Tefal YG650126 Handleiding

Type
Handleiding
20
Wees vriendelijk voor het milieu !
i
Uw apparaat bevat materialen die geschikt zijn voor hergebruik.
Lever uw apparaat in bij een milieuvriendelijk verzamelpunt of bij onze technische dienst.
Veiligheidsvoorschriften
Lees voor het eerste gebruik van het apparaat de gebruiksaanwijzing aandachtig door en
bewaar deze voor later gebruik: gebruik dat niet in overeenstemming is met de
gebruiksaanwijzing ontslaat SEB van elke aansprakelijkheid.
• Dit apparaat voldoet voor uw veiligheid aan de toepasselijke normen en reglementeringen
(Richtlijnen laagspanning, elektromagnetische compatibiliteit, materialen die in contact komen met
voedsel, milieu, …).
• Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere
personen indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat stellen dit apparaat
op een veilige wijze te gebruiken, tenzij ze van tevoren instructies hebben ontvangen betreffende
het gebruik van dit apparaat door een verantwoordelijke persoon.
• Houd toezicht op kinderen zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen.
• Controleer of de spanning van uw apparaat overeenstemt met de spanning van uw elektrische
installatie. Elke verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig.
• Uw apparaat is uitsluitend ontworpen voor huishoudelijk gebruik. Het apparaat is niet ontworpen
voor gebruik in de volgende gevallen die niet onder de garantie vallen:
- in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en andere arbeidsomgevingen,
- op boerderijen,
- door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen,
- in bed & breakfast locaties.
• Haal de stekker uit het stopcontact zodra u het niet meer gebruikt en als u het gaat reinigen.
• Gebruik uw apparaat niet als het niet correct functioneert of als het beschadigd is geraakt. Wendt u
zich tot een erkend SEB servicecentrum (zie lijst in het serviceboekje).
• Het apparaat niet in de buurt van een warmtebron of in een oven plaatsen vanwege het risico op
ernstige defecten.
• Alle werkzaamheden, anders dan het reinigen en het gebruikelijke onderhoud door de consument,
moeten door een erkend SEB servicecentrum worden uitgevoerd.
• Leg het apparaat, het snoer of de stekker nooit in water of in een andere vloeistof.
• Laat het snoer nooit binnen handbereik van kinderen hangen.
• Steek de stekker in een geaard stopcontact. Als u een verlengsnoer wenst te gebruiken, controleer
dan of het stopcontact geaard is.
• Het snoer mag nooit in de buurt komen of in contact komen met de warme delen van uw apparaat
noch in de buurt van een warmtebron of scherpe hoek worden geplaatst.
• Gebruik het apparaat niet als het snoer of de stekker beschadigd is. Om ieder risico te voorkomen,
dient u ze te laten vervangen door een erkend SEB servicecentrum (zie lijst in het serviceboekje).
• Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken van de op het apparaat afgestemde
SEB-accessoires en -onderdelen.
• Alle apparaten worden aan een strenge kwaliteitscontrole onderworpen. Er zijn praktische
gebruikstesten uitgevoerd op willekeurig gekozen apparaten, dit verklaart eventuele sporen van
gebruik.
21
FR
NL
DE
1 Deksel van het apparaat
2 Stoomgaten
3 Deksels van de glazen potjes
1 of 3 kleuren, naar gelang model
4 Uitlekbakjes
5 Lipjes van de uitlekbakjes
6 Glazen potjes
7 Steun potjes
8 Waterreservoir voor melkdesserts
9 Basis
10 Maatschep
Bedieningspaneel
11
LCD-display
a Weergave resterende tijd
b Weergave actieve cyclus
c
Weergave van het programma yoghurt
1
of het programma kwark
2
of het programma melkdesserts
3
12 Knop “OK”
13 “menu” toets
14 Tijdsregeling - toets
15 Tijdsregeling - toets +
Beschrijving
Aanbevelingen
Voor het eerste gebruik
• Verwijder het verpakkingsmateriaal, stickers of verschillende accessoires zowel
aan de binnen- als de buitenkant van het apparaat
- fig.1.
• Maak de potjes, de deksels, de uitlekbakjes, de steun, de deksel en de
maatschep schoon met warm water en zeep. De binnenkant van de kuip kunt
u simpelweg reinigen met een sponsje let op dat u niet de schuurkant
gebruikt, deze beschadigt het apparaat. Gebruik geen schurende
schoonmaakmiddelen. Dompel het apparaat nooit onder in water.
Tijdens het gebruik
• De deksel bevat gaatjes voor de stoomuitlaat. Om alle risico’s op
brandwonden tijdens de stand “dessert” te voorkomen, moet u uw
handen niet boven deze gaatjes houden.
- fig.2.
• Verplaats het apparaat niet als het in werking is en open absoluut het
deksel niet. Plaats het apparaat niet op plekken die onderworpen zijn
aan trillingen (bijvoorbeeld op een koelkast), of waar veel tocht is. Door
deze aanbevelingen in acht te nemen, kunnen uw bereidingen een
succes worden.
Einde van de cyclus
Na het gebruik van de dessertfunctie:
Om elk risico op brandwonden te vermijden, schakelt u het apparaat uit en
wacht u even voordat u het deksel opent en de steun verplaatst. Om de
steun met de potjes te verplaatsen, gebruikt u een keukenhandschoen of
een doek
- fig.3
. De potjes niet met de blote hand weghalen of aanraken
aan het einde van stoomcyclus.
• Op het einde van de bereidingstijd kan zich condens vormen op het
deksel. Indien dit het geval is, verwijdert u het deksel horizontaal en
plaatst u het omgekeerd in de gootsteen. Zo vermijdt u dat het water in
uw bereidingen terechtkomt
- fig.4a-b
.
• Plaats de glazen potjes nooit in de koelkast, vriezer of magnetron.
Gebruik geen brander.
• Giet geen zeer warme vloeistof in de glazen bakjes.
• Nadat de onderkant weer afgekoeld is, kunt u het overtollige water
verwijderen met behulp van een spons.
22
Hier volgen enkele richtlijnen om van uw bereidingen altijd een succes te maken.
23
FR
NL
DE
Keuze van de ingrediënten
Melk
Welke melk gebruiken?
Al onze recepten (tenzij anders vermeld) zijn op basis van koemelk. U kunt
tevens plantaardige melk gebruiken, zoals bijvoorbeeld sojamelk, schapen-
of geitenmelk. De stevigheid van de yoghurt zal echter verschillen
naargelang de gebruikte melk. Van “rauwe melk” tot houdbare melk, de
hieronder beschreven soorten melk zijn allemaal geschikt voor uw
apparaat:
gesteriliseerde melk met lange houdbaarheid: deze volle UHT melk
stelt u in staat om de stevigste yoghurt te bereiden.
Als u halfvolle melk gebruikt, krijgt u minder stevige yoghurt. Het is
echter wel mogelijk om halfvolle melk te gebruiken als u 1 tot 2 potjes
poedermelk toevoegt.
gepasteuriseerde melk: Deze melk produceert een romigere yoghurt
met een klein velletje op de bovenkant.
• rauwe melk (hoevemelk): u moet deze melk zeker laten koken. Het is
zelfs aangeraden om deze melk langer dan gebruikelijk te laten koken.
Het is in feite zelfs gevaarlijk om deze melk te gebruiken zonder ze te
koken. Vervolgens laat u de melk afkoelen voordat u ze in uw apparaat
gaat gebruiken. Het wordt afgeraden om yoghurt op basis van rauwe
melk opnieuw te gebruiken om yoghurt te maken.
