Bruinen
Smoren Vochtigheid
Gratineren Bruinen
Bakkerijproducten Rijzen Bruinen
Lage temperatuur Koken
Roken
Eieren Koken
37
kookproces� Deze functie beheert één
enkele instelling van “Kookmethode”,
temperatuur, vochtigheid, enz� Elk
niveau kan echter een kooktijd
of kerntemperatuur hebben die
onafhankelijk is van de anderen�
Door te klikken op het pictogramRack
Control (toets 21) wordt een lijst
geopend met de vooraf ingestelde
programma’s, zoals bijvoorbeeld:
Ontbijt, Lunch, Multibaker, Stoom,
Combi� Elk van deze programma’s
bevat een reeks met het programma
gerelateerde gerechten�
Bijvoorbeeld: het programma Lunch
bevat de gerechten met betrekking tot
de lunch zoals de gegrilde biefstuk, de
schnitzel, de gesauteerde groenten en
de gegratineerde lasagne�
Het is mogelijk om andere programma’s
en subprogramma’s (gerechten) te
creëren en toe te voegen�
2.12a Gebruik van de functie Rack
Control
Een programma Rack Controle
selecteren
Bij het selecteren op de lijst van een
programma, bijvoorbeeld: “Lunch”,
wordt er een schermafbeelding geopend
met aan de linkerzijde de algemene
instellingen van het programma:
Voorverwarming, Kookmethode,
Temperatuur, Ventilatie, Vlinderklep
(of vochtigheid of SteamTuner indien
de kookmethode Combi of Stoom is
ingesteld)� Aan de rechterzijde worden
de 5 lege niveaus weergegeven�
Een programma Rack Controle starten
Alle programma’s Rack Controle
functioneren standaard met oneindige
tijd� Dus, onafhankelijk van het feit of het
programma wel of niet de voorverwarming behoeft, moet allereerst het
programma gestart worden door te drukken op de toets START (toets 22)�
Gerechten toevoegen in de niveaus van het programma
Na het starten van het programma en na de voltooiing van de
voorverwarming (indien aanwezig), klikken op het symbool + (toets 23)
van een willekeurig vakje rechts om de naam van een gerecht toe te
voegen dat op het geselecteerde niveau moet worden ingevoerd�
250°
22
23
21
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
HANDMATIG
PASTA EN
RIJST
GEVOGELTE GROENTE
EXTRA
VLEES
DESSERTS
BROOD
VIS
RACK CONTROL
ONE TOUCH RECEPTENBOEK
38
Vervolgens verschijnt de lijst van
de reeds ingestelde subprogramma’s
(gerechten); selecteer een
subprogramma door erop te klikken
en om het automatisch toe te voegen
aan het eerder geselecteerde vakje�
Voorafgaand aan de selectie van een
gerecht, moet dit gerecht in de oven
geplaatst worden� Ga verder moet het
toevoegen van de andere gerechten die
men wenst te koken� Het is mogelijk
om maximaal 5 niveaus per keer toe te
voegen en te beheren�
Naast de naam van het niveau wordt
de resterende kooktijd weergegeven
of, in het geval van een kookproces
met naaldsonde, de werkelijke
kerntemperatuur
Nieuwe namen van gerechten
aanmaken voor de niveaus
Zowel in de door de gebruiker
aangemaakte programma’s als in
de vooraf ingestelde programma’s is
het mogelijk om nieuwe namen van
gerechten toe te voegen�
Ga naar de lijst van de gerechten door te
klikken op een leeg vakje en te drukken
op de toets “Nieuw” (toets 24)� In het
invoerscherm de naam van het gerecht,
de kooktijd of de kerntemperatuur
invoeren� Tenslotte drukken op het
pictogram “Opslaan” (toets 25)� Ga
verder door te drukken op “Nieuw” om
andere gerechten toe te voegen�
Een gerecht van de lijst wissen
Het wissen van een gerecht vanaf de lijst
gebeurt door eenvoudig op de te wissen
naam te drukken� Deze handeling is
alleen mogelijk wanneer het kookproces
van dit gerecht NIET actief is�
Direct of geprogrammeerd gebruik
RackControl kan gebruikt worden in
zowel de directe als de geprogrammeerde
modus�
De eerste modus komt overeen met de
beschrijvingen van het vorige hoofdstuk
(Gerechten toevoegen in de niveaus van
het programma) waarin de gerechten
worden toegevoegd na het drukken op
24
Lunch
A-La-Carte
Bakblik
Pizza
Schnitzel
Zalm
