Magimix 11582EB de handleiding

Type
de handleiding
Ma Cuisine Vapeur
Ma Cuisine Vapeur
Ma Cuisine Vapeur
Gebruiksaanwijzing
Recepten
Gebruiksaanwijzing
Recepten
Ma Cuisine Vapeur
2
Controleer of de spanning van uw elektrische installatie overeenkomt met die welke op het
typeplaatje van het apparaat wordt vermeld.
Het apparaat moet altijd op een geaard stopcontact worden aangesloten met het
oorspronkelijke snoer. Als u een verlengsnoer gebruikt moet dit zijn voorzien van een
geaarde stekker.
Gebruik het apparaat nooit als het snoer beschadigd is. Koop in dit geval een nieuw snoer
bij een erkende klantenservice of een gelijkwaardige erkende reparateur, teneinde ieder
risico te voorkomen.
Trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact, voordat u het apparaat verplaatst of
schoonmaakt of indien het defect is. Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcon-
tact te trekken.
Plaats het apparaat of het snoer nooit op of naast een zeer warm oppervlak. Laat het snoer
niet over de rand van het aanrecht hangen.
Gebruik het apparaat altijd op een stabiel, vlak aanrecht buiten bereik van waterspatten.
Vul het waterreservoir nooit boven het maximumpeil, want dan kan het water overkoken.
Dit apparaat is niet bestemd om te worden gebruikt door lichamelijk, zintuiglijk of
geestelijk gehandicapte personen (inclusief kinderen), evenmin als door personen met
gebrek aan kennis of ervaring, tenzij zij dit van tevoren onder toezicht hebben gedaan of
onderricht hebben gekregen in het gebruik van het apparaat door een persoon die
verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
Laat kinderen nooit zonder toezicht in de buurt van het apparaat. Het is geen speelgoed
en is niet bestemd om door kinderen te worden gebruikt.
Dompel het onderstel nooit onder water en zet het niet in de vaatwasmachine. Reinig het
met een zachte doek.
Gebruik het apparaat niet buitenshuis.
Trek de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet wordt gebruikt en voordat u
het reservoir vult met water.
Plaats het apparaat niet in de buurt van voorwerpen of meubelen die niet tegen warmte
kunnen, want deze kunnen door de stoom beschadigd raken.
Dit apparaat produceert zeer hete stoom en moet daarom altijd heel voorzichtig
behandeld worden. Om te voorkomen dat u zicht brandt dient u een theedoek of
ovenwanten te gebruiken om het deksel, de multifunctionele kom en de schalen van het
apparaat af te halen.
Gebruik uitsluitend de speciaal voor het apparaat ontworpen stoomschalen en accessoires.
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik. Het is er niet op berekend
te worden gebruikt in de volgende gevallen, die niet door de garantie worden gedekt: in
keukentjes bestemd voor het personeel in winkels, kantoren of andere professionele omge-
vingen, in landbouw bedrijven, door gasten van hotels, motels en andere residentiële
omgevingen in bed-and-breakfast omgevingen.
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN!
!
Gebruiksaanwijzing
Veiligheidsvoorschriften 2
Beschrijving 4
De voordelen van koken op stoom 5
Het gebruik van uw stoomkoker 6
Visfunctie 80° 8
Yoghurtfunctie 40° 8
Warm houden /opwarmen 9
Schoonmaken 9
Stoomtijd 10
Kooktips 12
Problemen oplossen? 14
Recepten
Voorgerechten 15
Vis 23
Vlees 33
Groente 41
Nagerechten 49
Yoghurt 53
Lijst van recepten 62
LEES DE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN AANDACHTIG DOOR VOORDAT U HET
APPARAAT GAAT GEBRUIKEN.
!
3
INHOUDSOPGAVE
4
BESCHRIJVING
Bovenschaal met
uitneembare bodem
Multifunctionele
roestvrijstalen kom.
Rijst, saus, opwarmen van
gerechten enz.
Losneembaar snoer
Glazen deksel
Roestvrijstalen
waterreservoir
Onderstel
Roestvrijstalen
stoomschalen
5
DE VOORDELEN VAN KOKEN OP STOOM
MET STOOM BEREIDE ETENSWAREN ZIJN GEZOND EN SMAKELIJK
Alle voedingsmiddelen kunnen met stoom worden bereid. Magimix heeft gekozen voor
het principe van de zogenaamde zachte stoom: dit houdt etenswaren optimaal intact. De
producten blijven smakelijk: perfect gegaard vlees blijft mals, vis en schaaldieren houden hun
verfijnde smaak en worden niet droog en groenten blijven knapperig. Om optimaal van deze
voordelen te profiteren adviseren wij u om kersverse biologische producten te gebruiken.
Koken met stoom ontziet de etenswaren. Het is namelijk een bereiding bij lage temperatuur,
die noch het evenwicht van de plantaardige materie verstoort, noch de daarin aanwezige
vitaminen en mineralen aantast.
Bovendien is deze bereidingswijze, nog afgezien van de voordelen op het vlak van dieet en
smaak, bijzonder snel en vereist heel weinig aandacht.
Bij het handbediende model is de maximale kooktemperatuur 100°C.
Bij het model met timerfunctie adviseren wij u om groente, rijst, vlees, schaaldieren, eieren,
fruit en nagerechten te bereiden bij 100°C en de temperatuur van 80°C te gebruiken voor vis.
De bereidingstemperatuur voor yoghurt is 40°C.
BEDIENINGSPANEEL
handbediend model model met timerfunctie
Weergave van de berei-
dingstijd
Warmhoudfunctie
Timer 90 min.
Koken 100°C
Kookfunctie
Visfunctie
Yoghurtfunctie
Warmhoudfunctie
bereidingstijden
zie pagina 10.
kooktijden
zie pagina 10.
GEBRUIK
Was alle onderdelen af.
Dompel het onderstel niet
onder water.
Rol het snoer uit en sluit
het aan op het apparaat.
Vul het reservoir met
water.
Bij het handbediende model
Leg het deksel erop.
Doe de etenswaren in de
schaal of schalen. De
schalen moeten goed
op hun plaats geschoven
zitten.
Stel de timer in, het rode
lampje gaat branden.
Nadat de ingestelde tijd
is verstreken, klinkt een
geluidssignaal en dooft
het lampje.
Bij het model met timerfunctie
Stel de schakelaar in op de
geschikte functie.
Nadat de ingestelde tijd
is verstreken, klinkt een
geluidssignaal en knip-
pert de tijd.
Als uw gerecht klaar is,
zet u de schakelaar op 0.
Als het waterreservoir leeg is, wordt u door een geluidssignaal gewaarschuwd.
Pas de bereidingstijd
indien nodig aan
(+ of - knoppen).
De weergegeven tijd is
een voorgestelde stan-
daardtijd.
*
6
GEBRUIK
Groot volume: voor het
bereiden van omvangrijke
levensmiddelen zoals kip,
artisjokken, bloemkool enz.
Dubbel gebruik: voor
het bereiden van meer-
dere gerechten tegelijk.
Controleer of de
uitneembare bodem goed
op zijn plaats zit.
Verwijder de bodem uit
de bovenschaal. Leg de
ingrediënten in de dub-
bele schaal.
Eieren koken: plaats de
eieren in de hiertoe
voorziene holtes in de
schaal.
(kooktijden zie p. 11).
Om optimale resultaten te krijgen, moet u de schalen niet te vol doen. Let op dat u de openingen
niet afdicht, dit zou de verspreiding van de stoom hinderen.
Leeg het waterreservoir na ieder gebruik.
De uitneembare bodem is niet voorzien van holtes voor eieren.
Het deksel van de multifunctionele kom dient uitsluitend voor het bewaren. Gebruik het niet tijdens
het koken.
Dit apparaat produceert veel stoom, gebruik het daarom buiten bereik van kinderen en verwijderd
van meubelen en voorwerpen die hier niet tegen kunnen.
Aanraking met de hete stoom kan brandwonden veroorzaken, wij raden u daarom aan uit de buurt
van de kookdamp te blijven. Als u tijdens de werking het deksel opent, let dan op dat de opening niet
naar u toe gericht is om geen risico te lopen u aan de stoom te branden.
De schalen zijn van roestvrij staal, daarom raden wij aan om ze uitsluitend met pannenlappen of
ovenwanten aan te pakken.
!
Rijst koken:
zet de multifunctionele
kom in de stoomschaal
(zie p. 11).
*
Verwijder de stoomschalen.
Trek de stekker van de
stoomkoker uit het stopcon-
tact en laat het apparaat
helemaal afkoelen.
Verwijder het snoer,
leeg het water uit het
reservoir door dit naar
achteren te kantelen.
(aanduiding op de bak)
7
VISFUNCTIE 80° uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie
De visfunctie biedt de mogelijkheid van een lage bereidingstemperatuur (ca. 80°). Deze tem-
peratuur is ideaal voor vis en ontziet de tere textuur van vis waardoor de smaak en het uiterlijke
aspect intact blijven.
Laat de potjes afkoelen en zet ze minstens 3 uur in de koelkast.
U kunt maximaal 9 potjes yoghurt van 125 ml maken (1l melk + 1 bakje (125 ml yoghurt).
Zie het hoofdstuk "Yoghurt" voor de recepten.
Wij raden u aan hiervoor slechts één stoomschaal te gebruiken.
Zet de schakelaar op de
visfunctie.
Nadat de ingestelde tijd is
verstreken, klinkt een
geluidssignaal en knippert
de tijd.
Pas indien nodig de berei-
dingstijd aan afhankelijk
van het type vis
(heel, filets, moten)
Bij deze temperatuur duurt de bereiding langer. Om deze te versnellen kunt u de temperatuur
instellen op 100° en zo de bereidingstijd verkorten.
Met uw stoomkoker kunt u 100% natuurlijke eigengemaakte yoghurt maken.
Bij deze functie is geen
water nodig.
Zet de yoghurtpotjes (zon-
der hun dekseltjes) in de
stoomschaal.
Leg het deksel erop.
Nadat de ingestelde tijd is
verstreken, klinkt een
geluidssignaal.
Zet de schakelaar op 0.
Zet de schakelaar op de
yoghurtfunctie
(8 à 12 uur).
Let op dat u uw stoomkoker tijdens de hele bereidingsduur niet verplaatst!
!
!
Als uw gerecht klaar is,
zet u de schakelaar op 0.
*
Omdat het bereiden van bepaalde vissoorten heel nauw luistert, raden wij u af om na de bereiding de
"warmhoudfunctie" te gebruiken, om te voorkomen dat de vis te droog wordt.