• poedermelk: met poedermelk krijgt u zeer smeuiïge yoghurt. Volg de
fabrikantvoorschriften vermeld op de doos.
Halfvolle
melk
Volle
melk
Rauwe
melk
Vloeibaar Stevig
Kies bij voorkeur
voor volle UHT
melk met lange
houdbaarheid.
Zowel rauwe melk
(vers) als
gepasteuriseerde
melk moeten
worden gekookt en
de vellen dienen te
worden verwijderd.
Yoghurt (programma 1)
en kwark (programma 2)
Het geheim is een zachte warmte en lange fermentatie!
Door langdurig op een geschikte temperatuur en gedurende een bepaalde tijd de
bereiding te verwarmen en te steriliseren, wordt de bereiding omgezet in yoghurt of in
kwark.
24
Het fermenteren
a) Voor yoghurt
Kunt u kiezen tussen:
- op basis van 1 potje natuuryoghurt uit de winkel met een zo lang
mogelijke houdbaarheidsdatum; uw yoghurt zal dan de meest actieve
fermenten bevatten om een stevigere yoghurt te bereiden.
- op basis van gevriesdroogde gist. Neem in dit geval de aanbevolen
activatietijd in acht zoals vermeld op de gebruiksaanwijzing. U vindt dit
soort gist terug in supermarkten, bij apothekers en in bepaalde
natuurvoeding- en reformwinkels.
- op basis van een yoghurt die u zelf hebt gemaakt dit moet een
natuuryoghurt zijn en recent gemaakt. Dit wordt ook wel overenting
genoemd. Na meer dan 5 overentingen wordt de gebruikte yoghurt
armer aan actieve fermenten en loopt u het risico om een minder stevig
resultaat te krijgen. Op dat moment is het dus zaak om opnieuw een in
de handel verkrijgbare yoghurt of gevriesdroogde gist te kopen.
Bij een te grote
warmte kunnen
de eigenschappen
van het
ferment/de gist
verloren gaan.
Trucje: u kunt het stremsel vervangen met 1 eetlepel citroensap.
Als u de melk hebt
laten opwarmen,
wacht dan tot
deze terug op
kamertemperatuur
is voordat u de
gist/het ferment
toevoegt.
b) Voor de andere kaasbereidingen: kwark en petits Délices (romige
kwark)
• Fermentatie: gebruik alleen verse kwark om uw bereiding te bereiden.
• Stremsel: om kaasbereidingen te maken, moet u enkele druppels strem-
sel toevoegen (deze zijn beschikbaar in de apotheek of gespecialiseerde
natuurvoedingszaken).
Wanneer suiker toevoegen?
Voor uw yoghurt- en kaasbereidingen:
U kunt uw yoghurtbereidingen zowel bij het proeven als voor de bereiding zoeten; door de suiker
aan de melk toe te voegen tegelijkertijd met de fermenten/gist en deze goed te mengen met een
vork tot de suiker oplost.
25
FR
NL
DE
Bereiding van yoghurt
Het mengsel voorbereiden
• U heeft volle melk of ferment nodig (ingrediëntkeuze).
• Als u yoghurt hebt gekozen als ferment: om een goed mengsel te krijgen,
klopt u de yoghurt zachtjes los met een vork of een garde en voegt u wat
melk toe om een glad kaasmengsel te krijgen. Voeg vervolgens de rest
van de melk toe en blijf goed mengen.
• Verdeel de bereiding over de potjes met de bij het apparaat
meegeleverde maatschep
- fig.5.
Voor 6 potjes: 750 ml melk of ferment, uw keuze.
Voor 12 potjes: 1,5 L melk of ferment, uw keuze.
Opmerking:
Als u niet alle potjes tegelijk wilt gebruiken, moet u de stoomgaatjes
die niet gebruikt worden afsluiten met een leeg potje voor het
apparaat met 6 potjes of met de deksels van de potjes voor het
apparaat met 12 potjes – fig. 6. Dit beïnvloedt de fermenteertijd van
de yoghurt niet.
Aantal bakjes Hoeveelheid melk Ferment
6 750 ml
1 bakje yoghurt of 1 zakje
oplosbare ferment
12 1,5 l
1 bakje yoghurt of 1 zakje
oplosbare ferment
26
Inschakelen van het apparaat
• Giet geen water in de kuip
- fig.7.
• Plaats de steun op de basis van het apparaat
- fig.8.
De potjes moeten opgehangen zijn
- fig.9.
• Hang de gevulde potjes zonder deksel op aan de ophangsteunen
- fig.10.
• Sluit het apparaat af met het deksel
- fig.11.
• Schakel het apparaat in.
• Druk één keer op om het programma “yoghurt
1
” te selecteren.
• De tijd bijstellen met de toetsen + en –.
• Bevestigen met de toets .
• De cyclus begint
- fig.12.
• Als u iets langer op drukt, onderbreekt u het bereidingsproces en keert u terug naar de
programmakeuze.
fig 12
fig.12
Fermentatietijd
• Uw yoghurt heeft een fermenteertijd van 6 tot 12 uur nodig, afhankelijk
van de basisingrediënten en het gewenste resultaat.
6h 7h 8h 9h 10h 11h 12h
Vloeibaar Stevig
Zacht Zuur
27
FR
NL
DE
Einde van de cyclus en afkoelen
• Een geluidssignaal geeft aan dat de cyclus klaar is. Om het
geluidssignaal uit te schakelen, drukt u op . Door de toets lang
ingedrukt te houden, keert u terug naar het menu. Het is mogelijk om de
tijd te wijzigen door op de toetsen + of en te bevestigen door op de
toets te drukken.
• Aan het eind van de bereiding plaats u de deksels op de potjes
- fig.13
en plaatst u de yoghurtpotjes minimaal 4 uur in de koelkast zodat ze
goed stevig worden.
Bewaren
• De houdbaarheidstijd van de natuurlijke yoghurt in de koelkast is maximaal 7 dagen. Andere
types yoghurt moeten sneller geconsumeerd worden.
28
Bereiding van kwark of petits Délices
(romige kwark)
Het mengsel voorbereiden
Dit basismengsel geldt voor de 2 types van kaasbereidingen.
• U heeft volle melk of verse kwark nodig.
• Om een goed mengsel te verkrijgen klopt u de kwark zachtjes met
behulp van een vork of lepel met een beetje melk zodat u een mooie
gladde massa verkrijgt. Voeg vervolgens de rest van de melk toe, stop
tussendoor niet met mengen.
• Voeg het stremsel of de citroensap toe.
• Zet de uitlekbakjes in de glazen potjes en zorg ervoor dat ze goed naar
beneden gedrukt zijn
- fig.14.
• Vul de glazen potjes met behulp van de maatbeker die bij het apparaat
geleverd is
- fig.15
, laat de lipjes vrij zodat u de uitlekbakjes eruit kunt
halen.
Voor 6 potjes: 750 ml melk, 100 gr verse kwark, 4 druppels stremsel of
een eetlepel citroensap.
Voor 12 potjes: 1,5 L melk, 100 gr verse kwark, 6 druppels stremsel of een
eetlepel citroen.
Opmerking:
Als u niet alle potjes tegelijk wilt gebruiken, moet u de
stoomgaatjes die niet gebruikt worden afsluiten met een leeg potje
voor het apparaat met 6 potjes of met de deksels van de potjes voor
het apparaat met 12 potjes - fig.16. Dit beïnvloedt de
fermenteertijd van de yoghurt niet.
