Ambiano GT-MAF-01 Handleiding

Type
Handleiding
GEBRUIKSAANWIJZING
ART.-NR.: 2002430
2003020024306
PO51031910
Multifunctionele
heteluchtfriteuse XXL
GT-MAF-01
-0
1
Inhoud
Algemeen 1
Gebruiksaanwijzing lezen
en bewaren 1
Legenda 1
Veiligheid 2
Voorschriftmatig gebruik 2
Veiligheidsvoorschriften 2
Acrylamide verminderen
bij het frituren 7
Inhoud levering/
apparaatonderdelen 8
Bedieningselementen 10
Eerste inbedrijfstelling 11
Levering controleren 11
Voor het eerste gebruik 12
Apparaat opstellen 12
Bediening 13
Algemeen 13
Grilltrommel gebruiken 13
Kipspies gebruiken 15
Spiezen gebruiken 15
Grillrooster gebruiken 16
Afdruipplaat gebruiken 16
Het gaar koken 17
Handmatige voorselectie
van de kooktijd en
van de temperatuur 17
Koken met de
programmafunctie 18
Het kookproces is voltooid 18
Opwarmfunctie 18
Kooktijden, temperaturen en
gegevens bij benadering 19
Reinigen en opbergen 21
Reinigen 21
Bewaren 22
Technische speci caties 22
Conformiteitsverklaring 22
Foutopsporing 23
Afvoer 24
Afvoer van verpakking en
apparaat 24
1
ALGEMEEN
Gebruiksaanwijzing lezen en
bewaren
De gebruiksaanwijzing bevat belangrijke
informatie over de inbedrijfstelling en het
gebruik.
Lees de gebruiksaanwijzing, en dan vooral de veilig-
heidsinstructies, zorgvuldig door voordat u dit artikel
gebruikt. De niet-naleving van deze gebruiksaanwijzing
kan ernstig persoonlijk letsel of materiële schade veroor-
zaken.
De gebruiksaanwijzing is gebaseerd op de normen en re-
gels die in de Europese Unie gelden. Let in het buitenland
ook op landspeci eke richtlijnen en wetten.
Bewaar de gebruiksaanwijzing voor verder gebruik.
Wanneer u dit artikel aan iemand anders doorgeeft, doe
er dan ook deze gebruiksaanwijzing bij.
Deze gebruiksaanwijzing kan ook als Pdf-bestand van
onze Homepage www.gt-support.de worden ge-
download.
LEGENDA
De volgende symbolen en signaalwoorden worden in
deze gebruiksaanwijzing, op het artikel of op de verpak-
king gebruikt.
Dit signaalsymbool/sig-
naalwoord duidt op een
gevaar met een hoog risiconiveau, dat, indien niet ver-
meden, leidt tot de dood of een ernstig letsel.
Dit signaalsymbool/sig-
naalwoord duidt op een
gevaar met een gemiddeld risiconiveau, dat, indien niet
vermeden, kan leiden tot de dood of een ernstig letsel.
Dit signaalsymbool/sig-
naalwoord duidt op een
gevaar met een laag risiconiveau, dat, indien niet verme-
den, een klein of matig letsel tot gevolg kan hebben.
Heet oppervlak! Dit symbool duidt op
hete oppervlakken tijdens de werking.
Raak het oppervlak niet aan met blote
handen.
Dit signaalsymbool/signaal-
woord waarschuwt voor
mogelijke materiële schade.
Dit symbool geeft u nuttige bijkomende in-
formation over de installatie of over de bedie-
ning.
Conformiteitsverklaring (zie hoofdstuk
“Conformiteitsverklaring”): Met dit symbool
gemarkeerde producten voldoen aan alle toe te passen
Gemeenschapsvoorschriften van de Europese Economi-
sche Ruimte.
2
VEILIGHEID
Voorschriftmatig gebruik
Dit apparaat is alleen geschikt voor het koken van voed-
sel in normale, huishoudelijke hoeveelheden en mag
alleen binnenshuis worden gebruikt.
Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor privé-gebruik.
Het kan gebruikt worden voor het bereiden van bijvoor-
beeld groenten, friet, vis, vlees, gevogelte en cake.
Gebruik het apparaat alleen zoals beschreven in deze
gebruiksaanwijzing.
Elk ander gebruik wordt beschouwd als onjuist en kan
leiden tot materiële schade of zelfs tot persoonlijk letsel.
Gebruik de heteluchtfriteuse nooit om water of
andere vloeisto en te verwarmen.
De fabrikant of handelaar aanvaardt geen enkele aan-
sprakelijkheid voor schade die door onjuist gebruik,
onjuiste reparaties, wijzigen die zonder toestemming
werden uitgevoerd of het gebruik van niet-toegelaten
toebehoren of onderdelen.
De friteuse is niet geschikt voor commercieel gebruik
zoals:
in keukens voor werknemers of winkels en andere
commerciële zones,
in boerenbedrijven,
door klanten in hotels, motels of andere residentiële
voorzieningen,
In B&B’s.
Veiligheidsvoorschriften
Gevaar voor een
elektrische schok!
Een defecte elektrische installatie of te hoge
netspanning kan leiden tot elektrische
schokken.
Het apparaat alleen aansluiten wanneer
de netspanning van het stopcontact
overeenkomt met de speci catie op het
typeplaatje.
Sluit het apparaat alleen aan op een
gemakkelijk toegankelijk stopcontact
zodat u het bij een incident snel van het
elektriciteitsnet kunt halen.
Gebruik het apparaat niet wanneer het
apparaat zelf, de voedingskabel of de
stekker zichtbaar beschadigd is of de
toebehoren zeer vuil zijn.