Runderbiefstuk
Gesauteerde groenten
Gegratineerde tomaten
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
25
PROGRAMMA OPSLAAN
VOER DE GEWENSTE NAAM IN
Nieuw gerecht���
20’
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
39
START (en na het einde van de voorverwarming, indien aanwezig)�
In de programmeerde modus worden de gerechten echter toegevoegd
wanneer de oven zich in STOP bevindt en dus niet aan het koken is�
Hierin worden de geselecteerde niveaus niet geactiveerd� Alleen na het
drukken op START (en na de voltooiing van de voorverwarming, indien
aanwezig) kunnen ze handmatig één voor één geactiveerd worden door
rechts op het vakje van de tijd te klikken�
De tijd of de sondetemperatuur van een gerecht wijzigen
De kooktijd of de instelling van de kernsonde voor een gerecht kunnen gewijzigd
worden door er langdurig op te drukken�
Voor een denitieve wijziging moet de
lijst van de gerechten geopend worden en
moet de naam van het te wijzigen gerecht
geselecteerd worden door er lang op te
drukken� Voer vervolgens de nieuwe tijd
(of sondetemperatuur) in� In deze modus
is het ook mogelijk om de naam van het
gerecht te wijzigen� Indien men echter de
tijd van een gerecht tijdens het kookproces
wenst te wijzigen, moet men klikken op het
vakje van de resterende tijd en de nieuwe
tijd of sondetemperatuur invoeren�
Einde kookproces van een gerecht
Na het verstrijken van de vooraf
bepaalde tijd voor het koken van een
gerecht (of bij het bereiken van de
ingestelde kerntemperatuur), zal de
oven een geluidssignaal laten horen en
verschijnt in het vakje van de tijd het
opschrift “END” (26)� Het is voldoende
om de deur van de oven te openen en
het bereide product te verwijderen� De
opening en sluiting van de deur zal het
niveau automatisch resetten�
Vlugge invoer van een gerecht
Tijdens de kook- en servicefase kan het
gebeuren dat er een gerecht gekookt moet
worden dat niet in de lijst aanwezig is� Het
is mogelijk om op een vlugge manier een
gericht in te voeren in de RackControl zonder
het met een specieke naam te hoeven
registreren� In het niveau zal de algemene
naam “Bakblik” verschijnen� Klik hiervoor op
een leeg niveau en kies het subprogramma
met de naam “Bakblik” (27)
Dit staat voor een “joker”-subprogramma
waarvoor telkens een andere tijd kan
worden ingesteld� Het is mogelijk
om meerdere gelijktijdige gerechten
“Bakblik” in de RackControl in te voeren�
Lunch
A-La-Carte
Bakblik
Pizza
Schnitzel
Zalm
Runderbiefstuk
Gesauteerde groenten
Gegratineerde tomaten
27
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
250° 26
A-La-Carte
Lunch
4’
45°C
END
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
Gegrilde kip
Gegrilde biefstuk
Pizza
40
Een programma RackControl wijzigen
In geval men een programma RackControl
wenst te wijzigen, moet men na de opening
van het programma handelen op de in de
linkerkolom weergegeven set (28)� Het is
mogelijk om, op ieder gewenst moment,
de kookmethode, de temperatuur, de
ventilatie (met uitzondering van de modus
stoom) en de vlinderklep te wijzigen�
Ook is het mogelijk de aangebrachte
wijziging op te slaan of het programma te
kopiëren, te hernoemen en te wissen� Druk
in dit geval op de toets functies (29) en
ga verder zoals beschreven in hoofdstuk
2�9 van deze gebruiksaanwijzing�
2.12b Een nieuw programma
RackControl creëren
Naast de reeds aanwezige programma’s
RackControl kunnen er gepersonaliseerde
programma’s worden aangemaakt�
Open de lijst van de programma’s
RackControl (vanaf de schermafbeelding
Home, klikken op het pictogram
RackControl)� Het eerste bovenaan
weergegeven programma is: “Handmatig”
(30)� Met het programma “Handmatig” kan
een nieuw programma worden aangemaakt
en kan er ook gewerkt worden in de modus
RackControl zonder het programma op te
slaan� In het tweede geval zullen de instelling