Aantal
bakjes
Hoeveelheid
melk
Hoeveelheid
verse kwark
Stremsel OF citroensap
6 750 ml 100 g 4 druppels 1 eetlepel
12 1,5 l 100 g 6 druppels 1 eetlepel
29
FR
NL
DE
Inschakelen van het apparaat
• Giet geen water in de kuip
- fig.7.
• Plaats de steun op de basis van het apparaat
- fig.8.
De potjes moeten opgehangen zijn
- fig.17.
• Hang de gevulde potjes zonder deksel op aan de ophangsteunen
- fig.18.
• Sluit het apparaat af met het deksel
- fig.19.
• Schakel het apparaat in.
• Druk één keer op om het programma “kwark”
2
te selecteren.
• Bevestig het programma met de toets .
• De tijd bijstellen met de toetsen + en –.
• Bevestigen met de toets .
• De cyclus begint
- fig.20.
• Als u iets langer op drukt, onderbreekt u het bereidingsproces en keert u terug naar de
programmakeuze.
Fermentatietijd
• Afhankelijk van wat u heeft gemaakt (kwark of petits Délices) en het
gekozen recept, zal de fermentatietijd variëren van 12 tot 24 uur.
Vloeibaar Stevig
Zacht Zuur
12h 13h 15h
16h
17h 18h 19h 20h 21h 22h 23h14h
24h
fig 12
fig.20
30
Einde van de bereiding
• Een geluidssignaal geeft aan dat de cyclus klaar is. Om het
geluidssignaal uit te schakelen, drukt u op . Door de toets lang
ingedrukt te houden, keert u terug naar het menu. Het is mogelijk om de
tijd te wijzigen door op de toetsen + of en te bevestigen door op de
toets . te drukken.
Uitlekken, opbergen en koelen
van de bereidingen
a) Kwark
• Haal, aan het eind van de bereiding, het uitlekbakje omhoog m.b.v. de lipjes, en draai het 90°
in het glazen bakje zodat hij in de uitlekpositie staat
- fig.21-22
. Laat het 15 minuten uitlekken
en verwijder vervolgens de melkwei*.
• Zet de uitlekbakjes weer goed omlaag in de glazen potjes en plaats het deksel erop
- fig.23.
Zet de kwark minimaal 4 uur in de koelkast zodat ze goed gevormd zijn.
• Roer de kwark goed door voordat u het opdient.
* Wanneer u kaasproducten bereidt, wordt de vloeistof lactoserum (melkwei) gevormd. Deze vloeistof die u meer
of minder afgiet naargelang u een meer of minder droge bereiding wenst, is niet schadelijk voor uw gezondheid.
Ze bevat zelfs veel mineralen.
Uitlektijd (vers)
Giet de
melkwei
regelmatig af
Zeer nat
Nat Droog
31
FR
NL
DE
b) Petits délices (romige kwark)
• Aan het eind van de bereiding haalt u de uitlekbakjes eruit m.b.v. de
lipjes, draai het vervolgens 90° in het glazen potje zodat het uit kan
lekken
- fig.21-22
. Plaats de deksel weer en zet de glazen potjes in de
koelkast.
• Laat de petits Délices (romige kwark) gemiddeld 12 uur in de koelkast
uitdruipen.
• De uitlektijd is afhankelijk van het gewenste resultaat (vochtig,
halfdroog of droog). Voor een droger resultaat dient u het vocht dat zich
op de bodem van het glazen potje vormt, regelmatig te verwijderen.
Zet het vervolgens weer in de uitlekpositie.
• Doe de kaas in een slakom en meng met een vloeibare room
• Herverdeel het mengsel in de vooraf schoongemaakte potjes en bewaar
het op een koele plek.
• Als u een stevige substantie wilt hebben, verleng het uitlekproces dan
iets.
Bewaren
• De kaasbereidingen worden koel bewaard en moeten uiterlijk binnen
7 dagen worden geconsumeerd.
32
Inschakelen van het apparaat
• Vul de basis van het apparaat met water tot aan de markering MAX.
- fig.24.
• Plaats de steun op het apparaat
- fig.25.
De potjes moeten opgehangen worden
- fig.9.
Opmerking:
Als u niet alle potjes tegelijk wilt gebruiken, moet u de
stoomgaatjes die niet gebruikt worden afsluiten met een leeg potje
voor het apparaat met 6 potjes of met de deksels van de potjes voor
het apparaat met 12 potjes - fig.6. Dit beïnvloedt de fermenteertijd
van de yoghurt niet.
• Hang de potjes op de steun op, mét de bereiding maar zonder de deksels
- fig.10.
• Sluit het product opnieuw af met het deksel
- fig.11.
• Schakel het apparaat in.
• Kies het programma “Melkdesserts”
3
door op de toets te drukken.
• Bevestig het programma met de toets .
• Selecteer de bereidingstijd van het recept met de knoppen + en –.
• Bevestig met de knop .
• De cyclus begint
- fig.26.
• Als u iets langer op drukt, onderbreekt u het bereidingsproces en keert u terug naar de
programmakeuze.
Opmerking:
Tijdens het koken, kunt u de tijd aanpassen met de + en
. Na een paar seconden wordt
de nieuwe tijd automatisch geregistreerd.
Melkdesserts (programma 3)
In het bij het apparaat meegeleverde receptenboekje vindt u verschillende melkdesserts.
fig.26
33
FR
NL
DE
Einde van de cyclus en afkoelen
• Een geluidssignaal geeft aan dat de cyclus klaar is. Om het geluidssignaal uit te schakelen,
drukt u op . Door de toets lang ingedrukt te houden, keert u terug naar het menu. Het is
mogelijk om de tijd te wijzigen door op de toetsen + of – en te bevestigen door op de toets
te drukken.
• De warme bereiding niet in de koelkast plaatsen. Raadpleeg het recept voor informatie over de
bewaartijd van de bereiding.
Bewaring
• De melkdesserts moeten koel worden bewaard en moeten zo snel
mogelijk na de bereiding worden geconsumeerd.
Entretien
• Haal voor het reinigen van het apparaat altijd de stekker uit het
stopcontact
- fig.27.
• De behuizing van het apparaat nooit in water dompelen. Reinigen met
een vochtige doek en een warm sopje. Zorgvuldig afspoelen en
afdrogen.
• Maak de glazen potjes, de deksels, de uitlekbakjes en de maatbeker
schoon met warm water en afwasmiddel of zet het in de
vaatwasmachine
- fig.28.
• Het onderstel en de deksel van het apparaat dienen schoongemaakt te
worden met warm water en afwasmiddel.
• Om de binnenkant van de kuip te reinigen, volstaat het om deze met een
spons af te nemen – gebruik hierbij niet de schuurkant aangezien dit het
apparaat kan beschadigen. Geen schurende reinigingsmiddelen
gebruiken. De behuizing van het apparaat nooit in water dompelen.
• Om de binnenkant van de kuip te ontkalken, vult u de kuip tot aan het
MAX niveau met witte azijn. Een uur laten inwerken en daarna
omspoelen met schoon leidingwater.
Belangrijk:
Vele melkdesserts worden bereid met eieren. Om elk risico te vermijden, dient u verse
eieren te gebruiken voor deze recepten.
34
Vragen/antwoorden
• Welke melk raadt u aan om goede yoghurt te bereiden?
Om goede yoghurt te bereiden raden wij aan volle UHT-melk te gebruiken.
