Whirlpool KP9I96(X)/DE Gebruikershandleiding

Categorie
Kookplaten
Type
Gebruikershandleiding
Gebruiksaanwijzing
KOOKPLAAT
NL
Inhoud
Installatie, 18-19
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Technische kenmerken
Afvalverwijdering
Beschrijving van het apparaat, 20-22
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
De inductie-elementen
Starten en gebruik, 23-27
Inschakelen kookplaat
Het uitschakelen van de kookplaat
De booster
Kooktips
De elektronische programmeur, 28
Veiligheidssystemen, 29
Het waarnemen van de pannen
Gebruik van de pannen
Geluidssignaal
Veiligheidsschakelaar
Thermische protectie
Voorzorgsmaatregelen en advies, 30
Praktische tips voor het gebruik van het apparaat
Algemene veiligheidsmaatregelen
Onderhoud en verzorging, 31-32
De elektrische stroom afsluiten
Reinigen van het apparaat
Het demonteren/monteren van de ovendeur
Onderhoud gaskranen
English, 33
GBGB
GBGB
GB
Nederlands, 17
NL
Deutsch, 1
DE
KP9I96/DE
KP968I MS/DE
18
NL
Installatie
! Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele
raadpleging in de toekomst. Wanneer u het product
weggeeft, verkoopt, of wanneer u verhuist, dient u dit
boekje bij het apparaat te bewaren zodat alle nodige
informatie voorhanden blijft.
! Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door: er staat
belangrijke informatie in over installatie, gebruik en
veiligheid.
De volgende aanwijzingen zijn voor de erkende
installateur bestemd, zodat deze de technische
installatie, afstelling en onderhoud op de meest
correcte manier en volgens de geldende normen
uitvoert.
Belangrijk : alle afstellings-, onderhouds-, enz.
werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd bij een
elektrisch uitgeschakelde kookplaat. Wanneer het
noodzakelijk mocht zijn hem elektrisch ingeschakeld
te houden, dient men de nodige
voorzorgsmaatregelen te nemen.
Het fornuis heeft de volgende technische kenmerken:
Klasse: 1
Plaatsing
De algemene afmetingen van het fornuis worden
aangeduid op bladzijde.
Voor een goede werking van de in een meubel
geïnstalleerde apparatuur, moeten de
minimumafstanden die worden weergegeven worden
gerespecteerd. Daarbij moeten de oppervlakken in de
nabijheid en de achterwand bestand zijn tegen een
overtemperatuur van 65°C. In het onderste gedeelte
van het fornuis bevinden zich 4 instelbare
schroefpootjes die het waterpas stellen van het
fornuis, indien nodig, mogelijk maken.
Het is noodzakelijk dat het apparaat op een vlakke
ondergrond staat. Vervormingen veroorzaakt door een
slechte plaatsing kunnen de kenmerken en prestaties
van het apparaat zelf in negatieve zin veranderen.
Elektrische aansluiting
HET IS VERPLICHT HET APPARAAT OP DE
AARDLEIDING AAN TE SLUITEN.
De kookplaat is erop gemaakt met wisselstroom te
werken bij een toevoerspanning en -frequentie die op
het herkenningsplaatje zijn aangegeven (dat zich
onder de kookplaat of aan het einde van de
gebruiksaanwijzing bevindt). Verzeker u ervan dat de
plaatselijke toevoerspanning dezelfde is als die op het
herkenningsplaatje aangegeven is. Het apparaat is
niet uitgerust met een stroomkabel, aangezien deze
berekend moet worden op grond van de gebruikte
elektrische aansluiting (zie het volgende
aansluitingsschema). Gebruik een rubberen kabel van
het type H05VV-F. Open het klemmenbord volgens de
aanwijzingen in de volgende figuur:
Voer de volgende werkzaamheden uit om de
stroomkabel aan te sluiten:
draai de schroef van de trekontlasting "V" en de
schroeven van de contacten los.
bevestig de kabeltjes volgens het volgende schema
onder de schroefkoppen.
2
1
1
2
3
4
5
V
bevestig de stroomkabel in de daarvoor bestemde
aansluitclip en sluit het deksel.
Aansluiting van de stroomkabel op het
elektriciteitsnet
Monteer op de kabel een genormaliseerde stekker die
geschikt is voor de belasting die op het
herkenningsplaatje staat aangegeven. In geval van
een rechtstreekse aansluiting op het elektriciteitsnet,
moet een eenpolige schakelaar met een minimum
opening tussen de contacten van 3 mm, die op de
belasting berekend is en die aan de heersende
normen voldoet, tussen het apparaat en het
elektriciteitsnet gemonteerd worden (de aardkabel
mag niet door de schakelaar onderbroken worden).
De stroomkabel moet zodanig geplaatst zijn dat deze
op geen enkel punt een temperatuur bereikt die 50°C
hoger is dan de omgevingstemperatuur.
Alvorens de aansluiting uit te voeren dient men zich
ervan te verzekeren dat:
NL
19
de begrenzende afsluitklep en de huishoudelijke
installatie geschikt zijn voor de stroombelasting van
de apparatuur (zie het herkenningsplaatje);
de toevoerinstallatie, volgens de normen en
wetsbepalingen, voorzien is van een efficiënte
aardleiding;
wanneer de kookplaat geïnstalleerd is het
eenvoudig is bij de stekker of de eenpolige
schakelaar te komen.
* De toepassing van de simultaneïteitscoëfficiënt
voldoet aan de norm
Electrical
connection
Power supply
voltage
Fuse
Cross
section
230V~50Hz 32* A 3x4 mm²
400V -2N~50Hz 32 A 4x4 mm²
400V 3+N~50Hz 25 A 5x2.5 mm²
230V -2~50Hz 32* A 3x4 m
230V -3~50Hz 25 A 4x2.5 mm²
230V -2+2N~50Hz 25* A 5x2.5 mm²
TYPEPLAATJE
Elektrische
aansluitingen
spanning 230/400V~ 50Hz of
maximaal opgenomen vermogen
10.000W
Deze apparatuur voldoet aan de
volgende EU voorschriften:
:
2006/95/EEG van 12/12/06
(Laagspanning) en
daaropvolgende wijzigingen -
89/336/EEG van 03/05/89
(Elektromagnetische
Compatibiliteit) en daaropvolgende
wijzigingen - 93/68/EEG van
22/07/93 en daaropvolgende
wijzigingen. 2002/96/EG
Afvalverwijdering
Het wegdoen van het verpakkingsmateriaal: houdt
u aan de plaatselijke normen zodat het materiaal
hergebruikt kan worden.
De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende
afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
(AEEA), voorziet dat huishoudelijke apparatuur niet
met het normale afval mag worden meegegeven.
De verwijderde apparaten moeten apart worden
opgehaald om het terugwinnen en recyclen van de
materialen waaruit ze bestaan te optimaliseren en
te voorkomen dat er eventuele schade voortvloeit
voor de gezondheid en het milieu. Het symbool van
de afvalemmer met een kruis staat op alle
producten om de consument eraan te herinneren
dat dit gescheiden afval is. Om meer informatie te
verkrijgen betreffende een juiste verwijdering van
huishoudapparaten kan de consument zich richten
tot de gemeentelijke reinigingsdienst of de
verkopers.
20
NL
Beschrijving
van het apparaat
Algemeen aanzicht
120-180 mm
760
600
KEUZEKNOP voor de ELEKTRISCHE OVEN
(keuzeschakelaar van de bereidin
g
sfuncties)
TIMER
THERMOSTAATKNOP voor de
ELEKTRISCHE OVEN
(instelling van de temperatuurstanden)
CONTROLELAMPJE
NL
21
Beschrijving
van het apparaat
Bedieningspaneel
*
Slechts op enkele modellen aanwezig.
Toets voor het VERLAGEN
van de STROOMSTERKTE
Indicator van de KEUZE van de
STROOMSTERKTE (van 0 to 9) en van de
RESTWARMTE (H)
Indicator van de KEUZE van een KOOKZONE:
AAN - de betreffende kookzone is gekozen
en kan geregeld worden,
UIT - de betreffende kookzone is niet gekozen
en kan dus niet geregeld worden.
Indicator
van de KEUZE van de
STROOMSTERKTE
(van 0 to 9) en van de
RESTWARMTE (H)
Indicator van de KEUZE van de
STROOMSTERKTE (van 0 to 9) en
van de RESTWARMTE (H)
Indicator van de
GEPROGRAMMEERDE
TIJDSDUUR
Controlelampje "BEDRIJF"
van de GEPROGRAMMEERDE
KOOKZONE
Indicator van de KEUZE van de
STROOMSTERKTE (van 0 to 9)
en van de RESTWARMTE (H)
Toets voor het VERHOGEN
van de STROOMSTERKTE
Toets voor het
INSTELLEN van de
TIMER voor het
PROGRAMMEREN
van een KOOKTIJD *
Keuzetoets
van de
KOOKZONES
Keuzetoets van de
KOOKZONES
Keuzetoets van de
KOOKZONES
Toets BOOSTER
AAN/UIT Toets
Keuzetoets van de
KOOKZONES
Toets voor het
BLOKKEREN
van de
BEDIENING
CONTROLELAMPJE
van de
BLOKKERING
22
NL
De inductie-elementen
Het inductiesysteem is het snelste kooksysteem dat er
bestaat.
Verschillend van de traditionele technologie, wordt
met de inductiekookzone de glasplaat niet verwarmd.
De pan zelf, die op de kookplaat staat, wordt een
verwarmingselement: de warmte ontstaat rechtstreeks
binnenin de pan, die een bodem van ferromagnetisch
materiaal moet hebben.
