Progress PBN1320X Handleiding

Type
Handleiding
48 progres
Waarschuwingen en belangrijke veiligheidsinstructies .................................................. 49
Beschrijving van het apparaat ....................................................................................... 51
Bediening ...................................................................................................................... 52
Voor het eerste gebruik .................................................................................................. 53
Bereidingswijzen in de oven .......................................................................................... 54
Bak-tabellen .................................................................................................................. 58
Reiniging en onderhoud ................................................................................................. 60
Storingen - Wat moet u doen? ...................................................................................... 66
Technische gegevens ..................................................................................................... 67
Voor de installateur ....................................................................................................... 68
Instructies voor de inbouw ............................................................................................ 69
Klantenservice ............................................................................................................... 70
Veiligheidsinstructies
Stap-voor-stap-handleiding
Adviezen
Milieu-informatie
Handleiding voor de gebruiksaanwijzing
)
Inhoud
Dit apparaat voldoet aan de volgende EU-richtlijnen:
- 2006/95 (laagspanningsrichtlijn);
- 89/336 (EMC-richtlijn);
- 93/68 (Algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
FABRIKANT:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italy)
progres 49
Waarschuwingen en belangrijke veiligheidsinstructies
Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het
apparaat aan derden wordt geschonken of verkocht, of als u het apparaat bij
verhuizing in de oude woning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe gebruiker
over deze gebruiksaanwijzing en de adviezen kan beschikken.
Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruikers en hun
huisgenoten. Lees ze dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/of
in gebruik neemt.
Opstellen
De installatie moeten worden uitgevoerd
door een erkend installateur, met inacht-
neming van de geldende voorschriften. De
afzonderlijke installatiewerkzaamheden
zijn beschreven in de instructies voor de
installateur.
Laat het apparaat installeren en
aansluiten door een erkend installateur
overeenkomstig de richtlijnen.
Mochten er op grond van de installatie
aanpassingen aan de stroomvoorziening
nodig zijn, dan dienen ook die door een
vakman te worden aangebracht.
Werking
Deze oven is bedoeld voor het bereiden
van gerechten; gebruik hem nooit voor
andere doeleinden.
Pas, bij het openen van de deur,
tijdens of aan het einde van de
bereiding, altijd op de hete
luchtstroom, die uit de oven naar
buiten komt.
Wees extra voorzichtig wanneer u met
de oven werkt. Door de grote hitte van
de verwarmingselementen zijn rooster en
overige onderdelen erg heet.
Indien u - om welke reden dan ook -
aluminiumfolie mocht gebruiken voor het
bereiden van gerechten in de oven, laat
dit dan nooit in direct contact komen
met de bodem van de oven.
Ga bij het reinigen van de oven
voorzichtig te werk: sproei nooit vloeistof
op het vetfilter (indien aanwezig), de
verwarmingselementen en de thermo-
staatsensor.
Het is gevaarlijk veranderingen van welke
aard ook aan te brengen aan het
apparaat of aan de kenmerken ervan.
Tijdens het bakken, braden en grillen
worden het venster van de deur en de
overige onderdelen van het apparaat erg
heet. Houd kinderen daarom uit de buurt
van het apparaat. Indien er elektrische
apparaten worden aangesloten op
stopcontacten in de buurt van de oven,
let er dan op dat de aansluitsnoeren niet
in aanraking komen met hete
oppervlakken of vastgeklemd raken
tussen de ovendeur.
Gebruik altijd ovenwanten, om vuurvaste
hete schalen of pannen uit de oven te
halen.
Regelmatig reinigen voorkomt dat het
oppervlaktemateriaal van de oven
achteruitgaat.
Schakel voordat u de oven gaat reinigen
de stroom uit of haal de stekker uit het
stopcontact.
Verzeker u ervan dat de oven in de stand
"UIT" staat als de oven niet meer
gebruikt wordt.
Deze oven is afhankelijk van de
uitvoering gemaakt als los apparaat of
als combinatieapparaat met elektrische
plaat voor eenfaseaansluiting op 230 V.
Het apparaat mag niet worden
gereinigd met een stoomreiniger.
Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe
metalen krabbers. U kunt daarmee
krassen op het glas van de deur
veroorzaken en dat kan leiden tot het
barsten van het glas.
50 progres
Veiligheid van personen
Dit apparaat is bedoeld voor gebruik
door volwassenen. Het is gevaarlijk om
het door kinderen te laten gebruiken of
hen ermee te laten spelen.
Houd kinderen uit de buurt, zolang de
oven in werking is. Ook nadat u de oven
heeft uitgeschakeld, blijft de deur nog
lange tijd heet.
Het apparaat mag door kinderen of
personen die op grond van hun fysieke,
sensorische of geestelijke capaciteiten of
door hun gebrek aan ervaring en kennis
niet in staat zijn het apparaat op een
veilige manier te gebruiken, alleen onder
toezicht of na voldoende instructie door
een verantwoordelijke persoon worden
gebruikt, die ervoor zorgt dat zij zich
bewust zijn van de gevaren die uitgaan
van het apparaat.
Afvalverwerking
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn
milieuvriendelijk en herbruikbaar. De
kunststofdelen zijn gekenmerkt, bijv.
>PE>, >PS< etc. Gooi de
verpakkingsmaterialen volgens hun
markering weg bij de gemeentelijke
inzamelpunten in de daarvoor bedoelde
inzamelcontainers.
Oud apparaat
Het symbool op het product of op
de verpakking geeft aan dat dit
apparaat niet behandeld mag worden
als normaal huishoudelijk afval, maar
ingeleverd moet worden bij een
inzamelingspunt voor recycling van
elektrische en elektronische apparaten.
Door uw bijdrage aan de juiste
afvalverwerking van dit product helpt u
het milieu en de gezondheid van uw
medemensen te beschermen. Het milieu
en de gezondheid worden door
verkeerde afvalverwerking in gevaar
gebracht. Meer informatie over de
recycling van dit product krijgt u op het
gemeentehuis, uw vuilnisophaaldienst
of bij de winkel waar u het product heeft
gekocht.
Let op: Om te zorgen dat het
apparaat geen gevaar vormt moet
de stekker onbruikbaar gemaakt
worden voordat u het apparaat
weggooit.
Maak het apparaat hiervoor los van
de stroomvoorziening en verwijder
het elektriciteitssnoer van het
apparaat.
Klantenservice
Laat inspectie- en/of herstelwerk-
zaamheden uitvoeren door de service-
afdeling van de fabrikant of door een ser-
vice-afdeling die door de fabrikant
geautoriseerd is en gebruik alleen
originele onderdelen.
Reparaties aan elektrische apparaten
mogen alleen door vakmensen worden
uitgevoerd. Reparaties die door niet-
deskundige personen uitgevoerd
worden, kunnen tot schade of letsel
leiden.
progres 51
Beschrijving van het apparaat
1. Bedieningspaneel
2. Ovenregelaar
3. Thermostaatknop
4. Thermostaatknop - controle-indicatie
5. Controlelampje
6. Ventilatiesleuf voor afkoelventilatie
423
1
8
5
7
10
6
7. Grill
8. Binnenverlichting
9. Ovenventilator
10. Typeplaatje
9
Accessoires
Rooster
Bakplaat
Braadslede
52 progres
Bediening
Verzonken knoppen
Deze modellen zijn voorzien van verzonken
knoppen. Deze knoppen werken op het
systeem van indrukken-uittrekken. Ze
kunnen helemaal in het paneel verdwijnen
als de oven buiten gebruik is.
Ovenregelaar
0 Oven uitgeschakeld
Hete lucht
Boven- en onderwarmte
Onderwarmte
Ventilatorgrill
Grill
Ontdooien
Indicatielampje
Het indicatielampje brandt wanneer de
ovenregelaar wordt ingesteld.
Thermostaatknop
Draai de thermostaatknop naar links,
om temperaturen tussen 50 °C en 250 °C te
selecteren.
Thermostaatknop - controle-indicatie
Deze controle-indicatie brandt wanneer
aan de thermostaatknop wordt gedraaid.
Het lampje blijft branden tot de gewenste
temperatuur is bereikt. Daarna gaat het
knipperen om aan te geven dat de
temperatuur in stand wordt gehouden.
progres 53
Veiligheidsthermostaat
Om te voorkomen dat de oven
oververhit raakt (door onjuist gebruik van
het apparaat of vanwege defecte
onderdelen), is de oven voorzien van een
veiligheidsthermostaat die indien nodig de
stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de
temperatuur is gedaald, wordt de oven
automatisch weer ingeschakeld.
Als de veiligheidsthermostaat is
geactiveerd vanwege onjuist gebruik van het
apparaat, hoeft u (nadat de oven is
afgekoeld) alleen de fout te verhelpen. Is de
thermostaat echter geactiveerd vanwege
een defect onderdeel, neem dan contact op
met de klantenservice.
Koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator,
die het bedieningspaneel, de instelknoppen
en de greep van de ovendeur koelt. De
koelventilator wordt automatisch
ingeschakeld wanneer de oven in werking is.
De warme lucht wordt door de opening
naast de ovendeurgreep weggeblazen. De
koelventilator wordt uitgeschakeld wanneer
de ovenfunctieschakelaar in de stand "
0"
wordt gezet.
Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt
Pak, om de deur te openen,
altijd de handgreep in het
midden vast.
Verwijder al het verpakkings-
materiaal, zowel aan de buitenkant
als aan de binnenkant van de oven,
voordat u de oven in gebruik neemt.
Voordat u de oven in gebruik neemt,
moet de oven één keer opgewarmd worden
zonder dat u er gerechten in geplaatst heeft.
Gedurende deze tijd kan er een onaange-
naam luchtje ontstaan. Dit is helemaal nor-
maal. Het wordt veroorzaakt door
fabricageresten.
Zorg ervoor dat de ruimte goed geventi-
leerd is.
1. Draai de functieknop op Hete lucht
.
2. Draai de thermostaatknop naar
250°C.
3. Zet een raam open voor de venti-
latie.
4. Laat de lege oven ongeveer 45
minuten werken.
Herhaal deze procedure voor de functie Bo-
ven- en onderwarmte
en voor de functie
Ventilatorgrill gedurende ongeveer 5-10
minuten.