van het kookproces bij het afsluiten van het
programma verloren gaan�
Ga voor het aanmaken van een nieuw
programma naar het deel “Handmatig” van
de RackControl en voer in de kolom links de
gewenste instellingen van het kookproces
in� Druk vervolgens op de knop functies en
sla het programma op zoals uitgelegd in
hoofdstuk 2�7 van deze handleiding�
Pas nadat het programma is opgeslagen, is het mogelijk om de lijst van
de gerechten in te voeren�
Gebruik van de RackControl in de modus “Handmatig”
Indien men het programma niet wenst op te slaan, is het in ieder geval
mogelijk de RackControl in de handmatige modus te gebruiken�
In deze modus kunnen er echter geen specieke gerechten worden
opgeslagen, maar wordt voor alle niveaus de algemene naam “Bakblik”
weergegeven�
250°
29
A-La-Carte
Lunch
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
28
Rack Control
Handmatig
Stoom Mix
Multibaker
Lunch - Diner
Ontbijt
30
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
41
2.13
Gebruik van de functie EasyService in RackControl
RackControl is ontworpen voor het afzonderlijk koken van gerechten
over verschillende niveaus� De gerechten kunnen gelijktijdig in de
oven geplaatst worden of op verschillende momenten� Naar mate de
ingestelde tijden verstrijken, zal de oven waarschuwen van welk niveau
het kookproces voltooid is�
Met de activering van de functie EasyService is het mogelijk om alle
gerechten op hetzelfde moment gereed te hebben� In deze modus zal
de oven waarschuwen wanneer de gerechten in de verschillende niveaus
moeten worden geplaatst om ze tegelijkertijd gereed te hebben�
In deze modus kunnen alleen niveaus geselecteerd worden met de
instelling van de parameter tijd (niet met de parameter kernsonde)�
EasyService activeren
De functie EasyService moet geactiveerd worden voordat de knop
START wordt ingedrukt� De functie is dus alleen beschikbaar wanneer de
oven zich in de status STOP bevindt�
Voor de activering van de functie moet de schakelaar van de toets
EasyService (toets 31) naar de stand l verplaatst worden�
Door middel van deze actie wordt toegang verkregen tot de lijst van de
gerechten van het betreffende programma
RackControl� Selecteer dus de gerechten
die men gelijktijdig wenst te serveren
(maximaal 10) en druk op de knop START
Na de voorverwarming (indien
aanwezig) zal de oven waarschuwen
dat de gerechten met de langste
bereidingstijd geplaatst moeten worden�
De waarschuwing bestaat uit een
geluidssignaal en het opschrift “IN” in het
vakje rechts� Bij de opening en sluiting
van de deur wordt het geluidssignaal
gereset en zal het aftellen beginnen�
In de andere niveaus wordt in groen
de resttijd tot het plaatsen in de oven
weergegeven� De oven zal op dezelfde
wijze waarschuwen wanneer de andere
gerechten geplaatst moeten worden� Het
geluidssignaal begint, met tussenpozen,
vanaf -15 seconden� We raden aan om
te wachten tot de timer op 0 staat en
het bericht “IN” wordt weergegeven
alvorens de gerechten in te voeren� Op
deze manier zullen alle gerechten precies
op hetzelfde moment gereed zijn�
250°
31
A-La-Carte
Lunch
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
42
RackControl samen met
EasyService gebruiken
Tijdens het gebruik van EasyService is
het in ieder geval mogelijk om andere
gerechten in de modus RackControl toe
te voegen die op onafhankelijke wijze
gecontroleerd zullen worden ten opzichte
van de voor EasyService geselecteerde
gerechten� Beide functies kunnen
gelijktijdig gebruikt worden, maar eerst
moet EasyService geactiveerd worden en
vervolgens kunnen er andere gerechten
in RackControl worden toegevoegd� De
activering van EasyService is niet mogelijk
indien RackControl reeds actief is�
2.14 De geprogrammeerde
start
Het is mogelijk om de start van een
kookcyclus te programmeren door
middel van de selectie van de toets 32.