Kookzones
Vermogen (in W)
Rechts achter (RAx) I 2400 B 3000*
Links achter (LAx) I 1200 – 600 se ASx*
Links voor (LVx) IO 1200/2400 B 3000*
Rechts voor (RVx) I 1200 – 600 se PDx
Totaal vermogen 7200
I
è
normale inductiekookzone
IO
è ovalen inductiekookzones
IO
è
dubbele inductie kookzone
B 3000*
è
de kookzone kan worden verhit tot aan 3000
W
600 als VRx*
è de stroomsterkte van de kookzone blijft
gelimiteeerd tot 600 W zolang de kookzone RAx (bij
voorbeeld) extra stroom krijgt
Iedere kookzone wordt in werk gesteld:
door middel van een keuzetoets waarop de
afbeelding overeenkomt met de afbeelding op de
kookzone,
en door een stroomsterkteregelaar die uit een
dubbele toets bestaat (+,-):
Zolang de temperatuur van de kookzones boven de
60 °C is, ook na het uitschakelen,
blijven deblijven de
blijven deblijven de
blijven de
indicators van de rindicators van de r
indicators van de rindicators van de r
indicators van de r
estwarestwar
estwarestwar
estwar
mte aanmte aan
mte aanmte aan
mte aan (de indicator van
de stroomsterkten vertoont H) ten einde het risico van
zich te branden te vermijden.
NL
23
Starten en gebruik
Als de kookplaat elektrisch wordt aangesloten hoort u
na enkele seconden een kort geluidssignaal:
Inschakelen kookplaat
U schakelt de kookplaat in door 3 seconden op toets
te drukken.
Functionering kookzones
Iedere kookzone wordt in werking gesteld door middel
van een bedieningstoets en een regelsysteem voor de
stroomsterkte, bestaande uit een dubbele toets (+,-).
0
00
5.
Het inschakelen van een kookzone
Voor het in werking stellen van een kookzone drukt
u op de betreffende toets en stelt u de gewenste
stroomsterkte in (van 0 tot 9) met de toetsen "+" en
"-".
Wilt u onmiddelijk de maximum stroomsterkte (9),
dan drukt u kort op de toets "-":
Het uitschakelen van een kookzone
Voor het uitschakelen van een kookzone kiest u de
zone door middel van de betreffende toets en:
druk tegelijkertijd op de knoppen "+" en "-": de
stroomsterkte gaat onmiddelijk terug op 0 en de
lichtkolom gaat uit.
of druk op de toets "-": de stroomsterkte van de
kookzone gaat langzamerhand omlaag totdat hij uit is.
Het uitschakelen van de kookplaat
Druk op de toets ; het apparaat wordt elektrisch
uitgeschakeld. Als de bediening van het apparaat is
geblokkeerd (zie volgende paragraaf), blijft deze
geblokkeerd ook nadat de kookplaat opnieuw is
ingeschakeld. Voor gebruik van de kookzones moet
de bediening worden gedeblokkeerd.
De booster
Voor het versnellen van de verwarmingstijden van de
kookzones (zie de tabel van de kookzones op de
vorige bladzijde), drukt u op toets
Booster
.
Op de display van de stroomsterkte verschijnt "
PP
PP
P". De
Boosterfunctie wordt automatisch onderbroken na 4
minuten.
In de periode van het activeren van de booster zijn
enkele kookzones (zie de tabel van de kookzones op
de vorige bladzijde) gelimiteerd tot een maximum
stroomsterkte van 600 W.
Blokkering van het bedieningspaneel
Als de kookplaat in werking is kunt u het
bedieningspaneel blokkeren om ongewenste
veranderingen te vermijden (kinderen, schoonmaken
enz.). U hoeft slechts op de toets
te drukken; het
controlelampje dat zich naast de toets bevindt gaat
aan en
de bedieningstoetsen worde bedieningstoetsen wor
de bedieningstoetsen worde bedieningstoetsen wor
de bedieningstoetsen wor
den geblokkeerden geblokkeer
den geblokkeerden geblokkeer
den geblokkeer
d.d.
d.d.
d.
Voor het veranderen van de stroomsterkte of het
onderbreken van het koken moeten de
bedieningstoetsen worden gedeblokkeerd:
; het
controlelampje gaat uit en
de bedieningstoetsende bedieningstoetsen
de bedieningstoetsende bedieningstoetsen
de bedieningstoetsen
worwor
worwor
wor
den gedeblokkeerden gedeblokkeer
den gedeblokkeerden gedeblokkeer
den gedeblokkeer
d.d.
d.d.
d.
Voor toegang tot het regelen van een kookzone kiest u
deze door middel van de corresponderende
bedieningstoets.
Programmering bereidingstijd
Het is mogelijk tegelijkertijd alle kookzones te
programmeren voor een maximum van 99 minuten.
Ga als volgt te werk:
kies de kookzone door middel van de
corrsponderende bedieningstoets;
stel de gewenste stroomsterkte in met de toetsen
"+" en "-";
druk op de programmeerknop
;
stel de gewenste bereidingstijd in met de toetsen
"+" en "-";
bevestig de programmering door nogmaals op de
toets
te drukken.
Het aftellen van de bereidingstijd begint onmiddelijk.
Het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd
wordt aangegeven met een geluidssignaal (voor 1
minuut) en de kookzone gaat uit.
24
NL
De oven biedt negen combinatiemogelijkheden voor
de elektrische warmte-elementen; als voor het te
koken gerecht de meest geschikte combinatie wordt
gekozen zullen uiterst precieze resultaten mogelijk
zijn.
De verschillende functies worden verkregen door de
knop van de keuzeschakelaar
in de volgende
standen te draaien:
Symbool Functie Vermogen
0
0) Uit -
1) Verhittingselement
minigrill -+ onder
2350 W
2) Verhittingselement onder 1300 W
3) Verhittingselement
minigrill
1050 W
4) Verhittingselement grill 2000 W
5) Maxigrill 3050 W
6) Maxigrill + ventilatie 3100 W
7) Verhittingselement onder
+ ventilatie
1350 W
8) Verhittingselement
circulatie + ventilatie
2850 W
9) Snel ontdooien 50 W
Na instelling van de gewenste verwarmingsmethode,
de knop van de thermostaat
op de gewenste
temperatuur instellen.
Voor het op normale wijze conventionele koken
(roosteren, biscuits, enz.) de functie
gebruiken
(boven- en onderwarmte).
De te bereiden gerechten pas in de oven plaatsen
als de vooraf ingestelde temperatuur is bereikt en
bij voorkeur slechts één niveau gebruiken.
Als daarentegen een sterkere verwarming van de
gerechten van onderen of van boven is gewenst, de
keuzeschakelaar in de stand
(onderwarmte), of
(bovenwarmte) plaatsen
Bij de functie
wordt het gerecht gebakken met
behulp van vooraf door een verwarmingselement
opgewarmde lucht die vervolgens door een
ventilator in de oven in circulatie wordt gebracht.
De oven komt zeer snel op temperatuur en de
gerechten kunnen daarom direct vanaf het begin in
de koude oven worden geplaatst. Voorts bestaat de
mogelijkheid om tegelijkertijd op twee verschillende
niveaus te bakken.
Bij de functie “snel ontdooien”
worden geen
verwarmingselementen gebruikt, maar uitsluitend
de ovenverlichting en de ventilator.
Bij het grillen wordt een hoog
verwarmingsvermogen gebruikt, wat het
onmiddellijke roosteren van de buitenoppervlakken
van de gerechten mogelijk maakt en speciaal
geschikt is voor vleessoorten die van binnen zacht
moeten blijven.
Voor het koken met de grill moet de keuzeschakelar
op één van de volgende standen worden gezet:
(grill), (maxigrill), (maxigrill+ventilator).
Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur
gesloten blijft. De thermostaatknop verder niet op
een temperatuur van meer dan 200°C instellen.
Ovenverlichting
De ovenverlichting gaat branden zodra de
keuzeschakelaar
op een willekeurige stand wordt
gezet.
Controlelampje
De oven is voorzien van een controlelampje, dat
uitgaat zodra de ingestelde temperatuur is bereikt. Op
dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje
dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur
van de oven constant te houden.
NL
25
Braadspit - draaispit
Om het braadspit te gebruiken moet u als volgt te
werk gaan: prik het vlees dat u klaar wilt maken op
dwarsspies in de lengterichting en zorg ervoor dat het
vlees tussen de beide speciale verstelbare vorken
klem komt te zitten.
Doe de steunen “A” en “B” in de gaten in de
vetopvangbak “E”, laat de gleuf van de stang precies
in de opening “C” vallen en zet het rooster op de
eerste geleider van de bodem van de oven af
gerekend; steek de stang nu in het gat van het
draaispit en schuif de gleuf naar voren in de opening
D”. Stel het draaispit in werking door de
keuzeschakelaar op één van de volgende standen te
draaien:
Ventilator
Teneinde de warmte aan de buitenkant te verminderen
hebben enkle modellen een verkoelende ventilator die
in werking treedt als u aan de keuzeknop van de
programma’s draait. Gedurende het koken is de
ventilator altijd aan en u kunt een luchtstroom voelen
die tussen het voorpaneel en de ovendeur uit komt. .
N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijf de ventilator
werken totdat de oven voldoende is afgekoeld ook al
staat de knop op 0.
In „Fast cooking“ gaat de ventilator automatisch aan
als de oven warm is.
Houd de ovendeur na het gebruik van de oven nog
even half open staan: zo koelt hij sneller af. Het
proces wordt door een supplementaire thermostaat
gecontroleerd en kan zich in een of meer cycles
afspelen.
26
NL
Kooktips
De bereidingstijden kunnen variëren afhankelijk van de aard van de gerechten, het feit of zij gelijkmatig gaar
moeten worden en de omvang ervan. In eerste instantie moet dan ook voor de kortste kooktijden worden gekozen
om later, indien nodig voor langere tijden te kiezen.
Boven- en onderwarmte
Soort gerecht
Temperatuur
°C
Bereidingstijd
(minuten)
Soort gerecht
Temperatu-
ur °C
Bereidingstijd
(uren)
Gebak
Vruchtentaart
Schuimgebak
Cake van biscuitdeeg
Luchtig biscuitgebak
Cake-taart
Chocoladetaart
Italiaans zout brood "focaccia"
Beignets
Koekjes van bladerdeeg
Tompoezen
Kruimeldeeg
130
130
150
160
160
170
170
200
200
200
200
60-70
30-40
20-30
40-50
40-50
30-40
40-50
15-20
15-20
15-20
15-20
Vlees
Kalkoen (4-8 kg.)
Ganzenvlees (4-5 kg.)
Eend (2-4 kg.)
Kapoen (2½-3 kg.)
Rundvlees- goulash (1-1½ kg.)