Als de voedingskabel van het apparaat
beschadigd is, moet het door de fabri-
kant, zijn klantendienst of een soort-
gelijk gekwali ceerd persoon worden
vervangen om risicos te vermijden.
Open de behuizing niet maar laat re-
paraties over aan vakmensen. Wend u
daarvoor tot het serviceadres dat op de
garantiekaart staat aangegeven.
3
Steek geen metalen of andere voorwer-
pen in de openingen van het apparaat.
Alleen wat meegeleverd werd als toebe-
horen gebruiken zoals de bedoeling is.
In dit apparaat bevinden zich elektri-
sche en mechanische onderdelen die
essentieel zijn om te beschermen tegen
de gevaren van dit apparaat.
De veiligheidsschakelaar 52 mag niet
overbrugd of op een andere manier ge-
manipuleerd worden.
52
53
Het apparaat mag niet worden gebruikt
met een externe timer of een aparte af-
standsbediening.
Houd het apparaat, de voedingskabel
en de stekker uit de buurt van water en
andere vloeisto en. Houd het ook uit de
buurt van open vuur, warmtebronnen
en hete oppervlakken.
Raak het apparaat of de stekker nooit
aan met vochtige handen.
Stekker nooit uit het stopcontact trek-
ken door aan de voedingskabel te trek-
ken, maar altijd aan de stekker trekken.
Gebruik de voedingskabel nooit om het
apparaat te dragen.
Leg de stroomkabel zo dat niemand er-
over kan struikelen.
Maak geen knik in de voedingskabel en
leg de kabel niet over scherpe randen.
Berg het apparaat nooit zo op dat het in
een bad of een wastafel kan vallen.
Grijp nooit naar het apparaat wanneer
het in het water gevallen is. Trek in zon
geval onmiddellijk de stekker uit het
stopcontact.
Schakel het apparaat altijd uit en trek de
stekker uit het stopcontact wanneer:
u geen toezicht houdt op het appa-
raat of klaar bent met het bereiden
van voedsel,
u het apparaat niet gebruikt, het
schoonmaakt of
bij onweer of wanneer er zich een sto-
ring voordoet.
4
Gevaar voor een
elektrische schok!
Aansluitkabel niet om het apparaat of
onderdelen van het apparaat wikke-
len. Indien een kabelhaspel aanwezig
is, gebruik deze dan dienovereen-
komstig. Verkeerd opwikkelen kan
de isolatie van de kabel beschadigen
en gevaar voor elektrische schokken
opleveren.
Brandgevaar!
Wanneer u een tussenstekker of verleng-
snoer gebruikt en de maximaal toegelaten
stroomsterkte overschrijdt, kan dit brand
veroorzaken.
Gebruik alleen tussenstekkers en ver-
lengsnoeren die voldoen aan de gelden-
de veiligheidsbepalingen. Overschrijd
de maximaal toegelaten stroomsterkte
van de tussenstekker of het verleng-
snoer niet.
Gevaarlijk voor
kinderen en per-
sonen met verminderde lichamelijke,
zintuiglijke of mentale vermogens of
met gebrek aan ervaring en kennis!
Kinderen en personen met lichamelijke of
geestelijke beperkingen herkennen het ge-
vaar niet dat kan ontstaan bij het gebruiken
van dit apparaat.
Ongevallen met ernstige verwondingen
kunnen het gevolg zijn.
Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8
jaar en ouder en ook door personen met
verminderde lichamelijke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of een gebrek aan
ervaring en/of kennis worden gebruikt,
als er toezicht op hen is, of als ze geïn-
strueerd werden met betrekking tot het
veilige gebruik van het apparaat en de
daaruit voortvloeiende gevaren hebben
begrepen.
Kinderen mogen niet met het apparaat
spelen.
De reiniging en het gebruikersonderhoud
mogen niet door kinderen worden uitge-
voerd, tenzij ze ouder zijn dan 8 jaar en er
toezicht op hen wordt gehouden.
Kinderen jonger dan 8 jaar dienen uit de
buurt van het apparaat en het aansluit-
snoer te worden gehouden.
Laat kinderen niet spelen met de ver-
pakkingsfolie. Ze kunnen er zich in ver-
strikken bij het spelen of de verpakking
over het hoofd trekken en verstikken.
5
Risico op
letsels!
Heet oppervlak 53! Delen
van dit apparaat worden tijdens
het gebruik zeer heet. Onjuist
gebruik kan leiden tot ernstige letsels.
Delen van het apparaat worden heet tij-
dens het gebruik. Raak deze delen niet
aan om brandwonden te voorkomen.
Raak het apparaat tijdens het gebruik
alleen aan bij de deurgreep en het aan-
raakscherm!
Om letsels te voorkomen mogen haren,
sieraden en kleding niet in contact ko-
men met een apparaat dat in werking is.
Gebruik het apparaat ook niet wanneer
een van de onderdelen van het apparaat
beschadigd is.
Wijs ook andere gebruikers op de geva-
ren.
Tijdens het koken komt er warme stoom
vrij, vooral wanneer de deur van de kook-
ruimte wordt geopend. Gebruik in ieder
geval keukenhandschoenen en buig u
niet over het apparaat.
Droog het voedsel voor het koken goed af
om overmatige stoomvorming te voorko-
men.
Verwijder rijm en stukjes ijs van bevroren
levensmiddelen.
Risico op letsels!
Contact met hete
stoom kan ernstig letsel veroorzaken!