Bij het stomen van vis raden wij aan om niet meer dan 1 l water in het reservoir te doen, omdat bij
sommige vissoorten het water gaat schuimen.
*
YOGHURTFUNCTIE 40° uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie
8
WARM HOUDEN / OPWARMEN
Warm houden, zet de
timer op .
Opwarmen: doe de
ingrediënten in de multi-
functionele kom.
Laat het apparaat 3-4
min. verwarmen en zet
de timer dan op .
Het oranje lampje gaat
branden.
Warm houden, zet de
schakelaar op .
Bij het model met timerfunctie
Bij het handbediende model
Opwarmen: doe de
ingrediënten in de multi-
functionele kom.
Zet de schakelaar op
.
Pas de tijd indien nodig
aan (+ en -).
SCHOONMAKEN
Verwijder het snoer en
leeg het water uit het
reservoir door dit naar
achteren te kantelen.
Stoomschalen + deksel =
water + afwasmiddel of vaat-
wasmachine.
Waterreservoir = vochtige
spons + azijn.
Als u sporen van kalkaanslag ziet, kunt u deze weg wrijven met een spons met azijn.
Trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact en laat de stoomkoker afkoelen, voordat u het apparaat schoonmaakt, ver-
plaatst of opbergt.
*
9
10
BEREIDINGSTIJDEN
De opgegeven bereidingstijden (=kooktijd) zijn bij benadering en kunnen aanzienlijk verschillen naar gelang
van de hoeveelheid, de kwaliteit en de aard van de levensmiddelen, en ieders persoonlijke smaak.
Bereiding Hoeveelheid
Bereidingstijd
Tips
Groenten
Artisjokken 4 middelgrote 60-70
Asperges 700 g 30-35
Leg ze gekruist in de schaal om de
stoom door te laten.
Aubergines 4 middelgrote 35
Heel of, als u tijd wilt winnen, in
plakken gesneden
Broccoli 700 g 25 Laat ruimte over tussen de roosjes.
Worteltjes 700 g 20-30
Halverwege de kooktijd omroeren.
Snijd ze in schijfjes om tijd te winnen.
Selderijknol 1 30 In grote dobbelstenen snijden.
Champignons 300 g 25-30 Heel
Groene kool 1 middelgrote 30-40 In vieren gesneden
Bloemkool
1 middelgrote 30-40 In roosjes verdeeld
Courgettes
4 middelgrote 20-25 Heel
4 middelgrote 15 In plakjes gesneden
Witlof 4 middelgrote 35-40 Heel. Verwijder het bittere uiteinde
Spinazie 500 g 20-25 De stoomschaal niet te vol doen
Venkel 4 35 In vieren snijden
Haricots verts 700 g 45-50
Sla 1 krop 15-20
Doperwtjes 700 g 20
Peultjes 700 g 25-35
Prei 6 middelgrote 30-35
Verwijder het groene gedeelte van het blad
Paprika 3 20-30
Verwijder de zaadlijsten en snijd ze in vieren
Aardappels
20 kleine aardappels
25-30 Heel, ongeschild
11
BEREIDINGSTIJDEN
Vis
Vlees
Eieren
Fruit
Rijst
Schelpdieren
1 kg 8-15
80° 100°
Zodra de schelpen open zijn, zijn ze
gaar.
Tip:
1
/
2 l water,
1
/
2 l witte wijn
Diepvriesgarnalen 500g 15-20 Gepeld
Krab 1 25 Heel
Langoest 1 25
1 staart.
Van tevoren ontdooien.
Langoustines 1 kg 1010 Hele
Verse visfilets 2 15-20 5-10
Diepvries visfilets 2 20-25 7-15
Verse zeebrasem 1
25-30 20-25
Diepvries zeebrasem 1
Kip 1 60-70
1,4 kg, verwijder de draad om de kip
en prik van te voren met een vork hier
en daar in het vlees
Lam 6 18-30 Koteletten
Worstjes 6 10 Frankfurters
Basmati 500 g 26-30
1 deel water op 1 deel rijst.
Halverwege de kooktijd omroeren.
Hardgekookt 6 16
Middelmaat
Zachte dooier 6 13
Zachtgekookt 6 10
Appels 6 25-30
Heel en ontdaan van het klokhuis
Peren
6
25-30
45-50 30-35
12
KOOKTIPS
Doe de schaal of schalen van uw stoomkoker niet te vol, want anders kan de stoom zich niet goed
verspreiden.
Koken op stoom is gemakkelijk maar vereist voor een optimale smaak zeer verse producten van
de beste kwaliteit.
Om te kijken of de producten gaar zijn, prikt u met een mes of vork in het dikste deel. Als de punt
geen weerstand ontmoet is het product gaar.
Groente:
Schrap de groenten in plaats van ze te schillen, hierdoor blijven de vitaminen
beter behouden.
Bij niet-biologische groenten raden wij u aan het kookwater niet opnieuw te gebruiken, omdat de
pesticiden in het water terechtkomen.
De kooktijden hangen af van de aard, de grootte en de versheid van de groenten. Zo is verse
bospeen bijvoorbeeld veel sneller gaar dan winterpeen van dezelfde dikte.
Vis:
Laat bij hele vis de schubben zitten, zodat de vis zijn stevigheid behoudt. Een schijfje citroen of
kruiden in de buikholte van hele vis of bovenop filets geplaatst, accentueren de smaak.
Als u diepvriesvis gebruikt, verleng de kooktijd dan met 40 tot 50%. Het is niet nodig de vis van
tevoren te ontdooien.
U kunt de vis direct in de stoomschaal leggen of op een vel vetvrij papier of op een bedje van
zeewier, laurier, venkel of andere aromatische kruiden van uw keuze. Let er in dit geval op dat u
de doorgang van de stoom door de bodem van de schaal niet belemmert.
Vlees:
Gestoomd vlees is mals en smakelijk, maar ziet er vaak grauw uit.
Wij raden daarom aan vlees gedurende 5 min. op hoog vuur in een braadpan of een
koekenpan aan te braden, voordat u het verder gaar stoomt. Op die manier geniet u van
alle voordelen van koken op stoom en hoeft u het niet zonder dit appetijtelijke 'bruine kleurtje' te
stellen.
Om een rollade of een lamsbout van binnen roze te houden, in afwachting dat uw gasten aan tafel
gaan, legt u deze gewikkeld in aluminiumfolie in een van de schalen. Zet het deksel schuin op de
schaal en stel het apparaat in op de warmhoudfunctie. Zo blijft het vlees warm en roze van
binnen.
Kruiden:
Om te beginnen moet u weten dat koken op stoom ontzout. Als u van de smaak van zout houdt,
voeg dan na de bereiding zout toe. U kunt de ingrediënten van tevoren licht met kruiden
bestrooien, maar u kunt ze ook smaak geven door het water te aromatiseren met kruiden of een
visbouillon.
Nagerechten:
De stoomkoker is ook ideaal voor het maken van flans, puddinkjes, zacht gebak e.d. U
kunt deze in individuele schaaltjes bereiden. Verminder in dit geval de kooktijd met de
helft, vergeleken met een grote vorm. U kunt alle recepten van nagerechten die au
bain-marie bereid worden ook bereiden in de stoomkoker. Zo kunt u bijvoorbeeld heel
goed een chocoladefondue maken in de multifunctionele kom.
13
KOOKTIPS
Yoghurt (uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie):
Zelf yoghurt maken is werkelijk heel eenvoudig. Alle wat u nodig heeft is een 1
yoghurtcultuur (de eerste keer in de winkel gekochte yoghurt) en 1 liter melk. Meng
de yoghurt met de melk. Doe de bereiding in potjes, zet uw apparaat aan
gedurende 8 tot 12 uur. En zet de potjes vervolgens gedurende 3 uur in de koelkast. In
de koelkast blijft de yoghurt 5 tot 7 dagen goed.
Enkele tips om met succes yoghurt te maken:
De yoghurtcultuur:
Koop de eerste keer (voor de yoghurtcultuur) yoghurt in de winkel en let op dat u die met de
langste houdbaarheidsdatum neemt. Naturel yoghurt van volle melk is het beste. Vervolgens houdt
u telkens één potje eigengemaakte yoghurt achter voor de volgende serie. Nadat u 5 of 6 keer
yoghurt heeft gemaakt, moet u opnieuw yoghurt in de winkel kopen, want de melkzuurbacteriën
verliezen geleidelijk hun werkzaamheid. U kunt ook speciale melkzuurbacteriën gebruiken. Zie de
hierbij behorende gebruiksaanwijzing.
De melk:
U kunt koeienmelk, sojamelk, geitenmelk of schapenmelk gebruiken.
Het vetgehalte is een belangrijke factor voor de consistentie en de smaak van de yoghurt. Wij
adviseren om gesteriliseerde volle melk te gebruiken, uw yoghurt zal romiger en steviger zijn.
Yoghurt gemaakt van geitenmelk zal vloeibaarder zijn. Aanbevolen wordt om biologische melk te
gebruiken die geen pesticiden bevat.
Plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk enz.) en magere melk fermenteren niet, de yoghurt
wordt niet dik.
Als u verse melk gebruikt, raden we aan deze voor het gebruik te koken.
Het verdient de voorkeur melk te gebruiken die op kamertemperatuur is.
Yoghurt met vruchten:
U moet vruchten (of groenten) van tevoren koken. Het zuur van de vruchten hindert de
fermentatie.
14
PROBLEMEN OPLOSSEN
Als u de oorzaak van een storing niet kunt vinden, wend u dan tot uw wederverkoper of neem
contact op met onze consumentenafdeling die u zal verwijzen naar een erkende Magimix
reparatie afdeling.
Als het apparaat defect is neem dan contact op met een erkende Magimix klantenservice.
U mag het apparaat in geen geval zelf demonteren.
Problemen Oplossingen
Het apparaat werkt niet. sluit het apparaat aan, controleer de
aansluitingen.
De etenswaren zijn niet gaar.
als de levensmiddelen erg dik zijn: moet u
de kooktijd verlengen of de producten in
stukken snijden.
Niet alle etenswaren zijn gaar. het kan zijn dat er te veel levensmiddelen in
de schaal zitten, maak de schalen niet te vol.
Het oranje lampje van de warmhoudfunctie
gaat niet branden.