Lamsbout
Gebraden haas (2 kg.)
Gebraden fazant
Kip (1-1½ kg.)
Vis
160
160
170
170
160
160
160
160
170
200
3-
4-
1½-2½
2-
3-
1-
1-
1-
1-
15-25 minuten
GRILL
Soort gerecht
Bereidingstijd
(minuten)
Roosterstanden
Karbonade (0.5 kg.)
Worstjes
Gegrilde kip (1 kg)
Kalfsvlees gebraden aan het spit (0.6 kg.)
Kip aan het spit (1 kg.)
60
15
60
60
60
3
e
geleider
2
e
geleider
1
e
geleider
-
-
La 1ª guida è quella in posizione più bassa.
NL
27
Hete lucht
Soort gerecht
Geleider vanaf
de bodem
Hoeveelheid
kg.
Temperatuur
°C
Bereidingstijd
(minuten)
Gebak
* Met geklopt deeg, in bakvorm
* Met geklopt deeg, zonder bakvorm
Kruimeldeeg, taartbodem
Kruimeldeeg met vochtige vulling
KKruimeldeeg met droge vulling
* Met natuurlijk gerezen deeg
Klein gebak
1-3
1-3-4
1-3-4
1-3
1-3-4
1-3
1-3-4
1
1
0.5
1.5
1
1
0.5
175
175
175
175
175
175
160
60
50
30
70
45
50
30
Vlees
Op het rooster bereid vlees
Kalfsvlees
Rundvlees
Engelse rosbief
Varkensvlees
Kip
In de braadslede bereid vlees
Kalfsvlees
Rundvlees
Varkensvlees
Kip
Kalkoen in stukken
Eend
Stoofschotels
Rundvleesstoofschotel
Kalfsvleesstoofschotel
2
2
2
2
2
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3
1
1
1
1
1
1
1-1.5
1
1
1
1-1.5
1.5
1-1.5
1
1
180
180
220
180
200
160
160
160
180
180
180
175
175
60
70
50
70
70
80
90
90
90
120
120
120
110
Vis
Visfilet, vislapjes, kabeljauw, wijting,
tong
Makreel, tarbot, zalm
Oesters
1-3
1.3
1-3
1
1
180
180
180
30
45
20
Ovengerechten
Ovengerecht met deegwaren
Ovengerecht met groenten
* Zoete en hartige soufflés
* Gewone pizza's en dubbelgevouwen
pizza's
Toast
1-3
1-3
1-3
1-3-4
1-3-4
2
2
0.75
0.5
0.5
185
185
180
200
190
60
50
50
30
15
Ontdooien
Kant-en-klaar maaltijden
Vlees
Vlees
Vlees
1-3
1-3
1-3
1-3
1
0.5
0.75
1
200
50
50
50
45
50
70
110
Opmerkingen:Opmerkingen:
Opmerkingen:Opmerkingen:
Opmerkingen:
1) Koken zonder voorverwarming van de oven met uitzondering van de gerechten waar een sterretje voor staat.
2) De in de tabel aangegeven geleider geniet de voorkeur als op meerdere roosterstanden wordt gekookt.
3) De gegeven tijden hebben betrekking op het koken op één roosterstand, bij het koken op meerdere
roosterstanden moet u 5-10 minuten bij de tijden optellen.
4) Voor het braden van rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en kalkoenvlees met bot of rollades moeten 20 minuten
bij de tijden worden opgeteld.
28
NL
De elektronische
programmeur
Deze maakt het mogelijk de oven of grill te
programmeren in de functies:
uitgestelde start met vastgestelde kooktijd;
onmiddelijke start met vastgestelde kooktijd;
timer.
Functies van de knoppen:
: timer
: kooktijd
: einde kooktijd
: handmatig omschakelen
- : instelling tijd achteruit
+ : instelling tijd vooruit
Het gelijkzetten van het klokje
Na het aansluiten aan het net of na uitvallen van de
stroom knippert op de display 0.00
druk gelijktijdig op de knoppen
en
vervolgens (binnen de 4 seconden) zet u de klok
gelijk met de knoppen
- en + .
Met de knop
+ gaat de tijd vooruit.
Met de knop
- gaat de tijd achteruit.
Op dezelfde wijze kunt u eventuele verdere
gelijkzettingen uitvoeren.
Handmatig gebruik van de oven
Nadat u de klok gelijk heeft gezet gaat de
programmeur automatisch in de handmatige positie.
N.B.: Voor het oproepen van de handmatige functie
na een "automatische" kooktijd drukt u tegelijkertijd op
de knoppen
en .
Uitgestelde start met vastgestelde kooktijd
De kooktijd en het einde van de kooktijd worden
ingesteld. Laten we aannemen dat het uur op de
display 10:00 uur aangeeft.
1. Zet de ovenknop op de gewenste funtie en
temperatuur (b.v.: statische oven, 200°C).
2. Druk op de knop
en stel vervolgens (binnen de
4 seconden) met de knoppen - en + de gewenste
kooktijd in. Laten we een kooktijd van 30 minuten
nemen; u ziet:
Als u de knop loslaat verschijnt na 4 seconden de
huidige tijd met het symbool
en de letter “A
(AUTO).
3. Druk op de knop
en vervolgens op de knoppen
en voor het instellen van het einde van de kooktijd,
laten we zeggen 13:00
4. Als u de knop loslaat verschijnt na 4 seconden de
huidigen tijd op de display:
De letter "AUTO" geeft aan dat de programmering van
de kooktijd en het einde van de kooktijd in de
automatische functie is ingesteld. De oven gaat
automatisch aan om 12:30 en gaat uit na 30 minuten.
Als de oven aan is verschijnt het verlichte pannetje
gedurende de gehele kooktijd. U kunt met de
knop
op ieder willekeurig moment de ingestelde
kooktijd zien; met de knop
kunt u het einde van de
kooktijd zien.
Aan het einde van de kooktijd hoort u een
geluidssignaal; om dit af te zetten drukt u op een
willekeurige knop, behalve op de knoppen
- en + .
Onmiddelijke start met vastgestelde kooktijd
Door alleen de kooktijd vast in te stellen (punten 1 en
2 van paragraaf "Uitgestelde start met vastgestelde
kooktijd") begint deze onmiddelijk.
Het ongedaan maken van een reeds ingesteld
programma
Druk op de toets
Laat hem los en breng met de
toets - de tijd weer terug op:
en druk verlogens op de knop voor handmatige
functie
.
Timer
Met de timer stelt u een tijd in waarvandaan het
terugtellen begint. Deze functie heeft niets te maken
met het aan of uitgaan van de oven, hij geeft alleen
een geluidssignaal als de tijd verlopen is.
Druk op de knop
, er verschijnt:
Stel de gewenste tijdsduur in met de knoppen - en +
Zodra u de knop loslaat begint de tijd af te tellen; op
de display verschijnt de huidige tijd
Als de tijd is afgelopen hoort u een geluidssignaal, dat
kan worden afgezet door op een willekeurige knop te
drukken (behalve de knoppen
- en + ) ; het symbool
gaat uit.
Correctie/ongedaanmaken van de instelling
De instelling kan op ieder willekeurig moment
worden veranderd. Druk op de betreffende knop en
op de knop of .
Als de kooktijd ongedaan wordt gemaakt wordt
automatisch ook het einde hiervan ongedaan
gemaakt en viceversa.
Bij geprogrammeerd functioneren accepteert de
oven geen einde kooktijd die eerder is dan het
begin kooktijd dat door het apparaat zelf is gesteld.
NL
29
Veiligheidssystemen
Het waarnemen van de pannen
Ledere inductie-zone is voorzien van een systeem dat
de pan waarneemt.. De zone straalt alleen warmte uit
als er een pan van de juiste afmetingen op staat.
Het knipperend controlelampje kan betekenen:
een verkeerde pan (niet van ferromagnetisch
materiaal),
een pan van onvoldoende diameter,
het optillen van een pan.
Kies altijd een
pan met een diameter die past op diepan met een diameter die past op die
pan met een diameter die past op diepan met een diameter die past op die
pan met een diameter die past op die
van de kookzone.van de kookzone.
van de kookzone.van de kookzone.
van de kookzone.
Belangrijk: ovalen kookzones
De ovalen kookzones kunnen alleen extra stroom
krijgen als het hele ovaal geactiveerd is.
Plaats niet twee kleine pannen op de ovalen
kookzone.
Gebruik van de pannen
Aangezien de inductie alleen gaat functioneren op het
moment dat een metalen pan op de kookplaat wordt
geplaatst en het magnetische veld afsluit, houdt het
verwarmen van de pan op zodra deze van de
kookzone wordt verwijderd.
Gebruik een pan die gemaakt is van
materiaal datmateriaal dat
materiaal datmateriaal dat
materiaal dat
geschikt is voor het grgeschikt is voor het gr
geschikt is voor het grgeschikt is voor het gr
geschikt is voor het gr
ondbeginsel van de inductieondbeginsel van de inductie
ondbeginsel van de inductieondbeginsel van de inductie
ondbeginsel van de inductie
(ferr(ferr
(ferr(ferr
(ferr
omagnetisch materiaal).omagnetisch materiaal).
omagnetisch materiaal).omagnetisch materiaal).
omagnetisch materiaal).
Wij raden aan pannen te gebruiken van gietijzerWij raden aan pannen te gebruiken van gietijzer
Wij raden aan pannen te gebruiken van gietijzerWij raden aan pannen te gebruiken van gietijzer
Wij raden aan pannen te gebruiken van gietijzer
,,
,,
,
geëmailleergeëmailleer
geëmailleergeëmailleer
geëmailleer
d staal of speciaal rd staal of speciaal r
d staal of speciaal rd staal of speciaal r
d staal of speciaal r
oestvrij staal vooroestvrij staal voor
oestvrij staal vooroestvrij staal voor
oestvrij staal voor
inductie.inductie.
inductie.inductie.
inductie.
Koperen pannen, terracotta, glazen potten,
aardewerk, aluminium of roestvrij staal dat niet
magnetisch is, zijn ongeschikt voor een inductieplaat.
U kunt zelf testen met een magneet. U kunt zelf testen met een magneet.