Tijdens het koken ontsnapt er hete lucht
uit het rooster van de luchtuitlaat aan
de achterkant van het apparaat. Houd
uw handen en gezicht op een veilige af-
stand van de hete lucht en de luchtuit-
laatopening. Let ook op de hete stoom
die uit de voegen aan de voorkant van
het apparaat ontsnapt. Bijzonder voor-
zichtig zijn bij het openen van de deur
van de kookruimte.
Verwondingsge-
vaar door scherpe
randen!
Afzonderlijke onderdelen kunnen puntig
zijn of scherpe randen hebben. Voorzich-
tig zijn bij het gebruik van afzonderlijke
onderdelen, vooral de metalen inzetstuk-
ken.
6
Brandgevaar!
Er bestaat brandgevaar door hete op-
pervlakken.
Plaats het apparaat niet op een gas- of
elektrisch fornuis van welke aard dan
ook, elektrische kookplaten of in de ver-
warmde oven.
Plaats het apparaat op een gemakkelijk
toegankelijk, vlak, droog, hittebesten-
dig en voldoende stabiel werkopper-
vlak.
Leg eventueel een antislipmat onder
de rubberen voetjes van het apparaat
aangezien oppervlakken met de meest
diverse reinigingsmiddelen worden be-
handeld en sommige van de bestand-
delen de rubberen voetjes kunnen aan-
tasten en verweken.
Zet het apparaat niet op de rand of aan
de kant van het werkvlak.
Plaats het apparaat niet onder een
hangkast of in een hoek. Let erop dat
het apparaat bovenaan vrij is.
Houd een minimale afstand van 30 cm
van de achterwand van het apparaat tot
andere voorwerpen en minstens 10 cm
van de zijkanten.
Leg niets bovenop het apparaat.
Het apparaat niet afdekken.
Laat het apparaat tijdens het gebruik
niet zonder toezicht. Wacht tot het ap-
paraat volledig is afgekoeld.
Aansluitsnoer buiten bereik van kin-
deren houden. Kinderen zouden eraan
kunnen trekken en het apparaat op zich
trekken.
Plaats de hete inzetstukken altijd op een
hittebestendige ondergrond.
Risico op letsels!
De deur van de kookruimte 1 is ver-
wijderbaar. Vanuit een bepaalde ope-
ningshoek kan de deur naar boven
worden uitgetrokken. Probeer het
apparaat niet op te tillen of te dragen
aan de deurgreep 2.
Gebruik nadat het apparaat is afgekoeld
de verzonken handgrepen 5 om het te
verplaatsen of te dragen.
7
Gevaar voor
schade!
Oneigenlijk gebruik van het apparaat kan
leiden tot oververhitting en tot schade.
Gebruik de open deur niet als plank!
Plaats geen voorwerpen op de geopen-
de deur.
Gebruik het apparaat nooit zonder toe-
zicht en leeg. Het apparaat kan overver-
hitten.
Hierbij kunnen het verwarmingsele-
ment en de antiklee aag beschadigd
worden en er kan rookontwikkeling
ontstaan. Open in dat geval de vensters
en ventileer de ruimte grondig.
Dompel de verwijderde deur van de
kookruimte 1 niet in water of een ande-
re vloeistof.
De deur van de kookruimte is niet vaat-
wasmachinebestendig.
Gevaar voor de
gezondheid!
Te he et bak ken , ko ken of gri ll en k an sto en
produceren die schadelijk zijn voor de ge-
zondheid.
Laat het eten niet te donker worden bij
het bakken of grillen.
Verwijder verbrande etensresten.
Acrylamide verminderen bij het
frituren
Men verdenkt acrylamide ervan
om een kankerverwekkende stof te
zijn die sterk toeneemt bij het verhitten van
zetmeelhoudende producten boven 175 °C.
Let daarom tijdens de bereiding op de
kleurverandering van het voedsel. Gefri-
tuurd voedsel mag niet bruin geserveerd
worden maar goudgeel”.
8
INHOUD LEVERING / APPARAATONDERDELEN
1
2
3
4
5
653
7
8
9
INHOUD LEVERING / APPARAATONDERDELEN
1 Deur van de kookruimte (afneembaar)
2 Deurgreep
3 Ventilatierooster
4 Snoeropwikkeling
5 Verzonken handgreep (aan beide kanten)
6 Afdruipplaat
7 Grillrooster dieper (2 x)
8 Grillrooster plat
9 Deksel grilltrommel
10 Grilltrommel
11 Draaibaar spit
12 Draaispitvork kipspies (2 x)
13 Vergrendelingsschroef (4 x)
14 Handgreep om in te zetten
15 Spiezen (8 x)
16 Vastzetschijf voor spiezen, links L
17 Vastzetschijf voor spiezen, rechts R
- Gebruiksaanwijzing/Garantiekaart
17
16 13
15
910
1112
1314
10
18 Sensorveld (temperatuur verlagen)
19 Temperatuur icoon
20 Sensorveld (temperatuur verhogen)
21 Bedrijfsaanduiding
22 Resterende tijd in uren H
23 Resterende tijd in minuten MIN
24 Kooktemperatuur °C
25 Sensorveld (tijd verlengen)
26 Tijd icoon
27 Sensorveld (tijd verkorten)
28 Draaifunctie aan/uit
29 Sensorveld start/stop
30 Sensorveld MENU
31 Verlichting kookruimte aan/uit
32 Standaardinstelling “Friet”
15 minuten op 200 °C
33 Standaardinstelling “Biefstuk/kotelet
25 minuten op 175 °C
34 Standaardinstelling Vis”
15 minuten op 165 °C
35 Standaardinstelling „Pizza“
20 minuten op 180 °C
36 Standaardinstelling „Mu ns“
30 minuten op 160 °C
37 Standaardinstelling „Spiezen“
12 minuten op 200 °C
38 Standaardinstelling „Chips“
12 minuten op 200 °C
39 Standaardinstelling „Bevroren“
15 minuten op 180 °C
40 Standaardinstelling „Popcorn“
5 minuten op 200 °C
41
Standaardinstelling
Kip aan het kipspies
45 minuten op 190 °C
42
Standaardinstelling
Drog en v a n f rui t /g ro e nten
2 uur op 50 °C
43
Standaardinstelling
„Kippenvleugels“
20 minuten op 180 °C
BEDIENINGSELEMENTEN
21 22 23 24
18
20
19
27
28293031
32 33 34 35 36 37 38 39
40 41 42 43 44 45 46 47
25
26
11
44 Standaardinstelling „Koekjes“
18 minuten op 180 °C
45 Standaardinstelling „Brood“
20 minuten op 160 °C
46 Standaardinstelling „Groenten“
15 minuten op 160 °C
47 Standaardinstelling „Opwarmen“
60 minuten op 60 °C
EERSTE INBEDRIJFSTELLING
Levering controleren
Verwondingsge-
vaar door scherpe
randen!