Laat de oven daarna afkoelen. Maak
een doek vochtig met warm water en
wat mild reinigingsmiddel en maak
daarmee de binnenkant van de oven
schoon.
Maak, voordat u de oven voor het
eerst gebruikt, ook alle accessoires
grondig schoon.
)
54 progres
Bereidingswijzen in de oven
Belangrijk! - Plaats tijdens de
bereiding geen bakplaten op de
bodem van de oven en dek geen
onderdelen van de oven af met
aluminiumfolie. Dit kan oververhitting
veroorzaken, wat de bakresultaten
beïnvloedt en het emaille van de oven
kan beschadigen. Zet pannen,
hittebestendige pannen en aluminium
bakplaten altijd op het plateau, dat in
één van de geleiders is geschoven.
Wanneer voedsel verwarmd wordt,
ontstaat er stoom, net als in een ketel.
Wanneer de stoom in aanraking komt
met de glazen deur van de oven,
wordt er condens gevormd en
ontstaan er waterdruppels.
Warm de lege oven altijd 10 minuten
voor, om condensvorming te beperken.
Wij adviseren u na elke bereiding de
waterdruppels weg te vegen.
Houd tijdens de bereiding de
ovendeur altijd gesloten. Ga bij het
openen van de ovendeur zorgvuldig te
werk. Laat de deur niet "open vallen",
maar gebruik de deurgreep, tot de
deur helemaal is geopend.
De oven heeft vier niveaus voor
ovenrekken. De plaatsen voor het pla-
teau worden van de bodem van de
oven geteld, zoals aangegeven in de
afbeelding.
De plateaus moeten hoe dan ook op
de juiste manier worden ingezet (zie
afbeelding).
Zet vaatwerk en pannen niet direct op
de bodem van de oven.
4
3
2
1
progres 55
Hete lucht
- Het voedsel wordt bereid met behulp van
voorverwarmde lucht die gelijkmatig
rond geblazen wordt in de oven door een
ventilator in de achterwand van de oven
zelf.
- De warmte bereikt zodoende gelijkmatig
en snel alle delen van de oven. Dit
betekent dat u gelijktijdig verschillende
soorten voedsel kunt bereiden, die op de
verschillende niveaus geplaatst zijn.
Bereiden met hete lucht garandeert een
snelle verwijdering van vocht; de drogere
omgeving van de oven voorkomt dat de
verschillende aroma’s en smaken van
het ene gerecht naar het andere worden
overgebracht.
- De mogelijkheid om op meerdere niveaus
voedsel te bereiden betekent dat u
verschillende gerechten tegelijkertijd en
tot drie taartvormen of minipizza’s voor
consumptie of voor invriezen kunt bakken.
- Natuurlijk kunt u de oven ook met slechts
één plateau gebruiken. Daarbij kunt u het
best de laagste niveaus gebruiken, dan
kunt u de voortgang makkelijker in de
gaten houden.
- Bovendien is de oven met name
aanbevolen voor het steriliseren van jam
en eigen- vruchten op siroop en om
paddenstoelen en fruit te drogen.
Grillen
- De meeste levensmiddelen moeten op
het rooster in de grillpan worden gelegd,
om maximale luchtcirculatie mogelijk te
maken en om te voorkomen dat de
levensmiddelen niet in het vet en in hun
eigen sap liggen. Vis, lever en niertjes
kunnen desgewenst ook direct in de
grillpan worden gelegd.
- De levensmiddelen moeten zo droog
mogelijk zijn voordat ze worden gegrilld,
om spatten te voorkomen. Bestrijk mager
vlees of vis licht met olie of gesmolten
boter om ervoor te zorgen dat het
grillgoed tijdens het bereiden sappig blijft.
- Groenten als bijlage, zoals tomaten en
paddenstoelen, kunnen tijdens het grillen
van vlees onder het grillrooster worden
gelegd.
- Voor het roosteren van brood raden wij u
aan het bovenste inzetniveau te gebruiken.
- Het grillgoed moet van tijd tot tijd
worden gekeerd.
Gebruik van de grill
Via de grill gaat snel directe warmte
naar het middelste gedeelte van de grillpan.
Met de grill kunnen goed kleinere
hoeveelheden worden gegrilleerd. Op deze
wijze kan ook energie worden bespaard.
1. Draai aan de ovenregelaar om de oven
in te schakelen .
2. Zet de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Stem het niveau van het rooster en de
grillpan af op de dikte van het voedsel.
Volg vervolgens de instructies voor het
grillen op.
Het grillelement wordt gestuurd via de
thermostaat. Tjdens het grillen wordt de grill
met regelmatige tussenpozen in- en
uitgeschakeld om oververhitting te
voorkomen.
Onderwarmte
Deze functie is bijzonder handig bij het
blind bakken van deeg. De functie kan ook
worden gebruikt voor quiches of pasteien,
om ervoor te zorgen dat het basisdeeg
goed gaar is.
Het controlelampje van de
thermostaatknop brandt zo lang tot
de juiste temperatuur is bereikt.
Daarna gaat het knipperen om aan te
geven dat de temperatuur in stand
wordt gehouden.
Boven- en onderwarmte
- Op het middelste inzetniveau wordt de
warmte het beste verdeeld. Wanneer de
onderkant van gerechten bruiner moet
zijn, dan neemt u gewoon een lager
inzetniveau. Moet de bovenkant juist
bruiner zijn, dan zet u het plateau hoger
in de oven.
- Het materiaal en de afwerking van de
bakplaat en de schalen is van invloed op
de mate waarin het voedsel een bruin
korstje krijgt. Geëmailleerde, donkere,
zware of ongecoate vormen en
keukenapparaten maken een sterkere
bruining van de onderkant mogelijk,
terwijl vormen van glas of glanzend alu-
minium of gepolijste staalplaten de
warmte reflecteren en daarom slechts
een geringe bruining van de onderkant
toelaten.
56 progres
- Zet gerechten altijd in het midden van
het plateau om een gelijkmatige bruining
te verkrijgen.
- Zet de gerechten op bakplaten met een
passende grootte, zodat vloeistoffen niet
op de bodem van de oven terecht
kunnen komen. Zo hoeft u ook minder
schoon te maken.
- Zet gerechten, blikken of bakplaten nooit
direct op de bodem van de oven, omdat
die erg heet wordt en er beschadigingen
kunnen optreden. Bij deze instelling komt
de warmte van de verwarmings-
elementen van boven en beneden.
Daarom heeft u voor het bereiden maar
één inzetniveau nodig. Deze instelling is
met name geschikt voor gerechten die
ook van onder goed bruin moeten
worden, zoals quiches en pasteien.
Ook gratins, lasagne en andere
gegratineerde gerechten, die met name van
boven mooi bruin moeten worden, kunnen
met deze instelling goed worden bereid.
Zo gebruikt u boven- en onderwarmte:
Ventilatorgrill
Bij de Ventilatorgrill een
maximale temperatuur van
200°C instellen.
Vervolgens gaat de grill afwisselendmet
de ventilator werken (convectiewerking).
Deze werkwijze maakt het gelijkmatige
binnendringen van de warmte in het
gerecht mogelijk, zonder de bovenkant te
langdurig bloot te stellen aan de directe
bestraling van de grill.
1. Draai de ovenregelaar op de gewenste
functie
.
2. Zet de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
Ontdooien
De ovenventilator werkt zonder warmte
en laat de lucht in de oven op
kamertemperatuur circuleren.
Controleer of de thermostaatknop op de
stand UIT staat.
progres 57
Adviezen
Bakken:
Taart en gebak vereisen gewoonlijk
een gematigde temperatuur (150°C -
200°C). Daarom is het nodig om de oven
ca. 10 minuten voor te verwarmen.
Doe de ovendeur niet open voordat
driekwart van de baktijd is verstreken.
Bak kruimeldeeg in een springvorm of
op een bakblik tot tweederde van de baktijd.
Vervolgens kunt u het garneren en afbakken.
De verdere baktijd hangt af van de soort en
hoeveelheid garnering of vulling. Biscuitdeeg
moet moeilijk van de lepel lopen. Door te
vloeibaar deeg zou de baktijd onnodig
langer duren.
Als er twee bakblikken met gebak
tegelijkertijd in de oven worden geplaatst,
moet er tussen de blikken één niveau
worden vrijgelaten.
Worden twee bakplaten met gebak
tegelijkertijd in de oven geschoven, dan
moeten de platen na ongeveer 2/3 van de
baktijd van boven naar beneden verwisseld
en gedraaid worden.
Braden:
Braad geen stukken die minder wegen dan
1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het braden
uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten goed
gebraden maar van binnen roze tot rood moet
blijven, moet bij een hogere temperatuur (200°C
- 250°C) worden gebraden.
Licht vlees, gevogelte en vis hebben
daarentegen een lagere temperatuur (150°C -
175°C) nodig. Doe bij een korte bereidingstijd
de ingrediënten voor de saus of jus direct aan
het begin in de braadslede. Heeft het gerecht
een langere bereidingstijd nodig, voeg deze
ingrediënten dan pas het laatste half uur toe.
U kunt controleren of het vlees gaar is
met behulp van een lepel: als het vlees niet
kan worden ingedrukt, is het gaar. Rosbief
en ossenhaas, die van binnen roze moeten
blijven, moeten op een hogere temperatuur
en in kortere tijd worden gebraden.
Als u vlees direct op het rooster braadt,
plaats dan de braadslede op het onderste
niveau zodat de sappen worden opgevangen.
Laat het braadstuk minstens 15 minuten
staan, zodat het vleesvocht niet kan
weglopen.
Om rookvorming in de oven te beperken,
kunt u een beetje water in de braadslede
gieten. Om condensvorming te voorkomen,
een paar keer water toevoegen. Borden
kunnen tot zij geserveerd worden in de oven
op de laagste temperatuur warm gehouden
worden.
Voorzichtig!
Bedek de oven nooit met
aluminiumfolie en plaats geen
bakblikken, ovenschotels en
dergelijke op de bodem van de
oven, anders kan het emaille van
de oven door de opgebouwde
hitte beschadigd raken.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen verschillen al
naar gelang de samenstelling, ingrediënten
en hoeveelheid vocht in de afzonderlijke
gerechten.