Het water stroomt over /schuimt
Abnormaal lawaai
De yoghurt wordt niet dik (uitsluitend bij het
model met timerfunctie)
kijk of de schakelaar op de goede stand
staat
gebruik volle melk
houdt u aan de hoeveelheden1 liter / 1
bakje (125 ml) yoghurt (voor 9 potjes)
ververs de yoghurtcultuur. Als u eigenge-
maakte yoghurt gebruikte, neem dan een
yoghurt uit de winkel
verplaats uw apparaat niet tijdens de
bereidingstijd
stel een langere bereidingstijd in
!
het apparaat is nog niet op temperatuur,
breng het water aan de kook door de timer
te gebruiken.
En zet de knop vervolgens op de functie
"warm houden".
er zit te veel water in het reservoir,
verminder de hoeveelheid water
vis kan het water laten schuimen
geen water meer in het reservoir, nood-
signaal. Vul het reservoir met water.
VOORGERECHTEN
16
Voorbereiding: 5 min
Stoomtijd: 20-25 min op 100°
Voor 4 personen
24 groene asperges
3 eierdooiers
1 sinaasappel
100 g boter
Zout, peper
Spoel de asperges af en verwijder de harde
uiteinden. Doe een liter water in het reservoir van
de stoomkoker. Leg de asperges in een
stoomschaal, leg het deksel erop en laat 20 op 25
min. stomen.
Laat de asperges onder koud water schrikken, laat
ze uitlekken en zet ze zodra ze afgekoeld zijn in de
koelkast.
Maak de saus: rasp de schil van de sinaasappel en
pers de sinaasappel. Meng de eierdooiers met 4 cl
sinaasappelsap en 1 theelepel sinaasappelrasp.
Het mengsel al kloppend zachtjes verwarmen au
bain-marie. Voeg geleidelijk de in kleine klontjes
verdeelde boter toe. Onder voortdurend kloppen
met zout en peper op smaak maken. De asperges
over vier borden verdelen, de sinaasappelsaus
erover schenken en onmiddellijk serveren.
Asperges met sinaasappelsaus
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100°
Voor 4 personen
1 middelgrote bloemkool
40 cl magere kookroom
1 theel. geraspte nootmuskaat
Zout, peper
De bloemkool wassen en in roosjes verdelen. Doe
een liter water in het reservoir van de stoomkoker.
Leg de bloemkoolroosjes in een stoomschaal, leg
het deksel erop en laat 30 à 35 min. stomen.
Laat de bloemkool uitlekken. Mix de gare
bloemkool met de room,de nootmuskaat, peper en
zout. Gedurende 5 min. op laag vuur verwarmen.
Verder op smaak maken en warm opdienen.
Bloemkoolroomsoep
Voorgerechten
17
Voorbereiding: 10 min
Stoomtijd: 20-25 min op 100°
Voor 4 personen
4 kleine courgettes
300 g verse geitenkaas
150 g pesto uit een potje (of
10 eetl. olijfolie gemixt met 1
bosje basilicum)
4 grote sneden boerenbrood
brood
Zout, peper
De courgettes wassen, de uiteinden afsnijden en in
de lengte schillen, waarbij u om en om stroken schil
laat zitten. In tamelijk dikke schijven snijden (ca.3
cm). Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. Leg de courgettes in een stoomschaal,
leg het deksel erop en laat ongeveer 20 min.
stomen. De courgettes moeten beetgaar zijn. Laten
uitlekken (op keukenpapier) en laten afkoelen.
Snijd de geitenkaas in evenveel plakjes als er
courgetteschijven zijn.
Spreid de courgetteschijfjes uit op een schotel,
besmeer ze met pesto, leg op elk schijfje een
plakje geitenkaas en besmeer met de rest van de
pesto. Met zout en peper bestrooien.
Koud serveren met lauw geroosterd brood.
Courgettehapjes met geitenkaas en pesto
Voorgerechten
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100°
Voor 4 personen
8 vastkokende kleine aar-
dappels: Roseval, Ratte,
Charlotte, B.F. 15...
24 groene asperges
300 g gaar krabvlees
50 g gemengde sla
Kervel
De ongeschilde aardappels wassen. De asperges
afspoelen en de harde uiteinden verwijderen. Doe
een liter water in het reservoir van de stoomkoker.
Leg de aardappels in een stoomschaal, leg het
deksel erop en laat 25 min. stomen.
Voeg na 10 min. de asperges toe.
Laten uitlekken. Verwijder de schil van de aardappels
en snijd ze in schijfjes van 1/2 cm dik. Snijd de
asperges in stukken. Verdeel het krabvlees in
stukjes en verwijder het kraakbeen. De sla wassen
en droog slingeren.
In een grote slakom de krab, aardappels, asperges
en sla voorzichtig door elkaar scheppen.
Vinaigrette erover gieten en met kervel bestrooien.
Aardappelsalade met krab en asperges
18
Voorgerechten
Voorbereiding: 5 min
Stoomtijd: 4-8 min op 100°
Voor 4 personen
4 eieren
1 plak rauwe ham
4 theel. dikke crème fraîche
4 bieslooksprietjes
Breek de eieren in 4 schaaltjes.
Snijd de ham in de lengte in repen. Leg in elk
schaaltje 1 reep ham. Voeg 1 theelepel crème
fraîche toe. Verdeel de van tevoren gehakte
bieslook over de 4 schaaltjes.
Laat 4 tot 8 min. stomen. Serveer met knapperig
boerenbrood.
Eieren met rauwe ham
Voorbereiding: 15 min
Rusttijd: 20 min
Stoomtijd: 4-8 min op 100° / 6-10 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
400 g zalmsteak zonder vel
en zonder graat
2 middelgrote avocado's
1 eetl. citroensap
250 g kerstomaatjes
100 g gemengde sla
Saus
3 eetl. olijfolie
2 eetl. citroensap
Zout, peper
De zalm in plasticfolie wikkelen en 20 min. in de vrie-
zer leggen.
De sla wassen. De ingrednten voor de saus door
elkaar mengen. De avocado's in blokjes snijden en
met citroensap besprenkelen om te voorkomen dat ze
verkleuren. De kerstomaatjes wassen en in vieren
snijden.
De vis uit de vriezer nemen en met een goed scherp
mes in dunne plakken snijden. Doe een liter water in
het reservoir van de stoomkoker. Leg de vis in een
stoomschaal, leg het deksel erop en laat gedurende
de opgegeven tijd stomen, waarbij u goed oplet:: de
vis is gaar zodra de plakjes wit worden.
De sla, de tomaatjes en de avocado op een schotel
leggen, de saus erover gieten en de nog warme zalm
erop leggen. Meteen serveren.
Zalmbloem op een bedje van tomaatjes
en avocado
20
Voorbereiding: 20 min
Rusttijd: 1 nacht + 48 uur + 5 min.
Stoomtijd: 25-30 min op 100°
Voor 4 personen
1 verse eendenlever van
600 g
20 cl Sauternes
1 bouquet garni
Grof zeezout
Versgemalen zwarte peper
8 sneetjes briochebrood
De lever openleggen en zorgvuldig met een scherp
puntig mesje de zenuwen verwijderen. Aan alle
kanten goed met zout en peper bestrooien en in een
terrine leggen. Overgieten met 20 cl Sauternes en
een nacht op een koele plaats laten marineren. De
volgende dag een liter water in het reservoir van de
stoomkoker doen en het bouquet garni toevoegen.
Het deksel op de stoomkoker leggen en deze 10
min. laten verwarmen. Schakel het apparaat uit en
laat de kruiden 5 min. trekken. Plaats de terrine in de
schaal van de stoomkoker. Bestrooi de lever
nogmaals licht met peper, besprenkel met de
marinade, dek de terrine af met aluminiumfolie, leg
het deksel op de stoomschaal en laat 15 min.
stomen.
Laten afkoelen en vervolgens minstens 48 uur in
de koelkast bewaren. Serveren met geroosterd
briochebrood en een glas van de resterende
Sauternes.
Als u haast heeft kunt u ook eendenlever uit de
diepvries gebruiken.
Gestoomde eendenlever
Voorgerechten
21Voorgerechten
Voorbereiding: 25 min
Rusttijd: 5 min
Stoomtijd: 20-25 min op 100°
Voor 4 personen
400 g schorpioenvisfilet zon-
der vel en zonder graat
1/2 oud stokbrood
3 eieren
40 cl melk
1 klontje boter
1 potje dikke crème fraîche
Zout, peper
Saus
10 cl slagroom
30 cl bisque de homard
(1 blik)
Snijd het brood in dikke sneden. Verwarm de melk
tot lauw en laat het brood er 5 min. in weken. Snijd
de vis in stukken. Meng de vis met de eierdooiers,
het melk/brood mengsel, de room, zout en peper.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en schep
het eiwit door het mengsel.
Beboter een kleine rechthoekige vorm en giet de
bereiding erin. Doe een liter water in het reservoir
van de stoomkoker. Zet de terrine afgedekt met
aluminiumfolie in een stoomschaal, leg het deksel
erop en laat 20 min. op 100° stomen.
Keer de terrine uit de vorm op een schotel. Tot lauw
laten afkoelen.
Maak de saus: de bisque met de room vermengen,
tot lauw verwarmen en in een sauskom schenken.
Serveer de lauwe terrine met de lauwe saus.
U kunt bij de terrine ook een saus met tuinkruiden
geven.
Terrine van schorpioenvis met kreeftensaus
22
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 40-45 min op 100°
Voor 4 personen
250 g grietfilets zonder vel en
zonder graat
100 g zalmfilet zonder vel en
zonder graat
3 grote Sint-jakobsschelpen
met hun koraal
2 eetl. gehakte sjalotten
1 eetl. gehakte bieslook
1 grote eetl. magere crème
fraîche met 15% vetgehalte
1 ei
1 klontje boter
Zout, peper
Saus
1 kleine roze grapefruit
3 eetl. olijfolie
3 eetl. slaolie
4 druppels hazelnotenolie
1 eetl. fijngehakte dille
Zout, peper
Snijd de visfilets in grove stukken. Snijd elk van de
schelpdieren in 3 schijfjes. Mix het koraal van de
schelpdieren, de visfilets, het ei, de crème fraîche,
de sjalot en de bieslook met zout et peper.
Beboter een kleine rechthoekige vorm en vul deze
met de helft van de gemixte bereiding, leg daar de
schijfjes schelpdier op en voeg de rest van het
mengsel toe.
Doe een liter water in het reservoir van de stoom-
koker. Zet de terrine afgedekt met aluminiumfolie in
een stoomschaal, leg het deksel erop en laat de
opgegeven tijd stomen. Aan het eind van de
stoomtijd, het vocht uit de terrine afgieten.