• Ik heb alleen maar halfvolle melk, kan ik deze ook gebruiken?
Ja, u kunt halfvolle melk gebruiken, uw yoghurt wordt dan alleen
vloeibaarder. Voor meer stevigheid kunt u het equivalent van een potje
volle melk in poedervorm aan uw bereiding toevoegen.
• Welk ferment moet ik gebruiken?
Wat betreft ferment kunt u een commerciële yoghurt gebruiken, uw
zelfgemaakt yoghurt of een oplosbare ferment gebruiken.
Moet ik de yoghurt in de koelkast zetten direct na het verwarmingsproces?
Dat is niet verplicht. Als u de bereiding ’s nachts uitvoert, kunt u wachten
tot u opstaat en ze dan in de koelkast zetten. U hoeft niet aanwezig te zijn
als het proces beëindigd is.
• Er zit soms wat condens op het deksel, wat moet ik doen?
Dat is normaal. Als er veel condens aanwezig is aan het eind van de
bereiding, tilt u het deksel op zonder hem te hellen en plaatst u hem in de
gootsteen. Zo voorkomt u dat er druppels water in uw yoghurt vallen.
• Moet ik echt alle potjes vullen?
Nee. Als u niet alle potjes wilt gebruiken, sluit u de niet-gebruikte ruimtes af
met de deksels van de potjes.
• Moet ik de suiker ervoor of erna toevoegen?
U kunt de suiker tegelijkertijd met de ferment toevoegen. U kunt ook vóór
consumptie suiker, honing, vanillesuiker of siroop toevoegen.
35
FR
NL
DE
Een tip voor het bereiden van yoghurt
Voor stevige en homogene yoghurt moeten alle toegevoegde ingrediënten
op kamertemperatuur zijn.
• Ik hou erg van yoghurt met fruit. Kan ik vers fruit toevoegen?
Het zuur van rauw fruit kan uw yoghurt doen schiften, daarom raden wij
aan om fruit in de vorm van jam, puree of gekookt fruit toe te voegen.
U kunt ook vers fruit toevoegen op het moment van consumptie.
• Kan ik 2 smaken/recepten tegelijkertijd maken?
Het is mogelijk om meerdere recepten tegelijkertijd te maken, u moet dan
wel hetzelfde programma en dezelfde bereidingstijd gebruiken.
• Hoe krijg ik een stevigere yoghurt?
De stevigheid van uw yoghurt hangt af van 3 punten: type gebruikte melk,
fermenteertijd en het ferment. Voor stevige yoghurt raden wij volle melk
aan, of u kunt volle melk in poedervorm toevoegen. Gebruik commerciële
yoghurt met een houdbaarheidsdatum die zo ver mogelijk verwijderd is bij
wijze van ferment. Des te langer u het laat fermenteren, des te steviger uw
yoghurt wordt.
• Moet ik mijn bereiding maken met koemelk?
Het is mogelijk om melk van een andere origine te gebruiken (geit, schaap)
of plantaardig (soja). Deze leveren echter wel vloeibaardere bereidingen op
dan volle koemelk.
• Hoelang kan ik mijn yoghurt thuis bewaren?
De houdbaarheidstijd van yoghurt en kwark in de koelkast is maximaal
7 dagen. Melkdesserts moeten erg snel na bereiding geconsumeerd
worden.
• Kan ik extra potjes kopen?
U kunt een set van 6 extra potjes verkrijgen via de website
www.accessoires.home-and-cook.nl
36
PROBLEMEN MOGELIJKE OORZAKEN OPLOSSING
Te vloeibare
yoghurt/kaasbereidingen.
• Het gebruik van halfvolle melk
zonder toevoeging van
melkpoeder (alleen de
gebruikte melk is niet zo rijk
aan proteïnen).
• Voeg 1 yoghurtpotje melkpoeder toe
(2 bij magere melk) of gebruik volle
melk.
• Verplaatsing, schokken of
trillingen van het apparaat
tijdens de fermentatiecyclus.
• Het apparaat niet verplaatsen als
het ingeschakeld is.
• Het apparaat niet op een koelkast
plaatsen.
• Het ferment/de gist is niet
langer actief.
• Verander van ferment/gist of probeer
een ander merk yoghurt/verse kwark.
• Controleer de uiterste gebruiksdatum
van uw ferment/gist of van de
yoghurt/verse kwark.
• Gebruik verse kwark uit de
winkel die thermisch werd
behandeld.
Deze bevatten dus heel weinig
actieve fermenten.
• Gebruik 1 pot verse kwark als
ferment/gist.
• Het apparaat is tijdens de
cyclus geopend geweest.
• De potjes niet uit het apparaat
halen en het apparaat niet openen
voor het einde van de cyclus
(ca. 8 uur).
• Plaats het apparaat niet in
luchtstromen als het aanstaat.
• Te korte fermentatietijd.
• Verhoog de fermentatietijd met de
tijdschakelaar.
• Fruit toevoegen aan yoghurt.
• Vergeet niet om het fruit te koken,
of bij voorkeur compotes of jam
gebruiken (op kamertemperatuur).
Het rauwe fruit geeft zure
bestanddelen af die verhinderen dat
de yoghurt zich goed kan vormen.
U kunt ook vers fruit toevoegen op
het moment van consumptie.
Te vloeibare
yoghurt/kaasbereidingen.
• De potjes zijn niet goed
schoongemaakt/afgespoeld
(met de hand afwassen of in de
vaatwasser).
• Voordat u uw bereiding in de potjes
giet, controleren of er geen sporen
van afwasmiddel, reinigingsproduct
of vuilresten zijn aan de binnenkant
van de potjes.
Te zure yoghurt. • Te lange fermentatietijd.
• Verkort de fermenteertijd de
volgende keer.
Er heeft zich een
transparante vloeistof
(serum genaamd) gevormd
op het oppervlak of aan de
kanten van de yoghurt na
de fermentatie.
• Te hoge fermentatie.
• Verminder de fermentatietijd en/of
poedermelk toevoegen.
Mijn bereiding is te zuur of
smaakt te veel naar citroen.
• Teveel stremsel of citroensap.
• Pas de hoeveelheid stremsel of
citroensap aan zodat de bereiding
even stevig blijft maar u een betere
smaak krijgt.
Problemen oplossen
Problemen met de resultaten
37
FR
NL
DE
Wilt u extra potjes kopen? Ga dan naar
www.accessoires.home-and-cook.nl
Problemen bij de werking
PROBLEMEN MOGELIJKE OORZAKEN OPLOSSING
Het apparaat werkt niet. • Aansluiting.
• Controleer altijd eerst de
aansluiting van het apparaat.
Het apparaat is goed
aangesloten maar werkt niet.
• Technisch probleem.
• Wendt u tot uw verkoper of
een erkend SEB
servicecentrum.
De bereidingen in mijn middelste
potjes zijn mislukt.
• U heeft de steun van de potjes
verkeerd om erop gezet.
• Plaats de steun op de plek om
de potjes op te hangen.
Melkdesserts bereiden
(prog. 3). Het apparaat is
ingeschakeld en het pictogram
heeft geknipperd waarbij het
apparaat een onderbroken
piepgeluid maakt.
• Er is geen water (meer) in de
basis van het apparaat.
• Schakel het apparaat uit en
voeg water toe in de basis
conform de gebruiksaanwijzing.
Na 2 à 3 minuten wachten,
kunt u weer verder gaan met
de voorbereiding.
Het apparaat is uitgeschakeld
nadat het een geluid liet horen
tijdens de cyclus.