Noteer de instellingen, die u bij uw eerste
gaar- en braadpogingen heeft gedaan, om
ervaringen op te doen voor het geval dat u
dezelfde gerechten later opnieuw wilt
bereiden.
U kunt de aangegeven waarden in de
tabellen aanpassen op basis van uw eigen
ervaringen.
58 progres
Boven- en onderwarmte en hete lucht
Tijden zijn exclusief voorverwarmen.
Lege oven altijd 10 Minuten voorverwarmen.
De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Zo nodig moeten de temperaturen
aan uw persoonlijke wensen worden aangepast.
(
*
)
Als u gelijktijdig meer dan een gerecht wilt bereiden, adviseren wij u deze op de tussen
haakjes aangegeven inzetniveaus te plaatsen.
Bak-tabellen
GEBAK
Schuimtaart 2 170 2 (1 en 3)* 160 45-60 Cakevorm
Zandkoekdeeg 2 170 2 (1 en 3)* 160 20-30 Cakevorm
Karnemelk-kaaskoek 1 175 2 165 60-80 Cakevorm
Appeltaart 1 170 2 (1 en 3)* 160 90-120 Cakevorm
Strudel 2 180 2 160 60-80 Bakplaat
Jamtaart 2 190 2 (1 en 3)* 180 40-45 Cakevorm
Fruitcake 2 170 2 150 60-70 Cakevorm
Biscuitgebak 1 170 2 (1 en 3)* 165 30-40 Cakevorm
Kerstcake 1 150 2 150 120-150 Cakevorm
Pruimentaart 1 175 2 160 50-60 Broodvorm
Kleine cake 3 170 2 160 20-35 Bakplaat
Koekjes 2 160 2 (1 en 3)* 150 20-30 Bakplaat
Schuimpjes 2 135 2 (1 en 3)* 150 60-90 Bakplaat
Koffiebroodjes 2 200 2 190 12~20 Bakplaat
Gebak: Soesjes 2 of 3 210 2 (1 en 3)* 170 25-35 Op bakplaat
Taartjes 2 180 2 170 45-70 In cakevorm
BROOD EN PIZZA
Wit brood 1 195 2 185 60-70
Roggebrood 1 190 1 180 30-45 Broodvorm
Broodjes 2 200 2 (1 en 3)* 175 25-40 Bakplaat
Pizza 2 200 2 200 20-30 Bakplaat
FLANS-ovenschotels
Pasta-flan 2 200 2 (1 en 3)* 175 40-50 Bakvorm
Groente-flan 2 200 2 (1 en 3)* 175 45-60 Bakvorm
Quiches 1 210 1 190 30-40 Bakvorm
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Bakvorm
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Bakvorm
VLEES
Rund 2 190 2 175 50-70 Op rooster
Varken 2 180 2 175 100-130 Op rooster
Kalf 2 190 2 175 90-120 Op rooster
Rosbief, medium
rood 2 210 2 200 50-60 Op rooster
medium 2 210 2 200 60-70 Op rooster
doorbakken 2 210 2 200 70-80 Op rooster
Varkensbraadstuk 2 180 2 170 120-150 met zwoerd
Varkenspoot 2 180 2 160 100-120 2 stuks
Lam 2 190 2 175 110-130 Bout
Kip 2 190 2 200 70-85 Heel
Kalkoen 2 180 2 160 210-240 Heel
Eend 2 175 2 220 120-150 Compleet
Gans 2 175 1 160 150-200 Compleet
Konijn 2 190 2 175 60-80 In stukken
Haas 2 190 2 175 150-200 In stukken
Fazant 2 190 2 175 90-120 Compleet
Gebraden gehakt 2 180 2 170 totaal 150 Broodvorm
VIS
Forel/zeebrasem 2 190 2 (1 en 3)* 175 40-55 3-4 vissen
Tonijn/zalm 2 190 2 (1 en 3)* 175 35-60 4-6 filets
GERECHT
Boven- en onderwarmte
Hete lucht
Temp.
(°C)
Temp.
(°C)
4
3
2
1
Grilltijd
in minuten
OPMERKINGEN
4
3
2
1
Niveau Niveau
progres 59
De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Zo nodig moeten de
temperaturen aan uw persoonlijke wensen worden aangepast.
Grillen
1e kant
Temp. (°C)
Stuks
gr.
Hoeveelheid
Bereidingstijd
(minuten)
2e kant
Grillen
Tournedos 4 800 3 250 12~15 12~14
Biefstuk 4 600 3 250 10~12 6~8
Worstjes 8 / 3 250 12~15 10~12
Varkenskarbonades 4 600 3 250 12~16 12~14
Kip (in 2 helften) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebabs 4 / 3 250 10~15 10~12
Kip (borst) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*Voorverwarmen 5’00'’
Vis (filets) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandwiches 4~6 / 3 250 5~7 /
Toast 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Niveau
GERECHT
Hoeveelheid
Niveau Temp.
°C
Bereidingstijd
(minuten)
(gr.) onder boven
kant kant
Opgerolde bradd-
stukken
(kalkoen) 1000 3 200 30 ~ 40 20 ~ 30
Kip (in 2 helften) 1000 3 200 25 ~ 30 20 ~ 30
Kippenpoten - 3 200 15 ~ 20 15 ~ 18
Kwartel
500 3 200 25 ~ 30 20 ~ 25
Groentegratin - 3 200 20 ~ 25 -
St. Jacobsschelpen - 3 200 15 ~ 20 -
Makreel - 3 200 15 ~ 20 10 ~ 15
Vismoten 800 3 200 12 ~ 15 8 ~ 10
Ventilatorgrill
4
3
2
1
4
3
2
1
Bij de Ventilatorgrill stelt u een maximale temperatuur in van 200°C.
Tijden zijn exclusief voorverwarmen.
Lege oven altijd 10 Minuten voorverwarmen.
60 progres
Trek voordat u de oven gaat
schoonmaken altijd eerst de
stekker uit het stopcontact en
laat de oven afkoelen.
Het apparaat mag niet worden
gereinigd met een
stoomreiniger.
Belangrijk: Voordat u de oven gaat
reinigen, moet de stekker van het apparaat
uit het stopcontact worden gehaald.
Voor een lange levensduur is het nodig,
regelmatig de volgende reinigings-
werkzaamheden uit te voeren:
- Maak de oven pas schoon als deze is
afgekoeld.
- Maak de geëmailleerde delen schoon
met een sopje.
- Gebruik geen schuurmiddelen.
- Droog de onderdelen van roestvrij staal
en de glasplaat met een zachte doek.
- Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal
verkrijgbare reinigingsmiddelen voor
roestvrij staal of warme azijn.
Het emaille van de oven is uiterst
duurzaam en in hoge mate resistent.
Inwerking van hete vruchtenzuren (citroen,
pruim en dergelijke) kan echter blijvende,
matte en ruwe vlekken op het
emailleoppervlak achterlaten. Dergelijke
vlekken op het hoogglanzende oppervlak van
het emaille hebben echter geen invloed op de
functies van de oven. Reinig de oven grondig
na elk gebruik. Zo kunt u verontreinigingen het
makkelijkst verwijderen. Verder inbranden
wordt daardoor voorkomen.
Reinigingsmiddelen
Voordat u welke schoonmaakmiddelen
dan ook voor uw oven gebruikt, moet u
controleren of ze geschikt zijn en of hun
gebruik wordt aanbevolen door de fabrikant.
Reinigingsmiddelen met bleekmiddel
mogen NIET worden gebruikt, aangezien
deze de toplaag van de oppervlakken dof
kunnen maken. Gebruik geen agressieve
schuurmiddelen.
Buitenkant reinigen
Neem regelmatig het bedieningspaneel,
de ovendeur en de afdichting af met een
zachte, goed uitgewrongen doek met warm
water en wat vloeibaar reinigingsmiddel.
Reiniging en onderhoud
Om beschadigen of verzwakken van de
glasplaten van de deur te voorkomen, moet
u het gebruik van de volgende producten
vermijden:
Huishoudreiniger en bleekwater
Geïmpregneerde reinigingssponzen, die
niet geschikt zijn voor kookpannen met
anti-aanbaklaag
Brillo- of staalwolsponsjes
Chemische ovenreiniger of spuitbussen
Roestverwijderaars
Vlekverwijderaars voor wasbakken/
aanrechten
Reinig het venster aan de binnen- en
buitenkant met een warm sopje. Mocht de
binnenkant van de glazen deur erg vuil zijn,
gebruik dan reinigingsproducten als 'Hob
Brite'. Gebruik geen krabber om aangekoekt
vuil te verwijderen.
Binnenkant oven
De geëmailleerde bodem van de
ovenruimte kan het best worden gereinigd
zolang de oven nog warm is.
Neem de oven af met een zachte doek,
die na ieder gebruik in warm zeepsop wordt
uitgewassen. Van tijd tot tijd is een
grondigere reiniging nodig. Gebruik hiervoor
een normale ovenreiniger.
progres 61
Grill-verwamingselement
Dit model is uitgerust met een neerklapbaar
grillelement, om de bovenkant van de oven
gemakkelijker te kunnen reinigen.
Laat de oven eerst volledig
afkoelen en trek de stekker uit
het stopcontact.
1) Draai de schroef, waarmee het
grillelement bevestigd is, los (zie afb.).
Als u deze handeling voor de eerste keer
uitvoert, raden wij u aan een
schroevendraaier te gebruiken.
2) Trek het grillelement vervolgens
voorzichtig naar beneden, zodat de
bovenkant van de oven toegankelijk
wordt (zie afb.).
3) Reinig de bovenkant van de oven met
een geschikt reinigingsmiddel en droog
hem af, voordat u het neerklapbare
grillelement weer op zijn plaats zet.
4) Duw het grillelement voorzichtig naar
boven op zijn oorspronkelijke plaats en
draai de borgmoer weer goed vast.
Zorg ervoor dat de borgmoer van
de grill goed vastgedraaid is, om
te voorkomen dat de grill omlaag
valt wanneer deze in gebruik is.
62 progres
Vervangen van de binnenverlichting
Koble apparatet fra strømnettet
ved å skru ut sikringen i
sikringsskapet.
