36
PROBLEMEN MOGELIJKE OORZAKEN OPLOSSING
Te vloeibare
yoghurt/kaasbereidingen.
• Het gebruik van halfvolle melk
zonder toevoeging van
melkpoeder (alleen de
gebruikte melk is niet zo rijk
aan proteïnen).
• Voeg 1 yoghurtpotje melkpoeder toe
(2 bij magere melk) of gebruik volle
melk.
• Verplaatsing, schokken of
trillingen van het apparaat
tijdens de fermentatiecyclus.
• Het apparaat niet verplaatsen als
het ingeschakeld is.
• Het apparaat niet op een koelkast
plaatsen.
• Het ferment/de gist is niet
langer actief.
• Verander van ferment/gist of probeer
een ander merk yoghurt/verse kwark.
• Controleer de uiterste gebruiksdatum
van uw ferment/gist of van de
yoghurt/verse kwark.
• Gebruik verse kwark uit de
winkel die thermisch werd
behandeld.
Deze bevatten dus heel weinig
actieve fermenten.
• Gebruik 1 pot verse kwark als
ferment/gist.
• Het apparaat is tijdens de
cyclus geopend geweest.
• De potjes niet uit het apparaat
halen en het apparaat niet openen
voor het einde van de cyclus
(ca. 8 uur).
• Plaats het apparaat niet in
luchtstromen als het aanstaat.
• Te korte fermentatietijd.
• Verhoog de fermentatietijd met de
tijdschakelaar.
• Fruit toevoegen aan yoghurt.
• Vergeet niet om het fruit te koken,
of bij voorkeur compotes of jam
gebruiken (op kamertemperatuur).
Het rauwe fruit geeft zure
bestanddelen af die verhinderen dat
de yoghurt zich goed kan vormen.
U kunt ook vers fruit toevoegen op
het moment van consumptie.
Te vloeibare
yoghurt/kaasbereidingen.
• De potjes zijn niet goed
schoongemaakt/afgespoeld
(met de hand afwassen of in de
vaatwasser).
• Voordat u uw bereiding in de potjes
giet, controleren of er geen sporen
van afwasmiddel, reinigingsproduct
of vuilresten zijn aan de binnenkant
van de potjes.
Te zure yoghurt. • Te lange fermentatietijd.
• Verkort de fermenteertijd de
volgende keer.
Er heeft zich een
transparante vloeistof
(serum genaamd) gevormd
op het oppervlak of aan de
kanten van de yoghurt na
de fermentatie.
• Te hoge fermentatie.
• Verminder de fermentatietijd en/of
poedermelk toevoegen.
Mijn bereiding is te zuur of
smaakt te veel naar citroen.
• Teveel stremsel of citroensap.
• Pas de hoeveelheid stremsel of
citroensap aan zodat de bereiding
even stevig blijft maar u een betere
smaak krijgt.
Problemen oplossen
Problemen met de resultaten