Maak de saus: halveer de grapefruit en verwijder
het vruchtvlees met een grapefruitmesje. Mix dit
30 sec. met de rest van de ingrediënten in de
foodprocessor, met uitzondering van de dille.
Schenk de saus in een sauskom en voeg de dille
toe.
De terrine koud serveren en de grapefruitsaus er
apart bij geven.
Visterrine met grapefruitsaus
Voorgerechten
23Voorgerechten
VIS
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100° / 40-45 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
4 moten zeeduivel
4 kleine courgettes
2 tomaten
4 kleine uitjes
4 eetl. crème fraîche
1 snufje saffraanpoeder
4 eetl. fijngehakte bieslook
Zout, peper
Was de groenten. Schil de uitjes en de courgettes.
Snijd de courgettes in schijfjes en halveer de tomaten.
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker, leg de courgettes en de ui in een
stoomschaal van de stoomkoker, leg het deksel
erop en laat 15 min. stomen op 100°.
Laten uitlekken.
Knip ondertussen vier vellen aluminiumfolie. Leg op
elk vel 1 moot vis, een halve tomaat, 1 eetlepel
crème fraîche, 1 snufje saffraan, 1 eetlepel gehakte
bieslook, zout en peper. Zodra de groenten gaar
zijn, voegt u aan elk pakketje 1 uitje en een 1/4
van de courgetteschijfjes toe.
Vouw de pakketjes dicht, leg ze in de stoomschaal
en stoom ze 15 min. op 100°. Als uw apparaat de
visfunctie heeft, kunt u de pakketjes 25 min. stomen
op 80°.
Warm serveren.
Zeeduivel met fijne groenten
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 10-15 min op 100° / 15-20 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
4 zeetongfilets zonder vel en
zonder graat
150 g tapenade uit een potje
(of 100 g zwarte
olijven gemixt met 3 eetl. olij-
folie, 50 g pijnboompitten, 1
grote uitgeperste
knoflookteen)
1 rammenas
2 citroenen
Zout, zwarte peper
De tongfilets plat uit spreiden op het werkblad en
met zout en peper bestrooien. De filets over de hele
lengte met een dun laagje tapenade besmeren, ze
oprollen en vastzetten met houten cocktailprikkers.
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker, leg de visrolletjes in de stoomschaal, leg
het deksel erop en laat 10 min. stomen op 10 of,
als uw apparaat over de visfunctie beschikt, 15 min.
op 80°.
Snijd de citroenen in vieren. De rammenas schillen,
wassen en in dunne plakjes snijden.
De vis goed warm opdienen met witte rijst. De
citroenpartjes en plakjes rammenas erbij geven.
Tongrolletjes met tapenade
24
Vis
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 20-25 min op 100° / 40-45 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
1 zeebaars van 1,5 kg,
schoongemaakt, gefileerd en
zonder graat
8 stronken prei
½ l blanke azijn
Saus
500 g stevige rijpe tomaten
3 eetl. sherryazijn
4 eetl. olijfolie
24 basilicumblaadjes
Zout, peper
Maak de prei schoon, snijd de donkergroene
gedeelten af en bekleed hiermee de stoomschalen
waarbij u openingen openlaat zodat de stoom kan
circuleren. Snijd het preiwit in schijfjes. Doe de
blanke azijn en ¾ liter water in het reservoir van
de stoomkoker. Leg de zeebaarsfilets op het
preigroen, leg de schijfjes prei eromheen, leg het
deksel erop en laat 20 min. stomen op 100°. De
prei moet licht knapperig blijven. Laten uitlekken.
Als uw apparaat beschikt over de visfunctie van
80°, laat dan eerst de groenten 20 min. stomen op
100°. Voeg daarna de vis toe in de tweede schaal,
zet uw programmaknop op de visfunctie en laat 25
min. stomen.
Maak de saus: was de tomaten, laat ze 3 min.
stomen, laat ze onder koud water schrikken,
verwijder de schil en de pitjes. Snijd het vruchtvlees
in heel kleine blokjes. In een kom de fijngesneden
tomaten, de sherryazijn, de olijfolie, zout en peper
vermengen. De basilicumblaadjes fijn hakken en
aan de tomatenvinaigrette toevoegen. Schenk de
saus in een sauskom.
Leg het visvlees op een schotel, het moet heel
gemakkelijk van het vel loslaten.
Schik de preischijfjes eromheen. Sprenkel er wat
saus over en geef de rest van de saus er apart bij
in de sauskom.
Op azijn gestoomde zeebaars met prei
25
Vis
26
Vis
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 35-40 min op 100° / 40-45 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
4 koolvisfilets zonder vel en
zonder graat
150 g wijtingfilet zonder vel
en zonder graat
1 ei
1 eetl. crème fraîche
2 wortels
2 courgettes
2 preien
1 bouquet garni
Nootmuskaat
Zout, peper
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker en voeg er het bouquet garni aan toe.
Leg het deksel erop en laat 10 min. verwarmen.
Schakel het apparaat uit en laat de kruiden 5 min.
trekken.
De groenten wassen, schillen en in dunne reepjes
snijden. Leg de groenten in de stoomschaal, leg het
deksel erop en laat 15 min. stomen bij 100°. Laten
uitlekken.
Snijd de wijtingfilet in stukken. Mix deze met het ei
en de crème fraîche, zout, peper en nootmuskaat.
Verdeel de vulling over de koolvisfilets, voeg wat
van het groentemengsel toe, bestrooi met zout en
peper en rol de filets op. Leg ze in de schaal van
de stoomkoker met de las omhoog en leg het
deksel erop. Laat 15 min. stomen op 100° en voeg
5 min. voor het einde van de bereidingstijd de rest
van de groenten toe.
Als uw apparaat beschikt over de visfunctie 80°,
zet de programmaknop dan op deze functie en
laat de vis ongeveer 20 min. stomen terwijl u de
groenten in de bovenste schaal laat meestomen.
Warm serveren. Heel lekker met een sinaasappelsaus
(zie Asperges met sinaasappelsaus).
Koolvisrolletjes met wijting
27
Vis
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 15-20 min op 100° / 20-25 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
800 g gerookte schelvis
3 komkommers
1 eetl. gehakte kervel
150 g bladspinazie
Saus
30 g boter
150 g crème fraîche
4 of 5 eetl. kappertjes
Zout, peper
Laat de gerookte schelvis 1 uur in de melk weken.
Was de komkommers, snijd de uiteinden eraf, schil
ze en verwijder de zaadlijsten met de pitjes. Snijd
de komkommers in schijfjes. Was de spinazie en
bekleed er de stoomschalen van de stoomkoker
mee, waarbij u openingen laat zodat de stoom kan
circuleren. Doe een liter water in het reservoir van
de stoomkoker. Leg de gerookte schelvis op de
spinazie in de schalen van de stoomkoker, leg het
deksel erop en laat gedurende de hierboven
opgegeven tijd stomen. Laten uitlekken.
Maak de saus: laat een klontje boter smelten in een
steelpannetje, voeg de crème frche en de
kappertjes toe. Licht met zout en peper bestrooien.
Zodra het aan de kook komt van het vuur afnemen.
De vis en de komkommer met saus overgieten en
goed warm opdienen.
Gerookte schelvis met komkommer
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100° / 40-45 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
12 kleine zeebarbelen,
gefileerd en zonder graat
8 vastkokende middelgrote
aardappels: Roseval, Ratte,
Charlotte, B.F. 15...
Saus
3 theel. knoflookpuree
1 eierdooier
20 cl olijfolie
1 capsule saffraanpoeder
1 mespuntjes gemalen rode
peper
1 eetl. citroensap
Was de ongeschilde aardappels. Doe een liter water
in het reservoir van de stoomkoker,
leg de aardappels in de stoomschaal, leg het deksel
erop en laat 30 min. stomen op 100°.
Leg de visfilets met het vel omlaag in de andere
stoomschaal en zet ze na 20 min. bovenop de schaal
met de aardappels. Als uw apparaat over de visfunc-
tie beschikt, laat dan eerst de aardappels 30 min.
stomen op 100°. Leg vervolgens de vis in de tweede
stoomschaal en laat deze ongeveer 10 min. op 80°
stomen, terwijl u de schaal met de aardappels er
bovenop laat staan.
Maak de saus: Meng de knoflookpuree met de eier-
dooier . Voeg onder voortdurend kloppen de olie toe
in een heel dun straaltje. Voeg de rode peperpoeder
en de saffraan toe en tot slot het citroensap.
Snijd de aardappels in de lengte in tweeën,besmeer
ze met de saus. Leg de vis en de aardappels op een
schotel en serveer warm. Geef de rest van de saus er
apart bij.
Zeebarbeel met aïoli
28
Vis
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 10-15 min op 100°
Voor 4 personen
2 kg mosselen
4 knoflookteentjes
2 uien
2 tomaten
½ l witte wijn
4 takjes peterselie
Zout, peper
Meng in het reservoir van de stoomkoker ½ l witte
wijn en ½ l water.
Snijd de uien en de tomaten in vieren en verdeel ze
over de 2 stoomschalen.
Maak de mosselen goed schoon en verdeel ze over
de stoomschalen.
Voeg per schaal 2 knoflookteentjes toe en knip de
peterselie fijn boven elk van beide stoomschalen.
Laat gedurende de opgegeven tijd stomen.
Lekker als voorgerecht of als hoofdgerecht samen
met frites.
Mosselen in witte wijnsaus
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 15-20 min op 100° / 25-30 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
4 kabeljauwfilets
8 kerstomaatjes
1 knoflookteentje
1el. olijfolie
Zout, peper
Leg elke kabeljauwfilet op een stuk vetvrij papier.
Was de kerstomaatjes en snijd ze doormidden. Pel
het knoflookteentje en snijd het in dunne plakjes.
Leg op elke filet twee gehalveerde kerstomaatjes,
een beetje knoflook en besprenkel met olijfolie.
Bestrooi met zout en peper en vouw tenslotte de
pakketjes dicht.
Leg ze in een stoomschaal, leg het deksel erop en
laat in de hierboven opgegeven tijd gaar stomen.