Afzonderlijke onderdelen kunnen puntig
zijn of scherpe randen hebben. Voorzich-
tig zijn bij het uitpakken van de metalen
inzetstukken.
Gevaar voor schade!
Wanneer u de verpakking onvoorzichtig met een scherp
mes of een ander scherp voorwerp opent, kan het appa-
raat beschadigd worden.
Ga bij het openen voorzichtig te werk.
Er zitten verzonken handgrepen 5 aan de lin-
ker- en rechteronderkant van de heteluchtfri-
teuse. Gebruik bij het opstellen, dragen of
verplaatsen van het apparaat de verzonken handgrepen
om de heteluchtfriteuse veilig te verplaatsen.
Risico op letsels!
De deur van de kookruimte 1 is ver-
wijderbaar. Vanuit een bepaalde ope-
ningshoek kan de deur naar boven
worden uitgetrokken. Probeer het
apparaat niet op te tillen of te dragen
aan de deurgreep 2.
1. Haal alle onderdelen van het apparaat en de gebruiks-
aanwijzing uit de doos en verwijder alle beschermfo-
lie en stukken karton die in de verpakking zitten.
Open de deur van de kookruimte 1 door
aan de deurgreep 2 te trekken en verwij-
der eventueel daar aanwezige stukken
karton of beschermfolie uit de kookruimte.
2. Controleer of de levering volledig is (zie Inhoud
levering ⁄apparaatonderdelen).
3. Controleer of de afzonderlijke delen beschadigingen
vertonen. Als dit het geval is, gebruik ze dan niet.
Wend u daarvoor tot het serviceadres dat op de ga-
rantiekaart staat aangegeven.
12
Voor het eerste gebruik
Gevaar voor een
elektrische schok!
Dompel de heteluchtfriteuse nooit in
water of een andere vloeistof en spoel
deze nooit met water of reinigings-
middelen!
Gebruik geen schuur- of
oplosmiddelen of
voorwerpen met scherpe randen!
1. Veeg de heteluchtfriteuse van binnen en van bui-
tenaf met een licht vochtige doek.
Gevaar voor schade!
Ventilator en verwarmingselement bevinden bovenaan
in de kookruimte van de heteluchtfriteuse. Veeg deze
zone zeer zorgvuldig schoon.
2. De metalen inzetstukken (6 tot 17) kunt u afspoe-
len met een beetje afwasmiddel of in de vaatwasser
laten reinigen.
Voordat u de metalen inzetstukken ge-
bruikt, dienen deze volledig droog te
zijn.
Apparaat opstellen
Controleren of de
friteuse bij de in-
stallatie nog NIET aangesloten is op
het elektriciteitsnet.
1. Plaats het apparaat op een gemakkelijk toegan-
kelijk, vlak, droog, hittebestendig en voldoende
stabiel werkoppervlak. De rubberen voetjes aan de
onderkant zorgen voor een veilige grip.
Houd een minimale afstand van 30 cm van de ach-
terwand van het apparaat tot andere voorwerpen
en minstens 10 cm van de zijkanten.
2. Wikkel het netsnoer helemaal af.
13
BEDIENING
Sluit de hetelucht-
friteuse pas na de
voltooiing van de volledige INSTALLA-
TIE op de stroomvoorziening aan.
Gevaar voor een elektrische schok!
Zorg ervoor dat het aansluitsnoer niet
in contact kan komen met de hete on-
derdelen van de friteuse.
Laat het apparaat tijdens het gebruik
niet zonder toezicht. Schakel het ap-
paraat uit, trek de stekker van het
netsnoer uit het stopcontact en laat
hat apparaat een half uur afkoelen
voordat u het verplaatst.
Gebruik geen bakpapier want de lucht
kan dan niet meer voldoende circuleren.
Er bestaat ook brandgevaar als het bak-
papier in contact komt met de verwar-
mingsspiraal.
Heet oppervlak 53! Dit sym-
bool geeft oppervlakken
aan die zeer heet worden
tijdens gebruik.
Raak oppervlakken die op deze ma-
nier gemarkeerd zijn niet met blote
handen aan.
Algemeen
Deze heteluchtfriteuse combineert verschillende functies
in één apparaat, bijvoorbeeld:
frituren met hete lucht
grillen aan het draaibare spit
koken in de grilltrommel
fruit drogen
taarten of koekjes bakken
Grilltrommel gebruiken
1. Vul de grilltrommel met het voorbereide voedsel.
Let op de MAX-markering 48. Het
voedsel moet zich kunnen bewegen en
gelijkmatig worden verspreid tijdens
het draaien van de trommel.