U kunt zelf testen met een magneet. U kunt zelf testen met een magneet.
U kunt zelf testen met een magneet. Als deze door
de bodem van de pan wordt aangetrokken en blijft
'plakken', betekent het dat de pan van
ferromagnetisch materiaal is en dus kan worden
gebruikt op de inductieplaat.
Wij raden aan pannen te gebruiken
met een plattemet een platte
met een plattemet een platte
met een platte
dikke bodemdikke bodem
dikke bodemdikke bodem
dikke bodem en pannen te vermijden die een
onregelmatige bodem hebben, die het glas zou
kunnen krassen.
*
GESCHIKTE MATERIALEN
ONGESCHIKTE MATERIALEN
Gietijzer
Ge‘mailleerd staal
Speciaal roestvrij staal
Koper,
Aluminium, Glas, Terracotta,
Aardewerk, Niet magnetisch roestvrij staal
Geluidssignaal
Enkele storingen, zoals:
een voorwerp (pan, lepel enz.) dat voor meer dan
10 seconden op het bedieningspaneel ligt,
iets dat is overgelopen op deze zone,
een lange druk op een toets enz.. kunnen een
geluidssignaal en het uitschakelen van de
kookplaat veroorzaken.
Verwijder de oorzaak van de storing en het
geluidssignaal houdt op.
Als u de kookplaat weer wilt gebruiken schakelt u hem
weer in en kiest u opnieuw de gewenste kookzone/
zones. Stel de stroomsterkte in die u nodig heeft.
Veiligheidsschakelaar
Het apparaat is voorzien van een automatische
veiligheidsschakelaar die na een poosje optreedt (zie
tabel) naar gelang de gekozen stroomsterkte.
Gedurende deze veiligheidstussenkomst vertoont de
display van de stroomsterkte "0".
b.v.: de kookzone rechts-achter is op 5 ingesteld en
de kookzone links-voor is op 2 ingesteld. De zone
rechts-achter gaat na 4 uren uit, terwijl de zone links-
voor na 6 uren uitgaat.
Voor het deblokkeren van de bedieningstoetsen
schakelt u de kookplaat uit door op de toets
te
drukken.
Vermogens-niveau Maximale werkingsduur
1-2 10 uur
35 uur
44 uur
5-6 3 uur
7-8 2 uur
91 uur
Thermische protectie
In het geval van oververhitting van de elektronische
componenten van het apparaat gaat de kookplaat
automatisch uit en op de display van de stroomsterkte
verschijnt "".
Deze boodschap verdwijnt zodra de temperatuur
voldoende is gezakt.
30
NL
Voorzorgsmaatregelen
en advies
! Dit apparaat is ontworpen en vervaardigd volgens de
geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze
aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u
dient ze derhalve goed door te nemen.
Praktische tips voor het gebruik van het
apparaat
Teneinde optimale resultaten te bereiken van het
kookvlak:
gebruik pannen met een platte bodem die perfect
aansluiten op het verwarmgedeelte;
gebruik pannen die groot genoeg zijn om de
kookplaat geheel te bedekken teneinde alle
beschikbare hitte te benutten;
houd de bodem van de pannen altijd schoon en
droog zodat ze goed aansluiten op het kookvlak. Dit
verlengt de levensduur van zowel de pannen als
het kookgedeelte;
vermijd dezelfde pannen te gebruiken die u ook op
een gasfornuis gebruikt: de warmteconcentratie
van gasbranders kan de bodem van pannen
vervormen, waardoor ze niet goed meer aansluiten;
laat nooit een kookgedeelte aan staan zonder een
pan erop. De verhitting, die snel het maximum
niveau bereikt, zou de verwarmingselementen
kunnen beschadigen.
Aangeraden stroomsterktes voor verschillende
bereidingen:
Algemene veiligheidsmaatregelen
Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel
gebruik binnenshuis.
Het apparaat dient niet buitenshuis te worden
geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg
gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of
onweer.
Raak het apparaat niet blootsvoets aan of met natte
handen of voeten.
Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag
uitsluitend door volwassenen worden gebruikt en
alleen volgens de instructies die beschreven staan in
deze handleiding. Gebruik het kookvlak niet om
voorwerpen op te plaatsen en ook niet als snijplank.
Het glaskeramische kookvlak is bestand tegen
mechanische stoten. Het kan echter worden
beschadigd (of barsten) als het wordt geraakt door
een puntig object, bijvoorbeeld door gereedschap.
Als dit gebeurt moet u onmiddellijk het apparaat
afsluiten van de elektrische stroom en contact
opnemen met de Technische Dienst.
Als het oppervlak van de kookplaat gebarsten is moet
u het apparaat uitschakelen om te voorkomen dat u
een elektrische schok krijgt.
Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine
keukenapparaten op warme delen van de kookplaat
terechtkomen.
Vergeet niet dat de temperatuur in het kookgedeelte
aanzienlijk hoog blijft tot minstens 30 minuten nadat u
het uitschakelt. De resterende warmte wordt
aangeduid door een aanwijzer (
zie Starten en gebruik
).
Houd voorwerpen die kunnen smelten op afstand van
de kookplaat, zoals bv. plastic, aluminium of
suikerhoudende etenswaren. Let vooral op plastic of
aluminium verpakkingen en folie:
als u ze op het nog warme of lauwe kookvlak neerlegt,
kunt u zware schade aanrichten.
Richt de handvaten van de pannen altijd naar de
binnenzijde van de kookplaat zodat u er niet per
ongeluk tegenaan stoot.
Trek de stekker nooit uit het stopcontact door aan het
snoer te trekken, maar altijd door de stekker beet te
pakken.
Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud uit
als de stekker nog in het stopcontact zit.
Plaats geen metalen voorwerpen (messen, lepels,
deksels enz.) op de kookplaat aangezien zij heet
kunnen worden.
Mededeling voor dragers van een pacemaker of
een ander actief ingeplant medisch apparaat:
De kookplaat voldoet aan alle geldende normen
betreffende elektromagnetische storing.
Dit product is aldus in volkomen overeenstemming
met de voorschriften van de wet (richtlijn 89/336/EEG).
Het ontwerp is zodanig gepland dat het geen
storingen veroorzaakt bij andere elektrische
apparaten die worden gebruikt, mits ook dezen
voldoen aan bovengenoemde normen.
De inductieplaat creëert elektromagnetische velden
op korte afstand.
Teneinde ieder risico van storing tussen de kookplaat
en de pacemaker te vermijden moet deze laatste ook
voldoen aan de geldende normen.
Wat dat betreft kunnen wij slechts de conformiteit van
ons eigen product garanderen. Voor informatie
omtrent conformiteit of eventuele problemen
verzoeken wij u zich tot uw behandelende arts te
wenden of tot de fabrikant van de pacemaker.
NL
31
Onderhoud en verzorging
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige
handeling overgaat.
Reinigen van het apparaat
! Vermijd het gebruik van schuurmiddelen of bijtende
middelen, zoals sprays voor barbecues en ovens,
vlekkenmiddelen, roestverwijderende producten,
schoonmaakmiddelen in poedervorm of
schuursponzen: deze kunnen het oppervlak
onherstelbaar krassen.
! Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het
reinigen van het apparaat.
Binnenkant ovendeur:
Gebruik voor het reinigen van de glazen ovendeuren
geen schurende of ruwe materialen of scherpe
metalen schrapertjes. Hiermee kan het oppervlak
worden gekrast waardoor het glas uiteindelijk kan
barsten.
Binnenkant oven *
De binnenkant van de oven is bedekt met een
speciaal soort microporeus email dat bij een
normale kooktemperatuur tussen 200 en 300°C
oxideert en alle onvermijdbare vet en andere
afzettingen volkomen elimineert. Het reinigen wordt
hierdoor bijzonder vergemakkelijkt: het is
voldoende regelmatig, na het koken, de
binnenwanden van de oven met een vochtige doek
schoon te vegen van eventueel stof dat zich
gedurende het koken kan hebben neergezet, zodat
de zelfreiniging van de oven intact blijft.
Als er iets is overgekookt of het vuil is niet geheel
geëlimineerd (b.v. bij grillen als de temperatuur, die
nodig is voo het perfect functioneren van het
zelfreinigende email, niet bereikt is), dan is het
raadzaam de oven leeg te laten werken met
maximum temperatuur totdat ieder restje vet of
ander vuil verdwenen is.
Als na veelvuldig gebruik van de oven toch vuil op
de zelfreinigende wanden is afgezet, waarschijnlijk
te wijten aan het niet in acht nemen van de
onderhoudsnormen, moet een grondige
reinigingsbeurt plaats vinden, met warm water en
een zachte doek (geen wasmiddelen gebruiken),
waarna gespoeld en zorgvuldig gedroogd moet
worden.
Gebruik nooit scherpe voorwerpen aangezien die
de zelfreinigende wanden kunnen beschadigen.
Als de zelfreinigende wanden in de oven
beschadigd worden, of onbruikbaar gemaakt, door
gebrek aan onderhoud of door verkeerd onderhoud
of na vele jaren gebruik, dan kunt u een
zelfreinigende wanden-kit bestellen voor het
opnieuw bedekken van de oven. U wendt zich dan
tot onze bevoegde Technische Dienst. Buitenkant
oven:
Reinig altijd als de oven koud is.
Het roestvrije staal en vooral de zones met de
geserigrafeerde symbolen mogen in geen geval
worden gereinigd met schurende of oplosmiddelen;
gebruik alleen een natte lap met een lauw sop van
vloeibaar wasmiddel.
Roestvrij staal kan permanent gevlekt raken als het
voor lange tijd in contact is met kalkhoudend water
of aggressieve wasmiddelen (fosforhoudend).
Het is dus altijd noodzakelijk met ruim water te
spoelen en nauwkeurig af te drogen na het
reinigen.
Belangrijk: het reinigen moet in horizontale
richting worden uitgevoerd, zoals de richting van
de satinering.
Na het reinigen kunt u eventueel nog met een
speciaal glansmiddel voor roestvrij staal
behandelen.
Belangrijk: gebruik geen schuurmiddelen,
aggressieve wasmiddelen of zuurhoudende middelen.