Selecteer op het scherm jaar, maand,
dag, uren, minuten en sla de instelling
op�
Na het opslaan van de instelling is het
niet mogelijk om de oven uit te schakelen
of om andere kookprocessen te starten�
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
250°
A-La-Carte
Lunch
Zalm
Gesauteerde
groenten
Gegratineerde
tomaten
Schnitzel
IN
-3’
-2’
-3’
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
200°
OND
32
43
2.15 De kernsonde en het kookproces ΔT
Plaatsing van de sonde
De sonde detecteert de temperatuur door middel
van een punt in de nabijheid van de sonde�
De sonde moet derhalve zo geplaatst worden
dat de punt zich in de kern van het dikste
gedeelte van het product bevindt�
Kookproces ΔT (Delta-T)
De functie ΔT wordt voornamelijk uitgevoerd
voor langzame kookprocessen op lage
temperatuur
In de modus ΔT wordt, in plaats van de
temperatuur van de ovenkamer, de temperatuur
ingesteld die de oven constant moet behouden
tussen de kerntemperatuur van het product en
de temperatuur van de ovenkamer� Naar mate
de kerntemperatuur stijgt, zal in parallel ook
de temperatuur van de ovenkamer stijgen�
Voor de functie ΔT is het gebruik van de sonde
vereist� We raden aan om een ΔT tussen 15°C
en maximaal 30°C in te stellen�
Kerntemperatuur
2.16 Advies voor de kookprocessen: braden, grillen,
bakken
Het gebraad
Voor een efciënter kookproces wordt aanbevolen om het vlees op
roosters van stalen staven te plaatsen om een uniform resultaat te
verkrijgen voor de boven- en onderkant van het gebraad, zonder dat het
nodig is om het product tijdens het kookproces te draaien�
ΔT
T° oven
T° kerntemperatuurmeter
Levensmiddel Koken T° kern
Rood vlees rood 50°C
medium 60°C
doorbakken 70°C
Kalfsvlees, varkensvlees en wit vlees in het algemeen
doorbakken 70°C
Kip doorbakken 80-90°C
Gekookt en gestoofd vlees doorbakken 80-90°C
Vis doorbakken 67-72°C
44
In geval men het kookvocht wenst op te vangen, moet eer een bakblik
op het onderste niveau van de oven geplaatst worden�
Grillen
Voor het in de oven bereiden van gegrilde producten is het gebruik van
het accessoire grill noodzakelijk� Voor een optimaal resultaat moet de
grill van aluminium zijn�
De oven moet over het algemeen worden ingesteld op convectie, met
open klep en een temperatuur tussen 230°C en 270°C, afhankelijk van
het type product en de gewenste bruining, en de ventilatie tussen 4 en 6�
Bakken
Het is mogelijk om alle gepaneerde producten en bevroren voorgebakken
producten te bakken� In het geval van gepaneerde producten ze
besproeien met een dun laagje olie dat door het paneermeel geabsorbeerd
zal worden� De bevroren voorgebakken producten kunnen ook zonder
toevoeging van meer olie bereid worden�
Gebruik bakblikken van aluminium met antikleeaag of specieke
frituurmanden� Stel de oven in op Convectie, met open klep, een
gemiddelde temperatuur van 250°C en ventilatie tussen 4 en 6�
2.16a Advies voor het kookproces: uniforme resultaten
Afhankelijk van het geplaatste product zou het resultaat van het
kookproces kunnen verschillen� In dit geval wordt aangeraden om te
proberen de temperatuur te verlagen en de rotatiesnelheid van de
ventilator aan te passen (te verhogen of te verlagen)�
Het gebruik van juiste bakblikken verhoogt de algemene uniformiteit
van het kookproces in de oven� Kies altijd een bakblik met de minst
mogelijke diepte voor het product dat men wenst te bereiden� Bakblikken
van aluminium bieden een betere uniformiteit ten opzichte van stalen
bakblikken�
2.16b Advies voor het kookproces: vacuümkoken en pasteurisatie
Vacuümkoken
Het is mogelijk om een product rechtstreeks in een vacuümzakje te koken�
Met dit type kookproces wordt zeer mals en smakelijk vlees verkregen en
wordt tegelijkertijd de bederfelijkheid van het product beperkt�
Na het voorbereiden van de product in een speciaal vacuümzakje, de
oven instellen met de cyclus COMBI, 100% vochtigheid en ventilatie
tussen 3 en 4� De temperatuur in de ovenkamer moet maximaal 3°-
5° hoger zijn dan de kerntemperatuur die men wenst te bereiken�
Bijvoorbeeld: voor een medium biefstuk (60°C kerntemperatuur) moet