2. Plaats het deksel zoals afgebeeld en draai het naar
links tot aan de aanslag.
48
14
6
9
14
49
50
Als de linker trommelas in de aandrijf-
koppeling grijpt, kan de trommel niet
met de hand worden gedraaid.
Heet oppervlak!
Na het kookproces
is de vergrendelingshendel 49 heet.
Gebruik ovenhandschoenen.
Gebruik ook altijd ovenhandschoenen
om de grilltrommel te openen.
6. Om de grilltrommel te verwijderen drukt u eerst de
vergrendelingshendel 49 naar rechts.
7. Pak de trommel op met de vork 14 en haal de
trommel uit de kookruimte.
3. Schuif de afdruipplaat 6 onderaan in de kookruim-
te.
Zorg ervoor dat de grilltrommel altijd in
de afgebeelde positie is geplaatst (dek-
sel van de trommel 9 rechts).
Dit zorgt ervoor dat het deksel niet opengaat als
de trommel wordt gedraaid. De aandrijving van de
trommel bevindt zich aan de linkerkant.
4. Pak de grilltrommel op met de insteekhandgreep
14 zoals aangegeven in de afbeelding en schuif de
trommel met de asuiteinden aan beide zijden over
de geleiderails 50 in de kookruimte.
5. Druk de vergrendelingshendel 49 naar rechts zo-
dat de linker trommelas in de aandrijfkoppeling
van de aandrijving kan grijpen en laat de vergren-
delingshendel los.
15
Kipspies gebruiken
1. Bereid de kip voor.
De kip mag niet langer zijn dan 18 cm.
Er mogen geen kippendelen in het ge-
bied tussen de asuiteinden van het
draaibare spit 11 zitten omdat de spit dan niet
meer vrij kan draaien.
2. Lijn het schroefgat aan de draaispitvork 12 van de
kipspies uit met de uitsparing 51 op het draaibaar
spit 11 en schuif de kipspies op het draaibaar spit
totdat het gat en de uitsparing op één lijn liggen.
11
13
51
12
3. Draai de schroef 13 erin en draai de schroef vast.
4. Leg de kip of een braadstuk in het midden van het
draaibaar spit 11 en druk op de uiteinden van de
kipspies.
5. Monteer aan de andere kant van het draaibaar spit
11 de draaispitvork voor kip 12 in spiegelbeeld
volgens de afbeelding.
6. Bevestig losse of uitstekende delen met een grill-
of keukentouw stevig vast aan de kip.
Steek het geheel in de kookruimte met de in-
zetvork 14 zoals beschreven onder Grill-
trommel gebruiken.
Spiezen gebruiken
1. Bereid de ingrediënten met een maximale diame-
ter van 3 cm voor.
2. Lijn het schroefgat aan de vastzetschijf voor spie-
zen 17 uit met de uitsparing op het draaibaar spit
51 en schuif de vastzetschijf op het draaibaar spit
totdat het gat en de uitsparing op één lijn liggen.
11
13
51
17
3. Draai de schroef 13 erin en draai de schroef vast.
4. Monteer aan de andere kant van het draaibaar spit
11 de vastzetschijf 16 in spiegelbeeld volgens de
afbeelding.
5. Steek niet meer dan 5 ingrediënten op de spiezen
15.
Als u minder dan 8 spiezen gebruikt,
verdeel ze dan gelijkmatig over de om-
trek van de vastzetschijf. Dit voorkomt
ongelijkmatige draaiende bewegingen tijdens het
garen.
6. Bevestig de spiezen aan de vastzetschijven door ze
in de volgorde a–>b te steken. De spiezen kunnen
van links of van rechts worden vastgemaakt.
16
15
a
b
Zorg ervoor dat de ingrediënten zich tussen
de twee vastzetschijven bevinden. Er mogen
zich geen ingrediënten op de zijkanten van de
asuiteinden bevinden omdat de draaiende beweging
dan belemmerd kan worden.
Grillrooster gebruiken
Heet oppervlak!
De grillroosters
zijn zeer heet tijdens het kookproces.
Gebruik ovenhandschoenen.
U kunt de grillroosters 7 en 8 afzonderlijk of meerdere
tegelijk gebruiken en tijdens het koken van positie wis-
selen of het voedsel gemakkelijk omdraaien. Het platte
grillrooster 8 is bedoeld voor de onderste stand.
De lucht circuleert bijzonder goed door het rooster. Voed-
sel dat weinig druipt zoals friet, vissticks, pizza, garnalen
enz. wordt hierdoor gelijkmatig gaar.
Om de kookruimte schoon te houden schuift u de af-
druipplaat 6 onderaan in de kookruimte in.
Afdruipplaat gebruiken
Heet oppervlak!
De afdruipplaat
is zeer heet tijdens het kookproces.
Gebruik ovenhandschoenen.
Gebruik de afdruipplaat elke keer dat u kookt door de
plaat onderaan in de kookruimte in te schuiven. Het
vangt druipende resten op en voorkomt dat de kook-
ruimte vuil wordt waardoor schoonmaken gemakkelijker
wordt.
De afdruipplaat is echter ook geschikt als bakplaat.
Voedsel dat veel drupt of dat vooral van bovenaf dient te
worden verwarmd, bijvoorbeeld om te gratineren, kan
op de bakplaat worden bereid. U kunt een van de drie
afstanden tot de verwarmingsspiraal kiezen en zo de
bovenwarmte beïnvloeden.