• Er is geen water meer in de
basis van het apparaat.
• Neem met een (hand)doek of
keukenhandschoen de
handgrepen vast zodat u uw
apparaat voorzichtig kunt
openen en water toevoegen.
Er ontsnapt veel stoom uit het
apparaat.
• De steun van de potjes of het
deksel van het apparaat zitten
niet op hun plaats.
• Plaats de steun of het deksel
terug in de juiste positie.
De bereidingen lukken niet goed. • Slechte programmakeuze.
• Controleer of u het correcte
programma hebt gekozen
volgens de gewenste
bereidingen.
Ik heb het verkeerde programma
gekozen.
• Houdt de toets ingedrukt om
terug te keren naar het
hoofdmenu.

Documenttranscriptie

Veiligheidsvoorschriften Lees voor het eerste gebruik van het apparaat de gebruiksaanwijzing aandachtig door en bewaar deze voor later gebruik: gebruik dat niet in overeenstemming is met de gebruiksaanwijzing ontslaat SEB van elke aansprakelijkheid. • Dit apparaat voldoet voor uw veiligheid aan de toepasselijke normen en reglementeringen (Richtlijnen laagspanning, elektromagnetische compatibiliteit, materialen die in contact komen met voedsel, milieu, …). • Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere personen indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat stellen dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken, tenzij ze van tevoren instructies hebben ontvangen betreffende het gebruik van dit apparaat door een verantwoordelijke persoon. • Houd toezicht op kinderen zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen. • Controleer of de spanning van uw apparaat overeenstemt met de spanning van uw elektrische installatie. Elke verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig. • Uw apparaat is uitsluitend ontworpen voor huishoudelijk gebruik. Het apparaat is niet ontworpen voor gebruik in de volgende gevallen die niet onder de garantie vallen: - in kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren en andere arbeidsomgevingen, - op boerderijen, - door gasten van hotels, motels of andere verblijfsvormen, - in bed & breakfast locaties. • Haal de stekker uit het stopcontact zodra u het niet meer gebruikt en als u het gaat reinigen. • Gebruik uw apparaat niet als het niet correct functioneert of als het beschadigd is geraakt. Wendt u zich tot een erkend SEB servicecentrum (zie lijst in het serviceboekje). • Het apparaat niet in de buurt van een warmtebron of in een oven plaatsen vanwege het risico op ernstige defecten. • Alle werkzaamheden, anders dan het reinigen en het gebruikelijke onderhoud door de consument, moeten door een erkend SEB servicecentrum worden uitgevoerd. • Leg het apparaat, het snoer of de stekker nooit in water of in een andere vloeistof. • Laat het snoer nooit binnen handbereik van kinderen hangen. • Steek de stekker in een geaard stopcontact. Als u een verlengsnoer wenst te gebruiken, controleer dan of het stopcontact geaard is. • Het snoer mag nooit in de buurt komen of in contact komen met de warme delen van uw apparaat noch in de buurt van een warmtebron of scherpe hoek worden geplaatst. • Gebruik het apparaat niet als het snoer of de stekker beschadigd is. Om ieder risico te voorkomen, dient u ze te laten vervangen door een erkend SEB servicecentrum (zie lijst in het serviceboekje). • Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken van de op het apparaat afgestemde SEB-accessoires en -onderdelen. • Alle apparaten worden aan een strenge kwaliteitscontrole onderworpen. Er zijn praktische gebruikstesten uitgevoerd op willekeurig gekozen apparaten, dit verklaart eventuele sporen van gebruik. Wees vriendelijk voor het milieu ! i Uw apparaat bevat materialen die geschikt zijn voor hergebruik. ‹ Lever uw apparaat in bij een milieuvriendelijk verzamelpunt of bij onze technische dienst. 20 Beschrijving 1 2 3 Deksel van het apparaat Stoomgaten Deksels van de glazen potjes 1 of 3 kleuren, naar gelang model 4 Uitlekbakjes 5 Lipjes van de uitlekbakjes 6 Glazen potjes 7 Steun potjes 8 Waterreservoir voor melkdesserts 9 Basis 10 Maatschep Bedieningspaneel 11 LCD-display a Weergave resterende tijd b Weergave actieve cyclus c Weergave van het programma yoghurt of het programma kwark 2 12 13 14 15 of het programma melkdesserts Knop “OK” “menu” toets Tijdsregeling - toets – Tijdsregeling - toets + FR 1 3 NL DE Aanbevelingen Voor het eerste gebruik • Verwijder het verpakkingsmateriaal, stickers of verschillende accessoires zowel aan de binnen- als de buitenkant van het apparaat - fig.1. • Maak de potjes, de deksels, de uitlekbakjes, de steun, de deksel en de maatschep schoon met warm water en zeep. De binnenkant van de kuip kunt u simpelweg reinigen met een sponsje – let op dat u niet de schuurkant gebruikt, deze beschadigt het apparaat. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen. Dompel het apparaat nooit onder in water. Tijdens het gebruik • De deksel bevat gaatjes voor de stoomuitlaat. Om alle risico’s op brandwonden tijdens de stand “dessert” te voorkomen, moet u uw handen niet boven deze gaatjes houden. - fig.2. • Verplaats het apparaat niet als het in werking is en open absoluut het deksel niet. Plaats het apparaat niet op plekken die onderworpen zijn aan trillingen (bijvoorbeeld op een koelkast), of waar veel tocht is. Door deze aanbevelingen in acht te nemen, kunnen uw bereidingen een succes worden. Einde van de cyclus • Na het gebruik van de dessertfunctie: Om elk risico op brandwonden te vermijden, schakelt u het apparaat uit en wacht u even voordat u het deksel opent en de steun verplaatst. Om de steun met de potjes te verplaatsen, gebruikt u een keukenhandschoen of een doek - fig.3. De potjes niet met de blote hand weghalen of aanraken aan het einde van stoomcyclus. 21 • Op het einde van de bereidingstijd kan zich condens vormen op het deksel. Indien dit het geval is, verwijdert u het deksel horizontaal en plaatst u het omgekeerd in de gootsteen. Zo vermijdt u dat het water in uw bereidingen terechtkomt - fig.4a-b. • Plaats de glazen potjes nooit in de koelkast, vriezer of magnetron. Gebruik geen brander. • Giet geen zeer warme vloeistof in de glazen bakjes. • Nadat de onderkant weer afgekoeld is, kunt u het overtollige water verwijderen met behulp van een spons. Hier volgen enkele richtlijnen om van uw bereidingen altijd een succes te maken. 