de temperatuur van de oven op 63°C worden ingesteld�
45
De pasteurisatie in potten
In de pasteurisatieprocessen wordt een product als gepasteuriseerd
beschouwd wanneer de kerntemperatuur een waarde tussen 83°C en
85°C bereikt�
Afhankelijk van het type product, de afmeting van de pot en de
hoeveelheid product in de pot, kan de te bereiken kerntemperatuur
variëren� Het is derhalve raadzaam om de kernsonde te gebruiken in
een “monsterpot” (met een gaatje in de deksel voor het plaatsen van de
sonde) om de temperatuur van de gehele productiepartij te detecteren�
Aan het einde van het kookproces moet het product snel gekoeld worden
naar +3°C om de pasteurisatiecyclus te voltooien�
3. Menu FUNCTIES
Het menu FUNCTIES, toegankelijk vanaf de pagina “HOME”, biedt toegang tot de
voornaamste functie voor gewoon onderhoud
en de gebruiksinstelling van de oven�
3.1 WASSEN
Het eerste item van het menu FUNCTIES
is de functie “WASSEN”�
Er kunnen 3 verschillende wasprocessen
geselecteerd worden: HARD, NORMAAL
en SOFT, of de modus ALLEEN SPOELEN
De keuze van één van deze wasprocessen
is afhankelijk van de hoeveelheid
etensresten en de vetafzettingen in de
ovenkamer; HARD wordt gebruikt voor een
grondige reiniging en voor zeer hardnekkig
vuil, SOFT voor een lichte reiniging�
De duur van de verschillende
wasprocessen is:
Types
wasprocessen
Duur
wasproces
Verbruik
wasmiddel
SOFT 48min� 200ml�
NORMAAL 53min� 300ml�
HARD 58min� 500ml�
PROGRAMMA OPSLAAN
KOELING
WASSEN
SERVICE
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
46
De modus “alleen spoelen” heeft een
duur van ongeveer 8 minuten
Na deze selecties en na het indrukken
van de toets “OK” wordt gevraagd het
niveau van de producten (wasmiddel
en glansmiddel) in de jerrycans te
controleren�
BELANGRIJK:
Voor een correcte reiniging en
het behoud van de kwaliteiten van
de ovenkamer is het verplicht om
gebruik te maken van het door de
fabrikant aanbevolen wasmiddel�
HET GEBRUIK VAN EEN ANDER
WASMIDDEL KAN DE GARANTIE
DOEN VERVALLEN!
Onderbreking van het wasproces
Het is mogelijk om het wasproces te onderbreken door de knop
ingedrukt te houden en het wachtwoord 222 in te voeren�
Als het wasmiddel reeds geladen is, wordt de spoelfase gestart en
vervolgens de fase voor drogen; in geval het wasmiddel nog niet is
geladen, wordt de cyclus onmiddellijk onderbroken�
WASPROCES HARD
WASPROCES
NORMAAL
WASPROCES SOFT
ALLEEN SPOELEN
WASSEN
SELECTIE PARAMETERS
Types wasprocessen
Vrijdag 03 maart 2017 16:20
Controleer het niveau
van de tank alvorens de
wasprocedure te starten
Wasmiddel vervangen
Niveau tanks OK
47
3.2 KOELING
Door middel van deze functie is het mogelijk
om de temperatuur in de ovenkamer snel
omlaag te brengen, om over te gaan van
een bereidingstype met hoge temperatuur
naar een meer delicaat kookproces dat
lagere temperaturen vereist (bijvoorbeeld
van het bereiden van gebraad naar het
koken van gestoomde groenten)�
Wanneer deze functie door middel van
de toets START gestart wordt, wordt de
ventilator in werking gesteld� Open de
ovendeur om de uitgang van de warme
lucht en de ingang van koudere lucht
te bevorderen� Op deze manier zal de
gewenste temperatuur in kortere tijd
bereikt worden en is het mogelijk verder te
gaan met de meer delicate kookprocessen�
Om veiligheidsredenen kan de koeling
alleen met de gesloten ovendeur
geactiveerd worden� De deur kan pas na de
start van dit programma geopend worden�
De oven stelt als standaardwaarde de
koeling van de ovenkamer tot aan 50°C
voor, maar het is mogelijk om de gewenste waarde vanaf een
minimale temperatuur van 30°C in te stellen� Bij het bereiken
van deze temperatuur zal de oven de koeling onderbreken en een
geluidssignaal laten horen� Na de start van de koeling kan het
proces handmatig versneld worden door water in de ovenkamer te
voeren� Deze functie wordt handmatig geactiveerd door de toets “handmatige
bevochtiger” afb.14 gedurende de gewenste tijd ingedrukt te houden�
OPGELET: vanuit de ovenkamer kunnen mogelijk hete lucht en
stoom ontsnappen! GEVAAR VAN BRANDWONDEN!