17
Het gar koken
Hete lucht ont-
snapt wanneer de
deur van de kookruimte wordt geopend
tijdens het kookproces! Niet over het
apparaat buigen!
Gevaar voor verbranding! Alle onderde-
len en oppervlakken in de kookruimte
zijn zeer heet! Gebruik ovenhandschoe-
nen.
1. Stel het apparaat op, zie Apparaat opstellen.
2. Bereid het te koken voedsel voor.
Leg bij het bereiden van individuele stuk-
ken voedsel de stukken indien mogelijk
met wat afstand tot elkaar zodat de hete
lucht gelijkmatig om de stukken heen stroomt.
Zo zorgt u ervoor dat het eten gelijkmatig kookt.
Let vooral op de hoofdstukken:
Grilltrommel gebruiken
Kipspies gebruiken
Spiezen gebruiken
3. Sluit de deur van de kookruimte 1.
23 24
18
20
27
282931
25
4. Sluit de stekker op het elektriciteitsnet aan. Alle
symbolen lichten kort op in het display en er klin-
ken een pieptoon. Het sensorveld Start/stop 29
blijft daarna verlicht (stand-by).
5. Raak het sensorveld Start/stop 29 aan. Op het
display verschijnt in de handmatige voorselectie 15
minuten 23 bij 180 °C 24.
Handmatige voorselectie van de
kooktijd en van de temperatuur
1. Met de sensorvelden 20 resp. 18 verhoogt
of verlaagt u de temperatuur. Met de sensorvelden
25 resp. 27 verhoogt of verlaagt u de tijd.
- De temperatuur verandert in stappen van 5 °C in
een bereik van 50 tot 200 °C (50 tot 80 °C bij het
drogen van fruit/groenten 42).
- De tijd verandert in stappen van 1 minuut in een
bereik van 1 minuut tot 60 minuten (2 tot 24 uur
in stappen van 30 minuten bij het drogen van
fruit/groenten 42).
Als u een sensorveld langdurig aanraakt, gaat de
temperatuur of de tijd snel vooruit of achteruit.
18
2. Begin het kookproces met het sensorveld Start/
stop 29. De bedrijfsaanduiding 21 knippert
tijdens het kookproces.
Wanneer u een van de spiezen of de grilltrom-
mel gebruikt, kunt u met het sensorveld
draaifunctie 28 het draaien starten of stoppen.
Tijdens het kookproces kunnen de tijd en de temperatuur
op elk moment worden gewijzigd.
U kunt de verlichting in de kookruimte in- of uitschakelen
met het sensorveld verlichting kookruimte 31.
Als u de verlichting niet handmatig uitschakelt, wordt deze
na ongeveer 1,5 minuut automatisch uitgeschakeld.
Nadat de vooraf ingestelde tijd is verstreken, geeft het dis-
play OFF weer en knippert de bedrijfsaanduiding 21
gedurende ongeveer 25 seconden. Daarna klinken 5 korte
pieptonen. Het sensorveld Start/stop 29 blijft daarna
verlicht (stand-by).
U kunt het kookproces ook op elk moment onderbreken
door het sensorveld Start/stop 29 aan te raken.
Het sensorveld knippert tijdens de onderbreking met
de actieve functies.
Als u het kookproces wilt onderbreken, bijvoorbeeld om
het te koken voedsel te controleren of om te draaien, opent
u de deur van de kookruimte 1. Daardoor gaat de verlich-
ting van de kookruimte aan en begint de temperatuur- en
tijdweergave te knipperen met de actieve functies.
Als u de deur van de kookruimte sluit, gaat het kookproces
verder.
Koken met de programmafunctie
Er zijn 16 programma’s beschikbaar met voor-
geprogrammeerde tijd en temperatuur.
De vooraf ingestelde tijden en temperaturen van het
respectieve programma vindt u in het hoofdstuk BEDIE-
NINGSELEMENTEN (items
32
tot
47
).
Het programma (kookproces) wordt gestart door het sen-
sorveld Start/stop 29 aan te raken.
U kunt het programma ook wijzigen vóór de program-
mastart.
De bedrijfsaanduiding 21 knippert tijdens het kook-
proces en het programmasymbool wordt weergegeven.
Tijdens het kookproces kunnen de tijd en de temperatuur
op elk moment worden gewijzigd.
Het is niet mogelijk om de temperatuur te veranderen in
het programma Opwarmen 47.
De draaifunctie 28 en de verlichting van de kookruim-
te 31 kunnen bij alle programma’s worden gebruikt.
Bij de programmas friet 32 , spiezen 37 en kip
aan het kipspies 41 is de draaifunctie na de program-
mastart automatisch actief.
Het kookproces kan met het sensorveld 29 of door 1
het openen van de deur van de kookruimte onderbroken
worden om bijvoorbeeld het voedsel te controleren of om
te draaien.
Het programma wordt hervat na het sluiten van de deur
van de kookruimte of het aanraken van het sensorveld .
Het kookproces is voltooid
Nadat de vooraf ingestelde tijd is verstreken,
geeft het display OFF weer en knippert de be-
drijfsaanduiding 21 gedurende ongeveer
25 seconden. Daarna klinken 5 korte pieptonen. Het sensor-
veld Start/stop 29 blijft daarna verlicht (stand-by).
1. Koppel het apparaat los van het elektriciteitsnet.
2. Open de deur van de kookruimte.
3. Neem het voedsel uit de kookruimte.
Opwarmfunctie
Het programma Opwarmen 47 is vooraf
ingesteld op 60 minuten op 60 °C. De tijd kan
handmatig worden gewijzigd in een bereik van
1 tot 60 minuten, maar de temperatuur kan niet worden
gewijzigd.