22 Yoghurt en kwark (programma 1) (programma 2) FR Het geheim is een zachte warmte en lange fermentatie! Door langdurig op een geschikte temperatuur en gedurende een bepaalde tijd de bereiding te verwarmen en te steriliseren, wordt de bereiding omgezet in yoghurt of in kwark. NL DE Keuze van de ingrediënten Melk Welke melk gebruiken? Al onze recepten (tenzij anders vermeld) zijn op basis van koemelk. U kunt tevens plantaardige melk gebruiken, zoals bijvoorbeeld sojamelk, schapenof geitenmelk. De stevigheid van de yoghurt zal echter verschillen naargelang de gebruikte melk. Van “rauwe melk” tot houdbare melk, de hieronder beschreven soorten melk zijn allemaal geschikt voor uw apparaat: Vloeibaar Stevig Halfvolle melk Volle melk Rauwe melk Kies bij voorkeur voor volle UHT melk met lange houdbaarheid. Zowel rauwe melk (vers) als gepasteuriseerde melk moeten worden gekookt en de vellen dienen te worden verwijderd. • gesteriliseerde melk met lange houdbaarheid: deze volle UHT melk stelt u in staat om de stevigste yoghurt te bereiden. Als u halfvolle melk gebruikt, krijgt u minder stevige yoghurt. Het is echter wel mogelijk om halfvolle melk te gebruiken als u 1 tot 2 potjes poedermelk toevoegt. • gepasteuriseerde melk: Deze melk produceert een romigere yoghurt met een klein velletje op de bovenkant. • rauwe melk (hoevemelk): u moet deze melk zeker laten koken. Het is zelfs aangeraden om deze melk langer dan gebruikelijk te laten koken. Het is in feite zelfs gevaarlijk om deze melk te gebruiken zonder ze te koken. Vervolgens laat u de melk afkoelen voordat u ze in uw apparaat gaat gebruiken. Het wordt afgeraden om yoghurt op basis van rauwe melk opnieuw te gebruiken om yoghurt te maken. • poedermelk: met poedermelk krijgt u zeer smeuiïge yoghurt. Volg de fabrikantvoorschriften vermeld op de doos. 23 Het fermenteren Als u de melk hebt laten opwarmen, wacht dan tot deze terug op kamertemperatuur is voordat u de gist/het ferment toevoegt. a) Voor yoghurt Kunt u kiezen tussen: - op basis van 1 potje natuuryoghurt uit de winkel met een zo lang mogelijke houdbaarheidsdatum; uw yoghurt zal dan de meest actieve fermenten bevatten om een stevigere yoghurt te bereiden. - op basis van gevriesdroogde gist. Neem in dit geval de aanbevolen activatietijd in acht zoals vermeld op de gebruiksaanwijzing. U vindt dit soort gist terug in supermarkten, bij apothekers en in bepaalde natuurvoeding- en reformwinkels. Bij een te grote warmte kunnen de eigenschappen - op basis van een yoghurt die u zelf hebt gemaakt – dit moet een natuuryoghurt zijn en recent gemaakt. Dit wordt ook wel overenting van het genoemd. Na meer dan 5 overentingen wordt de gebruikte yoghurt ferment/de gist armer aan actieve fermenten en loopt u het risico om een minder stevig verloren gaan. resultaat te krijgen. Op dat moment is het dus zaak om opnieuw een in de handel verkrijgbare yoghurt of gevriesdroogde gist te kopen. b) Voor de andere kaasbereidingen: kwark en petits Délices (romige kwark) • Fermentatie: gebruik alleen verse kwark om uw bereiding te bereiden. • Stremsel: om kaasbereidingen te maken, moet u enkele druppels stremsel toevoegen (deze zijn beschikbaar in de apotheek of gespecialiseerde natuurvoedingszaken). Trucje: u kunt het stremsel vervangen met 1 eetlepel citroensap. Wanneer suiker toevoegen? Voor uw yoghurt- en kaasbereidingen: U kunt uw yoghurtbereidingen zowel bij het proeven als voor de bereiding zoeten; door de suiker aan de melk toe te voegen tegelijkertijd met de fermenten/gist en deze goed te mengen met een vork tot de suiker oplost. 24 Bereiding van yoghurt Het mengsel voorbereiden FR • U heeft volle melk of ferment nodig (ingrediëntkeuze). • Als u yoghurt hebt gekozen als ferment: om een goed mengsel te krijgen, klopt u de yoghurt zachtjes los met een vork of een garde en voegt u wat melk toe om een glad kaasmengsel te krijgen. Voeg vervolgens de rest van de melk toe en blijf goed mengen. NL DE • Verdeel de bereiding over de potjes met de bij het apparaat meegeleverde maatschep - fig.5. Voor 6 potjes: 750 ml melk of ferment, uw keuze. Voor 12 potjes: 1,5 L melk of ferment, uw keuze. Aantal bakjes Hoeveelheid melk 6 750 ml 12 1,5 l Ferment 1 bakje yoghurt of 1 zakje oplosbare ferment 1 bakje yoghurt of 1 zakje oplosbare ferment Opmerking: Als u niet alle potjes tegelijk wilt gebruiken, moet u de stoomgaatjes die niet gebruikt worden afsluiten met een leeg potje voor het apparaat met 6 potjes of met de deksels van de potjes voor het apparaat met 12 potjes – fig. 6. Dit beïnvloedt de fermenteertijd van de yoghurt niet. 25 Inschakelen van het apparaat • Giet geen water in de kuip - fig.7. • Plaats de steun op de basis van het apparaat - fig.8. De potjes moeten opgehangen zijn - fig.9. • Hang de gevulde potjes zonder deksel op aan de ophangsteunen - fig.10. • Sluit het apparaat af met het deksel - fig.11. • Schakel het apparaat in. • Druk één keer op om het programma “yoghurt 1” te selecteren. • De tijd bijstellen met de toetsen + en –. • Bevestigen met de toets . • De cyclus begint - fig.12. • Als u iets langer op drukt, onderbreekt u het bereidingsproces en keert u terug naar de programmakeuze. fig.12 fig 12 Fermentatietijd • Uw yoghurt heeft een fermenteertijd van 6 tot 12 uur nodig, afhankelijk van de basisingrediënten en het gewenste resultaat. Vloeibaar Zacht 6h 26 Stevig Zuur 7h 8h 9h 10h 11h 12h Einde van de cyclus en afkoelen • Een geluidssignaal geeft aan dat de cyclus klaar is. Om het geluidssignaal uit te schakelen, drukt u op . Door de toets lang ingedrukt te houden, keert u terug naar het menu. Het is mogelijk om de tijd te wijzigen door op de toetsen + of – en te bevestigen door op de toets te drukken. • Aan het eind van de bereiding plaats u de deksels op de potjes - fig.13 en plaatst u de yoghurtpotjes minimaal 4 uur in de koelkast zodat ze goed stevig worden. FR NL DE Bewaren • De houdbaarheidstijd van de natuurlijke yoghurt in de koelkast is maximaal 7 dagen. Andere types yoghurt moeten sneller geconsumeerd worden. 