3.3 SERVICE
Dit menu bevat 3 functies: CONFIGURATIE; WEERGAVE LOG,
GEAVANCEERDE DIENSTEN� Deze maken de instelling en de weergave
van een reeks functies mogelijk en de start van de onderhoudsprocedures
van de oven�
50°
START
Afb. 14
48
3.3.1 CONFIGURATIE
Vanuit dit menu is het mogelijk om
eenreeksparameterstecongureren:
3.3.1a Datum en Tijd
Met de functie Datum en Tijd kunnen
deze parameters voor het gebruik van
de oven worden ingesteld door ze op
de huidige datum en tijd in te stellen�
3.3.1b Systeeminformatie
Door middel van deze functie is het
mogelijk de op de oven geïnstalleerde
softwareversie weer te geven en het
serienummer van de oven�
3.3.1c Taal
Met deze functie kan de taal gekozen
worden voor de weergave van de
opdrachten en de berichten op het display
3.3.1d Verlichting
Met de functie Verlichting kan de
helderheid van het display worden
aangepast� Selecteer deze functie, pas
de helderheid aan met de knop van
het instrumentenpaneel en druk op
“Opslaan”
3.3.1e Volume zoemer
Door middel van deze functie kan
het volume van de zoemer worden
aangepast�
Vrijdag 3 maart 2017 16:20
Conguratie
Importeren / Exporteren
Geavanceerde diensten
Weergave LOG
DATUM EN TIJD
Vrijdag 3 maart 2017 16:20
OPSLAAN
SYSTEEMINFORMATIE
Vrijdag 3 maart 2017 16:20
20/02/2017
Serienummer:
000000/00/00
Receptenboek: V 3.1
Boiler: 2 uur
49
3.3.2 WEERGAVE LOG
Deze functie toont een chronologische lijst van de LOG ALARMEN en de
LOG WASSEN�
De eerste lijst, LOG ALARMEN, bevat alle tijdens de werking van de
oven gedetecteerde en op het display weergegeven fouten�
De tweede lijst, LOG WASSEN, toont alle door de oven uitgevoerde
wasprocessen en hun type, met aanduiding van
de datum en de starttijd�
3.3.3 GEAVANCEERDE DIENSTEN
Deze functie is beveiligd met een wachtwoord en
verleendtoegangtotdefunctiesvoorconguratie,
instelling en keuring die zijn voorbehouden aan het
gekwaliceerde
technische
personeel�
3.3.4
IMPORTEREN / EXPORTEREN
Door aan de zijkant van het
bedieningspaneel een USB-stick te
plaatsen (Afb.15) en door met de
toets “home” naar de pagina “service”
te gaan, worden de functies voor
import en export van enkele van de
bovenstaande functies geactiveerd�
Bij het plaatsen van een LEGE USB-
stick kunnen GEËXPORTEERD
worden:
het RECEPTENBOEK, de LOGS
HACCP (indien geactiveerd registreert
deze functie het kookproces met al
zijn gegevens: tijden, temperatuur
ovenkamer, temperatuur kernsonde,
de start en de wijzigingen van fase, enz�) en de LOG WASSEN�
Bij het plaatsen van een USB-stick met daarop bijvoorbeeld: nieuwe
recepten, nieuwe parameters of nieuwe talen, is het mogelijk deze
gegevens in de software van de oven teIMPORTEREN
Afb. 15
IMPORTEREN/EXPORTEREN
Vrijdag 3 maart 2017 16:20
Receptenboek exporteren
Exporteren
Parameters exporteren
Log HACCP exporteren
Log alarmen exporteren
Log Wasprocessen exporteren
Importeren
Receptenboek importeren
Parameters importeren
Talen importeren
50
4. ONDERHOUD en REINIGING
Alvorens enige ingreep voor reiniging of onderhoud uit te voeren, moet
het apparaat worden ontkoppeld van de elektriciteitsvoorziening�
Aan het einde van een werkdag moet de apparatuur gereinigd worden,
zowel om hygiënische redenen en om storingen van de werking te
voorkomen�
De oven mag nooit gereinigd worden met directe waterstralen of een
hogedrukspuit� Ook mogen er voor de reiniging van het apparaat geen
schuursponsjes, staalborstels of schrapers gebruikt worden; eventueel
kan er staalwol gebruikt worden door in de richting van de afwerking van
het plaatwerk te wrijven�
Wacht tot de ovenkamer is afgekoeld�
Verwijder de geleideschotten van de bakplaten� Verwijder de
handmatig verwijderbare resten en plaats de verwijderbare delen
in de vaatwasmachine� Voor de reiniging van de ovenkamer moet
een lauwwarm zeepsopje gebruikt worden� Vervolgens moeten alle