Kabeljauwpakketjes met tomaat
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 35-40 min op 100° / 40-45 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
1 mooie zonnevis van 2,5 kg
(of twee van 1,5 kg) gefileerd,
zonder vel en zonder graat
3 takjes dragon
3 takjes basilicum
2 takjes tijm
1/2 takje rozemarijn
250 g basmati rijst
Zout, peper
Saus
6 eetl. olijfolie
2 eetl. wijnazijn
10 takjes kervel
2 takjes dragon
4 basilicumblaadjes
Doe een liter water in het reservoir van de stoomko-
ker en voeg hieraan alle kruiden toe, evenals zout
en peper. Leg het deksel erop en laat 10 min.
verwarmen, schakel het apparaat uit en laat de
kruiden 5 min. trekken.
Doe 250 ml water in de multifunctionele kom en voeg
hieraan de rijst toe. Laat 30 min. stomen op 100°.
Halverwege de bereidingstijd omroeren.
Leg de visfilets plat in stoomschaal, leg het deksel
erop en laat 5 à 10 min. stomen op 100°C of 10-15
min. op 80°, als uw apparaat over de visfunctie
beschikt.
Maak de saus: spoel de kruiden voor de saus af en
dep ze droog, hak ze fijn, voeg de olie en azijn toe
en meng alles goed dooreen.
Schik de visfilets voorzichtig op een warme schotel,
besprenkel ze met wat saus, en geef er de uitgelekte
rijst bij besprenkeld met een beetje saus. Geef de rest
van de saus er apart bij in een sauskom.
Gestoomde zonnevis met kruiden
30
Vis
31
Vis
Voorbereiding: 10 min
Stoomtijd: 15-20 min op 100° / 25-30 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
4 zalmsteaks zonder vel en
zonder graat
8 tomaten
4 eetl. olijfolie
Grof zeezout
Was de tomaten. Doe een liter water in het
reservoir van de stoomkoker, leg de hele tomaten in
de stoomschaal, leg het deksel erop, stoom ze in de
hierboven opgegeven tijd. Voeg na 7 min. de zalm
toe.
Laat de gestoomde tomaten schrikken onder koud
water, pel ze, snijd ze in grote stukken en laat het
sap uitlekken. Schik de zalm en de tomaten op een
schaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof
zout.
Warm opdienen met rijst of gestoomde aardappels.
Zalmsteak met tomaat
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 25-30 min op 100° / 50-55 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
4 forelfilets zonder graat
800 g broccoli
200 g kruimige aardappels
voor puree (Bintje...)
4 eetl. olijfolie
4 eetl. citroensap
Zout, peper
Gestoomde forel met broccolimousse
De broccoli in kleine roosjes verdelen en wassen.
De aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes
snijden.
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker, verdeel de groenten over de
stoomschalen, bestrooi met weinig zout, leg het
deksel erop en laat 25 à 30 min. stomen*. Voeg na
10 min. de forelfilets toe. Laten uitlekken.
Mix in de foodprocessor de aardappels met de
broccoli, voeg terwijl de machine draait de olie,
het citroensap, zout en peper toe.
Schik de forelfilets op een schotel en geef de
broccolimousse er apart bij.
*Als uw apparaat beschikt over de visfunctie van
80°, stoom dan eerst de broccoli 25 à 30 min. op
100°, leg vervolgens de vis in de tweede
stoomschaal en laat deze 20-25 min. stomen op 80°.
32
Vis
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 8 op 10 min op 10 / 15-20 min op 80°*
*(uitsluitend beschikbaar bij het model met timerfunctie)
Voor 4 personen
4 tongfilets zonder vel en
zonder graat
2 avocado's
1 citroen
20 cl crème fraîche
3 eetl. witte wijn
Zout, peper
Verwijder de schil van een avocado. Pers de
citroen. Prak het vruchtvlees van de avocado met
de helft van het citroensap met een vork tot een
grover puree. Spreid de tongfilets uit op het
werkblad, druk ze plat en bestrooi ze met zout en
peper. Besmeer ze met avocadopuree, rol ze op en
zet ze vast met houten cocktailprikkers.
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker, leg de tongrolletjes in de stoomschaal,
leg het deksel erop en laat gedurende de hierboven
opgegeven tijd stomen (afhankelijk van uw model
stoomkoker).
Neem het vruchtvlees van de tweede avocado, mix
dit met de crème fraîche en de witte wijn. De saus
op smaak maken met citroensap, zout en peper en
10 min. zachtjes verwarmen in de multifunctionele
kom.
De saus over de tongrolletjes gieten en warm
opdienen. Geeft er pasta of aardappels bij (die u
tegelijkertijd hebt gaar gestoomd).
In de tongrolletjes kunt u de avocado vervangen
door fijngehakte tomaat.
Tongrolletjes met avocado
VLEES
Voorbereiding: 30 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100°
Voor 4 personen
4 heel dunne kalkoenschnit-
zels
4 dunne plakken Parmaham
2 takjes tijm
800 g doperwtjes
2 lente-uitjes of
4 eetl. fijngehakte ui
50 g boter + 1 klontje
20 cl crème fraîche
4 eetl. gehakte kervel
Kruidenmelange: zwarte
peper,
koriander, kardemom
Fijn zout
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. Doe de doperwtjes in een
stoomschaal, leg het deksel erop en laat 15-20
min. stomen. Laten uitlekken, 600 g doperwtjes
opzij zetten en de rest tot puree mixen. De
schnitzels met peper en tijm bestrooien, elke
schnitzel beleggen met een plak ham en een
eetlepel doperwtjespuree,. De schnitzels oprollen
en zo nodig met keukengaren dichtbinden.
Leg de rolletjes in de stoomschaal van de
stoomkoker, leg het deksel erop en laat 15 min.
stomen.
De gehakte ui in een klontje boter fruiten. De crème
fraîche, de resterende doperwtjespuree, boter, zout
en peper toevoegen, 5 min. laten doorkoken,
opnieuw mixen en zeven.
De resterende doperwtjes 5 min. opwarmen.
Schenk de doperwtjesroom in een schaal, leg de
kalkoenrolletjes erop, schik de doperwtjes
eromheen en bestrooi met gehakte kervel.
Ook lekker met gestoomde aardappels.
Kalkoenrolletjes met romige doperwtjes
34
Vlees
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 20 op 30 min op 100°
Voor 4 personen
800 g ossenhaas met
vetspek omwikkeld en
vastgebonden
8 wortels
8 vastkokende kleine
aardappels: Roseval, Ratte,
Charlotte, B.F. 15...
4 bleekselderijstengels
4 uien
2 preiwitten
½ bloemkooltje
1 l runderbouillon van 2
bouillonblokken
Saus
20 cl olie
1 eierdooier
1 eetl. mosterd
Zout, peper
6 augurken
18 kappertjes
1 eetl. citroensap
Doe de bouillon in het reservoir van de stoomkoker.
Leg de rollade in de stoomschaal. Leg het deksel
erop en laat 20 à 30 min. stomen, afhankelijk van
de grootte van de rollade.
Alle groenten wassen, schillen en in stukken
snijden, behalve de aardappels, die u heel laat.
Leg alle groenten in een stoomschaal en plaats
deze 10 min. na het begin van de stoomtijd
bovenop de schaal met het vlees.
Na het verstrijken van de bereidingstijd laten
uitlekken.
Maak de saus: De kappertjes en augurken
fijnhakken. De eierdooier vermengen met de
mosterd, zout, peper en 1 eetlepel olie. De rest van
de olie onder voortdurend kloppen in een dun
straaltje toevoegen, totdat u een homogene massa
heeft. Tot slot de gehakte kappertjes en augurken
toevoegen evenals het citroensap.
Warm opdienen en de saus er apart bijgeven.
U kunt de rollade even in de braadpan aanbraden,
voordat u hem verder gaar stoomt.
Ossenhaas met groenten
35
Vlees
Voorbereiding: 30 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100°
Voor 4 personen
12 stukken ontbeend konijn
van ca. 70 g (bouten, rug
enz.)
6 koolbladeren
8 worteltjes
4 kleine courgettes
4 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
4 laurierblaadjes
Zout, peper
De stukken konijn open snijden en ontbenen. Met
zout en peper bestrooien. De koolbladeren
wassen, in tweeën snijden en de dikke nerf in het
midden verwijderen. De worteltjes en courgettes
wassen, schoonmaken en in staafjes snijden. Leg
op elk ½ koolblad een stuk vlees met daarop wat
groentestaafjes. Rol de bladeren op tot pakketjes.
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. Leg de koolrolletjes met konijn in de
stoomschaal, leg de rest van de groentestaafjes in
de andere stoomschaal en bestrooi met de
rozemarijn, zout en peper. Leg het deksel erop en
laat 30-35 min. stomen. Laten uitlekken.
Warm opdienen besprenkeld met een straaltje
olijfolie of pikante olie.
Koolrolletjes met konijn en groenten
Voorbereiding: 10 min
Stoomtijd: 25-30 min op 100°
Voor 4 personen
2 Morteau worsten
12 middelgrote aardappels
½ l witte wijn
Kruidenkwark
250 g kwark
Peterselie
Bieslook
1 knoflookteentje
Zout, peper
In het reservoir van de stoomkoker een ½ l witte
wijn en een ½ l water mengen. In de Morteau
worsten prikken en deze in de onderschaal van de
stoomkoker leggen. De aardappels schillen en in
de bovenste stoomschaal leggen. Laat alles 25-30
min. stomen.
Meng ondertussen de kwark met de gehakte
peterselie, knoflook en bieslook, voeg een 1
eetlepel witte wijn toe en maak op smaak met
peper en zout.
Snijd de worst in plakken en geef er de aardappels
en de saus bij.
Morteau worst met kruidenkwark
36
Vlees
Voorbereiding: 30 min
Stoomtijd: 35-40 min op 100°
Voor 4 personen
1 kalfsrollade van 800 g
300 g paddenstoelen (bij
voorkeur eekhoorntjesbrood)
4 kleine aubergines
1 citroen
4 eetl. fijngehakte kervel
30 cl kalfsfond
100 g boter
Grof zeezout
De rollade goed inzouten en 10 min. laten rusten.
Doe het water in het reservoir van de stoomkoker,
leg de rollade in een stoomschaal, leg het deksel
erop en laat 35-40 min. stomen. Was de aubergines.
Snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de
uiteinden en snijd ze in dunne schijven. Was de
aubergineschijven en droog ze zorgvuldig af.
Leg ze in de andere stoomschaal. Spoel de
paddenstoelen snel af, dep ze droog en snijd ze in
dunne plakjes.
Na 10 min. stomen de aubergines aan de rollade
toevoegen en nog 5 min. later de paddenstoelen.
Laten uitlekken.