Als het ovenlampje moet worden
vervangen, dan moet dit voldoen aan de
volgende eisen:
- Vermogen: 15 W / 25 W
- Voltage: 230 V (50 Hz)
- Hittebestendigheid tot 300 °C
- Soort aansluiting: E14.
Deze lampen zijn verkrijgbaar bij uw
vakhandelaar.
Zo vervangt u de ovenlamp:
1. Controleer eerst of de oven is afgekoeld
en van de stroomvoorziening is
gescheiden.
2. Druk het glazen dekseltje in en draai het
naar links.
3. Verwijder het kapotte lampje en vervang
dit door een nieuw.
4. Plaats het glazen dekseltje terug en
steek de stekker weer in het stopcontact.
Ovenroosters en roostergeleiders
Laat de ovenroosters en geleiders in
warm water met afwasmiddel weken en
verwijder hardnekkig vuil met een goed
met reinigingsmiddel doorweekt
schoonmaaksponsje.
Goed afspoelen en met een zachte
doek afdrogen.
U kunt de geleiders verwijderen om ze
schoon te kunnen maken.
Ga hiervoor als volgt te werk:
1. Verzeker u ervan dat de oven afgekoeld
is en dat de stekker uit het stopcontact
getrokken is.
2. Verwijder de voorste schroef terwijl u
met uw andere hand de geleider vast-
houdt.
3. Maak de achterste haak los en neem
de geleider eruit.
4. Zet de geleiders na het schoonmaken
weer op hun plaats; ga daarvoor in
omgekeerde volgorde te werk.
Zorg ervoor dat de borgmoeren van de
geleiders goed vastgedraaid zijn.
)
progres 63
Ovendeur
De ovendeur bestaat uit twee glazen ruiten.
Voor een gemakkelijke reiniging kan de
ovendeur worden gedemonteerd en kunnen
de interne ruiten eruit worden getrokken.
Attentie - De ovendeur moet voor
het schoonmaken worden
gedemonteerd. Zolang de deur
gemonteerd is, zou deze plotseling
dicht kunnen klappen, wanneer u
probeert de binnenruiten uit de
ovendeur te trekken.
Ga bij het demonteren als volgt te
werk.
1) Open de deur helemaal;
2) ga naar de twee deurscharnieren.
3) til de hendels op de scharnieren op en klap
ze naar voor.
4) pak de deur aan de twee buitenkanten vast
en sluit de deur nu ca.45°.
5) trek de deur naar voor uit zijn zitting.
6) leg de deur op een vaste ondergrond (afb.
4) en bescherm het oppervlak van de
greep met een zachte doek.
7) bedien het vergrendelingssysteem om
de binnenruiten te verwijderen.
)
64 progres
De binnenruit moet volgens afb. 8 in de zitting
worden geplaatst.
Nadat u de ruiten in de ovendeur heeft
geplaatst, borgt u deze in omgekeerde
volgorde ten opzichte van de handelwijze
onder punt 8).
Nooit de warme ovendeur reinigen,
omdat anders de ruiten kunnen sprin-
gen. Wanneer u constateert dat er
krasjes of barsten op de glazen ruit
zitten, bel dan direct de klantenservice
en laat de ruiten vervangen.
Roestvrij stalen of aluminium-
modellen: Reinig de ovendeur en het
bedieningspaneel van roestvrij staal
of aluminium met een vochtige spons
en droog deze vervolgens met een
zachte doek zorgvuldig af. Gebruik
voor de reiniging geen metalen
sponsjes, staalwol, zuren of
schuurmiddelen; deze kunnen kras-
sen veroorzaken op de oppervlakken.
8) draai de twee vastzetters 90° en trek ze
uit hun zitting.
9) til de bovenste ruit voorzichtig iets op en
trek de ruit eruit, die herkenbaar is aan het
sierkader aan alle vier kanten.
Reinig de ovendeur met lauwwarm water en
een zachte doek. Gebruik voor de reiniging
geen metalen sponsjes, staalwol,
schuursponsjes of zuren, die het speciale
warmtereflecterende oppervlak van de
binnenruiten kunnen beschadigen.
Zet de ruiten na reiniging weer terug in de
deur. Monteer de deur in de oven; Ga daarbij
in omgekeerde volgorde te werk als bij het
demonteren. Let erop dat de ruiten goed zijn
uitgericht.
Ga als volgt te werk om dat te doen:
De binnenruit met het sierkader aan de 4
kanten moet zodanig zijn ingebouwd dat de
zeefdruk naar de buitenkant van de oven
wijst. De ruit is correct geplaatst wanneer het
zichtbare oppervlak bij aanraking met de
vingers ter hoogte van de zeefdruk niet ruw
aanvoelt.
90°
1
2
progres 65
Reinigen van de ovendeurdichting
Rond de opening van de oven is een afdichting
aangebracht.
Controleer de toestand van deze
afdichting regelmatig. Reinig de
afdichting indien nodig, zonder
daarbij voorwerpen of schuur-
middelen te gebruiken.
Wanneer u beschadigingen aan de
afdichting vaststelt, bel dan direct
de dichtstbijzijnde klantenservice.
Gebruik de oven niet, zolang de
afdichting niet is vervangen.
66 progres
Wanneer het apparaat niet goed werkt, lees dan eerst de onderstaande aanwijzingen
door, voordat u contact opneemt met het Electrolux Service-Center:
Storingen - Wat moet u doen?
OPLOSSING
Controleer of er een bereidingsfunctie en een
temperatuur is ingesteld,
of
Controleer of het apparaat goed is
aangesloten en de zekering in de huis-
installatie in orde is
Kies een temperatuur met behulp van de
thermostaatknop,
of
kies met behulp van de ovenregelaar een
functie.
Kies met behulp van de ovenregelaar
een
functie,
of
Controleer de gloeilamp, en vervang deze in-
dien nodig (zie «Vervangen van de binnen-
verlichting").
Eventueel moet de temperatuur worden
gewijzigd,
of
neem de inhoud van deze gebruiks-
aanwijzing ter harte, met name het
hoofdstuk "Adviezen".
Laat de gerechten na het bereiden niet lan-
ger dan 15 - 20 minuten in de oven staan.
Controleer of de roosters en het bakgerei niet
tegen het achterpaneel van de oven trillen.
PROBLEEM
De oven schakelt niet in.
Het controlelampje voor de
oventemperatuur brandt niet.
De binnenverlichting van de oven
brandt niet.
De bereiding van de gerechten
duurt te lang of de gerechten
worden te snel gaar.
Damp en condens slaan neer op
de gerechten en in de
ovenruimte.
De ovenventilator maakt lawaai.
progres 67
Technische gegevens
Vermogen verwarmingselementen
Onderwarmte 1000 W
Boven-/onderwarmte 1800 W
Hete lucht 1825 W
Ventilatorgrill 1650 W
Grill 1650 W
Ovenlampje 25 W
Motor van de heteluchtventilator 25 W
Motor koelventilator 25 W
Totale aansluitwaarde 1875 W
Spanning (50 Hz)
230 V
Inbouw
Hoogte onder bovenkant 600 mm
in uitsparing 587 mm
Breedte 560 mm
Diepte 550 mm
Inzet
Hoogte 335 mm
Breedte 395 mm
Diepte 400 mm
Ovencapaciteit 53 l
68 progres
Voor de installateur
Inbouw en installatie moeten
uitgevoerd worden met strikte
inachtneming van de geldende
voorschriften. Ingrepen mogen
alleen worden uitgevoerd
wanneer het apparaat is
uitgeschakeld. Ingrepen mogen
uitsluitend worden uitgevoerd
door een erkend installateur.
De fabrikant kan niet
aansprakelijk gesteld worden als
de veiligheidsvoorschriften niet
opgevolgd worden.
Aansluiten op netstroom
Let voor het aansluiten op het volgende:
- De zekering en de huisinstallatie
moeten op de max. belasting van
het apparaat berekend zijn (zie
typeplaatje).
- De huisinstallatie moet voorzien
zijn van een aardaansluiting
overeenkomstig de geldende
voorschriften.
- Het stopcontact of de meerpolige
contactverbreker moeten ook na
voltooiing van de installatie van het
apparaat makkelijk bereikbaar zijn.
Het apparaat wordt geleverd met een
aansluitsnoer waarop een standaard
stekker is bevestigd, die geschikt is voor
de totale aangegeven elektrische spanning
die op het typeplaatje staat. De stekker
moet in een geschikte wandcontactdoos
worden gestoken.
De volgende typen aansluitsnoeren zijn
geschikt, met inachtneming van de nominale
doorsneden: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-F,
H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Bij directe aansluiting van de oven op het
net of wanneer het stopcontact niet
toegankelijk is, dient u een omnipolaire
schakelaar te plaatsen met een
minimumafstand van 3 mm tussen de
contactpunten. De schakelaar mag de
aardleiding nergens onderbreken. De
aardleiding moet ca. 2-3 cm langer zijn dan
de fase- en de nulleider.
Het aansluitsnoer moet in ieder geval
zodanig geplaatst zijn, dat het nergens 50°C
(boven kamertemperatuur) bereikt.
Na voltooide aansluiting moeten de
verwarmingselementen gecontroleerd
worden, door ze ong. 3 minuten lang in
werking te stellen.
Klemmenbord
De oven is voorzien van een makkelijk
toegankelijk klemmenbord, dat berekend
is voor de werking op een eenfase-
stroomvoorziening van 230 V.
L - spanningvoerende klem
N - nulleiderklem
of E - aardingsklem
progres 69
Instructies voor de inbouw
Om een probleemloze werking van het
inbouwapparaat te kunnen waarborgen,
moeten de keukenmeubelen of de uitsparing
waarin het apparaat wordt ingebouwd de
geschikte afmetingen hebben.
In overeenstemming met de geldende
voorschriften moeten alle delen, die de
bescherming tegen aanraking van onder
spanning staande en geïsoleerde delen
garanderen, zodanig bevestigd zijn, dat ze
niet zonder gereedschap verwijderd kunnen
worden.
Hierbij hoort ook de bevestiging van
eventuele afsluitende kanten aan het begin of
einde van een rij inbouwapparaten.
De bescherming tegen aanraking moet
in ieder geval door het inbouwen
gegarandeerd zijn.