oppervlakken grondig worden afgespoeld en moet men ervoor zorgen
dat er geen resten van het wasmiddel achterblijven� Gebruik voor de
reiniging van de buitenkant van de oven een vochtige doek en een mild
reinigingsmiddel�
Tijdens de jaarlijkse controle door een gespecialiseerde technicus
moet de stroomrichter verwijderd worden en gewassen worden met een
zeepsopje�
4.1 AFVOER VOCHTIGHEID
De afvoer van de vochtigheid
verdrijft de in de ovenkamer
geproduceerde dampen�
Zorg ervoor dat de afvoer altijd
schoon en vrij van obstakels is�
4.2 REINIGING VAN DE RUIT
De reiniging van de ruit van de
ovendeur kan zowel aan de buiten-
als de binnenkant worden uitgevoerd�
Hiertoe moet de vergrendeling van
de interne ruit rechtsom gedraaid
worden (Afb.17) en, na het openen
van de ruit, kan deze met een geschikt
reinigingsmiddel gereinigd worden�
Gebruik nooit schurende materialen�
De ruit moet vervolgens weer op
correcte wijze gesloten en op zijn
positie geblokkeerd worden door de
vergrendeling linksom te draaien�
Afb. 16
Afb. 17
51
4.3 REINIGING VAN HET LUCHTFILTER
Dereinigingvanhetluchtltervanhetpaneelvandeoven(Afb. 18)
moet ten minste eenmaal per maand worden uitgevoerd door het met de
hand met water en zeep te wassen�
Omhetlterteverwijderenmoethet
omlaag getrokken worden door kracht
te zetten op de greep (Afb. 18)�
Het is raadzaam om het lter ten
minste eenmaal per jaar te vervangen,
of met een hogere frequentie indien
de oven werkt in een omgeving met
een hoge concentratie van meel of
soortgelijke stoffen�
In ieder geval moet het lter
vervangen worden wanneer
het versleten of beschadigd is;
het reservelter moet worden
aangevraagd bij de leverancier
5. CONTROLES VOORBEHOUDEN AAN EEN
ERKENDE TECHNICUS
Koppel de elektrische voeding los alvorens enige afstelling of
ingreep uit te voeren.
5.1 HERSTEL WERKING VEILIGHEIDSTHERMOSTAAT
Draai de bevestigingsschroeven van het
paneel los en draai het paneel linksom op zijn
geleiders�
Zoek de thermostaat die zich linksonder in
de technische ruimte bevindt, en druk op de
rode knop tot er een mechanisch geluid wordt
waargenomen (“klik”) dat de sluiting van de
contacten bevestigd (Afb. 19)�
Het is mogelijk dat de thermostaat ingrijpt als
gevolg van mechanische belastingen waaraan
de oven tijdens het transport wordt blootgesteld�
Een voortdurend ingrijpen van de veiligheidsthermostaat is een teken
van een storing van het apparaat en vereist onderzoek naar de oorzaken�
Afb. 19
Afb. 18
52
5.2 THERMISCHE BEVEILIGING VAN DE MOTOR
Wanneer de thermische beveiliging van de motor ingrijpt, moet de
reiniging van de sleuven gecontroleerd worden, evenals de goede
werking van de koelvoorzieningen en de correcte rotatie zonder wrijving
van de motor
Denk eraan de elektriciteitsvoorziening te ontkoppelen�
5.3 ZEKERINGEN
De beveiligingszekeringen beschermen de besturingskaarten van de
oven tegen overspanning� De zekeringen bevinden zich onder in de
technische ruimte, naast de resetknop van de veiligheidsthermostaat�
5.4 VLAMBEVEILIGING
Let op:
De vlambeveiliging werkt alleen correct wanneer de elektrische
aansluiting van de oven is uitgevoerd met inachtneming van de posities
van fase en de nul� Tussen fase en moet er een potentiaalverschil van
230V zijn�
5.5 RESERVEONDERDELEN
De vervanging met reserveonderdelen moet uitsluitend worden
uitgevoerd door personeel van het erkende servicecentrum�
Voor informatie over de codes van de reserveonderdelen moet u contact
opnemen met de servicedienst�
Na de eenduidige identicatie van de noodzakelijke
reserveonderdelen zal de servicedienst een schriftelijke order
verzenden aan de fabrikant onder vermelding van het model van
het apparaat, het serienummer, de spanning en de frequentie
van de elektriciteitsvoorziening, naast natuurlijk de code en de
beschrijving van de gewenste reserveonderdelen.