27 Bereiding van kwark of petits Délices (romige kwark) Het mengsel voorbereiden Dit basismengsel geldt voor de 2 types van kaasbereidingen. • U heeft volle melk of verse kwark nodig. • Om een goed mengsel te verkrijgen klopt u de kwark zachtjes met behulp van een vork of lepel met een beetje melk zodat u een mooie gladde massa verkrijgt. Voeg vervolgens de rest van de melk toe, stop tussendoor niet met mengen. • Voeg het stremsel of de citroensap toe. • Zet de uitlekbakjes in de glazen potjes en zorg ervoor dat ze goed naar beneden gedrukt zijn - fig.14. • Vul de glazen potjes met behulp van de maatbeker die bij het apparaat geleverd is - fig.15, laat de lipjes vrij zodat u de uitlekbakjes eruit kunt halen. Voor 6 potjes: 750 ml melk, 100 gr verse kwark, 4 druppels stremsel of een eetlepel citroensap. Voor 12 potjes: 1,5 L melk, 100 gr verse kwark, 6 druppels stremsel of een eetlepel citroen. Aantal bakjes Hoeveelheid melk Hoeveelheid verse kwark 6 750 ml 100 g 4 druppels 1 eetlepel 12 1,5 l 100 g 6 druppels 1 eetlepel Stremsel OF citroensap Opmerking: Als u niet alle potjes tegelijk wilt gebruiken, moet u de stoomgaatjes die niet gebruikt worden afsluiten met een leeg potje voor het apparaat met 6 potjes of met de deksels van de potjes voor het apparaat met 12 potjes - fig.16. Dit beïnvloedt de fermenteertijd van de yoghurt niet. 28 Inschakelen van het apparaat FR • Giet geen water in de kuip - fig.7. • Plaats de steun op de basis van het apparaat - fig.8. De potjes moeten opgehangen zijn - fig.17. • Hang de gevulde potjes zonder deksel op aan de ophangsteunen - fig.18. • Sluit het apparaat af met het deksel - fig.19. • Schakel het apparaat in. • Druk één keer op om het programma “kwark” 2 te selecteren. • Bevestig het programma met de toets . • De tijd bijstellen met de toetsen + en –. • Bevestigen met de toets . • De cyclus begint - fig.20. • Als u iets langer op drukt, onderbreekt u het bereidingsproces en keert u terug naar de programmakeuze. NL DE fig.20 fig 12 Fermentatietijd • Afhankelijk van wat u heeft gemaakt (kwark of petits Délices) en het gekozen recept, zal de fermentatietijd variëren van 12 tot 24 uur. Vloeibaar Zacht 12h Stevig Zuur 13h 14h 15h 16h 17h 18h 19h 20h 21h 22h 23h 24h 29 Einde van de bereiding • Een geluidssignaal geeft aan dat de cyclus klaar is. Om het geluidssignaal uit te schakelen, drukt u op . Door de toets lang ingedrukt te houden, keert u terug naar het menu. Het is mogelijk om de tijd te wijzigen door op de toetsen + of – en te bevestigen door op de toets . te drukken. Uitlekken, opbergen en koelen van de bereidingen a) Kwark • Haal, aan het eind van de bereiding, het uitlekbakje omhoog m.b.v. de lipjes, en draai het 90° in het glazen bakje zodat hij in de uitlekpositie staat - fig.21-22. Laat het 15 minuten uitlekken en verwijder vervolgens de melkwei*. • Zet de uitlekbakjes weer goed omlaag in de glazen potjes en plaats het deksel erop - fig.23. Zet de kwark minimaal 4 uur in de koelkast zodat ze goed gevormd zijn. • Roer de kwark goed door voordat u het opdient. Zeer nat Nat Uitlektijd (vers) Droog Giet de melkwei regelmatig af * Wanneer u kaasproducten bereidt, wordt de vloeistof lactoserum (melkwei) gevormd. Deze vloeistof die u meer of minder afgiet naargelang u een meer of minder droge bereiding wenst, is niet schadelijk voor uw gezondheid. Ze bevat zelfs veel mineralen. 30 b) Petits délices (romige kwark) • Aan het eind van de bereiding haalt u de uitlekbakjes eruit m.b.v. de lipjes, draai het vervolgens 90° in het glazen potje zodat het uit kan lekken - fig.21-22. Plaats de deksel weer en zet de glazen potjes in de koelkast. • Laat de petits Délices (romige kwark) gemiddeld 12 uur in de koelkast uitdruipen. FR NL DE • De uitlektijd is afhankelijk van het gewenste resultaat (vochtig, halfdroog of droog). Voor een droger resultaat dient u het vocht dat zich op de bodem van het glazen potje vormt, regelmatig te verwijderen. Zet het vervolgens weer in de uitlekpositie. • Doe de kaas in een slakom en meng met een vloeibare room • Herverdeel het mengsel in de vooraf schoongemaakte potjes en bewaar het op een koele plek. • Als u een stevige substantie wilt hebben, verleng het uitlekproces dan iets. Bewaren • De kaasbereidingen worden koel bewaard en moeten uiterlijk binnen 7 dagen worden geconsumeerd. 31 Melkdesserts (programma 3) In het bij het apparaat meegeleverde receptenboekje vindt u verschillende melkdesserts. Inschakelen van het apparaat • Vul de basis van het apparaat met water tot aan de markering MAX. - fig.24. • Plaats de steun op het apparaat - fig.25. De potjes moeten opgehangen worden - fig.9. Opmerking: Als u niet alle potjes tegelijk wilt gebruiken, moet u de stoomgaatjes die niet gebruikt worden afsluiten met een leeg potje voor het apparaat met 6 potjes of met de deksels van de potjes voor het apparaat met 12 potjes - fig.6. Dit beïnvloedt de fermenteertijd van de yoghurt niet. • Hang de potjes op de steun op, mét de bereiding maar zonder de deksels - fig.10. • Sluit het product opnieuw af met het deksel - fig.11. • Schakel het apparaat in. • Kies het programma “Melkdesserts” 3 door op de toets te drukken. • Bevestig het programma met de toets . • Selecteer de bereidingstijd van het recept met de knoppen + en –. • Bevestig met de knop . • De cyclus begint - fig.26. • Als u iets langer op drukt, onderbreekt u het bereidingsproces en keert u terug naar de programmakeuze. Opmerking: Tijdens het koken, kunt u de tijd aanpassen met de + en –. Na een paar seconden wordt de nieuwe tijd automatisch geregistreerd. 32 fig.26 Einde van de cyclus en afkoelen FR • Een geluidssignaal geeft aan dat de cyclus klaar is. Om het geluidssignaal uit te schakelen, drukt u op . Door de toets lang ingedrukt te houden, keert u terug naar het menu. Het is mogelijk om de tijd te wijzigen door op de toetsen + of – en te bevestigen door op de toets te drukken. NL • De warme bereiding niet in de koelkast plaatsen. Raadpleeg het recept voor informatie over de bewaartijd van de bereiding. DE Bewaring • De melkdesserts moeten koel worden bewaard en moeten zo snel mogelijk na de bereiding worden geconsumeerd. Belangrijk: Vele melkdesserts worden bereid met eieren. Om elk risico te vermijden, dient u verse eieren te gebruiken voor deze recepten. Entretien • Haal voor het reinigen van het apparaat altijd de stekker uit het stopcontact - fig.27. • De behuizing van het apparaat nooit in water dompelen. Reinigen met een vochtige doek en een warm sopje. Zorgvuldig afspoelen en afdrogen. • Maak de glazen potjes, de deksels, de uitlekbakjes en de maatbeker schoon met warm water en afwasmiddel of zet het in de vaatwasmachine - fig.28. • Het onderstel en de deksel van het apparaat dienen schoongemaakt te worden met warm water en afwasmiddel. • Om de binnenkant van de kuip te reinigen, volstaat het om deze met een spons af te nemen – gebruik hierbij niet de schuurkant aangezien dit het apparaat kan beschadigen. Geen schurende reinigingsmiddelen gebruiken. De behuizing van het apparaat nooit in water dompelen. • Om de binnenkant van de kuip te ontkalken, vult u de kuip tot aan het MAX niveau met witte azijn. Een uur laten inwerken en daarna omspoelen met schoon leidingwater. 