Kookplaat:
De losse delen van de gasbranders van de
kookplaat moeten vaak worden gewassen met
warm water en wasmiddel en worden ontdaan van
eventuele aankorstingen. Controleer of de gaten
voor de gastoevoer niet verstopt zijn. Droog ze
goed af voordat u ze weer gebruikt.
Reinig de uiteinden van de zelfonstekingen van de
kookplaat en van de gasoven regelmatig.
Het smeren van de kraantjes
Met de tijd kan het gebeuren dat een kraantje
geblokkeerd raakt of moeilijk draait; het is dan
noodzakelijk dit van binnen schoon te maken en
opnieuw te smeren. Deze handeling moet worden
uitgevoerd door een door de fabrikant erkende
installateur.
*
Slechts op enkele modellen aanwezig.
32
NL
Het demonteren/monteren van de
ovendeur
Teneinde het schoonmaken van de binnenkant van de
oven te vergemakkelijken kunt u de ovendeur
verwijderen door als volgt te werk te gaan:
Open de deur en zet de twee hendeltjes “B
omhoog;
Sluit de deur gedeeltelijk; u kunt de deur nu
oplichten door de sluitveren “A” uit te trekken zoals
aangegeven in afbeelding.
Het weer monteren van de deur:
Met de deur in vertikale positie steekt u de 2
sluitveren “A” in de openingen;
Let erop dat het punt “D” perfect wordt aangehaakt
aan de rand van de opening (beweeg de deur
voorzichtig naar voren en naar achteren);
Houd de deur geheel open, zet de 2 hendeltjes “B”
omlaag en sluit de deur.
Onderhoud gaskranen
Met verloop van tijd kan een kraan stroef worden of
vast blijven zitten; in dat geval is het noodzakelijk hem
te vervangen.
! Dit moet worden uitgevoerd door een door de
fabrikant bevoegde installateur.
Vervanging van de ovenlamp
Controleren of het apparaat niet op het elektriciteitsnet
is aangesloten.
Vanuit de binnenkant van de oven de glazen
beschermkap losschroeven, de lamp losdraaien en
vervangen door een vergelijkbare uitvoering bestand
tegen hoge temperaturen (300°C) en met de volgende
eigenschappen:
- Spanning 230 V
- Vermogen 25 W
- Fitting E 14.

Documenttranscriptie

Gebruiksaanwijzing KOOKPLAAT Inhoud DE Deutsch, 1 NL GB Nederlands, 17 English, 33 Installatie, 18-19 Plaatsing Elektrische aansluiting Technische kenmerken Afvalverwijdering Beschrijving van het apparaat, 20-22 Algemeen aanzicht Bedieningspaneel De inductie-elementen Starten en gebruik, 23-27 Inschakelen kookplaat Het uitschakelen van de kookplaat De booster Kooktips KP9I96/DE KP968I MS/DE De elektronische programmeur, 28 Veiligheidssystemen, 29 Het waarnemen van de pannen Gebruik van de pannen Geluidssignaal Veiligheidsschakelaar Thermische protectie Voorzorgsmaatregelen en advies, 30 Praktische tips voor het gebruik van het apparaat Algemene veiligheidsmaatregelen Onderhoud en verzorging, 31-32 De elektrische stroom afsluiten Reinigen van het apparaat Het demonteren/monteren van de ovendeur Onderhoud gaskranen NL Installatie NL ! Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele raadpleging in de toekomst. Wanneer u het product weggeeft, verkoopt, of wanneer u verhuist, dient u dit boekje bij het apparaat te bewaren zodat alle nodige informatie voorhanden blijft. ! Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door: er staat belangrijke informatie in over installatie, gebruik en veiligheid. De volgende aanwijzingen zijn voor de erkende installateur bestemd, zodat deze de technische installatie, afstelling en onderhoud op de meest correcte manier en volgens de geldende normen uitvoert. Belangrijk : alle afstellings-, onderhouds-, enz. werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd bij een elektrisch uitgeschakelde kookplaat. Wanneer het noodzakelijk mocht zijn hem elektrisch ingeschakeld te houden, dient men de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Het fornuis heeft de volgende technische kenmerken: Klasse: 1 Plaatsing De algemene afmetingen van het fornuis worden aangeduid op bladzijde. Voor een goede werking van de in een meubel geïnstalleerde apparatuur, moeten de minimumafstanden die worden weergegeven worden gerespecteerd. Daarbij moeten de oppervlakken in de nabijheid en de achterwand bestand zijn tegen een overtemperatuur van 65°C. In het onderste gedeelte van het fornuis bevinden zich 4 instelbare schroefpootjes die het waterpas stellen van het fornuis, indien nodig, mogelijk maken. Het is noodzakelijk dat het apparaat op een vlakke ondergrond staat. Vervormingen veroorzaakt door een slechte plaatsing kunnen de kenmerken en prestaties van het apparaat zelf in negatieve zin veranderen. 18 Elektrische aansluiting HET IS VERPLICHT HET APPARAAT OP DE AARDLEIDING AAN TE SLUITEN. De kookplaat is erop gemaakt met wisselstroom te werken bij een toevoerspanning en -frequentie die op het herkenningsplaatje zijn aangegeven (dat zich onder de kookplaat of aan het einde van de gebruiksaanwijzing bevindt). Verzeker u ervan dat de plaatselijke toevoerspanning dezelfde is als die op het herkenningsplaatje aangegeven is. Het apparaat is niet uitgerust met een stroomkabel, aangezien deze berekend moet worden op grond van de gebruikte elektrische aansluiting (zie het volgende aansluitingsschema). Gebruik een rubberen kabel van het type H05VV-F. Open het klemmenbord volgens de aanwijzingen in de volgende figuur: Voer de volgende werkzaamheden uit om de stroomkabel aan te sluiten: • draai de schroef van de trekontlasting "V" en de schroeven van de contacten los. • bevestig de kabeltjes volgens het volgende schema onder de schroefkoppen. 2 1 1 2 3 4 5 V • bevestig de stroomkabel in de daarvoor bestemde aansluitclip en sluit het deksel. Aansluiting van de stroomkabel op het elektriciteitsnet Monteer op de kabel een genormaliseerde stekker die geschikt is voor de belasting die op het herkenningsplaatje staat aangegeven. In geval van een rechtstreekse aansluiting op het elektriciteitsnet, moet een eenpolige schakelaar met een minimum opening tussen de contacten van 3 mm, die op de belasting berekend is en die aan de heersende normen voldoet, tussen het apparaat en het elektriciteitsnet gemonteerd worden (de aardkabel mag niet door de schakelaar onderbroken worden). De stroomkabel moet zodanig geplaatst zijn dat deze op geen enkel punt een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de omgevingstemperatuur. Alvorens de aansluiting uit te voeren dient men zich ervan te verzekeren dat: • de begrenzende afsluitklep en de huishoudelijke installatie geschikt zijn voor de stroombelasting van de apparatuur (zie het herkenningsplaatje); • de toevoerinstallatie, volgens de normen en wetsbepalingen, voorzien is van een efficiënte aardleiding; • wanneer de kookplaat geïnstalleerd is het eenvoudig is bij de stekker of de eenpolige schakelaar te komen. Electrical connection Power supply voltage Fuse Cross section 230V~50Hz 32* A 3x4 mm² 400V -2N~50Hz 32 A 4x4 mm² NL TYPEPLAATJE Elektrische aansluitingen spanning 230/400V~ 50Hz of maximaal opgenomen vermogen 10.000W Deze apparatuur voldoet aan de volgende EU voorschriften: : 2006/95/EEG van 12/12/06 (Laagspanning) en daaropvolgende wijzigingen 89/336/EEG van 03/05/89 (Elektromagnetische Compatibiliteit) en daaropvolgende wijzigingen - 93/68/EEG van 22/07/93 en daaropvolgende wijzigingen. 2002/96/EG Afvalverwijdering 400V 3+N~50Hz 25 A 5x2.5 mm² 230V -2~50Hz 32* A 3x4 mm² 230V -3~50Hz 25 A 4x2.5 mm² 230V -2+2N~50Hz 25* A 5x2.5 mm² * De toepassing van de simultaneïteitscoëfficiënt voldoet aan de norm • Het wegdoen van het verpakkingsmateriaal: houdt u aan de plaatselijke normen zodat het materiaal hergebruikt kan worden. • De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), voorziet dat huishoudelijke apparatuur niet met het normale afval mag worden meegegeven. De verwijderde apparaten moeten apart worden opgehaald om het terugwinnen en recyclen van de materialen waaruit ze bestaan te optimaliseren en te voorkomen dat er eventuele schade voortvloeit voor de gezondheid en het milieu. Het symbool van de afvalemmer met een kruis staat op alle producten om de consument eraan te herinneren dat dit gescheiden afval is. Om meer informatie te verkrijgen betreffende een juiste verwijdering van huishoudapparaten kan de consument zich richten tot de gemeentelijke reinigingsdienst of de verkopers. 19 Beschrijving van het apparaat 760 Algemeen aanzicht 60 0 120-180 mm NL CONTROLELAMPJE THERMOSTAATKNOP voor de ELEKTRISCHE OVEN (instelling van de temperatuurstanden) TIMER KEUZEKNOP voor de ELEKTRISCHE OVEN (keuzeschakelaar van de bereidingsfuncties) 20 Beschrijving van het apparaat Bedieningspaneel NL Controlelampje "BEDRIJF" van de GEPROGRAMMEERDE KOOKZONE Indicator van de GEPROGRAMMEERDE TIJDSDUUR Indicator van de KEUZE van de STROOMSTERKTE (van 0 to 9) en van de RESTWARMTE (H) Indicator van de KEUZE van de STROOMSTERKTE (van 0 to 9) en van de RESTWARMTE (H) Keuzetoets van de KOOKZONES Toets BOOSTER Indicator van de KEUZE van de STROOMSTERKTE (van 0 to 9) en van de RESTWARMTE (H) Keuzetoets van de KOOKZONES Toets voor het BLOKKEREN van de BEDIENING Keuzetoets van de KOOKZONES Keuzetoets van de KOOKZONES Toets voor het INSTELLEN van de TIMER voor het PROGRAMMEREN van een KOOKTIJD * Toets voor het VERLAGEN van de STROOMSTERKTE CONTROLELAMPJE van de BLOKKERING AAN/UIT Toets Indicator van de KEUZE van een KOOKZONE: AAN - de betreffende kookzone is gekozen en kan geregeld worden, UIT - de betreffende kookzone is niet gekozen en kan dus niet geregeld worden. Indicator van de KEUZE van de STROOMSTERKTE (van 0 to 9) en van de RESTWARMTE (H) Toets voor het VERHOGEN van de STROOMSTERKTE * Slechts op enkele modellen aanwezig. 