Maak de saus: in een pannetje de kalfsfond 5 min.
op laag vuur verwarmen en onder zachtjes roeren
het sap van een ½ citroen toevoegen. Al roerend
de in blokjes gesneden boter toevoegen. Op smaak
maken met eventueel het sap van de andere helft
van de citroen.
Houd de saus warm.
De rollade in dunne plakken snijden, de groenten
er omheen schikken, de saus erover gieten en met
kervel garneren. Warm opdienen.
Kalfsrollade met aubergines en paddenstoelen
37
Vlees
38
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 1 uur 20 min op 100°
Voor 4 personen
1 kip van 1,3 kg
4 eetl. gehakte peterselie
4 eetl. gehakte koriander
4 takjes tijm
50 g boter
1 eetl. kurkuma (of anders 1
eetl. gember + ½ capsule saf-
fraanpoeder)
1 theel. komijn
1 theel. paprika
1 ½ theel. zout
½ theel. gemalen zwarte
peper
In een kom de peterselie, koriander, zout, peper en
kruiden mengen. De buitenkant van de kip met dit
mengsel inwrijven en de rest in de buikholte van de
kip strooien. Doe het water in het reservoir van de
stoomkoker. Leg 2 takjes tijm in de stoomschaal, leg
de kip erbij (u kunt hem in kaasdoek wikkelen) en
leg de andere twee takjes tijm erop. Plaats de
andere stoomschaal zonder de uitneembare bodem
er bovenop en laat 1 uur 20 min. stomen, waarbij u
regelmatig het waterpeil controleert.
De kip uit de stoomkoker nemen en warm opdienen.
Lekker met ratatouille of courgettepuree.
U kunt de kip na het stomen in de oven onder de
gril in 10 min. een bruin kleurtje geven.
Gestoomde kruidenkip
Vlees
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100°
Voor 4 personen
4 kipfilets
8 wortels
8 artisjokbodems
400 g diepvries haricots verts
4 tomaten
Saus
3 theel. geperste knoflook
1 eierdooier
150 ml olijfolie
1 snufje saffraanpoeder
1 mespuntje gemalen rode
peper
of 25 cl mayonaise uit een
pot, gekruid met de saffraan
en rode peperpoeder
Zout, peper
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. De wortels wassen, schoonmaken en
in de lengte in vieren snijden. Leg de kipfilets in een
stoomschaal, verdeel de groenten over beide
stoomschalen, leg het deksel erop en laat 30-35
min. stomen. Laten uitlekken.
Maak de saus: De knoflookpuree met de eierdooier
vermengen en hieraan al kloppend in een dun
straaltje de olie toevoegen om een mayonaise te
maken. Deze met de gemalen rode peper en de
saffraan kruiden en tot slot het citroensap toevoegen.
Was de tomaten, snijd ze in vieren. Dien de kip
met de groenten warm op in een grote schaal met
de tomaten eromheen. Geef de aïoli of knoflook-
mayonaise erbij.
Kip met aïoli
40
Vlees
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 3 uur op 100°
Voor 4 personen
1 lamsschouder van ca.
1,5 kg waaruit het grote bot
verwijderd is
2 bosjes salie
1 ui
10 kruidnagelen
Grof zout
Komijnzaad
8 worteltjes
250 g vastkokende kleine aar-
dappels (Rattes van Touquet)
3 meiraapjes
3 preien
3 kleine courgettes
Zout, peper
Schil de ui, snijd hem in vieren en prik de kruidna-
gelen erin. Doe het water in het reservoir van
de stoomkoker, voeg de ui toe. Bekleed de
stoomschaal met de salieblaadjes, waarbij u
openingen vrijlaat zodat de stoom kan circuleren.
Leg de licht met zout en peper bestrooide
lamsschouder op de salie in de stoomschaal. Leg
het deksel erop en laat 3 uur stomen, waarbij u
regelmatig het waterpeil controleert.
De groenten wassen en schillen, behalve de
aardappeltjes. Voeg de groenten 3 kwartier voor
het einde van de bereidingstijd toe. Na het
verstrijken van de bereidingstijd laten uitlekken.
De lamsschouder moet aan het eind in eigen vet
gegaard zijn.
De groenten eromheen leggen en heel warm
opdienen. Geef er een schoteltje grof zout en
komijnzaad bij.
U kunt het vlees in de braadpan even aanbraden,
voordat u het verder gaar stoomt.
Lamsschouder met salie
41
Vlees
GROENTEN
42
Groenten
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100°
Voor 4 personen
8 worteltjes
2 preiwitten
8 vastkokende kleine aardap-
pels: Roseval, Ratte, Charlotte,
B.F. 15...
2 kleine courgettes
12 kleine champignons
100 g haricots verts
4 koolbladeren
12 spinaziebladeren
Was de groenten. Maak de wortels schoon, snijd de
uiteinden van de courgettes. Snijd de preiwitten en
courgettes in stukken. Snijd de koolbladeren in
repen. Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. Leg de wortels, de preien en de kool in
de stoomschaal, leg het deksel erop en laat 30-35
min. stomen. Leg de aardappels en de spinazie in de
andere stoomschaal en zet deze 5 min. na het begin
van de stoomtijd op de onderschaal. Voeg 10 min.
later (ofwel 15 min. voor het einde van de
bereidingstijd), de haricots verts, de courgettes en de
champignons toe. Laten uitlekken.
De groenten op een schotel schikken. Warm
opdienen. Geef er olijfolie bij of een kommetje
knoflookmayonaise.
Gestoomde groenteschotel
Voorbereiding: 10 min
Stoomtijd: 35-40 min op 100°
Voor 4 personen
1 kg preiwitten
Zout, peper
De preiwitten zorgvuldig wassen en heel laten. Doe
een liter water in het reservoir van de stoomkoker.
Leg de prei in de stoomschaal, leg het deksel erop
en laat ca. 35 min. stomen. Goed laten uitlekken.
Op een schotel schikken en met zout en peper
bestrooien.
Warm opdienen, naar keuze overgoten met een
mengsel van olijfolie (2 eetl.) en balsamico-azijn
(1 eetl.) of van sinaasappelsap (2 eetl.) en hazel-
notenolie eetl.).
Gestoomde prei
43
Groenten
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 30-35 min op 100°
Voor 4 personen
1 kg knolselderij
125 g dikke crème fraîche
2 eetl. fruitige olijfolie
Zout
De knolselderij schillen, wassen en in dobbelstenen
van 4 bij 4 cm snijden. Doe een liter water in het
reservoir van de stoomkoker. Leg de selderij in de
stoomschaal, leg het deksel erop en laat 30-35
min. stomen. De selderij moet heel zacht zijn en u
moet er gemakkelijk met de punt van een mes in
kunnen prikken.
Laat de selderij uitlekken en tot lauw afkoelen. De
selderij tot puree mixen en al mixend de crème
fraîche toevoegen. Daarna onder voortdurend
roeren in een dun straaltje de olijfolie toevoegen.
Met zout op smaak maken. De puree 5 min. op
laag vuur verwarmen. Goed warm opdienen.
Lekker bij gevogelte.
Puree van knolselderij
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 20-25 min op 100°
Voor 4 personen
4 middelgrote courgettes
4 Petits Suisses met 40% vetge-
halte
4 eetl. fijngehakte munt
1 eetl. citroensap
4-seizoenenpeper
Fijn zout
De courgettes wassen, schillen en in stukken
snijden. Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. Leg de courgettes in de stoomschaal,
leg het deksel erop en laat 20-25 min. stomen.
Lang laten uitlekken.
Mix de courgettes met de Petits Suisses, zout, peper
en citroensap. De munt toevoegen en goed
doorroeren. Op laag vuur 5 min. verwarmen en
goed warm opdienen.
Kan koud gegeven worden bij de borrel als dip met
rauwe groentestaafjes.
Courgettepuree met munt
44
Groenten
Voorbereiding: 10 min
Stoomtijd: 30 op 45 min op 100°
Voor 4 personen
1 kg vastkokende aardappels:
Roseval, Ratte, Charlotte, B.F.
15...
1 bosje laurier
40 cl dikke crème fraîche
4 eetl. fijngehakte dragon
Zout, peper
Was de ongeschilde aardappels. Splijt ze in de
lengte en schuif er een laurierblad in. Doe een liter
water in het reservoir van de stoomkoker. Leg de
aardappels in de stoomschaal, leg het deksel erop
en stoom ze afhankelijk van de grootte in 30 à 45
min. gaar. Maak de crème fraîche op smaak met
zout en peper en roer de dragon erdoor. Dien de
aardappels goed warm op en geef de crème
fraîche erbij. Lekker met vis uit de oven.
Aardappels met laurier
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 25-30 min op 100°
Voor 4 personen
250 g extra fijne haricots verts
uit de diepvries
250 g peultjes
300 g broccoli
4 kleine courgettes
2 eetl. gehakte kervel
Saus
1 citroen
15 cl olijfolie
1 mespuntje zout
Versgemalen zwarte peper
De peultjes afhalen en afspoelen. De courgettes
wassen en de uiteinden verwijderen. De broccoli in
kleine roosjes verdelen en wassen. Doe een liter
water in het reservoir van de stoomkoker. Leg de
courgettes en de broccoli in de stoomschaal, leg het
deksel erop en laat 25 à 30 min. stomen. Leg
de haricots verts en de peultjes in de andere
stoomschaal en plaats deze 15 min. voor het einde
van de bereidingstijd op de onderschaal. Laat
uitlekken.
Maak de saus: pers de citroen uit, voeg het zout
toe, schenk de olie erbij en maak op smaak met
versgemalen peper.
De groenten op een schaal schikken. De courgettes
in de lengte in dunne plakjes snijden, maar niet
helemaal tot het uiteinde en als een waaier
openleggen. De saus erover gieten en met kervel
bestrooien.
Onmiddellijk opdienen zodat alle smaak en de
groene kleur van de groenten behouden blijven.
Groene groenten op Provençaalse wijze
45
Groenten
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 45-50 min op 100°
Voor 4 personen
1 glas risottorijst
200 g champignons
½ zakje Parmezaanse kaas
2 glazen water
1 kippenbouillonblokje
20 cl crème fraîche
zout, peper
Snijd het zandige uiteinde van de steeltjes van de
champignons. Spoel ze snel af onder de kraan.
Snijd de champignons met uw foodprocessor in
plakjes. Doe de rijst en de champignons in de
multifunctionele kom van de stoomkoker en meng
ze droog door elkaar. Voeg zout, peper, het
bouillonblokje en water toe.
