44
Na het grillen
Leg de afdekking van glaskeramiek pas op de grill nadat deze
volledig is afgekoeld. Laat vochtige lavastenen geheel drogen
voordat u de afdekking van glaskeramiek plaatst, omdat er
anders schimmelvorming kan ontstaan.
Is het water bij het aftappen nog heet, giet er dan eerst koud
water bij om het te laten afkoelen! Voor het aftappen van het
water een hittebestendige bak onder de afvoerkraan plaatsen.
Open de kraan door de hendel 90° naar beneden te draaien.
Daarna kunt u de kraan sluiten door de hendel tot aan de
aanslag naar boven te draaien.
Automatische tijdsbegrenzing
Is de grill lange tijd in gebruik en heeft u de instelling niet
veranderd, dan wordt de automatische tijdsbegrenzing
geactiveerd.
De werking van de grill wordt onderbroken. Op het display
knipperen afwisselend
” en ‰.
Wanneer u een willekeurig bedieningsveld aanraakt, verdwijnt
de indicatie. U kunt opnieuw instellen.
Het tijdstip waarop de tijdsbegrenzing actief wordt, is
afhankelijk van de ingestelde grillstand.
Tips en trucs
■ Verwarm de grill altijd voor. Zo kan er door de intensieve
warmtestraling snel een korst worden gevormd, waardoor er
geen vleessap meer vrijkomt.
■ U kunt de grillproducten voor het grillen met hittebestendige
olie (bijv. aardnotenolie) bestrijken of marineren. Hierdoor
wordt de smaak verbeterd. Let erop niet te veel olie /
marinade te gebruiken, omdat dit kan leiden tot vlamvorming
en sterke rookontwikkeling.
■ Vlees niet zouten voor het grillen. Anders kunnen er
oplosbare voedingsstoffen en vleessap vrijkomen.
■ Leg de grillproducten direct op het rooster. Gebruik geen
aluminiumfolie of grillschalen.
■ Keer de grillstukken pas wanneer ze gemakkelijk van het
rooster loskomen. Als er vlees aan het rooster blijft zitten,
worden de vezels vernietigd en komt er vleessap vrij.
■ Steek tijdens het grillen niet in het vlees, anders kan er
vleessap vrijkomen.
■ Pekelvlees, zoals ham of casselerrib, is niet geschikt voor het
grillen. Er kan een verbinding ontstaan die schadelijk is voor
de gezondheid.
■ Koteletten bij het been en in de vetlaag meerdere keren
inkerven, zodat zij tijdens het grillen niet kromtrekken.
■ Verwijder de vetlagen eerder na dan voor het grillen, anders
verliest het vlees sap en aroma.
■ Stukken gevogelte worden bijzonder knapperig bruin als u ze
tegen het einde van de grilltijd bestrijkt met boter, zout water
of sinaasappelsap.
■ Fruit kan naar wens na het grillen met honing, ahornsiroop of
citroensap op smaak worden gebracht.
Gerechten van de grill Instelling bij het grillen
boven lavastenen
Instelling bij het grillen
boven een waterbad
Grilltijd in minu-
ten
Rundersteak, medium, 2-3 cm 7 - 8 9 8 - 10
T-bone-steak, rosé, 3 cm 5 - 6 6 - 7 10 - 15
Steak van varkenshals, zonder been 6 - 7 7 - 8 12 - 16
Varkenskoteletten*, 2 cm 3 - 4 4 - 5 15 - 20
Lamskoteletten, rosé, 2 cm 4 - 5 5 - 6 12 - 15
Kipfilet, 2 cm 4 - 5 5 - 6 15 - 20
Kippenvleugels, à 100 g 4 - 5 5 - 6 15 - 20
Kalkoenschnitzels, ongepaneerd, 2 cm 4 - 5 5 - 6 12 - 15
Zalmsteak**, 3 cm 2 - 3 3 - 4 20 - 25
Tonijnsteak**, 2 cm 3 - 4 4 - 5 10 - 15
Forel***, heel, 200 g 4 - 5 5 - 6 12 - 15
Reuzengarnalen, à 30 g 5 - 6 6 - 7 12 - 15
Hamburgers / frikadellen, 1 cm 3 - 4 4 - 5 12 - 17
Sjasliekpennen****, à 100 g 2 - 3 3 - 4 17 - 25
Grillworst, à 100 g 3 - 4 4 - 5 10 - 20
Groente***** 1 - 2 2 - 3 8 - 12
* Langs het been insnijden
** Grillrooster inoliën
*** Het vel goed inoliën, voor het keren nogmaals oliën
**** Vaak keren
***** Bijv. aubergines, courgette in 1 cm dikke plakken, paprika in vieren