19
KOOKTIJDEN, TEMPERATUREN EN GEGEVENS BIJ BENADERING
Levensmiddel Hoeveelheid
in gram
Tijd in
minuten
Temperatuur
in °C
Aanvullende informatie
Friet dun, diepgevroren/
voorgebakken
350 15 - 17 200 - Programma 32
- Grillrooster 7 of 8 of grilltrom-
mel 10 met draaifunctie
Friet dik, diepgevroren/
voorgebakken
15 - 20
Friet, zelfgemaakte 400 18 - 22 200 - Programma 32
- Grillrooster 7 of 8 of grilltrom-
mel 10 met draaifunctie
- Meng er 1/2 eetlepel olie door
Gebakken aardappelen,
bloemige ongeveer 6 stuks
900 40 180 - 15 minuten voorkoken
- In aluminiumfolie wikkelen
- Grillrooster 7 of 8
Kippendijen, kip let vers 300 per stuk 30 180 - Programma 38
- Grillrooster 7 of 8
Chicken Wings, diepge-
vroren
400 15 - 18 200 - Programma 32
- Grillrooster 7 of 8
Chicken nuggets, diepge-
vroren/voorgebakken
200 10 - 15 200 - Grillrooster 7 of 8
Vissticks, diepgevroren/
voorgebakken
200 7 - 10 200 - Grillrooster 7 of 8
Gepaneerde kaas, diepge-
vroren/voorgebakken
200 4-6 180 - Grillrooster 7 of 8
Vlees-/groentespies 1000 20 200 - Spiezen 15 met vastzetschijf
16 op het draaibaar spit 11
en draaifunctie
Bakken Max. 1500 50 180 - Programma 41
- Draaispitvorken voor kipspies
12 met draaibaar spit 11 en
draaifunctie
Kooktijd en temperatuur zijn
sterk afhankelijk van het gewicht.
Kerntemperatuur met een
bakthermometer controleren.
Eventueel overhangend vlees
vastbinden met keukentouw.
20
Levensmiddel Hoeveelheid
in gram
Tijd in
minuten
Temperatuur
in °C
Aanvullende informatie
Kip, hele Max. 1500 45 - 55 200 - Programma 41
- Draaispitvorken voor kipspies
12 met draaibaar spit 11 en
draaifunctie
Kooktijd en temperatuur zijn
sterk afhankelijk van het gewicht.
Kerntemperatuur met een bakt-
hermometer controleren. Kip met
keukentouw samenbinden.
Mu ns -- 15 - 20 160 - Programma 36
- Afdruipplaat 6
Appelringen drogen 500 150 - 300 80 - Programma 42
- Grillrooster 7 of 8
Grilroosters regelmatig veranderen
van insteekhoogte en insteek-
positie.
De volgende tijden, temperaturen en hoeveelheden zijn slechts benaderende waarden. Ze kunnen meer of min-
der variëren afhankelijk van de aard van het voedsel.
Vermijd het koken van voedsel met een zeer hoog vetgehalte. Merk op dat grote stukken meer tijd nodig hebben
dan bijvoorbeeld twee kleinere stukken. Draai tijdens het koken kleinere stukken om zodat u een gelijkmatige garing krijgt.
21
REINIGEN EN OPBERGEN
Reinigen
Gevaar voor een
elektrische schok!
Voor het schoonmaken het apparaat uit-
schakelen en de stekker uit het stopcon-
tact trekken.
Heteluchtfriteuse nooit in het water
of een andere vloeistof dompelen en
nooit met water of schoonmaakmidde-
len spoelen!
Hete
oppervlakken 53!
Er bestaat risico op brand-
wonden door hete opper-
vlakken.
Laat het apparaat ten minste 30 minuten
afkoelen voordat u het reinigt.
Neem alle inzetstukken uit de kook-
ruimte.
Verwondingsge-
vaar door scherpe
randen!
Afzonderlijke onderdelen kunnen puntig
zijn of scherpe randen hebben. Voorzich-
tig zijn bij het schoonmaken van afzon-
derlijke onderdelen, vooral de metalen
inzetstukken.
Gevaar voor schade!
Geen schurende of oplosmiddelen gebruiken en
ook geen scherpe voorwerpen gebruiken!
Alle delen laten afkoelen voor u ze schoon-
maakt. Toebehoren na gebruik grondig reini-
gen zodat restanten niet aandrogen.
1. Reinig de oppervlakken van het apparaat met een
vochtige doek.
2. Maak de kookruimte van de heteluchtfriteuse
schoon met een vochtige doek en wat afwasmid-
del.
Om het schoonmaken te vergemakkelijken kan
de deur van de kookruimte 1 worden verwijderd.
Open hiervoor de deur tot halverwege en trek de
deur naar boven uit. De deur wordt in omgekeerde
volgorde teruggeplaatst.
U kunt een vetoplossend reinigingsmid-
del gebruiken om eventueel achterge-
bleven vuil te verwijderen.
Laat alles goed drogen voordat u het weer gebruikt.
3. Alle inzetstukken van de heteluchtfriteuse kunnen
in de vaatwasser.
Gevaar voor schade!
Dompel de verwijderde deur van de kookruimte 1
niet in water of een andere vloeistof.
De deur van de kookruimte is niet vaatwasmachi-
nebestendig.
22
Bewaren
Gevaar voor een
elektrische schok!
Aansluitkabel niet om het apparaat of
onderdelen van het apparaat wikkelen.