Doe 1l water in het reservoir van de stoomkoker en
zet de multifunctionele kom in de stoomschaal, leg
het deksel erop en laat 45 min. stomen op 100°.
Regelmatig omroeren met een spatel. Op het
laatste moment de crème frche en de
Parmezaanse kaas toevoegen. Goed doorroeren
en warm opdienen.
Risotto met champignons en Parmezaanse kaas
46
Groenten
Voorbereiding: 20 min
Stoomtijd: 20-25 min op 100°
Voor 4 personen
1 mooi wit bloemkooltje
3 courgettes
2 grote wortels
160 g diepvries doperwtjes
2 potjes Bulgaarse yoghurt
1 theel. Espelette peper
4 eetl. fijngehakte munt
Zout
De wortels en courgettes schillen, wassen en in
grote staven snijden. De bloemkool in roosjes
verdelen, wassen, afdrogen en in de foodprocessor
tot grove korrels raspen.
Doe het water in het reservoir van de stoomkoker,
leg de wortels in een stoomschaal, leg het deksel
erop en laat 20 à 25 min. stomen. Voeg na 5 min.
de courgettes toe. Bekleed de andere stoomschaal
van de stoomkoker met gaas en leg hierop de
bloemkoolkorrels. Met zout bestrooien.
De schaal op de onderschaal zetten, 5 min. nadat
u courgettes aan de worteltjes heeft toegevoegd.
Tot slot 5 min. voor het einde van de bereidingstijd
de doperwtjes bij de bloemkool doen.
De wortels en courgettes, bloemkool en doperwtjes
laten uitlekken. Doe bloemkool en doperwtjes over
in een diepe schaal. De munt toevoegen en goed
doorroeren. De andere groenten erop leggen.
Warm opdienen en de gezouten en met peper
opgeklopte yoghurt erbij geven.
Deze groenteschotel is lekker bij gegrilde
lamskoteletjes.
Couscous van bloemkool met groenten
48
Groenten
Voorbereiding: 25 min
Stoomtijd: 60 min op 100°
Voor 4 personen
2 aubergines
1 rode paprika
1 groene paprika
2 courgettes
4 grote tomaten
3 grote uien
3 knoflookteentjes
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
4 eetl. olijfolie
De groenten wassen. De zaadlijsten uit de
paprika's verwijderen. De aubergines, paprika en
courgettes in blokjes snijden. De knoflook en de ui
schillen en fijnhakken.
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. Verdeel de aubergines en de paprika
in de stoomschaal, leg het deksel erop en laat 15
min. stomen. Leg de courgettes in de andere
stoomschaal en plaats deze na 5 min. op
de onderschaal. Voeg 3 min. voor het einde van
de bereidingstijd de hele tomaten toe. Na het
verstrijken van de stoomtijd laten uitlekken.
De tomaten in koud water laten schrikken, het vel
en de pitjes verwijderen en ze in stukken snijden.
In een braadpan de ui met de knoflook 5 min. in
de olijfolie zachtjes fruiten. De aubergine en
paprika toe voegen en 10 min. op laag vuur laten
stoven.
De courgettes en de tomaten toevoegen, met
zout en peper bestrooien en kruiden met tijm en
rozemarijn. 30 min. met het deksel op de pan laten
stoven. Warm of koud opdienen.
Op deze manier bereid is de ratatouille bijzonder
smakelijk en bevat geen overtollig vocht.
Ratatouille
NAGERECHTEN
Voorbereiding: 20 min
Rusttijd: 1 uur
Stoomtijd: 30-35 min op 100°
Voor 4 personen
30 cl grapefruitsap
125 g kristalsuiker
3 grote eieren
4 theel. rietsuiker
1 afgestreken eetl. Maïzena
Doe het grapefruitsap met de suiker in een pannetje.
Op laag vuur 10 min. verwarmen, doorroeren en
tot lauw laten afkoelen. In een kom de hele eieren
loskloppen met de Maïzena. Onder voortdurend
kloppen het lauwe grapefruitsap toevoegen en het
mengsel verdelen over vier ovenschaaltjes.
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. Zet de schaaltjes afgedekt met
aluminiumfolie in de stoomschaal, leg het deksel
erop en laat 30 à 35 min. stomen. Laten afkoelen.
Bestrooi de puddinkjes met rietsuiker en zet
ze minstens een uur in de koelkast. Heel koud
serveren.
Grapefruitpuddinkjes
Voorbereiding: 20 min
Rusttijd: 10 min
Stoomtijd: 20-25 min op 100°
Voor 4 personen
200 g gesuikerde geconcen-
treerde melk
¼ liter melk
2 eieren
65 g kokosnootpoeder
400 g verse seizoensvruchten
De melk tot lauw verwarmen en er de geconcen-
treerde melk aan toevoegen.
De eieren loskloppen en vermengen met de
kokosnootpoeder en de lauwe gemengde melk.
Verdeel het mengsel over vier ovenschaaltjes. Doe
een liter water in het reservoir van de stoomkoker.
Zet de ovenschaaltjes afgedekt met aluminiumfolie
in de stoomschaal, leg het deksel erop en laat 20 à
25 min. stomen. Met het deksel schuin op de
stoomkoker 10 min. laten rusten. Verder laten
afkoelen en de schaaltjes daarna in de koelkast
zetten. De seizoensvruchten wassen, schillen en zo
nodig in parten snijden. De flans koud opdienen,
gegarneerd met seizoensfruit.
Exotische kokosflans
50
Nagerechten
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 1 uur 15 min op 100°
Voor 4 personen
1 kg peren
30 cl water
50 g rietsuiker
½ theel. kaneel
½ vanillestokje
Schraap het merg uit het vanillestokje. Maak in een
pannetje een siroop van het water, de suiker, de
kaneel en de vanille. Laat 1 uur op laag vuur trek-
ken zonder te laten koken. Schil de peren en snijd
ze in blokjes. Doe een liter water in het reservoir
van de stoomkoker. Verdeel de perenblokjes over
de stoomschaal, leg het deksel erop en laat 15 min.
stomen. Dompel de gestoomde perenblokjes in de
siroop en laat ze daarin afkoelen. Koud serveren.
Perencompote
Voorbereiding: 25 min
Stoomtijd: 15-20 min op 100°
Voor 4 personen
4 niet te rijpe bananen
50 g suiker
40 g boter
½ citroen
½ vanillestokje
½ theel. kaneel
8 eetl. oranjebloesemwater
20 cl crème fraîche
Pel de bananen en besprenkel ze met citroensap.
Meng in een platte schaal de kaneel met 25 g suiker
en rol de bananen door dit mengsel. De bananen 5
min. in de boter in een koekenpan bruin bakken.
Leg ze op een groot stuk aluminiumfolie.
Schraap het merg uit het vanillestokje en meng
dit met de resterende 25 g suiker. Strooi dit over
de bananen en besprenkel ze met 4 eetlepels
oranjebloesemwater.
Vouw de aluminiumfolie hermetisch dicht. Doe een
liter water in het reservoir van de stoomkoker. Leg het
pakketje in de stoomschaal, leg het deksel erop en
laat 15 à 20 min. stomen.
Houd de bananen warm. Giet het kooksap uit de
aluminiumfolie in de koekenpan en breng aan de
kook, vermengd met de crème fraîche en de
resterende 4 eetlepels oranjebloesemwater.
De saus over de bananen gieten en warm serveren.
Heel lekker met chocolade-ijs.
Kruidige bananen
51
Nagerechten
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 45-50 min op 100°
Voor 4 personen
4 Granny Smith appels
8 sneetjes oud briochebrood
30 cl dikke magere crème fraî-
che met 15% vetgehalte
3 eetl. oranjebloesemwater
3 eetl. kristalsuiker
3 theel. kaneelpoeder
1 klontje boter
De appels schillen en in plakken snijden.
De crème fraîche vermengen met het oranjebloe-
semwater, de suiker en de kaneel.
Beboter een cakevorm, leg een laag briochebrood
op de bodem van de vorm, gevolgd door een laag
appels en een laag crème fraîche. Herhaal dit twee
keer en eindig met een laag appels.
Doe een liter water in het reservoir van de stoom-
koker. Zet de vorm afgedekt met aluminiumfolie in
de stoomschaal, leg het deksel erop en laat de hier-
boven opgegeven tijd stomen. Lauw serveren.
Kaneelappeltimbaal
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 45-50 min op 100°
Voor 6 op 8 personnes
3 grote eieren
200 g kristalsuiker
210 g meel + 1 eetl.
Sap van een ½ citroen
2 theel. rijspoeder
25 cl dikke crème fraîche
1 theel. vanille-extract
1 klontje boter
1 mespuntje zout
25 cl frambozensaus
Zacht citroengebak
De eieren loskloppen en de suiker en het citroensap
toevoegen. In een kom het meel, de rijspoeder en
zout mengen. In een andere kom de crème fraîche
en het vanille-extract mengen.
Afwisselend 1/3 van het meelmengsel en een 1/3
van het crème fraîche mengsel door het eimengsel
mengen en dit nog twee keer herhalen. Het beslag
verdelen over kleine beboterde en met meel
bestoven cakevormen. Doe de vormen niet te vol
want het gebak rijst hoog op tijdens het stomen.
Doe een liter water in het reservoir van de
stoomkoker. Zet de cakevormen afgedekt met
aluminiumfolie in de stoomschaal, leg het deksel
erop en laat de opgegeven tijd stomen. Laten
afkoelen, uit de vormen storten en serveren met de
frambozensaus.
52
Nagerechten
YOGHURT
Voorbereiding: 5 min
Stoomtijd: entre 8h et 12h op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
of 1 l sojamelk
of 1 l geitenmelk
of 1 l schapenmelk
1 potje naturel yoghurt
Meng in een kan 1 liter melk met de yoghurt.
Schenk het mengsel in de potjes en zet ze in de
stoomschaal zonder water in het reservoir te doen.
Leg het deksel erop en laat 8 à 12 uur fermenteren
bij 40°.
Na 12 uur fermenteren is de yoghurt stevig van
consistentie. Na 8 uur fermenteren is de yoghurt
romiger.
Als u halfvolle melk gebruikt wordt uw yoghurt
minder stevig en zuurder.
Geitenmelk geeft ook een meer vloeibare
consistentie.
Zie pagina 13 voor meer adviezen en tips.