Om de gezondheid van de gebruiker en de consument te
beschermen, mogen er altijd en alleen originele reserveonderdelen
gebruikt worden.
53
6. BESCHRIJVING ALARMEN
In geval van een alarm verschijnt op het display van de temperatuur en
op het display van de tijd de naam van het actieve alarm�
De volgende alarmen kunnen zicht voordoen:
Naam Beschrijving Acties OPLOSSING
E01-Sonde
ovenkamer
Fout sonde ovenkamer Blokkering
kookproces,
automatisch
herstel�
Vervang de sonde ovenkamer
E17-kern-
tempera-
tuurmeter
Fout
kerntemperatuurmeter
Handmatig herstel� Vervang de kerntemperatuurmeter
E12-GAS Blokkering gasbrander Blokkering
kookproces,
handmatig herstel�
Druk op handmatig herstel�
(knop encoder); contact opnemen
met servicedienst indien repetitief
E05-Beveili-
ging motor
Alarm motor Blokkering
kookproces,
automatisch
herstel�
Contact opnemen met
servicedienst indien repetitief
E11-Bevei-
liging motor
2
Alarm motor Blokkering
kookproces,
automatisch
herstel�
Contact opnemen met
servicedienst indien repetitief
E06-Be-
veiliging
ovenkamer
Thermische beveiliging
ovenkamer
Blokkering
kookproces,
handmatig herstel�
Contact opnemen met
servicedienst indien repetitief
E14-Hoge
tempera-
tuur
Te hoge temperatuur
technische
compartiment
Blokkering
kookproces,
automatisch
herstel�
Controleer de reiniging
vanhetventilatielter,de
omtrekventilatie van de oven
(sleuven) en de correcte werking
van de koelventilatoren van de
onderdelen�
E21-Geen
water
Geen water voor het
produceren van stoom
Blokkering
kookproces,
automatisch
herstel�
Controleer de aansluiting op de
watertoevoer en de opening van de
afsluitkraan�
E16-Com-
municatie
Communicatiefout
hoofdkaart
Blokkering
kookproces�
Spanning ontkoppelen en opnieuw
aansluiten� Contact opnemen met
servicedienst indien repetitief
E22-Fout
elektriciteit
Onderbreking van de
elektrische voeding
Blokkering
kookproces�
Druk 1 seconde op M�
54
7. ELEKTRISCHE SCHEMA’S
7.1 ETE523(W): ZSE2252
55
7.2 ETE5(W) - ETE5X(W) - ETE523X(W) : ZSE2253
56
7.3 ETE7(W) - ETE7X(W) - ETE10(W) : ZSE2254
57
7.4 ETG5(W): ZSE2255
58
7.5 ETG7(W) - ETG10(W) : ZSE2256
59
8. VERWIJDERING VAN HET APPARAAT
Het apparaat moet, aan het einde van zijn levensduur,
verplicht verwijderd worden in overeenstemming met
de wettelijke verplichtingen�
Het symbool van Afb. 20 geeft aan dat het apparaat
aan het einde van zijn levensduur verwijderd moet
worden volgens de aanwijzingen van de richtlijn van het
Europees Parlement 2012/19/EU van 04/06/2012�
Informatie over de verwijdering in landen van de Europese Unie
De Europese Richtlijn inzake RAEE-apparatuur is in ieder land op
verschillende wijze opgesteld� Derhalve wordt aangeraden om voor de
verwijdering van dit apparaat contact op te nemen met de plaatselijke
instanties of de verkoper voor het verkrijgen van informatie over de
correcte verwijderingsprocedure�
Afb. 20
DE FABRIKANT AANVAARDT GEEN AANSPRAKELIJKHEID VOOR SCHADE DIE
HET GEVOLG IS VAN EEN ONJUISTE INSTALLATIE, GEKNOEI MET DE APPARA-
TUUR, ONEIGENLIJK GEBRUIK, GEBREKKIG ONDERHOUD, VERONACHTZAMING
VAN DE GELDENDE NORMEN EN INCOMPETENT GEBRUIK�
DE FABRIKANT BEHOUD ZICH HET RECHT VOOR OM OP ELKE GEWENST
MOMENT OP HET PRODUCT WIJZIGINGEN AAN TE BRENGEN DIE HIJ NOOD-
ZAKELIJK OF NUTTIG ACHT
0051
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

CombiSteel 7466.0085 Handleiding

Type
Handleiding