21 NL De inductie-elementen Het inductiesysteem is het snelste kooksysteem dat er bestaat. Verschillend van de traditionele technologie, wordt met de inductiekookzone de glasplaat niet verwarmd. De pan zelf, die op de kookplaat staat, wordt een verwarmingselement: de warmte ontstaat rechtstreeks binnenin de pan, die een bodem van ferromagnetisch materiaal moet hebben. Kookzones Rechts achter (RAx) Links achter (LAx) Links voor (LVx) Rechts voor (RVx) Totaal vermogen Vermogen (in W) I 2400 – B 3000* I 1200 – 600 se ASx* IO 1200/2400 – B 3000* I 1200 – 600 se PDx 7200 I è normale inductiekookzone IO è ovalen inductiekookzones IO è dubbele inductie kookzone B 3000* è de kookzone kan worden verhit tot aan 3000 W 600 als VRx* è de stroomsterkte van de kookzone blijft gelimiteeerd tot 600 W zolang de kookzone RAx (bij voorbeeld) extra stroom krijgt Iedere kookzone wordt in werk gesteld: • door middel van een keuzetoets waarop de afbeelding overeenkomt met de afbeelding op de kookzone, • en door een stroomsterkteregelaar die uit een dubbele toets bestaat (+,-): Zolang de temperatuur van de kookzones boven de 60 °C is, ook na het uitschakelen, blijven de indicators van de rrestwar estwar mte aan (de indicator van estwarmte de stroomsterkten vertoont H) ten einde het risico van zich te branden te vermijden. 22 Starten en gebruik Als de kookplaat elektrisch wordt aangesloten hoort u na enkele seconden een kort geluidssignaal: Inschakelen kookplaat De booster Voor het versnellen van de verwarmingstijden van de kookzones (zie de tabel van de kookzones op de . vorige bladzijde), drukt u op toets P ". De Op de display van de stroomsterkte verschijnt "P Boosterfunctie wordt automatisch onderbroken na 4 minuten. In de periode van het activeren van de booster zijn enkele kookzones (zie de tabel van de kookzones op de vorige bladzijde) gelimiteerd tot een maximum stroomsterkte van 600 W. Booster U schakelt de kookplaat in door 3 seconden op toets te drukken. Functionering kookzones Iedere kookzone wordt in werking gesteld door middel van een bedieningstoets en een regelsysteem voor de stroomsterkte, bestaande uit een dubbele toets (+,-). 0 5. 0 0 Het inschakelen van een kookzone • Voor het in werking stellen van een kookzone drukt u op de betreffende toets en stelt u de gewenste stroomsterkte in (van 0 tot 9) met de toetsen "+" en "-". • Wilt u onmiddelijk de maximum stroomsterkte (9), dan drukt u kort op de toets "-": Het uitschakelen van een kookzone Voor het uitschakelen van een kookzone kiest u de zone door middel van de betreffende toets en: • druk tegelijkertijd op de knoppen "+" en "-": de stroomsterkte gaat onmiddelijk terug op 0 en de lichtkolom gaat uit. • of druk op de toets "-": de stroomsterkte van de kookzone gaat langzamerhand omlaag totdat hij uit is. Het uitschakelen van de kookplaat Druk op de toets ; het apparaat wordt elektrisch uitgeschakeld. Als de bediening van het apparaat is geblokkeerd (zie volgende paragraaf), blijft deze geblokkeerd ook nadat de kookplaat opnieuw is ingeschakeld. Voor gebruik van de kookzones moet de bediening worden gedeblokkeerd. Blokkering van het bedieningspaneel Als de kookplaat in werking is kunt u het bedieningspaneel blokkeren om ongewenste veranderingen te vermijden (kinderen, schoonmaken te drukken; het enz.). U hoeft slechts op de toets controlelampje dat zich naast de toets bevindt gaat den geblokkeer d. aan en de bedieningstoetsen wor worden geblokkeerd. Voor het veranderen van de stroomsterkte of het onderbreken van het koken moeten de ; het bedieningstoetsen worden gedeblokkeerd: controlelampje gaat uit en de bedieningstoetsen wor den gedeblokkeer d. worden gedeblokkeerd. Voor toegang tot het regelen van een kookzone kiest u deze door middel van de corresponderende bedieningstoets. Programmering bereidingstijd Het is mogelijk tegelijkertijd alle kookzones te programmeren voor een maximum van 99 minuten. Ga als volgt te werk: • kies de kookzone door middel van de corrsponderende bedieningstoets; • stel de gewenste stroomsterkte in met de toetsen "+" en "-"; ; • druk op de programmeerknop • stel de gewenste bereidingstijd in met de toetsen "+" en "-"; • bevestig de programmering door nogmaals op de toets te drukken. Het aftellen van de bereidingstijd begint onmiddelijk. Het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd wordt aangegeven met een geluidssignaal (voor 1 minuut) en de kookzone gaat uit. 23 NL NL De oven biedt negen combinatiemogelijkheden voor de elektrische warmte-elementen; als voor het te koken gerecht de meest geschikte combinatie wordt gekozen zullen uiterst precieze resultaten mogelijk zijn. De verschillende functies worden verkregen door de in de volgende knop van de keuzeschakelaar standen te draaien: Symbool 0 Functie Vermogen 0) Uit - 1) Verhittingselement minigrill -+ onder 2350 W 2) Verhittingselement onder 1300 W 3) Verhittingselement minigrill 1050 W 4) Verhittingselement grill 2000 W 5) Maxigrill 3050 W 6) Maxigrill + ventilatie 3100 W 7) Verhittingselement onder + ventilatie 1350 W 8) Verhittingselement circulatie + ventilatie 2850 W 9) Snel ontdooien 50 W Na instelling van de gewenste verwarmingsmethode, de knop van de thermostaat temperatuur instellen. op de gewenste • Voor het op normale wijze conventionele koken (roosteren, biscuits, enz.) de functie gebruiken (boven- en onderwarmte). De te bereiden gerechten pas in de oven plaatsen als de vooraf ingestelde temperatuur is bereikt en bij voorkeur slechts één niveau gebruiken. Als daarentegen een sterkere verwarming van de gerechten van onderen of van boven is gewenst, de keuzeschakelaar in de stand (bovenwarmte) plaatsen 24 (onderwarmte), of wordt het gerecht gebakken met • Bij de functie behulp van vooraf door een verwarmingselement opgewarmde lucht die vervolgens door een ventilator in de oven in circulatie wordt gebracht. De oven komt zeer snel op temperatuur en de gerechten kunnen daarom direct vanaf het begin in de koude oven worden geplaatst. Voorts bestaat de mogelijkheid om tegelijkertijd op twee verschillende niveaus te bakken. worden geen • Bij de functie “snel ontdooien” verwarmingselementen gebruikt, maar uitsluitend de ovenverlichting en de ventilator. • Bij het grillen wordt een hoog verwarmingsvermogen gebruikt, wat het onmiddellijke roosteren van de buitenoppervlakken van de gerechten mogelijk maakt en speciaal geschikt is voor vleessoorten die van binnen zacht moeten blijven. Voor het koken met de grill moet de keuzeschakelar op één van de volgende standen worden gezet: (grill), (maxigrill), (maxigrill+ventilator). Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C instellen. Ovenverlichting De ovenverlichting gaat branden zodra de keuzeschakelaar gezet. op een willekeurige stand wordt Controlelampje De oven is voorzien van een controlelampje, dat uitgaat zodra de ingestelde temperatuur is bereikt. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van de oven constant te houden. Braadspit - draaispit Om het braadspit te gebruiken moet u als volgt te werk gaan: prik het vlees dat u klaar wilt maken op dwarsspies in de lengterichting en zorg ervoor dat het vlees tussen de beide speciale verstelbare vorken klem komt te zitten. Doe de steunen “A” en “B” in de gaten in de vetopvangbak “E”, laat de gleuf van de stang precies in de opening “C” vallen en zet het rooster op de eerste geleider van de bodem van de oven af gerekend; steek de stang nu in het gat van het draaispit en schuif de gleuf naar voren in de opening “D”. Stel het draaispit in werking door de keuzeschakelaar op één van de volgende standen te draaien: Ventilator Teneinde de warmte aan de buitenkant te verminderen hebben enkle modellen een verkoelende ventilator die in werking treedt als u aan de keuzeknop van de programma’s draait. Gedurende het koken is de ventilator altijd aan en u kunt een luchtstroom voelen die tussen het voorpaneel en de ovendeur uit komt. . N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijf de ventilator werken totdat de oven voldoende is afgekoeld ook al staat de knop op “0”. In „Fast cooking“ gaat de ventilator automatisch aan als de oven warm is. Houd de ovendeur na het gebruik van de oven nog even half open staan: zo koelt hij sneller af. Het proces wordt door een supplementaire thermostaat gecontroleerd en kan zich in een of meer cycles afspelen. 25 NL NL Kooktips De bereidingstijden kunnen variëren afhankelijk van de aard van de gerechten, het feit of zij gelijkmatig gaar moeten worden en de omvang ervan. In eerste instantie moet dan ook voor de kortste kooktijden worden gekozen om later, indien nodig voor langere tijden te kiezen. Boven- en onderwarmte Temperatuur Bereidingstijd °C (minuten) Soort gerecht Gebak Vruchtentaart Schuimgebak Cake van biscuitdeeg Luchtig biscuitgebak Cake-taart Chocoladetaart Italiaans zout brood "focaccia" Beignets Koekjes van bladerdeeg Tompoezen Kruimeldeeg 130 130 150 160 160 170 170 200 200 200 200 60-70 30-40 20-30 40-50 40-50 30-40 40-50 15-20 15-20 15-20 15-20 Soort gerecht Temperatuur °C Bereidingstijd (uren) Vlees Kalkoen (4-8 kg.) Ganzenvlees (4-5 kg.) Eend (2-4 kg.) Kapoen (2½-3 kg.) Rundvlees- goulash (1-1½ kg.) Lamsbout Gebraden haas (2 kg.) Gebraden fazant Kip (1-1½ kg.) 160 160 170 170 160 160 160 160 170 3-4½ 4-4½ 1½-2½ 2-2½ 3-3½ 1-1½ 1-1½ 1-1½ 1-1½ Vis 200 15-25 minuten GRILL Soort gerecht Bereidingstijd (minuten) Roosterstanden Karbonade (0.5 kg.) Worstjes Gegrilde kip (1 kg) Kalfsvlees gebraden aan het spit (0.6 kg.) Kip aan het spit (1 kg.) 60 15 60 60 60 3e geleider 2e geleider 1e geleider - La 1ª guida è quella in posizione più bassa. 