21
THERMISCH BEVEILIGINGSMECHANISME
Het apparaat is voorzien van een thermisch beveili-
gingsmechanisme dat de verwarming onderbreekt
bij een verkeerd gebruik of een abnormale werking.
Nadat het apparaat afgekoeld is, drukt u met
behulp van een tandenstoker of iets gelijkaardigs op
het knopje om het beveiligingsmechanisme terug te
stellen "Q", naast het opschrift RESET (zie fig. 1).
Indien het apparaat niet functioneert, wendt u zich
tot een Service-centrum erkend door de fabrikant.
GEBRUIKSAANWIJZINGEN
Alvorens de friteuse voor de eerste keer te
gebruiken, maakt u de frituurmand, de frituurpan en
het deksel grondig schoon met warm water en vloei-
baar afwasmiddel. De bedieningsgroep en het
stroomsnoer worden schoongemaakt met een voch-
tige doek. Waak erover dat er geen water in de
bedieningsgroep sijpelt en dat er geen restjes ach-
terblijven in de uitneembare frituurpan. Droog alle
onderdelen goed af.
Controleer of de bedieningsgroep goed bevestigd is
aan het friteusehuis. De micro-beveiligingsschake-
laar "C" verhindert de werking van het apparaat als
de bedieningsgroep "R" niet correct geplaatst is in
de mantel "H".
De friteuse is nu klaar voor het gebruik.
HET VULLEN MET OLIE OF VET
• Hef het deksel "K" met behulp van het handvat.
Draai de plooibare handgreep van de frituur-
mand tot hij blokkeert (stand 2 in fig. 2).
Verwijder de frituurmand "M" langs boven.
• Haal uit het snoervak "O" voldoende snoerlengte
om het apparaat aan te sluiten op het stroomnet
(zie fig. 3).
•Als u olie gebruikt, giet u deze in de frituurpan "L"
tot aan het aangeduid maximumniveau (zie fig.
4). Ga nooit over deze limiet, om te voorkomen
dat olie uit de mand spat. Het olieniveau moet
zich steeds tussen de MAX / MIN-aanduidingen
"D" bevinden (max. 3 or 4 liter naargelang de
versie). U bekomt de beste resultaten met een
goede arachideolie.
• Als u de voorkeur geeft aan een blok vet, snijdt u
dit in stukjes die u laat smelten in een andere kom,
waarna u het vloeibaar geworden vet in de fri-
tuurpan giet. Laat het vet nooit smelten in de fri-
tuurmand of op de weerstand van de friteuse (zie
fig. 5).
• Hersluit het deksel "K".
VOORVERWARMING
• Doe de te frituren etenswaren in de frituurmand
"M", maar maak hem niet te vol (max. 1 kg voor
de versie 3 liter en 1,3 kg voor de versie 4 liter).
Zorg ervoor dat de handgreep van de mand cor-
rect geplaatst is (stand 2 in fig. 2).
• Zet de thermostaatnop "A" (zie fig. 6) op de
gewenste temperatuur (zie tabel baktijden). Het
groen controlelampje “B” wordt rood.
•Wanneer de ingestelde temperatuur bereikt werd,
wordt het controlelampje “B” groen.
BEGIN FRITUREN
•Van zodra het controlelampje “B” groen wordt,
de frituurmand “M” onderdompelen in de olie,
door hem heel langzaam te laten zakken om spat-
ten en overkoken van de olie te voorkomen.
• Het is volkomen normaal als een behoorlijke hoe-
veelheid stoom ontstaat.
NA HET FRITUREN
• Als de baktijd om is, heft u de frituurmand "M en
controleert u of de etenswaren naar wens
gebakken zijn.
• Als u van mening bent dat de bereiding voltooid
is, zet u het apparaat uit door de thermostaatknop
"A" in de stand "•". Het controlelampje is groen.
•Trek de stekker uit het stopcontact.
• Laat de overtollige olie uitlekken door de frituur-
mand "M" vast te haken in de houder "E" van de
frituurpan.
• N.B. Bij het frituren in 2 fasen of indien u meer-
dere bakfasen wenst, haakt u de frituurmand “M”
na de eerste fase vast aan de houder “E” en
wacht u tot het controlelampje groen wordt om
aan te geven dat de olie opnieuw de gewenste
temperatuur heeft bereikt. Daarna dompelt u het
mandje "M" nogmaals onder in de olie.
TIPS VOOR HET FRITUREN
DE DUUR VAN DE OLIE OF HET VET
De olie of het vet mogen nooit onder het minimum-
niveau zakken. Af en toe moet u de olie of het vet
volledig vervangen. De duur hangt af van de eten-
swaren die gefrituurd worden. Gepaneerd voedsel,
bijvoorbeeld, vervuilt de olie meer dan andere.
Zoals bij alle friteuses, bederft olie dat meerdere
keren wordt verhit! Daarom dient u de olie of het vet
dus regelmatig te vervangen, zelfs bij een correct
gebruik.