Indien een kabelhaspel aanwezig is,
gebruik deze dan dienovereenkomstig.
Verkeerd opwikkelen kan de isolatie
van de kabel beschadigen en gevaar
voor elektrische schokken opleveren.
1. Reinig het apparaat en bewaar het op een droge
en tegen vuil beschermde plek, buiten bereik van
kinderen.
TECHNISCHE SPECIFICATIES
Revisienummer: 2023_01
Model: GT-MAF-01
Voedingsspanning: 230 V~
Net frequentie: 50 Hz
Vermogensopname: 1.800 W
Bescherming klasse: I /
Elektrisch geleidende
behuizingsdelen zijn verbonden
met de aardleiding.
Lengte kabel: ca. 100 cm
Timer: 1-1.440 minuten
Te mpe rat uu rb ere ik: 50- 20 0 °C
Omdat onze producten voortdurend verder ontwikkeld
en verbeterd worden, zijn wijzigingen in het design en
technische veranderingen mogelijk.
CONFORMITEITSVERKLARING
De conformiteit van het product met de wettelijk voorge-
schreven normen wordt gewaarborgd.
De volledige conformiteitsverklaring vindt u op het inter-
net op www.gt-support.de
23
FOUTOPSPORING
Probleem Mogelijke oorzaak en deze verhelpen
Het apparaat werkt niet. Apparaat is niet aangesloten aan het elektriciteitsnet.
Sluit het apparaat aan het elektriciteitsnet aan.
Het sensorveld Start/stop 29 werd niet geactiveerd.
Sensorveld aanraken
Deur van de kookruimte niet volledig gesloten.
Deur van de kookruimte sluiten.
Oververhittingsbeveiliging geactiveerd.
Trek de stekker uit het stopcontact. Gebruik het apparaat niet meer. Neem
contact op met het servicecenter.
Voedsel is nog rauw. Te ve el voe ds el om t e k oke n.
Verminder de hoeveelheid.
Temperatuur te laag.
Verhoog de temperatuur.
Kooktijd te kort.
Verleng de kooktijd.
Het voedsel is niet gelijkmatig
gekookt.
Voedsel moet worden omgedraaid.
Draai het voedsel om.
Stoom ontsnapt. Een normale gebeurtenis tijdens het frituren.
Er komt witte rook uit. Zeer vet voedsel.
Geen invloed op de bereiding. Vermijd ingrediënten met een hoog vetge-
halte.
Olieresten bleven in de kookruimte zitten.
Reinig alle onderdelen na gebruik.
Na het openen van de deur van de
kookruimte draait het apparaat ver-
der.
De veiligheidsschakelaar van de deur van de kookruimte of een ander onderdeel
is defect.
Trek de stekker uit het stopcontact. Gebruik het apparaat niet meer. Neem
contact op met het servicecenter.
24
Afvoeren
Afvoer van verpakking en
apparaat
Gooi de verpakking soort bij soort weg. Leg karton en
kartonnen dozen bij het oud paper en breng folies naar
de inzameling van recycleerbare materialen.
Oude apparaten mogen niet bij het huis-
vuil!
Het symbool met de doorstreepte vuilnisbak betekent dat
elektrische en elektronische apparaten niet samen met
het huisvuil mogen worden weggegooid. Consumenten
zijn wettelijk verplicht elektrische en elektronische ap-
paraten aan het einde van hun levensduur gescheiden
van ongesorteerd huishoudelijk afval in te leveren. Dit
garandeert dat de recycling op een milieuvriendelijke en
grondstofbesparende manier wordt uitgevoerd.
Batterijen en accu’s die niet vast in het elektrische of elek-
tronische apparaat zijn ingesloten en die kunnen worden
verwijderd zonder te worden vernietigd dienen van de
apparaten te worden gescheiden voordat u het apparaat
inlevert bij een inzamelpunt en naar een aangewezen
verwijderingspunt brengt. Hetzelfde geldt voor lampen
die uit het apparaat kunnen worden verwijderd zonder
te worden vernietigd.
Eigenaars van elektrische en elektronische apparaten
van particuliere huishoudens kunnen deze inleveren bij
de inzamelpunten van de overheidsinstanties voor af-
valbeheer of bij de door de fabrikanten of distributeurs
opgezette inzamelpunten. Het inleveren van oude appa-
raten is gratis.
In het algemeen zijn de distributeurs verplicht ervoor te
zorgen dat oude apparaten kosteloos worden terugge-
nomen door geschikte terugnamefaciliteiten binnen een
redelijke afstand ter beschikking te stellen.
Consumenten hebben de mogelijkheid een oud apparaat
gratis terug te brengen naar een distributeur die ver-
plicht is het terug te nemen indien u een gelijkwaardig
nieuw apparaat met in wezen dezelfde functie koopt.
Deze mogelijkheid bestaat ook voor leveringen aan een
particulier huishouden.
Afgezien daarvan kunnen consumenten oude appara-
ten van een bepaald type gratis inleveren bij een inza-
melpunt van een distributeur, zonder dat dit gekoppeld
is aan de aankoop van een nieuw apparaat. De rand-
lengtes van de respectieve apparaten mogen echter niet
meer dan 25 cm zijn.
Verkocht door
(geen serviceadres!):
Globaltronics GmbH & Co. KG
Bei den Mühren 5
20457 Hamburg
Duitsland
ART.-NR.: 2002430
Globaltronics Service Center
c/o teknihall Benelux bvba
Brusselstraat 33
2321 MEER
BELGIË
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Ambiano GT-MAF-01 Handleiding

Type
Handleiding