26 Hete lucht Soort gerecht Gebak * Met geklopt deeg, in bakvorm * Met geklopt deeg, zonder bakvorm Kruimeldeeg, taartbodem Kruimeldeeg met vochtige vulling KKruimeldeeg met droge vulling * Met natuurlijk gerezen deeg Klein gebak Vlees Op het rooster bereid vlees Kalfsvlees Rundvlees Engelse rosbief Varkensvlees Kip In de braadslede bereid vlees Kalfsvlees Rundvlees Varkensvlees Kip Kalkoen in stukken Eend Stoofschotels Rundvleesstoofschotel Kalfsvleesstoofschotel Vis Visfilet, vislapjes, kabeljauw, wijting, tong Makreel, tarbot, zalm Oesters Ovengerechten Ovengerecht met deegwaren Ovengerecht met groenten * Zoete en hartige soufflés * Gewone pizza's en dubbelgevouwen pizza's Toast Ontdooien Kant-en-klaar maaltijden Vlees Vlees Vlees NL Geleider vanaf de bodem Hoeveelheid kg. Temperatuur Bereidingstijd °C (minuten) 1-3 1-3-4 1-3-4 1-3 1-3-4 1-3 1-3-4 1 1 0.5 1.5 1 1 0.5 175 175 175 175 175 175 160 60 50 30 70 45 50 30 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1-1.5 180 180 220 180 200 60 70 50 70 70 1-3 1-3 1-3 1-3 1-3 1-3 1 1 1 1-1.5 1.5 1-1.5 160 160 160 180 180 180 80 90 90 90 120 120 1 1 1 1 175 175 120 110 1-3 1.3 1-3 1 1 180 180 180 30 45 20 1-3 1-3 1-3 1-3-4 1-3-4 2 2 0.75 0.5 0.5 185 185 180 200 190 60 50 50 30 15 1-3 1-3 1-3 1-3 1 0.5 0.75 1 200 50 50 50 45 50 70 110 Opmerkingen: 1) Koken zonder voorverwarming van de oven met uitzondering van de gerechten waar een sterretje voor staat. 2) De in de tabel aangegeven geleider geniet de voorkeur als op meerdere roosterstanden wordt gekookt. 3) De gegeven tijden hebben betrekking op het koken op één roosterstand, bij het koken op meerdere roosterstanden moet u 5-10 minuten bij de tijden optellen. 4) Voor het braden van rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en kalkoenvlees met bot of rollades moeten 20 minuten bij de tijden worden opgeteld. 27 De elektronische programmeur NL Deze maakt het mogelijk de oven of grill te programmeren in de functies: • uitgestelde start met vastgestelde kooktijd; • onmiddelijke start met vastgestelde kooktijd; • timer. De letter "AUTO" geeft aan dat de programmering van de kooktijd en het einde van de kooktijd in de automatische functie is ingesteld. De oven gaat automatisch aan om 12:30 en gaat uit na 30 minuten. Als de oven aan is verschijnt het verlichte pannetje Functies van de knoppen: : timer : kooktijd : einde kooktijd : handmatig omschakelen gedurende de gehele kooktijd. U kunt met de op ieder willekeurig moment de ingestelde knop kunt u het einde van de kooktijd zien; met de knop kooktijd zien. Aan het einde van de kooktijd hoort u een geluidssignaal; om dit af te zetten drukt u op een willekeurige knop, behalve op de knoppen - en + . - : instelling tijd achteruit + : instelling tijd vooruit Het gelijkzetten van het klokje Na het aansluiten aan het net of na uitvallen van de stroom knippert op de display 0.00 en • druk gelijktijdig op de knoppen vervolgens (binnen de 4 seconden) zet u de klok gelijk met de knoppen - en + . Met de knop + gaat de tijd vooruit. Met de knop - gaat de tijd achteruit. Op dezelfde wijze kunt u eventuele verdere gelijkzettingen uitvoeren. Handmatig gebruik van de oven Nadat u de klok gelijk heeft gezet gaat de programmeur automatisch in de handmatige positie. N.B.: Voor het oproepen van de handmatige functie na een "automatische" kooktijd drukt u tegelijkertijd op en . de knoppen Uitgestelde start met vastgestelde kooktijd De kooktijd en het einde van de kooktijd worden ingesteld. Laten we aannemen dat het uur op de display 10:00 uur aangeeft. 1. Zet de ovenknop op de gewenste funtie en temperatuur (b.v.: statische oven, 200°C). en stel vervolgens (binnen de 2. Druk op de knop 4 seconden) met de knoppen - en + de gewenste kooktijd in. Laten we een kooktijd van 30 minuten nemen; u ziet: Als u de knop loslaat verschijnt na 4 seconden de huidige tijd met het symbool en de letter “A” (AUTO). en vervolgens op de knoppen 3. Druk op de knop en voor het instellen van het einde van de kooktijd, laten we zeggen 13:00 4. Als u de knop loslaat verschijnt na 4 seconden de huidigen tijd op de display: 28 Onmiddelijke start met vastgestelde kooktijd Door alleen de kooktijd vast in te stellen (punten 1 en 2 van paragraaf "Uitgestelde start met vastgestelde kooktijd") begint deze onmiddelijk. Het ongedaan maken van een reeds ingesteld programma Laat hem los en breng met de Druk op de toets toets - de tijd weer terug op: en druk verlogens op de knop voor handmatige functie . Timer Met de timer stelt u een tijd in waarvandaan het terugtellen begint. Deze functie heeft niets te maken met het aan of uitgaan van de oven, hij geeft alleen een geluidssignaal als de tijd verlopen is. Druk op de knop , er verschijnt: Stel de gewenste tijdsduur in met de knoppen - en + Zodra u de knop loslaat begint de tijd af te tellen; op de display verschijnt de huidige tijd Als de tijd is afgelopen hoort u een geluidssignaal, dat kan worden afgezet door op een willekeurige knop te drukken (behalve de knoppen - en + ) ; het symbool gaat uit. Correctie/ongedaanmaken van de instelling • De instelling kan op ieder willekeurig moment worden veranderd. Druk op de betreffende knop en op de knop of . • Als de kooktijd ongedaan wordt gemaakt wordt automatisch ook het einde hiervan ongedaan gemaakt en viceversa. • Bij geprogrammeerd functioneren accepteert de oven geen einde kooktijd die eerder is dan het begin kooktijd dat door het apparaat zelf is gesteld. Veiligheidssystemen Het waarnemen van de pannen Geluidssignaal Ledere inductie-zone is voorzien van een systeem dat de pan waarneemt.. De zone straalt alleen warmte uit als er een pan van de juiste afmetingen op staat. Enkele storingen, zoals: • een voorwerp (pan, lepel enz.) dat voor meer dan 10 seconden op het bedieningspaneel ligt, • iets dat is overgelopen op deze zone, • een lange druk op een toets enz.. kunnen een geluidssignaal en het uitschakelen van de kookplaat veroorzaken. Het knipperend controlelampje kan betekenen: • een verkeerde pan (niet van ferromagnetisch materiaal), • een pan van onvoldoende diameter, • het optillen van een pan. Kies altijd een pan met een diameter die past op die van de kookzone. Belangrijk: ovalen kookzones De ovalen kookzones kunnen alleen extra stroom krijgen als het hele ovaal geactiveerd is. Plaats niet twee kleine pannen op de ovalen kookzone. Gebruik van de pannen Aangezien de inductie alleen gaat functioneren op het moment dat een metalen pan op de kookplaat wordt geplaatst en het magnetische veld afsluit, houdt het verwarmen van de pan op zodra deze van de kookzone wordt verwijderd. Gebruik een pan die gemaakt is van materiaal dat geschikt is voor het gr ondbeginsel van de inductie grondbeginsel (ferr omagnetisch materiaal). (ferromagnetisch Wij raden aan pannen te gebruiken van gietijzer gietijzer,, geëmailleer d staal of speciaal rroestvrij oestvrij staal voor geëmailleerd inductie. Koperen pannen, terracotta, glazen potten, aardewerk, aluminium of roestvrij staal dat niet magnetisch is, zijn ongeschikt voor een inductieplaat. U kunt zelf testen met een magneet. Als deze door de bodem van de pan wordt aangetrokken en blijft 'plakken', betekent het dat de pan van ferromagnetisch materiaal is en dus kan worden gebruikt op de inductieplaat. Wij raden aan pannen te gebruiken met een platte dikke bodem en pannen te vermijden die een onregelmatige bodem hebben, die het glas zou kunnen krassen. GESCHIKTE MATERIALEN NL Verwijder de oorzaak van de storing en het geluidssignaal houdt op. Als u de kookplaat weer wilt gebruiken schakelt u hem weer in en kiest u opnieuw de gewenste kookzone/ zones. Stel de stroomsterkte in die u nodig heeft. Veiligheidsschakelaar Het apparaat is voorzien van een automatische veiligheidsschakelaar die na een poosje optreedt (zie tabel) naar gelang de gekozen stroomsterkte. Gedurende deze veiligheidstussenkomst vertoont de display van de stroomsterkte "0". b.v.: de kookzone rechts-achter is op 5 ingesteld en de kookzone links-voor is op 2 ingesteld. De zone rechts-achter gaat na 4 uren uit, terwijl de zone linksvoor na 6 uren uitgaat. Voor het deblokkeren van de bedieningstoetsen te schakelt u de kookplaat uit door op de toets drukken. Vermogens-niveau Maximale werkingsduur 1-2 10 uur 3 5 uur 4 4 uur 5-6 3 uur 7-8 2 uur 9 1 uur ONGESCHIKTE MATERIALEN Thermische protectie * Gietijzer Ge‘mailleerd staal Speciaal roestvrij staal Koper, Aluminium, Glas, Terracotta, Aardewerk, Niet magnetisch roestvrij staal In het geval van oververhitting van de elektronische componenten van het apparaat gaat de kookplaat automatisch uit en op de display van de stroomsterkte verschijnt "—". Deze boodschap verdwijnt zodra de temperatuur voldoende is gezakt. 