34
Na het grillen
Leg de afdekking van glaskeramiek pas op de grill nadat deze
volledig is afgekoeld. Laat vochtige lavastenen geheel drogen
voordat u de afdekking van glaskeramiek plaatst, omdat er
anders schimmelvorming kan ontstaan.
Is het water bij het aftappen nog heet, giet er dan eerst koud
water bij om het te laten afkoelen! Voor het aftappen van het
water een hittebestendige bak onder de afvoerkraan plaatsen.
Open de kraan door de hendel 90° naar beneden te draaien.
Daarna kunt u de kraan sluiten door de hendel tot aan de
aanslag naar boven te draaien.
Tips en trucs
■ Verwarm de grill altijd voor. Zo kan er door de intensieve
warmtestraling snel een korst worden gevormd, waardoor er
geen vleessap meer vrijkomt.
■ U kunt de grillproducten voor het grillen met hittebestendige
olie (bijv. aardnotenolie) bestrijken of marineren. Hierdoor
wordt de smaak verbeterd. Let erop niet te veel olie /
marinade te gebruiken, omdat dit kan leiden tot vlamvorming
en sterke rookontwikkeling.
■ Vlees niet zouten voor het grillen. Anders kunnen er
oplosbare voedingsstoffen en vleessap vrijkomen.
■ Leg de grillproducten direct op het rooster. Gebruik geen
aluminiumfolie of grillschalen.
■ Keer de grillstukken pas wanneer ze gemakkelijk van het
rooster loskomen. Als er vlees aan het rooster blijft zitten,
worden de vezels vernietigd en komt er vleessap vrij.
■ Steek tijdens het grillen niet in het vlees, anders kan er
vleessap vrijkomen.
■ Pekelvlees, zoals ham of casselerrib, is niet geschikt voor het
grillen. Er kan een verbinding ontstaan die schadelijk is voor
de gezondheid.
■ Koteletten bij het been en in de vetlaag meerdere keren
inkerven, zodat zij tijdens het grillen niet kromtrekken.
■ Verwijder de vetlagen eerder na dan voor het grillen, anders
verliest het vlees sap en aroma.
■ Stukken gevogelte worden bijzonder knapperig bruin als u ze
tegen het einde van de grilltijd bestrijkt met boter, zout water
of sinaasappelsap.
■ Fruit kan naar wens na het grillen met honing, ahornsiroop of
citroensap op smaak worden gebracht.
■ Groente met een lange bereidingsduur (bijv. maïskolven)
kunt u voor het grillen voorkoken.
■ Visfilet eerst met de kant van het vel grillen. Het vel met olie
bestrijken, zodat het niet aan het grillrooster blijft hangen.
■ Dien de gegrilde producten warm op. Houd ze niet warm,
anders worden ze taai.
■ Neerdruppelend vet kan vlamvatten op het
verwarmingselement, hetgeen kan leiden tot een korte vlam-
en rookontwikkeling. Om dit te beperken dienen zeer vetrijke
producten boven het waterbad te worden gegrild.
Onderhoud en reiniging
In dit hoofdstuk vindt u tips en aanwijzingen voor een optimale
reiniging en onderhoud van het apparaat.
ã=Verbrandingsgevaar!
Het apparaat wordt heet tijdens de bereiding. Laat het voor de
reiniging afkoelen.
ã=Kans op een elektrische schok!
Gebruik geen hogedruk- of stoomreiniger om het apparaat
schoon te maken.
Kippenvleugels, à 100 g 10 7 - 8 8 - 9 15 - 20
Kalkoenschnitzels, ongepaneerd, 2 cm 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Zalmsteak**, 3 cm 8 7 - 8 8 - 9 20 - 25
Tonijnsteak**, 2 cm 8 7 - 8 8 - 9 10 - 15
Forel***, heel, 200 g 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Reuzengarnalen, à 30 g 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Hamburgers / frikadellen, 1 cm 10 7 - 8 8 - 9 12 - 17
Sjasliekpennen****, à 100 g 8 7 - 8 8 - 9 17 - 25
Grillworst, à 100 g 10 7 - 8 8 - 9 10 - 20
Groente***** 8 7 - 8 8 - 9 8 - 12
Gerechten van de grill Opwarmtijd op
stand 9 in minuten
Schakelaarstand bij het
grillen boven lavastenen
Schakelaarstand bij het
grillen boven het water-
bad
Grilltijd in
minuten
* Langs het been insnijden
** Grillrooster inoliën
*** Het vel goed inoliën, voor het keren nogmaals oliën
**** Vaak keren
***** Bijv. aubergines, courgette in 1 cm dikke plakken, paprika in vieren