Yoghurt nature
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
54
Yoghurt
Voorbereiding: 5 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
1 potje naturel yoghurt
5 eetl. rietsuiker
8 eetl. geraspte kokosnoot
Meng in een grote kom de yoghurt, de suiker, de
geraspte kokosnoot en voeg beetje bij beetje de
melk toe. Goed doorroeren. Verdeel het mengsel
over de potjes. Zet de potjes in de stoomschaal
zonder water in het reservoir te doen. Leg het
deksel erop en laat 12 uur fermenteren bij 40°.
Kokosyoghurt
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
Voorbereiding: 10 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
1 potje naturel yoghurt
4 zakjes vanillesuiker
2 vanillestokjes
Splijt de vanillestokjes in de lengte en schraap
boven een steelpan met de punt van een mes het
merg eruit. Voeg de melk toe aan het merg en de
vanillestokjes en breng aan de kook. Meng in een
grote kom de yoghurt met de vanillemelk en
verdeel de bereiding over de potjes.
Zet de potjes in de stoomschaal zonder water in
het reservoir te doen.
Leg het deksel erop en laat 12 uur fermenteren
bij 40°.
Vanilleyoghurt
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
55
Yoghurt
56
Yoghurt
Voorbereiding: 10 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 potje naturel yoghurt
1 l volle melk
10 eetl. kristalsuiker
300 g verse of diepvries bos-
bessen
Doe de bosbessen in een pannetje en bestrooi ze met
5 eetlepels suiker. Een deksel op het pannetje leggen
en het 5 min.* op hoog vuur verwarmen. In een grote
kom de yoghurt met de suiker kloppen en geleidelijk
de melk toevoegen. Doe 2 eetlepels bosbessencompote
op de bodem van elk potje en schenk het
melkmengsel erop.
Zet de potjes in de stoomschaal zonder water in het
reservoir te doen, leg het deksel erop en laat 12 uur
fermenteren bij 4.
U kunt de vruchten variëren op voorwaarde dat u
ze altijd met suiker vermengt. U kunt de vruchten-
compote ook vervangen door jam.
*Als u haast heeft kunt u de vruchten 3 min.
afgedekt in de magnetron op volle sterkte laten
garen.
Yoghurt met blauwe bosbessen
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
1 potje naturel yoghurt
1 appel met stevig
vruchtvlees
20 g zoute boter
50 g rietsuiker
Schil de appel en snijd hem in stukjes. Bak deze 5
min. in de boter in de koekenpan en voeg dan de
suiker toe. Laat karamelliseren. Neem de pan van
het vuur zodra de karamel lichtbruin is en verdeel
de appels over de yoghurtpotjes.
Meng in een grote kom de melk met de yoghurt en
verdeel het mengsel over de potjes. Zet de potjes
in de stoomschaal zonder water in het reservoir
te doen, leg het deksel erop en laat 12 uur
fermenteren bij 40°.
Tip: Om te zorgen dat de vruchten onder in de
potjes blijven zitten, schenkt u uw mengsel
voorzichtig in een dun straaltje over de bolle kant
van een eetlepel in de potjes.
Yoghurt met gekaramelliseerde appels
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
Voorbereiding: 10 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
400 g bittere of melkchocola-
de
2 hele eieren
500 ml volle melk
Laat in een steelpan de chocolade smelten in de melk.
Neem de pan van het vuur en voeg de hele eieren
toe. Flink doorroeren. Verdeel het mengsel over de
potjes.
Zet de potjes in de stoomschaal zonder water in het
reservoir te doen. Leg het deksel erop en laat 12 uur
opstijven bij 4.
Zeer chocolade chocoladepuddinkjes
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
1 potje naturel yoghurt
200 g Tagada
®
aardbeiensnoepjes
Verwarm de melk met de Tagada
®
aardbeien, de
snoepjes smelten snel. Laten afkoelen en zeven.
Meng in een grote kom de yoghurt met de Tagada
aardbeienmelk. Verdeel het mengsel over de potjes
en zet deze in de stoomschaal zonder water in het
reservoir te doen. Leg het deksel erop en laat 12 uur
fermenteren bij 4.
Aarbeien yoghurt met tagada
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
58
Yoghurt
Voorbereiding: 5 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
1 potje naturel yoghurt
16 eetl. honing
Meng 1 liter melk met uw yoghurt. Doe 2 eetlepels
honing in elk potje. Schenk het melkmengsel in de
potjes en zet deze in de stoomschaal zonder water
in het reservoir te doen. Leg het deksel erop en laat
12 uur fermenteren bij 40°.
Tip: Om te zorgen dat de honing onvermengd op de
bodem van de potjes blijft, schenkt u uw mengsel
voorzichtig in een dun straaltje over de bolle kant van
een eetlepel in de potjes.
Yoghurt met honing
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
Voorbereiding: 5 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
1 potje naturel yoghurt
16 eetl. speculaaspasta
Meng 1 liter melk met uw yoghurt. Doe 2 eetlepels
speculaaspasta in elk potje. Schenk het mengsel in de
potjes en plaats deze in de stoomschaal zonder
water in het reservoir te doen. Leg het deksel erop en
laat 12 uur fermenteren bij 40°.
Tip: Om te zorgen dat de speculaaspasta onverdund
op de bodem van de potjes blijft, schenkt u uw meng-
sel voorzichtig in een dun straaltje over de bolle kant
van een eetlepel in de potjes.
Yoghurt met speculaaspasta
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
59
Yoghurt
60
Yoghurt
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
1 potje naturel yoghurt
150 g geitenkaas
Verse bieslook
Verwarm in een steelpan de melk en de geitenkaas
zonder aan de kook te brengen. Goed vermengen
en met zout en peper op smaak maken. Knip
ondertussen de bieslook fijn boven de potjes, zodat
de bodem van elk potje goed is bedekt. Meng in
een grote kom het melkmengsel en de yoghurt en
verdeel dit over de potjes. Zet de potjes in de
stoomschaal zonder water in het reservoir te doen.
Leg het deksel erop en laat 12 uur fermenteren bij
40°.
Geitenyoghurt met bieslook
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
Voorbereiding: 15 min
Stoomtijd: 12 uurs op 40°
Rusttijd: 3 uur op een koele plaats
Voor 9 potjes yoghurt
1 l volle melk
1 potje naturel yoghurt
2 tomaten
3 eetl. pesto uit een potje
2 theel. suiker
Doe de in stukjes gesneden tomaten in een steelpan
en bestrooi met de 2 theelepels suiker. Leg een deksel
op de pan en verwarm 5 min.* op hoog vuur. Meng
in een grote kom de yoghurt met de pesto en voeg de
melk toe. Goed vermengen. Doe 2 theelepels tomaat
op de bodem van elk potje en schenk de bereiding
erop. Zet de potjes in de stoomschaal zonder water
in het reservoir te doen, leg het deksel erop en laat
12 uur fermenteren bij 40°.
Tip: Om te zorgen dat de tomaten onvermengd op de
bodem van de potjes blijven, schenkt u uw mengsel
voorzichtig in een dun straaltje over de bolle kant van
een eetlepel in de potjes.
*Als u haast heeft, kunt u de tomaten afgedekt 3
minuten in de hoogste stand in de magnetron
garen.
Yoghurt met tomaat en pesto
(alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
62
LIJST VAN RECEPTEN
Voorgerechten
Asperges met sinaasappelsaus p. 16
Bloemkoolroomsoep p. 16
Courgettehapjes met geitenkaas en pesto p. 17
Aardappelsalade met krab en asperges p. 17
Eieren met rauwe ham p. 18
Zalmbloem op een bedje van tomaatjes en avocado p. 18
Gestoomde eendenlever p. 20
Terrine van schorpioenvis met kreeftensaus p. 21
Visterrine met grapefruitsaus p. 22
Vis
Zeeduivel met fijne groenten p. 24
Tongrolletjes met tapenade p. 24
Op azijn gestoomde zeebaars met prei p. 25
Koolvisrolletjes met wijting p. 26
Gerookte schelvis met komkommer p. 27
Mosselen in witte wijnsaus p. 28
Zeebarbeel met aïoli p. 28
Kabeljauwpakketjes met tomaat p. 30
Gestoomde zonnevis met kruiden p. 30
Zalmsteak met tomaat p. 31
Gestoomde forel met broccolimousse p. 31
Tongrolletjes met avocado p. 32
Vlees
Kalkoenrolletjes met romige doperwtjes p. 34
Ossenhaas met groenten p. 35
Koolrolletjes met konijn en groenten p. 36
Morteau worst met kruidenkwark p. 36
Kalfsrollade met aubergines en paddestoelen p. 37
Gestoomde kruidenkip p. 38
Kip met aïoli p. 38
Lamsschouder met salie p. 40
63
LIJST VAN RECEPTEN
Groenten
Gestoomde groenteschotel p. 42
Gestoomde prei p. 42
Puree van knolselderij p. 43
Courgettepuree met munt p. 43
Aardappels met laurier p. 44
Groene groenten op Provençaalse wijze p. 44
Risotto met champignons en Parmezaanse kaas p. 45
Couscous van bloemkool met groenten p. 46
Ratatouille p. 48
Nagerechten
Grapefruitpuddinkjes p. 50
Exotische kokosflans p. 50
Perencompote p. 51
Kruidige bananen p. 51
Kaneelappeltimbaal p. 52
Zacht citroengebak p. 52
Yoghurt (alleen mogelijk bij het model met timerfunctie)
Yoghurt nature p. 54
Kokosyoghurt p. 55
Vanilleyoghurt p. 55
Yoghurt met blauwe bosbessen p. 56
Yoghurt met gekaramelliseerde appels p. 56
Zeer chocolade chocoladepuddinkjes p. 58
Aarbeien yoghurt met tagada p. 58
Yoghurt met honing p. 59
Yoghurt met speculaaspasta p. 59
Yoghurt met tomaat en pesto p. 60
Geitenyoghurt met bieslook p. 60
réf. : 460610 - 03/2011
Dit symbool duidt aan dat dit product niet met het huisvuil mag worden verwerkt.
Het moet naar een inzamelpunt voor recycling van elektrische en elektronische
apparaten worden gebracht.
Neem contact op met uw gemeente of uw inzamelcentrum voor chemisch afval om te
weten waar deze inzamelpunten zich bevinden.
Wij behouden ons het recht voor de technische kenmerken van dit apparaat te allen tijde zonder voorafgaande
kennisgeving te wijzigen.
De in dit document vermelde informatie is niet contractueel bindend. Alle rechten voorbehouden voor alle landen door
Magimix.
www.magimix.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Magimix 11582EB de handleiding

Type
de handleiding