29 Voorzorgsmaatregelen en advies NL ! Dit apparaat is ontworpen en vervaardigd volgens de geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u dient ze derhalve goed door te nemen. Praktische tips voor het gebruik van het apparaat Teneinde optimale resultaten te bereiken van het kookvlak: • gebruik pannen met een platte bodem die perfect aansluiten op het verwarmgedeelte; • gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat geheel te bedekken teneinde alle beschikbare hitte te benutten; • houd de bodem van de pannen altijd schoon en droog zodat ze goed aansluiten op het kookvlak. Dit verlengt de levensduur van zowel de pannen als het kookgedeelte; • vermijd dezelfde pannen te gebruiken die u ook op een gasfornuis gebruikt: de warmteconcentratie van gasbranders kan de bodem van pannen vervormen, waardoor ze niet goed meer aansluiten; • laat nooit een kookgedeelte aan staan zonder een pan erop. De verhitting, die snel het maximum niveau bereikt, zou de verwarmingselementen kunnen beschadigen. Aangeraden stroomsterktes voor verschillende bereidingen: Algemene veiligheidsmaatregelen • Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. • Het apparaat dient niet buitenshuis te worden geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of onweer. • Raak het apparaat niet blootsvoets aan of met natte handen of voeten. • Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag uitsluitend door volwassenen worden gebruikt en alleen volgens de instructies die beschreven staan in deze handleiding. Gebruik het kookvlak niet om voorwerpen op te plaatsen en ook niet als snijplank. 30 • Het glaskeramische kookvlak is bestand tegen mechanische stoten. Het kan echter worden beschadigd (of barsten) als het wordt geraakt door een puntig object, bijvoorbeeld door gereedschap. Als dit gebeurt moet u onmiddellijk het apparaat afsluiten van de elektrische stroom en contact opnemen met de Technische Dienst. • Als het oppervlak van de kookplaat gebarsten is moet u het apparaat uitschakelen om te voorkomen dat u een elektrische schok krijgt. • Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine keukenapparaten op warme delen van de kookplaat terechtkomen. • Vergeet niet dat de temperatuur in het kookgedeelte aanzienlijk hoog blijft tot minstens 30 minuten nadat u het uitschakelt. De resterende warmte wordt aangeduid door een aanwijzer (zie Starten en gebruik). • Houd voorwerpen die kunnen smelten op afstand van de kookplaat, zoals bv. plastic, aluminium of suikerhoudende etenswaren. Let vooral op plastic of aluminium verpakkingen en folie: als u ze op het nog warme of lauwe kookvlak neerlegt, kunt u zware schade aanrichten. • Richt de handvaten van de pannen altijd naar de binnenzijde van de kookplaat zodat u er niet per ongeluk tegenaan stoot. • Trek de stekker nooit uit het stopcontact door aan het snoer te trekken, maar altijd door de stekker beet te pakken. • Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud uit als de stekker nog in het stopcontact zit. • Plaats geen metalen voorwerpen (messen, lepels, deksels enz.) op de kookplaat aangezien zij heet kunnen worden. • Mededeling voor dragers van een pacemaker of een ander actief ingeplant medisch apparaat: De kookplaat voldoet aan alle geldende normen betreffende elektromagnetische storing. Dit product is aldus in volkomen overeenstemming met de voorschriften van de wet (richtlijn 89/336/EEG). Het ontwerp is zodanig gepland dat het geen storingen veroorzaakt bij andere elektrische apparaten die worden gebruikt, mits ook dezen voldoen aan bovengenoemde normen. De inductieplaat creëert elektromagnetische velden op korte afstand. Teneinde ieder risico van storing tussen de kookplaat en de pacemaker te vermijden moet deze laatste ook voldoen aan de geldende normen. Wat dat betreft kunnen wij slechts de conformiteit van ons eigen product garanderen. Voor informatie omtrent conformiteit of eventuele problemen verzoeken wij u zich tot uw behandelende arts te wenden of tot de fabrikant van de pacemaker. Onderhoud en verzorging De elektrische stroom afsluiten Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Reinigen van het apparaat ! Vermijd het gebruik van schuurmiddelen of bijtende middelen, zoals sprays voor barbecues en ovens, vlekkenmiddelen, roestverwijderende producten, schoonmaakmiddelen in poedervorm of schuursponzen: deze kunnen het oppervlak onherstelbaar krassen. ! Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het reinigen van het apparaat. Binnenkant ovendeur: Gebruik voor het reinigen van de glazen ovendeuren geen schurende of ruwe materialen of scherpe metalen schrapertjes. Hiermee kan het oppervlak worden gekrast waardoor het glas uiteindelijk kan barsten. Binnenkant oven * • De binnenkant van de oven is bedekt met een speciaal soort microporeus email dat bij een normale kooktemperatuur tussen 200 en 300°C oxideert en alle onvermijdbare vet en andere afzettingen volkomen elimineert. Het reinigen wordt hierdoor bijzonder vergemakkelijkt: het is voldoende regelmatig, na het koken, de binnenwanden van de oven met een vochtige doek schoon te vegen van eventueel stof dat zich gedurende het koken kan hebben neergezet, zodat de zelfreiniging van de oven intact blijft. • Als er iets is overgekookt of het vuil is niet geheel geëlimineerd (b.v. bij grillen als de temperatuur, die nodig is voo het perfect functioneren van het zelfreinigende email, niet bereikt is), dan is het raadzaam de oven leeg te laten werken met maximum temperatuur totdat ieder restje vet of ander vuil verdwenen is. • Als na veelvuldig gebruik van de oven toch vuil op de zelfreinigende wanden is afgezet, waarschijnlijk te wijten aan het niet in acht nemen van de onderhoudsnormen, moet een grondige reinigingsbeurt plaats vinden, met warm water en een zachte doek (geen wasmiddelen gebruiken), waarna gespoeld en zorgvuldig gedroogd moet worden. • Gebruik nooit scherpe voorwerpen aangezien die de zelfreinigende wanden kunnen beschadigen. • Als de zelfreinigende wanden in de oven beschadigd worden, of onbruikbaar gemaakt, door gebrek aan onderhoud of door verkeerd onderhoud of na vele jaren gebruik, dan kunt u een zelfreinigende wanden-kit bestellen voor het opnieuw bedekken van de oven. U wendt zich dan tot onze bevoegde Technische Dienst. Buitenkant oven: • Reinig altijd als de oven koud is. • Het roestvrije staal en vooral de zones met de geserigrafeerde symbolen mogen in geen geval worden gereinigd met schurende of oplosmiddelen; gebruik alleen een natte lap met een lauw sop van vloeibaar wasmiddel. Roestvrij staal kan permanent gevlekt raken als het voor lange tijd in contact is met kalkhoudend water of aggressieve wasmiddelen (fosforhoudend). Het is dus altijd noodzakelijk met ruim water te spoelen en nauwkeurig af te drogen na het reinigen. Belangrijk: het reinigen moet in horizontale richting worden uitgevoerd, zoals de richting van de satinering. • Na het reinigen kunt u eventueel nog met een speciaal glansmiddel voor roestvrij staal behandelen. Belangrijk: gebruik geen schuurmiddelen, aggressieve wasmiddelen of zuurhoudende middelen. Kookplaat: • De losse delen van de gasbranders van de kookplaat moeten vaak worden gewassen met warm water en wasmiddel en worden ontdaan van eventuele aankorstingen. Controleer of de gaten voor de gastoevoer niet verstopt zijn. Droog ze goed af voordat u ze weer gebruikt. • Reinig de uiteinden van de zelfonstekingen van de kookplaat en van de gasoven regelmatig. Het smeren van de kraantjes Met de tijd kan het gebeuren dat een kraantje geblokkeerd raakt of moeilijk draait; het is dan noodzakelijk dit van binnen schoon te maken en opnieuw te smeren. Deze handeling moet worden uitgevoerd door een door de fabrikant erkende installateur. * Slechts op enkele modellen aanwezig. 31 NL NL Het demonteren/monteren van de ovendeur Teneinde het schoonmaken van de binnenkant van de oven te vergemakkelijken kunt u de ovendeur verwijderen door als volgt te werk te gaan: Onderhoud gaskranen Met verloop van tijd kan een kraan stroef worden of vast blijven zitten; in dat geval is het noodzakelijk hem te vervangen. ! Dit moet worden uitgevoerd door een door de fabrikant bevoegde installateur. • Open de deur en zet de twee hendeltjes “B” omhoog; • Sluit de deur gedeeltelijk; u kunt de deur nu oplichten door de sluitveren “A” uit te trekken zoals aangegeven in afbeelding. Het weer monteren van de deur: • Met de deur in vertikale positie steekt u de 2 sluitveren “A” in de openingen; • Let erop dat het punt “D” perfect wordt aangehaakt aan de rand van de opening (beweeg de deur voorzichtig naar voren en naar achteren); • Houd de deur geheel open, zet de 2 hendeltjes “B” omlaag en sluit de deur. 32 Vervanging van de ovenlamp Controleren of het apparaat niet op het elektriciteitsnet is aangesloten. Vanuit de binnenkant van de oven de glazen beschermkap losschroeven, de lamp losdraaien en vervangen door een vergelijkbare uitvoering bestand tegen hoge temperaturen (300°C) en met de volgende eigenschappen: - Spanning 230 V - Vermogen 25 W - Fitting E 14.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Whirlpool KP9I96(X)/DE Gebruikershandleiding

Categorie
Kookplaten
Type
Gebruikershandleiding