Het apparaat kan met de achterkant of
zijkant tegen hogere keukenmeubelen,
apparaten of wanden worden geplaatst.
Aan de andere zijkant mogen er echter geen
andere apparaten of meubelen van dezelfde
hoogte als het apparaat geplaatst worden.
Afmetingen van de oven
Instructies voor de inbouw
Om een probleemloze werking van het
inbouwapparaat te kunnen waarborgen,
moeten de keukenmeubelen of de uitsparing
waarin het apparaat wordt ingebouwd de
geschikte afmetingen hebben.
Bevestiging in het meubel
- Open de ovendeur.
- Bevestig de oven met behulp van de vier
afstandhouders in het meubel (A). Deze
passen exact in de gaten van het frame.
Draai vervolgens de vier meegeleverde
houtschroeven (B) vast.
550 M
IN
600
560 - 570
80÷100
70 progres
Klantenservice
Wanneer het probleem na de beschreven
controles (zie pagina 66) niet kan worden
opgelost, bel dan de dichtstbijzijnde
klantenservice van de fabrikant en geef de
aard van het defect, het model van het
apparaat (Mod.), het productienummer
(Prod. nr.) en het fabricagenummer (Ser. nr.)
aan, die u op het typeplaatje van de oven
vindt.

Documenttranscriptie

48 progres Inhoud Waarschuwingen en belangrijke veiligheidsinstructies .................................................. 49 Beschrijving van het apparaat ....................................................................................... 51 Bediening ...................................................................................................................... 52 Voor het eerste gebruik .................................................................................................. 53 Bereidingswijzen in de oven .......................................................................................... 54 Bak-tabellen .................................................................................................................. 58 Reiniging en onderhoud ................................................................................................. 60 Storingen - Wat moet u doen? ...................................................................................... 66 Technische gegevens ..................................................................................................... 67 Voor de installateur ....................................................................................................... 68 Instructies voor de inbouw ............................................................................................ 69 Klantenservice ............................................................................................................... 70 Handleiding voor de gebruiksaanwijzing Veiligheidsinstructies ) Stap-voor-stap-handleiding Adviezen Milieu-informatie Dit apparaat voldoet aan de volgende EU-richtlijnen: 2006/95 (laagspanningsrichtlijn); 89/336 (EMC-richtlijn); 93/68 (Algemene richtlijn); en de daarop volgende wijzigingen. FABRIKANT: ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A. Viale Bologna, 298 47100 FORLÌ (Italy) progres 49 Waarschuwingen en belangrijke veiligheidsinstructies Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het apparaat aan derden wordt geschonken of verkocht, of als u het apparaat bij verhuizing in de oude woning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe gebruiker over deze gebruiksaanwijzing en de adviezen kan beschikken. Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruikers en hun huisgenoten. Lees ze dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/of in gebruik neemt. Opstellen • De installatie moeten worden uitgevoerd • • door een erkend installateur, met inachtneming van de geldende voorschriften. De afzonderlijke installatiewerkzaamheden zijn beschreven in de instructies voor de installateur. Laat het apparaat installeren en aansluiten door een erkend installateur overeenkomstig de richtlijnen. Mochten er op grond van de installatie aanpassingen aan de stroomvoorziening nodig zijn, dan dienen ook die door een vakman te worden aangebracht. Werking • Het is gevaarlijk veranderingen van welke • • Deze oven is bedoeld voor het bereiden • • • • • • van gerechten; gebruik hem nooit voor andere doeleinden. Pas, bij het openen van de deur, tijdens of aan het einde van de bereiding, altijd op de hete luchtstroom, die uit de oven naar buiten komt. Wees extra voorzichtig wanneer u met de oven werkt. Door de grote hitte van de verwarmingselementen zijn rooster en overige onderdelen erg heet. Indien u - om welke reden dan ook aluminiumfolie mocht gebruiken voor het bereiden van gerechten in de oven, laat dit dan nooit in direct contact komen met de bodem van de oven. Ga bij het reinigen van de oven voorzichtig te werk: sproei nooit vloeistof op het vetfilter (indien aanwezig), de verwarmingselementen en de thermostaatsensor. • • • • • aard ook aan te brengen aan het apparaat of aan de kenmerken ervan. Tijdens het bakken, braden en grillen worden het venster van de deur en de overige onderdelen van het apparaat erg heet. Houd kinderen daarom uit de buurt van het apparaat. Indien er elektrische apparaten worden aangesloten op stopcontacten in de buurt van de oven, let er dan op dat de aansluitsnoeren niet in aanraking komen met hete oppervlakken of vastgeklemd raken tussen de ovendeur. Gebruik altijd ovenwanten, om vuurvaste hete schalen of pannen uit de oven te halen. Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat. Schakel voordat u de oven gaat reinigen de stroom uit of haal de stekker uit het stopcontact. Verzeker u ervan dat de oven in de stand "UIT" staat als de oven niet meer gebruikt wordt. Deze oven is afhankelijk van de uitvoering gemaakt als los apparaat of als combinatieapparaat met elektrische plaat voor eenfaseaansluiting op 230 V. Het apparaat mag niet worden gereinigd met een stoomreiniger. Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe metalen krabbers. U kunt daarmee krassen op het glas van de deur veroorzaken en dat kan leiden tot het barsten van het glas. 50 progres Veiligheid van personen • Dit apparaat is bedoeld voor gebruik door volwassenen. Het is gevaarlijk om het door kinderen te laten gebruiken of hen ermee te laten spelen. • Houd kinderen uit de buurt, zolang de oven in werking is. Ook nadat u de oven heeft uitgeschakeld, blijft de deur nog lange tijd heet. • Het apparaat mag door kinderen of personen die op grond van hun fysieke, sensorische of geestelijke capaciteiten of door hun gebrek aan ervaring en kennis niet in staat zijn het apparaat op een veilige manier te gebruiken, alleen onder toezicht of na voldoende instructie door een verantwoordelijke persoon worden gebruikt, die ervoor zorgt dat zij zich bewust zijn van de gevaren die uitgaan van het apparaat. Afvalverwerking Verpakkingsmateriaal • De verpakkingsmaterialen zijn milieuvriendelijk en herbruikbaar. De kunststofdelen zijn gekenmerkt, bijv. >PE>, >PS< etc. Gooi de verpakkingsmaterialen volgens hun markering weg bij de gemeentelijke inzamelpunten in de daarvoor bedoelde inzamelcontainers. Oud apparaat • Het symbool op het product of op de verpakking geeft aan dat dit apparaat niet behandeld mag worden als normaal huishoudelijk afval, maar ingeleverd moet worden bij een inzamelingspunt voor recycling van elektrische en elektronische apparaten. Door uw bijdrage aan de juiste afvalverwerking van dit product helpt u het milieu en de gezondheid van uw medemensen te beschermen. Het milieu en de gezondheid worden door verkeerde afvalverwerking in gevaar gebracht. Meer informatie over de recycling van dit product krijgt u op het gemeentehuis, uw vuilnisophaaldienst of bij de winkel waar u het product heeft gekocht. Let op: Om te zorgen dat het apparaat geen gevaar vormt moet de stekker onbruikbaar gemaakt worden voordat u het apparaat weggooit. Maak het apparaat hiervoor los van de stroomvoorziening en verwijder het elektriciteitssnoer van het apparaat. Klantenservice • Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden uitvoeren door de serviceafdeling van de fabrikant of door een service-afdeling die door de fabrikant geautoriseerd is en gebruik alleen originele onderdelen. • Reparaties aan elektrische apparaten mogen alleen door vakmensen worden uitgevoerd. Reparaties die door nietdeskundige personen uitgevoerd worden, kunnen tot schade of letsel leiden. progres 51 Beschrijving van het apparaat 4 3 2 5 1 6 7 8 9 10 1. 2. 3. 4. 5. 6. Bedieningspaneel Ovenregelaar Thermostaatknop Thermostaatknop - controle-indicatie Controlelampje Ventilatiesleuf voor afkoelventilatie 7. 8. 9. 10. Grill Binnenverlichting Ovenventilator Typeplaatje Accessoires Braadslede Rooster Bakplaat 52 progres Bediening Verzonken knoppen Deze modellen zijn voorzien van verzonken knoppen. Deze knoppen werken op het systeem van indrukken-uittrekken. Ze kunnen helemaal in het paneel verdwijnen als de oven buiten gebruik is. Ovenregelaar 0 Oven uitgeschakeld Hete lucht Boven- en onderwarmte Onderwarmte Ventilatorgrill Grill Ontdooien Indicatielampje Het indicatielampje brandt wanneer de ovenregelaar wordt ingesteld. Thermostaatknop Draai de thermostaatknop naar links, om temperaturen tussen 50 °C en 250 °C te selecteren. Thermostaatknop - controle-indicatie Deze controle-indicatie brandt wanneer aan de thermostaatknop wordt gedraaid. Het lampje blijft branden tot de gewenste temperatuur is bereikt. Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in stand wordt gehouden. progres 53 Veiligheidsthermostaat Om te voorkomen dat de oven oververhit raakt (door onjuist gebruik van het apparaat of vanwege defecte onderdelen), is de oven voorzien van een veiligheidsthermostaat die indien nodig de stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de temperatuur is gedaald, wordt de oven automatisch weer ingeschakeld. Als de veiligheidsthermostaat is geactiveerd vanwege onjuist gebruik van het apparaat, hoeft u (nadat de oven is afgekoeld) alleen de fout te verhelpen. Is de thermostaat echter geactiveerd vanwege een defect onderdeel, neem dan contact op met de klantenservice. Koelventilator De oven is uitgerust met een koelventilator, die het bedieningspaneel, de instelknoppen en de greep van de ovendeur koelt. De koelventilator wordt automatisch ingeschakeld wanneer de oven in werking is. De warme lucht wordt door de opening naast de ovendeurgreep weggeblazen. De koelventilator wordt uitgeschakeld wanneer de ovenfunctieschakelaar in de stand "0" wordt gezet. Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt Verwijder al het verpakkingsmateriaal, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de oven, voordat u de oven in gebruik neemt. Voordat u de oven in gebruik neemt, moet de oven één keer opgewarmd worden zonder dat u er gerechten in geplaatst heeft. Gedurende deze tijd kan er een onaangenaam luchtje ontstaan. Dit is helemaal normaal. Het wordt veroorzaakt door fabricageresten. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is. ) Herhaal deze procedure voor de functie Boven- en onderwarmte en voor de functie Ventilatorgrill gedurende ongeveer 5-10 minuten. Laat de oven daarna afkoelen. Maak een doek vochtig met warm water en wat mild reinigingsmiddel en maak daarmee de binnenkant van de oven schoon. Maak, voordat u de oven voor het eerst gebruikt, ook alle accessoires grondig schoon. 1. Draai de functieknop op Hete lucht . 2. Draai de thermostaatknop naar 250°C. 3. Zet een raam open voor de ventilatie. 4. Laat de lege oven ongeveer 45 minuten werken. Pak, om de deur te openen, altijd de handgreep in het midden vast. 54 progres Bereidingswijzen in de oven Belangrijk! - Plaats tijdens de bereiding geen bakplaten op de bodem van de oven en dek geen onderdelen van de oven af met aluminiumfolie. Dit kan oververhitting veroorzaken, wat de bakresultaten beïnvloedt en het emaille van de oven kan beschadigen. Zet pannen, hittebestendige pannen en aluminium bakplaten altijd op het plateau, dat in één van de geleiders is geschoven. Wanneer voedsel verwarmd wordt, ontstaat er stoom, net als in een ketel. Wanneer de stoom in aanraking komt met de glazen deur van de oven, wordt er condens gevormd en ontstaan er waterdruppels. Warm de lege oven altijd 10 minuten voor, om condensvorming te beperken. Wij adviseren u na elke bereiding de waterdruppels weg te vegen. Houd tijdens de bereiding de ovendeur altijd gesloten. Ga bij het openen van de ovendeur zorgvuldig te werk. Laat de deur niet "open vallen", maar gebruik de deurgreep, tot de deur helemaal is geopend. De oven heeft vier niveaus voor ovenrekken. De plaatsen voor het plateau worden van de bodem van de oven geteld, zoals aangegeven in de afbeelding. De plateaus moeten hoe dan ook op de juiste manier worden ingezet (zie afbeelding). Zet vaatwerk en pannen niet direct op de bodem van de oven. 4 3 2 1 progres 55 Hete lucht - - - - - Het voedsel wordt bereid met behulp van voorverwarmde lucht die gelijkmatig rond geblazen wordt in de oven door een ventilator in de achterwand van de oven zelf. De warmte bereikt zodoende gelijkmatig en snel alle delen van de oven. Dit betekent dat u gelijktijdig verschillende soorten voedsel kunt bereiden, die op de verschillende niveaus geplaatst zijn. Bereiden met hete lucht garandeert een snelle verwijdering van vocht; de drogere omgeving van de oven voorkomt dat de verschillende aroma’s en smaken van het ene gerecht naar het andere worden overgebracht. De mogelijkheid om op meerdere niveaus voedsel te bereiden betekent dat u verschillende gerechten tegelijkertijd en tot drie taartvormen of minipizza’s voor consumptie of voor invriezen kunt bakken. Natuurlijk kunt u de oven ook met slechts één plateau gebruiken. Daarbij kunt u het best de laagste niveaus gebruiken, dan kunt u de voortgang makkelijker in de gaten houden. Bovendien is de oven met name aanbevolen voor het steriliseren van jam en eigen- vruchten op siroop en om paddenstoelen en fruit te drogen. Grillen - De meeste levensmiddelen moeten op het rooster in de grillpan worden gelegd, om maximale luchtcirculatie mogelijk te maken en om te voorkomen dat de levensmiddelen niet in het vet en in hun eigen sap liggen. Vis, lever en niertjes kunnen desgewenst ook direct in de grillpan worden gelegd. - De levensmiddelen moeten zo droog mogelijk zijn voordat ze worden gegrilld, om spatten te voorkomen. Bestrijk mager vlees of vis licht met olie of gesmolten boter om ervoor te zorgen dat het grillgoed tijdens het bereiden sappig blijft. - Groenten als bijlage, zoals tomaten en paddenstoelen, kunnen tijdens het grillen van vlees onder het grillrooster worden gelegd. - Voor het roosteren van brood raden wij u aan het bovenste inzetniveau te gebruiken. - Het grillgoed moet van tijd tot tijd worden gekeerd. Gebruik van de grill Via de grill gaat snel directe warmte naar het middelste gedeelte van de grillpan. Met de grill kunnen goed kleinere hoeveelheden worden gegrilleerd. Op deze wijze kan ook energie worden bespaard. 1. Draai aan de ovenregelaar om de oven in te schakelen . 2. Zet de thermostaatknop op de gewenste temperatuur. 3. Stem het niveau van het rooster en de grillpan af op de dikte van het voedsel. Volg vervolgens de instructies voor het grillen op. Het grillelement wordt gestuurd via de thermostaat. Tjdens het grillen wordt de grill met regelmatige tussenpozen in- en uitgeschakeld om oververhitting te voorkomen. Onderwarmte Deze functie is bijzonder handig bij het blind bakken van deeg. De functie kan ook worden gebruikt voor quiches of pasteien, om ervoor te zorgen dat het basisdeeg goed gaar is. Het controlelampje van de thermostaatknop brandt zo lang tot de juiste temperatuur is bereikt. Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in stand wordt gehouden. Boven- en onderwarmte - Op het middelste inzetniveau wordt de warmte het beste verdeeld. Wanneer de onderkant van gerechten bruiner moet zijn, dan neemt u gewoon een lager inzetniveau. Moet de bovenkant juist bruiner zijn, dan zet u het plateau hoger in de oven. - Het materiaal en de afwerking van de bakplaat en de schalen is van invloed op de mate waarin het voedsel een bruin korstje krijgt. Geëmailleerde, donkere, zware of ongecoate vormen en keukenapparaten maken een sterkere bruining van de onderkant mogelijk, terwijl vormen van glas of glanzend aluminium of gepolijste staalplaten de warmte reflecteren en daarom slechts een geringe bruining van de onderkant toelaten. 56 progres - Zet gerechten altijd in het midden van het plateau om een gelijkmatige bruining te verkrijgen. - Zet de gerechten op bakplaten met een passende grootte, zodat vloeistoffen niet op de bodem van de oven terecht kunnen komen. Zo hoeft u ook minder schoon te maken. - Zet gerechten, blikken of bakplaten nooit direct op de bodem van de oven, omdat die erg heet wordt en er beschadigingen kunnen optreden. Bij deze instelling komt de warmte van de verwarmingselementen van boven en beneden. Daarom heeft u voor het bereiden maar één inzetniveau nodig. Deze instelling is met name geschikt voor gerechten die ook van onder goed bruin moeten worden, zoals quiches en pasteien. Ook gratins, lasagne en andere gegratineerde gerechten, die met name van boven mooi bruin moeten worden, kunnen met deze instelling goed worden bereid. Zo gebruikt u boven- en onderwarmte: 1. Draai de ovenregelaar op de gewenste . functie 2. Zet de thermostaatknop op de gewenste temperatuur. Ontdooien De ovenventilator werkt zonder warmte en laat de lucht in de oven op kamertemperatuur circuleren. Controleer of de thermostaatknop op de stand UIT staat. Ventilatorgrill Bij de Ventilatorgrill een maximale temperatuur van 200°C instellen. Vervolgens gaat de grill afwisselendmet de ventilator werken (convectiewerking). Deze werkwijze maakt het gelijkmatige binnendringen van de warmte in het gerecht mogelijk, zonder de bovenkant te langdurig bloot te stellen aan de directe bestraling van de grill. progres 57 Adviezen Bakken: Taart en gebak vereisen gewoonlijk een gematigde temperatuur (150°C 200°C). Daarom is het nodig om de oven ca. 10 minuten voor te verwarmen. Doe de ovendeur niet open voordat driekwart van de baktijd is verstreken. Bak kruimeldeeg in een springvorm of op een bakblik tot tweederde van de baktijd. Vervolgens kunt u het garneren en afbakken. De verdere baktijd hangt af van de soort en hoeveelheid garnering of vulling. Biscuitdeeg moet moeilijk van de lepel lopen. Door te vloeibaar deeg zou de baktijd onnodig langer duren. Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd in de oven worden geplaatst, moet er tussen de blikken één niveau worden vrijgelaten. Worden twee bakplaten met gebak tegelijkertijd in de oven geschoven, dan moeten de platen na ongeveer 2/3 van de baktijd van boven naar beneden verwisseld en gedraaid worden. Braden: Braad geen stukken die minder wegen dan 1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het braden uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten goed gebraden maar van binnen roze tot rood moet blijven, moet bij een hogere temperatuur (200°C - 250°C) worden gebraden. Licht vlees, gevogelte en vis hebben daarentegen een lagere temperatuur (150°C 175°C) nodig. Doe bij een korte bereidingstijd de ingrediënten voor de saus of jus direct aan het begin in de braadslede. Heeft het gerecht een langere bereidingstijd nodig, voeg deze ingrediënten dan pas het laatste half uur toe. U kunt controleren of het vlees gaar is met behulp van een lepel: als het vlees niet kan worden ingedrukt, is het gaar. Rosbief en ossenhaas, die van binnen roze moeten blijven, moeten op een hogere temperatuur en in kortere tijd worden gebraden. Als u vlees direct op het rooster braadt, plaats dan de braadslede op het onderste niveau zodat de sappen worden opgevangen. Laat het braadstuk minstens 15 minuten staan, zodat het vleesvocht niet kan weglopen. Om rookvorming in de oven te beperken, kunt u een beetje water in de braadslede gieten. Om condensvorming te voorkomen, een paar keer water toevoegen. Borden kunnen tot zij geserveerd worden in de oven op de laagste temperatuur warm gehouden worden. Voorzichtig! Bedek de oven nooit met aluminiumfolie en plaats geen bakblikken, ovenschotels en dergelijke op de bodem van de oven, anders kan het emaille van de oven door de opgebouwde hitte beschadigd raken. Bereidingstijden De bereidingstijden kunnen verschillen al naar gelang de samenstelling, ingrediënten en hoeveelheid vocht in de afzonderlijke gerechten. Noteer de instellingen, die u bij uw eerste gaar- en braadpogingen heeft gedaan, om ervaringen op te doen voor het geval dat u dezelfde gerechten later opnieuw wilt bereiden. U kunt de aangegeven waarden in de tabellen aanpassen op basis van uw eigen ervaringen. 58 progres Bak-tabellen Boven- en onderwarmte en hete lucht Tijden zijn exclusief voorverwarmen. Lege oven altijd 10 Minuten voorverwarmen. Boven- en onderwarmte GERECHT GEBAK Schuimtaart Zandkoekdeeg Karnemelk-kaaskoek Appeltaart Strudel Jamtaart Fruitcake Biscuitgebak Kerstcake Pruimentaart Kleine cake Koekjes Schuimpjes Koffiebroodjes Gebak: Soesjes Taartjes BROOD EN PIZZA Wit brood Roggebrood Broodjes Pizza FLANS-ovenschotels Pasta-flan Groente-flan Quiches Lasagne Cannelloni VLEES Rund Varken Kalf Rosbief, medium rood medium doorbakken Varkensbraadstuk Varkenspoot Lam Kip Kalkoen Eend Gans Konijn Haas Fazant Gebraden gehakt VIS Forel/zeebrasem Tonijn/zalm Niveau 4 3 2 1 2 2 1 1 2 2 2 1 1 1 3 2 2 2 Temp. (°C) Hete lucht Grilltijd Niveau in minuten Temp. 4 3 (°C) 2 OPMERKINGEN 1 2 170 170 175 170 180 190 170 170 150 175 170 160 135 200 210 180 2 (1 en 2 (1 en 2 2 (1 en 2 2 (1 en 2 2 (1 en 2 2 2 2 (1 en 2 (1 en 2 2 (1 en 2 160 160 165 160 160 180 150 165 150 160 160 150 150 190 170 170 45-60 20-30 60-80 90-120 60-80 40-45 60-70 30-40 120-150 50-60 20-35 20-30 60-90 12~20 25-35 45-70 1 1 2 2 195 190 200 200 2 1 2 (1 en 3)* 2 185 180 175 200 60-70 30-45 25-40 20-30 Broodvorm Bakplaat Bakplaat 2 2 1 2 2 200 200 210 200 200 2 (1 en 3)* 2 (1 en 3)* 1 2 2 175 175 190 200 200 40-50 45-60 30-40 25-35 25-35 Bakvorm Bakvorm Bakvorm Bakvorm Bakvorm 2 2 2 190 180 190 2 2 2 175 175 175 50-70 100-130 90-120 Op rooster Op rooster Op rooster 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 210 210 210 180 180 190 190 180 175 175 190 190 190 180 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 200 200 200 170 160 175 200 160 220 160 175 175 175 170 50-60 60-70 70-80 120-150 100-120 110-130 70-85 210-240 120-150 150-200 60-80 150-200 90-120 totaal 150 Op rooster Op rooster Op rooster met zwoerd 2 stuks Bout Heel Heel Compleet Compleet In stukken In stukken Compleet Broodvorm 2 2 190 190 2 (1 en 3)* 2 (1 en 3)* 175 175 40-55 35-60 2 of 3 3)* 3)* 3)* 3)* 3)* 3)* 3)* 3)* Cakevorm Cakevorm Cakevorm Cakevorm Bakplaat Cakevorm Cakevorm Cakevorm Cakevorm Broodvorm Bakplaat Bakplaat Bakplaat Bakplaat Op bakplaat In cakevorm 3-4 vissen 4-6 filets De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Zo nodig moeten de temperaturen aan uw persoonlijke wensen worden aangepast. (*) Als u gelijktijdig meer dan een gerecht wilt bereiden, adviseren wij u deze op de tussen haakjes aangegeven inzetniveaus te plaatsen. progres 59 Grillen Tijden zijn exclusief voorverwarmen. Lege oven altijd 10 Minuten voorverwarmen. Hoeveelheid Tournedos Biefstuk Worstjes Varkenskarbonades Kip (in 2 helften) Kebabs Kip (borst) Hamburger* *Voorverwarmen 5’00'’ Vis (filets) Sandwiches Toast Stuks gr. 4 4 8 4 2 4 4 6 800 600 / 600 1000 / 400 600 4 4~6 4~6 400 / / Grillen 4 3 2 1 Bereidingstijd (minuten) Temp. (°C) 1e kant 2e kant 3 3 3 3 3 3 3 2 250 250 250 250 250 250 250 250 12~15 10~12 12~15 12~16 30~35 10~15 12~15 20-30 12~14 6~8 10~12 12~14 25~30 10~12 12~14 3 3 3 250 250 250 12~14 5~7 2~4 10~12 / 2~3 Niveau Ventilatorgrill Bij de Ventilatorgrill stelt u een maximale temperatuur in van 200°C. GERECHT Hoeveelheid Niveau (gr.) Opgerolde braddstukken (kalkoen) Kip (in 2 helften) Kippenpoten Kwartel Groentegratin St. Jacobsschelpen Makreel Vismoten 1000 1000 500 800 Temp. °C 4 3 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 200 200 200 200 200 200 200 200 Bereidingstijd (minuten) onder boven kant kant 30 ~ 40 25 ~ 30 15 ~ 20 25 ~ 30 20 ~ 25 15 ~ 20 15 ~ 20 12 ~ 15 20 ~ 30 20 ~ 30 15 ~ 18 20 ~ 25 10 ~ 15 8 ~ 10 De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Zo nodig moeten de temperaturen aan uw persoonlijke wensen worden aangepast. 60 progres Reiniging en onderhoud Trek voordat u de oven gaat schoonmaken altijd eerst de stekker uit het stopcontact en laat de oven afkoelen. Het apparaat mag niet worden gereinigd met een stoomreiniger. Belangrijk: Voordat u de oven gaat reinigen, moet de stekker van het apparaat uit het stopcontact worden gehaald. Voor een lange levensduur is het nodig, regelmatig de volgende reinigingswerkzaamheden uit te voeren: - Maak de oven pas schoon als deze is afgekoeld. - Maak de geëmailleerde delen schoon met een sopje. - Gebruik geen schuurmiddelen. - Droog de onderdelen van roestvrij staal en de glasplaat met een zachte doek. - Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal verkrijgbare reinigingsmiddelen voor roestvrij staal of warme azijn. Het emaille van de oven is uiterst duurzaam en in hoge mate resistent. Inwerking van hete vruchtenzuren (citroen, pruim en dergelijke) kan echter blijvende, matte en ruwe vlekken op het emailleoppervlak achterlaten. Dergelijke vlekken op het hoogglanzende oppervlak van het emaille hebben echter geen invloed op de functies van de oven. Reinig de oven grondig na elk gebruik. Zo kunt u verontreinigingen het makkelijkst verwijderen. Verder inbranden wordt daardoor voorkomen. Reinigingsmiddelen Voordat u welke schoonmaakmiddelen dan ook voor uw oven gebruikt, moet u controleren of ze geschikt zijn en of hun gebruik wordt aanbevolen door de fabrikant. Reinigingsmiddelen met bleekmiddel mogen NIET worden gebruikt, aangezien deze de toplaag van de oppervlakken dof kunnen maken. Gebruik geen agressieve schuurmiddelen. Buitenkant reinigen Neem regelmatig het bedieningspaneel, de ovendeur en de afdichting af met een zachte, goed uitgewrongen doek met warm water en wat vloeibaar reinigingsmiddel. Om beschadigen of verzwakken van de glasplaten van de deur te voorkomen, moet u het gebruik van de volgende producten vermijden: • Huishoudreiniger en bleekwater • Geïmpregneerde reinigingssponzen, die niet geschikt zijn voor kookpannen met anti-aanbaklaag • Brillo- of staalwolsponsjes • Chemische ovenreiniger of spuitbussen • Roestverwijderaars • Vlekverwijderaars voor wasbakken/ aanrechten Reinig het venster aan de binnen- en buitenkant met een warm sopje. Mocht de binnenkant van de glazen deur erg vuil zijn, gebruik dan reinigingsproducten als 'Hob Brite'. Gebruik geen krabber om aangekoekt vuil te verwijderen. Binnenkant oven De geëmailleerde bodem van de ovenruimte kan het best worden gereinigd zolang de oven nog warm is. Neem de oven af met een zachte doek, die na ieder gebruik in warm zeepsop wordt uitgewassen. Van tijd tot tijd is een grondigere reiniging nodig. Gebruik hiervoor een normale ovenreiniger. progres 61 Grill-verwamingselement Dit model is uitgerust met een neerklapbaar grillelement, om de bovenkant van de oven gemakkelijker te kunnen reinigen. Laat de oven eerst volledig afkoelen en trek de stekker uit het stopcontact. 1) Draai de schroef, waarmee het grillelement bevestigd is, los (zie afb.). Als u deze handeling voor de eerste keer uitvoert, raden wij u aan een schroevendraaier te gebruiken. 2) Trek het grillelement vervolgens voorzichtig naar beneden, zodat de bovenkant van de oven toegankelijk wordt (zie afb.). 3) Reinig de bovenkant van de oven met een geschikt reinigingsmiddel en droog hem af, voordat u het neerklapbare grillelement weer op zijn plaats zet. 4) Duw het grillelement voorzichtig naar boven op zijn oorspronkelijke plaats en draai de borgmoer weer goed vast. Zorg ervoor dat de borgmoer van de grill goed vastgedraaid is, om te voorkomen dat de grill omlaag valt wanneer deze in gebruik is. 62 progres Ovenroosters en roostergeleiders Laat de ovenroosters en geleiders in warm water met afwasmiddel weken en verwijder hardnekkig vuil met een goed met reinigingsmiddel doorweekt schoonmaaksponsje. Goed afspoelen en met een zachte doek afdrogen. U kunt de geleiders verwijderen om ze schoon te kunnen maken. Ga hiervoor als volgt te werk: ) 1. Verzeker u ervan dat de oven afgekoeld is en dat de stekker uit het stopcontact getrokken is. 2. Verwijder de voorste schroef terwijl u met uw andere hand de geleider vasthoudt. 