33 Vragen/antwoorden • Welke melk raadt u aan om goede yoghurt te bereiden? Om goede yoghurt te bereiden raden wij aan volle UHT-melk te gebruiken. • Ik heb alleen maar halfvolle melk, kan ik deze ook gebruiken? Ja, u kunt halfvolle melk gebruiken, uw yoghurt wordt dan alleen vloeibaarder. Voor meer stevigheid kunt u het equivalent van een potje volle melk in poedervorm aan uw bereiding toevoegen. • Welk ferment moet ik gebruiken? Wat betreft ferment kunt u een commerciële yoghurt gebruiken, uw zelfgemaakt yoghurt of een oplosbare ferment gebruiken. • Moet ik de yoghurt in de koelkast zetten direct na het verwarmingsproces? Dat is niet verplicht. Als u de bereiding ’s nachts uitvoert, kunt u wachten tot u opstaat en ze dan in de koelkast zetten. U hoeft niet aanwezig te zijn als het proces beëindigd is. • Er zit soms wat condens op het deksel, wat moet ik doen? Dat is normaal. Als er veel condens aanwezig is aan het eind van de bereiding, tilt u het deksel op zonder hem te hellen en plaatst u hem in de gootsteen. Zo voorkomt u dat er druppels water in uw yoghurt vallen. • Moet ik echt alle potjes vullen? Nee. Als u niet alle potjes wilt gebruiken, sluit u de niet-gebruikte ruimtes af met de deksels van de potjes. • Moet ik de suiker ervoor of erna toevoegen? U kunt de suiker tegelijkertijd met de ferment toevoegen. U kunt ook vóór consumptie suiker, honing, vanillesuiker of siroop toevoegen. 34 • Een tip voor het bereiden van yoghurt Voor stevige en homogene yoghurt moeten alle toegevoegde ingrediënten FR op kamertemperatuur zijn. NL • Ik hou erg van yoghurt met fruit. Kan ik vers fruit toevoegen? Het zuur van rauw fruit kan uw yoghurt doen schiften, daarom raden wij DE aan om fruit in de vorm van jam, puree of gekookt fruit toe te voegen. U kunt ook vers fruit toevoegen op het moment van consumptie. • Kan ik 2 smaken/recepten tegelijkertijd maken? Het is mogelijk om meerdere recepten tegelijkertijd te maken, u moet dan wel hetzelfde programma en dezelfde bereidingstijd gebruiken. • Hoe krijg ik een stevigere yoghurt? De stevigheid van uw yoghurt hangt af van 3 punten: type gebruikte melk, fermenteertijd en het ferment. Voor stevige yoghurt raden wij volle melk aan, of u kunt volle melk in poedervorm toevoegen. Gebruik commerciële yoghurt met een houdbaarheidsdatum die zo ver mogelijk verwijderd is bij wijze van ferment. Des te langer u het laat fermenteren, des te steviger uw yoghurt wordt. • Moet ik mijn bereiding maken met koemelk? Het is mogelijk om melk van een andere origine te gebruiken (geit, schaap) of plantaardig (soja). Deze leveren echter wel vloeibaardere bereidingen op dan volle koemelk. • Hoelang kan ik mijn yoghurt thuis bewaren? De houdbaarheidstijd van yoghurt en kwark in de koelkast is maximaal 7 dagen. Melkdesserts moeten erg snel na bereiding geconsumeerd worden. • Kan ik extra potjes kopen? U kunt een set van 6 extra potjes verkrijgen via de website www.accessoires.home-and-cook.nl 35 Problemen oplossen Problemen met de resultaten PROBLEMEN OPLOSSING • Voeg 1 yoghurtpotje melkpoeder toe (2 bij magere melk) of gebruik volle melk. • Verplaatsing, schokken of trillingen van het apparaat tijdens de fermentatiecyclus. • Het apparaat niet verplaatsen als het ingeschakeld is. • Het apparaat niet op een koelkast plaatsen. • Het ferment/de gist is niet langer actief. • Verander van ferment/gist of probeer een ander merk yoghurt/verse kwark. • Controleer de uiterste gebruiksdatum van uw ferment/gist of van de yoghurt/verse kwark. • Gebruik verse kwark uit de winkel die thermisch werd behandeld. Deze bevatten dus heel weinig actieve fermenten. • Gebruik 1 pot verse kwark als ferment/gist. • Het apparaat is tijdens de cyclus geopend geweest. • De potjes niet uit het apparaat halen en het apparaat niet openen voor het einde van de cyclus (ca. 8 uur). • Plaats het apparaat niet in luchtstromen als het aanstaat. • Te korte fermentatietijd. • Verhoog de fermentatietijd met de tijdschakelaar. • Fruit toevoegen aan yoghurt. • Vergeet niet om het fruit te koken, of bij voorkeur compotes of jam gebruiken (op kamertemperatuur). Het rauwe fruit geeft zure bestanddelen af die verhinderen dat de yoghurt zich goed kan vormen. U kunt ook vers fruit toevoegen op het moment van consumptie. Te vloeibare yoghurt/kaasbereidingen. • De potjes zijn niet goed schoongemaakt/afgespoeld (met de hand afwassen of in de vaatwasser). • Voordat u uw bereiding in de potjes giet, controleren of er geen sporen van afwasmiddel, reinigingsproduct of vuilresten zijn aan de binnenkant van de potjes. Te zure yoghurt. • Te lange fermentatietijd. • Verkort de fermenteertijd de volgende keer. Er heeft zich een transparante vloeistof (serum genaamd) gevormd op het oppervlak of aan de kanten van de yoghurt na de fermentatie. • Te hoge fermentatie. • Verminder de fermentatietijd en/of poedermelk toevoegen. Mijn bereiding is te zuur of smaakt te veel naar citroen. • Teveel stremsel of citroensap. • Pas de hoeveelheid stremsel of citroensap aan zodat de bereiding even stevig blijft maar u een betere smaak krijgt. Te vloeibare yoghurt/kaasbereidingen. 36 MOGELIJKE OORZAKEN • Het gebruik van halfvolle melk zonder toevoeging van melkpoeder (alleen de gebruikte melk is niet zo rijk aan proteïnen). Problemen bij de werking PROBLEMEN MOGELIJKE OORZAKEN OPLOSSING • Aansluiting. • Controleer altijd eerst de aansluiting van het apparaat. Het apparaat is goed aangesloten maar werkt niet. • Technisch probleem. • Wendt u tot uw verkoper of een erkend SEB servicecentrum. De bereidingen in mijn middelste potjes zijn mislukt. • U heeft de steun van de potjes verkeerd om erop gezet. • Plaats de steun op de plek om de potjes op te hangen. Melkdesserts bereiden (prog. 3). Het apparaat is ingeschakeld en het pictogram heeft geknipperd waarbij het apparaat een onderbroken piepgeluid maakt. • Er is geen water (meer) in de basis van het apparaat. • Schakel het apparaat uit en voeg water toe in de basis conform de gebruiksaanwijzing. Na 2 à 3 minuten wachten, kunt u weer verder gaan met de voorbereiding. Het apparaat is uitgeschakeld nadat het een geluid liet horen tijdens de cyclus. • Er is geen water meer in de basis van het apparaat. • Neem met een (hand)doek of keukenhandschoen de handgrepen vast zodat u uw apparaat voorzichtig kunt openen en water toevoegen. Er ontsnapt veel stoom uit het apparaat. • De steun van de potjes of het deksel van het apparaat zitten niet op hun plaats. • Plaats de steun of het deksel terug in de juiste positie. De bereidingen lukken niet goed. • Slechte programmakeuze. • Controleer of u het correcte programma hebt gekozen volgens de gewenste bereidingen. Het apparaat werkt niet. Ik heb het verkeerde programma gekozen. FR NL DE • Houdt de toets ingedrukt om terug te keren naar het hoofdmenu. Wilt u extra potjes kopen? Ga dan naar www.accessoires.home-and-cook.nl 37
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

Tefal YG650126 Handleiding

Type
Handleiding

in andere talen