3. Maak de achterste haak los en neem de geleider eruit. 4. Zet de geleiders na het schoonmaken weer op hun plaats; ga daarvoor in omgekeerde volgorde te werk. Zorg ervoor dat de borgmoeren van de geleiders goed vastgedraaid zijn. Vervangen van de binnenverlichting Koble apparatet fra strømnettet ved å skru ut sikringen i sikringsskapet. Als het ovenlampje moet worden vervangen, dan moet dit voldoen aan de volgende eisen: - Vermogen: 15 W / 25 W - Voltage: 230 V (50 Hz) - Hittebestendigheid tot 300 °C - Soort aansluiting: E14. Deze lampen zijn verkrijgbaar bij uw vakhandelaar. Zo vervangt u de ovenlamp: 1. Controleer eerst of de oven is afgekoeld en van de stroomvoorziening is gescheiden. 2. Druk het glazen dekseltje in en draai het naar links. 3. Verwijder het kapotte lampje en vervang dit door een nieuw. 4. Plaats het glazen dekseltje terug en steek de stekker weer in het stopcontact. progres 63 Ovendeur De ovendeur bestaat uit twee glazen ruiten. Voor een gemakkelijke reiniging kan de ovendeur worden gedemonteerd en kunnen de interne ruiten eruit worden getrokken. ) Attentie - De ovendeur moet voor het schoonmaken worden gedemonteerd. Zolang de deur gemonteerd is, zou deze plotseling dicht kunnen klappen, wanneer u probeert de binnenruiten uit de ovendeur te trekken. Ga bij het demonteren als volgt te werk. 1) Open de deur helemaal; 2) ga naar de twee deurscharnieren. 3 ) til de hendels op de scharnieren op en klap ze naar voor. 4) pak de deur aan de twee buitenkanten vast en sluit de deur nu ca.45°. 5 ) trek de deur naar voor uit zijn zitting. 6) leg de deur op een vaste ondergrond (afb. 4) en bescherm het oppervlak van de greep met een zachte doek. 7) bedien het vergrendelingssysteem om de binnenruiten te verwijderen. 64 progres 8 ) draai de twee vastzetters 90° en trek ze uit hun zitting. 9 ) til de bovenste ruit voorzichtig iets op en trek de ruit eruit, die herkenbaar is aan het sierkader aan alle vier kanten. Reinig de ovendeur met lauwwarm water en een zachte doek. Gebruik voor de reiniging geen metalen sponsjes, staalwol, schuursponsjes of zuren, die het speciale warmtereflecterende oppervlak van de binnenruiten kunnen beschadigen. Zet de ruiten na reiniging weer terug in de deur. Monteer de deur in de oven; Ga daarbij in omgekeerde volgorde te werk als bij het demonteren. Let erop dat de ruiten goed zijn uitgericht. Ga als volgt te werk om dat te doen: De binnenruit met het sierkader aan de 4 kanten moet zodanig zijn ingebouwd dat de zeefdruk naar de buitenkant van de oven wijst. De ruit is correct geplaatst wanneer het zichtbare oppervlak bij aanraking met de vingers ter hoogte van de zeefdruk niet ruw aanvoelt. De binnenruit moet volgens afb. 8 in de zitting worden geplaatst. 90° Nadat u de ruiten in de ovendeur heeft geplaatst, borgt u deze in omgekeerde volgorde ten opzichte van de handelwijze onder punt 8). Nooit de warme ovendeur reinigen, omdat anders de ruiten kunnen springen. Wanneer u constateert dat er krasjes of barsten op de glazen ruit zitten, bel dan direct de klantenservice en laat de ruiten vervangen. Roestvrij stalen of aluminiummodellen: Reinig de ovendeur en het bedieningspaneel van roestvrij staal of aluminium met een vochtige spons en droog deze vervolgens met een zachte doek zorgvuldig af. Gebruik voor de reiniging geen metalen sponsjes, staalwol, zuren of schuurmiddelen; deze kunnen krassen veroorzaken op de oppervlakken. 2 1 progres 65 Reinigen van de ovendeurdichting Rond de opening van de oven is een afdichting aangebracht. Controleer de toestand van deze afdichting regelmatig. Reinig de afdichting indien nodig, zonder daarbij voorwerpen of schuurmiddelen te gebruiken. Wanneer u beschadigingen aan de afdichting vaststelt, bel dan direct de dichtstbijzijnde klantenservice. Gebruik de oven niet, zolang de afdichting niet is vervangen. 66 progres Storingen - Wat moet u doen? Wanneer het apparaat niet goed werkt, lees dan eerst de onderstaande aanwijzingen door, voordat u contact opneemt met het Electrolux Service-Center: PROBLEEM OPLOSSING „ De oven schakelt niet in. ‹ Controleer of er een bereidingsfunctie en een temperatuur is ingesteld, of ‹ Controleer of het apparaat goed is aangesloten en de zekering in de huisinstallatie in orde is „ Het controlelampje voor de oventemperatuur brandt niet. ‹ Kies een temperatuur met behulp van de thermostaatknop, of ‹ kies met behulp van de ovenregelaar een functie. „ De binnenverlichting van de oven brandt niet. ‹ Kies met behulp van de ovenregelaar een functie, of ‹ Controleer de gloeilamp, en vervang deze indien nodig (zie «Vervangen van de binnenverlichting"). „ De bereiding van de gerechten duurt te lang of de gerechten worden te snel gaar. ‹ Eventueel moet de temperatuur worden gewijzigd, of ‹ neem de inhoud van deze gebruiksaanwijzing ter harte, met name het hoofdstuk "Adviezen". „ Damp en condens slaan neer op de gerechten en in de ovenruimte. ‹ Laat de gerechten na het bereiden niet langer dan 15 - 20 minuten in de oven staan. „ De ovenventilator maakt lawaai. ‹ Controleer of de roosters en het bakgerei niet tegen het achterpaneel van de oven trillen. progres 67 Technische gegevens Vermogen verwarmingselementen Onderwarmte 1000 W Boven-/onderwarmte 1800 W Hete lucht 1825 W Ventilatorgrill 1650 W Grill 1650 W Ovenlampje 25 W Motor van de heteluchtventilator 25 W Motor koelventilator 25 W Totale aansluitwaarde Spanning (50 Hz) Inbouw Hoogte 1875 W 230 V onder bovenkant 600 mm in uitsparing 587 mm Breedte 560 mm Diepte 550 mm Inzet Hoogte 335 mm Breedte 395 mm Diepte 400 mm Ovencapaciteit 53 l 68 progres Voor de installateur Inbouw en installatie moeten uitgevoerd worden met strikte inachtneming van de geldende voorschriften. Ingrepen mogen alleen worden uitgevoerd wanneer het apparaat is uitgeschakeld. Ingrepen mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een erkend installateur. De fabrikant kan niet aansprakelijk gesteld worden als de veiligheidsvoorschriften niet opgevolgd worden. Aansluiten op netstroom Let voor het aansluiten op het volgende: - De zekering en de huisinstallatie moeten op de max. belasting van het apparaat berekend zijn (zie typeplaatje). - De huisinstallatie moet voorzien zijn van een aardaansluiting overeenkomstig de geldende voorschriften. - Het stopcontact of de meerpolige contactverbreker moeten ook na voltooiing van de installatie van het apparaat makkelijk bereikbaar zijn. Het apparaat wordt geleverd met een aansluitsnoer waarop een standaard stekker is bevestigd, die geschikt is voor de totale aangegeven elektrische spanning die op het typeplaatje staat. De stekker moet in een geschikte wandcontactdoos worden gestoken. De volgende typen aansluitsnoeren zijn geschikt, met inachtneming van de nominale doorsneden: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F. Bij directe aansluiting van de oven op het net of wanneer het stopcontact niet toegankelijk is, dient u een omnipolaire schakelaar te plaatsen met een minimumafstand van 3 mm tussen de contactpunten. De schakelaar mag de aardleiding nergens onderbreken. De aardleiding moet ca. 2-3 cm langer zijn dan de fase- en de nulleider. Het aansluitsnoer moet in ieder geval zodanig geplaatst zijn, dat het nergens 50°C (boven kamertemperatuur) bereikt. Na voltooide aansluiting moeten de verwarmingselementen gecontroleerd worden, door ze ong. 3 minuten lang in werking te stellen. Klemmenbord De oven is voorzien van een makkelijk toegankelijk klemmenbord, dat berekend is voor de werking op een eenfasestroomvoorziening van 230 V. L N of E - spanningvoerende klem nulleiderklem aardingsklem progres 69 Instructies voor de inbouw Om een probleemloze werking van het inbouwapparaat te kunnen waarborgen, moeten de keukenmeubelen of de uitsparing waarin het apparaat wordt ingebouwd de geschikte afmetingen hebben. In overeenstemming met de geldende voorschriften moeten alle delen, die de bescherming tegen aanraking van onder spanning staande en geïsoleerde delen garanderen, zodanig bevestigd zijn, dat ze niet zonder gereedschap verwijderd kunnen worden. Hierbij hoort ook de bevestiging van eventuele afsluitende kanten aan het begin of einde van een rij inbouwapparaten. De bescherming tegen aanraking moet in ieder geval door het inbouwen gegarandeerd zijn. Het apparaat kan met de achterkant of zijkant tegen hogere keukenmeubelen, apparaten of wanden worden geplaatst. Aan de andere zijkant mogen er echter geen andere apparaten of meubelen van dezelfde hoogte als het apparaat geplaatst worden. Instructies voor de inbouw Om een probleemloze werking van het inbouwapparaat te kunnen waarborgen, moeten de keukenmeubelen of de uitsparing waarin het apparaat wordt ingebouwd de geschikte afmetingen hebben. Bevestiging in het meubel - Open de ovendeur. - Bevestig de oven met behulp van de vier afstandhouders in het meubel (A). Deze passen exact in de gaten van het frame. Draai vervolgens de vier meegeleverde houtschroeven (B) vast. 550 M IN 560 - 57 0 600 Afmetingen van de oven 100 80÷ 70 progres Klantenservice Wanneer het probleem na de beschreven controles (zie pagina 66) niet kan worden opgelost, bel dan de dichtstbijzijnde klantenservice van de fabrikant en geef de aard van het defect, het model van het apparaat (Mod.), het productienummer (Prod. nr.) en het fabricagenummer (Ser. nr.) aan, die u op het typeplaatje van de oven vindt.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Progress PBN1320X Handleiding

Type
Handleiding